BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, November 01, 2009
Cerpen : Minah Skuter
Nama Pena : nailofar_mawarnis

Aidil tersenyum lebar memerhati gadis yang terbongkok-bongkok membersihkan skuter pinknya di rumah sebelah. Dari satu lagu ke satu lagu dinyanyikan oleh gadis itu.Siap menari-nari lagi. Nak jadi penyanyi agaknya budak ni.

Sejak tiga bulan lalu, setiap hari Sabtu sudah tidak sesunyi dahulu. Setiap pagi hari Sabtu akan kedengaran suara gadis yang baru berpindah di sebelah rumahnya menyanyi sambil membasuh skuter. Pada mulanya dia terasa ingin marah. Mana tidaknya , hari-hari cuti begitulah dia mahu mengambil peluang untuk bangun lewat daripada biasa. Tetapi sudah dikejutkan dengan suara orang menyanyi-nyanyi. Kalau perlahan tak apalah juga. Ini punyalah kuat. Siapa yang tidak marah. Tetapi sebaik terpandang gelagat gadis itu yang menari-nari sambil menyanyi ketika membasuh skuternya membuatkan dia ingin ketawa. Hilang marahnya.

"Dah habis basuh skuter kak?" Aidil terus menyapa sebaik gadis itu selesai membasuh skuter.Warna pink lagi.

Namun gadis itu tidak sedikit pun menoleh ke arahnya. Masih leka mengelap skuternya. Mulutnya masih belum berhenti menyanyi. Mak ai minah ni pekak ke?Pandang aku pun tak.Owh! pakai MP3 patutlah tak dengar. Nantilah kau. Aidil memandang sekitar halaman rumah sewanya. Cuba mencari-cari sesuatu yang boleh digunakannya. Seketika dia tersengih tatkala ternampak bola tenis Zuhair di atas rak kasut. Siaplah kau budak!

"Gosok gosok jangan tak gosok..gosok lagi sampai berkilat..eh gosok la " Aidil ketawa besar melihat gadis itu menyental kuat cermin sisi skuternya. Melatah rupanya minah ni.

"Oi!Kau ke yang baling bola ni kat aku?Tak ada kerja ke?Nasib baik tak kena skuter aku.Kalau kena siap la kau." Aina Shauqina merenung garang. Bulat matanya memandang Aidil yang tersengih di sebelah pagar rumahnya.

"Apa?" Keningnya dikerutkan tanda tidak mengerti apa yang dikatakan oleh Aidil. Apa mamat ni nak pulak? Dia hanya melihat mulut Aidil terkumat-kamit tetapi dia tidak mendengar sebarang suara. Bisu agaknya mamat ni. Sayang betul. Muka boleh tahan. Terkebil-kebil matanya memerhati lelaki itu yang menggerakkan tangannya pelbagai gaya. Namun satu pun dia tak faham. Aku mana pernah belajar bahasa isyarat. Apa mamat bisu ni nak?

"Sini kau." Aidil menggamit gadis itu supaya menghampirinya yang sedari tadi berdiri di tepi pagar. Rumah mereka hanya dipisahkan oleh pagar yang setinggi bahu. Aidil menunjuk ke telinga gadis itu tanpa mengeluarkan suara. Hanya mulutnya sahaja yang memuncung ke arah telinga gadis itu. Bengap betul budak ni.

"Dah boleh dengar?" Aina tersengih mendengar pertanyaan itu. Tak bisu rupanya mamat ni. Aku rupanya yang tak dengar. Lupa pulak tadi dia pakai earphone.

"Kau buat konsert ke pagi-pagi minggu ni?" Aina mencebik. Mamat ni nak peril aku lah tu. Kuat sangat ke aku menyanyi? Rasa – rasa macam slow je aku nyanyi. Dengki dengan akulah tu.

"Kenapa?Ada masalah ke?" Saja dia buat-buat garang. Bukan boleh bagi muka sangat. Biar dia tahu aku ni bukan mudah dibuli.

