BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 31, 2009
Cerpen : Isteriku
Nama Pena : Ara Ariani Aris

"Dah tidur ke?" tegur Alia. Jam sudah menunjukkan pukul 11.35 malam. Dia menyoal tanpa menoleh ke belakangnya. Nazif mengeluh berat, memberi tanda bahawa dia belum tidur. Alia tersentak. Dia lekas mengengsot sedikit tubuh lansingnya mendekati Nazif yang sedang berbaring membelakanginya. Bahu lelaki berkumis nipis itu disentuh lembut.

"Sayang…rindu.." luahnya manja. Wajah lembutnya dibenamkan ke belakang badan suaminya. Berharap agar suaminya itu faham akan kehendak batinnya. Sambil memeluk erat pinggang Nazif, Alia mengambil peluang untuk menghidu aroma asli tubuh Nazif.

"Hurm…Saya penat lah malam ni..minta maaf.." balas Nazif sambil meleraikan pelukan Alia yang melingkari tubuh sasanya itu. Dia bingkas bangun, mengambil bantal dan mencapai selimut yang tergumpal dihujung kaki lalu bergegas keluar dari bilik. Alia termangu.

"Kenapa awak nak keluar bilik pula?" jerit Alia dari dalam bilik. Sakit hati. Kalau ia pun tak nak, takkan lah sampai kena keluar bilik kot? Huh! Nazif hanya membisu. Kali ini, Alia pula bangkit dari katil lalu menuju ke ruang tamu. Dia geram melihat reaksi selamba suaminya itu. Nazif sedang berdiri, sambil memegang remote tv.

"Saya dah bagitau awak kan, saya penat malam ni, penat..penat.." balas Nazif kasar. Alia pantas menarik bahu Nazif supaya mendepaninya.

"Kenapa dengan awak ni? Kenapa tiba-tiba dingin dengan saya? Okay, fine, saya cuba faham. It’s okay lah kalau awak penat, saya boleh consider, tapi kenapa sampai nak kena keluar bilik pula? Why? Awak tak boleh eh, tidur sebelah saya macam biasa?" marah Alia. Dia tertekan dengan sikap Nazif yang tiba-tiba berubah. Nazif angkat bahu.

"Suka hati awak lah Alia, malas lah nak gaduh dengan awak. Saya penat, saya nak tidur..tolong lah faham…" Nazif mula membaringkan tubuhnya di sofa. Mukanya ditutup dengan bantal. Alia semakin panas. Sudah hampir dua minggu mereka begini.

"Saya tak puas hati, kita kena settle hal ni", Alia melabuhkan punggungnya di peha Nazif. Lelaki itu tersentak. Dia bingkas bangun.

"Eh, awak ni tak reti bahasa ke? Awak nak saya berkasar dengan awak eh, baru awak faham, macam tu?" tengking Nazif sambil mengangkat tangan, mengugut untuk menampar. Alia terkejut. Sampai hati!

"Saya salah apa dengan awak, sampai macam ni sekali awak layan saya?" Alia mula teresak-esak. Nazif mula kendur. Wajah lembut isterinya direnung lama. Dia sayangkan Alia, tapi…

"Awak isteri yang degil, saya benci tu.."

"Saya buat apa?" rintih Alia lalu memeluk Nazif. Dia menangis semahunya. Nazif perlahan-lahan menolak tubuh isterinya.

"Tolong lah Alia, saya tak nak anak, awak faham kan maksud saya?"

"Mana boleh! Awak tak boleh buat keputusan macam tu, Zif! Saya tak setuju. Tapi, kenapa? Why? Apa masalahnya kalau kita ada anak sekalipun?" Alia masih tidak faham dengan sikap degil Nazif.

"Saya tak bersedia, lagipun kita muda lagi Alia, saya tak habis study lagi, dan awak pun sama, kita baru 20 tahun Alia, takkan semuda tu nak jadi mummy and daddy? Saya tak nak! Saya betul-betul tak bersedia! Please lah, tolong lah faham," Nazif beria-ia menekan perkatan ‘tak bersedia’. Alia merenung tajam wajah Nazif.

"Jadi, sebab tu lah awak dah tak nak sentuh saya lagi, eh?" telah Alia geram. Nazif terdiam seketika sebelum menyambung.

"Bukan.."

"Habis tu, apa?"

"Bukan sebab awak..tapi sebab..hurm..erp..tuh, budak dalam perut awak tuh.." Nazif menunjuk pada perut Alia. Dia mencebik.

"Budak? Heh, Nazif! Dengar sini! Budak dalam perut ni anak awak, tahu!" jerkah Alia. Dia betul-betul buntu, anak ini adalah lambang cinta kita, Zif!

"Saya tahu, tapi saya tak nak budak tu.." Alia tergamam. Nazif tunduk. Kakinya menguis-nguis bulu karpet yang tebal dan berpintal-pintal.

"Jadi?"

"Gugurkan kandungan awak". Alia meraung kesedihan. Dia terus melutut di kaki Nazif.

"Sayang..tolonglah..saya sayang budak dalam perut ni, please..ni anak kita sayang…tolong lah…jangan lah buat macam ni, saya tak nak! Tak nak! Sayang…tolong lah.."

"Alia! Awak tahu kan, saya paling benci perempuan yang menangis! Benci! Diam! Diam!" Jerkah Nazif sambil menggoncang tubuh isterinya berkali-kali. Alia menggeleng, dia menepis tangan Nazif yang mencekak kedua-dua belah bahunya. Genggaman yang kuat pada bahunya telah menimbulkan kesan merah pada bahu Alia yang terdedah.

"Awak kejam, Nazif! Sampai hati awak nak bunuh anak kita..awak jahat! Awak jahat! Saya benci awak!" Alia berlari masuk bilik, pintu bilik dihempas sekuat hati sehinggakan bingkai gambar yang tergantung di pintu bilik jatuh lalu pecah berkecai. Nazif cuba mengejar Alia tapi terlambat. Dia mengetuk pintu bilik beberapa kali.

"Buka pintu ni sayang..please..buka la.." rayu Nazif.

"Tak nak! Awak jahat dengan saya, awak jahat dengan anak kita!" jerit Alia dari dalam bilik. Sungguh dia tidak ingin melihat wajah Nazif lagi.

"Saya bukan tak nak anak dengan awak, tapi masanya bukan sekarang…tolong lah faham saya wahai Alia sayang. Sekarang pun kita dah susah, saya sara awak pun dengan wang pinjaman belajar,kan? Jadi, tolong lah faham…keadaan sekarang tak sesuai, lagipun, tak rugi pun, kita boleh cuba lagi next time kan?"
"Awak gila ke Nazif? Hal ni melibatkan nyawa tahu! Awak kena ingat, setiap anak tu, Allah dah janjikan rezekinya, tiada istilah pun anak tu akan membebankan kita nanti..awak lupa eh, tujuan sebuah perkahwinan, lupa dosa pahala,"

"Awak nak mengajar suami awak pula?" sindir Nazif. Tiba-tiba dia melenting.

"Tak, tapi saya cuma nak mengingatkan awak!"

"Argh…!! Saya tetap dengan keputusan saya! Saya tak nak anak tu..up to u!" Nazif menumbuk pintu. Dia bengang dengan kata-kata Alia. Nazif terus mencapai kunci motor lalu keluar. Dia sudah tidak peduli akan Alia lagi. Apa pun nak jadi lepas ni, jadi lah.

Suasana dewan kuliah yang bising berubah menjadi sepi tatkala Pensyarah Norlia melangkah masuk. Semua mata tertumpu pada wajah pensyarah yang cantik jelita itu. Walaupun sudah menginjak usia lima puluh, wajahnya tetap segar dan bersih. Alia yang duduk di tengah-tengah dewan kuliah masih sibuk mendail nombor Nazif, setiap kali dia call, Nazif pasti mengreject panggilannya, kurang asam punya husband, setiap kali voice mail box, dah berapa kredit aku kena tolak! Ces! Nazif yang duduk di penjuru kiri dewan berlagak seperti tidak ada apa-apa. Mereka satu kuliah, satu kursus. Dua-dua student Law.

