BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, November 15, 2009
Cerpen : Bidadari Hati
Nama Pena : eury athena

Melepasi pagar besi yang terbuka secara automatik itu, mataku cepat menangkap susuk tubuh Pak Hamid, driver Datin Zahirah. Setelah bertegur-sapa, bertanya khabar, aku terus masuk ke dalam banglo mewah itu. Tahap kedinginan penghawa dingin rumah benar-benar melegakan kulit tubuhku yang dah beberapa jam di'panas'kan oleh terik sang mentari di luar. Muse masih berlagu di telinga dengan Time Is Running Out. Anak tangga ke tingkat atas segera kuburu.

Aku berpampasan dengan seseorang di tangga. Dia menuruni tangga. Aku pula mendaki anak-anak tangga untuk ke bilik Mira. Dan tatkala aku mengabaikan kehadirannya…

Bukk!!

Baru dua anak tangga kudaki, bahuku dilanggar kuat dari arah hadapan. Punyalah luas tangga kat rumah ni, kenapa la si mangkuk ni nak turun ikut side aku?? Aku, dengan MP3 aku sekali jatuh tergelimpang kat lantai jubin tu. Buku-buku yang aku pegang tadi pun dah bertaburan sana-sini. 'Melaun' tu tegak berdiri di sisiku. Tiada ucapan maaf darinya. Aku tunduk. Mengutip semula 'harta'ku yang bertaburan.

"Ala…! Rabun tahap kronik ke buta? Orang besar bagak macam ni pun nak langgar ke… Pergi optical centre la, check!" Rungutku dengan nada kuat. Sedikit pun tiada rasa bersalah berkata demikian. Kerana dari cara pemakaiannya, aku seakan boleh mengagak gerangan manusia yang ada di hadapanku ini. Tak Pa'e, si Zach kawan si Iskandar yang tua beberapa tahun dariku itu. tak mungkin Iskandar sebab dia lebih senang memakai seluar pendek ketika berada di rumah.

Dah lebih dua bulan aku bekerja di rumah ni. Orang-orang dalam rumah ni pun dah naik 'kamceng' dengan aku. Malah jadual harian mereka pun sudah kuhafal benar. Pagi-pagi Sabtu yang berbahagia ni, sapa sangat la yang ada di rumah. Dato' Latif dah tentu dok mengukur luas padang golf dengan business associatesnya. Datin Zahirah dengan kerja amalnya yang tak pernah habis atau paling tidak 'melepak' dengan kawan-kawan. Yang ada kat rumah, yang pastinya orang gaji rumah, Mira, anak bongsu Datin Zahirah, serta Iskandar yang dah bertekad nak 'menggempa-bumi'kan banglo ni dengan member-member jammingnya di bilik 'khas' di hujung tingkat dua.

So, dengan muka yang dibuat-buat comel, aku mendongak memandang si pesalah a.k.a orang yang langgar aku sampai berdebuk jatuh atas lantai cantik Datin Zahirah ni. Bersedia untuk memerli orang itu dan memulakan perbualan ceria kami pada pagi itu.

Anak mataku menangkap imej seorang lelaki. Dengan ketinggian 5 kaki 8 inci, rambut lurus yang agak panjang dan tak terurus, mata kuyu, muka 'malas dan mengantuk' ala-ala Doug Robb Hoobastank versi Melayu, t-shirt hitam yang penuh corak dan tulisan entah apa-apa, dan jeans fesyen koyak-rabak sana-sini, lelaki itu tunduk memandangku dengan wajah pelik. Ape? Dia ingat aku ni endangered species ke hape?

Tapi… Yang dia ni sapa? Tak pernah tengok pun! Member baru Iskandar ke?

"Instead of giving 'that' silly advice, you yourself should go to nearest optical centre! Also, don't forget to train your tongue to say 'I'm sorry'… It's the magic words you know, especially in this kind of situation!" Dengan muka angkuh dia berkata begitu.

Aku juih bibir ke depan. Weih! Mamat baru bangun tidur ni sedar ke tak sedar nih? Dia yang langgar aku, sedap-sedap aje dia maki aku dengan bahasa penjajah tu! Sengal ubi keledek betul! Dah la badan bau lori sampah majlis perbandaran, sekali-sekali dengan perkataan dari mulut dia pun bau macam longkang…

"Kalau betul mata awak terang lagi jelas, kalau betul awak jenis orang beretika penuh adab, kenapa awak tak mengelak dari bertembung dengan saya tadi?" Tempelakku. Muka lelaki itu mula merah.

"Suka hati saya la nak jalan kat mana sekali pun! Awak tu, lain kali bila berjalan pandang depan. Bukannya menunduk. Faham?!" Ooo… boleh cakap bahasa Melayu rupanya. Ingatkan omputeh berkulit sawo matang tadi.

First impression; aku meluat tengok lelaki berlagak tak tentu arah ni! Is, kat mana kau kutip kawan kau yang sorang ni? Entah dari lubang cacing mana dia datang, tup-tup nak tunjuk lagak kat rumah orang!

"Peduli apa awak kalau saya nak jalan tunduk ke, merangkak ke… jalan dengan tangan ke… Awak… Saya… Kita ni sama-sama datang rumah orang. So, tak payah berlagak bagus la… Sedar-sedar la diri tu sikit!" Aku menujah-nujah dadanya. Cuba menyedarkan dirinya dan diriku sendiri berkenaan 'kedudukan' kami di rumah itu.

"Woi, Johan! Kata nak tengok kita orang jamming!" Suara jeritan Isakndar 'berperang' dengan bunyi gitar dan drum yang tengah di'sound-check' yang membingitkan deria pendengaran, sekaligus mematikan perbalahan kami.

"Kejap! Aku jumpa spesis pelik la kat bawah ni!" Giliran lelaki tak siap ni pulak menjerit.

Aku dikatakannya spesis pelik? Dia yang macam spesis ungka cabuk, dia tak sedar…

"Spesis pelik?" Ada nada hairan dalam suara Iskandar.

Kepala Iskandar dah tercengul dari tingkat atas. Bila dilihatnya aku la yang dimaksudkan 'spesis pelik' tu, Is terus ketawa.

"Ooo… Itu Ann la! Tutor si Mira… Hai Ann!" Iskandar mengangat tangan sambil tersengih. Dengan muka pahit-pahit payau tengah dalam anger management, aku senyum dan membalas sapaan Iskandar.

"Budak kelam-kabut tak ada budi-bahasa ni jadi tutor? Biar betul?" Perli lelaki yang dipanggil Johan oleh Iskandar tadi. Muka aku dah tak tahu dah tukar kaler apa. Yang pasti, kaler yang boleh menunjukkan rasa marah dan geram la! Berani dia mempersoalkan kelayakan aku untuk mengajar sedangkan Datin Zahirah sendiri dah approve aku dalam siri ujian kelayakan yang dia buat.

"Ala… Kira okey la tu! Mira tu nak ambil UPSR aje tahun depan. Rilek la!"

Iskandar menuruni anak tangga. Berdiri di antara aku dan Johan. Silih berganti dia memandang kami. Mata Johan masih menjilat wajahku. Macam ada benda aje dia tak puas hati dengan aku.

Satu saat. Dua saat. Tiga saat. Entah sampai saat ke berapa, kami bertiga masih diam tanpa suara. Aku pandang anak mata Johan yang dah macam nak keluar api. Johan membalas pandanganku. Tajam. Sorry, aku tak nak kalah dalam 'perang mata' ni! Iskandar pulak pandang aku dan Johan silih berganti. Tak tahu macam mana nak damaikan kami berdua.

"Bang Jo! Aik, napa semua tegak je ni?! Kak Ann! Napa ni? Main robot-robot, ek?" Mira turun menyoal dengan muka polos. Baju Johan ditarik-tariknya minta perhatian. In case kalo korang tak tau la kan, dalam permainan 'robot-robot' ni pemain boleh 'dibekukan' dari melakukan sebarang aktiviti oleh pemain dari pasukan lawan sehinggalah ahli pasukannya yang lain datang menyelamatkannya.

Aku mula tak senang hati bila mendengar Mira menyoal dan beraksi mesra mamat berperangai ungka tak mandi ni. Mamat ni ada kena-mengena dengan famili ni ke? Tak kan la kot? Snobbish semacam aje. Langsung tak sama macam famili Datin Zahirah yang mesra satu alam semesta tu. Muka pun lain giler! Rupa mamat ni macam ada kacuk Cina aje aku tengok.

"Mira, bagitau 'cikgu' Mira ni… Lain kali berjalan guna mata. Mata lawa-lawa jangan letak kat kepala lutut!" Perli mulut 'busuk' mengalahkan makan sepapan petai hidup tu.

Arghh…! Mamat mata kecik yang serabai dan sengal!

"Is, Ann rasa kawan-kawan Is semua tip-top. Apsal yang ni peragai macam hampeh? Langgar bahu sket pun dah berkudis hati. Mira, sapa mamat busuk tahap ungka ni?" Balasku sinis.

"Awak gelar saya ape?" Terjengil mata Johan. Tangannya yang dah bersedia nak mengoyakkan mulutku segera ditahan oleh Iskandar.

"Ungka! Ungka serabai yang busuk!" Ulangku lantang. Iskandar tahan gelak dari pecah.

"Ungka? Haha!" Mira tergelak besar. Perutnya ditekan-tekan.

Iskandar menepuk-nepuk bahu Johan dan segera menariknya ke dapur.

"Aaa… Dah! Dah! Dah…! Ko kata ko haus tadi kan? Jom aku amikkan air sejuk!" Kata Is. Langsung tak bagi peluang pada Johan untuk berkata atau berbuat apa-apa.

"Ko… Sesuka hati ati nak gelar orang…!" Amarannya aku pandang sepi sebaik sahaja dia hilang dari pandangan.

"Sapa tu, Mira? Kerek semacam!"

"Tu la abang Mira. Baru sampai dari Australia malam tadi."

HA?! M.U.S.T.A.H.I.L… Muka dia tak iras sesiapa pun dalam rumah ni? Sedangkan muka Iskandar dan Mira macam salinan fotostat aje dari muka Datin Zahirah dan suaminya.

"Lainkan muka Abang Jo? Mama kata dia tu 'kenan' dengan muka orang Cina." Rasanya setakat tu aje la penerangan Mira yang sempat aku tangkap. Yang lain keluar masuk kat telinga macma angin lalu aje.

Abang? Ala…mak…! Rasa nak pitam kat sini juga!

@~~@~~@~~@~~

"Saya minta maaf! Saya tak ada niat pun nak kutuk awak macam tu. Sebenarnya, saya tak tahu sapa awak masa tu…" Rayuku dengan nada mendayu-dayu. Kaki yang dah naik lenguh melutut, aku perkemaskan.

