BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Oktober 11, 2009
Cerpen : Mamat disperate
Nama Pena : nur_iman

Edry. Aku kenal lelaki ni dah lama. Setahun yang lepas masa aku buat practical kat sebuah travel agent di negeri kelahiranku, Kuala Terengganu. Masa tu, masa rehat. Aku sendirian di pejabat, maklumlah puasa. Semua orang sudah keluar rehat. Aku pula asyik surfing sampai lupa pasang tanda close di pintu. Nak jadi cerita, masuklah seorang lelaki. Gabra la juga, maklumlah first time sendirian di pejabat. Aku senyum. Cuba berlagak biasa.
"Ya, encik ?" sapaku.
Lelaki itu menuju ke arahku. Aku mencapai sebatang pen dan kertas, bersedia untuk mencatat apa yang dia mahukan.
"Terengganu ke Labuan on 12 November. Berapa ya ?" Aku mencatat data yang diperlukan di kertasku.
"Sebentar ya." Kataku sambil tanganku lincah menggerakkan mouse mencari maklumat yang diinginkan. Skrin computer menununjukkan maklumat yang aku mahukan. Aku segera mencatatnya di atas kertas. Pantas. Aku tahu pelanggan tidak suka menunggu lama.
"TGG-KUL, 12 November, 8 pagi, RM 150. KUL-LBU, 12 tengahhari, Rm 200. Jumlahnya RM350." Kataku sambil tanganku menunjukkan kertas yang mengandungi maklumat penerbangan. Lelaki itu mengangguk.
"Bookinglah."
"Ic encik, dan nombor telefon ?" Aku menghulurkan kertas dan pen untuk dia menulis nombor telefonnya. Selesai, dia menghulurkan kertas dan icnya kepadaku. Aku mengambil sambil tersenyum.Ya, aku memang harus sentiasa tersenyum. Muka tak boleh masam-masam. Kadang-kadang penat juga kalau selalu tersenyum, tapi apa boleh buat. Dah memang gitu gayanya kalau kerja kat hospitality line. Huhu.
"Encik bercuti kat Labuan ke ?" Entah kenapa, ringan mulutku bertanya. Bukan apa, kasihan pula melihat lelaki ini lama-lama menunggu. Untuk mengurangkan kebosanan aku cuba-cuba bawa berbual sambil laju tanganku mengisi maklumat lelaki itu ke dalam system.
"Tak lah. Saya kerja kat sana."
"O ye ke? Dah lama ke ?"
"Baru juga lah. Pernah pergi sana ke ?"
"Tak lah. Saya study kat Sabah. Sekarang practical kat sini."
"Oh...." Lama dia terdiam.
"Boleh minta nombor phone. Nanti senang nak berhubung." Aku memandangnya. Lama. Terkejut juga apabila dia tiba-tiba sahaja meminta nombor telefonku. Wajahnya selamba. Senyum tidak masam pun tidak. Aku aje dari tadi yang senyum memanjang. Adey…penat tul la.
Agak lama aku membiarkan masa berlalu sebelum aku memberikan nombor telefonku kepadanya. Setelah menimbang-nimbang, ala bukannya dia nak buat apa pun. Just phone number.


Selesai solat aku baring-baring di katil. Penat pula rasanya hari ini. Tiba-tiba telefonku berbunyi. Aku pantas menjawab panggilan yang entah daripada siapa itu.
"Hello…"
"Hello. Boleh bercakap dengan Ify."
"Ye, Ify sini. Siapa tu ea ?"
"Edry."
"Edry ?" Berkerut keningku mendengar nama itu. Seingat aku, aku tidak pernah punya kenalan yang bernama Edry.
"Edry yang beli tiket dengan you petang tadi."
"Oh…."
"I nak minta tolong you boleh tak ?"
"Hm…apa ?"
"Tolong carikan calon untuk saya boleh tak ? Ur friends ke ?" Na kau. Terkedu aku mendengar permintaannya. Direct. Straight to da point.
"Er….hm….i will try la. Tapi most of my friends sebaya I la." Jawabku.
"Your senior ?"
"Hm…." Aku berfikir siapa senior aku yang boleh dikenalkan dengan Edry. Ramai….tapi takutlah aku nak kenalkan dengan dia. Kalau apa-apa jadi nanti aku dipersalahkan. Dahlah, aku tak pernah kenal pun Edry ni. Baru aje kenal tadi. Tak sampai 24 jam pun. Huhu.
"Thank you. Okeylah, nanti I mesej cirri-ciri yang I nak okey."
"Hm…ha…okey." Terkebil-kebil aku menatap handsetku di tangan setelah talian diputuskan. Ada juga orang yang jujur macam ni ya. Tak menyempat-nyempat. Kenal pun idak, selamba minta carikan calon. Adey…mana aku nak gagau. Huhu.
Handsetku berbunyi menandakan ada mesej masuk. Aku menekan button show.
‘Tahun akhir degree, putih dan cute. Umur antar 24-29. Thank you.’ Uinah siap ada ciri-ciri lagi. Memilih. Ingat kau ni agent cari jodoh ke ? Aku kerja kat travel agent, not agent cari jodoh ma…ayoyoyo…
"Woi….berangan." Terkejut aku disergah Kak Izra.
"Apa la akak ni. Suka no kejutkan orang. Elok la perangai tu."
"Mana ada akak kejutkan Ify. Ify tu yang kuat berangan. Apalah yang diangankan tu sampai akak balik pun tak sedar." Aku Cuma senyum mendengar kata-kata Kak Izra.
"Tak ada apalah kak." Terlihat senyuman perli Kak Izra.
"Ya la tu."
"Orang teringatkan kawan la."
"Kawan ke boyfriend ? Apa mimpi tiba-tiba teringat kat dia ni ?"
"Nama watak dalam cerita ni, sama ngan kawan kita." Selamba aku menjawab. Betul. Aku tak bohong. Nama Edry dalam cerita yang aku tonton sekarang inilah yang mengingatkan aku pada Edry. Tiba-tiba sahaja. Aku pun tidak tahu kenapa.



Aku tidak tahu kenapa aku tidak boleh tidur. Mungkin aku terlalu banyak tidur siang tadi agaknya. Entahlah, kebelakangan ini aku rasa lain macam. Tension agaknya sebab exam dah hampir. Betullah tu kot. Preparation pun belum. Adedeh…camana mau dapat DL ni. Huhu.
Tiba-tiba telefonku berbunyi. Aku melihat nombor. Nombor rumah. Siapa la ni malam-malam macam ni telefon aku.
"Helo. Selamat Hari Raya."
"Selamat Hari Raya. Siapa ni ?" tiba-tiba wish Hari Raya tapi empunya diri tak dikasi taw. Apa daa…
"Your friend la. Awak dah tak ingat saya ke ?"
"Hm….macam mana nak ingat, dah you tak kenalkan your self. Adoyai…."
"Ala….kawan awak juga pun. Awak kat mana sekarang ?"
"Kat Shah Alam."
"Aik….Shah Alam ? Bukan kat Sabah ?"
"Hm….ni mesti kawan lama ni. Im at Shah Alam now. Dah habis diploma dah, sambung degree kat sini pula. Siapa ni, kasitau bah."
"Edry."
"Oh……" panjang muncung aku. Dahsyat tul la lelaki ni. Baru je kelmarin aku teringat kat dia. Hari ini dia tiba-tiba call aku. Tengah-tengah malam pula tu. Adey…
"So how ?" Aku tertawa mendengar soalan Edry. Dia memang tak pernah berubah dari dulu sampai sekarang. Tak menyempat-nyempat.
"Sorrylah. Saya tak de calon la tuk awak. Huhu….Nanti la ye, kalau ada saya kenalkan."
"Its okey. Awak ni sombong kan. Saya mesej tak reply. Tapi call jawab pula."

"Hm….bila masa saya tak reply mesej awak ? Sorrylah, time awak mesej tu I have no credit kot."
"Ye la…"
Lama kami berbual. Disulami gelak ketawa. Tambahan pula aku memang tak boleh tidur, apa lagi layan….kami berbual macam orang yang dah kenal lama. Tak sangka pula dia boleh senang aje get along with me. Siap mengutuk aku lagi tu. Amboi….mentang-mentang la aku ni jenis selamba, tak kisah. Suka-suki dia je kutuk aku.
"You, I mengantuklah."
"Bha, kalau cam tu tidur la. Nite." Kami menamatkan talian telefon pada malam itu. Aku menekan-nekan phone book ku, mana lah tahu terjumpa kawan-kawanku yang masih single.
Sarra-012-9001267
Pantas aku menghubungi Edry kembali.
"Edry…minta ur phone number. I rasa I ada seorang kawan yang still single."
"Hm….nanti I mesej you."
"Sekarang tau."
"Ok." Aku tertawa sendiri mengenangkan tingkahku. Bila difikirkan balik, aku ni macam Edry pula. Tak menyempat-nyempat. Bukanlah begitu, sementara aku ingat, aku bagi lah. Nanti karang aku lupa pula. Hehe. Alasan…nak cover malu.
Tidak lama kemudian telefonku bordering. Aku menjawab panggilan itu.
"Siapa ni ?"
"Edry la."
"Oh….you pula. You pakai maxis ea ?"
"Yup. I tak pernah tukar nombor I sejak I dilahirkan." Aku ketawa. Ye la sangat. Sejak dilahirkan lagi tu. Blah la.
"I rasa I tahu la kenapa I tak reply your sms."
"Why ?" Sepatah Edry bertanya.
"Sebab….you pakai maxis. I pakai Celcom. Mahal dow…I kan student." Edry ketawa mendengarkan jawapan aku.
"Kedekut…"
"Well….im student. Mana ada duit mau reload hari-hari."
"Ye la sangat. I tak mesej you everyday pun."
"Yelah….." kataku. Malas aku bergaduh dengan Edry. Penilaian aku pada Edry bertambah satu, dia tidak mahu mengalah. Dengan aku pun dia nak menang. Apa la.
"You, nanti I mesej nombor Sarra kat you, ea."
"Siapa tu ?"
"My friend la. Dia single lagi."
"Macam mana nak kenal dia ?"
"Ayoo….you mesej her la, cakap nak berkenalan. You cakap je macam ni, I selalu story bout her kat you. Then you interested nak kenal her la."
"Hm…"

Rasa macam malas sangat nak bangun. Entahlah, aku pun tak tahu apa dah jaadi kat aku. Semua serba tak kena. Aku mencapai handsetku. Satu mesej daripada Edry.
‘I dah mesej ur friend but no respond la.’
Aku Cuma tersenyum membaca mesej daripada Edry. Biarlah dulu. Nanti je aku reply.


