BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 10, 2009
Cerpen : Cukup sekadar di sini
Nama Pena : Areyana

"Hye wake up!! Wake up!!"

"Ya Allah..I got the nightmare!!"

"Nigtmare apa kebendanya?? Baru pukul 5 my dear. Itulah tidur lagi time petang macam ni."

"What?? Pukul 5??"

"Yup, 5 pm. Cepat bersiap kita pergi jogging kat taman depan."


Keempat-empat sahabat itu jarang beriadah tapi kalau tetiba saja "sampai seru", merekalah orang yang paling rajin. Apapun taman itu memang menjadi pilihan mereka untuk menenangkan fikiran di samping melihat telatah kanak-kanak yang bermain girang, sedikit sebanyak membantu mereka lebih tenang.


"Sal.. Apa yang kau mimpi tadi?" soal Rina sambil mengelap peluh di dahi.

"Kan aku dah cakap nightmare.."

"Taulah nightmare tapi apa dia??" soal Zira Dan Ila serentak.

"Ishh,matikan mood akulah korang ni. Nanti-nanti aku cerita boleh tak??" ujur Sal yang cuba mengelak dari menjawab soalan itu.

"No..No..No.." Rina menggoyangkan jari telunjuknya ke depan wajah Sal.

"Korang ni memang suka mendesaklah."

"Aihh, baru tahu ke?" sengih Ila.

"Habis tu tak reti-reti nak cerita sekarang?"

"Alah,nightmare ni bagi aku je kot. Korang takde kaitanlah."

"Ek eleh, kerek betul minah ni. Nak cerita tak ni?"

"Aku mimpi aku dengan Fikri."

"So???" soal 3 temannya itu.

"Dalam mimpi tu kami tengah berborak tetiba ‘ex-wife’ dia, Intan datang jerit-jerit kat aku. Katanya aku rampas Fikri. Depan bebudak batch kita plak tu. Hishhh, seram tahap gaban."

"Habis tu?"

"Entahlah tapi aku risau kalau ada yang salah faham. Kami sekadar teman tapi mesra(TTM) saja. Korang pun tau kan."

"Ye ke TTM je? Kalau lebih pun takde salahnya. Dia cocok apa untuk kau," tokok Rina.

Pantas tangan Sal mencampak tuala kecil yang di jadikan pengelap peluh ke arah Rina.

"In your dream gurlz.. Aku dah cakap hari tu.We are not destiny together. Kat luar tu ramai yang lebih layak."

"Kau layak tapi kau yang menafikan hak kau!" agak tinggi nada suara Ila.

"Hahahhahahaa…Korang buat aku pecah perut gelaklah. Antara aku dan dia ibarat langit dan bumi." Sal cuba menyembunyi gelodak yang mula muncul dalam diri apabila mendengar kata-kata Ila tadi. Masakan tidak kebelakangan ini dia sendiri dapat merasakan suatu perubahan dalam dirinya apabila bertemu dengan Fikri.


---------------------------




"Zira mana?"

"Amboi..Shidi, kitorang ada ramai kat depan kau tapi Zira juga yang kau cari?? Jom kawan-kawan, kita balik teruslah." usik Sal.

Shidi, student degree di kolej itu namun cepat mesra dengan orang ramai. Kemesraan mereka lebih lagi apabila hubungan Shidi dan Zira terjalin lebih akrab.

"Aku bergurau je. Zira pergi toilet jap. Kau terasa ke Shidi?? Boleh blah kalau nak terasa-terasa. Huahuahua.."

"Walawei, kalau aku terasa dah lama aku blah. Kau tak payah nak cakap." Sengih Shidi.

"So how’s the presentation untuk class Puan Dynas tadi?" sambung Shidi lagi.

"So far so good. Group kitorang yang paling teruk kena attack," cerita Rina.

"Fuh,giler betul. Zira terpaksa bangun banyak kali, lagi pula dia leader group kami. Nasib baik kitorang tak muntah, hampir 45 minit juga kat depan tu. Group lain just 15 to 20 minute je."

"Owh ye?? Kesian korang. Whatever you all nampak cun dengan blazer dan kemeja. Nampak macam businesswoman lak..hehehe.."

"Ooohhhh, baru hari ni kitorang nampak cun?? Nak kena Shidi ni" Ila mmbesarkan mata memandang Shidi.

"Adoi,susahlah korang ni. Puji kena, tak puji kena.."rungut Shidi perlahan.

"Apa kau cakap tu? Aku tak dengarlah," soal Sal.

"No. Nothing..hehhehe."

"Ok gurlz. Jom kita gerak dulu, biar diorang follow dari belakang," kata Sal apabila melihat Zira menuju ke arah mereka.Sal mula melangkah sambil membimbit fail biru sebelum Rina bersuara,

"singgah kat blok C kejap. Nak ambil barang daripada Tira."