"A’ah. Masalah sangat sebab kau ganggu aku nak tidur. Setiap hari Sabtu mesti aku terpaksa bangun awal disebabkan konsert mini kau tu. " Sengaja Aidil ingin membakar hati gadis itu. Padahal bukanlah masalah besar baginya kalau terpaksa bangun awal pun. Sejak duduk bujang inilah dia belajar bangun lewat di hari minggu. Masa duduk dengan keluarga dahulu jangan mimpilah nak tidur balik lepas subuh. Kalau tak mahu telinga bernanah dengar ‘khutbah’ pagi dek Uminya janganlah tidur lepas solat Subuh.

"Peduli apa aku. Orang lain tak kisah pun. Lagipun tak elok bangun lambat. Rezki susah nak masuk." Selamba sahaja Aina berkata. Alasan sama yang selalu digunakan oleh ibunya jika dia bangun lambat.

"Eh budak. Kau apa tahu. Aku kerja sampai malam. Penat tahu tak.Hari-hari minggu ni la nak cuti nak rehat cukup-cukup."Aidil tidak mahu mengalah pada gadis itu.Dia ingin lihat sejauh mana akal gadis itu.

"Apa budak-budak? Aku bukan budak lah. Aku dah 25 tahun. Aku pun kerja jugak apa. Tapi gunalah hari-hari cuti ni dengan aktiviti bermanfaat. Buat taik mata tu tak bermanfaat langsung. Dahlah malas layan kau. Aku nak masuk mandi . Nanti nak keluar pulak. Layan kau satu kerja pun tak jadi. " Aina terus berlalu. Sudah malas melayan jirannya itu.Buang masa je.


*********************************


"Hoi! Buta ke?" Aina menjerit geram ke arah sebuah kereta Myvi berwarna merah yang meluncur laju dan melanggar lopak air sehingga menyimbah ke seluruh tubuhnya. Blaus pink ,tudung pink dan seluar putih yang dipakainya sudah bertukar warna. Kotor dek air lopak.

Melihat kereta Myvi itu berhenti di bahu jalan, segera Aina menghampiri. Ingin dihambur rasa marahnya terhadap pemandu yang tidak bertimbang rasa itu. Mentang-mentanglah naik kereta.Aku yang naik motor ni dia buat tak nampak je. Memang nak cari gaduh dengan aku betul .

"Kau?" Aina membulat mata merenung lelaki yang tersengih memandangnya itu.Wajah jiran sebelah rumah itu dipandang geram. Memang mamat ni sengaja nak cari gaduh dengan aku.Takpe..tahulah kau aku nak ajar.Hari-hari ada sahaja yang ingin digaduhkan dengan lelaki itu.Apalah malang nasibnya berjiran dengan orang begitu.Tak aman hidup.

"Ala.sorry la aku tak sengaja.Aku tak perasan ada lopak air tu tadi."Tak perasan ada lopak air?Macam mustahil je.Takkan dia tak nampak sedangkan orang lain boleh nampak. Jangan nak kelentong aku la.Ini Aina Fatiha.Silap oranglah kalau kau nak kelentong.

"Banyaklah kau punya tak perasan.Nih siang hari bukan malam.Orang lain boleh nampak takkan kau sorang je tak nampak. Kau memang saja nak langgar lopak air tu kan?" Aidil menggaru kepala yang tak gatal.Bijak jugak minah skuter pink ni.Memang Aidil sengaja melanggar lopak air itu apabila melihat Aina di hadapannya.Sengaja dia ingin mencari gaduh dengan gadis manis itu.Entah !Dia rasa seronok melihat wajah comel itu merah menyala menahan marah dan mulut itu cukup becok menghamburkan kemarahannya.

"Habis tu aku dah tak nampak nak buat macamana." Aidil mencebik geram.

