BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Disember 06, 2009
Cerpen : Cinta Lukisan
Nama Pena : nOor 23

"Oops! Sorry.. Saya nak cepat ni.. Maaf ye???" ‘Isy, macam manalah aku boleh terlanggar mamat ni?? Malunya….’
"Awak ni buta ke ha?? Saya yang besar ni awak boleh rempuh je???" ‘Mak ai! Mamat ni! Kurang asam betul!’
"Excuse me sir! I’ve already ask for your forgiveness.. you are so arrogant!" ‘ha! Kan aku dah speaking…’
"Oh, nak speaking? Well, you are so brave. Don’t you know who I am? Huh!"
"I’m so sorry sir! I don’t know who you are…" Belum sempat pun lelaki itu membalas, Nur Tiara terlebih dahulu memintas.
"Plus, I don’t care who you are even you are the prince of the country. Got it? Good! Excuse me!" Nur Tiara berjalan meninggalkan lelaki tersebut yang dalam keadaan menahan marah… Merah wajahnya apabila Nur Tiara membidas kata-katanya dihadapan teman-temannya…
"Damn it! How dare she….! Urgh!!!"
"Sabar la Riq… Perempuan memang macam tu.. Saja nak jual mahal. Nanti mesti melutut kat kaki kau punya!" Razwan, kawan Tengku Muhammad Islah Zafriq bersuara.
" Argh!! Pape pun, dia dah malukan aku. Tengok la apa yang akan aku buat kat dia nanti!" Islah Zafriq mengepal penumbuknya.


"Apa?!! Kau dah gila ke! Kau tahu tak dia tu siapa???!" Bergema rumah sewa itu dengan jerkahan Qazriana Fatiha.
"Tak! Aku tak kenal dia. Kenapa? Dia tu anak pemilik kampus ni ke??" Wajah selamba Nur Tiara menyebabkan Qazriana Fatiha membesarkan matanya yang memang sedia besar.
"Dia tu anak Tan Sri Engku Zainal, pemilik syarikat Light Holdings. Tan Sri Zainal pun ada syarikat dekat London taw."
"Yeke? Wah, takutnya aku! Hahaha… Ingat aku takut sangat? Yang kaya tu bapak dia. Bukannya dia. Kereta dia pun duit bapak dia kot? Elleh, nak berlagak konon! Pirrrah!" Nur Tiara masih menayangkan muka seposennya.
"Kau tak takut ke kalau dia upah orang culik kau ke? Ha, kan kau yang susah nanti?" Semakin bingung Qazriana Fatiha dengan gelagat temannya yang seorang ini.
"Apa yang nak susahnya? Nanti, aku karate diorang sampai lembik, then, aku panggil pihak media, menyatakan ‘Anak pemilik Syarikat Light Holdings mengupah samseng jalanan menculik Nur Tiara.’ Reputasi diorang jugak yang tercemar." Qazriana Fatiha kehabisan idea untuk membidas kata-kata gadis pemegang tali hitam dalam taek-won-do serta pemain pedang yang tangkas itu. Kalau berdebat dengan Nur Tiarayang juara berbahas serta English Debate itu, tentunya dia yang akan kalah.
"Weyh Teha, kau boleh tolong aku tak?" Nur Tiara membuat muka simpati. Hanya dia seorang yang panggil Qazriana Fatiha dengan panggilan ‘Teha’. Kerana katanya dia suka dengan sebutannya. ‘Teha, teha, teha.’ Yang lain memanggil Qazriana Fatiha dengan panggilan biasa.
"Ni mesti kau ada masalah. Cuba kau ceritakan kat aku apa masalah kau." Sememangnya Qazriana Fatiha merupakan seorang yang prihatin. Dia ibarat ibu kepada Nur Tiara. Sikapnya itu yang menyenangkannya memandangkan dia ketandusan kasih sayang kedua ibu bapanya.
"Aku minta tolong kau jangan besarkan mata kau. Dah macam Pontianak aku tengok. Karang tak pasal, aku sakit jantung tengok muka kau mengalahkan ‘The Queen of Vampire’… hehehe." Nur Tiara sudah berlari sepuluh kaki dari tempat Qazriana Fatiha. Kalau dia berlama lagi, pasti ‘cubitan ketam’ akan singgah di tubuhnya. ‘Waduh! Bisa sungguh!’ Qazriana Fatiha membeliakkan matanya sambil berlari mengejar Nur Tiara yang sudah berlari keluar.
"Tengok! Dia buat lagi muka Pontianak dia tu. Hahaha!" Nur Tiara masih sempat mengusik Qazriana Fatiha yang kelihatan mengah mengejar Nur Tiara.







