BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, November 15, 2009
Cerpen : Aku dan dia
Nama Pena : penulis

orang cakap, kalau kita sayang orang tu, kita lepaskan dia. dan kalau dia kembali, bermakna dia memang jodoh kita tapi kalau dia tak kembali, maksudnya dia memang bukan jodoh kita. tapi masalahnya, boleh ke kita lepaskan orang yang kita sayang tu? sanggup ke kita lepaskan orang yang kita sayang tu kepada orang lain?


********************


hidup aku sebagai seorang student ni, tak jauh bezanya dengan orang lain. orang pergi kelas, aku pergi kelas. orang ambil test atau exam, aku ambil test,exam jugak. macam tula kehidupan seorang student. walau kita ni duk busy mengumpat ke apa, kita tetap takkan lari dari buku. habis mengumpat, masuk bilik bukak buku. pergila melancong serata dunia pun, tapi balik-balik, bukak buku jugak..

namun, aku beruntung sangat sebab dilahirkan dalam keluarga yang agak mewah. tak perlu nak risau sangat tentang belanja. semua dah ada, cuma bangun, makan dan pergi kolej. ada sesetengah orang tu, tak sebaik aku. tapi, ini bukanlah satu tiket untuk aku membangga diri atau bermegah dengan apa yang aku ada. tu duit mak bapak aku, bukannya duit aku. lagipun, kemewahan dunia takkan menjamin kebahagiaan di sana kan?

bukanlah niat aku untuk mengutuk sesiapa, nak mengata jauh sekali. cuma ada sesetengah 'orang kaya' ni, suka bermegah dengan apa yang diorang ada. dan suka membuli orang yang kurang bernasib. kesian jugak bila tengok aksi 'buli-membuli ni'. ingatkan, bila dah zaman moden ni, hilanglah aktiviti membuli ni, tapi erm....

aku bukanlah nak membanggakan diri sendiri, cuma aku lebih suka hidup berdikari. jauh dari kongkongan keluarga. umur pun dah 23, so rasanya lebih bagus aku hidup jauh dari keluarga. dan aku ni, jenis yang tak suka bergaul dengan orang sangat. nerd? erm.tak. gengster? lagi la tak. aku ni tengah-tengah. opps, bukannya jantina. aku ni lelaki tulen, ok? maksud aku, tak berpihak pada mana-mana kumpulan. lagipun, aku tak rasa orang nerd ni selalu betul dan tak selalunya gengster ni jahat. kadang-kadang gengster ni nampak jer ganas tapi sebenarnya diorang baik sangat.

bila duduk jauh dari keluarga, aku bebas nak buat apa. tapi, aku still ingat kat keluarga aku. aku still ingat pesanan keluarga aku. dan yang penting, aku still ingat siapa aku. sekarang aku dalam tahun akhir engineering di sebuah universiti tempatan. aku menyewa sebuah sebuah rumah, kongsi dengan 6 orang kawan. bilik aku paling kecik and kongsi dengan sorang mamat ni. aku tak kisah bilik kecik, asalkan selesa. okla, sebab kongsi 2. lagipun, barang tak banyak.

"mi, tak pergi kelas ke?"
"kelas aku petang."
"aku pergi dulu."

nazmi, roomate aku. dia ambil course sama tapi kitorang lain-lain kelas. jadual kitorang pun lain-lain. kalau jadual sama, dia akan menumpang aku. aku tak pernah kisah. papa ada membelikan aku sebuah motosikal. katanya, senang untuk aku bergerak. nak taknak, terpaksa aku terima kalau tak, dia bagi pilihan. terima motosikal atau duduk dengan papa mama?

berdasarkan cerita nazmi, aku dapat meneka bahawa dia datang dari keluarga yang sederhana. tapi apa ada dengan status kan? semua manusia sama sahaja, yang hanya membezakan kita ialah keimanan. status itu hanya satu gelaran yang hanya ditetapkan oleh manusia. yang pasti, status tu takkan tolong korang nanti..

"mi, kau ok tak? aku tengok kau ni semacam jer?" tegurku. nazmi ni memang kaki study. jarang nak tengok dia termenung. padanlah, selalu dapat dean list.. tapi hari ni, nazmi lain sangat. asyik termenung jer? masalah makwe? rasanya dia ni single. masalah keluarga? erm, maybe.

"aku teringatkan keluarga aku kat kampungla. lama sangat aku tak balik."
"owh..aku ingatkan apa la tadi."
"balikla, mi. hujung minggu ni kau balikla." ujarku
"kelas aku macam mana? takkan nak tuang kelas kot."
"ala..kau mintakla classmate kau tolong coverkan. nanti kau copy notes diorang. aish..masalah kecik jer tu"
"senangla kau cakap. aku yang kena nanti."
"boleh tak, tolong fikir jahat skit. aku bukanlah nak ajar kau bukan kerja jahat ape. kau nak balik kampung ke tak?"
"nak la wei."
"ha, abis tu. susah betul orang terlampau nerd macam kau ni."
"wei.cakap tu berlapis skit."
"kalau diorang boleh copy notes kau dulu, takkan kau takleh nak copy notes diorang pulak? kira balas la ni." pujuk ku lagi. bukan senang nak 'hasut' nazmi ni.
"erm. betul jugak. lagipun aku rindu sangat kat mak aku tu.ngan adik-adik lagi."
"wei, aku nak ikut kau boleh?"
"ha, buat apa?"
"balik kampung kau la,"
"yelah, nak buat apa kat kampung aku tu?"
"saja nak kenal kampung kau."

hujung minggu, aku hantar nazmi pulang ke kampungnya. puas ditegah, tapi aku buat bodoh jer.hahah, gila jahat aku. bukanla apa, aku tahu kalau dah nak balik tiba-tiba ni, tiket bas memang susah nak dapat. last-last, aku pinjam kereta mama. bila nazmi tanya, aku cakap aku pinjam kereta kawan aku. kalau aku tak tipu, mahu berjela nak berjawab dengan mamat ni. bohong sunat tu..haha

dalam tolak-tolak pun, sampai jugakla kampung nazmi. first time aku masuk kampung betul. bukannya Kg Baru. best sangat bila masuk kampung ni. angin dia pun lain. tak sama dengan angin bandar. pagi-pagi boleh tengok ayam, itik. kat bandar tengok apa? tengok asap hitam jer la.

5 jam memandu memang memenatkan tapi aku suka.setiap kepenatan aku terbalas bila sampai kampung nazmi. rasa macam masuk ke zaman hang tuah. haha, gila kuno. tapi, serius best. kampung nazmi ni, memang terperuk tapi at least, still terjaga.

nazmi hanya ada mak dan 3 orang adik beradik. seorang tengah SPM, sorang tu PMR dan sorang sekolah rendah lagi. ayah nazmi? dia meninggal 3 tahun dulu sebab accident. kesian jugak aku tengok nazmi tapi dia tak pernah nak menyalahkan takdir hidup keluarga diorang. malah, dia berusaha untuk membaiki taraf hidup keluarga ni. aku betul-betul puji nazmi ni.

rumah nazmi langsung takde heater mandi. dahla pagi sejuk sangat, nak mandi pagi pun kena tunggu tengahri. tu pun still sejuk even matahari dah terpacak kat atas kepala. pagi tadi, aku baru terserempak dengan adik nazmi yang form 5. satu-satunya adik perempuan yang dia ada. terpegun aku tengok budak tu, ayu sangat. kalau kat bandar tu, confirm tak jumpa.hahaha

aku betul-betul terpikat dengan adik nazmi. kalau tak silap, nama dia, Humairah. takkan aku dah jatuh cinta kut. cinta pandang pertama ke?

