BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Oktober 04, 2009
Cerpen : Gara-gara G
Nama Pena : EsBie

Seha resah. Jari-jarinya terus ligat melarikan tetikus. Matanya fokus dihadapkan pada skrin laptop milik kakaknya itu. Tak terganggu lagsung dengan suasana sekeliling. Satu persatu fail yang terdapat di dalam my document terus digeledahnya. Namun penemuannya belum membuahkan hasil.

"Kak! Fail yang mana satu ni? Tak jumpa pun." Matanya masih tertancap pada skrin laptop.

"Tak taulah. Kak pun belum tengok lagi. Cari la betul-betul."

Alahai…Punyalah banyak fail dalam ni. Penat la aku nak belek semua. Yang ni? Bukan.. Ni? Bukan jugak.. Ops, naikkan ke atas balik.. Hm..fail ni nampak lain macam saja ni. Macam suspicious ja. Baik aku buka tengok.

Oh my god! Gambar ni ke yang jadi kontroversi tu? Macam mana boleh ada dalam ni?

Padam.

"Ada tak jumpa gambar yang Fatin cakap tu?"

Er... Kak sempat nampak tak aku buka tadi? Anggap jela dia tak nampak.

"Dah. Dah cari. Tapi tak ada pun gambar . Dia mengarut je la tu agaknya." Matanya terkelip-kelip melakukan pembohongan itu. Alah, tak ape. Sekali-sekala, bohong sunat.. Tapi kak percaya tak? Muka macam… Yes! Lega.. Fuh..

Selepas tergesa-gesa menutup laptop, Seha terus meluru masuk ke biliknya. Handphone yang terletak elok di atas meja solek diragut kasar. Apa lagi yang Seha mahu lakukan kalau bukan mengadu hal memalukan itu kepada bekas roomatenya di kampus dahulu. Memang Seha jarang berahsia dari roomatenya. Segala cerita akan disampaikan, mengalahkan wartawan Melodi. Zass..

"Reen. Kau tau tak.."

"Assalamualaikum. Kot iya pun, bagi la salam dulu. Ha, berita apa pulak hari ni? Macam sensasi ja?"

"Hehe. Waalaikumussalam.. Ei, kau ingat tak, kan dulu aku ada ambil gambar Saiful dari facebook, kan. Pastu kan aku simpan dalam laptop aku. Masalahnya sekarang, gambar tu dah terlepas masuk dalam laptop kak aku. My niece terjumpa. Dia inform kat kak aku."

"Hah. Kau biar betol? Habis tu, kak kau pun dah tengok la?"

"Belum lagi. Sebab aku dah delete dulu sebelum dia sempat tengok."

"La.. Apesal kau delete? Biar jela dia tengok gambar bakal adik ipar dia tu."

"Gila pe? Mati la kalau diorang tengok. Famili aku bukan open sangat bab-bab cintan-cintan ni. Lagipun kitorang belum ada apa-apa hubungan pun lagi. Aku je yang syok sendiri. Dia tu entah suka entah benci kat aku ni"

"Ala manja kuci-kuci pampers hey.. Tadi tu kan aku doakan kau jadi bakal isteri dia. Kenapa pulak kau nak dalih-dalih. Aminkan jela doa aku tu. Ha, habis tu, apa kau nak buat kat anak sedara kau tu? Sekarang ni dia dah jadi penyimpan mohor besar rahsia kau. Rahsia beb…"

"Entah. Dia dah balik hostel dia dah pun. Tak sempat aku nak bagi amaran ke apa. Aku cuma harap dia dah tak inform sapa-sapa lagi dah. And dia akan lupa benda ni dalam masa terdekat ni."

"Macam tak mungkin ja dia nak lupakan. Lain la kalau dia accident ke, lepas tu koma seminggu dua, sure bila sedar dia dah tak ingat lagi."

"Yeah. You give me a good idea. Thanks roommate! Bye."

"Oi. Apa kau nak buat? Aku main-main jela. Jangan la weh. Dia anak sedara kau. Anak kak kau. Kesian la kat dia. Hello Seha, hello?" Dah letak? Hua, Seha…. Kau jangan la buat perkara kejam. Nanti masuk berita page depan. Malu aku satu keturunan.


Berseorangan di bilik yang nyaman malam itu membuatkan Seha sekali lagi berfikir. Bukan fikir macam mana nak accidentkan si Fatin a.k.a anak sedara aku tu. Aku masih waras. Orang waras tak akan sanggup untuk cederakan orang awam apatah lagi ahli keluarga sendiri. Tadi tu saja la aku nak acah-acah. Lama benar rasanya tak main-main dengan Reen sejak kami dah habis belajar ni. Sebenarnya aku nak jimat kredit. Maklumlah, penganggur berijazah kehormat. Hehe. Reen jangan marah eh kalau kau terbaca ayat ni kat sini. Aku tipu-tipu ja sebab nak cepat matikan panggilan.