DI DEWAN PAMERAN SENI………………..

"Riq, you tengok apa tu? Khusyuknya." Seorang gadis seusianya memeluknya. Langsung tiada rasa malu walaupun mereka tengah berada di khalayak sekarang ini. Islah Zafriq hanya membiarkan perempuan itu dengan sikapnya. Tumpuannya hanya tertumpu pada sebuah lukisan yang menarik minatnya. Sebuah lukisan yang menggambarkan pemandangan di lautan dan di langit senja itu terlukisnya sepasang mata yang bugar tetapi seperti ada duka di sebaliknya. ‘Macam pernah tengok mata ni.’ Dia memejamkan matanya membanyangkan sepasang mata indah itu. ‘Akanku lukis mata ini selepas ini.’ Sekasar-kasar Islah Zafriq, dia merupakan seorang pemuda berjiwa seni. Dia pandai melukis potret orang dan pemandangan yang hanya akan difahami jikalau menghalusinya secara dalam. Sehingga sekarang masih tiada orang yang memahami maksud lukisan yang dilukisnya 2 tahun lalu. Setiap tahun pasti akan dipamerkan lukisan itu. Kerana itu permintaan Engku Zainal. Sesiapa yang memahami lukisan itu, bermakna insan itu memahami perangai anaknya juga perasaan anaknya.
Islah Zafriq mencari nama pena pelukis itu. Matanya beralih ke penjuru lukisan itu. ‘HEART of LIGHT? Cahaya Hati?’
"Riq, I laparla. Jom pergi makan kat restoran depan tu nak?" Gadis yang bernama Ariassa itu mula merengek. Islah Zafriq berasa rimas. Dia merenung perempuan itu dengan pandangan mata yang tajam.
"Kalau you nak makan, pergi jelah. I nak stay over here!" Bentak Islah Zafriq. Gadis itu berlalu dengan berang. Bukannya dia pernah menabur cinta dan janji kepada perempuan itu tetapi, Ariassa sahaja yang ingin mendekati Islah Zafriq. Bukannya dia tidak tahu semua perempuan yang mendekatinya hanya inginkan duitnya sahaja.. Hatinya masih belum terbuka untuk menerima sesiapa untuk dijadikan permaisuri hatinya. Dia merenung kembali lukisan tadi. Sepasang mata itu menambat hatinya. ‘HEART of LIGHT, akanku cari pemilik lukisan ini.. Juga sepasang mata yang indah ini.’ Getus hatinya.