"Sal tunggu depan ni pagar ni jelah. Penat nak naik tingkat 3 tu."

Sal duduk di tepi apartmen yang dijadikan hostel mereka. Tiba-tiba matanya tertancap pada jam di tangannya. 5.15 petang. Biasanya kuliah akan tamat pada waktu-waktu begini cuma hari ini mereka habis awal kerana presentation telah selesai. Medula oblongata dirinya tiba-tiba melonjak pantas. Toing..toing..toing..Guest what? Macamana dia boleh lupa si Fikri ada kuliah di studio!! (alahai, kantoi lak aku hafal jadual mamat tue.wakakaka) Didepannya Ila, Zira dan Shidi sedang rancak berborak. Sebaik saja berpaling ke belakang…. Kedebaboooommmmm, urat kepalnya macam nak tercabut time-time tu jugak. Fikri and the geng!!!!

Sal bingkas, "Zira, Ila.. Aku nak balik dulu. Perut ni sakit plak."

"Hai Sal, sakit perut kau ada time-time juga ek. Macam tau-tau je penyebab perut kau sakit ada kat sini..hahhaha.."gelak Ila.

Malas melengahkan masa Sal melangkah untuk balik tapi tiba-tiba dia kembali duduk di tempat asalnya. Shidi memandang kehairanan, "kenapa dengan dia? Tadi nak balik beriya-iya sangat. Ni duduk balik."

"Mengigau kot,"Ila dan Zira gelak. Menambahkan lagi kehairanan Shidi.

Hafiz melambai kepada Rina yang baru selesai berjumpa Tira. Rina memang agak terkenal didalam batch mereka. Mereka gemar mengusik dan mendengar suara manjanya.

‘Ya Allah, ni kalau tunggu sure diorang berborak panjang. Sedangkan dia masih enggan mengadap muka Fikri. Perasaannya masih berkacau-bilau.’ Lantas kaki diatur melangkah laju tanpa sepatah kata.

"Huh, sama-sama degil sama-sama ego.."bisik Ila kepada Rina sambil memandang Fikri yang masih melirik dengan ekor mata derap langkah Sal.

"Zira,kitorang nak balik. Kau nak stay dengan Shidi dulu?"

"Taklah. Aku pun nak balik rest. Lega rasanya dah lepas satu presentation Puan Dynas ni."

"Bye,Shidi." Ketiga-tiga gadis itu mula menapak menuju ke hostel mereka.


--------------------------------


"Macamana, Jai? Berapa carry mark kau?" soal Miza.

"Just dapat markah presentation je. Orang ramai gila kat bilik Encik Hanif tu."

"Kau ni buat muka cekodok basi ni nape?"

"Markah aku rendah daripada Along dengan Lily. Jeles sih.."

"Syukurlah apa yang kau dapat ni. Aku pun tak tau dapat berapa..Dah,aku nak pergi tengok markah aku dulu.Jumpa nanti," sambil tangannya menghulurkan kembali buku catatan Rizal yang juga dikenali sebagai Jai.

"Tak payahlah. Orang sesak gila dowh. Budak-budak degree tengah conquer bilik tu. Aku rasa kejap lagi mesti dia perambat semua yang ada tu suruh balik. Bukan kau tak kenal Encik Hanif tu.Pantang orang kecoh-kecoh kat tempat dia"

Miza duduk kembali di kerusi yang disediakan di depan fakulti itu. Ketika keduanya sedang berbual, kelihatan Fikri muncul bersama Zamri. Kebetulan atau sengaja, Intan berselisih jalan dengan dua jejaka itu. Intan sempat menjeling pada Fikri yang memegang gulungan kad manila berwarna hijau.Rizal dan Miza yang memerhatikan mereka sejak dari awal tergelak besar. Apa-apa sajalah cik Intan oii…hehehhe..

"Jai, kau ada dengar cik adik class kita yang pendiam tue si Sal bergaduh dengan Intan kat café petang semalam?"

"What???!!! Biar betul. Saidatul Farhana??? Bergaduh dengn Intan?? Kat café?? Tak mungkinlah" Jai menggelengkan kepalanya.

"Ada untung kalau aku tipu kau?? Aku dapat duit ke?" tinggi suara Miza apabila Jai berkata begitu.

"Ok..Ok..Aku percaya tapi kenapa mereka bergaduh? Sal tue nak tengking orang pun aku rasa kena tunggu kucing bertanduk dulu. Oh no…don’t tell me because a guyz???"

"I’m not sure. First yang aku dengar Intan blame si Zura pasal salah faham jadual kelas. Tup-tup Intan boleh plak gaduh dengan Syahir yang baru lepas makan dengan Zira, Rina, Ila dan Sal.Ikut kata Syahir dia malas nak layan si Intan tue. Lepas tu Sal tegur baik-baik Intan tu suruh dia diam."

"Then??"

