BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, November 07, 2009
Cerpen : Suci Nur Qaseh
Nama Pena : Nuril Bahanudin

Prolog

Derap langkah di atur perlahan, lemah tak bermaya, terasa sudah tiada tenaga semenjak menerima perkhabaran duka tadi. Dia mengetap bibir menahan air mata daripada gugur. Kenapa begitu berat dugaanMu kali ini Tuhan? Kenapa diri ini tak pernah putus- putus Kau uji? Banyak sangatkah dosaku padaMu sehingga terlalu sering ku Kau hukum.. Ya ALLAH maafkan aku atas masa-masa lalu ku, ampunkan aku atas segala ingkarku padaMu..

Ujian ini yang terlalu berat penanggungannya kurasakan, baru sekejap rasanya bahagia itu di kecap, kini sekelip mata pula ia disentap.

***********

Jari jemarinya laju menaip bait-bait akhir asignmentnya, walaupun kerja itu sepatutnya di hantar pada hari isnin depan tetapi memang menjadi kebiasaannya untuk meyiapkan tugasan lebih awal dari tarikh yang ditetapkan. Dia tak suka tergesa-gesa. Dia mengurut-ngurut tengkuknya perlahan, terasa sengal, yelah berapa jam duduk mengadap laptop, adeyys nak tercabut dah rasa urat pinggang aku ni, getus hatinya. Dia menggeliatkan tubuhnya perlahan, berhajat mengendurkan urat-urat yang semakin tegang. Mug Nescafe yang terdapat di sisi meja kerjanya di capai, terus dibawa kemulut, dengan lafaz bismillah, air itu ditegukknya perlahan. Memang menjadi kebiasaannya andai punya kerja, pasti berteman dengan secawan Nescafe.

Sesekali matanya mengerling pada telefon bimbitnya, seperti tadi telefon itu tetap diam kaku tidak berdering petanda ada panggilan atau mesej yang masuk. Dia mengeluh perlahan, hai mana lah dia ni, call tak angkat, mesej tak balas, ada suami macam tak punya suami.. Kadang-kadang dia sendiri tak faham dengan perangai suaminya itu, kata cintakan dia, sayangkan dia, tapi gaya perlakuan tak seperti orang yang menyayangi dan mencintai dirinya.. hisy tak faham aku ngan perangai laki aku ni. Dia menggeleng-gelengkan kepalanya.

Aku ni kadang-kadang rasa macam perempuan simpanan dia jea, bila dia rasa dia perlukan aku, dia hubungi aku, datang dekat dengan aku, kalau tak, macam nilah, buat endah tak endah je dengan aku ni, macam aku ni tak wujud, bukan aku mintak macam-macam dari dia cuma aku nak sedikit masa bersama dengan dia seperti pasangan lain, keluar menghabiskan masa di hujung minggu, dah lah hari-hari lain takda masa untuk bersama, yelah aku dengan kuliah, dia dengan kerja…. Suci Nur Qaseh mengeluh lagi… dia menggaru-garu kepalanya yang tak gatal, hai kalau asyik fikirkan dia semua kerja aku boleh tak jadi. Dah-dah aku taknak ingatkan dia, aku nak siapkan kerja, hati kecilnya membentak mencuba mengalau bisikan demi bisikan yang mengganggu fikirannya. Ah dia ingat dia tu siapa yang perlu aku ingat selalu, tapi…. Dalam aku menafikan sebenarnya aku terlalu merindui dan mencintainya, setiap waktu akal fikiranku tetap tak dapat lari daripada memikirkannya walau berjuta kali aku menafikannya.

**************

" Kamu tak pegi jenguk isteri kamu hari ni Neal" tegur Hajah Marsyitah, hairan sedari tadi dia melihat anaknya asyik berbaring bersantai di ruang tamu, lagak seperti orang bujang je....

" Jap lagi saya jenguklah, mama ni macam tak suka saya balik tengok mama jea…" Nada menyindir jawapan yang keluar dari mulut anaknya.

" Bukannya tak suka kamu balik, tapi mama lagi suka kalau kamu balik bawa isteri kamu sekali, kamu ni bukannya orang bujang macam dulu-dulu, boleh ke mana-mana seorang diri." Bebelan Hajah Marsyitah mula terbit. Geram dengan tingkah anak itu yang masih tak berubah-rubah dari zaman bujang sampai dah berkahwin.

Razaleigh Azneal bangun dari pembaringannya, mencapai kunci kereta yang terdapat di atas meja kecil yang terdapat disitu.

" Neal balik dululah ma…." Ringkas ayat yang keluar dari mulutnya.

" Aik… mama cakap sikit kamu dah nak balik, bilalah kamu nak berubah ni Neal, cakap sikit merajuk, cakap sikit merajuk…" Hajah Marsyitah menggeleng-geleng kepala melihat tingkah perangai anak lelakinya itu.

Tulah dulu aku tak setuju tapi si Neal ni nak sangat, yelah dah tau budak perempuan tu masih belajar tapi gatal sangat nak kahwin, sebab sayangkan sangat si Neal tulah aku ikutkan kehendaknya, kononnya saling cintalah, apalah, tapi ni baru berapa bulan nikah dah lain pulak rentaknya, sorang ke hulu sorang ke hilir… hai tak faham aku dengan budak-budak sekarang ni, apa diaorang ingat kahwin nikah ni perkara main-main… bebel hati kecilnya..

"Hai mama jauh benar papa tengok menungan tu" tersentak Hajah Marsyitah bila tiba-tiba dirinya di sapa.

Dia menoleh, sambil mengurut dadanya, hai bila masalah suami kesayangan aku ni balik, tak perasan pun, tau-tau muncul jea tak bagi salam…selalu begitu! Marahnya dalam hati.

"Papa ni cuba balik tu bagi salam dulu, takdalah mama terkejut, nasib baik mama takda lemah jantung tau, kalau tak dah lama jalan." Jelingan tajam dihadiahkn kepada suaminya, Haji Redha bukannya marah betul pun, sengaja menduga suaminya.

" Alah sebab tau mama sihat walafiatlah papa berani buat gitu… mama kalau menjeling boleh buat papa bertambah jatuh cinta dengan jel…."

Belum sempat ayat dihabiskan jari jemari isterinya laju mencubit…

"Aduyyy sakitlah sayang, gurau sikit jea dah kena ketam…"

Mengekek tawa Hajah Marsyitah melihat tingkah suaminya, tulah usik mama lagi…"

************

Deringan telefon bimbit menggangu pemanduannya, dengan malas dia menjawab..

" Hallo… abang tengah drive ni…" Razaleigh Azneal menjawab acuh tak acuh.

"Abang nak datang ke tak ni, Suci dah siap, dah lama tunggu, kan abang janji nak dinner sama hari ni..takkan abang dah lu…"

"Yelah-yelah abang ingat, sabarlah sikit, abang tengah drive ni.." tak sempat isterinya menghabiskan kata dia dah memotong mematikan terus bicara Suci.

"Ok Suci tunggu…" dia memutuskan talian… hurm perempuan memang tak tahu sabar.. getus hati kecilnya…

***************

Aku yang dikatakan tak sabar? Hai nasib suami, kalau orang lain memang dah kena jawab balik gamaknya. Pantang betul bagi aku orang tak tepat masa ni.. omelnya perlahan geram, yelah dah lah lambat lepas tu tak minta maaf lepas tu senang-senang jea marah-marah kan kita balik… geram… geram…geram… gumpalan tisu ditangannya di carik-carik melepas geram..eeee….geram kenapa lelaki ni ego dan payah nak minta maaf bila buat silap?? Tanya dia pada diri sendiri..yelah jatuhlah standard kalau lelaki minta maaf, takkan itu pun kau tak tahu.. jawab hati kecilnya.

Opocot….! Dia terkejut bila telefon bimbitnya tiba-tiba berlagu, isk termelatahlah pulak… ops!

Ehem-ehem… " Hello…." Dia menjawab.

"Mana ni abang dah sampai, cepatlah turun…" terdengar suara suaminya di talian.

"Ok 5 minit lagi Suci sampai…"

Dia bingkas bangun menjeling sekilas penampilannya pada cermin..hurm comel gak aku ni, sempat lagi dia memuji diri sendiri.. Ekekeke, Beg tangan di capai lalu dia bingkas, walaupun lambat takpalah janji sampai, dan dapat habiskan masa bersama, dah memadai baginya.

***************

Riang hatinya bila suaminya melayan dengan baik pula kali ni, tadi dalam talian bukan main bad mood suaranya, hai kadang-kadang memang pening nak faham perangai suami aku yang satu ni.. yang satu??? Of course lah suami aku kan sorang jea… isk dah nak termengarut lak aku ni..

"Balik rumah abang ye hari ni.. esok kelas petang kan?" Razaleigh Azneal bertanya lembut sambil matanya menjeling sekilas ke wajah isterinya.

