BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Oktober 17, 2009
Cerpen : Teman
Nama Pena : LeO_D

Dalam persahabatn ada satu garis yang halus memisahkan lelaki dan perempuan. Garis itu terlalu halus sehingga tidak dapat dilihat. Kita juga tidak akan sedar sekiranya garis halus tersebut putus kelak. Pada ketika itu tiada garis yang akan memisahkan sebuah persahabatan. Bila manakah perkara ini akan terjadi?

*************************************

"Dah makan kah?"
Soal Ben kepadaku.

"Sudah… awal lagi…. Ko buat pa balik gini lambat?"
Soalku kepada Ben.

"Ada date ngan si Lara…."
Jawab Ben selamba.

"Aik… budak baru ke tu? Ko ni asyik tukar pompuan ja… huhuh… dasar lelaki… oya, kalu ko lapar masi ada bakas(lebihan) sa di almari tu."
Pesanku pada Ben.

"Ko mau tido uda?"
Soal Ben lagi.

"Kira la…. Pas on line baru tido kot…. Napa?"
Aku memandang ke arah Ben.

Ben menarik tanganku dan membiarkan aku duduk di sisinya. Ben membelai rambutku lembut. Aku membiarkan saja belaian Ben. Ben meletakkan kepalanya di bahuku.

Ben tentu sedang sedih. Dia selalu begini apabila hati dia tidak tenteram. Mungkin pasal kerja atau pasal perempuan… atau pasal keluarga. Aku dapat merasakan keluhan berat Ben.

Tentu saja dia sangat runsing sekarang ni.

"Jan dulu tido ya…. Bisuk kan cuti kan?… kasi kawan dulu sa kejap."
Ucap Ben.

Ben mengalihkan kepalanya di pehaku. Aku membelai lembut rambut Ben. Ben memang manja denganku sejak dari dulu lagi.

Dulu aku adalah bekas kekasih Ben. Tapi, kami putus sebab di antara kami tidak ada kesefahaman. Selalu saja bertengkar. Tapi, sekarang kami menjadi kawan yang baik. Tinggal serumah lagi. Semua pekara dikongsi bersama…. Tapi, selalu saja bergaduh…. Kadang-kadang aku bingung… samada aku dan dia memang tidak bersefahaman atau terlalu memahami…

Pehaku basah…. Ben sedang menangis.. aku diam saja dan terus membelai rambut Ben.

"Dari dulu hingga sekarang… Ruth asyik manjakan saya saja… tapi, Ruth tak pernah Tanya saya apa yang sa rasa… kenapa sa sedih…"
Ucap Ben dalam kelam.

"Sa rasa sa mungkin dapat bertahan dengan keadaan begini… tapi, sa tidak dapat…"
Ucap Ben lagi.

"Kalau ko rasa ingin kongsi ngan sa… cakap ja la… buat pa mau malu-malu lagi di sana?"
Ucapku pada Ben.

Ben bangun dan memandangku dengan mata bengis…

"Banci sa budak budu macam ko nie…. Ishhh… sa pi mandilah dulu…. Bikin budu ja….!!!"
Ben tiba-tiba marah.

"Ah… ko la budu…. Budu…. Tiba-tiba…"
Aku turut hangin dengan perangai Ben yang cepat berubah tu.

Saat ini aku terfikir kembali… macam manalah aku boleh bertahan dengan perangai dia yang begini ya? I pun tersangat heran nie….

Sudah 7 tahun kami tinggal bersama sejak kami putus dulu. Ben pun sudah berulang kali tukar pasangan…. Aku pula… masih dok diam-diam. bukan cara aku nak dok berkapel sangat. Aku nak focus dengan karier yang aku sedang bina nie… tapi, sejak baru-baru ni aku terasa ingin berubah. Aku pun bukannya muda lagi… umur dah cecah 25 tahun. Ben pun sama juga. Kami sebaya… tapi, aku tua 4 bulan dari dia.

Sebelum kami kapel dulu pun kami amat rapat. Sampai keliru dengan perasaan masing-masing… yalo…. Sebab terlalu rapat… jadi aku ingat aku suka kat dia lah… dia pun gitu juga…. Tapi, pastu kami selalu ja bergaduh…. Huhuhuhu…

Tapi, takpelah… pekara dah lalu… lagipun… aku dah ada target aku sekarang. Karier aku dah kukuh sekarang. Kini tiba untuk aku cari calon suami yang penyayang dan care tentang aku… huhuh..