Johan yang dah smart dan wangi lepas mandi entah berapa gelen air, masih tetap begitu. Selesa duduk di sofa buatan luar negara. Lebih senang menatap dan menyebak majalah hiburan berbanding memberi tumpuan kepadaku. Entah-entah dia tak sedar pun aku wujud kat sini tak? Dasar ungka tak sekolah! Tapi… ada ke ungka hensem macam ni? Muka ala-ala Doug Robb lagi… Aku ketuk kepala yang dah jauh berangan ke langit. Mengembalikannya ke dunia realiti.

"Saya sanggup buat apa aje asalkan awak tak bagitau datin fasal kejadian pagi tadi. Saya memang betul-betul perlukan keje ni..." Sambungku. Kalau aku tak keje, tentu susah aku nak cari duit pendahuluan untuk masuk ke universiti atau mana-mana kolej lepas result STPM keluar nanti. Aku tak nak bebankan mak. Along lagi la banyak tanggungan.

"How bad do you need this job?" Soalnya mendatar. Seketika, matanya melirik pandang ke arahku.

"So badly! Apapun 'hukuman'nya saya terima asalkan awak sanggup rahsiakan kejadian pagi tadi dan saya tetap dibenarkan bekerja di sini." Aku buat macam ni pun, sebab aku tak nak dikatakan tak tau hormatkan keluarga majikan. Lagipun, mengikut firasat aku, aku akan sentiasa bertemu dengan mamat ni selagi aku bekerja di sini. Kalo dua-dua muka masam sentiasa, tentu tak syok!

Dua perempuan berpakaian ala-ala minah rock melangkah masuk tanpa salam. Cuma memakai baby-t dan jeans fesyen warna luntur bercorak. Mata sengaja dicelak tebal untuk nampak garang. Rambut…err… Aku tak tahu la fesyen apa diorang buat. Yang pasti warna rambut diorang dah tak warna hitam. Meluru sahaja ke arah Johan dan duduk di sisinya. Lynn dan Jessie, kawan kepada Iskandar dan geng-geng jammingnya yang lain. Tak tahu pulak diorang ni kenal Johan juga.

"What's up, Jo?" Lynn bertanya dengan mulut yang masih mengunyah chewing gums, sebaik sahaja ternampak aku melutut di situ.

"She's asking for my forgiveness."

"Ha? Apa dia dah buat?" Dengan muka tak percaya Lynn bertanya.

"Harrass…"

"Harrassing?" Melengking suara Lynn menuturkan perkataan itu. Terjengil matanya memandangku. Aku kecut perut.

"I mean she harassed me with her words! She called me 'ungka', you know!"

Lynn tergelak kuat versi pompuan mengada-ngada. Jessie sekadar menjeling dan senyum segaris.

"Auww… hehe… Then, apa lagi? Buli la dia balik!"

"Well, mula-mula I fikir nak forgive and forget. Tapi bila dia dah datang menyerah macam ni, rasa rugi pulak kalo tak amik peluang, kan! Lynn, kita memang sehati sejiwa!"

Mereka ber'duet' mengeluarkan tawa. High-5 Johan dan Lynn bertemu dan menghasilkan bunyi yang menyakitkan jiwa ragaku.

Johan memandangku.

"You'll be my and my friends' slave for one week. Lepas tu semuanya akan 0-0 antara kita. Okey?"

Aku nak kata apa lagi. Dia bertanya macam la aku boleh membantah. Dia bos kat sini.

"Okey…" Kataku lemah.

@~~@~~@~~@~~

Dah tiga hari berlalu sejak Johan, selaku hakim tak bertauliah, menjatuhkan hukuman buli ke atasku. Dah tiga hari juga la aku dikerah buat benda yang langsung tak masuk dalam job description aku sebagai tutor si Amira anak Datin Zahirah tu. Dek kerana sayangkan kerja bergaji lumayan ni, dek kerana aku yang memerlukan wang untuk keperluan hidup, dek kerana aku sudah mula serasi dan sayangkan Amira yang nakal tu, aku langsaikan juga la segala arahan yang diberikan oleh Johan dan kawan-kawannya. Sebenarnya Johan dan Lynn aje yang lebih-lebih 'buli' aku. Yang lain tak berapa nak amik port. Iskandar memang secara terang-terangan tak setuju dengan perbuatan Johan tapi dia tak buat apa-apa pun untuk bergelar 'penyelamat' aku. Johan pulak awal-awal lagi dah berpakat dengan Mira untuk merahsiakan pembulian aku ini dari pengetahuan Datin Zahirah. Budak 11 tahun tu tak banyak bunyi lagi bila dia diberi 'cuti' dari belajar denganku selama seminggu.

Hari pertama, aku dikerah membasuh semua pakaian Johan yang dibawa balik dari Australia. Kalo sket tak pe la juga. Ni sampai dua beg besar gedabak. Tak masuk beg besar tahap 'anak-anak'nya lagi. Naik lenguh kaki tangan dan pinggang menunggu tepi mesin basuh, menyidai satu persatu pakaiannya. Nasib baik tak disuruhnya aku basuh sekali seluar 'kecik'nya. Kalo tak, aku memang dah set dalam kepala dah; aku akan sidai seluar 'kecik' dia tu kat luar tembok pagar rumah. Siap banner tulis nama dia kat situ. Biar dia malu nak keluar rumah. Padan muka! Tapi plan tinggal plan aje la…

Hari kedua, dia suruh aku kemas satu banglo mewah tu. Dari tangga ke lantai, ke siling rumah, ke segala perhiasan yang ada dalam almari. Pendek kata, dia tak nak secalit habuk pun melekat kat mana-mana. Goyang kaki bibik Indon tu satu hari bila semua kerja-kerjanya dah diambilalih olehku. Taubat! Lepas ni tak nak cakap lepas lagi… huhu…

Hari ketiga, Johan bawa aku keluar pulak. Kali ni diangkutnya sekali Lynn. Dari pemahaman aku dan gaya Lynn melayani Johan, aku membuat kesimpulan sendiri bahawa Lynn ni dah lama syok dan dok tackle Johan. Tapi Johan ni suka 'playing hard to catch' la pulak. Kadang-kadang aku rasa Johan pun ada hati dekat Lynn, kadang-kadang aku rasa Johan anggap Lynn macam kawan biasa aje. Entah, aku pun tak tahu nak komen...

Menurutkan nafsu shopping Lynn sampai naik haus tapak sandal aku, sampai melecet kaki aku, sampai lenguh satu badan mengandar beg-beg plastik yang diberikan oleh cashier dari setiap satu kedai yang dimasuki. Johan pulak tak kata apa. Hulur aje kad kredit kat cashier, sekaligus menambah bilangan kredit mak bapaknya. Anak teladan sungguh!

Entah apa yang merasuknya, tiba-tiba Johan menahan aku di muka pintu sebelum aku sempat untuk melangkah balik.

"Nah!" Dua keping not biru hijau itu disuakan padaku sebelum aku pulang.

"Untuk ape?" Soalku kasar.

"Untuk ko beli sandal baru. Beli plaster kaki. Upah angkut barang Lynn!" Jawabnya bersahaja. Sekelumit pun tak ada perasaan belas. Hati batu betul! Duitnya aku ambil dengan kasar sebelum aku menapak balik ke rumah. Aku ambil duit dia bukan aku materialistik atau aku mengharapkan balasan atas keringat yang aku habiskan pada hari tu, tapi sebab aku geram sangat tengok muka Johan yang berlagak tak ingat dunia tu! Ingat semua benda boleh beli dengan duit ke?

Dan Johan aku perhatikan memang dingin walau dengan sesiapa sekalipun. Lebih banyak mendengar dari bercakap. Menyimpan segala rahsia hatinya dalam diri. Dengan aku lagi la dia berat mulut. Memang kira bertuah la kalo tiba-tiba dia bercakap lebih dari lima patah perkataan dalam satu-satu masa. Kadang-kadang dia mengabaikan terus kehadiran aku di situ. Dan aku tak pernah berpeluang untuk membuat konklusi sendiri tentang perwatakan Johan kerana Johan tak pernah setia dengan watak yang dimainkannya. Dia boleh jadi kawan yang mesra, anak yang patuh, tuan rumah yang bengis, lelaki yang pendiam, kekasih yang 'dekat tapi jauh' dalam masa yang sama… Sungguh aku tak faham dengan dia. Ketidakfahaman aku terhadap dirinya menimbulkan satu keinginan untuk mengenali dirinya dengan lebih dekat dan mendalam.

Cukup seminggu, dendaku tamat sepenuhnya. Johan tak lagi mengarahkan membuat itu-ini. Aku kembali kepada rutin asalku; menjadi tutor Mira. Dia dengan mudahnya menjadikan aku halimunan ketika aku berada di rumahnya. Cuma sesekali, aku dapat 'menangkap' renungan matanya padaku tatkala aku melintasinya.

@~~@~~@~~@~~

Belum sempat aku pulas tombol pintu, pintu kayu bervarnis cantik tu dah terbuka. Wajah Johan tersembul di muka pintu. Lengkap berbaju Melayu berwarna kuning air. Siap songkok dan samping lagi. Macam nak pergi nikah aje gayanya. Terpegun aku seketika. Antara cute, hensem, kacak, macho, aku buntu memikirkan perkataan apa yang boleh menerangkan tentang dirinya pada saat itu… Tak sangka mamat rock dan kaki jamming macam dia pakai baju Melayu. Rock alim nih! Sebiji macam lelaki Melayu terakhir. Ngeh ngeh ngeh…

Entah macam mana, kami boleh ter'menari' pulak kat depan pintu tu.

"Okey, stop!" Arahnya dengan nada yang tak lepas dari nada serius. Aku berhenti dari ber'tango'.

"Step back!" Perintah Johan dengan nada pemerintah berkuku besi.

"Hah?" Aku yang blur membuka luas mulut. Pelik dengan permintaannya. Arahan tahap poyo apa pulak dia buat ni?

"You heard me… Step back! Undur ke belakang dan berdiri kat situ!" Tanpa rasa bersalah dia mengeluarkan perintah. Telunjuknya pula lurus menunjukkan tempat di mana aku harus berdiri; di tepi tanaman hiasan mamanya.

Dengan rasa sebal menggunung di dada, aku berundur beberapa tapak ke belakang. Berdiri di sebelah pokok hijau yang entah apa namanya itu dengan bibir muncung ke depan. Badan sekeping macam papan lapis, tapi berlagak besar macam badak sumbu. Padahal pintu masuk rumah tu punya la besar gajah.

Tanpa mempedulikan aku lagi, Johan mengenakan seliparnya dan berlalu pergi. Aku mencemik ke arah belakang badannya sebelum melangkah masuk ke dalam rumah.

"Mamat poyo, sombong, berlagak macho! Entah pompuan tak bertuah mana la yang dapat laki macam tu! Sengal aje…" Kutukku dalam nada terendah yang ada pada kotak suara.

Sekali lagi aku hampir terlanggar seseorang di muka pintu. Kali ni dengan adiknya, Iskandar pula.