"Alia?" panggil Puan Norlia, dia cuba menggamit perhatian Alia supaya perempuan berambut lurus itu menumpukan perhatian pada apa yang cuba disampaikan.

"Yes, madam." Jawab Alia, cuba mengcover perasaan gemuruhnya. Handphone terus disumbat ke dalam beg.

"Please pay attention, can you?"

"Okay…I’m sorry.." Alia angkat tangan. Puan Norlia membalasnya dengan senyuman. Nazif menjeling wajah isterinya yang sudah berubah menjadi kelat.

"I dah bagi note tentang Law and Morality yesterday, kan? So, can you please take out all those notes because I just want to go through it quickly. Simple topic, and I guess you all can read them by yourself, tapi never mind, I nak masuk sikit je tentang bab ni," Puan Norlia memulakan kuliah pagi itu seperti biasa. Namun, minda Alia tidak melekat di situ. Dia sudah menerewang entah ke pelusuk dunia mana, mencari keputusan yang terbaik atas apa yang Nazif mahu daripadanya. Sampai hati kau sayang..sedih betul la…

"Euthanasia?"

Alia tersentak ketika Damiah menampar bahunya. Dia jungkit kuning, tidak faham.

"Madam tanya kau la…" jawab Damiah sambil ketawa kecil. Alia mula kalut. Perbincangan pagi itu sudah berlarutan sehingga sesi soal jawab. Satu benda pun dia tidak dengar dan ambil tahu tentang pelajaran yang disampaikan tadi. Mati lah kali ni…

"Oh..erp..hurm..I think, euthanasia is a type of law where, people can choose to end their life, usually in western la, not allow here as, the law is opposing our custom as well as our religion, because…we know that, Malaysia is a Islamic country.." Apa benda aku merepek ni..tunggang terbalik ayat aku, mampus! Future lawyer la katakan, agak-agak lah, macam tak sesuai saja aku dengan kerjaya ni nanti. Tapi, serius la, aku macam dah pernah baca pasal ni before.

"Good, Alia!" Puji Puan Norlia. Waaa..gila, betul pulak apa yang aku cakap..

Nazif tersengeh. Bijak juga kepala otak bini aku.

"What else, there is also law of abortion, kan…" tambah Puan Norlia lagi. Alia baru sahaja ingin menaip mesej, tapi sepatah perkataan dari ayat Puan Norlia itu telah mencuri seluruh perhatian perempuan itu. Abbortion? Dia segera menyentuh perutnya. Sebak seketika. Nazif juga begitu. Dia mencuri pandang pada Alia. Perlakuan isterinya itu telah meragut perasaan simpatinya.

"Kat Barat, there is a law yang allow women to dissociate their pregnancy…but with certain things to be follow, means that there are several law or rules to be consider first before they really can dissociate their pregnancy, but usually, they just allow…alah, siap ada klinik untuk ‘cuci’ lagi, different with us.." sampuk Damiah, menambah ayat Puan Norlia yang tergantung. Semua orang mengangguk.

"Tapi, sekarang kat Malaysia, banyak juga orang gugurkan kandungan," Rasyid sengaja mencetuskan isu.

"Hurm, tapi kalau bersebab, it’s okay.." Puan Norlia memberi respon. Alia berasa seperti langit mula menghempap dirinya.

"Masalahnya, kalau tak bersebab tu, Madam. Itu lah, saya pun tak faham, buat anak pandai, seronok-seronok dulu, but when it comes to that stage, dorang sanggup buang pula, membunuh perkataan yang lebih tepat. Orang yang dah kahwin sibuk nak anak, dorang pula nak buang, tergamak betul…" balas Rasyid. Nazif berasa semua orang sedang menyindirnya.

"Waaa…kau ni macam wakil rakyat pula, Syid. Bersemangat membahaskan isu abortion. Haha! Tapi, tu la weh, aku nak add la point kau tadi…kebiasaanya la kan…kalau kita perhatikan, orang yang tak kahwin ni, mudah je nak pregnant kan..tapi terbalik pula bagi orang yang kahwin sebab…" belum sempat Fatiha menghabiskan ayatnya, Mursyid sudah menyampuk.

"Analogi mudah la, be open okay..semua dah besar panjang..hehe…macam ni, aku nak bagi gambaran mudah la..aku minta maaf kalau ada yang rasa lucah sangat, tapi aku nak bagitau jugak, pelacur. Kita amik contoh pelacur kan, or perempuan yang tak kahwin tapi gatal nak buat benda tu, dorang kan, time buat seks, mudah je ‘masuk’ kan…tapi kalau isteri, mak aih..sakit la..sampai sesetengah tu, menangis, why? Sebab ada makhluk yang membantu melancarkan kemaksiatan yang dimurkai Allah itu, dan siapa dia? Of cause, definitely, syaitan.." Dewan menjadi bising. Ada yang ketawa, ada yang bersetuju. Betul, juga.

"Eh, kita dah melalut sampai topik ni jadi besar kan, tapi never mind, at least you all improve how to argue and develop your skill, dare to give opinion, response to what other people say..that’s a good thing anyway.." Puan Norlia meredakan suasana yang sudah hangat.

"Kalau yang dah kahwin, tapi nak gugurkan anak, macam mana pula?" soal Jefri. Soalan yang kedengaran tak logic, tapi betul-betul membuatkan Alia seperti jatuh menyembah bumi.

"Gila! Ada ke macam tu? Pasangan bengong mana yang sanggup buat macam tu?" bidas Mursyid. Pelajar di belakang ketawa geli hati.

"Laaa..mana tahu, sebab dulu kat kampung aku ada la pasangan ni, dorang tak cukup duit, so, dorang sanggup gugurkan kandungan si isteri ni…" bela Fatiha. Jefri angkat ibu jari.

"Waaa..tak patut la macam tu, anak tu rezeki..Allah betul-betul dah janji, lahirnya anak itu sudah ditetapkan rezeki masing-masing..kita kena berpegang pada benda tu, kena yakin," nasihat Puan Norlia. Semua menggangguk.

"Sama macam orang yang buat family planning la…dengan alasan tak ada duit, tapi aku tengok, orang kaya je yang buat semua tu, orang miskin tak ada pula nak rancang-rancang kan, berderet anak kat rumah, dan tak sorang pun mati sebab lapar, susah macam mana pun hidup, at least, Allah bagi jugak rezeki paling kurang boleh minum segelas air masak sehari, tu bukti kekuasaan Allah, Allah itu maha Pemurah, maha Penyayang, kan, kan, kan?" Sa’diah pula bangkit menyuarakan pandangan.

Nazif patut dengar semua ni. Dia wajib dengar, bukan patut lagi. Alia mengomel dalam hati.

Nazif benar-benar terpukul. Dia mengerling Alia yang duduk di penjuru kanan dewan. Dia pula di penjuru kiri.

"Betul, betul. Tapi, aku maybe faham kot kalau sesetengah pasangan yang muda ni tak nak anak awal…" Mursyid sengaja melengahkan apa yang ingin dikatakan.

"Kenapa?" soal Nazif. Ceh, tiba-tiba aku menyampuk. Malunya!

"Pertama, mesti lah sebab duit, masalah ekonomi, lagi satu…sebab bila isteri dah deliver baby, tak best dah nak buat benda tu, pandangan suami mengatakan ‘dah tak ketat’, aku minta maaf sekali lagi kawan-kawan tercinta, aku cuma menyuarakan pandangan, hehe"

"Oww…aku tak tahu pula macam tu..Eh, Mursyid, kau ni kan, macam tahu banyak je, baik kau kahwin cepat-cepat! Haha! Tapi, maybe sebab faktor tu kot, semakin ramai perempuan sekarang memilih untuk dibedah berbanding deliver secara normal, kan? Tapi, dorang tak tahu kelebihan bersalin secara normal" Fatiha kembali menguasai perbincangan.