Lagi pun sekarang ada sorang mamat cina yang sweet sangat dah hint-hint kat aku…. fulamak… aku masih laku pla….. uahahaahhha…

Tit…. Telefon ku berbunyi.

"Hello….?"
Aku menjawab pangilan.

"Er… Ruth ka nie?"
Soal satu suara.

"Ya… siapa nie?"
Soalku pula.

"Er… ini Takky nie… sorry ganggu memalam buta nie… er… mau Tanya ni…"
Suara Takky agak terketar-ketar.

Fuaaahhhhhh….. tak pasal-pasal mamat cina nie kol aku memalam buta nie. Baru ja aku taingat tentang dia nie…. Huhuhuh… memang ada jodoh kami nie.

"Ohhh… Takky… Tanya apa?"
Soalku lagi.

"You free tomorrow? I have two ticket… er… sa nak ajak awak keluar…"
Soal Takky…

"Besok? Emmmm…"
Aku terdiam.

Aku mencuri lihat bilik Ben yang masih berlampu. Nak setuju ke tak ya? Selalunya hujung minggu begini Ben suka ajak aku ke pantai… tapi… sekarang dia ada makwe baru… ah… lantaklah… dia bawa ja Gf dia tu jalan-jalan… aku nak lari dari dia jap…. Heheheheh….

"Okay… what time?"
Soalku.

"11.00 a.m. at Cinema WW… I’ll wait you there."
Ucap Takky.

Dengan itu akan tertulislah di dalam diari ku yang aku dah ada pacar baru setelah 7 tahun aku berdiam…. Yes…!!! Gembiranya… aku nak mandilah… Ben pun dah siap tu…. Lalallaalalal….

Rasa ceria dan bersemangat pula aku sekarang setelah mendengar pelawaan dari Takky. Macam dah lama aku tidak seceria ini…. yala…. 7 tahun aku sia-siakan untuk membina karier yang aku ada sekarang ini… huhu…. Sekarang aku nak feel young and in love… uahahaahhaah…..

"Ko ada date bisuk?"
Soal Ben…

"Ya…"
Ben masuk ke bilikku dan membaca diariku.

Sungguh kurang sopan… selalu ja begitu… suka sangat baca diari orang. Diari dia tak pula dia bagi aku baca…. Tak adil langsung….!!!

"Balik ko pi bilik ko…. Penyibuk betul….!!! Sudah sa cakapkan… jangan baca diari sa… huh…"
Aku menolak Ben keluar dari bilikku.

"Jadi… seaside view kita amacam?"
Marah Ben.

"Isshhh… ko bawa ja si Lara… good night."
Aku menutup pintu bilikku.

Huhuhuhu…. Aku nak tidur awal… supaya boleh bangun awal bisuk and bersiap lebih awal and dress lawa-lawa….. uuuuhhhhuuuu…. Riang rasanya dalam hati….. heheeheh…

***********************************

Em…. Harap-harap baju warna pink nie dapatlah memikat pandangan mata mamat cina nie… huhuhu… aku buat stail ala-ala perempuan korea… hehehe…. Sememangnya wajah aku pun mirip korea sikit…. Huhuhuh…

"Wow… you looked different.. out of executive style… heheh… come.. it soon to start."
Takky menarik tanganku.

Uhuhhu… wajahku terasa panas. Malu pula rasanya. Dia pegang lagi tanganku…. Memang jakun(kolot) betul aku nie… hehehe..

Tit…. Telefon ku berbunyi.

\"Sa buring… jalan satu2rang…\"

Sms dari Ben. Hmmmhhh… apalah budak nie…. Nak kaco privacy uranglah pla… nasib show tadi dah habis. Sekarang lunch time…. Heeeemmmm…

Macam dah lama aku tak merasa dating yang begini… hehheeheh… seronok rasanya.

"I love your smile… it’s nice and lovely."
Ucap Takky.

Aku hanya tersenyum.

"Kenapa ya? Kenapa Ruth jarang bercakap? Asyik senyum saja. Hehe.. pada mulanya saya sangka Ruth bisu… but, the first time I heard you… I think… I already fall in love with you."
Mata Takky tajam merenungku.

