BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 31, 2009
Cerpen : Lifetime's Lover
Nama Pena : amarfi

Aku menatap wajahnya dari kejauhan. Keluhan sekali lagi keluar dari mulutku. Apa yang perlu aku lakukan? Bagaimana caranya?

Dari kejauhan, Adam melambai kepadaku. Aku mengukir senyuman hambar sambil membalas lambaiannya. Dia berlari-lari anak menghampiriku di tepi padang. Mukanya dibasahi keringat kerana bermain bola sepak.

" Lama dah kat sini?"tanyanya sejurus duduk di hadapanku. Tangannya cepat saja mengambil buku di hadapanku dan membeleknya.

"Hmm...nice book,"komennya. Aku tetap diam. Pertanyaannya kubiarkan sepi. Lamunanku terbang disapa angin bila tangan Adam melambai dekat diwajahku. Dan untuk kesekian kalinya, aku tersenyum lagi.

"Adam teman Fan balik balik hari ni boleh?" ajakku. Fia mengarahkan jarinya ke porch motosikal di tepi pagar sekolah. Fahamlah aku yang hari ini dia datang menaiki motosikalnya. Perasaanku mendesak-desak aku untuk memintanya menemankan aku pulang sekali lagi.

"Bukan adik Fan datang jemput ke?" memang benar adikku Fahim akan datang menjemputku menaiki basikal. Sekadar peneman jika aku ada kelas tambahan atau group discussion di sebelah petang. Tetapi kali ini aku benar-benar mahu dia menemankanku sekali walaupun Fahim ada. Aku tahu yang Adam sudah maklum aku tidak suka berdua-duaan sengannya. Aku memandangnya dengan pandangan penuh berharap. Bila dia memandangku lama dan kemudian tesenyum, aku menghela nafas lega.
************

"Kiranya rumus ni salahlah?". Adam mengangguk. Aku memotong semua jalan kira yang kulakukan dan mula mengira yang baru. Walaupun aku ligat mengira, mataku tetap dapat menangkap pandangan Adam yang tepat wajahku.

"Fan," panggilnya.


