BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Oktober 25, 2009
Cerpen : Adakah Cinta Bukan Milikku?
Nama Pena : n0rlina n0rdin a.k.a Princess C0kelat88

" Hello! May I speak with Miss. Raudhah?",tanya si pemanggil. Nombor yang tidak dikenali tertera di screen telefon bimbit peribadiku. Fikiranku berputar mengingati suara pemanggil itu.

" Raudhah speaking, who’s on the phone?", ucapku. Ingin mencari kepastian siapa gerangan pemanggil yang tidak bernama itu. Si pemanggil berdehem.

" Well… I’m Suraya. Straight to the point Raudhah, I tak nak waste my time for you. Right now, I nak you tinggalkan Shaiful!!…",bentaknya. Aku terkesima mendengar permintaannya itu. Permintaan yang tidak ku duga dan tidak ku inginkan. Bibirku kelu.

" Wait Miss Suraya, who are you? Apa hak you nak halang I bercinta dengan Shaiful?"

" Shaiful milik I, hanya milik I seorang saje. Shaiful and I akan bertunang next month, I tak nak you tambahkan masalah!!", sambungnya. Aku terpana.

" You tipu!! Shaiful cintakan I. Dia takkan buat macam tu dengan I, jaga mulut you tu!!", luahku. Suraya ketawa dengan semahu- mahunya.

" Hish…. Susah betul cakap dengan orang yang tak faham bahasa ni."

" I tak percaya!! If ape yang you cakap tu betul, kenapa Shaiful tak bersemuka sendiri dengan I? Why didn’t he pass the message to me?"

" Because Shaiful tak sanggup luahkan dengan you tentang hal ini. Dia takut you tak dapat terima kenyataan. And now, see! You tak dapat terima kenyataan bukan?."

"Ok… Fine. If you still didn’t believed, I put you on the line with Shaiful.. I malaslah nak discuss dengan perempuan tak faham bahasa ni..", sambungnya dengan nada sinis. Telefon bimbit bertukar tangan. Mutiara jernih bertakung di kolam mataku. Bibirku terketar-ketar.

" Hello Raudhah, I’m Shaiful, what Suraya said is true. Please Raudhah, I can’t love you… please forget me. Forgot all the memories between us...", luah Shaiful. Mutiara jernih mengalir jua dengan derasnya di pipi gebuku ini.

" Thanks Shaiful, terima kasih banyak- banyak coz buat I macam ni. I tak sangka you akan ucapkan perkataan ini. Well, I hope, you and Suraya akan bahagia.", ucapku dengan sedu- sedan. Talian aku terus matikan. Aku tidak sanggup mendengar ayat- ayat yang membuatkan hatiku yang luka ini dirobek- robek. Sesungguhnya, aku tidak menduga cinta yang disemai dari bangku sekolah berkecai dengan sekelip mata. Air mataku mengalir dengan semahu- mahunya. Aku mendengar seseorang memanggilku dengan begitu jelas, dan suara itu semakin hampir di gegendang telingaku.

" Raudhah!! Raudhah!!", jerit ibuku.

" Eh! Dari mana pulak ibu aku datang ni.", aku bermonolog di dalam hati. Tiba- tiba seakan seseorang menarik kakiku. Aku terjatuh terkulai.



" Shaiful!!!", jeritku untuk meminta pertolongan. Tetapi Shaiful hanya tersenyum melihat keadaanku. Airmataku mengalir dengan derasnya, selebat hujan yang turun.

" Tukk!!!", aku menjerit menahan kesakitan. Secara automatic aku terjaga dari tidurku.

" Ish.. kenapa pulak aku dekat bawah katil ni?", desis hatiku. Aku mengimbas kembali. Di mana Syaiful? Di mana Mama Shaiful dan calon tunangnya? Aku kebingungan. Aku segera memengang dahiku, terasa sakit di dahiku ini. Sakitnya tidak dapat ku ucapkan dengan kata- kata. Aku mengesat pipiku yang telah dibasahi oleh air mataku dan titisan peluh membasahi dahiku. Aku beristifar.

" Ish… nasib baik mimpi je, kalau tak tercabut jantung aku ni", aku bermonolog.. Ibu menguak pintu bilikku dengan luas.

" Apa yang anak ibu buat ni kat bawah katil? Ibu ingatkan tidur tadi.", ucap ibuku. Aku terpinga- pinga, seakan berlari 100 M.

" Em… Raudhah cari pen ibu.", jawabku. Aku segera keluar dari bawah katilku. Aku segera mendapatkan ibuku, lalu mencium pipi ibuku. Ibu tersenyum melihat tingkahku. Aku segera ke toilet untuk mengambil wuduk. Sungguh aku tidak menyedari, bilakah mataku terlelap. Mimpi yang membuatkan aku seakan disambar petir… Perpisahan yang tidak ku inginkan.