Hmm… Aku tengah hairan lagi ni. Macam mana gambar Saiful boleh ada dalam fail pemandangan dalam laptop kak. Konfius. Rasanya aku dah simpan elok-elok dah gambar tu. Biar tersembunyi. Macam ma… Ha... Dah ingat dah. Ces, sengal. Aku sendiri yang simpan gambar dia dalam fail pemandangan. Fail tu kan jarang orang buka. Jadi tak ada sapa la boleh tau rahsia aku. Kemudian hari tu Fatin minta gambar-gambar cantik nak buat wallpaper kat laptop ibu dia tu. Wallpaper yang dah sedia ada tu dah boring, taste orang tua katanya. Cit, berani dia kata kak aku tua? Jadi aku sebagai maksu yang cumil dengan murah hati bagi fail pemandangan pada dia. Tak teringat langsung ada gambar seorang lelaki ajnabi dalam tu. Sampailah insiden petang tadi yang memalukan. Anak sedara sendiri terjumpa gambar ‘buah hati’ maksu yang cuba disembunyikan dari pengetahuan keluarga. Malu sangat! Tebal rasa muka. Kantoi dengan budak kecik. Sengalnya aku!!!!!!


6 Julai, Seha dengan langkah berkobar-kobar melangkah masuk ke kilang tempatnya kerja. Alhamdulillah, tamat sudah tempoh berkabung di rumah. Tapi kerja ni Seha tak begitu berminat. Microbiologist?? Apa kes? Nanti duduk dalam lab jela.. Boringnya. Seha lebih suka kerja-kerja yang mengganas. Tak pun, cikgu. Tapi, disebabkan satu keturunan Seha semua pakat dah jadi cikgu, jadi aku cuba nak beralih angin. Walaupun terdapat paksaan dan ugutan dari mereka, Seha tetap bertegas tak akan ambil jurusan pendidikan untuk degree nya.

Lapan pilihan? Hm nak pilih apa ya? Yang ni macam menarik, yang ni pun, yang ni pulak bunyi macam hebat ja.. Teruknya aku ni, pilih kursus untuk belajar macam pilih earrings saja. Bukan nak tengok betul-betul, apa kriteria-kriteria yang diperlukan, minimum berapa A boleh mohon. Ni tak, main tekan ja mouse tu. Klik atas, klik bawah. Ok, dah cukup pun lapan. Dalam sebulan lagi keluarla keputusan permohonan ke ipta ni.
Keputusan diumumkan. Seha dipilih mengikuti kursus biologi di universiti di selatan tanah air. Nak ke tak nak? Kalau ikut minat, memang Seha tak berapa nak minat. Sebab Seha tahu, dia tak mampu hafal dengan baik. Tidak punya ingatan yang begitu tajam. Setakat nak hafal nama anak Brad Pitt-Jolie tu, mudah benar. Kacang saja. Tapi buatnya kena hafal Krebs cycle, ha, baru padan muka. Tercungap-cungap nak menyebut nama satu-satu benda alah tu. Er, apa nama benda tu… Alpha-keto-glutaric acid? Eh, betul ke aku sebut ni? Ke, lain?T Hee…takmolah, takmo, takmo, tamo.. Tapi kan.. Kalau tak terima, Seha nak belajar kat mana lagi? Ipts? Ampun, mak, ayah enggak punya banyak uang.. Akhirnya Seha terima tawaran itu dengan berat hati. Di universiti, Seha sentiasa memasang azam untuk keluar dari bidang ini. Tapi apakan daya. Dia hanya insan biasa. Inilah yang dikatakan kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Walaupun cuba untuk lari, biologi tetap mengejarnya.

Sebulan bekerja, Seha semakin selesa dengan jawatan yang dipegangnya sekarang. Alasannya, sebab dengar macam canggih. Hahaha.. Selalu sangat dengan alasan camtu. Lagipun kan, Seha suka kerja tu sebab bidang tugasnya tak adelah sepanjang masa dalam lab. Dia juga selalu kena keluar ke bahagian production. Boleh exercise naik turun tangga. Kat situ kan, ada ramai lelaki tau. Hiks, gatal.. Alah, diorang kacau-kacau je pun. Bukan serus pun tu. Er, bila sebut lelaki, mulalah ingatannya kembali mengingatkan lelaki itu, Saiful. Apelah yang dia buat sekarang? Langsung tak telefon, mesej aku.. Sampai hati dia.. Dia memang tak ade feeling langsung ke kat aku? Nak kata sibuk dengan girlfriend, dia memang tak ada girlfriend. Tapi sekarang ni tak tahulah kan, dah lama gila tak berhubung. Gulp, tak kan lah dia ada girlfriend? Habis tu, aku ni macam mana? Menjanda la jawabnya… Uwa…

Okey. Dah selesai bersedih. Kita sambung cerita semula. Seha juga suka kerja kat sini sebab Seha boleh selalu merendahkan diri. Macam mana? Macam ni, bila orang tanya, kerja apa sekarang, Seha jawabla, kerja kat kilang….Ehe. Bagus tak? Tapi ada suatu hari tu, Seha terjumpa dengan sorang mamat ni kat pekan. Bermulalah sesi perbualan mereka.

"Sorang saja ke?"

"Haah.. Sorang jelah.. Nak datang dengan sape lagi.."

"Orang lain pergi mane habis? Kerja ke?"

