BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 24, 2009
Cerpen : Cintaku Selamanya
Nama Pena : ania MALNA

" PANG."
Nurul Amina tergamam. Bulu ayam di tangannya terlepas dari pegangan. Mukanya pucat merenung serpihan kaca yang bertaburan di atas lantai. Pada mulanya, itu semua merupakan perhiasan kaca yang berbentuk bulat dan di dalamnya terdapat replika rumah ala-ala Inggeris yang sungguh comel. Manik-manik halus yang terapung-apung berkilau di dalam cecair jernih itu menambahkan kecantikan perhiasan itu. Cukup menarik minat siapa sahaja yang melihatnya.
" Ya Allah, apa aku dah buat ni. Bantulah aku Ya Allah. Hari ni dah la hari pertama aku kat sini." Nurul Amina memegang kepalanya dengan kedua belah tangan.
Bunyi tapak kaki yang agak deras mengejutkan Nurul Amina. Dia jadi panik, tidak tahu apa yang harus dilakukan. Jika dia meluru keluar dari bilik CEO DD SARANG CONSTRUCTION SDN BHD pasti dia akan bertembung dengan ‘gergasi’ syarikat itu. Pilihan kedua pula, dia terus menunggu dengan tabah di bilik itu dan mengaku bersalah atas kejadian yang berlaku.
" Saya nak Uncle Bad pantau setiap gerak-geri pekerja kita dan kalau boleh saya tak mahu perkara ini berulang lagi. Perkara ni walaupun nampak kecil tapi sedikit sebanyak boleh jatuhkan reputasi syarikat dan klien akan hilang kepercayaan pada kita. Saya nak nama baik syarikat kita terus maintain dan kegemilangan pengurusan arwah Papa akan sentiasa diperjuangkan dan tak akan hilang. Semua staf harus main peranan dalam hal ni. Jangan ada penjenayah dalam syarikat kita. Media cepat menghidu berita panas macam ni." Adam Daniel Hakimi menarik nafas lega. Petah sekali CEO muda itu berkata-kata walaupun usianya baru sahaja menginjak ke angka 26.
" Hal ni Am jangan risau. Uncle akan uruskan secepat yang mungkin. Semua buruh asing tu dah disiasat dan yang buat dajal dalam syarikat kita tu dah pun terima balasan yang setimpal. Kita perlu berdoa semoga pihak polis dapat cari dalang semua ni sebelum media huru harakan berita ni." Datuk Badrul cuba menenangkan Adam Daniel Hakimi. Tangannya menepuk lembut bahu anak tunggal kakaknya itu.
Nurul Amina mengesat dahinya. Bilik berhawa dingin itu seperti tidak mampu menyejukkan bara ketakutan yang bersarang di hatinya. Tangannya menggeleter.
" Macam mana muka CEO tu. Mesti garang, beruban, pastu muka macam nak telan orang. Ya Allah, hanya Engkau tahu betapa takutnya aku saat ini. Mak, Abah tolong Ina." Nurul Amina sedikit menyesal dengan tindakannya sebentar tadi. Jika tangannya tidak gatal untuk memegang perhiasan tersebut, pasti perkara ini tidak berlaku dan dia tidak perlu bersembunyi di bawah meja utama yang terletak di tengah-tengah bilik CEO itu.
Adam Daniel Hakimi menapak masuk ke dalam ofisnya sejurus selepas Datuk Badrul meminta izin untuk kembali ke biliknya. Matanya bulat saat terpandang serpihan kaca yang bertaburan di atas lantai.
" Siapa punya kerja ni?" Adam Daniel Hakimi mengutip satu persatu serpihan kaca yang bertaburan. Dia memandang sayu ke arah ‘hartanya’ yang paling berharga itu. Pemberian terakhir arwah ibunya itu amat disayanginya. Terkenang saat manis bersama ibu tercinta. Anak manja pasangan Tan Sri Solehuddin dan Puan Sri Maryam itu kehilangan kasih sayang kedua ibu bapanya serentak. Kemalangan yang telah meragut nyawa keduanya telah mengubah sifat Adam Daniel Hakimi yang bergantung kepada orang tua serta tidak pandai berdikari. Dia kini menjadi lebih matang dan berkeyakinan diri untuk menguruskan syarikat. Dia sedar tanggungjawabnya sangat berat sebagai pewaris tunggal dalam syarikat pembinaan yang telah dibangunkan oleh arwah ayahnya.
" Assalamualaikum." Nora mengetuk pintu bilik yang sedia terbuka. Adam Daniel Hakimi hanya menjawab perlahan. Nora hairan melihat tingkah laku Adam.
" Encik ok ke?. Saya datang nak hantar dokumen tender baru ni." Nora menunjukkan dokumen tender yang tebal di tangannya.
" Letak je atas meja tu." Nanti saya tengok. Ujar Adam perlahan. " Ada siapa-siapa yang masuk bilik saya ke tadi?" Tanya Adam agak tegas.
" Tak ada pulak, cuma tadi ada tukang sapu baru yang masuk untuk bersihkan ofis encik." Terang Nora. Dokumen tender telah diletakkan ke atas meja. Nurul Amina yang berada di bawah meja terasa bagai gugur jantungnya mendegar bunyi dokumen tebal yang diletakkan di atas meja itu.
" Mana dia?" Adam Daniel Hakimi meletakkan serpihan kaca ke atas meja. Sekali lagi Nurul Amina tersentak.
" Hmmm…" Bunyi deringan telefon tangan Adam membantutkan percakapan Nora.
" Hello."
"Sekarang?"
" Ok, saya akan terus ke sana. Dalam 15 minit lagi saya sampai." Adam menghabiskan ayat terakhirnya.
" Nora, saya kena ke balai polis sekarang. Saya nak awak cari tukang sapu tu." Arah Adam.
………………………………