"wei, cukup-cukupla tengok adik aku tu." aku sengih. obvious ke?
"adik aku tu baru form 5. kau jangan nak mengada."

seminggu lepas balik dari kampung nazmi, aku still terbayang-bayangkan muka Humairah. masa kat kampung, kitorang langsung tak cakap. dia malu kut. lagipun, dia kan perempuan dan aku ni lelaki. kawan abang dia pulak. mana tak segan.

"wei.kirim salam kat adik kau."
"kau ni biar betul."
"betul la ni. takkan aku nak main-main?"
"kau ni.."
"wei, kau tak percayakan aku ke? selama ni, kau pernah tengok aku ni main-mainkan perempuan ke?" selama ni, aku nak dekat dengan perempuan pun jarang. ni kan pulak nak main-mainkan anak dara orang. tapi dengan Humairah, aku betul-betul jatuh. jatuh cinta.
"adik aku baru form 5 la."
"tak boleh ke?"
"kalau ya pun, tunggula lepas SPM"
"aku pegang janji kau."

sebulan selepas habis SPM, nazmi betul-betul mengotakan janjinya.
"wei, adik aku kirim salam balik." aku tengok nazmi tak percaya.
"betul ke ni?"
"betul la"
"kau tak tipu aku."
"wei, aku takdela kejam macam tu"
"erm..nazmi. aku nak cakap something ni"
"amende?"
"tapi kau jangan terkejut pulak."
"cakap jela."
"erm, kau tahukan tak lama lagi kita dah nak habis."
"so?"
"aku dah dapat kerja."
"biar betul? senangnya." tanya nazmi tak percaya.
aku mengangguk. percaya ke tak tapi tula. aku dapat kerja di syarikat papa. memang senang pun. even aku tak habis belajar lagi, papa asyik suruh datang office.
"syarikat mana yang ambil kau?"
"adalah.."
"so, aku ingat lepas aku dah stabil dalam 2,3 bulan, aku nak pinang adik kau." sambungku lagi.
nazmi tengok aku tak percaya. mulutnya ternganga.
"wei. kau ni sihat tak?"
"sihatla."
"serius la.."
"aku seriusla."
"adik aku tu, baru jer habis form 5. result pun tak keluar lagi."
"biarla. masa tu, aku dah kerja. aku boleh tampung dia."
"kau, ni perkara serius. jangan nak main-main."
"kau nak suruh aku cakap berapa kali, baru kau faham,ha?"
"bukan apa, mir. ni soal hidup. adik aku tu. aku harap kau fikir baik-baikla."
aku mengeluh. kenapala nazmi ni langsung taknak percayakan aku. aku bukan nak buat dajal kat Humairah tu. tapi..mungkinkah aku ni terburu-buru?

bila dah 2,3 hari berfikir, baru aku sedar aku ni terburu-buru. umur aku mungkin sesuaila nak kahwin tapi Humairah? dia baru 18 tahun. muda lagi. dia baru nak menjengah ke dunia sebenar. ada banyak lagi benda yang perlu dia belajar. dan mungkin dia ada impian sendiri yang perlu dia capai. dia punya masa panjang lagi sebelum terikat dengan tanggungjawab sebagai isteri. sepatutnya aku perlu berfikir tentang perasaan dia. bukannya mengikut kata hatiku sendiri.

"mi, aku minta maaf."
"kenapa?"
"pasal hari tu. pasal aku nak pinang HUmairah"
"takpe, aku faham."
"tapi, aku akan tetap pinang dia. cuma, masa tu belum tentu lagi."
"kau ni biar betul"
"aku betul-betul sukakan Humairah tu."
"suka jer?"
"suka, cinta, kasih..semuanya"
"nasibla aku dapat adik ipar macam kau ni."
"so, kau approve aku la ni?"
"aku just nak bagi kau amaran, kalau kau usik adik aku dan buat dia menangis, sampai lubang cacing pun aku cari kau."
"waa...insya allah. aku takkan buat macam tu."
"tapi, mir. aku tak bagitahu mak aku lagi pasal ni."
"erm.takpela. tak payah bagitahu lagi. lagipun, kita ni baru nak belajar dan Humairah tu pulak, baru SPM. takut pulak mak kau terkejut."


********************

sudah setahun aku bekerja dibawah syarikat papa. walaupun aku anak big boss, tapi aku lebih suka kalau bermula dari bawah. papa pun setuju. at least, aku tahu basic. takdelah nanti ada suara-suara sumbang, cakap anak boss tak tahu apa, yang dia tahu goyang kaki. aku nak berusaha sendiri. aku nak rasa penatnya bekerja untuk mencari pendapatan. papa tak pernah berlembut dengan aku terutamanya dalam hal kerja ni. setiap hari, mesti kena marah. tapi aku tak pernah nak marahkan papa kerana aku tahu setiap marah papa tu, ada benda yang boleh aku pelajari.

hubungan aku dengan Nazmi tetap baik walaupun masing-masing sudah sibuk dengan kerja masing-masing. kami masih lagi contact. bakal abang ipar aku tu, mesti kena jaga elok-elok. haha. dan semua hal tentang Humairah, berada dalam genggaman aku.

"assalamualaikum, mir. sibuk ke?"
"takla. aku baru nak turun rehat ni."
"ha, bagusla tu. meh join aku. aku nak kenalkan kau dengan girlfriend aku."
"wa. ada girlfriend, tak cakap."
"sorryla bro. sibuk. lagipun, aku nak bagitahu kau something pasal Humairah."
"ha? amende?"
"taknak cakap kat telefon ni. kita jumpa. aku tunggu kau."

aku melangkah masuk ke dalam food court. mana la mamat ni? tak lama kemudian, Nazmi melambai-lambai ke arah aku. dihadapannya, kelihatan seorang perempuan. aku tak dapat melihat wajahnya kerana dia membelakangi aku. aku berjalan menghampiri mereka. sebaik sahaja aku sampai, perempuan itu mengangkat muka. ha? alamak.

"ha, mir. ni Niza. girlfriend aku." nazmi memperkenalkan perempuan disebelah aku. aku hanya tersenyum. alamak...kenapala dia ni jadi girlfriend nazmi? aku menghulurkan tanganku. tanda ingin bersalam. aku mengenyitkan mataku kepadanya. cuba menghantar isyarat. tapi..

tanpa ku sangka, perempuan itu memeluk aku. dan aku hanya mampu tersengih apabila nazmi memandang aku pelik.
"wei..mir. jangan kata ni makwe baru kau?" muka nazmi dah merah-merah. menahan marah barangkali. yelah, siapa tak marah bila makwe sendiri peluk lelaki lain, dihadapan mata sendiri?

"oppss. sorry mi. kenalkan ni abang I" ujar perempuan tersebut. nazmi ternganga. dan aku hanya mampu tersengih.
"sejak bila dia ni jadi abang awak?" tanya nazmi lagi.
"sejak lahir lagi la. takkan sejak semalam." rengek perempuan tersebut lagi.
"wei..betul ke ni?" tanya nazmi padaku pulak. aku sengih sambil mengangguk.

"macam mana kau dengan Niza ni jadi adik beradik?"
kesian aku tengok Nazmi. dah blur semacam. kerana kesiankan nazmi, akhirnya aku menerangkan satu persatu perkara sebenar kepada nazmi. tentang aku yang sebenar dan tentang keluarga aku.
"sorry mi. aku tipu kau pasal keluarga aku."
"nasib baik kita jumpa sekarang. kalau tak, mahu pengsan aku bila kahwin nanti."
" kau nak kahwin dengan niza?" serentak dua-dua mengangguk.
"kenapa abang tak tahu pun niza?"
"ala. abang ni kaki kerja. mana nak tahu pasal niza."
"mama dan papa dah tahu ke?"
"dah. last week diorang jumpa keluarga abang mi."
"serius?" tanyaku tak percaya. tak sangka kawan baik ku dengan adikku sendiri.
"eh, jap. abang mi? auw.." gelakku.
" sudah-sudahla gelak." merah muka nazmi. padan muka.
"nasibla kau dapat adik aku, mi. adik aku ni manja. jenuhla kau nak melayan dia nanti" usikku.
"kurang asam kau."