"Ops…!" Iskandar angkat tangan macam orang bersalah diacukan pistol oleh 'pak polisi'. Aku berhenti dari terus melangkah. Iskandar angkat kening. Mengisyaratkan sesuatu. Aku kurang mengerti. Lalu aku gerakkan muka, bertanyanya dalam bahasa isyarat tubuh.

"Undur ke belakang sikit!"

Ni arahan sejagat keluarga Dato' Latif ke? Seperti abangnya, Iskandar juga menuturkan perintah yang sama. Bezanya, Iskandar menuturkannya dalam senyuman dan nada yang boleh diterima pakai oleh manusia pada hari Jumaat pukul 1 petang yang panas terik ni!

"Is dah ada wudhu'…" Sambung Iskandar bila dilihatnya aku masih tidak berganjak dari situ.

Oo… Dah siap-siap berwudhu' rupanya. Patutlah… Tanpa banyak soal, aku menuruti perintahnya.

"TQ…!" Ucapnya sebelum berlalu mendapatkan Johan yang dah siap bertenggek atas motor.

Seketika kemudian, motorsikal mereka menderum keluar dari perkarangan banglo. Namun pandangan mata Johan yang tajam tertinggal dalam kotak memoriku. Dan perlahan-lahan memasuki hatiku lalu meninggalkan rasa hangat di situ.

Johan… Lelaki itu boleh meng'hangat'kan dan men'dingin'kan sekeping hatiku dalam masa yang singkat.

@~~@~~@~~@~~

Aku letak kembali majalah hiburan remaja ke tempatnya. Langsung tak ada mood nak membaca. Aku perhatikan Mira dengan buku-bukunya. Rasa mengantuk cepat aje menyerang kelopak mata bila tiada sebarang aktiviti yang dilakukan. Aku bangun dari kerusi.

"Mira haus tak? Nak air?" Soalku sambil meregangkan tubuh yang lenguh akibat terlalu lama duduk.

"Boleh gak!" Jawab Mira pantas. Seketika kemudian, dia kembali meneruskan kerja kira-kiranya yang tergendala.

Melintasi bilik jamming Iskandar dan kawan-kawannya, tanpa sedar, aku melangkah ke bilik yang dah diubahsuai oleh Datin Zahirah gara-gara nak 'menambat' kaki anaknya di rumah. Sunyi tanpa ada bunyi yang menyakitkan gegendang telinga. Aku menjengah ke dalam. Cuma ada Johan di situ bersama gitarnya. Jemarinya memetik gitar akustik itu. Mulutnya mengeluarkan bunyi namun tiada sebarang perkataan tertentu yang dapat ditangkap oleh telingaku.

Petikan gitar Johan terhenti. Dia segera angkat muka bila terasa dirinya diperhatikan. Dan aku sudah terlambat untuk menyorok. Johan sudah dapat menangkap kelibatku.

"Sekodeng ke?" Tegurnya dengan wajah masam.

"Sorry! Saya tak ada maksud nak ganggu awak… Aaa…" Kepala aku blur nak fikir alasan untuk menjustifikasi tindakanku ini. Aku menundukkan kepala dan berpaling untuk turun ke tingkat bawah.

"Ann!"

Aku tersentak. Dia panggil nama aku? For the first time… Tanpa nada dan gaya nak ajak aku ber'amuk'.

"Come… Sit here!" Dia menepuk lantai pentas di sisinya. Terlopong mulut aku mendengar permintaannya. Akalku melarang dari mengikut permintaan Johan. Mungkin kerana akalku bimbang akan 'kesihatan' jantungku yang pastinya akan berdegup dua kali ganda lebih pantas dari biasa ketika berada dekat dengan Johan. Hatiku pula mendesak aku untuk duduk di sebelahnya demi mengenali sekeping hatinya yang dingin. Lalu keinginan hati mengarahkan kakiku menghampirinya. Aku duduk di sebelahnya akhirnya.

Kami diam. Dia masih leka bermain dengan nada muzik yang terlahir dari gitar. Seperti sedang mencari ilham mencipta lagu.

"Mana yang lain?" Aku yang dah tak berapa selesa membisu, mula melontarkan soalan.

"Entah!" Ringkas jawapannya.

Jemari Johan terus memetik string gitarnya secara rawak.

"Pelik… Kalau nak main gitar kena guna benda tu ke?"

Menyedari aku merujuk pada benda sebesar duit syiling 20 sen di tangannya, Johan berhenti dari memetik gitar. Benda tu diunjukkan kepadaku supaya jelas di pandangan mata.

"Maksud awak pick gitar ni?"

Aku mengangguk. Oo…Pick ke nama dia… Baru tau…

"Tak juga! Actually, gitar boleh dimainkan dengan atau tanpa pick."

Aku garu kepala. Aku memang tak ada langsung ilmu tentang gitar dalam kepala.

"Macam mana tu?" Laju aku menyoalnya kembali.

"Finger picking atau picking. Masing-masing ada pros and cons. Fingers picking allow you to create much more varied textures in sound from the strings. Plucking the string with the side of your finger, the pad of your finger, your thumb, or your nail will all give you rich variations, as will each and every part of your finger. Tapi kalo guna gitar elektrik, susah sket la nak guna jari sebab strings dia dekat-dekat."

Aku diam mendengar dan mengangguk beberapa kali walaupun aku tak berapa faham dengan penerangannya.

"Picking allows you to pluck selected strings that may be separated from each other. For example, you can pick only the 2nd and 5th strings at one time. A pick means that if you want to hit only the 2nd and 5th string, you will have to mute the rest and you will get a percussive sound from the other strings. By using pick, you can blend picking with strumming. You can use your pick to pick out individual notes, and mix that with chords strummed intermittently."

Aku angguk lagi. Padahal entah berapa peratus aje yang aku faham.

"So, terpulang la nak pilih picking atau fingers picking." Sambung Johan.

"Awak selesa dengan yang mana?" Tanyaku.

"Hmm… I can do both; hybrid picking. Tapi saya lagi suka guna pick. Sebab bunyinya harmoni. Tak complicated. Sesuai untuk saya yang malas berlatih ni." Johan tergelak di hujung katanya. Kami berpandangan seketika sebelum berbalas senyuman.

Dan kami terus berbual. Dari satu perkara ke satu perkara yang lain. Dari pick ke gitar, dari perkara di Malaysia ke pengalamannya di Australia dan terus bercerita dan bercerita. Dari benda sekecil-kecil hama ke perkara sebesar-besar dunia. Ternyata dia bukanlah sombong cuma lambat untuk mesra dengan orang yang baru dikenali. Hari itu juga aku mengetahui sesuatu yang tidak diketahui oleh Mira. Johan bukanlah anak sulung Dato' Latif dan Datin Zahirah. Johan sebenarnya adalah sepupu kepada Mira dan Iskandar. Dia dibela oleh Datin Zahirah semenjak ibu bapa Johan, iaitu kakak dan abang ipar Datin Zahirah meninggal dunia dalam kebakaran di rumah mereka. Johan yang ketika itu berusia lima tahun, terselamat dari menjadi korban api namun mengalami trauma untuk beberapa ketika memandangkan dia melihat sendiri bagaimana ibu bapanya mati terbakar. Petang itu juga, entah mengapa Johan jadi ringan mulut bercerita tentang kisahnya dikhianati oleh orang yang dicintai suatu ketika dahulu.

Dan kami terus berbual dan berbual sehingga melepasi waktu bekerjaku. Untuk pertama kalinya aku pulang lewat malam dari rumah Datin Zahirah. Ditemani oleh Johan yang sudah mulai mesra denganku. Hari itu menjadi pembuka kepada perhubungan kami. Pintu hatinya terbuka luas untukku. Dia seolah-olah memberi kebenaran kepadaku untuk memasuki dan menyelami isi hatinya. Apa… Bermimpikah aku?

@~~@~~@~~@~~

Mira dah tidur terlangkup dengan buku Sainsnya. Tak sampai hati pulak aku nak kejut. Lagipun pun aku dah ajar apa yang sepatutnya aku ajar untuk hari itu. Pandang kiri, pandang kanan. Oleh sebab tak ada benda yang boleh aku buat dalam bilik Mira ni, aku ambik keputusan untuk turun ke bawah. Borak-borak dengan Mak Jah, orang gaji rumah Datin Zahirah, best juga ni. Paling tidak, dapat mendengar cerita dan pengalamannya sewaktu muda.

Melangkah keluar dari bilik Mira, telinga aku terus dapat menangkap bunyi bising dari bilik jamming. Mula-mula aku kaku berdiri kerana tertarik untuk mendengar intro lagu Bencinta Faizal Tahir yang dimainkan.

Benarkan ku 'tuk berbicara…
Bicara terus ke hatimu…
Hatimu…

Tapi bila sang penyanyi mula menyanyikan bait-bait lirik lagu, satu pertanyaan timbul dalam benak.

Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengarku

Suara siapa sebenarnya ni? Kalau suara Iskandar, aku kenal benar. Bukan begini suaranya. Suara Iskandar garau dan lantang. Adakalanya aku merasakan yang Iskandar menjerit dalam menyampaikan lagunya. Bukan menyanyi.

Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku…
Untuk kamu…

Tapi suara yang ni, agak mellow, lantang dan lebih sedap didengar. Tak mungkin Iskandar punya dua suara? Dan suaranya berubah-ubah dalam masa yang singkat? Mustahil benar!

Keinginan untuk tahu mendorong kaki melangkah ke bilik itu. Tanda 'No Entry' di pintu sedikit pun tidak kuhiraukan. Dari daun pintu yang sedia terbuka, aku intai ke dalam. Pa'e masih setia mengetuk drumnya. Zach tengah syok layan kepala dengan gitar elektrik warna putih merahnya. Kepala aku condongkan ke kiri, mencari Iskandar. Iskandar berada di sudut paling kiri bilik. Khusyuk memetik gitarnya. Dia langsung tak membuka mulut untuk menyanyi. Malah tiada microphone di hadapannya. Jadi siapa yang menyanyi?

Aku scan sekali lagi bilik itu. Pa'e, Zach, Is… Opp! Jap-jap… Terlepas pandang pulak mamat muka macam Doug Robb tu. Johan yang berdiri di sebalik speaker gedabak itu, aku pandang lama. Kedua-dua tangan Johan 'sibuk' dengan gitarnya. Jemari tangan kiri di fret, iaitu di batang leher gitar manakala tangan kanannya pula memetik tali-tali gitar dengan pick atau plektrum. Dan satu persatu bait lirik Bencinta bergema lagi.

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku

Gosh!