" Ada apa-apa berita pasal dompet Along dari syarikat tu?" Tanya Arifah yang sedang menggoreng karipap. Nurul Amina terpaku sebentar. Apakah dia harus mencipta helah sekali lagi. Terasa amat berdosa dirinya kepada wanita itu.
" Kan Along dah telefon syarikat tu. Takkanlah mereka buang pulak." Arifah masih berharap dompet anaknya ditemui.
"Ibu, Along mintak maaf. Along tak pernah telefon syarikat tu dan Along dah buat salah sebab tu Along lari dan bukannya Along kena pecat. Aong tak nak Ibu susah hati." Alangkah baiknya jika kata-kata itu keluar dari mulut Nurul Amina namun ternyata semua itu hanya tersekat di kerongkongnya.
" Along, berangan pulak dia. Ibu tanya pun tak dengar. Dah siap belum masukkan nasi lemak tu?" Marah Arifah namun masih terselit kasih sayang pada tutur katanya.
" Maaf bu, dah siap." Nurul Amina kembali ke alam nyata.
" Along pergi tengok adik-adik dah siap belum? Nanti lambat pulak sekolah." Arah Arifah sambil tangannya masih ligat menyiapkan kuih-kuih yang akan dihantar ke kedai makan yang tidak jauh dari rumah mereka.
Belum sempat Nurul Amina membuka langkah, adik-adiknya telah beratur di hadapan tangga untuk turun ke bawah. Seperti sudah disusun mereka beratur mengikut ketinggian masing-masing bermula dari Aidil yang baru sahaja berumur 7 tahun dan seterusnya Atikah yang akan menduduki UPSR pada tahun ini dan akhir sekali Aiman yang baru menjejak kaki ke sekolah menengah.
" Assalamualaikum Ibu, Along. Selamat pagi." Aidil menyapa. Petah sekali kanak-kanak itu berkata-kata. Dia menghulur tangan ke arah Nurul Amina.
" Alah sayang adik Along. Tangan Along kotorlah adik. Sayang Along je la ya." Nurul Amina menyuakan mukanya ke muka Aidil lantas kedua-dua belah pipinya dikucup oleh Aidil.
" Ni adik Along yang dua orang lagi ni tak nak sayang Along ke?" Nurul Amina mengerling manja ke arah Atikah dan Aiman.
" Atih dengan Ude dah besarlah Along." Jawab Aiman yang telah mendarat di atas kerusi bertentangan dengan Nurul Amina.
" Yalah, lupa pulak Along yang adik Along yang ni dah jadi anak teruna kan." Nurul Amina tesenyum ceria ke arah Aiman.
" Along tahu tak, kat sekolah ramai orang minat Ude. Baru ni Atih jumpa 3 surat cinta untuk Ude kat dalam bilik." Bersungguh-sungguh Atikah bercerita perihal abangnya itu. Aiman yang sedang menghirup kopi terbatuk kecil.
" Amboi dah pandai Ude sekarang ni ya tapi bukan ke zaman sekarang orang dah tak pakai surat semua telefon je. Entah-entah Ude yang tulis sendiri kot." Sakat Nurul Amina.
" Along ni sampai hati. Ude kan macho sebab tu ramai orang minat." Aiman menggayakan lagak seorang hero yang macho sambil menjeling manja ke arah adik-beradiknya yang mengundang tawa semuanya. Arifah yang usai menggoreng karipap juga turut sama tertawa.
" Lagipun macam mana dorang nak telefon, Ude kan tak ada telefon. Kita mana mampu nak beli." Kata Aiman sedikit hampa." Air muka Arifah menjadi keruh saat mendengar keluhan Aiman. Aiman yang menyedari perubahan pada ibunya mula serba salah. Dia menghampiri ibunya lantas dipegang lembut bahu ratu hatinya itu.
" Ibu, Ude mintak maaf. Ude tak berniat nak lukakan hati Ibu. Ude tersalah cakap." Teragak-agak Aiman menuturkan perkataan itu.
" Ibu faham Ude. Tapi apa yang ibu harapkan jangan jadikan kemiskinan kita ni sebagai batu penghalang untuk kamu semua teruskan hidup dan berjaya suatu hari nanti. Jangan hampakan ibu dan Along. Along dah banyak berkorban untuk kamu semua." Arifah memandang sayu ke arah Nurul Amina.
" Apa yang Along buat ni tak seberapa Ibu. Ibulah yang dah banyak berkorban untuk kami semua. Kalau ibu tak ada tak tahu apa akan jadi pada kami semua." Nurul Amina bangun menghampiri ibunya. Bahu wanita itu dirangkulnya.
" Kenapa semua sedih ni? Adik nak pergi sekolah dah ni. Nanti lambat cikgu marah." Aidil mematikan drama sedih yang dicipta semua. Masing-masing saling berpandangan dan tersenyum melihat keletah si kecil itu.
…………………………………………………

Adam Daniel Hakimi duduk bersandar di kerusi empuk. Kepalanya terasa lega apabia kes kecurian cerucuk di salah sebuah projek syarikat telah selesai. Dia memicit kepalanya yang agak pening. Sudah 3 hari dia tidak tidur malam dek kesibukan dengan hal-hal syarikat. Tender baru yang masuk juga bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Projek yang masih dalam progress juga perlu sentiasa diurus dan dipantau. Ingatannya terhadap kerja tiba-tiba mati. Dia menarik laci meja dan mencapai sehelai kertas yang agak kumal dan satu dompet lusuh berwarna krim di dalamnya.
Assalamualaikum,
Ke hadapan TUAN CEO, saya nak buat pengakuan yang saya dah pecahkan bola kaca TUAN. Saya betul-betul mintak maaf. Saya tak sengaja tapi saya janji saya akan ganti semula bola tu tapi bukan sekarang. Bila tiba masanya saya akan pulangkan. Sekali lagi saya mintak maaf…..bila tiba masanya saya akan datang semula……
Habis membaca catatan di kertas itu, dia beralih ke dompet krim yang dijumpai di bawah mejanya 2 hari lepas. Oleh kerana terlalu sibuk dengan kerja, dia tidak punya masa langsung untuk melihat barang-barang ‘bukti’ bagi kes ‘jenayah’ yang telah dilakukan oleh orang misteri itu. Dompet itu dibukanya. Terpampang satu foto keluarga di mana seorang lelaki berusia 40 an sedang mendukung kanak-kanak perempuan yang tersenyum ceria memandang kamera. Duduk di atas kerusi pula seorang perempuan yang sedang sarat mengandung dan budak perempuan dalam lingkungan 12 tahun juga tersenyum riang. Manakala berdiri di belakang keduanya pula ialah dua orang budak lelaki yang memiliki iras muka yang sama namun seorang darinya kelihatan lebih cerah.
Adam mengeluarkan kad pengenalan yang terselit di celahan not sepuluh ringgit dan 5 ringgit. Dia mengamati wajah pemilik kad pengenalan itu dan seterusnya beralih ke alamat pula.
" Macam mana budak ni boleh hidup dengan 15 ringgit je." Adam bermonolog sendirian.
…………………………………………………………