"ha, kau cakap nak bagitahu something pasal Humairah?"
"ha, erm.."
"apa dia?" tanyaku tak sabar.
"dia dapat tawaran lanjutkan pelajaran ke rusia."
"medic?" nazmi mengangguk. jauhnya. dapat rusia.
"abang, niza dah tengok humairah. dia lawa sangat. rugi kalau abang lepaskan dia." puji niza. niza tua 2tahun dari humairah.
"kau betul ke serius dengan humairah?"
"seriusla wei. dah setahun aku tahan rindu ni."
"erm, Humairah ada kat rumah aku sekarang. next month, dia dah fly."
"next month? kenapa kau baru cakap sekarang?"
"sorry la wei. Humairah sendiri yang taknak bagitahu kau."
"humairah? dia dah tahu pasal aku ke?" Nazmi mengangguk.
"aku dah bagitahu dia."
"pasal pinang tu?"
"yang tu, aku tak cakap lagi. aku just cakap kau minat dia."


seperti yang dirancang, hujung minggu aku berjumpa dengan humairah. first time berjumpa dengan dia, rasa gugup jugak. yelah, jumpa dengan orang kita suka, mestila gugup kan? haha. nazmi dan niza ada juga untuk menemani kami tapi, akhirnya masing-masing berpecah. kata nazmi, dia ingin memberi peluang untuk aku dan humairah berbicara.

"humairah sihat?" tanya ku. aku pandang dia. setahun tak berjumpa dengannya, dia nampak lain. kalau dulu, aku nampak dia dengan baju kurung sekolah menengah, tapi sekarang dia masih lagi dengan baju kurung. tapi lebih ayu lagi. dengan tudung corak-corak. manis sangat. ha, aku dah angau.
humairah tersenyum melihat aku. kemudian dia mengangguk kecik. alahai sopannya. terasa gugur jantung apabila melihat dia senyum. confirm aku dah angau.
"dengar kata, humairah nak fly next month. betul ke?"
"ah.ah"
"medics?"
"ah.ah" jawbnya pendek.
"macam mana boleh minat medics ni?" tanyaku lagi. cuba memancing minatnya untuk bercakap denganku.
"ntahla. ira suka."
"ira?"
"ah.ah. abang amir boleh panggil humairah dengan ira." waa....dia panggil aku abang. memang aku tak tidur malam lepas ni.
"abang?"
"ah.ah. abang amir kan sama umur dengan abang nazmi. so, ira panggil abang amir dengan abangla."

"tak tahu kenapa ira boleh minta dengan medic ni. tapi, ira nak tolong mak, abang dengan adik-adik. mak banyak penyakit. so, ira ingat bila ira dah jadi doktor ni, ira boleh tolong keluarga ira." ujarnya setelah lama kami berdiam diri.
"berapa lama duduk sana?"
"erm, ada la 5,6 tahun"
"lamanya..
"biasala. amik medic macam tu. ada kawan ira tu cakap, amik medic ni mencabar. ada yang sampai 7 tahun."
"7 tahun? habis abang?"
"kenapa dengan abang amir?"
"yelah. kalau ira dah pergi, macam mana dengan abang amir nanti?"
"ira tak faham" alahai, blur jugak budak ni.

"ira, dengar sini. abang amir minat ira masa first time abang pergi rumah Ira dulu. masa tu, abang dah decide nak pinang ira dan jadikan ira sebagai suri abang."

sudahnya, tiada kesimpulan yang dapat kami capai. selepas aku bagitahu humairah tentang niat aku nak pinang dia tu, terus dia senyap. aku mengeluh.

"hai, mir. you buat apa kat sini?" tiba-tiba aku terasa ada tangan yang cuba memeluk ku. aku berpaling. alamak! Sarah. kenapala perempuan ni boleh ada kat sini.
"shopping barang."
"sorang ke sayang?" sayang? uweks. nak muntah aku dengar. Sarah ni sejak dia tahu aku ni anak bos, terus jer melekat dengan aku. gedik semacam.
"takla. dengan tunang I."
"owh. you dah tunang ke? I tak tahu pun."
"kenapa nak bagitahu you?" aku cuba meleraikan pelukannya. rimas. humairah disebelah hanya melihat sahaja. tapi aku dapat rasakan something dari pandangannya.
"ni ke tunang you? low class."

"wei, perempuan." tegur satu suara. kami berpaling kearah suara itu. Niza! kamula penyelamat abang.
"you ni siapa?" tanya Sarah
"ikut suka hati I nak siapa pun."
"you dengan tunang abang you ni low class. sorang tu pakai tshirt dengan jeans and sorang plak pakai baju kurung.." ejek Sarah.
aku dah berapi mendengar kata-kata Sarah. boleh dia kata humairah dengan niza ni low class. pakai lawa tutup macam tu still low class ke? tak faham betul aku dengan masyarakat sekarang. habis kalau nak jadi high class, kena pakai macam Sarah ke? terbuka sini sana. belum sempat aku membalas, Niza sudah menghamburkan kata-katanya.

"hello, miss. ikut suka hati kitorang la. nak bukak ke, nak tutup. mind your own bussiness. at least baju kitorang ni cukup benang. tak macam you. bukan setakat tak cukup benang, tak cukup kain lagi. nak suruh I sponsorkan kain ke?" wa,pedas gila Niza sembur.
"oh, lupa nak cakap. I ni adik Amir. you nak cari pasal, no hal. tapi ingat, I adik Amir. anak Datuk Hamdan." perkataan datuk hamdan ditekan.
"you all ni...aish.." jerit SArah sambil berlalu pergi.
"tak baik niza buat macam tu kat orang." tegur nazmi
"eleh. dia yang tak hormatkan orang lain, macam mana orang lain nak hormatkan dia. perangai pun..." bebel niza.

"abang amir.."
"ya, ira nak cakap apa-apa ke?"
"ira rasa, abang patut fikir balik hasrat abang nak pinang ira. kita ni macam enggang dan pipit. jauh beza jurang kita. bak kata perempuan tadi, ira ni low class. selalu pakai baju kurung. macam orang kampung."
"habis tu, ira nak pakai macam dia ke?" humairah menggeleng
"bagi abang, semua tu tak kisah. yang penting hati abang. abang tahu abang ikhlas nak jadikan ira suri abang. dah lama sangat abang fikir hal ni."
"ira muda lagi."
"kita kahwin?" tiba-tiba terkeluar cadangan bernas aku. kahwin sebelum dia fly, ok jugak.
"abang. ira nak habiskan belajar dulu. soal kahwin ni, langsung tak masuk dalam fikiran ira lagi."
"tapi, abang.."
"ira taknak dengar" kemudian, humairah berlalu pergi. meninggalkan aku sendirian.