Aku menundukkan kepalaku. Er…. Betulkah aku jarang bercakap? Tidak pun… kalau ya… tentu saja Ben tidak marah aku. dia selalu kata aku kuat membebel macam urang tua…. Tapi, takky cakap aku pendiam…. Ntahlah…

Tit… Telefon ku berbunyi.

\"I’m in hospital… take me..NOW!!\"

Sms dari Ben lagi…. Aik? Apa kena budak nie? Dia sakit ker apa? Isssshhhhh… betul-betul menyusahkan saja….!!!

"Eer… I’m sorry Takky… I have to run now.. something urgent.. sorry."
Ucapku pada Takky.

"I drop you."
Pinta Takky.

"No, thanks. I brought my car."
Aku menjawab spontan.

"Give me your car’s key.. so, I have the time be near you just for more seconds… please."
Pinta Takky.

Aku diam.

Aku senyum. Aku jadi serba salah. Tanpa diduga aku memberikan kunci keretaku kepadanya. Dan seterusnya kami menuju ke Hospital bersama-sama.

Banyak pekara yang Takky bualkan dengan aku. semuanya tentang aku. dia seperti sangat mengenali aku. dia sangat memuja aku… yakah? Aku begitu berhargakah di hati dia? Atau semua perkataan lelaki memang manis-manis belaka… macam kata-kata Ben suatu ketika dahulu?

***********************************

"Kenapa lambat…!!!?"
Marah Ben.

"Yang penting sa datang juga ba…!! Kenapa juga ko kana masuk ICU nie? Ko tidak ambil ubat ko?"
Geram aku dengan tingkah laku Ben.

"Dia siapa? Takky ker?"
Soal Ben.

"Emm… I’m Takky. Nice meeting you."
Ucap Takky sopan.

Ben mengalihkan pandangannya ke tempat lain. Aku mencubit lengan Ben. Sungguh kurang sopan perangai dia nie… geramnya aku…!!

"Here your car\'s key.. bye… I’ll call you."
Takky memberikan aku kunci keretaku.

Takky menarik tanganku dan menciumnya lembut. Aku jadi malu. Mukaku panas…. Er… what ever lah.

"Happylah ko? Pulanglah ko kalu ko mo… malas sa…"
Marah Ben.

"Ko juga yang suruh sa pi sini. Pas tu senang-senang ko suru sa balik. Napa ba ko ni… meh balik…!!! Bikin mangit(panas) betul… sa pi tandas dulu… ko tunggu sini."
Marahku dan keluar dari bilik Ben.

Marahnya aku dengan sikap Ben yang kebudak-budakkan nie. Ntah pasal apa dia kena kasi masuk wad… huhuhuhu… tu la tau ada gastric tapi nda pandai makan ubat… budu..!!

"Hai… Ruthh… jemput prince charming ka?"
Soal Fiona.

"Oh, doc Fiona… ye… banyak ragam lagi dia di sana… napa juga dia kana si masuk wad tadi? Gastric dia datang kah?"
Soalku.

"Nda la… dia minta pinjam tempat jap. Dia cakap dia mau tunggu sampai ko datang pi ambik dia.. cerita-cerita lagi dia sama laki sa tadi. Ba, sa mau pi tingu urang lagi nie… daaa…"
Jawab Fiona.

Issssssssshhhhhhhh… geramnya aku dengan Ben nie. Bikin spoil dating aku jer hari nie….. geram tersangat geram nie ngan dia…. Tunggu ko nanti pulang.

************************************

"Akhirnya sampai juga rumah… huhu… si masak sa sup ikan and nugget… ya?"
Pinta Ben.

"Besar selera Nampak. Sorry, orang sakit Cuma boleh makan bubur kosong… so, sa akan masak bubur kosong ja untuk ko."
Aku menjeling Ben.

"Si tambah ayam sikit la…"
Ben memujukku.

"No… bubur kosong. Ko duduk diam-diam sana… renungkan apa yang ko dah buat tadi sampai sa terpaksa halfway kan dating sa ngan takky… okay? Nanti sudah masak, sa kasi tau ko…"
Ucapku.

"Er….. okay… baiklah… tapi, sup ikan and nugget kan?"
Soal Ben lagi.

"Bubur kosong.."
Aku menjawab ringkas.

Kenapa ya? Sejak kebelakangan ini sikap Ben tidak menentu? Emosinya mudah saja berubah. Kadang-kadang pulang dari tempat kerja wajah dia murung saja. Macam dah hampir seminggu aku tidak melihat senyuman Ben.

