BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, November 07, 2009
Cerpen : Cinta dalam diam
Nama Pena : Naira Tirana

Hari ini hariku bermula. Aku bangun dengan perasaan yang gembira. Hari yang ditunggu bakal tiba. Sudah hampir lima tahun lamanya sejak kali terakhir aku berjumpa dia. Hari ini, buat pertama kalinya kami akan berjumpa. Perjumpaan semula yang diaturkan oleh Nadiyah memberi harapan kepadaku untuk memikat hati dia. Harapanku, kali ini moga aku berjaya. Aku berlari menuju ke dalam bilik air. Aku bersiap secantik yang mungkin. Aku mengenakan kemeja ungu hitam yang dihadiahkan ibu bulan lepas. Mukaku hanya disolek ringkas. Padaku ringkas itulah kecantikan yang paling menarik. Telefon bimbitku tiba2 berbunyi. Mengganggu konsentrasiku mengenakan celak di mataku. Nama Nadiyah tertera di skrin.
"Helo,"
"Iman, dah siap belum? Aku dah nak sampai ni."
"Kejap. Nak pakai celak je. Kau kat mana?"
"Depan rumah. Nak masuk takut kat ibu kau."
kata2 Nadiyah itu membuatku tergelak kecil.
"Alahai masuk ajelahh. Aku nak inta pendapat kau ni. Kejap ye aku turun jemput kau masuk." kataku lalu menuju ke pintu bagi menjemput Nadiyah masuk.
"Astaghfirullah.. Iman, kau ni bersolek ringkas benar. Mari aku solekkan." Kata Nadiyah. Lalu membuka almari yang terletak di hujung bilik. Mulut kata mahu menyolekkan namun dia mengambil sehelai baju berwarna merah. Baju yang jarang aku pakai. Aku hanya menurut kata Nadiyah bak lembu dicucuk hidung. Jika tidak, boleh tidur aku mendengar bebelannya.
"Nad, please.. Iman tak mahu disolek tebal2. Iman tak selesa. Kau kenal aku bukan Nad? Please.." rayuku. Sesungguhnya aku memang tak suka gaya solekan Nadiyah. Untuk dirinya mungkin nampak cantik. Namun bagiku, aku lebih suka bersolek ringkas.
"Okay, aku pakaikan eyeshadow dengan celak je okay? Dengan lipstik ni sikit." kata Nadiyah.
Aku hanya mengangguk. Aku hairan mengapa Nadiyah kali ini beriya-iya mahu aku kelihatan amat menarik. Sedangkan niat kami hany untuk menemui senior2 lama. Setelah aku disolekkan oleh Nadiyah, kami turun. Sebelum keluar, aku menemui ibu dan ayahku bagi bersalaman dengan mereka. Ibu dan ayah sempat juga memujiku kerana penampilanku kali ini amat menarik serta sedap mata memandang. Apa selama ini adakah penampilanku buruk sangat? Mungkin kali ini, baju merah yang aku pakai dipadankan dengan selendang putih bercorak merah hati amat padan dengan warna kulitku iaitu putih kemerahan. Aku dan Nadiyah keluar ke bandar dengan mnaiki kereta Toyota Vios Hitam milik Nadiyah yang baru dimilikinya dua hari lepas sempena hari lahirnya yang ke 18 tahun.

* * *

"Danish, kau okay takk? Macam cacing kepanasan je aku tengok kau ni. Duduklah diam2." tegur Hakimi. Dia tidak selesa melihatkan Danish yang sedari tadi ulang alik di hadapannya. Malah Kamal pun sudah menggelengkan kepalanya. Farah yang duduk bersebelahan dengan Kamal juga hairan dengan perlakuan Danish pada hari itu. Mungkin dia resah kerana perancang pertemuan mereka pada hari itu masih lagi belum tiba.
"Emm, kenapa Nad tak tiba lagi ni?" kata Danish.
"Before Nad tiba aku nak tanya pada kau. Kau ni betul2 ke suka pada Nad? Kalau suka, apa lagi kau kena bertindak cepat." kata Kamal. Farah dan Hakimi di sebelahnya sudah tersenyum penuh makna.
"Heishh. Kau ni. Aku dengan Nad tu kawan. Tak ada apa2 okay. Lagipun, dia kan junior kita kat sekolah dulu. Dia juga jenis yang suka contact aku. Lainlahhh....." kata2 Danish terhenti. Matanya terpandang akan kelibat yang sudah lama dia tidak temui. Yang amat dirindui.
"Lain apa Danish?" tanya Hakimi. Namun Danish terpaku. Matanya masih lagi melihat ke arah tingkat bawah. Hakimi, Kamal dan Farah bingung dengan Danish yang berubah secara tiba2.

" Nad, aku nak ke toilet dululah. Tiba2 rasa nak terkucil. Kau naiklah dulu. Kat Season kann?" kata Iman. Nadiyah sudah mula membuat muka cebiknya.
"Kau nak terkucil ke kau rasa gugup nak jumpa orang yang kau dah tunggu lima tahun. Suruh terus terang tak nak." bidas Nadiyah. Berdesing telinga Iman mendengarnya. Namun, oleh sebab dia tidak mahu bertekak, Iman hanya diam. Dia terus berjalan menuju ke tandas. Nadiyah pula bergerak ke kafe Season yang terletak di tingkat dua.
"Hai Guys. Lama tak jumpa. Apa khabar?" tegur Nadiyah sebaik sahaja tiba di meja kawan2 merangkap seniornya. Hakimi tersenyum. Hatinya berdetik bahawa Nadiyah masih lagi seperti dahulu. Pandai bergaya dan agak seksi. Gaya seksinya itulah yang dia kurang gemari.
"Cik kak. Kau janji pukul berapa, pukul berapa kau sampai? JM lahh kau ni!" usik Kamal. Nadiyah bukanlah lewat sangat.
"JM? Apa tuu?" tanya Nadiyah. Dia bingung.
"Janji Melayu." kata Kamal lagi.
Hakimi ketawa melihat muka Nadiyah yang bingung itu. Farah turut menyertai Hakimi ketawa. Danish, masih lagi melihat ke arah tingkat bawah.
" Ada orang macam tak sedar aku dah tibalah Kimi." kata Nadiyah lalu duduk di sebelah Hakimi. Dia merapatkan kerusinya dengan kerusi Hakimi. Sengaja. Danish pusing. Niat di hati mahu menumpukan dengan apa yang mereka katakan sebelum dia terlihat kelibat tersebut.
"Eh? Bila kau tiba Nad?" tanya Danish. Sah dia tidak sedar Nadiyah tiba tadi. Nadiyah menepuk dahinya. Hakimi dan Kamal tersenyum penuh makna. Farah pula sibuk menahan ketawanya yang bakal tercetus kuat.
"Kau ni angau ke? Kau tengok siapa kat bawah? Iman?" tanya Nadiyah. Sengaja dia menyebut nama sahabtanya itu. Masing2 menyimpan perasaan yang sama namun masih menafikan. Danish diam. Cuba menahan perasaannya yang bergetar apabila mendengar nama Iman disebut. Dalam hatinya hanya da Nurul Iman. Dia pasti. Namun adakah Nurul Iman juga merasai perasaan yang dia rasai sekarang?
"Emm, Kak Farah, jom ke sana kejap. Nad nak tunjuk baju yang Nad nampak tadilah. Nak tanya pendapat sesuai tak untuk orang yang bertudung." kata Nadiyah. Dia tahu Danish tidak akan membalas kata2nya.
"Naj bagi siapa? Nurul Iman? Baik suruh Danish bagi je." Usik Farah. Lalu mereka berdua beredar. Sampai sahaja di luar kafe, Nadiyah mengeluarkan telefon bimbitnya. Dia mendail nombor handphone Iman. Dia sengaja menyuruh Iman memegang kunci keretanya. Kononnya mahu Iman mengambil barang yang tertinggal di dalam kereta. Padahal barang tersebut sengaja ditinggalkannya. Sementara melengahkan masa Iman untuk tiba di Kafe Season yang mereka janjikan.
"Iman, kau boleh tolong tak? Aku tertinggal handphone lagi satulah kat dalam kereta. Tolong ambilkan. Aku letak kat dashboard."
"Kau ni Cuai!" kata Iman sebaik mendengar kata2 sahabatnya itu. setelah gagang telefon diletakkan, dia menuju ke kereta semula untuk mengambil handphone Nadiyah.