"Aku tak kira.Kau kena basuh Cik Moon sampai bersih.Aku tak nak tengok sebarang kotoran pun ada kat badan Cik Moon."Aina berkata tegas.

"Cik Moon?" Aidil mengerutkan kening.Cik Moon mana pulak?Siapa Cik Moon?

"Yelah Cik Moon aku tu." Aina menunjukkan ke arah skuter kesayangannya.

"Skuter kau tu?Tu Cik Moon?"Aidil bertanya sekali lagi.Biar betul minah ni.Skuter pun ada nama?Cik Moon?Tak komersial langsung.

"Yerlah.Skuter aku tu nama Cik Moon." Aidil ketawa terbahak-bahak mendengar kata-kata gadis itu. Kelakar betul minah ni. Ada jugak orang macam ni dalam dunia ni.

"Apa gelak-gelak?Kau kena cuci skuter aku tu sampai rumah nanti. Aku tak suka badan Cik Moon kotor."
Aina berkata tegas. Dia tidak suka membiarkan skuter kesayangannya itu kotor.

"Yelah balik nanti aku cuci."Aidil mengeluh. Tak ada kerja cari kerja. Tak pasal aku kena cuci skuter minah tu. Silap aku jugak yang cari pasal. Teruk betul minah ni. Baju dia kotor dia tak marah tapi skuter dia pulak yang dia kisahkan.Pelik!Malanglah siapa yang kahwin dengan minah ni.Alamat terpaksa bermadu dengan skuternya la.


**********************************


"Umi dengan Abah mana boleh buat macam tu. Aidil belum bersedia nak pikul tanggungjawab sebagai suami.Lagipun Aidil tak kenal dia.Macamana Aidil nak hidup dengan orang yang Aidil tak pernah kenal ." Aidil merasakan kepalanya sesak tiba-tiba.

Petang tadi dia bergegas pulang ke kampungnya di Parit Buntar,Perak setelah mendapat panggilan dari Uminya yang memintanya pulang.Kata Umi ada hal mustahak yang mahu di bincangkan.Umi tidak mahu berbincang di dalam telefon sebaliknya menyuruh dia pulang ke kampung.Rupa-rupanya inilah perkara mustahak yang ingin dibincangkan oleh kedua orang tuanya.Kahwin!

"Aidil dengar dulu apa Abah nak cakap.Abah bukan nak paksa tapi Abah cuma minta pertolongan dari Aidil. "Ah!Apa bezanya pertolongan dengan Abah menyuruh aku berkahwin?Bukankah namanya paksaaan jika itu terjadi diluar kemahuanku?

"Pakcik Hamzah tu dulu kawan baik Abah. Kami dah macam adik-beradik. Dulu keluarga dialah yang selalu tolong kita. Kamu pun tahu Abah adalah bekas tentera. Masa Umi nak lahirkan kamu dulu,dialah yang bersusah payah tolong Umi sebab masa tu ayah terpaksa bertugas di Johor . Ayah berjanji dengan dia untuk jodohkan anak ayah dengan anaknya. Tetapi kami telah terputus hubungan sejak 25 tahun lalu kerana tugas Abah sebagai anggota tentera menyebabkan kita terpaksa berpindah ke banyak tempat.Bulan lepas Abah bertemu kembali dengan Pakcik Hamzah dan kali ini Abah tak mahu hubungan kekeluargaan kita terputus lagi."Aku mengeluh perlahan mendengar cerita Abah.Kenapa mesti aku yang terpaksa menggalas tanggungjawab ini?Kenapa tidak Kak Ima atau Afif sahaja?

"Anak Pakcik Hamzah tu semua perempuan. Ada tiga orang sahaja.Tinggal yang bongsu je yang belum kahwin.Nak jodohkan dengan Afif tak sesuai pulak.Afif tu masih belajar.Baru umur 20tahun.Si Aina tu dah 25 tahun. Kamu jelah yang sesuai.Kamu pun bukan muda lagi.Dah 27tahun." Bagaikan dapat membaca apa yang tersirat di minda anak terunanya Haji Ismail menerangkan keadaan sebenar.

