BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 31, 2009
Cerpen : Cinta Dalam Hati
Nama Pena : Qaseh Qisya

"Azril syukur engkau dah selamat nak" kata Mak Jah kepada anak lelakinya itu yang baru sahaja sedar dari komanya selama beberapa hari.
"Kat mana saya ni?" tanya Azril agak pening sedikit.
"Kat hospital" jawab Pak Mat kepada Azril.

Azril terlantar dihospital menyebabkan dia terpaksa terlantar selama 2 bulan akibat kakinya yang terpaksa di masukkan besi akibat kemalangan jalan raya yang hampir meragut nyawanya. Namun dia bernasib baik kerana ada yang sudi mendermakan darah kepadanya kerana kemalangan tersebut menyebabkan dia banyak kehilangan darah akan tetapi sehingga kini tiada siapa yang tahu siapa penderma tersebut.
* * * *
"Welcome back Mia" Ucap Zafrul kepada Mia yang baru sahaja memulakan tugasnya setelah lama bercuti.
"Thanks Zafrul" jawab Mia memberi sebuah senyuman kepada Zafrul dan bagi Zafrul senyuman itu amat manis setelah sekian lama Mia tidak tersenyum dan kali ini kepulangan Mia membawa sejuta makna dalam hidupnya.
"So hows your holiday?" tanya Zafrul lagi.
"So far so good" jawab Mia.
"Mesti ada something special kat sana kan" usik Zafrul pada Mia yang dia anggap sebagai adiknya.
"Well tak adalah yang special sangat just a little bit peace I need" balas Mia tersenyum sambil melihat file-file di atas mejanya.
"Ok Mia..hope something new in yourlife.. have fun today" kata Zafrul kepada Mia sambil melihat jam ditangannya.
"Thanks Zafrul" jawab Mia dan memulakan tugasan yang telah lama dia tinggalkan.
* * * *
"Syam engkau tau ker siapa penderma darah tu?" tanya Azril sambil mengurut kakinya yang terasa sengal.
"Entahlah Azril aku pun tak tahu, tak pernah jumpa pun" jawab Syam sambil mengaruh kepalanya yang tak terasa gatal.
"Aku nak ucapkan terima kasih sebab dia aku hidup lagi hari ni" kata Azril sambil merenung kehadapan.
"Sebenarnya apa yang berlaku sampai engkau jadi macam ni?" tanya Syam kepada Azril.
"Panjang ceritanya Syam.. aku malam tu keluar dengan kawan-kawan pergi clubbing.. macam biasalah engkau pun tahukan kisahnya" jawab Azril sedikit kesal dengan tindakannya.
"Azril..tak ada masalah tak boleh selesai, kenapa nak rosakkan diri engkau?" Nasihat Syam kepada Azril.
"Entah aku hilang pertimbangan bila Mia putuskan persahabatan kami, aku hilang punca tambahan pula hutang-hutang aku tu" jawab Azril dengan nada sedih dan kesal.
"Selama ni kau dan Mia macamana Azril?" tanya Syam lagi.
"Kami kawan tapi aku tak sangka dia punya perasaan pada aku Syam dan kau tahu kan yang aku bercinta dengan Suraya" jawab Azril pada Syam.
"Dan dalam masa yang sama kau masih mengharapkan keperluan engkau di tanggung oleh Mia, hebat sungguh engkau Azril. Kau tahu tak yang kau tak patut buat macam tu, selama ni aku tengok Mia begitu take care pada kau, susah senang engkau dia sentiasa ada di sisi siapa pun akan terasa sakit Azril bila engkau buat macam tu dan tambahan pula dia tahu engkau ada kekasih dan dia akan fikir diri dia siapa pada engkau, memang patut dia tarik diri dari engkau dari dia terasa sakit" nasihat Syam panjang lebar pada Azril dan Azril hanya termenung sambil memikir kembali apa yang dicakapkan oleh Syam itu. Memang betul kata Syam siapa pun akan terasa perit bila berada dalam situasi Mia.

"Macamana keadaan dia sekarang ni?" tanya Mia kepada Fuad melalui panggilan telefon.
"Dia dah keluar hospital sekarang ni ada kat rumah" jawab Fuad kepada Mia.
"Syukur alhamdulillah" balas Mia menarik nafas lega.
"Mia engkau tak nak jumpa dia ker?" tanya Fuad kepada Mia.
"Siapalah aku ni Fuad, lagipun aku tak layak untuk berada disisi dia ketika ini biarlah orang yang selayaknya berada disisinya." Jawab Mia tenang walaupun masih terasa sakit dihatinya.
"Aku faham Mia, tapi bagi aku kau lebih layak berada disisinya" balas Fuad.
"Tidak Fuad bukan aku tapi dia lebih berhak" nafi Mia tenang.
* * * *
From: Adam [adam@yahoo.com]
Sent: Monday, May 05, 2009 11:55 PM
To: Mia [princess_Mia@yahoo.com]
Subject: Doa Buatmu..

Mia..
Ketahuilah sesungguhnya secebis kasih membuat kita sayang… seucap janji membuat kita percaya.. sekecil luka akan membuat kita kecewa.. tetapi.. sebuah persahabatan akan selamanya bermakna.. Jaga diri & Berhati-hati..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani
Ya Allah …
Panjangkanlah umur sahabatku. Kurniakanlah kesihatan
yang baik padanya,
terangi hatinya dengan nur pancaran iman. Tetapkanlah
hatinya,
perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada
kebaikan,
jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah
hajatnya baik hajat dalam agama,dunia dan akhirat

Ya Muhaimin …
Jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati
seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu agar tidak
terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu ….
Jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada
melabuhkan hatinya pada hati-Mu. Jika dia rindu,
rindukanlah dia pada seseorang yang merindui
syahid di jalan-Mu.

Ya Allah …
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam
perjalanan panjang
menyeru manusia kejalan-Mu.. jika kau halalkan aku
merindui sahabatku,
janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku
pada cinta hakiki,
rindu abadi dan kasih sejati hanya untuk-Mu.

Ya Allah …
kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan,
kecemerlangan dan hidayah dari-Mu dalam menempuh
cabaran serta liku-liku hidup di dunia dan di akhirat
kelak … insya-Allah
AMIN Buatmu..

Mia terharu bila membaca email yang baru sahaja dia terima dari seorang teman yang baru dia kenali semasa percutiannya baru ini. Sungguh bermakna buat dirinya, entah sejak Mia mengenali lelaki tersebut sejak kembali dari percutian dia selesa berada disisi lelaki tersebut. Terlalu banyak nasihat dan pengajaran dia dapat dari lelaki itu.
"Hai Mia tersenyum sendiri nampak" Sapa Norin kepada Mia.
"Nothing Norin tengah baca email" jawab Mia sedikit terkejut dengan kehadiran Norin di hadapan mejanya.
"Email dari pakwe ker?" tanya Norin mengusik.
"Isk!! Engkau ni, aku mana ada pakwe email dari kawan aku ler" jawab Mia mencebik pada Norin.
"Ok..ok sorry.. ni aku nak tanya ni.. weekend ni company ada buat dinner engkau join tak?" tanya Norin kepada Mia.
"Dinner.. hmm not sure tapi aku rasa aku tak pergi kut iya ler kan aku rasa nak rest jer weekend ni" jawab Mia tenang.
"Sure engkau tak nak pergi?" tanya Norin mencari kepastian.
"Yup.. thanks Norin" jawab Mia yakin. Lalu Norin beredar dari situ.
* * * *
"Azril mak tengok engkau dengan Mia tak rapat macam dulu lagi, korang berdua ada masalah ker?" tanya Mak Jah kepada Azril, hairan sejak dari awal Azril masuk ke hospital hingga kini dia tidak pernah melihat Mia berada disisi Azril.
"Tak ada apalah mak mungkin dia sibuk kut." Jawab Azril menyembunyikan perkara sebenar daripada ibunya.
"Suraya tu siapa?" tanya Mak Jah lagi.
"Kawan." Jawab Azril sepatah. Namun dihati orang tua itu dapat merasakan ada sesuatu yang disembunyikan oleh anak dia itu. Tiba-tiba telefon Azril berdering dan tertera nama Suraya, ibunya hanya melihat Azril tanda faham lalu beredar.
"Hello" jawab Azril.
"Hello abang, abang apa khabar?" balas Suraya dan bertanya khabar.
"Abang sihat, Su sihat ker?" jawab Azril tenang.
"Su sihat, Cuma rindu pada abang" balas Suraya sedikit nada agak manja. Azril mengerti telah lama dia meninggalkan Suraya dan dia faham akan perasaan itu kerana dia sendiri pun merasa perasaan itu, namun dihatinya dia tidak pasti sama ada Suraya adalah dihatinya atau sebaliknya.
"Abang pun sama, Insya Allah tak lama lagi abang balik KL, sabar iyer" Pujuk Azril kepada Suraya.
"Ok Su tunggu abang balik" jawab Suraya sedikit gembira dengan berita itu. Namun dia tahu mungkinkah dia harus menunggu dan terus menunggu lagi.
* * * *
"Mia..this weekend we going dinner" pelawa Adam kepada Mia.
"Hmm.. that good idea, where?" Setuju Mia kepada pelawaan Adam.
"I’ll pick up you at home" jawab Adam tenang.
"Ok.. I’ll waiting for you" setuju Mia pada cadangan Adam.
"I tak sabar nak jumpa you this weekend" luah Adam kepada Mia.
"Oh! Really??" Mia tergelak kecil.
"Ya I’m seriously" kata Adam agak tegas sedikit nadanya.
"Ok..ok.. sabar yer En.Adam.. tak lari gunung di kejar" jawab Mia ketawa kecil, namun dihatinya ada sedikit rasa terharu.