"Danish, kau jangan nak buat2 tak tahu apa yang kita orang nak cakapkan. Kau masih lagi simpan perasaan pada Iman?" tanya Kamal apabila hanya mereka bertiga di situ. Danish tersentak . Dalam banyak2 soalan, mengapa soalan ini yang ditanyakan?
"Em, kalau ada lagi pun, belum tentu Iman suka padaku." jawab Danish. Padanya, sudah tidak berguna lagi dia mahu menyembunyikan perasaannya. Lagipun Hakimi dan Kamal dia sudah kenal sejak mereka berada di tingkatan satu hinggalah ke universiti. Mereka bertiga memang rapat.
"Kau terus terang ajelah. Kau tak tahu ke yang dia tunggu kau?" kata Hakimi pula. Mereka tahu cerita yang sebenarnya pun daripada Nadiyah. Rancangan yang diaturkan juga adalah rancangan Nadiyah.
"Mengarut! Aku pasti dia tak suka aku." kata Danish. Namun di hatinya sedikit riang. Jika benar kata2 Hakimi itu, dialah orang yang paling bahagia.
Telefon bimbit Kamal berbunyi. Dijawabnya pantas. Dengan muka yang risau, dia menerangkan kepada Hakimi dan Danish dia perlu membantu Farah yang pengsan. Kamal menyuruh Hakimi dan Danish tinggal di kafe untuk menunggu Nurul Iman yang masih lagi belum muncul2. Keadaan di antara Hakimi dan Danish sunyi sepi. Hakimi sengaja diamkan dirinya. secara tiba2, mukanya berkerut.
"Danish, aku nak ke toilet. Dah tak tahan sangat ni." kata Hakimi lalu berlari keluar. Danish tenang bersendirian di kafe tersebut. Rakan2nya akan tiba semula sebentar lagi. Dia yakin tentang itu.

Dengan hati yang berdebar2, Nurul Iman berjalan masuk ke dalam kafe Season. Telefon bimbit milik Nadiyah digenggamnya rapi. Dahinya berkerut apabila mendapati tempat yang disebut Nadiyah dalam sms semasa dia di dalam tandas tadi hanya ada seorang lelaki. Dia tidak tahu siapa gerangan lelaki itu kerana lelaki itu membelakanginya. Nurul Iman berjalan ke arah meja tersebut dengan perlahan.
"Assalamualaikum, aaa...." kata2 Nurul Iman terhenti apabila lelaki tersebut menoleh ke arahnya. Dia rasakan seperti mahu rebah ke lantai. Mahu bersembunyi di celah2 kerusi meja di kafe tersebut. Kakinya secara tiba2 menggigil. Jantungnya berdegup laju.
"Ehh.. Emm,. Dddaa.. Danish. Mana yang lain2?" kata Nurul Iman.
"Iman,, emm,, duduklah dulu. Tadi farah denagn Nad pergi tengok baju. Tapi, Farah pengsan. Kamal tolong. Sepatutnya aku and kimi kena tunggu kau. Tapi Kimi sakit perut. So, dia ke toilet,. Emm,, Ii.. Iman apa khabar? Apa yang Iman buat sementara tunggu result SPM ni?" tanya Danish lembut. Dia juga berasa seolah-olah dia gagap. Namun dia berasa cukup bahagia kerana dapat melihat wajah yang dia sangat rindui selama ini.
"Owhh. Em,, [gulp]" Nurul Iman gagap. Suasana sepi. Masing2 tidak tahu topik apa yang patut mereka cakapkan. Masa berlalu dirasakan seperti siput babi melintas jalan. Dari jauh terdapat 4 pasang mata yang melihat sandiwara yang berlaku di dalam kafe tersebut. Masing2 berharap sama ada Danish ataupun Nurul Iman memulakan bual bicara yang pertama.
"Iman, emm,, nak tanya soalan peribadi boleh?" tanya Danish.
"Apa?" jawab Nurul Iman lembut. Suaranya sudah cukup membuat Danish berada di awangan.
" Iman dah ada boy?" tanya Danish. Dia kini tidak peduli akan perasaan malunya. Jika benar gadis di hadapannya itu masih bersendiri, dia akan cuba memikat hati gadis itu. Dia rasakan dia seperti sudah sayang akan gadis tersebut.
Muka Nurul Iman merona merah. 'Dalam banyak2 soalan, soalan inikah yang patut kau tanyakan Danish?Aku menunggumu sejak perasaan itu berputik terhadapmu.' Nurul Iman dapat rasakan dahinya berpeluh.
"Belum. Iman tunggu seseorang. Tapi, entahlah. Rasanya penantian Iman hanya sia2 saja kot." Jawab Nurul Iman. Danish tersenyum. Dia suka kerana Nurul Iman masih belum berpunya.
"Kalau orang tu pun suka Iman?" tanya Danish lagi.
Jantung Nurul Iman berdegup semakin laju. Soalan apa yang ditanyakan Danish ini? Buat dia berasa seperti nak pitam sahaja. Nurul Iman diam. Dia malu untuk menjawab soalan tersebut. Soal hati dan perasaan tidak patut dikongsikan dengan sesiapa. Itulah pendapat Nurul Iman.
"Maaf Iman. Cuma hati orang di sini dah tak tertahan menaggung rindu. Tak tertahan membayangkan Iman bersama orang lain. Iman, sudi tak iman jadi teman istimewa Danish? Danidh tahu kita jarang bercakap apatah lagi berhubung. Namun, Danish dah sayangkan Iman sangat." kata Danish. Dia tahu tindakannya nampak amat kebudak budakan. Namun dia sudah tidak peduli. Dia mahu memiliki hati Nurul Iman. Dia pasti rasa sayangnya hany untuk Nurul Iman. Nurui Iman diam. Dia kaku. Tiba2 tangannya dipegang lembut oleh Danish. Danish membelai tangannya yang sejuk seperti air batu itu.
"Iman sayang.. Kalau Iman tak sudi tak apa. Danish tahu orang yang Iman tunggu itu buak Danish. Namun berilah Danish peluang ye Iman?" kata Danish lagi. Risau dia Nurul Iman hanya kaku di hadapannya. Tangan Nurul Iman dirasakan amat sejuk. Mungkin tindakannya menakutkan Nurul Iman. Tiba2 tangan Danish di genggam kembali. Namun genggaman tersebut lemah.
"Danish, memang Danishlah orang yang Iman tunggu. Ternyata tak sia2 Iman tunggu selama lima tahun." Kata Nurul Iman lalu tersenyum gembira.
"Okaylah, jom kita berjalan berdua. Kawan2 kita biarkan sahaja. Lambat sangat." kata Danish. Dia mahu bersendirian bersama Nurul Iman. Mereka berdua bangun menuju ke kaunter. Namun, sebelum sempat Danish mengeluarkan wang untuk membayar bayaran air yang telah dipesan, Hakimi, Nadiyah, Farah dan Kamal muncul entah dari mana. Muka mereka terpancar sinar kegembiraan. Apa yang belaku tadi mereka saksikan sendiri dari luar. Rancangan ynag dirancang mereka tidak sia-sia.
"Alhamdulillah. Lepas ni aku nak kau jaga Iman baik2. No more clash2. Aku tak suka,. Iman ni amat setia menunggu kau. Semoga kalian kekal sampai ke alam perkahwinan seterusnya sehingga ke tua." ucap Nadiyah yang ternyata gembira dengan apa yang ditempuhi rakannya itu. Danish dan Nurul Iman hanya senyum. Hanya hati sahaja yang tahu betapa bahagianya mereka sekarang ini. Semoga kebahagiaan mereka kekal selamanya.
posted by Penulisan2u @ 5:39 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
213 Comments:
  • At 7/11/09 10:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm x de mesej pn cerpen ni..
    sorry to say that..