"Yup esok kelas petang.." Suci Nur Qaseh menjawab ringkas dah tau dah, biasa kalau keluar bersama, memang dia akan bermalam di rumah suaminya itu…macam selalu…

***********

Tut…! Tut…! Telefon bimbinya berbunyi, pertanda ada mesej masuk.

Pantas tangannya dipanjangkan untuk menggapai telefon itu.. Mesej dari siapa pulak ni… no tak ada dalam simpanan.

<017-7773456> Lepaskan Neal dia milik aku!

Tersentak dia membacanya, berderau darahnya, mesej dari siapa ni, siapa dia ni sampai sanggup hantar mesej kat aku macam tu sekali….

Siapa awak?

Butang send ditekan membalas pesanan mesej itu.

<017-7773456> Saya kekasih Neal! Orang yang Neal sayang dan cinta selama ini.

Lagilah bertambah terkejut membaca balasan mesej itu..

orang yang Neal sayang dan cinta? Hey Neal cuma sayang dan cintakan saya seorang, sebab saya isterinya.

<017-7773456> Kau yang dia sayang dan cinta? Hey perempuan jangan perasanlah…

Apa maksud awak? Mana awak dapat no saya ni?

<017-7773456> Kalau kau nak faham yang aku maksudkan, apa kata kita jumpa, dan aku nak kau sedar siapa diri kau di mata Neal. Jangan jadi minah perasan.. mana aku dapat no kau, tu tak penting.

Pedihnya mata membaca mesej-mesej yang dibalas oleh insan yang tak dikenali itu, pandangannya sudah kabur dek kerana air mata yang bertakung yang menanti bila-bila masa sahaja hendak tumpah.

Nak jumpa kat mana? Saya tak kenal awak, macam mana saya nak tau itu awak.??

<017-7773456> Jumpa dekat Restoran Anjung Citra jam 3 pm ni, jangan risau aku kenal kau..

Dia kenal aku? Siapa dia sebenarnya? Kenapa abang tak pernah cerita apa-apa tentang dia kepada aku?? Sampai hati abang, buat Suci macam ni… dia teresak pilu, terasa seperti dikhianati..

Jangan fikir bukan-bukan Suci, entah-entah perempuan tu sengaja nak duga kau kot, jangan menghukum tanpa mengetahui perkara yang sebenar, pujuk hati kecilnya.

Ya…! Aku tak boleh terus percayakan mesej-mesej tu.. pantas air mata yang gugur dipipinya di kesat perlahan, isk kang menangis banyak-banyak bengkak pula mata ni waktu jumpa orang tu, aku tak mahu dipandang lemah, rapuh dan goyah, menerima apa sahaja tanpa sedikit menentang…

Adeyys sakit kepala ni datang lagi, dia mengurut-ngurut perlahan kepalanya, tulah banyak sangat fikir, kan dah datang balik sakitnya, alah apa susah, active fast kan ada.. esok keputusan ujian kesihatan tu, mintak-mintak takda apa-apalah… doanya dalam hati…

Akhir-akhir ni dia memang sering sangat diserang sakit kepala yang melampau, hingga kadang dia tak mampu menahannya, akibatnya seringkali dia menelan empat biji active fast sekali gus..memang tak elok untuk kesihatan mengambil ubatan tanpa nasihat doktor.. tapi itu yang paling jimat kosnya..

***************

Razaleigh Azneal termenung didalam pejabatnya, entah kenapa lewat ini makin kerap wajah isterinya itu terlayar di mindanya, mengganggu waktu tenangnya. Ah… kenapa kadang-kadang aku rasa terlalu sayangkan kau, tapi kadang-kadang aku terlalu bencikan kau..

Mungkin….. tingkah perlakuan kau, saling tak tumpah seperti dia.. kenapa kau mampu menggegarkan hati dan kenapa kau juga mampu mengeraskan hatiku sehingga kadang-kadang aku keliru dengan perasaan ku sendiri. Kenapa kau mesti kadang-kadang suka minum Nescafe tanpa gula? Kenapa aku sering nampak bayang-bayang dia dalam diri kau…kenapa??

Dia meraup wajahnya berkali-kali, ah dia masa laluku, dan Suci masa kiniku, dia sepatutnya tak terlibat dengan masa laluku… tapi…entahlah aku buntu..

*******************

Nilah tempatnya… ya.. tempat yang akan merungkaikan segala tanda tanya.. Suci Nur Qaseh melangkah perlahan memasuki ruang Restoran Anjung Citra… dipandang ke arah sekeliling mencari kalau-kalau ada wajah yang di kenali berada di situ…tapi tiada nampaknya…

"Cik…" dirinya disapa oleh seorang pelayan restoran itu, pantas dia menoleh…

"Ye?" dia bertanya..

"Teman cik di sana…" Kata pelayan itu dan menyebabkan dia mengikut atur langkah pelayan tu.

Dirinya kini menghampiri seorang wanita yang berkaca mata hitam..

"Silakan duduk cik…" ujar pelayan itu.

Beberapa ketika hanya suasana bisu menjadi peneman mereka, Suci macam tak percaya, wanita di hadapannya seolah pantulan wajahnya dari cermin, hampir serupa, sama…

"Cik berdua nak order apa..?" pelayan itu bertanya teragak-agak.

"Bagi Nescafe O suam, kurang manis.." jawab mereka serentak.. isk peliknya..

Situasi yang menjanggalkan bagi Suci, udara sekeliling terasa kaku dan melemaskan…

"So… cik…?"

"Panggil I Suria, Suria Lestari…" jawab wanita dihadapannya ringkas.

"Awak nak bagitau apa kat saya?" Suci bertanya terus, malas bermukadimah mengatur bicara berbunga-bunga, straight to the point lagi cepat.

" I rasa I tak perlu bagi tau kat you pun you dah tau kan?, Neal tu bukan cintakan you, dia datang kepada you sebab you seiras macam I, dan kelakuan kita pun hampir sama, contohnya waktu kita nak order tadi, padahal tak dirancang bukan??" panjang lebar jawapan Suria.

"Lagipun 5 tahun hubungan kami, mana mungkin semudah itu untuk Neal dapat melupakan I, .."

"Then kenapa you tinggalkan Neal kalau you betul-betul sayangkan dia?" Suci bertanya

"Dulu I ingat mampu hidup sendiri tanpa dia, tapi I silap, 5 tahun tempoh perkenalan banyak pahit manis kami lalui bersama..now I nak you pulangkan hak I..dia milik I" tegas suara Suria..

Suci tergamam mendengar pemintaan itu, mana mungkin aku memberikan suamiku pada orang lain, dia bukannya barang dagangan.

"Kenapa Suria tak jumpa Neal dan bincangkan masalah kalian ni? Kenapa mesti libatkan saya? Saya tak kisah kalau sekiranya Neal sudi terima awak kembali, dalam kata lain, saya tak kisah berkongsi…" akhirnya jawapan itu yang keluar dari bibirnya.

"Masalahnya aku kisah…" pantas dan agak memeranjatkan bicara yang terlahir dari mulut Suria.

"So sebelum kalian punya anak, dan keadaan bertambah rumit, aku nak kau tinggalkan Neal.." Berubah rentak bahasanya dari you dan I kepada aku dan kau…

"Kalau saya tak nak??" Suci cuba bertarik tali.

"Kau akan tau akibatnya…" bernada keras kali ini bicara yang terlahir dari Suria.

Suci tersentak dari lamunannya bila terasa bahunya di tepuk lembut oleh seorang jururawat hospital itu, memecahkan terus ingatannya kepada detik-detik pertemuan dia dengan Suria semalam.

"Maaf kan saya cik, Doctor Finola ingin berjumpa dengan cik…"

*************

"You nak apa lagi jumpa I ni? Hubungan kita dah habis semenjak you tinggalkan I hari.. finish! Over! Ok… jangan ganggu hidup I lagi, I dah bahagia dengan family I …" Kasar sungguh suara Razaleigh Azneal hingga membuatkn Suria Lestari tersentak..

" Bahagia you kata, hey kalau bahagia kenapa pilih perempuan yang iras I sebagai isteri you? Jangan tipulah, I tau you takkan semudah itu buang I dari hidup you kan??" yakin sekali nada Suria.

"Hey you ingat you tu bernilai sangat ke untuk belai you sampai bila-bila, bagi I kita tak pernah ada apa-apa lagi semenjak you berambus hari tu.. you dekat hati I dah lama berkubur..dah mati…!!" tengking Azneal kuat sambil menunjuk ke arah dadanya.

"Lagipun I dah ada Suci, wanita yang seribu kali lebih baik dari you.." sambungnya lagi, memang sakit bila cinta tak dihargai dan bertambah sakit bila orang yang membuang kita datang kembali mengutip kita seolah kita ni hanya barangan yang boleh disorong tarik tanpa nilai dan perasaan..

"Neal, I tak boleh lupakan you, lagi pun I dah bincang dengan Suci, dan dia sanggup berundur," lain yang Suci beritahu lain pula yang disampaikan.