"Haha…now, see…dunia sekarang dah banyak terpesong…semua lebih kepada keduniaan, kan? Mangikut nafsu. Ini lah masalahnya, bila kita tak berpegang teguh pada ajaran agama padahal Allah dah letakkan hikmah-hikmah yang subhanaallah..sungguh menakjubkan di sebalik setiap satu perkara kan..Cuma tinggal kita je untuk membongkar kesemua hikmah-hikmah itu..tapi, percayalah, awak semua kena ingat benda ni, Allah akan sentiasa memberkati orang yang sentiasa mentaati suruhannya, that is our moral value for today, okay…" Puan Norlia mula menyimpulkan perbincangan. Kelas tamat.

"Alia! Alia! Please, tunggu jap..Alia! Tolong lah…" Nazif mengejar Alia yang berlari menuruni tangga.

"Saya tak nak dengar apa-apa…cukuplah awak dah seksa hidup saya…saya dah tak tahan…ceraikan saya…" laung Alia sambil menangis. Nazif menggeleng. Aku minta maaf sayang, aku dah ubah fikiran..kita sama-sama jaga anak kita nanti..

"Saya benci awak,Nazif! Menyesal kahwin dengan awak!" jerit Alia lagi. Rupanya, dia hanya berkata-kata di dalam hati. Nazif malu untuk meluahkan kata-kata itu tadi. Ego!

‘Sayang…jangan lah macam ni…." pujuk Nazif. Alia masih pantas menuruni tangga.

"Dengar apa yang saya nak cakap dulu, Alia!" Akhirnya dia berjaya juga meraih isterinya. Nazif memeluk Alia erat-erat. Baru dia perasan, sudah lama dia tidak berbuat begitu.

"Tak nak! Jangan sentuh saya!" Alia menggelepar. Segala buku dan failnya jatuh.

"Tolong lah..please sayang…I’m sorry…" Nazif masih tidak putus asa. Dia mengucup tangan Alia. Alia cuba menepis, namun, lain pula yang jadi. Sebelah kakinya telah tergelincir ke anak tangga bawah. Alia jatuh. Dia menjerit dan Nazif cuba menyambar tangan isterinya itu, namun, dengan dia-dia sekali jatuh bergolek dari anak tangga paling atas hingga lah ke anak tangga paling bawah.

"Sakit….Nazif…sakit…" adu Alia sambil menolak tubuh Nazif yang menghempap kakinya. Nazif bingkas bangun, bertinggung di sebelahnya.

‘Sayang…awak okay? Eh, ya Allah…sayang, darah…" tegur Nazif. Dia mula cemas. Alia pantas menoleh kepada kainnya yang sudah terselak sehingga paras peha. Merah. Darah pekat mengalir di celah-celah betisnya yang licin.

"Sayang…anak kita..tolong…bawa aku ke hospital cepat…cepat! Nazif, cepatttttt!!!" Alia menjerit sesungguh hati. Nazif kalut. Dia pantas mencempung isterinya.

"Anak kita, Zif! Anak kita….sakit…sakitnya…Zif…sakit…" adu Alia sambil meraung. Nazif cuba menyabarkan Alia.

"Sabar sayang…sabar…."

"Cepat…!! Nazif, cepat! Nazif, anak kita….anak kita…" Alia tak putus-putus merintih.

Senja hari itu berlabuh seperti hari-hari sebelumnya. Bezanya kali ini, awan mendung sudah mula menguasai langit, petanda bahawa hari bakal hujan.

"Alia, jom makan…" ajak Nazif lembut,

"Kau tak payah nak tunjuk baik depan aku, Nazif! Pergi!" halau Alia kasar.

"Sayang…dah dua hari awak tak makan nasi, just minum milo, mana cukup.." pujuk Nazif lagi. Dia melabuhkan punggung di sisi isterinya. Rambut Alia yang menggerbang disentuh dan dicium sepenuh hati.

"Biarkan aku! Aku nak mati sekalipun, kau peduli apa?! Kau puas hati kan..anak kita dah mati. Tak payah lah kau susah-susah suruh aku gugur..kau sendiri dah bunuh anak aku! Kau memang syaitan, Nazif! Syaitan! Syaitan! Jahat! Eee…!!!" marah Alia. Dia menampar pipi Nazif berulang kali, tapi Nazif hanya membiarkan tindakan Alia.

"Alia…stop it! Tolong lah sayang…" Nazif menahan tangan kecil itu. Alia menangis semahu-mahunya. Kemudian, dengan tiba-tiba pula dia memeluk Nazif. Alia mengilai seperti pontianak, kemudian menyanyi-nyayi. Seketika pula, dia mencium pipi Nazif sambil mengekek-ngekek ketawa dan bertepuk tangan gembira. Itu lah Alia. Dua tahun sudah berlalu, namun dia masih begitu, dan Nazif terdera dengan perasaan bersalah yang semakin lama, semakin menjerut tangkai hatinya.

Betul, kita akan lebih menghargai seseorang itu setelah kehilangannya. Itu lah apa yang aku rasa sekarang. Aku lupa bahawa isteri itu adalah amanah yang sangat berat, dan aku sungguh berdosa dalam melaksanakan amanah itu. Alia, isteriku. Sungguh, aku betul-betul sayang dan cinta pada perempuan bermata bundar itu. Dia benar-benar baik pada aku. Cuma aku ni…kadang-kadang kejam padanya.

"Sayang…jom kita dinner kat luar malam ni, boleh tak? Sayang..boleh lah…malam ni kan our
anniversary…please…" rengek Alia ketika aku sedang leka menaip assignment.

"Wei, please lah. Kalau aku kata aku busy, maknanya memang aku busy lah. Aku dah la penat, tension! Kau ni buta ke? Kau jangan sampai aku hempas laptop ni dari tingkap sepuluh..pergi! Jangan ganggu aku…Keluar!" aku menghalaunya dari bilik. Wajah Alia berubah menjadi merah, barangkali cuba menahan tangisan. Dia masih tercegat di situ. Aku jadi geram. Lengannya segera ku cekak lalu aku mengheretnya keluar bilik. Pintu bilik ditutup sekuat hati kemudiannya.

"Encik kekasih…Cik Cinta kat sini dah rindu sangat! Hehe!" MMS gambar kartun smiley sedang menangis menggamit perhatianku. Aku tersenyum. Namun, tidak pula membalas apa-apa.

"Alaaaa…kenapa sayang tak balas mesej saya?" rajuk Alia ketika menelefonku. Ketika itu, aku berada di Pulau Pangkor, menghabiskan cuti hujung minggu bersama teman-teman dan dia di Kuala Lumpur. Alia mendesakku untuk membawanya sekali tetapi aku tetap berkeras, tidak mahu. Aku lebih memilih untuk bersama teman berbanding isteri sendiri.

"Tak ada kredit.." ringkas jawapanku, aku sengaja malas top up, sebab aku tahu, Alia akan sentiasa menghubungiku.

"Hurm..nanti orang top up kan, okay?" Aku menjerit Yes dalam hati. Alia seorang isteri yang tak pernah berkira.

Itu dulu, masa awal-awal kahwin. Paling aku kesal, ketika Alia hamil dulu.

"Nazif, roti dah habis eh?" tegur Alia ketika aku sedang menonton tv.

"Dah habis, saya yang makan tadi. Kenapa?" soalku. Alia kelihatan kecewa.

"Orang nak makan roti…" luahnya. Dia menarik kerusi lalu duduk sambil menongkat dagu. Aku memandangnya sepintas lalu, pura-pura tidak faham dengan kebiasaan orang mengandung. Mengidam lah tu..tapi aku malas nak keluar.

"Nasi kan ada tu, atas meja. Makan je la apa yang ada…"

"Tapi, orang nak makan roti jugak…" rengek Alia manja. Dia segera mendekatiku. Lenganku dipegang lembut.

"Tolong la…orang nak makan roti.."