"Bila Abah nak langsungkan?" Aidil bertanya lemah.

"Sebulan lagi."Aidil terasa bagaikan dunianya gelap tiba-tiba. Sebulan lagi?Sebulan lagi dia bakal menjadi suami orang?Suami pada seorang gadis bernama Aina.Siapa Aina?Bagaimanakah rupa gadis itu?Dan paling penting bagaimanakah sikapnya?Dapatkah mereka hidup bersama?Rasa gerun menular di dalam hatinya.Gerun memikirkan apa yang akan terjadi dikemudian hari.


*********************************


Hari ini.
Tempat : Masjid Jamek Ad-Diniah,Kampung Seri Kinta,Perak.
Masa: 11.30 pagi


Aidil gementar menunggu upacara akad nikahnya. Sebentar sahaja lagi dia akan bergelar seorang suami. Namun sehingga kini dia masih tidak mengetahui siapa yang bakal menjadi isterinya itu. Sejak berita itu disampaikan oleh Umi dan Abahnya sebulan lalu, sedikit pun dia tidak mengambil tahu. Kononnya sebagai tanda protes. Segala urusan dari barang hantaran sehingga ke majlis perkahwinannya semuanya di uruskan oleh Umi dan kakak sulongnya Nazatul Shima. Kini dia gementar sendiri.

Semakin ramai yang mengelilinginya sehinggakan dia terasa bagaikan sukar untuk bernafas. Hawa di dalam masjid itu terasa bagaikan berbahang.Peluh sudah merenik di dahinya.Baju melayu biru lembut yang dipakainya juga sudah terasa basah dibelakang.Sesak nafas.Senak perut.Segala macam perasaan mula menjengah.Jangan aku pitam kat sini sudah.

"Aku terima nikahnya Aina Fatiha Binti Hamzah dengan mas kahwinya 80 ringgit tunai."Aidil menarik nafas lega setelah berjaya melafazkan akad dengan hanya sekali lafaz.Kini dia sudah sah bergelar suami kepada Aina Fatiha .Suami?Aidil menarik nafas panjang.Bagaikan tidak percaya dengan statusnya kini.

"Aidil sarungkan cincin pada Aina untuk batalkan air sembahyang."Aidil menyambut cincin yang dihulurkan Uminya sebaik sahaja selesai menunaikan solat sunat nikah.Dia hanya mengikut langkah kaki Uminya yang menghampiri seorang gadis yang manis berbaju sedondon dengannya.Cantik!Tapi macam pernah nampak je budak ni.Lama Aidil merenung wajah itu.Ketika itu gadis itu memandang tepat ke wajahnya.Seketika matanya terbeliak.Minah skuter!

"Tunggu apa lagi Aidil.Sarungkanlah cincin tu ."Aidil tersenyum senang.Tak sangka dia berkahwin dengan minah skuter tu. Aina Fatiha rupanya nama dia.Silapnya juga sudah hamper setahun berjiran dengan gadis itu malah sering dia menyakat anak gadis itu, tetapi sekalipun dia tidak pernah bertanya namanya.Kecilnya dunia.Nampaknya terpaksalah aku bermadu dengan Cik Moon.Cik Moon pun Cik Moon lah.Aku suami apa Cik Moon boleh buat.Tetap duduk luar.

"Lepas ni Aina kena letak Cik Moon nombor dua.Abang jadi nombor satu. "Aidil mengenyit mata pada isteri yang baru dinikahinya itu.Aina tersipu malu.
posted by Penulisan2u @ 6:18 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
175 Comments:
  • At 1/11/09 8:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    plot citer lbh kurg sama dn cerpen2 yg lain......
    teruskn usaha

     

  • At 1/11/09 9:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nk tnye...
    nma aina yg mne satu???
    aina shauqina atau aina fatiha

     

  • At 1/11/09 9:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter nie
    bt pndk sgt
    anywy good job

     

  • At 1/11/09 10:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okey la...tp simple sgt...
    kompius jap....
    aina shauqina...or aina fatiha...???
    klu aina fatiha, sape plak aina shauqina??