"Hmm....,"balasku endah tak endah.
"Nur Faneeha," suaranya sedikit tegang. Segera aku memandangnya.
"Iya Adam,"dia mendengus geram seolah marah bila aku tidak serius.
"Apa yang tak kena ni? Kenapa Fan nampak pelik lately ni? Cuba Fan cerita kat Adam,"tanyanya. Kali ini nada dan postur duduknya sudah berubah. Seratus peratus tumpuannya diberikan kepadaku. Aku mula cuak. Adam perasan dengan perubahanku.
‘Banyak yang tak kena Adam. Banyak yang Fan nak cerita dan beritahu. Tapi Adam boleh terima ke?’. Hatiku merintih. Terasa meronta ingin meluahkan apa yang terpendam tetapi kekuatanku hilang tatkala melihat bening matanya yang redup merenungku. Aku jatuh kasihan dan sedih melihatnya.
"Kenapa tanya macam tu? Ada apa –apa yang Fan tak patut buat ke?" aku memulangkan soalan. Adam diam seketika.
"I know you’re hiding something from me. Fine!" habis berkata, dia terus keluar dari kelas. Aku makin dilanda kesedihan. ‘Apa perlu Fan buat Adam? Kita dah tak sesuai bergandiangn lagi. Family Fan dah muflis!’.
******************
Adam Datuk Azmi. Lelaki pertama yang berjaya mengambil tempat di hatiku selepas keluargaku. Dia lelaki yang cukup serba-serbi. Wajah, kepandaian dan kemewahannya menarik hati ramai gadis untuk mendekatinya. Tetapi, aku juga yang dipilihnya. Dan sehingga kini sudah 2 tahun kami berpasangan.
Ada kala, perasaan lucu menerjah di hati bila mengingatkan zaman awal perkenalanku dengannya. Aku, Nur Faneehah, yang sangat susah untuk didekati insan bernama lelaki. Bukan kerana aku benci ataupun takut dengan mereka. Itu adalah zahirku. Aku kurang sensitif dengan kehadiran lelaki di sekelilingku. Hinggalah Adam muncul suatu hari di hadapanku dan mengaku bahawa dia suka padaku semenjak dia terlihat aku di sebuah bus stop di bandar.
Memang melucukan. Cuba bayangkan, aku , seorang gadis yang kurang peka dengan lelaki sekelilingku disukai seorang jejaka idaman ramai. Adakah itu yang sedang terjadi?
Akhirnya selepas 3 bulan berusaha, aku menerimanya sebagai teman lelakiku. Aku jatuh suka pada kematangannya dan sikap bersahajanya. Mungkin sudah terasuh dengan keluarganya yang sibuk dan bersahabat dengan ramai orang ternama. Dan apa yang membuatkan aku bersetuju juga adalah kerana dia tidak seperti sesetengah lelaki yang berfikiran sempit dan kotor. Dia hormat padaku dan tidak pernah menyentuh hal peribadiku.
Walaupun begitu, aku dan dia tetap terhubung dengan sesuatu. Perasaan yang kami sendiri tahu wujud di antara kami. Dan perasaan yang dibajai selama ini benar-benar membuatkan aku dan Adam memahami diri dan kehendak masing-masing. Di sekolah,kami dogelar pasangan yang paling ideal memandangkan kami pasangan yang sangat menjaga batas dan antara pelajar yang terbaik di sekolah. Aku sukakan dirinya dan dia juga begitu. Tidak perlu untuk kami mengubah diri semata-mata untuk menjadi pasangan yang perfect.
"Adam sukakan Fan. Your way, appearance and your thinking is more than enough for me. That’s all. I want nothing more than that. No need for Fan ubah atau berlakon. I like you,the way you are,"cebisan kata-katanya yang membuatkan aku percaya dengan keikhlasannya kepadaku. Aku tahu, Adam ikhlas padaku..dan aku juga tahu, hatiku pastinya susah mahu memudarkan namanya semula.
************
Aku mendekati Adam yang sedang memperkemaskan duduknya di atas motosikalnya.
"Adam;" perlahan suaraku. Cukup untuk pendengarannya seorang. Dia terpinga seketika melihatku. Belum sempat dia bersuara, aku cepat-cepat memotong.
"Kita jumpa esok. 5 petang dekat bus stop biasa. Kita berdua saja. Fan tunggu," dan aku terus melangkah pergi. Pasti dia terkejut kerana ini kali pertama aku mengajaknya berjumpa tanpa ditemani adikku Fahim. ‘Adam kena datang! Fan akan beritahu semuanya esok. Dan sama-samalah kita hakikat yang bakal terjadi nanti’,
**************
Aku sedikit terkejut bila Adam datang bersama gitarnya. Dahulu dia kerap menelefon dan mendendangkan lagu dnegan gitarnya. Terasa lucu bila teringat dia pernah merajuk denganku gara-gara aku tertawa mendengar nyanyiannya. Aduhai..Adam...Adam... Bila sikap kenakannya terlihat, mudah benar dia berjauh hati dengan semua tingkahku. Walaupun dia kelihatan sangat matang, tetapi ada juga waktunya sesekali dia agak childish. Mungkinkah semua ini akan berlaku lagi?
"Adam nak nyanyikan satu lagu untuk Fan. Tapi masa nak balik nanti," ujarnya bersama senyuman. Nafasku terasa disekat dengan kata-katanya.
"Sekarang tak boleh?" aku mencuba nasib. Aku bimbang. Mahukah dia menyanyikan lagu untukku selepas apa yang bakal terjadi nanti?
"Nope. Masa nak balik nanti," tegas suaranya, Seperti tiada lagi kompromi terhadap permintaanku. Mataku terasa panas tiba-tiba. Terasa dia jauh denganku walaupun perpisahan ini belum lagi terjadi.
"Walau apa pun penghujungnya pertemuan kita ni, Adam akan tetap nyanyikan lagu ni untuk Fan masa balik nanti," sambungnya lagi. Saat itu, tanpa ditunggu-tunggu lagi, air mataku serentak bertakung dan menitis keluar. Adam tetap tenang memandangku.
"Fan sayang Adam,"luahku. Tiada lagi segan dan silu dalam diriku. Dia bangun dan menghampiriku. Aku merenung matanya dalam dan menarik nafas panjang.
"Let’s break up,"dengan sekali nafas saja, aku sudah terasa tikamannya di hatiku. Adam apatah lagi. Matanya cukup jelas menggambarkan rasa hatinya. Inikah perasaannya bila pasangan berkasih berpisah? Tidak, aku jauh terasa lebih hebat penangannya. Kerana hubungan kami ini bukannya biasa. Kami tidak berkasih sehingga ke langit ketujuh seperti pasangan lain. Kami tidak dibuai mimpi indah bersulamkan janji-janji manis seperti pasangan yang lain. Dan kami tidak juga hanyut dengan dorongan nafsu di dalam diri.
Aku dan Adam berpijak di bumi yang nyata. Aku dan dia sentiasa memastikan kami masih di dunia nyata. Kami tidak pernah berjanji manis, kerana kami tahu bahawa janji itu tidak mempunyai jaminan di dalamnya. Kami tidak pernah membuai mimpi indah. Kerana kami tahu mimpi itu takkan menjadi nyata jika kami berterusan di dalam dunia fantasi cinta. Jadi apa yang sedang aku rasakan ini,jauh lebih hebat pedihnya dari pasangan lain. Berpisah secara baik ada kalanya lebih menyeksakan dari berpisah dengan pergaduhan.
Sedetik, dua detik berlalu. Akhirnya baru Adam bersuara.
"Betul ini apa yang Fan mahu?" aku terkaku. Terkaku dengan ketenangannya menerima semua ini.
"Adam, Fan sebenar...,"
"Betul atau tidak?" Adam memintas. Aku sudah habis daya mahu melawan apa yang terjadi. Anggukanku memberikannya jawapan.
"I accept it,"esakanku mula pecah. Aku sedih melihat ketenangannya sedangkan ini adalah apa yang aku harapkan selama ini. Aku tidak mahu dia bersedih. Tetapi, bila ianya menjadi kebenaran, aku pula yang terasa dirobek. Mengapa aku tidak tenang sepertinya?
"Don’t cry Fan....you’re hurting me...," dia ketawa sedikit dan menggeleng. Seperti tidak menyangka ayat itu akan keluar dari mulutnya.
Aku gagahkan diri menyapu sisa-sisa air mata di pipi. Terasa bodoh bila menangisi perpisahan ini tanpa sebab yang kukuh. Dia dan aku masing-masing tahu, kami tidak menginginkan semua ini. Sedaya upaya aku cuba mengukir senyuman untuknya.
"Adam, Fan mintak maaf sangat-sangat. Fan pun taknak jadi mcam ni,"
"it’s okay. Whatever it is, Adam terima sebaik mungkin. Even Adam sendiri tak tahu apa sebabnya,tapi Adam yakin Fan ada reason yang kukuh untuk semua ni,"
"I want to stand on your side forever, if I can. But, Fan nak kita bergandingan dalam keadaan yang sama. I want to stand on my own feet. Bukan di atas nama dan kesenangan orang lain. Fan harap Adam boleh faham,"aku menegaskan pendirianku. Adam merenungku lama. Cuba memahami maksud yang tersirat. Aku tahu Adam bukannya bodoh untuk memahami apa yang sedang aku bicarakan. Dengan status keluargaku yang sudah muflis sekarang, aku perlu sedar diri. Aku sudah tidak sesuai lagi dengannya. Dan sekarang, aku mahu bangun dengan segala kudrat yang ada. Bila tiba saatnya, aku akan kembali ke sisinya jika ruang untukku masih kosong. Aku tidak mahu dipandang rendah oleh sesiapa pun meskipun aku tahu Adam mungkin tidak kisah bagaimana keadaan hidupku.
" Adam faham. Tapi,satu benda Adam nak minta,"aku memandangnya. Menunggu dia menghabiskan bicara.
" Promise,"ungkapnya.
"Promise what?"tanyaku pantas.