Mulut yang melopong segera aku tekup dengan tapak tangan. Rupanya itu suara Johan! Sapa sangka Johan second vocalist kumpulan mereka. Kiranya, suara yang kudengar tempoh hari, bukan suara Iskandar. Sebaliknya suara Johan. Sangkaku, Johan cuma sekadar bermain gitar. Tak sangka dia boleh menyanyi. Patut la suara nyanyian yang aku dengar tak konsisten. Kejap sedap, kejap sumbang. Rupanya mereka ada dua penyanyi…

Dan hari itu aku menyedari sesuatu; sebenanya suara Johan tak la seteruk seperti yang aku katakan tempoh hari. Dah banyak improvement dari ketika dia mula-mula menyanyi dulu. Jika aku tak pernah ambil tahu tentang penyanyi asal lagu ini, sudah pasti aku akan mengatakan bahawa Johan la penyanyi sebenarnya. Kerana dia punya gaya penyampaiannya yang tersendiri. Langsung tak dibayangi oleh Faizal Tahir. Dalam diam, aku mula mengagumi bakat dan suaranya.

Dan ketika itu, aku mula sedar mengapa Johan marah benar saat aku mengutuk suara orang yang menyanyikan lagu Stop and Stare, The Reason, If I Were You, Here Without You tempoh hari.

"Ei! Suara macam katak ada hati nak nyanyi! Nanti hujan, aku juga yang susah nak balik rumah! Buat rosak lagu aje!" Rungutku ketika nak membasahkan tekak di dapur. Dengan tak disangka-sangka, Johan 'keluar' dari sebalik peti sejuk yang terbuka. Aku buat muka selamba. Walhal perut dah kecut dek ketakutan.

Pintu peti sejuk dihempaskannya sekuat hati. Botol mineral di tangan dihempaskan ke meja.

"Suara katak awak kata?"

"Ha'ah! Suara katak. Awak ada masalah dengan komen saya ke?"

"Ada! Kalau awak rasa suara awak bagus, sedap giler, jom la sumbang suara! Jamming dengan kita orang! Tengok suara sapa yang lagi sumbang! Ada berani?" Cabar Johan dengan wajah bengis. Huduh!

"Sorry la! Bukan saya tak minat menyanyi cuma takut awak terus tergamam tak bergerak aje nanti!"

"Kalau takut, cakap aje takut. Senang! Habis cerita!"

Saat aku menyedari bahawasanya aku tak sepatutnya berada di situ, mata Johan sudah pun melekat di wajahku. Gerakan kakiku seolah-olah dirantai oleh pandangannya yang tajam. Berkilo-kilo rasanya berat kakiku.

Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

"Tak pernah tengok orang jamming ke?" Teguran di belakangku membuatkan aku hampir terlompat dek kerana terkejut. Aku kalih ke belakang. Lynn lempar senyuman dengan bibirnya yang berlipstick tebal. Jessie di belakang Lynn malas nak ambil port. Terus aje dia melangkah masuk ke bilik jamming.

"Teringin nak tengok?"

Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu

"Aaa…" Aku garu kepala. Masih ragu-ragu untuk memberi jawapan kerana separuh dari jasadku sudah pun berada di dalam sana. Separuh lagi ingin melarikan diri sejauh mungkin dari tempat itu.

"I'll take that as 'no' for the first question and 'yes' for the second question. Come! Masuk! Tengok Johan menyanyi. Dua tiga minggu ni dia agak bersungguh-sunguh berlatih. Katanya, ada orang kutuk suara dia macam katak!"

Terasa Lynn menyindir diriku ketika ini. Pipi mula terasa tebal bila merasakan berpuluh-puluh jari telunjuk menunding ke arahku saat itu kerana memang aku lah orangnya yang berkata demikian.

Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?

Tanpa mengendahkan bahasa tubuhku yang menolak pelawaan Lynn tadi, Lynn menarik kuat dan mendorong aku masuk ke bilik tersebut. Lalu didudukkan aku di kerusi betul-betul berhadapan dengan Johan yang masih menjiwai nyanyiannya.

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Lynn dan Jessie aku lihat begitu seronok dengan lagu yang berkumandang. Mereka turut menyanyikan lagu tersebut bersama-sama Johan. Johan pula tak lepas-lepas dari memandang ke arahku. Tajam. Tajam dan dingin. Atau dia sebenarnya memandang Lynn yang duduk di sebelahku ini?

Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci... Kamu
Ku cinta... Kamu

Jelingan maut tahap awek-cemburu-buta dari mata Lynn yang dah extra triple besarnya hasil bantuan eyeliner entah jenama apa, sangat-sangat la menakutkan aku. Lagi takut dari tengok filem hantu Korea kat panggung wayang. Silap-silap boleh buat aku mengigau tidur malam nanti… Huhu… Aku nak keluar dari sini. Tapi… Kaki aku ni macam dah kematu semacam nak berdiri apatah lagi nak berjalan.

Benci pada mu

Okey… Itu memang aku sedia maklum kesahihannya. Johan memang benci aku tahap gila baban. Asal jumpa aku, ada aje la idea dia nak mengenakan aku. Orang buta mata hati boleh baca mesej 'ketidaksukaan' dari tingkah-laku Johan terhadapku. Walhal baru dua minggu lepas aku berbual mesra dengannya. Johan memang susah untuk dijangka. Sekejap mesra. Sekejap dingin.

Cinta pada mu

Aaa… Yang ni memang tak betul 1 000% la! Memang obviously tak betul! Sudah terang, tak payah disuluh-suluh lagi… wat mengabiskan bateri AA aje nanti!

Tamat Bencinta, mereka berempat bersorak kegembiraan. Bertepuk tangan dan berpelukan sesama sendiri. Lynn dan Jessie mendapatkan mereka berempat. Mengucapkan tahniah serta berbual-bual tentang sesuatu yang aku tak berapa nak faham buah butirnya. Menyedari kehadiran aku tak diperlukan di situ, maka aku dengan sukarelanya bangkit dari tempatku.

Niatku untuk beredar lumpuh seketika tatkala kedua-dua belah tangan Lynn mendakap kemas Johan. Memang tadi Lynn turut mendakap Iskandar, Pa'e dan Zach tapi dakapannya pada Johan ni lain macam aje aku tengok. Macam penuh dengan rasa cinta yang membuak-buak yang sengaja dizahirkan di hadapanku. Ada mesej yang cuba disampaikan dari perlakuannya.

Johan milik aku!

Ya, itu yang cuba disampaikan oleh Lynn. Kini aku mengerti mengapa tiba-tiba Lynn berubah menjadi 'baik' denganku tadi. Rupa-rupanya… Dan Johan langsung tidak membantah perbuatan Lynn itu. Sekadar membiarkan dia diperlakukan sebegitu dengan mata yang tak lepas-lepas dari merenungku. Sukakah dia diperlakukan begitu? Yang nyata, aku tidak tahu riak wajah apa yang harus aku pamerkan saat ini. Riak bersahaja? Mana mungkin aku sebegitu tenang sedangkan jantung di dadaku serasa mahu pecah. Riak cemburu? Apa hakku?

Aku bergegas keluar dari situ dengan tangan kanan melekap kemas di dada kiri. Di situ, ada rasa sakit yang menyucuk-nyucuk tangkai hati.

@~~@~~@~~@~~

"Kamu dah nekad ke, Ann?"

Aku tunduk lalu mengangguk. Keputusanku sudah bulat. Nasib menyebelahiku. Surat tawaran dan hasrat ibu untuk berpindah datang serentak. Pucuk dicita, ulam mendatang. Pepatah itu sahaja yang terlintas di fikiranku kini.

Datin Zahirah mengeluh berat. Wajahnya redup seredup-redupnya sebaik sahaja aku menyatakan hasrat hatiku sebentar tadi. Aku seakan terlihat air mata bertakung di birai matanya tatkala dia melempar pandang ke luar tingkap ruang tamu.

"Kalau itu keputusan kamu, makcik tak boleh buat apa-apa apatah lagi melarang kamu. Senang-senang, datang la ke rumah ni... Pintu rumah ni sentiasa terbuka untuk Ann…"

"Keluarga saya akan berpindah ke Johor!" Jujur aku menerangkan keadaan sebenar.

"Ohh…!" Ada nada kesal di situ.

"Pasti kami akan rindukan Ann nanti…" Aku tunduk kembali. Menyembunyikan air mata.

Datin Zahirah memelukku erat. Ditepuk-tepuknya bahuku beberapa kali.

"Terima kasih sebab sudi mengajar dan meluangkan masa untuk Mira. Bukan senang nak cari tutor yang sanggup bersabar dengan kerenah Mira…" Ujar Datin Zahirah seraya meleraikan pelukan di tubuhku. Dan dia terus berlalu dengan air mata yang masih basah di pipi.

Aku melempar pandang ke sekeliling rumah. Menyimpan kemas setiap momen indah di sini dalam peti memori. Ada rasa sedih bertamu di hati. Petang itu, hanya Your Call nyanyian Secondhand Serenade di telinga yang mengiringi pemergianku.

@~~@~~@~~@~~

Abang dan ibu masih bertelagah dalam menentukan kedudukan perabot di ruang rumah di luar bilikku. Surat tawaran ke IPTA di tepi meja aku pandang sepi.

"Kak Ann jangan lupakan Mira tau! Ingat, mesti emel atau tepon Mira hari-hari!"

Aku tersenyum sendirian bila pesanan Mira masih terngiang-ngiang di telingaku. Aku langsung tak berani untuk mengatakan secara pasti yang aku akan mengotakan segala permintaannya. Aku rebahkan tubuh di atas tilam tanpa cadar itu. Bilik yang masih bersepah minta dikemaskan, tidak kuhiraukan. Mata kutala ke siling putih. Tergambar setiap satu kenangan yang kubawa dari sana.

Pengalaman mendewasakan seseorang… Setiap satu peristiwa yang terjadi dalam hidup akan mematangkanku…

Ya! Itu sesuatu yang aku sedari dan akui sejak dari dulu. Namun apa yang terjadi beberapa bulan kebelakangan ini… adalah sesuatu yang paling indah dan pahit yang perlu aku lupakan… walaupun aku tak pasti sama ada boleh atau tidak aku melupakannya…

Kotak baldu sebesar kotak cincin aku keluarkan dari dalam beg.

"Apa ni?"

Kotak yang dihulurkan oleh Mira, tetap kusambut. Namun dengan kerutan di dahi. Tak kan Mira nak bagi aku cincin kot?

"Hadiah untuk Kak Ann!"

"Huh? Buat susah-susah aje!"

"Tak susah la!"

Mira segera menahan aku dari membuka kotak baldu tersebut.

"Buka nanti-nanti aje, okey!" Pintanya. Aku akur lalu memberi pelukan terakhir buatnya.

Kotak baldu itu aku buka perlahan-lahan. Ha?? Aku sedikit terkejut dengan isi kotak tersebut. Mungkin sedikit kecewa kerana sangkaku cincin yang berada di situ. Tapi… Kenapa bagi benda ni pada aku?

Dan aku mula sedar sesuatu. Itu bukan pemberian Mira. Aku pasti benar akan kenyataan yang satu ini!

@~~@~~@~~@~~

Jiha menarik kedua-dua belah tanganku yang menutupi wajah.