"Kerja apa pulak… Kan Sabtu ni.. Cuti la.."

"Haah kan.. Hujung minggu.. Lupa pulak.. Awak ni sekarang ni belajar lagi ke atau kerja kilang?"

Tersentap Seha dengar lelaki itu tanya macam tu. Hello? Muka aku ni nampak sangat ke macam minah kilang? Tak patut betul dia buat andaian macam tu. Dalam banyak-banyak kerja, apesal dia tak cakap aku ni cikgu ke, jurujual ke, ni tak, terus point pada satu ja kerja, kerja kilang… tapi nak buat macam mana, dah hakikatnya aku memang kerja kilang pun. So mengaku jela dengan mamat tu. Lagipun apa salahnya kerja kilang. Ok apa kerja kilang. Halal pun halal. Berbekalkan duit yang halal ni lah, Seha boleh selalu telefon mak nya kat kampung.

"Assalamualaikum mak ku sayang…"

"Waalaikumussalam maksu."

Eh, tu bukan mak. Tu suara Fatin lah. Dia ada kat kampung? Bahaya tu.

"Er Fatin.. Atuk ada kat rumah tak?"

"Atuk pergi kenduri la. Handphone tinggal kat rumah."

Ooo.. Mak ni, suka sangat tinggal handphone dia kat rumah. Kalau macam tu baik tak payah ada handphone. Pakai telefon rumah sudah…

"Nanti bila atuk dah balik, bagitau dia maksu balik kampung Sabtu petang. Pagi belum boleh balik. Ada kerja sikit nak buat."

"Roger. Pesanan diterima. Lagi nak pesan apa lagi? Pasal bakal paksu ke? Hehe."

Alamak! Gulp… Er.. Apa aku nak buat ni. Ah, letak jelah telefon ni. Buat-buat macam kredit habis.


Tuuuuuut.


Fuh.. Terlepas dari menjawab soalan pedas. Jadi sekarang aku perlu hantar sms kat Fatin.



Ok. Selesai. Dia nak percaya ke tidak, terpulang kat dia. Kalau dia tanya banyak-banyak, tak payah balas. Kan tengah tak de kredit, mana boleh balas mesej.. Bertuah punya anak sedara, apesal dia masih ingat lagi pasal benda tu. Malu la aku nak balik kampung esok.


"Assalamualaikum semua orang. Saya balik ni…" Seha tercegat di depan pintu rumah menantikan pintu dibuka.

"Waalaikumussalam.. Anak mak dah sampai?"Cepat-cepat pintu rumah dibuka, menyambut kepulangan anak bongsunya.

Seha mencapai tangan emaknya, dikucup mesra. Kemudia pipi tua itu pula dicium penuh manja. "Mak hepi tak adik balik?"

"Apa benda adik sebut?"

"Tak ada apelah.. Mak buat apa tu? Mesti tak mandi lagi. Bau." Seha picit hidung.

"Amboi. Pandainya mengata orang. Dia tu sebab nak balik kampung, sebab tu dah mandi. Kalau dok terperuk saja kat rumah, konfem petang baru jumpa bilik air."

"Apa pulak. Pagi pun adik dah jumpa bilik air apa. Nak ambil wuduk, solat."

"Eh,eh. Menjawab pulak ya. Meh sini biar mak picit hidung yang tak mancung langsung tu."

"Tolong!!!" Pantas Seha berlari mencari perlindungan.


Tok-tok-tok!


"Mak masuk ni." Mak Kiah menunggu jawapan dari anak gadisnya.

"Ha, mak. Masuklah. Adik tak buat apa pun." Seha yang tengah terbaring sambil bermenung kosong terus sahaja bangkit. Memberikan ruang untuk Mak Kiah melabuhkan punggung di atas katil bujangnya itu.

Mata Mak Kiah melilau melihat susun atur bilik itu. Ringkas. Tapi tetap selesa untuk dipandang. Patutlah anaknya itu selalu sangat memerap seorang diri di dalam bilik. Hai, sorang itu sahajalah anaknya yang masih bersendiri. Yang lain semua dah berteman, beranak pinak. Bilalah agaknya dia nak ikut jejak kakak-kakaknya.

"Kak Fitrah dengan Fatin mana mak?"

"Kak hantar Fatin balik asrama. Awal sikit. Ada program katanya."

Seha senyap. Mak Kiah pun senyap. Mak ni, lain macam saja aku tengok. Macam nak bagitau sesuatu. Apa ya?
Entah-entah, mak nak cakap, ada orang masuk pinang aku tak? Hish. Takkan kot. Macam dalam drama ja.

"Ada apa mak?"

"Takde… Semalam…"

Huh? Kenapa dengan semalam? Orang datang meminang? Mak ni, cepat la cakap. Suspen betol.

"Semalam Fatin bagitau ada gambar lelaki dalam laptop ibu dia. Gambar boipren maksu, dia kata. Betol ke?"

Huk alah. Fatin ni. Mulut capoi benor. Tak boleh ke dia simpan rahsia sikit. Hish, menyusahkan aku je nak kena bersoal jawab dengan mak. Dengan orang lain boleh la aku tipu. Dengan mak, tak kan nak tipu kot. Mak aku tu…

"Mak dah tengok ke?"