"abang pernah dengar tak orang cakap. kalau kita sayangkan orang tu, kita lepaskan dia. kalau dia datang semula, dia memang jodoh kita. tapi kalau dia tak kembali, dia memang bukan jodoh kita."
"abang tahu tu, niza. tapi abang tak sanggup nak lepaskan dia. abang tak sanggup nak lepaskan dia pada orang lain. abang takut kalau-kalau dia jumpa orang lain. kat sana, mesti ramai lagi lelaki yang bagus-bagus."
"abang ni. cakap macam orang hilang bini. ingat abang niza ni tak bagus ke?"
"abang kena yakinla. insya allah, kalau memang dia jodoh abang, kemana dia lari pun, dia tetap milik abang." sambung niza lagi

betul jugak kata-kata Niza. tapi aku tak sanggup nak lepaskan humairah pergi. kalaula, dia jumpa orang lain..sanggupkah aku tengok diorang bahagia?


pada hari humairah fly, aku tak sanggup menjejak kaki ke KLIA. aku takut kehilangannya. namun, dalam terpaksa, aku melangkah juga masuk. namun, aku hanya memandangnya jauh. tak sanggup untuk menghantarnya pergi.

aku terpaksa juga memikirkan tentang kebahagiannya. aku tidak berhak untuk menghalangnya pergi. aku bukanlah sesiapa baginya. hanya berpangkat abang. kalaula betul apa yang Niza cakap dan kalau betulla humairah tu jodoh aku, mesti dia akan kembali padaku. lambat laun, mesti dia jadi milik aku jugak. cuma masanya belum tiba lagi.


********************


2 tahun berlalu namun tiada satu pun berita tentang humairah. dan aku masih lagi membujang. niza dan nazmi sudah selamat mendirikan masjid. cuma aku jer yang masih keseorangan. menunggu orang jauh yang tak kunjung tiba.

"mir, termenung nampak."
"takdela. aku pening sikit. banyak kerja la."
"kau sihat?" tanyya nazmi.
"aku sihat. kau dengan niza macam mana?"
"macam mana apa?"
"ala, buat bluar pulak. bila nak bagi aku anak sedara?"
"wei, kitorng baru kahwin 2 bulan kut. agak-agakla.."

"kau still tunggu humairah ke?"
"entahla. aku pun tak tahu. aku rindu sangat dengan dia ni."
"aku pun tak tahu nak cakap apa. macam mana la kau boleh terjatuh cinta dengan adik aku tu. nak kata bercinta, tak. berjumpa pun 2 kali jer."
"kau tak alami benda tu sebab tu kau tak faham."
"erm.apa pun. kau jaga diri elok-elok. next week, kitorng nak gi pangkor."
"saper? kau dengan niza ke? honeymoon ke?"
"erm.yelah. takkan dengan kau pulak."
"ha, bagusla tu. bagi aku anak sedara cepat sikit."
"banyak la kau punya anak sedara."

malam itu, aku bersendirian di bilik. menyiapkan kerja-kerja pejabat yang agak tertangguh. bunyi mesej masuk langsung tak mengganggu kerja-kerjaku. tepat pukul 2 pagi, kerja-kerjaku hampir siap. aku meregang-regangkan badan. penat.

setelah mengemas meja kerja ku, aku berlalu ke bilik air. mencuci muka dan bersedia untuk tidur. seperti biasa, sebelum tidur aku akan membelek-belek telefonku. eh, ada 2 mesej.

mesej pertama dari niza.
mesej kedua dari satu nombor pelik. hah, saper ni?

'lagi 3 bulan, saya balik. rasanya abang boleh buat apa yang patut.' hah? saper ni? abang? buat apa yang patut? apa dia?

terus aku mendail nombor tersebut. lama baru ada orang mengangkatnya. aku diam.dia pun diam. aku salah nombor ke?
"hai."
"hai." eh, suara ni. macam pernah kenal.
"i think you got your message just now." aku memberanikan diri untuk bertanya.
"owh.." ha, tu jer dia cakap?
"may I know, who is this?" tanyaku lagi. mulanya aku nak jer cakap bahasa melayu tapi bila tengok nombor ni macam pelik. takut pulak nombor alien mana.
"ni ira. humairah." aku terpaku sekejap. humairah? humairah nazmi ke?"
"humairah? humairha nazmi ke?" tanya ku untuk kepastian.
"erm."
yes!!!! betul. tapi mesej tadi..?

"apa maksud ira dengan mesej tu?"
"rasanya abang tahu apa maksud ira." alahai, dia nak berteka-teki dengan aku pulak.
"betul ke dengan apa yang abang fikir ni?"
"okla, abang. saya letak dulu. mahal panggilan ni. assalamualaikum." terus humairah letak telefon. membiarkan aku terkapai-kapai dengan telatahnya.
betul ke ni? aku tak mimipi kan? malam itu, terasa lena tidurku.


********************


kini, aku gembira dengan hidupku. bersama dengan Humairah dan seorang putera kami. yang pasal mesej tu, memang berkias betul maksud humairah. takut pulak bila aku fikir, yelah mana tahu tersalah tafsir, aku jugak yang merana.

3 bulan selepas panggilanku, Humairah pulang bercuti. dan percutian humairah di isi dengan perkahwinan kami. terkejut humairah apabila melihat persiapan perkahwinan kami, tapi terpaksa juga dia terima. semua persiapan aku uruskan. dari baju pengantin humairah ke makanan tetamu. semuanya di bawah arahan aku. haha. keluarga humairah dan papa mama hanya membiarkan aku menguruskan kerana ini adalah permintaan aku sendiri. bagiku, biarlah penat tapi at least aku tahu bertapa penatnya menguruskan sebuah perkahwinan. taubat. lepas ni tak nak buat dah.haha.


ps: hohoho...semoga enjoy dengan cerpen tak seberapa ni..hehe saya ni tak pandai nak letak tajuk cerpen,so saya bantai jer la.haha maafla kalau kureng. =)
posted by Penulisan2u @ 6:00 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
272 Comments:
  • At 15/11/09 10:47 PG, Anonymous sofi said…

    menarik cerita ni.
    oklah tu cara olahannya!
    suka sangat.

     

  • At 15/11/09 1:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adakh penilis seorg lelaki??
    xpe,klu tjuk xkna dgn cite xpe...
    asl jgn tjuk sdap,tp cite hampeh...
    2 lg org mrh...
    hehehe....

     

  • At 15/11/09 4:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syukk..
    hehe..

     

  • At 15/11/09 8:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    whoa. cam cite aku jek nih.
    rindunya nak blk mesia. :)

     

  • At 15/11/09 10:23 PTG, Anonymous zaitackey said…

    bley la..inche pnulis..
    tjuk bse je..cte pon suam la gak,hehe
    xpe..ley wat lbh bek nx tme.

     

  • At 16/11/09 11:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice stories..wat suspend je humairah tu...

     

  • At 16/11/09 2:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah, cerita'y seru.

     

  • At 16/11/09 2:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best...sweet jer..sy pun ske name humaira... sekurang2nyer ade gak crite yg still jaga batasan agama.. memg bgus.. sesuai untuk bacaaan umum dan kanak2..=p..

    -miss_purple-

     

  • At 16/11/09 4:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen ni bgs sngt.bila bc permulaan,ckp mengingatkan sy pd kisah sy skg ni.penulis seorg lelaki tp mampu menggarap sebuah cerpen yg cukup sempurna.TAHNIAH.bila tgk tjuk cam pelik jer,tp bc jer citer terus melekat.sebab tu kta ck "don't judge a book by it's cover".hopefully,penulis akan terus menghasilkan karya yg bermutu seperti ni.

     

  • At 16/11/09 7:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalau tak silap penulis ni pempuan.ak penh bc kat blog dia.bolehla cerita2 dia..

     

  • At 16/11/09 10:48 PTG, Blogger SyUhAdA said…

    ermmm....
    bes jgk cter nie...
    tjuk dia pon ok jgk...hehe...
    truskn brkarya...
    gud luck!!!

    ~~~syu90~~~

     

  • At 17/11/09 11:26 PG, Blogger Leeya Hezlin said…

    cite ni menarik la..gud job writer..truskn b'karya.. :)

     

  • At 17/11/09 1:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suka ceta ini,nma ank sya pn ada humairah.truskn brkrya juga.suka hppy ending.