"Intan mana tau makna diam. Sal maybe bengang tambah plak dengan si Zira dah teresak-esak menangis, angin monsoon selatan dia pun masuklah."

"Angin siapa?? Intan?"

"Apa plak Intan..Mestilah Sal. Kau tau dia tengking si Intan tue. Tak pasal-pasal jadi perang mulut kat café pagi tue. Kecoh jugak orang bercakap pasal hal tu semalam."

"Ada adegan tarik rambut tak??"

"Uishh kau ni. Mana ada. Syahir suruh Intan blah dulu bila tengok Sal angin semacam."

"Biar padan muka Intan tu. Asyik fikir dia je bagus. Habis Sal macam mana? Aku tak sempat jumpa dia pun lagi dari semalam."

"Ok je. Tadi aku terserempak dengan dia. Dia on the way ke library. Nak buat assignment Puan Yuni katanya."

"Macam tue aku pergi library jugalah. Aku nak jumpa Ila, nak bincang assignment grouping kitorang."

"Owh, Ila pun ada kat library ke??"

"Habis tadi kau cakap Sal pergi sana. Mestilah budak tue ada sama. Diorangkan memang macam belangkas."

"Aku cakap Sal je. Dia sorang. Aku pun pelik. Bila tanya kenapa sorang,dia senyum je.."

Miza dan Jai kemudian berpandangan tersenyum penuh makna. ‘Ada yang kita terlepas pandang ni.’


--------------------------


"Sal,please???? Fik tak tau nak buat macam mana lagi."ujur Fikri separuh merayu.

"Sal tak boleh masuk campur hal korang tapi sebagai kawan Sal Cuma boleh nasihat. That all!!!"

"Fik dah buntu sekarang."

"Fik..Fik.. Ingat satu je, setiap tindakan yang kita buat akan ada baik dan buruknya.Ingat…ingat dan ingat, jangan pernah sesekali lukakan hati orang lain, apatah lagi mempermainkan perasaan orang walaupun sekejap!!!" tegas Sal bersuara.

"Tapi Fik tak ada niat nak mainkan dia. Fik cuma penuhi kehendak dia. Fik tak sampai hati nak hampakan dia."

"Damnly stupid, Fikri. That was a nonsense excuse. I don’t want to hear that."

Besar mata Fikri mendengar kata-kata yang agak kasar keluar daripada mulut gadis di depannya itu.

"Why you don’t expect I will say that? Come on Fikri. I perempuan, Intan perempuan. I tau apa yang dia rasa. Sal betul-betul kecewa dengan Fik."

"So that why I ask u to help me, solve out this problem.."

"Fik, please stop hurting others. Sesebuah hubungan takkan bermakna kalau sekadar wujud kerana perasaan simpati. I need to go…"


Langkah Sal diiringi deraian air mata yang mengalir keluar dari kolam matanya, terkenang detik awal perkenalan dirinya dan Fikri. Sesungguhnya tidak pernah disangka detik dia bersetuju menerima kehadiran Fikri dalam hidupnya merupakan titik permulaan episod kesedihan di jiwanya. Mungkin itu jua takdir yang tertulis untuk dirinya dari YANG MAHA ESA. Pernah dia terfikir untuk berserah namun dia tidak mahu mengalah semudah itu. Saidatul Farhana,gadis yang tegar dengan pelbagai rintangan. Terlalu banyak episod duka telah dia lalui, dia tak mungkin akan mengalah lagi. Memang air matanya mudah gugur namun hatinya sudah diprogramkan untuk tidak lagi tersungkur dengan percuma hanya kerana cinta..


Gayanya segala assignment yang dirancang untuk dibuat bersama Fikri di library terpaksa dilupakan.Hilang mood untuk meneruskannya lagi. Kaki diatur ke taman di depan kolej. Handphone terus ditutup, tidak mahu diganggu. Hatinya mahu bertenang sendirian.



----------------------------


"Alamak, Reez kat meja belakang tu" Ila separuh berbisik. Reez ataupun nama penuhnya Fareez Bin Hamdan merupakan jejaka idaman Ila. Entah apa yang buat Ila tertarik pada mamat tu pun rakan-rakannya pelik tapi yelah taste orang lain-lain. Memang tak sama. Tatkala Sal dan rakan-rakannya berpaling untuk melihat Reez, hatinya hampir terhenti berdegup. Sal terlupa Reez merupakan seorang daripada geng Fikri. Ya, mata mereka bertentangan.Panahan mata Fikri melekap dalam menatap mata Sal. Mata yang membuatkan ramai gadis-gadis di kolej itu termimpi-mimpi mengharap untuk mendampingi jejaka itu. Sal tidak mahu mengaku kalah kali ini. Dia takkan alihkan matanya daripada Fikri namun apabila Reez yang rancak bercerita menyedari Fikri tidak menumpukan terhadap percakapannya cuba mencari arah pandangan Fikri. Detik itu memaksa Sal melarikan anak matanya daripada Fikri.