     

  • At 1/11/09 10:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    2 r psl...name 1 yg btol???
    kjp aina shauqina...kjp aina fatiha...

     

  • At 1/11/09 10:42 PG, Anonymous bluE_bErrY said…

    kOnfius r...ne 1 nme aina yg btOi????nie kn g krsus nie,hehehe

     

  • At 1/11/09 3:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam nailofar_mawarnis..
    cam da bese dgn cter cmni..
    tp overall ok la..
    a'ah name 2 mmg bebeze..slp la 2..
    keep a gud work..!!
    niya1501@yahoo.com

     

  • At 1/11/09 4:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    noni

    citer da best..
    tp byk yg memeningkn..
    nme dye aina shauqina ke atau aina fatiha..??
    ps2 aidil pnggil bapak dye ayah ke abah..??
    elah.hassan@yahoo.com.my

     

  • At 1/11/09 5:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    express giler citer ni..
    baru nak layan dah habs...
    hehehehe..
    xpe2...
    best jugak..
    -miss aa-

     

  • At 1/11/09 5:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer yg menarik, simple je tp tang nama tu yg confius...typing error kot anyway...good job bukan senang nak buat semua org puas hati...
    tapi pada saya bessssst...

     

  • At 2/11/09 4:34 PTG, Blogger saffiya said…

    ok la...best jugak..simple..

     

  • At 2/11/09 11:45 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    simple..x sempat nak hayati siter dh abis..
    mm..betul gak kate pembaca kat nama maybe dh silap..
    apepun..keep up..teruskan usaha yer..???

     

  • At 3/11/09 10:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sorry silap nama..terlupa nak tukar..nama aina fatiha...anyway thanks for da comment

    nailofar_mawarnis

     

  • At 3/11/09 11:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah bestnyer cite nie.....
    tapi pendek sangat r cite nie......

     

  • At 3/11/09 2:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer cm sme je ngan cite2 yg ade kt dlm niew.. try cr idea yg lbih fresh lg k.... da bowink citer arrange married niew... pastu at last msti kawen ngan org yg die slalu gado ataupn org yg die da mmg knal...

     

  • At 3/11/09 5:58 PTG, Anonymous Maryam Kamal said…

    kesilapan tanpa sengaja yang nampak kecik tapi besar.
    novel2 pum ada silap nama camni.
    menda biasa.
    relaks ah..

    tapi,
    maujud ke situasi mcm Aidil ni?
    xkan xjumpa langsung Ain sampaila nikah?

    agk x logik.

    papepon,
    ok la.

     

  • At 4/11/09 12:59 PG, Blogger miSs kUre-kuRe said…

    erm... cerita menarik...
    tergelak bace cerita ni..
    tp ada sedikit kelemahan yang blh diperbaiki...
    berhati2 ngn nama watak sbb ramai yg baca kompius watak pempuan...
    anyway... gudlak and all the best...
    cerpen ni mmg best..

     

  • At 4/11/09 3:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni misti kes lupe watak kan..?

     

  • At 4/11/09 11:01 PG, Anonymous sakurayaki said…

    skunk sy yg konpius..
    sape nme sbnr heroin ni?

     

  • At 4/11/09 11:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best.jln cite dh biase baca.dh boleh agak dgn sape dia nk kawin.ape pun cubaan y bagus.
    -arelyn-

     

  • At 4/11/09 7:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok nye jln citer dye...lau leh panjang lh ckit.x puas lh bca la

     

  • At 4/11/09 7:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eh best la...kalau blh buat lagi tapi citer lain la pulak tau

     

  • At 4/11/09 7:35 PTG, Anonymous carrot said…

    hehe...
    kalu citer nih pnjg ckit n byk ranjau2 yg ditempuhi sepanjang nak ngorat si minah skuter ni, msti lg best!