**********************************************************





Oh baby baby

Oh baby baby

Oh baby baby

How was I supposed to know

that somethin\' wasn\'t right here

oh baby baby

I shouldn\'t have let you go

And now you\'re out of sight, yeah

Show me

how you want it to be

tell me baby

\'cause I need to know now

oh, because

My loneliness



Deringan ringtone telefon bimbitku Baby One More Time, nyanyian Britney Spears bergema di ruang bilikku… Aku mengapai telefon bimbitku yang menjerit- jerit meminta untuk dijawab. Tertera nama Hubbyku sayang, insan yang paling aku sayangi iaitu Said Shaiful Akbar bin Dato’ Said Luqman..

" Hello Sayang, Sayang tengah buat apa ni? 5 minit lagi I sampai, kita candle light dinner ok?", ucap Shaiful. Aku terpinga- pinga mendengar ucapan Shaiful.

" Tapi Say….", talian dimatikan. Aku tidak sempat meneruskan kata- kataku. Aku terus mencapai dressku yang tersangkut di almari pakaianku. Aku mengenakan dress warna pink, yang sememangnya warna kegemaranku. Aku terus bersiap- siap..



5 minit kemudian,

telefon bimbitku berdering kembali.

" Sayang, I kat bawah ni..", ucap Shaiful. Aku segera ke tingkap dan menguak langsir. Shaiful keluar dari keretanya dan melambai- lambai ke arahku. Aku tersenyum.

" Bie 5 minit lagi ye?", pintaku. Aku segera memutuskan talian. Aku kembali bersiap- siap.



********************************************************************

" Sayang, you sayang I tak?", tanya Shaiful. Shaiful mencari tanganku dan mendakapnya. Aku mengangguk sebagai tanda aku sangat menyayanginya. Tanganku dikucup. Aku tersenyum.

" Sanggupkah you menjadi teman sehidup semati I? Sudikah you menjadi permaisuri di hati I dan menjadi ibu kepada anak- anak kita?". sambungnya lagi dengan pertanyaan yang membuatkan air mataku ingin mengalir. Aku mengaggukkan setiap pertanyaannya. Sungguh, aku begitu bahagia dan terharu ketika ini. Lidahku kelu untuk berbicara.

Shaiful mengeluarkan sesuatu di kocek seluar slacknya. Terpampang sekotak baldu berwarna merah yang berbentuk hati. Aku terkedu. Aku mencubit pipiku untuk memastikan bahawa aku tidak bermimpi. Dan…

" Auwww…. Sakit!!", jeritku. Shaiful bingung melihat tingkahku. Aku ketawa melihat air mukanya yang berubah.

" Sayang buat apa? Merepek betullah sayang,ni. Kenapa sayang tak percaya ke? Ke nak pastikan sayang tak bermimpi?", duga Shaiful. Aku hanya tersenyum. Mengiakannya tidak, menidakkannya pun tidak. Shaiful segera membuka kotak yang berbentuk hati itu.

" Pinjam tangan boleh sayang?", ucap Shaiful. Aku termangu. Shaiful menarik tanganku dengan lembutmnya. Dan saat- saat yang aku nantikan selama ini muncul tiba. Emas putih bertaktha berlian berkelip dan menebarkan kilauannya akan disarungkan di jari manisku ini. 5 saat, 4 saat, 3 saat, 2 saat dan…

" BERHENTI!!", jerit seseorang. Aku terkejut dan mencari- cari gerangan suara teriakkan itu. Shaiful terkejut melihat gerangan suara itu. Aku terpana. Dua orang wanita berdiri dihadapan kami. Seorang wanita menjangkau usia 50 tahun, berpakaian baju kurung dihiasi manik- manik berkelip dan hanya memakai selendang, menampakkan anak rambutnya. Seorang lagi kira- kira sebaya denganku 24 tahun mungkin. Pakaiannya agak seksi hanya berpakaian dress tube, menampakkan lurah Himalaya yang tidak sepatutnya ditunjukkan.

" Mama... Apa mama buat dekat sini?", tanya Shaiful kepada mamanya. Aku segera mendapatkan mak mertuaku, opsss…. Bakal mak mertuaku dengan langkah lemah gemalai aku hayunkan langkah. Ku hulurkan tanganku ingin menyalaminya tetapi di luar jangkaanku, aku ditolak. Aku jatuh terjelupuk mencium lantai buluh di restoran itu. Shaiful segera mendapatkan aku. Wanita berumur itu melihatku seperti ingin menerkamku. Si gadis seksi pula, tersenyum sinis memandangku.

" Apa yang kau buat dengan betina ni? Kau jangan nak malukan mama Shaiful.. Mama nak letak dekat mana muka mama ni? If kawan- kawan mama tau, bakal menantu mama yang kau pilih ni tak setaraf dengan darjat keturunan kita ini!.", bentak Datin Syarifah Zalina. Mataku berkaca.

" Mama tak faham betul dengan test kau ni Shaiful. Kau tengok ni Si Suraya ni, apa tak cantik ke dia ni? Tak kaya ke? Sepatutnya kau cari calon isteri yang setaraf dengan darjat keturunan kita. Yang kau pilih betina macam ni kenapa?! Anak dato’ ke? Said ke? Raja ke?", sambung Datin Syarifah Zalina.