"Wha…what…!! You jumpa Suci..? kenapa you nak libatkan Suci sedangkan ni cuma masalah kita berdua?" sabarnya hilang sudah kini, marahnya makin menyala meluap-luap, tak sangka Suria sanggup bertindak hingga ke tahap itu.

"You listen here cik Suria Lestari, walaupun seribu kali you merayu kepada I untuk terima you balik, I tetap takkan terima you, never! Pintu hati I dah tertutup untuk you.. you boleh keluar dari my office dan jangan sesekali tunjukkan muka you kat sini, get out…!" Dia betul-betul marah, hilang sabar.

Bertahun dulu kau ada peluang tapi kau tolak peluang tu demi kehendak kau yang tak terbendung, kini bila peluang untuk kau telah tertutup kau merayu untuk diberikan satu peluang lagi, hidup bukannya sentiasa punya peluang… bisik hati kecilnya.

***************

Dia menoleh untuk terakhir kalinya pada kondominium yang banyak mencatatkan kenangan cintanya itu.

Selamat tinggal semua kenangan.. aku perlu berlalu, menagih kasih pada yang tak sudi buatkan diriku terlalu letih, menagih cinta kepada yang tak rela membuatkan aku terlalu lelah.

Segalanya ditinggalkan dirumah mewah itu, dia hanya membawa apa yang sebenar-benarnya adalah hak milik mutlaknya. Cuma…. Sebentuk cincin pernikahan di jari manisnya itu tak mampu dirungkaikan dari jarinya, kalau boleh dia mahu bersama cincin itu sehingga akhir hayatnya, lambang sebuah ikatan suci yang pernah terpateri.

Minggu yang terlalu melelahkan buat dirinya… diganggu dengan kemunculan Suria, diikuti pula dengan berita duka yang diterimanya semalam membuat dia mengambil keputusan untuk berundur, walaupun hakikatnya dia terlalu cintakan lelaki itu.

"Selamat tinggal abang, biarlah Suci pergi andai kehadiran Suci tak diperlukan, Suci faham kini, Suci cuma pengganti abang untuk mengubati kerinduan pada Suria, sepatutnya Suci kena sedar dari dulu lagi, cuma Suci memang tak sedar diri, terhegeh-hegeh pada abang." Bisiknya perlahan.

Kakinya di atur kearah sebuah teksi yang sedari tadi sedia menanti, aku akan pergi, jauh dari semua, biar aku tanggung derita ini sampai aku menutup mataku… tekad hatinya.

Selamat tinggal kenangan, selamat tinggal cinta, selamat tinggal segalanya….

*****************

Kakinya melangkah masuk ke dalam rumahnya, terasa kemas daripada biasa, mungkin Suci balik dan kemaskan agaknya.. dia melangkah pula ke ruang dapur, melihat lauk yang telah siap di masak tersimpan elok di bawah tudung saji, kecur liurnya, perut terasa lapar tiba-tiba…

Usai makan Razaleigh Azneal tercari-cari kelibat Suci, mana pulak dia ni.. semua bilik telah diintai tapi orangnya tiada..Dia pelik… tiba-tiba matanya terpandang sekeping kertas berlipat elok terdapat di atas meja telefon.. pantas kertas itu dicapai, dibuka rakus lipatannya, tak sabar ingin mengetahui isinya…

Assalamualaikum suamiku, kekasih hatiku, maafkan Suci andai surat ini mengganggu hidup abang, tapi Suci janji ni yang terakhir, Suci sedar, Suci bukan siapa-siapa pada abang, sejak awal-awal lagi Suci dah rasa kelainan hubungan kita, tak seperti pasangan lain, kita dekat tapi sentiasa jauh… Suci sedar dan Suci juga faham, Suci cuma pengganti dalam hidup abang.. jadi sebelum abang membuang Suci, biarlah Suci undur diri dengan sendirinya, Suci kembalikan segala milik abang, Suci pulangkan semua, cuma Suci minta izin pada abang benarkan cincin pernikahan kita terus melekat di jari manis ini sebab Suci tak mampu nak tanggalkannya, Suci kembalikan abang pada Suria sebagaimana kehendak dia, dan Suci tahu abang akan lebih bahagia bersama Suria, kekasih yang paling abang cinta dan sayangi.

Dari kejauhan Suci titipkan doa abang bahagia selamanya dalam hidup abang, pemergian Suci ni tak perlulah abang jejaki atau kesali. Maafkan segala silap dan salah Suci sepanjang kita bersama, halalkan segala yang abang telah beri pada Suci selama ini…

Sayang, Rindu, Kasih dan Cinta selamanya dari:

Suci Nur Qaseh…

Sept 10,2009.

Menggigil tangannya seusai habis membaca isi surat itu, tubuhnya di hempas lemah pada sofa, ya ALLAH, Suci kenapa bertindak melulu macam ni, kenapa tak nak bincang dulu dengan abang… Razaleigh Azneal mengeluh hampa.. terasa kehilangan bila telah tiada di sisi sedangkan sebelum ini jarang kelibat wanita itu dihargai.

Ah……. Dia mesti masih ada dekat-dekat sini, aku kena cari dia.. pantas kunci kereta dicapainya, dia percaya Suci masih ada berdekatan sini… yakin hatinya.

**************

Suci termenung bersandar di birai tingkap, tak sedar berapa lama dia di situ, kerinduan yang semakin menyala terutama semenjak disahkan hamil.. Dia mengusap perlahan perutnya yang semakin membuncit. Sedar tak sedar 3 bulan telah berlalu bererti kandungannya kini menginjak ke 5 bulan, dia tersenyum pahit. Anak ini tak bersalah, tak perlu aku pisahkan pada ayahnya, bisiknya perlahan. Satu masa nanti, bila tiba waktunya aku akan pulangkan kembali anak ini pada ayahnya, sebab aku tahu aku sendiri tak akan mampu menjaganya sendiri.

Malam tadi aku mimpikan dia lagi, Suci mengeluh.. melepaskan hembusan nafas berat, Ya ALLAH kenapa semakin aku cuba nak melupakan dia semakin menyala-nyala ingatan aku pada dia, semakin aku menjauhkan diri ini daripadanya, aku semakin rasa dia sentiasa berada dekat dihatiku. Adakah dia memang tercipta untukku? Adakah dia juga merasakan apa yang aku rasa??? Ah jangan perasan lah Suci, kau tu cuma hanya pengganti, hanya PENGGANTI!!!, kau kena ingat tu, kalau betul kau tu begitu penting buat dia, mesti dia akan berusaha cari kau sampai dapat, lagipun buat apa dia cari kau lagi, sedangkan si Suria kekasih hatinya telah kembali, kau kena sedar diri kau tu Suci.. bisik hati kecilnya

Ye…! Aku kena sedar diri ini, aku tak boleh terlalu perasan yang dia juga ada perasaan padaku.. Aku kena lupakan dia, tak perlu ingatkan dia… apa yang penting sekarang jaga kandungan ni, dan lahirkan anak ini dengan selamat.. tekadnya.

************

Jambang yang tumbuh meliar di wajahnya sudah cukup menceritakan derita beban penanggungan jiwanya kini, segalanya di buat serba tak kena, Razaleigh Azneal begitu buntu, puas mencari jejak isterinya itu, tapi sedikit tanda pun tak ditemui. Betul kata orang, kita hanya akan berasa sesuatu yang kita anggap tak bererti itu terlalu bererti bila ia sudah menghilang tiada di sisi..

Ya ALLAH, di mana kau Suci, Abang terlalu merindui kamu, terlalu risaukanmu… kenapalah abang terlalu ego, tak pernah pedulikan perasaan Suci, abang hanya fikirkan tentang diri abang, abang memang pentingkan diri.. tapi sekarang abang sedar, Suci yang berada dalam diri abang, bukan Suria, Suci yang abang cinta bukannya Suria lagi.

Ya ALLAH andai aku diberikan satu peluang lagi, izinkan aku menemui insan kesayanganku dan memberikan dia sebuah bahagia, Ya ALLAH aku tahu kau mendengar pintaku ini. Doa hatinya.

"Kamu dah cari si Suci tu Neal?" tiba-tiba suara Hajah Marsyitah yang entah dari mana munculnya menegeur.

Dia menoleh, melepaskan keluhan berat sebelum menjawab pertanyaan mamanya itu.

"Entahlah mama, Neal tak tau nak cari mana lagi, dah buntu dah rasanya.. semua tempat dah cari tapi tak juga jumpa.." dia menjawab lemah.

"Cuba kamu ingat-ingat balik mana tempat yang Suci suka pergi atau selalu pergi?"

"Setahu Neal, Suci selalu balik rumah arwah mak ayah dia kalau Neal keluar outstation."

"Kamu ada jenguk dia kat rumah arwah mak ayah dia?" Soal Haji Redha tiba-tiba menyampuk.

"Saya tak tau mana rumahnya papa, yang saya tau rumahnya dekat Hulu Selangor.."