"Ann, tak payah la sampai macam tu sekali! Rileks la…" Jerit Jiha kuat. Melawan bunyi bising di situ.

Aku naikkan semula kedua-dua belah tapak tangan. Menutupi bahagian muka kecuali mata. Kali ini, rambut yang melepasi bahu aku bawa di sisi wajah untuk menyembunyikan muka dari pandangan sesiapapun yang memandang. Mata menala semula empat orang anak muda di atas pentas. Semuanya nampak samar-samar sahaja dengan lampu yang sengaja dimalapkan.

"Entah ko ni, Ann! Wat selamba aje sudah la." Atie pulak menambah. Kepalanya meliang-liuk mengikut rentak muzik yang bergema dari atas pentas. Sebentar tadi, dia turut terjerit-jerit bersama para peminat yang lain tatkala kumpulan BIDADARA melangkah masuk buat pertama kalinya.

"Kalo diorang tau aku tak ada pas masuk, mati la aku…!" Kataku lantang.

"Hussh…!" Serentak Jiha dan Atie berpaling ke arahku dengan telunjuk di bibir mulut masing-masing.

"Tak payah la cakap kuat-kuat! Ko nak wat announcement ke hape?" Terjengil mata Atie menuturkannya.

"Sori la, Ann! Aku dah janji dengan mak ko yang aku akan jaga ko baik-baik. Kalo aku tak heret ko ke sini, tentu aku tak dapat tengok live show ni dengan aman gara-gara risaukan ko tinggal sorang-sorang kat rumah!" Terang Atie. Matanya redup seperti menagih simpatiku.

Aku mengeluh tanpa sedar. Yang nyata, aku tak boleh menyalahkan Atie seratus peratus. Atie hanya mahu melaksanakan perkara yang telah diamanahkan oleh ibuku. Dalam masa yang sama, dia enggan melepaskan peluang untuk melihat live show kumpulan BIDADARA yang tengah hot macam pisang panas ni. Nak-nak lagi lepas dia separuh nyawa berusaha untuk mendapatkan dua pas masuk ke live show mereka ni. Disebabkan Jiha bergabung tenaga bersama-samanya, maka agak mustahil bagi Atie untuk 'menafikan' hak Jiha terhadap salah satu pas masuk yang diperolehinya itu. Lantaran itu, dia nekad 'menyeludup' aku yang langsung tak amik port tentang BIDADARA, masuk ke tempat ni.

"This song goes to you, Bidadari Hati!" Kata sang penyanyi sebelum mengalih microphone kepada rakannya di sebelah kanan.

"Group ni ada dua vocalist!" Terang Jiha tanpa kutanya.

Irama muzik bergema lagi. Namun tiada sebarang lirik dinyanyikan. Ni instrumental ke hape?

"Weih, apasal lagu ni tak ada lirik?" Selamba aje aku bertanya.

"Lagu ni cuma berlirik kat bahagian chorus aje!" Jawab Jiha.

"Kenapa pulak jadi macam tu?" Soalku lagi.

"Adoi! Leceh betul la bawa die-hard fan 'celup' ni! Balik nanti ko 'hadap' la kaset BIDADARA. Nanti ko tau la sebabnya!" Rungut Jiha. Dan dia enggan melayani soalan-soalan dariku lagi.

Di tengah lagu, vokalis kedua BIDADARA mula munyumbangkan suara.

Sesungguhnya aku
Mencintai dirimu
Harus bagaimana usahaku
'Tuk kau yakini cintaku
Hadirkanlah dirimu
Hangatkanlah jiwaku
Bidadari hatiku…

Suara itu!

Seorang perempuan seusia dengan kami, menghampiriku. Mula-mula aku buat tak tahu aje. Maklumlah tengah syok melayan lagu BIDADARA yang 'masyuk' kat cuping telinga aku ni. Tapi bila dia dah cuit bahuku, nak tak nak, aku kalih juga badan mengadapnya.

"Boleh saya tengok pas masuk awak?" Tanyanya serius. Mukanya cerah dan cantik tapi masam mencuka. Aku pandang gadis tu atas bawah. Tak macam badan security guard pun. Maybe somebody yang in-charge live show ni? Tapi dalam ramai-ramai orang, apasal dia nak check pas masuk aku je? Ni, si Jiha dengan Atie, dia tak check pun! Kuat betul instinct perempuan ni. Macam tau-tau aje aku 'menyeludup' masuk ke tempat ni.

"Aaa…" Aku buat-buat meraba kocek seluar jeans. Cuba mencari sesuatu yang sememangnya tiada di situ. Jiha dan Atie mula panik sebaik sahaja dapat mengetahui situasi aku itu. Keajaiban, hadirlah…!

"Tadi ada. Dah tercicir kat mana-mana kot, cik!" Jawabku dengan suara terketar-ketar.

Mata perempuan tu memandang tajam ke wajahku. Langsung tak senyum.

"Ikut saya!"

Aku hanya mampu memandang sayu ke arah Jiha, Atie dan kemudiannya ke arah perempuan itu, minta belas supaya dilepaskan dari dibawa ke pihak pengurusan.

Sungguh! Inilah kali pertama dan terakhir aku akan tengok live show sebegini!

@~~@~~@~~@~~

Aku dipaksa untuk duduk di salah sebuah kerusi dalam bilik persalinan itu. Perempuan kerek tadi entah ke mana. Pintu bilik dibiarkan terbuka. Aku keseorangan di situ. Tapi entah apa yang merantai kakiku ke lantai sehingga membuatkan aku hanya mampu duduk di situ.

Di luar, para peminat bagai diserang histeria sebaik sahaja vokalis BIDADARA mengumumkan untuk menamatkan persembahan mereka. Derap-derap kaki beserta suara-suara lelaki yang semakin hampir membuatkan dadaku berdebar-debar. Bukan kerana takut. Bukan kerana panik. Tetapi kerana sesuatu yang lain… Sesuatu yang tak dapat dijelaskan secara lisan…

"Terbaik la, guys! Ni la kepuasan sebenar-benarnya!" Kata salah seorang dari mereka sebaik sahaja berada di bilik persalinan itu. Mereka leka berbual sesama sendiri. Berkongsi kegembiraan dan keterujaan dengan persembahan mereka tadi serta reaksi peminat-peminat. Langsung tak sedar kehadiran aku di situ sehinggalah perempuan kerek tadi masuk semula.

"Congrats, guys! Aku memang tak nak spoil korang punya moments tapi there's something of someone that we need to settle up!" Masing-masing menuruti ekor mata perempuan kerek itu.

Berpasang-pasang mata memandangku. Secara automatik aku berdiri. Kaku. Beku. Suasana hening seketika. Cuma berpandangan mata.

"Mula-mula aku tangkap dia sebab dia tak ada pas masuk show ni. Tapi bila aku amati betul-betul, I think she's got something from one of us! Betul tak Ann?" Sambung perempuan itu lagi. Ceh, siap sebut nama aku kuat-kuat lagi! Kerek betul perempuan kerek ni!

Dalam takut dan berani, aku teliti satu-persatu raut wajah mereka yang berada di hadapanku. Serasanya, wajah-wajah ini biasa kulihat dahulu. Pa'e… Iskandar… Zach… Ya, tak salah lagi!

"Isn't that your pick, Jo?" Zach dah maju setapak ke depan untuk melihat dengan jelas.

Jo? Johan?

"Ha'ah la! Macam mana boleh jadi pick necklace si Ann pulak ni?" Pa'e pulak melangkah menghampiriku. Iskandar dan minah kerek tadi tu sekadar berpandangan sesama sendiri.

Dan lelaki yang dari tadi tersorok wajahnya dari pandanganku, berjalan melepasi rakan-rakannya yang lain sekaligus membuka ruang untuk aku melihat wajahnya. Dia melangkah perlahan-lahan ke arahku tanpa sedikitpun mengalih pandangannya dari seraut wajahku. Setiap langkah yang diambil menggetarkan dinding hatiku.

"Ann…" Panggilnya sebaik sahaja tiba di hadapanku.

"Johan…" Masih tidak percaya dengan apa yang kulihat.

"Akhirnya…" Ujar Johan sambil mengukir senyuman. Riak wajahnya yang tadinya tegang perlahan-lahan berubah menjadi tenang.

Kami berpandangan beberapa ketika. Mereka yang lain mula mengabaikan kehadiran aku dan Johan di bilik itu. Seakan memberi sedikit privasi kepada kami.

"A few months ago… Saya keliru. Saya khilaf. Then, I make a big mistake. Lynn and I… Saya… Kami…" Dia kehilangan kata-katanya di situ. Aku tetap menatap wajahnya. Menunggu penjelasan daripadanya. Selama mana pun masa yang harus diambil oleh Johan, aku akan tetap menunggu. Kerana aku mahukan kepastian. Sebuah kepastian. Kerana aku bosan dengan tanda soal-tanda soal yang berlegar di kepalaku. Aku mahu tahu mengapa dia bersikap dingin denganku sebaik sahaja melihat aku berbual mesra dengan Iskandar pada suatu petang, ketika aku masih bekerja di rumah Datin Zahirah.

"Saya salah faham dengan hubungan awak dan Is. Saya cuba lukakan hati awak dengan berpura-pura mencintai Lynn. Hakikatnya, saya tak pernah sukakan Lynn. Tak pernah dan tak akan…" Johan tunduk seraya memasukkan kedua-dua belah tangannya ke dalam kocek seluar.

Aku mengangguk. Mula faham dengan tentang apa yang terjadi beberapa bulan lepas.

"Saya dengan Is pun… Kami tak ada apa-apa…"

"Saya tau! Saya yang salah faham! Saya minta maaf…" Pintas Johan. Matanya kembali memandang anak mataku hingga jauh ke dasarnya. Menghangatkan kembali sekeping hati yang selama ini dingin tanpa dirinya.

"Saya dah maafkan!"

"Bila?"

"Dua saat yang lepas!"

Kami berbalas senyuman. Mula menikmati keindahan sebuah pertemuan yang tak dirancang ini.

"That pick…" Kata Johan sambil menunjukkan pick necklace yang tergantung di leherku.

"Saya pakai sejak saya buka kotak tu…" Jelasku.

Johan tersenyum senang hati. Mungkin dengan memakai pick necklace pemberiannya, aku sudah menunjukkan secara simbolik bahawa aku juga mempunyai perasaan sepertinya. Perasaan mencintai dan ingin dicintai.

"Tapi kenapa pick?" Giliran aku pula bertanya.

"Simple. Sebab awak suka giler kat love-shaped tortoise shell pick saya tu. Dan untuk mengingatkan awak masa-masa yang kita bersama. Lagipun, pick dengan gitar saya ni satu set!" Ringkas tapi dalam maksud penerangannya. Mana mungkin aku melupakan masa-masa kami bersama. Dan kebanyakan masa itu, dia bersama gitarnya. Berlatih dan terus berlatih sehingga dia mampu ke tahap ini.