" Asalamualaikum." Adam melilau ke dalam rumah, berharap ada seseorang yang akan menyambutnya.
" Waalaikumussalam." Satu suara kecil menyahut dari dalam. Anak kecil itu mengintai di sebalik daun tingkap. "Abang cari siapa?" Tanya Aidil sopan.
" Adik, abang nak tahu. Ini rumah kakak yang bernama Nurul Amina ke?" Adam menapak sedikit ke hadapan.
" Ya. Tu Along saya tapi kenapa abang nak cari Along?" kepala yang tidak gatal digaru perlahan.
" Abang nak pulangkan dompet kakak adik dan abang ada perkara nak cakap dengan kakak." Adam menyeluk poket jaket Levi’s nya dan mengeluarkan dompet lusuh yang sudah tiga hari dalam simpanannya.
" Ooo, macam tu tapi Along tak ada kat rumah sebab pergi tolong mak jual kuih kat pasar malam." Terang Aidil sambil ibu jarinya mengarah ke arah jalan menuju ke pasar malam.
" Kalau abang pergi jumpa kakak kat sana, boleh tak?" Tanya Adam penuh mengharap.
" Kenapa abang tak bagi je dompet Along dekat Aidil nanti tak payah abang susah-susah pergi sana."
Adam tertawa melihat si kecil yang sangat petah berkata-kata itu. " Tapi abang ada sesuatu nak bincang dengan kakak. Pasal urusan kerja. Boleh kan?" Adam seakan memujuk.
" Hmmm, biar Aidil fikir dulu seminit."
Adam memarkir Porsche Boxster berwarna perak miliknya. Brek tangan ditarik dan punat kecil berwarna merah ditekannya. Aidil tidak berkelip memandang bumbung kereta yang tertutup sedikit demi sedikit.
" Syoknya kereta Abang ni. Bumbung boleh bukak ya. Aidil selalu naik motor dengan Along tapi Along bawak perlahan sangat. Naik kereta Abang ni laju."
" Aidil suka naik kereta Abang ya?" Adam cuba menduga kanak-kanak itu dan Aidil mengangguk laju. " Nanti bila abang senang abang bawak Aidil jalan-jalan lagi ya. Kita pusing satu KL." Adam menepuk lembut pipi Aidil.
" Tapi kereta Abang boleh naik dua orang je." Aidil mengangkat dua jarinya.
" Tak apa. Yang tu nanti kita fikirkan kemudian. Sekarang kita pergi jumpa Along dulu ya." Adam menanggalkan tali pinggang keselamatan Aidil.
………………………………………………………

Adam agak kekok berjalan di pasar malam yang agak sesak itu. Mana tidaknya, sepanjang hidupnya dia tidak pernah menyelit di tempat sebegini. Sesekali dia terbatuk apabila asap masakan menyentuh pipi putih bersihnya. Jaketnya yang dipakai sudah dicabut dan disandang di bahu. Tangan Aidil dipegang kemas. Risau jika terlepas, pasti dia akan sesat di limpahan orang ramai itu.
" Abang. Tu Ibu dengan Along." Aidil menuding jarinya ke arah yang dimaksudkan.
" Ya cik. Nak beli kuih apa?" Nurul Amina sudah memegang plastik berwarna merah cerah.
" Yang ni. Lepas tu kuih hijau ni. Kuih yang pink ni pun boleh. Yang bersarung dengan kulit pisang ni pun boleh." Adam menunjuk ke arah kuih-kuih yang dikatakannya.
" Cik tak kenal ke kuih ni semua?" Nurul Amina bertanya hairan.
" Saya tahu makan aje." Adam tergelak kecil. Arifah yang sedang melayan tetamu di sebelah mengerling seketika.
" Yang ni kuih pelita daun, ni pulak bingka ubi, yang merah jambu ni pengandan talam dan yang ni pulak…."
" Yang ni saya kenallah, karipap." Adam cepat memintas.
" Along!" Aidil keluar dari persembunyiannya. Dia hanya separas pinggang Adam, mungkin itu yang menyebabkan Nurul Amina langsung tidak perasan kelibat si kecil itu.
" Adik, buat apa kat sini?" Bulat matanya memandang Aidil.
" Adik ikut Abang Adam." Aidil tersenyum ceria.
" Apa?. Adik kenal tak orang ni? Suka hati je ikut, entah-entah orang jahat nak culik Adik ke. Sini." Nurul Amina menarik kasar tangan Aidil. Arifah di sebelah bergegas mendekati anak-anaknya.
"Kenapa ni?" Tanya Arifah.
" Adik ni mak. Suka hati je ikut orang ni." Nurul Amina menuding jari telunjuknya ke arah Adam.
" Cuba dengar dulu penjelasan orang muda ni dengan Adik. Jangan nak marah orang melulu." Nasihat Arifah. Dia memandng kea rah wajah tampan Adam. Tidak Nampak olehnya walau segaris kejahatan pada wajah bersih lelaki itu. Nurul Amina menatap tajam wajah Adam meminta penjelasan.
" Mungkin prasangka buruk awak akan hilang lepas tengok barang-barang ni." Adam menyeluk poket jaketnya dan mengeluarkan sehelai kertas kumal dan dompet berwarna krim milik Nurul Amina. Nurul Amina tergamam. Matanya tidak berkedip memandang Adam. Tidak mungkin jejaka muda di hadapannya itu CEO DD SARANG CONSTRUCTION.
" Saya Adam Daniel Hakimi bin Amir Saifullah." Tangan sasanya dihulur. Namun ditarik perlahan apabila menyedari gadis di hadapannya itu bukan Muhrimnya.
…………………………………………………