"Adam tahu kita dah break. Tapi, Adam tahu Fan pun tak mahukan semua ni. I want Fan to make a promise. So do I. Janji kita akan bersama semula nanti. I’ll always want you. Only Nur Faneeha. I want to be your lifetime’s lover," aku terharu mendengar patah-patah perkataan yang Adam ucapkan.
"Jangan berjanji,"aku mengingatkan. Adam menggeleng.
"No. Adam mahukan janji ni. Adam tahu hati manusia mudah berubah. Tapi Adam tahu hati Adam. Sepanjang Adam hidup, ini first time I want something this badly. From the first moment I saw you. Fan lah perempuan pertama yang berjaya buat Adam terbuka hati. And for that, you have to take the responsibility,"aku tersenyum-senyum kelucuan. Tidak pernah Adam bermadah sebegini.
"Adam serius ni!"bentaknya bila melihat tertawa. Sikap keanakannya terserlah benar di mataku.
"Besarnya tanggungjawab Fan. Bukan Fan pun yang suruh buka hati tu. Yang Adam memandai-mandai buka tu siapa suruh?"tempelakku. Hilang suasana sedih yang menyelubungi tadi.
"Your eyes tu yang buka hati Adam ni. Mata nampak lurus dan shining tu yang buka hati Adam ni. So, Fan kenalah bertanggungjawab. Jangan pandang orang lain, selain Adam seorang. Nasib baiklah Fan ni jenis yang tak hirau lelaki sekeliling. Kalau tak, mesti Adam tak dapat Fan sekarang,"panjang lebar ulahan Adam. Dialah orang pertama yang berkata begitu tentang mataku. Bukannya cantik tetapi kelihatan telus dan lurus. Adam..Adam...aku sendiri tidak tahu apa yang membuatkan dia jatuh hati padaku. Rupa memanglah sempurna, tetapi jauh sekali untuk digelar cantik jelita.
"Emm...song dedication please...."bersahaja akumeminta lagu yang dijanjikannya.
****************
Itu semua dulu....
Dulu,semasa aku di zaman remaja..
Kini, aku di sini. Masih berpijak di bumi nyata. Dan masih menunggu kedatangan ‘ lifetime’s lover ’ ku. Menunggu Adamku.
"Cik Faneeha, our meeting’s going to start," aku segera bangun dari dudukku. Laila menghulurkan tangan untuk mengambil fail di tanganku. Aku pantas menggeleng.
"No, it’s okay,". Aku menghela nafas panjang. Hari ini, aku akan membentangkan paperwork yang bakal menentukan kedudukanku di dalam syarikat ini. Sama ada masih di takuk lama, ataupun meningkat satu tangga lebih tinggi sebagai salah seorang ahli lembaha pengarah yang termuda. Seiring dengan pintu bilik mesyuarat yang terbuka, aku terasa satu kepuasan yang tak terjangka. Adam, inilah apa yang Fan mahu perjuangkan. Fan sudah mencapainya. Adam macam mana?
******************
"Nur on the way ni mak,"aku memulas stereng ke kanan bila lampu isyarat menunjukkan warna hijau.
"Sekejap lagi sampaila ni mak. Alah, mak ni tak sabar-sabar,"aku tergelak kecil dengan telatah emak yang begitu tidak sabar menungguku pulang. Selepas memberi salam, aku meletakkan handphone ku di dashboard. Aku memandang jam yang mengunjukkan pukul 6 petang. Banyak kereta bersimpang siur di kiri kananku. Masing-masing sibuk selepas pulang dari kerja. Kelihatan beberapa pasangan remaja di bahu jalan. Remaja zaman sekarang, sudah pandai bercintan-cintun. Apa kurangnya aku dulu. Cuma apa yang berbeza, aku sangat mementingkan pelajaran lebih dari segalanya. Begitu juga Adam. Kami tahu, masa takkan dapat diputarkan jika kami gagal di dalam pelajaran.
Aku menekan brek di lampu isyarat yang seterusnya. Aku menarik handbrek memandangkan lampu isyarat lambat lagi mahu membenarkan aku pergi. Disebabkan keretaku berada benar-benar di bahu jalan, aku sempat menoleh memandang gelagat beberapa orang. Ada pasangan sedang berjalan berduaan sambil berkongsi aiskrim. Di belakangnya, terdapat satu keluarga kecil yang sedang bergurau senda dengan anak mereka. Comel benar anaknya di mataku. Sempat lagi aku memandang restoran yang agak jauh tetapi sayup-sayup pemandangannya. Suasananya yang nampak suram dan romantik itu dipenuhi ramai orang dan semestinya orang yang sedang berkasih. Cara mereka berpegangan tangan dan duduk yang rapat membuatkan aku pasti mereka belum lagi halal untuk bersentuhan.Dunia...dunia...apa yang akan menyedarkan mereka? Apakah hanya bila matahari terbit di sebelah barat baru mereka mahu sedar? Semuanya sudah terlambat pada masa itu.
Bila aku memalingkan pandangan ke hadapan keretaku, mataku membulat. Beberapa kali aku menggosok mata. Adam? Aku memicingkan pandangan untuk mengenal pasti. Benar, Adam berada beberapa meter di hadapan keretaku. Separuh dari hatiku gembira yang teramat tetapi separuh lagi menghalang bila melihat gadis yang sedang berjalan seiring dengannya. Cantik. Itu perkataan pertama yang terkeluar dari fikiranku saat melihatnya. Kalau tidak, masakan beberapa lelaki tertoleh-toleh melihatnya. Pasti mereka menarik perhatian ramai orang dengan kekacakan dan kecantikan yang ada. Bagai pinang dibelah dua. Aku hilang kata. Dalam erti kata lain, aku terasa kosong. Apa yang sedang berlaku? Adam sedang berjalan di hadapanku bersama seorang wanita lain . wanita yang kelihatan sangat mesra memaut lengannya. Benarkah itu Adam. Bukankah seminggu selepas kami berjanji itu dia pergi ke luar negara? Jadi bagaimana dia berada di sini? Mengapa dia tidak mencariku? Ya Allah...akukah yang terlalu mengharap selama ini?
Bunyi hon yang memanjang menyedarkan aku. Cepat-cepat aku beristighfar dan memberi tumpuan. Hatiku berkocak hebat dan mataku gatal sahaja mencari kelibat pasangan tadi yang kini berada di bahu jalan bedekatan keretaku.
Zapp! Pandanganku berlaga dengan mata Adam. Nafasku terasa terhenti. Matanya juga membulat terkejut melihatku. Pasti dia memandang kerana bunyi hon yang bertalu-talu di belakangku. Aku tidak tahu reaksi bagaimana yang patut aku pamerkan. Sedih atau gembira? Pantas aku memandang ke hadapan semula dan menekan pedal minyak selaju yang mungkin. Makin lama, aku makin jauh dari pandangan matanya. Tetapi hakikatnya, aku tetap tidak dapat lari dari perasaanku padanya. Sudahlah, aku memujuk hati sendiri. Apa lagi yang kuharapkan? Pasti itu temannya yang baru. Jauh seklai jurangnya jika hendak dibandingkan dengan diriku. Siapalah aku....aku cuma lifetime’s lover nya yang setia di sisi yang jauh. Jauh dari pandangannya walaupun dari ekor mata.
***********
Hari terasa lambat benar berlalu. Sesekali aku mengerling jam di tangan. Alahai...apasal lambat sangat wakil yang dihantar ni? Aku sudah mendengaus geram. Bukan sikap aku kiranya janji tidak ditunaikan. aku menekan interkom di atas meja. Kedengaran bunyi ganggang diangkat
"Call kan representator dari Mewah Maju Holdings and cancel kan appoinment ni! I’m wasting my time waiting for a ‘gentleman’ like that,"arahku. Aku sudah malas mahu menunggu wakil yang sepatutnya datang ke pejabatku jam 3 petang tadi sedangkan sekarang waktu menunjukkan pukul 3.30 petang. Suara deheman seorang lelaki di talian mengejutkan aku.
"Laila?"panggilku.
"That ‘gentleman’ is here. So, can I come in?"aku menarik nafas panjang. Memang ‘gentleman’ betul! Berani sungguh dia mengangkat ganggang. Pasti Laila tiada di tempatnya. Aku terus mematikan talian. Kemudian pintu bilikku diketuk dari luar.
"Masuk," daun pintu terkuak dari luar. Aku berdiri untuk menyambut tetamu yang datang. Namun langkahku terhenti di hujung meja. Adam!
"Assalamualaikum,"Adam memulakan bicara dengan senyuman di bibirnya. Terasa cair hatiku melihatnya. Tetapi cepat-cepat aku menyekat segala kenanganku dengannya. Dia bukan Adam yang ku kenali lagi.
"Waalaikummussalam. Hi ,Adam. What a pleasant surprise to meet you here,"aku berpura-pura terkejut melihatnya.
"Come, let’s start our discussion,"sambungku. Mukanya sedikit terkejut melihat sambutan dinginku tetapi dengan segera dia memaniskan mukanya. Sepanjang perbincangan, aku yang lebih banyak berbicara. Adam hanya mendengar dansekali-sekala ada juga dia tertangkap sedang merenungku. Hatiku terasa disayat bila melihat setiap reaksinya. Sepatutnya ini adalah pertemuan yang sangat menggembirakan. Tapi paa yang terjadi kini adalah sebaliknya.
"So Encik Adam,if there’s anything, just give me a call ok,"aku menamatkan perbincangan kami mengenai usaha sama syarikatku dengan syarikat yang diwakilinya. Aku berpaling menuju ke mejaku semula.’cepatlah pergi’, hatiku berdetik. Aku sudah tidak tahan berdepan dengannya lagi.
"Fan,"panggilnya. Seiring itu,langkahku terhenti.
