BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, November 15, 2009
Cerpen : Roommate yang romantik II
Nama Pena : LC

Huhuhuhu….memang nak kena room mate aku ni. Dah la dia wat aku macam ni..dia sesedap rasa je membuta tak ingat dunia. Aku pulak…. Sejak bagun dari lena tadi, tak dapat nak focus untuk tidur. Asyik teringat nasi beriani. Terbayang-bayang ayam, kuah dal yang di siram di atas nasi beriani ah…sedapnya..seteguk dua aku melan air liur.

"Abang… bangun la…" aku cuba mengejutkan roommateku. Tapi makin sedap pulak dia tidur. Aku makin bengang, kalo la aku tak macam ni. Mesti roommate aku akan merasa sebijik dua tumbukan aku ni. Sekarang dah tak dapat nak brutal lagi. Semua ni room mate aku punya pasal. Kalo dia tak..tak..wat aku macam ni, tak la segala pergerakan aku terbatas.


"Abang… bangun la…" Aku menguatkan lagi volume suaraku. Singki plak kat bilik air, kalau dekat sebelah je mesti aku dah simbah muka dia ni dengan air.

"Abang.." Roommateku bangun sambil memisat-misat matanya.

"Kenapa sayang? Sakit perut ye? Belum masa lagi kan?" Tanya roommateku berbaur risau. Aku mencebik. Sejak membawa orang baru ni, aku jadi sensitive sikit. Ada je yang hendak aku rajukkan. Dulu bukan main lagi aku nak control, tak nak merajuk. Tapi…entah la…sekarang emosiku rasa di kawal oleh sesuatu.

"Bukan la…Nur lapar ni…" Aduku. Roommateku membeliakkan mata.

"Biar betul….tadi kan dah makan nasi. Siap ada extra kek sekeping, takkan lapar lagi." Ucap roommateku. Aku semakin menarik muncung. Sampai hati roommate aku cakap macam tu. Aku makan bukan untuk sorang, tapi untuk junior kami yang ada dalam rahimku ini. Aku dah macam nak jadi ala-ala mak si pekan dan melur dalam cerita batu belah batu bertangkup sebab teringin sangat nak makan nasi beriani.

"Bukan Nur yang nak sangat makan bang…tapi anak abang ni… Nur tak dapat nak tidur selagi tak makan nasi beriani. Jom la kita pergi beli…" rengekku. Roommateku menguap.

"Tak dapat tunggu esok ke sayang? Abang mengantuk sangat ni." Aku rasa aku mengidam nak hempuk kepala roommate aku je lepas dengar dia cakap macam tu. Bengang aku. Dia wat tak faham plak kehendak aku. Bayangan nasi beriani seperti malambai-lambai aku, leh plak roommate aku suruh tunggu sampai esok. Perabot yang dibeli pun tak yah tunggu sampai esok, ni…permintaan wanita mengandung dia suruh tunggu sampai esok? Nanti kalo anak kami meleleh air liur dalam perut tu, kan kesihan. Huhuhu….
"Hmm kalau abang tak dapat drive, Nur kejutkan acu tolong drive untuk Nur ke kedai mamak 24 jam depan tu."
Ugutku. Aku kecil hati dengan kata-kata roommateku. Kebetulan acu ada bermalam di rumah kami, aku rasa acu tidak akan menolak kalau aku minta tolong dia untuk memandu ke kedai mamak.

"Eh! Jangan la susahkan dia. Meh la abang temankan. Sorry ye sayang…" pujuknya. Aku jadi lembut hati.

****************************

Tak cukup sepinggan, sepinggan lagi yang roommateku order untuk aku. Aku makan sampai senak perutku. Roomateku hanya memandangku dengan mulut yang sedikit terbuka. Mesti dia terkejut melihat aku macam kebulur tak makan beberapa bulan.

"Nak lagi ke?" tanyanya melihat aku tersandar. Aku tahu dia memerli aku.

"Abang ni…kalau tak kerana abang, tak la Nur macam ni." Rajukku. Roommateku tergelak. Bawah bibirku di kesat dengan tisu. Malu jugak aku kerana makan comot begitu.
"Isteri abang ni sangat comel ketika mengandung macam ni. Ingat tau Nur…lepas kuar baby ni, enam adik dia akan menyusul." Aku rasa nak baling je gelas kat muka room mate aku ni. Yang sorang ni belum keluar, dia dah sebut yang enam lagi. Dia tak tau payahnya membawa junior kami ni. Masa di awal bulan dulu asyik muntah je. Makan la banyak mana, banyak tu gak la yang kuar. Kenape la dalam TV nampak best je mengandung ni? Diaorang tak tunjuk sangat la part-part yang sengsara menanggung alahan.

Tapi… bila junior kami ni bergerak dari dalam cuba berkomunikasi denganku, aku rasa tenang aje, semua kesengsaraan itu rasa di bawa pergi. Pandai betul dia memujuk uminya supaya bersabar. Di sebalik kepayahan, terselit juga kebahagiaan. Bahagia kerana mengandungkan zuriat roommate yang aku cintai. Ye! Aku mengaku, aku sudah jatuh cinta pada roommate pilihan mak ayah aku. Peristiwa lalu banyak mengajar aku erti cinta dan menghargai. Tidak terlintas lagi hatiku nak men’smack down’ roommate aku ni bila dia buat perangai ala-ala manja.
"Nak abang order lagi untuk bawa balik?" suara itu seakan memerliku. Aku sudah menarik muncung.

"Abang jangan nak perli-perli tau." Marahku.

"Ala…sayang abang ni, sensitive sangat… abang tanya, nak abang order sebungkus lagi untuk bawa balik untuk acu ke?" tanyanya dengan senyuman mengusik. Aku mencebik. Pandai nak kelentong.

"Beli la…kesihan plak acu kat rumah tu. Tadi, kita ajak kuar dia tak nak ikut." Keluhku. Adikku sedang di timpa kesedihan.

*********************

Kesihan acu, bertahun bercinta. Tapi…bila dah nak kahwin, terpaksa batalkan. Itulah…sapa suruh tak selidik dulu sebelum couple. Tak pasal-pasal keluarga pihak perempuan suruh batalkan. Bimbang merosakkan keturunan. Ops…bukan merosakkan keturunan. Tapi…bimbang waris-waris yang lahir nanti akan terganggu kesihatannya.

Talasemia. Tak sangka plak acu salah seorang pembawa talasemia. Nur Dina, kekasih acu pun di sahkan pembawa talasemia. Membazir je bercinta bertahun ni. Alih-alih tak kahwin. Acu aku tengok teruk aje memujuk hati.

Pada couple-couple sekarang sepatutnya sebelum couple tu buat la pemeriksaan darah awal-awal. Nanti kalau nak ngorat, tanya la kat pak we or mak we tu, ada talasemia ke tak. Kalau dah tau diri tu pembawa dan yang nak di ngorat tu juga pembawa, baik awal-awal tak yah couple. Buang kedit je nak call dan mesej. Tu tak masuk lagi wit habis beli hadiah birthday.

"Apa yang kakak dok termenung tu. Mengalahkan acu yang putus cinta ni. Orang mengandung tak elok termenung macam tu." Teguran acu mengejutkan aku. Aku tersenyum padanya yang sudah melabuhkan punggung di sebelahku.

"Acu dah ok?" Tanyaku bersimpati.

"Dah ok sikit kak. Acu cuma tanamkan dalam hati ni, dia bukan jodoh acu. Dari awal-awal lagi acu dah ingatkan diri. Jangan mencintai makhluk ciptaan-Nya lebih dari cinta kita kepada-Nya." Ucap acu. Aku tersenyum. Sesekali otak Muhammad Firdaus ni boleh pakai gak. Tapi…selalunya otak dia ni la yang ligat mencari idea mengenakan aku.

"Tapi…sepatutnya sebelum nak couple tu acu dan Dina dah wat pemeriksaan darah." Aku menyatakan pendapatku. Acu tegeleng sambil tersenyum kecil.

"Kakak ni pelik la…kot ya pun acu dah wat pemeriksaan darah. Tak kan la time nak ngorat tu acu tanya dia…eh, awak…saya nak ngorat awak.. saya dah check darah. Saya ni pembawa talasemia. Awak macam mana? Kalau awak pembawa talasemia atau apa-apa penyakit lain, tak jadi la saya nak ngorat awak. Kalau awak bukan pembawa, saya nak ngorat awak." Aku tergelak mendengar omelan acu. Acu pun ikut sekali tergelak. Aku senang mendengar gelaknya. Itu menandakan adik kesayanganku itu sudah menerima kenyataan itu.

"Tapi…idea kakak ni pun memang boleh pakai gak sebenarnya. Cuma agak pelik untuk di praktikkan." Ujar acu perlahan. Aku tersenyum kelat.

"Abang Amir tak marah ke Acu bermalam rumah akak ni?" Tanya acu kemudian. Aku tersenyum melihat adik bongsuku ini.

"Tak la…dia lagi suka acu ada sini. Boleh tolong tengok-tengokkan kakak. Kenapa? Acu rasa tak selesa ke?" tanyaku balik.

"Hmm…acu selesa kat sini kak. Cuma takut akak dan abang Amir je yang tak selesa. Tak leh nak bermesra lebih-lebih." Aku sekeh kepala acu mendengar suara nakalnya. Sengihannya menambah geram hatiku. Acu tergelak saja. Aku memang suka acu kat sini. Mak bagitau, acu bercuti tiga minggu. Tidak sanggup berhadapan dengan Nur Dina di pejabat. Kesihan acu.