Tiba-tiba hatinya saling bertelagah….

‘Ada perkara boleh dirancang namun ada perkara yang hadir tanpa diundang.’

‘Maksud kamu?’

‘Ia kadang-kala hadir hanya sekadar untuk menguji.’

‘Jadi Fikri hanya satu ujian untuk aku?’

‘Terpulang pada diri kamu sendiri untuk menilai. Tepuk hati tanya perasaan.’




--------------------------


"Ehem..amboi ceria nampaknya pagi ni??" tegur Ila.

Sal sekadar tersenyum memandang kawan-kawannya. Dia tahu kawan-kawannya agak pelik melihat perubahannya beberapa hari ini. Sudahlah hari tu sebaik saja dia tiba di rumah, kawan-kawannya terus menyerbu bertanya tentang kehilangannya selama 3 jam. Sekadar menyatakan dia bertemu dan berborak dengan rakan lama, mereka tidak lagi bersoal jawab kecuali Ila. Ila menerima sms daripada Fikri meminta mencari Sal, risau ada perkara buruk terjadi. (Ila memang sering menjadi perantara untuk dia dan Fikri. Nasib baik Ila tak bocor rahsia depan yang lain-lain. Kalau tak lagi panjang soal jawab mereka..hehehe).

Hari ini jadual mereka agak padat sehingga terlewat untuk makan tengah hari. Final presentation, submition assignment dan segalanya agak memenatkan mereka pada hari ini.Sekurang-kurangnya mereka mampu bernafas lega buat seketika sebelum peperiksaan akhir pula menjengah pada minggu depan. Sewaktu sedang menikmati makan tengah hari bersama teman-teman sekelas, masuk SMS daripada Fikri. Mahu bertemu dengannya malam ini.

‘huh, apa lagi kali kali’ dengus hati kecil Sal. Hatinya mula bercampur baur memikirkan pertemuan yang bakal terjadi.

"Sal, aku nak pergi kompleks petang ni. Lepak-lepak kat sana. Lepas tu nak makan kat Kedai Stormay. Lama gila rasanya tak makan nasi goreng ayam kunyit dia. Jomlah…" ajak Zira.

"Siapa lagi ikut???"

"Macam biasalah. Kita-kita je plus Shidi..hehehe.On Shidi treat. Dia baru dapat elaun wataniah semalam."

"Aku tak joinlah. Penatlah. Aku fikir nak rehat je kat hostel. Korang tapaukan untuk aku. Boleh ye Shidi??" Sal membuat lirik mata ala-ala manja ke arah Shidi.

"Dah tak payah nak ngada-ngada. Ikutlah. Takkan kau nak tinggal sorang-sorang kat hostel tu," kata Rina.

"Ala kau ni..bukan aku tak biasa duduk sorang kat hostel. Enjoy yourself ok.."

"Suka hati kau lah…"

‘Selamat…hehehehe..sekurang-kurangnya diorang takde masa aku nak keluar jumpa Fik malam karang.’ Sal tersenyum..

"Kau kenapa?? Senyum sorang-sorang plak."

"Takdela. Aku rasa beruntung ada kawan-kawan macam korang. Nak tinggal aku sorang-sorang pun kecoh macam nak tinggal baby 2 bulan kat rumah."

Rina, Ila dan Zira serentak dan berpandangan dan hati mereka tedetik, ‘should be something in this girl head’.


--------------------


"Thanks coz sudi datang jumpa Fik,"

"Welcome. So what the important thing you want to tell me??"

"Amboi seriusnya. Senyumlah sikit. Masam je muka tu, tak cantikla.." Fikri cuba bergurau pabila melihat Sal agak tegang.

"So baru sekarang tahu saya ni memang jenis muka masam, tak cantik??"

"Sebelum ni awak senyum,mana pernah masam muka tengok saya..hihihhi"

"Fikri!" dia merasakan gurauan Fikri takkan berhenti selagi tak ditegur.

"Betul apa yang saya cakap. Kalau tak macamana saya tak terpikat dengan awak. Mak saya pun suka awak. All my family like you."

"Stop it or I go back rite now! What actually you want from me?"

" Ok..Ok..Sal, be mine?? Will you??"

Sal membeliakkan mata mendengar ucapan yang keluar daripada mulut Fikri.

"Nampaknya awak nak makan tapak kasut saiz 5 saya ni kot."

"Rileks,I’m just joking."

"Ada benda yang boleh dibawa bergurau, ada benda yang tak."

"Ok, I promise lepas ni tak buat lagi." sambil mengelip-ngelip mata ala-ala manja.

"Since when you dah tak boleh bergurau ni??"

"Its not the time Fikri. I dah cukup penat dengan semua gurauan you."

"Did I’m burden you??"