" Kamu ni, isteri sendiri pun tak tau tinggal mana, patut sangatlah isteri kamu tu lari tinggalkan kamu, kamu langsung tak ambil berat pasal dia.. keciklah hati dia…hey tak fahamlah papa dengan kamu ni…" Haji Redha membebel.

"Papa, anak kita tengah serabut tu, papa janganlah tambah lagi serabut dia, sekarang ni bukan masa untuk papa marah dan salahkan dia, sekarang ni kita kena fikir mana nak cari si Suci tu, sihat ke dia, hidup ke dia, makan ke tidak dia…" Hajah Marsyitah menegur.

"Ha…!" Tiba-tiba dia menjerit, menyebabkan kedua orang tuanya terjerit.

"Ha.. kamu ni kenapa Neal terjerit-jerit tiba-tiba, terkejut mama dan papa.."

"Neal rasa Neal ada simpan salinan ic Suci, kat situ ada alamat rumah Suci.." Wajahnya tiba-tiba berbunga harapan. Mungkin pencariannya akan bertemu titik noktahnya hari ni

" Ha kalau gitu mana ? boleh kita cari dia hari ni, cepat cari cari cepat jumpa, cepat jumpa cepatlah settle masalah kamu tu… mama dah tak larat nak tengok kamu angau semacam jea…"

*****************

Suci mengurut-ngurut perlahan-lahan pinggangnya yang sengal, kandungan yang semakin membesar membuatkan dia sering mengalami sakit pinggang. Aduyy anak ibu, kenapa nakal sangat ni sayang… tak kesian ke pada ibu.. dia berbisik perlahan sambil mengusap perutnya yang terasa sedikit senak… begitulah yang dilakukan bila sikecilnya mula menendang…

Masa berlalu terlalu cepat rasanya.. Suci mengeluh, sehingga kini dia masih tak mampu melupakan suaminya, bahkan semakin hari kerinduannya semakin menyala-nyala menekan jiwanya.. Hari ini dirasakan terlalu meluap-luap rindunya.. dia tak tahu kenapa. Air mata terasa bertakung tiba-tiba di tubir mata, bila masa akan gugur membasahi pipinya.. Wahai angin tolong sampaikan salam penuh kerinduanku pada sidia, moga dia sentiasa mendengar bisikan cintaku ini..

"Assalamualaikum…" terdengar nada memberi salam dari luar, membuatkan dia tersentak, pantas air matanya yang hampir gugur diseka, perlahan-lahan dia bangun dalam sukar, menilik sepintas lalu penampilannya di cermin. Siapa pulak yang datang ni.. selama aku di sini belum pernah ada tetamu.. isk makcik jual jamu ke?? Dia tertanya-tanya…

Tombol pintu utama dibukanya..

"Waalaikumussa…." Jawapan salam mati di pertengahan, lidahnya terkaku kelu.. apabila mata melihat gerangan tetamu yang bertandang.. Ya ALLAH aku bermimpikah atau apa??? Serentak dia rasa pandangannya gelap dan tubuhnya melayang terjatuh longlai tapi belum sempat menyembah lantai dia disambut… Selepas itu dia langsung tak ingat apa-apa.

***************

Epilog

Anak kecil yang berlari-lari kearahnya dipandang mesra, dia tunduk menanti si kecil itu ke dalam dakapannya.. Neal tersenyum.. Qaseh Nur Cinta permata yang berusia tiga tahun ini satu-satunya peninggalan arwah isterinya. Sedar tak sedar 3 tahun sudah berlalu dan 3 tahun jugalah Suci meninggalkan dia membesarkan Cinta seorang diri..

3 tahun lalu….

"Abang…" perlahan suara yang keluar dari mulut isterinya..

"Ye sayang?..." jemari isterinya masih tak lepas dari genggaman tangannya..

"Suci minta maaf, halalkan makan minum Suci.. Suci banyak susahkan abang, risaukan abang, Suci tau Suci dah tak lama.. kalau Suci dah tak da abang…" tak sempat dia menghabiskan ayatnya, Razaleigh Azneal telah meletakkan jari telunjuk ke bibirnya.

"Syyy…apa sayang mengarut ni.. sayang akan selamat sihat seperti dulu.." Sangkanya Suci kata begitu sebab kerisauan mahu melahirkan anak mereka, tapi rupanya Suci menyembunyikan sesuatu…dan itu yang di kesalkan hingga kini..

2 minggu Suci koma selepas melahirkan Cinta, akhirnya isterinya pergi juga selepas sekian lama melawan penyakit barah otaknya… Betapa hancur luluh hatinya tika itu, belum sempat dia menebus segala silapnya, isterinya itu terlebih dahulu pergi meninggalkannya..Cintalah pemberi semangatnya dan kerana itulah juga anak itu diberi nama Qaseh Nur Cinta, sebagai bukti cahaya cinta isterinya padanya.

Terasa ada air hangat mengalir dipipinya.

"Ayah nangis?" tanya si kecil yang belum faham apa-apa itu memecahkan terus lamunan panjangnya.

Dia menggeleng-geleng pantas, " Tak mata ayah masuk abuk sayang.." Dia berdalih, dia tak mahu anaknya itu tahu lara hati yang ditanggungnya kini.

"ayah kate nak bawah Cinta gi playground?" si kecil menuntut janji..

Dia menepuk dahi, hampir terlupa dengan janjinya..

" Kiss ayah dulu, baru ayah bawa cinta gi.." katanya sambil menyuakan pipi.

Dan si kecil itu dengan senang hati mengucup pipinya, siap kiri kanan lagi..

Razaleigh Azneal tersenyum bahagia.. Terima kasih sayang hadiahkan abang permata hati secomel Cinta, abang akan jaga Cinta selagi ada hayat abang ni, abang doakan Suci tenang dan damai disana…
posted by Penulisan2u @ 7:09 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
373 Comments:
  • At 7/11/09 10:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdihnya citer ni.
    anyway..thumbs up.

     

  • At 7/11/09 10:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduhh... asek baca citer sedih ajer hari ni.. huhu.. seperti biasa.. kepada para lelaki, yang bergelar kekasih, suami dan bapa, hargailah wanita anda...

     

  • At 7/11/09 12:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhuhu...sdeh la plak...good job r...hehehehe,truskan usha k...

     

  • At 7/11/09 12:21 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    mm..lelaki mcm tu la..
    bile dh hilang, baru nak hargai..
    story ni best n menarik..
    tahniah wat penulis.

     

  • At 7/11/09 12:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adesss...sdeynye...huhu...
    pape pn..cte nie bez...
    keep on writing...

     

  • At 7/11/09 1:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg bes!!!
    tp sdey lak...
    huhuhu...
    mmg mnyayat hati...
    hehehe...
    truskn brkarya...
    tq...

    ~~~syuhada_salleh~~~

     

  • At 7/11/09 2:30 PTG, Blogger apLe dE gadiZ said…

    huhuhu heroin nyer mati x best ar..
    lagi menyedihkan...
    anyway,ape jadi pada suria??

     

  • At 7/11/09 3:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    great story..
    but, sad ending lah..
    anyway, keep it up..

     

  • At 7/11/09 3:28 PTG, Blogger miz ruha said…

    erm...
    sedey...heroin mati...

    ape2 pn...thumbs up...

     

  • At 7/11/09 10:07 PTG, Blogger ♥ QaseH ♥ said…

    best sangat,,,sedey,,,all the best writer,,,

     

  • At 7/11/09 10:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku syg bf ak tp dia couple dgn ak sebab mke ak sm cam x dia
    sedih gak, xperlu dia gtau...
    dr perbuatan n cr layanan kta bley tau stkt mn org tu sygkn kta...
    tp ak sygkn dia n still bersbr n berdoa Allah jdkn dia utk menyayangi n trima ak ap adanya...
    cinta kan x bersyarat n x harus memiliki...
    hurm...
    kalau dia bc cerpen ni,smg dia fhm isi hati aku...
    thanks 2 witer, i ske cr penceritaan u
    gud job

     

  • At 7/11/09 11:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    X smstinya org yg kita cnta tu cntakan kita juga..
    Lbh baik bsama dgn org yg sygkan kita dri bsama dengan org yg kita syg..
    Nasib msg2 smua tak terduga dan jangka..

     

  • At 8/11/09 2:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    "cintailah org yg cintakan kite, selagi cinta itu x melebihi cinta kita kepada yg maha mencipta"...
    best citer ni....
    tahniah wat penulis...menghasilkan karya yg best...
    kpd lelaki yg bergelar kekasih, suami dan bapa...
    hargailah insan yg ada disampingmu...

    ~beeash_bp~

     

  • At 8/11/09 2:11 PTG, Blogger saffiya said…

    sedih cerita bie..
    huhuhu
    good story....

     

  • At 8/11/09 5:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Asal gaduh je lari dr rmh? Jln citer dah biasa dlm cerpen2 sblm ni. Isu sma, cuba cri kelainan dr aspek pnlsn.plsn 1 bdg yg luas. jgn smpitkn pnlsn dgn cara yg sma.