Aku menghantar mesej kat Sarra memberitahu Sarra yang ada orang ingin mengenalinya. Siapa lagi kalau bukan Edry. Siap aku buat cerita lagi yang Edry ni kononnya abang angkat aku. Huhu. Sorry Sarra.
Sarra mereply mesejku. Katanya memang ada orang hantar mesej nak berkenalan tapi mesejnya tu agak menakutkan.
Mesej dari Edry, ‘Hai, boleh berkenalan ? Im looking for someone….for be my future wife.’
Aku ketawa membaca mesej yang diforward dari Sarra. No wonder la Sarra tak layan. Kalau aku sendiri yang dapat mesej macam ni, aku pun tak layan. Betul-betul menakutkan. Desperate benar gayanya. Sarra juga memberitahu aku bahawa Edry siap mms gambarnya kepada Sarra namun Sarra langsung tidak melayan.
Malunya aku. Tak tahu macam mana nak cover balik Edry. Boleh pula dia hantar mesej macam tu. Aku pula yang termalu dengan Sarra. Apa punya lelaki la Edry ni. Straight to the pint. Jujur betul. Tapi….adedei...
Asyik aku bermesej dengan Sarra telefon ku menjerit nyaring. Minta diangkat tentunya. Aku menjawab panggilan itu.
"Hello….."
"Hello, Fy, you ada call I tak tadi ?"
"Nope." jawabku sepatah.
"Betul ke ?"
"Betullah, yang. I tak call you pun."
"Hm…tak apalah. You buat apa tu ?" Aik….apa kisahnya sebenarnya ni. Dia memang nak cakap ngan aku tapi segan ke. Then dia pura-pura tanya aku ada call rumah dia tak. Sejak bila la pulak mamat ni pandai cakap berlapik ni. Hahaha.
"Makan."
"Makan Maggie ke ? Sorrylah ganggu you."
"Its okey. I tak makan Maggie la. Tak minat. You…"
"Ya…"
"I ada mesej Sarra tadi and now I dah tahu kenapa dia tak reply your message…" Belum sempat aku menghabiskan ayatku ketawaku pecah. Edry di hujung talian diam. Terpinga-pinga dia tentunya dengan sikapku yang tiba-tiba ketawa. Lucu sangat ke ? Belum apa-apa dah ketawa.
"Sorry Ed..I bukan nak ketawakan you tapi I rasa macam lucu."
"Why ?"
"Kalau I dapat mesej macam tu pun I rasa I pun tak reply your message. You ni gelojoh la. Cuba la you kawan dulu. You macam…hm sorry to say tapi I have to, you macam orang disperate nak kahwin tau tak." Dan aku ketawa lagi.
"Sorry. I memang tak boleh la. No wonder la you always fail when tackle a girl. Kalau gini caranya…..adoyai…" Sisa ketawaku masih ada. Aku terdengar Edry tertawa di hujung talian.
"Hm….I tak nak bazirkan masa I tau. I dulu pernah couple, and I spend time, money, all things for her but then…I got nothing. I rasa macam membazir tau tak."
"Okey…I nampak you macam mana tau. You ada target, you anda mission, vision objective segala. Tapi….tak semua orang boleh adapt cara you tau. Kita kan ada adat. Tu la you ni terlampau advance."
"Kalau you, you suka lelaki tackle you macam mana ?"
"Hm…me ? Okey, ni kisah dulu la. Ada la someone tu, dia suka kat I. Then dia try to make friend with me, then dia bagi clue. I macam perasan la juga, tapi tak sure sangat. Then he always message me, ajak I keluar, call me. Macam-macam la. Sampai satu tahap tu, I tanya la, you suka kat I. And he say yes. Then kitaorang sempat la couple sekejap tapi dah clash. But he is still my friend now."
"Kenapa u all boleh clash?"
"Because at that time I dah ada boy friend. Hehe…"
"Nakal…."
"Ala…not my fault la. Lelaki tu yang tak pernah putus asa sampai I goyah. Macam mana juga kan."
"So sekarang macam mana ?"
"You take time la. You berkenalan first. Always message her. Call her. Take care about her. Then dalam seminggu you bagitahu nak lebih rapat then sebulan you all couple la."
"Ala….I nak short cut la." Aku ketawa.
"Ye la. Short cut. Then melepas kan. You imagine, you dalam hutan. Nak short cut punya pasal then you loss padan muka you. Bagus you ambil jalan jauh then selamat.
"Ya lah…You tolong lah I."
"I dah tolong, tapi kalau cara you macam ni. Macam mana I nak tolong, yang ? Adey….You call la Sarra. Now. Then nanti you bagitahu I apa reaction dia."
"Tak nak lah."
"Why ?"
"I tak suka la. I hanya call orang yang I suka je."
"Habis tu you call I ni ? You suka kat I ke ?" Aku dengar Edry tertawa. Tentunya dia terperangkap dengan kata-kataku. Na…kau padan muka.
"Err…I suka bercakap dengan you." Aku ketawa mendengarkan jawapan dari Edry
"Ala…you call la Sarra. You sembang macam you sembang dengan I. Okey je you sembang dengan I. Tak de pun you cakap pasal nak kahwin. Just like a friend."Edry tertawa mendengar kata-kataku.
Dan…..kami bresembang hampir 2 jam lamanya. Secara jujurnya, seronok berbual dengan Edry Cuma kadang-kadang bikin panas bila dia dan aku sama-sama keras kepala. Na kau….ngam la itu. Buku bertemu ruas kan.



Asyik menonton sehinggakan tidak sedar mesej yang masuk. 3 message received. Semuanya daripada Edry dan semua mesejnya membuatkan aku tersenyum. Lucu mengenangkan sikapnya. Disperate. Sorry la Edry, aku dah letak namamu disini sebagai Mamat desperate. Hahahaha.
‘Don’t forget ur task.’
‘Kalau u jumpa orang yang I nak tu, I akan belanjaa u makan besar.’
‘Keep n touch.’
Aku mereply mesej Edry.
‘Kalau macam tu, I just offer my self je la. Upsss…tak cukup syarat, I tak cantik. Huhu.’
Tak lama. Edry mereply message ku.
"You terlampau muda la untuk I. Anyway thanks." Aku ketawa memabca mesej Edry. Aku terlampau muda. Ala relax la, beza umur kita baru 10 tahun. Lagipun nice what dapat boyfriend tua-tua ni. Matang sikit. Hahaha. Aku ketawa nakal sendiri.
Aku mereply mesej Edry. ‘Bha….kalau macam tu apa kata you buat solat sunat istikharah, minta ur family pun buatkan untuk you. InsyaAllah you akan jumpa dengan orang yang you cari .’


Bosan sendirian di rumah, aku mengambil keputusan untuk keluar. Tiada tempat hendak di tuju, aku hanya berpusing-pusing di segitiga emas. (nama segitiga emas diberikan oleh temanku Lena) Segitiga emas ni, area Plaza Alam Sentral, Sacc Mall dan PKNS. Suka suki dia aje nak panggil area ni segitiga emas. Aku pun tak tahu kenapa. Malas aku nak tanya. Hehe.
Sambil berjalan, mencuci mata sesekali tangankiu membelek-belek brooch yang menarik perhatianku. Belek ajelah, nak beli tak boleh sebab sekarang tengah pokai. Dapat pegang pun jadilah kan. Kaki masuk ke dalam sebuah kedai pakaian. Melihat pakaian-pakaian yang tergantung. Mataku lama menatap design labuci di beberapa helai baju kurung. Nak copy. Hehe.
"Yang ni cantik tak sayang ?" Hm….macam pernah ku dengar suara itu. Suara yang membuatkan aku merindu. Rindu pada si dia yang tersayang. Aku cuba mencari arah suara itu.
"Cantik. Bak, sini I nak try. You tolong pegangkan handbeg I ya," dan perempuan itu berlalu untuk mencuba pakaian itu. Aku Cuma memerhati dari jauh. Cuma menjadi pemerhati sehinggakan si lelaki tersedar ada orang yang sedang memerhatikannya dan dia terkelu. Aku melemparkan senyuman yang paling manis untuk lelaki itu.
"Ify….." belum pun sempat lelaki itu mengampiriku, aku terus berlalu dari situ. Sia-sia sahaja aku merindu dia. Dia langsung tidak punya perasaan itu untukku.
Jalan-jalan aku, window shopping aku hari ini yang bertujuan untuk merealesekan tensionku makin menambahkan tensionku. Makin menyakitkan hatiku. Kalau aku tahu begini, bagus aku dirumah sahaja. Biarlah aku bosan di rumah. Sekurang-kurangnya hatiku tidak sakit diperlakukan begini.

Telefonku bernyanyi riang. Namun hatiku sakit mendengarkan keriangan telefon itu. Lantas tanganku mencapai telefon itu.
"Hello….."
"Ya….."
"Fy, sayang,"
"Sorry, I ada kerja nak buat."
"Please, dengar dulu penjelasan I."
"I tak ada masa."
"Please, Fy. I rindukan you. Kita jumpa…." Rindu ? Banyak lah kau punya rindu. Aku mematikan talian dan terus mematikan handsetku. Sakit hatiku bertambah mendengar suara dia.
Hampir seminggu aku tidak menghubungi Azeem. Hatiku masih berdarah mengenangkan sikpanya. Sedaya upaya aku cuba membuang dia daripada hidupku. Classmateku semua sudah bising kerana susah hendak menghubungi aku. Apa tidaknya, handsetku selalu silent. Manalah aku nak dengar. Sengaja aku berbuat begitu supaya aku tidak menjawab panggilan daripada Azeem lagi. Tiba-tiba sahaja setiap hari aku menjadi orang yang paling glamour. Kadang-kadang sampai 100 misscall. Rajin betul Azeem, macam tak ada kerja nak buat.
Hari ni ada meeting. Jam 9 malam kat DK 4. Ai…bengang betul aku, nape la dorang ni suka sangat wat meeting malam-malam. Cubalah buat siang-siang hari. Cerah dan selamat. Tak de lah ak nak risau balik naik bas. Jalan kaki pun boleh. Tapi bila dah malam ni, nak jalan kaki malam-malam, sorang-sorang dengan tak de tali pinggang hitam nye….aish…tu mencari pasal namanya. Hoho.
"Fy……" Aku menoleh kea rah orang yang memanggilku. Lebar senyumanku melihat Syan termengah-mengah mengejarku.
"Hey, nape ni ?"
"Mana handset you ?" aku sengih mendengar soalan yang keluar dari ulas bibir Syan. Tanganku mengambil hadnsetku di dalam beg.
"Sorry, sayang. I silent." Kataku. 60 misscall, 12 message received. Syan yang melihat kea rah handsetku tertawa.
"Mak aih….gelemer juga kawan I ni ya." Dia mengusik. Dan aku hanya ketawa. 50 misscall dari Azeem, 3 dari Edry, 2 dari Syan, 4 dari Qina dan 1 dari Fahmi.
"Kau balik dengan siapa malam ni ?"
"Dengan bas la sayang oi. Siapa lagi nak hantar aku balik. Hopefully la meeting tu habis awal."
"Tahu tak apa. Bengang betul aku ngan dorang ni. Mentang-mentang lah dorang ada transport, suka suki dorang je nak buat meeting sampai pukul berapa-berapa pun. Lainlah kalau dorang nak hantar." Aku mengangguk mendengarkan kata-kata Syan. Menyokong.