"Awak pegang pick, saya pegang gitarnya. Kan sepasang?" Johan menunjukkan gitarnya yang turut mempunyai corak seakan-akan pick kulit kura-kura yang aku pakai. Gitar yang dikatakannya ditempah khas bersama picknya sekali. Pelik-pelik betul gaya orang kaya ni menghabiskan duit. Hehe…

"Lagu Bidadari Hati tu..."

"Saya cipta!" Akui Johan.

"Tapi lagu tu tak lengkap… Maksud saya tak abis!" Kataku. Johan mengangguk.

"… sebab awak pergi dari hidup saya hari tu. A writer cannot write without inspiration…" Lunak pandangan mata Johan saat menuturkan ayat-ayatnya itu.

Aku sumber inspirasi Johan? Badan dah rasa melayang di udara. Mamat ni memang pandai main dengan kata-kata.

"Sori sebab 'curi-curi' masuk kat live show awak ni!" Ujarku lagi. Johan tersenyum dengan sepasang matanya.

"Sedangkan hati saya pun saya benarkan awak curi, apa la sangat setakat curi masuk tengok live show kami ni!" Seloroh Johan.

Aku tertunduk. Dah tak mampu nak tampung rasa bahagia yang dah melimpah-ruah dalam hati dan terzahir di pandangan mata.

"BIDADARA! BIDADARA! We want our BIDADARA!"

Di luar sana, para peminat masih melaungkan sebaris nama band kesayangan mereka. Masih mengharap akan kedatangan BIDADARA untuk mewarnai kehidupan mereka. Di sini, di bilik persalinan ini, aku sudah hampir pasti memiliki bidadaraku sendiri. Bidadara yang akan menemaniku pada hari-hari mendatang sehinggalah nafas kami terhenti.

"Sudi tak awak jadi bidadari hati saya?" Lembut Johan menyoal. Jemariku digenggamnya.

Anak mata Johan terus-menerus menikam ke dalam anak mataku. Darah menyerbu ke muka. Aku tunduk memandang lantai. Malu! Apatah lagi tindak-tanduk kami yang masih berada dalam ruang lingkup pandangan anggota BIDADARA yang lain. Johan melepaskan genggaman jemarinya. Menaikkan daguku dengan hujung jarinya, memaksa aku untuk memandang ke arahnya semula.

Perlahan-lahan aku menganggukkan kepala. "Sejak dulu lagi…"

Johan tersenyum. Senang hati mendengar jawapan yang keluar dari mulutku. Serentak dengan itu, dia menggenggam kedua-dua belah tangannya.

"Yes! Yes!!" Jeritnya.

Penonton wayang tak bertiket, bertepuk tangan dari sudut bilik sebelah sana. Dan aku sudah gagal menyembunyikan kegembiraanku kini yang sudah terpancar di wajah.

"Guys! Aku rasa aku dah dapat idea untuk baki lirik lagu Bidadari Hati!" Jerit Johan riang.

Mendengar jeritan Johan, Pa'e menarik nafas lega.

"Thank God! Kau tau tak, lagu kau tu la satu-satunya lagu yang cuma ada lirik kat bahagian chorus aje!"

Aku dan Johan berbalas senyuman dan akhirnya tertawa bahagia.

Ini kisah aku dan Johan. Ini kisah pick dan gitar. Johan dengan gitarnya. Aku dengan pick gitar Johan. Gitar dan pick. Bukankah pick dicipta untuk melengkapi gitar?


~End of Bidadari Hati:The Unfinished Love Song~

Karya Dari penulis Novel : Ad + Iz
Novel Ad + Iz akan di terbitkan pada tahun depan. Tunggu kemunculan novel Ad + Iz yang pasti di nanti-nantikan
posted by Penulisan2u @ 6:11 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
313 Comments:
  • At 15/11/09 11:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best,,,,,,
    bahase yg d gune sempoii bersahaje.
    tak la boring...heheee

     

  • At 15/11/09 12:27 PTG, Anonymous Azura said…

    gud job...teruskan usaha...

     

  • At 15/11/09 3:12 PTG, Blogger TAN-te said…

    best!!!! thumbsup!!!

     

  • At 15/11/09 3:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh...
    hope penulis dpt buat lagi
    crite2
    yang gempak gle...

     

  • At 15/11/09 5:10 PTG, Blogger saffiya said…

    ok je..hihi

     

  • At 15/11/09 8:37 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    menarik..
    citer yg simple.

     

  • At 16/11/09 12:40 PG, Anonymous aim_libragirlz88 said…

    huhu...good job...x sabar nk tunggu citer ad+iz la..best!!leh x inform saya bila novel tu dah berada di pasaran?

     

  • At 16/11/09 3:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best dan best sgt...someone tlg wat lagu utk sy plez..
    miss_purple=)

     

  • At 16/11/09 10:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    MENARIK...SIMPLE...MUDAH FAHAM...

    RIZA SAFFIYA

     

  • At 16/11/09 2:55 PTG, Blogger achasishomel said…

    nak johan bole?
    hehe.
    best lah.
    gud job! :)

     

  • At 16/11/09 3:39 PTG, Blogger Leeya Hezlin said…

    cerita yg menarik..suke la cite ni.. :)

     

  • At 16/11/09 5:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asl sumer citer panjang2...
    but a gud job...
    kuang33

     

  • At 16/11/09 9:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm...
    bes cter nie....
    xsbr nk tggu ad+iz....
    huhu....
    gud work....

    ~~~syu90~~~

     

  • At 16/11/09 9:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke gak la crite nie..

     

  • At 16/11/09 9:50 PTG, Anonymous anisa balqis said…

    wahhhhhh....swetttttnyaaa story ni..
    keep it up writer...
    love this kind of story..:)

     

  • At 17/11/09 9:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter nie...
    xsbank tnggu ad+ iz..

    hmmm....

    gud luck

     

  • At 17/11/09 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2..
    ad+iz pn best
    nk cari la novel 2 nti :)

     

  • At 18/11/09 9:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suka ceta ini,
    hppy ending.

     

  • At 18/11/09 2:18 PTG, Blogger mutiara78 said…

    Congrats'......saya t'hibur baca cite ni....
    Sampai t'gelak sorang2...
    Bahasa yg simple...& selamber..
    Kasi 5 star lah..!

     

  • At 19/11/09 1:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow... bes giler seh..
    unik sgt. x penah baca citer yang sempoi,relax n bes camni. 5 bintang. teruskan menulis k.
    -puteri-

     

  • At 19/11/09 4:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez sgt cter ni..
    xbosan lgsg..
    kalau jd novel lg bgus..
    xsabar tggu ad+iz kuar..
    do da most bez..

     

  • At 19/11/09 4:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..bestnye..
    ni lah cerite yg saya rasa best bila baca..
    gud luck 4 next story k..
    aja2 fighting >_< huhu

     

  • At 19/11/09 8:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terhibur
    p bukan kah novel ad+iz 2 dah kuar lamer dah

     

  • At 19/11/09 10:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tgh2 citer ni agk borink ckit...but jod job!!

     

  • At 20/11/09 4:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    johan 2 sweet gak..:)

     

  • At 21/11/09 12:54 PTG, Anonymous blev said…

    aku dpt bygkan y johan memg sweet n ensem..hik3...best cte nei...gud jub..buat ku tersengeh2..ahak2..

     

  • At 22/11/09 11:39 PG, Blogger syu.cute said…

    waaaaaaaaaaaaaaaaa......best sgt! ayt dye pn sempoi2 jep...aku xthan nk gelak...hahaha gud luck tok pnulis

     

  • At 22/11/09 12:51 PTG, Blogger Cikgu Ayu said…

    otai betul cite ni.best..good job..

     

  • At 22/11/09 5:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh! sweet! sweet! HAHAHA ;)
    bestla cite neyh, johan tu msty hensem an?
    da ponat da mulot edan neyh dok sonyum2 taw.


    me ;D

     

  • At 23/11/09 4:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah wat penulis...
    cite ni best cume cite yg mule gaduh pastu bercinta macam cite yg agak basi ckit..
    cube pikirkan kelainan ckit laen kali k...
    by da way,,, cite ni best...
    hmm,,, selain dr cite nie,,
    cite apa lg yg pnh dibuat oleh penulis???
    boleh r bace...

     

  • At 24/11/09 1:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uuuu<333
    suke sgt!!!

     

  • At 25/11/09 4:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad.. simple aje..:)

     

  • At 27/11/09 12:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok..
    bes nye...
    wat ak snyum sowng2 jew..
    aduish..

    -miss-

     

  • At 28/11/09 12:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow...syoknyE bcEE ctEr nIE.........glEw eNjOy...wt aQ snYum sEngSowG jEw...hUhU...nmE nVeL 2 stIll ad+iz kEw..????inFoRm yEk ble nvEl 2 kUaR......hop lbIh sUksEEsS dMsE hDpn... ...pEaCE....wAntED....

     

  • At 30/11/09 9:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sngt...
    romantik pon ade....

     

  • At 30/11/09 4:51 PTG, Blogger ~Siti Fatimah~ said…

    Hye...jOin myblOg.. :)

     

  • At 2/12/09 5:54 PTG, Anonymous teratai said…

    syok gile!layannn....

     

  • At 7/12/09 4:09 PTG, Blogger ain said…

    nice story
    i like it
    truskan mnulis

     

  • At 9/12/09 5:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    whoa~
    thums up~
    mmg x borink r bce
    stail r~
    keep it up~
    hrp lpas nie ble uat novel2 yg gmpak...
    huhuhu..

     

  • At 10/12/09 9:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hey bez giler ar..hu3..nk bace ag..tahniah penulis..mmg bez..sweet arrr...

     

  • At 11/12/09 2:27 PG, Blogger blogger girl said…

    best...
    lwk la..
    lol..
    hehe..

     

  • At 11/12/09 2:30 PG, Blogger blogger girl said…

    ble bc cite nie aku rasa nk cpt je tahu apa jdik last skali
    ble dh tahu last skali cm ne..
    aku jdik rindu blik ngn cite nie..

     

  • At 11/12/09 1:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best siot cter ne...
    keep do the best..
    cyaiok2!!!!
    for the wrter gud luck!!


    sha_cutey91@yahoo.com

     

  • At 11/12/09 2:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good job!!
    such a nice n great story...

     

  • At 12/12/09 2:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangattttt
    jln citer sempoi
    happy ending

     

  • At 12/12/09 2:24 PG, Blogger "starlover" said…

    haha, kelakar xD

    Sukaaaaaaa xD jalan cerita dan olahan yang menarik

     

  • At 13/12/09 5:44 PTG, Anonymous ainanaruto said…

    waaaa...best giler lah citer nie
    olahan y menarik,jalan cerita lancar...
    semua kene lah...
    good job your guys...
    tahniah..tahniah...