" Maaf Mama, memang Raudhah bukan anak dato’, bukan anak keturunan Said mahupun keturunan Raja. Cinta dan sayang saya bukan memandang kepada harta atau keturunan tetapi budi bahasa yang tinggi Mama."ucap Syaiful sambil mengeluh. Aku termangu.

" Mama ingin memiliki menantu seperti Suraya ni!! Mama tengoklah sendiri, pakai baju pun tak cukup kain. Budi bahasa pula dah terbang dekat mana agaknya, macam ni ke calon menantu yang Mama agung- agungkan?!", sambung Syaiful. Mamanya terus memandangku dengan renungan yang tajam. Lidahku kelu.

" Hoi betina gatal!! Kau jangan berangan dapat jadi menantu aku dan jadi isteri anak aku!! Apa yang kau nak hah?! Duit?! Kau cakap jelah kau nak berapa, aku sanggup bayar asalkan kau pergi berambus dari hidup anak aku ni!!" jerit Datin Syarifah Zalina. Syaiful menyabarkan Mamanya. Aku beranikan diri. Bagiku memang pantang, jika ia disangkut pautkan dengan maruah diri dan maruah keluargaku.

" Maaf Datin, Datin boleh beli semua apa yang ada di dunia ini. Tetapi, maaf…. Datin tak boleh beli cinta saya, maruah saya mahupun maruah family saya.", luahku dengan nada bersahaja. Datin Syarifah Zalina mengetap bibirnya.

"Saya tahu, saya orang biasa je. Saya tak layak dicintai oleh anak Datin. Saya bersyukur sangat dilahirkan di sebuah keluarga yang susah, jika dibandingkan dengan keluarga yang berpangkat. Budi bahasa seakan dihujung tanduk... Maaf jika kata- kata saya melukakan Datin…", sambungku.

" Baguslah jika kau sedar diri kau ni. Tak payahlah aku nak habis- habiskan duit bagi dekat kau. For your information, Suraya and Shaiful akan bertunang next month!! Faham- fahamlahkan, tak payah aku nak jelaskan", balas Datin Syarifah Zalina. Mataku berkaca. Ia seumpama mimpiku, mimpi yang menjadi kenyataan. Tetapi reality lebih memeritkan dan menyakitkan. Aku berlari dengan sekuat hatiku. Syaiful mengikutiku, aku hayunkan langkahku lebih panjang.

Hujan yang turun dikepekatan malam begitu deras seperti mutiara jernih yang mengalir dipipiku ini. Aku berlari mengharungi hujan yang membasahi bumi Allah S.W.T ini. Guruh berdentum seakan menggoncang kalbuku. Syaiful masih mengejarku. Aku segera menaiki teksi yang berhenti di simpang jalan dan berlalu. Aku ingin berlalu jauh dan jauh dari hidup insan yang aku sayangi.

" Cik nak pergi mane cik?", tanya pemandu teksi itu.

" no 43,Jalan Persiaran Tanjung", jawabku dengan ringkas. Di corong radio berkumandang lagu Dua Insan Bercinta, nyanyian Ella. Semakin deras air mataku membasahi pipiku.



Kalau cinta berakhir

Musnahlah segalanya

Kalau kau pergi dulu

Tiadalah ertinya

Usahlah pergi dulu

Sebelum hasrat tercapai

Agar kita bersama

Seperti selalu

Terimalah ku kembali

Hanya takdir yang menentukan

Berbanyaklah bersabar

Supaya tak di persiakan


Jagalah diri jagalah diri selalu

Jangan dipermainkan janji-janji dahulu

Cubalah usaha agar ketenangan kembali

Semula kitakan jadi

Seperti dua insan bercinta





**************************************************************************



" Raudhah! Raudhah!!!!!!!....", jerit Syaiful. Datin Syarifah Zalina bergegas ke bilik rawatan khas yang menempatkan anak tunggalnya itu. Wajah Syaiful begitu cemas. Datin Syarifah Zalina cuba menenangkan anaknya itu.

" Siapa kau?! Aku kat mana? Mana Raudhah?!..", jerit Syaiful seperti orang tidak siuman. Wajah Datin Syarifah Zalina berubah.

" Ini Mama sayang, Syaiful tak ingat Mama?", pujuk Datin Syarifah Zalina. Shaiful menjadi baran.

" Pergi!! Aku nak Raudhah je! Pergilah orang tua!!", ngamuk Syaiful. Peralatan di bilik rawatan khas bersepah- sepah kerana dibuang oleh Syaiful. Datin Syarifah Zalina bergegas mendapatkan doktor yang berkhidmat di Hospital Pakar Puteri itu. Datin Syarifah Zalina begitu cemas.

" Doktor keadaan anak saya macam mana doktor?", tanya Datin Syarifah Zalina. Doktor hanya mengeleng kepala, Sesungguhnya sukar untuk menerangkan penyakit yang baru dihidapi oleh Shaiful.

" Saya sudah memberi ubat penenang buat Syaiful. Buat masa ini, biarkan Syaiful rehat secukupnya. Maaf Datin… boleh saya tahu siapa Raudhah?", tanya Doktor Ismadi dengan begitu lancar. Dahi Datin Syarifah Zalina berkerut.