Hujung minggu yang dijanjikan Adam menjemput Mia tepat jam 8 malam, Adam terpegun dengan Mia yang nampak ringkas namun tetap anggun dengan busananya.
"You look pretty to night" puji Adam ikhlas.
"Thanks.. and you to look gourges to night" Mia memuji kembali dan Adam hanya ketawa kecil.
"So you nak dinner kita kat mana ni?" tanya Adam kepada Mia.
"Its up to you.. you kan yang nak belanja I ikut jer" jawab Mia pada Adam.
"Ok I bawa you kat special place ok" Kata Adam kepada Mia dan Mia hanya menganggukkan kepala tanda setuju.

Setiba mereka di sebuah restoran terkemuka Adam dan Mia mengambil tempat masing-masing dan membuat pesanan.
"So Mia.. hows your life?" Adam memulakan bicara mereka berdua..
"Macam ni lah Adam seperti yang you nampak" jawab Mia tenang.
"Well Mia life must goes on my dear, I know you strong to face all the problem" kata Adam memberi semangat kepada Mia.
"Thanks Adam, I pun sekarang ni makin tenang, and thanks again kerana sudi hadir saat-saat Mia dalam duka" balas Mia dalam nada agak sedih sedikit.
"Its ok I just nak temankan you, ok kita lupa cerita sedih ni kita datang sini nak makan and make happiness rite" kata Adam sambil tersenyum kecil.
"Ya you rite". Jawab Mia membalas senyuman itu. Sedang mereka menikmati hidangan malam itu ada mata yang memandang ke arah Mia dan Adam, terasa cemburu bila melihat gelagat dan aksi mereka berdua.
* * * *
"Kenapa abang sejak kebelakangan ni tak ceria macam dulu?" tanya Suraya kepada Azril.
"Abang tak ceria? Kenapa Su cakap macam tu pula" jawab Azril tersenyum sinis.
"Iya lah nak ajak abang keluar pun susah sekarang ni" balas Suraya dengan nada agak merajuk sedikit.
"Su abangkan baru baik dan baru masuk kerja so abang sibuk sikit dengan urusan kerja." Perjelas Azril pada Suraya.
"Su harap begitulah" balas Suraya mengharapkan kejujuran. Walaupun dia masih tertanya siapakah wanita yang hadir disisi Azril ketika terlantar di hospital suatu ketika dahulu.

"Azril weekend ni kita orang nak pergi Port Dickson engkau nak join tak?" pelawa Faizal teman serumah Azril.
"Ramai ker yang nak pergi?" jawab Azril bertanya.
"Hmm.. aku, Shamsul dan Zambri yang pergi" balas Faizal.
"Ok juga tu.. ok aku join sekali" setuju Azril.
"Make sure report kat aweks tau kalau nak pergi" usik Zambri pada Azril.
"Iya lah.." cebik Azril sambil membaling bantal kepada Zambri.

Hujung minggu itu, Azril dan teman-teman serumahnya lepak di Port Dickson. Telah lama dia tak berbuat sedemikian selepas hubungan dia dan Mia terputus, kalau dulu dia, Mia dan teman-teman yang lain selalu pergi Port Dickson bersama-sama tapi kali ini dia pergi tanpa Mia. Entah silap dia kenapa dia mencetuskan pergolakan antara dia dan Mia sedangkan dia tahu Mia terlalu baik dan banyak membantunya selama ini, tapi akhirnya dia mengkhianati segalanya. Dia tahu kemalangan yang berlaku pada dirinya itu adalah pengajaran di atas perbuatan apa yang telah dilakukan terhadap Mia. Selama sebulan dia di hospital terlantar sakit sekali pun dia tak pernah melihat Mia hadir melawatnya, ingin sekali dia memohon maaf dari gadis itu namun tak kesampaian, malahan dia telah mengunjungi rumah Mia tapi sayang sekali Mia telah berpindah. Tiba-tiba matanya terpaku pada sesorang berjalan dipersisir pantai sambil bermain di gigi air, dia pasti kenal iya tidak dinafikan itu Mia. Pantas Azril bangun cuba untuk menghampiri gadis tersebut, namun langkahnya terhenti bila melihat Mia di datangi seorang pemuda yang begitu mesra sekali berada di sisi Mia, niat dihati terhenti dan membatalkan niatnya itu. Dia tidak tahu apa perasaannya ketika itu melihat Mia di sisi orang lain. Kerana suatu ketika dahulu kemesraan itu miliknya dan kini kemesraan itu telah lama pergi, adakah cemburu timbul dihatinya kini.
"Ya Allah, kenapa perasaan ini jadi sebegini?" monolog Azril sendirian sambil membuang jauh pandangannya ke laut yang terbentang luas.

"Mia are you happy with me?" tanya Adam pada Mia sambil mereka duduk di atas batu.
"Iya.. I’m so happy with you Adam" Jawab Mia tersenyum manis pada Adam.
"I hope so" harapan Adam.
"Why? Are you not happy with me?" tanya Mia berkerut dahi dengan penyataan Adam.
"I’m happy Mia, when you happy me happy too" jawab Adam jujur.
"Thanks Adam you banyak bantu dan beri sokongan pada I, I tak tahu nak balas macamana budi baik you tu" balas Mia menghargai Adam yang sentiasa di sisinya ketika dalam kedukaan.
"So lepas ni you nak buat apa?" tanya Adam akan perancangan masa depan Mia.
"Hmm.. I ada dua hajat sebenarnya" jawab Mia sambil berfikir.
"Apa dia?" Tanya Adam.
"First I nak pindah rumah dari rumah sekarang ni I nak lupakan segala-gala yang ada kat rumah tu, second I nak buat part time study kat OUM buat degree" jawab Mia yakin.
"Ok.. that good idea, anything just tell me ok" balas Adam.
* * * *
"Ok Mia application you nak sambung part time study dah diluluskan oleh pihak atasan, semoga berjaya." Ucap Zaful kepada Mia.
"Alhamdulillah aku hargainya" balas Mia tersenyum gembira.
"So bila start?" tanya Zafrul lagi.
"Insya Allah bulan depan." Jawab Mia terasa berbaloi untuk meneruskan pengajiannya.
"Anywhere good luck Mia, I know you can do it" sokong Zafrul pada Mia, Mia hanya tersenyum syukur kerana memiliki apa yang dia ada ketika ini.