     

  • At 14/12/09 4:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow...!this story very romantic for me..cerpen ne best..sgt..sy harap sy bleh ikut teladan awk coz sy pun penulis cm awk..apa-apa pun..cerpen awk memang best..

     

  • At 15/12/09 3:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    WAAAA...WOW THIS STORY VERY ROMANTIC FOR ME....CERPEN NIE MMANG BEST RSE NK BCE BNYK2 KALI SYE HRP SYE BLEH IKUT TELADAN AWK....AWK COZ SYE PUN NK JD PENULIS CERPEN MCM AWK...CERPEN AWK MMANG BEST.....
    DRI SYA 1NEPTUN 2009

     

  • At 15/12/09 10:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jugk ah citer ni....
    bhasa nya simple je.....
    dalam hiburan terselit jugak hal2 percintaan....
    keep it up......

     

  • At 15/12/09 11:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..best
    simple..
    ayat tak skema sgat..
    cerpen boley diterima pakai..
    dan gitar..
    sya ska klau ada cerpen yang terapkan
    unsur2 muzik...
    sbb muzik gak sebahagian dari cinta..:)

    --persoNa AlgebRa--

     

  • At 16/12/09 6:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok..best..

     

  • At 16/12/09 10:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah kpd penulis
    best

     

  • At 17/12/09 1:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm...best...wow..
    syok nye bce....hehehe

     

  • At 17/12/09 4:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hm cerita nye best sgt sampaikn saya ketawa tk kering gusi. Endingnye pun best. Good story line..Syabas

     

  • At 18/12/09 2:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgus3..
    like it..
    relex n sempoi je nk bce...
    good job writer..

    -junfirda-

     

  • At 21/12/09 6:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    love this story so much....tapi kalau ada sambungan ttg hubungan diorang lagi best....
    to the writer: keep it up....u rock!!
    syokk sangat....

    -emy-

     

  • At 6/1/10 12:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok bagus cite die...
    tp xbyk konflik dlm nyer..
    kalo x msti g sonok n xsabo2 nk mengikuti ksh selanjutnya..
    pape pn...mmg bes...gud luck!!

     

  • At 7/1/10 9:09 PG, Anonymous -sweet lolipop- said…

    wawwww!!!!!!!!!!!!!!!
    best gle!!!!!
    jln crte yg lncar, x trbelit2.
    i hope u truskan berkarya.
    gud luck!!

     

  • At 14/1/10 11:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan~~
    biasa~~
    xunik lgsung~~

     

  • At 23/1/10 1:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nk johan gak bleh???
    gud job...
    sweettt...

     

  • At 23/1/10 8:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita memang best...
    klu jadi novel saya akan cari sampai dapat n xjemu baca berulang kali...
    best giler..

     

  • At 24/1/10 1:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best......sgat best.....gud job....keep it up....go go...teruskan usaha anda....bila ek novel ad+iz tu keluar nak bei...mesti best...no matter what it is a gud job

     

  • At 29/1/10 12:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terbaiklah... hehe,ske gaya penulisan.mcm pro..

     

  • At 29/1/10 8:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm penah tgk cite ni kt tv3...same sebijik..

     

  • At 4/2/10 4:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat2..

     

  • At 11/2/10 5:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best coz ayt2 ceta ni sempoi... xla boring
    gud job....

     

  • At 14/2/10 11:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kkk

     

  • At 15/2/10 5:21 PTG, Anonymous Am CaYa said…

    Ape nk jd nii...

     

  • At 17/2/10 1:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...best sangat2..romantik pun ada..full of love...teruskan berkarya...k..gud job..keep it up..i love it..hehehehe!!!

     

  • At 21/2/10 1:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak cter nie.........gud job

     

  • At 21/2/10 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler le cite nie.........bc bnyk kli pn x boring..........gud job...

     

  • At 23/2/10 11:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler citer nie...boleh wat senyum seorg..mudah difahami and good luck 4 u...ada sambungan x?

     

  • At 23/2/10 2:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ngat

     

  • At 27/2/10 2:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Typical love story.

     

  • At 28/2/10 1:42 PG, Anonymous deya amanda said…

    omg...so sweeet~~~love it!

     

  • At 1/3/10 11:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad..sweet la..
    simple..gd luck k!!

     

  • At 3/3/10 1:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    the best and sweet giler~

     

  • At 4/3/10 2:57 PG, Anonymous saya said…

    ntah...cm boring je..

     

  • At 4/3/10 9:20 PTG, Anonymous lol@ said…

    kalu boring wat cite sndiri la..pape pn pd pnulis nie aku nak bg twu cite yg dye tulis nie mmg best gilerr.mcm nk bace 10 kali..hehe mantopp!!!

     

  • At 8/3/10 1:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes siot citer ni..tp ala2 hlovate-style pn ade gk
    mcm '5 tahun 5 bulan' cket
    ala2 japanese-comic-love-style pn ye jgk
    pape pn,memg superb arr..
    CHEERIO!!!! ;)

     

  • At 10/3/10 10:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    superb!!go on!!adeline

     

  • At 10/3/10 5:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice and sweet story...i luv it..

     

  • At 12/3/10 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like this story....
    sempoyyy....

     

  • At 13/3/10 10:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte neyh best gler2 , syok sgt..
    ayt dea sempoi jea , lurv this story...

     

  • At 13/3/10 10:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm..best jg

     

  • At 13/3/10 10:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm..besttp p'baiki bahasa. tak perlu bhs krang sopan

     

  • At 17/3/10 5:56 PTG, Anonymous honey_dew said…

    best la jugak ,
    tapi ayat berbelit belit .
    pening cikit
    jalan cerita sweet sgt !

     

  • At 19/3/10 9:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bEst nyeRR...GOOD jOB BESt sGt2....TaK sABAR... nK TUNGGU aDD+is... cPT laH siKIT ErK.... BesT la CitER NII niii... sweet!! Nyerrr......teRUsKan USahA.....

     

  • At 23/3/10 12:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbest la...
    sbb cerpen,
    klu uat novel
    lagi best..

     

  • At 25/3/10 10:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt....well done...;D

     

  • At 27/3/10 5:19 PTG, Anonymous anggur_violet (^_~) said…

    cter yg menarik...
    all e best kt writer..

     

  • At 30/3/10 12:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    http://www.rm20segera.com/?r=rehan88

     

  • At 30/3/10 12:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    http://www.rm20segera.com/?r=rehan88

    sebarang pertanyaan boleh mesej ke 0133104358 atau emel ke buxomtales@yahoo.com

     

  • At 30/3/10 12:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    owh..so sweet lh cite ne..

     

  • At 31/3/10 11:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ney sgt best.. cara awk gambarkn citer ney menarik !!!!

     

  • At 6/4/10 12:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalo la dapat bf cm johan kn best...heheehe

     

  • At 11/4/10 9:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sooooo sweatttt......
    love it.....
    wt nvel pnuh leh x?

     

  • At 13/4/10 1:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    really love it,,
    mmg xbowink ar,,
    keep it up,,
    so sweet,,

    l.o.v.e...

     

  • At 13/4/10 1:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i luv it so much,,

    keep it up ok,,

    sweet sgt,,gd job..

     

  • At 14/4/10 11:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gle la! best gle! 2 thumbs up! =)

     

  • At 15/4/10 12:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita bagus,idea da ada,penulisan u ni bole d pjngkan jd novel...semuanya ok..

     

  • At 16/4/10 12:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm,jalan cerita best,tapi agak bahasa terabai...sori,hope cerita yang best dapat dicantikkan dengan bahasanya.sebabnya,kitea menyampaikan ilmu utk org...:)

     

  • At 19/4/10 1:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best... membuatkan sye senyum n tergelak sorang2 semasa membaca... teruskan...

     

  • At 20/4/10 4:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh gilak ahh cte nih!!
    truskn bekarya ye eury athena!~

     

  • At 20/4/10 4:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cayalah , nice one! ;)

     

  • At 20/4/10 8:10 PTG, Anonymous anum said…

    luv it...
    suka sgttt...

     

  • At 22/4/10 7:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah .. nice story .. storyline yg amat sgt behh ..
    especially dy py words ..
    sempoi plus gile g2 ..
    keep on writing luvly stories eh ..
    gambatte !!

     

  • At 24/4/10 3:14 PTG, Blogger ~shazyy~ said…

    suke sgt citer nie `^^`

     

  • At 24/4/10 9:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lg molek klu tkar word melaun tu...xsdap la mknanyer...

     

  • At 25/4/10 10:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni mmg bez!! tahniah!! ad style trsendiri.. 5 bintang kpd writer. congrats!!

     

  • At 26/4/10 4:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet story......
    xsabar nk bace novel Ad + Iz......

    good luck +_^ ~!l@~

     

  • At 28/4/10 1:30 PTG, Blogger iluv_mist said…

    wahh....
    great story...love it so much..
    n i believe u can be a good novelis..
    suka bhsa yg digunakan..sempoi ajerr..
    senang nk faham..
    tersengih n tergelak ajer bca ctr nihh..
    suka sgt ngan wtk johan...
    sekali mcm Benz Alif pun aderr...
    n lagi best kot kalo diorang gna kau aku msa brcakap...
    aduuhhhhss sweetnya ctr nie...hehe

     

  • At 28/4/10 3:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sngt cite nih....
    jalan cerita menarik and mudah difahami...
    serius memang best....
    tahniah...

     

  • At 29/4/10 8:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best pun...rileks je jln cte die

     

  • At 1/5/10 3:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mule2 bce crpen ni sy nmpk 1 gye yg sme...
    d tgh crte ni funny la..
    dan at last,
    sgt t'kejut!!
    persis Aa+Bb ke??
    no..N0...
    i will wait that novel
    bley x tmbhkn idea islamik dlm crte awk
    coz gye dh ok..
    sy suke..

     

  • At 1/5/10 5:13 PTG, Anonymous mira said…

    wah. i think this is a nice flow. but some parts tak jelas la. taw2 mcam flash back. tp overall was fun n exiting.

     

  • At 2/5/10 11:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cinta disebalik gitar .berpura-pura menyukai orang lain tapi mencintai orang lain ,hakikatnya ht 2 menjadi 1,teteap besttt....sweet...love../[\]-[/] -.-

     

  • At 5/5/10 9:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beznye....!!

     

  • At 7/5/10 8:49 PG, Anonymous Aifi said…

    Best gilerrrrrrrrrr.Ko wat lg .aku suka cerpen ko smpai naik sawan..

     

  • At 13/5/10 10:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahhh...............bestnya
    buktikn agi bakat anda.......caiyok...

     

  • At 18/5/10 10:16 PG, Anonymous syasya said…

    bestnye dapat pakwe cam johan bab pandai main gitar
    hehehe.....

     

  • At 22/5/10 9:53 PG, Anonymous dandelion said…

    cerita yg sweet...
    pembawaan cerita yg ringan dan teratur buatkan cerpen ini senang dibaca..
    jalan cerita yg mdh dfhmi & pengolahan bahasa yg baik..
    truskan mnulis!!