"Belum. Jadi, betul la apa Fatin cakap?"

"Betul. Er, maksud adik, betul la ada gambar. Tapi dia bukan boifren adik pun."

"Kalau bukan boipren, buat apa nak simpan gambar?"

Apa punya soalan tu? Apa aku nak jawab ni? Soalan interview hari tu pun tak mencabar macam ni. Aduhai…
Em.. sebab… ar… ad ..adeh.. berat benar lidah ni… cuba lagi ya..

"Adik suka dia." Akhirnya.

"Dia suka adik tak?" Pantas aje mak tanya. Macam dah rancang aja.

"Entah. Dia tak cakap pon. Adik pun tak pernah tanya." Jawapanku semakin lancar. Tak macam tadi. Gugup macam orang nak akad nikah.

Mak senyum aja. Kemudian, mak bagi cadangan yang tak pernah tercapai dek akalku.

Kata mak, "bagi la klu kat dia."

Gila sporting mak aku. Tak pernah tau pun. Kalau lah dari dulu aku tau, dah lama aku infom mak fasal benda ni. Tapi sori lah mak. Anak mu ini sebenarnya memang dah pernah buat pun cadangan mak tu. Cuma ‘di sana’ seperti tidak dapat memahami klu yang diberi. Entah.. mungkin dia memang tak ada hati kat aku. Dan, untuk tak menghampakan, dia buat-buat tak faham ja dengan semua tindakanku. Geram. Banyak kali mencuba dan gagal, aku terus putus harap. Biarlah. Ramai lagi lelaki lain.. Itulah ayatku untuk menyedapkan hati sendiri. Padahal, mana mungkin kusamakan lelaki lain dengan si dia yang nyata begitu sempurna pada mataku. Kau begitu sempurna. Di mataku kau begitu indah. Kau membuat diriku, akan selalu memujamu.


Hidup perlu diteruskan. Tak apa, tak ada ‘dia’, aku ada mak, ayah, famili dan kawan-kawan yang havoc, yang menghiburkan. Hubungan dengan kawan-kawan seuniversiti masih erat. Ayu, Ira, Nurul, Siti, Ana dan tak lupa teman sebiliknya, Reen. Mereka pernah digelar geng7 kerana kerap sangat ke mana-mana bersama-sama. Kata orang putih, together-gether. Cuma ke toilet belum pernah la kot ramai-ramai macam tu. Tapi, setakat 3,4 orang sekaligus, memang selalu. Namun kini, masing-masing dengan hala tuju masing-masing. Ayu, Ira, Nurul dengan Reen meneruskan pengajian ke peringkat sarjana. Siti dah kerja. Ana tengah buat praktikal apa benda entah. Susah betul nak sebut namanya. Seha? Apa lagi, kerja kilang la.

"Seha. Hubungan kau dengan Saiful budak sekolah kau tu macam mana sekarang?" Prihatin benar kawan-kawannya. Semuanya mahu melihat dia bahagia mencapai impian yang satu itu.

"Dia taknak aku la.." Sedih ja bunyi.

"Hei, belum cuba belum tahu."

"Aku dah bagi klu dah. Tapi dia masih tak mulakan apa-apa."

"Klu kau gelap sangat agaknya. Cuba bagi klu yang terang sikit." Huh, yelah tu. Takkan benda mudah macam
tu pun tak faham. Kata pandai, belajar tinggi, tapi pelajaran budak sekolah menengah pun tak boleh nak faham ke? Hi, menyampah! Biarlah dia tu.

"Korang tak suka ke aku selalu kontek korang? Sebab tu nak aku cepat-cepat ada boyfriend? Macam tu?"

"Tak adela. Kitorang sayang kau. Sebab tu kitorang tak sabar nak tunggu kau ada hubungan dengan dia."

"Hubungan apa.. Malas lah aku.. Baik aku fokus kerja. Bina masa depan. Dari fikirkan hubungan dengan dia yang macam tak ada masa depan langsung." Sayu Seha mengucapkan kata-kata itu. Kerana dia sedar, dirinya tak mungkin dapat melupakan Saiful, kawan sepersekolahannya.


Dua tahun bekerja, Seha mula terfikir untuk beralih angin. Takkan selamanya dia nak kerja kat kilang ni. Balik kerja lambat, dah nak masuk maghrib. Zaman bujang ni boleh la lagi tahan. Tapi nanti bila dah berkeluarga, penat aku. Nak uruskan suami, memasak, mengemas. Tu belum ada anak. Ha, bila dah ada anak lagi sibuk. Ai, buat apa aku pening-pening fikir semua ni? Aku bukan nak kahwin lagi. Tak ada orang nak pon. Macam mana nak kahwin. Berangan boleh la.

Hujung minggu itu, seperti biasa, Seha pulang ke kampung halaman. Sampai di depan rumah..
Mak ai… Kereta siapa ni? Canggih betul. Kereta siapa ya? Tak pernah tengok pun sebelum ni? YB mana datang rumah aku ni?