"Eh, awak jangan nak mengada boleh tak? Makan je lah apa yang ada, mengada-ngada!" marah aku. Tangan Alia aku tepis dengan kasar. Dia terkedu. Aku sengaja tidak mahu memandang wajahnya, tapi aku tahu, dia sedang merenungku dengan mata yang berkaca-kaca, seketika kemudian, Alia berlari masuk bilik sambil teresak-esak menangis. Nasi ayam yang aku beli masih di situ sehingga pagi esoknya.

"Alia, jangan! Masya Allah! Awak nak buat apa ni?" aku menjerit ketika melihatnya memanjat pagar balkoni rumah kami.

"Nak ambil tu…" Dia menunjuk ke bawah. Botol susu sudah jatuh ke bawah. Aku sendiri gerun melihat pemandangan setinggi itu. Alia kelihatan sedih. Dia mendodoi anak patung yang sentiasa dikeleknya.
"Jangan..mana boleh turun dari sini, kena turun ikut pintu, lepas tu kita masuk lif..then..keluar lif, lepas tu baru lah pergi amik botol tu balik eh, sayang?" pujukku. Alia melompat gembira. Aku menggosok kepalanya yang bertocang dua. Sebelah tocangnya diikat reben warna biru, sebelah lagi reben warna merah.

"Baby jangan nangis tau..nanti daddy amik balik eh, botol tu, okay? Jangan nangis ye…jangan nangis tau…baby anak yang baik kan…" Alia memujuk pula ‘bayi’ kami. Aku juga berpura-pura memujuk bayi kami itu. Mulai hari ini, aku akan membahagiakan Alia dan ‘anak’ kami. Itu janji aku.

"Baby sabar eh…daddy turun kejap je…duduk dengan mummy kejap eh, sayang baby…" Alia tersenyum gembira. Aku bahagia melihat senyuman itu.

"Diam! Diam aku kata! Kau nak jadi anak yang degil, eh?! Diam!!!!" Jerit Alia tiba-tiba sambil menggoncang-goncang anak patung. Ketika itu, kami sedang dalam lif untuk turun ke ground floor.

"Kenapa ni sayang?"

"Anak kita jadi jahat! Jahat! Diam!" Alia menjerit-jerit. Aku cuba menyabarkannya, namun dia berubah menjadi agresif. Patung itu dihempas ke lantai lif dan dipijak pula.

"Jangan, sayang. Alia…alia…please, sayang…" Aku cuba menghalang Alia dari terus berkelakuan begitu. Jiran kami yang turut berada di dalam lif sudah ketakutan.

Pintu lif terbuka. Alia terus berlari. Aku tidak sempat mengejarnya yang sudah jauh meninggalkan aku.

"Alia!" jeritku. Alia menjerit dan ketawa lagi.

"Alia, jangan!" aku bertempik sekuat hati ketika dia terus melintas jalan tanpa menoleh lagi. Lori ais yang sedang laju tidak mampu untuk membrek lagi. Aku tergamam.

"Isterikuuuu..!!!!!!"
posted by Penulisan2u @ 2:42 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
310 Comments:
  • At 31/10/09 3:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thumbs up+)

     

  • At 31/10/09 3:19 PG, Blogger puteri_kebayan said…

    nice...
    suka baca citer ni

     

  • At 31/10/09 4:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow!!!cite yang menyayat hati!!!thumbs up to...4 star!!!

     

  • At 31/10/09 9:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Bagus... permulaan cerita menarik dan lancar..cuma di akhir cerita mungkin boleh di perhalusi lagi jalan ceritanya....kalau boleh bergenang air mata pembacanya...

     

  • At 31/10/09 9:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wat la smbgn cite ni... nak lg..nk lg.. bwu pdn muke ko nazif!

     

  • At 31/10/09 9:58 PG, Blogger SaPeRnTAh-NoThIng said…

    sedih gler citer ni..best2...

     

  • At 31/10/09 9:59 PG, Blogger piANum said…

    sedeynyerr cite ni......
    bagus,nazif..kesedaran timbul dan disaat alia m'jd xsiuman krn khilangn ankny,nazif x pegi pun tinggalkn alia....
    tp sygnyerr, da tlambat..
    waaaaaaa, sedeynyer......

     

  • At 31/10/09 11:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ermm.. menarik. juga menginsafkan. betul setiap anak ada rezekinya tersendiri.. tak sabar plak tunggu baby dlm perut ni kluar..

     

  • At 31/10/09 11:52 PG, Anonymous kiyosaki said…

    sedey sngt lah..
    knape aher dier cam tu je..
    huhuhu

     

  • At 31/10/09 12:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yang bagus... jalan cerita mudah faham...
    tahniah....****

     

  • At 31/10/09 12:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    inilah masalahnya manusia bl hidup xnk berpengang dgn agama...anak tu rezeki...bodoh btol...

     

  • At 31/10/09 12:27 PTG, Blogger yunix77 said…

    cerita yang sangat bagus, isu yang sering berlegar di sekeliling kita dan berjaya dikupas dengan hebat.

    permulaan dah bagus cuma bila NAzif sedar kesilapan dia tu agak huru hara sikit. tertanya-tanya situasi ni bila dan bila?

    8/10 bintang utk cerpen nih

     

  • At 31/10/09 12:59 PTG, Anonymous yAnG said…

    sdei gler dpt usband cam2!!!!
    baek xyah kawin...isk3xxx

     

  • At 31/10/09 1:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila org yg kita syg dah pergi,
    baru mnyesal,
    bila dia ada langsung kita xhrgai.

    pe2 pown cite nie mmg best..

     

  • At 31/10/09 1:43 PTG, Blogger sya[E] said…

    ntah pape ntah nazif nih..
    pelik gk npe kwin lu..
    dh kwin mcm wut xendah je ngn isteri..
    kalo smbg lg ct ok gak..
    nk tau gk cane kesudahan nsb c nazif poyo 2..

     

  • At 31/10/09 2:58 PTG, Anonymous budu belacan said…

    bgus cter ni... ske sgt...
    jln cter yg teratur dan mudh dfahami
    ske time debat dalam kuliah tu
    stiap perkara dikupas dengn baik
    cme ending dia cam x best
    klu diperhalusi dan dipnjgkan lg, memg gempak
    biar pembce2 menangis..
    bru best.. papepon, good job!!!

     

  • At 31/10/09 3:09 PTG, Anonymous sakurayaki said…

    sedihnya...
    baru lelaki tu tahu erti seorg anak pd perempuan..
    lbh2 lg kalau dia dh berkahwin..
    rse nk ngis lak..

     

  • At 31/10/09 3:28 PTG, Anonymous sn0w_princess said…

    go0d j0b writter..
    jln cter yg menarik..mcm real lak
    keep it up..

     

  • At 31/10/09 3:31 PTG, Blogger rubi said…

    best
    tapi confuse
    mula2 pakai 'dia', 'nazif', 'alia'
    tiba2, pakai 'aku'?
    tak konsisten tapi keep up ok?

     

  • At 31/10/09 3:52 PTG, Anonymous Shakirasweetgirl said…

    besh3+)))
    Thumbs Up!!!

     

  • At 31/10/09 5:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    amazing gler cite ni..
    walau pn sye bru 13 tahun sye ske bace cite mcm ni..
    hehehe..

    -nuralyaa-

    nuralyaa45@yahoo.com

     

  • At 31/10/09 6:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya cite ni..
    apa pun best..

     

  • At 31/10/09 6:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sad..
    apa pun bestlah..

     

  • At 31/10/09 7:35 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    citer yg sgt menarik..
    isu ni mmg berlegar2 kat msykt skrg ni..
    dh kwin x nak anak..org lain kawin berthun2..susah nk dpt anak..setiap anak yg lahir, Allah dh tetapkan rezekinya..
    mudah2an bakal suami sy x besikap mcm ni..
    nice story..

     

  • At 31/10/09 7:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mak aih...cite paling sedey beb...congrate!!! terharunya...best jln citenye...lain dr yg lain..