"Walau apapun berlaku acu mesti ingat, kakak, mak, ayah dan abang Amir sentiasa ada di sisi acu." Ucapku sebak. Tidak semena-mena air mataku mengalir. Entah, bab ni memang aku tak dapat nak control. Air mata aku keluar tanpa dapat di sekat. Acu terus memelukku. Aku tahu hatinya terluka dengan teruk sekali. Pertama kali dia jatuh cinta, tapi cinta itu terpaksa di lupakan.

"Kalau acu nak cari isteri lepas ni, acu cari yang macam akak je. Best je nak usik." Ucap acu masih memelukku erat. Bahuku rasa basah, aku tahu dia menangis.

"Tak takut ke kena tumbuk? Nanti tak tahan dapat yang brutal macam akak." Tanyaku. Acu menggeleng.

"Acu rela kena tumbuk oleh orang tercinta. Asalkan dia memahami acu, sayang kat acu." Ucap acu.

"Abang pun acu. Abang syukur sangat dapat isteri macam kakak acu ni." Sampuk roommateku. Entah bila dia sampai. Acu melepaskan pelukan. Roommateku mengambil tempat di sebelahku. Aku menyalami tangannya sambil ku kucup hormat. Acu membantu mengesat air mataku. Aku rasa bahagia di apit oleh dua orang lelaki kesayanganku.

"Abang jaga akak acu ni baik-baik tau. Kakak kalau dah sayang kat seseorang dia akan sayang sepenuh hati." Ujar acu. Roommateku tersenyum, bahuku di peluk. Tanpa segan silu dahiku di kucup lembut. Aku jadi malu dengan acu yang tersengih.

"Abang janji akan jaga dia baik-baik. Acu jangan bimbang, abang sayang dan cintakan kakak acu ni. Abang cintakan dia baik dan buruknya…" ucap roommateku. Aku jadi terharu. Aku pun sayang dan cintakan dia baik dan buruknya…hehe.

"Apa contoh sikap buruk dia yang abang suke?" Tanya acu. Roommateku tersenyum. Aku cubit peha acu geram.

"Abang tetap cintakan dia walaupun dia tumbuk abang time abang mula-mula kahwin dulu. Abang tetap cintakan dia walaupun dia ni agak pemalas. Abang tetap cintakan dia walaupun perangai dia kadang-kadang tu macam budak-budak. Abang tetap cintakan dia sampai bila-bila." Ucap roommateku sambil tergelak kecil. Pipiku jadi panas. Hehe…teringat zaman-zaman kami baru kahwin dulu, tak pasal-pasal roommateku kena tumbuk bila dia peluk aku. Acu pulak tersenyum senang. Mungkin dia senang melihat roommateku boleh di harap menjaga aku.

"Nur pun sayang dan cintakan abang, baik buruk abang." Ucapku tiba-tiba. Roommateku nampak tergamam, jarang aku mahu mengucapkan ucapan keramat itu. Tambah-tambah lagi di hadapan orang lain.
"Thanks sayang….tapi…rasanya…abang tak ada sikap burukkan?" Tanya roommateku. Aku tersenyum sinis.

"Eleh…sapa cakap tak ada? Abang tu suka kentut merata. Tapi…jangan risau, Nur tetap cintakan abang. Abang tu kalau tidur…berdengkur lagi. Tapi…Nur suka." Ucapku. Roommateku semakin erat memelukku.

"Ala…nak wat drama swasta plak dah ni…acu mintak diri dulu la. Nak solat. Sorry ye abang Amir, mengganggu je." Ujar acu.

"Acu…abang dah anggap acu macam adik abang sendiri. Acu boleh datang ke rumah ni bila-bila masa je. Abang lagi suka kalau acu ada sini." Balas roommateku. Acu angguk dan pantas berlalu.

"Abang…dah solat?" tanyaku.

"Belum..tunggu la jab lagi." balasnya sambil tersandar malas.

"Tak sempurna solat kalau tak terus di kerjakan bila masuk waktu, kecuali di dalam keuzuran." Ucapku sambil tersenyum nakal. Roommateku menarik hidungku lembut.

"Perli ye? Isteri abang ni sangat nakal. Jom, kita berjemaah sekali." Roommateku memimpin tanganku ke bilik solat.

************************

"Abang…. Nur nak mati dah ke ni? Sakit sangat ni…" Aku rasa tidak mampu menanggung kesakitan ini lagi. Roommateku nampak panic. Acu yang memandu terus focus. Nak harapkan roommate aku yang drive masa ni jangan harap. Kalau tak ke longkang, sah atas lori, kereta termasuk kami sekali nanti.

"Sabar ye sayang… abang sayang Nur…abang sayang Nur.. Sesungguhnya semua ini adalah dugaan." Dalam keadaan macam ni pun roommate aku ni nak bermadah bicara. Ayat power yang entah apa-apa tu. Roommate yang romantic. Tapi, ucapan itu sedikit melegakan hatiku walaupun tidak dapat mengurangkan kesakitanku. Terasa kelam dunia ini aku lihat. Begitukah peritnya membawa nyawa baru ke dunia ini? Huhuhu….macam mana dengan enam lagi yang akan menyusul seperti yang roommate aku nak? Isyk…isyk…isyk… aku sudah menangis.

"Jangan menangis sayang…" pujuk roommateku.

"Macam mana tak menangis. Sakit tau tak…" Aku melepas sedikit geram. Roommateku nampak serba salah. Aku tak tau nak buat apa lagi nak hilangkan sedikit kesakitan ini. Segala surah yang mak ajar aku dah baca. Kesakitan ini masih terasa. Tapi…aku belum lagi minta ampun kat suami aku hari ni. Semalam dah…selepas solat isyak…tapi hari ni..belum lagi. Aku tau, aku banyak buat silap kat dia.…huhuhu aku jadi insaf. Aku harus minta maaf. Tapi, macam mana aku nak cakap? Aku jadi malu pulak nak mintak maaf kat dia. ‘Abang..Nur minta maaf zahir dan batin’. Eh! Takkan aku cakap macam tu pulak. Hari ni bukan hari raya. Huhuhu…

"Ampunkan Nur bang…ampunkan Nur.." ucapku spontan. Idea itu tiba-tiba muncul. Aku nampak air mata mengalir di pipi roommateku. Aku rasa bersalah pada dia. Kesihan roommateku dapat isteri yang agak brutal macam aku. Betapa banyak dosa aku pada dia. Bukan setakat menengking, menumbuk roommate aku pun aku pernah. Men’smackdown’ je tak sempat dulu. Huhu…

"Sabar ye sayang. Abang sayang Nur. Abang ampunkan segala salah dan silap Nur. Abang doakan Nur dan anak kita selamat." Ucap roommateku. Aku makin lega mendengar ucapannya. Muncul idea untuk menyakat roommateku. Apa salahnya? Kot-kot leh lupa sikit kesakitan ni.

"Abang..kalau Nur mati…"

"Hisys…jangan la cakap macam tu. Abang tak sanggup hidup tanpa Nur." Ucap suamiku. Hehehe.. Aku gelak dalam hati. Sayang gak dia kat aku.

"Nur belum habis cakap la…" Aku buat suara sayu. Aku tidak peduli dengan acu yang curi-curi pandang ke arah kami. Muka dia pun nampak cuak semacam.

"Apa Nur nak cakap sayang?" suara roommateku masih cemas.

"Kalau Nur mati, abang jangan bagi barang kemas Nur kat penganti Nur tau. Kalau abang nak kahwin, abang kahwin la. Barang kemas Nur, abang bagi kat anak kita." Pesanku. Aku tergelak di dalam hati kerana dapat men’saspen’kan roommateku. Hehe..

Roommateku tergelak kecil.

"Nur ni…dalam keadaan macam ni pun leh cakap macam tu. Buat abang risau je." Ucap roommateku sambil mengengam erat tanganku. Kesakitan makin kerap bertamu. Aku tidak jadi untuk terus menyakat roommateku lagi.

"Alah…abang doakan la kesakitan Nur ni berkurang sedikit…mana tau berkat doa abang." Ujarku. Roommateku tergelak sedikit.

"Ya ALLAH…kurangkanlah penderitaan isteriku membawa zuriat kami ke dunia. Ampunkanlah dosanya." Lafaz roommateku. Entah mengapa aku rasa kesakitan itu berkurang sedikit. ALLAH memakbulkan doa suamiku.

************************

"Satu, dua, tiga..o… som…"

"Seri. Sekali lagi."

"Okey…ni yang last… oo….som.."

"Hah! Abang kalah…abang pergi tukar lampin Aisya." Aku tersenyum menang. Hehe…roommateku menarik muka masam. Ini kali ke tiga roommate aku terpaksa bangun malam itu untuk menguruskan anak kami. Aku pulak sudah bersedia untuk menyambung tidurku. Heh! Biar dia rasakan macam mana nak jaga anak. Ni tak…sesenang hati je nak mintak tujuh. Ni baru sorang…tak termasuk enam lagi yang bakal menyusul.

"Ala…sayang abi ni pupu ye…meh abi tukarkan lampin dia." Aku tersenyum kecil mendengar suara roommateku. Aisya merengek kuat.

"Sepohon kayu, daunnya rimbun. Lebat buahnya serta bunganya. Walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya. Walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya."
Aku dah nak tergelak berguling-guling je dengar lagu yang roommate aku dendangkan untuk mendodoi anak kami. Tapi aku tahan saja.

Ajaib. Tiba-tiba Aisya terdiam mendengar suara abinya mendendangkan lagu nasihat itu. Tadi aku rasa nak
tergelak. Tapi…sekarang aku kagum pulak. Aisya terdiam sehingga abinya selesai menyalin lampinnya.