     

  • At 8/11/09 6:20 PTG, Anonymous _w@NhAR_94^ said…

    salam
    citer nie dah ok ta x suke penghujung camtu..
    tapi bagus laaa....
    arap lepas nie karya semakin syok!
    keep on writing
    salam...

     

  • At 8/11/09 7:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    PENYAMPAIAN YANG BAIK....

    SAFFIYA

     

  • At 8/11/09 11:00 PTG, Anonymous arien said…

    cerita yg bagus..
    selamat berusaha lg..

     

  • At 9/11/09 3:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lah..kenapalah semua citer akhir mati..sedih tau..
    not nice..hehe..takde ke yang happy ending..dah best2 tapi mati je..ish..

    _hidayah_

     

  • At 9/11/09 4:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe...dah ilang baru terasa...ni yg buat x rasa nak bercinta ni...

     

  • At 10/11/09 2:19 PG, Blogger annelise annessa said…

    sedihnye cerita...

     

  • At 13/11/09 10:13 PG, Anonymous shima said…

    sedih cite ni...nangis aku baca cite ni..
    laki mcm tu la..ms ade dpn mata tk nk hargai..
    bile dh tk de br la rs kehilangan..
    ape2 pn cite ni mmg best..
    boleh wat novel..tambahkan skit jln citenyer..
    congratulate nuril..

     

  • At 13/11/09 11:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya citer ni....jalan citer pon bagus...

     

  • At 13/11/09 12:49 PTG, Blogger Nuril Bahanudin said…

    Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
    Terima kasih byk2 kpd Cik bidadaricinta, cik apple de gadiz, miz ruha, cik qaseh,cik saffiyya, cik wanhar, cik arien, cik shima, cik annelisa annessa, dan smua yg bgi komen... thanks very much..
    ~salam~

     

  • At 13/11/09 3:36 PTG, Anonymous fieQa said…

    Salam..
    jalan citer crpen nie best sgt..
    lelaki mmg slalu mcm 2...
    dh pegi bru nk myesal..
    xpnah amik sume yg prnah org len lalui sbg iktibar dan pngajaran dlm hdup sndri..
    ego je tnggi...
    anyway,,all da best 4 da nxt story..
    :)
    Salam..

     

  • At 13/11/09 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdihnye..hargailah ap y kte ad,jgn sia2knnyeer

     

  • At 13/11/09 5:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aslkm...hai kepada penulis...
    cerita y penulis hasilkan cukup menarik...
    xsangka kemunculan suria akhirnya mengugat hubngan suci ngan neal..
    tapi...akhirnya mereka bersama walaupn seketika...

    bestnya cerita nie..

    n0r_1804

     

  • At 13/11/09 6:29 PTG, Anonymous nur said…

    gud story laa..
    hargai selagi ada..

     

  • At 13/11/09 7:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm...sedih cerpen nie..
    anyway kpd semua kekasih n suami..,hargai lah wanita anda..,sblum anda mnyesal kmudian hari..
    gu job kpd penulis..=)

     

  • At 14/11/09 1:05 PG, Anonymous zaitackey said…

    ala..sedeynye..:(

     

  • At 14/11/09 1:05 PG, Anonymous raHasia aMn said…

    intro cter neh hmpir sama ngan cter len..
    tp cter neh bez gler..
    sedey sgt..
    nangis aku d buatnya..
    huhuhu..isk..isk..isk..
    kpd sume golongan lelaki & seangkatan dgn nya,
    hargailah wanita d dlm hdp mu..
    hargailah dia,belailah dia,manjakanlah dia sbl0m dia pergi slamenya..
    aku syg cnta sgt2 kt pakwe aku tp dia mcm xdew pape je..
    mmg sedey..
    rs mcm x d hargai..
    mcm aku neh tunggul kayu..
    mcm aku xde prasaan..
    mcm aku xbernafas..
    aku xtau pew lg aku perlu wat utk dia cnta syg aku spt mn aku cnta syg kt dia..
    aku tkut kehilangan dia..
    tp lau dia da pmpuan len yg akn wat dia lbh bhgia,sempurna,gmbira..
    akanku rela & redha lps kn dia..
    demi cnta,syg aku pd dia..
    aku k0rbankan cntaku..
    utk kebahgiaan dia..

     

  • At 14/11/09 1:12 PG, Anonymous zaitackey said…

    raHasia aMn..pe kate ko tnye je bf ko tuh..
    ko kne trus trg la pe y ko rase ni..
    laki ni kdg2 die xpasan die da abaikan psngnye..
    insyallah jke die jdh ko..xkemane la:)
    slbhnye doa la jdoh korg kkl ke jnjg plmin.

    p/s:sory nyibuk..tp just nk tlong:)

     

  • At 14/11/09 2:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite kte lbh krg sme r raHasia aMn..
    sdey kn de bf cm 2..

     

  • At 14/11/09 11:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih arh citer nie...gud story..

     

  • At 14/11/09 3:09 PTG, Blogger misz_cadbury said…

    best cte nih..congratez..two thumbs up..wink**

     

  • At 14/11/09 7:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hurm...kte senaseb la raHasia aMn
    ak pn xphm naper bf ak still xnk brubah..eg0 tngi melangit
    dh byk kli ak tros trg ngn ye..
    ckp jer nk brubah tp hampeh..
    ckp jer syg n cintakn ak tp still skt kn aty ak n lgsung xhargai ak..
    ye dh lupe ke sape yg ad ngn ye tyme susah ritu..
    sape yg tlg ye..
    ak bkn nk ungkit..tp kcek aty ngn lynan ye
    pape pn law jd pape pasneh,,ak redha jela
    law ad jdoh msti xkemana..tp law sbaliknye ak time ngn redha..
    tp ak hrp ngt2 ye brubah n sedar ngn sume neyh..

    pape pn citer neyh mmg bez..sdey gle smpai wt ak nanges..uhuk3
    gud job writer..troskn berkarya..

    ~cLa_3105~

     

  • At 14/11/09 8:48 PTG, Anonymous Ungu Ranger said…

    waa!
    ramai wanita yg menangis..

    kenapa suci mati ek?
    sian dia..

    citer yg sy bc kat sini hari ni sume pasal wife mati..
    isk3

    tahnaih la penulis mampu buat org menangis..
    ;)

     

  • At 14/11/09 8:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeyy!!
    bes ar citer nie..
    ending dye lain drpd y lain..
    org asyik wat happy ending jer..da buhsan
    gud job!!
    keep it up k!! XD

     

  • At 14/11/09 10:46 PTG, Blogger norain ishak said…

    alahai..
    sedihnyer..huhu..
    apepun,bez..

     

  • At 15/11/09 11:50 PG, Blogger selendangjingga said…

    gugur air mata perempuanku..
    huhu.
    sdyhny..
    taniah kpd pnulis..
    sgt2 best!
    thumbs up!

     

  • At 15/11/09 11:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya ALLAH apasal bc cita sedey je aei ni.....knape ta slalunya laki yg xhrgai prmpuan....???xpa lah yg pnting cita ni bezzz.apa yg jd kat suria tu?????
    _RU

     

  • At 19/11/09 10:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best la cita ni..
    ending yg mnarik.
    tpi dh blh jangka la...

     

  • At 23/11/09 2:08 PG, Anonymous lins said…

    cta ni best..sm cm kish hdp ak..ak br pts cnta sbb kekasih lm die kmbli..ak sdh sgt..die pergi cm2 je..lgsg xfkr sal perasaan ak..die xtau y sbnrnye ak skt..slma ni ak xgtau die tkt die risau.tp sbnrnye ak xde pe2 mkna pn bg die.skg ni ak redha dgn sglanye.

     

  • At 23/11/09 5:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    la sedihnye cita nie..
    lau wat novel nie tentu laris..
    taniah!!
    all the best..

     

  • At 23/11/09 4:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ramai yg mngulas story ni..terkesan jugak la sdikit sbanyak story ni dgn kisah cinta aku..aku lalui 6tahun dgn penuh kesabaran hati,alhamdulillah jodoh aku dgn dia makin hmpir. 4bln lg aku akn jd isteri pd CINTA PERTAMA aku..tunang yg bakal mnjadi suami seumur hidup ku,.

     

  • At 25/11/09 12:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jgn sangka laki sume camtue..
    hehe...papehal syok gak cite nie...
    uweeekkkk...

     

  • At 27/11/09 2:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bleh thn best nyer........
    wlwpown ending dye sedih...

     

  • At 28/11/09 6:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite neh behh
    tapi penat la name slalu cam panjang n beh je..
    try cube name milah ke,kalam ke ikmal ke,ros ke
    huhu maap

     

  • At 1/12/09 11:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter nie...so jgnlah laki 2 cari wife len..t ada peganti lak.......

     

  • At 2/12/09 11:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adoi...sdhnye.....
    tp best....
    thniah u pnuls....