     

  • At 4/11/09 7:52 PTG, Anonymous lavender said…

    aku ade gak imagine nak temu jodoh mcm niii...hahaha... kunun2 nak kawen tp xtau sape...last2 kawen ngan org yg kite suke jugek...
    apepun, citer nih juz ok n like the comment above...kalu dipanjangkan ckit, lagi best...
    jln citer agak ringan sbb dah buleh agak ending die cmne..

     

  • At 5/11/09 8:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm....
    bes ar jgk....
    tp cter mcm nie ending dia da bleh agk...
    so,cuba improvekan lg ek...
    chayok2!!!

    ~~~syuhada_salleh~~~
    siti_syhd@yahoo.com

     

  • At 5/11/09 10:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite nie......blehlah.....teruskan usahamu k....hooreyy

     

  • At 8/11/09 12:22 PG, Anonymous miss b said…

    xpress gile cte ni...bgos r,xyah nk bace lame2,,,t bohsan lak

     

  • At 8/11/09 1:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Yup..plot yang biasa..gaya bahasa dah ok.Saya suka bila skuter tu ada nama.Selebihnya penulis perlu banyak membaca dan buat kajian supaya karya yang lebih bagus terhasil.-mawar-

     

  • At 8/11/09 10:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending dye bese sgt lar.
    klu ley tmbah la byk2 konflik
    lam usaha nk ngorat mnah skuter 2.
    sbb mnah 2 nmpak cam jual mahal cket.
    byk adegan klakar ley tmbah saat2 dye nk ngorat 2.huhu
    neway, best of luck!
    niy antare cerpen yg bez gak.

     

  • At 9/11/09 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tp pndek..
    xpuas baca..next time wat pjg2 taw..

     

  • At 10/11/09 5:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tula salah eja kot...jap aina shauqina jap aina fatiha..haaa pening3

     

  • At 11/11/09 2:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni memang bes tapi pendek sangat la,takde sambungan ke?klu ade mesti bes.

     

  • At 11/11/09 3:55 PTG, Anonymous ara said…

    kesilapan biasa berkenaan nama watak (Aina Shauqina & Aina Fatiha) dan panggilan abah/ayah ... lelain ok, walaupun cerita mcm ni dah biasa jumpa... TETAPI, cerita ni mungkin lebih menarik kalo dapat dipanjangkan lagi...
    All the best to penulis!!..

     

  • At 12/11/09 8:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm boleh lah....cm copy paste jr cte nie.... papa pown keep it up- nadya-

     

  • At 12/11/09 2:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita menarik tp pendek sangat....kg sri kinta 2 tmpat tggal i lor...

     

  • At 14/11/09 3:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bhahaa
    best citernye :-)

     

  • At 19/11/09 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ingtk kmbar tdi...yelah ad 2 nme...
    pape pon oklah..
    troskn bkrya..

     

  • At 20/11/09 9:39 PTG, Blogger aShiQeiN ariffiN said…

    menarik..tp mcm sama ja dgn cerpen lain..teruskan usaha k..

     

  • At 27/11/09 6:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tpi xpress sngt...
    cma kompius gn watak,
    pape pown all da best

     

  • At 1/12/09 12:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak nie..simple je....tpkan tetiba plak kn kawin..

     

  • At 3/12/09 5:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kah..kah.. citer hampeh...

     

  • At 6/12/09 10:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...tp compius ckit
    nm aina shauqina @ aina fatiha

    cutieediba@yahoo.com

     

  • At 8/12/09 6:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..
    good job..
    teruskan berkarya..

    from..faz

     

  • At 12/12/09 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ....?
    aina shauqina kewh aina fatiha?
    ish3
    konfius akuwh...

