BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 17, 2009
Cerpen : Kenapa begini jadinya
Nama Pena : DiYaNN

Aku termenung ke luar jendela, sambil memerhati keindahan alam yang diselubungi awan malam. Bintang-bintang berkedipan, bangunan-bangunan yang mencakar langit terang menderang menandakan penghuninya belum lagi lelap, sama seperti ku, yang sedari tadi tidak dapat melelapkan mata. Hati ku di rundung rindu, rindu pada seseorang yang entah di mana, rindu pada wajahnya, rindu pada tutur bicaranya, rindu pada gelak tawanya, rindu pada gurauannya……. betapa sesak dadaku menahan rindu…..

Dan buat sekian kali fikiranku melayang saat aku mula-mula mengenali Ray… ye…. Raymie Musa, satu nama yang terpahat di hati sampai sekarang. Satu nama yang mampu menggoncang jantung hati ku sampai sekarang. Satu nama yang membuat aku tersenyum, membuat aku menangis, membuat rinduku padanya semangkin mendalam, sampai sekarang……dan buat sekian kali, kenangan lalu mengimbas lagi….

--------------------

"Maaf, saya tak sengaja…." aku cuba untuk berdiri kembali, sapa pulak lah yang pagi-pagi nie jalan tak tengok orang, nak kata badan aku nie kecik, ketinggian 170, berat badan 65kg, kira besar lah jugak kan, nak kata laluan nie penuh sesak dengan orang, tak lah jugak, yang ada cuma aku dengan orang yg langgar aku nie je…..

"Bodoh, jalan tak tengok ke, main langgar-langgar orang…", bentak ku dan kasar bahasa yang terkeluar dari mulutku…. Aku lihat mamat depan aku dah macam cacing kepanasan, muka menggelabah ada, malu ada, cuak pun ada….

"Lain kali tu nak jalan tu tengok-tengok lah, ni jalan bukan bapak awak punya jalan, tauuuuu….", suara ku makin kuat, marah ku bukan main lagi, rasa macam nak hentak je kepala mamat nie kat tembok… hehehe brutal pulak ehkk tetiba pagi nieee…. "Ma….ma….maaf kan saya, saya tak sengaja, maaf ye….." terketar-ketar mamat tu menuturkan kata-kata sebelum berlalu pergi meninggalkan aku tercegat kat tengah-tengah jalan. Bertambah bengang aku dengan mamat nie, nanti aku jumpa kau, siap kau…..tak leh lari lagi, tak kena terajang sulung aku tak sah…. Aku terus beredar menuju ke destinasi ku…..

--------------------

"Excuse me…boleh tumpang tanya...", aku menoleh pada arah suara itu…rasa-rasa macam pernah ku dengar suara itu tapi di mana yeaa….opocottt…….., rasa-rasa macam pernah ku lihat mamat yang tengah tersengeh kat depan aku nie… tapi di mana yeaa…

"Awak, boleh saya tanya, nama awak saper.." pelan suara mamat nie…..ishkkk muka hensem tapi suara macam perempuan, pelan…..

"Apa dia, cakap kuat sikit, awak tanya apa tadi…" sengaja aku kuat kan sedikit suara aku….. Milah dengan Syikin dah menoleh kearah aku sambil mengerutkan dahi masing-masing…

"Maaf, nama saya Raymie, boleh saya tahu nama awak?", sekali lagi mamat nie bersuara, terketar-ketar suara dia kudengar, cuak pun ada, tapi senyuman dibibir tak pernah lekang, manis jugak dia senyum, so sweet….

"Nak wat pe nak tahu nama saya, awak ni saper….polis ke nak tahu nama saya semua, salah apa ehk saya dah buat…." jawab ku agak keras jugak…. saja je aku nyakat mamat nie, macam seronok pulak bila tengok muka dia yang cuak tu…..Si Milah dengan Syikin dah tergelak kat depan sambil menutup mulut masing-masing….Tapi kesian lah pulak kan bila tengok mamat nie dah macam tak tentu arah, sekejap tengok aku, sekejap tengok si Milah dengan si Syikin, sekejap dia senyum, sekejap muka macam kerang busuk….