Sementara itu, di sudut yang lain berdirinya seorang gadis berusia 21 tahun sedang menghalusi sebuah lukisan yang difikirnya unik dan rumit. ‘Apa maksud lukisan ini? Ada hujan, awan, sungai. Suasananya kelam, awannya mendung. Tapi, kenapa ada matahari di sebalik awan dan pelangi di sebalik hujan? Sungainya pula kelihatannya mengalir tenang tapi ada kepala buaya yang muncul? Apa ertinya?’ Berkerut dahinya memikirkan maksud lukisan itu.
"Kau tidak akan faham maksud lukisan itu. Dah 2 tahun, tak siapa yang faham apa yang nak disampaikan." Kedengaran suara seorang lelaki dari arah belakangnya. Nada suara itu tenang tetapi persis ingin mencari gaduh. Dia menoleh ke belakang.
"Kau?!" Serentak dua suara bergabung. Semua mata memandang ke arah mereka. Nur Tiara terkejut apabila melihat lelaki yang dirempuhnya kelmarin berada di belakangnya. Islah Zafriq terpana apabila melihat sepasang mata Nur Tiara. ‘Apakah mata ini adalah mata yang ada di lukisan ‘HEART of LIGHT?’
"Apa tengok-tengok? Kau ada hutang ke dengan aku? Kalau ada, bayar la sekarang. Kalau tak ada, jangan tenung lama-lama, nanti kau jatuh hati dengan aku pula." Kata-kata Nur Tiara mencetuskan tawa di mulut Islah Zafriq. Ketawa sinis.
"Siapalah yang nakkan singa betina macam kau ni? Singa jantan pun tak nak tahu? Kera hutan je yang nak kat kau." Islah Zafriq masih dengan sisa tawanya.
"Baguslah macam tu. Sekurang-kurangnya, masih ada yang sudi dengan aku. Tak macam kau, jangan kata manusia, binatang, tumbuhan dan semua ciptaan ALLAH tak sudi dengan kau." Nur Tiara membalas spontan.
"Kurang asam kau!" Islah Zafriq membentak. Nur Tiara hanya tersenyum sinis. Sudah sedia jawapan untuk lelaki ini.
"Memanglah aku kurang asam dah aku kurang makan asam. Kau makan asam, kan? Setahu aku, hanya orang mengandung yang suka sangat makan masam. Kau mengandung ke?" Nur Tiara tersenyum sinis. Dikerlingnya wajah Islah Zafriq yang merah padam.
"Tak guna kau! Kau belum tahu lagi siapa aku!" Dia menjerkah. Tidak dipedulinya mata-mata yang melihat pertelingkahan mereka.
"Aku tahu siapa kau. Kau adalah Tengku Muhammad Islah Zafriq bin Tan Sri Engku Zainal. Kau budak jurusan perniagaan. Mak kau bernama Puan Sri Irfah Mastura. Ayah kau adalah tokoh korporat dunia. Jutawan muda sewaktu dia berumur 25 tahun. Mempunyai syarikat di Malaysia, Light Holdings juga syarikat di London. Buat pengetahuan kau, Tuan Islah, yang kayanya adalah ayah kau bukannya kau. Aku tahu kau adalah pewaris syarikat Light Holdings. Apa kerana alasan itu kau mahu bangga dan mencanang ke seluruh dunia atas apa yang kau miliki? Boleh kau bawa mati seluruh harta itu kelak? Boleh? Apa kerana gelaran Tengku yang berada di pangkal nama kau membuatkan kau takabur? Lupakah kau bahawa mak kau bukan dari keturunan Sharifah? Bukan keturunan diraja? Lupakah kau? Dari percakapan kau tadi, aku rasa lukisan ‘SHADOW MAN’ ini adalah karya kau… Siapa kata aku tak faham maksud lukisan ini?" Nur Tiara merenung tajam mata Islah Zafriq seraya menoleh kembali ke arah lukisan itu. Dia menarik nafas dan memulakan bicaranya.