     

  • At 12/12/09 5:25 PTG, Anonymous ainanaruto said…

    huhuh..pendeknya...

     

  • At 13/12/09 1:44 PG, Blogger "starlover" said…

    bolehla =)

    agak terhibur. cuma, aina tak bantah ke? hehe

     

  • At 13/12/09 8:46 PTG, Anonymous yani said…

    simple sgt..
    pning sket..
    n bleh judge ending dia..
    tp..xbosan n kelakar

     

  • At 18/12/09 8:12 PTG, Blogger arika said…

    dh leh agk plot cte ni...
    heroin ada double name ke?

     

  • At 20/12/09 4:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosanlah....

     

  • At 21/12/09 1:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    agak bosan ... dah cam same je jln cerita dia...why don't you try something new? but overall the story is ok...

     

  • At 23/12/09 9:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel la cret nie...
    heheehhe...suke...

     

  • At 25/12/09 5:43 PTG, Anonymous eyRa said…

    nama aina yang mana satu?
    aina shauqina atau aina fatiha?
    confius... confius...
    cerita boleh tahan lah gak...
    tapi dah selalu bace...
    lagipun cerita ni pendek sangat...
    nape tak panjangkan lagi?
    sepatutnya boley tambah konflik sket...
    sebab si aina tu nampak cam jual mahal sangat...
    garang pun ada gak...
    apepon...
    teruskan usaha ya writer...

     

  • At 15/1/10 1:25 PTG, Anonymous atera said…

    rasa nak tergelak baca cerita ni...boleh tahan nama pun cerpan mestilah pendek.apa terhiburlah jugak

     

  • At 16/1/10 5:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tingkat kan klimaks...

     

  • At 3/2/10 4:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm...lawak..best...trhibur...
    tp pendeknya,x puas baca...

     

  • At 13/2/10 2:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klakar..
    nice cerpen..
    tp cam xlogik je..ade ke ptt
    xtgk mke bakal bini..
    ish5 klu aku la..hehe lbey2 lak aq ni..
    bgs2..troskn ek..
    -nurcahaya92-

     

  • At 14/2/10 5:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ish short gle nye ctewr nieyh....
    anyway cter dya bleyh la tahan...
    -azura95-

     

  • At 17/2/10 12:03 PG, Blogger C-I-B-O-T said…

    menarik..kelaianannya pada watak cik moon. mengunakan skuter sbgai perantaraan mjalinkan hubgan.penulis perlu stick pd satu nama.pengakhiran crita kurg mnarik.penonton jg ingin tahu mngenai isi hati aina tentang pernikahan tersebut.

     

  • At 20/2/10 8:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apsal name die bertukar kejap ni kejap tu.
    anding die kureng menarik la.best la jugak.
    from:bdak baek... punya

     

  • At 22/2/10 3:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besa jerk...nama nama aina tu lain ha?intro nm aina shauqina
    tp yg lain aina fatiha plak..xphm

     

  • At 25/2/10 9:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oklah..
    gambate kudasai

     

  • At 26/2/10 3:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita pndk,x feel lgsg....nama 2ka2..
    plik tol...

     

  • At 3/3/10 10:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    NICE!!!i'll try 2 comment all sblm g sklh ptg.ari ni ujian..lia mnt crpen...

     

  • At 3/3/10 10:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jgn pts asa ea..org yg x buat tp komen.lantaklah...

     

  • At 14/3/10 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pning2...

     

  • At 29/3/10 5:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kelakar

     

  • At 30/3/10 2:47 PTG, Anonymous Ajid LC said…

    Tulisan anda ok. tapi perhatikan jalan cerita anda semula...check again & recheck ok..

     

  • At 6/4/10 10:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sempoi sangat cerita nie..
    sweet sgt2..
    congrate to the penulis
    jlan cerita yang amat menarik..
    teruskan usaha anda menulis cerita yang best2 ..
    goood luck!!