" Raudhah?? Maybe doktor salah dengar kot… Saya tak pernah kenal siapa Raudhah.", tipu Datin Syarifah Zalina. Doktor Ismadi tersenyum tawar.

" Shaiful mengalami hentakan yang begitu kuat di bahagian kepalanya semasa kemalangan itu. Maybe Shaiful akan hilang ingatan untuk selama- lamanya.", terang Doktor Ismadi dengan ringkas. Datin Syarifah Zalina terpana mendengar ucapan Doktor Ismadi.

" Tetapi Doktor… Tak mungkin tak ada jalan. Saya pasti masih banyak lagi cara untuk menyembuhkan penyakit anak saya ini. Jika soal wang rawatan, saya tak kisah Doktor. Saya sanggup bayar..", ucap Datin Syarifah Zalina. Doktor Ismadi berfikir.

" Bukan soal wang rawatan Datin. Macam inilah Datin, hanya ada satu jalan sahaja dapat mengembalikan ingatan Syaiful.", ucap Doktor Ismadi.

" Datin perlu mencari Raudhah.. Hanya Raudhah sahaja dapat mengembalikan ingatan Syaiful. Bertawakal dan berdoalah kepada Allah S.W.T agar Syaiful dapat dipulihkan", sambung Doktor Ismadi. Datin Syarifah Zalina mencampakkan pandangannya ke Syaiful yang sedang tidur nyenyak kerana diberi suntikan.

Keluarga Datin Syarifah Zalina datang membanjiri Hospital Pakar Puteri itu. Tetapi, hanya seorang dua sahaja yang dibenarkan melawati Syaiful di biliknya agar Syaiful tidak terganggu. Keluarga kerabat Said itu bergilir- gilir mengikut urutan agar dapat melawat Syaiful.



*****************************************************************************



" Abang, berhenti bang. Zalina nampak macam kereta Suraya dekat simpang jalan tu. Mungkin keretanya rosak bang…", kata Datin Syarifah Zalina. Dato’ Said Luqman menghentikan pacuan rodanya, lalu membuat pusingan U. Dato’ Said Luqman menekan pedal minyak agar ia dapat membantu Suraya.

Lalu Dato’ Said Luqman berhentikan pacuan rodanya itu hampir dengan kereta milik Suraya. Sesuatu yang tidak disangka- sangka, fikiran mereka meleset dengan begitu jauh. Lalu Dato’ Said Luqman bergerak mendekati kereta Suraya. Baju Suraya terselak begitu tinggi, terlihat sesuatu yang tidak layak dilihatkan oleh seorang wanita kepada lelaki yang bukan suaminya yang sah.

" Astafirulallahalazim…. Apa yang kau buat ni Suraya?!", Dato’ Said Luqman beristifar. Suraya segera keluar dari keretanya. Wajahnya tegang.

" Uncle… nanti uncle. Suraya boleh jelaskan se..mua ni..",ucap Suraya dengar terketar- ketar. Dato’ Said Luqman menekup wajahnya. Wajah Datin Syarifah Zalina berona merah, melihat adegan yang berlaku di depan matanya.

" Shut up Suraya!! Kau tak payah nak explain apa- apa dekat uncle dengan auntie… Kami dah nampak perangai sebenar kau Suraya!!", tengking Dato’ Said Luqman menahan marah.

" Untie…. Please dengar dulu apa yang Suraya nak explain..", Suraya memujuk Datin Syarifah Zalina. Datin Syarifah Zalina terpana. Dato’ Said Luqman menarik tangan isterinya.Lalu Dato’ Said Luqman berlalu dan menekan pedal minyaknya dengan sepenuh hati. Suraya terpana.

" Abang… Zalina tak percaya bang. Suraya sanggup buat macam tu. Sedangkan Shaiful terlantar di hospital…", ucap Datin Syarifah Zalina dengan esak tangisnya. Dato’ Said Luqman mendiamkan diri.

" Bukankah itu calon menantu kesayangan awak.! Yang awak agung- agungkan tu. Sekarang, buat apa nak nangis- nangis?!" bungkam Dato’ Said Luqman. Giliran Datin Syarifah Zalina berdiam diri. Tangisan Datin Syarifah Zalina menemani perjalanan suami isteri itu.



*********************************************************************************

SETAHUN BERLALU



\" Abang… macam mana dengan Syaiful abang. Dah banyak cara kita buat untuk kembalikn ingatannya. Tetapi, dia semakin liar abang… Zalina risau abang dengan anak kita tu..", luah Datin Syarifah Zalina.. Dato’ Said Luqman memikirkan sesuatu.

" Raudhah!!!!!!!", jangan tinggalkan Bie!! Bie sayangkan Raudhah!!", jerit Syaiful dengan sekuat hatinya. Lantas Dato’ Said Luqman dan isterinya bergegas mendapatkan anak tunggalnya itu.

" Syaiful ingat Allah Syaiful!... Jangan macam ni nak…", pujuk Dato’ Said Luqman. Syaiful meronta- ronta. Sungguh, Syaiful seperti orang yang tidak siuman. Dia sanggup melukakan dirinya sendiri.