"Suasana lukisan ini kelam menandakan hidup pelukis yang tidak menentu. Awan yang mendung menandakan hati pelukis yang sentiasa gundah gulana. Matahari di sebalik awan bermaksud masih ada ceria di hati pelukis. Pelangi di sebalik hujan bermaksud masih ada harapan pelukis untuk mewarnakan corak hidupnya dan buaya di sebalik sungai yang mengalir tenang, bermaksud masih ada ketegasan dan kekerasan hati pelukis dari mendekati kasih sayang seorang insan. Betul tak tafsiran aku, Islah Zafriq?" Matanya tertancap pula ke arah Islah Zafriq. Direnung dalam mata lelaki itu. ‘Pasti ada duka di sebalik kekerasannya selama ini.’ Getus hati Nur Tiara. Nur Tiara mengukir senyuman. Kali ini senyuman itu lahir tulus ikhlas dari lubuk hatinya. Tiada lagi senyuman sinis seperti selalu. Nur Tiara mengorak langkah dan berlalu pergi. Hatinya puas.
"Riq, itulah satu-satunya perempuan yang berani bertentang mata dengan kau dan mengeluarkan hujah dengan tepat. Yang berani melawan setiap perkataan yang kau ucapkan. Yang langsung tidak goyah meski dia tahu kau seorang pewaris sebuah syarikat terkemuka. Dialah insan yang selayaknya dijadikan teman dunia akhirat." Adam, teman rumah Islah Zafriq mengeluarkan kata-kata. Dia mendengar setiap pertelingkahan di antara Islah Zafriq dan Nur Tiara sewaktu sedang melihat sebuah lukisan Monalisa.. Dia adalah teman baik Islah Zafriq di saat suka dan duka. Tidak pernah sekali pun dia meminta wang dari Islah Zafriq meski dia bukanlah dari kalangan yang berada. Adam bukan seperti teman-teman Islah Zafriq yang lain seperti Razwan dan Ariassa yang sentiasa mengikis duit Islah Zafriq, yang selalu berseronok dengannya dan yang pasti akan meninggalkan Islah Zafriq keseorangan jika dia ditimpa kesusahan.
Islah Zafriq menoleh ke arah temannya itu. Dia tersenyum. Dia yakin mata yang dilihatnya di lukisan ‘HEART of LIGHT’ itu adalah sepasang mata Nur Tiara. Ianya persis sekali. Islah Zafriq menepuk bahu Adam.
" Aku mula mencintai dia, Dam." ‘Benar telahan Nur Tiara, aku akan jatuh hati dengan dia jika aku tenung mata dia. ‘Akulah kera hutan itu.. Bukan lagi akan tapi memang dah jatuh hati pun.’ Adam terlopong. Baru 2 hari takkan dah ada rasa cinta? Tapi, tak mustahil.
"Aku mencintai dia melalui sepasang mata di lukisan yang terpamer hujung sana. Aku yakin, pelukisnya adalah dia. Mata itu persis dengan mata dia." ‘Hah?! Biar betul kawan aku ni? Takkan jatuh cinta melalui lukisan kot? Lagi tak masuk akal. Tapi, tak mustahil.’
"Habis tu, kau nak buat apa sekarang? Nak suruh aku tolong kau? Boleh. No hal. Aku kenal kawan serumah budak tu. Nama dia tu Qazriana Fatiha. Budak tadi, aku tak tahulah. Fatiha tu course engineering. Budak tadi tu course bahasa." Adam malu mengakui bahawa dia sudah jatuh cinta dengan Qazriana Fatiha. Sikap gadis itu yang sangat prihatin dengan sikap Nur Tiara telah menawan hatinya.
"Kau memang kawan aku dunia akhirat. Esok, kau boleh bawa aku jumpa dengan dia?" ‘Yes!!! Aku ada alasan nak jumpa dengan dia. Terima kasih, Riq!" Jerit batin Adam. Pantas dia mengangguk setuju.
Keesokan harinya di rumah sewa Nur Tiara dan Qazriana Fatiha…….

Islah Zafriq terduduk di atas sofa. Penjelasan Qazriana Fatiha mengejutkannya. Adam cuba menenangkannya. Qazriana menghulurkan air suam kepada mereka berdua. Dia melabuhkan punggungnya di sofa bertentangan dengan Islah Zafriq.
"Dia dah berhenti. Dia dah tak study kat sini lagi. Dia kena balik kampong. Adik dia sakit. Ibu bapa dia meninggal sebab kemalangan. Dialah ibu dan bapa buat adik dia, Tasha. Selama Yara belajar kat sini, adik dia duduk dengan jirannya. Tapi, sekarang jiran dia dah pindah. Adik dia pula sakit. Yara kata dia nak kerja nak dapatkan duit untuk rawatan adik dia. Dia hidup sebatang kara, Riq." Terang Qazriana Fatiha. Yara adalah panggilan untuk Nur Tiara.
"Habis tu macam mana dengan pelajaran dia?" Islah Zafriq bertanya. Lesap terus segala ego yang bermukin di hatinya selama ini.
"Dia Cuma nak tumpukan perhatian merawat adiknya. Dia tak nak kehilangan adiknya lagi."
"Boleh awak bagikan alamat Nur Tiara?" Adam cuba membantu Islah Zafriq yang kelihatan terkedu. Qazriana Fatiha terdiam. Dia sudah berjanji dengan temannya agar tidak memberikan alamat Nur Tiara kepada sesiapapun.
"Bolehlah. Saya benar-benar ikhlas mencintainya." Qazriana Fatiha berfikir. ‘Maafkan aku, Yara. Aku terpaksa berikan alamat kau. Mana tahu dia boleh menolong kau.’ Dia menuliskan alamat Nur Tiara di atas sekeping kertas. Islah Zafriq dan Adam berlalu keluar setelah mengucapkan terima kasih.



"Esok, aku nak balik rumah aku jumpa mak ayah aku. Aku nak tunjuk mata yang aku lukis ni dekat diorang." Islah Zafriq mngunjukkan lukisan mata yang dilukisnya di atas ribanya. Adam memandu kereta perlahan.
"Esok petang juga aku nak pergi ke kampung Nur." Adam mengangguk. Sudah diagak hasrat hati temannya itu.