     

  • At 31/10/09 7:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    2 la...
    org skrg mmg cm2...
    ade dpn mata xnk hargai...
    xnk luahkan perasaan...
    xnk ckp yg kta syg sgt dia...
    tp bla dh xde dpn mte...
    baru bk igt gle kt die...
    baru nyesal xsdh...
    manusia2...
    slalu alpa dengan apa yang ada....
    cm aku...
    wawawawawa!!!!!!!!

     

  • At 31/10/09 9:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam untuk akak writer..saye nk tny ni,bile agknye akak nk smbg novel akak Eww,pleaselah tu ek? best giler r citer tu... akak ni mmg superb la bile mngarang. lastly,akak ade blog x? kalau ade bagi ek..

     

  • At 1/11/09 1:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good!!!! lain drp yang lain!!!

    oh yes btol kate org diatas bile nak sambung eww please lah ???

    bejanggut menunggu.

     

  • At 1/11/09 12:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdey la wei...
    menghayat hati..

     

  • At 1/11/09 1:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bodoh punya nazif dayus btollllllll

     

  • At 1/11/09 1:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hurm, sadis. kesian, alia. bagi pengajaran kat aku. cerpen ni cam sindir aku je, aku baru kahwin dua bulan dengan wife aku, nama pun alia gak tapi aku lansung tak hargai dia, dia nak anak, tapi aku pulak taknak. pengajaran. hurm. mintak maaf syg.

     

  • At 1/11/09 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam ara ariani aris..
    gud idea..bes..!!
    pe2 pn iman kne kuat..
    keep up a gud work..!!
    niya1501@yahoo.com

     

  • At 1/11/09 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni..begenang air mata...tp x smpt air mt nk jtuh citer dah d end...sy yd dah 6 anak pn x prnah trpikir nk tolak rzk yg dikurnia oleh TUHAN ..sronok lg ada dgn krenah stiap ank2..

    apa pun thniah pd writer...gd job...best giler..kite bg full mark ah...smbg la lg citer ni..nk gak tahu apa ending pd nazif tu ya...

     

  • At 1/11/09 8:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gler bgus cerpen nieh!

    2 thumbs up!

     

  • At 1/11/09 10:46 PTG, Blogger LiNa said…

    sedih juga..
    best cerita nie..ada pengajarannya..

     

  • At 1/11/09 11:23 PTG, Anonymous sweetgirl88 said…

    best sgt cite ni..dulu sy pun cam nazif,bezanya sy pompuan ..dia llaki..sy sggup tolak lamarn tunang sy ngan alasn..tkut pregnant awal...bila baca cerpen ni..rasa sdh sgt..knp la sy pk cmtu???????nyesal gak..skang tunang dah gi blaja o/seas..mgubati kkcewaan hati..4 taun lg baru blk...huhu..sdhnya.

     

  • At 2/11/09 10:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    a good story....keep it up

     

  • At 2/11/09 10:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best!!!

     

  • At 2/11/09 10:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer y sgt menarik, laen dr y laen. bagus, gd job to writer! aku xleh bayang rr kalau aku di tempat nazif, confirm jadik gler! moral citer ni byk,bagus, but certain adegan2 rumah tangga maybe xsesuai untuk budak bwh umur, tp olahan adegan tu xda lah melampau sgt. bgs, keep it up!

    [antonio]

     

  • At 2/11/09 10:37 PG, Anonymous iza said…

    GUD job..!!!

     

  • At 2/11/09 11:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgos cte nie...
    pdn muka nazif...
    da t'lmbt bwu nk nysal...
    sngal gle dpt ank pon xnk....

     

  • At 2/11/09 11:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pada masa kini mmng bnyk org y bprangai cm Nazif x kira laki @ pompuan.....
    anak kn ke satu rezaki dr Allah wt pe nk dtolak....
    cter nie mmng bagus....iany beri pngajrn wt kpd kite semua...
    goood job writer...

     

  • At 2/11/09 7:11 PTG, Anonymous Sya said…

    ending macam nk cepat² abis.. nway.. good story.. keep it up!

     

  • At 3/11/09 2:09 PG, Anonymous -aiman- said…

    jarang ada citer macam ni....

     

  • At 3/11/09 12:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fuh..best...mnyayat ati..suma kaum adam kena baca..
    gud job to writer..
    nice story..

     

  • At 3/11/09 7:30 PTG, Blogger apLe dE gadiZ said…

    best story...
    sedeyh bile bace,,

    huhuhu

     

  • At 3/11/09 8:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emosi la korang ni..,,tp memang bez

     

  • At 3/11/09 8:30 PTG, Blogger Flip Flap said…

    sedihnya cerita ni..sungguh menyentuh perasaan..

     

  • At 4/11/09 7:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestt...:)
    walaupun watak2 dlm citer ni muda2 belaka,tp penghayatan yg ditafsirkan penulis mmg nmpk matured!

     

  • At 4/11/09 7:59 PTG, Anonymous lavender said…

    best...best...
    cume x best sbb sad ending...
    tp bagus lah nazif nak jaga wife walupun his wife dah mental lost..
    apepun, ade pengajaran dlm citer niii...

     

  • At 4/11/09 11:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best!!...beri bnyk pengajaran..congrate kpd ara ariani aris!!

     

  • At 5/11/09 8:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cte y bgs...ksedran pd kaum suami....huuu...sedih n romantik pn ad tp bgs leh wt smbungan lagi...okkk....

     

  • At 5/11/09 1:39 PTG, Blogger Leeya Hezlin said…

    kesian alia..sedih cite ni tp best..

     

  • At 5/11/09 9:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erk??sedihnya sy bc cerpen ni..klu crita pjg sket..leh meleleh air mt.gud work!!

     

  • At 6/11/09 4:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud story..dan sedihla..even dh byk bace ttg ni..tp ayat disusun dgn baik dan jln cerite pon menarik..

    ~eszatie~

     

  • At 6/11/09 2:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite ni sedih sesgt....kesian dkt alia jd gila akibat perbuatan nazif...aku dah la nak kawin jd takut lak terbaca cite ni hmmmmm

     

  • At 9/11/09 2:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nangis terus baca cita ni. Huhu..

     

  • At 9/11/09 3:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending cite ni xbestla...
    bole kuatkan ckit ending x?

     

  • At 9/11/09 6:56 PTG, Blogger syamiyana said…

    wahhh menarik citer nie..permulaan yang agak menarik cuma bahagian akhir kena tambah skit..apa pun menarik citer nie

     

  • At 10/11/09 8:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thumb up!!!!!!!
    10**********
    tahniah cite yang menarik....
    ~mieorymelihatlangit~

     

  • At 10/11/09 3:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ha ah best tahap...entah le x tahu tahap ape sebab bagus sgt

     

  • At 10/11/09 4:13 PTG, Anonymous Dzilda said…

    sdihnyer,rsa nk nangis plak..
    tp mjur la nazif x tngalkan alia,klau x xtau la mcm mna hdup dia..huhu

     

  • At 12/11/09 9:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgus....god job....cte nie lain dr lain....sdih aku membace nyer...

     

  • At 14/11/09 12:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Good Story..
    meninggalkan kesan jugak la..
    sudah menjadi lumrah bila kehilangan sesuatu benda akan rasa menyesal..

     

  • At 16/11/09 7:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagus... cerita yang menarik... cuma baru nak feel sedih dah habis....
    GNOLA

     

  • At 21/11/09 6:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sygnyer hnye cerpen... klu d jd kn novel lg besh... pjgkn jln citenye... selitkan org ketiga... kekasih lame alia ker... biar nazif cemburu...

     

  • At 22/11/09 1:31 PTG, Blogger ệ gul wif ệ yellow scarft ♥ said…

    bestnye..
    lot of moral value..