"Tidur ya puteri abi dan umi. Tidur ya sayang… dah besar nanti jadi orang yang berguna. Jadi wanita solehah." Aku rasa sebak pulak mendengar kata-kata roommateku. Roommateku memang seorang suami dan ayah yang baik.

"Aisya dah tidur ke?" tanyaku sebaik roommateku merebahkan badan di sebelahku. Roommateku mengangguk. Dia menarik aku rapat di sisinya. Kepalaku di rebahkan di lengannya seperti selalu. Sejak aku balik dari lari dari rumah dulu, bantalku hanyalah lengannya. Roommateku tidak membenarkan aku jauh darinya. Aku jadi terharu melihat layanannya.

"Anak kita anak yang baik. Cepat je tidur. Abang nyanyi sikit je dia dah lena." Ujar roommateku.

"Lagu macam tu pun leh tido gak?" Tanyaku rasa tidak percaya.

"Yela sayang oi… Anak-anak ni sepatutnya di biasakan dengan lagu-lagu nasihat." Aku angguk setuju. Leh tahan gak la roommate, merangkap suami aku ni. Ye! Memang tak di nafikan roommate aku ni agak menitik beratkan pasal agama. Roommate aku la yang banyak mengajar dan menegur aku selama ini. Aku bersyukur kerana dapat roommate macam dia.

**************************

"Abang….."Aku menjerit rasa tidak percaya melihat alat yang aku pegang. Hatiku berdebar-debar…takkan la…. Roomateku cemas mendapatkan aku.

"Kenapa sayang?" Tanyanya dengan wajah pucat. Aku masih kaku.

"Nur….Nur…" Aku serba salah untuk memberitahu.

"Kenapa sayang? Cakap kat abang." Roommateku memelukku sambil mengusap belakangku.

"Nur mengandung lagi bang…" Ucapku. Roommateku terdiam. Usapan tangannya di belakangku turut terhenti.

"Apa sayang cakap? Cuba ulang?" Tanya roommateku lagi.

"Nur mengandung bang. Mengandung!" Ucapku. Roommateku tiba-tiba ketawa. Tubuhku semakin erat dipeluk. Aku mengerutkan dahi.

"Abang…Aisya masih kecik lagi…." Aku tidak puas hati melihat reaksi roommateku. Ini semua kerana dia.

"Ya…abang tau Aisya masih kecik. So what? Tak ada masalah kan? Abang happy sangat Nur…thanks sayang…Thanks…" Ucap roommateku tulus. Aku hanya mampu tergamam. Tak tau nak cakap apa. Takkan nak salahkan dia sorang. Aku pun…huhu..

Sepanjang mengandung anak kedua ni, aku tidak banyak masalah. Mengidam yang pelik-pelik pun tak. Pendek kata, semuanya mudah saja. Mak cakap wajahku makin berseri. Roommateku pun rajin membantu aku membuat kerja rumah. Yela…sapa suruh dia wat aku macam ni? Aisya plak…kesihan Aisya. Dia selalu demam, orang cakap dengkikan adik. Betul ke? Yela…belum puas bermanja dah dapat adik. Tapi aku janji aku takkan sia-siakan dia. Aku akan cuba berlaku adil. Mereka permata hati aku dan roommate aku. Lambang cinta suci kami.
Tanggal 2 Januari, Muhammad Ammar bin Muhammad Amir selamat di lahirkan. Di azankan sendiri oleh abinya. Roommateku nampak gembira menyambut putera kami ini. Di sebalik keriangan kami menerima cahaya mata baru. Aisya tidak kami lupakan. Kebahagiaan keluarga kami melimpah ruah.

*****************************

Amir

Aduh!...sakitnya kepala aku.. kenapa aku rasa nak tumbang je ni?
Amir melangkah perlahan berpaut pada singki. Muntahnya terhambur. Pandangannya rasa gelap. Berkali-kali dia membasuh mukanya.

Apa nak jadi pada aku? Mungkinkah semua ni kesan kemalangan dulu? Aku ada penyakit berbahaya ke? Ya ALLAH betul ke? Pak ngah dulu pun macam ni. Selalu pengsan, sakit kepala. Lepas di periksa, doctor mengesahkan pak ngah ada ketumbuhan dalam otak. Pak ngah ambik keputusan untuk buat pembedahan. Tapi…pembedahan tu tak berjaya. Akhirnya selepas seminggu dalam ICU pak ngah di jemput ILAHI.
Tapi…kalau aku pun macam pak ngah… Macam mana dengan Nur,Aisya dan Ammar? Siapa nak jaga mereka? Pintu bilik di ketuk dari luar.

"Masuk." Arah Amir. Wajah Khalil terpacul dengan senyuman.

"Eh! Kau ni kenapa Mir? Semacam aje aku tengok. Kau sakit ke?" Tanya Khalil risau. Wajahnya bertukar riak. Senyumannya terus hilang.

"Entah la Khal. Aku tak tau apa yang tak kena kat aku. Aku rasa kepala aku pening je. Dah beberapa kali aku pengsan. Aku bimbang semua ni kerana kesan kemalangan dulu." Luah Amir sambil memicit dahinya. Khalil memandang simpati.

"Baik kau check kat hospital." Cadang Khalil.

"Aku takut. Aku takut macam pak ngah dulu." Luah Amir. Khalil tergeleng, dia kenal dengan Amir sejak di zaman kampus lagi. Bahkan dia rapat ahli keluarga Amir. Dia ada datang sama di hari pengebumian pak ngah kepada Amir. Selang sebulan kemudian, Amir menerima satu lagi tamparan hebat. Kesemua ahli keluarga Amir rentung dalam kebakaran rumah mereka. Cuma masa Amir berkahwin dulu, dia masih di Dubai. Dia baru di pindahkan semula ke sini bulan lalu. Tapi, dia dan Amir tidak pernah terputus hubungan.

"Apa-apa pun Mir…kau bawa berbincang dengan Nur. Mungkin dia ada ikhtiar lain." Saran Khalil. Amir mengeluh dalam diam. Nur Jiha punca kekuatannya selama ini. Tapi…Nur Jiha juga kelemahannya. Apa-apa yang membahagiakan isterinya adalah sumber kekuatannya. Dan apa-apa yang melukakan isterinya itu adalah kelemahannya. Dia takut untuk melukakan hati itu andai telahannya betul. Bimbang isterinya tidak dapat menerima kenyataan dan mengabaikan hidup dan anak-anak mereka.

"Nanti lah aku fikirkan. Hmm…kau datang pasal tender baru kan?" ujar Amir mengubah topik. Khalil mengangguk. Mereka terus meneruskan perbincangan. Sesekali Amir mengeluh berat sambil memicit kepalanya yang berat.

*****************************

"Ko ni kenape Nur? Ko mengandung ke?" Aku terkejut mendengar pertanyaan ex-roommateku si Wan. Sesuka hati dia je nak cakap aku mengandung. Aku cume risaukan seseorang. Atau lebih spesifik lagi, aku risaukan roommate aku. Semenjak dua menjak ni roommate aku nampak lain macam aje. Jarang hendak berbual dengan aku. Dia lebih suka menyendiri. Dan lebih menyanyat hati aku bila roommate aku semakin kerap tidur di bilik tamu. Apa masalahnya? Aku ingin bertanya pada dia, tapi dia macam mengelak.

"Nur.." Wan mengawang-ngawang tangannya di depan mataku.

"Ko ni kenapa? Minah brutal ni dah jadi minah jiwang ke?" Aku rasa nak hempuk je kepala Wan. Suka menyakat aku dengan nama minah jiwang. Dia ni, dah nak jadi mak orang, tapi perangai tak ubah-ubah. Ops….aku pun.

"Tak ada apa-apa la..aku cuma penat. Yela….ni Aisya dan Ammar kan masih kecik lagi. Penat nak menjaga kedua-duanya." Dalihku. Aku rasa tidak wajar aku mengabarkan hal rumah tangga aku dan roommateku pada orang luar.

"Itulah kau…sapa suruh ko beranak rapat-rapat? Sengaja nak menambah rakyat. Tau la rakyat Malaysia ni masih kurang." Pipiku rasa panas mendengar kata-kata Wan. Kata-kata dia memang ada betulnya. Aisya dan Ammar tak ada renggang tahun pun. Semua ni roommate aku punya pasal. Nak sangat si Aisya ada adik.

"Rezeki..." Balasku menutup malu. Wan tersenyum sinis. Aku jadi geram dengan si buncit ini. Dah la datang ke rumah orang, siap lagi nak memerli aku. Nanti aku bagi penendang baru dia tau, terberanak kat sini.

"Kau ada masalah dengan Amir?" Wan bijak meneka. Aku menggeleng. Takkan nak cerita hal rumah tangga dengan orang. Walaupun aku dan Wan selalu berkongsi cerita, tapi aku tidak mahu Wan terbeban dengan masalah aku. Tambah-tambah dalam keadaan dia yang sarat itu. Bukan aku tak tau ex-roommate aku ni, nanti dia pulak yang emo lebih-lebih.

***************************

"Abang ni kenapa?" Aku menyoal roommateku bila hatiku rasa tak tertahan melihat kerenahnya. Aku rasa tidak berguna lagi dalam hidupnya. Terbayang-bayang wajah Aisya dan Ammar, putera dan puteri kami itu asyik merengek rindukan abinya. Biasanya abi mereka rajin melayan mereka. Sekarang sentuh pun tak. Bila Aisya mendepangkan tangan pada abinya, abinya buat-buat tidak nampak. Ammar meskipun belum pandai menunjukkan reaksi seperti Aisya, tapi..dari renungannya aku seakan merasa, anak kecil kami itu rindukan belaian abinya. Tapi… roommateku semakin mejauhkan diri. Sudah hampir sebulan dia begitu. Permasalahan ini membuatkan aku tidak endah sangat pasal diriku. Fikiranku kusut dengan masalah perhubungan rumah tanggaku.