     

  • At 7/11/09 10:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    motif ??

     

  • At 7/11/09 11:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ?????

     

  • At 7/11/09 6:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apew ni?
    mcm..nthlh..

     

  • At 7/11/09 7:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan nye awak....xbest lgsg pun ade..ntah ape2 tah..xyah wat cerpen da la...

    -aku bukan penulis-

     

  • At 8/11/09 3:05 PTG, Anonymous _w@NhAR_94^ said…

    salam...
    ringkas, ok n best
    name pom cerpen so ringkas2 jea laa
    lagipon sesuai dengan tajuk 'cinta dalam diam'
    betol la diorang punyai perasaan yang sama
    tapi x diluahkan aje
    so ending macam nie dah dikire ok laa
    tapi kalau penulis make novel
    lagi syok!!!
    boleh tahu lagi camner hubungan diorang lepas nie
    ape2 pom i will support u;-)
    semoga lepas nie dapat make yang lebih power lagi

    salam...

     

  • At 8/11/09 10:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    murahnye iman, tak seperti namanya. 1st time jumpe da bg pgg tgn, kalo 2nd time jumpe?? sorilah, mcm pedas sket. tp tak bgus menghalalkan y haram. penulis menulis kiranya penulis pun meyokong pbuatan itu kah? sungguh jujur dan berterus terang.. urm

    Daniera

     

  • At 8/11/09 10:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lupa pula, penulis ni sek. men. lg ek? sebab cara tulis macam adolescent level lg. Pk2 kan lah, bgmana kalau org assume y perbuatan y penulis catatkan dlm cerita ni as true, penulis juga akan dapat kredit dosanya bila diorang buat mcm y ada dlm cerita ni. Memang semua org boleh jd penulis, tp jdlah penulis y berkualiti, y bkongsi ilmu bukan memesongkan akidah. Sekadar teguran u renungan di masa hadapan

    Daniera

     

  • At 9/11/09 4:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dush..xpahamlah...sekejap 18 taun..skejap U..sapa snior, sapa junior...

     

  • At 9/11/09 6:28 PTG, Blogger uu said…

    salam...
    ok percubaan yg baik....
    penulisan juga merupakan wadah untuk berdakwah...
    gunakan sebaiknya.....
    ape2 pun, chayork!!hasilkan karya yg lebih baik ye

     

  • At 13/11/09 7:14 PTG, Blogger *naziela said…

    a good try!
    jadikan komen2 di atas sbg pembakar smgt awk yae~
    bydway, a good story kena ada background, permulaan, klimaks, and ending yg baik.
    your story mcm plain je. tader konflik atau peristiwa2 yang menjadikan cerita ni ummph!
    ley ubah agi.
    good luck~

     

  • At 14/11/09 12:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    seriusly...is not what I've xpected.boring sial nak mati crita ni.Tajuk je macam best.

     

  • At 16/11/09 2:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen ni mcm keank-anakan sgt.Pas2 xde msj pun...

     

  • At 17/11/09 5:48 PTG, Blogger SyUhAdA said…

    ok la...
    agk stuju ngn komen2 di ats...
    bleh prbaiki lg....
    gud luck.....

     

  • At 18/11/09 10:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbest!!!!!!
    terlalu childish..

     

  • At 19/11/09 5:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan betui la

     

  • At 20/11/09 3:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape kebende ni??
    motif?
    ni msti penulis pnye angan2
    adei..x best langsung!

     

  • At 21/11/09 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byase je...

    ~selendangputih~

     

  • At 23/11/09 12:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    giler...men2 pgng2 tngn...bkn dlm islam...x bek la wt cite camnie..
    sori ek:)

     

  • At 26/11/09 11:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so simple..
    ok la...
    keep it up k..

    -miss-

     

  • At 2/12/09 3:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dinasihatkan sebelum menulis adalah lebih baik mendalami dahulu...pastikan cerpen yang ditulis dirias dengan bahasa2 yang lebih indah...lagi..jangan menulis sesuatu yang bertentangan dengan agama islam seperti memegang tangan...tapi...jangan kecewa atas komen yang di utarakan...berusaha lebih giat lagi...

     

  • At 3/12/09 8:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tesangkut la cite ni x buleh nak kaih hmm susah2...

     

  • At 4/12/09 10:36 PG, Anonymous ika said…

    pada pengomen2 di ats, mcm lah x biasa bce cerita yg ada bab sentuh antara laki n pompuan ni. nak jd penulis kenalah berani. dlm novel pun berlambak adegan2 cam ni. so x patutlah ckp cam tu kat penulis ni.

    kpd penulis, teruskan berkarya. jgn putus asa dgn apa yg org komen. gud luck! :)

     

  • At 4/12/09 10:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    semoga menjadi penulis yang lebih baik lagi..jadikan komen2 yang tak baik sebagai satu cabaran..think positive =)
    and lastly goodluck =)

     

  • At 5/12/09 12:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanx all for the komen.
    ni baru percubaan pertama.
    so, next time i'll do better k..

    =)

     

  • At 6/12/09 12:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring!!!

     

  • At 6/12/09 6:00 PTG, Anonymous nur91 said…

    bgus dlm percbaan yg pertama...not bad...p usha lg okey..cayo2

     

  • At 7/12/09 10:06 PTG, Anonymous exgen said…

    cerita ok but tiada msj...
    dan cuba elakkan meletakkan cinta tema cerpen,
    cuba buat kelainan...

    selamat berjaya

     

  • At 11/12/09 12:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice try...
    tp try do better than that next time...
    i know u can do it....
    chaiyok2...

     

  • At 16/12/09 12:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    KELAKARLAH............

     

  • At 17/12/09 9:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni blaku dlm satu hri, erk?
    okla..

     

  • At 19/12/09 6:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    percbaan yg bgus..smoga berjaya??

     

  • At 19/12/09 9:41 PTG, Blogger dakprobkatckewl.. said…

    erm..pe motif dy?
    soe..no hint r...