"Fan tak gembira Adam balik?"soalnya. kalaulah kau bisa menjerit, pasti sudah lama ku khabarkan kepada semua orang, lelaki yang ku tunggu-tunggu selama ini sudha pulang. Tapi itu semua tidak mungkin. Suaraku tidak lagi terkeluar bila mengingatkan apa yang kulihat tempoh hari.
"I’m happy. Very happy,"jawabku sambil mengemas fail di atas meja.
"But you don’t seem happy to me,"saat itu dia sudah berada berhadapan denganku di meja. aku merenungnya lama. Betapa kau rindukan lelaki ini. Aku rindu hendak berbicara dengannya. Aku rindukan ketenangan di wajahnya dan aku rindukan segala perkara tentangnya. Tetapi layakkah aku menzahirkan perasaan itu?
"Gembira tak semestnya kena tunjuk Encik Adam. I can express it in many way,"balasku bersahaja.
"Expressing it by ignoring me?"suaranya sudah kedengaran tidak puas hati.
"Listen Fan.Kalau ini disebabkan apa yang Fan nampak hari tu, you’re totally wrong. Adam baru je sehari balik and that women is my cousin,"sepupu? Jadi apa perlunya kemesraan yang ditunjukkan itu? Sepupukah begitu?
"She’s beautiful. Suit with you. Macam pinang dibelah dua,"uajrku perlahan. Walau terasa pedih, aku perlu mengucapkannya.
"Fan! Adam just nak Fan ok. My cousin has nothing to do with this. Even dia ratu dunia pun, hati Adam tetap pada Fan. I’m ypur lifetime’s lover. Remember? Itu yang Adam janji dan itu yang akan Adam tunaikan,"tulus Adam bersuara. Aku masih kaku di situ. Jika benar itu sepupunya, takkan sampai begitu sekali. Aku amat yakin, pasti mereka telah dijodohkan. Aku amat-amat pasti.
"Encik Adam,kita tak sesuai. That’s the reality. kita tak pernah sama. Jurangnya jauh,"Adam tiba-tiba ketawa.
"That’s the point, right? Tak sesuai! Ini kali kedua Fan. Kalau kali pertama dulu Fan jadikan ini sebagai alasan, sekarang pun sama? Lapuk!"suara Adam mula meninggi. Aku sudah mula cuak melihat perubahannya.
"Encik Adam..I think..,"
"Dulu Adam, sekarang Encik Adam. Dulu Fan, and now what? Miss Nur Faneeha?"aku terpaku. Apa yang sedang Adam katakan? Aku tahu, dari nadanya,dia terasa denganku. Tapi tahukah dia tentang perasaanku? Aku juga terasa. Bertahun dia meninggalkan Malaysia tanpa sebarang khabar berita. Tiada panggilan telefon mahupun emel. Aku terkapai-kapai berpegang pada janjinya. Dan sekarang dia muncul begitu saja dihadapanku. Jadi bagaimana aku patut bereaksi?
"Yes. Call me Miss Nur Faneeha!"usai berkata aku terus keluar dari pejabatku. Sakit di hati usah diceritakan lagi. Adam benar-benar menyakitkan hatiku!
Semasa pintu lif hendak tertutup, satu tangan menahannya. Wajah Adam terjengul di balik pintu lif.
"My cousin name’s Natasya. And she’s going to be my fiancee next month,"dan pintu lif terus menutup. Sama seperti tertutupnya mindaku untuk berfikir lagi.
************
Aku bergegas keluar dari bilik mesyuarat. Terasa air mata akan berhambur keluar bila-bila masa sahaja. Terasa hatiku dirobek melihat Adam datang bersama bakal tunangnya. Tambah menyakitkan lagi, wanita yang bernama Natasya itu seperti sengaja menayangkan Adam adalah miliknya pada semua orang. Sepanjang bermesyuarat, aku langsung tidak dapat menumpukan perhatian.
Sebelum masuk ke bilikku, sempatku berpesan pada Laila yang aku tidakmahu sebarang gangguan mahupun panggilan telefon. Aku benar-benar mahu bersendirian. Letak saja dudukku di kerusi, air mata terus menitis keluar. Sampai hati Adam memperlakukan aku sebegini. Aku atau dia yang lebih kejam sebenarnya? Mampukah aku bertahan dengan situasi begini sepanjang kontrak dua syarikat ini berjalan?
"Crying?"aku tersentak. Mengapa kau tidak mendengar sebarang bunyi? Bagaimana dia boleh masuk? Aku bergegas bangun dan berdiri di tepi jendela. Air mata yang berbaki aku kesat. Kelihatan panorama di luar yang bersimpang-siur dengan kereta dan lautan manusia. Sedetik cuma, aku terasa kehadirannya di sisiku. Bersama memandang keluar jendela.
"Your tears hurting me,"ayat yang pernah diucapkannya dahulu. Semuanya dusta! Mengapa perlu diungkit kisah yang lama?
"I beg you, stop all this. Fan ada hati macam manusia lain,"ucapku perlahan. Dia mengeluh berat.
"Adam pun ada hati juga Fan. Why don’t you understand that?"tanyanya padaku. Dia menyalahkan aku atas apa yang terjadi.
"Apa yang Adam janjikan 7 tahun dulu tetap sama. Dan Adam balik untuk tunaikan janji tu. Adam balik bila Fan dah capai apa yang Fan mahu. Bukan macam tu?"aku diam. Memang benar, aku sudah mencpai apa yang aku inginkan. Aku sudah membantu ayah membangunkan semula syarikatnya yang dahulu jatuh menjunam. Dan aku sendiri boleh berbangga dengan segala usaha titik peluhku di syarikat ini.
"You left me without any news. No calls, no emel. What did you expect me to think Adam?"balasku semula.
"Adam hormat keputusan Fan. When we’re break, I thought you really mean it. Adam tahu Fan mampu lakukan semua tu tanpa Adam. Sekarang semua tu dah terbukti. Adam balik ni memang semata-mata kerana Fan. Adam ada Fan. Always by your side. Semua jatuh dan bangun Fan ada dalam genggaman Adam. Adam cuma taknak jadi halangan untuk cita-cita Fan,"aku sudah bertentang mata dengan Adam. Melihat kejujurannya dalam berbicara.
"betul?"terasa bodoh bertanya begitu. Hakikatnya, aku sudah kematian idea untuk berbicara. Adam benar-benar mengejutkan kau dengan pengakuan berani matinya ini.
"Adam tahu kenapa Fan mintak break dulu?"anggukan Adam menjawab semua persoalanku. Sekarang aku sedar, betapa menggunungnya sayang dan hormat Adam padaku. Dia sedikitpun tidak menyentuh tentang semua perkara itu. Pasti dia bimbang aku malu dengan segala yang terjadi.
"I’m sorry,"pintaku. Aku memintal jari jemariku. Tidak berani kau mahu memandang Adam dek kerana malu yang terlampau ini. Terdengar tawa halusnya.
"I’m sorry too...tak patut Adam marah-macam tu hari tu and sakitkan hati Fan pasal my cousin tu,"spontan kepalaku terangkat memandangnya.
"Adam dah bertunang....,"sayu suaraku bila mengingatkan hakikat tersebut. Adam menggeleng-geleng.
"Natasya suppose to be my fiancee if......,"die berjeda seketika.
"Fan tolak Adam,"sambungnya.
"No need to calm me down. Fan boleh nampak. Dia memang sukakan Adam,"
"Kalau pun dia suka, tapi Adam tak mahu. It’s still the same. Actually, my mum’s letak syarat. If Adam tak dapat bawak Fan balik ke rumah jumpa dia, Natasya will automatically be my fiancee,"jelas Adam.
"Your mum knows me?"soalku sedikit terkejut.
"From the first time I met you, my dear,"terasa mahu saja aku sorokkan mukaku di bawah meja. Betapa Adam merancang dengan sangat rapi segalanya tentang kami berdua. Cuma aku seorang saja yang terpinga-pinga tidak ketentuan.
"So, Nur Faneeha.......how about our promise?"setelah beberapa detik mendiamkan diri, Adam bersuara semula.
"Lifetime’s lover?"Adam mengangguk.
"Fan dah janji, so mestilah Fan tunaikan,"tegasku. Darah terasa menyerbu ke muka kerana secara tidak langsung aku sebenarnya mengaku bahawa aku sukakan dirinya.
"Me too...I’ll never breaks my promise. Adam Azmi will be Nur Faneeha lifetime’s lover till death take us apart and till Allah’s blessing on us,"
**********
Aku hampir tersadung ditarik adikku, Hani ke depan. Entah apalah yang dikecohkan di ruang tamu sehinggakan bergema bunyi tepukan dan sorakan. Bingit telingaku mendengarnya. Sampai saja di ruang tamu yang penuh dengan saudara terdekat dan jiran-jiran tetangga beserta tetamu yang datang lewat petang, kakiku terasa berat untuk melangkah.
Adam sedang memegang mikrofon di tangannya. Fahamlah aku, mereka bersorak mendengar dia berkaraoke. Aku terasa kelainannya bila dia memberi mikrofon kepada seseorang di sebelahnya dan tangannya tiba-tiba sudah memegang sebuah gitar. Oh tidak.....aku sudah berpatah ke belakang semula. Tetapi Hani cepat benar menangkap pergelangan tanganku dan menarik aku duduk di tepi Adam. Adam tersenyum melihat tingkahku. Dia menyentuh sedikit belakang tapak tanganku.
"Stay here,"bisiknya perlahan. Kalaulah aku mampu, pasti sudah lama aku memecut lari masuk ke bilik. Tetapi memandangkan hari ini adalah hari sambutan perkahwinan kami, aku ikutkan juga kehendak saudara-saudara terdekatku yang pastilah mahukan sedikit hiburan setelah berpenat lelah menjayakan majlis ini.
Wednesday I came home from school
Did my homework in my room
then I watched some TV
I still miss you
Thursday morning went online
Got to school at half past nine
Wound up in detention
I still miss you