"Abang …abang ni kenapa?" Aku menyoal lagi bila roommateku buat-buat tidak dengar.

"Kenapa apa?" balasnya buat tak tau.

"Abang nampak berbeza. Kenapa abang jauhkan diri dari kami. Abang dah ada orang lain?" tanyaku. Roommateku tersenyum sinis. Aku semakin gusar.

"Kalau ada kenapa?" Tanya roommateku. Jawapan itu betul-betul mencabar kesabaranku.

"Apa kurangnya Nur bang? Apa kurangnya Nur sehingga abang boleh cari perempuan lain?" tanyaku dengan tangis terhambur. Aku tidak dapat menahan air mataku. Roommateku membelakangkan aku. Aku sudah terduduk di sofa.

"You tu berperangai macam budak. Tak matang. I dah rimas. Rimas nak layan kerenah you." Bentak roommateku nyaring. Aku terpana, roommateku kembali menggunakan kata ganti nama diri seperti kami mula kahwin dulu. Pengakuannya tentang sikapku agak keterlaluan. Tanganku ke gengam erat menahan perasaan. Aku mengaku perangai aku kadang-kadang agak keterlaluan. Tapi…dia boleh menegurku dan aku boleh memperbaiki sikapku.
Ammar dan Isya tiba-tiba menangis bila terdengar suara nyaring abinya. Roommateku merengus kurang senang.

"Hah…tu lagi budak-budak tak guna. Bising. Anak-anak you tu buat I rimas kat rumah ni tau tak." Aku berdiri tegak mendengar ucapan itu. Tidak percaya ucapan itu keluar dari mulut roommateku.

"Abang boleh marah Nur. Tapi jangan anak-anak kita. Mereka tak tau apa-apa. Kalau abang dah tak suka kami, cakap je terus terang. Nur dan anak-anak boleh pergi dari rumah ni. Nur boleh besarkan mereka." Aku terlalu kecil hati bila anak-anakku di caci begitu. Orang yang mencaci itu bukan orang lain. Tetapi abi mereka sendiri.

"Suka hati you lah. Kalau you rasa tak suka dok sini lagi. You boleh keluar. Tapi jangan lupa, bawa anak-anak you sekali. Bising je." Ujar roommateku. Aku tidak menunggu lama. Kakiku ku hayun ke bilik untuk mengemas barangku dan anak-anak. Aku tidak rela mendengar kata-kata yang menyakitkan hati dari lelaki yang aku cintai lagi. Tidak sangka begitu cetek rasa cintanya pada aku dan anak-anak.

************************

Ayah, emak dan acu terkejut menyambut kedatanganku dan anak-anak. Aku terus menyebamkan muka ke dada emakku sambil menghambur tangisku. Dalam esak tangis aku bercerita apa yang berlaku pada aku dan Amir.

"Dia dah melampau. Acu nak jumpa dia."Acu sudah mengambil kunci kereta. Tapi ayah memegang bahunya.

"Sudahla Acu…mungkin Amir ada alasan dia sendiri." Pujuk ayah. Ayah nampak lebih tenang. Emak pulak hanya diam sambil mengendong Aisya yang merengek.

"Tapi ayah…dia dah halau kakak macam tu je. Dia ingat dia tu siapa? Acu nak buat perhitungan kat dia." Wajah Acu merah marah.

"Muhammad Firdaus….ayah tak pernah ajar anak ayah terburu-buru macam ni. Duduk dulu…cuba bertenang. Kita kena selidik dulu, kenapa Amir macam tu." Acu menurut bila ayah menarik tangannya. Acu duduk di sebelahku dan mengambil Ammar dan di peluk sayang. Aku tahu, dia bersimpati melihat anak saudaranya itu. Aisya dan Ammar masih terlalu kecil. Mereka tidak mengerti apa-apa. Apa nasib mereka nanti?

**********************

Amir

"Maafkan abang Nur…maafkan abang." Amir menangis seorang diri di dalam bilik. Baju kurung Nur Jiha di peluk erat.

"Abang tak nak Nur sedih bila abang tak ada nanti. Abang nak Nur bersedia dari sekarang untuk hidup tanpa abang. Abang terpaksa buat Nur benci abang." Ucap Amir lagi.

******************

"Nur Jiha?" Sebulan kemudian aku di datangi oleh tetamu yang tidak aku kenali. Emak dan ayah yang sudah sedia di ruang tamu menggamitku supaya duduk. Aku hanya memerhati lelaki yang tidak ku kenali itu.

"Saya Khalil, kawan Amir." Hatiku rasa panas mendengar sebaris nama itu.

"Awak nak apa? Saya tak nak dengar nama dia." Bentakku. Perasaan marah lebih menguasaiku sehingga aku tanpa malu bersuara kasar sebegitu.

"Nur….Jangan biadap depan tetamu. Maafkan Nur ye Khalil, Nur ni sejak keluar dari rumah Amir jadi sensitive pulak." Emak menegurku sekaligus memohon maaf dari tetamu kami itu. Aku hanya berpeluk tubuh.

"Saya faham mak cik. Maafkan saya kalau kedatangan saya ni membuatkan Nur marah. Tapi..Nur kena tau sesuatu." Ucap Khalil.

"Kalau awak nak cakap pasal dia. Baik tak payah. Saya tak nak tau." Balasku. Hatiku terhiris bila minggu lepas aku melihat roommateku membawa wanita lain pergi ke shopping complex. Hatiku bagai di tusuk sembilu melihat adegan mesra itu.

"Tapi awak kena tau Nur. Wanita yang awak tengok dengan Amir minggu lepas isteri saya, Iza. Amir terpaksa buat macam tu Nur. Dia terpaksa buat awak benci kat dia." Aku terkejut mendengar kenyataan yang keluar dari mulut Khalil. Emak dan ayah juga nyata terkejut.

"Apa maksud awak?" Tanyaku dengan suara bergetar.

"Amir buat macam tu sebab nak awak benci kat dia. Semenjak beberapa bulan yang lalu, kesihatan Amir merosot. Dia bimbang kesan dari kemalangan yang dia dulu. Dia syak dia ada penyakit berbahaya. Dia tak sampai hati nak tinggalkan Nur dan anak-anak. Tapi, dia kata kalau Nur benci kat dia. Tak la susah Nur lepaskan dia pergi." Aku rasa hendak rebah mendengar kata-kata itu. Wajah roommateku terbayang di mata.

Ya! Aku tidak nafikan semenjak beberapa bulan yang lalu, roommateku nampak berbeza. Wajahnya pucat. Ya ALLAH…kenapa aku tak perasan? Isteri jenis apa aku ni? Air mataku semakin lebat mengalir.

"Sampai hati abang Amir buat saya macam tu. Saya isteri dia, sepatutnya dia bagi tau hal ni kat saya. Susah senang kami boleh hadapi bersama." Esakku. Emakku mendekatiku dan memelukku erat.

"Saya pun tak sampai hati tengok dia Nur. Sebab tu saya datang ke sini. Lagipun isteri saya pun cakap tak sampai hati tengok muka awak time tengok dia berjalan dengan dia dulu." Beritahu Khalil lagi.

"Terima kasih ye Khalil kerana bagitau hal ni. Kalau tak kerana Khalil, sampai bila-bila la kami terus salah sangka kat Amir." Ucap Ayahku. Selepas berbual sebentar dengan ayah, Khalil meminta diri untuk balik. Aku sudah mengemas barang-barangku dan anak-anak untuk balik ke rumah kami. Sudah sebulan aku meninggalkan rumah itu. Aku berjanji akan menemani roommateku walau apa jua yang berlaku. Aku janji.

***************************

"Abang…" panggilku sebaik masuk ke bilik yang aku huni selama ini dengan roommateku. Aisya dan Ammar yang masih lena sudah aku letak dalam bilik mereka. Aku terkejut melihat tubuh yang terdampar lemah di atas katil.

"Abang.."Aku usap bahunya. Roommateku membuka mata. Wajahnya nampak terkejut melihatku.

"You buat apa kat rumah I ni?" Tanya roommateku dengan suara kasar.

"Maafkan Nur bang…Nur sayangkan abang. Nur tak sanggup tinggalkan abang. Nur takkan tinggalkan abang walau apapun yang berlaku. Nur sayang abang." Aku peluk tubuhnya erat. Roommateku terkaku.

"I dah ada orang lain. I dah tak sayangkan you." Ucap roommateku perlahan. Aku tahu dia bohong. Aku tahu.

"Nur sayang dan cintakan abang, baik dan buruknya. Nur dan anak-anak sayangkan abang." Ucapku. Masih erat memeluknya.

"Tapi…mungkin abang tak mampu jaga Nur dan anak-anak nanti. Mungkin abang akan pergi tinggalkan Nur dan anak-anak." Tiba-tiba roommateku teresak. Aku jadi pilu.

"Abang kena buat pemeriksaan dulu. Berubat. Jangan terus putus asa." Pujukku.

"Pak ngah pun pergi juga lepas pembedahan Nur. Dia pergi di depan mata abang." Esak roommateku.

"ALLAH sentiasa di sisi kita bang. Kita berusaha, berdoa pada-NYa dan kita tawakal aje lepas tu. Tapi…tolong jangan sisihkan Nur dan anak-anak." Ucapku. Roommateku membalas pelukanku. Aku dapat rasakan kasih sayangnya.

"Maafkan abang Nur…abang tak nak Nur tengok abang macam ni." Ucap roommateku.