Aku dan Syan. Hanya kami berdua sahaja di bus stop.
"Fy, ada bas lagi ke tak ni ?"
"Ntah la. Last bus pukul 10.45. Tapi kalau ada bas 603 kita ambil je la, pergi seksyen 2 and dari sana baru pergi seksyen 7." Syan hanya mengangguk mendengarkan penjelasan dariku. Risau juga kami. Sudahlah tiada orang di sini. Hanya tinggal kami berdua sahaja di bus stop dan kedua-dua kami hanyalah perempuan. Perempuan yang hanya mempunyai suara untuk menjerit. Nak fight, kompom la tak reti. Hehe.
Agak lama kami menunggu. Jam pun sudah menunjukkan ke pukul 11.05 minit. Tiba-tiba ada sebuah kereta berhenti di hadapan kami. Aku diam. Aku tahu siapa lelaki itu. Azeem. Argh….kenapalah Azeem boleh datang saat-saat begini. Tentunya dia sengaja mengambil peluang untuk bercakap denganku. Argh…bencinya aku.
"Jom lah, I hantar." Gentlemen dia mempelawa kami. Syan di sisiku sudah menarik nafas lega. Aku masih tidak begerak. Kalau boleh aku tidak mahu dihantar pulang oleh Azeem. Biarlah aku di situ. Biarlah aku balik esok sahaja. Biarlah…kalau aku perlu bermalam di situ pun aku sanggup asalkan tidak dihantar oleh Azeem. Tapi…..bila difikirkan kembali, sebenarnya aku takut juga. Nak tak nak, aku melangkah kaki menuju kea rah kereta Azeem. Dan tentunya aku dihadapan sebab Syan sudah masuk di tempat duduk belakang. Laju betul perempuan ni.
"Hai, Zeem. Lama tak nampak." Syan bersuara.
"Ada, Cuma busy sikit." Azeem menjawab. Aku di sebelah hanya mendiamkan diri.
"You dekat blok 8 kan, Syan ?"
"Yup."
Setelah menghantar Syan, Azeem tidak terus menhantar aku. Aku tidak mampu berkata apa-apa. Hanya diam sepanjang perjalanan. Langsung tidak menunjukkan apa-apa reaksi.
"Kita makan dulu, I lapar la."
"I nak balik."
"Please." Aku tidak menjawab lagi. Tiada guna aku bergaduh dengan Azeem kerana dia yang memandu kereta, bukan aku.


"You nak makan apa ?" Aku Cuma menggeleng. Azeem menarik nafas panjang. Aku tahu dia tentunya sakit hati dengan sikapku. Biarkan…biar dia sakit hati dengan aku. Aku dah penat sakit hati kat dia. Azeem mengorder 2 pinggan kue tiaw goring dan 2 gelas jus oren. Makanan kegemaranku. Dan makanan kegemaranku sama dengan Azeem. Selera kami sama.
"Fy, Syasya, is my cousin. I temankan dia beli baju on that day. I hope you are not misunderstood." Azeem memulakan bicara. I hope you are not misunderstood. Konon. Sayang bersayang tu apekebendenya.
"Entah lah. I rasa telinga I tak pekak lagi. I dengar dengan jelas you panggil dia sayang. Kalau you rasa you tak boleh nak jaga hati I. Never mind. Thanks a lot for being my………temporary boyfriend. I boleh jaga hati I sendiri." Berhati-hati aku menyusun kata.
"Iffyl Yanna, I sayangkan you. Please, forgive me." Lama aku memandang kue tiaw goreng dan jus oren. Lapar. Aku memang lapar sebab dari tadi aku belum makan. Azeem memang pandai memujukku. Tapi….aku tidak mahu tewas lagi.
"Azeem…im sorry. I cant." Aku berlalu pergi. Sebelum aku makan kue tiaw goring dan jus oren itu baik aku blah cepat-cepat. Nanti mesti aku kalah. Aku tidak mahu kalah lagi.



"Lewatnya balik." Kak Izra menegurku sebaik sahaj aku masuk ke dalam rumah.
"Ada meeting tadi."
"Ada bas ke ?"
"Tak lah. Balik dengan teksi." Jawabku. Melayang RM 20 aku. Mahal gile. Tapi apa boleh buat. Have no choice.
"Kenapa tak minta Azeem hantar ?" Aku senyum mendengar soalan Kak Izra.
"Dia sibuk kak." Kak Izra seolah-olah pelik dengan jawapanku. Sorry lah kak. Kitaorang dah tak de pape dah.
"Ify gaduh dengan dia ke ?" Aku menggelengkan kepalaku dan pantas sahaja masuk ke dalam bilik meninggalkan Kak Izra termanggu-mangu dengan sikapku. Aku tidak mahu Kak Izra fikirkan bukan-bukan perhubunganku dengan Azeem. Aku tidak mahu dia simpati dengan keadaanku. Biarlah aku sendiri yang menanggung semua ini. Aku tidak mahu melibatkan orang lain.


Esok ada test. Aku asyik mengulangkaji sehinggakan lewat malam. Eh, bukan lewat malam dah pagi dah pun. Itu normal. Memang aku suka stay up. Dah dapat mood nak study ni, kenalah study. Bukan senang nak dapat mood ni. Huhu.
Kedengaran pintu bilikku diketuk.
"Masuk."
Kak Izra masuk kebilikku. Dia duduk di atas katilku melihat aku dengan buku-bukuku. Aku tersenyum melihat Kak Izra, namun senyumanku hambar.
"Ada test ke ?" Kak Izra berbasa basi denganku. Aku tahu itu bukan tujuan utamanya masuk ke bilikku. Ada yang lebih penting dari itu. Itu cumalah mukaddimah. Ya, hanya mukaddimah. Jadi aku Cuma mengangguk sebagai jawapan kepada persoalan yang dilontarkan oleh Kak Izra kepadaku.
"Ify dah makan ?" Aku menggeleng. Memang aku belum makan. Sejak petang tadi, selepas pulang dari kelas aku terus sahaja berkurung di dalam bilikku. Malam, aku bersama-sama buku dan nota-notaku sehinggalah sekarang. Pukul 3 pagi.
"Tak lapar ke ?" elok sahaja Kak Izra bertanya begitu, perutku berbunyi dan kami sama-sama tertawa.
"Jom lah pergi makan. Akak belanja, dah lama tak makan dengan Ify. Ify asyik busy aje." Tanpa kata aku mengangguk. Aku mencapai sweater dan tudung. Bersiap seadanya.
Pagi-pagi begini, kami menuju ke KFC. Aku hanya menunggu di meja sementara Kak Izra mengorder makanan.
"Fy, kalau ada problem, story kat akak. Akak sayang Ify tau." Terharu aku mendengar kata-kata Kak Izra. Kak Izra memang rapat denganku. Malah, Kak Izra yang kenalkan aku pada Azeem. Azeem adalah sepupu kepada Kak Izra. Azeem menghulurkan salam perkenalan ketika aku mengikut Kak Izra pulang bercuti. Walaupun Azeem dan aku satu kampus namun kami tidak pernah berjumpa. Maklumlah lain-lain fakulti. Aku hanya dapat tahu dia sekampus denganku setelah kami bekenalan.
Aku menggeleng lemah. Pantang betul aku bila ada orang yang mendesak aku menceritakan masalahku. Tambah-tambah lagi orang itu adalah Kak Izra. Kak Izra yang telah kuanggap seperti kakak sendiri sepanjang aku di sini. Kak Izra yang telah banyak membantu aku selama ini.
Aku menarik nafas dalam-dalam. Aku tahu mesti Azeem sudah menceritakan segala-galanya kepada Kak Izra.
"Akak tak nak salahkan Ify. Kan Ify tahu, Azeem memang macam tu. Semua orang dia panggil sayang. Syasya tu memang cousin kami pun. Azeem anggap Syasya tu macam adik aje, Fy. Tak lebih dan tak kurang. Akak kenal Azeem dan akak juga kenal Syasya."
Lama aku diam. Biarlah siapa pun Syasya. Apa sahaja anggapan Azeem pada Syasya aku tetap tak boleh terima apabila dia memanggil Syasya sayang di depanku. Amat mengguris perasaanku. Aku tahu Azeem, is a nice person. Bercakap memang lemah lembut. Tapi takkan semua orang dalam seluruh dunia ni dia nak panggil sayang.
"Ify jelous ye ?" Kak Izra meneka dan tekaan itu memang tepat. Aku diam seribu bahasa. Mengiakan tidak menolak tidak. Tiba-tiba sahaja aku jadi seperti perempuan yang paling sopan dalam dunia. Ala-ala ayu gitu.
Aku asyik bermain dengan makananku. Seperti tiada selera untukku makan apabila soal Azeem ditimbulkan.
"Im sorry sayang." Kerusi di sebelahku diduduki seseorang. Terkejut aku dibuatnya. Hanya Tuhan yang tahu. Nak marah pun tak guna sebab benda dah jadi. Mataku melilau mencari Kak Izra. Kak Izra dah hilang. Hanya Azeem yang ada di sebelahku. Dengan senyuman yang amat manis. Hampir sahaja mencairkan amarahku. Namun egoku menghalang. Dan aku diam membisu. Menyambung kembali bermain dengan makananku.
"Fy……Azeem minta maaf ya. Lepas ni Ify sorang je yang Azeem panggil sayang."
"Mana Kak Izra ?" sepatah soalan keluar dari ulas bibirku.
"Kak Izra dah balik. Dia sakit perut."
"Bila masa you ada kat sini." Azeem Cuma tersengih medengarkan soalanku. Aku tahu mesti dia dah berpakat dengan Kak Izra. Tak lain dan tak bukan. Kalau mama aku tahu, cair terlinga aku kena leter. Berdua-duaan dengan lelaki yang bukan muhrim pagi-pagi buta. Apekehe nye.
"Fy, jangan risau. Nanti Azeem hantar Fy balik. Dah, jangan marahkan Azeem lagi. Azeem rindukan Ify tau." Lembut sekali suara Azeem. Azeem mencubit sedikit ayam dan menyuap aku makan. Ui…siapa tak cair. Tambah-tambah pula aku tengah lapar nak gila.
Azeem dah janji dengan aku tak kan panggil siapa-siapa sayang lagi selain daripada aku. Syasya…..macam Kak Izra cakap, Syasya cousin dorang dan Azeem just anggap Syasya macam adik sendiri. Tak lebih dan tak kurang, Cuma aku belum sempat berkenalan dengan Syasya lagi. Aku percaya, sebab jauh disudut hatiku aku masih sayangkan Azeem dan amat merindui dirinya.