" Papa… Syaiful nak Raudhah Papa!… Syaiful sayang Raudhah..", ucap Shaiful. Dato’ Said Luqman terdiam. Hanya nama itu yang terlantun di bibir anak terunanya itu. Dengan kuasa Allah, Shaiful hanya mengenal siapa Papanya. Mamanya pula, tidak diingatinya. Walaupun setahun sudah berlalu.

" Sayang… Mama janji sayang.. Mama akan bawa Raudhah untuk kamu.. Mama janji sayang.", pujuk Datin Syarifah Zalina. Shaiful terduduk. Datin Syarifah Zalina mendekati anak terunanya itu dan dikucup kepala anak tunggalnya itu.

" Papa..Papa… Syaiful nak Raudhah Papa..", ucap Saiful dengan tidak bermaya. Dato’ Said Luqman memandang ke luar tingkap kediaman banglo 3 tingkat itu.



*************************************************************

Angin berhembus sepoi- sepoi bahasa. Ombak memukul pantai dengan lembut. Langit petang sudah jingga mewarnai langit, hanya tunggu matahari membenamkan dirinya. Hatiku di pagut rindu. Rindu yang mencengkam jiwaku ini.

" Jika you rindu I, you pergi ke Pantai Mutiara ini… You pejamkan mata you. I pasti akan datang ke sisi you sayang…Tetapi, ingat ok.. if you rindu I sahaja.. Baru I boleh datang.", bisik Syaiful di telinga Raudhah. Fikiran Raudhah melayang ke masa silam. Sungguh, Raudhah sangat merindui insan yang pernah bertaktha di hatinya. Raudhah memejamkan matanya.

" Kakak… ini ada kad untuk kakak.", petah kanak- kanak itu berbicara. Raudhah membuka mata yang sengaja ditutup. Dahi Raudhah berkerut. Siapakah gerangan pengirimnya, sungguh ligat fikiran Raudhah berputar.

" Siapa bagi kad ni dekat adik?", tanya Raudhah ingin kepastian. Kanak- kanak itu berlalu setelah kad bertukar tangan. Tiada jawapan dengan soalan yang diajukan itu. Raudhah segera membuka sampul kad ditangannya itu.sekeping kad berlambang hati terpampang…



" I LOVE YOU "

-Shaiful-



Begitu ringkas ucapan di kad ucapan itu. Tetapi ia memberi seribu makna buat Raudhah. Raudhah melarikan pandangannya di sekelilingnya. Tiada insan bernama Shaiful di situ. Raudhah melepaskan keluhan. Raudhah segera mengangkat punggungnya dan ingin berlalu. Tetapi, tangannya dicapai seseorang. Dengan keadaan kelam- kabut itu, Raudhah terus mengeluarkan bunga- bunga silat yang di ajar datuknya. Dengan sekali tumbukan, sesusuk tubuh jatuh terpelusuk mencium pasir pantai.

" Kau siapa hah?! Jangan nak biadab dengan aku?!", bentak Raudhah… Si jejaka itu terus bangkit, terlihatlah wajah tampan si jejaka.

" Syaiful!!", Raudhah terjerit kecil. Syaiful terus mendapatkan Raudhah dan mendakapnya. Sungguh, dia sangat merindui gadis di pelukannya itu. Raudhah terkejut melihat jejaka yang memeluknya itu. Raudhah meleraikan pelukan itu.

" Apa yang you buat ni??", tanya Raudhah. Syaiful tersenyum. Raudhah termangu.

" Ikut I sayang…", ucap Syaiful. Lalu menarik lembut tangan gadis kesayangannya itu. Raudhah seperti di pukau. Dia menurut Syaiful, walaupun hatinya menidakkannya. Hanya beberapa minit Syaiful memandu, dia memberhentikan Toyota Viosnya berwarna putih metalik itu.

" Surprise!!!!!", jerit Syaiful.. Aku terpana. Sebuah meja yang diterangi cahaya lilin, menerangi suasana malam. Terhidang sajian makanan terhias dimeja. Kira- kira 50 M dari meja itu terdapat unggun api dihidupkan. Di bahagian pohon meja itu dihiasi dengan sinar lampu neon, berkelip- kelip memancarkan sinarnya. Sungguh indah..

" Mari sayang…", Shaiful menarik tanganku. Jika ini sebuah mimpi, aku tidak ingin terjaga dari mimpi yang indah ini.

" Sayang, you sayang I tak?", tanya Shaiful. Shaiful mencari tanganku dan mendakapnya. Aku kebingungan. Tanganku dikucup. Aku menarik tanganku.

" Sanggupkah you menjadi teman sehidup semati I? Sudikah you menjadi permaisuri di hati I dan menjadi ibu kepada anak- anak kita?". sambungnya lagi dengan pertanyaan demi pertanyaan. Lidahku kelu untuk berbicara.

Shaiful mengeluarkan sesuatu di kocek seluar slacknya. Terpampang sekotak baldu berwarna merah yang berbentuk hati yang sama seperti setahun yang lalu. Dahiku berkerut. Setiap ucapannya dan perbuatannya seperti setahun lalu. Sejarah yang melukakan hatiku ini.