"Maaf kan saya, nama saya Nurul Adiyah, kenapa Encik Raymie tanya?", ku menjawab sambil memberi senyuman paling manis kat mamat tu… Bila mendengar jawapan ku dan melihat muka manis ku, dia pun tersenyum lebar sambil menjawab, "Alhamdulillah, dapat jugak saya tahu nama awak,…….. tak de…..eerrmmmm sebenarnya, saya nak kenal-kenal dengan saudari Nurul, boleh tak?"

"Apa salah nye, but you can call me Adi, kawan-kawan semua panggil saya Adi", pinta ku sebab aku tak selesalah bila dia panggil aku Nurul, dah macam perempuan Melayu terakhir lah pulak….

"eermmm saya lebih suka dengan Nurul, harap awak tak kisah lah….Adi dah macam nama lelaki lah pulak…" pelan dia kata, takut kot aku terasa….

"Suka hati awak lah, saya dah lambat, saya jalan dulu, assalamu’alaikum…", lalu aku terus berjalan menuju kearah Milah dan Syikin yang sedari tadi dah memberi aku isyarat agar cepat, bukan apa takut terlambat…..ada kang nanti beruang kat ofis aku mengamuk…..tak pasal-pasal kena dengar ceramah pepagi buta nie….

------------------------

Dari situ, bermulalah episode perkenalan aku dengan Raymie, mamat yang penuh sopan santun dan budi bahasa, bila bertutur, tak pernah tinggi suara, ehk tapi bukan lembut tao..…. si Raymie nie bertugas sebagai seorang engineer di syarikat yang terletak di bangunan yang sama dengan tempat aku bertugas. Dia di tingkat 7 aku pulak di tingat 5. Aku pulak, the opposite of Raymie, lasak dan lagak tak ubah macam lelaki…. bila berbual takdenye lembut, kalau ketawa lagi lah, bergegar satu bangunan….Aku pun hairan macam mana si Raymiel ni boleh nak berkawan dengan aku….boleh berkenan kat aku nie….haaaiii pelik…..pelik……tapi aku nie kira jambulah jugak kan, cuma perwatakan aku je macam lelaki

-------------------------

Beberapa bulan kemudian, kami telah keluar berdua dan tergerak lah hati ku nak menanyakan sesuatu pada Ray. Bukan apa, saja je aku nak mengusik mamat nie, suka tengok dia gelabah depan aku, cute sangat-sangat……. Kitorang tengok wayang waktu tu, lepas tu dia ajak aku makan kejap kat burger king, tempat kegemaran aku melepak dengan Milah dan Syikin.

"Ray, kenapa awak nak berkenalan dengan Adi?" tanya ku dengan tiba-tiba.

Dia terkejut dengan pertanyaan ku, namun dia letak burger Mushroom Swiss dia den, "betul ke Nurul nak tahu….."

"betul lah, cakap je lah….tak kan jatuh cintan dengan Adi pulak kan….", seloroh ku sambil mengunyah burger mushroom swiss aku…..

"Actually Ray pun tak tahu….., when we first met, waktu incident Ray terlanggar Nurul, and when our eyes first met, I already fall in love with you….and I want to know you better….." pelan suara Ray dan dia bertutur satu per satu….. tapi aku dapat dengar dengan jelas.

Aku pelan-pelan meletak kan burger aku di atas meja, dan mengelap mulut yang dah tentunya comot dan memandang je burger ku dengan pandangan kosong…… semua pergerakkan ku pelan kurasakan waktu tu…..ishkkk betul ke mamat nie, tak kan dia suka aku pulak, dia meluahkan hasrat hati dia ke nie…….apa aku nak jawab nie…… aku rasa betul-betul gabra, tak tentu arah dibuatnya, malu pun ada, tak kan aku nak tengok muka dia, aku dah toleh ke kiri dan ke kanan…. Tu lah, tadi gatal nak bertanya, haaa, sekarang ambik kau…..

"Nurul….. Nurul kenapa diam…..tadi nak tahu sangat, sekarang how you feel, what have you got to say about what I had just told you Nurul Adiyah….", pertanyaan Ray membuat aku tersentak. Aku terus memandang muka dia, dia senyum, menampak kan lesung pipit di pipi kirinya….ishkkkk, ni yang buat aku cair tetiba nie bila tengok lesung pipit dia…. soooo cuteeee…..kalau boleh rasa macam nak cubit-cubit lah pulak……..