     

  • At 17/11/09 4:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best,ayat simple je
    sng nk baca..
    teruskan lg usaha k :)
    -arelyn-

     

  • At 17/11/09 9:35 PTG, Anonymous aen said…

    best cter nie..simple but mantap..
    troskan usha n sukses selalu..

     

  • At 18/11/09 3:01 PTG, Anonymous light90 said…

    nice shoot!haha..simple but mantap..penuh dgn msg..yup.ak agree nama pangkat ta bawak kemane pon..mgkin senang kt dunie..tapi bkn kt akhirat..karya nie mengingat an ak kt kisah ak skunk..cmner la an ad anak tengku ley sangkut kt ak yg simple nie. tapi sbb ibu dyer yg pndg pd name..sad ending jela an..haha..

    caiyok!sokong ko penulis dari blkg..hehee

     

  • At 19/11/09 1:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen ni mmg mnarik hati aq...tjuk 2 krg pntg..tp ttp pntg gak..aq rsa pnulis cerpen ni laki..bb,bhsa 'aq' mlmbgkn llaki..n klo girl mmg pndai ltak tjuk...

     

  • At 19/11/09 4:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita yg menarik tapi cam x puas baca time kat part mir dapat mesej dari irah tu. kalau panjang sikit kat situ n huraikan sikit pe irah n mir tu wat pas kawin, msti lagi bes. sbb de 3 thun lg kn ira tu kena sambung blaja.pape pun, teruskan berkarya :)

     

  • At 20/11/09 9:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt...hal famly, frenz, cinta, agama..study.working..complete.nice story.

     

  • At 21/11/09 9:12 PTG, Anonymous blev said…

    alahai,cm kish percntaan aku jek nei...cume aku xbeljar luar negara...cume jauh jek dgn y tercnta...hek2..jmpa pum jarg sekali...ape2 pum beslah...hek3...

     

  • At 22/11/09 12:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik sgt

     

  • At 23/11/09 3:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring daaa...
    tjuk cam cun...
    tp citer kompem hampeh..nwy,,nice trying..

     

  • At 24/11/09 5:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cm lawak pn ada cr penulisan 2,,,agak wat sy tersengih..beberapa kali di cas gile..hehhee..nice story to read..

     

  • At 25/11/09 11:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story...best2....
    tp x byk olahan la..


    ~miSz sYa~

     

  • At 27/11/09 2:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud story.. kgkdg klakar gak ayt2 yg d guna.. go..go..caiyok!! (^_^)"

     

  • At 3/12/09 2:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni..puas hati ngn ending nye....len kali tulis lg cerpen yg best2 ye....

     

  • At 3/12/09 7:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..wah..
    best ending tuu....
    best sgt cter nie...kn2??

     

  • At 5/12/09 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm...cer nie ok la...x mcm cer andai ku tahu...kire 10 kali lg ok tau...hahahaha...at least puas ati gak bacer cerpen nie...

     

  • At 7/12/09 4:49 PTG, Blogger ain said…

    good story.
    cinta pandang perama
    haha
    ayatnyer santai
    I love dis story

     

  • At 9/12/09 3:58 PTG, Anonymous pelangi said…

    good job... citer ni best... tapi ader ker cinta mcm tu skrg ek??? hhuhu anyway... teruskan berkarya...

    pelanginansenja.blogspot.com

     

  • At 12/12/09 1:59 PTG, Blogger "starlover" said…

    sempoi~

    hahaha xD

    lelaki camtu wujud lagi ke? um

     

  • At 14/12/09 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestla...untung mak humairah n abgnya 2..dapat besan yg sm..huhuhu.pngkat datuk lg..tp mmg best cinta pertama 2.. n ia mmg sukar untuk dilupakan..

     

  • At 14/12/09 9:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CTE NIE BEST SGAT MENARIK SGT2...

     

  • At 16/12/09 9:33 PG, Anonymous hunnyezura said…

    wa....setianya....ada ke lelaki cam ni?/ good2
    olahan yg best dan x bersepah...keep it up..

     

  • At 16/12/09 11:22 PG, Anonymous dieya said…

    cite ni ok.. cme jln cte dia cm nk cpt je.. klu pjg sket msti lg best.. anyway, keep up da good works..

     

  • At 17/12/09 2:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok..best..
    tq utk penulis..
    btkan aty sye gmbire...
    hehehee
    gud job...

    :-)wiah....

     

  • At 18/12/09 3:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ske...
    cute n simple cter ni..
    hehehe...nice job..;p

    -junfirda-

     

  • At 20/12/09 12:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cam lucu je cre penulis ney tulis cerpen..
    dak laki eh???

     

  • At 20/12/09 5:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ler citer ni,,,,,,,,,,,,,,,,,,penulis cerpen ni laki ker ??????????????............

     

  • At 23/12/09 12:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler r cerpen nie...
    cm ader slah silah sikit dengan hidup aku...
    slamt berkarya e....
    do the best....

     

  • At 23/12/09 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni kurang menarekla..
    seolah cite dgn kwn2..
    perbaiki cket ek..
    cite x wt owg tertarik..

     

  • At 23/12/09 11:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm nice...suke jalan cerite die...

     

  • At 7/1/10 3:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke2..hehehe..ayat yg atas skali 2 plg best tp betul ker kalo kte sygkan oang 2 kte ptt lepaskan die...

     

  • At 7/1/10 10:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe nice story
    best..blh senyum sendiri....bahagia je rasa...

     

  • At 11/1/10 8:35 PTG, Anonymous eira maisarah... said…

    so fun...kalo leh nak agi pnjg..mgkin kdg2 kita nak reka ssua2 cite mncbar..but next time do the best..

     

  • At 17/1/10 7:26 PTG, Anonymous faz said…

    cete nih sanggat best coz mla2 jlnnye mcam ksh sye tp tak smpai ke pkhwinan coz sye mda g le huhu tp sye sokong ckap niza klau kta mencintai ssorang lepaskan dia kalau dia blik kpd kta maka dia ada lah milek kita

     

  • At 21/1/10 7:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la.. ending je kureng..

    bg la ending baik2 skit bro!

     

  • At 27/1/10 4:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ape citer nie...lau bleh cter 2 kna ada emosi ketika membacanya...bru best...leh mendalaminya lagi...

     

  • At 1/2/10 5:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple citer ni tp boleh la
    best la gak..pepun gud luck..
    do your best next time..

     

  • At 4/2/10 12:02 PG, Anonymous han said…

    haa..interesting..adekah cerita ini berdasarkan pengalaman penulis sendiri..hmm...sy pnya situasi pown sma..cuma jntina yg berbeza..dh msuk 3thn dier berada d mesir.. dier prnh cdgkan kami bertunang thn lps tp umr br 20thn.. tiada kaitan pown dgn usia cume syarat ibubpa apa2 settle after hbis blaja..sy ad 2thn lg utk tmat d ipta n dia d cairo lg 3thn..so just like ur intro if he's coming back to me perhaps his my destiny..wallahua'lam bissawab..all da best in ur writing.. (^_^)

     

  • At 5/2/10 3:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice..!like diz story....
    good job..!

     

  • At 9/2/10 11:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter nie sweet sgt...best..hehe..

     

  • At 12/2/10 1:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye..jln cerita yang sempoi.
    tapi ade meaning di sebalik cite nie..
    i like..

     

  • At 13/2/10 2:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aq dpt agk mst mood ko
    tgh enjoy time wat citer ni..
    bhs bez..tp
    idea kurg..
    ksmplnnya 4bntg ckup r..hehe
    ko bley jd pnls yg hbt ni..
    all the bez ya..
    -nurcahaya92-

     

  • At 16/2/10 10:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple tapi best. rasa enjoy tapi bahagian ending ada sikit rasa tak puas hati sebab cepat sangat.