" Tuan CEO saya betul-betul mintak maaf.Saya marah melulu dan tanpa usul periksa " Nurul Amina tertunduk menahan malu. Terasa mukanya menebal.
" Saya rasa ini dah kali ke sepuluh awak mintak maaf. Ada perkara lain yang saya nak cakapkan pada awak." Adam merenung dalam wajah Nurul Amina. " Ada perkara lain yang saya nak bincangkan dengan awak selain daripada dompet dan bola kaca tu. Saya nak awak datang kerja semula esok, kalau ikut prosedur syarikat awak dah boleh dibuang kerja tau sebab dah tiga hari awak tak ponteng tanpa sebab tapi atas sebab-sebab tertentu, saya maafkan kesalahan awak tu dan anggap yang perkara ini tak pernah berlaku." Adam menghela nafas panjang.
" Betul ke ni Tuan CEO? YA ALLAH, ALHAMDULILLAH." Nurul Amina tersenyum gembira. Aidil yag duduk di tengah-tengah antaranya dan Adam dipeluk erat dan dikucup dahi si kecil itu.
…………………………………………………

" Tuan CEO." Nurul Amina memanggil perlahan. Risau juga dia akan mengganggu Adam yang sedang khusyuk menghadap komputer riba.
" Berapa kali saya dah cakap jangan panggil saya Tuan CEO. Panggil Encik sudah. Nak panggil Abang pun boleh." Gurau Adam.
" Tak salahkan saya nak panggil macam tu?" Duga Nurul Amina.
" Ok, suka hati awaklah. Hmmmm, apa yang awak nak cakapkan?" Tanya Adam. Wajahnya dipaling semula ke arah komputer riba.
" Boleh saya pinjam novel ni?" Nurul Amina mengajukan jarinya ke arah novel tebal Inggeris yang bertajuk "New Moon". Dia memandang ke arah majikannya itu. Sudah hampir sebulan dia kembali bekerja di syarikat mega itu. Dan setiap pagi dia akan memastikan bilik CEO DD SARANG CONSTRUCTION itu bersih dan di atas meja CEO itu tersedia secawan coklat panas dan sepiring biskut coklat.
" Novel ni sepenuhnya English." Adam merenung Nurul Amina hairan.
" Kenapa? Orang macam saya ni tak layak ke baca Novel Bahasa Inggeris?" Nurul Amina agak terasa dengan kata-kata Adam.
" Bukan itu maksud saya. Saya cuma….."
" Tak apalah Tuan CEO, kerja saya pun dah siap ni. Saya keluar dulu." Pintas Nurul Amina. " "Assalamualaikum." Nurul Amina melangkah laju ke pintu keluar.
" Nurul, nanti dulu. Saya tak bermaksud macam apa yang awak fikirkan tu. Let me explain it to you first." Adam bingkas bangun ingin mengejar Nurul Amina namun telefon bimbitnya yang tiba-tiba berbunyi mematikan langkahnya.
………………………………………………………

" Along, Abang Adam bagi ni kat Along." Aidil menyerahkan sehelai kertas kecil berwarna biru muda.
" Macam mana Adik boleh jumpa dengan Tuan CEO?" Nurul Amina bertanya hairan namun tangannya tetap mencapai kertas di tangan adik bongsunya.
" Abang Adam jumpa adik kat sekolah tadi. Lepas tu Abang Adam dengan adik pergi tengok Angah kat Hospital. Abang Adam tu baik sangat kan Along?" Ujar Aidil.
Assalamualaikum….
Saya ada hal penting nak bincangkan dengan awak dan
kalau boleh saya nak jumpa awak petang ni lepas Asar
dekat taman yang kita jumpa pertama kali tu. Bawak Aidil sekali ya.
D.A.H…….
Nurul Amina menghela nafas pendek. Sudah seminggu dia tidak datang bekerja. Entah kenapa dia amat terasa dengan tindakan Adam tempoh hari. Ibunya juga langsung tidak menyalahkannya dengan tindakan tersebut. Mungkin rezekinya bukan di DD SARANG CONSTRUCTION. Namun ada perkara yang masih belum selesai antaranya dengan Adam. Bola kaca milik Adam yang telah pecah disebabkan Nurul Amina.
" Mesti sebab tu dia nak jumpa aku." Nurul Amian bermonolog sendirian.
………………………………………………………

" Assalamualaikum." Sapa Adam lembut.
" Waalaikumussalam. Abang Adam." Aidil tersenyum riang menyambut kedatangan Adam yang sdang membimbit sebuah fail berwarna biru.
" Apa khabar Aidil?" Tanya Adam sambil mengusap kepala Aidil.
" Aidil sihat." Tangan Adam diraih dan dikucupnya lembut.
" Nurul, Apa khabar?" Wajah tampan Adam beralih pula ke arah Nurul Amina yang hanya mengenakan tudung bawal yang agak berkedut dan baju t yang telah pudar warnanya beserta seluar track berwarna biru muda.
" Sihat. Apa yang Tuan CEO nak cakap?" Jawab Nurul Amina acuh tidak acuh.
" Dalam fail ni ada borang permohonan Biasiswa syarikat. Saya nak awak isi dan kembalikan pada saya secepat yang mungkin. Seboleh-bolehnya hari esok dan saya dah uruskan kemasukan awak ke Universiti dalam bidang yang awak impikan selama ni." Fail di tangannya dihulur kepada Nurul Amina.
" Mana Tuan CEO tahu tentang semua ni?" Tanyanya penuh mengharap.
" Dari Aiman dan ibu awak. Tentang keputusan peperiksaan awak yang baik dan kesulitan awak untuk further study kerana kesempitan wang sebab pada masa yang sama Airil disahkan menghidap penyakit buah pinggang." Jawabnya jujur. " Berkenaan dengan perkara minggu lepas tu. Saya betul-betul mintak maaf. Saya harap awak terima maaf saya." Matanya yang redup menatap wajah pucat Nurul Amina yang tidak tercalit sebarang alat mekap.
" Terima kasih banyak-banyak Tuan CEO." Nurul Amina tertunduk. Dia sendiri tidak tahu apakah perasannya saat ini. Suka, kesal, gembira, sedih. Semuanya bercampur baur menjadi satu dan akhirnya menyebbakan gadis itu tidak mampu menahan mutiara jernih yang sudah sekian lama tidak tumpah membasahi pipinya.
………………………………………………………