Sal sekadar termangu diam di kerusi batu itu. Fikri turut duduk disebelahnya menanti jawapan daripada si empunya diri.Angin sejuk menyusur lalu mencengkam hingga ke tulang sumsum. Keduanya masih membatu seribu bahasa.

"Hye, so kenapa Fikri nak jumpa Sal ni?" suara Sal tiba-tiba memecah kesunyian selama 15 minit tadi. Nadanya pun lebih rendah berbanding sebelum ini.

"Sal, Fik dah break dengan Intan semalam."

"What?"

"Yes,kami dah break off. Nothing more between us."

"Banggalah dapat buat macam tu??!! Dapat tunjuk taring kat perempuan.."

"Tak, Sal. Takde sekelumit pun rasa bangga dalam hati ni. Sebaliknya Fik rasa bersalah sangat-sangat bila terlalu mengikut kehendak dia pada awal permulaan hubungan ni."

"So why you do this??"
"I don’t know! Fik buat keputusan setelah memikirkan nasihat Sal hari tu. So this is my decision."

"Tak menyesal break dengan Intan?"

"Nope. Lagipun Fik masih ada Sal. Fik tau Saidatul Farhana always with me, whenever and wherever I need her. Don’t you??"

"Nonsense!" Sal melangkah meninggalkan Fikri termangu sendirian.

‘Hasrat hatinya terpaksa di tangguh lagi.’ Desir hati Fikri.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Seminggu telah berlalu. Sal masih lagi mengambil jalan untuk mengelak daripada bertembung dengan Fikri. Kadang-kadang tengah beratur untuk membeli makanan di café Sal sanggup berpatah balik ke hostel. Lebih rela memilih untuk berlapar(ya, Saidatul Farhana kurang gemar makan meggi sebaliknya peminat nestum yang pekat ~ macam baby makan tu. Yok yo or je kan~) daripada bertentang wajah dengan Fikri. Terasa kekurangan dalam perjalanan hidupnya sekarang ini. Tiada lagi gurauan manja atau jelingan menggoda daripada Fikri. Seorang lelaki yang sebenarnya telah membuatkan hatinya kembali berbunga setelah 6 tahun membeku.Gosh, damn statement for myself.


Nada dering ‘Right Here Waiting’ menandakan ada mesej masuk.


‘Sal, Shidi suruh turun. Katanya ada hal ckit.’


Mesej Zira dibalas.


‘Ap hal lak ni? Tetiba je?’


Mesej di terima.


‘Ntah. Turun jelah. Cpt ckit nti p.guard meronda kena halau lak kang.’


‘ok’


Bersiap sekadar yang patut, Sal bergegas turun. Kepalanya berfikir ligat. Rasanya dia takde minta tolong apa-apa daripada Shidi. Lagipun dah hampir dua minggu dia tak lepak bersama-sama kawan-kawan yang lain. Apa masalahnya ya?? Tiba di café hanya Ila, Rina dan Zira yang ada di situ.


"Hah,mana Shidi?? Tak sempat-sempat tunggu siang esok ke? Aku baru nak relaks kat atas tadi."

"Wah..wah..wah,mak cik kita ni. Dah tak reti bagi salam??" tegur Zira.

"Ops sorry, gang..hehehe..Assalamualaikum…."

"Waalaikumussalam..Duduklah dulu. Shidi kat gerai burger tu jap."

"Kau dah makan?" soal Ila.

"Belum" sengih Sal.

"Pergilah order dulu. Nanti sementara borak dengan Shidi siaplah makanan kau."

Sal menurut kata Ila. Malam ni terasa mahu makan nasi goreng Pattaya extra pedas dengan ayam berempah. Phew~ marvelous..


Baru je duduk selepas order makan tadi tetiba hatinya berdengup kencang. Ermm, ini yang tak best ni. Puncanya ialah………..


" Assalamualaikum" Shidi memberi salam.

Keempat-empat sahabat itu berpaling sambil menjawab salam serentak dengan itu juga kedengaran suara Ila, Rina dan Zira,

"Oh my God!".

Detik itu Sal pula terasa jantungnya tersentap keluar. Sal pantas bingkas dari kerusi, mahu balik ke hostel tapi sepantas kilat juga tangan kanan Fikri mengenggam erat pergelangan tangannya.

‘Damn!’ bentak hati kecil Sal. Matanya memandang tepat ke arah Fikri.

"Permainan apa yang korang nak main ni??!" ujur Sal sambil memandang wajah-wajah temannya di situ.

"Sal, seriously kami tak tahu apa-apa."

"Sal, please. Diorang tak tahu apa-apa. I minta tolong daripada Shidi dan minta dia rahsiakan daripada sesiapapun. Sebab I tau, even if one of your friends tau plan ni, I takkan dapat jumpa you."

