BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, November 16, 2009
Cerpen : Jika itu takdirNya
Nama Pena : oRkId eDyliYnE

"Baby. Dah siap?" tanya Iqmal Zyad sambil memandang fail yang berlambak di hadapan matanya. Sebelah tangannya sibuk memusing ligat pen yang dipegangnya tanda dia berfikir. Sesekali kening yang tebal hampir sahaja bercantum.

"Not yet bie. Colud you please come here and wait for me?" tanya Syaeqa Umaira manja sahaja bunyinya di hujung talian.

"I can't baby. Baby siap dulu, dah siap nanti, give me a call. Ok sayang? Bie banyak kerja sangat ni." Beberapa ayat diturunkan di atas kertas yang menjadi perhatian matanya kala itu. Pen berdakwat basah itu mula menjalankan kerjanya.

"Fine. Setengah jam lagi baby call. Bye bie. Assalamualikum." Masih lagi manja dan lembut bunyi suaranya.

"Waalaikummussalam." Telifon bimbit lipatnya sekadar diletak tepi. Helaian di hadapan mata diselak lagi mencari apa yang dimahukan.

Dalam asyik dia mentelaah kertas kerjanya, pintu bilik pejabatnya diketuk.

"Come in."

"Encik Iqmal Zyad. Tak nak balik lagi?"

"Oh Lisa. Tak. Saya banyak kerja lagi ni. Kalau awak nak balik, baliklah dulu." Wajah tidak diangkatnya lansung.

"Encik Iqmal Zyad."

"Nak apa Lisa?"

"Hai. Sibuk sangat sampai suara akak dengan secretary Zyad pun, Zyad tak boleh nak beza ke?"

Iqmal Zyad mengangkat wajahnya. Terpampang wajah berkerut kakaknya di hadapan meja.

"Akak. Bila masa sampai?" tanya Zyad kembali sambil menghulurkan salamnya setelah pen diletakkan.

"Macam mana Umaira nanti bila kamu dah kahwin dengan dia. Tak ada masa lansung. Jangan sampai suara isteri dengan suara orang gaji, kamu tak dapat bezakan. Sudah. Akak tak jamin." Sekadar berseloroh dia duduk mengambil tempat di kerusi hadapan meja besar yang bertanda 'Iqmal Zyad bin Dato' Ghanni – Pengarah Lembayung Corp.' itu.

"Ke situ pula akak ni. Bila balik? Projek dekat Ipoh dah ok ke?" Wajah Khaisara Mayisya yang kelihatan tenang itu ditatapnya.

"Tengok tu. Akak datang sini je, tak ada benda lain yang dicakapnya. Projek, meeting, client. Tak boleh ke akak nak lawat adik akak sesekali dekat pejabat ni? As your sister. Not as your bussines partner." Sesekali mata di balik kaca mata berbingkai penuh itu dibulat-bulatkan.

Senyuman lebar dipamerkan di bibir nipisnya.

"Hari ni pergi kedai pengantin untuk comfirmkan pasal baju yang ditempah tu. Mama dah beritahu belum?"

Iqmal Zyad mengangguk. Pandangannya ditalakan pada bingkai kaca berbentuk hati di tepi mejanya. 'My sweet baby – Syaeqa Umaira'. Cantik gadis berwajah bujur sirih dan bertudung litup itu dengan senyuman menguntum ceria di bibir munggilnya. Sering kali wajah di dalam bingkai itu ditatapnya jika ada kelapangan dan perlukan ketenangan seketika.

"Umaira tak cakap apa ke?"

"Cakap?"

"Yelah. Lagi 5 hari nak kahwin, awak tu boleh duduk melekat lagi dengan document and your proposal tu. Tak pergi teman dia shopping or pergi spa or something?"

"Dia boleh pergi dengan ibu dia kak. Mama pun selalu temankan dia. Tu adik dia dua orang tu. Sibuk juga nak cantik-cantik. And also, tak nak kalah adik akak yang dua orang dekat rumah tu."

"Yelah. Ada je jawabnya pengarah besar ni. Tak kesian lansung ke dengan buah hati awak tu? Sabar memanjang. Kalau akak, mau kena abang Taufiz tu akak kerjakan." Hujung tudungnya dibetulkan kedudukannya.

"Kesian. But, mama pesan, tak elok jumpa selalu kalau dah nak kahwin ni. Better Zyad buat kerja. Kan? Bukan Zyad tak nak kak. Zyad tahu Umaira tu tahu nak sabar dengan Zyad ni, that's why I choose her to be my wife. Not perempuan perangai macam akak. Tak sabar."

"Menjawab lagi dia. Zyad. Kutuk akak pula. Ni. Pukul berapa nak pergi kedai pegantin tu? Mama kata dia tunggu Zyad dengan Umaira dekat sana. Tahu kan?"

"Akak dah beritahu dua kali masuk ni. Zyad tahu."

"Malas akak nak layan kamu. Akak pun nak gerak ni. Jumpa dekat sanalah."

Iqmal Zyad mengangguk sambil punggungnya diangkat.

Khaisara Mayisya menggeleng dengan senyuman sebelum berlalu meninggalkan Zyad yang mengambil langkah ke bilik air di bahagian hujung biliknya itu untuk mengerjakan solat Asar sebelum melakukan perkara lain.

Selesai bersolat, telifon bimbit di atas mejanya menjerit pinta diangkat.

"Assalamualaikum."

"Waalaikummussalam bie. Ayah suruh baby ikut dia. So, kita jumpa dekat kedai tu jelah. Baby dah nak bertolak ni. Bie pun bolehlah keluar juga."

"Ayah dah balik outstation?"

"Bie ni. Semalam lagi baby dah beritahu, ayah dari hari Khamis dah balik. Lupa ke?" Ketawa kecil Syaeqa Umaira yang memang mampu menambat hati lelakinya itu semenjak pertama kali mendengarnya, mengusik gegandang telinganya.

"Sorry lupa. Oklah bie gerak ni. See you there. Assalamualaikum."

Salamnya bersahut sebelum talian dimatikan. Telifon bimbit diletak dalam poket seluarnya sebelum berkemas.

Kot coklat kehitaman yang dikenakan dengan kemejanya digapainya. Sekadar disangkutkan ditangan, dia berlalu meninggalkan bilik pejabatnya.

++++++++++++++++++++++++++++++

'Mana satu nak pilih ni? Kak Mayi ni memang tak faham dengan aku yang tak pandai nak pilih barang perempuan ni,' getus hati Iqmal Zyad sambil membelek beberapa tudung yang bergantungan dengan corak yang bermacam warna.

Dia mengeluh kecil. Sesekali tangannya bermain di helaian itu. Memilih kalau-kalau ada yang berkenan pada matanya.

Masih buntu. Tiada sehelai pun yang menarik perhatiannya. Dia berpaling pada gantungan yang lain.

'Warna tu sesuai ke dengan mama?' getus hatinya dengan senyuman di bibir melihatkan tudung yang cantik warnanya bergantung tidak jauh dari tempat dia berdiri.

Kakinya menapak. Matanya terus-terus melekat pada helaian tudung berwarna kuning cair dan dihiasi batu-batuan di tepi-tepinya.

Mendarat sahaja tangan kasarnya di tudung itu, satu tangan kecil terlebih dahulu menyentuhnya membuatkan tangannya berada di atas tangan itu.

Zyad menoleh. Terpaku seketika anak matanya pada wajah mulus yang berada di sisinya itu. Tinggi sekadar separas bahunya sahaja.

"Encik. Tangan saya," getus gadis itu dengan muka yang kian merah. Bibirnya yang munggil berkilat itu diketap seakan menahan kesakitan.

"Sorry. I don't mean it." Tangan ditarik dan terus dimasukkan ke dalam kocek seluarnya. Jantungnya berdegup pantas memalu perasaan.

Gadis itu tersenyum nipis sambil memicit tangannya. Sakit barang kali kerana genggaman tangan besar Zyad.

"Sakit ke?"

"Sikit."