Petang itu Azril menjalani rawatan susulan di hospital Selayang, rawatan itu terpaksa dia lalui untuk mengetahui status kesihatannya dari semasa ke semasa. Dia berasa lega kerana prestasi dia kini semakin pulih walaupun kadang kala terasa penat.
"Doktor kalau boleh saya nak tahu siapakah yang menderma darah pada saya sebelum ni?" Tanya Azril pada Dr. Albert.
"Sorry Azril kami terpaksa merahsiakan perkara ini atas permintaan penderma tersebut, saya harap awak faham akan situasi ini" jawab Dr. Albert tenang. Azril hanya mengangguk tanda faham. Entah kenapa di hatinya ingin benar tahu siapa orang yang telah menyelamatkan nyawanya ketika dia berperang dengan maut yang dia sendiri cipta.

Malam itu Azril termenung sendirian entah fikirannya masih memikirkan siapakah orang yang telah menyelamatkan nyawanya itu, puas ditanya pada teman-teman dan doktor tapi tak ada siapa yang tahu. Tiba-tiba..
"Termenung jauh nampak?" sapa Faizal pada Azril sambil menepuk bahunya.
"Engkau Faizal" jawab Azril terhenti dari lamunannya.
"Apa yang difikirkan tu, kau ada masalah ker?" tanya Faizal kepada Azril.
"Entahlah Faizal aku masih tertanya-tanya siapakah orang yang sudi menyelamatkan nyawa aku tu?" jawab Azril melepaskan keluhan di dada.
"Dah tanya doktor?" Tanya Faizal lagi.
"Aku dah tanya kau pun tahukan perkara ini dirahsiakan atas permintaan penderma tu sendiri." Jawab Azril tenang.
"Tak apalah Azril suatu hari nanti dia pasti akan muncul untuk mengaku siapa dia orangnya itu" balas Faizal kepada Azril, Azril hanya menundukan kepalanya.
* * * *
"So Mia how’s your new house, everything alright?" tanya Adam kepada Mia akan rumah baru yang baru sahaja Mia duduki.
"So far so good, I rasa tenang dan senang dekat dengan rumah" jawab Mia gembira.
"Alhamdulillah.. I tumpang gembira" balas Adam tersenyum.
"I harap ini satu permulaan baru buat I" kata Mia kepada Adam.
"Iya I hope so, anything just tell me ok" balas Adam pada Mia sambil berpesan.
"Thanks Adam you dah banyak bantu I dalam hal sebegini" kata Mia menghargai atas pertolongan Adam selama mereka kenal itu.
"Its small matter Mia, just make it easy ok" pesan Adam pada Mia. Kini Mia rasa lebih tenang berada di kediaman terbarunya di Duta Vista, Jalan Duta. Sejak dari itu dia lebih tenang duduk bersendirian dan lebih selesa begitu.

Petang itu Mia tidak ke mana-mana, hanya novel english kegemarannya menjadi temannya kini sebuah novel english yang terlalu bermakna buatnya. Sejak kebelakangan ini dia lebih suka membaca novel tersebut yang banyak menyaksikan kisah kehidupan anak seni di jalanan. Dia banyak mengaitkan kehidupannya sama seperti cerita itu kerana kehidupan ini adakala di atas adakala di bawah seperti road dalam kehidupan. Mia kini lebih banyak muasabah diri merenung jauh ke dalam hidupnya. Memang benar teman ketawa ramai tapi teman menangis seorang pun belum tentu ada. Namun dia bernasib baik kerana kini Adam sudi berkongsi kesedihannya kini. Tiba-tiba kedengaran nada ringtone ‘breathe in water’ milik telefon bimbit Mia kedengaran, tertera nama Adam pantas tangan Mia menjawabnya.
"Hello Adam." Jawab Mia
"Hai Mia, what you doing?" tanya Adam pada Mia.
"Just reading, why?" jawab Mia dan bertanya.
"Nothing I just asking, iyalah sejak pindah rumah baru ni asyik memerap kat rumah jer" balas Adam ketawa kecil.
"Perli nampak" Mia terasa hati.
"Oppss sorry dear, just kidding.. anywhere Mia I nak ajak you pergi bowling games, are your free today?" Adam memohon maaf dan mempelawa Mia untuk bermain bowling.
"Hmm.. what time Adam?" tanya Mia detail.
"After Isyak and I’ll pick up you at your house." jawab Adam ringkas.
"Okey see you later" balas Mia setuju dan mengakhiri perbualan antara dia dan Adam.
* * * *
Petang itu fikiran Azril agak terganggu sedikit, dari pagi tadi dia asyik teringatkan Mia dan memikirkan tentang Mia. Kenapa gadis itu ada di benak fikirannya kini sukar untuk dia mengertikan. Tergerak dihatinya untuk menjenguk gadis itu di sekitar rumahnya. Selesai sahaja kerja dia terus menuju ke taman perumahan tempat Mia tinggal dia memerhati dari jauh. Hatinya sedikit berdebar setiap kali melihat kereta yang lalu, hampir 30 minit dia menanti kehadiran gadis itu namun masih tidak muncul malas untuk tunggu dia menghampiri jiran rumah Mia.
"Assalamualaikum kak.. tumpang tanya boleh" sapa Azril ramah.
"Walaikumsalam.. yer adik sila kan lah" jawab wanita yang berusia sekitar 30an itu.
"Akak kenal tak Mia?" tanya Azril pada wanita itu lagi.
"Oh! Mia dia dah tak tinggal di sini dia dah pindah 2 minggu lepas" jawab wanita tu tenang.
"Hmm.. Akak tahu dia pindah ke mana?" tanya Azril lagi.
"Akak tak pasti lah adik cuma yang akak diberitahu dia nak pindah jer" jawab wanita itu lagi.
"Tak apalah kak, terima kasih ya kak" jawab Azril sedikit hampa dan wanita itu mengangguk faham. Azril beredar dari situ dan meninggalkan pekarangan rumah itu. Entah dia rasa sedikit kecewa kerana dia tahu Mia begitu kecewa dengan sikapnya selama ini, bukan senang untuk dia mengharungi segalanya mungkin juga dia perlukan kekuatan untuk berhadapan dengan Mia.
"Esok aku cuba tengok dia dari pejabat dia pula mungkin dari situ aku tahu dia tinggal di mana" monolog Azril pada dirinya untuk mencuba.
* * * *
"Adam can you help me" kata Mia menelefon Adam.
"Kenapa Mia?" tanya Adam sedikit risau.
"Adam kereta Mia tak boleh start lah, I suspek bateri problem. Boleh tak Adam hantar Mia pergi office pagi ini, cos I got important meeting this morning" jawab Mia tenang.
"Ok I ke sana sekarang" jawab Adam menghakiri perbualan mereka berdua dan memandu keretanya menuju ke rumah Mia.
"Hello Zarina.. Mia ni, I lambat sikit masuk office ni cos my car buat problem lah pagi ini" kata Mia kepada Zarina teman sepejabatnya.
"Ok you sempatkan masuk untuk meeting tu" jawab Zarina dan bertanya.
"Insya Allah I akan pastikan I sempat untuk masuk meeting tu, and I minta tolong sikit you tolong print out semua paperwork yang kita buat semalam tu and buat salinan untuk semua ahli meeting ok" balas Mia pada Zarina sambil memberi arahan.
"Ok I akan pastikan semua itu." Akhir Zarina pada perbualan mereka berdua. Setengah jam kemudian Adam muncul di pekarangan letak kereta condominum Duta Vista. Lalu dia keluar dan menghampiri Mia.
"Hai Mia sorry I’m late, jam kat depan tu" sapa Adam memberi senyuman.
"Its ok Adam, you dah datang ni pun I dah bersyukur" jawab Mia membalas senyuman itu.
"Macam ni lah tinggalkan kereta you ni nanti I suruh makenik datang tengok kan kereta you ni, jom I hantar you ke office" balas Adam sambil mengajak Mia.
"Thanks Adam tanpa you I tak tau lah macamana" kata Mia sedikit lega.
"Small matter Mia" balas Adam, lalu mereka beredar dari situ.