     

  • At 24/5/10 1:46 PTG, Anonymous fida said…

    very sweet love story.....

     

  • At 25/5/10 8:02 PTG, Blogger thethirst said…

    wahhhh all I can say is, haha cerita ni boleh buat anime doh. xD seronok!!

     

  • At 29/5/10 6:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best....

     

  • At 3/6/10 3:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bertango la pulak..huhu.. syiok cita ni.. ~j2~

     

  • At 3/6/10 10:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wokey la..

     

  • At 3/6/10 10:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaa....karya yg bez...n aku suka penulis nih..n oso tak sbr2 nak tunggu novel adz+iz kuar..erm..harap penulis nih dpt wat another cerpen yg kreatif n gempak..

     

  • At 4/6/10 1:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow!!!!!
    BeSt GiLeR!!!!!!!!!!

     

  • At 7/6/10 2:09 PTG, Blogger MiSz_LiA said…

    hahahhaha

     

  • At 7/6/10 9:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt crpn ni...
    comel sgt n xboring

     

  • At 10/6/10 4:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter n..
    teruskan berkarya..
    gud 2 u...

     

  • At 11/6/10 1:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memg menarik minat utk terus mbc hgga ke akhirnya.

     

  • At 16/6/10 7:05 PTG, Blogger Missis Nouvel said…

    this is the best cerpen yang aku baca setakat ni..pengunaan ayat yg bersahaja..susunan cerita yg best dn teratur..best!!!!dh kuar novel,bgtau yea..nk beli..ehehehe..

     

  • At 17/6/10 9:00 PTG, Blogger ^^..daRkneSsgurLz..^^ said…

    best cgt2
    i luv it
    really luv...
    oh my god..so romantic..
    i hope one day my dreams will came true like thiz story..
    really touching....

     

  • At 18/6/10 11:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cute lar citew ni...
    klakar...mmg bes..
    truskan mnulis..

     

  • At 18/6/10 11:01 PTG, Anonymous syira said…

    WOW!!
    citer ni best giler kot!
    hati keras tapi dalam diam suka..
    da la penyanyi band lak tu ala jaming..
    the girl lak KELAKAR..
    he3..
    OK teruskan usaha..

     

  • At 19/6/10 10:54 PG, Anonymous iqa syafiqah said…

    BESTNYEEEE!! I like it!! bila baca ada feel je. gud job! teruskn usaha ... CHAIYOK!!

     

  • At 28/6/10 12:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    :-)...
    agk menarik........
    teruskn ushe...

     

  • At 28/6/10 2:52 PTG, Blogger Aku said…

    wah..best giler....sya rsa cm dah termasuk dlm novel nie..good job!!!!

     

  • At 12/7/10 4:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni best giler .. gaya penyampaian pun selambe je.. teruskan usaha .. good job!!

     

  • At 13/7/10 4:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad

     

  • At 15/7/10 2:51 PTG, Anonymous ♦cik.dina♦ said…

    suker giler citer ni.
    best sgt.sempoi jek.
    n mengingatkn aku ngn kisah aku n tunangku.
    hee~
    =)

     

  • At 24/7/10 12:11 PG, Blogger :.NueRuL.: said…

    sweet sgt...
    nk lg nk lg nk lg...

     

  • At 24/7/10 11:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer,,tahniah..

     

  • At 26/7/10 12:01 PTG, Blogger ct_rosmiera @SePaT-rOnGgEnG said…

    salam...

    erm...truja dengan tajuk bidadaricenta...
    jalan crita yang bagus..ayat2 yang bersahaja...erm..
    tahniah dan harap penulis ini berjaya dalam menerbitkan crita-crita romantis segar..

     

  • At 30/7/10 9:23 PTG, Anonymous chacha_ayumee said…

    bez kot..
    klakau..
    bahasa remaja gtu..
    pasal tu bez gaknye..
    tp cte ttp klise..
    dah ley agk apa jd lps tu..
    tp cite tu bole klise klu jln cerita menarik..
    cite ni dalam kategori tu..
    mcm drama terbaik m'sia-nurkasih..
    klise tp menarik..
    membebel pulek...........

     

  • At 1/8/10 3:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler cter ni....

     

  • At 4/8/10 12:37 PTG, Blogger Wawa Zolkepli said…

    sweet nyer!!!!
    jalan cerita yg simple tp menarik.
    ayat pun sedap jerr bace..
    buleh praktik ngn boyfren neyh.
    hahaha!
    gud job lorh~
    wawa wants some more!!
    =)

     

  • At 20/8/10 2:11 PTG, Blogger AdeelaHimme said…

    garapan yang sangat cantik, bahasa yang tak terlalu kaku.. karya yang indah...tahniah...nak lagi!!!

     

  • At 23/8/10 3:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyee citer ni... suka2...

     

  • At 26/8/10 12:54 PTG, Anonymous azma79 said…

    Ceritanya bagus dan menarik. syabas kepada penulis kerana dapat menghidupkan suasana yang realiti dan watak dalam cerita ini hidup.

     

  • At 26/8/10 6:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kehindah menjadi henyatan

     

  • At 26/8/10 6:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    saya ema minat sangat ngan novel2 ni.

     

  • At 27/8/10 11:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...lain dr lain

     

  • At 1/9/10 6:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet....
    huuhuh....

     

  • At 8/9/10 2:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best glerr.....
    nk johan!
    nk johan!
    huu2

     

  • At 8/9/10 10:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyew,,
    gempak,=))

     

  • At 11/9/10 10:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud job

     

  • At 18/9/10 5:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice flow of the story..keep on..

     

  • At 26/9/10 11:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer yang best... tumbsup...gudjob.. kalu wat novel best ni...

     

  • At 30/9/10 12:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asu kbeh...........

     

  • At 4/10/10 11:15 PG, Anonymous awek_syok said…

    mnarik..just de brape part je yg longgar..
    klu d tmbh sket babak cair air mata..
    comfirm mletop..

     

  • At 6/10/10 5:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez gile
    gile2 bez r
    romantik abez
    msti johan 2 hnsem gile n ann 2 comey
    6 starz 4 diz cerpen

     

  • At 11/10/10 7:40 PTG, Anonymous Esya said…

    wow...congrete..awk bjy hasil kn krya yg superb...ku sk ceti ni..sempoi,klakar,ada pngjrn,mlh mncuit hati pmbca. trs kn lg bekarya,ku ttp mnunggu tuk cite strusnye....welldone.

     

  • At 13/10/10 3:58 PG, Anonymous syada said…

    so sweet........suka sgt cite nie

     

  • At 16/10/10 5:57 PTG, Blogger TheChekJah said…

    ayat best... lawak.. sy suke... ungka...

     

  • At 22/10/10 10:10 PTG, Anonymous yatt said…

    sYa sKa......bEsT gLer....

     

  • At 23/10/10 8:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..he..i like it..=)

     

  • At 24/10/10 9:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye...
    tq..

     

  • At 27/10/10 12:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak citer nie...
    ada permulaan, pertengahan dan klimeks....
    pengakhiran yangmenarikkkk.like it's

     

  • At 29/10/10 10:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite ni..menarik n karakter2 smenya sporting..gud job!!

     

  • At 30/10/10 11:35 PTG, Anonymous farhana hameed said…

    da mcm cte hlovate je.............

     

  • At 4/11/10 1:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita niyh best sgt2
    ske sgt2
    menarik

     

  • At 5/11/10 8:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh sgt2!!!,,, ;))

     

  • At 9/11/10 4:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best dan menarik..

     

  • At 10/11/10 9:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like! best story..n sweet..good job!
    teruskn lagi mnulis karya anda!

     

  • At 12/11/10 7:12 PTG, Anonymous neena said…

    buat le sequel cite ni, Bidadari Hati 2, best sangat sempoi pada mulanyer,bahasa selamba buat sy tergelak sesorang tp last2nyer jiwang karatttt...hehe

     

  • At 15/11/10 12:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suke2 =) simple n so sweet..hehehehe

     

  • At 17/11/10 12:25 PTG, Anonymous pinky naaoriey said…

    so sweet...johan vs ann..dlm name johan ada nama an.. =)

     

  • At 17/11/10 3:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aaaaaaa....bez gewl cite nieyh..haha

     

  • At 18/11/10 5:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best nya!! I like this story!!! good job ;) bahsanya jugak x begitu kasar.... =) nice job

     

  • At 18/11/10 5:17 PTG, Anonymous nonowhite said…

    huhu...love this story....thums up......bace bnyk kali pun xlapok.......good job writer....keep it work.....

     

  • At 19/11/10 7:27 PTG, Blogger siti masitah said…

    bravo!!!!perfect's story saya sukakannya...namun masih banyak kesilapan tatabahasa dan saya aaaammat suka akan spppooii spooiii bahasa awak..cantik pandai mendekalimasikan dengan sempurna ayat yang cukup bersastera..maju lagi ......gud luck 4 u..

     

  • At 25/11/10 9:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terbaek..

     

  • At 26/11/10 10:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best story ever heard.............. ada lg...?

     

  • At 26/11/10 3:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I love the story........ Wonderful... Coz I also love guitar... hehe:... I hope that I'll have almost the same guitar pick from the beloved one... hehe...

     

  • At 27/11/10 2:06 PTG, Anonymous hanis said…

    gempak!!!!xpernah ak bc cita cinta cm nie...pasai gitr ja blh wat simbol cinta...beztttt...ak like ahhh..................

     

  • At 28/11/10 1:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bessstt glerr..!!!!!!!!!
    congrates!!!
    romantik + sempoi = ann+ johan

     

  • At 30/11/10 1:46 PG, Blogger kak ji said…

    best2..ble la diri nie bley wat cter sehebat nih???

     

  • At 30/11/10 7:43 PG, Blogger Nur Sabrina said…

    best!!
    bile bace x bosan.....

     

  • At 2/12/10 3:09 PTG, Anonymous Faizura Fadzil said…

    saya suke !
    saya cinta ! :D

     

  • At 2/12/10 7:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SUKE GILE!!!! hahahahaha
    sweet..tringat plak kt kekasih ati ku..hahaha
    g0od j0b.. :D

    ~ciputchiapp~

     

  • At 9/12/10 3:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    great! very nice story.......

     

  • At 10/12/10 10:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Citer ni layann larr...dapat menghiburkan hati
    nan lara..huhuhuu....

     

  • At 10/12/10 3:20 PTG, Blogger puteri ain elisya said…

    jalan cerite yang sungguh menarik and enjoy klu di bace...

     

  • At 10/12/10 7:06 PTG, Anonymous sufi said…

    teruja dowh!!tahniah!

     

  • At 11/12/10 2:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sronok!!!keep it up..

     

  • At 12/12/10 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nes sgt citer nie
    ~~~sooo sweeetttt~~~

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group