'Merah. Kuat sangat ke aku genggam? Tak pasal-pasal tangan anak dara orang aku pegang.' Hatinya diasak rasa bersalah melihat tangan berjari runcing itu.

"Cik nak tudung ni ke?"

Gadis itu mengangguk kecil.

"But, kalau Encik nak, ambillah. Saya boleh cari yang lain." Dia menundukkan sedikit wajahnya dan mula hendak berlalu. Lemah-lembut tutur gadis bertudung merah jambu itu membawa lari hatinya yang tidak pernah terbuka lagi untuk mengenali apa itu cinta.

"Cik."

Gadis itu berhenti dan berpaling seakan tahu dirinya yang dipanggil.

"Tudung ni."

"It's ok. I can buy it next time." Tuturnya lembut, selembut raut wajah bujur sirih yang kemerah-merahan itu.

Zyad mengganguk.

"Encik. Nak beli ke?" tanya juru jual yang baru menghampirinya secara lansung menarik perhatiannya dari terus-terus memerhati gadis kecil molek berbaju kurung dan bertudung itu.

Zyad mengangguk lagi. Sekilas matanya terpandang beg tangan berwarna merah jambu di atas timbunan kain tudung yang berada betul-betul di bawah gantungan tudung yang dipilih Zyad tadi.

'Miss tudung pink tu... Dia teringgal handbag ke?' Teringat dia pada kakaknya yang suka mengenakan beg tangan dengan baju yang dipakainya.

"Encik. Ada lagi ke yang Encik nak?"

Zyad menggeleng.

"Bayar dekat sana ye." Kaunter ditunjuk.

Tangannya menggapai beg tangan itu kerana dilihatnya tiada pelanggan lain lagi di situ. Sepanjang di kaunter, juru wang asyik memerhatikannya yang membawa beg tangan itu. Mungkin kelihatan pelik tambahan lagi kena pula dengan baju kemeja yang dipakainya waktu itu.

Berpusing-pusing dia di dalam pusat membeli belah itu mencari kelibat gadis tadi. Dari satu kedai ke satu kedai. Dari kedai baju, ke kedai kasut. Masuk pula ke kedai pakaian wanita. Namun hampa. Tidak pernah hatinya keluh kesah seperti waktu itu.

Jam tangan dipandang sekilas. Waktu mula menginjak jam 10 malam. Sejam lebih dihabiskan hanya untuk mencari gadis itu. Benak hatinya dipenuhi tanda tanya. Bagaimana gadis itu pulang? Bagaimana gadis itu dengan ketiadaan telifon bimbitnya? Bagaimana dan bagaimana.

Kepenatan mencari membawa dia terus ke tempat letak kereta bawah tanah. Dari jauh. Dilihatnya ada sekumpulan lelaki berbaju serba hitam berdiri di sisi keretanya.

Semakin dekat dia melangkah, baru dia perasan ada satu kereta Myvi putih di sebelah kereta mewahnya itu. Di balik beberapa lelaki yang berdiri itu, kelihatan seorang gadis bertudung merah jambu yang mukanya merah dan pipi dibasahi titisan jernih.

"Oi!" jerkah Zyad sekadar menarik perhatian 5 lelaki itu.

Seperti apa yang difikirannya, lima lelaki itu berpaling. Masing-masing mengangkat kening dan gadis itu terkebil-kebil.

"Korang buat apa dengan dia?" tanya Zyad kasar sambil mendekati kumpulan itu.

"Nak..." Belum sempat lelaki berbaju tanpa lengan itu menjawab, penumbuk besar Zyad mendarat di tulang pipi lelaki itu.

"Bro. Wait. Sabar," getus seorang kawannya dan memabantu rakannya yang sudah terjelepuk kerana penumbuk Zyad itu.

"Apa sabar? Korang kalau nak buat kerja tak senonoh, bukan pada dia. Kau tahu tak dia isteri aku?" Selamba dia berkata dengan muka yang sudah merah kerana marahnya. Sekadar membuat alasan untuk menakutkan dan membela gadis yang mula hinggap dan bergayut di tangkai hatinya itu.

"Bro. Kitorang tak buat apa dengan isteri lu ni. Dia hilang handbag. So, all the stuff are in her handbag. Termasuk kunci kereta dia ni. So..."

"Diorang nak tolong saya," sambung gadis itu dengan wajah kasihannya. Air mata yang menapak di wajah mulusnya dikeringkan.

Zyad mengangkat keningnya. Silap tindakkan.

"Dekat tangan awak tu..."

"Oh. Ni. Beg awak, sayang. Awak tinggal dekat kedai tudung tadi," lakon Zyad menutup malunya yang mula menyerbu mukanya.

"Lah. Handbag awak dekat suami awak tu ke?"

"Tak pasal-pasal makan penumbuk suami orang."

"Kau tinggalkan isteri kau yang cantik ni sorang-sorang dekat underground parking ni kenapa bro? Masalah lah lu ni."

Satu-satu ayat keluar dari mulut mereka yang beransur-ansur meninggalkan tempat itu.

Zyad menyentuh belakang lehernya. Malu semakin membahang. Tidak pernah dia bertindak sebegitu rupa. Entah kenapa air mata di wajah putih gebu itu menyentap rasa dalam jiwa lelakinya.

"Thanks." Lunaknya suara gadis itu mengetuk gegendangnya.

Zyad mengangguk dengan senyuman nipis yang terpaksa dia ukir untuk menutup malunya.

"Boleh saya nak beg saya? Dah malam sangat ni. Nanti ayah dengan ibu saya risau."

"Oh. Ni. Lain kali jangan tinggal merata-rata ok." Sempat dia berpesan.

"Thanks." Beg dibuka dan kunci kereta dikeluarkan.

"Cik." Tangan gadis itu terhenti dari membuka pintu kereta.

"Can I know your name and your phone number?"

Gadis itu terdiam. Mata bundar berbulu mata lentiknya terkebil-kebil memandang wajah bersih Zyad.

"Or maybe kita boleh jumpa lagi?"

Gadis itu mengetap bibirnya seakan berfikir ayat yang terbaik untuk diberikan pada Zyad.

"Saya milik ayah dan ibu saya. I think, better Encik minta pada diorang dari minta dari saya. Saya dah lambat ni. Saya balik dulu. Thanks and Assalamualaikum."

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ketukkan di pintu kereta mengejutkan Zyad dari lamuannya mengenai pertama kali dia berjumpa gadis bernama Syaeqa Umaira, tiga bulan lepas. Seorang guru tadika yang lemah-lembut kelakuannya.

Paras tingkapnya diturunkan kerana seorang gadis berbaju kurung sutera sedang berdiri di luar seakan menantinya. Menjongol wajah bujur sirih kemerahan Umaira dengan senyuman mekarnya.

"Mama tanya. Bie tak nak keluar ke?"

"Hmm."

"Dije tanya. Nak try baju pengantin dan ambil gambar tak? What you think?" bual Umaira sementara mereka menapak ke kedai pengantin yang bertentangan dengan tempat dia letakkan kereta itu.

"Tak perlulah. Sebab lagi 5 hari je lagi bie dapat tengok baby pakai baju pengantin kan?"

"But, I want to. Yelah. Manalah tahu, baby tak sempat nak pakai baju pengantin yang kita tempah tu." Perlahan dia berkata seakan berbisik tapi mampu lagi telinga Zyad menangkapnya.

"Why are you talking like that? Tak baik tau." Seakan lain macam sahaja bunyi suara itu.

Syaeqa Umaira berpaling dan secalit senyuman diberikan pada tunangnya itu.

"Fine. Kita try and take some picture untuk kenangan beli baju pengantin. Ok?" Seperti apa yang dikata Kak Mayinya. Sesekali, apa salahnya dia ikutkan sahaja permintaan Umaira kerana selalu sahaja gadis itu bersabar dengan dirinya itu.