"Shidi!!" suara Zira keras.Sakit hati apabila teman lelakinya itu berkomplot dengan Fikri. Bertemu dengan Fikri bermakna temannya itu bakal tidur beralaskan air mata lagi nanti. Dia tak sanggup melihat perkara itu lagi.

"Sorry.." kata Shidi dengan raut wajah yang amat bersalah. Sebenarnya dia hanya tahu hubungan Fikri dengan Sal apabila Fikri datang menemuinya petang tadi. Melihat kesungguhan Fikri buat dia nekad untuk membantu tapi tak sangka pula situasi terlalu tegang apabila Zira benar-benar bengang dengannya saat itu.

"It’s ok. Just leave both of us now?? Korang jangan risau, aku ok. Sekejap lagi aku balik."

"Take care dear…" ketiga-tiga gadis itu berlalu sambil diiringi oleh Shidi.

Sal dan Fikri menyorot langkah mereka sehingga teman-temannya itu hilang daripada pandangan. Genggaman Fikri masih erat. Sedetik hati Sal tercuit, genggaman erat itu begitu menyusup hingga ke kalbu.Seolah-olah ada arus elektrik yang mengalir detik itu.

‘Kenapa harus ada cinta pada kamu..Gosh!! Saidatul Farhana, please wake up. It’s not the little angel dream. Now, please and please face the reality.’ Hatinya berbicara sendirian.

"I’m sorry.." perlahan tangannya dilepaskan. Mata Fikri tidak lepas memandang Sal. Cuba mencari dan merenung anak mata gadis di depannya itu. Sedikit lega apabila gadis itu boleh duduk bertenang bersamanya.

"Awak nak apa??!! Saya penat dengan class, assignment tak campur dengan presentation lagi. Malam ni awak pula."

"Uishh, mak aii..kenapa garang sangat ni? Susah nak senyum bila nampak saya, saya dah jadi alien ke?" usik Fikri.

"Ermm, that mean awak masih tak kenal saya. Memang dari dulu lagi saya macam ni, susah nak senyum. See, what thats mean??"

"Kemana perginya Sal yang saya kenal? Awak dah jauh berbeza sekarang."

"Enough Fikri. Saya taknak dengar awak berucap panjang. Saya penat! Awak tau makna penat tak??"

"Hei, awak fikir awak punya penat je. Saya punya penat awak tak nak ambil tahu!! Class lagi, performance lagi, awak lagi. Otak saya dah tak mampu nak tampung lagi tau tak." Kesabaran seoarang lelaki terasa tercabar dengan sikap perempuan di depannya itu.

" Pernah saya suruh awak fikir pasal saya?? Ada saya cakap suruh awak kejar saya? Takde kan?? So siapa yang cari masalah? Yourself,ok!!" Aiks, makin tinggi pula suara Sal.

"Ya Allah..ok, can we cool down first??" Fikri mula mengendurkan suara apabila perasan yang Sal semakin tidak terkawal. Pelik juga kerana sepanjang mereka kenal belum pernah Sal bersikap sedemikian.

"Apa kata you luahkan apa sebenanrnya kat dalam hati you. Kenapa you marah-marah sampai tak mahu jumpa I lagi."

"You..Intan..selebihnya I sendiri pun tak tahu."suara Sal mula perlahan.

"I?? Kalau pasal Intan, I tak rasa dia akan ganggu you. Kami berpisah cara baik. Dia mungkin nampak macam tu tapi hatinya baik sebenarnya. Don’t worry ok.."

"Saya tak dapat nak bagi komitmen pada awak macam perempuan-perempuan yang hadir dalam hidup awak. It’s too hard to adapt with your lifestyle."

"Itu yang awak risaukan?" lembut Fikri merenung wajah Sal. Fikri tahu bila Sal menggunakan kata nama awak untuk dirinya itu bermakna dia berada di zon bertenang.

Sal mengangguk perlahan. Menahan emosi yang kian bergelodak di hati tika itu. Risau dengan keputusan yang bakal dibuat sebentar lagi.

"Saya perlukan orang yang boleh terima saya dan keluarga saya seadanya. Bukan sekadar melihat saya di kolej ni. My mum love you, my sister love you, all my family love you!"

Saidatul Farhana terus menjadi pendengar kepada Fikri Zulkarnain.

"I love you too.." halus kata-kata itu diungkap hampir di telinga Sal.

Sal bangkit.

"You love me. But you don’t know who I am.." (ecececeh cam lirik lagu jer ni..ahaks~ ok,get serius back~)

"What you mean?"

"Setiap hari, setiap masa saya nampak awak dengan perempuan berbeza. Pelbagai cerita juga saya dengar bertiup kencang tentang awak dengan ntah perempuan-perempuan mana."

"Are you jelous?" senyum Fikri cuba memancing suatu pengakuan daripada Sal.

"Yes I am! I akui you dah berjaya buka pintu hati I untuk melihat kembali keindahan cinta."