Hubungan aku dan Azeem seperti biasa. Azeem memang baik. Tak menyesal aku couple dengan dia. Memang dia betul-betul sayang aku. Apa yang dia cakap dia dah tunaikan, Cuma aku pula rasa janggal bila dia tak panggil kawan-kawan dia dengan sayang lagi. Haha.
Dulu, aku tak pernah kisah dia nak panggil kawan-kawan dia apa. Sayang ke, Cinta ke or what everlah. Dia memang berjiwa lembut. Bercakap pun…adey….cair je aku dengar. Tak pernah cakap kasar dengan siapa-siapa pun. Patutlah ramai orang yang sukakan dirinya.
Aku amat berterima kasih kat Kak Izra sebab dah selamatkan hubungan kami. Sayang aku pada Kak Izra makin bertambah. Tapi tentunya sayangku pada Azeem melebihi sayangku pada Kak Izra.
Handsetku berbunyi. Menganggu aje. Aku baru aje nak berangankan Azeem. Aku mencapai handsetku. Harap-harap mesej daripada Azeem. Hampa. Bukan Azeem. Tapi Edry.
‘Buat apa ?’
Apa mimpi ntah Mamat ni tiba-tiba hantar mesej kat aku. Selama ini aku hantar mesej kat dia tak denya nak reply. Opss…jangan salah faham. Aku Cuma menghantar nombor-nombor perempuan yang aku kira cantik pada pandangan mataku. Kan ni adalah assignment dari Edry. Aku just bagi list, langkah seterusnya gerak lah sendiri. Penat aku nak ajar orang yang tak menyempat-nyempat macam dia ni mengorat. Degil pula tu, tanak dengar cakap orang. Dia aje yang betul. Huhu.
‘Nothing.’ Sepatah perkataan sahaja yang aku balas.
‘You dah tak payah send number kat I lagi. Hehe. Anyway thanks.’ Aku tertawa sendiri membaca mesej yang di tulis oleh Edry.
Aku mendail nombor telefon Edry. Tak sampai seminit aku call, dia dah jawab panggilan aku.
"Edry…"
"Ye sayang." Wah romantik gitu suaranya. Aku teringatkan Azeem. Kalau Azeem tahu yang Edry memanggilku sayang apalah perasaannya nanti. Aku tahu aku dan Edry hanya kawan. Sama seperti Azeem dengan Syasya dan semua kawan-kawannya. Walaupun hanya kawan, tapi bila Azeem panggil mereke dengan panggilan sayang jauh di sudut hati ada cemburu.
"Siapa perempuan yang bertuah tu ? I pun nak tahu juga." Aku bertanya tidak sabar. Tentunya Edry telah menjumpai seorang perempuan yang sesuai dengan dirinya. Sebab tu lah dia suruh aku hentikan hantar nombor telefon perempuan kat dia. Edry tertawa mendengar soalanku.
"You yang kedekut credit ni tiba-tiba call I. Hairan juga. Tapi sekarang I dah tahu kenapa. Busy body."
"Hey…..’ terjerit aku mendengar kutukan Edry kepadaku. Dan kami sama-sama ketawa.
"No la. I bukan nak busy body bout you la. I just nak tahu. You dah minta tolong I, so I nak juga tahu result dia macam mana kan ?" kataku selepas tawaku terhenti.
"Hm……anyway thanks a lot. Nanti kalau I kahwin I jemput you datang ea." Edry berkata.
"Wow….dah nak kahwin. Are you serious ?"
"Ya…."
"Gila cepat. You ni memang la…"
"Apa ?"
"Disperate." Sepatah kataku membuatkan ketawa kami pecah lagi.
"I tak kisah apa je yang you cakap. Yang penting I dah nekad. I rasa idea you tu betul la. Boleh diterima."
"Idea apa pula ni ?" Aku dah heran mendengarkan kata-kata yang keluar dari ulas bibir Edry. Mamat ni kan….sengaja je nak main-main dengan aku.
"Hm….just wait and see…."
"Edryyyyyyyy…..you sengaja tau….." aku merengek.
"Dah….jangan manja-manja dengan I. I ada kerja ni. Nanti I bagitahu you bila tarikh tu ye, sayang."
"Yelah. Nite." Aku seperti terkedu mendengar kata-kata Edry. Dah jangan manja-manja dengan I. Apa dia ingat aku nak goda dia ke. Peliseeeeeeeeee la….aku bukannya desperate macam dia.


Aku sudah menamatkan pengajianku dan sekarang aku sudah bekerja. Sekejap aje masa berlalu. Sedar tak sedar aku dah boleh pegang duit sendiri. Tidak perlu lagi mengharapkan kepada siapa-siapa. Dah lama aku tak dengar cerita daripada Edry. Last, aku dengar dia nak kahwin. Tapi sampai sekarang tak sampai pun kad undangan dia pada aku. Mungkin dia dah lupakan aku sebab dah bahagia dengan isterinya. Tersenyum aku mengenangkan Edry. Mamat Disperate. Hehe.
Aku menatap jam di tangan. Alamak, aku terlewat lagi. Kesian Azeem. Mesti dia dah penat tunggu aku. Aku mencapai handbegku yang berwarna biru gelap. Cepat-cepat aku keluar dari rumah menuju ke kereta. Aku memandu dengan agak laju. Aku tidak mahu Azeem menunggu aku dengan lebih lama.
Aku tiba di sebuah restoran. Tempat yang kami berjanji untuk berjumpa. Aku mencari-cari kelibat Azeem. Tiada. Aku pun tidak tahu kenapa Azeem begitu beria-ia ingin berjumpaku pada hari ini. Macam esok sudah tidak ada buatnya.
Hampir sejam aku menunggu. Namun bukan hanya kelibat, bayang-bayang Azeem pun aku tak nampak. Aku mencari-cari handsetku di dalam beg. Kenapa aku langsung tidak terfikir untuk menghubungi Azeem tadi. Adoyai….boleh pula macam tu kan. Huhu.
Aku menggeladah handbegku. Alahai….handsett pun aku boleh lupa bawa. Elok sahaja aku ingin meletakkan kembali handbegku ke atas meja, tanganku terlanggar minumanku dan prangggggggggg……….gelas itu pecah. Semua mata memandang ke arahku. Seorang pelayan menghampiriku.
"Sorry…"
"Cik tak apa-apa ?" Pelayan itu bertanya. Aku menggeleng dan menuju ke kaunter untuk membayar bil. Mujur sahaja mereka di restoran itu baik hati tidak meneganakan aku sebarang cas. Bagus betul.
"Thanks" Kataku dan terus berlalu dari situ. Aku memecut laju menuju ke rumah Kak Izra. Rumah Kak Izra berkunci. Aku tidak tahu kemana harus ku pergi. Aku rasa aku nperlu pulang ke rumah dan mengambil handsetku.


20 misscall. 15 dari Kak Izra dan 5 dari Syasya. Aku menghubungi Kak Izra.
"Ify….."
"Ya kak, Azeem…." Belum pun sempat aku bertanya Kak Izra sudah memotong kata-kataku.
"Ify, dengar sini akak nak cakap. Azeem….accident. Ify kat mana ni ?"
"Apa….?" Terkedu aku mendengar berita yang disampaikan oleh Kak Izra. Air mataku jatuh laju. Aku berharap moga Azeem selamat. Aku sayang dia.
"Ify kat mana ni ?"
"Kat rumah." Perlahan aku menjawab.
"Akak datang ambil. Ify tunggu sana." Kak Izra memutuskan talian. Aku terduduk. Dalam hati, aku tidak henti-henti berdoa semoga Azeem selamat. Sungguh aku tidak menyangka perkara ini akan berlaku kepada hubungan kami. Aku benar-benar teruji dengan apa yang berlaku.


"Ify……sabar ya….." Kak Izra memeluk aku. Erat. Azeem tidak sempat melihat aku. Dia telah pergi untuk selama-lamanya. Kak Izra menghulurkan sebuah kotak untukku.
Aku mencapai kotak itu. Lama aku memandang kea rah kotak itu. Untuk membukanya, aku tidak sanggup. Mungkin bukan sekarang. Akhirnya aku menyimpan kotak itu kedalam handbegku.


Telah 6 bulan Azeem meninggalkan aku. Namun hubungan aku dengan Syasya dan Kak Izra masih juga rapat. Seperti dulu-dulu. Masih seperti sewaktu Azeem ada.
Aku membuka kotak pemberian Azeem. Entah kali yang keberapa aku membuka kotak itu. Aku tidak tahu apa yang mahu dibuat dengan isinya.
Cincin bertatah berlian itu ku renung. Lama. Air mataku menitis lagi.entah untuk kali kebereapa. Aku amat merindui Azeem. Kata Kak Izra, pada hari itu Azeem ingin melamarku. Namun apakan daya, hanya sebentuk cincin yang sempat dibeli untukku tetapi untuk menyatakan padaku…..ah tidak sanggup untuk ku meneruskan kata-kata.
Telefon ku berbunyi, minta diangkat. Cepat-cepat aku mengesat air mataku. Cuba membetulkan suaraku. Memastikan si pemanggil tidak dapat mengesan apa yang berlaku kepadaku sebentar tadi.
"Assalamualaikum, Fy."
"Walaikumussalam, ma."
"Fy sihat tak ?"
"Sihat ma."
"Kenapa suara macam orang demam je ?" Aku tertawa. Cuba menyembunyikan perasaanku kepada Mama. Kalau boleh tak mahu mama risau tentang diriku.
"Tak lah Ma, Ify selsema sikit." Aku beralasan.
"Fy, minggu ni Ify balik ya. Ada hal penting mama nak cakap."
"Hm…..ya lah ma." Aku terus sahaja bersetuju apabila mama menyuruh aku pulang. Tidak seperti dahulu yang sering beralasan apabila mama meminta aku pulang. Memanglah, dulu aku kan busy. Busy dengan kerja dan busy dengan Azeem. Tapi sekarang……Oh no….aku tak nak sebut nanti aku menangis lagi. Dan….belum pun sempat apa-apa….alahai….air manatku menitis lagi.
"Ify….."
"Ma, Ify nak rehat la, tak sihat. Kirim salam semua ya." Aku cuba mengawal suara agar mama tidak perasan yang anaknya ini sudah menangis.
"Yalah. Jaga diri. Hati-hati." Mama memtuskan talian. Dan aku…..aku masih cuba untuk tenangkan hati. Sabarlah hati. Tak yah la manja-manja sangat. Adey……….