Petang itu Azril lebih awal berada di kawasan pejabat Mia. Dia menanti lebih awal untuk melihat gadis yang telah lama tidak muncul dalam kehidupannya, 15 minit kemudian kelihatan kelibat Mia keluar dari pejabatnya. Dia memerhati dan ingin menghampiri gadis itu, namun Mia lebih pantas dan kelihatan Mia terus memasuki sebuah kereta BMW putih, niat untuk menghampiri Mia terhenti. Entah perasaan apa yang ada dalam hatinya kini sama ada perasaan cemburu atau perasaan pilu.

"Mia kereta you dah I suruh makenik tengok kan" Adam memberitahu Mia.
"Thanks Adam, I pun tak tahu kalau you tak ada mati kutu I dibuatnya" jawab Mia berasa lega.
"Small matter Mia, susah I tolong kalau you susah you tolong I pula" balas Adam ketawa kecil.
"Hmm.. you memang pandai" usik Mia ketawa kecil.

Azril mengekori kereta BMW yang dinaiki oleh Mia, dia ingin tahu siapa lelaki itu dan di mana Mia tinggal kini. Setiba di pekarangan Duta Vista Condominum Azril memberhentikan keretanya dan hanya memerhati dari jauh sahaja..
"Kat sini rupanya Mia tinggal" monolog Azril seorang diri, hampir 15 minit dia menanti dan melihat kereta BMW yang dia ekori itu telah keluar dari pekarangan Condominum itu dan dia pun berlalu dari situ.

Malam itu Mia duduk sendirian diatas sofa di ruang tamu rumahnya itu, sambil menonton peti televisyen, namun tontonannya itu kosong kerana hati dan perasaannya ketika itu berada di tempat lain. Dia cuba menghayati rancangan di kaca TV itu tapi dia sendiri tidak faham apa sebenarnya cerita tersebut. Tiba-tiba nada deringan ‘Its Not Easy To Be Me’ kedengaran, pantas tangannya mengambil telefon bimbit tertera nama Adam pada skrin telefon bimbitnya.
"Hello Adam" jawab Mia pada Adam.
"Hai Mia, tengah buat apa tu?" tanya Adam.
"Tengah tengok TV, you pula tengah buat apa?" jawab Mia dan bertanya.
"Tak ada buat apa pun, sebab tu I call you" balas Adam.
"Hmm.. so what’s up?" tanya Mia lagi.
"Jom kita keluar jalan-jalan" jawab Adam mempelawa Mia.
"Nak pergi mana?" Tanya Mia.
"Ke mana saja, asal hilangkan boring lagipun ni kan malam minggu" jawab Adam pada Mia.
"Ok" setuju Mia pada cadangan Adam.
"Sejam lagi I datang jemput you" kata Adam pada Mia.
"Sure" jawab Mia dan mengakhiri perbualan mereka berdua.
* * * *
Azril termenung sendiri dia tak pasti apakah yang dia lihat itu satu realiti atau sekadar khayalan. Mungkinkah kini timbul perasaan cemburu bersama dirinya. Kenapa sebelum ini ketika mereka bersama tak ada perasaan sebegini. Adakah ini perasaan sebenar aku, cemburukah aku? persoalan demi persoalan bermain di benak fikiran Azril.
"Abang, kenapa ni?" tanya Suraya pada Azril.
"Tak ada apa, abang ok" jawab Azril menyembunyikan perasaan sebenarnya.
"Senyap jer mesti ada apa-apa?" tanya Suraya lagi.
"Su.. Su sayang abang ker?" tetiba saja luncur laju Azril bertanya pada Suraya soal hati dan perasaan.
"Abang cakap apa ni, mestilah Su sayang abang" jawab Suraya bertambah pelik.
"Terima kasih Su" ucap Azril tenang. Namun dihati Suraya hanya persoalan kenapa Azril kini lebih bersikap dingin pada dirinya.

Malam itu Adam mengajak Mia ke sebuah tempat yang membolehkan mereka melihat pemandangan Kuala Lumpur dengan jelas sekali. Bayu malam pada malam itu bertiup sepoi-sepoi bahasa menyapa pipi Mia terasa dingin segera dia berpeluk tubuh sambil menahan kesejukan dingin malam itu. Adam terus menyelimutkan Mia dengan sweeter nya ke tubuh Mia, dia tahu Mia berasa dingin.
"Thanks Adam" ucap Mia pada Adam.
"You welcome" balas Adam tersenyum.
"Cantik pemandangan malam ni" kata Mia memuji keindahan malam itu.
"Ya secantik bintang dilangit Mia" balas Adam melihat bintang di dada langit.
"Selalukah you datang ke sini?" tanya Mia pada Adam.
"Tak juga.. tapi bila hati I tak tenang, gelisah or I inginkan jawapan I suka datang ke sini, sebab tenang dan I boleh lihat pemandangan Kota KL ni" jawab Adam menjelaskan dengan panjang lebar.
"Owh" jawab Mia sepatah.
"Mia.. can I ask you something?" tanya Adam pada Mia.
"Sejak bila you pandai minta permission ni?" jawab Mia dan bertanya.
"Saja nak minta permission you, boleh tak?" jawab Adam bersahaja.
"Silakan encik Adam" benar Mia pada Adam..
"Mia.. If I propose you marry with me what you think" lancar sahaja ayat dari mulut Adam.
"What do you mean marry with you?" tanya Mia terpingah.
"Seriously Mia, I akui I jatuh cinta pada you and I want to marry with you" jawab Adam dengan nada serius.
"Adam.. I tak tahu nak cakap macamana tapi ini semua buat I terkejut" balas Mia sedikit gugup dan terkejut dengan kenyataan Adam.
"Mia.. trust me, I love you true from my heart.. I need you in my life" luah Adam dengan niat yang ikhlas.
"Adam.. give me time.. dan kita punya masa lagikan untuk mengenali antara satu sama lain kan" pinta Mia agar mereka tidak terburu-buru membuat keputusan.

"Kenapa engkau tak terima jer lamaran Adam tu?" tanya Fazrin kepada sahabat baiknya itu.
"Aku tak bersedia lagi lah Faz, lagipun masih terlalu awal untuk aku menerima cinta ketika ini" jawab Mia tenang.
"Mia.. aku tengok Adam tu cukup sesuai pada aku dia tu sempurna pada mata walaupun tak ada manusia di dalam dunia ni yang sempurna, tapi aku tengok dia begitu mengambil berat pada kau, percaya pada aku Mia dia ikhlas ingin memiliki engkau Mia." Kata Fazrin menasihati sahabatnya itu.
"Aku tahu Faz tapi buat masa ni biarlah keadaan menentukan segalanya" jawab Mia tahu apa yang dilakukannya ketika itu.
* * * *
3 Bulan berlalu.. akhirnya Mia mengambil keputusan untuk menerima Adam seadanya di hatinya, mungkin itu yang terbaik buat dirinya dari terus menanti insan yang belum tentu boleh menerima dirinya.
"Mia kau dah fikir masak-masak ker?" tanya Nadia sepupu Mia.
"Iya Nadia, itu yang terbaik" jawab Mia tenang.
"Semoga kebahagian itu milik engkau Mia" balas Nadia memberi semangat.
"Thanks Nadia, aku harap inilah jalan yang aku pilih" jawab Mia sambil melihat barang hantaran yang telah ditempahnya itu.