"That the one I want to hear, dear." Perghh,meluat bunyi statement mamat ni.

" Wait! I tak habis bercakap lagi. I love your family as mine dan biarlah ia kekal begitu. Biarpun hubungan kita terpaksa berakhir malam ini. Cukup segalanya sekadar di sini"

" I don’t get it.."

"Lepas ni kalau berjumpa muka, bertembung wajah, I harap kita boleh buat sepertimana biasa kita buat depan orang lain selama ni. Don’t sms or call me anymore. Ignore each other like we never know each other. EASY, rite??" sengaja ditekankan perkataan easy supaya Fikri faham.

"Easy you cakap? Hati I? Hati you? Come on Sal,why don’t yo take some time to think about us?"

"Thanks but no thanks, Fikri. Hati I, biar I saja yang cari cara untuk merawatnya.You pula teruskan hidup you macam biasa. Tak luak pun kalau I takde..Assalamualaikum.." sedikit sinis kedengaran suara Sal.Sebenarnya dia sendiri tak sanggup menuturkan kata sebegitu namun dia berharap dengan kata-katannya malam ini buat Fikri putus asa.


------------------


"So how?" soal Ila sebaik melihat Sal masuk ke bilik. Nasi goreng pattaya yang di beli tadi, dibuka disuap ke mulut. Tak ubah seperti robot lagak Sal ketika itu. Zira dan Rina saling berpandangan. Sal mengunyah perlahan-lahan butir-butir nasi yang melalui kerongkongnya tika itu. Terasa seperti mengunyah pasir-pasir pantai detik itu.

‘Jangan mennagis kerana dia..jangan menangis kerna dia..’ berulang-ulang ayat itu di ulang dalam hati kecilnya. ‘Plez, aku tak mahu kalah lagi…’

Kepala diangkat memandang teman-teman yang mula mengelilinginya. Perghh, ni kalah Mesyuarat PBB. Muka sorang-sorang serius + simpatik giler.

"Ok.."

"Kau ok?" soal Ila.

"Aku ok."

"Really?" soal Ila agak curiga.

"Jangan risau, maybe kalau aku nak nangis pun malam ni jer. Takkan banjirlah kolej ni. Ahaks" Sal cuba berlawak kerana tidak mahu teman-temannya susah hati.

Nasi sudah ditolak ke tepi meja study. Ya, malam itu menyaksikan mereka berempat berkongsi kedukaan yang dialami oleh Sal. Entah sampai pukul berapa mereka ‘bermesyuarat berpengerusikan’ Sal. Kepedihan kerana terpaksa menafikan cinta yang wujud di hati nan satu itu…Andai semua ini hanya fatamorgana mungkin segalanya akan lebih indah. Hanya kenangan-kenangan terindah diukir di dalam hidup ini tapi sayang kerana realiti tak semestinya relatif. Seperti kata seorang teman, "Yang betul tak semestinya benar dan yang salah tak semestinya silap." Mungkin ini satu pengalaman yang mengajar mereka satu lagi perjalanan hidup yang harus di tempuh sebagai remaja.


-- TAMAT --
posted by Penulisan2u @ 4:40 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
41 Comments:
  • At 10/10/09 9:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    hmm crita yg best
    but agk tergantung la...

     

  • At 10/10/09 10:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syabas..syok2

     

  • At 10/10/09 12:26 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    ade kekonfiusan sikit
    but still best..
    tahniah..!

     

  • At 10/10/09 4:38 PTG, Anonymous aena kadir said…

    la tak da ahir ke???hehehe

     

  • At 10/10/09 9:21 PTG, Blogger iera_kimie said…

    bez...
    walau pun pengakhirannyer sedikit sedih...

     

  • At 11/10/09 2:46 PG, Blogger kiWiE said…

    serius...
    aku x phm....

     

  • At 12/10/09 8:39 PG, Anonymous areyana said…

    thanx utk komen2 yg korg bagi..insyaallah saya akn cuba baiki kekurangan ni dlm next karya (if ada la..) :))

     

  • At 12/10/09 4:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hm...btul gak citer nie..kadang2 hdp citer tiada penghujung mcm citer nie..pe lg percintaan..cinta kadang kala mengelirukan...hm...

     

  • At 13/10/09 9:46 PG, Anonymous areyana said…

    yup,chenta t'lalu mengelirukan & kdg2 menyakitkan.. cuma kisah lalu yg indah harapnya akn kekal d memori ni..~areyana~

     

  • At 14/10/09 11:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk sgt watak..pening kepale bace

     

  • At 15/10/09 11:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oklah, english nak kene hati2 ok..
    n meleret.. kadang tak kesa pendek, asalkan simple n bermakne..
    try to keep it short n sweet..
    tat should be better..