Itulah sifat Umaira. Dia akan meminta sekali sahaja. Jika tidak diberi, dia tak akan meminta lagi. Sabarnya sifat Umaira memang dia kagumi. Sekali pun tidak terbakar marahnya jika Zyad lupa janjinya. Cuma sifat manjanya itu kadang-kadang terlahir walaupun dia anak pertama dalam keluarga. Sifat yang baru ditonjolkan pada Zyad semenjak hari bahagia mereka semakin hampir.

Melebar senyumannya dan mengangguk.



"Ibu, mama. Macam mana?" tanya Umaira sambil tersenyum.

Zyad yang asyik membelek gaun pengantin juga berpaling memberi perhatian pada suara itu. Terkesima sebentar dia melihat wajah itu yang sudah cantik dirias dengan pakaian pegantin bertudung yang berwarna krim keemasan. Naik seri wajahnya ketika itu.

"Bie?" Panggilan itu menarik Zyad kembali ke alam nyata. Umaira yang berdiri di hadapannya ditatapnya terus. Senyuman manis di bibir munggil itu tidak pernah lekang.

"Macam mana?"

"Hmm?"

"How do I look?"

"Cantik."

"Sementara je tau cantik ni."

"Saya tahu." Suka betul diri itu mengingatkannya. Kata Umaira, 'Kalau cantik Umaira yang Zyad sayang? Zyad kena ingat. Cantik ni hanya sementara je.'

Memang kecantikkan wajah itu menarik perasannya. Tapi hati bersih milik gadis itulah yang membuat dia mampu nafikan yang kecantikkan itu adalah yang kedua selepas hatinya.



"Macam ni boleh ke?" tanya Umaira seronok hendak mengambil gambar dengan pakaian pengantin sedondon yang disarungnya bersama Zyad di sisi.

"Cantiklah Kak Umai. Adik pun nak lepas ni boleh?" seloroh Faiqa. Adik kedua Umaira yang berdiri di belakang kamera.

"Tunggu Iqa cukup umur dululah. Kak Mira pun tak kahwin lagi. Gatal," getus Miralya, adik bawah Umaira, anak kedua Dato' Farid.

"Bergaduh pula," getus Umaira dengan senyuman. Kedudukan selendang yang dikenakan dengan tudung kosong itu dibetulkan sedikit.

"Ok Zyad. Dekat-dekat sikit. Bukan macam tu..." Membebal mulut Dije menyuruh Zyad membetulkan kedudukan dia berdiri.

"Zyad. Diri belakang Umaira. Baru nampak mesra," cadang Kak Mayi pula. Tersenyum setiap wajah itu.

"Macam ni?"

Dije dan Kak Mayi mengangguk serentak.

___________________________________________

"Umaira. Dah suruh Zyad ambil baju untuk khatam malam nanti?" tanya Datin Marisa, mama Iqmal Zyad sementara lalu di bilik tamu, tempat dimana saudara berkumpul dan turut memeriahkan majlis berinai itu.

"Belum ma." Tersenyum bibirnya melihat keletah anak-anak saudara dan adik-beradik dia dan Zyad yang sibuk menghulur tangan hendak mengenakan inai di jari masing-masing.

"Mana pergi budak ni. Dipesan. Entah dia ingat ke tidak malam ni dah start majlis. Orang sibuk dekat rumah ni, dia tak sudah-sudah dengan kerja dia."

"Biar Umaira yang call dia ma." Tidak mahu dilihatnya Datin Marisa terus-terus risau mengenai anak lelakinya yang satu itu.

"Yelah." Datin Marisa berlalu.

"Kitorang nak pekat macam Kak Umai tu..." Kedengaran suara kecil Maya, anak saudara Zyad yang tangannya dirias Salwa, pendandan yang dipanggil untuk majlis yang akan diadakan.

"Ish budak ni. Itu pegantin. Awak tu duduk tepi je tau," bidas Salwa sambil dicubitnya pipi Maya yang banyak cakapnya itu.

Keletah mereka semakin membuatkan bibir Umaira tersenyum. Tangannya yang cantik berinai itu dipandang dan dibeleknya beberapa ketika. Dari tengah hari tadi lagi majlis berinai itu berlansung dan Umaira lah orang pertama yang dipakaikan. Jadi, petang, mereka mula menyerbu Salwa meminta dipakaikan kerana dilihatnya cantik hasil di tangan putih gebu Umaira yang dihiasi inai itu.

"Tepi kejap. Kak Umai nak keluar ni," pinta Umaira sambil membetulkan selepang tudungnya yang terjatuh.

Mereka ke tepi memberi laluan. Kebingitan di dalam bilik itu memaksa Umaira keluar supaya senang dia hendak bercakap dengan Zyad.

_________________________________________

"Encik Iqmal Zyad, tak nak balik ke?" tanya Lisa yang baru sahaja menjengul setelah dibenarkan masuk sebentar tadi.

"Kejap lagi Lisa. Kalau awak nak balik, baliklah," jawab Zyad tanpa mengangkat wajah.

Lisa mengangguk.

"Saya balik dulu."

Zyad mengangguk. "Assalamualaikum."

Kerana terbiasa dengan cara Umaira, dia pasti akan mengucapkan perkataan itu sama ada baru bertemu atau hendak berpisah.

Lisa mengangguk lagi sebelum menjawab salam.

Seketika Lisa keluar, telifon bimbitnya bergetar. Tanpa melihat siapa pemanggil dia menjawabnya.

"Asslamualaikum."

"Waalaikummussalam bie. Mama tanya. Bie dah ambil baju untuk majlis khatam malam ni?" tanya Umaira di hujung talian.

"Baju khatam?" Pen dipusing-pusingkan di jarinya seperti selalu.

"Hmm. Bie dah ambil?" Lembut suara itu bertanya

"Ya Allah. Belum lagi sayang." Dalam dia memusingkan pennya, pen itu tersasar dan jatuh terpeanting jatuh dari mejanya membuatkan berkerut dahinya. Tidak pernah tangannya terlepas memusingkan pennya.

"Bie dekat mana tu?"

Zyad bangun untuk mengambil pennya. "Office sayang. Sikit je lagi benda ni. Nanti bie balik, bie ambil baju tu ye."

"Dah pukul 5.45 ni. Takut tutup kedai tu. Biar baby pergi ambil jelah ye," pinta Umaira.

"Boleh juga. Ouch," getus Zyad ketika sikunya terhantuk pemegang kerusi sewaktu dia hendak bangun dari mengambil pennya.

"Bie. Are you ok?" Kedengaran risau suara lunak itu.

"Ok. Bie terlanggar kerusi je."

"Ok bie. Take care ok. Jangan balik lewat sangat."

"Hmm. Assalamualaikum sayang."

"Bie," panggil Umaira tidak manjawab salamnya.

"Jangan lambat balik ye. Baby takut tak sempat nak jumpa bie."

"Sempat baby. Jangan risau ye. Kejap lagi bie balik. Bie nak siapkan kerja ni. Bie letak ye."

"Bie wait."

"Apa lagi baby?"

"I think it's too early to say this. But, I want you to know, I love you. Kalau tak ada jodoh antara kita..."

"Kenapa baby cakap macam ni?"

Umaira di hujung talian diam.

"Baby?"

"Hmm."

"I love you too. Jangan nak buat saya fikir bukan-bukan ok. Saya letak ni. Assalamualaikum."

"Waalaikummussalam."

Zyad mengerutkan dahinya. Kenapa lain macam sahaja kelakuan Umaira sejak kebelakangan itu. Tidak pernah dia mengucapkan perkataan itu. Katanya hendak dihadiahkan ucapan itu selepas akad nikah nanti. Ucapan salamnya juga kedengaran lain sahaja. Seakan berat hati Zyad waktu itu.

Dia duduk menyambung kerjanya. Berkira-kira hendak pulang sebelum pukul 7 kerana majlis khatam berlansung pukul 9 malam nanti.

Satu-satu fail dibuka dan disemak seperti selalu. Selesai di atas meja, dia bangun mencari fail di rak belakang mejanya. Tarik sahaja fail yang dikehendakinya, bersepah kertas-kertas dari dalam fail terbang berterabur di lantai. Seakan ada benda yang tak kena dengannya sepanjang hari itu.