Esok, di banglo milik Engku Zainal dan Puan Sri Irfah Mastura….

"Mak, ayah. Riq rasa, Riq dah ada pilihan hati. Ini dia matanya." Islah Zafriq menunjukkan lukisan sepasang mata.
"Cantik mata dia. Apa nama dia?" Tanya Puan Sri Irfah Mastura.
"Nur Tiara, mak. Ayah, ini lukisan yang selalu dipamerkan 2 tahun lalu." Engku Zainal terkejut. Lukisan ini sepatutnya tidak boleh dibawa balik melainkan sudah ada orang yang dapat merungkaikan maksudnya. Apakah…..???
"Siapa yang dah terjemahkan maksud lukisan ini, Riq?"
"Seorang gadis yang cantik dan manis." Ujar Islah Zafriq dengan perasaan yang berbunga bahagia. Engku Zainal terdiam. Sepatutnya, gadis yang dapat menterjemahkan maksud lukisan ini yang dijadikan permaisuri hati anaknya. Tapi, apa dayanya? Sudah itu kehendak anak sulungnya ini.
"Dia adalah pemilik sepasang mata itu." Islah Zafriq merenung mata di lukisan yang dipegang Puan Sri Irfah Mastura. Pengakuannya menyebabkan mereka tergamam. Engku Zainal memanjatkan kesyukuran. Dia tersenyum.
"Bawalah dia ke mari. Perkenalkanlah dia dengan kami." Usulan Engku Zainal membuatkan Islah Zafriq tertunduk.
"Riq akan bawa dia pulang tapi bukan hari ini kerana….." Islah Zafriq menerangkan satu persatu masalah yang menimpa Nur Tiara. Kedua suami isteri itu beristighfar panjang. Simpati atas musibah yang menimpa Nur Tiara. Engku Zainal bangun dari duduk lalu mendapatkan sbuah buku cek di dalam lacinya.
"Nah, ini cek bernilai RM30,000.00. Bantulah Tiara dan adiknya." Bagi Engku Zainal, duit bukanlah masalah baginya. Dia ikhlas membantu. Islah Zafriq tersenyum. Dia menggelengkan kepalanya tanda menolak pemberian tersebut. Masih segar di pendengarannya kata-kata Qazriana Fatiha.
‘Satu saja sikap Nur Tiara yang membuatkan aku kagum dengan dia. Dia tidak suka dibantu melainkan dia sendiri yang berusaha mendapatkannya.’
Engku Zainal dan Puan Sri Irfah Mastura tergamam. Tidak pernah sekali pun anak sulungnya menolak pemberian mereka. Islah Zafriq sudah jauh berubah. Dahulunya dia selalu baran tetapi, sekarang kelihatan tenang. Dahulunya, dia tidak akan pernah berceriata tentang perempuan. Tetapi sekarang, matanya tampak bersinar ketika bercerita tentang Nur Tiara. ‘Semoga kau tidak terbelenggu dengan kisah silam, nak.’ Getus hati Puan Sri Irfah Mastura.

Di Kampung Nur Tiara.....

Nur Tiara sedang bermenung di atas pelantar rumahnya. Tasha sedang berehat di dalam bilik. Adiknya menghidap penyakit jantung berlubang. Fikirannya terimbau pada kisah lalu.