Malam itu Mia bertemu Fuad di Restoran Red Ginger, Bukit Damansara. Kehadiran Fuad amat dinantikan olehnya, namun hatinya cukup berdebar. Entah patut atau tidak untuk dia bertemu dengan Fuad untuk menghulurkan kad undangan majlis perkahwinannya itu.
"Hai Mia sorry buat engkau tertunggu lama" sapa Fuad akhirnya muncul.
"Hai, its ok" jawab Mia mengukir senyuman.
"Kau apa khabar, lama tak dengar cerita sepi sahaja" tanya Fuad kepada Mia.
"Aku sihat, alhamdulillah, kau pula apa cerita?" jawab Mia bertukar khabar antara dia dan Fuad.
"Alhamdulillah aku sihat Mia macam kau nampak ni" balas Fuad tersenyum.
"Kau nak minum or makan malam ni, aku belanja" pelawa Mia kepada Fuad.
"Hmm.. boleh gak lagipun dah lama engkau tak belanja aku" setuju Fuad kemudian membuat pesanan.
"So.. Mia kau nak jumpa aku mesti ada sebabkan" tanya Fuad lagi pada Mia. Mia hanya tunduk segan sambil mengeluarkan sesuatu dari tas tangannya.
"Fuad.. ni untuk engkau" jawab Mia sambil menyerahkan kepada Fuad, Fuad menyambut sampul putih dari Mia.
"Apa ni Mia?" tanya Fuad kurang mengerti.
"Bukalah dulu baru tahu." Jawab Mia tersenyum, pantas tangan Fuad membuka sampul itu dan mendapati sekeping kad undangan perkahwinan yang tertera nama Mia dan Adam.
"Are you serious Mia?" tanya Fuad bagai tak percaya.
"Insya allah Fuad, hujung bulan ni akan berakhir" jawab Mia pada Fuad.
"Aku sangka engkau akan menanti Azril" tambah Fuad.
"Aku tak akan menanti sesuatu yang tak pasti Fuad, walaupun dalam hati ini masih ada perasaan sayang tapi apa gunanya aku terus kan penantian yang sia-sia sedangkan kita sedia tahu hati dia hanya pada orang lain" balas Mia pada Fuad tenang.
"Tapi masih belum terlewatkan Mia untuk kita perbetulkan semua ini" kata Fuad pada Mia.
"Tidak Fuad aku da nekad dan Adam adalah yang terbaik untuk aku" jawab Mia tenang.
"Aku tak boleh nak ubah keputusan engkau Mia, tapi aku doakan semoga engkau bahagia selalu bersama insan yang kau sayang" doa Fuad pada Mia dan Mia hanya tersenyum tanda bahagia walaupun dihatinya agak sebak untuk memberitahu hal itu.

"Lambat kau balik Fuad" Sapa Azril ketika itu berada di ruang tamu rumah sewa mereka.
"Hmm.. aku baru balik dari jumpa kawan" balas Fuad sambil melemparkan sampul kad yang baru sahaja dia terima dari Mia sambil merebahkan dirinya ke sofa di sebelah Azril.
"Hey! Kad jemputan kahwin, siapa kahwin?" tanya Azril mencapai sampul tersebut dan terus membukanya.
"Bukalah baru tahu" jawab Fuad.
"Mia dan Adam... Mia dan Adam betul ker ni?" tanya Azril lagi pada Fuad.
"Iyer.. Mia gadis yang pernah kau kenali, aku jumpa dia tadi" jawab Fuad sedikit sinis.
"Baguslah dah sampai jodoh dia" balas Azril sedikit ego.
"Alhamdulillah dia bertemu lelaki yang baik, boleh jaga dia yang penting ada kedudukan tak perlulah Mia nak tanggung bakal suami dia nanti" perli Fuad pada Azril.
"Apa kau cakap ni?" Azril terasa.
"Hakikatnya itu Azril, untung Mia kan dapat lelaki macam Adam tu CEO Menara Holding, kalau dapat lelaki yang hanya mengambil kesempatan jer tak adilkan" Tambah Fuad pada Azril lagi.
"Kau perli aku yer Fuad." Azril sedikit terasa.
"Memang.. memang aku perli kau, kau fikir aku tak tahu apa yang terjadi selama ni, hey! Dengan budak-budak dalam rumah ni kau boleh nak berdolak dalih, tapi dengan aku sorry Azril." Luah Fuad pada Azril yang selama ini membuatnya meluat dengan sikap Azril suka berpura-pura.
"Kau tak tahu apa-apa Fuad, jangan sedap mulut engkau jer perli aku" amaran Azril pada Fuad.
"Look at me! Sepatutnya kau ni perlu hidup lagi, kalau tak kerana Mia tu yang derma darah pada engkau dah lama engkau mati, mana Suraya yang kau puja selama ni, dia tak sanggup nak derma darah pada engkau demi nak selamatkan nyawa engkau, masa kau susah ada Suraya tu muncul untuk bantu engkau kalau bukan Mia, senang-senang kau pergunakan Mia dan kesenangan tu kau beri kepada perempuan lain, apa kau fikir Mia tu tunggul, boneka kau.. aku malu jadi lelaki macam kau ni Azril, malu!!!" lontar Fuad pada Azril panjang lebar dan terus bangkit dari duduknya terus menuju ke biliknya. Manakala Azril terduduk diam mendengar segalanya.
* * * *
Pagi itu Mia bangun lebih awal, sepanjang pagi itu dia sibuk berkemas, maklumlah hari ini dia perlu balik ke rumah orang tuanya, majlis akad nikahnya semakin dekat. Hatinya bagai tak sabar untuk mengakhiri hari itu. Entahlah dihatinya kini berkata Adam adalah segala-galanya, tapi hakikatnya perasaan dia masih lagi ingat pada lelaki yang pernah bertaktah dihatinya suatu ketika dahulu.

Mia melangkah dengan bagasi besarnya menuju ke tempat letak keretanya dan segera dia membuka pintu keretanya dan membuka bonet tempat letak barang untuk menyimpan bagasinya itu. Tiba-tiba bahunya di sapa.
"Mia.." Perlahan Mia menoleh.
"Azril, apa awak buat kat sini" Mia sedikit terkejut dengan kehadiran Azril.
"Saya nak jumpa awak" jawab Azril sedikit sugul.
"Jumpa saya, untuk apa dan macamana awak tahu saya ada kat sini" balas Mia dan bertanya.
"Mia.. kenapa mesti putuskan persahabatan kita?" tanya Azril tanpa menghiraukan pertanyaan Mia.
"Jawapan tu awak sendiri dah tahu tak payah nak tanya lagi" jawab Mia sedikit tegas.
"Mia.. kenapa?" tanya Azril lagi.
"Cukuplah Azril apa lagi yang awak nak, boleh tak jangan ganggu saya lagi saya minta biar saya pilih jalan hidup saya begini. Kita ada kehidupan masing-masing" balas Mia rimas dengan keadaan itu.
"Tapi Mia kenapa awak selamatkan saya masa saya di hospital hari tu? Adakah awak masih sayangkan saya?" tanya Azril lagi. Mia menoleh tajam ke arah Azril.
"Sebab saya tak nak awak mati dalam sia-sia sebelum sempat bertaubat, puas dengan jawapan tu? Dan saya minta pada awak jangan pernah cari saya lagi dan jangan ganggu kehidupan saya lagi, awak dah dapat apa yang awak nak, please!" jawab Mia ringkas tapi bermakna. Pantas Mia terus masuk ke dalam keretanya tanpa memperdulikan Azril.
* * * *
"Mia.. telefon untuk Mia" panggil ibu Mia padanya.
"Siapa ibu?" jawab Mia pada ibunya.
"Adam.." balas ibu sambil tersenyum. Segera Mia menyambut ganggang telefon itu.
"Hello Adam" jawab Mia pada Adam.
"Hello sayang how are you" balas Adam pada Mia.
"I’m fine, where are you?" jawab Mia sambil bertanya.
"Kat rumah, you sihat" balas Adam dan bertanya khabar kepada Mia yang bakal menjadi isterinya tidak lama lagi.
"I sihat Adam, how about you?" jawab Mia dan bertanya semula kepada Adam.
"Sihat, tapi I tak sabar menanti detik itu Mia" balas Adam meluahkan perasaannya kepada Mia.
"Me too Adam.. terasa terlalu lama untuk I tunggu penantian ini" jawab Mia pada Adam.
"Sabarlah sayang, tinggal beberapa hari lagi" tenang Adam pada Mia. Mia seharusnya mengerti akan maksud itu kerana telah tersurat mereka berdua bakal hidup bersama.