"Eh! yang sengih-sengih nie kenapa, dah mereng ke otak tu….hello cik Nurul Adiyah oooiiiii, awak dah sampai ke mana nieeeee" tetiba Ray bersuara, sambil ketawa….aku dah malu dah tak tahu nak letak mana muka aku, tapi tak pe Adi… kau maintain beb, relaks ehkkk… cool, kau angkat muka kau pandang muka dia, senyum semanisnya…..otak aku pun dah dapat satu idea nak mengenakan dia….

"Eh! Nak tahu ehk, kenapa Adi senyum sorang-sorang nie…… Adi senyum sebab ada sauce tu kat tepi bibir Ray…". dan dengan sepantas kilat, dia terus capai tissue dan lap bibir dia dan aku dah ketawa macam tak ingat dunia…tu lah nak nyakat aku konon, ambik kau….hahaha…. lepas tu kitorang ketawa sambil gurau………aku suka nyakat dia dan dia pun suka nyakat aku, dan akhirnya pertanyaan Ray hilang begitu saja tanpa ada jawapan dari aku……namun hati aku berbunga riang, ehk!! tak kan aku pun dah jatuh hati kat mamat nie…..Oh! No!!.....

----------------------------------

Tapi sejak akhir-akhir nie, aku jarang nampak Ray, dia pun dah jarang kol aku. Nak kata aku gaduh dengan dia, tak lah jugak kan, nak kata aku ada terkasar bahasa, pun macam tak pernah, tapi gurau tu biase lah….. Sebelum nie macam biase je perhubungan kita, suka nyakat sesame sendiri dan practically every day dia akan menunggu aku kat lobby untuk pulang bersama, dan boleh dikatakan setiap malam jugak kita berborak di talipon, kalau tak sampai kol 12 lebih tak letak lah namanya.

Tapi kenapa ehk…. bila aku tanya dia, dia kata dia sibuk, ada project baru yang dia harus handle dan dia terpaksa balik lambat so tak dapat lah dia tumpangkan aku balik. Tu aku tak kisah lah, sebab aku pun boleh balik sendiri, bukan nye jauh pun, sebelum nie pun aku balik naik MRT.

Nie dah hampir dua minggu dia senyap saja, aku kol dia tak angkat, aku sms dia tak balas…. iiishk apa kena dengan budak nie…..yang aku nie pulak apsal tak tentu arah pulak, tak kan dah rindu kot…..ishkkk maintain beb, tak cun lah gini…..

----------------------------

"Adi kau nie kenapa, aku tengok macam mak kucing ilang anak jeee….", celah Milah bila kitorang makan tengah hari.

"apa benda nye, aku macam biase lah, apsal…" tanya ku, ishk budak nie menyebok pulak, masuk hari nie dah nak masuk 3 minggu Ray tak kol aku, tak jumpa aku, aku dah sampai tahap bengang nie…..

"Tak de lah, kau tu muka apsal monyok je aku tengok, nie Ray mana….., lama aku tak nampak dia, korang bergaduh ke…" Syikin pulak bertanya…..

"Ntah lah aku pun tak tahu….. mamat nie tetiba je senyap kan diri… aku pun tak tahu, aku kol dia tak angkat, aku sms dia tak balas, pening aku….", tetiba je terhembur apa yang terbuku dalam hati ku…..rindu ke nie…..aku sendiri tak tahu apa perasaan aku ketika ini tapi apa yang jelas aku nak tahu apa yang dah terjadi….kenapa Ray senyap kan diri jeee….

"Sabar lah Adi, mungkin dia sibuk kot…", jawab Milah sambil menepuk-nepuk bahu aku…..

"alahai korang nie, jangan lah buat aku sedih pulak…..aku ok lah…" dorang nie nak buat aku nangis ke kat Burger King nie….

"Aku rasa…… kau nie…… dah jatuh cinta kot Adi kat Ray….." leret suara Syikin…tetiba mata ku dah blur…. air mata dah bergenang je kat kelopak mata nie, tunggu masa je nak pecah empangan nie…….lama-lama jatuh terburai jugak ke pipi ku yang putih niee…..ishk macam mana boleh nangis nie, ishkkkk dah buat drama lak aku nie kat burger king pulak tuuuuu…..ishkkk malu beb….

--------------------------

Pejam celik, pejam celik, dah sebulan lebih Ray membisu…. Aku ada jugak cuba pergi ofis dia, tapi receptionist dia kata dia overseas sebulan. Hai… sampai hati tak bagi tahu dia nak pergi overseas…..senyap je, khabar berita pun tak de….