Nurul Amina merenung bola kaca yang berkilau dan sedang memainkan alunan muzik yang cukup merdu dan membuatkan seseorang yang mendengarnya tebuai-buai perasaan. Bola kaca itu baru sahaja dibelinya petang tadi. Esok tanggal 12 Oktober iaitu merupakan tarikh kelahirannya dan bola kaca itu akan dihadiahkannya kepada seseorang. Seseorang yang pasti semua sudah tahu siapa.
Kini sudah hampir setahun pengajiannya di Universiti dalam bidang Pengajian Bahasa Inggeris. Semua itu adalah atas bantuan Adam. Kesihatan Airil uga kini semakin baik selepas dia mendapat bantuan dari DD SARANG CONSTRUCTION. Nurul Aina tersenyum gembira melihat bola kaca yang bersinar di hadapannya. Dia mengharapkan bola kaca itu akan menjadi satu kejutan buat Adam pada esok hari.
Assalamualaikum Mr. D…..
Aku betul-betul tak sabar menunggu hari esok. Ingin sekali melihat riak wajahnya bila dia membuka kotak ni. Aku tahu dia memang tak mengharapkan aku mengganti bola kacanya dan sudah berkali dia menolak pelawaan aku bila aku mengajaknya membeli bola kaca yang baru tapi tak salahkan aku buat semua ini. Walaupun bola kaca ini tak dapat menggantikan bola kaca yang arwah ibunya yang telah ku pecahkan itu namun kuharap akan ada sinar kegembiraan di wajahnya. Kelakar juga bila hari jadi sendiri tapi aku pulak yang bagi hadiah pada seseorang. Hehe….
Mr. D….
Dah hampir setahun aku kenal dengan Tuan CEO dan entah kenapa makin lama aku jadi makin selesa dengannya dan aku rasa bahagia saat terpandang wajahnya. Mungkin kerana wajahya yang tampan (orang yang kata)? Bukan. Sebab dia terlalu baik dengan aku dan keluarga? Bukan. Atau sebab dia kaya dan banyak duit sampai tujuh keturunan. Bukan. Apa perasaan aku???? Tak mungkin perasaan itu. Kalau benar sekalipun aku kena halau jauh-jauh perasan tu. Aku kena sedar diri. Aku siapa dan dia siapa. Perbezaan ku dan dia tidak terukur. Tak mungkin dia punya perasaan padaku jugak, dia tolong aku sebab dia kesiankan aku dan keluargaku je. Tak mungkin………
" Angkat telefon! Ada orang." Nurul Amina menutup diarinya saat terdengar telefon bimbitnya menjerit minta diangkat. Nurul Amina tersenyum.
" Hello Assalamualaikum Tuan CEO."
" Waalaikumussalam. Hmmmm, bilalah panggilan awak tu nak hilang ya?" Adam tergelak kecil.
" Tak salahkan saya nak panggil macam tu sebab memang hakikat kan?" Nurul Amina tidak mahu mengalah.
" Suka hati awaklah. Saya ganggu ke ni?" Tanya Adam cuba mengalih topik.
" Memang ganggu pun. Saya tengah buat date dengan Mr. D ni.? Nurul Amina menahan tawa.
" Ha…..Siapa Mr. D tu? Saya tak tahu pulak yang awak dah ada boy friend dan tengah buat date dengan dia pukul 12 malam ni." Ada nada curiga pada kata-kata Adam. Setahunya Nurul Amina yang dikenali selama ini bukannya jenis gadis sebegitu.
" Saya buat date kt rumah je lah." Nurul Amina masih meneruskan gurauannya.
" Yeke, tak apalah. Mungkin saya betul-betul dah ganggu awak. Assa…."
" Tak, tak. Tuan CEO tak ganggu saya pun. Saya tak buat date dengan siapa-siapa pun." Nurul Amina cepat memintas.
" So, who is Mr. D?" Tanya Adam minta kepastian.
" Mr. D is only a small green book that always being at my side and my best and truly friend. Whenever I need someone, "he" never say no. Is that my explanation enough for you." Ujar Nurul Amina.
Adam di hujung talian menarik nafas lega.
" Yes." Jawabnya ringkas cuba meindungi suaranya yang agak kendur.
" Oh ya. Kenapa Tuan CEO telefon saya ni?" Tanya Nurul Amina.
" Hmmm….."
" Apa dia?"
" Hmmm… sebenarnya saya nak cakap sesuatu pada awak." Tergagap-gagap Adam memberitahu.
" Okay, apa dia?"
Talian tiba-tiba terputus. Tidak lama selepas itu, satu mesej diterima Nurul Amina.
" My credit is getting low. I need to tell you something. Can we meet at usual place. I have something for you."
Nurul Amina tersengih membaca mesej dari Adam. " Duit banyak tapi nak top-up pun susah." Ujarnya di dalam hati.
…………………………………………