Kertasnya dikutip. Tidak sampai separuh, telifonnya menjerit pinta diangkat. Diletakkannya sahaja kertas di lantai dan berlalu mendapatkan telifonnya yang seakan menggamitnya untuk pantas menyambutnya.

'RUMAH'. Berkerut seketika dahinya sebelum melekat telifon berwarna putih itu di telinganya.

"Assalamualaikum Zyad. Balik sekarang. Umaira, Zyad. Umai..." Kedengaran tangisan mamanya di hujug talian belum sempat pengucapannya diteruskan.

"Ma. Kenapa ni? Kenapa Umaira?"

"Umaira accident depan kedai baju pengantin."

Bagai ditarik kasar degupan jantungnya waktu itu. Kakinya lemah untuk berdiri.

"So, sekarang. Umaira dekat mana ma?" Tubuhnya disandarkan di dinding. Menampung kakinya yang kian lemah menerima berita itu.

"Kecemasan. Tapi..." Sekali lagi suara tua itu terhenti.

Air matanya mengalir lambat bersama sorotan tubuhnya yang hampir terduduk.

"Umairah dah tak ada Zyad. Dia dah tak ada." Akhirnya berita itu sampai ke corong telinganya setelah lama mendengar mamanya menangis di hujung talian.

'Baby...' Hatinya meronta kuat. Tak mampu dia melawan takdir yang hebat itu.

____________________________________________

'Pandai Dije ambil. Nampak cantik.' Manja suara Syaeqa Umaira sambil membelek gambar yang diambil Dije terdendang di telinganya waktu itu. Satu-satu gambar dia bersama Umaira yang memakai baju pengantin itu dibeleknya.

'Bie. Rasanya, sama macam ni ke kalau hari nikah nanti?'

'Nope. Akan cantik lagi dari ni.'

'Kalau baby pakai baju putih waktu malam sebelum nikah nanti, bie rasa macam mana?'

'Baby pakai apa pun. Cantik sayang.'

'Kalau solekkannya berbeza, tak ceria macam ni?'

'You still the most beautiful one baby.'

'Hope so.'

Terngiang-ngiang perbualannya bersama Umaira ketika di meja makan waktu makan malam dua keluarga yang agak meriah selepas mereka singgah di kedai pengantin itu.

Malam yang sepatutnya meriah dengan majlis khatam digantikan dengan majlis kenduri pengkebumian Syaeqa Umaira yang cantik memakai baju yang menjadi pilihan hatinya. Baju putih yang dikatanya dia hendak sarung pada malam itu.

Dan hari yang sepatutnya menjadi hari bersejarah penyatuan dua hati, menjadi titik pemisah antara Iqmal Zyad dan Syaeqa Umaira.

__________________________________________

"Uncle Iyad. Uncle nak beli ke tu?" tanya saorang kanak-kanak perempuan sambil menarik-narik seluarnya manja sambil tangannya menuding pada apa yang dipegang Iqmal Zyad.

"Taklah. Mana mama Eqa?" tanya Zyad sambil meletakkan tudung kuning cair itu kembali ke tempatnya. Tubuh anak kecil berumur 5 tahun itu diangkat.

"Mama dekat sana. Beli tu," tunjuknya dan jari kecilnya menunjuk pada Adria Madiya, adik bongsu Zyad yang sedang berdiri di kaunter.

"Itu kan cantik. Uncle Iyad tak nak beli ke?" Kembali dirujuknya pada tudung yang tadi dipegang Zyad.

"Tak. Tak ada siapa nak pakai nanti kalau Uncle Iyad beli. Jom," ajak Zyad sambil menyentuh kepala anak buahnya itu.

Kakinya melangkah keluar dari kedai tudung itu. Kedai yang menjadi saksi pertemuan dia dan Syaeqa Umaira, 10 tahun lepas. Dan warna tudung yang sama membuatkan itulah kali pertama dan kali terakhir tangan Syaeqa Umaira disentuhnya.

'Sayang. Saya tak sempat nak belikan tudung yang awak nak tu untuk awak. Kalau bukan takdirnya untuk awak pergi dulu tinggalkan saya. Mesti sekarang awak masih ada berjalan dengan saya. Singgah kedai tudung kegemaran awak tu.' Bual hati Zyad sendiri. Panas terasa menyerbu kelopak matanya.

'Zyad. Umaira tak suka Zyad salahkan diri sendiri. Tak baik tau.' Suara manja Syaeqa Umaira terus-terus mengikut setiap rentak nadinya selepas pemergian gadis itu. Gadis yang banyak mengajarnya erti sebuah hubungan dan kehidupan.

'Love you baby. Forever.' Hatinya merintih lagi.

"Uncle Iyad. Kenapa Uncle Iyad nangis?" Suara Eqa Laili mengejutkannya.

"Taklah." Diukir senyuman nipisnya dan matanya mula mengikut langkah adik bongsunya yang kini beranak dua itu yang datang mendekatinya.

-THE END-

Cerpen dari penulis novel She's my maid. Selamat Membaca & semoga terhibur
posted by Penulisan2u @ 1:54 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
342 Comments:
  • At 16/11/09 2:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaaaaa.....sgt sedihlah citer neh..pape pun..best!

    =)

     

  • At 16/11/09 9:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    orked....ape name blog eh?....please...

     

  • At 16/11/09 12:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdey ag...
    hmmmmmmm

     

  • At 16/11/09 1:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita yang slow tapi ok ada impact.good job

     

  • At 16/11/09 3:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad :)

     

  • At 16/11/09 3:31 PTG, Blogger TAN-te said…

    sedih o dah nak dekat da hari perkahwinan die... tp dah takdir nak wat cam mane...

     

  • At 16/11/09 3:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sad ending lg...
    asyik sad ending jer dri td...
    huhuhu...
    xpe la yg pnting bes k...
    nice job...
    truskn brkarya....

    ~~~syu90~~~

     

  • At 16/11/09 4:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdeynye...
    tkdirkan..
    ok..
    good luck...

     

  • At 16/11/09 8:19 PTG, Anonymous nainch said…

    GOOD LUCK!

     

  • At 16/11/09 11:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya..
    urmm.. mintak jauh la kan..
    kalau jadi pada saya.. i don`t know what to said...
    takut... good luck pada penulis..
    citer ni best even sedih...

     

  • At 16/11/09 11:51 PTG, Blogger nazzaman said…

    apa pasal r aku asyik terbaca cite hero/heroin mati je ari ni... adeh~~~~~~

     

  • At 17/11/09 3:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la..tp 2 la sad ending..Ya Allah xtau la sy kuat ke x..nau'zubillah..nway jlan citer yg bek,,ade unsur2 islamik..best la..tahniah yer..

     

  • At 17/11/09 2:09 PTG, Blogger Some1 Secret89 said…

    love it! a big YES from me! lebih suka cara penulisan macam ni berbanding she's my maid. nampak matang. but she's my maid masih menarik. ;)

    ps: kalau dapat di tonjolkan lagi ciri2 islamik tu...lagi menarik. :) insyaAllah...berdakwah melalui penulisan. keep it up! ;)

     

  • At 17/11/09 2:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihyer...........tp best
    klau jadi novel msti letup
    giler....

     

  • At 17/11/09 4:08 PTG, Anonymous sofea said…

    sdhny..
    jarang ad cerpen y ending die sdh2..
    slaluny hppy jew..
    best laa..
    anyway, wt laa ag cerpen lain yew..
    best ssgt..
    :)

     

  • At 17/11/09 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya jln cte nie..
    mnyayat ati sgt2..
    nk nngis pn ada..
    pe2 pn mmg bst..

     

  • At 17/11/09 4:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    how greats!!congrates..urm,cite nie so good! d mna ada ptmuan d situ ada prpsahan..
    hdup x slalunya indah..ingat,jodoh d tgn Tuhan..
    gud lak 4 evytink u do..
    smoga apa yg d impikn akn tcapai..
    bubye..





















































































    11

     

  • At 17/11/09 5:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah takutnya saya...
    huk5 cedihnya...
    best!
    ''''''setia''''''

     

  • At 18/11/09 8:46 PG, Anonymous miss ety said…

    citer yang menarik.....
    walaupun ending nyer sedih...
    berjaya menitiskan air mata saya...