     

  • At 17/2/10 11:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klu btol pnulis nie laki memg klakr la..,
    bhse yg pnulis gne,bhse yg owg pmpuan slalu gne..,
    sowie klu memg pnulis seorg LELAKI..,

     

  • At 21/2/10 2:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la....menrk gak.......gud job

     

  • At 21/2/10 11:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni..bestnye dpt pakwe mcm abg amir ni..
    hehehe..suke la ending citer..

     

  • At 24/2/10 10:59 PG, Anonymous Potret Kasih said…

    seronok cite ni, dari segi ayat simple, tak peningkan kepala. Semua ada family, kerja, kawan, cinta, study.. lengkap

     

  • At 5/3/10 3:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    slm..nice story..
    cerpen ni dak laki yg tulis ke..
    sbb ade certain ayt yg biase dak laki tlis...
    but the way..
    nice n simple cerpen..

     

  • At 8/3/10 8:21 PTG, Blogger cahaya said…

    hehehehe...comey jerk...(^_^)V

     

  • At 10/3/10 4:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulis ni pempuan.

     

  • At 11/3/10 5:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la ^^
    i suka sgt...
    nice story...
    must read ^^

     

  • At 17/3/10 6:42 PTG, Anonymous honey_dew said…

    dashyat la ,cinta pandang pertama .
    still snggup tunggu si dia ? great
    tapi , cerpen nie mcm diari pulak permulaannye .
    -,-

     

  • At 18/3/10 6:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    WOW!! nice story...

    i like it...muah.hehe

     

  • At 22/3/10 1:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt cter nie........................

     

  • At 23/3/10 2:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita mcm bdk2

     

  • At 25/3/10 7:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat cara penyampaian ct ni...klkr pun ad

     

  • At 26/3/10 8:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nyer ira ni...klu lah btol2 wujud pompuan camni, dah lama aku tangkap siot buat bini..fufufu.. sori amir..
    girlfriend kau menepati ciri2 gadis idaman ku... fufufu..

     

  • At 29/3/10 3:14 PTG, Blogger Anna Althofunnisa said…

    memg best cta ni..ketengahkn ciri2 yg patut da pd seorg prempuan..bkn nya ngn pkaian trdedah yg mampu mggoda hati lelaki..ingt la,dlm Islam sndri mementingkn agama dr kcntikan dan sgalanya..jd sbgai org2 kmpg..tak prlu malu ngn adat n cara pemakaian kita walau dikata kolot sklipn..yg pnting cara tutup aurat tu btol..
    ~nasiha~

     

  • At 30/3/10 9:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ceritanya best..
    sorry, tak pandai nak bagi komen lebih-lebih..

     

  • At 1/4/10 2:04 PG, Anonymous anggur_violet said…

    cter yg menarik..
    ade elemen romantik..
    i like it..

     

  • At 1/4/10 10:45 PTG, Anonymous angah said…

    cite nie best...not bad r...setia mnunggu ekk...ciri2 laki yg bek...huhuhu betoi kata org,lau ade jdoh,xkang lari ke mna,cme lmbt @ cpt je...last2 bsma gak...nice story...(",)

     

  • At 5/4/10 9:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes glerr....romantik and funny....

     

  • At 7/4/10 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah.. best larr story dye.. bhgianya lau dpt cm amir tu.. mmg setia.. god job kpd penulis dye.. ayt first tu mmg dh menarik hati pembace.. good luck..

    -nadia-

     

  • At 9/4/10 11:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam..
    Bagus cerita ni..
    All The Best lain kali..
    -Bintang-

     

  • At 10/4/10 12:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ar cter nye..
    enjoy tol ar ngn ctr ni..

     

  • At 12/4/10 5:28 PTG, Anonymous wawa said…

    cite dia blh tahan...best..sye suka kata yg mula2 tu...kita ttp bersama walaupon berjauhkan....asal ada jodoh je....heheheh..teruskan usaha anda

     

  • At 14/4/10 9:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni...happy ending...:)

     

  • At 20/4/10 5:27 PTG, Anonymous anum said…

    besh citer nih...
    sempoi aje...yg penting epy ending.
    suka watak2 dlm citer nih...
    good job.
    truskan bekarya yer...

     

  • At 21/4/10 3:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah,beznye takdir cte ni..berakhir dgn p'kahwinan akhirnye...huhuhu

     

  • At 22/4/10 11:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gat2 cter nih....
    suka gat2...

     

  • At 22/4/10 1:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best,,,,,,,,,,,,tahniah!!!

     

  • At 26/4/10 11:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat la cerpen ni.... tahniah kepada penulis..

     

  • At 27/4/10 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ske sgt... love at first sight.. lau jd kn dri sy.. wh best nyr... buat pnulis... thniah.. cter nie best

     

  • At 28/4/10 4:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    NICE...sempoi bt sweet...=)

     

  • At 3/5/10 1:55 PTG, Anonymous alis alila said…

    jln crita nie simple but memang best.. crita yg dicoretkan seolah-olah penulis sndiri yg alami ye.. good job.. good luck!

     

  • At 3/5/10 8:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yang menarik..emm teruskan usaha untuk menjadi penulis yang terbaik..=D

     

  • At 4/5/10 10:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    whoa kalau ada lelaki sebaik Mir ni sekrng... nak pinang dia lah..LOL... sweet jalan creta walaupun ayatnya agak tak cantik... tapi i like creta ni..

     

  • At 9/5/10 11:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    better u buat novel plak..
    cara penyampaian citer u menarik...
    bahasa pun senang nak faham..
    good job writer..!! :)

     

  • At 11/5/10 11:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen ok lah...
    santai...

     

  • At 11/5/10 1:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok tp,too short..

     

  • At 12/5/10 12:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    intresting sgt2...
    jln cerita best..
    bhs yg selamba...
    truskn usaha...
    :)

     

  • At 12/5/10 2:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.....
    Ya Allah....indahnya cite nie....moga diri ini bisa dbentuk umpama humaira...agar mndpt cinta sejati umpama cita seorg syabab spt amir.......
    *cerita yg menaruk,trsusun n bhs yg santai....
    *teruskn lg usaha utk mengasah bakat yg tlh danugerahkn....

     

  • At 13/5/10 3:45 PTG, Anonymous oshin said…

    cinta mampu tertaut tanpa kata,walau baru skali bersua muka:D

     

  • At 18/5/10 12:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni best...bgs lah msh mgekal kan crta cinta pada gadis yg islamik..sy hrp penulis dpt mghsilkan karya yg lbh bgs.

     

  • At 18/5/10 10:50 PG, Anonymous syasya said…

    bestnye cite ni bab ade tentang agama
    teruskan usaha yerk

     

  • At 19/5/10 12:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik citer nie..:D...

     

  • At 22/5/10 10:24 PG, Anonymous dandelion said…

    jln cerita yg sgt mnarik..
    cerita yg mnurut akal & bkn nafsu buatkan cerita ini tamapk hidup..
    penggunaan bhsa yg baik...
    mgkn slps ini penulis boleh bjinak-jinak dlm penulisan novel pula!!

     

  • At 22/5/10 11:03 PG, Anonymous lizasamad88 said…

    simple but nice..
    good try..

     

  • At 22/5/10 7:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ppeerrgghhhh...tersenyum bila baca...nic sgt....