Aku pulang ke kampungku dengan Syasya. Sibuk Syasya mahu mengikutku pulang ke kampong. Rindukan mama katanya. Dulu dia selalu ikut aku dan Azeem balik ke kampong. Patutlah Azeem memanggil Syasya sayang, Syasya memang manja dan comel. Aku pun geram dengannya. Sesuai aje panggilan sayang itu dengannya. Ah….lagi-lagi Azeem. Kenapalah sukar betul aku untuk melupakan Azeem. Biarlah Azeem tenang di sana.
Kepulangan kami disambut mesra mama dan ayah. Iqram dan Immy tiada dirumah. Kata mama mereka belum pulang dari tuisyen. Kalau tak, nampak aje keretaku masuk di perkarangan rumah mereka sudah menjerit-jerit memanggil namaku. Nampak pula Si Syasya….makin gembira mereka. Apakan tidak Syasya dan Azeem memang tidak pernah lupa membawa buah tangan buat Iqram dan Immy.
Selesai bersalaman dan bercerita serba sedikit, aku dan Syasya membawa semua barang-barang kami ke dalam bilik. Aku lihat Syasya terlampau penat.
"Sya, kalau penat tidurlah dulu, sayang. Akak nak mandi." Syasya mengangguk sambil tersenyum. Aku mencapai tuala dan terus menuju ke bilik air untuk menyegarkan badan. Aku sendiri kepenatan setelah memandu selama 8 jam. Kalau sebelum ini, Azeem yang akan memandu. Tapi kini……


"Fy…." Mama duduk di atas katilku. Ketika ini hanya aku berdua dengan mama di dalam bilik. Syasya entah hilang ke mana. Tadi Immy mengajaknya ke kedai.
"Ya ma…."
"Hari tu ada orang datang tanya fasal Ify." Mama memulakan kata. Hatiku berdebar-debar mendengarkan kata-kata mama.
"Jadi ?"
"Ify dah ada kawan baru ?" hati-hati mama bertanya. Aku tahu mama tidak mahu aku terluka dengan soalan yang dilontarkannya kepadaku. Aku diam. Lama. Aku menggeleng perlahan.
"Mama tak buat keputusan. Semuanya kat tangan Ify. Kalau Ify setuju, bulan depan mereka nak masuk meminang dan terus menikah." Aku memandang mama lama. Mama memelukku erat. Erk…kejap….masuk meminang dan terus menikah. Mak aih. Cepat gila. Macam desperate je nak kahwin.
"Mama tahu…..Ify sayangkan Azeem. Tapi dia dah pergi. Kita yang hidup kena teruskan hidup." Aku hanya diam seribu bahasa mendengarkan kata-kata mama.

Setelah dua hari aku di kampong, aku dan Syasya pulang kembali. Aku perlu bekerja dan Syasya perlu menghadiri kuliah. Syasya masih belajar. Setahun lagi dia akan mengikut langkahku, masuk kea lam kerjaya.
"Bestnya," Syasya tiba-tiba bersuara. Memecahkan kesunyian antara kami.
"Apa yang best ?" Tanyaku.
"Kampung akak la. Sya mandi sungai dengan Immy dan Iqram." Seronok sahaja Syasya bercerita. Aku diam. Dulu masa Azeem ada, Azeem pun suka mandi sungai. Aku dan Syasya menjadi pemerhati. Kadang-kadang Azeem menyiram aku dengan air dan Syasya memarahinya.
"Akak…." Syasya menepuk tanganku. Aku memandang Syasya.
"Akak ni menakutkan la. Akak tengah drive tau." Syasya mengingatkan aku. Aku tersenyum mendengar kata-katanya. Tentunya Syasya risaukan keselamatan kami.
"Sorry, sayang."
"Kak….kenapa mama suruh akak pulang ?" Syasya bertanya.
"Hm….tak ada apa-apalah Sya." Syasya memandang wajahku lama. Mungkin cuba mencari kejujuran kata-kataku.
"Tak baik tau tipu orang." Syasya mengusik. Aku senyum lagi.
"Ada orang merisik akak."
"Wow….bestnya. Kak Ify dah nak kahwin la ni."
"La…Sya ni, mereka datang merisik la. Bukan masuk meminang."
"Siapa orang tu kak ?"
"Entah lah Sya. Akak pun tak tahu…."
"Eh akak ni. Macam tak suka je."
"Malas la akak nak fikir benda-benda macam ni."
"Er….akak masih rindukan Abang Azeem ?" Aku diam. Lama. Suasana di dalam kereta hening. Aku tahu Syasya menunggu jawapan dari ulas bibirku.
"Kak….Syasya sayang akak dan Abang Azeem. Kalau boleh Sya nak tengok you all bahagia. Tapi….Abang Azeem bukan jodoh akak. Akak kena terima benda ni semua. Mesti abang tak suka tengoK Kak Ify bersedih macam ni." ebaik sahaja habis Syasya bersuara. Air mataku menitis lagi.
"Kak….." Aku memberhentikan keretaku di tepi jalan. Aku menangis teresak-esak. Syasya memelukku. Cuba untuk menangkan aku.
"Akak jangan la macam ni. Ify tak kisah akak kahwin dengan siapa. Yang penting orang tu baik dan boleh jaga akak. Sya tetap adik saudara akak sampai bila-bila kak." Aku mengangguk. Mengukir sebuah senyuman buat Syasya. Namun nyata senyuman itu hambar.
"Terima kasih, sayang."
"Kalau akak nak pastikan orang tu betul ke tak sesuai dengan akak, apa kata akak buat solat sunat istikaharah." Syasya memberikan cadangannya. Aku memandangnya.
"I will." Kataku. Dan Syasya tersenyum mendengar jawapanku dan melihat wajahku yang sudah boleh tersenyum.

Syasya dan Kak Izra tidur di rumahku. Mereka banyak membantu keluagkau membuat persiapan kahwinku. Sedangkan aku, orang yang nak kahwin ni tak sesibuk mereka. Semuanya mama yang uruskan. Aku tinggal balik kampong dan kahwin sahaja. Bakal suami aku pun aku tak kenal. Yang aku tahu, namanya Ady. Tak kisah la, kalau mama dah puji semua aku on je la. Lagipun aku dah buat istikharah. Memang ak tak ada mimpi Cuma pagi-pagi bila aku bangun aku rasa tenang. Aku terfikir kenapa aku perlu menolak sedangkan yang datang bertanya dari kalangan yang baik-baik. Kerja okey. Kata mama orangnya pun lawa. Pendek kata complete la. Cukup lengkap segalanya. So….terima lah.
Upacara membatalkan air sembahyang. Dadaku berdegup kencang. Suamiku masuk. Aku hanya tunduk memandang lantai.
"Ify….." macam familiar pula suara ini tau. Aku mengangkat wajah. Seraut wajah, macam ku kenal. Tapi aku tak ingat.



Ady, suamiku masih di luar. Melayan tetamu yang hadir. Akibat kepenatan, aku awal-awal lagi sudah mauk ke dalam bilik untuk berehat. Aku mencapai telefonku yang terletak di meja solekku. Aku mendail satu nombor. Bukan niatku untuk curang. Aku hanya ingin memberitahu dia bahawa aku sudah berkahwin dan aku terlupa menjemputnya. Harap dia dapat maafkan aku. Alah….fair what. Time dia kahwin pun mana ada dia jemput aku.
"Hello…." Berkerut aku mendengar suara itu. Suara itu macam…..
"Edry…."
"Ya, sayang."
"Lama I tunggu your wedding card. Tapi tak sampai-sampai. Jalan jem ke ?" Aku dengar Edry tertawa.
"No la. Sorry la, sayang. You pun tak bagitahu I pun you kahwin."
"Mana you tahu ni ?" Aku hairan. Macam mana Edry boleh tahu aku sudah berkahwin sedangkan kami sudah lama tidak berhubung. Edry tertawa lagi. Suka betul dia ketawa.
"Hm….you ingat kat I lagi tak ?"
"Tak la. I rasa kalau kita bertembung kat mana-mana pun I memang tak akan tegur you, sebab I dah tak ingat muka you macam mana."
"Patutlah…."
"Patutlah apa ?"
"No la. Okeylah sayang. I tak nak ganggu wife orang. Selamat berbahagia."
"Thanks." Talian ditamatkan.