" Adik, tumpang tanya boleh." Sapa satu suara. Nurul Amina yang baru sahaja meletakkan beg ke dalam raga motorsikalnya menoleh. Kelasnya pada petang ini batal maka dia punya banyak masa untuk bersedia sebelum berjumpa dengan Adam pada pukul 5 petang nanti. Bola kaca yang telah dibalut dengan wrapping paper yang dipegangnya dimasukkan ke dalam beg galasnya.
" Ya." Jawab Nurul Amina lembut terhadap lelaki yang berusia dalam lingkungan 30-an itu.
" Fakulti kejuruteraan di mana ya?. Abang ni baru kerja kat sini." Jelasnya pendek. Nurul Amina terpandang batch UIA pada uniform lelaki tersebut.
" Ooo. Mula-mula abang terus je kemudian belok ke kiri dan nanti abang akan terus nampak board."
" Ulang lagi sekali, abang tak dengar tadi ada kereta lalu." Lelaki itu tersenyumkecil.
Dengan gaya tangannya untuk menunjuk arah yang ingin dituju lelaki itu, Nurul Amina menerangkan sekali lagi. Dia sedikit membelakangkan lelaki itu bagi memberikan arahan yang lebih tepat kepada lelaki itu namun tiba-tiba dia terasa mulutnya ditekup dengan kain dan kepalanya pening dan pandangannya mula kelam.
……………………………………………………

Nurul Amina membuka mata perlahan-lahan. Kepalanya berat. Matanya pula terasa perit. Tangan kanannya pula terikat pada palang kerusi manakala kedua-dua kakinya diikat. Dia melilau ke sekeliling. Tempat yang terlalu asing baginya. Terdapat bebrapa poster wanita yang ditampal di dinding. Seterusnya mata Nurul Amina tertancap pada satu ayat pendek yang terpampang pada dinding batu. Badannya menggeletar dan peluh mengalir laju membasahi pipi. dia cuba meleraikan ikatan di kakinya namun niatnya terhenti apabila kedengaran seseorang menapak masuk.
" Ya Allah selamatkan aku. Lindungi aku Ya Allah."
" Hahaha.." terdengar hilai tawa lelaki yang ditemui di kampus tadi.
Nurul Amina merasakan seluruh badannya lemah dan tidak bermaya namun dia cuba membuang persaan itu. Dia harus kuat. " Apa yang kau nak? Kenapa kau buat aku macam ni? Apa salah aku? Lepaskan aku!!!" Nurul Amina bertempik.
" Kenapa kau tanya? Kau sendiri dah tahu apa jawapannya kan. Dan kau adalah mangsa aku yang seterusnya." Lelaki itu melirik tajam pada tubuh badan Nurul Amina. Dia mendekati Nurul Amina. Kepala Nurul Amina diusap perlahan tapi dengan perasaan yang kasar.
" Lepaskan aku. Jangan buat apa-apa kat aku. Tolonglah. Aku ada keluarga yang bergantung pada aku. Ya Allah." Nurul Amina mula menangis. Dadanya terasa sakit. Dia tidak mampu mempertahan keberanian yang dibinanya seperti pada permulaan tadi.
" Senangnya kau cakap. Kau milik aku sekarang. Hahahaha…" tangan lelaki itu mula turun ke muka Nurul Amina. Nurul Amina cuba mengalihkan mukanya namun direntap keras oleh lelaki itu. Bunyi nada dering telefon Nurul Amina mematikan pergerakan lelaki gila itu. Matanya beralih pada beg galas yang masih melekat di bahu Nurul Amina. Beg itu ditariknya kasar dan diselongkar.
" Jangan bagitahu apa-apa.\" Lelaki gila itu menghalakan skrin telefon ke arah Nurul Amina dan dia menekan punat berwarna hijau pada telefon itu.
" Assalamualaikum, Nurul Amina. Mana awak ni? Dah seminggu kami tunggu kat sini, awak nak datang bulan depan ke? Aidil ni dah sampai tertido. Kalau lambat bagitahulah, kami tak adalah risau sangat. Lagipun boleh kami makan dulu." Muka Adam yang kelihatan sedikit kecewa terpampang pada skrin telefon.
" Saya…."
" Awak, kenapa dengan awak ni? Kenapa macam baru lepas menangis je?" tanya Adam yang baru menyedari riak wajah Nurul Amina.
Nurul Amina menoleh ke arah lelaki gila tersebut. Muka bengis dan seperti mengancam itu membuatkan Nurul Amina mematikan niatnya untuk berterus terang kepada Adam. Tambahan pula, tidak mungkin dia akan melibatkan Adam dalam situasi berbahaya yang dihadapinya sekarang.
" Nurul, awak kat mana tu. Bagitahu saya. Awak ok ke ni?"
" Saya ok. Jangan risau. Kalau saya tak sempat datang awak….." belum sempat Nurul Amina menghabiskan kata-katanya, lelaki gila telah membuat tindakan drastik dengan melemparkan telefon tersebut ke dinding. Nurul Amina memandang sayu ke arah telefon pemberian Adam yang telah berkecai itu.
" Bunuh mood aku je." Nurul Amina tersentak mendengar kata-kata lelaki gila itu.
" Kau jangan cuba nak lari sebab kau tak akan berjaya." Lelaki itu memberi amaran. Tangan kiri Nurul Amina ditarik keras dan diikat lalu dia menghilang di sebalik pintu satu-satunya bilik yang terdapat di dalam rumah usang itu. Pintu bilik dihempas kuat.
……………………………………………