Dia terlampau stress kah dengan kerja dia? Sekarang lagi dia selalu saja kena outstation. 2-3 ari ada kat luar. Bila balik ja trus tidur. Aku pula terpaksa tunggu sampai dia bangun baru boleh beredar.

Manja betul dengan aku. huh…

"Ben… sup ikan sudah masak… meh makan… ada nugget lagi nie.."
Aku memanggil Ben.

Tiada jawapan.

Aku menuju ke ruang tamu. Ben tertidur di sofa panjang. Aku tersenyum melihat Ben lena. Aku menghampiri dia untuk mengejutkan dia. Comelnya… heheheh..

Aku membelai lembut rambut Ben.

Sampai bilalah ko nak bermanja dengan aku Ben. Suatu hari nanti kita mesti akan pilih jalan masing-masing. Sekarang, aku pun ingin memilih jalanku sendiri. Aku tidak boleh selalu lagi memanjakan ko.

Ben menarik tanganku dan menciumnya. Aku sedikit terkejut.

"Eh… sudah bangun pla ko nie… bah, masak sudah tu. Meh makan."
Aku berdiri.

Ben menarik tanganku dan aku terduduk semula. Ben memelukku. Aku membiarkan saja…. Sebenarnya, apa yang sedang menggangu fikiran Ben baru-baru nie?

"Tanyala… tanyalah kenapa saya begini…"
Pinta Ben.

"Ruth tak pernah cuba Tanya saya…. Tanyalah kenapa… baru saya dapat cakap."
Pinta Ben lagi.

Aku diam.

"Kenapa? Kenapa dalam beberapa minggu nie Ben terlalu emosi? Dan, sudah hampir seminggu Sa tidak nampak senyuman Ben… kenapa?"
Aku akhirnya menyoal.

"Kenapa Ruth tidak Tanya dari awal?"
Soal Ben.

"Ntah… pun, tidak tau… ko kenapa Ben?"
Soalku lagi.

"Sa takut kehilangan Ruth… sejak Ruth cerita tentang Takky… saya tau saya akan kehilangan Ruth…. Saya tidak mau kehilangan Ruth. Saya sayangkan Ruth."
Pelukan Ben bertambah erat.

Aku terkejut mendengar luahan hati Ben. Lidahku kelu.

"Cakaplah sesuatu… cakaplah."
Pinta Ben.

"Apa yang sa perlu cakap… sudahlah Ben…ko mungkin keliru dengan hubungan kita… sebab kita terlalu rapat…."
Aku membuat kesimpulan sendiri.

"Mungkin…. Mungkin saya keliru…. Tapi, apa kata hati Ruth?"
Soal Ben.

Aku diam. aku diam. lidahku kelu.

"Saya sayang Ben… sebab tu saya ada di sisi Ben selalu… tapi, sa takut…. Mungkin sebab itu saya tidak pernah cuba Tanya apa-apa…. Saya takut… takut terluka lagi."
Aku menjawab.

"Jadi kenapa diam?"
Soal Ben lagi.

"Sebab, sikap Ben… Ben Nampak bahagia bersama orang lain… sebab itulah… bagi saya…. Asal Ben gembira… cukuplah."
Aku melepaskan pelukan Ben dan berdiri.

"Tapi, sekarang… saya ingin lepas dari Ben… please…"
Ucapku lagi.

Ben diam.

Aku menuju ke dapur dan menyiapkan meja makan. Ben berdiri dengan lemah dan tidak bermaya. Suasana makan malam menjadi muram…

Aku teringat akan kata-kata Fiona tadi. Dia kata yang Ben sengaja datang ke sana tanpa ada sebarang sakit. Dia sengaja mahu menganggu aku dan Takky yang sedang bertemu janji. Aku mengeluh.

Setelah siap aku membasuh pingan dan Ben menuju ke ruang tamu dan menonton tv. Selesai saja membasuh pinggan aku menuju ke ruang tamu dan duduk di sebelah Ben.

Ben meletakkan kepalanya di pehaku dan menarik tanganku. Ben memujuk aku untuk membelai kepalanya. Aku tersenyum…

Kenapalah ko manja sangat dengan aku Ben? Sehinggakan aku dan kau masing-masing keliru dengan perasaan masing-masing. Adakah ini cinta atau persahabatan… aku jadi binggung.

"Ko rasa… kalu kita masing-masing sudah kawin… kita akan ada peluang macam sekarang ini?"
Soal Ben.