     

  • At 19/11/09 8:19 PG, Blogger syu.cute said…

    huhuhu...nk nanis suda!! sedeynye...dyeowg da nk kawen da....huhu
    bgos cerpen neh....xmcm bdak2 bt...ayt2 dye pn cm dlm novel2 kt fasaran uh..hehhe mudah pham...hehhe

     

  • At 19/11/09 11:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cta yg mnyentuh prasaan..byk mmbri msj..tp sya rsa klo ending cta ni kasi zyad nikah girl tdung pink td lg best...apa2 pn..awk dh brjya hsilknnya..

     

  • At 19/11/09 2:09 PTG, Anonymous butterfly.. said…

    mcm dh islamik, tp care pggilan 2 mcm xkene je.. bkn ke dlm islam pggilan manje sebegini (i mean baby ) bile dh kwin je ke..sori kalo slh tegur.. papepun, gud luck to the writer..
    hopefully can produce more islamik story..

     

  • At 19/11/09 3:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..cedihhh..T_T

     

  • At 19/11/09 8:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeyh

     

  • At 20/11/09 5:40 PG, Anonymous kiwi said…

    mcm pendek sgt plak cite neh..x smpat nk feel..but nway still ade gud story..stuju ngn butterfly..panggilan tu cm x kena..hehehe..neh pendapat jek

     

  • At 20/11/09 11:45 PG, Anonymous blev said…

    sedey la ctenei...wuuu...asyk tgk cte epi...sesekali tgk cite sedey...huhu..menusuk kalbu...wa...bestnyer

     

  • At 20/11/09 5:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdih nk mampusss......best gler la..suh laki itu khwn dgn aku je la..haha

     

  • At 20/11/09 6:31 PTG, Anonymous nelly said…

    he's not romantic u know..so slow..n...not appreciate her sacrfice...men should take note ..he3..

     

  • At 20/11/09 7:37 PTG, Anonymous raHasia aMn said…

    sedey nyerr..
    huhuhu..
    da nk kawen tetiba mninggl..

     

  • At 21/11/09 12:44 PTG, Blogger Cikgu Ayu said…

    sedih giler cite ni..kalau aku,aku tak sanggup berada di tempat zyad..

     

  • At 21/11/09 6:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best walaupown sedih.gud job.teruskn karya anda

     

  • At 21/11/09 7:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdihnyer... nape la laki 2 gle sgt ngn kje smpai da nk kwin pn leh fokus ngn kje... ish ish ish...

     

  • At 21/11/09 8:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    agk sayu gak la...ermnn sepi je ble bc,,tula laki new asyk nk tumpu keje dye jew,,asl puan tu jd mlk dye..dye da otai plak huhhuhuhu papunnn memg i2 tkdrnya..cnta tak smstinya d mliki...

     

  • At 22/11/09 7:37 PTG, Anonymous mas said…

    sedih tp best. tahniah. susunan ayat yg cantik.

     

  • At 23/11/09 10:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeynye cite neyh , sob sob );
    but two thumbs up for u ! tahniah kerana wat sy trharuu.


    me ;D

     

  • At 24/11/09 6:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best lah cte ni,sedih plak 2..jodoh kn, x sape tau, good luck...

     

  • At 24/11/09 10:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sad ending :(
    x pat bayangkn owg yg akn jd mlik kte prg tggalkn kte tok slmenye....
    tp cte nie best

     

  • At 25/11/09 12:09 PTG, Anonymous bluE_bErrY said…

    wawawa...cdeynye..sume crpen yg ak bce rinie sumenye cdey2...pepun.cOngrate de writer..mmpu wat ati pmbce tksan ngan cte ni...

     

  • At 26/11/09 4:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sad . . but ade hkmah d seblik chemua tuh . .
    akhir nye kte terpakse akan berpisah nan org tersayang jgk . .go luck . jalan cite yang mnarik . .

     

  • At 29/11/09 3:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    :P
    :)
    nak tye sikit..uncle izad tuh kawin gan sme in last?

     

  • At 29/11/09 7:26 PTG, Blogger ~Siti Fatimah~ said…

    :)

     

  • At 30/11/09 3:26 PTG, Blogger charlieangel said…

    aRgh!!!!
    i hate da writer!!
    u make me cry!!
    anyway..gud joB!!!

     

  • At 1/12/09 4:25 PTG, Anonymous dhira said…

    erm....cite ni cdih cgt..endingnye best gempakk!

     

  • At 3/12/09 3:36 PTG, Blogger ^aku CiNTakaN uNgu^ said…

    citew yg mnarik....dpt rse mcm new khilangn seseorg....citew ney mang terbaik wok!!!!!! gud job....

     

  • At 3/12/09 9:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhu... menarik... tersentuh... kehilangan insan tersayang mengajar kite menjadi lebih dewasa...

     

  • At 3/12/09 11:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hem....menrik..sedih..tapi lau tkar jalan cerita lagi ok...cerita cam nie dah banyak dlam pelbagai novel...tapi tahniah cerita yg menarik....

     

  • At 4/12/09 6:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    name kalo sume mcm moden2 sgt mcm x best..jln cite dh bleh agk la...tp best jgk la lyn..

     

  • At 5/12/09 3:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih tol citer ni... tapi kurang impak la.... tpi... bez la...

     

  • At 5/12/09 8:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihner cerita ni...............nak nanges pun ada

     

  • At 6/12/09 9:19 PTG, Blogger elya kamelia said…

    superb!!!
    thumbs up 4 u.
    cerita ni memg best.
    sgt mnyntuh perasaan.
    truskn usaha.

     

  • At 8/12/09 12:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih gak r,tp jln cite slow la...

     

  • At 8/12/09 11:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best...
    sedih cite ni...
    pepon...
    teruskn berkrya...

    Go0D LUCK & ALL THE BEST!!!!

     

  • At 10/12/09 2:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    A+ 4 U WRITER...
    GUD JOB....

     

  • At 10/12/09 3:04 PTG, Anonymous Ramli My said…

    CERITA YANG BAGUS..
    BOLEH MENGUSIK PERASAAN YANG MEMBACANYA...
    TERUSKAN MENULIS..
    SAD ENDING BUT INTERESTING..
    OLAHAN AYAT-AYAT AMAT BAIK..

     

  • At 12/12/09 10:17 PG, Anonymous hana said…

    sob....sob....cdeynyer..citer ni best gla!! keep on writg..

     

  • At 12/12/09 1:44 PTG, Blogger "starlover" said…

    i actually cried. oh man T.T

    part 'love you baby. forever.' wahh x tahan T.T sedih

    olahan yang menarik. nama watak menarik. jalan cerita juga menarik. tulis cerpen lagi ya~

     

  • At 12/12/09 5:53 PTG, Anonymous ainanaruto said…

    ok and bleh tahan jalan ceritanya...

     

  • At 14/12/09 1:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan...
    x de la touching sgt...

     

  • At 14/12/09 12:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape lh..msti nding ngn kmatian...cblh cr modal lain...tp all da best...nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeellllllllllllllllllllllllllllllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkklllllllllllllllllllllllllllllllllllllloooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooobbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

     

  • At 14/12/09 9:27 PTG, Anonymous shue said…

    cerita yg menarik...boleh buat sambungan...dan terima komen2 dia ats dan cuba perbaiki..good luck...

     

  • At 16/12/09 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedey sgt2 citer nih...
    da nk nagis da...nasib bek bleh cover...
    xsngup ase nk trime...(T=T)

     

  • At 17/12/09 5:07 PTG, Anonymous ieqafarieqa said…

    gud sgt..kena baiki lg spya mntap..
    nme watak sdp tp kdg kala agk b'belit nk sbut.
    hmpr bt sy mnges..