     

  • At 3/12/09 2:49 PTG, Anonymous kUchIng gOrEng said…

    bEsh gLer cTew nIeyh..
    sdEy lOrh..
    cOngrAt kPd pNulIs..

     

  • At 4/12/09 3:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdih la story nih..
    thumbs up kpda pnulis..
    bca ulang kli pon x kesah

     

  • At 7/12/09 10:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    buat r p'jaran..bljr hargai apa yg ada..bla dah xda baru nyesal..bru nak hargai ksih syg sorg isteri.

     

  • At 9/12/09 1:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apw minggu nw minggu air mate apw???
    citer nyer sume sedey......
    wawawa

     

  • At 19/12/09 8:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citernye ok la.just nama watak2 at citer ni over sangat.nak vogue.hehe..

     

  • At 13/1/10 12:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni tp isi dia lebih kurang je dgn citer2 lain.

     

  • At 14/1/10 4:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adoiyai...asal sedih nih??

     

  • At 20/1/10 2:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah kepada penulis..saya memg suka crita nie..walau pn saya seorg lelaki, tp cair bila baca crita nie..sebak sngt..tahniah skali lg..dan klau boleh, tukar skit plot crita nie coz agak menyamai crita2 sbelum nie..

     

  • At 22/1/10 9:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah. teruskan berilham.

     

  • At 22/1/10 9:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah. saya suka cerita nie. diharap penulis dapat menulis dengan lebih kretif lagi.

    siberyah75

     

  • At 27/1/10 5:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    urm...pagy2 dlm kol 4 pgy ni layan citer ni...huks2...sodeh yo...keep it up....mmng bes...

     

  • At 3/2/10 6:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    skunk tiap cte ak bace mst kuor air mate..
    nape sdey2 je nih..
    tp best..
    sgt2...
    x taw nk tulis pe lg nk tunjk kn perasaan best 2..
    sgt2....

     

  • At 13/2/10 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye citer nie...huhu

     

  • At 13/2/10 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie bestlah...

     

  • At 23/2/10 9:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cdhnyerrrr....nape la lki pyh sngt nk buang ego die erkkk....congrt la kat wrter coz mmg best.....gud job

     

  • At 23/2/10 5:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    akhirnya....menitis jua airmataku...napa korang semua wat citer yg sedih2 aja..mcm real aja baca citer nie...Pengorbanan seorang isteri demi suami yg begitu ego..

     

  • At 3/3/10 12:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best juge....
    kesian suci. tp napelah suci lari dr nael.nak kisah pe dengan suria 2?????????????? kan nael 2 hak suci. klu tak mesti pat sma jaga suci msa pregnant.
    nael 2 menyakitkan hati.smua ttg isteri x tau...

     

  • At 4/3/10 11:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thniah..
    anda mbtkn sy rse tharu
    gud job

     

  • At 8/3/10 10:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite ni, tp sedih gak...

     

  • At 9/3/10 10:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedey......tp best sgt..cian suci xsmpat nk rsa kbhgian yg berpnjangan..anyway memg btul2 bestlah cite nie..rase cam real je.sampai boleh mnitik air mata ni bile bc..pepun tahniah.good job.wat lg cite yg best2 cam nie taw.

     

  • At 9/3/10 10:29 PG, Anonymous ieqa_farieqa said…

    Dear NURIL..
    kupasan cte awk seolah2 mcm pcrtaan dlm novel..
    wpun hnya cerpen tp amat padat dan mesej smpai..
    buktinya ble crpen ni mampu bt pembaca menanges..
    i vote ur cerpen for 5 star!!!
    sgt2 meneyentuh prsaan..
    watak hero dan heroin digarapkan dgn baik skli..
    bgtu jga dgn wtak smpingn..
    superb!
    actually sy mnat nk mnulis cerpen or novel tp xthu nk mula cne?
    bleh bg tips?
    ni email sy :ieqafarieqa@yahoo.com

     

  • At 10/3/10 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh!besh!
    citer ni bg pengajaran bahwa kiter ni slalu mcm tu la...
    mula menghargai bila dh kehilangan sesuatu yg disayangi..
    hampir menitis gak air mata sy bila bca ending dia..

     

  • At 18/3/10 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdey gler siot!tp citer ni cam tergantung..pe jd kat suria tu??

     

  • At 21/3/10 6:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    per le korang ni ...klu sedey je salahkan laki...huhu x adil le cam ni ...memang sedey le cite ni ...terharu pon ada gak...tq ....repture09

     

  • At 27/3/10 5:44 PTG, Anonymous anggur_violet (^_~) said…

    sedeynye cter ni...
    1pengajaran dr cter ni..
    hargai la seseorang yg ade d cc kte sblum die mninggalkan kte.. jgn lpe 2...
    wt pnulis truskn usaha..

     

  • At 30/3/10 7:41 PTG, Anonymous QY said…

    dear writer,what a very nice story!!! lebih kurang same mcm my story..pd 1 ms,rs dri x d hrgai..prasan lgsung x d ambil pduli..tp nk wat cmne?name pun syg...cme mpu doa,smoga sgala nye bkekalan..n sume org hepi...HAVE A NICE DAY!!! ASSALAMUALAIKUM...

     

  • At 31/3/10 4:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sngt....tp ending sedih...huhuhu
    pa pun gud job....

     

  • At 2/4/10 4:02 PTG, Anonymous Yusmila said…

    e...
    sdihNya...
    sy suka sngt cite ne...
    pa pun...
    gud luck 2 penulis ya...
    truskan usha..
    :)

     

  • At 7/4/10 4:52 PTG, Anonymous karmila said…

    best...sangat..tersentuh hati..tangkap leleh kagi..anyway..good job..best of the best

     

  • At 10/4/10 5:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gaya penulisan yang baik... bahasa dan pendekatan yang dekat dengan hati pembaca... cuma idea penulisan yang harus lebih diteroka...

    selamat maju jaya...

     

  • At 14/4/10 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih bila baca cerita nie...erm...lelaki selalunya susah nak hargai apa orang yang tersayang lakukan untuk dia melainkan apabila orang 2 da x de baru lah lelaki nie rasa kehilangan..

     

  • At 14/4/10 10:06 PTG, Blogger Fajrina said…

    sedih gilerrr cerpen ni....
    huhuhuhu....
    good luck ^_^

     

  • At 23/4/10 11:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i think best tapi sama cam novel jika itu takdirnya..

     

  • At 27/4/10 5:03 PTG, Anonymous NuRiL Bahanudin said…

    Kalau dah nmenya kisah khidupan..
    Memang kdg2 klihatan sma..
    Tpi yg psti takkan serupa..
    Sbb rasa kita bebeza...
    salam~
    Many thanks 2 ull yg sudi komen cerpen ini..
    dah lame tak mnjengah di sini.. x sgka sbnyk ini komennya..
    alhmdulillah.. ada juga yg sdi bc krya amatur sy ni..

     

  • At 1/5/10 1:13 PG, Anonymous melankolia said…

    wat ptma kali aku nangis bca cerpen...sedih la endg dier..pa pown cerita ni tratur n apa yg penting x peningkan kpala aku..

     

  • At 5/5/10 4:04 PTG, Anonymous ila said…

    nice job....
    sedey la cite nie..menitis gak air mata aku ni

     

  • At 12/5/10 12:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes cte ni..
    byk pengajran..
    gud job..
    :)

     

  • At 25/5/10 10:55 PG, Anonymous syasya said…

    sedih gak ciite ni......
    laki x reti nak argai pompuan
    tapi pompuan pun same je
    anyway cite best giler!!!!!

     

  • At 3/6/10 1:54 PTG, Anonymous nara deyla said…

    sedih,..huhuhu,.:(

     

  • At 6/6/10 12:49 PTG, Blogger Miss H@wa said…

    napa suma cta sedey???, akhir suma pasal kematian....
    tapi best gak jalan cta nya...Good Job..

     

  • At 7/6/10 11:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best... best.... dan best sgt..

     

  • At 14/6/10 9:33 PTG, Anonymous myra said…

    sedihnya..isk..isk..isk..:( x snggup nk baca..huhhu:(
    congrates 2 pnuslisnya...:)

     

  • At 17/6/10 12:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku mcm pernah je tengok novel cam gi ne...tapi x ingat novel pa...

     

  • At 19/7/10 10:39 PTG, Anonymous kasih nur ain said…

    SUCI NUR KASIH...macam name sy je...erm..cite yg menarik.teruskan usaha.ape-ape pun good luck..!

     

  • At 24/7/10 11:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cedihnya citer ni....itulah nsb kaum hawa, selalu di pinggirkan...kpd kaum adam, insaf2 lah...hargailah ape yg ada d dpn kita...jgn m'nyesal andai ianya berlalu....

     

  • At 27/7/10 12:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu...
    sedihnye crite ni...
    cian suci nur kasih..
    bgi kaum adam...
    hargailah kaum hawa...
    pe2 hal..
    gud job penulis..