"Nur pun mintak maaf bang…suka ambik tindakan terburu-buru. Kalau tak kerana Khalil, pasti Nur masih berdendam dengan abang." Ujarku. Roommateku mengucup pipiku.

"Aisya dan Ammar mana?" tanyanya.

"Mereka ada dalam bilik. Tertidur masa Nur bawak ke sini tadi. Sebelum masuk bilik ni tadi, Nur dah letak diaorang dalam bilik." Beritahuku.

"Janji dengan Nur ye bang…jangan pernah berahsia dari Nur lagi," Aku menagih janjinya. Roommateku mengangguk.

"Abang janji." Lafaznya.

"Esok kita ke hospital ye? Please bang… demi Nur dan anak-anak. Lagipun, Nur pun nak check gak. Nur rasa tak sihat semenjak dua menjak ni." Pujukku. Roommateku mengangguk. Aku tersenyum senang melihat persetujuannya.

"Ni mesti Nur demam rindukan abang." Aku hanya tersenyum masih menyelesakan diri dalam dakapannya.

*******************************

"Hasil pemeriksaan semua ok. Encik tak ada sakit merbahaya." Penerangan yang di beri Dr. Siti Hasnida melegakan hatiku dua minggu selepas kami ke hospital untuk membuat pemeriksaaan. Roommateku juga tersenyum lega.

"Tapi…kenapa saya rasa kepala saya bisa semacam, muntah, tak bermaya kadang-kadang pengsan, doctor?" Tanya roommateku. Aku juga angguk inginkan jawapan.

"Hmm…kami dah buat dua kali test. Semuanya ok encik tak ada penyakit berbahaya. Tapi…Puan Nur….." Dr. Siti Hasnida terdiam sebentar menarik nafas. Aku jadi cemas semacam. Apa kena dengan aku? Sebenarnya dua minggu lepas, selepas pemeriksaan kami terpaksa bergegas balik tak sempat nak tunggu keputusan pemeriksaan ke atas aku. Emak cemas bagitau ayah terjatuh kat bilik air, acu plak tak ada kat rumah, outstation ke Singapura.

"Kenapa dengan saya?" tanyaku.

"Ye doctor? Kenapa dengan isteri saya?" Tanya roommateku juga cemas sepertiku. Tangannya mengengam erat tanganku.

"Sebenarnya sakit yang baik. Tahniah Encik…Puan…Puan Nur mengandung. Empat bulan." Beritahu Dr. Siti Hasnida. Serentak dengan itu aku rasa mulutku ternganga. Roommateku pun nampak tergamam dan tiba-tiba tergelak gembira. Aku plak rasa muka aku di simbah dengan air hangat.

"Empat bulan ye Doktor?" tanyaku dengan rasa tidak percaya. Dr. Siti Hasnida angguk.
Kenapa aku tak perasan selama ni? Mungkin kerana permasalahanku dan roommateku membuatkan aku tidak peduli dengan diriku lagi masa itu, sehingga tidak perasan kehadiran nyawa baru dalam rahimku.

Tapi…cepat-cepat aku sedar. Kepala otakku ligat mengira. Sekarang dah empat bulan, ada lima bulan lagi sebelum anak kami yang ke tiga lahir. Aku rasa nak pengsan je bila mendapat jawapan. Maknanya anak kedua kami akan di lahirkan bulan 12. Hah! Bulan 12? Takkan la… Ammar lahir bulan satu tahun ni. Dan adiknya bulan 12? Mak….macam mana ni? Lepas ni mesti puas kena sakat, terutama si jahat acu tu.

"Kenapa puan?" Tanya Dr. Siti Hasnida.

"Cepat sangat." Ucapku spontan. Roommateku dan Dr. Siti Hasnida tergelak.

"Rezeki kan. Tahniah ye…Hmm…encik Amir jangan la risau tentang kesihatan encik Amir. Saya rasa, semua yang encik Amir alami mungkin kerana pembawakan budak." Ucap Dr. Siti Hasnida. Roommateku tersipu, aku menghadiahkan senyuman sinis. Heh! Itulah…sesuka hati je teka diri sendiri ada penyakit. Aku rasa nak sekeh je kepala dia. Buat penat aku je sedih-sedih dua bulan ni. Nak tergelak pun ada. Lucu je, kerana salah sangka aku dan roommate aku nyaris berpisah. Itu la..jangan memandai nak buat andaian sendiri.

************************

"Selangkah Nur pergi dari abang. Seribu langkah abang akan kejar." Aku mencebik. Ni la… ayat-ayat power yang tak leh pakai dari roommate aku. Tak logic.

"Kenapa Nur buat muka macam tu?" Tanya abang Amir.

"Abang ni…cuba la cari ayat yang logic sikit. Kalau Nur baru langkah selangkah, abang dah kejar seribu langkah tentula kita lebih jauh terpisah. 999 langkah lagi Nur nak kejar abang." Ucapku sambil tersenyum nakal. Abang Amir tergelak. Pipiku di cubit lembut.

"Isteri abang ni nakal. Maafkan abang ye Nur…abang janji takkan wat Nur risau lagi. Abang akan jaga Nur dan anak-anak kita sebaik mungkin. Si kecil dalam ni… Nur kena jaga. Mesti baby boy ni." Pesan Amir sambil mengusap perutku lembut. Sesekali dia mencuit hidung Ammar yang tertidur dalam pangkuanku. Aisya pun tidak di lupakan, wajah comel yang masih lena di tepiku di usap sayang.

Aku menyandar di dadanya. Aku ingat, aku tidak berpeluang lagi untuk menikmati hari bahagia dengannya. Tapi… ternyata ALLAH masih memberi kesempatan untuk kami bersama.

"Umi…." Rengekan halus Aisya menyentakku. Aku dan room mateku serentak berpaling ke arah puteri sulong kami. Ammar masih tidur dengan pulas. Tidak terganggu pun dengan tangisan kakaknya.

"Ye sayang….Umi kat sini." Bisikku.

"Bi?" Aisya merengek pulak memanggil abinya.

"Hmm…abi pun. Abi takkan biarkan umi, Aisya, Ammar dan adik jauh dari abi lagi." ucap Amir seperti berjanji. Bibir comel itu mengukir senyuman.

Amir menarik tubuh kecil itu ke dalam dakapannya. Tubuhku turut di dakap lembut. Aku dapat merasa kehangatan kasih sayangnya. Aku berdoa, agar kebahagiaan ini akan kekal sampai bila-bila. Semoga ALLAH merahmati kasih sayang kami.

note:

Slm… Sesapa yg belum bc roommate yg romantic sebelum ni mgkn agak keliru dgn ‘roommate’ dlm cite ni. LC nshtkan agr bc yg 1st dulu. Kpd yg prnh bc yg 1st, di sini LC bw p’khabaran t’baru tentang Nur Jiha n Amir. Roommate yg romantic II smbgn roommate yg romantic sblm ni. Bkn pe cume rs tpgil nak wat yg 2nd ni. Hope pmbc sudi bc n komen. Yg baik dtg dr ALLAH. Slh n silap dtg dr LC kelemahan sndiri. LC da htr nvel ‘Demi Cinta Liyana’. Tapi, LC kena bhentikan sbb hal2 yg b’bangkit. Kalo da yg sudi nak bc, nnti LC try upload dlm blog bru LC. Lps ni, mungkin muncul plak nvel Aku, Kau, Berbeza or masih adkh yg syg. tgh tggu ms yg sesuai.
posted by Penulisan2u @ 5:51 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
256 Comments:
  • At 15/11/09 7:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni

     

  • At 15/11/09 9:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat!!

     

  • At 15/11/09 9:47 PG, Blogger ayman fahym said…

    dh bcer rumet yg rmantik 1 dlu...besh...
    da lak smbungannya...hurm..teruskan berkarya..
    bhsa yg sng nk phm,da moralnya...
    thniah2

     

  • At 15/11/09 10:59 PG, Anonymous biena said…

    hahahaaa,,dh agak dh,,mmg pembwkn bdk,,
    lcu2

     

  • At 15/11/09 11:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke!!!
    teruskan buat citer best..
    sungguh..Tuhan sayang kat lc sebab bagi idea best...
    alhamdulillah

     

  • At 15/11/09 1:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best ...

     

  • At 15/11/09 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rakus!!!!

     

  • At 15/11/09 3:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha...
    bes cter nie....
    x sbr nk tggu karya yg sterusnye....
    gud luck!!!

    ~~~syu90~~~

     

  • At 15/11/09 3:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sdr atau tdk, Nur Jiha n Amir mgkn hidup dlm dunia realiti. Wtk hero n heroinnya xsmestinya smpurna.

     

  • At 15/11/09 3:27 PTG, Anonymous kiwi said…

    ngahahahaa..suspen btol laa..cetttttt!but nway cite neh mmg besh!terbaek!

     

  • At 15/11/09 4:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer cite nie.........

     

  • At 15/11/09 7:33 PTG, Blogger TAN-te said…

    hahahahaha lawak!!! produktif giler!!!!! nak blog!!!

     

  • At 15/11/09 7:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam lc..
    y 1st da bc..bes..
    n y ni..lg bes..
    so,im waiting 4 'demi cinta liyana..'
    ade blog..??nk tau..??
    keep on writing..
    niya1501@yahoo.com

     

  • At 15/11/09 11:04 PTG, Anonymous fzm2 said…

    best3..
    nk bl0g..
    bubbly_fzm2@yahoo.com.my

     

  • At 16/11/09 11:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memg bez lar..hehehe

     

  • At 16/11/09 11:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so funny...
    dalam gado pn lekat gak...
    mcm2 prsaan ada...
    tahniah penulis...
    bg la blog..,
    senang nk follow..

