BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 10, 2009
Cerpen : Roda Hidup
Nama Pena : eman-bm3

Roda Hidup (Ada ketika kita di atas dan ada ketika kita di bawah)
PRINCESS ZAAZA

Kedinginan embun malam yang menyelubungi diri Princess Zaaza yang merupakan anak kepada seorang ahli perniagaan yang terkenal di daerah Temerloh,Pahang."Alaa,dinginya ku rasa malam ini,seperti berada di kutub utara",bisik Princess Zaaza dalam fikirannya.

"Jauhnya,sampai ke kutub utara sekali perginya Princess Zaaza,"sindir bibik-bibiknya sambil tersengih.sindiran itu tidak di ketahui oleh Princess Zaaza,jikalau Princess tahu dah habis bibik-bibik itu dikerjakan olehnya.

"Auchh,tolong-tolong,aku takut!!"jerit Princess Zaaza dengan lantangnya yang boleh mengalahkan Ibu Mandam nampaknya,sambil disindir oleh bibikya."Ceh,tikus rupanya,bibik fikirkan gajah siam menggangu Princess,ketakutannya menjadi sindiran oleh bibik-bibiknya,hahahahaha,"senyum Amanda salah seorang bibiknya itu.

Merah padam muka Princess kerana malu di sindir oleh orang-orang gajinya itu,kelihatan Princess Zaaza menyimpan dendam yang dalam terhadap orang-orang gajinya itu.Orang gajinya yang memahami perasaan Princess Zaaza terus melarikan diri dan membuat tugas masing-masing.

Ding…dong…ding…dong loceng rumahnya berbunyi,bibiknya Tamara terus melihat di jendela untuk mengetahui siapakah gerangan yang datang.Di renungnya dalam-dalam.. "oh Prince Zack rupanya,bibik ingatkan siapa,,silakan masuk tuan,ada yang boleh bibik tolong,tuan?"Tanya Tamara si orang gaji Princess Zaaza.

"Oh,bik boleh tolong panggil Princess Zaaza sebentar,"balas Prince Zack.

"Baiklah tuan,saya ke atas sebentar ya",ujar Tamara lagi.

"Princess,,,Princess,,,Zaaza,itu di bawah kakanda pujaan hati Princess yang datang tu,sudah lama dia menunggu gerangan Princess Zaaza,kalau lambat nanti terlepas kan,,hahaha,"sindir Tamara dengan senyum sinis.

Eeii,nak kena Tamara ni,lalu beredar turun ke arah Prince Zack.

"Hye baby ku Princess Zaaza,kenapa masam saja muka darling ni,ada masalah ke?"Tanya Prince Zack dengan risaunya.

"Bik Tamara tu,sering mempersendakan diri ku,aku dah tak tahan la,"jawab Princess Zaaza dengan nada yang sedih-pilu.

Prince Zack memujuk Princess Zaaza sambil megajukan sebuah puisi yang berbunyi,

Jikalau adinda bersedih,kakanda juga turut bersedih,
Jikalau adinda gembira,kakanda juga turut gembira,
Itulah yang membuktikan teguhnya cinta aku padamu,
Oleh itu janganlah adinda bersedih lagi,
Nanti wajahnya yang anggun jadi masam pula…

*Sempat lagi Prince Zack bergurau manja walaupun sedang berpuisi,memang nakal betul la mereka ni..*

Maka itu keluarlah,Princess Zaaza bersama Prince Zack..dengan romantiknya.
Kesemua orang gajinya bersorak keriangan tanpa kehadiran Prince Zaaza…

"Yahuu,yahuu,Prince dah keluar,"ucap salah seorang bibiknya iaitu Amanda.

Singgah di sebuah restoran mewah untuk menjamu selera bersama Prince Zack serta darling beliau,Princess Zaaza.

Waiter,mari sini saya mahu pesan makanan ni, lekas ya!!
*Mencuba makanan yang telah di pesannya*

"Wah,sedap nya sayang makanan ini,"ujar Princess Zaaza kepada kekasihnya Prince Zack.

"Owh ya!boleh abang rasa sedikit,"balas Prince Zack tersenyum.

"Kenapa pula tak boleh , silakan laa saying try rasa makanan ini,"jawab Princess Zaaza.

"Betul la apa yang sayang kata,memang sedap makanan nii,"kata Prince Zack.

*Apabila selesai sahaja menjamu selera,mereka berdua meluru keluar dari restoran dengan gembiranya*

Setibanya di rumah Princess Zaaza—

"Cemburu pula aku tengok Princess dengan Prince tu..bagai pinang di belah dua.."ujar bik Tamara dengan nada sinis.