Pantas tangan Seha mencapai handphone dari tas tangannya. Dan, snap… Hehe.. Aku nak pakai kereta macam ni, berangan jela. So bila ada peluang, aku suka jadi model kereta sekejap. Cukup la, dari tak pernah ada gambar langsung.

"Assalamualaikum.." Sopan suara Seha memberi salam dan melangkah penuh tertib ke dalam rumah. Mentang-mentang ada YB datang..

"Waalaikumussalam.. Ha, Seha. Meh sini meh. Ada orang datang ni. Inilah dia anak bongsu kami, Seha."

Semua mata yang ada di situ memandang ke arahnya. Ada 3 lelaki dan 3 perempuan. Lalu tangan seorang wanita anggun dicapai dan dicium mesra. "Baru balik dari kerja, auntie. Berbau sikit. Hehe." Dua remaja perempuan turut ikut bersalam dengannya. Yang lelaki? Haish. Mana boleh salam. Haram….

Selepas meminta izin, Seha beredar dari situ. Siapa diorang tu ya? Nak kata YB, bukan. Sebab aku kenal sangat dengan YB tempat aku. Perempuan. YB Suraya nama dia. Tapi tadi tu bukan YB Suraya. Hm. lelaki yang nampak sebaya dengan aku tu, macam pernah kenal lah. Seha mengintai dari tirai kamarnya, terjenguk-jenguk ke arah ruang tetamu.

Dia? Seha tersandar di tepi dinding. Buat apa dia datang sini? Berdegup kencang jantungnya…

"Seha? La… kenapa kamu kat situ? Tu ha, kawan kamu ajak bersembang. Pergilah keluar." Ayah datang memberi arahan.

"Er… Nak kena keluar ke ayah? Seha tak mandi lagi ni.." Dia cuba mengelak.

"Pergi ajelah. Nak tunggu kamu mandi, bila diorang boleh balik. Dah nak malam dah pun ni. Pergi keluar cepat!"

Ala ayah ni. Tak cool langsung. Rileks lah.. Nak tensen-tensen pulak.

"Yelah, Seha keluar."

"Jangan pergi jauh-jauh. Sembang kat depan rumah aja. Senang ayah nak pantau."

Eh-eh ayah ni. Macam polis pencen pulak, nak arah-arah orang.

"Hai Seha… Lama tak dengar berita." Saiful memulakan perbualan. Nak harapkan Seha, huh, kirim salam. Dari tadi asyik dok mengira berapa banyak duri pokok ros tu. Luka nanti jari tu cik adik oii..

Macam nak cari gaduh ja? Dia yang buat aku mogok dua tahun lepas. Tu semua engkau punya pasal, ok. Salah engkau. Not me.

"Em, hai.. Buat apa kau datang teratak keluarga aku ni?"

"Ala.. orang datang pun nak marah. Bukan buat apa pun. Saja nak ziarah."

"Pergi la ziarah kubur ke, rumah anak yatim ke, buat apa ziarah famili aku. Tak ada kaitan pun dengan kau."

Amboi. Garangnya Seha. Dah la dok buat-buat petik bunga pulak. Hahaha, kelakar.

"Ada kaitan. Famili kau kan bakal jadi famili mertua aku tak lama lagi."

"Hello.. Sejak bila pulak ni? Suka-suki engakau ja ea? Aku tak tau pun. Anyway, kau nak kahwin dengan siapa? Akak-akak aku semua dah ada soulmate masing-masing. "

"Tapi ada lagi kan yang belum?"

"Mabuk apa kau ni. Tak percaya gi tanya ayah aku. Semua kakak dah kahwin. Anak saudara pulak paling tua form 3. Tak cukup umur lagi nak kahwin. Kau jangan menggatal nak kidnap dia bawa pergi kahwin kat selatan Thai. Aku bunuh kau hidup-hidup baru tau." Seha jeling Saiful tajam. Huh.

Saiful menarik nafas dalam-dalam. Susahnya kalau orang asyik nak marah-marah. Tapi lagi susah nak buat pengakuan. Praktis hari tu ok ja. "Saya bukan nak kahwin dengan kakak atau anak sedara awak tu. Saya nak kahwin dengan… Dengan siapa eh? Ha, dengan awakla. Awak kan masih single and available… " Serentak itu, satu senyuman paling manis dihadiahkan buat Seha.

Ya Allah.. Hensemnya dia.. Sama macam kat sekolah dulu. Sebijik macam dalam gambar-gambar yang aku ambil dari facebook dia tu. Wait-wait.. Er.. Apa dia cakap tadi? Dia nak kahwin dengan aku? Betul ke? Aku tak salah dengar ke? Yahuuu… yabedabeduuu…

"Er.." Kelu lidahnya. Tak mampu berkata-kata lagi macam tadi. Tadi bukan main menyinga, macam singa lapar.

"Betul Seha. Saya dah lama suka awak. Dari zaman sekolah lagi. Sampai sekarang, hati saya tak pernah berubah.."

Nak cakap macam mana ni? Aku? Saya? Aduh.. Kekok doh… "Em.."

"Betul. Percayalah. Saya memang tak ada bukti nak tunjukkan. Sebab semua bukti ada dalam hati saya. Sebab tu hari ni saya dengan famili saya datang sini. Datang nak merisik awak."