" Pinjam tangan boleh sayang?", ucap Shaiful. Aku termangu. Shaiful menarik tanganku dengan lembutnya. Emas putih bertaktha berlian berkelip dan menebarkan kilauannya akan disarungkan di jari manisku ini, cincin yang sama setahun yang lepas... sungguh, aku tidak pernah melupakannya. 5 saat, 4 saat, 3 saat, 2 saat dan… aku terus menekamkan tanganku di telingaku, kerana aku takut kejadian setahun yang lalu berulang kembali.

" BOOMMMM!!!!!!!!", bunyi bunga api yang diletupkan. Terpampang di dada langit, 3 patah perkataan tertera… I LOVE U… Aku terkesima..

" I LOVE U Sayang!!", jerit Syaiful seperti ingin memberitahu setiap pelusuk dunia ini.. Bahawa dia amat mencintai aku. Aku terpegun. Lalu, Syaiful mengambil sebuah gitar disamping pohon. Jarinya begitu lembut memetik gitar itu dan mulutnya begitu lancar menyanyikan bait- bait ayat Kau Ilhamku, nyanyian Man Bai..



beribu bintang dilangit kini menghilang,

meraba aku dalam kelam,

rembulan mengambang kini mangkin suram,

pudar ilham ku tanpa arah,



sedetik wajahmu muncul dalam diam,

ada kerdipan ada suram,

itukah bintang atau rembulan,

terima kasih kuucapkan,



Sungguh… aku amat terpegun mendengar dendangan nyanyian insan yang ku sayang. Tiba- tiba, sepasang suami isteri datang menghampiri kami. Wajahku berkerut. Syaiful tersenyum dan menyalami dua insan itu.

" Terima kasih Sayang, coz beri kesempatan ke dua buat kami..", ucap Datin Syarifah Zalina sambil mencium pipiku. Aku terkejut melihat tingkah lakunya. Aku larikan pandanganku ke Shaiful. Shaiful tersenyum melihat raut wajahku.

" Si Shaiful ni pun satu, bukan cara ini adat orang Melayu… next week Mama dan Papa hantar rombongan ke rumah Raudhah ye?", sambung Datin Syarifah Zalina. Syaiful datang menghampiri kami. Datin Syarifah Zalina memeluk aku dan Syaiful. Sungguh aku bahagia… akhirnya cintaku milikku jua….



-diilhamkan oleh Norlina bte Nordin a.k.a Princess c0kelat88-
posted by Penulisan2u @ 4:39 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
70 Comments:
  • At 25/10/09 11:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice jugak jln cerita ni walaupun ringkas...
    em...biasa la org kaya..dah kena btg idung sendiri baru menyesal....

     

  • At 25/10/09 12:47 PTG, Anonymous Norlina bte Nordin a.k.a Princess C0kelat88 said…

    tq c0z c0mment...nie 1st cerpen i wat,h0pe smua suka....i akan cube hasilkn karya yang lebih baik...tq smua...

     

  • At 25/10/09 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok!

     

  • At 25/10/09 5:54 PTG, Blogger -Akma_90- said…

    jalan citer ni perlu di perkemaskn sikit

     

  • At 26/10/09 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice..teruskan usaha lagi ok.
    -arelyn-

     

  • At 26/10/09 3:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt sgt cite nye...
    xbessss

     

  • At 26/10/09 7:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nape cpat sngat abes??

    bru nk syok bce ni..
    hihi

    ~ita~

     

  • At 26/10/09 8:25 PTG, Blogger yasmin said…

    cite ni best sangat,pastu ending romantik sangat
    ceritala macam ni lah yang saya nantikan

     

  • At 26/10/09 11:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet story..
    hope ade cerpen yg lbh menarik drpd nie..
    GUD LUCK..

     

  • At 27/10/09 6:41 PTG, Blogger najwa said…

    a'aa br nk layan citer ni.dh hbs plak.citer ni ok.best gak tp yg peliknye apsl writer x citer ape yg jd kt shaiful sblm die jmpe raudhah.tup2 dh sihat.mane family shaiful jumpe raudhah.sdgkan dh setahun b'lalu.tp x pe.citer ni memang best.

    najwa rawi
    adriena_25@yahoo.com

     

  • At 27/10/09 9:10 PTG, Anonymous farikhaDFP5C said…

    em.. bley la thn cite ni.. hope next cerpen ley wt yg lg best k.. gud luck..

     

  • At 27/10/09 10:27 PTG, Blogger ♥ QaseH ♥ said…

    herm best sangt,,teruskan usaha anda k dear

     

  • At 28/10/09 11:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    NICE LA...SEDIH GAK BACE MASE PERMULAAN..TP LASTLY HEPI ENDING...HEHHE

     

  • At 28/10/09 3:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beznya...akhirnya cinta yang di tunggu tercapai ngn ending yang memang bez......idaman setiap wanita bersama ngn owg yg di cintai...hehe..

     

  • At 28/10/09 9:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok lh.. tp cm serabut ckit..
    x fham sgt...
    best of luck 4 next time.