*Sebelum Prince Zack pulang,Princess sempat lagi mencium pipi Prince Zack,,sambil senyum-senyum kucing*

Merah padam nampaknya pipi Prince Zack setelah dicium oleh Princess…sehingga terjatuh di celah longkang kerana teringatkan ciuman Princess tadi..hahahaha bibik-bibiknya ketawa dengan riang sekali.

Sambil memandu Prince Zack bersajak yang berbunyi :

Impian di hati diperkenankan,
Dicium oleh si Princess jelita
Hajat di hati ingin menikah,
Belum tahu dapat ke tidak….

Cemburu malu tandanya love you
Cemburu kasih tidak berhajat
Kalau dikata mesti dituruti
Itulah gerangan lagaknya Princess

Sayang di hati bercinta benar
Sayang di mulut tiada gunanya
Sabar-sabar tunggu tunggu
Ada peluang aku sapu…

Demikian lah 3 rangkap sajak yang bermain di bibir Prince Zack….

Keesokan harinya,Princess Zack datang ke rumah Princess untuk mengajak dating di Pantai Port Dickson…pada hujung minggu.

"Sayang,hujung minggu nanti kita keluar dating di Pantai Port Dickson nak tak,"tanya
Prince Zack kepada kekasihnya.

"Owh sayangku Prince Zack, bertuahnya aku rasa bila dapat keluar dating bersama kekasihku yang kacak ini..baiklah sayang aku janji akan pergi dating bersama hujung minggu nanti,I’m promise,"balas Princess Zaaza.

"Kalau macam tu kita jumpa hujung minggu nanti ya,"ujar Prince Zack.

"Okey,daa..see you on weekend,"balas Princess Zaaza kembali.




































KEJADIAN DI PORT DICKSON

Saat yang ditunggu oleh Prince Zack telah menjelma, hari esoknya merupakan hari yang paling indah buat Prince Zack kerana ingin keluar dating bersama kekasihnya Princess Zaaza…ianya diibaratkan seperti dunia ini aku yang punya bagi Prince Zack.

Keesokan ahirnya…………..

Prince Zack bersiap dengan segaknya manakala Princess pula sedang sibuk menacap dirinya dengan pelbagai alat solekan……

Sebaik sahaja mereka tiba di Port Dickson..Princess Zaaza terus meluru turun daripada kereta mewah Prince Zack menuju ke pinggiran pantai untuk menikmati keindahan bayu laut yang meniup sepoi-sepoi bahasa…

"Owh sayang,senangnya hatiku apabila dapat menikmati keindahan ini bersama kamu Prince Zack,,maklumlah mama dan daddy aku sentiasa sibuk dengan urusan business di luar Negara,,jadi jarang mereka meluangkan masa untuk bersama-sama seperti ini,dua atau tiga hari lepas,mereka ke Australia kerana ada urusan kerja di sana,"syukur Princess Zaaza dengan manjanya..

Tanpa dia sedari,dia telah memeluk erat Prince Zack kerana terlalu terharu dan gembira…

Prince Zack mengambil peluang tersebut untuk menerangkan perkara yang sebenarnya kepada Princess Zaaza…

Tetapi ketika Prince Zack baru mengeluarkan sepatah perkataan untuk menceritakan hal tersebut,,tiba-tiba datang sekumpulan geng samseng yang telah mengancam setiap mereka yang berada di pantai tersebut,,penceritaan antara Prince Zack dengan Princess Zaaza terhenti…

"Lari…lari,,"teriak beberapa orang yang berada di situ.

Princess Zaaza dan Prince Zack terus langkah seribu tanpa menghiraukan orang lain..

Tiba-tiba "hoi samseng kalau kau berani sangat marilah,,"jerit seorang pemuda…

Langkah Princess Zaaza terus berhenti kerana ingin melihat apa sebenarnya yang berlaku di situ..

Lantaran dengan kejadian itu,samseng-samseng it uterus mengerjakan pemuda yang mencabar mereka sebentar tadi…

Yang menghairankan,pemuda itu dapat mengalahkan kesemua kungcu-kungcu samseng termasuklah kepala samseng tersebut tanpa menggunakan sebarang senjata..sedangkan samseng-samseng itu menggunakan pisau dan pistol dapat dikalahkan dengan mudah sekali oleh pemuda itu…

Princess Zaaza ingin berkenalan dengan pemuda itu dan bertanyakan pemuda itu apa yang membuatkannya berani sampai begitu sekali..

"Ehmm,boleh saya tanya sesuatu pasal awak tak,"tanya Princess Zaaza sambil ditemani oleh Prince Zack.