     

  • At 29/7/10 4:49 PTG, Anonymous miss pewwiiiitttt said…

    nice story,...
    i like it,...

     

  • At 6/8/10 9:39 PG, Blogger Cinta Eyna said…

    best sgt...
    menangis sy...

     

  • At 11/8/10 11:58 PG, Anonymous akuadalahaku said…

    sdih gak citer ni...tp mang best r..

     

  • At 22/8/10 2:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Asssalamualaikum...
    kisah yg amat2 menyentuh hati..mmg menarik..jln cerita tk berjela-jela..ia mampu menjatuhkn air mata sy..kurang konflik..masa mula2 baca ia membuatkn sy tertarik utk baca lg perenggan yg seterusnya..buat sy tk sbr nk tahu endingnya..cuma kta da bole agak apa yg berlaku pd akhirnya..sy mmg da agak isterinya akn pergi krn menghidap penyakit barah otak..
    apapun syabas dn tahniah...teruskn usaha lg :D

     

  • At 23/8/10 12:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best cite ni...tabah betul suci dalam harungi cabaran dia kan...hope semua wanita akan secekal suci...arap semua wanita yang dilanda masalah masih boleh berdiri atas kaki sendiri...

     

  • At 24/8/10 10:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah.......
    best citenye....
    sedihlak.....Uuh...Uuh....Uuh......

     

  • At 5/9/10 5:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.. alhmdulillah cerita ni mmg best... sedih melihat pengorbanan seorang isteri untk kebahagiaan suaminya.. sungguh tersentuh....

     

  • At 26/9/10 10:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    masyallah sungguh indah cerita cinta neee, dn menyayat hati saya...semoga ada insan seperti ini..y sngup membuat pngrbnan sbsar itu, dmi cnta dn ksih nya trhdp suaminya.

     

  • At 5/10/10 4:46 PTG, Anonymous anna said…

    salam...
    rase nyer x mampu kalau sy berada d tempat si suami....
    rase b'salah yg t'amat sgt....
    kt akan menghargai seseorg bl die dh x ade.....

     

  • At 9/10/10 11:29 PTG, Anonymous cahaya mata said…

    sedih....sedih.....cian kn suci....

     

  • At 15/10/10 10:50 PTG, Anonymous amira said…

    best nyer citer ni...
    sedih jer.....:(

     

  • At 17/10/10 8:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    the past is past..
    the past is not equal to the future..
    so..lelaki2 yg ader kat dunia skang nih..
    jga la org yg ada kat dpn mata..
    para wanita pula..
    berusaha menjadi watita yang solehah

     

  • At 8/11/10 11:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best

     

  • At 15/11/10 10:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...so hargailah apa yang ada
    sebelum semuanya hilang....

     

  • At 19/11/10 3:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestlah citer ni........nangis sya bacer...
    kpada insan yang bernama lelaki...hargailah perempuan2 yang ada disisi anda....

     

  • At 20/11/10 3:37 PTG, Anonymous jann said…

    salam!

    adoii...sad ending pulak....
    huhuhu....
    tpi citer nie bset gler...
    mantop hehe...
    troskan krya anda... ^_^

     

  • At 23/11/10 3:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya
    but best
    good luck

     

  • At 26/11/10 4:18 PTG, Anonymous KH said…

    sedihnye citer ni...hargailah insan tersayang yg dekat dengan kita.. buat penulis,citer yang amat terkesan dan menyentuh jiwa..teruskan berkarya..

     

  • At 30/11/10 11:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerite nie menarik,cume mcm kelam kabut skit...mcm ade sesuatu untuk dikjar.. tp bgus n tahniah kerana berani untuk tampilkan bakat. gud luck untuk karya yg akan dtg..
    -Rin-

     

  • At 10/12/10 5:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter cedih lagi.. apapun cter nie ttp best..

     

  • At 20/12/10 3:41 PG, Anonymous areja said…

    best2!!heee
    all da best k!!

     

  • At 22/12/10 12:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good job writer ! i love it , meaningful story :)

     

  • At 28/12/10 3:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ya Allah...sedihnyer cite ni...best la...tp kalo epi ending ag best...

     

  • At 29/12/10 2:28 PTG, Anonymous affif said…

    mantap citer. wlaupn sedih tp last2 hepi dengan anak dia.
    "mmg lelaki nie perangainya ego, lmbat sedar, sedar bila dah tiada. tp x semua. dan, perempuan pula jangan terlalu cepat ambil keputusan, seeloknya berbincang dengan suami, semestinya bukan dengan menengking atau memaki. bincang elok2 sebelum keputusan dibuat. Bukankah Rasulullah S.A.W. berpesan? 'Bersyuralah dan bertawakal lah kepada Allah S.W.T. Sesungguhnya syura dan tawakal itu adalah jalan keluar daripada semua masalah."

    sekadar berpesan-pesan

    -affif-

     

  • At 1/1/11 12:49 PG, Blogger qrieya said…

    best.cinta yg dikhianati memang sukar utk dimaafkan.teruskan berusaha

     

  • At 8/1/11 1:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terima kaih kerna melahirkan ilham yg penuh berkesan d hati saya ini .tahniah.

     

  • At 14/1/11 12:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok.best.

     

  • At 15/1/11 3:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crta yg mnrik adlah crta yg mmpu mnyntuh aty pmbaca..nges giler ble bce cerpen nie..bgus pnlis ! truskan usaha..


    ~sue~

     

  • At 28/1/11 1:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best lah kalu sad ending last skali !
    jalan crite ,mybe ok lah jgak ......
    tp ap2 pun , gud lark !!
    truskan usaha lgi ..

     

  • At 1/2/11 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite yg hidup

     

  • At 6/2/11 9:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ny mnyayat aty..sdey ble bca..jln citer dy ok..teruskan berkarya !!

     

  • At 7/2/11 1:04 PG, Blogger princess sweet said…

    citer yg best n blh uat mitis air mata..

     

  • At 11/2/11 6:27 PTG, Anonymous zara said…

    citer dia best tp ending dia sedih lh.....kan best klu suci tu hidup lg....

     

  • At 9/3/11 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best r citer ni...smpai m'ngalir air mata...truskn b'karya...

     

  • At 13/3/11 12:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la,,
    i like sad ending..
    good job, writer...

     

  • At 15/3/11 10:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aww..im cryin rite now :"(

     

  • At 19/3/11 11:12 PG, Anonymous pencinta_novel said…

    sedihnyeeee >___<

    tp mmg besst :)

     

  • At 21/3/11 11:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending yang sedih..
    citer yang menarik..

     

  • At 28/4/11 11:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    urmmm...ending yg menyayat hati..
    hidup x lpas dri pnjara kesepian

     

  • At 12/5/11 12:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sngt bes......... aku sngt2 mngerti keadaan tu..

     

  • At 17/5/11 5:21 PTG, Anonymous mizz_butterfly said…

    huhu..sdih nyer..tp ader penceritaan..best..

     

  • At 26/5/11 2:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye.....citer nie.....

     

  • At 30/5/11 8:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cediyh ar ending cite ni..
    huhuhuhu
    papon cerpen ni the best lar..

     

  • At 1/6/11 4:26 PTG, Anonymous srikandi 84 said…

    cerita yg menarik begitu menyayat hati...hingga menitis air mata ni...apapun tahniah kepada penulis

     

  • At 8/6/11 6:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    susunan cerita yang bagus, menarik, klimaks ok... thumbs up... teruskan berkarya.. ^_^

     

  • At 10/6/11 10:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdihnye..mcm nk nanges je bce..
    terbaekkkk....!

     

  • At 18/6/11 10:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez nyee.....jln crite yg mnrik.....i like thisssssssss........good luck...truskn usaha yerkk....<*_*>




    syuhada_shah

     

  • At 30/6/11 4:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdeynyer citer nier...thumbs up untuk pengarang citer nie..=)

     

  • At 8/7/11 6:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih ceta nih

     

  • At 16/7/11 11:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sebak , terharu !

     

  • At 18/7/11 1:36 PTG, Anonymous nurul said…

    kpd llaki diluar sna yg trasa dirinya tu mmiliki ego yang mlangit tinggi sntiasalh muhasabh diri anda seandaiya prempuan mpunyai sift yg lmh lmbut dan tidk suka akn kekersn mereka sentiasa inginkn perhatian

     

  • At 29/7/11 1:16 PTG, Anonymous yana said…

    hurm.. dugaan..

    asal xngam sket je, bini mst lari ek.. pstu suami baik plak p cari.. citer suami istri mmg sy suke.. & kbnyakan citer pn jln dia cmni.. tp smakin byk sy bca, smakin sy terpikir.. cerpen mcm ni utk ppuan kn.. and it's too good to be true..
    tp insyaAllah, sbgai motivasi utk jd istri solehah & pcaya bhwa bahagia tu akn dtg..
    tp tulah, smpai saya pn rs nk lari hahahahaha
    tp konfem suami xcari punye hahahaha

    btw, ade ke lelaki yg baca.. huhu..

    thanks pengarang..