"Kalu kita sudah kawin… kita mesti layan pasangan kita masing-masing… kita…"
Aku terhenti.

Sakit pula rasa dihati. Kenapa ya? Adakah aku pun tidak ingin berpisah dengan Ben?

"Bolehkah kalau kita jangan berpisah? Sa janji tidak akan gaduh lagi dengan Ruth… kita jangan berpisah ya…?"
Soal Ben.

Aku diam. aku tidak menjawab. Suasana menjadi hening dan berlalu tanpa kata-kata. Ben akhirnya terlelap. Aku juga menyusul kemudian.

*************************************

"Dah bangun?"
Ben memandangku.

Ben mencium lembut dahiku. Ben tersenyum dan menarik tanganku. Aku bangun dan mengikut saja ke mana Ben membawaku.

"Sa da kol Stanley tadi minta kasi cuti ko…. Sa pun dah cuti.. meh kita habiskan hari nie bersama-sama kio… sa dah buat sarapan di taman…. Heheheh…"
Ucap Ben dengan wajah senyumanya…. Comel.

Ben menarik kerusi dan menjemput aku duduk. Aku hanya menurut saja kehendak hati Ben. Ben banyak bercerita tentang masa lalu kami. Aku hanya ketawa dan tersenyum.

Hari nie…. Mungkin tiada agenda bergaduh. Heheheh… macam kan…. Kami sedang menebus masa 7 tahun yang tersia-sia oleh kami… saat ini aku binggung kembali… apa yang berlaku sebenarnya antara aku dan Ben.

Adakah disebabkan sepanjang 7 tahun ini aku tidak pernah ada kekasih membuatkan Ben tidak sedar akan hatinya. Apabila aku sudah berkeinginan untuk mempunyai pasangan… barulah dia sedar yang dia amat sayangkan aku? kenapa perlu tunggu 7 tahun Ben?

Tidak sedarkah kau yang aku sangat sayangkan kau? Aku bagi kau kebebasan…. Sekarang aku harap kau juga bagi aku kebebasan yang sama…. Aku mau bebas dari kau…

Ben membawa aku ke tepi pantai. Kami berjalan sepanjang pesisiran pantai. Ben berhenti dan memeluk aku. aku diam.

"Kenapa Ruth tak banyak cakap?"
Soal Ben.

"Saya mau lepas dari Ben."
Aku akhirnya bersuara.

Pelukan Ben bertambah erat. Ben membenamkan mukanya di bahuku. Air matanya deras mengalir hingga membasahkan bahuku.

"Itu yang sa nak cakap sejak dari tadi…. Tapi… sa tidak dapat cakap… sebab.."
Aku diam..

"Sa sangat sayangkan Ben."
ucapku sayu.

Dalam hal ini siapa atau apakah yang perlu dipersalahkan... masa atau keadaan? Atau ketidak jujuran atau kemesraan yang tiada batas? Mungkin semua ini perlu dipersalahkan...

Tapi, semua ini berlaku tanpa mengenal waktu, keadaan dan dengan siapa.
posted by Penulisan2u @ 6:07 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
42 Comments:
  • At 17/10/09 2:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah,cerita menarik..teruskan perjuangan

     

  • At 20/10/09 12:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jus cool...

     

  • At 20/10/09 2:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ini mesti orang sabah ni kan..bagus saya pun orang sabah.. teruskan perjuangan anda.. saya suka cerita anda...

     

  • At 20/10/09 2:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Cinta tak semestinya memiliki....
    best cite ni,
    lain dari yang lain..
    tahniah untuk penulis.
    teruskan berkarya.

     

  • At 20/10/09 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dorang bersama ker x??????
    x pham r tlong jlaskan bg sesiapa yg paham???

     

  • At 20/10/09 11:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bersama walau sekejap..rasanya clash..

     

  • At 21/10/09 11:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok nye..
    kalau bersama-sama kan bagus..
    imagine sendirila apa ending dia..

     

  • At 21/10/09 12:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    serius xpaham....

     

  • At 21/10/09 3:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sya pn tak pham...

     

  • At 21/10/09 10:51 PTG, Anonymous pilet laaa said…

    susa laa.. sbb sy bkan org sabah..so x phm la sgt.. ehh, bole ke tggal satu rumah?