     

  • At 17/12/09 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak..tp x saspen.
    sedey..tp dh besa sgt.
    apapn awk dah ada bakat..
    k,ler..keepitup..

     

  • At 17/12/09 8:41 PTG, Blogger syamiyana said…

    Waaa sedihnya citer...menangis membacanya...

     

  • At 19/12/09 6:35 PG, Anonymous pencinta sejati said…

    aku ingat lelaki tu yg meninggal.......rupe2nyer awek die.....klo laki2 tu yg mati bleh aku amek awek die.....hahahahaha

     

  • At 19/12/09 10:27 PG, Anonymous eyus said…

    best gak citenye..... ending yg sdih....
    good luck untk yg setrsnye....
    slmt berkarya....

     

  • At 19/12/09 2:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like it so much! good job!

     

  • At 22/12/09 5:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaa.......sedihnya....sob..sob...sob..god writer...thumb up

     

  • At 23/12/09 9:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedey nyer citer nh... memang sudah ditakdirkan mereka tiader jodoh...
    ape2 pon... good writer...

     

  • At 23/12/09 9:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biase jer......
    x bezzzzzzzzz sngt...
    laen kli wt y lbih bezzzzzzz.......
    good luck!!!!!!!!


    ~peminat cerpen@novel~

     

  • At 23/12/09 10:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    agak menarik jln citenya tp x smpai menglirkan air mata..
    cuba lg agar pembaca dpt menghayati kesedihan itu. jika ada gembiranya pembaca
    akan tersenyum.. apa pun good luck.

     

  • At 26/12/09 8:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best lah ....sedih..wpun simple cerpen nih tp endingnye menyentuh hati

     

  • At 9/1/10 10:30 PTG, Anonymous fieqa said…

    best !! :D

     

  • At 16/1/10 11:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cedihnyer......T_T

     

  • At 23/1/10 12:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm sedeynye.....tp lau hepi endg lg bes..mle2 slow sket tp bes gak ar..k gud luck

     

  • At 23/1/10 2:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bguoezzzzzt bgt cerpen yg loe bwt. melo gue ngebaca nya. .....

     

  • At 25/1/10 5:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nya citer ni klau dijadikan novel..kasih sayng yang tak pernah hilang walaupun gadis tercinta telah pergi selamanya...sedihnya...huhuhuhuhu,nak nangis jew
    hope anda trus menulis cerita2 yang menarik dan dapat menyentuh hati seorang gadis.

     

  • At 30/1/10 8:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending sedih plak...tp satu percubaan ya bagus...bestnya kalu ada laki seperti itu lg..

     

  • At 1/2/10 9:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestt!!
    buat yg lebih baik ea....
    good luck!!

     

  • At 2/2/10 5:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...bestlah walau crita ni crita sedih...next time wat yg lbh baik lg.......gud luck..

     

  • At 5/2/10 5:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagus....
    tingkatkan karya anda dengan memasukkan dengan pelbagai elemen...
    thats are realy great...

     

  • At 6/2/10 9:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih la....hmmm

     

  • At 9/2/10 1:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    first cerpen yg sy baca bila terbukak blog ni...
    best, sy suka...
    sy sedih baca cerpen ni...kasih tak kesampaian...
    apa lah perasaan zyad tika kekasih hati yg mengajar erti cinta pergi meninggalkan dia buat selama- lamanya...
    sayang seribu kali sayang.....
    redha dgn apa yg berlaku.. teruskan berkarya...
    tambahkan elemen2 seni yg mendalam dan menyentuh perasaan...
    sy syg awk.

     

  • At 11/2/10 12:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite nie, tapi slow sikit, n
    perlu diperbaiki dari segi menyusun cerita,
    ssetengah part tu, lps bc baru faham apa yang u nak sampaikan..
    i think it's better lau u ada hint skit masa imbas kembali.

     

  • At 11/2/10 3:09 PTG, Blogger siti zawani said…

    i like this cerpen.. quit touching my feeling. i think, this is a simple novel dengan garapan bahasa yang tidak keterlaluan tapi masih dapat menyentuh perasaan.
    jalan cerita nya tidak berbelit membuatkan pembaca mudah faham.tahniah!!!!

     

  • At 17/2/10 10:42 PTG, Anonymous zenshiro said…

    cerpen yang menarik ..
    mengajar kita erti sebuah pertalian dan hubungan antara manusia ..
    nilai2 agama yang kuat cukup halus untuk dimengerti ..
    tahniah kepada penulis ..
    jalan cerita yang menarik ..
    dengan sedikit kelainan, akan terpalit menyentuh hati setiap yang membaca ..
    teruskan usaha .. ^^

    -zen-

     

  • At 20/2/10 6:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    meruntun jiwa..waaa sedihnyer..
    pada penulis, teruskan perjuangan...
    ade sesuatu dlm karya anda...
    all the best..

     

  • At 21/2/10 10:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdhnyerr.......best.....menynth perasaan btul.........

     

  • At 22/2/10 6:02 PTG, Anonymous rOzEz said…

    best & menarik

     

  • At 24/2/10 2:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah.. sangat menyentuh perasaan, bergoncang jiwa lelaki aku membacanya

     

  • At 25/2/10 11:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emotion and best story...keep it up...hehehe
    5star...

     

  • At 26/2/10 8:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhu..best giler..even sdey...unsdur islamik tarik perhatian saye..tp pgln x sesuaile..sori erk..kritikan membinani..

     

  • At 4/3/10 12:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel ni menyedhkn cz ada mcm cite 3000 saat,heroin/heronya mati..blh thn gk sb kau lgsng x tru karya tu.kau buat vrsi baru..hahax..

     

  • At 4/3/10 12:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahax..pani bdk ni..aku stuju ngn org kt ats nie..hahax

     

  • At 4/3/10 10:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler....
    ada unsur islamic...gud luck

     

  • At 9/3/10 10:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy suka cerpen ni..menarik , sedey dan cukup menyentuh jiwa...
    unsur2 islamik yang diselitkan menarik untuk dibaca..
    tp rasanyer panggilan "bie" dan "baby" tu xsesuai kot..
    apepun syabas k!

     

  • At 12/3/10 3:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbest ne la citer nie..

     

  • At 14/3/10 1:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    isk3..sdey tul r citer nih..pe2 pn trus an bkrya

     

  • At 14/3/10 10:36 PTG, Anonymous syahira said…

    waaa...s0 sad maa..netes air mate gue..huhu..go0d j0b!!sy bg 100percents!!hehehe..

     

  • At 17/3/10 2:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite nie...tp sedih...good job...

     

  • At 20/3/10 7:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uih...sedih gler..sob3..

     

  • At 25/3/10 3:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu....sedihnya crite ni.......hmpir mglir ari mata......

     

  • At 26/3/10 1:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah,besh..
    jln cerita yg baik..
    truskan usaha,gud luck ya!

     

  • At 1/4/10 11:18 PTG, Anonymous angah ape kes said…

    fuhhh,,,cite yg myedihkn r...pe2 pn cite ni best...cume pggiln 2 je yg x bape kena...xpe,,truskn bkarya...

     

  • At 2/4/10 12:49 PTG, Anonymous shiema said…

    sedihnye..cm nk nangis je..cmna la kalu bnda ni jd kt aku...minta d jauhkn la..

     

  • At 2/4/10 5:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya.........
    nape x buat happy ending jek..
    cm nk nangis ejk....

     

  • At 3/4/10 1:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yg menarik....
    ending yg sgt sedih...
    cerpen yg unik...

     

  • At 3/4/10 10:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ni memang best....kalau seseorang mengahayati cerita ini sepenuhnya nescaya meleleh air mata...teruskan usaha anda untuk membuat cerpen yangg
    tteeerrrbbaaaiikk!!!!!

     

  • At 4/4/10 4:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt....ending y sgt myentuh prasaan...

     

  • At 4/4/10 4:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye..
    gud job..