"Sayang…." Romantik sekali Ady memanggilku. Aku menoleh ke arahnya. Ady senyum. Manis sekali.
"Thanks for being my wife."Aku Cuma mengangguk.
"Oh ya…Fy belum ada phone number abang." Tiba-tiba sahaja aku teringat yang aku belum punya nombor telefonnya. Selama ini hanya dia yang menghubungi aku. Itupun memakai nombor telefon rumah. Tak pun nombor telefon pejabatnya.
Ady senyum….wah suka betul dia ni senyum tau. Dah la senyumannya manis. Menggoda jiwa. Aku suda bersedia untuk save nombornya.
"Sayang miscall ya." Aku angguk. Ady pun menyebut nombor telefonnya. Aku tersilap tekan button call bukan button save. Dan…….dahiku berkerut.
"Mamat disperate ?" dahi Ady juga berkerut melihat nama yang keluar di skrin handphoneku. Aku menahan senyumanku. Ala-ala chumil gitu.
"Edry ?" tanyaku. Ady angguk dan senyum. Senyum lagi.
"Sampai hati panggil abang mamat desperate." Aku ketawa.
"Nama you apa ?"
"Edryady."
"Ya ampun. I kahwin dengan you pula ?" aku ketawa lagi. Bahagia tentunya. Tak sangka aku boleh terkahwin dengan mamat disperate.
"Ya lah sayang. I dah buat solat istikharah, macam yang you suggest. That’s why la I minta you jangan bagi lagi semua nombor perempuan kat I. Sebab I dah jumpa someone untuk jadi my wife."
"Tapi….tu kan dah lama. About 2 years ago I think."
"Im not so desperate la. I dah jumpa, tunggu la dia habis belajar. Dah kerja elok-elok, barulah minta." Aku Cuma tersenyum mendengar kata-kata Edry.
"Wah……dah tak short cut." Aku mengusik.
"Short cut la jugak. Tak tanya you, terus tanya ur family. Senang. Tak payah couple, terus kahwin." Aku senyum lagi medengar kata-katanya.
"Ye la tu, Edry."
"No….bukan Edry atau Ady. Tapi….abang. Tak pun, sayang." Aku senyum malu dan Edry memelukku. Erat. Sememangnya, aku bahagia kini.
posted by Penulisan2u @ 4:49 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
187 Comments:
  • At 11/10/09 10:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so desperate.................he3 bestnya aku org first komen cerpen ni...actually cerpen ni best giler..gud luck to writer. wat lg cerpen mcm ni ya.: )

     

  • At 11/10/09 10:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    2nd to comment !
    first tym open cerpen ni
    rse cam x interesting je title dye
    scary pon ad,,
    but,gud job writer !
    keep a gud work !

     

  • At 11/10/09 10:55 PG, Blogger ~terataibungaindah~ said…

    nice story.. tp rasanya lebih baik kalau kurangkn bahasa rojak...kalau nk guna BI biarlah, stu ayat tu english saje.(except for sorry, i ,u dan yg sewaktu dgnnya... )pening la bace.. =p
    nway keep it up

     

  • At 11/10/09 11:50 PG, Blogger kiWiE said…

    hehehe...
    bes2....

     

  • At 11/10/09 3:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    =)..so, nice!!!..tahniah buat penulis..karya anda memberi mood yang berbeza, suka dan duka..tapi realistik..good job..

     

  • At 11/10/09 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice..teruskan uasaha untuk berkarya!!

     

  • At 11/10/09 9:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat!!

     

  • At 11/10/09 9:47 PTG, Blogger ~:: niz ::~ said…

    hahaha...
    another nice story...
    gud job, writer..
    :D

     

  • At 11/10/09 11:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    u know wat...u make me smile....tankiuuu dearr

     

  • At 12/10/09 12:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    panjang sgt smpi berpinau mate aku..

    -miss_purple-

     

  • At 12/10/09 2:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg desperate yg suuuweett..hehe..n btol ckp die..not dat desperate la klau bley tggu lg 2 thn tu..heheh

     

  • At 12/10/09 11:51 PG, Anonymous yanna nabil said…

    sweeet...haha...haku tak senyum bila bace citer nie
    ..sengih aje..hehe

     

  • At 12/10/09 3:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hubby si fy tu gak..
    hahaha..
    ksian mamat tu kn..

     

  • At 12/10/09 4:08 PTG, Anonymous lyna said…

    kelakar gak
    best

     

  • At 12/10/09 7:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    congrat la kt penulis..mg bes giler cerpen u ni..suke2..

     

  • At 12/10/09 7:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite lawa..
    tp skema lah babe..

    takpe..tetap best!~

     

  • At 13/10/09 3:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comeyy

     

  • At 14/10/09 1:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kadang2 kita tak perlu mencari cinta kerana ia mungkin menemui kita tanpa perlu kita mencari...suit's u...good job n overall sempoi..chaiok2

     

  • At 14/10/09 3:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler cter niey......
    keep up good work....

     

  • At 14/10/09 11:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah2..best tul crita nie..
    tpi ade part pening skit nk bce...
    apepn good job pnulis...

     

  • At 15/10/09 9:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gilerrrrr la citer ni,ilike it.......................

     

  • At 15/10/09 12:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tq,kpd pnulis krna dng mmbaca cerpen ni buat kn saya trsenyum.

     

  • At 15/10/09 1:40 PTG, Blogger world of memory said…

    thanks for all da comment....
    actuallt mamat desperate memang betul2 wujud in my life cuma da ending tu sudah di tokok tambah...hehe

    nur_iman

     

  • At 15/10/09 1:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh tahan jugak cerite ni.. ending die style..
    tapi mmg pening jap bace.. panjang..
    saye cume bace awal n akhir jer..

    anyway its not 'disperate', its 'desperate'.
    ejaan awak berubah2..
    dan cube gunekan proper malay utk penulisan cerpen..
    bahase2 pasar atau rojak, kalau nak digunekan pon, jgn lah terlalu kerap.
    bahase yang baik juga harus dititikberatkan dlm penulisan cerpen..
    n klu nk gunekn BI, hati2, check dulu betol tk penyusunan ayat dn penggunaan perkataan nye dulu..

    apapepon, sangat menarik endingnye..

    teroskan..

     

  • At 15/10/09 1:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tajok die ade kene mengene jugak dengan cerite die..
    tapi tajok nye tak berape menarik sangat..

    maybe you can think of a better title utk cerpen nie..

    betol kate sis kat ats, desperate, bkn disperate..ok?
    keep it up..

    -Aku-

     

  • At 15/10/09 5:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    OKKKKKKKKKKKK
    A.1

     

  • At 15/10/09 8:03 PTG, Blogger world of memory said…

    Thanks aku n....tanpa nama...:)
    saya pun realize tapi da post pula...
    cerpen ni nak cepat
    excited sangat kot...hehe
    anyway thanks for da comment

    nur_iman

     

  • At 16/10/09 4:37 PTG, Anonymous angle said…

    citenya best,saya suka babak p'akhiran
    cerpen ni terlalu sikit...
    kalau boleh panjangkan lagi!..
    anyway,saya ketawa apabila baca cite ni..

     

  • At 16/10/09 9:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang bagus tapi endingnye kurang sikit,gud job

     

  • At 17/10/09 1:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    plez dont use Enlish if u r not sure of the grammar n the language itself. btw, nice story n fun!
    cme plot yg akhir2 tuh dah x kemas sgt, mcm tergesa2 nak siap.

     

  • At 17/10/09 2:18 PG, Blogger Alfa said…

    tersenyum sendirian saya membaca cerita ini....best la jugak...huhuhu...gud job...nice story.

     

  • At 17/10/09 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haku xtau aku ni org ke brape yg nak mngomennye..xtrbilang plak rsenye...
    citer ne best sesngat2..smpai adek aku cakap wayar otak aku ne dah trputus..yelar...dari tdi dok senyum cm kerg busuk katenye...

     

  • At 19/10/09 4:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter best..
    sweet jer..
    nice job..
    n..
    its DESPERATE, NOT DISPERATE..
    be careful nex time, k..
    go,.go,. chaiyok!!

     

  • At 20/10/09 4:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet :)
    suke crite nie sgt9.
    last2 dye kawen jgak dgn mamat desperat tu.
    <33

     

  • At 20/10/09 7:16 PTG, Anonymous deli said…

    menarik, tambah sal segi tiga emas, bas 603
    pergh...memory tu..hehehe
    niway, congrat pasni bley kuar novel

     

  • At 23/10/09 1:25 PG, Anonymous tengku hairiel said…

    gud job nur iman.. citer awk mnarik n best.. hati2 dgn ksalahan ejaan..

    -tengku hairiel alfieyyan-

     

  • At 24/10/09 12:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best,xbosan bca..
    cm dh bleh agak ngan edry tu..
    tp pndai wat suspen dh de balak..
    gud job..

     

  • At 28/10/09 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulis i mesti dak uitm...
    sbb i pn dak uitm gak...

    good job...

     

  • At 29/10/09 5:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik gak cerita ni...
    bahasa mmg bercampur tp ni style cakap bebudak sekarang..
    x leh nk buat ape laaa..
    dah lame x naik 603...haha

     

  • At 29/10/09 7:01 PTG, Blogger Daniera said…

    sweettttt...rase maduuu..hehehehe...

     

  • At 1/11/09 11:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm..nice : )
    cerita novel..smuanya indah....
    tp knyataannya????papepun....gud joB...

     

  • At 2/11/09 5:17 PTG, Anonymous ctiez_nn said…

    nice story..best2

     

  • At 5/11/09 12:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter nie...
    cam org gler gelak sorang2 kat dpan PC nie...
    heheheheh...
    ~beeash_bp~

     

  • At 18/11/09 1:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyaaa! bila lah nk kawin, eik, minah desperate ker?
    ohh tidakkk..

     

  • At 18/11/09 3:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ish...ksian azeem tu...
    dh agk dh endng dy mst ngn edy...
    erm..ok jgak lah cter dy..
    hehe troskn bkrya..

     

  • At 21/11/09 1:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best tlpau la cerpen ni..suma ada.lucu.,sedih.,saspen.,bahagia...best!

     

  • At 22/11/09 8:54 PTG, Anonymous awekz86 said…

    fehh..best giler crt dia.jalan crt yg memuaskan hati le.setuju dgn pekomen diatas.sedih giler ms azeem meninggal dunia.tp tu la,itulah jodoh xkemana.skrg ni aku bnyk jumpa org cm ni,desperate gile..sekadar nk berkongsi pengalaman..aku pun pnh jg jumpa org cm ni..dia nk kitaorg kwn 7bln pastu khwn.fehh,meremang bulu roma aku..tp aku tolak cara baik le..dia minta tlg aku crkan utk dia n siap offer klu dia jd khwn ngn org aku offer tu dia bg pe yg aku nak n brp duit yg aku nk..fehhh..mmg btl desperate..

     

  • At 24/11/09 11:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    first skali
    ha..ha..ha..ha...
    mmg kelakar thp cipan
    second
    tq sbb tulis cerpen nie
    third...
    plez keep up ur effort..;p

     

  • At 25/11/09 11:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter nie sweet sgt2. .best nya. .congrat writer. .mmg gempak la cter nie. .

     

  • At 25/11/09 5:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending nyer so sweet....
    ske3....
    best nyer...hehe...

     

  • At 26/11/09 12:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet!!!

     

  • At 28/11/09 1:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besttt sgt3,,but byk sgt slh ejaan,,pe2 pun try ur best next time

     

  • At 3/12/09 1:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so chumil la cite nie...sweeeeet...