     

  • At 17/8/11 8:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    AMIN DANISH

    KORANG NI KAR TOPIK LA...
    ^_^

     

  • At 26/8/11 8:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeynye cite ni..tapi..best

     

  • At 29/8/11 4:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    setiap penyesalan selalunya hadir setelah kesilapan terjadi..kadang2 kte sempat memperbetulkan keadaan dan begitulah sebaliknya...hargailh seseorang itu sebelum terlambat..cte best giler..

     

  • At 22/9/11 12:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez p y xbez ny suci meninggal.......jht la suria nie....sengaja nk runtuh an rumah tanga owg...terhegeh2 plak 2..huhuhu pape pom cte nie bez..

     

  • At 29/9/11 7:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wa...wa..sedih nye citer ni

     

  • At 8/10/11 2:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hawa dijdkn dr rusuk kiri adam..dkt dgn tgn bkn utk disakiti..tp dkt dgn hati utk disygi dan dicntai..

    4 writer..keep it up..gud job..mmg ske citer ni..

     

  • At 23/10/11 10:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cite yg sedih,
    npe lelaki rmai yg x pndai tunjuk yg dia syg kt sseorg puan,ble puan pg bru la nk ckp syg n rndu

     

  • At 4/11/11 3:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya ceta ni..........sedih cngat2

     

  • At 10/11/11 4:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sob..sob..
    sedih citer ni..tapi amat menarik..
    really like it

     

  • At 1/12/11 2:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad la cte nye..... teruskan lagi usaha

     

  • At 8/12/11 10:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm..blh lah...tpi xske ending...

     

  • At 15/12/11 12:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cite yang best dan meruntuh jiwa...teruskan usaha..

     

  • At 13/1/12 6:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeyhlaa cite ne.jadikan novel pls..best sangat!

     

  • At 14/1/12 9:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best good job....

     

  • At 27/1/12 8:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cta yg bgs...msej yg ingin di smpaikn sgt brguna..trskn usha anda..gud job..tahniah.

     

  • At 21/2/12 1:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya..smp menangis baca cerpen ni. leh wat novel ni...

     

  • At 23/2/12 3:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdh nyer cite nie...best..truskan usaha...

     

  • At 16/3/12 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best

     

  • At 22/3/12 10:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih dan bagus jalan cerita awak.... tapi saya harap awak dapat perbaiki lagi jalan ceritanya... ;-) assalamualaikum...

     

  • At 2/5/12 4:55 PTG, Anonymous LovE FieyLa_94 said…

    bez la cter ni...ley pgjrn tuk sume owg

     

  • At 20/5/12 7:30 PTG, Anonymous Hana Efryna said…

    cdeynye.. mmg pndai penulis nie.. sy pown ad cbe hntr karya.. tp,xtaw la ble akn di paparkn.. wish me luck

     

  • At 3/6/12 1:12 PTG, Anonymous adiela said…

    sedih cerita ni , keep on writing :)

     

  • At 17/12/12 9:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    It's really a great and useful piece of information. I'm happy that you shared this useful
    info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.
    Feel free to visit my webpage - work from home jobs

     

  • At 17/12/12 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    My brother recommended I would possibly like this blog.

    He was entirely right. This publish actually made my day.
    You can not believe simply how so much time I had spent for this info!
    Thank you!
    Here is my site - online data entry jobs without investment

     

  • At 17/12/12 12:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I don't even understand how I finished up right here, however I believed this publish was once great. I do not recognise who you're however definitely you're going to a well-known blogger in case you are not already. Cheers!
    My web page ; price action forex trading

     

  • At 18/12/12 10:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hello there! This article couldn't be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he'll have a very good read.

    I appreciate you for sharing!
    Also visit my web page automatic forex system trading

     

  • At 19/12/12 12:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hello, i feel that i noticed you visited my weblog thus i got here to return the prefer?
    .I'm attempting to in finding things to enhance my website!I suppose its adequate to use a few of your ideas!!
    Also visit my blog post - silver trade unit

     

  • At 19/12/12 12:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    It's amazing designed for me to have a web page, which is helpful in favor of my knowledge. thanks admin
    Feel free to surf my blog binary options signals

     

  • At 20/12/12 3:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I'm not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.
    Also visit my weblog work from home jobs for stay at home moms

     

  • At 26/12/12 9:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    An interesting discussion is worth comment. I do think that you
    need to publish more on this issue, it might not
    be a taboo subject but typically people do not talk about these subjects.
    To the next! Kind regards!!
    Also visit my website ; affiliate

     

  • At 26/12/12 12:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone
    to do it for you? Plz answer back as I'm looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot
    Feel free to surf my weblog :: free casino mobile games - just click the next webpage

     

  • At 27/12/12 2:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick
    shout out and tell you I truly enjoy reading your blog posts.

    Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
    Appreciate it!
    Also visit my web page :: penny stocks list

     

  • At 16/1/13 6:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    This site was... how do you say it? Relevant!
    ! Finally I've found something that helped me. Thanks!
    Here is my weblog : online slot machines for real money

     

  • At 16/1/13 6:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    It's awesome to go to see this web site and reading the views of all friends concerning this paragraph, while I am also keen of getting know-how.
    Look into my blog ... play roulette online for real cash

     

  • At 17/1/13 12:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    This web site really has all the info I wanted about this
    subject and didn't know who to ask.
    Here is my webpage : play real money slots online

     

  • At 17/1/13 1:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I every time used to study article in news papers but now as I am a user of web therefore from now I am using
    net for articles, thanks to web.
    Also visit my web page : no download free online slots

     

  • At 17/1/13 11:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Its such as you learn my thoughts! You appear to grasp a
    lot approximately this, like you wrote the e-book in it or something.
    I think that you just could do with a few % to force the message home a bit, however other than that, that is excellent blog. A great read. I'll certainly be back.
    Feel free to surf my website - play online slots for real money

     

  • At 17/1/13 12:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    This post is worth everyone's attention. When can I find out more?
    Also see my website :: real slot machines online

     

  • At 18/1/13 12:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    You're so cool! I do not believe I've read through a single thing like that before.
    So good to find somebody with a few genuine thoughts on this topic.
    Really.. many thanks for starting this up. This website is something that's needed on the web, someone with a little originality!
    Also see my webpage: best online casinos usa

     

  • At 18/1/13 2:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Superb, what a blog it is! This blog provides useful data to
    us, keep it up.
    My webpage :: play real slots online

     

  • At 18/1/13 4:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
    If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
    I get so much lately it's driving me insane so any help is very much appreciated.
    my site - free online slots win real money

     

  • At 18/1/13 4:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I used to be able to find good information from your blog posts.
    Check out my site :: play slots for Money

     

  • At 18/1/13 4:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I think the admin of this web site is in fact working hard in favor of his web
    site, as here every material is quality based material.
    Feel free to surf my web site ... online money making sites

     

  • At 18/1/13 5:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hi, i think that i noticed you visited my website so i came to return the choose?
    .I'm attempting to find things to improve my site!I suppose its good enough to make use of some of your concepts!!
    my website: top money making affiliate programs

     

  • At 18/1/13 7:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Valuable info. Lucky me I discovered your website accidentally, and
    I'm surprised why this twist of fate didn't came about earlier!
    I bookmarked it.
    Take a look at my web-site : online casino usa

     

  • At 18/1/13 10:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    What's up friends, nice paragraph and good arguments commented at this place, I am genuinely enjoying by these.
    Here is my web blog Cheapest Online Trading

     

  • At 18/1/13 6:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a
    lot of spam feedback? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
    I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.
    Feel free to visit my web page :: physical commodity trading

     

  • At 18/1/13 8:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.
    I'm attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!
    Here is my web page ... after market trading hours

     

  • At 18/1/13 10:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I write a leave a response when I especially enjoy a post on a website or if I have something to valuable to contribute to the conversation.
    Usually it's caused by the sincerness communicated in the article I browsed. And on this post "Cerpen : Suci Nur Qaseh". I was excited enough to post a comment :-) I actually do have 2 questions for you if you do not mind. Is it simply me or does it give the impression like a few of the remarks appear like written by brain dead folks? :-P And, if you are writing at additional social sites, I'd like
    to keep up with everything fresh you have to post. Could you make a list every one
    of your social pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?
    Also visit my website short etfs

     

  • At 18/1/13 11:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    You actually make it seem really easy with your presentation however I in
    finding this matter to be actually one thing which I feel I would by no
    means understand. It sort of feels too complicated and extremely wide for me.
    I am having a look ahead on your subsequent publish, I will
    attempt to get the grasp of it!
    Review my page ways to Make easy money Online

     

  • At 19/1/13 12:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my
    comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble finding one?
    Thanks a lot!
    My web page best usa online casino

     

  • At 19/1/13 8:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and
    now each time a comment is added I get three emails
    with the same comment. Is there any way you can remove people from that
    service? Cheers!
    Here is my site :: at home online work

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group