     

  • At 28/10/09 9:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pew iena..
    gler kentunnnnkkk!!!!
    menangis2 we all bce crpen ko...
    huhuhuhuh..
    cte len ble nk kuar..kteowg xsbar nk mngis g....huhullalaa
    dr no.17 jln intan 4....=)

     

  • At 28/10/09 9:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ina,ni cte ke cd lagu???
    hehehehe

     

  • At 28/10/09 10:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la...bez gak..
    bt cter ni cm besa arr...sme je flow cter cm cter2 len...
    wat la len ckit nex time k

     

  • At 29/10/09 12:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer longgar cket r..
    tp bez..
    keep it up..
    citer yg next wat yg mantap cket ek..
    biar 64 bez n menarik je ble nk bce..

     

  • At 29/10/09 1:29 PG, Anonymous Saya said…

    comel :)

     

  • At 29/10/09 8:26 PTG, Blogger Syida said…

    nice cerpen..
    so keep it up 2 u

     

  • At 30/10/09 2:21 PTG, Anonymous princess_c0kelat88 a.k.a n0rlina bte n0rdin said…

    tq u all c0z c0mmnt,sy hargai cngt...h0pe sudi bace my next karya k...

     

  • At 31/10/09 1:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..bodo betul cerpen ni..melalut giler..xyah r nk wat gempak sgt,..citer da okay tp skit cele time melamar tu..da la tetibe je jmp..pastu melamar lak siap bunga api bagai...xyah r nk overfeeling ea penulis..wat org nyampah je..u da ade jln criter yg ok even agak klise tp u can improve more...k
    no bunga api i luv u lg tau in the nex cerpen..haha

    blank_gurl

     

  • At 31/10/09 3:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wo!that harsh blank_gurl.
    nice writing actually..but still can be improve.
    mayb u can make it more logic to imagine (frankly speaking,as pointed by blank_gurl)
    i like the way u make the dialogue,not awkward.

    -m3mory-

     

  • At 31/10/09 12:11 PTG, Blogger cempakabiru said…

    emm...agk mnrik....truskn ush k..

     

  • At 31/10/09 2:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice what cite nie...
    cute giler ending die suke2 sgat
    orng yang overfeeling r yang le wat cerpen or novel yg interstng

     

  • At 2/11/09 11:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm menarik ler..
    sye ske walau pun jalan cter nyer pendek jer..
    but not bad ler,,
    caiyok2..
    -syada-

     

  • At 2/11/09 12:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Da biase sgt cite cmni..
    moga next karya akn dpt hasilkn kelainan k..

    -gurlzpg-

     

  • At 2/11/09 8:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bkn sy x ske citer ni..tp over sgt la..
    smpai x l0gik la..
    maaf klu tye..npe x amik kisah tntg pegang2??..x bley snth klu bkn mahram..
    2 the writer..anda ad bakat..
    g0 on..hsl kn cerpen y lbh baik..
    chayok!!!..chay0k!!!...
    3 stars..
    tq erk..maaf klu terasa ati..

     

  • At 2/11/09 10:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biasa je...

     

  • At 5/11/09 9:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aslkm....
    hai kepada penulis...
    thniah tok penulisan cerpen pertma anda..
    sy suka jalan cita...
    cinta y d halng tapi akhirnya dapt bersma jua..
    sesuatu y baik lum tntu baik..

    ap2 pun...
    nice story..

    n0r_1804

     

  • At 8/11/09 1:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    slam... bgus la citer ni...ade time sdey,,ade tima epy... tp jd tnda tnya la pew yg t'jd kt saiful sblm dia p jmpe raudhah 2?? x phm la...haha
    tp bez la coz epy ending...

     

  • At 8/11/09 1:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asyk hepi ending jew,boring r...ssekali wt la yg sad ending plak..bru best..

     

  • At 26/11/09 8:56 PTG, Anonymous surayah said…

    woit... x de name lain ker??? hahahahahah nama aku jugak ko guna ek ina??? hihihihihi

     

  • At 30/11/09 6:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    arghhh!!!! aku nak terajang jer muke si zalina tuh...kurang ajar punye betina! kekayaan membuatkan kte jd bodoh, bute, tuli etc....aku nak sepak2 jer muke die tuh..panas nih!!!

     

  • At 2/12/09 5:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emmm....sdihnye...cite ne mcm cite aq je..
    tpi aq x brsama ngan die....bkan jodoh..kot
    dh itu tkdir aq kot..pe pon skang aq bhagia ngan org trsayang...
    yg bnyak ..mmbri smngat kat aq..jmpa x sngaja...
    pe..pon best la cite..ne
    truskan usaha....good luck

     

  • At 4/12/09 11:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha...aku xnyampah pun???!!writer,xyah layanla sape2 yang jelez tu..especialy blank gurlz n seangkatan ngn nye..coz dorang xpaham,writer yang over feel la hard-die-fan novel cari...baru kitorang ley feel same..aku da bace segala jenis novel n cerpen..n da 8 taun da mghayati sume ni...so,ni la antara yang cerpen best penah aku bace..syok sangat!!(aku susah nak mmuji tau!!)tapi,len kali details kan sket eh camne shaiful tu ley baek..ok,tanx...buat lagi macam ni ek??suke sangat!!!suke hepi ending gempak tu!!