     

  • At 22/5/10 11:17 PTG, Anonymous jizanny said…

    jalan cerita yang menarik, x jemu membacanya..rasa best sangat2..jujur,ikhlas,setia,kasih & sayang..syabas buat penulis..mudah-mudahan lepas ni boleh terbitkan novel pulak.. membuatkan saya untuk membaca dari awal hingga ke penghujungnya...syabas

     

  • At 25/5/10 2:47 PTG, Anonymous atiey said…

    thniah wt penulis cite ni..bez sgt!!! truskan usaha anda hehe..islamic story=)

     

  • At 2/6/10 3:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple, best! best sangat!!! menghiburkan!!!
    sampai tergelak dibuatnye.... 2 thumbs up! :)

     

  • At 3/6/10 1:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak...
    best..
    ska..
    pnlis dya laki ka??
    law laki tabik spring..
    ehheheheh

     

  • At 3/6/10 9:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni kne mengene ngn penulis ker?
    best je..

     

  • At 5/6/10 4:24 PTG, Anonymous fiqa said…

    hii..suke..suke.. suke cinta pndang pertame...
    cter ni besh.. wt la cter besh2 ag... syok!!

     

  • At 8/6/10 12:06 PTG, Anonymous missy izza said…

    bole thn ler cite ni...
    sgt sweet...tp ade ke lelaki yg sggup m'nggu pmpn lme cm tu??...heee...

     

  • At 8/6/10 7:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmmm....layan jgk citer ni
    tp dlm dunia nyata ni ade ke mcm tu??...hhahaha

     

  • At 9/6/10 11:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beshnya jd humairah..

     

  • At 9/6/10 3:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mula-mula bace citer nie macam tak bez tp sbnrnya bez sangat...
    sye ske citer nie...
    god job pnulis...

     

  • At 10/6/10 5:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ugak..
    trskan usaha..
    :-)

     

  • At 13/6/10 11:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eh..
    boleh ek kahwin gitu??
    hehe
    ak budak lagi. x tau pape.. ramai gak orang komen..
    bez cter nie..

    inae_chan

     

  • At 14/6/10 4:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...sy suka jalan cerita niey..kdg2 terfikir juga..knpa cinta sllu je memerlukan perngaobanan???



    gadis sepi..

     

  • At 20/6/10 8:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring, tak sabar langsung lelaki 2.....

     

  • At 22/6/10 3:35 PTG, Anonymous miss eira said…

    not bad.............best.....msih ade lelaki yg mtg n trime pompun "low clas" tp btol ke ade?

     

  • At 23/6/10 2:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crita yg mnarik n x mmboringkan..
    truskan berkarya yup..n gd luck!!
    from:(sweety)

     

  • At 30/6/10 10:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice your story....

     

  • At 5/7/10 5:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    canteqqqq punye idea

     

  • At 6/7/10 7:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyr...if dpt laki2 cm nie....so sweettttttt

     

  • At 7/7/10 4:44 PTG, Anonymous alya said…

    suka sangat cerita nie.teruskan berkarya k.

     

  • At 13/7/10 1:45 PTG, Anonymous zuera said…

    best jalan cite nie... x puas rasanya nk baca...

     

  • At 14/7/10 11:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nye simple,tp mmg best
    ske sgt..all the best.

     

  • At 20/7/10 2:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    seronknya dapat laki yg setia mcm amir.....
    tp susah nk cari laki yg setia sperti amir 2...
    seronk bace cerpn ini....

     

  • At 26/7/10 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ok...tapi tak lari dengan citer2 drama melayu..anak Datuk..hehe

     

  • At 31/7/10 9:15 PTG, Anonymous 6ixth_is said…

    best.....
    seronok....keep it up......

     

  • At 1/8/10 2:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...simple cuma kt bhgian akhir cpt sgt..truskan berkarya..

     

  • At 1/8/10 3:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestt!!!

     

  • At 3/8/10 1:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la gak..tp kurang ayat2 p0wer huhuhu..
    anywy gud j0b!

     

  • At 6/8/10 12:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story.. really ilke it.. thanks..

     

  • At 14/8/10 10:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ngarut la.,mne ade dlm real world camni = =" tp still bgus =) keep it up

     

  • At 15/8/10 3:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel ni sangat bes bgi sya ...legah jga hati ni bca novel..bes banga2....

     

  • At 16/8/10 3:36 PTG, Blogger Macik said…

    cerite yg menarik..n walupn ank org kaye..but still merendah diri..gud, teruskn ye..n sgt2 tepat..biarkn org yg kt syg tu pergi, tp..bl die dtg smule..tu la jdoh kt.

     

  • At 16/8/10 6:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gilerrr..idea penulish memang freshh..kan best kalo lelaki kat dunia niy mcm tuu..huhuhu

     

  • At 2/9/10 8:14 PTG, Anonymous zyan said…

    best.. saya suka erita ni..buat hati happy membacanya.. leh la masuk kategori komedi romantik gitu..haha..rasanya saya pun jadi angau sikit lepas baca cerita ni. ish,leh mabuk cinta lah pulak di buatnya...pe pun saya memang suka cerita yang lucu2 mcm ni...thanks.

     

  • At 6/9/10 10:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    romance..
    nice..
    i like this story..

     

  • At 8/9/10 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cute st0ry... c0mey sgt cter ney wlaup0wn simple..
    sng nk phm,,.. laen dr yg laen.. tp, still
    ad kew laki mcm ney..?? h0pe ad agy r c0z ssh nk cri
    pkwe cm ney.. hehe,.. lg stu, cmne ngn si sarah 2..?
    anyway, a very gud job.. well d0ne..!!!!!!!!!!

     

  • At 24/9/10 2:05 PTG, Blogger jacqueline said…

    best gak laa story nie...
    i like..

     

  • At 24/9/10 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mnarik sgt..sy ska...sorg llaki y penyanyang...

     

  • At 25/9/10 9:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penantian mmg 1 penyeksaan
    sama la mcm aku tp ending happy 4 ever
    berbaloi dgn ape yg dilalui 22222
    mmg best
    x sabo tggu cerpen yg baru.

     

  • At 4/10/10 12:19 PTG, Anonymous awek_syok said…

    best..
    missy izza..ko igt laki skunk nie cmne..?
    sejhat2 laki pown law dorang nk kawin dorang cri yg baek gak..
    ko nie mmg ler tau komen je..ntah2 nk wt krangan pown x pndai..
    tp pe2 pown wt pnulis..dont give up..
    improve yourself..

     

  • At 9/10/10 6:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgt menarik..tahniah kpda penulis ni
    alhamdulillah cinta ana lbh dari hmbenye amin yaallah

     

  • At 13/10/10 11:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm....best nyer cita ni,hapening je,,sesuai dengan perasaan seorang remaja...he2..tahniah di ucpkan kpd pnulis ye!

     

  • At 14/10/10 1:59 PG, Anonymous ezz_an said…

    superb....weii...jln citer tersusun...mudah paham...nice sesgt.tahniah...keep the gud work!!!!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 15/10/10 8:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang bahagia,sebab mak bapak diorg memahami hati anak mereka..walaupun berpangkat dato' still menerima org kampung..

     

  • At 20/10/10 12:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hmmm not bad la...best jln cerita nyer...mengimbau kembali cerita sendiri tp lama mengambil masa 14 tahun untuk kembali...Alhamdulillah dengan inzinNya dan Jodoh yang ditentukan akhirnya kami bersatu dan dikurniakan sorg cahaya mata...Aminnnnnnn syukur ke hadraNya....

     

  • At 22/10/10 9:11 PG, Anonymous weddpeace_318 said…

    seronok baca cerpen ni...kalo dapat di panjangkan, lg seronok..leh jd novel...hehehe
    for sure..i'll be the one of the customer....congrats...
    keep on the good job..

     

  • At 22/10/10 6:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suka jalan citer nye..
    bes..tersusun.