Adam cuba meloloskan dirinya melalui tingkap yang baru sahaja diungkilnya menggunakan kunci kereta. Dia dapat melihat jasad Nurul Amina yang kaku tidak bergerak di atas kerusi. Dengan seperlahan mungkin akhirnya dia berjaya menyelinap masuk. Adam mendekati Nurul Amina dengan langkah berjaga—jaga agar musuh yang tidak dikenalinya itu tidak mengesan kehadirannya.
" Nurul." Bahu Nurul Amina digoncang perlahan.
" Adam."
Adam cuba meleraikan ikatan di tangan Nurul Amina.
" Macam mana awak boleh tahu tempat ni."
" Waktu 3G tadi saya nampak papan tanda kat luar dari tingkap tu."
" Adam saya takut." Nurul Amina cuba menahan sebak. Sebentar tadi dia merasakan nyawanya di hujung tanduk namun kini datang penyelamat di saat-saat akhir. Dan orang yang amat diharapkannya.
Dia merenung dalam wajah Adam. Wajah yang amat risau akan dirinya.
" Adam!" Nurul Amina bertempik apabila lelaki gila itu tiba-tiba muncul dengan membawa sebatang besi. " Cepat lari!" Arah Nurul Amina tatkala melihat Adam masih berusaha meleraikan ikatan pada kaki Nurul Amina yang terikat pada tiang. " Tak. Saya akan pastikan awak selamat dulu." Adam tidak mempedulikan kata-kata Nurul Amina. Matanya mengering ke arah lelaki gila yang semakin hampir. Dengan sepantas-sepantasnya dia cuba meleraikan ikatan pada kaki Nurul Amina.
Tubuh Nurul Amina dipeluk erat saat lelaki gila itu mengangkat besi yang yang dibawanya dan tepat mengena tulung rusuk Adam. Terasa pedih sekali namun Adam cuba bangkit dan menghalang lelaki itu yang sekali lagi menghayun besi tersebut dan sempat dihalang oleh Adam. " Nurul, cepat lari." Tubuh gempal lelaki itu ditolak kuat ke belakang. Nurul Amina meleraikan ikatan di kakinya.
" Adam!"
" Cepat lari!"
Nurul Amina melilau mencari ‘senjata’ untuk membantu Adam. Dia mencapai sebatang kayu lantas dihentam ke belakang lelaki gila tersebut namun tidak berhasil. Tubuh Adam yang jauh lebih kecil daripadanya ditolak kasar menyebabkan Adam terperosok ke belakang. Nurul Amina yang baru sahaja mengangkat ‘senjata’ pula ditolak kasar kebelakang. Kepalanya terkena bucu meja. Darah merah pekat mengalir deras di kepalanya. Adam menerpa laju ke arah lelaki gila itu.
Satu hentaman kuat kedengaran tatkala besi setebal penumbuk itu mengenai kepala Adam. Dengan saki baki semangat yang masih ada Nurul Amina bangkit dan pisau yang jatuh dari atas meja dicapainya. Rusuk lelaki gila itu ditusuknya berulang kali dan akhirnya lelaki itu menyembah lantai. Darah ‘kotor’ lelaki itu membasahi tangan Nurul Amina.
" Adam, bangun." Tubuh Adam yang telah berlumuran darah dipangkunya. Tangan lelaki itu ditarik perlahan. Aliran darah yang keluar dari luka di kepala Adam kini sama derasnya dengan air mata yang berjuraian di pipi Nurul Amina.
" Nurul…" Suara Adam tersekat-sekat dan terasa jauh sekali. " Saya suka bila awak panggil saya Adam." Terasa amat susah untuk dia menuturkan kata-kata itu namun digagahkan juga.
" Adam kita pergi hospital." Nurul Amina cuba mengangkat tubuh Adam.
" Tak. Saya nak ada kat sini je….." Adam menarik nafas yang turun naik." Dekat sisi awak. Masa saya dah sampai."
" Apa awak cakap ni." Nurul Amina semakin sebak. Dahinya diusap perlahan oleh Adam.
" Awak luka."
" Sikit je."
" Adam awak akan selamat." Tutur Nurul Amina penuh yakin.
" Tak…" Adam dapat merasakan kesakitan yang amat pada tulang rusuknya.
Nurul Amina mencapai beg galas yang dilempar oleh lelaki gila tadi dan mengeluarkan bola kaca yang dibalut kemas olehnya. " Adam, ini hadiah pertama saya untuk awak dan awak janji yang awak akan buka." Nurul Amina menahan sendu.
" Terima kasih …….. tapi dah tak sempat." Adam memegang rusuknya. Terasa remuk.
" Sempat. Awak janji akan buka."
" Nurul…. Saya cintakan awak." Lancar sekali ungkapan itu.
" Adam…."
" Ya ALLAH." Adam menarik nafas panjang.
" ALLAH….." Tangannya yang bertempat di dahi Nurul Amina jatuh perlahan ke lantai.
" ADAM!!!"
…………………………………

DANIEL ADAM HAKIMI….
KINI BARU KUSEDAR BETAPA DALAMNYA CINTAKU PADAMU…
NAMUN SEMUANYA SUDAH TERLAMBAT…
AKU TIDAK TAHU DI MANA SILAPNYA…
INI SEMUA TAKDIR ALLAH, AKU TERIMA DENGAN REDHA WALAUPUN PERIT…
HANYA DIA YANG TAHU PERASAANKU INI….
JODOH KITA TIDAK PANJANG DAN KUHARAP…
AKU AKAN BERTEMU DENGAN KAMU DI SANA…
DAN CINTA KITA AKAN BERSATU…
WALAU TIDAK BERSATU DI DUNIA YANG FANA INI…
HATIKU TETAP UNTUKMU SELAMANYA…
SAYA CINTAKAN AWAK…ADAM….
posted by Penulisan2u @ 6:21 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
54 Comments:
  • At 24/10/09 9:45 PG, Anonymous mardhiah said…

    sedih sangat :(

     

  • At 24/10/09 12:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sedihnya cite ni..

     

  • At 24/10/09 12:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    la mati ke x best la hero mati...
    sambung la buat dia hidup
    ehheheheh....

     

  • At 24/10/09 1:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    setuju...sambunglah cite ni, biar Adam hidup..mesti sweet kan...

     

  • At 24/10/09 5:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm...petang ni rajin nk bace cerpen.tp xde feeling la.wiso final xm..n thesis...maaakkkkk...=(

    -miss_purple-

     

  • At 24/10/09 9:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    LORRR,,,KNP HERO MATI...BIARLAH APY ENDING...MATI2 INGATKAN DIA HANYA MIMPI TD...HUHUHUHU

     

  • At 24/10/09 9:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape kate smbung je citer ni...
    buatlah yg ade org yg muke seiras ngan adam tapi perangai laen...

    pastu..jatuh cinte ngan nurul tuh...
    kn best...

    ape2 pown...
    citer ni mmg sweet

    ~ita~

     

  • At 24/10/09 9:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya,ingatkan apy ending.....pape pun best

     

  • At 24/10/09 11:48 PTG, Blogger miz ruha said…

    huhu....
    sedey...

    hero mati....
    huhu...

     

  • At 25/10/09 12:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    writer prihatin la skit kt nm hero..
    mula2 tulis adam daniel hakimi..
    pastu jd daniel adam hakimi lak...
    cter best tp beware la

     

  • At 25/10/09 2:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehhe
    besh la...