Genap sebulan selepas Ray ke overseas, aku terima sms darinya. Aku tengah chatting waktu handphone aku berdering lagu I’m Yours yang menandakan ada mgs masuk. Aku mencapai handphone ku dan menekan butang. "Salam Nurul, sori for keeping you waiting all this while and sori sebab Ray sibuk for the past two months, can we meet tonite. Tempat biase jam 8mlm, pls"

Dengan cepat aku menekan punat "ok" dan terus aku tekan punat hijau. Tak sabar rasanya aku nak tunggu jam 8malam, rindu sangat-sangat nak tengok muka dia, nak dengar suara dia…..yessss….. dapat lah aku lepas kan rindu yang bersarang di dada nie…..mungkin juga aku telah jatuh cinta seperti mana yang di katakana oleh dorang……merah pipi ku nahan malu…..ishkkkkk…..

Baru aku tahu apa erti cinta, baru aku tahu apa erti sayang, baru aku tahu apa erti rindu……semua nie gara-gara seorang lelaki bernama Raymie Musa dan aku telah jatuh cinta padanya buat pertama kali dalam hidup aku, aku telah jatuh cinta pada seorang lelaki……dah malam ini aku akan meluahkan segala isi hati ku pada dia…..yes, Ray wait for me and I’ll come to you……

----------------------------

Tepat jam 8 malam aku dah tercegat kat tempat yang di janjikan. 10 minit kemudian, aku tengok Ray melangkah masuk dan terus menuju ke tempat aku duduk.

"Sori, Ray terlambat. Nurul nak makan tak?", Ray bersuara seperti biase, penuh dengan sopan santun…

"Tak nak, Nurul dah makan tadi…. Ray apa khabar? Kenapa pergi gitu je, tak bilang Nurul pun Ray kena outstation. Lama tak dengar suara Ray, lama tak tengok muka Ray, you make me crazy, you know…", sendu suara ku sambil memandang muka dia dengan pandangan sayu… aku pun tak perasan yang kata ganti diri ku telah bertukar ke Nurul.

Dia kemudian menundukkan muka dia, dan seketika dia mengangkat kembali muka dia dan kali ini aku dapat lihat seakan ada air mata yang bergenang di kelopak mata dia.. kenapa nie, apa dah terjadi…muka aku dah berkedut dengan bermacam persoalan, "Ray, what happened, tell me, pls…." desak ku dah macam nak nangis aku tengok dia….….ishk tak kan terharu sangat mamat nie bila dia dengar apa yang aku cakap tadi……

"Maaf kan Ray, Nurul….tapi Ray terpaksa putus kan perhubungan kita nie……eerrr…….. Ray….eerrrrr….. Ray akan di kahwinkan dengan sepupu Ray. Hujung bulan nie kita akan di satukan… maaf kan Ray……" tersekat-sekat Ray bersuara….

Aku seakan terpana dengan apa yang aku dengar. Gelap dunia aku seketika….setelah kau mengajar aku apa itu erti rindu, setelah kau mengajar aku apa itu erti sayang, kau nak tinggal kan aku macam tu je….kejam betul dunia nie….tanpa aku sedari air mata aku dah jatuh bak air hujan…..aku tak dapat nak berkata apa-apa, sebak dada aku tetiba…..

"Nurul, pls don’t cry, Ray betul-betul minta maaf, Ray tak boleh nak bantah….nie permintaan ibu Ray…..I love you so much but I also love my mother and I love her more than anything in this world….", sedihnya ku dengar suara dia dan air mata dia jatuh juga akhirnya… tapi dengan pantas dia menyeka air mata dia….. Aku tak tahu nak cakap apa, remuk hati ni, aku menatap wajah dia buat terakhir kali dan terus bergegas bangun dan meninggalkan dia di situ…. Aku pantas berjalan dan terus berjalan dengan linangan air mata…….Sayup-sayup aku dengar suara dia memanggil nama ku, tapi aku tak berdaya untuk berhenti atau pun menoleh……hati aku kecewa, kecewa sangat-sangat, biarlah aku bawa hati ku yang luka ini jauh dari dang bernama lelaki……..lelaki yang dah mula bertahta di hati ini……


p/s: Ini percubaan pertama saya, so saya harap dapat berikan comment. Thanks ya...:))
posted by Penulisan2u @ 4:06 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
45 Comments:
  • At 17/10/09 8:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    anda ada bakat..usha lagi
    xsemua cite akn berakhir dengan kebahagiaan.