Azril sedikit kecewa bila khabar perkahwinan Mia membawa kedukaan dalam hidupnya. Menang dia terasa hati dan terlalu sedih bila dia terpaksa menempuh segalanya sendirian. Tambahan kata-kata Mia tempoh hari membuka matanya dan soal hati dan perasaannya kini.
"Termenung jauh nampak" sapa Fuad kepada Azril.
"Bila engkau masuk?" tanya Azril kepada Fuad.
"Aku ketuk pintu bilik engkau tapi tak jawab tu yang aku redah jer masuk ni." Jawab Fuad pada Azril.
"Hmm.." derham Azril sedikit mengalihkan kedudukan.
"Engkau kenapa Azril aku tengok sejak dua menjak ni asyik termenung jer kenapa?" tanya Fuad pada Azril.
"Fuad aku tak tahu nak cakap tapi hati aku sejak dengar berita Mia nak kahwin ni aku terasa kehilangan sangat, entah aku tahu apa sebenarnya bermain di hati ini" jawab Azril kepada Fuad sedikit gelisah dan gundah.
"Sebenarnya engkau baru sedar soal hati dan perasaan engkau tu" balas Fuad kepada Azril senyum sinis.
"Tapi baru sekarang?" tanya Azril terpingah.
"Azril.. Selama mana pun engkau cuba menafikannya tapi engkau tak akan berjaya, kata hati itu sebenarnya tulus dan seharusnya kau sendiri tahu dari awal akan hal itu, betapa murni dan luruhnya cinta seseorang itu pada kita" nasihat Fuad pada Azril.
"Masih ada peluangkah aku Fuad untuk merebut cinta Mia?" Tanya Azril lagi.
"Jangan Azril!! Kau jangan hancurkan kebahagiaan orang lain, lepaskan Mia seperti mana dia melepaskan kau kepada Su walaupun tanpa rela hatinya tapi dia reda atas segala-Nya" nasihat Fuad pada Azril.
"Tapi aku perlukan dia" tambah Azril lagi.
"Betul tapi ada insan lebih memerlukan dia dan menghargai dirinya kini" balas Fuad tenang. Baru kini Azril mengerti bahawa dia terlambat untuk mengetahui segalanya.
* * * *
Malam itu Mia duduk sendirian di ruang bilik tidurnya, dia melihat setiap sudut biliknya kini berhias indah. Hatinya masih lagi berpaut pada Azril namun Adam lebih diutamakan kerana Adam lebih menghormatinya dan menghargainya. Entah kenapa malam itu hatinya begitu pilu mengenangkan kembali setiap detik yang berlaku dalam hidupnya setitis demi setitis air matanya mengalir di pipi. Mungkin itulah hakikatnya bila meniti hari-harinya mendatang, tiba-tiba telefon bimbitnya berdering tertera pada skrin nama Adam, lantas dia menjawab panggilan Adam.
"Hello" sedikit sendu suara Mia.
"Are you ok dear?" jawab Adam bertanya akan suara Mia.
"Iya I’m ok" balas Mia menafikan keadaan sebenar.
"Sure ni, suara you macam lepas menangis?" tanya Adam lagi.
"Tak ada ler I’m ok, where are you?" jawab Mia dan berubah tajuk perbualan mereka berdua.
"Kat rumah, saja telefon you sebab rindu, you dah dinner?" balas Adam dan bertanya.
"Me too, dah tadi" jawab Mia tenang.
"Esok I ingat nak ajak you lunch ok tak" pelawa Adam pada Mia.
"Hmm.. you call my mother first ok, I takut dia tak kasi. You pun tahu kan kata orang kita sekarang ni darah manis" jawab Mia mengusik Adam yang bakal menjadi pelindungnya kelak.
"Ok.. tu tak jadi masalah esok pagi I call bakal my mother in law" balas Adam tergelak kecil. Mia hanya menuruti dan hilang segala kedukaan dalam dirinya begitu sahaja.

Tengahari itu Adam dan Mia keluar untuk makan tengahari bersama, terubat rindu Adam pada Mia walaupun hanya dua minggu lagi untuk mereka disatukan.
"I nak pergi ladies jap you oder untuk I ok" beritahu Mia sambil berdiri untuk ke bilik air. Adam hanya mengangguk tanda faham. Seminit kemudian telefon bimbit Mia yang terletak di atas meja berdering tanda masej masuk ke dalam peti pesanan. Adam mengambil telefon tersebut dan melihat masej tersebut.
‘Mia boleh saya jumpa awak malam ini
di bukit damansara – Azril’
Terkedu Adam membaca masej tersebut segera dia membalas masej itu dan menyalin nombor telefon lelaki dan dia terus menbuang masej tersebut dari peti masuk telefon bimbit Mia. 3 minit kemudian Mia muncul dan duduk dihadapan Adam.
"So you dah oder ker?" tanya Mia pada Adam.
"Dah sayang your favorite food" jawab Adam dengan senyuman dan Mia hanya membalas senyuman itu. Tak lama kemudian makanan yang di pesan oleh Adam tiba di meja hidangan mereka berdua.

Malam itu Azril menanti kehadiran Mia di Bukit Damansara, entah hatinya begitu gusar sekali dan tidak tenang dalam fikirannya hanya memikirkan tindakannya itu betul atau tidak, tapi itulah tindakannya yang terpaksa dilalui. Tiba-tiba sebuah kereta menghampiri belakang kereta Azril dan kelihatan seorang lelaki keluar dari kereta tersebut dan terus menghampiri Azril.
"Engkau Azril kan" sapa lelaki itu.
"Iya, engkau?" jawab Azril sedikit keliru.
"Aku Adam, bakal suami Mia." Balas Adam serius.
"Oh.. Mia tak datang?" Tanya Azril pada Adam.
"Tak.. dan dia tak tahu pertemuan ini, aku harap engkau faham" jawab Adam sedikit keras.
"Kenapa?" tanya Azril sinis.
"Kau tahukan Mia dan aku akan berkahwin lagi, aku datang jumpa engkau ni pun sebab aku nak beritahu engkau segala-galanya apa yang telah berlaku pada Mia." Jawab Adam.
"Apa dia?" tanya Azril.
"Pertama aku tak mahu kau wujud lagi dalam hidup Mia dan jangan pernah sesekali hubungi dia, aku tak suka, kerana kisah silam Mia dan engkau dah lama terpadam. Cukup Mia bersedih hati kerana pengorbanan dia pada kau selama ini.. Yang kedua kau seharusnya tahu batasan diri engkau dengan Mia, Mia bakal isteri aku seharusnya kau faham perasaan cemburu seorang lelaki yang bergelar suami bila isteri dia berhubung dengan lelaki lain apatah lagi lelaki tu pernah hadir dalam hidupnya yang dianggap seorang yang istimewa. So aku harap engkau faham." Jawab Adam panjang lebar.
"Tak kan sampai begitu sekali engkau nak menghalang." Kata Azril lagi.
"Iya yang terbaik dan kebahagian Mia dan aku, aku sanggup buat apa sahaja demi dia. Lagipun Mia tak perlu lelaki yang tak pernah hargai dirinya. Aku harap engkau faham dan aku tak mahu kau muncul dalam hidup Mia, cukup dia menderita dengan segalanya." Jawab Adam tegas. Lalu Adam berlalu dari situ meninggalkan Azril seorang diri, dia rasa puas dengan luahan hatinya itu. Azril terpingah dan terbungkam sendirian.

Azril terpingah dengan kenyataan Adam, memang benar Adam lebih berhak terhadap Mia bukan dirinya. Untuk apa lagi dia merayu simpati kerana selama ini dia banyak melukakan hati gadis itu. Dia sedar dia tak layak untuk Mia kerana Mia terlalu ikhlas dan baik untuk lelaki yang benar-benar menyayangi diri Mia.
* * * *
Inai dijari Mia kelihatan ceria dan nampak menawan, petang tadi dia dan Adam telah selamat di ijab dan qabul kan, segalanya telah selesai penantian buat mereka berdua telah berakhir dengan sebuah ikatan yang tulus ikhlas dan suci.
"Mia.. Adam harap dengan ikatan yang kita ada ini akan membawa lebih kebahagian dalam kehidupan kita yang mendatang." Kata Adam pada Mia.
"Insya Allah hanya doa dan keikhlasan akan membawa kita ke arah kebaikan" jawab Mia tersenyum sambil merebahkan kepalanya ke bahu Adam.
"Mia.. Adam sayang Mia lebih dari segalanya." Luah Adam pada Mia.
"Thanks Adam kerana menyayangi Mia seadanya, Mia terima Adam dalam hidup Mia kerana Mia tahu Adam adalah pelindung buat Mia selamanya" balas Mia pada Adam.