Everything I do
it brings me back to you
And I die
One day at a time
\'Cause I just cant seem to get you off my mind
No matter how I try
try to kill the time
well I think that i’m just going crazy
one day at a time
Friday I got out of bed
Tried to smile frowned instead
Burnt some toast for breakfast
I still miss you
Saturday I turned 16
Never dreamt you'd act so mean
You didn't even call me
But I still miss you

Di penghujung lagu, kami sudah bersama-sama mendendangkan lagu One Day At A Time tersebut. Ya, ini jugalah lagu yang didendangkan padaku pada hari janji ‘lifetime’s lover’ kami termeterai.
posted by Penulisan2u @ 2:30 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
158 Comments:
  • At 31/10/09 3:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes3...ske r ngn cte ni..sweet btul.hehe

    -scooterist inc.-

     

  • At 31/10/09 4:55 PG, Anonymous Ika said…

    sweet giler citer ni..

    comel!

     

  • At 31/10/09 9:43 PG, Anonymous amarfi said…

    hope readers suke dgn cter ni.
    agak berserabut coz each perenggan rapat sgt.
    x sempat nk susun, dah ter'send'.
    sori kalau susah nk dibaca.
    pliz give ur komen 4 my 4th cerpen ni k.
    thanx..=)

     

  • At 31/10/09 12:02 PTG, Blogger marrismia said…

    nice story.. i wish i had it

     

  • At 31/10/09 1:18 PTG, Blogger ~pr!nces$_L.!.e.Y.a~ said…

    i wish i have a lifetime loveer too.hhihihihi

     

  • At 31/10/09 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bullshit

     

  • At 31/10/09 6:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sape la yg kt ats 2..suke2 ht je tulis cm 2..
    die 2 lgsung x pndai tulis..huhuhu
    btw...citer ni sweet sgt2...
    tp pendek la..x puas..huhuhuhu

     

  • At 31/10/09 10:20 PTG, Anonymous abez hafizza said…

    sweet gle...hahhaa
    ~shuke shuke!+)

     

  • At 1/11/09 9:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best..
    i like it..

     

  • At 1/11/09 9:53 PTG, Anonymous yunie said…

    sweet~
    best citer ni. :D

     

  • At 1/11/09 10:33 PTG, Blogger LiNa said…

    sweet giler citer..
    nnti wat lg yer cerita baru yg best2 tau..
    good job writer..

     

  • At 2/11/09 8:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    first time aku bc cerpen yg teratur,ayat power.tahniah kat penulis coz berjaya bt aku fun bc cte nii...aja2 fighting...ak hrp ak dpat pakwe mcm adam azmi 2..hehehehe

     

  • At 2/11/09 10:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet ar crta ni.....

    smua rmja yg sbk bercinta ptt jdkn cerpen sbg sndrn...

    bercinta tu blh tpi jgn melampaui batasan...

     

  • At 2/11/09 11:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm..btul ke? ada ke benda ni? lifetime's lover?

    i don't think so..

     

  • At 2/11/09 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good one. thumbs up!!

     

  • At 2/11/09 7:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam amarfi..
    mmg bes..!!gud idea..
    p'cinta y setia..hmmmmm...
    keep on writing..!!
    niya1501@yahoo.com

     

  • At 3/11/09 3:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bler nk serios jd pnulis nvel..jgn sia2kan bakat yg Allah bg..
    errr klu da karya terbaru leh kngsi x?ikagenit@y.c..pleaz..n tq!

     

  • At 3/11/09 7:35 PTG, Blogger sYaZa said…

    comel sgt!! :)

     

  • At 3/11/09 8:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oh god bez nye cter ni..,,speechless

     

  • At 3/11/09 10:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice..
    g0od j0b...
    g0 on..
    7 stars...