     

  • At 24/10/09 12:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best..
    cume ending 2??
    depa kahwin ke x???
    pelik pelik..
    wlu bgimnapun..
    best truskan perjuangan...

     

  • At 27/10/09 11:11 PTG, Blogger najwa said…

    cm t'gantung je citer ni.x kan gitu je ending die.cm pelik jer...ssh skit nk faham citer ni.tp x pe la cz anda berani mencuba.

    najwa rawi
    adriena_25@yahoo.com

     

  • At 28/10/09 5:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SAMBUNG...
    SAMBUNG...
    SAMBUNG...

    =)

     

  • At 28/4/10 12:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler....mrtbatkan org sabah...

     

  • At 17/5/10 9:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    classic story

     

  • At 28/5/10 12:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud2..mmg best ni ceta..sedih ada,,cute pun ada,mcm2 rasa ada...keep it up! sukung sabah!

     

  • At 15/7/10 8:17 PG, Anonymous mohd azlan said…

    macam loghat sabah aje,,,,,,sarawak

     

  • At 31/8/10 3:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    romantik.....and best...terharu ku dengar endingnya wlu ku tak pahm

     

  • At 29/9/10 5:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bleh than la..not bad..

     

  • At 15/10/10 9:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez2..i like ~

     

  • At 11/11/10 3:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    telasonu

     

  • At 11/11/10 3:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    telaso nu yg bkin cerpen, sundalanu rahing

     

  • At 11/11/10 3:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alam, saripuddi, l.opu, alwi

     

  • At 21/11/10 10:35 PTG, Anonymous fizanur said…

    cite best.
    tp ending nyer plak mcm ta abis..
    byk persoalan..
    talky dgn ruth ker??
    dgn ben ker??
    duduk same2 lg ker?
    keje per?
    mcmner dyorg ley sme2?

     

  • At 26/2/11 7:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sy sbnrnya pn keliru gan hti sy sndri....... dlu sy ada bestfren yg slalu ada d sisi sy... tp sy x lyn dia... w/pn dia dah ada feel gan sy.... coz sy dah lma ska gan bestfren dia lg 1 yg no feel gan sy... trus dia give up... trus dia trima bcouple gan prempuan len utk tjuan mlupakn sy... time 2 bru sy dia bgitu pntg utk sy...... n sy syg dia... tp skng kmi just fren...... n maybe it will be 4ever....

     

  • At 16/3/11 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wei...ak x phm lah.... cam xde ending

     

  • At 27/3/11 12:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best...

     

  • At 27/3/11 12:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm cite x logik.. tngl serumah??

     

  • At 10/4/11 11:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    arh .aq ta phm lar .
    surely aq ckp, aq bce xabih pom .
    coz xbez .tlis ayt pom slh .

     

  • At 14/4/11 6:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambung ples.. nk tau kesudahannya cmne.. congratz penulis

     

  • At 12/6/11 12:43 PTG, Blogger Mas Aida said…

    asal plak korg xpaham??? budak ni tulis tamil ke pe??? alaa, dok serumah tu kan biase je tok budk2 skrg... tp aku sure ni bukn islam.. dorg maybe catholic... neway gudjob writer!!!

     

  • At 23/6/11 8:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ayt yng amt skema.....huhu

     

  • At 7/7/11 10:53 PG, Anonymous dila di-ai said…

    best dowhh cite nie.....ske aq bce.....tp last2 t si ruth uw ngan ben ke????klo dye ngan ben aq ske sngt.....cite nie mmg best r....pape pon goatjob ye pnulis.....thumbs up 4 u....hehehehe.....

     

  • At 21/8/11 4:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    buruan sahuuur cuy

     

  • At 21/8/11 5:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ie ke toe
    heheheheh :)

     

  • At 21/8/11 5:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pa laa cakap rang toe
    dak pham kmi

     

  • At 29/2/12 5:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    .....

     

  • At 29/2/12 5:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleyh laaa..xla best sgt ... bese2 jerk..

     

  • At 8/3/12 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalo blom kawen da dok satu rumah..bek xpyh kawen.. sme jer..

     

  • At 22/3/12 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boley laaa....

     

  • At 13/9/12 10:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Seronok sekali. Saya pun ada rasa yg sama dgn rakan saya.
    Tapi saya benci dia,
    tapi cerpen awk seronok dan banyak pengajaran.





     

  • At 20/9/12 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ceritanya sangat menarik..saya suka jalan ceritanya...googd job.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group