     

  • At 14/1/10 11:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jangan memandang agama itu satu benda yang remeh.. jadikan medium penulisan ni sebagai salah satu cara untuk berdakwah. Lepas ni kalau boleh janganla buat novel yang ade unsur2 yang bertentangan dengan agama seperti pegang2 tangan.. walaupun HANYA pegang tangan, tapi fikirla kerana orang ketiga itu ialah syaitan.. mule2 sikit2 lame.... nobody knows.. so hati2 la.. takut orang terikut nanti. xpasal2 awak turut dapat dosa.

     

  • At 14/1/10 11:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sangat3 murah nurul iman ni! suka hati je bagi tangan dia dipegang oleh lelaki yang JELAS2 bukan mahram!! kepada penulis, buatlah novel yang ada unsur2 islamik.. novel seperti ini dah berlambak di pasaran. muak!

    pape pon, awak ade bakat.. jadikan ini sebagai cabaran untuk tingkatkan lagi bakat penulisan awak, ok!

     

  • At 14/1/10 11:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm, maksud saya.. cerpen! bukan novel..

     

  • At 16/1/10 5:11 PTG, Anonymous meenaa said…

    citer ni pendek je...menceritakan tentang suatu penantianan.klu bleh ceritakan sedikit bagaimana suasana pertemuan dan bagaimana bleh jatuh hati...moga bleh karang cite yg lg best.

     

  • At 17/1/10 1:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kepada penulis..cerpen ini dh okey,ayat yg mudah difahami,tidak meleret-leret,ringkas but cerpen cinta mcm ni dh trlalu byk dikarang.so,lepas ni cuba karang cerpen cinta yg 'luar biasa'yakni ada ayat2 indah,nilai pengajaran,ilmu pengetahuan & paling penting tidak menyentuh sensetiviti dlm Islam.Pasti cerpen anda lbh mnarik!!!

     

  • At 17/1/10 9:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring aa weh,, sori to say..

     

  • At 17/1/10 11:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk sgt kelemahan..citer d0ngeng smate-mate.

     

  • At 24/1/10 2:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm best sesuai ngan tjuk....

     

  • At 28/1/10 5:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sokong dgn komen kt ats..
    elakkan tls citer yg dlrg lm islm cthnye
    pegang2 tgn..dose tu..pepun truskn usha
    don't give up!

     

  • At 28/1/10 11:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok ar tp pndek sgt ler..weh DANIERA npe ko amek nme aku????DANIERA konon

     

  • At 4/2/10 8:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rngkas tapi sooo boring.but tp bleh dibaiki lagi.good luck

     

  • At 4/2/10 7:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    XPAHAM.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 4/2/10 7:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    XPAHAM..!!!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 5/2/10 9:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    name ajew nurul iman tp bg org laki pegg2 tgn lgsung tak sme ngan kwn ak nurul iman yg briman

     

  • At 10/2/10 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pew ney... citer x dew hala tju.... borim lah...

     

  • At 20/2/10 12:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    1stly..sorry..
    criter x 'SEINDAH'tjuk..
    btol gak kmen2 kt ats 2..
    nk wt cter jgn men lnggr jer..
    kne ad beginng,prkmbagn,klimaks n pleraian..
    yg pling pnting u mnarik pmbce ad konflik n suspen..
    s2 ag..jgn biasakn wat cter adegan yg b'tntangan dlm islam..
    nsihat syer..nanti awk pn akan dpt 'SAHAM'..
    jdikan pnulisan or berkarya sgai wadah u b'dkwah..
    k la..hrap dpt p'baiki pnulisan..
    jgn down lpas bcer komen2 nie..
    make it positive!!!
    La Tahzan(bersabarlah!!!!)

     

  • At 20/2/10 7:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kata iman ni perempuan bertudung tunjuk la imej bertudung tu jgn la smpai berpgang tgn plk tah ape2tah.name je Iman tp x de iman langsung.motif x smpai.
    from:bdak baek... punya

     

  • At 9/3/10 2:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud try..keep it up....just ignore wat other say..klu rs da bgs sgt yg komen 2..sila la buat cerpen sndiri...nk tgk cket bgs ke x...


    pngkritik baikhati~~

     

  • At 17/3/10 2:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcmmmm........
    xbest jea....
    x pahm...
    bowink tau x....
    huh??!
    hope buat yg lg baik erkk...

     

  • At 19/3/10 3:24 PTG, Anonymous uyun said…

    cite nih mcm x de hala 2ju
    then,laki & pompuan mane leh pgg2 tgn...
    hrm..
    anyway...truskn usha..
    jgn mngalah...
    buat cite yg lg bez drpd nie ok...
    cite nie...blh thn arr...
    so,aja-aja fighting...gud lark...>_<

     

  • At 19/3/10 4:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    soryy to say..
    boring xnak bce dahh rr

     

  • At 1/4/10 8:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eeem...ap y cbe d'smpy kn?

     

  • At 3/4/10 1:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer yg best
    ...but...
    ringkas sgt...
    no motif...
    pe2 pun...is the best story

     

  • At 3/4/10 5:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bidang penulisan mmg bagus..jd kan ianya sbg medan dakwah..smpaikan nasihat dan saranan bagi mengingati yg alpa dan leka..jgn mudah hanyut ngan anganan dunia..shingga yg haranm jd halal..

     

  • At 5/4/10 3:25 PTG, Anonymous adlyna said…

    xfhm lnsung cite ne...
    nk bca pon jd xda mood...
    cowy yek pnulis...

     

  • At 12/4/10 3:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm...x rase ape2 pon..
    name dh sedap nurul iman tp nape pegang2 tangan???
    sori ek...try lg citer lain..

     

  • At 14/4/10 8:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i x kata cerpen u tak best...tp i mls nak baca....bgmn pun percubaan u i suka..moga berjaya..

     

  • At 17/4/10 3:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kebudak2 kan...cerita biasa jer..br festime jumpe da brani pegang2 tangan..

     

  • At 19/4/10 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    booosan la....

     

  • At 28/4/10 10:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm bisasa je
    xde ape2 motif pn
    mcm budak2 brcinta..
    sorry to say..
    atau lbih dkenali cinta monyet..

     

  • At 1/5/10 6:26 PTG, Anonymous mira said…

    eemmm. it is quite a simple story. it can be better than this. chaiyok3.

     

  • At 2/5/10 7:00 PTG, Blogger [♥emomyra♥] said…

    blur jap~
    cm2 jep?

     

  • At 8/5/10 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dose doh pegang2 tangan!!!

     

  • At 10/5/10 10:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apa bende la yang penulis ni buat. tak ada mesej langsung. phm tu phm la jugak tapi macam bosan jew. sorry sebab cakap macam ni. kalau nak jadi penulis cerpen yang berbakat & berjaya, fikir secara mendalam dan fikir motifnya sekali yek.. okey!!!!!?? daaaaa.........

     

  • At 11/5/10 4:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok jela..
    gud try...
    :)

     

  • At 11/5/10 2:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sory to say saya tak habis pun baca cerpen ni...
    boring...dapat bertahan sampai beberapa perenggan jer...
    perenggan tak diselang..rapat membuatkan hilang mood nak baca..
    maybe this is your first trial..
    hope jadikan kritikan ni sebagai pembakar semangat utk cube yg lebih bgs lagi k :)

     

  • At 13/5/10 9:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    -,-"

     

  • At 14/5/10 8:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bese jer...

     

  • At 17/5/10 2:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crita ni best,,tp klu bole kretifkan lg ayat2 tu k...but i like ur story...percubaan yang baik...tahniah!