     

  • At 16/11/09 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Slm...thanks cz sudi bc crpen ni. blog lme LC da prob. blog bru blm stbil, tgh repair mana2 yg patut. Kalo btul2 dah ready. nanti LC inform blk. LC sdr xsmua org suke pe yg kita wat, pe2 tguran yg LC dpt dr pmbc LC akn try pbaiki.


    -LC-

     

  • At 16/11/09 5:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt...
    truskan kerkarya...
    GOOD LUCK....

     

  • At 17/11/09 12:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha
    romantik siot citew
    ni
    rse nuc bce lagi

     

  • At 17/11/09 12:17 PTG, Blogger sakurayaki said…

    suspen tp ending yg happy...
    keep it up..
    aja!aja!fighting!

     

  • At 17/11/09 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer nie...kelakor..suspen..sedih...gembira...truskan berkarya.

     

  • At 17/11/09 8:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cmne nk baca yg 1st..xde pun

     

  • At 18/11/09 1:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik juga cter ni
    romantic taww

     

  • At 18/11/09 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup la...
    cmne nak bce yg 1st?
    da pnt cri tade pown..
    anyway besh gler...
    lomantik sangat....=)

    dlia-blank_gurlz@yahoo.com

     

  • At 18/11/09 7:54 PTG, Anonymous sepatusang said…

    bes r..
    mnarik dabom tbabo..!!

     

  • At 18/11/09 8:22 PTG, Blogger LC said…

    Slm...yg 1st mmg kena cri btul2 dlm klksi cerpen. try click koleksi cerpen kat atas tu click kat ruangan carian tajuk karya n taip roommate yg romantic, carian awal. Da pmbc yg email LC mnta add blog. Tp LC blm dpt bg cz LC msh try wat bru, tp mcm xjd gak.. LC try mnta tlg kwn LC btulkn pe2 yg ptut dlu, kalo dah ok, InsyaALLAH LC akn email kat email pmbc yg da tinggal email.

    Email LC ( nilza_nurazna@yahoo.com.my )

    -LC-

     

  • At 19/11/09 12:03 PTG, Blogger Leeya Hezlin said…

    smbungan yg menarik..
    cite yg 1st 2 pn best sgt2..
    kelakar la nur dgn amir 2..
    gduh2 pn ank nk msuk 3..
    pe2 pn congrates writer..gud job..
    truskn b'karya

     

  • At 19/11/09 8:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez gle ctey neyh..
    lwk..
    fmly yg bhgie...
    tp yg xthnnye..
    laki dy 2..hahahahaha
    lwk tol..
    nseb bek kwn dy gtau bnd sbna kt nur..
    lau x..
    smpai ble la 2...
    nway..
    congrate..

     

  • At 20/11/09 4:10 PG, Blogger Daniera said…

    bestnyer...tak sangka da lama tup2 ada lak sambungannya :) tq2

     

  • At 20/11/09 7:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez nyer..
    bhgia kn?

     

  • At 20/11/09 8:11 PTG, Anonymous fa said…

    best..best..
    kedua cerpen best..
    tahniah!

     

  • At 21/11/09 6:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2..tahniah penulis...

     

  • At 22/11/09 11:56 PG, Anonymous blev said…

    bestlah...xbace g yang first...kene cr nei..hek2...gud job LC

     

  • At 22/11/09 2:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waa!!tibe2 jiwe jd sebak bile bace cite ni..!!!!!besh sgt2..huhu;p

     

  • At 23/11/09 12:26 PTG, Blogger niza said…

    salam,,,LC,,congret,,k,
    you dpt tarik pmbca dgn tajuk
    cerpen nie dulu,,,then you punye citer pon,,
    ad idea yg tersendiri,,
    and the most important is,,
    cara penulisan you,,seng difahami,,xde
    ayt yg belit2,,dgn syarat,,
    kne baca yg bhgian first dulu,,right??

    tp,,kalau xbce part first dulu tu pon,,
    still lg ble fhm,,
    teruskan berkarya keyh,,

     

  • At 24/11/09 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Slm...thanks pd yg bg komen. di sini LC bg blog nvel demi cinta Liyana. LC dah try htr email pd yg email LC, tp mcm da prob je. blog ni msh byk yg krgnya, LC try pbaiki dr smasa ke smasa. bab 1-6 dah da. InsyaALLAH LC akn upload bab bru stiap hr sbtu.

    http://demicintaliyana-lc.blogspot.com

    -LC-

     

  • At 25/11/09 3:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes tp boleh x jgn pkai shortform dlm cerpen/novel..mintak sgt kt sume penulis

     

  • At 25/11/09 11:19 PG, Anonymous ishatasya said…

    hasil karya yang baik... mula2 tu pun sya kurang paham..sbb tak bc 1st edition.. but it's ok... cara penceritaan dari awal okay... keep it up! tapi itulah... manusia zmn skg suka buat spekulasi sendiri sblm menerima keputusan yg sebenar... lumrah alam...

     

  • At 25/11/09 9:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm sy da puas carik, tp x jumpa la yg 1stnyer.. ley x penulis kc link?? please...

     

  • At 25/11/09 10:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    http://penulisan2u.blogspot.com/2009/08/cerpen-roommate-yng-romantik-html

    Slm... try cari gune add d atas je dulu. kalo xdpt gak, tggal email. kalo blog utk cerpen2 LC dah ok, insyaALLAH LC email, bg add blog tu.

    -LC-

     

  • At 27/11/09 11:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah lame dah...xsgka da smbgnnya. hahaha...ingatkn nak sedih2, tp lucu plak.

     

  • At 28/11/09 7:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha.......
    lawak......lawak....
    citer bukan main saspen lg last lain plk yg jadi....
    takde smbgn lg ker???????
    aq setia menunggu.....he3
    cpt r upload eh alu nk smbg....

     

  • At 29/11/09 7:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pening la ..roommate tu ape?

     

  • At 2/12/09 4:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xdpt pon cri roomate yg romantik.. nk bce!!!

     

  • At 2/12/09 6:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Slm.. g ke blog cerpen LC.

    http://koleksicerpen-lc.blogspot.com

     

  • At 6/12/09 10:43 PG, Anonymous smile4eve said…

    hehe... sweet giloss....

     

  • At 6/12/09 5:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet..romantik..best sgt..:)
    tahniah LC..

     

  • At 10/12/09 12:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gyle cite neh...
    huhuhu romantik..
    rasa nk bace skali agy jew.
    tahniah!

     

  • At 11/12/09 10:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2...
    klu ada smbngan lg best gak...
    romantik,lawak,sedih and happy ending...
    good job writter...
    TAHNIAH

     

  • At 12/12/09 2:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rase best gile baca citer nie
    jln citer menarik

     

  • At 12/12/09 2:44 PTG, Blogger "starlover" said…

    *gelak* hahaha lawak gila, tapi sweet. well done =D

     

  • At 14/12/09 4:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rezeki...

     

  • At 19/12/09 9:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter yg cute..
    hehehe..
    tgelak jek bile bace...
    sy n roomate sy ckp...BEST!!

    -junfirda-

     

  • At 19/12/09 4:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..mmg best,,nak rumet romantik gak la..hehehe

     

  • At 22/12/09 6:20 PTG, Blogger Adelia said…

    Hho*.
    Bguusss...!!!!!!!!!!!

    (blog walking... >.<)
    jujur loo,, saya suka bgt bca" cerpen ky gni.

    hmm...
    Blh tukerann link, gaa??

     

  • At 22/12/09 8:18 PTG, Anonymous sya88_methionine said…

    citer ni menarik....
    klu gunakan bahasa yg proper sikit, i mean pemilihan perkataan yg lebih kritis n gramatis sy yakin LC bleh pergi lebih jauh...

     

  • At 24/12/09 1:38 PG, Blogger zananis said…

    serius la..cita nie mg best..best gla2 pny best..hahaha..part lawak 2 mg lawak gla..part sedih mg sdh..

    thumbs up kat LC..pandai tulis cerpen..dlm lawak2 ada sedih..mood tiba2 ja bley ubah dr lawak ke sedih pas2 ke lawak balik..hehe..

    loves ur story LC..

     

  • At 27/12/09 11:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite ni, cerdik ar LC main dgn multi mood. tahniah & keep up the good work:-D

     

  • At 6/1/10 5:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehe

     

  • At 13/1/10 12:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    produktif gler citer ni.best gak.tpi some parts ade yg x logik ganas btol bini dye




    ~enna n eiyzza~

     

  • At 13/1/10 12:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite dia....

     

  • At 16/1/10 1:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penyambung yng baik,,
    i suka cter nie,,
    klo dpt smbung lg pon ok,,
    tapi ape pon best r..

     

  • At 17/1/10 11:51 PTG, Anonymous skymilez said…

    bez n klaka gak.. hi3..
    i like it..

     

  • At 20/1/10 11:47 PTG, Anonymous khazie said…

    hahaha...
    best gler bca cte nie...
    klakar...
    he3...tahniah!
    teruskn b'karya...

     

  • At 22/1/10 9:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite paling best pernah baca!!!

    BOXOFFICE!

     

  • At 26/1/10 9:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best betol..sampai kt part ye sakit tu sedey222...sampai nangis ni
    thnh

     

  • At 29/1/10 8:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok.. . .

     

  • At 30/1/10 7:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2!!
    saye suke...mcm bahagie...
    nasib baek roommate nye cume kne pmbwkn budak....
    hehehehe...trskn brkarya dgn lebih baik lg...