Hah?? Ri-risik?

"Betul?"

Angguk.

"Tak tipu?"

Geleng.

"Er… mak.. er… mak awak suka ke kat orang?" Seha terjenguk-jenguk ke dalam, mencari wanita anggun yang
disalaminya tadi. Yang tu lah kot mak Saiful, yang muda belia dua orang tu adik dia..
Seha-seha… Gelabahnya dia. Mestila mak suka. Kalau tak, dia tak kan setuju punya nak datang sini. "Jangan risau. Mak 100% setuju."

"Macam mana boleh setuju. Baru je kejap tadi jumpa. Takkan mak awak jatuh suka pandang pertama kat orang kot."

"Mak dah lama setuju. Dulu saya tunjukkan gambar-gambar awak kat mak. Tengok gambar pun mak dah berkenan. Dari gambar, mak boleh nilai awak. Dari cara awak berpakaian, dengan siapa awak berkawan. Dari situ mak dah setuju. Apatah lagi tadi, bila dah jumpa. Terus mak angkat ibu jari, bagi restu."

Seha memang biasa-biasa saja orangnya dalam berpakaian. Dia paling suka berbaju kurung. Cuma sejak bekerja di kilang dia banyak mengenakan seluar.Kawan-kawan? Ya, dia bertuah sebab jumpa kawan-kawan yang baik. Kawan memang ramai, tapi kawan yang sejati, susah nak cari. Nak berkawan memang kena memilih. Sebab dari pergaulan dengan kawan-kawan lah terbentuknya peribadi seseorang. "But.. Gambar???"

"Yup. Gambar awak. Saya ambil dari facebook awak.. Awak tak marah, kan, kan?"

Ooohh… Itu maciam ka… Hehe.. Tak boleh jadi ni..

"Awak dah bersalah!!" Seha tiba-tiba jadi garang.

Erk.. Kenapa pulak ni? Saiful kaget dengan reaksi Seha. Tadi macam ok, macam setuju. Alih-alih sekarang? Aku ada salah cakap ke?

"Awak bersalah sebab dah salah gunakan internet. Sebagai denda…" Seha berjeda. Sengaja membiarkan perasaan Saiful terdera.

Gelojoh Saiful bertanya. "Dendanya apa?" Janganlah suruh aku ketuk ketampi ke, nyanyi lagu Negaraku ke, ake tak sanggup!

"Dendanya, kita kena jaga, baja, semai, siram perasaan ni, biar ia tumbuh mekar sampai bila-bila." Seha melentok kepala manja. Spontan.

"Itu aja?"

"Yela… Itu jela."

"Ingat apa tadi. Ok, saya janji, perasaan ini akan terus abadi dalam diri saya… Tapi, kenapa kita?? Awak pun ada buat salah yang sama ke?"

Seha senyum. Saiful faham.. Gara-gara gambar (3G), hati mereka bersatu. Biar jasad jauh, namun gambar menjadi pengubat rindu. Hati mereka terus menyatu. Kebahagiaan terus melingkari hidup mereka… Kawan-kawan!!! Seha ada berita gembira ni!!! Tak sabar nak bagitau korang!!!


Ok..tamat sudah cerita ini…thanx sebab sudi baca sampai ke penyudahnya..2.40am
posted by Penulisan2u @ 6:40 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
70 Comments:
  • At 4/10/09 6:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni sgt sweet!!!!!!

     

  • At 4/10/09 3:24 PTG, Blogger keiti shotti said…

    ala..
    aku ingat tadik citer ni wat bdasarkan lagu gara gara go big bang...

     

  • At 4/10/09 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kreb cycle?
    tibe2..kite teringat camane susahnye nk hafal cycle tu dulu...huhu...
    bezzz cite ni..tp...
    nape nape smpai 2 thun bru saiful nk move frwrd???

     

  • At 4/10/09 5:45 PTG, Anonymous cty_gurl said…

    ish..nak kata bez mmg la bezz...tapi rasa macam something missing la..
    tapi x pelah...good job.
    teruskan berkarya..

     

  • At 5/10/09 3:52 PTG, Anonymous NaJie said…

    ngatkan cter psl g..hehe..org pggl sy g...
    rupanya 3g.xcited sy baca tau..salah taip ke mmg mcmtu tajuknyer?
    ok, not bad..mcm pengalaman sndiri je crpen ni..dr_g

     

  • At 5/10/09 9:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak cite ni

     

  • At 5/10/09 11:53 PTG, Anonymous ana said…

    tahniah wat awk...penulisan yg baek..teruskan berkarya

     

  • At 7/10/09 3:15 PG, Anonymous kukukakaku said…

    boring r....x taw npe, tp mmg x bez..sory writer....wat yg laen lg ek..nme pon x best..seha?eee

     

  • At 8/10/09 10:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hati2 dengan penulisan..
    suruh nyanyi lagu Negaraku pn x sanggup??
    punyalah payah nak terapkan nilai patriotik kat kanak-kanak dan belia..
    mati ke kalo nyanyi?