     

  • At 22/5/10 10:18 PG, Anonymous dandelion said…

    sy menyokong bbrapa komen d atas.
    penulis,watak prmpuan yg awak gmbrkan adalah sorg prmpuan muslimah yg brtudung..
    penulisan adalah slh 1 wadah utk brdkwah..
    lg 1,jln crita awk telalu rngkas...
    hnya dgn 1 tmpt,sgla konfliks & peleraian blaku pd mse yg sme..
    crita wktu klimaks pula x mmpu utk dkatakan sbg klimaks...
    tp skrg2nya penulis berani mncuba..
    bykkan mmbaca cerpen @ novel karya org lain utk mmperbaiki karya anda..

     

  • At 22/5/10 8:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ahhahahah..lawak la...budk tadika pun pandai buat citer ni....hhahahah

     

  • At 26/5/10 2:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cetita mati xe perasaan langsung

     

  • At 28/5/10 3:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good try

     

  • At 29/5/10 3:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita mcm ni dah terlalu biasa org buat... plot cerita terlalu mudah. apa2 pun good try... cuba baiki lg utk cerita yg akan dtg.

     

  • At 30/5/10 1:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    awak punya cite best...sye faham ape yg hendak disampaikan oleh penulis...coz sye pown pernah ske dkt ssorg tapi...hanya dlm diam...sya nak komen skit je...jgn buat cite tu macam trgantung tapi sbnrnya cite tue tak tergantung...sye hrp awak buat cite yg lg bez dr cite nie..truskan brkarya...jdkan kutukan diorang sbg pmbkr smangat awak untk brkarya...

     

  • At 4/6/10 10:02 PG, Anonymous syasya said…

    cite ni best tapi kalau ade sambungan lagi best!!!

     

  • At 4/6/10 5:30 PTG, Anonymous Aain said…

    yupz.. cinta dlm diam.. mmg menyedihkan.. bermcm prsaan bermain diminda.. anyway.. citer nie best.. cuma keliru sikit.. dan.. apapun.. good try. make a better job pas nie.. k? good...

     

  • At 6/6/10 5:02 PTG, Anonymous qistina aleya said…

    byk pkare prlu dperbetul ag
    tlmpau rgkas
    xde konflik
    n nurul iman itu tlmpau murah dlm cite nih
    sokong komen2 kt ats yg mbgkitkn isu snsitiviti Islam

     

  • At 7/6/10 9:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh tahan..ade harapan utk tulis yg lbih bgus..mgkn umur anda msih mude..dan tidak ade pengalaman yg mencukupi@idea..ape2 pon..peluang msih bnyk..teruskn menulis..

     

  • At 12/6/10 11:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahahahaha
    bgi aq best jeee ctee nie
    oke jeee.....
    pada spe yg dkt ats yg kutuk.....tlis ar crpn jgn nak sdp je ckp doh.......bgi aq cmnt tok pda bdk ktuk nie
    hahahaa
    anyway good story

    bdak smle

     

  • At 14/6/10 4:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh tahan jew

     

  • At 20/6/10 8:40 PG, Anonymous iqa syafiqah said…

    kurang memuaskn... but okey la.. n bg sy,nurul iman trlampau murah dlm citer ni.. but awk ada bkt so,jgn putus asa n hasilkn la citer yg ada moralnye. sy minx maaf klau kata2 sy ada yg mnyakitkn hati awk. ok GUD LUCK n CHAIYOK!!

     

  • At 26/6/10 10:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh la..erm tok rlex2 kn otk ni ha,,,,ok gk pnantian brakhir gn kgmbiraan tp ap moral nye ye???? gud luck! ppe pn bst tok rlex otk....

     

  • At 30/6/10 10:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kurang menarik cite nie....kene pertingkatkan lgi punya imaginasi....

     

  • At 30/6/10 5:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok lah tu...'cinta dalam diam'tajuk menarik.

     

  • At 1/7/10 1:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best pe.. ok lah tuuu.. nme pun cite.. hayalan semata-mata.. xde kne mngene pun ngan yg idup dan mati puuuunnn...

     

  • At 2/7/10 4:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy rse sy tau..
    msti penulis buat cerpen ni juz untuk suka2 kn..
    rasanye,,kamu boleh pergi jauh lg.. juz rajinkn menulis n bnyk kn mbaca..
    ade bnyk komen2 diats yg boleh dijadikn pndorong n as a guide line tuk penulis menulis dgn lbh baek..
    good try neway..
    cuma,,betul kta pngkomen yg laen.. ade adegan pgng tgn tu. tkejut jgk msa baca. nmpk jelas.=)

    cuba lg k. practice make perfect!=)

    -A.N.A-

     

  • At 7/7/10 6:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    no climax..jus beginning yg trus ending..haizzz... =.="
    ok laaa kottt...try laa lg lain kali..jadikn komen2 diatas sbgi petunjuk..tp agk sweet sket cite neh .:)

    2/5 stars :)

     

  • At 7/7/10 7:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    "maaf iman.cuma hati ini tak tahan menahan rindu"

    act, i hate dis part..over sket..nmpk cm desperate laa pulak

     

  • At 21/7/10 3:32 PG, Anonymous masked rider Azlan said…

    ringkas sangat ,,,,pnjgkn lagi karya anda....
    2 muka surat ke....... barulah kegramatisn ayat anda mampu memikat hati pembacanya,,,,

     

  • At 18/8/10 2:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hhhmmmm.... korang nie klu nk ckp 2 berlapikla skit!! klu xske or xpham,xyah bce.dala xpham,ade yang mengutuk plak 2.hish3..sume orang dlam dunie nie bkn smpurne,mstila ade kekurangan..

     

  • At 24/8/10 9:59 PG, Blogger Wawa Zolkepli said…

    adeh, xhbes g ker isu pgg tgn ney? td bce cerpen laen pun ade isu ney..aduhai~
    nurul iman bukan murah,die cuma menerima cinta yg da lame die idamkan. dats all. bukan die bru kenal lelaki tuh, 5 taon beb~
    writer,b strong. jgn terase if tukang komen kutuk. at least writer de kberanian nk berkarya. tuh lg penting. owkay? chaiyok2!!

     

  • At 28/8/10 7:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cinta yg dikuasai nafsu...

     

  • At 28/8/10 7:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    patutnye awk mgunakan pluang utk bkarya ini sbg medium awk mnyebarkn dakwah....bkn mggalakkan org mlakukan kemungkaran dgn crita khayalan yg tiada motif..

     

  • At 29/8/10 5:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita xbesh lgsg...
    sowie to say der..

     

  • At 30/8/10 5:35 PG, Blogger luna said…

    ok je sy bace cter ni..pada tgn yang sedap menghentam tu sila tulis cerpen sendiri ye..ingat bkn senang nk tulis suatu cerita..kalau ade kelemahan, kritiklah secare baik..soal pegang tangan...kalau x nak bace bab2 macam ni jgn la bace kisah cinta..baca lah buku agama k...punye lah banyak babak2 pegang2 tangan ni dalam novel n cerpen2 lain..biase lah tu..da namenye manusia..jgn hanya pandai mengkritik, jadilah pembaca yang berakal bijak..=) peace!

     

  • At 7/9/10 4:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bolehlah...tp takde mesej..usaha lg!!

     

  • At 8/9/10 1:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite kurang menarik la..
    xde motif..
    xde konflik..
    p sal pegang tangan 2 biase la dlm novel..
    rasenye kebanyakan novel ada je adegan 2..