     

  • At 5/2/10 7:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke ngt..bes.
    spi kuar air mata ni bca..
    agree wif some reader, mmg nur n amir cam cite dlm realiti life.
    so, org x rse kite mbca n byangkan situasi yg fana..
    btw..keep it up dis gud work..
    p/s 5 bintang..hehe..

     

  • At 19/2/10 4:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cte dier...ikhlas dara aini uitm,kampus samarahan...huhuhuhuhu.....

     

  • At 22/2/10 8:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best la....truskn usha k......go go fhitng!!!!!

     

  • At 26/2/10 11:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez...
    zes ziler...
    x pnah pun dgr citer mcm ni..
    anak dekat2 jarak dia..
    org skrg ni mesti malu kalau jd mcm ni..

     

  • At 27/2/10 8:28 PG, Anonymous kemetot said…

    huhu..besh besh..yg seken nih lg bes dr yg pes

     

  • At 27/2/10 6:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Kwn2 aku da kes mcm ni. dua2 skls plak tu...tp riak muke diaorg time nak ckp tu..mcm tsipu2 je.

     

  • At 2/3/10 8:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    interesting story..

     

  • At 9/3/10 4:02 PTG, Anonymous hoho said…

    mmg bes ar citer nie..aq suka sgt kat roomete dier

     

  • At 12/3/10 2:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    brUtaL jew ayt...hehe

     

  • At 15/3/10 12:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    romantik giler cite ni...yang lawak tu suami dia yang alah sebb isteri mengandung...kalau macam tu kan best...sama adil, suami alah isteri mengandong...so sama2 tanggung...klu macam tu nak roomate romantik la jugak...tapi memang best giler cite ni...tahniah di ucapkan....

     

  • At 21/3/10 12:36 PG, Anonymous honey_dew said…

    wah , best gile .
    LC , awk dah bole buat novel
    confirm laku .
    ramai peminat novel yang suke novel2 kelakar .
    awak ade bakat tu .
    tibe2 rasa tak sabar pulak nak jadi ibu .
    haha

     

  • At 26/3/10 3:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hahaha....sweet je diorang ni...
    best..Best...!

     

  • At 29/3/10 1:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best glew...lau btl ad yg sgt2 sygkn kte cm 2,hargailah btl2..hehhe

     

  • At 30/3/10 1:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha...bes lh cite nie...

     

  • At 30/3/10 8:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni bestttt..

     

  • At 4/4/10 8:13 PTG, Anonymous aminah said…

    good..............keep the good work...walaupn xbeberape paham hai maklumlah org nak baru masuk 14thn......yg penting ALL THE BEST.......

     

  • At 9/4/10 6:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baca "Hanya kamu" di http://jombacanovel.blogspot.com/

     

  • At 10/4/10 5:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best... tue jew yg leh bg komen

     

  • At 10/4/10 10:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    WHAT AWONDERFUL STORY
    DAMN LOVE IT

     

  • At 12/4/10 3:30 PG, Anonymous MATAHARI said…

    TANIAH,SEPANJANG SY BCA CERPEN KAT DLM NI,PENGOLAHAN CRITA U PALING BEST,BUAT KELAKAR PUN X NMPAK MCM BODOH

     

  • At 16/4/10 6:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye bace cite ni..samapi nangis sy bce..huhuu ♥

     

  • At 23/4/10 7:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best,, tq

     

  • At 23/4/10 10:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie best lar...
    tahniah...
    jalan cite yea cute...

     

  • At 27/4/10 7:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sonok ku bc mnda ni. seswai ngn jiwa. bhsa pn cun. lawak n serius. tersntuh gak hti bc. gelak bsar gak ku bca dier ni. watevar mmg cool n best sgt. thumbs double up.

     

  • At 1/5/10 1:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bolehla.

     

  • At 1/5/10 11:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i can totally relate to ur story cos my son pun md ammar n my dotter is also aishah...=D

     

  • At 3/5/10 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    http://penulisan2u.blogspot.com/2009/08/cerpen-roommate-yng-romantik.html

    sesiapa yng belom baca lagi roommate yg romantik 1. cni saya serta kan link..
    kedua2 cerita nie best..cuma pada permulaan cerita agak keliru ttg roomate tersebut..
    apa2 pun..gud luck n teruskan perjuangan dalam penulisan..^^

    -tomomi yan-

     

  • At 5/5/10 6:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Novel terbaru LC di penulisan2u, 'Salah mencintainya'.

     

  • At 11/5/10 5:21 PTG, Anonymous safya said…

    nice story..ayat yg sempoi..

     

  • At 13/5/10 2:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgttt..
    idea yg kreatif..
    sy xbce yg 1st pnye..
    2la igt pe la rumate td..
    bgus..
    kreatifla..
    5star:)

     

  • At 13/5/10 8:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best betul citer nih... dlm sedih2 pun, ada lawak... tahniah! sayang nak baca cepat2. takut cepat abis citer...

     

  • At 14/5/10 2:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sngt

     

  • At 15/5/10 6:14 PTG, Blogger nurhaffiza s.s. said…

    hahaha...funny~

     

  • At 18/5/10 11:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yang episode 1 nye xjmpe pn

     

  • At 19/5/10 9:28 PG, Anonymous syasya said…

    best cite ni tap sy x baca yg 1 punyalah
    kat ne ye?

     

  • At 19/5/10 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    episod 1 kat
    http://penulisan2u.blogspot.com/2009/08/cerpen-roommate-yng-romantik.html

    yng kat atas tu, mmg mcm tu.

     

  • At 26/5/10 12:55 PTG, Anonymous jizanny said…

    tersenyum saya baca crita ni...best sangat..kisah yang romantik&funny...pengolahan cerita yang memang menarik..syabas buat penulis...teruskan berkarya dgn crita2 yg menarik n tip top!!!

     

  • At 28/5/10 11:01 PG, Anonymous ina said…

    bez giler...troskan usha berkrya erk...

     

  • At 2/6/10 5:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kejap ktawa, kejap senyap,kejap ketawa lg... lucu giler..

     

  • At 6/6/10 4:06 PTG, Anonymous Nur Hidayah said…

    adoii..xtahan nk pecah perot baca cerpen yg fes n 2nd..gud job LC..ayat sempoi giler..mmg jalan crita yg baek tk kedua2 cerpen!!!! 哈哈哈!!!!

     

  • At 15/6/10 1:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    TAHNIAH
    citer yg menarik...
    Ayat yg kreatif dan senang nak faham

     

  • At 16/6/10 1:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud story...taniah kpd penulis
    x baca ag yg 1st...huhuhu
    =)

     

  • At 16/6/10 3:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala x bc yg 1st.
    tup2 bc 2nd...
    1st msty best n

     

  • At 16/6/10 3:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mnarik n x bowing......

     

  • At 24/6/10 10:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita niew best sangat2..tahniah..

    comel ja..

    truskn berkarya k..

     

  • At 24/6/10 11:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehhe,lwak gk...

     

  • At 27/6/10 1:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke sgt!! ;)

    ara

     

  • At 1/7/10 5:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hihihi..
    best la citer nie..
    sonok biler bace..<^_^>

     

  • At 2/7/10 10:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2 cter ni..hehehe...

     

  • At 3/7/10 3:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler.....cam nie bqu da fell nk bca...gud job.

     

  • At 6/7/10 9:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    orait. best bg org brutal cm aku ni

     

  • At 6/7/10 9:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x bce ag roomtes 1st...xp yg ke 2 nie...oky..mcm2 der...nk ngs pn de,nk ketawa pn ader.......g00d j0bbbbbbb....

     

  • At 7/7/10 4:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best r citer ni...part sedih ada,hepi ada,....best!!!-mi-

     

  • At 7/7/10 5:40 PTG, Anonymous fatimah said…

    kelakar betul!!!!sedih pun ada..memang enjoy..xla boring sgt............

     

  • At 13/7/10 11:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku leh termenangis bc cite ni... giler kentang punya sensitif jiwa aku hari ni... anw cite ni mmg best... walaupon x bc lg citer yg 1st...

     

  • At 19/7/10 11:09 PG, Anonymous dhera said…

    best arr cite ni...
    kreatif!!!

     

  • At 31/7/10 1:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel cte ni........

     

  • At 14/8/10 12:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best r suke kat nur tu...

     

  • At 14/8/10 3:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer cite ni...kalo blh aku pun nak dpt anak yg byk cuma perlu tunggu suami je untuk dtg ke pangkuan..

     

  • At 17/8/10 10:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best n lawak la cite ni..

     

  • At 24/8/10 8:06 PG, Blogger Wawa Zolkepli said…

    wah. tahniah2!! best jugak cerita die.
    tapi jalan cerita die tuh da biasa sangat.
    tapi dpt cover ngn penggunaan bahasa yang kelakar2.
    lebih enjoy bile bace.
    teruskan bkarya.
    wawa want some more!! hahahah~

     

  • At 29/8/10 1:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asssalamualaikum..
    thanx 4 da story..
    citer nie mmg bez..
    wlu xbce yg pertama tp xkeliru pon...
    seronok ar gak..
    xsabar nak tggu citer lain..
    going to read da first now..
    gegege..

     

  • At 30/8/10 9:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam..novel terbaru LC di penulisan2u 'Salah mencintainya'..

     

  • At 31/8/10 8:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik...

     

  • At 2/9/10 1:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la....sy suka...

     

  • At 6/9/10 1:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah2..best cite ni...

     

  • At 8/9/10 11:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    well done lc.. a very gud j0b..!!
    ade unsur saspenz, cdey, hepi,
    klakar pown ade.. even x
    bce yg fez pnye p0n dpt phm..
    tr0skn brkrya...mubarakallah..!!