     

  • At 12/12/09 1:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestttttt!!!!!!!kalu la ak yang jadi fy 2...hahahaha...mesti best..muahahahahaha

     

  • At 13/12/09 10:05 PTG, Anonymous yani said…

    waaah..
    best gila..
    cita matang btulla..
    cayalah

     

  • At 14/12/09 3:46 PTG, Blogger princess said…

    it was a nice story..mula2 bca tjk mcm x best je, tp...
    dont ggh a bk by it cver..
    sememangnya bijak bermain dgn prsaan p'bc..
    it so profasional..
    sy suka bc buku.. apa sj bku..
    teringin nak menulis tp tak tau cmne..
    nak sngt jd mcm awk.. but i think it just can be a dream only..

     

  • At 24/12/09 6:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best...
    mcm2 rsa tyme bce this cerpen..
    next tyme,wat lg yg best2...
    chayok2..

     

  • At 25/12/09 11:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice tajuk...
    i like it.. ahak2x..
    len kali jgn wat minah desperer plak taw...
    wat tajuk len...
    @ucu kecoh@

     

  • At 13/1/10 1:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pergh...nice story...senyum smpi ke tlga i bc...trsa mcm nk jd heroin plak...

     

  • At 22/1/10 3:08 PTG, Anonymous | gadis remaja | said…

    hahahahaha..
    mmg shengaL t0L La c ady tuh..
    sje kenen kan minik dye..
    besh nye pat bakaL asben cam dye..

     

  • At 28/1/10 8:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hu..hu..hu..shahdu gilerrr..dasat tu...kelas gitu nok.....

     

  • At 5/2/10 2:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hihi..best la..ending pun ok..susah nak jumpa lelaki cam 2 hihi..

     

  • At 11/2/10 8:56 PTG, Anonymous coyotito aimd said…

    swetttt !! ;)

     

  • At 4/3/10 3:58 PG, Anonymous saya said…

    bdasarkan cara penceritaan, ia bagaikan satu pengalaman peribadi. ok je kalo personal story pon..

    mungkin awk byk cmpur2 bhs sabah kot..

     

  • At 15/3/10 10:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye citer ny...p sdih la mase azeem mninggal...tup2 dye kawin pulak ngan edry...romantiknye citer ny...

     

  • At 20/3/10 9:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok la citer nie..yg x bleh bla ada gak org yang desprate nak kawin..hee,, tpi waktu babak azeem xcident 2 sdih tahap dewa la..gud job la dkat penulis nie..harap dpt wat cerpen yg best mcm nie lagi..

     

  • At 21/3/10 3:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x sia2 abis kan mase depan labtop semate nk bace citer nie
    best giler story nie........
    lagi2

    -shincan-

     

  • At 28/3/10 10:44 PG, Anonymous aziera said…

    fulamak....best gler cte nie...tell u a secret.....owg dah bce cte nie 2 kli tau...but tk bsn pown..hehehehe...

     

  • At 30/3/10 3:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestttttt

     

  • At 3/4/10 4:04 PG, Blogger alongluck said…

    betullah cite novel sumenye indah. But i suke storyline die. but sal solat istikharah2, bukan just nk cri jodohjek..nti org lain bce, ingt solt istikarah just nk cri jodoh jek..apepun, nice job..

     

  • At 10/4/10 12:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nye.....
    bgus edry tu.. xyah kapel2..
    bzr msa, duit, dosa pun dpt..
    kawen kn best..
    nk wt ape, wt je.. da halal kn..=D
    thniah penulis..

    -A.N.A-

     

  • At 10/4/10 10:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    WAH.............BEST NYEW.HOPE WRITER BLEY WAT CER YG BEST DR CER NI

     

  • At 28/4/10 7:11 PTG, Anonymous Nik suraiya said…

    Great j0b!! sy ska sgtx2..lucu gilerr..
    tpi da jgak babk yg sy x phm..but........U HVE DONE A GREAT JOB...harp de lgi cterx2 yg best dri YOU...

    ~nick~

     

  • At 1/5/10 2:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    like this story..beshnye..

    tamae

     

  • At 1/5/10 2:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet.....
    klu i jmpa lelaki mcm ni pn i sggp aslkan dia bek n syg i.....

     

  • At 2/5/10 12:20 PG, Anonymous orang kampung said…

    BEST!!!
    BEST!!
    cte ni len dr yg len..
    bce tajuk lawak..
    tp sume nyer ad...
    dr ktwe,sdih,epy,..
    senang kte pmbace leh jiwai watak dy ni..
    good job..
    4STAR!!!

     

  • At 7/5/10 3:18 PG, Anonymous Aifi said…

    ko leh jd penulis laaar..da bakat
    aku tuggu karya ko sterusnya..
    Ganbate!!!

     

  • At 8/5/10 2:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hemmm..dlm idop aku pnah jmpa gak mamat cam tu.asai knai je trus ajak kapel..smpaikan aku ngn kwn2 slalu kenakan dia..myamar jd sapa2 juz miskol..tgu la x smpai sminit dia akan kol blik n tya sapa.pastu ajak jmpa trus n kapel.hahahahahah..x pcya???ambik je no dia miskol kompem dia akn kol blik.hahahahahahahaah

     

  • At 21/5/10 6:38 PTG, Anonymous s4 said…

    first impression kt tajuk mmg xmnarik..
    skali da bce superb!!!
    caya la..keep effort..
    writer mmg berbakat..
    sgt desperate laki tu..tp baik..
    in reality slu yg desperate ni gatal...
    ni experience sndiri r..hehehe

     

  • At 28/5/10 9:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    www.duniasaya2001.blogspot.com

     

  • At 28/5/10 9:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgt seronok....best....

     

  • At 30/5/10 10:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sangat comel......

     

  • At 1/6/10 3:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    swit giler...sye pun nak jdi cam nie...tpi part bf mati tue,xnak la...hehehhee

     

  • At 8/6/10 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak....best!
    hehe x brhnti snyum.....
    gud luck!

     

  • At 8/6/10 2:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    manis giler ayat time diorang dah kawin 2..

     

  • At 10/6/10 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet....

     

  • At 14/6/10 10:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel terbaru : masihkah ada cinta
    www.duniasaya2001.blogspot.com

    thanx a lot for all comment :)

    nur iman

     

  • At 15/6/10 1:19 PTG, Anonymous sape2 je said…

    bes2...
    t smbong wt de ank cucu lak aw..
    hee...

     

  • At 15/6/10 2:06 PTG, Blogger ilyana.juhairah said…

    waa..so romatik...keep it up..teruskan usaha...

     

  • At 23/6/10 4:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter agak mnrik n fantastik..
    hepy n sad sama seimbang..
    congrat..
    truskn usaha..

     

  • At 29/6/10 7:02 PTG, Anonymous SYA-SYA99 said…

    best giler....
    nnti sayer srh kakak sayer bacer..
    msti dia kater best....

     

  • At 13/7/10 6:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes....sweet jer edry tuh...
    huhu

     

  • At 3/8/10 2:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite yg menarik.. ade gak ye mamat desprate mcm ni..hehe
    best la.. keep ur writing ye..

     

  • At 6/8/10 12:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syabas..
    keep it up..
    really like it..

     

  • At 28/8/10 8:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler cter nie...

     

  • At 8/9/10 12:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story..

     

  • At 10/9/10 9:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie mmg desperate pown, tp best giler! mantap r krenye...mmg x rgi bce cite yg pnjng bjela2.. long story but worthing!

     

  • At 15/9/10 5:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita not bad! tapi spelling error tak boleh tahan la. desperate bukan disperate

     

  • At 26/9/10 1:30 PG, Blogger Pharma-suit admin said…

    cerpen ok.. jalan cerita menarik.. gud luck 2 writer.. tp agak meleret./ harap boleh diperbaiki

     

  • At 29/9/10 3:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    actly..
    sy mmg trtarik ngan tjuk cter ni..
    itulah slh stu sbb sy nk bce cter ni..
    huhuhu..
    mmg mamat 2 desperate la..
    hehe...
    pape pn cter ni mmg menarik..
    kalo sy..
    xpsti nk pilih org yg kite x knl utk jd calon suami or isteri..
    ade beberapa kslhn ejaan..
    hope dpt dibetulkan..
    n teruskn usaha anda!

     

  • At 30/9/10 6:03 PTG, Anonymous mars said…

    wow..so panjang komen..
    apa2 pon citer nie mmg best...
    pasal istikharah...
    merisik, terus nikah...susah nak cari...
    haha...yg byknya nak kenal dulu, couple..n then x kemana...

    part azemm tu mmg sedih...huhu~
    ajal maut jodoh pertemuan ditangan yg MAHA ESA...

    tajuk diberi pon best...
    mamat disperate... mamat tu a.k.a edry takut jadi antertua (anak teruna tua) XD

     

  • At 7/10/10 4:17 PTG, Blogger tizi zabirah said…

    mmg desperate gilew...
    aku saya penah mengalaminya..
    hakhakhak :D

     

  • At 9/10/10 3:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SO SWEET.. :)
    ~ez_MSE~

     

  • At 13/10/10 8:42 PG, Blogger TheChekJah said…

    haha.. gelak sorang-sorang bace cerpen ni.. bagos tollah terus je dtg meminang..

     

  • At 16/10/10 6:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mule2 citer agk serabut...
    but the ending interesting...

     

  • At 21/10/10 10:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to the writter,
    seriously cerita ni comel thp gabanlah kan? everythg looks perfecto.. real seh. nak lagi smbungan yg comel2? bravo bravo bravo

     

  • At 23/10/10 3:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehee..best cte nie...jodoh ditangan Tuhan kita x sedar pun ianya ad sentiasa ad di sisi..huhu

     

  • At 26/10/10 2:35 PG, Blogger Frances Clare Freda Dan said…

    Breath-taking... Lawak ada, sedih pun ada. One of the best I've ever read so far. Good job! Keep up the good work.

     

  • At 3/11/10 8:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite nie. x pendek sgt, x pnjg sgt...thumbs up!

     

  • At 6/11/10 12:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citanya best lau boleh nak lagi hehehe...

     

  • At 7/11/10 1:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suka suki saya ngn cerita ni... sweet n nice =)orangeart

     

  • At 7/11/10 11:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet..thankz siapa yang buat cerita ni..cOz u dah buat hati i suka nak membaca cerpen2 kat penulisan2u nie..