"Tiada kata yang mampu aku luahkan melainkan kata sayang dan kasihku buat mu.. moga mahligai yang kita bina ini kekal hingga akhir hayat ini.. biarpun badai melanda kekallah bersamaku dan sama-sama kita harungi demi kebahagiaan yang kita impikan.. sesungguhnya cintaku ini adalah milik mu kini.."

-TAMAT-
Qaseh Qisya
posted by Penulisan2u @ 1:45 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
82 Comments:
  • At 31/10/09 2:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte ni ok dh..tp yg part english 2, bnyk grammatical error la..try 2 improve k.

    -scooterist inc.-

     

  • At 31/10/09 2:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup,,btol3,,
    n spelling error juge..
    recheck 2,3 kali..
    xpe,nice2+)
    teruskan~~

     

  • At 31/10/09 2:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    b0san.........
    cm xde klimaks......
    english ngan ayt trabur.........
    s0rry 2 say......
    cbe lg...gudluck.......=)

     

  • At 1/11/09 7:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalo boleh wat homework utk part english tu dulu yer sebelum mengarang...
    dari segi grammar, sangat bterabur...penggunaan pkataan pun ade yg tak kena dengan konteks ayat tuh sendiri...

    kalo x sure pasal english part tuh, instead of writing it in english, teruskan je wat dialog2 sumer tuh dlm bahasa melayu....ia x menjejaskan kualiti cerpen tau...

    kritikan mmg byk utk karya ini dan rata2 saya yakin org akan komen pasal ur command of english tp jgn patah semangat yer...teruskan berkarya & tingkatkan usaha!!!

     

  • At 2/11/09 1:52 PG, Anonymous Nurisma said…

    betul lah apa yg dikomen di atas tu!tapi yg best tu jalan ceritanya....tersa puas pula!!!teruskan berkarya

     

  • At 3/11/09 11:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen ni ok dah,best sgt tp part english tu buat spoil ckit.anyway keep up your good work.....

     

  • At 4/11/09 2:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer mmng best...
    tp biase ar part english tu prbaiki lg...
    apa2 pon good luck dlm pnulisn nie....

     

  • At 4/11/09 3:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cite dh okay
    tp nk tergelak bile baca perbualan
    mia dan adam..sangat lawak..
    ape pun teruskan usaha k
    gud luck ;)

     

  • At 4/11/09 11:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ctewnyew ok...
    but, ad la bbrpe ayt yg d'ulg bbrape kli..
    to me, nmpk boring..
    but x tau la owg len...
    anyway, truskn usha....

     

  • At 5/11/09 12:25 PG, Anonymous sal said…

    ok la..
    tp mcm yg len2 komen bi yg dguna agak merosakn cerpen..

     

  • At 5/11/09 2:16 PG, Anonymous darkcomel said…

    Qaseh Qisya...
    1st time tulis ker?
    ade criter.. best..
    tp mcm mleret ckit..
    criter mendatar...
    tak de klimaks yg kasi suspen..
    pe2 pun, congrats..
    truskan usaha...

     

  • At 5/11/09 10:48 PTG, Blogger hinata said…

    best2....
    teruskan usaha...

     

  • At 7/11/09 3:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku jd xsyok nk bca cerpen ni bila terlalu bnyak kesilapan dlm pgunaan BI..bila nk guna BI dalam cerpen, pastikan penggunaannya betul..kalo tidak pasti, baik guna BM.kalo pn nak guna BI, guna ayat yg simple2 jer...anyway..good try..

     

  • At 7/11/09 6:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bad english..try to improve your english

     

  • At 9/11/09 11:33 PG, Anonymous katty_cute said…

    good job..citer yg sangat mnarik..saya suka..tp cuba majukankan lagi citer2 akan datang..

     

  • At 10/11/09 1:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aah la..terok gile la english penulis ni. klu tk tau jgn gune.. lawak je bce..huhu! ( sory ya writer)
    but, overall..cite ni ok la ..

     

  • At 12/11/09 7:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ny best..
    but bnyk kslhn graMmar!!
    nEed 2 improve..
    keep trying!

     

  • At 16/11/09 1:17 PG, Blogger Ai Adachi said…

    bosan giler

     

  • At 20/11/09 11:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    english byk kesalahan laaaa..
    lebih baik tulis dlm bahasa melayu tak perlu rojak2.. pembaca pun lebih enjoyyyy!

     

  • At 26/11/09 10:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la cter ni but ending nyer sekejap jek rase...unsur2 suspends mase adam bace msg azril tu n g jumpe tp mcm kejap je kan...ape2 pn selamat maju jaye..

     

  • At 28/11/09 10:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la,, apapun teruskan usaha dan bykkn membaca!

     

  • At 2/12/09 4:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best.....truskan usaha....
    good luck....

     

  • At 5/12/09 12:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bi ntah pape......xphm...........

     

  • At 10/12/09 1:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best memang best but your english bnyk salah.so, improve ...ok gud luck!!!...

     

  • At 8/1/10 12:18 PTG, Anonymous Abang Kacak said…

    best ah cerita nie...
    part2 english tu pown..klu dh baca cerita u ni..gerenti org ckp..abaikan...hahaha..
    tp mmg harus d perbaiki lah k..

     

  • At 8/2/10 3:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel yang baguh

     

  • At 9/2/10 11:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite dah okey, par english tu kureng skit... n ader la ayat yang berterabur.. but anggapla sbg kritikan membina yea.. then, watak azril tu mati camtu jeke. i think it's better lau ending yang membuatkan azril lebih menghargai wanita or anything lah..

     

  • At 29/3/10 5:13 PTG, Anonymous hilabeetle said…

    bagus..senang nk paham..mcm2 feeling ada..:)

     

  • At 6/4/10 2:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emmm...cte ok..but,ade confuse kit..
    pepn keep it up..

     

  • At 11/4/10 5:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite leh thn la..
    tp english berterabur...cube perbaiki ye

     

  • At 2/6/10 10:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sorry... saya cume bce sekerat je..
    malas nk teruskan sb byk sgt kesalahan grammar.
    hrp baiki lg ya...
    xpe, blajar dr kesilapan..

     

  • At 12/6/10 12:47 PG, Anonymous mas aidil said…

    gud 4 your next story...

     

  • At 12/6/10 12:50 PG, Anonymous mas aidil said…

    gud luck 4 your next story..

     

  • At 12/6/10 5:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite best tp bosan giler...banyak spelling error

     

  • At 14/6/10 3:11 PTG, Anonymous sue_sweets said…

    hmm...rmai gak yg komen english penulis x ok...
    sy cadgkn la sape2 yg power BI tu btulkn la die pnye grammar...xsalh kn klu yg pndai2 BI ni kongsi dgn pmbce yg x pndai BI...rse2nye xdpt ape2 pun klu just komen mletup tp xtolg klemhn pnulis...
    kepada penulis,jd kn la komen2 diorg sbgai cabrn awk untk brjye pd mse akn dtg...

     

  • At 15/6/10 12:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Erm . ok gak tpi borink ckit larh . Gud try .

     

  • At 15/6/10 9:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nk komen pasal english die gak sbb part tu mmg bace pon penin plus kelakar tapi sakit hati gak..kalo rase tak yakin or tak tau tu,xyah la wat dialog dalam english..bahasa melayu pon ok..martabatkan b.melayu..yay!

     

  • At 23/6/10 8:04 PG, Anonymous fhebry said…

    klo bisa gunakan bahasa indonesia yg smua org bisa lbh mudah mengerti....alx Q sdikit pusing bcax dan klo bisa ngga usah terlalu byk bhs. inggrisx......