     

  • At 15/9/10 3:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    n0t bad larrhh.. keep it up..
    WELL DONE..!!

     

  • At 18/9/10 12:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita awak ni cuma ada satu babak je ke?
    ejaan pun tunggang langgang

     

  • At 8/10/10 4:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ni ok..
    juz jgn tls brtentangan ngan tuntutan agama..
    cz ade byk cre lain utk ekspresikn perasaan..
    pape pn
    truskan usaha..

     

  • At 11/10/10 7:14 PTG, Anonymous eja said…

    haii bgi pnulis ceta nee good luck ceta ne mang best sngt..wlaupn ne mngkin adlh prmlaan anda tpi mang best sy hrp akn da ceta2 y lbh mnarik dri anda, sal kmen2 kat ats 2 jgn ambl hti sngt k, jdikn sbgai pnyunting smngat anda ala dorang pn bkannya tau nak buat cerpen ne, sal 2 laa acik nak kmen jeee huhuhuhuh....

     

  • At 11/10/10 7:21 PTG, Anonymous eja said…

    kpda suma y kmen sal pgang tngan 2, sy nk tnya nee kmu orng nee alim sngt kee smp x pena pgng2 tnga? eeemmm d hpr pra pmbca2 cerpen ne mhasabah diri sndri laa yeee sblm nk kmen ceta org leee huhuhuhh peace

     

  • At 13/10/10 10:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pa benda nih.....

     

  • At 13/10/10 3:52 PTG, Anonymous YANTI89 said…

    Hm mesej citer x sampai,pbaiki mutu penulisan t'utamanya ejaan .

     

  • At 25/10/10 10:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    chm ksaboleh tahn gak cite nie,,,mcm kish aq gk,,but laen ckit,,aq yg luah kn dlu bru dia detail kt aq,,,ppe pn 0k gk. ^_^ (EYRA@EKI)

     

  • At 28/10/10 10:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apew nie x best lngsung...boring giler...buang msa aku jer baca crpen nie...

     

  • At 2/11/10 4:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm...cam lah korang x pnh bace novel @ cerpen yg pegang2 tgn ni..x pyh nk baik2 sgt lah..lau x de unsur2 mcm 2 mcmna cta nk berkembang??well, kpd penulis usaha lebih baik ag...yg bg komen x membagun 2 x payah la nk baca novel@ cerpen yg ada..coz kebanyakkan cter suma da perbuatan pegang tgn 2..so, jalan terbaik korang baca la buku agama.. x bertentangan dgn islam..

     

  • At 11/11/10 2:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm ,, starting 0ke .. sampai ending kurang la .. nyway gud j0b !!

     

  • At 17/11/10 11:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wha...best gila2lah...tersentuh hati kot.

     

  • At 24/11/10 12:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    First.cerpen ni bolehla..tapi,masih banyak kekurangan,boleh diperbaiki..idea pun bleh diperkembang..but..aksi pegang tangan first time jumpa tu patut dielakkan,k?emm..tabahkan hati dgn komen2 dari pembaca.tu semua hanya utk menyedarkn..think positive..and you can do much better..chayo!!

     

  • At 1/12/10 9:42 PTG, Anonymous esya said…

    ASLM...cte ni klu di olah bhs n dialog ye mst lg mnarik. Idea ada tp ringkas. Mula2 mnulis mcm to la. Bljr dr klemahan. Sume kritikan dotang,jd kn smgt n cbrn d ms dpn. Sya trs myokong mrk yang ingin bekarya....bkn yg pndai kritik tp x brani tunjuk kn karya untk tatapan umum...

     

  • At 3/12/10 10:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    heheheh, aku tak rs pon cerpen nih best....awl2 citer, rs excited la jugak nk bc...bile dh smpi part kt cafe, iman ngn danish tuh, cm 'kilat'........aku rs, penulis kene lebih kreatif olah crite dia...
    gud luck!!

     

  • At 11/12/10 6:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm...sy skong awk..troskn usaha..jgn hrau kn ape yg d komen.amik 2 sbgi pmbkar smngat..bab2 pgg tgn 2 biar la wahai pmberi komen..nvel laen pon ade gak bab2 nie.bkn pgg tgn,lbh dr 2 pon ade.x nk lak awk bg komen..by the way,good luck on ur cerpen...usaha

     

  • At 12/12/10 9:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat..ringkas tapi menarik..

     

  • At 14/12/10 12:34 PG, Blogger PiScEs GuRlz said…

    x faham apa yg penulis nk smpaikn..
    trus trg cerita ni agk mmbosankn..

     

  • At 14/12/10 11:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..bole tr0skn usaha..
    jgn kecik aty dgn komen2 yg mnyakitkn aty..
    cool je..

     

  • At 15/12/10 1:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak berapa nak faham motif cerita ni... n susa nak catch-up ape yg nk dceritakan... mybe byk sgt watak smpai cnfused nk imagine... harap dpt buat cerita yg lbih bgus... good luck!

     

  • At 16/12/10 3:31 PTG, Blogger nurasiah said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 16/12/10 8:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nape komen cm 2 kat penulis?? cian penlis..
    kadang2 komen korng nie cm bole meruntuh kn semangat penulis..
    'i' yg bce komen2 korng nie pon terasa skit aty..
    kalo korng pndai sngt..wat ah cite korng sndiri..
    ish..cm x pk perasaan org laen jew..
    x baek taw..laen kali pk dlu..
    kalo nk komen yg pedas2 pon..jgn la over sngt..
    or..u all bole smpn jew dlm aty..
    nk tuliz bole but jgn la over sngt..
    x cian kat penulis kew?? pnat dye wat cite nie..
    watak si iman 2..cm la korng x leh jmpa dlm duniawi nie..
    berlambak beb..lu org jew x taw..

    anywhere,to penulis..good luck n keep it up..
    never give up!!! u can do it.."NEVER SAY NEVER"..he3..
    cool down..

    ~fairy tale~

     

  • At 17/12/10 3:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adeh yg komen pown agk2 la wei..yg pgng tgn ni kowg persoalkan bgai nk ap..cerpen lan yg pelok ciom..kowg x plak mrah ek..think p+ lah..mcm kowg xpna bt plak...

     

  • At 1/1/11 9:18 PG, Blogger qrieya said…

    nice try.teruskan usaha.jgn kecik hati ngan komen negatif pembaca len.jadikan sumer tu sebagai dorongan dan panduan utk hasilkan karya yg lebih baik dari ini.ganbatte

     

  • At 19/1/11 10:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmm...simple

     

  • At 21/1/11 1:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita ni x berapa best,jln cita rigks sgt,tpi cubaan yg bgus

     

  • At 21/1/11 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    kalau blh buat crite yg brunsur islamik sbg slh satu madah utk bdakwah.. prcintaan slps bkahwin dan blandaskn islam adalah paling baik dan yg plg btul d sisi islam ... so.. jgn buat yg pgg tgn tu.. pnulisan mlambangkn diri.. hope lbih bhati2.. mga success utk yg strusnya..insya-Allah..

     

  • At 24/1/11 10:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...
    saya minx maaf dlu sblum komen....
    saya xbrape ske bab2 pgng tgn nie..
    sbb ini akn mnggalakkn remaja lbih terpengaruh dgn bnde2 nie smua...
    teruskn usaha...
    dalami emosi sblum berkarya..
    wujudkn suasana yg dpt memikat hati peminat...
    apa2....
    50% markah...