     

  • At 18/10/09 4:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menurut saya , penulisan cerpen nya kurang kreatif .

    dan hanya ada satu tidak sesuai ......

    maksud dari cerpen tersebut apa sebenarnya ......

     

  • At 19/10/09 7:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x paham r.......
    menyesal aku bace

     

  • At 20/10/09 12:03 PG, Anonymous deli said…

    erm...ok jgk cter ni, cm cam ad yg kurang...
    terus berusaha k

     

  • At 20/10/09 10:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    TAHNIAH ATAS PERCUBAAN...MUNGKIN KERANA BARU KALI PERTAMA...SAMA MCM ORG MULA BERBICARA JUGA...SEDIKIT GUGUP...TETAPI BAKAT TETAP ADA...TERUSKAN MENCUBA...

    SAFFIYA

     

  • At 20/10/09 11:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok jg crta ni.. tp x best.. jln crta x menarik..

     

  • At 20/10/09 4:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape ni????????wat cite camni. mane endingnye?seey tauuuuu

     

  • At 20/10/09 10:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanks pd comment yg di beri, maaf, nie tulisan pertama saya, saya akui banyak kelemahan, akan terus mencuba dan terimakasih sekali lagi kerana comment2 anda

    DiYaNN

     

  • At 20/10/09 11:59 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    sumer lelaki same..
    nak kawen pun sbb terpaksa..
    x sanggup nak pertahankn cinta..:)

     

  • At 21/10/09 1:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good utk percubaan kali pertama..crite ni ok..tp rush sgt la..ayt pun mcm x bape sedap di bace..tp sy ley paham n jalan citer awk ni menarik..ditolak ketike hati mule menyayangi..jarang ade cmni..so keep it up..yg lain2 tu ley improved lg k..

    -miss_purple-

     

  • At 21/10/09 4:01 PTG, Blogger are_in(^_^) said…

    not bad la gk cite ni...
    asyik ending epy je pn,boring gk...=)

     

  • At 21/10/09 4:56 PTG, Anonymous ctzaleha.liveu2@yahoo.com said…

    bagi saya cerpen anda best
    tak ada cacat celanya sebagai pengarang..
    saya setuju dengan jalan cerita penulis.
    tidak semue percintaan berakhir dengan perkahwinan..
    dan cinta tidak semestinya bahagia..

     

  • At 21/10/09 9:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    utk percubaan ptama rasanya story ni ok...gud luck 4 u...

     

  • At 21/10/09 11:37 PTG, Anonymous budu belacan said…

    ntah, x tahu mcm mane nk komen
    ending dia mcm x best jer
    tp ok lah utk percubaan kli pertama
    lain kali hsilkan karya yg lbih gmpak lagi
    papepon, gud try

     

  • At 22/10/09 12:43 PTG, Anonymous pilet laa said…

    oklah citer nie...cube hayati...2 thumbs up!!

     

  • At 22/10/09 9:21 PTG, Blogger @riEs sY@nin@ said…

    hmm...ok2...
    n0t bad...
    keep up ur w0rks..
    nti blh share lg citer2 yg best...
    (^~^)...

     

  • At 22/10/09 10:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jugak cite ni..
    sedih.....

     

  • At 24/10/09 10:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    interesting..kne dgn ksah aku..mmg kcw sgt2 ble org xbls cinta kite...tp xpe,ad hikmahnye..gdluck..

     

  • At 25/10/09 5:27 PTG, Blogger najwa said…

    Percubaan yg baik.Klu bleh kembangkan lg citer ni.menarik n I enjoy it.
    Stay strong Nurul!!

     

  • At 30/10/09 1:04 PTG, Anonymous syud slumber_jer2002@yahoo.com said…

    cantik la citer ni. bahasa yg indah.kira ok la.. xde la pendek sgt. em..kdg2 tu kita mengharapkan kpd suatu yg x pasti. jd, kenapa perlu kita buang masa utk berperasaan pd seseorg yg belum lg sah ada ikatan dg kita? jgn ambil mudah dg semua benda. kadg tu, kita kena jg berhati2 b4 jatuh kasih pd org. kelak mungkin akan mbawa fitnah bila jodoh kita bukan org yg pernah kita kasih b4 kawen.
    goOd job.. :D

     

  • At 26/11/09 3:05 PTG, Anonymous asona said…

    bg sy la kan.. citer ni ade keunikan tsendiri.. mmg ade klmhn.. tp mn ade org org yg perfect 4 de 1st time beb! .. ending pon ok.. reality ape..asik2 happy good ending.. x real

     

  • At 3/12/09 4:42 PTG, Blogger ^aku CiNTakaN uNgu^ said…

    sy rse prmulaan citew ok....best....xp msok part dye da knal ngn c ray 2 wt kpale sy jd pning la....x fhm lngsung...xp kire ok la brani wt crpen....