     

  • At 23/11/09 12:00 PG, Anonymous awekz86 said…

    1st jln crt tu lbh kurg cam crt dunia baru.hehehe.jln crt boleh la.xbestnye watak nazif sbg suami..mula2 lg dh berkasar ngan isteri..klu penulis selitkan sdkt romantik dorg tu kan bagus..ni direct je dorg gaduh..pastu2 alia jd gile..wat penulis,perbaiki lg karya anda.gud luck.

     

  • At 24/11/09 2:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    congrates to writter...
    nice story...
    mmg biase la manusia ni klu da hilg bru terngadah nk cri tp x prnh nk hargai ketika ia ad..
    tp manusia tetap manusia sentiasa melakukan kslhn..
    n ingtlah sesuatu yg jd psti ad hikmahnye..
    psti ad cume yg beza lmbt or cept je..
    ingtlah kesbaran akn mmbuah'n hasil yg baik..
    jd kan pedoman...
    ~twinlove~

     

  • At 25/11/09 1:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg bes cite ni..
    congrats to the writer

     

  • At 26/11/09 1:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagusnyerr..
    ****

     

  • At 2/12/09 2:36 PTG, Blogger e!$y@H (^-^) said…

    cerita yg bagus...
    tp cme setting tuh kabur cikit...
    kat mane dorg blaja n kos per...
    so sng lg org nk fhm...
    TWO THUMBS UP!
    troskan menulis.
    eisyah pon ader tulis..tp xnk antar.
    hihihi...dah ader 2 novel complete...
    tp nk kepam...
    papepon,,gud job

     

  • At 5/12/09 3:59 PTG, Blogger NuRr KiEnA said…

    sdih tol arr sian pmpuan tu..huhuuu sdihhh

     

  • At 9/12/09 7:59 PTG, Anonymous tanpa nama said…

    x paham ar citer nih...
    tp best gak skali skale...hehehe
    sdey pon ade gak...
    ciannyer...........

     

  • At 10/12/09 1:25 PTG, Anonymous iana said…

    adehh sadih yang amat.. kesian kat alia n hsbnd die tp lg kesian kat alia smpi jd 'kureng'...

     

  • At 16/12/09 11:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt...

     

  • At 16/12/09 4:35 PTG, Anonymous dieya said…

    best sgt cte ni... laen dr yg laen.. tp ade smbungan ke x?? cm agk tgntung je.. smbung la lg k?? keep up da good works...

     

  • At 19/12/09 8:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmm...macam zaman jahilliyah dulu je nak gugur anak ni,bezanya cuma anak yang dibunuh tu lepas lahir dan PEREMPUAN berbanding sekarang,tak keluar lagi dah buang.Dosa,dosa.Nanti Allah tanya kat budak2 yang dibunuh tu kat akhirat'atas dosa apakah mereka dibunuh...'

     

  • At 22/12/09 2:02 PTG, Blogger PanPan Kae-Gul said…

    uhuk....best2 (TT_TT)
    mmg...klu pnjg lg sure mleleh pnye air mata..
    lmrh mnsia mmg gtu.. ape yg ade dpn mt x dhrgai..
    klau dh hlgkn...ha...bru nk nysal hbsan though mse tu dh xgne dh kuar air mata drh sklpn...
    thumbs up!!

     

  • At 24/12/09 10:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    padan muke ko hahaha!!!!!!!

     

  • At 26/12/09 9:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    masyaAllah..

     

  • At 27/12/09 1:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jahat betul naziq....kesian kt alia...cam ner la alia leh nk kawin ngan naziq tu..emo la pulak..hehe

     

  • At 7/1/10 5:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asyik2 mati jer ending nyer...memang la sedeh ..but too clishe'

     

  • At 10/1/10 9:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni buat aku geram!!!!!! masa baca yang ending dye tu,aku ckp citer ni citer bodoh! eh,nnti korang gn lupa baca cerpen aku tau,nama pena aku Hana Reesa

     

  • At 14/1/10 4:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite nie dari awal g dh sedih,mcm aku lak dalam cite ni dh nk menitis air mata tapi control.tahniah
    tapi napa Hana Reesa kata ni cite bodoh?

     

  • At 14/1/10 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hhuuu..best cuma ending ye kurang menarik aku harapkan happy ending,mybe leh smbg lg jangan matikan watak alia

     

  • At 15/1/10 10:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagus sgt cite ni...menyayat hati...sptutnya sblm kwin fkir duit 2 ckup x utk tmpung istri & anak.tp pe jd pd alia?huhu....

     

  • At 18/1/10 5:45 PTG, Blogger Hotto said…

    uwaaaaaaaaaaaaaaa... sedeyh xtekate...nape sampai cmtu. sedeyh la cite ni..huhuhu

     

  • At 18/1/10 11:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih3.. xpe. kite bace jela cite si hana reesa tu. ntah2 lagi bodoh. suka hati je ckp cite ni bodoh!

     

  • At 19/1/10 10:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaa..sedih gler dow..sampai na nanges ak..2la lumrah mnusie,bler ad,tana hargai..bler da tade,ru lew..na nyesal.

     

  • At 20/1/10 12:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik la citer ni...lain dr yg lain..dpt bg pengajaran pd mrk yg ade niat mcm si suami tu..
    TAHNIAH!!! untuk penulis....

     

  • At 5/2/10 1:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kesian alia dia jd cm 2....
    kejam nyer hasben dy..
    taniah cerita yg seronok n sedey..
    banyak info agama diterapkan...
    gud luck k...

     

  • At 6/2/10 9:31 PTG, Anonymous anna said…

    salam..tahniah penulis..that why..kt prlu mghrgai seseorang sblm kt khlgnya..am i right..

     

  • At 8/2/10 5:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nazif mmg kejam...!!! aku bnci org cm nazif.. syaitan..!!!

     

  • At 18/2/10 3:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm sedih nyer citer ni...tu la kawen awal, masa dok belajar lagi lak tu..dah tu x mau terima keadaan tu..humm anyway best citer ni...- penang_gurl610

     

  • At 18/2/10 10:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnyer cite ni
    dah t'lmbt x guna dah
    jgn jd cm nazif
    huhu

     

  • At 19/2/10 4:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apabila kite sudah kehilangan seseorang barulah kite akan mengerti bahawa rupa2nya yang kite hempas itu adalah permata....

    Addin

     

  • At 22/2/10 5:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asal sdih ngat endim yer...
    lumrah idup...
    kita hnya akn mnyedari ttg pntgnyer ssorg 2 pd kte pas kte khlgnnya...uwaaaaaaaaa....huhu=)

     

  • At 9/3/10 8:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bla dh khilngan bru nk mghargai tp apa gnanya nsi dh jd bubur..

     

  • At 10/3/10 3:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best dan m`yayat hati.sedih betul dapat suami mcm nazif pentingkan diri sendiri

     

  • At 14/3/10 2:17 PTG, Anonymous Kiyoraku said…

    Nice cerita ni. Just..no offend ye...bukan ke salah Alia sendiri dia gugur. Kalau dia stop and dengar apa yang Nazif nak cakap mesti dia tak jatuh and I bet masa tu Nazif mesti nak ckp sorry. Kalau Alia tak emo sgt,mesti diorg dapat settle kan tanpa kes gugur tu. Furthermore,I think Nazif dah cukup reflected dgn perbuatan dia....bukan ke kita patut maafkan dia,wahai rakan pembaca sekalian...

     

  • At 15/3/10 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so bagi anak-anak muda dkt luar sana tu jangan lah gatal nak kahwin awal-awal sangat...bila dah jd macam ni baru tau susah ke senang kahwin tu...terutama waktu belajar...kalau dah kahwin ni byk tanggungjawab...tanggungjawab akan bertambah bila dah ada anak nanti..so jgn la jdi macam nazif...kalau nak kahwin juga fikir la masak2...