"MAK CIK, mana ibu dan ayah?" Seorang gadis berusia 15 tahun bertanyakan ibunya. Dilihat adiknya yang sedang tidur.
"Tiara, ibu dan ayah kamu sudah meninggal, nak. Mereka dilanggar kereta." Pengakuan jujur itu merentap perasaan Nur Tiara. Dia ingin meraung tetapi terdengar kata-kata ibunya suatu ketika dahulu.
‘Janganlah menangis andai musibah menimpa. Itu ertinya, ALLAH sayangkan kita. Janganlah menangis andai nyawa orang yang tersayang diambil ALLAH kerana itu hak-NYA. Kita hanya peminjam dan sewajarnya memulangkan apa yang menjadi milik-NYA. Tidak mengapa bersedih kerana itu lumrah fitrah sebuah perasaan, sayang.’
Air matanya menitis. "Tasha, akak akan jaga adik. ALLAH lebih sayangkan mereka, adikku." Dibelai rambut adiknya penuh kasih sayang. Terbayang wajah kedua ibu bapanya.
Nur Tiara tersedar dari lamunan apabila suara seorang lelaki memberi salam. Dia menoleh ke belakang. Dia terkejut apabila melihat seorang pemuda yang berusia 23 tahun tersenyum padanya. Segera dia mengesat air mata yang mengalir. Tidak pernah dia mengalirkan air mata di hadapan sesiapa melainkan di hadapan Qazriana Fatiha.
" Saya datang sini atas nama persahabatan bukan permusuhan." Ujar pemuda tersebut.
"Siapa yang memberitahu awak, saya disini?" Nur Tiara kembali melihat pemandangan sawah yang terbentang luas dihadapan.
"Qazriana Fatiha. Dia dah ceritakan segalanya tentang awak termasuk penyakit adik awak, Tasha. Apa khabar awak dan Tasha?"
"Baik, Alhamdulillah." Ringkas jawapan Nur Tiara.
"Saya datang ingin membantu." Ucapan tulus ikhlas itu membuatkan Nur Tiara tersenyum.
"Pertolongan apa yang bisa awak hulurkan untuk kami, Islah? Wang ringgit? Kami bukan pengemis yang mengemis duit di jalanan." Jawapan itu ibarat tangan yang menampar wajah Islah Zafriq. Tetapi, dia masih mengukir senyuman.
"Saya membantu awak bukan dengan menghulur wang ringgit tetapi dengan tulang empat kerat saya. Saya akan tolong awak bekerja. Malah, saya juga akan turun padang." Jawapan itu mencetuskan tawa di bibir Nur Tiara.
"Inikah lelaki ego dan panas baran yang kami kenal dahulu?" Islah Zafriq tersenyum dan melabuhkan punggungnya di sebelah Nur Tiara. Turut menikmati pemandangan menghijau yang terbentang dihadapan.
"Awak nak dengar satu cerita mengapa saya boleh berubah sedemikian?"
"Tak!"
"Walaupun awak kata tidak, saya tetap akan ceritakan supaya awak faham keadaan saya. Dahulu, saya punya seorang adik bernama Syarifah Iszora. Dia merupakan adik bongsu saya. Kami hanya dua beradik. Saya sayang adik saya. Teramat sayang. Suatu hari, Zora ajak saya pergi ke Time Square. Sewaktu kami sedang berseronok, seorang perempuan menolak dia. Dia terjatuh ke tengah jalan. Saya cuba membantu tapi, saya diasak oleh orang ramai. Apabila saya ke hadapan, saya melihat Zora dilanggar sebuah kereta. Depan mata saya dia menangis. Saya masih ingat kata-katanya. ‘Zora sayang abang. Abang jangan sedih ya?’ Saya nak bawa Zora ke hospital tapi Zora tak bagi. Dia tersenyum. Air mata dia mengalir. Dia genggam tangan saya kuat. Seolah-olah lepas ni, saya akan kehilangan dia selamanya. Ternyata benar, kepala dia terkulai. Tangan dia longgar. Dia sempat mengucap dan dia meninggal di pangkuan saya. Saya mula takut untuk berkasih dengan sesiapa. Saya takut untuk kehilangan. Saya tak sanggup nak terima kepedihan di hati. Awak nak tahu, siapa perempuan yang tolak adik saya tu? Dia ialah Zila, kawan baik Zora. Zila cemburu dengan Zora kerana Zora sering mendapat perhatian di sekolah. Sebulan lepas tu, sya dapati Zila mati akibat kemalangan. Bayangan Zora sering menghantui mimpi saya. Saya terlalu sayangkan dia....." Air mata mengalir dari tubir mata Islah Zafriq. Tiada ego yang menjadi benteng. Dia juga seorang insan yang punya perasaan walaupun dia adalah seorang lelaki. Nur Tiara menunduk. Tidak disangka lelaki sekasar Islah Zafriq punya pengalaman yang pahit. Dia juga punya kisah silam yang pahit. Tetapi, dia masih boleh mengawal perasaannya. Itulah sebabnya ALLAH jadikan perempuan yang melahirkan anak kerana perempuan lebih matang dalam mengawal perasaan bila menghadapi sesuatu musibah.
"Saya kehilangan kedua ibu bapa saya ketika saya masih haus akan kasih sayang mereka. Saya ingin meraung tapi, memandangkan saya masih punya seorang adik, saya harus pikul amanah itu sebaik mungkin." Ujar Nur Tiara sayu.
"Dahla. Tak usah cakap fasal ni lagi. Kita bincang fasal kerja yang kita nak buat ni. Saya boleh melukis untuk tambah pendapatan. Awak?" Nur Tiara terharu dengan kesungguhan Islah Zafriq. Dia menggelengkan kepalanya.
"Tak tahu."
"Kalau abang nak tahu, akak boleh cakap bahasa Mandarin, Jepun, Perancis, Italy, English dan Melayu." Tasha mencelah dari belakang.
"Tasha, kenapa bangun? Tasha kan tak sihat?" Nur Tiara membelai kepala adiknya yang ditutupi oleh sehelai jilbab.
"Tasha bosanla kak. Siapa abang ni? Pakwe akak ek?" Tekaan Tasha membuatkan Islah Zafriq tersenyum.
"Hisy, tak ada lah. Dia ni kawan sekuliah akak. Dah, pergi masuk bilik rehat." Arahan Nur Tiara segera dipatuhinya.
"Awak nak tidur mana malam ni?" Mata Nur Tiara kembali beralih ke arah Islah Zafriq.
"Saya tidur sini malam ni." Jawapan itu membuatkan Nur Tiara terlopong. ‘Biar betul mamat ni.’.
"Akak..." Tasha memanggil. Nur Tiara segera berpaling menghadap adiknya itu.
"Ni geran tanah milik Mak Yam. Dia dah pindah ke K.L. Dia serahkan tanah dan rumah tu untuk kita." Mak Yam adalah jiran mereka yang menjaga mereka setelah ibu bapa mereka meninggal dunia dahulu. Mak Yam tidak mempunyai zuriat dan menganggap Nur Tiara dan Tasha sebagai anaknya sendiri. Namun, apakan dayanya dia terpaksa mengikut suaminya berpindah ke K.L.
"Alhamdulillah." Hanya ucapan itu yang meniti di bibir Nur Tiara.
"Bolehlah saya tidur di rumah awak ni. Awak dengan Tasha staylah kat rumah Mak Yam. Sana lagi selesa. Saya dah tahu apa yang kita perlu buat. Awak mengajar bahasa, saya menjual lukisan. Kita bina khemah. Boleh saya gunakan rumah awak sebagai studio lukisan?" Nur Tiara hanya mengangguk.