     

  • At 15/10/09 11:50 PG, Anonymous areyana said…

    maaf coz citer ptutnya nk wat novel tp d sbabkan penyakit "M", sy jdkan ia sbg cerpen..dat y byk watak timbul..thanx, i'll try make it short, simple & sweet ;)
    ~areyana~

     

  • At 21/10/09 10:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xsemua cinta akan mjd milik kita...

     

  • At 21/10/09 4:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam,
    citer ni bley tahanlah, tapi yg x tahannya, banyak grammatical errors. lain kali check ar dulu ur grammar eh? kalu citer best tapi banyak error pown jadi x best gak..
    anyway, best of luck!!!

     

  • At 23/10/09 6:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita nie pd mule nye agk menarik
    tpi npe tiada pengakhir
    cerita???
    cerita tergantung...
    hmpir2 wat pembaca kurang
    fham dgn content cerita nie..
    try it more k..

     

  • At 24/10/09 1:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xpuas ati..
    sad ending xksh..
    tp cte tergantung,xphm btul..
    len kali wat lg bek..
    hehehe..

     

  • At 11/11/09 1:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    OK tp cian Fikri, nape ye? Well done,
    prinsip x nak hati dilukai.... tp sambungle...
    endingnya cam tergantung. Tahniah writer.

     

  • At 23/11/09 1:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wat can i say??
    hmm..okay laa...but
    byk yg xpham dr paham...

     

  • At 24/11/09 4:26 PTG, Anonymous areyana said…

    insyaallah,andai tiada aral melintang sy akn membuat smbungan citer ni..jd sy hrp komen2 anda smua terhadap 'cukup sekadar disini 2' nanti ok (^_^)
    *areyana*

     

  • At 10/1/10 12:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk sgt dialog. penat.

     

  • At 16/4/10 11:46 PG, Anonymous mieya1402 said…

    jln crita yg trsndiri.kdg2 kta tpksa buat kptsan yg prit wlaupn kta sndiri trut trluka.

     

  • At 25/4/10 8:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best

     

  • At 28/4/10 1:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..
    aq pun x fhm ler..
    bazir jer bacer...
    huhuhuu..

     

  • At 22/5/10 10:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i hope i can understand it (:

     

  • At 8/7/10 10:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2 buat la sambungan cte

     

  • At 22/7/10 3:30 PG, Anonymous alya said…

    alamak baru nak feeling sekejap...apani terima je la jual mahal plak...geram la plak..

     

  • At 26/7/10 2:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita biasa2 je, tk paham jalan cerita saya bagi 2 bintang cukup lh, tpi jng putus asa cuba lagi..

     

  • At 6/9/10 9:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nape cite tu tergantung jew.....tertanye-tanye gak pew kesudahan cite cinta antara sal n fikri...sambung laaa lagi....de seturn part tu kurang fhm r...banyak sgt karakter dlm cite nie.....tapi anyway lambat2 p0wn dpt gak fhm ckit2...pape pown dont give up..after this make more better

     

  • At 14/9/10 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    em..cte ni best.tp agak tergantung laaaaaa....

     

  • At 31/10/10 9:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm..citer nie best sangat tapi lagi best kalau sal tu terima fikri pada akhir cerita nie..so far so good..i like..:-)

     

  • At 25/11/10 10:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menggamit memori... xsemestinya yang kita cintai akan kita miliki... Segalanya yg dilakukan tersirat beribu sebab yg munkin tidak dapat dinyatakan... ~moon~

     

  • At 4/2/11 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita die buat org confuse...
    still don't get it..ape yg buat family fikri suke kat sal..
    die org pernah jmpe ke?
    intan pulak...cite die cm gitu jek....
    anyway a good try
    boleh cuba lebih baik
    best of luck

     

  • At 4/3/11 4:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bnyak sangat persoalan yg x terjawab.....

     

  • At 14/3/11 10:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    serius aq x fhm la cita ni..mula2 baca cm bez tp kat tgh2 wat aq cm knfius jer...

     

  • At 18/3/11 4:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npe ending cam tgntg jer ??
    xphm lar .n byk konfius .
    tp, bez lar jgk .
    ~afie

     

  • At 30/3/11 11:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like this story but i think klau bt lg panjang story niii lg baik kn...
    soo sd..for de ending story..huhuhuuu..
    (~_<)

     

  • At 18/9/11 4:21 PTG, Anonymous acu said…

    best..tp tergantung..good luck!!!

     

  • At 26/10/11 9:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bahasa inggeris dia broken giler....

     

  • At 26/12/11 8:04 PTG, Anonymous zairif said…

    ok la not bad. .tp kene cube lg yg trbaek ok

     

  • At 28/12/11 11:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    watak nye bnyk sngt,,tk tau nk tntukn yg ni spe,yg tu spe,,anyway,try lgi k?good luck ^_^

     

  • At 5/5/12 5:01 PTG, Anonymous LovE FieyLa_94 said…

    bez r.....syabas

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group