     

  • At 23/10/10 2:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best karya ny ... troskn lg ... lau ley smbung la cte ny ... =)

     

  • At 25/10/10 9:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam... citer nie simple tp menarik sgt!... tahniah....:))

     

  • At 28/10/10 3:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    olahan sempoi je..enjoy bace..

     

  • At 30/10/10 4:41 PTG, Blogger Lavender + Blue Rose said…

    bezla.... sempoi je... love at first sight! hahaha...

     

  • At 4/11/10 2:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crite niyh best arrr
    klakar pon ader
    tpi yg psti mmg best glew2

     

  • At 4/11/10 10:25 PTG, Blogger fie :p said…

    agak terhibur juga cerpen ini .. akhir mereka bersama .. btol klo deye judoh kita lari jao mane pon diye tetap milik kita . .

     

  • At 5/11/10 11:22 PG, Anonymous qiara said…

    baris2 ayat santai dan bersahaja
    puas sgt....

     

  • At 6/11/10 5:58 PTG, Blogger f.huSna said…

    wah..best2..menarik ^_^

     

  • At 7/11/10 5:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sye suka cite nie.Best sgt.Tahniah..=)

     

  • At 7/11/10 7:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jugak larh cter nyh..
    gud joOb;p

     

  • At 7/11/10 9:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez..

     

  • At 15/11/10 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm.. bes.. gud job..

     

  • At 22/11/10 8:15 PTG, Blogger wawaziz said…

    medic??
    rusia.. warh..tingat kt sm1..
    btw besh cita neh

     

  • At 26/11/10 11:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada smbgn kh?????
    novel ne terlalu ringkas, x klimaks n unsur2 saspens yg dpt mnarik prhtian pembaca.......

     

  • At 26/11/10 11:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blh smbg crita ne dgn lbh lanjut kh..........
    permulaan sdh ckp best........
    klimaks tak ada kh?

     

  • At 27/11/10 1:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke sgat.....

     

  • At 28/11/10 12:11 PTG, Blogger kumbang gm said…

    best....5 bintang..

     

  • At 28/11/10 3:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok criterr.. bst r...
    kata2 tu pun byk sgt mkna ... cdih r bla trigt blik..
    at least happy ending .. :)

    -risya qistina-

     

  • At 30/11/10 3:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best pon..ok la tulisan die..klaka pon ade..

     

  • At 2/12/10 7:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm...ska..
    boleh tahan jgak kishnya..
    ^_^

     

  • At 6/12/10 12:47 PTG, Blogger Baby said…

    senyum jer baca ;) sweet...tp adaker lelaki yang nak tunggu prempuan lama2?

     

  • At 8/12/10 3:48 PTG, Blogger adaadean said…

    romantikkkkkkkkkkk

     

  • At 13/12/10 12:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ish..aku je ker yg perasan kt part sarah tu wat kacau ada cket mistake..bt overall cter ni mang comel sgt
    n xmembosankan..;)
    -tulip-

     

  • At 15/12/10 12:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm..best gak ahhh..
    x bosn pn...

     

  • At 17/12/10 11:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sesangat!!!
    so great,
    so cute,
    so sweet,
    so interesting,
    so i really love it!!!
    ;)
    make novel la pnulis...
    so syok!
    gud lak olwez,,
    (^__^)
    [Hariey]

     

  • At 28/12/10 9:32 PG, Anonymous morning girl said…

    caiyok!!!!troskan usha k.....
    bez la cite ny....
    sk sngat2...

     

  • At 1/1/11 5:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie best....
    pndek tp mnarik pmbaca....
    sweet sgt.....

     

  • At 5/1/11 6:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best cgt2....usaha lebih Ok....tahniah

     

  • At 6/1/11 10:55 PG, Anonymous mrs amer said…

    wahhh.....mmg best sgt la...sy ska sht....best giler laa....truskn karya anda k...

     

  • At 10/1/11 9:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    hoho.cerpen nie sngt best.serius,mmg penulis berbakat.teruskn usaha anda.
    yes,quote tu sngt btol.
    kalo kita syg org kita kne lepaskan dia.kalo dia kembali,InsyaAllah dia jodoh kita.kalo x,biarlah dia dgn hidupnya.kita hny mmpu doakn kabahagiaan dia kn.
    Allah lbh tahu siapa yg tbaek utk kita.so,buat yg putus cinta jgn la terlalu frust.cinta bkn segalanya.jgn smpai membunuh diri kerana cinta sperti yg dbuat oleh org skrg.saya percaya pada jodoh.InsyaAllah anda akn bertemu dgn yg lbh baik.berdoalah kpd-Nya.ceria2 slalu.

     

  • At 10/1/11 4:32 PTG, Anonymous Babynazs said…

    best cite nie, cam ade kaitan ngan aku jek but xsangat le;)

     

  • At 13/1/11 12:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalau dibaca dengan teliti penulis citer ni mcm lelaki jer...
    best...saya suka..
    nanti buatlah lagi cerpen2 baru k...

     

  • At 15/1/11 5:11 PG, Blogger mieralee said…

    rasa mcm nak jadi humairah tuh jew :(

     

  • At 15/1/11 12:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sangat menarik cerita ini..
    tahniah2...

     

  • At 19/1/11 10:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice try
    comel cter ni
    hehehehehehe
    like it

     

  • At 20/1/11 6:39 PTG, Anonymous Qis said…

    best cerpen ni, tak nyesal aku bace.(aku bknlah minat sngt bace bende2 camni. adek aku yg pakse, hehe)
    tapi bagus la, aku pun dah suke penulis ni wpun tak kenal, haha

     

  • At 28/1/11 2:03 PTG, Anonymous sayang cinta said…

    cter nih agak sweet lar..
    tp bt0l jgk ade ker laki mcm amir tu pd zman skrg nih?
    klu x brtuah lah mcm humairah tu..huhu..

     

  • At 7/2/11 12:45 PTG, Anonymous hanna fathiha said…

    best.......tak la bosan sgt....
    care pengunaan ayat pon bgus wlaupun agak simple....
    ^_^

     

  • At 25/2/11 10:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bca cerpen pun dah naik semangat nak beli novel n trus bca...b'dasarkan cerpen nie nmpak olahannya menarik...i like....

     

  • At 8/3/11 7:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sngt...

     

  • At 13/3/11 11:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beshhh!!!
    congratz da writer!!
    smple but nice..

     

  • At 13/3/11 11:57 PTG, Blogger _siti noraien_ said…

    intersting...i like it....congrats 2 pnulis...so sweet la....:)

     

  • At 15/3/11 10:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i loik...:)
    pez time bace watak utame lelaki..pencerite lelaki..sallu pompuan je..laki ni cam x de feeling tol la!

     

  • At 17/3/11 10:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Aku berhenti membaca sejenak selepas ku terjumpa bahasa pasar.

     

  • At 18/3/11 4:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending yang happy....so sweet..

     

  • At 19/3/11 10:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye lau dpt laki cmtu....so sweeet........:)

     

  • At 19/3/11 7:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer niey (^^)
    like.....

     

  • At 21/3/11 9:31 PTG, Blogger sky said…

    hehe...bez2
    pnulis ni laki eh?
    simple n enjoy reading...:)

     

  • At 5/4/11 12:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedap la...ayat pun sempoi je...
    p/s:lau bloh mkn dah mkn dah...hehe

     

  • At 12/4/11 9:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best.... ayt leh thn... haha...

     

  • At 19/4/11 10:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagi saya semua cerpen yang saya baca tak pernah membosankan.................

     

  • At 29/4/11 12:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    seronok la bace..sweeeeet sgt... kalu la boy sye mcm uh.. :((

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group