     

  • At 25/1/11 11:47 PG, Anonymous leyalurve said…

    ringkas sgt tp blh diperbaiki lg...truskan usaha n good luck:-)

     

  • At 25/1/11 3:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm....
    banyak sgt komen korang ni..
    cam gud2 je nak ckp2 pasal agama..
    cm kowg bagos sgt..
    ni cerpen kot..
    suka hati penulis la nak karang apew pon..
    zzzz...

     

  • At 26/1/11 9:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kpd insan yg suke komen2....
    manusia x kan lari dari melakukan kesilapan, tiap insan akan bangun dari kesilapan, and lam dunia nie x de yg sempurna...
    tiap yg lemah pasti kuat,
    tiap yg rendah pasti tinggi,
    tiap yg salah pasti betul....
    bukan ke kte sbg manusia harus sentiase bagi dorongan dan semangat...
    sebelum nak menilai karya orang harus menilai dri sendiri dlu..
    jgn patah kan semangat insan yg sedang berusaha....
    tiap kata2 amat bermakna...
    so klu x puas ati ngan karya, bgi komen positif ye...

    ammiramz

     

  • At 5/2/11 1:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emmm....agk mmbsnkn...tp bley la..

     

  • At 7/2/11 6:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    peh..
    ramai gile y komen..
    relex r korang2 ni..
    kan cerite je,,2 pon nk kecoh2..
    pd yg byk sgt ckp 2, try r wt cerpen dl br komen2,,
    tah ape2..
    pada penulis, try lg the best..gud luck

     

  • At 13/2/11 7:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    slm..
    sy pon sbnrnye x stuju dgn adegan y pegang2 tgn 2..
    btol la apa y org len ckp 2.pembaca mgkn akan terpengaruh dgn penulisan kita.kalau kt bwk msj y baek,kt akan dpt phala,kalau xbaek kt akan dpt dosa.so,mane y kt nak?bkn nk mnjatuhkan semangat penulis ni,tp just nk bg pndangan y positif supaya dia boleh perbaiki utk cerpen2 y seterusnya.pape pon,all da best!!

     

  • At 20/2/11 3:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring la cter dye.....
    tp ape2 pn syok la jgak............

    =)

     

  • At 12/3/11 9:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    satu percubaan yang baik..
    teruskan usaha!!!
    g00d lu<k!!

     

  • At 15/3/11 2:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...
    x berapa menarik jln ceritanya..
    mukin boleh perbaiki lagi...
    iman telalu murah,,tak seperti namanya..
    maaf kalo terasa

     

  • At 16/3/11 3:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamulaikum...jujur sy kmen crpen ni tlalu smple, n plu byk dpbaiki.myb pnlis msih mda, jd ayat yg digunakan agk kbudak2an.. sory i hv 2 said that..tp jgn ptus asa, truskan bkarya...pbanyakkan bacaan nvel2 n pnlisan mlayu untuk pnambah baikkan

     

  • At 16/3/11 3:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamulaikum...jujur sy kmen crpen ni tlalu smple, n plu byk dpbaiki.myb pnlis msih mda, jd ayat yg digunakan agk kbudak2an.. sory i hv 2 said that..tp jgn ptus asa, truskan bkarya...pbanyakkan bacaan nvel2 n pnlisan mlayu untuk pnambah baikkan

     

  • At 16/3/11 6:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni okla . tapi lagi baek kalo ad konflik cket2 .

     

  • At 16/3/11 9:06 PTG, Blogger kusyi said…

    wakaakaka.....punyela excited klik !
    cite cmni jeeeee??
    hak3...ok2 je...

     

  • At 16/3/11 11:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    s0ry 2 say tp cite nk xde la psl kwn sngt
    m0re to l0ve

     

  • At 18/3/11 6:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rmai penulis tak pikir soal agama..kita sbagai org ISLAM mesti tegakkan ISLAM xboleh main2.....smoga penulis2 di luar sane buat la novel mengenai ISLAM...klu nk buat novel CINTA gabongkan CINTA&AGAMA@ISLAM....OK...

     

  • At 18/3/11 8:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ngee~
    aq na komen byk pong,tader la pgg status pengarang b'tauliah...tp..tula kn?awlnye ok..last2 tuh aq mcm lost jah..isu pgg tgn tuh sndri mau egt la kn(ta baek tahu!!)tp bwu ps abeh spm da confess ka?compius kejap...
    haha..

    btw,keep it up la dik..bakat tuh ader..cume salurkn ke jln y baek deh?=)

     

  • At 19/3/11 11:04 PTG, Blogger pearlshop said…

    kelakarlah pulak sy bc cite ni dgn bahasa2 die biase je huhuhu...

     

  • At 20/3/11 2:39 PTG, Anonymous resaray said…

    make in english please

     

  • At 8/4/11 12:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kisah budak sekolah..yg buat ni pn bdk skolh gak kew??btl cm bdk2..

     

  • At 13/4/11 8:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la..

     

  • At 14/4/11 3:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    0k cmenye smpi kt b'pggn tgn sy dh kurg minat nk bce slps tu..ps nie klu bleh msuk kn unsur2 Islam y halal....

     

  • At 14/4/11 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nme iman, tpi prngai x seindh nme....cerpen x de msej lnsung..nmpk sgt pmpuan 2 murh.....1st time jmpe dh pgng tgn....haiyaaaaaaaaa...............pnulis tlg jgn men lngga je halal harm~!!

     

  • At 1/5/11 10:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape nie?????
    cite x bape nk best!!!!!!!
    mula2 bce,mcm bgos.....
    tp......pham2 la.....

     

  • At 9/5/11 6:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamualaikum....
    story yg best kak,but part pgg tgn uh don't do it again...
    klo bley wt cter yg berbeza dr novel n cerpen2 yg da bese wt bab pgg2 tgn neh k...keep it up!!!
    =)

     

  • At 19/5/11 11:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamualaikum
    wich...wich
    critaX the besh bngets
    hmpir mrip sperti ksah q,,,,,,,

     

  • At 9/6/11 12:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ish ta de isi yg menarik la..setakat nak citer kan kerinduan masing2...do better again next time k.

     

  • At 10/6/11 12:10 PTG, Blogger Mohamad Anis said…

    salam...
    sekali trenguk tajuk.cam best.. dah baca..mood down giler, tp abis pulak aku baca..haish.. teruskan usaha k.. kelasalahan ejaan tuu..perbaiki la.. xsuka~..

     

  • At 11/6/11 11:54 PTG, Blogger Mas Aida said…

    kakakaaka motif cite ni??? adoyai!!!

     

  • At 28/6/11 10:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    err. mcm karangn budak-2 jea.. budak form2 pun boley buad cerpen yg lebih baik dr nieh..err. penulis dye budax sekolah rendah kea ? siyesly ! ta best >.< sorry to say that..

     

  • At 28/6/11 10:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kepada penulis ,. jujur saya katakan,. cerpen ni agak kebudak-budakan,. dan saya juga setuju dengan komen Daniera di atas,. nama saja iman,. tpy... hmm.. x kan lah perempuan yg bertudung boleh membiarkan orang lelaki memgg tgnnya tnpa ikatan yg halal ?,. satu nasihat drpd saya,.jgn putus asa,. terus berusaha,. insyaallah anda akan berjaya pada masa akan datang,. jdkn komen-2 di atas sbg pembakar smgt anda:))

    AL-ISLAMIC

     

  • At 4/7/11 4:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kurg ler...sorry..