     

  • At 18/3/10 7:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    semua org boleh menulis cerita ikut nafsu,,kalau kite menulis biarlah dapat menjadi teladan pada orang lain...jangan menggalakkan kearah kemungkaran..kenapa derhaka sangat isteri 2..tak elok

     

  • At 18/3/10 6:15 PTG, Anonymous SYAHIRAH said…

    bez...de mesej yang mendalam..bkn pada lelaki je tp pd pompuan gak..kite kene hargai orang len dlm hdp kite..and kite kene terima takdir Allah..alia ni mungkin tak bley trima yg dia da miscarriage..SETIAP NIKMAT YANG ALLAH TARIK TU MESTI ALLAH GANTIKAN DGN YANG LEBIH BERMAKNA..BG PASANGAN YG KEGUGURAN TU MST ADA HIKMAHMYA..MUNGKIN KALIAN BELUM BERSEDIA UTK MENJADI PARENTS YG BAIK ATAU MUNGKIN ANK YN DIKANDUNG ITU AKN MNJD AK DERHAKA APABILA DEWASA KELAK..RAHSIA ALLAH TIADA SIAPA YG MENGETAHUI..

     

  • At 22/3/10 1:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdeh nye..nk nangis rs ending yer..
    tkt lak rs nk kwin..huhuhu

     

  • At 23/3/10 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best n menyayat hati..tahniah dpt wat cite best..

     

  • At 8/4/10 7:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer best...tahniah....

     

  • At 8/4/10 8:02 PTG, Anonymous nurul said…

    citer best cme ending mcm x perfect jer...klu blh tmbahkan apa yg terjdi pada razif slpas 2....wlau per2 pun tahniah krana brjya mencuit hti2 pra pmbaca spya mghargai apa yg dimiliki n mnjdi iktibar kpada pra mda mudi sekrg....

     

  • At 12/4/10 11:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yang menarik mudah untuk difahami.

     

  • At 12/4/10 2:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sad.....huhu...

     

  • At 18/4/10 11:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok...nice to read.....bnyak pengajarn yg boleh di ambil....

     

  • At 27/4/10 10:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez sgt2....

     

  • At 7/5/10 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln citer yg mnrik

     

  • At 9/5/10 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke sgt dgn jln citer ni..
    terutama sekali masa dalam bilik kuliah tu,
    pendebatan antara pelajar mengenai isu pengguran..
    good job..!!
    :)

     

  • At 16/5/10 4:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    -kimokoe- i like it

     

  • At 22/5/10 9:46 PTG, Anonymous ?? said…

    mmg lumrah mnusia yg ada dpan mta x hrgai tp ble dh x de mle rse mnysl kn????? sayangi owg dsekelilng kte.... he3... nice job 2 owg yg wt cte ni...

     

  • At 24/5/10 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kesian sungguh kt alia =(

     

  • At 25/5/10 3:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pelik ar cerpen nie..
    psal alia ngn suami dia both cam x de pegangan agma..
    mula2 cter hsband dia x nk anak..x caya ngan rezeki tuhan..
    at the end cter,,isteri dia lak gle..cam x reda ngan takdir..
    x konsisten..
    bley perbaiki lg..

     

  • At 26/5/10 3:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ap sbb dorg kawin muda?... nice story....sdey!!!

     

  • At 2/6/10 6:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahhh!!!! best nya... nice story.. trus kn usha..

     

  • At 3/6/10 4:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    betul tu
    patutnya alia redha n cuba lagi
    tak salah bagi peluang kedua kat usband dia yang dah berubah
    semua manusia tak perfect

     

  • At 9/6/10 4:24 PTG, Blogger hantu air said…

    lelaki memang macam tu......padan muka.....memang xpernah menghargai perempuan..

     

  • At 11/6/10 12:22 PTG, Blogger ilyana.juhairah said…

    mmg sedih cter nie tapi bg lelaki yg x sayang anik & isteri mmg patut pun hidup derita...sbb si suami, si isteri derita meroyan...Rasanya jalan cter nie base on "true story" keep it up...

     

  • At 13/6/10 10:34 PTG, Blogger princess_diary said…

    sangat sedih..
    ade moral value di sini..
    hargai la orang yg kita sayang selagi masih bernyawa...

     

  • At 15/6/10 1:20 PTG, Anonymous miss garfield said…

    Hm nice story p pe kes r alia jd cm tu,huhuhu.So tke the value k

     

  • At 15/6/10 8:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SIYES CITE NIE SEDEY GLER...LAEN DARI YANG LAEN..TERUSKAN USAHA ANDA..





    DEWI CINTA

     

  • At 21/6/10 10:56 PG, Blogger MiZ UnG said…

    sedirnya.....
    nice story and full of moral value..
    ciplak kt na..hehe(just joke)
    nk nangis tp tk leh lah sb kengkwn ada kt dpn.huahuahuahaua

     

  • At 24/6/10 10:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya......kalau aku jd arwah bini dia,malam tu aku jd pontianak....cekik laki dia tu!!!! citer memang best.....tp,jalan citer camni dh selalu org buat.......ubah ckit la....

     

  • At 29/6/10 4:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gilem best cte ni..
    nek bulu roma aku baca.. best lah!!! 10 per 10!!!

    -A.N.A-

     

  • At 1/7/10 1:57 PG, Blogger Aida Aidott said…

    thumbs up! mungkin patut consider nak buat novel . blh elaborate lagi cerita ni. tp xnk la heroinnya mati. tkpn klu heroin mati, wujudkn lg satu waktu heroin yang mana hero nya dah betul-betul bertaubat tapi heroin baru tu cousin heroin lama tu ke. so she is there nak balas dendam or something yang akhirnya jatuh cinta jugak. wawawa jiwang aku mlm ni! :DDD

     

  • At 2/7/10 3:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weh, nper citer nie sedih ngat...nk nangis ak bace

     

  • At 6/7/10 3:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni..jaln citer yg menarik..teruskn b'karya..-mi-

     

  • At 7/7/10 2:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih...
    tp paling best time 'budak tu'...
    comel sgt..huhu...

     

  • At 16/7/10 4:05 PTG, Blogger Tqa said…

    Thanks untuk semua yang comment. I'll try to improve myself in certain parts yang kureng, OK. vist my blog. Pasal novel Euwww..please lah! tuh, you all boleh baca kat my blog, OK.

    Thanks again.

    [writer]

     

  • At 21/7/10 7:49 PTG, Blogger ANIZA said…

    best lah cite nie...syahdu btol....sedih nye...walaupun dah ade 4 anak...terasa sedihnye klau xde anak....

     

  • At 22/7/10 8:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hermmm....sure bdk pre degree in law from uitm merbok/kuantan... koz chapter tu blaja drg part 1... ok la....

     

  • At 22/7/10 10:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu..cdih cite nie..but nice story..gud lesson

     

  • At 23/7/10 9:55 PG, Anonymous zarra said…

    cerita yg menarik... kite perlu mghargai seseorg,.
    semoga muncul dgn cerpen baru...
    i wait your cerpen...

     

  • At 2/8/10 9:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uyaii..seram sjok den bce citer ny..hrp2 husband den x mcm ny..dan den x jdik gile..aminnn..papepon,citer ny bes,thums up!!!

     

  • At 11/8/10 3:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x paham la citer ni...

     

  • At 17/8/10 10:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tersentuh...best..

     

  • At 27/8/10 10:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..bgus2..relate ngn current issue...u giv a gud lesson..

     

  • At 31/8/10 3:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgus cite ny memg best sgt time bce...memg pdan mke laki dye....keep it up....lau blh smbong ag bia ade babak air mata pd stiap org yg m'jd pmbacanya...kna la bwat ending yg lbh detail ag jgn ending yg agak tergantong ckit...

     

  • At 8/9/10 3:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya allah...!! bap0klar cdeynye cter neyh..!! cume, kt tgh2 ad yg x phm cket..tp, xpe r, nice st0ry..
    interesting.. a very gud j0b.. well d0ne...!!!