     

  • At 6/4/10 3:29 PTG, Anonymous Batista said…

    aduuiii haiii..melaut sangat tulisan ke kanan sinun
    hilang mood aku nak baca.
    Cik Rama boleh tak buatkan margin spy jadik A4
    senang skit nak baca.

    belomm habis baca..lain kalilah yerr
    Cik Rama

     

  • At 8/4/10 7:29 PTG, Blogger rini hamiza said…

    sedih.. =( ..but,good job..

     

  • At 9/4/10 10:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam..
    Memang sedih sangat cerita ni...
    Gaya penulisan macam novel..
    seronok dibaca..
    Cantik diolah jalan ceritanya..
    Mungkin penulis boleh melakkan kesinambungan dari cerpen ini
    dalam menghasilkan sebuah novel pula?..
    Ini cadangan saja..
    All The Best k..
    Martabatkan lagi hasil2 karya Melayu..
    -Bintang-

     

  • At 9/4/10 6:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jom baca novel di http://jombacanovel.blogspot.com/

     

  • At 9/4/10 6:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    HUHUHUHU....BACA DALAM PC XBEST SANGAT X LEH FILLING KUAT2....SKT MATA....TERUSKAN KARYA ANDA....HARAP LEH BUAT BUKU LAK

     

  • At 11/4/10 6:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    susah nak baca....
    lain kali boleh x pkai saiz A4..
    lg senang pembaca nak baca....
    tp citer ni mmg menarik la...
    sronok nak baca...tingkatkan lg kualiti penulisan k..

     

  • At 14/4/10 3:59 PTG, Anonymous INA said…

    SEDIHNYA CITER NI..YE LA ORANG YG KITE CAYANG
    PERGI TOK SELAMANYAKAN SAPE XSEDIH.BAGI INSAN
    YANG KEHILANGAN INSAN TERSAYANG,INA TUJUKAN LAGU
    INI UTK MRK...

    DEHEARTY-INSPIRASIKU

    KASIH,KAU INSPIRASIKU
    BILA SENDIRIAN FIKIRAN KU BUNTU
    MENGINGATI DIRIMU..
    DIKAU TIADA LAGI DISISIKU
    HATIKU SAYU BERTAMBAH PILU

    KASIH..KAU INSPIRASIKU
    KAU MENGAJARKU ERTI KEHIDUPAN INI
    TAKKAN KU LUPAKAN NASIHATMU
    KERNA IYANYA BERGUNA UNTUKKU..

    SERINGKALI AKU BERDOA PADA-NYA
    AGAR TABAH UNTUK MENYUSURI HIDUP INI..
    YA ALLAH BERI AKU KEKUATAN
    UNTUK TEMPUHI DIGAAN YANG MENCABAR

    SEKIRANYAKU MENDAPAT PENGGANTI..
    KU HARAPKAN INSAN SEPERTIMU OH KASIH
    BANYAK MEMBANTU DAN MENDORONGKU
    MENJADI HAMBA YANG TAAT KEPADA-NYA

    WALAU DIRIMU TAIDA LAGI..
    TAPI HATIKU TETAP KEPADAMU
    KENANGAN BERSAMAMU SUBUR MEWANGI
    TAKKAN LUPUT DARI INGATANKU
    TAKKAN LUPUT DARI INGATANNNNKUUUUU....

     

  • At 16/4/10 2:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biler sayer bcer tajuk cerpen nie, dier menarik minat tuk sayer bce
    then biler sayer da bcer
    saya puas hti
    jalan cerita dier bgus but sedih
    klu btol2 org faham citer nie dier akn nangis

     

  • At 21/4/10 4:52 PG, Anonymous nade said…

    hye...

    nk tnye sket...citer ap yg wife and husband suke bertekak sb suke pasukan bola yg berlainan?citer tu sweet sgt

     

  • At 21/4/10 5:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Kita kena redha dengan Qada & Qadar Allah s.w.t..walaupon ianya kadangkala amat sukar..

     

  • At 22/4/10 10:15 PG, Anonymous ziey said…

    adoaii...kenape ending selalu mcm nie??? sedih btol.

     

  • At 22/4/10 5:04 PTG, Blogger dyla said…

    ending je msti sedih,,,why!!!

     

  • At 24/4/10 9:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sad romantic...
    good writing.......
    make me sad........

     

  • At 24/4/10 9:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    permulaan yg bagus
    jln cerita bagus
    ending bagus
    cuma,ejaan je ada yg salah sikit
    tahniah!
    saya suka cerita ni
    menitis air mata saya

     

  • At 27/4/10 11:32 PG, Anonymous ezry said…

    sukela iter nie....................

     

  • At 28/4/10 12:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat citer ni.rugi sape x baca.sangat romantik antra 2 psangan yg dlm citer ni.dan yg last sangat sad.apapun kite kena redha ape yg tlh meninggalkan kite dgn hati yg terbuka.apapun cuter paling best yg pernh saye bca smpai keluar air mata.

     

  • At 29/4/10 1:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah.. ceta ni memang best.. tak puas baca.. islamik..

     

  • At 29/4/10 2:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    :( mnagis apabila mmbaca cerita ini...i like...sad ending.....

     

  • At 4/5/10 8:55 PTG, Blogger syasya said…

    cedih giler citer ni.kalau benda ni jadi kat caya....x tahulah sy ni tabah ke x nanti.buat lagi yer

     

  • At 6/5/10 6:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baby n bie? huhuhuhuhu

     

  • At 11/5/10 12:17 PTG, Anonymous candles said…

    ceta sedih ahhh..huhuhuhu

     

  • At 12/5/10 12:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    setiap terbitan karya harus dipertinggkatkan lagi dan hasil karya haruslah lebih berkembang akan berkembang pembaca barulah ada semangat untuk memebaca novel.

     

  • At 12/5/10 3:21 PTG, Anonymous wahie said…

    sedih nye cite nie....huhuhuhu...
    boleh dipnjgkan lg stori nie...
    tup2 da abeh...tpi best la..
    gud jOb writer :)

     

  • At 17/5/10 6:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kira oklah..sad ending walaupun saya x baca habis agi..

     

  • At 18/5/10 4:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending yg sedih....=(

     

  • At 18/5/10 9:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ,,,,,lelaki yang tabah

     

  • At 24/5/10 11:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    da bez!

     

  • At 25/5/10 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    WOW. Ini paling seronok! Gerek sekali.

    100 STARS.

     

  • At 1/6/10 9:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gile...terus kan usaha

     

  • At 1/6/10 9:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni kali pertame sy bca cerpen yg best.....

     

  • At 4/6/10 12:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm mmg sedih cerite ni..

     

  • At 5/6/10 12:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SYE SKA MA...JLAN CTE KAMU MA.....
    TPI SNGGUH SDEY LOR.....
    AIYO SDIH YEEEE.....

     

  • At 6/6/10 1:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdey sgttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt ...........................................

     

  • At 7/6/10 9:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best.....hehe sdih!
    gud luck 2 pnulis....

     

  • At 10/6/10 11:36 PG, Anonymous safra said…

    best cite nie... sedih endingnya...
    lumrah dalam kehidupan...
    tak semua yg indah tu berakhir dgn keindahan...

     

  • At 10/6/10 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bleh tahan la jalan citenyer..
    tp last nyer sedih sangat la..
    naper x wat ceria skit..

     

  • At 11/6/10 4:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdey...sob2
    hidup INSYAALLAH, mati 2 PASTI
    stiap pertemuaan pasti ada perpisahan..
    sentiasa la egt pd MAHA ESA

     

  • At 12/6/10 3:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedey sesgat tp best

     

  • At 15/6/10 10:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rse cam x abeh jer...
    i want more

     

  • At 16/6/10 5:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye...saye tk dpt bayangkan kalau bnde ni terjadi kat saye...hope sye tk kn rase ksedihan 2...amin...