     

  • At 29/6/10 11:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    anywhere or anyway?
    citer ni cm lawak pown ade sbb penggunaan english dy 2 ta kene.
    wlpown pnulis na tnjuk kn yg wtak dy cipta ni moden n idop kt bndar, gne bhse mlayu pown da ckup.
    papepown, cbaan yg bgos.
    tp nxt time mke sure la yg grammar 2 btol keyh.
    =))

     

  • At 2/7/10 1:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la...tp nape mia bkn ngan azril??hehehe...

     

  • At 3/7/10 3:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mula2 cter da sedih dah tapi mia dgn adam x bez ar..wat cter mengarot2 je awk nie..





    girlie

     

  • At 15/7/10 10:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    err..org lain dah bnyk komen yg sama tpi sya nk ckp gak..hehe
    bnhyk sgt salah bi awk nih..better awk x gna bi kalo x sure k..pas2 ayat jiwang sngt^^

     

  • At 23/7/10 2:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln citer ok...cume english tue..improve k..=)

     

  • At 8/8/10 4:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bnyk komen... try r wt sndri cerpen msti xleh wt shbt ni..

     

  • At 8/8/10 11:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yg menerik cuba memperbaiki keselehan ejaan yelah kita manusia mesti ada salah cuai kan pengkomen di atas yg komentu tau baca je buat sendirilah baru tau siapa lemah siape lemeh siape bagus
    for qaseh qisya conratulation k

     

  • At 18/8/10 12:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring...

     

  • At 27/8/10 8:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Cinta bukalah untuk dimilik..cukup lah sekadar melihat org yang dicintai..bahagia..belajar mencintai orang yang mencintai kita adalah lebih baik dari mempertahankan cinta yang tak pernah dimiliki..:)

     

  • At 30/8/10 2:42 PG, Blogger luna said…

    bkn senang nk tulis cerpen atau novel tau..jadi bagilah kritikan yang membina =) bg sy kalau sikit grammar BI salah tu biase lah..banyak jugak novel2 popular lain yang grammar nye tunggang terbalik..tp kalau boleh ejaan yg salah tu mmg patut dikurangkan la..hehe..sy sokong awk, Qaseh Qisya..

     

  • At 16/9/10 11:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite dah best dah.
    tapi sile perbaiki yg tak ok tu ea..
    especially your grammar.. berterabur..
    but the way.. ok lah..
    not bad..improve your writing
    for next story..
    gud luck ya...!!

     

  • At 11/10/10 3:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter dah best...tpnye aku lebh suke klu ending dia mia ngan azril...kang best..

     

  • At 24/10/10 4:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm,sory lar kalau kata2 ni agak kasar, tapi jalan citer nya x syok,tp ending nya ok mia bersama adam.

     

  • At 10/11/10 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm , citer nie x best lngsung...ayat eng. tu pon br'trabur...overall smuanya x best lnsung...qaseh qisya baek x pyah jdi pnulis...truk bebenor citer mu...buang msa je sye bca..

     

  • At 25/11/10 11:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    setuju ngan komen pembaca lain.. nak baca, tapi grammar english teruk sangat.. sampai sakit mata nk habiskan cerpen ni.. so kalau tak sure guna la bahasa kebanggaan kita..

     

  • At 26/11/10 2:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln crite ni best kalu d'susun dgn btul..crite yg b'sahaje..rileks je bce..n kpd pnulis,sye cdg kan x perlu la speaking..huhu..btw crite yg menarik ;DD

     

  • At 14/12/10 2:34 PTG, Blogger adaadean said…

    jalan cerita ok lah jugak, busan sket.. then bile cte yg busan sket tu panjang berjele, i pon bace skip2 je..
    2nd point u pny english klaka lah, pape pon try lg..
    jage2 ngn grammatical mistake n typo error

     

  • At 23/12/10 11:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm..cam bosan je..
    x mnariklah...but try to improuve k..

     

  • At 1/1/11 1:46 PG, Blogger qrieya said…

    dont worry.jgn patah semangat pasal grammatical error tu.improve kan utk karya yg len.jln citer best.teruskan usaha

     

  • At 12/1/11 1:50 PTG, Blogger adioscinta said…

    cite yg bgs tp t'dpt byk kata2 yg slh..mybe t'lps pndg..ape2 pn gud job k..

     

  • At 22/2/11 7:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet ending~~

     

  • At 24/2/11 11:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    try to improve ur english ok~
    :)

     

  • At 16/3/11 4:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Firman Allah dalam surah An-Nur ayat ke 26 :

    "perempuan-perempuan yang jahat untuk lelaki-lelaki jahat dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan baik...

    p/s : memang dah ditakdirkan mia jodoh dgn adam..so hargai la seseorang apabila kita dah berjasa dgn dia..

     

  • At 19/3/11 10:25 PTG, Anonymous mawar ungu said…

    part english tu betulkan lar yek...nice job...........

     

  • At 8/4/11 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud story.. i like it.. congratz dear.. keep on writing

     

  • At 12/4/11 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ney bez sgt....ending pown ok...
    hehe..

     

  • At 16/4/11 11:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    potensi ade...tp try to improve jln cerita.. sbb criter ni too simple la...grammatical error pon try to improve..orang kata,nk jadi penulis ni kena tahu macam-macam...
    good luck...

     

  • At 30/6/11 1:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cite ok la..
    ayat meleret2...
    bosan ckit la..

     

  • At 4/8/11 10:26 PTG, Anonymous fatihah safar said…

    pnjang sngat...
    pnat bca smpai hbis..
    tpi cite die ok la..

     

  • At 1/10/11 9:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    english prlu diprbaiki la..all the best

     

  • At 4/11/11 11:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke crita niy!!!
    best la....
    just trying to improve your writing...
    fighting!!!

     

  • At 19/11/11 9:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bleh tahan la kebosanan citer ni...punctuation pn agak brterabur...mnulis cam xde semangat je..klau rse krg ykin ngan ko pye english...xpayh tulis laa..pening kpala aq nak bce...neway..gud try..

     

  • At 27/11/11 2:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..???
    oh tidak same skali..
    buat lah yg terbaik,kalo nak bagi org bace..
    ape ape pon gud luck untuk mase depan!!!

     

  • At 15/12/11 7:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sory la cakap..bosan sgt crita nie..panjang n ayat bnyak ulang2..ur english is bad..spoil la mud na bace...ape2 pun..dun give up...bley try lagy.. :)

     

  • At 19/12/11 3:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita akn jdi lebih seronok klau azril dengan mia..
    barula cinta dalam hati (mia)
    apapun..gud luck

     

  • At 29/12/11 9:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring..bahasa pun tunggang langgang.baiki bahasa and selami cerita ngan lbh mndalam.letakkn dri kta dlm cta trsebut.cta pn xda suspen and jln cta yg simple.baiki lagi....

     

  • At 27/1/12 8:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btw,,,trusknla usaha utk mengarng..sye skong awk!

     

  • At 6/2/12 7:53 PTG, Blogger tenTanG diriQue said…

    apapuN..usaha e2 adala seperti tangga..teruskan melangkah..

     

  • At 6/2/12 9:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    So far so good, but your grammar'......' sorry to say. Anyway try to the best. Good luck.

     

  • At 3/3/12 9:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    your grammatical errors really spoil the readers' mood. anywayy, it's a good try. seriously, aku asyik gelak sampai nak guling-2 bila bace part conversation mia n adam. melalut lalut jadinya bila grammar tunggang-langgang. sory to say, but, keep trying dear !

     

  • At 12/3/12 4:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    your grammatical errors really spoil the readers mode amywayy good try n good luck yaa keep trying

     

  • At 28/6/12 7:35 PTG, Blogger ira wkamal said…

    ksilapan english tlalu bnyk..
    jd xd smangat nk bcer smpai abis..
    bcer sparuh dah fed up..
    sori~

     

  • At 3/10/12 10:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    grammar agak berterabur~bila baca patut la rase pelik~but,its okey~belajar eng lebih and cerita ni not bad laa~

     

  • At 28/7/13 9:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak berminat cita cm nie.. -_-

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group