3 hari kemudian....

Nur Tiara sibuk mengajar di khemah tuisyennya. Ramai penduduk kampung yang belajar dengannya. Ada juga anak orang berada. Nur Tiara menetapkan yuran sebulan RM 30. Kampungnya sudah moden. Penduduk di kampungnya bukanlah daif Cuma sesetengah sahaja.
Manakala Islah Zafriq berulang-alik dari kampus ke kampung Nur Tiara. Duit minyak bukan lagi masalah. Dia ingin membantu meringankan beban yang ditanggung Nur Tiara. Lukisan yang dijualnya di sebuah pusat penjualan seni mendapat sambutan para VIP...



Beberapa bulan kemudian....

"Islah, tolong saya... Tasha....." Islah Zafriq yang sedang berbual-bual dengan Adam bergegas ke keretanya apabila mendengar suara cemas Nur Tiara di talian.
"Nur, kenapa ni? Ok, Islah ke sana sekarang.." Islah memandu pada had kelajuan 170km/j.
Setelah 20 minit berlalu, kereta Toyota Harrier milik Islah Zafriq terdampar di halaman rumah Nur Tiara. Islah Zafriq meluru keluar. Dia berlari mendapatkan Nur Tiara yang sedang memangku adiknya.
"Nur.."
"Tasha, bertahan dik..." Nur Tiara mengesat darah yang keluar dari hidung dan mulut Tasha.
"Kita bawa dia ke hospital.." Ujar Islah Zafriq.


Setelah 15 minit..