     

  • At 4/11/09 12:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweetnyer...
    ~melihat langit itu aku~

     

  • At 4/11/09 1:46 PTG, Blogger achasishomel said…

    terharu lah.
    nak adam !
    muahaha.
    keep it up :)

     

  • At 4/11/09 2:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    3 stars only..
    teruskan usaha k :)

     

  • At 4/11/09 9:05 PTG, Anonymous anisa balqis said…

    wahhh...sweetnyaaa..
    keep up writer...
    like it:)

     

  • At 5/11/09 3:08 PTG, Blogger Leeya Hezlin said…

    suke cite ni..adam 2 mmg setia dgn fan..
    bkn sng nk jmp lelaki yg snggp tggu kekasih hati die dpt capai ape yg diimpikan..
    congrates writer..gud job..love this story.. ^_^

     

  • At 6/11/09 12:10 PTG, Anonymous sakurayaki said…

    like it...
    huuuuhu

     

  • At 6/11/09 6:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes2....
    brsma jgk akhirnye...
    hehehe...

    ~~~syuhada salleh~~~

     

  • At 7/11/09 12:20 PTG, Anonymous lavender said…

    owhhhh maaaaannn...so sweettt...
    'lifetime's lover'...tajuk pon dah best....
    citer lg besttt...!

     

  • At 7/11/09 1:55 PTG, Anonymous sal said…

    wowww bestnye...
    setianye lelaki tu...
    kalo la dpt jd watak yg realiti dlm crt ni..
    best3..

     

  • At 9/11/09 11:46 PG, Anonymous yah.,cute said…

    best jgk citerni...

     

  • At 9/11/09 3:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet couple..

     

  • At 11/11/09 3:43 PTG, Anonymous missy anne said…

    thats a gud one... but, d hero must one in a million so dis story just too... fantisy but gud job...... n it really a cute story n love d happy ending...

     

  • At 11/11/09 9:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ny best gler!!
    her0 die s0ooooo....sweet
    keEp it up!
    wat r cter ag...

     

  • At 12/11/09 2:46 PTG, Anonymous syud slumber_jer2002@yahoo.com said…

    salam..

    hai.. nice story..

    tp sy nk komen 1 jer kat sini ttp impaknya AMAT BESAR..

    perkataan lover tu sepatutnya guna beloved person..

    lover means partner or couple have sexual relationship outside marriage..

    xpercaya?? cuba cek dlm kamus eng-eng.. dlm kamus eng-malay mmg dia wat lover=kekasih

    tp sy harap penulis perlu lebih berhati2 dlm penggunaan bhs inggeris..

     

  • At 12/11/09 2:49 PTG, Anonymous syud slumber_jer2002@yahoo.com said…

    bila sy tgk tajuk citer ni, isk.. ade gak org yg ada idea

    ntuk tulis ttg kisah pasangan kekasih 'atas katil' yg blum

    kawen.. huhuhu.. sbb sy taw mesti penulis tersalah tafsir

    bahasa Melayu di Inggeriskan.. orait.. ok penulis?? jgn marah haaa..

     

  • At 12/11/09 6:42 PTG, Anonymous syarina said…

    isyh...dahsyatnye komen kat ats nih.
    sanggup bukak kamus jugak ea.
    hehe...
    nway,gudjob writer.
    cter best!
    syud ni mungkin advnce eng skit.

     

  • At 13/11/09 1:28 PG, Anonymous zaitackey said…

    peka btoi,haha..
    sweet je bce cple y setia ni.
    msih ade ke y setia pd y lame?

     

  • At 16/11/09 3:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best99999!!!
    ske bce cerpen ni!!!
    chaiyo!!!=)

     

  • At 19/11/09 2:42 PG, Anonymous me said…

    wei dasyatnya syud nie..
    kot fren ngan kamus...
    hehe....
    BTW..sweet story
    i lov that heROOOOO so much!!
    gambate kudasai!!!

     

  • At 25/11/09 12:40 PTG, Anonymous ishatasya said…

    cerita yang menyentuh hati dan jiwa.. thumbs up! tahniah kpd penulis.. keep it up ur work... hope to see much more story from u....

     

  • At 25/11/09 10:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ak ske adam tuh!r0mantik babeh!!

     

  • At 26/11/09 6:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez r adam azmi..
    truskan usaha anda..
    i support u..

     

  • At 28/11/09 4:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best rr citer nie......
    sweet sgt....x sia2 bce..

     

  • At 30/11/09 5:23 PTG, Blogger siti said…

    best ar..suka sgt bila bc..sebab rasa mcm diri sendiri plak ader dlm citer tu..hahahaha
    walaupun takder lifetime lover...
    apapun semoga terus berjaya ea... luv this story..

     

  • At 2/12/09 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    congrate....nice j0bs gurl...!=) i like ur character in inside this situation u make it! so schweet!...all the best go ahead ya!

     

  • At 6/12/09 2:20 PTG, Blogger nabilah said…

    sweet gilerrrrrrrrr....!!!!!!!!!! kalo dijadikan drama best nie... he3...

     

  • At 7/12/09 8:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syud slumber_jer2002@yahoo.com
    ada pmbetulan ckit psl komen u ok,
    'lover' is noun of the word 'love'
    love means a very strong feeling of affection.
    love affair baru la mksud sbenar yg
    u ckp tu.
    i read it in little oxford dctionary,
    the word that means a romantic or sexual relationship
    between two people who are not married to each other
    is called 'love affair'. not 'lover'. sorry to say yea.

     

  • At 11/12/09 4:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow best siot citer nie...mtk2 lar pkwe aku pon stia cam si adam 2...huhu
    nway,,nice trying...

     

  • At 20/12/09 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hei bes la crita nie.puas baca.tidak tergantung.smooth dan menarik.

     

  • At 20/12/09 4:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hajjah Rosnah;pada saya jalan cerita menarik sedap dibaca tanpa tersangkut2.tersentuh hati dengaan jalan cerita yang bersahaja

     

  • At 24/12/09 10:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syoknyer........kalo dpt cnte cm 2..........huhuhuhu brangan jer lar.........

     

  • At 25/12/09 12:13 PTG, Anonymous eyRa said…

    bestnya kalo dapat cinta macam tu...
    sanggup dia tunggu 7 tahun...
    bukan senang nak jumpa lelaki macam tu...
    congrats writer...
    love this story...

     

  • At 25/12/09 12:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet n gud job.....
    keep the work
    ok
    i'm lady chow

     

  • At 8/1/10 3:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citenya best n teruskan usaha

     

  • At 26/1/10 12:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm..quite good tp cerita-cerita macam ni dah terlalu banyak,benda yang sama,cinta dan ending bersama,kdg2 perlukan pembaharuan agar ada variasi penulisan,bkn hanya tertumpu pada cinta yang kita sendiri dah boleh agak kesudahannya..tapi apa2 pun all da best

     

  • At 14/3/10 5:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduuhhh...adammm..u r so cweet lorh..i luv this story lorh..

     

  • At 19/3/10 5:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah, tros jatuh cinte aku kat adam bile bace cite nie..
    huhu..

    iya

     

  • At 31/3/10 5:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke adam....
    soooooooo sweet....
    hehe....