     

  • At 12/12/09 12:12 PG, Blogger nabilah said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 23/12/09 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crite yg menarik, tp ada sesuatu yg kurang

     

  • At 11/1/10 11:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i love this story...hurm~

     

  • At 12/1/10 1:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh dterime
    tapi lebihkan usaha
    banyak yang kekurangan

    chinta_014

     

  • At 16/1/10 4:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte yg blh difhmi

     

  • At 23/2/10 12:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Citernye ta b0rink..
    endingnye n0t bad
    tp bile bce karya u niy,rse gram lak kt lelaki.
    time kite da syg kt dye,dye ta try tuk prtahankn cinte..
    lg bez kal0 samb0nk cite niy.
    bru bez beb!kasi kne lak kt lelaki.haha
    ekyn_pinky

     

  • At 24/2/10 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    GUD..
    LBH KRG SAME JE NGAN KSAH HDUP AKU...
    SDIH SGT2 BLE MAK PKWE AKU X RESTU HBUNGAN KAMI...

     

  • At 8/4/10 9:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crt dah best tapi ending yang terlalu simple

     

  • At 8/4/10 7:22 PTG, Blogger rini hamiza said…

    ok la nih..tp,keep improve yer.. =)

     

  • At 14/6/10 11:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    1st aku nk gtau cerpen yg aku bc kt cni majoritinye best2..sb penulis2 kt cni ada keyakinan diri utk tulis cter..n ada kesungguhan dlm penulisan..so kita xleh la hentam or bg komen yg melemahkn semgant dorg ni..pepn utk semua penulis yg menghasilkan penulisan serpen kt blog ni..alwayz keep it up..u all can do it.. =)

     

  • At 2/7/10 10:43 PG, Anonymous sizuka said…

    suke~~

     

  • At 13/8/10 2:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good luck for this cerpen
    org yg bagi komen kat atas tu ckp je tau cuba buat baru tau


    (hasanah)

     

  • At 1/9/10 3:29 PG, Blogger luna said…

    sedapnye korang yg berkenaan mengkritik x best la ape la..relax la..hehe..da nama pun percubaan pertama..bg komen yang membina suda..kpd penulis keep it up! tahniah kerana tlh berjaya menghasilkan sebuah karya...pd yg lain2 tu..nk sedap wat cter sendiri ekk... peace =)

     

  • At 26/11/10 1:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best lngsung..cam syok sndiri..

     

  • At 3/12/10 12:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeyh ..tp oke la ..

     

  • At 7/12/10 7:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    knpa la smua cerpen ni pasal cintan cintun... bosan la baca ni... tulis la khdpn psagan suami istri.. apa kisah die.. cabaran yg ida hadapi... betul2 bosan la... mgkn bdk2 kot yg menulis ni... sme je smua cerpen yg sy baca...

     

  • At 22/1/11 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada ke pmpn tgi 170??brat 65??mnah saleh kot..x pham aku..agak2 la..

     

  • At 23/1/11 6:30 PTG, Blogger Loqman said…

    huhuhu....sebenarnyer....sye dah baca byk.....cuma x komen jer......bestnyer...huhuhuh....

     

  • At 14/4/11 10:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok jgk citer ni.. jln cite pn ok.. hehe.. keep it up..

     

  • At 13/6/11 10:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    keep it up...u can go further soon..

     

  • At 5/7/11 7:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crtew ni sma mcm brlku dlm hdup sy...klau bley smbung lg crtew ni....gudluck..

     

  • At 14/8/11 2:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg berbakat...dan teruskan usaha anda...!penyusunan bhasa,ayat yg bole difahami,,thanks...good 90%/100%

     

  • At 10/1/12 12:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    endingnya sedih..tergantunglah....
    lanjutkn lge...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group