Islah Zafriq dan Nur Tiara menunggu di hadapan bilik pembedahan. Nur menangis. Sungguh, dia tidak sanggup kehilangan Tasha. Nur terlena di atas kerusi menunggu..
"Tiara.." Ibunya memanggil. Ibunya berpakaian serba putih. Dia melihat ayahnya turut hadir.
"Tasha! Ibu, mana Tasha nak pergi?"
"Akan ada orang membela nasibmu, nak. Sudah sampai seruan Tasha. Janganlah tangisi pemergiannya."
"Akak..." Tasha bersalaman dengan Nur Tiara. Dia tersenyum..
"Nur.. Bangun." Islah Zafriq mengejutkannya dari mimpi yang pilu itu.
"Is, Tasha dah.." Islah Zafriq mengangguk.
"Sabarlah."

Setahun berlalu...

Nur Tiara dan Islah Zafriq selamat membina sebuah masjid. Ikatan perkahwinan menjanjikan kebahagiaan abadi buatnya.
Nur Tiara merenung lukisan matanya yang dilukis Islah Zafriq suatu ketika dahulu. Dia tersenyum. Ada hikmah disebalik semua penderitaan yang dilaluinya. Islah Zafriq memeluk pinggang isterinya.

"Sayang termenungkan apa tu? Mata tu ya? Nak tahu? Sebuah dendam berakhir dengan kasih, cinta abang buat Nur." Nur Tiara mengerutkan dahinya. Tidak mengerti maksud bicara suaminya.
"Dulu abang berdendam dengan sayang. Sekarang berakhir dengan cinta abang pada Nur. Nur.. Cahaya hati abang.. Jom, jumpa dengan Teha dan Adam." Islah Zafriq dan Nur Tiara bergandingan keluar menemui rakan mereka yang selamat diijabkabulkan tahun lalu.
Semalam derita..
Hari ini bahagia..
Semoga kasih yang terjalin mengikat cinta abadi selamanya.. pequeyamo parasiempre.. Sayangku selamanya...

-tamat-

p/s: Sya penulis baru.. Tlg comment ek? Terma ksh sudi membaca.. Assalam...
posted by Penulisan2u @ 4:23 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
16 Comments:
  • At 6/12/09 11:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..good job!!teruskan berkarya..cubaan yang baik!

     

  • At 6/12/09 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    GOOD JOB......PERMULAAN YANG BAGUS..
    TERUSKAN USAHA....

     

  • At 6/12/09 12:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer.....teruskan lagi dgn karya lain...

     

  • At 6/12/09 1:01 PTG, Blogger nabilah said…

    good job..!! mmg best cerita nie... tapi ada kesalahan ejaan... taP x per.... :)

     

  • At 6/12/09 2:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup betul2 cubaan yang baek....awak
    ade bakat menjadi penilis yg baek ni...
    teruskanlah menghasilkan karya2 yg baek di masa akan datang...saya akan menyokong awak dari belakang..hehehe

     

  • At 6/12/09 4:31 PTG, Blogger e!$y@H (^-^) said…

    penulis yg bgos..wlopon br tp ader bakat. truskan usaha~

     

  • At 6/12/09 4:52 PTG, Anonymous bluE_bErrY said…

    bez gak wOo cte nieh..he3...

     

  • At 6/12/09 11:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best2 sy suka cerita ni....Gud job tuk penulis...Lain kali wat cerita yg best gi...he3

     

  • At 7/12/09 8:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok ok ok

     

  • At 7/12/09 10:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best n sweet..

     

  • At 7/12/09 1:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waalaikumsalam..
    crpen ptame ke?
    mcm da byk wt karya jw..
    best ssgt..
    luck 4 u..
    :)
    __sofea96__

     

  • At 7/12/09 3:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eemmm.
    bez tp kena brusaha agi spy ade kemajuan yg lebey baek.
    nway congrats.
    truskn b'karya agi.
    :)

    ina2507@yahoo.com

     

  • At 7/12/09 5:12 PTG, Blogger nina_apis said…

    best cter nie!
    trharu...
    hurm...
    congrats tuk 1 permulaan yg ckup bek..
    gud luck...

     

  • At 10/12/09 3:24 PTG, Anonymous aini said…

    asslmmualaikum....
    tahniah!!! permulaan yang bagus.truskan berkarya.smoga berjaya.

     

  • At 16/12/09 8:28 PTG, Blogger SyUhAdA said…

    salam...
    ermm...
    bes jgk cter nie...
    thniah yer!!!
    bleh truskn bkarya...
    hasilkn crpen2 yg lg bagus...
    bye2...

     

  • At 30/4/14 12:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best sangat

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group