     

  • At 13/4/10 11:27 PG, Blogger __yoy0__ said…

    nice!!!^_^

     

  • At 15/4/10 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    really nice..
    i luv it so much..
    gd job..
    lastly,all da best 4 da writer..
    keep it up..

    c.A.h.A.y.A_1437

     

  • At 20/4/10 7:50 PTG, Anonymous nes said…

    sweet story...:)

     

  • At 24/4/10 2:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ceta nyer.......
    trasa khiduapan kita serba sedikit berkisar dlm crita nie......tahniah!!

     

  • At 29/4/10 7:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ku ingt kt bf aku lak. hope our story end lke ths.
    very touching. evry part of da story is cool.
    good job. lovers love your boy/girl k.

     

  • At 2/5/10 11:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suka giler...setia nyer die

     

  • At 15/5/10 1:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very2 nice story...
    idea yg sgt interesting..
    anda mmg berbakat..
    truskn usaha..
    :)

     

  • At 23/5/10 5:55 PTG, Anonymous misa said…

    sweet abis
    romantik pon ad gak

     

  • At 28/5/10 1:49 PTG, Anonymous cinta said…

    its really nice love story.....

     

  • At 1/6/10 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestt

     

  • At 4/6/10 3:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i wish i yg der kt situ
    sweet
    nice
    lovely

     

  • At 9/6/10 9:56 PG, Blogger Nad-Yaya said…

    wawa!! cite ni best!
    sweet sgt2...
    tp kan.. ada sket la..kurengnye..
    urm... cite mcm ni, dah rmi org buat
    base on the theme la...
    len kali pe kate u cube tmbh something extra-ordinary...
    bru lah nmpk kelainan dlm cerpen u...
    walaupun tema utama cerpen adalah bende yg sama n asyik berulang..
    so, gud luck kayh!

     

  • At 9/6/10 2:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    howeva,it nice...juz tajok die ramai yg mempertikaikan but itz normal thing,lain org lain pendapat right..gut job..
    >fizza

     

  • At 9/6/10 10:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud job..
    ske cite ni..
    truskn usaha.

     

  • At 12/6/10 6:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice...
    keep it up~!

     

  • At 13/6/10 11:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    is the song really exist?because i cant find it anywhere

     

  • At 13/6/10 5:06 PTG, Anonymous amarfi said…

    it's exist
    song title : one day at a tym
    singer : jonas brother ft 'sum1' (sorry,can't rmmber who's d gurl)

     

  • At 15/6/10 3:13 PG, Blogger Azusa Mirae said…

    OMA, speechless. Memang sangat best. Two thumbs up. :)

     

  • At 16/6/10 12:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wa....mmg best..ayat mmg jiwng,,huhu x kn x der smbngnnyer..dorang kawin ker..and then ade k0nflik,,,wa...msti tmbh sonok,,

     

  • At 18/6/10 12:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very sweet..
    keep it up..

     

  • At 24/6/10 1:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    amazing

     

  • At 24/6/10 3:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    satu je.O.M.G.

     

  • At 26/6/10 10:22 PTG, Blogger someone :) said…

    GOD DAMMIT I LOVE THIS ! :)

     

  • At 7/7/10 1:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet bla jnji 2 diperkotakan.... tp bila jnji tggl janji, cuma skit yg kita trsa dlm hti.... dats why i nver trust on promise eventhought ppl keep on promising around me....

     

  • At 9/7/10 9:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite ni.......
    gud work...............

     

  • At 22/7/10 7:09 PTG, Blogger ANIZA said…

    menarik....

     

  • At 24/7/10 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok lar...
    good work..

     

  • At 30/7/10 5:00 PTG, Anonymous liana.... said…

    so romantic..
    luv this story...
    kalau la btol2 ade cinte sejati mcm ni...
    mmg indah...
    teruskan berkarya...

     

  • At 1/8/10 4:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer cite ny..
    tp kalu pnjangkn lg, msti lg best..
    bley wt jdi novel ny...
    huhuhu~~~

     

  • At 21/8/10 11:40 PG, Anonymous miamieza said…

    sgt sweeeeeettt!!!

     

  • At 25/8/10 9:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita y menarik..
    xbosan di baca..

     

  • At 6/9/10 10:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    seyes bes cita ni even guy mcm adam tu boleh diktakan 1 dlm sejuta.....
    thumbs up!!!

     

  • At 8/9/10 9:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez gler r cter ney.. s0lute r diz writer..
    even jln cter ney da bnyk 0wg wt, tp
    xpew c0z x mmb0rigkn p0wn.. beznye lar kal0w
    dpt pkwe cm adam 2.. kan3.. hehehe..
    a very gud j0b.. keep it up.. 2 thumbs up..
    WELL D0NE....!!!!!!!!!!!

     

  • At 15/9/10 2:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Bestttttttttttttttt!!! Congrats writer. U did a really good job.

     

  • At 15/9/10 4:31 PTG, Anonymous yuyu nia said…

    so sweet..
    kesetiaan is
    very important in
    love..

     

  • At 17/9/10 1:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet gler cter ni....mmg best...nnti wt la stu g cter yg best....cter yg lwak ckit k gak....pa pew pown ni slah satu cerpen yg pling best lah.... ^^

     

  • At 17/9/10 1:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like this story...very sweet...
    keep it up...yeah

     

  • At 6/10/10 12:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bley lar..

     

  • At 6/10/10 5:17 PTG, Anonymous princess atria said…

    so sweet this story..
    i like it..
    nice..

     

  • At 10/10/10 1:13 PTG, Blogger ikha said…

    sweet story..i like it :)

     

  • At 1/11/10 12:02 PTG, Anonymous euj said…

    happy ending..love it!!

     

  • At 3/11/10 2:05 PTG, Blogger fatin arifah said…

    sweeeyy sgt !
    adam besss ! i like adam ! ^^

     

  • At 8/11/10 3:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter nyh comey larhh,,
    best sngat cter nyh..

     

  • At 10/11/10 9:40 PTG, Blogger _swEEt cAndlE_ said…

    hehhehhe
    comel la story nie..

     

  • At 13/11/10 6:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....
    best la cerpen ni..sweet sgt2
    wish i can have lifetime lover gak ^_^

     

  • At 16/11/10 2:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple but nice...lav it.majulah penulisan utk negara..hehehehey

     

  • At 18/11/10 3:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    u/p:hati penulis

    urmm..nk komen apa yer?

    hahaha..citer ni nice..suka sgt, tp pendek sgt ar,..
    wa xpuas baca beb..
    suka ngan citer ni.. sbb sy suka happy ending hahaha~

    appun..truskan mnulis citer yg best2x k...

    by:dejavu

     

  • At 22/11/10 3:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haaa..bes gyler cter ni...ske sgt..
    nk LIFETIME'S LOVER jugak..!!
    hahaha..bes,gud job..!!
    -ika-

     

  • At 2/12/10 11:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice sgt... kembangkan lah n wat novel... hehehehe

     

  • At 5/12/10 10:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eee.best gler cerpen ni..
    nk LIFETIME'S LOVER jgk la...
    hehe

     

  • At 15/12/10 8:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cte ni...
    best sgt2...
    tp ad bnyk kslhan ejaan...
    hope lain kli smak blk ye...
    :)

     

  • At 19/12/10 12:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wat a sweet love story....