     

  • At 27/10/09 10:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu.........sedihnye citer

    -kelly-

     

  • At 27/10/09 7:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adam?amina?mcm dalam nur kasih jee..
    tp syok arr cita ni.apasal mati?
    kan syok kalau happy endg

     

  • At 28/10/09 1:47 PTG, Anonymous hidayah said…

    cedih cgt2

     

  • At 30/10/09 11:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ALERGI BACA CITER SEDIH...AIR MATA LEH BERDERAI JATUH...

    SAFFIYA

     

  • At 3/11/09 7:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    WAAAAAA....SDEY GLERRRRRR.....WAT LA EPI ENDING...DA BCE 3 CITE DA...SUMA SAD ENDING...

     

  • At 6/11/09 11:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer cyter nie...sedih sgt...
    xsgke Adam tu jtoh cinta kpd Nurul Amina...

     

  • At 22/11/09 1:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    keepanjangaaan

     

  • At 24/11/09 10:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best r cite nie...
    tp npe hero mati awl sngt...
    mti r time dah tue je...
    tp cite nie mmg best...
    4stngh bintang...

     

  • At 29/1/10 12:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waa..cedenyer!!!

     

  • At 16/2/10 12:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie best..! tapi jalan citer dia terlalu simple la. then, ada part yang berterabur shikit. neway, kalau ada sambungannya nanti kasi gempak sket ea.

     

  • At 19/3/10 2:45 PTG, Anonymous hilabeetle said…

    sedih..Hero mati la pulak..
    nasib baik sempat luahkan perasaan..
    anyway, gud...writer keep up gud work :)

     

  • At 19/3/10 7:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adam...jgn la mti...huhu:(


    -eKiNa-

     

  • At 8/4/10 11:17 PTG, Anonymous anggur_violet said…

    ala npe plak hero cter ni mati..xsyok la..pengsan sdh la..
    huhuhuhu

     

  • At 13/5/10 5:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes sgt2..
    tp sad ending...
    kalo epy ending kn bes...
    sdey sgt hero mati...
    :(

     

  • At 16/5/10 7:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...tp jgn la wat hero dia mati...aduh ngis da ni...

     

  • At 20/5/10 7:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sekejap adam daniel hakimi, kejap daniel adam hakimi.. yg ne 1 nm btolnye..??

     

  • At 14/6/10 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu.. heronya mati :(.. sob..sob. naper x wat hero koma ker pastu hidup bahagia...kan best..:)

     

  • At 15/6/10 2:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sonok bace cerpen nie..
    citer x berat sgt..
    tp tang kt psr tu tetibe dah terpacak dpn lappy..aik?
    ahahaha..tp ok lah..beshh..
    lau ade smbungan besh gak der..
    congratulations to u..
    levony_purps@yahoo.com

     

  • At 19/6/10 8:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best...tp ending sedih lorrrr....knp xhero terus hidup....

     

  • At 6/7/10 3:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite ni..tp hero mati plak..pe2 pn tahniah.

     

  • At 22/7/10 5:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte nie wat aku touchng gle..
    hrap dpt jmpe laki yg mcm adam..
    huhu...

     

  • At 25/9/10 8:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye cite nie,,,,:(

     

  • At 29/9/10 10:53 PTG, Blogger principessa fiqa said…

    sedih ye.tp kn best jka hero x mati.

     

  • At 14/10/10 8:25 PG, Blogger sAndaRAn m!Mp! said…

    hmmm..cdey ngat....
    xmo khlngan owg tcnta...='(

     

  • At 19/10/10 6:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih sgt citer ni...

     

  • At 19/10/10 6:56 PTG, Anonymous bidadari syurga said…

    xsemua yg hadir itu indah untuk selamanya...
    hadapilah kenyataan hidup walaupun
    sepahit hempedu...

     

  • At 6/12/10 5:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye hero yg mati . hmmm , kasihan heroin dia . sob sob sob :'(

     

  • At 15/1/11 3:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    giler ! sedih koet . .


    ~sue~

     

  • At 5/2/11 1:05 PG, Anonymous Imah/Din 2011 said…

    Huwaaaaa..sedih giler

     

  • At 16/2/11 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best..tp npe ending die cmtu.. huhu..

    ~aida~

     

  • At 8/3/11 6:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdih la cte ni....huhuhuhu....
    tp ending dia x hepy la....
    huhuhuhu.....

     

  • At 29/3/11 12:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhuhuhu.....this story make me cry-sad ending-...apapun memg best jln cerita dia...best of luck to the writer.Teruskan berkarya...-akinabalu-

     

  • At 25/4/11 12:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgt sedih... tsentuh aty bila mmbacanya.. bleh mbuat orang menangis..

     

  • At 17/5/11 12:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm not bad..tp npe adam msti mati??ending xseimbg ngn cite ye..

     

  • At 9/7/11 9:25 PTG, Blogger aemyra fazzy said…

    sangat sedih...........

     

  • At 19/7/11 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdiehnyer citer nihhh......leleh gitu.....p...nape erkhh...hero msti mati...xbez arhh...kesian kt heroin tuhhh...pepe pun...mmg bez...

    -NOOR'91-

     

  • At 24/7/11 1:20 PTG, Anonymous yuna said…

    cdehnyer...tpy mg cwwettttt la cter nie...huhu....gud j0b...

     

  • At 25/9/11 12:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya cerita ni

     

  • At 9/12/11 12:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alaa...xbest hero mti....waaaa

     

  • At 22/12/11 6:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih gak la
    tp cam plik on some part
    xkan la CEO pakai prepaid
    adoyai,,,

     

  • At 5/5/12 11:37 PG, Anonymous LovE FieyLa_94 said…

    sedih la...npe la dyorng xsmpt truskn hbngn 2..huhu...emmm...bez ngat cter ni...

     

  • At 28/6/12 11:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sdhnyer...tp best..apa kta jdkan cta ni novel..

     

  • At 5/11/14 11:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya...boringla...kenapa berakhir dgn kematian.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group