     

  • At 8/10/09 1:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xdee feeling pown bacer..ntah haper2 tah citer nie..poyo jer lebih writter ni..wat lain lar..konon2 nk wat klaka..tp x reti main ayat..blaja lgi la..
    -x suke citer syok sendiri-

     

  • At 8/10/09 8:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad......
    A.1

     

  • At 9/10/09 11:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bg yg mengutuk cite nie..try la korang anta karya korang pulak lg la ntah ape2..pada kukukakaku jgn la tunjuk sgt kegedikkan kamoo 2....seha anice name k...jgn sesekali kutuk name 2...untuk penulis..u ader kawan name seha ke..coz sy pon tgh cari org name seha nie..


    intansuhaila74@yahoo.com

     

  • At 9/10/09 11:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni sm cam ngan sy..psl jtuh cnta ngan sorang laki,laki 2 adlh senior sy...tp sy xtau skrg ni ye suka lg ke x kat sy..coz time sklh lu ye de la tnjuk klu yg ye suka kat sy tp sy mls nk lyn coz nk SPM.sy tau ye suka kat sy pn coz kwn sy yg laki sorang 2 duk sbilik ngan ye.kwn sy la yg ckp semua 2.lgpn senior sy ni bknnye jenis lyn sngt org tp lau ngan sy dr jauh dh senyum n tegur smpai kwn2 sy pn pelik..skrg ni ye dh thn akhir kat U n sy de 1 thn lg nk abis.skrg ni kiteorg msih lg cntact tp x slalu.tu pun biasa2 je.sy xtau la pnghujung citer kiteorg camne..sy pun dh lm mnruh hati kat ye.sjk kat sklh lg tp time sklh sy x suke lau couple lgpn mak dh bg arhn xleh couple time sklh.tp skrg time dh leh couple kisah kiteorg jd makin susah lak.xtau pnghujung camne.smpai kekwn sy ckp yg citer kiteorg ni leh wat novel.bkn sorang dua kwn sy ckp cam2 tp ramai.sbnrnya msh bnyk lg sy nk citer tp susah nk tulis kat cni.pe2 pun sy harap yg trbaik dr Allah utk sy n utk si dia gak... drpd ~yg kn trus mnanti dirimu~

     

  • At 11/10/09 5:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer awak ni best
    ok la
    sweet sangat

     

  • At 11/10/09 10:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    maaf..sy x jmpe la poin np name cte ni gara gara G..G tu stand 4 wat?

     

  • At 15/10/09 7:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm..blh la,teruskn brkarya jgn putus asa..ada bakat sebenar belum kuar 100% lg 2.

     

  • At 22/10/09 1:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    teringat masa kat m3x kreb cycle..skg d ah blaja lg dah ...huhu dah xmik bio..

     

  • At 20/11/09 10:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klaka..gud job..
    tak nak wat cter ag ke pnulis?
    chayok2!!!
    -alinz-

     

  • At 23/11/09 4:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni de la sikit-sikit cam kisah cinte saye..dak laki tu pun 1 klaz ngan saye n dah lame saye suke kat die..kekadang saye nampak die pun same n kekadang saye sendiri pun tak pasti..bile kami terserempak, mesti die akan senyum n kacau saye tapi saye tak tahula samaadedie series or tak..berserah ajela...papepun, good job..

     

  • At 26/11/09 2:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgs2...
    kreb cycle??
    aduishh..pening nk hafal..
    bes cte nh..
    so sweettttt....

    -miss-

     

  • At 30/11/09 4:47 PTG, Blogger ~Siti Fatimah~ said…

    hYE...jOin myblOg.. :)

     

  • At 14/12/09 9:05 PTG, Anonymous yani said…

    best coz sweet sgt..
    pndai bt cita dr zmn skul smp keja..
    xbosan
    best2

     

  • At 9/1/10 2:51 PTG, Anonymous aisha humaira said…

    bez gak citer nie..
    suka sangat

     

  • At 9/1/10 6:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    congratz! best, sweet jer.. truskan yer, jiayou! -Amalin-

     

  • At 10/1/10 12:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh la...

     

  • At 28/1/10 1:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite bes..tp cam kurg sesutu la..ending pon t'gntg...

     

  • At 4/2/10 9:38 PTG, Anonymous ruhil said…

    best gak la cite nie..tapi ending kurang menrik..

     

  • At 11/2/10 2:57 PTG, Anonymous adlyn said…

    klakr r cite ni...
    suke s0r0k2???sme r..hak3x..

     

  • At 16/4/10 9:41 PTG, Anonymous linda leo said…

    best juga............tapi pendek sangat jln cetir nya, apa pun good luck your job..

     

  • At 25/4/10 3:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    remind me of someone ...nme dy pown seha hu~~~

     

  • At 12/5/10 3:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okla gak..
    bestt...
    gud try...
    :)

     

  • At 24/5/10 9:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan.cerpen patut ringkas tapi padat.
    ini lebih ke arah blog.

     

  • At 8/6/10 4:10 PTG, Anonymous hikmahSyaFiqah said…

    ok la...but kkdg de part yg kreng d gemari.wutever,writer kip on riting....(^.^)

     

  • At 15/6/10 3:56 PTG, Anonymous niki said…

    boring la cter nie....mcm imaginasi budak sekolah jer.... apepn sy tetap nk wish congratz pd writer sbb tlh berusaha bt cerpen.cuma kna byk blaja lg.