     

  • At 1/1/11 12:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    skarang dah xder laki yg macam adam tu kan???

     

  • At 1/1/11 3:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    a'ah...sweet couples....kn best klu jln criter hidup kiterr cam ni..jumpe lelaki yg snggop tunggu kiter smpai bile2....

     

  • At 3/1/11 2:43 PG, Anonymous ella said…

    best gak citer nie tp ejaan banyak silap la!!!!!

     

  • At 3/1/11 11:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nice...Harap dapat suami cam adam azmi..

     

  • At 7/1/11 11:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    its a sweet story..
    a little grammar error.
    and, the storyline is great!!

     

  • At 19/1/11 10:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice storry..u can be anovellish..u have tallent..don't waste that ok..keeping up..gud luck

     

  • At 28/1/11 3:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice...
    but it seems imposble
    cinta x semesti memiliki n lifetyme's lover?impossible
    but no matter wat...segala pengharapan hanya pada ALLAH
    cinta itu sulit dan sakit...right fan?hehehe

     

  • At 6/3/11 3:07 PG, Anonymous wani said…

    cerpen ni bagos utk djadikan 1 contoh kpd remaja skrg!!
    wlu bcinta pelajaran masih number one.
    n time bcouple pon bkan tiket utk mgikut nafsu..
    Good story!!

     

  • At 18/3/11 4:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story..keep it up..

     

  • At 23/3/11 5:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh... best gak citer nie.sweeettttnyerrrrrrrrrrr..............

     

  • At 25/3/11 6:54 PTG, Blogger Qurratul Ain said…

    sweet nyee..
    nak adam..hahahaha

     

  • At 28/3/11 1:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best giler....
    tp pendek sgt.
    kalu dibukukan la besssst.......

     

  • At 29/3/11 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet and best but so many spelling error ...hehehe..best of luck to the writer....teruskn berkarya..._akinabalu_

     

  • At 29/3/11 8:51 PTG, Blogger raihanah&anis said…

    bestnya...cerita ni....tahniah atas pencapaian untuk menulis semua ni...

     

  • At 11/4/11 11:22 PG, Anonymous fizz said…

    wahhhhhhhhh....best menagis dibuatnya...susah nak dpt couple mcm ni....setia sungguh...

     

  • At 2/5/11 1:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler cte nie....
    sweet sgt...
    writer,,,keep it up...!!

     

  • At 5/5/11 10:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet cangat...
    lifetimes lover...where r u???? hehehehehehehehehe..

     

  • At 5/5/11 10:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best si0t!!..bagus2.. hehe tingkatkan prestasi!

     

  • At 1/6/11 10:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...amang sweet jalan cite dia..gud job;)

     

  • At 30/6/11 2:59 PTG, Anonymous dcd said…

    terbaik....

     

  • At 9/9/11 6:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Cerita ini seronok.Buat penulis,teruskan usaha. Cerita yang menarik.

     

  • At 13/9/11 12:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wargh! giler sweet ceter ni!
    jatuh aty!
    keep it up yea! ^_^

    -eiya-

     

  • At 28/10/11 6:01 PTG, Blogger Zuhayra Nasrin said…

    best la citer ni! kalau ade sambungan lgi kn bgus..erm, amarfi ade buat blog x? klu ade nk coz nk follow..mane tahu klu ade lgi cerpen yg best2 kt situ..:P

     

  • At 20/11/11 9:47 PTG, Anonymous fiera said…

    there's a guy like adam ?? i wonder how lucky dat girl if she got a guy like him ... <3

     

  • At 16/12/11 7:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerite yg mnarik..i like

     

  • At 19/12/11 11:55 PG, Blogger ~queen of the heart~ (^_^) said…

    so sweet

     

  • At 27/12/11 6:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pergh...sweet csngt,wlupown smpt feel skjp ea..HoPe sTiLL ngn PnLsN WoRlD....

     

  • At 10/1/12 1:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..

    cerita yg sgt menarik..
    sy ske sgt2=)
    g0od job..
    c0ngratz..

    meera_mia^_^

     

  • At 7/2/12 6:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet s'sgt2. . . . .best2 :)

     

  • At 8/2/12 12:18 PG, Blogger ~~rindu kamu~~ said…

    i luv it... ~~

     

  • At 24/2/12 10:26 PTG, Blogger Noratasha Tasha said…

    Ini kali pertama saya baca cerpen secara online..cerita ni sangat simple and sweet..:)

     

  • At 16/3/12 10:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweetnya..sya suka

     

  • At 20/4/12 8:00 PTG, Blogger syue said…

    boleh tak post tulisan besar sikit..susah nk baca =(

     

  • At 27/4/12 2:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I Like...
    So Sweet...
    I can Feel the Love..

     

  • At 7/6/12 10:32 PG, Anonymous love reading said…

    ermm...kan bes kalaw sume kisah cinta berakhir dgn hepy ending mcm nie...

     

  • At 31/8/12 12:55 PG, Anonymous iesya said…

    amarfi cerpen awk sgt mnarik...i hope lps ni ada lgi crpen yg akn awk buat...
    saya sokong awk....

     

  • At 13/10/12 11:07 PTG, Anonymous ctfarhan said…

    i like this story..
    so sweet..

     

  • At 16/10/12 8:39 PG, Anonymous rena said…

    menarik boleh hilang kan rasa kecewa kalau patah hati

     

  • At 31/3/13 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    What a data of un-ambiguity and preserveness of
    valuable know-how concerning unexpected feelings.

    Feel free to visit my weblog - calories walking

     

  • At 9/4/13 8:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet! >.<

     

  • At 28/5/13 5:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?

    I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm
    not seeing very good results. If you know of any please share.
    Thanks!

    Visit my web blog ... adult sex chat

     

  • At 29/5/13 11:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    After checking out a number of the articles on your web page, I truly
    like your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
    Please check out my web site too and let me know your opinion.


    Also visit my web site :: unifiedlayer.com

     

  • At 30/5/13 6:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this excellent blog! I guess for now i'll
    settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group.
    Chat soon!

    My web site; free live porn free

     

  • At 6/6/13 9:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Very great post. I just stumbled upon your blog and
    wanted to say that I've really enjoyed surfing around your weblog posts. After all I'll be subscribing for your feed and I am hoping you write again soon!


    my blog post; porn sex cam

     

  • At 6/6/13 9:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I think this is one of the most important info for me.
    And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

    Here is my website; Sexy web Cam

     

  • At 6/6/13 9:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I do not even know the way I finished up right here, but I assumed this post was
    good. I don't know who you're but certainly you are
    going to a well-known blogger in the event you aren't already. Cheers!

    Feel free to surf to my page; www.go2album.com

     

  • At 7/6/13 5:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Remarkable things here. I'm very glad to peer your post. Thank you so much and I'm having a look ahead
    to touch you. Will you kindly drop me a mail?

    my weblog: lives cams chat

     

  • At 18/6/13 10:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hi, i think that i saw you visited my website so i came to
    “return the favor”.I am trying to find things to improve my website!
    I suppose its ok to use a few of your ideas!!

    My site - sex chat sex chat

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group