     

  • At 16/6/10 6:59 PTG, Anonymous AZY421 said…

    too slow at start.. too fast sad endind.. cerpen is short but
    mean must rush to the end.. need to learn more to satisfy readers..
    AZY421

     

  • At 16/6/10 7:50 PTG, Anonymous AZY421 said…

    TOO SLOW AT START. TOO FAST SAD ENDING.
    CERPEN IS SHORT, DOESNT MEAN MUST RUSH
    TO THE END.. NEED TO LEARN MORE TO
    SATISFY READERS..

     

  • At 19/6/10 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best! bkn senang nk terima kenyataan bile someone yg kite syg tibe2 xde dpn mate lg~

     

  • At 23/6/10 12:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu ati tak teibur la.....cdehnye....I tak suke pla cite ending cdeh2 ni....huuhu...tp cite ni best gak....hehehehe

     

  • At 24/6/10 12:09 PG, Blogger Aida Rasyidah said…

    Sumpah sedih! :'(

     

  • At 24/6/10 1:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih sgt..buat aku menangis...

     

  • At 27/6/10 8:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdhnyr ending dier....
    pe2 pn..best.....:-)

     

  • At 2/7/10 10:32 PG, Blogger malik said…

    clise le tp best. apo laie. wat pilem lew

     

  • At 6/7/10 8:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ntah pape cete...bt la yg l0gik ckit..
    mne ad mcm 2 skunk..apa dar..
    cter streotaip jer..
    try bt amazing ckit..

     

  • At 7/7/10 12:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    k0 ney da jelas2 n0vel alam maya..

     

  • At 8/7/10 6:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npe ending dia cmtu jew???

     

  • At 11/7/10 1:34 PTG, Anonymous jom baca novel said…

    cite best tp ending dye emm...

     

  • At 11/7/10 7:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita ni mmg best...sweet sngat tpi msti lagi sweet lau pmpuan 2 hidup kn....
    erm...lau jadikn novel pun best..

     

  • At 12/7/10 5:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat2,sedih thp gaban pny..ske sgt2..luv u laaaa..huhu

     

  • At 12/7/10 5:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gle!!ske sgt cte ni..klu d jd kan novel pon ok gak..

     

  • At 12/7/10 7:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sad sngt......tp bez

     

  • At 15/7/10 11:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalau dijadikan novel mesti best

     

  • At 16/7/10 1:33 PTG, Anonymous dina said…

    salam,admin.
    pliz edit balik tuk ruang cerpen ni.
    nape die jd panjang ke kanan?
    ssh nk bace.
    mulenye ingtkan sy punye pc jd camtu,
    tp cerpen yg lain ok je.
    nak bace sgt2 ni.

     

  • At 21/7/10 12:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sebuah cerita yang sangat menarik & boleh diketengahkan sebagai penulis yang berbakat. Tapi kalau boleh ada kan penutupnya, apakah kesudahan cerita?mungkin banyak pembaca mahu tahu. Pasti lebih menarik jika subject dipertemukan dengan seseorang yang hampir sama charaternya seperti Umaira yang telah pergi...cuma komen sahaja..

    Sekian & all the best.

     

  • At 27/7/10 4:23 PTG, Anonymous dhera said…

    best la!!!
    suka cite mcm ni...

     

  • At 30/7/10 10:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter ni sdih sgt...

     

  • At 1/8/10 12:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih gler r..laki 2 pntgkan diri r...

     

  • At 2/8/10 4:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kasih tak kesampaian....hurm...!!!!

     

  • At 11/8/10 3:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih sgt... tp best!!..good for the future k...

     

  • At 13/8/10 1:05 PG, Blogger ana syaza said…

    nice story :},endng yng sdih...mrnakn andai cnta yg brptik x ksmpaian.truskn brkarya k!!!!

     

  • At 13/8/10 2:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeh sangat

     

  • At 22/8/10 10:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku peminat n0vel..ap2 p0n bce mstilh best....yg penting terbaik pnye...

     

  • At 29/8/10 4:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hemmm.....crta yg u tuliskn 2 sngt menarik la...no komen punye...
    besh gler...p ia la, kalau da idea bnyk cket, pnjangkn la cket krya 2
    spya lbh bnyk feel...he5.....
    ksimpulannya, crta yg u hasilkn ni memang menyentuh perasaan...hu5...

     

  • At 31/8/10 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita menarik,,tp klu pnjgkan lg mesti lg best..

     

  • At 1/9/10 4:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedey sgt...
    takdirkn....
    pape pn truskn bkarya...

     

  • At 2/9/10 2:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tp cedih la...harap dpt keluarkn novel yg best2..good luck

     

  • At 6/9/10 4:31 PTG, Anonymous reha said…

    best..hampir2 nak ngis..laki mmg sllu mcmtu..bila ade xreti nk hrgai..bila dah xde dpn mata bru mnysal..

     

  • At 15/9/10 1:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdeyy d0w cter ney.. gud j0b f0r da writer c0z u had d0ne a very interesting st0ry f0r us 2 read.. besenye
    x rmai 0wg wt sad ending, tp, ney la slh satu st0ry yg mmg bez even cter dy mmg cdeyy...
    tp, kal0w bley kn, jgn la ssun ayt ataup0wn prenggan mcm ney.., it makes da readers dfficult t0 read, 0k...
    pape p0wn.. i give u 2 thumbs up..!!keep it up.. WELL D0NE!!

     

  • At 23/9/10 7:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good job writer...

     

  • At 23/9/10 11:15 PTG, Anonymous aya said…

    mnitik air sy bce tw..huhuhu

     

  • At 28/9/10 12:30 PG, Blogger khairulizzah said…

    sedih sgt2...nk nangis..=(

     

  • At 28/9/10 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sed ending..nanges..=(

     

  • At 28/9/10 10:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih sangat...
    jalan cternye best..
    cinta x semestinya memiliki..

     

  • At 1/10/10 1:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm...terbaeekk rr~
    besT2!!!sad ending pOn ttap bEst~
    taniAh~

     

  • At 1/10/10 1:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdey gler cter nie...but it vry besttttttttttttttttttt..................

     

  • At 4/10/10 11:36 PG, Anonymous awek_syok said…

    ...............?

     

  • At 11/10/10 9:33 PTG, Anonymous eja said…

    bgtu la ktntuan tkdir y x mampu d duga.. nmun wtak umaira dlm ceta begs sngt mnmpkkan wtk wnita mslimah dan bukn 2 je dia seolh2 dpt mngagak takdir akn mnjmput nya
    bgtula sift wnita slehah y ptut kta cntohi hehehe ceta ne bnyk bg pngjran pd ay slku wnta mslim tq

     

  • At 14/10/10 2:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm cdey...=(

     

  • At 17/10/10 10:33 PTG, Blogger Sapika! said…

    olo..olo..cedey nyer..

     

  • At 19/10/10 12:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    , ,huhu, ,bez glew lhaa

     

  • At 22/10/10 9:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jlan citer yg mnarik...
    cite ni sdih lar...
    namun nilah takdir Allah xde sape taw...
    so,sy ncihatkan jagelah psangan anda jgn biarkan mreka terluka wlaupun tnpe kte sdari!!!
    jdkan citer nie pngajaran buat wanita2 d luar sana...............

     

  • At 23/10/10 6:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cite yg sgt mnarik ...
    sdih sgt ..
    inilah yg dnamakan jdoh , ajl n maut d'tgn Allah ..
    xda sowg pon akn tau ..
    pape pon .. gudluck n try ur best next time ..
    (",) ~jdkn la ianya satu pgjrn~

     

  • At 2/11/10 3:47 PTG, Anonymous Looking for a Car? said…

    sad but so touch

     

  • At 8/11/10 12:52 PTG, Anonymous nurul said…

    jalan cerita yang menarik....teruskan berkarya....takdir penentu sgalanya...jdoh,ajal n maut sumenyer dtngan Tuhan...kta hanya merancang,Tuhan yang menentukan segala-galanya....

     

  • At 12/11/10 5:52 PTG, Anonymous neena said…

    Jalan cerita agak klise. dah boleh agak apa yang akan berlaku tapi yg best ada flash back yang menarik.bila membacanya saya turut flashback sam :)

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group