     

  • At 14/9/10 2:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez cter niey!!tp lg bez lau dpt bce first story..pnt da crk..tp tak jmpe pon..:( camne erk??

     

  • At 14/9/10 7:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam..yg 1st tu bleh cari guna add kat bwh:

    http://penulisan2u.blogspot.com/2009/08/cerpen-roommate-yng-romantik.html

     

  • At 15/9/10 1:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite nie..
    saye suke sngat..
    congrates to the writer..
    keep it up ya..hehe

     

  • At 26/9/10 12:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menariiikk.!!

     

  • At 8/10/10 12:29 PTG, Anonymous mira95 said…

    susah nk dpt suami cm 2 bek,,saba,, penyayg........... gud idea,,,........

     

  • At 11/10/10 12:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu best cter ni ske sgt...menarik kelakar pm ader gk
    smpai tergelak ader la ckit2...syabas penulis!!!

     

  • At 15/10/10 3:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestla citer ni...t'haru..alhamdulillah diorang dapat kembali bahagia..

     

  • At 19/10/10 1:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    listen here LC,
    best gila kisah ini.
    u buat lah novel kisah yg mencuit kita mcm ni.
    plus pcya atau tak my classmate dulu mmg ada yg kembar thn.

     

  • At 25/10/10 2:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best glew cte ny ... mnarik sgt2 ...
    wat la lg cte cm ny psti ad yg b'minat ..
    u can approve anymore ...
    gud luck =)

     

  • At 30/10/10 6:07 PTG, Blogger Leenz said…

    hahaha..mmg rmantik.. i like ;)

     

  • At 31/10/10 12:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak r..................................................................................................

     

  • At 9/11/10 1:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgt2 seronok..tade ke roommate yg romantik 3??seronok sgt lah..

     

  • At 12/11/10 8:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very nice....sweet

     

  • At 13/11/10 11:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet.... beshh... hihi

     

  • At 14/11/10 11:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita mudah difahami teruskn berkarya...

     

  • At 16/11/10 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni...x baca lg yg pertama, nanti nak cuba cari... teruskan berkarya..

     

  • At 17/11/10 6:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....
    ahaks! adoi!!!!
    lps bc yg nih....tba2 sya fkir...
    subur gler nur jiha nih....
    bla trngt cerpen yg 1st 2....hahaha
    nk tergelaklah plak!!!
    paper pon...
    god jod writer LC....
    keep writing 4 more bes stori!!!!!
    hwaiting!!!!(brusaha dlm bhs korea)

     

  • At 18/11/10 5:37 PTG, Anonymous jann said…

    salam!!!

    ahakss!! lawak gler...
    amir pon stu ngaa...cian jiha...
    although that..
    congrats to the writer...
    sambongannyer dri roomate romantic pertame...
    2-2 lawak santai....hehehehe!!

     

  • At 20/11/10 11:48 PG, Anonymous LYDIA WAWA said…

    Saya suke citer ni ar.......Lawak ar.......Tapi kn,ade ke suami camtu?

     

  • At 23/11/10 12:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best n lawak sgt2... thnkz pd LC..
    hilng sume stress y der..
    aahh.. der suami cmtu erk..?? nk r sowg cmtu.. ngee~
    amir n jiha.... sweet sgt2..

    -risya qistina-

     

  • At 24/11/10 3:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt cite ni. . . .

     

  • At 24/11/10 9:02 PTG, Anonymous amira said…

    cmne nak baca 1st cerpen dy?
    yg roommate yg romantik part 1?
    dah cari x jumpa

     

  • At 26/11/10 4:20 PTG, Blogger syu'ada said…

    salam . .
    mcmane nak bace roomate 1 . .tak jumpa pon . .

     

  • At 26/11/10 8:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweete......
    sy ske cter nih...

     

  • At 26/11/10 11:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x jumpe roomate yg romatik i ??? mne nk cari??

     

  • At 27/11/10 7:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    roommate yg romantik i... tajuk dia 'roommate yg romantik' je. xde i or.. 1. try add ni

    http://penulisan2u.blogspot.com/2009/08cerpen-roommate-yng-romantik.html

    yng kat add tu mmg mcm tu bkn 'yang'

     

  • At 30/11/10 12:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    caitt..hahaha
    nasib baek x sad ending..

     

  • At 30/11/10 4:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm..bley tahan a cite nih..
    c0ngrats..,

     

  • At 30/11/10 10:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahahhaha...cite nie best3....
    klu bole buat la ce lg ea....
    nak sgt bce lg...
    part2 dy mmg mnjd....hahahahhaha...;)

     

  • At 3/12/10 9:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bezzzzzzzzzzz gilerzzzzz.......

     

  • At 7/12/10 12:33 PG, Anonymous WanZ said…

    next time bley buat novel..best la citer ni..

     

  • At 12/12/10 12:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt cte nieyh!! kalau leyh nty wat novel lak tuk cte nieyh..huhuhu
    congratzzzz!!!

     

  • At 13/12/10 3:55 PTG, Anonymous spatula said…

    bezzz sgt...bravo2

     

  • At 15/12/10 11:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel tbaru penulis 'salah mencintainya'

     

  • At 20/12/10 10:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow bezzz sgt..
    klakar,romantik

     

  • At 22/12/10 9:17 PG, Blogger "Just Open It" said…

    first baca confuse haha rupanya ada lagi story yg first hehe em so far ok LC teruskan usaha .haa takutnya kalau jadi mcm Nur dlm stry ne kuat sangat beranak hahaha

     

  • At 27/12/10 7:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best..keep it up! hehe
    isteri yg bru tal n hsband yg jiwang carrott...sesuai sgtt...=)

     

  • At 6/1/11 11:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyee.. hepi,pastu cdih la plak.. sebak dh rs ms roomate die sakit..ingt nk mati dh.. huhu
    hepi ending..
    syabas!!! =)

     

  • At 13/1/11 10:24 PG, Anonymous Baby said…

    best...suke sakat orang...

     

  • At 13/1/11 8:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler...ingt kn ending sdih tp nsib baik tak....hehehe=)

     

  • At 16/1/11 12:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nak mampos citer ni...gelak sorang2 ak baca..tahniah kepada penulis...anda memang berbakat r...nanti bolehla dibukukan...

     

  • At 17/1/11 10:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh nya. dari mula baca dah rasa seronok

     

  • At 29/1/11 7:41 PTG, Anonymous aisyah said…

    best nyew citew ney...
    truz an bkarya 0k..

     

  • At 4/2/11 12:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best!!!!!!!!

     

  • At 12/2/11 2:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gle cte ni..
    wt la smbungan ag...

     

  • At 16/2/11 4:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terbaek ar,,

     

  • At 28/2/11 5:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best!!!...A+ la citer nie....

     

  • At 28/2/11 11:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow,,,,btol gempak la cter ni!!aku suka sgt

     

  • At 16/3/11 4:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bEst giLe....mOrAL vALue pOn bgUs....jLn citE pOn mNarik....riNgkAs tpi iSi pAdAt...

     

  • At 18/3/11 10:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam.. eh.. xsgka de gak yg bc lg citer ni.. rmai gak yg mnta citer ni di sambung. lc xwat smbungan citer ni.. tp lc tgh berusaha wat nvel 'kerana terlupa' kisah anak kpd psgn ni. anak yg si nur kandung skrg mnjadi watak utama... hope leh siap. cuma bhs lc dah pbaiki ckit.. lc hormati teguran pmbc.. jgn pakai bhs psar sgt... kih3.. sorry..

    -LC-

     

  • At 7/4/11 12:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    really nice citer ne..sempoi but sweet..keeep up yer LC..nyway..tunggu for da next citer..:)

     

  • At 30/4/11 5:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    slm LC..nak tanya ckit kat ne bleh bli novel "roommateku yg romantic" ni???bila saya baca secara online ni rasa cam tringin nak bli bukunye!!!

     

  • At 30/4/11 11:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam... citer ni x d bukukn pun.. blm de rezeki.. hehehe.. tp utk nvel kerana tlupa.. (kisah anak2 diaorg) lc tgh wat. 65% dah siap. kalo dah siap.. insyaALLAH LC akn post kat P2U or lc akn try wat blog utk nvel 2. pe2 brite... lc akn inform blk kat fb lc.. 'lc nurazna' (lc.jombaca@gmail.com)

    -LC-

     

  • At 21/5/11 9:12 PTG, Blogger nurarinaqistina said…

    BEST GILE BACE cite ni :) kalau komik pastu ade gamba lagi best xD!

     

  • At 2/6/11 12:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    saya suka cerita ni..best..saya harap anda dapat buat yg lebih baik daripada ini ...good luck.....

     

  • At 2/6/11 12:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best lar...

     

  • At 10/6/11 11:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I wish that my future will be like this..awesome..

     

  • At 17/6/11 5:44 PTG, Blogger Erin Ab. Rahaman said…

    kelakar sngt ! sedey pown ade . yg pnting cter niey mmg best ! serius ! :):)

     

  • At 18/6/11 11:43 PG, Blogger D' Black Writer said…

    Wah best sangat2... buat lagi cerita banyak2 ya!!! Macam-macam perasaan ada semasa sy baca.. serius best!!! My blog:

    wirawanceritera.blogspot.com

     

  • At 22/6/11 12:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i love is story...
    bahagia sgt...

     

  • At 22/6/11 4:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    romantiknye LC..cgt mnarik cerpen nie..keep it up..

     

  • At 30/6/11 2:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat...
    tahniah

     

  • At 16/7/11 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sumpah best cter nih !!!!

     

  • At 19/7/11 5:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gle..
    good job...:)

     

  • At 26/7/11 4:39 PTG, Blogger Zubedd Says said…

    super duper best! :)

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group