     

  • At 12/12/09 1:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad...sweet sgt...jln citer dye menarik..x mcm kebanyakan cerpen...so..i hope u wat yg lagi best k..congrats

     

  • At 29/1/10 11:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite yg besh..itu la nma ya cinta..
    kadangkala membuat kita sedih dan tertawa..
    apapon on the best k...

     

  • At 31/1/10 6:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story...cinta setia akhirnya dimiliki wpun beribu rintangan...
    romantik btl saiful ni...
    utg raudhah..

     

  • At 16/2/10 8:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm..taste syg, bukan test..neway citer yg bagus. tapi simple sgt..

     

  • At 18/2/10 11:03 PTG, Blogger Rinoa-chan said…

    Best....sy suke (^^) Usaha lg ek

     

  • At 6/3/10 12:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la..but terlalu simple da biasa bce story mcm ni...
    ape pon best....

     

  • At 29/3/10 5:25 PTG, Anonymous hilabeetle said…

    simple but nice :)

     

  • At 4/4/10 3:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nih ok..layan gak la bile baca..ni kan cerpen jek, so mmg ringkas tp syabas la kt pnulis coz citer ni x tgantung..gud job..wat lg keyy

     

  • At 10/4/10 5:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cite mnarik tp 1 je yg spoil..
    sptutnye cite le cmne syaiful 2 blh sht n cri raudhah 2...
    br best,ni x tba2 je dia p kt pntai 2..
    anyway,keep it up,nice job..
    nnt bt lg cerpen2 n novel2 yg best,k..

     

  • At 16/4/10 11:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    walaupun ringkas tp sy ske crite ni...mleleh air mate..congrates

     

  • At 25/4/10 3:10 PTG, Anonymous aza said…

    cerita ni boleh diperkembangkan lagi.terlalu ringkas.apapun tahniah...

     

  • At 2/6/10 12:58 PTG, Anonymous SaBaH'S gUrL said…

    swit la geng!!!!!troskan b'krya..chaiyo'....!!!!!!!!!!!

     

  • At 11/6/10 1:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Boleh tahan la the story..
    usahakan untuk lebih menarik,
    caiyokkkk!!!

     

  • At 18/6/10 2:28 PG, Anonymous mas aidil said…

    gud try...
    tp climax tidak terlalu mnggegarkan dunia ini..
    kejayaan yang terbaik perlulah di lakukan dengan bersungguh2,
    nak 1000 daya,xnak 1000 dalih...
    nice try...

     

  • At 6/9/10 10:05 PTG, Anonymous kirana said…

    em sedikit terasa menyentuh kalbu time
    Shaiful melamar Raudhah suka suka hehe

     

  • At 25/9/10 2:07 PTG, Anonymous princess_c0kelat88@yahoo.com a.k.a n0rlina bte n0rdin said…

    tq for you all comment..

     

  • At 12/10/10 4:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Congrate tu penulis..tp citer ni mcm xreal la..nmpk mcm dibuat2..nk hayati pon xbes..mcm xmasuk akal.

     

  • At 4/11/10 6:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm...nice actually!i like it...tapi saya masih x dpt memiliki cinta or mgkin x lyak..but,nice work n keep it up!

     

  • At 7/11/10 3:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez sgt! suke ending cter ney... romantic sgt!!! cume t'lalu ringkas..pape pon ttp bez. tahniah buat penulis cter ney.. :)

     

  • At 15/11/10 6:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ne ok..tp jln cter prlu d kmskini agr lbh mnrk..ad part tetibe cter lain..klu ye pun nk short'n if pndi main situasi...trs'n usha.. :D

     

  • At 15/11/10 7:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosannya cite

     

  • At 21/12/10 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring

     

  • At 12/1/11 10:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good plotline...juz keep it up!!!
    nyway congrats~~!!

     

  • At 19/2/11 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uwaaaaaa..menagis ak..

     

  • At 7/3/11 9:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer dye ni bgos la gak.......tapi!!!!!!!!{^_^}

     

  • At 15/3/11 12:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad =p
    keep up ur good work!

     

  • At 10/4/11 6:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud job.. i rely like this story.. keep it up

     

  • At 1/5/11 3:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak citer ni .........

     

  • At 3/6/11 5:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy0k arr citer nih..!

     

  • At 1/7/11 5:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good story....happy ending..=)

     

  • At 19/8/11 5:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    well done law pown agak susah cket nk paham p teruskan usehe yerk...

    p-key

     

  • At 28/10/11 11:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hmm.....ok lah,harap penulisnya dapat membuat dengan lebih baik. sy rasa baik wk tambah plot yg berunsurkan emosi maksud sy (seksual)

     

  • At 27/8/12 12:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cite da bes.. cume penggunaan bahasa kne improve lgi.. pastu cite tak diterangkan dgn baik sgt jd agak sukar difhmi...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group