     

  • At 25/8/10 5:39 PTG, Anonymous suriati said…

    bez ar watak seha, gelabah x tentu pasal.. sweet story, keep it

     

  • At 6/9/10 10:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story....cume jln cite yg agak pnjg....papepown good job

     

  • At 6/9/10 10:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduh kelakarnya....klu bley cpt r sambung...nice sgt laaaaa x sbrnye nk tunggu sambungan nya....good job..teruskan lagi ye

     

  • At 10/9/10 2:48 PG, Anonymous cute girl said…

    boleh la.....

     

  • At 13/10/10 5:18 PTG, Anonymous esya said…

    bleh la...br bljr kn..cm kurg suspen..byk dialog yg x perlu...

     

  • At 2/12/10 1:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ahaha,,bez a cite nih,.oke pe.,ne de padat,.simple !
    pastu,,nme seha tuh x jd pr0blem daa,.pe a ,,nme p0wn na kec0h.,
    better nme seha drpd nme pnjang bejela2 cam stu cerpen.,aduish !,
    anyway,,cite nih kelaka.,bez.,semp0i,.
    uhuhuz,.
    taniah,babe !

    ~miss azym~
    BBASYA! AJA AJA!!

     

  • At 6/12/10 5:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ADOI PNNG LK AI BCE

     

  • At 23/12/10 9:52 PTG, Anonymous IQ said…

    hem...
    best giler cite ni.blh wt aku t'senyum lebar.huhu

     

  • At 4/1/11 12:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestlah citer ni...
    walaupun...kasih tak di luahkan dgn kata2.
    Namun tautan hati tetap ada.. itulah kot d katakan jodoh..

     

  • At 8/1/11 5:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet gle laa cter nieee

     

  • At 12/1/11 3:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bst giler cite ni...
    syabas kpd penulis

     

  • At 12/1/11 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat2....good job

     

  • At 25/1/11 12:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan..cam citer budak2

     

  • At 1/2/11 3:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad...keep it up k!!
    from: nfh johor

     

  • At 12/3/11 6:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x brapa bez la...

     

  • At 15/3/11 5:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x bes langsung....buku budak2 darjah satu pown rsanya bes dri cerpen ntah papa2 niey....

     

  • At 18/3/11 2:24 PTG, Anonymous sleep reader said…

    intresting.....:)

     

  • At 25/3/11 12:48 PTG, Anonymous wawa said…

    tErbaik laa...truskan mnulis......

     

  • At 17/4/11 4:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terbaeekk wookkk!!!!!!! ckup rse.....

     

  • At 21/4/11 3:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biase je...dr 1 smpai 10..ak bg 5

     

  • At 22/4/11 1:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best and mcm ade kena dgn kehidpn saya

     

  • At 24/5/11 11:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestttt ! <3 :DD

     

  • At 13/6/11 4:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beeeeeeesssssssssssssssssttttttttttttt.......................................psal gmba ley jtoh cnte????????interesting .. .... .gd try n gd job...NANA SAYANG ALEP<33

     

  • At 17/6/11 1:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku sukeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!

     

  • At 20/6/11 3:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gk doe !!

     

  • At 24/6/11 5:13 PTG, Anonymous anamija said…

    so sweet...... nak gak macm nie..!! huhhu :-)

     

  • At 7/7/11 5:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ser0nok giler cite ne..prngai seha cam aku..hehe..mnh klg?..hmm..

     

  • At 19/7/11 12:52 PG, Blogger pinkbutterfly said…

    hahahaha..sweet sgt~~~ ^^

     

  • At 8/8/11 10:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oo..ptt tjuk gara-gara G(means gambar) tersirat pnyer tajuk..pe la k0rg nie..best pe..

     

  • At 9/10/11 9:37 PTG, Blogger MARNI AININ SYAHIRAH said…

    bagus la writer bagi meaning 3G yang baru
    gara-gara gambar(3G)
    baguus
    keep it up

     

  • At 22/4/12 4:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sempoi la seha,suke-suki taw bace..hehe

     

  • At 23/4/12 4:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Cerita nih luculah!! Dan sgt sweet!!!! Seronok gila dapat baca!! Wow!!! Memang hebat! =-O

     

  • At 11/6/12 11:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok la cita ni.,..best wooo...

     

  • At 2/9/12 7:42 PTG, Blogger Aniss . said…

    Cerita yang agak sempoi. Tak bosan bila baca. Anyway, cerita nih memang TERBAIK :)

     

  • At 14/10/12 9:04 PTG, Anonymous ctfarhan said…

    best la cta nie...
    sy ska.. lwak pun da jg..
    tesengih2 sy bca...huhu..;)
    good job to the writer..
    tp 1 je sy nk tnya. npa tjuk dia gara2 g?? :(

     

  • At 11/12/12 4:47 PTG, Anonymous syam said…

    hah? sronok? skit. bosan? byk. writer x pndy olah ayat bgos2.. jd jln cite nmpk hmbr dn bosan.. pape pn, byk2kn la berkarya....

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group