     

  • At 24/9/10 12:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bash citew ni...urmmm^^

     

  • At 26/9/10 4:40 PTG, Blogger SwEet LiKe aPpLE said…

    suka citer macam nieh...cuma sedih la...coz ending die menusuk kalbu...haha...go!go chayuk kepada ara!^_^

     

  • At 5/10/10 6:44 PTG, Blogger myNAME said…

    jangan la buat citer gini,aku xmau crita gmbira gmbira d akhiri kesedihan.KAN dia dah kahwin awal, bermakna cinta sama cinta la 2,kenapa pulak lelaki 2 hanya bersikap dingin?

     

  • At 8/10/10 3:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story..ptt wat novel coz x puas bc kot

     

  • At 14/10/10 10:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg trbaek dri cerpen sblum nie yg prnah ak bca....uhukuhuk....sedeyh nye....goood jobs...five stars ak bgi...

     

  • At 16/10/10 1:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story...but it's got a bad ending

     

  • At 17/10/10 7:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel paling best yang pernah saya bace

     

  • At 19/10/10 3:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    NAZIF? same name like my bff.
    aku bc layan crita ni terus aku mengamuk kat dia.
    haha..
    terbawa bawa seh..

     

  • At 27/10/10 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter nie best gler r!!! sdey...

     

  • At 28/10/10 2:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    what a nice story...damn like it!!!

     

  • At 8/11/10 1:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaaa!!!suke!!thniahh!!

     

  • At 11/11/10 1:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best...
    tahniah aku ska sngt jln crita ne

     

  • At 11/11/10 3:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CERITA NIE MMG TERBAIK !!! =)

    tahniah penuliis..teruskan berkarya..

     

  • At 20/11/10 6:46 PTG, Blogger Nanae a.k.a Mrs Domo said…

    bez...
    nice story line...

     

  • At 7/12/10 5:16 PTG, Blogger yana said…

    hmm...knp la layan istri cmtu...baik xpyh kawin. moral of the story...jgn kawin muda. mcm dlm citer ni kn da dera ati n prasaan istri

     

  • At 11/12/10 7:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    the good introduction... this story have many moral values.. mybe u should add the hadith,right?? it will became more nice... i think u are really good... the nice plot... wish u good luck...

     

  • At 14/12/10 3:57 PTG, Blogger adaadean said…

    base on true story ke?
    thumbs up plus plus!

     

  • At 21/12/10 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedey2!!

     

  • At 21/12/10 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kesian kat isteri dye..huuuu
    erm nazif jahattt..knp da terhantuk baru nk tergadah..
    -frh cornielle

     

  • At 24/12/10 8:55 PG, Blogger Tuan said…

    bestyer....tpi knpa nazif tu jahat???nyampah

     

  • At 30/12/10 11:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bai takyahkawin lau macam tu.. buat dosa jer.. perkahwinan ni lau jaga elok2 tau makna sebenar sebuahperkahwinan.. ke syurga bersama laa..

     

  • At 1/1/11 1:32 PG, Blogger qrieya said…

    sedih r.bagus citer ni.patut sgt utk dibaca oleh pasangan yg hangat bercinta n yg dah kahwin

     

  • At 6/1/11 10:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    superb story!

     

  • At 14/1/11 1:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgs saya bg 3 star

     

  • At 30/1/11 8:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xau bnde la cite ni,,dpn ok..
    ending kreng,,da mula nek bosan,,

     

  • At 31/1/11 10:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt......

     

  • At 4/2/11 7:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ok..
    ada tntg hdp msyrkt zaman skrg
    ada pmulaan yg baek..
    tp ending xde perincian..
    cm tgntung...
    pe2 pon all da best..

     

  • At 7/2/11 2:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow !! sdey gler..airmataku mengalir bce citer nihh...x snggop aq jd cm tuhh...

     

  • At 9/2/11 1:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    benci lelaki yang tak bertanggungjAWAB

     

  • At 15/2/11 1:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gempak laa cite nihh . menyentuh hati plak uhh . btw , kesian Alia jd GILA . :') . congrat. penulis .


    - ConanEdogawa/CielPhantomhive -

     

  • At 26/2/11 10:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gla cita ni..
    cuma agak konfius wak2 nazif flash back..
    tpi jalan cita mmg menarik..
    7/10..gud..

     

  • At 26/2/11 11:31 PTG, Anonymous iqa said…

    cite dia ok...
    tp too roughly i think...
    i think kalo nazif tu anta bini dia pge psychiatrick hosp pn bgus gak..
    blh jd happy ending pastu kn?
    ending dia mengejut..

     

  • At 6/3/11 3:48 PG, Anonymous Irel Wani Izzat said…

    wah!!
    best+good+nice story!!
    xtau nk ckp aper...
    sronok sgt..
    satu pgajaran tok Nazif.

     

  • At 6/3/11 9:25 PG, Blogger Tqa said…

    EUWWW...please lah!!! sudah diPOST!

     

  • At 9/3/11 1:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes giler,,,nice story,,membuatkan air mata saya mengalir sepanjang pembacaan,,credit for the writer,,,congratz

     

  • At 15/3/11 11:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best + sedih..hargai la mereka semntra mrek ad di dpn mate...

     

  • At 16/3/11 1:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    taniah writer, superb btl cerpen ko. termenangis aku.

     

  • At 17/3/11 5:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak best boring macam tak logik jer citer nyerr ..lagi satu saye x rasa layann langsung. work out lagi yer aper2pun tahniah utk penulis :)

     

  • At 18/3/11 10:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cedih gile........
    menangis aq baca ...........
    huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

     

  • At 21/3/11 6:29 PG, Blogger lkX said…

    Huaaaa..sdihnye;'(

     

  • At 21/3/11 10:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihla cite ni nak nangis aku..kalau aku ada laki mcm nazif memg hihi byebye la..x ingin aku ada laki mcm tu..apapun teruskan berkarya:)

     

  • At 29/3/11 12:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah...so sad..best btl cerita ni..best among the best..tabik spring 10 kali ganda kpd penulis ni...teruskn berkarya...-akinabalu-

     

  • At 29/3/11 9:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bley lar...

     

  • At 4/4/11 1:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kita hanya akan menghargai sesuatu bnda hnya selepas kehilangannya..mengingatkan aku ttg arwah ankku.aku selalu memarahinya ttp bila dia meninggalkan aku selama lamanya aku lah manusia yg plg sedih sekali.smpai ke hari ini aku msh merinduinya dan brharap pemergiannya merupakan satu mimpi.Semoga Allah memberkati rohnya.Aminn.........

     

  • At 29/4/11 10:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..
    hargailah apa yg ada

     

  • At 30/4/11 9:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    5 stars! :)

     

  • At 3/5/11 4:33 PG, Anonymous teeya said…

    hm menyayat hati, pape pun nice story
    moral of the story; kita perlulah menghargai
    apa yang ada di depan mata kerana ianya lebih berharga
    keep it up writer!

     

  • At 6/5/11 2:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sad story..mnyayat aty..cian his wife..hurmmmm..
    dh adew dpn mata xnk hargai..bila dh hilang..
    bwu nk trasa penting n sbagai nyer!!..this story has
    moral value..good..keep it up..

    -liana-

     

  • At 14/5/11 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sayunya ending citer nieyhh.....huhuhuhuhuhuh...

     

  • At 24/5/11 1:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blh lh thn cteny...sedihhhhh..hu90x

     

  • At 25/5/11 7:28 PTG, Blogger nur said…

    sedihhhh,,,,

     

  • At 28/5/11 5:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    perfect. sedih n pengajaran pd sape sape yg kawin awal supaya get ready pd ape2 je

     

  • At 13/6/11 8:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    appreciate people who love you most..nice:))

     

  • At 26/6/11 5:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagus gak citer ni leh bwa pngajaran kpada para psangan yang nk enjoy jew dgn khdpan duniawi... len kali wat ag la yang best2 k.. tp jgn la kasi ending yang sedih2..hehe.. ape2 pun good luck lar..

     

  • At 27/6/11 3:37 PTG, Anonymous norini abdullah said…

    nak sambungan crita ini.....tak puas lah baca

     

  • At 10/7/11 4:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wooowwww...
    sdey gler...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group