     

  • At 13/7/11 1:20 PG, Anonymous Fa said…

    fa rse ok pe.. sweet... wlupun part pegang tgn 2 xbrpe kne n xmanis.. but it still tell the reality... yg pnting pnrmaan indvidu.. buang yg keruh, ambil yg jernih..

     

  • At 18/7/11 12:47 PTG, Anonymous mieyah said…

    sory to say la...this story is good,nice, sweet. but you still can do better than this...don't ever give up....keeo it up...remember this "where is the will,there is the way"

     

  • At 20/7/11 2:52 PTG, Anonymous Fathihah said…

    tak faham lansung apa yg ditulis..sorry to say that..
    (saya ni baru sklh rendah hehehehhee kelas 5)

     

  • At 21/7/11 10:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sowi x bape pham jlan ciyew nyer....
    hubngan x hlal jngan d hbahkn dlam
    cerpen cm ni...

     

  • At 4/8/11 12:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SGT2 KEBUDAK2AN!!!! PLZ LA........

     

  • At 5/8/11 3:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tu je endingnye??alaaaaaa

     

  • At 10/8/11 9:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crita ni xbest..plot xmnarik..sorry..

     

  • At 23/8/11 11:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan..tq..

     

  • At 17/9/11 2:01 PTG, Anonymous ShaBy said…

    errr... 50-50 la.. bule thn jua.. keep up the good work !! Chayo-Chayo !! (:

     

  • At 30/9/11 12:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wei koOwg sume dOk merapu ape..bace je da la,kritik mcm kowg bayar dy jew..lemah la semgt dye..juz story laa..OMBOI mcm koowg kt lua sane x penah pgg2 tgn dgn kaple korg..ni tok korg yg mkritik lebih2,pd writer dont gv up,biaq p la depa na kt ape,teroskn bkarya,tp yg mampu bat mereka x kritik melebih2 k..

     

  • At 28/10/11 10:13 PTG, Anonymous sayalah! said…

    cerpen yg x best..pelik ade la..

     

  • At 4/11/11 3:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm ceta ni best la jugak....perempuan n lelaki setia menunggu cinta yang ingin di luahkan......

     

  • At 4/11/11 4:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    moral????
    xfaham sgtla cter niy...
    too childish.....

     

  • At 6/11/11 8:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la..!saya faham je cite nie...anyway,i'll always support you...
    gud luck! :)

     

  • At 9/11/11 5:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pe motif??adoi ai saki kpale aku bace cerpen ni..salah pilih cerpen la plak...

     

  • At 14/11/11 1:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm,, rasenye,, cerpen nie best tapy terlalu simple jalan ceritanya,, boleh dimantapkan lagi,,,

     

  • At 15/11/11 10:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Asslmualaikum...
    Tahniah! Sy suka citer nieyh...
    Sweet sgt...
    Pedulikn apa org laen nk ckp...
    Bukan diorg yg susah2 tlg awak...
    Sy akn terus sokong awak...
    Sy doakn semoga awak akn bjaya dlm bidang penulisan ini...
    Amin Ya Rabbal alamin...

    Ikhlas drpd : Tengku Liyana

     

  • At 19/11/11 10:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    trus gue peduli
    gitu

     

  • At 13/12/11 10:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CITER NIYH SSWEET2 JER...TP KAN X BAPE KENA CIKIT CAUSE IMAN PKAI TUDUNG BUT LEH LAK BG DANISH PEGANG TGN.JUST X PUAS ATI...

     

  • At 18/12/11 4:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    its empty...

     

  • At 18/12/11 8:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgla komen di ats ada benarnya.hrap pnulis jgn pts asa.jd kan sgla komen2 negtf sbg pndorong utk anda lbih maju di masa akn dtg..gud luck,writer~eyla

     

  • At 21/12/11 3:09 PG, Anonymous syra said…

    it's oke ! =D
    tros an usaha .
    jd an setiap komen as pembakar semangat n minat u .
    everthing can be improved wit ur own effort . .

     

  • At 31/12/11 3:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uat writer cy bkn nk jd pkrtk '/n/' bkn jue nk jd pmbla..mmg dlm islm hrmkn pgg2 tgn nie xp skwg2nyer writer blew Arh gk kmbgkn cket crpn dye..s0,, law nk krtk 0n brhmhlarh..kte x sdr kter2 kte 0n mnyktkn aty
    UaT pNlZ tRzKn usHa NdA..D't GiVeUp......
    vvNAUGHTYvv

     

  • At 10/1/12 10:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..

    percubaan yg bgus..
    tahniah krn ad bkt dlm pnulisan ini
    sbb x smua org bleh mnulis..
    lps ni bwat citer yg lg best lg keh..
    just trust urself & keep it up!!

    sincerely,
    mia meera ^_^

     

  • At 11/1/12 4:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    do the research before u do the story. . .crite u da bunganya cma x ckup kembng jew, .btw, gud luck 4 next cerpen yea.

     

  • At 18/1/12 7:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok cerita ni tlalu ringkas but best.aq hrap cerita ni bleh lbih jlas lagi .panjangkan crita ni lgi.k

    salam

     

  • At 19/1/12 4:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cba dlami dulu cerpen anda...be4 nak publish...
    keep it up k.

     

  • At 29/1/12 3:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hmmm... x best lah... Ape-ape pon, TEruskan berkarya..:)

     

  • At 15/2/12 10:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apa awk tlis nie....x best lgsg..,berhenti jer lr..bdak skool pon pndai tlis

     

  • At 20/2/12 5:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sory to say ..

    cite yg pling x best n boring penah ak bace adelh cite ni la .. megarot ... mcm cite budak2 tadika ... tajuk je gempk tp isi meyeleweng ... msej pn x sampai ..

     

  • At 14/3/12 12:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yang ok.ringkas.nak baca kena ada fill baru boleh faham.good luck untuk cerita yang lain k.:)

     

  • At 25/3/12 5:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ni bestt tp biarlah best skit
    tajuk da okey tp citew nya
    entah lah
    sowy mulut sye x baek

     

  • At 2/4/12 11:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbpe ok kot .. simple sgt .. bole dprbaiki lg .. moga leh success nnti .. :)

     

  • At 23/4/12 6:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    story ape nii ??
    come on lahh , pegang tangan ??
    iman tuu di gambar kn seorg yg brtdung okee , agk kurg sopan utk pegang-2 segale ..
    lauu iman tuu jnis yg sksi mybe boleh di maaf kn , tapi die brtudung ..

     

  • At 14/5/12 4:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    :).a good try.tapi gaya penulisan agak susah untuk difahami.jln cerita da ade.tp perwatakan xnmpk sgt.
    banyak lagi perlu diperbaiki.tapi xpe...anggap semua komen ini komen membina.kn?

     

  • At 28/5/12 9:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best .pegng tgn plk tu.ni islm ok.sory

     

  • At 7/6/12 8:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bole la

     

  • At 14/6/12 11:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    the beautyful of love... nic story.!!

     

  • At 14/6/12 4:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Teruskan usaha...sebagai penulis jangan cepat melatah pe yg org lain kata.kita manusia biasa,tak dapat nak puaskan hati semua...

     

  • At 7/7/12 12:56 PG, Blogger nurul najwani said…

    tajuk mcm best..bila baca,hampeh... biarlah logic ckit bila buat crita...mcm cerita untuk kanak-kanak ribena..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group