     

  • At 8/11/10 11:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comeylarh cte nyh
    gud job,,

     

  • At 8/11/10 8:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ingatkan dgn azeem
    rupa2nya dgn mamat desperate
    tp best ar.....

     

  • At 10/11/10 3:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mamat desprate???....nice nickname....hehehehe
    best r....
    truskn pnulisan anda...
    aja aja....chaiyok!!

     

  • At 20/11/10 7:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ar cite nyh...

     

  • At 25/11/10 7:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow!! desperate yg sgt romantik.. hihi. best ar . i tabik sape yg wat citer ni. serius best kowt. mula2 i kutuk jgk laki uh. ye la ta menyempat2. tapi lastly.. happy ending. teruskan berusaha. cahiyok!! cahiyok!!

     

  • At 28/11/10 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak2... bst gler criter nie..!!
    title agk mnakutkn tp nice story r..
    no.. no short cut k... ngeeeeee~
    congrt to writer...

    -risya qistina-

     

  • At 29/11/10 7:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    FUHH ..memang syok .dah agak dah yg mamat disprete 2 syok kt ify.Romantik .Funny ler jugak.
    intersting ..

     

  • At 30/11/10 2:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haaaahahaa....aku suka

     

  • At 4/12/10 12:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x pam laa kjp kjp azeem kjp kjp ady laa eddy laa mn satu ni ARGH!! naseb baek belom habes lg,...

     

  • At 4/12/10 1:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baru pam aah lega hati... x bleh dibayangkan adryadi tu hensem ...

     

  • At 13/12/10 12:46 PG, Blogger PiScEs GuRlz said…

    hahaha..fantastic..
    cerita yang plg menarik dlm semua cerpen yg tlh sy baca..
    saspens,sedih,spontan dan lawak semua ada..
    well done writer..5*

     

  • At 14/12/10 6:42 PTG, Anonymous rias lara said…

    Wah..best2..:)

     

  • At 17/12/10 9:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler crpn ni...
    trs kn mnlis crpn yg best cam ni lgyerrrrr....
    :)-H33 Yn6mT-

     

  • At 21/12/10 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very nice..cam best jew lau realitinya cam ni.huhuuu..
    peace =)

     

  • At 24/12/10 2:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nyer sampoi. ringan tok dbce. bguss..truskan usha anda...

     

  • At 29/12/10 9:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaahh,romantis gituu.haha
    best la.shok la kalo jd mcm Ify. :)
    keep it up k!

     

  • At 3/1/11 5:37 PG, Anonymous ela said…

    walaupun aku rsa aku cam org last jer yg bca cter nie...tp best la rsa rugi x bca awal2 huhuu!!!!rsa cma nk jd ify la.....

     

  • At 4/1/11 5:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie mmg hebat.. sedeh d tgh2 dn gmbira ending dierr. ape-apepon, cian kat azeem.. tp citer nie mmg best. truskan mnulis yerr..

     

  • At 11/1/11 5:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Good job...jalan cerita yang bagus..

     

  • At 14/1/11 9:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waau..best ngat citer ni...mula tu rsa cdey gak smpai leh ngis jer..tp happy ending..so far..jln cter yg mnarik n len dr yg len..bgus2..truskn b'krya.. :D

     

  • At 2/2/11 4:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice..

     

  • At 3/2/11 11:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    95% tok cite ni....
    mmg best.....

     

  • At 4/2/11 3:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow..klo la sy spndai awk utk tls cite yg bes gile mcm ni..
    hmm..papepon gud job..;D

     

  • At 4/2/11 4:30 PG, Blogger c'quenz niesa said…

    waa .. best laa cerita nie .. suke giler bace cerita nie .. 10 mark 4 this story =D

     

  • At 5/2/11 4:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    TERBAIK!AKU SUKAAAA <3

     

  • At 8/2/11 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel jer cite die.. mule2 agak slow, tp lme2 ok..
    soo sweet.. edry.. (^^,)

    ~aida~

     

  • At 10/2/11 10:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best..like giler...giler sweet klu dpt mamat camnie..syira89

     

  • At 11/2/11 8:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best best! saya suke laa :))

     

  • At 18/2/11 9:47 PG, Blogger nadia hashim said…

    seriously best gle.

     

  • At 5/3/11 3:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very sweet..kiranyee kawin terusjelah...

     

  • At 7/3/11 2:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    macamm ada dlm citer ni je......

     

  • At 11/3/11 9:29 PG, Anonymous lyeza said…

    best cite ni... akhirnya, jodoh x ke mana

     

  • At 18/3/11 6:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah .best tol lar cter niem .
    suke2 hehe .despere tol edry 2 .
    klkr plk rsenye .
    ~afie

     

  • At 19/3/11 4:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2....
    da mcm2 emosi...
    keep it up..
    congrts...

     

  • At 19/3/11 6:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best

     

  • At 27/3/11 4:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gleeerrr la cter nii..hahahahah
    blh lak kawin ngn org yang da mmg knl lame tp
    da c cam kn..
    mesti best..ahahah..
    tp malu la lau jd fy...
    kantoi gn laki dier sndri..hahaaa
    (~_<)

     

  • At 22/4/11 3:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice this story...congrate yeah da wat story yg best sgt2..ade klaka ade sdh..

     

  • At 22/5/11 7:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nice.....

     

  • At 31/5/11 5:10 PTG, Blogger Rihan said…

    bes laa..

     

  • At 4/6/11 6:18 PTG, Blogger Syath said…

    seronoknya...

     

  • At 4/6/11 6:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedap sedap sedap :D

     

  • At 5/6/11 4:26 PG, Anonymous najeeha said…

    haahahh .. memang desprate habis ,,,
    best la ....
    to the writter keep it up ....
    cool la cerpen ini ...

     

  • At 8/6/11 11:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaaaaaaaaa.........mmg sweeet kowt ctew nyew..

     

  • At 12/6/11 1:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i likeeeee... hahaa... kelakaw..
    best.. thumb up..

     

  • At 15/6/11 11:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite nie..tpi cian juga dia x da jdoh ngan aZeem..heheehe,akhirnya mamt desperate 3 juga jdi hubbYnya..
    tahNiah kpd pnulis..buat lgi citer yg menarik n santai...

     

  • At 20/6/11 1:35 PTG, Blogger ~Fara~ said…

    panjang tp best!!

     

  • At 28/6/11 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow ! cerpen nieh mmg best! four thumbs up !
    3 in 1 --->sedih,happy and funny<---
    10 marks !
    AL-ISLAMIC

     

  • At 29/6/11 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite ni kite bg 5 star for writter...dah tau da yg nk dtg minang du edry....happy ending...wat lg citer best2 k...

     

  • At 30/6/11 4:14 PTG, Anonymous ilmu azam said…

    jalan cerita best...tpi bila byk sgt berselang seli ngan perkataan bhasa inggeris,pening dibuatnya...yg lain ok jer..

     

  • At 30/6/11 10:20 PTG, Anonymous tcr Aida said…

    dlm byk2 cerpen yg pnah sya baca, ini ant yg terbaik jln ceritanya... penuh dgn pelbagai emosi... teruskn berkarya... well done!

     

  • At 7/7/11 6:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fuiy00..kal0w aku jmpk mmt cam adry ne,k0mpem aku ms0k minang..heheehe..

     

  • At 8/7/11 12:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ishk3... memang mamat desperate tol!! lpas kawin bawu taw laki dia adalah mamat desperate tuu... ish3... cayalah!!

     

  • At 6/8/11 1:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok r cter ni..aqu ske wei..hehe..desperatnye..

     

  • At 9/8/11 12:43 PTG, Anonymous suzie sjerh said…

    aqurh pnah beb melalui mcm neyh... peh !!!!!!!!!!! mag desperet abes rr lelki urh ...tpyhh aqurh xla pai kawin nan dyerhh hahaha..... aqurh xsgop beb.... idop berdue nan dyerhh hahaha

     

  • At 20/8/11 5:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la crita nie..ayt yg mudah d fahami....hapy ending....

     

  • At 22/8/11 8:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    saye suke..tahniah !

     

  • At 30/10/11 11:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm x logik pn ade..tp oklh suke jgak.

     

  • At 14/11/11 11:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez.........
    penulis ney org trggnu ea???
    papepon, ctew ney bez!
    teruskn....
    chayok!!!!

     

  • At 18/12/11 2:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crite yg mnarik...krje yg bgus..
    i like..

     

  • At 22/12/11 1:58 PG, Blogger gadis 3 suku . said…

    hahahhahah tajuk memang xboleh blahtapi bile bace best tau :) ok aku suke tau

     

  • At 22/12/11 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pertemuan yg x disangka akhirnya jdi suami sendiri...
    nice story..
    i luv it.. ;))

     

  • At 24/12/11 3:28 PG, Anonymous ungu_lavender said…

    comelnye citer nih...
    time bace rasa cm diri sndiri lak jd heroin...
    sweet sngt.... ^__^
    asa syg pon ada nak habeskan citer nih...hihihi

     

  • At 17/1/12 2:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet...

     

  • At 2/2/12 11:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet...i like this story....congrats writer...

     

  • At 13/2/12 12:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweetnye..kalaulah ade betol2 cmni..hehe

     

  • At 14/3/12 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tergerak hti aku nk komen .
    best !!!!!!!!!!!!
    hakhak XD sukanya klu cmtu <3

     

  • At 12/4/12 1:46 PTG, Blogger cik syamimi said…

    bes sgt...:)

     

  • At 12/4/12 9:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow! Best giller cite ni... terharu kowt, best ending......

     

  • At 7/5/12 9:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan crite yg bgus . . berakhir ngn kbhgian . . aq hrp aq pom mcm ify tu . . huhuhu untung :D . . truskn karya anda ! chayuk!!

     

  • At 9/5/12 2:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BEST SGT . I LIKE :)

     

  • At 19/5/12 8:06 PTG, Blogger wannie said…

    suka sebab best sgt...teruskan karya awk!!

     

  • At 6/10/12 4:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wonderful.cerpen ni kena ngan jiwa aku.10 bintang untuk nur iman

     

  • At 21/10/12 6:46 PTG, Anonymous fieda said…

    sye suke citer nieyh..nice.....

     

  • At 11/11/13 11:23 PG, Anonymous wiendha said…

    crtanya panjang n seru juga gak bosan bacanya i like it, the best,

     

  • At 16/12/14 2:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye..meleleh air mate ni..ak teringat si dia yg tlh dijemput allah..teruskn usaha..chayyok!!!
    -azrah-

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group