"Apa yang kamu mahu tanya aku,tanya lah cepat aku ada kerja sekarang,kan kau pula yang kena tibai macam dia orang tu,,kamu mahu ke?"ugut pemuda itu sambil menjelingkan mata kepada Princess Zaaza.

"Tak,boleh saya tahu apa yang buat awak jadi gagah seperti ini,"tanya Princess Zaaza..

"Yang kau ni sibuk nak tahu pasal orang ni kenapa,mak bapak kau tak ajar ke,yang jangan asyik sibuk pasal orang,aku pemain taekwando gred Hitam atau yang lebih senang lagi aku ni dah mencapai tahap Master dalam kelab taekwando,,okey sekarang kau dah tahu,okey aku ada kerja dah pergi kau dari sini,cepat"tegas pemuda itu.

Perasaan malu bercampur sedih dalam jiwa Princess Zaaza telah membuatkan dia menitiskan air mata atas sikap pemuda yang tidak sopan tadi,,tapi walau bagaimanapun dial ah yang telah menyelamatkan Princess Zaaza serta orang lain daripada ancaman bahaya…

Kenangan yang diimpikan manis buatnya telah berubah menjadi satu tragedy yang memilukan dalam memori Princess Zaaza kerana hampir menjadi habuan samseng-samseng itu sebentar tadi dan telah dimalukan oleh pemuda yang telah menolong menyelamatkan orang awam di pantai tadi,ini amat perit bagi Princess Zaaza kerana tidak dapat menahan malunya pada orang ramai..

*Dengan tangisan yang membasahi pipi Princess,dia terus menarik tangan Prince Zack dan terus memasuki kereta lantas di ajaknya supaya pulang ke Pahang*

"Eh Princess kenapa dengan awak ni,baru beberapa jam kita sampai di Port Dickson tak kan dah nak pulang,"marah Prince Zack…

"Please,Prince aku dah tak tahan lagi di sini,"rayu Princess kepada Prince Zack.

*Dengan perasaan marah,Prince Zack terus memandu keretanya lalu pulang*

Dalam perjalanan pulang,Prince Zack memberitahu perkara yang ingin di beritahu ketika di pantai tadi…

"Sayang,emm..emm..abang terpaksa putuskan hubungan kita,"ujar Prince Zack tergagap-gagap.

"Tak mungkin,sayang mesti bergurau saje,betul tak sayang,"jawab Princess Zaaza dengan nada yang lemah.

"Tidak sayang,I’m really and seriously want to stop our loving with you,sorry"balas Prince Zack.

"Why?why?apa salah aku pada kau sayang,"ujar Princess dengan tidak percaya…

"My mom,suruh aku putus dengan kau dan akan dijodohkan dengan seorang anak Dato’ dari Pulau Pinang…maaf ya sayang,aku tidak dapat mengelaknya lagi,"balas Prince Zack..

Setelah dengar perakuan dari Prince Zack,,Princess Zaaza menyuruh Prince Zack memberhentikan keretanya lalu turun dari kereta…lantas Princess menahan sebuah bas yang lalu di situ..

Itu kali pertama Princess menaiki bas,kerana terlalu tertekan dengan setiap tekanan yang di hadapinya…Princess Zaaza telah menjadi stress dan tak lama kemudian dia di hantar ke Tanjung Rambutan..untuk merawat mentalnya di sana…

Prince Zack dan ibu bapanya berasa menyesal kerana telah memperlakukan sebegitu kepada Princess…
posted by Penulisan2u @ 4:05 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
33 Comments:
  • At 10/10/09 9:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    acam ngarutt je...???

     

  • At 10/10/09 5:37 PTG, Blogger e-man said…

    apa yg mengarutnya...hikhik

     

  • At 10/10/09 11:33 PTG, Blogger Nura Shikari said…

    tu ar..cam ngarut jek..
    tapi still membuatkan hatiku gembira..

     

  • At 10/10/09 11:33 PTG, Blogger Kak Alula said…

    woi ashiqah!!
    are u there??

     

  • At 10/10/09 11:35 PTG, Blogger Nura Shikari said…

    aku ada..
    jangan riso..haha..

     

  • At 10/10/09 11:37 PTG, Blogger Kak Alula said…

    x risau pon... eh, ko tak rase ke kite ni mengaco pembace lain nak komen?? nnti diorang kate ape plak?? kepada sume pembace jgn marah ye.. sy tgh bergurau ngan kwn ni.. hehehehe

     

  • At 12/10/09 6:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice..anyway..aprrove more..ko nih..hhe..ko kenala wat cita yg wat org mau bca..anyway good..stu lagi..prtmbangkn aspek2 pngajaran..bru best beb..hehe..jgn mrah ea..huhu

     

  • At 12/10/09 11:07 PTG, Anonymous miera said…

    xfhm pape pun,,
    citer ok tp keliru,,
    ape msg yg writer nk smpaikan ni??

     

  • At 13/10/09 1:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wat menyemak jer...................nk main p main tmpt lainlh.cerpen entah apa2 entah.........

     

  • At 13/10/09 4:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erk..maf..cerpen ke ni? lbey kepada dialog drama kot..pastu roda hidup? erk xdpt kaitkan la ngan citer..pastu ni citer diunia khayalan ke? princess prince siap..huhu..mcm dongeng cinderella la..eh..aku sleeping beauty..

    ermm.penulis..xtau nk ckp ape..
    jus try improve gaye tulisan..gaye penceritaan..n selitkan mesej tersirat k.. try lg k..

    -miss_purple-

     

  • At 14/10/09 12:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nyampah aku bca cite nie.

     

  • At 8/11/09 3:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha...ko sleeping beauty ke miss purple..aku suke bace komen2 ko la...sbb ko komen n wat lawak..kah3..pastu sempat pomot diri..=p

    putra86

     

  • At 18/11/09 9:44 PTG, Blogger SyUhAdA said…

    aik???
    xphm ak...
    huhu...

     

  • At 17/12/09 6:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    plot cerita yang tak tersusun n tak logik.....

     

  • At 24/1/10 12:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waste time betol aku terklick cerpen ni
    bajet bes tp hampehh opss sory ya....
    imrove lg next cerpen..

     

  • At 26/1/10 7:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer bende ler yg lu garap nie..
    buang mse jer...

     

  • At 20/3/10 6:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x paham r...huhu

     

  • At 29/3/10 4:52 PTG, Anonymous hilabeetle said…

    pelik sikit la citer ni :(

     

  • At 15/6/10 8:19 PG, Anonymous liza said…

    tak faham la cerita ni,apa maksudnya,buat lagi baik di masa akan datang, jangan putus asa ok

     

  • At 11/7/10 12:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending dier x best

     

  • At 6/8/10 10:41 PG, Anonymous yanie said…

    ape punyer cite nh???

     

  • At 21/8/10 9:11 PG, Anonymous suriati said…

    cte ni biasa jew tp ending dia kelakar gak

     

  • At 11/11/10 1:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbes lgsg cte nie.
    cm cter tok kanak2 bwh umur 3 tahun... huhu

     

  • At 12/11/10 11:24 PTG, Blogger KUMPULAN C35 said…

    teknik di awal penceritaan sudah baik..namun permasalahan penulis ialah beliau tidak menunjukkan jeddah masa yang bersesuaian menyebabkan pembaca keliru sama ada cerita ini berkisar tentang zaman dahulu atau zaman moden. Penceritaan ini menjadi cacat apabila tiba tiba puteri menjadi gila dan tidak mempunyai kesudahan yang baik...Banyak ruang yang perlu diperbaiki jika ingin menjadi salah seorang penulis yang disegani di Malaysia.

     

  • At 21/11/10 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xfaham2...
    ape yg writer nk smpaikan xtually??
    pelik tull...

     

  • At 26/1/11 7:48 PTG, Blogger MISS AINZ said…

    saya x faham,,pelik la,,tp truskan usaha anda,improve pd msa akan datang,,

     

  • At 3/2/11 5:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada ka prince princess kat malaysia ni
    h0h0h0
    tp klau bleh kmbangkn skit lg idea tu
    huhu
    jln crita bg mnarik skit ya c0z nmpk bosan skit crita ni
    jngn mrah
    maaf ya

     

  • At 17/3/11 5:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adoii !.xphm ler ape yg nk dsmpikn in crpen niem .
    anywy, goud luck .wk cter yg mnarik utk dbce ek lin kli .

     

  • At 15/6/11 1:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduih... x tau nak cakap pe.... usaha lagi ek?

     

  • At 11/10/11 6:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Tahpape citer ni!!!???Bosannye...

     

  • At 23/3/12 11:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tajuk citer xsesuai dgn citer.lps 2 citer nie pelik n xphm ape yg nak dismpaikan....

     

  • At 4/6/12 2:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mengarut betul la cerita ni..... tak sesuai betul dengan tajuknya..... tak faham apa yang penulis cuba nak sampaikan dari mula sampai akhir... pelik sangat cerita ni....

     

  • At 18/7/12 6:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tajuk dah ok. tp mesej lgsg tak da.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group