     

  • At 20/4/10 3:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    poyo tol!singkat mcm skirt.

     

  • At 26/4/10 5:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eh! asal lak org atas ni mrah sgt???
    nk pjang wat sdiri lar.....ingat senang nk wt cerpen???
    poyo jew lebih huh!!!!

    teruskn penulisan anda....sweet story....i like's

    good luck +_^

     

  • At 27/4/10 5:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    NICE STORY. NAMA PN CERPEN CKUPLA PNDEK. KLU PNJG SGT PENAT MATAKU KANG. GOOD JOB!

     

  • At 28/4/10 11:00 PTG, Anonymous lola said…

    best cite nie...p pndek sgt la..ermm xpela pape pn n cite ttp best..gud job...

     

  • At 10/5/10 10:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tapi minah skuter tu tak tahu kew dari awal dengan capew dia kawen? macam dah tahu awal jew. kan bagus kalau dua-dua yang terkejut. apa-apa pun bagus, menarik. tahniah yek kepada penulis......good job!!!!

     

  • At 13/5/10 3:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanx 4 all da comment..sy baru mencuba untuk menulis..dan masih banyak yg perlu dipelajari..sy akan cuba tingkatkan n perbaiki hasil karya saya..

    nailofar_mawarnis

     

  • At 28/5/10 11:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    plot kelam kabut sgt..lg satu nama sebenar bdk tu aina shauqina atau aina fatiha...benda simple cam ni kena amik kira sbb ia akan mematikan mood pembaca..

     

  • At 31/5/10 7:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehe. best crita nie, lcu jgak yerk..... hehehee. any wre truskn usha... byeeeeeeee...:)

     

  • At 6/6/10 11:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aina sauqina atau aina fatiha??...penulis xperasan ke????????..best r jgak...boleh la tahan...

     

  • At 8/6/10 1:01 PTG, Anonymous missy izza said…

    aian shauqina @ aina fatiha??...mne 1 ni??...
    jln crite yg biase tp keep on trying...best ar...hehe..
    aidil sgt sweet...

     

  • At 9/6/10 9:23 PG, Anonymous syasya said…

    ramai yg komen name watak aina ade 2
    mungkin penulis x perasan
    ape2 pon keep triying!!!

     

  • At 11/6/10 8:36 PG, Blogger ilyana.juhairah said…

    How sweet the love story, tapi jalan ceritanya pendek sangat...Lengkali cerita lebih sikit tentang watak...Dari segi rupa paras atau sifat & sikap...

     

  • At 12/6/10 10:52 PTG, Anonymous sape2 je said…

    na cik moon gakkkk.....huhu

     

  • At 15/6/10 12:04 PTG, Blogger nailofar_mawarnis said…

    sorry all..masa sblm post 2 sy x perasan..kesilapan dipihak saya..almaklum masih belajar..sy terima segala komen..thanks:))

    nailofar_mawarnis

     

  • At 18/6/10 5:37 PTG, Anonymous bdk confiuss.. said…

    salam,
    mna nama aina shauqina?? xjmpa pon..

     

  • At 21/6/10 1:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice...
    tp pendek sgt laaa...
    klu pjg kn skit perkenln diorg...
    it would be more better...

     

  • At 2/7/10 7:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cik moon ?! ahahaha ~ besh crita nie :D

    ~sunsweet93~

     

  • At 18/7/10 11:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kelakar...bace semua komen....hehe

     

  • At 20/7/10 11:22 PG, Blogger ANIZA said…

    best...tapi cepat sgt habis...klau kisah dipanjangkan mesti lebih menarik...

     

  • At 27/7/10 12:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    confius...
    asl nme ade 2
    aina syauqina ka aina fatiha..
    yg mne stu nme wtk ppuan..'
    hairan..
    tpi ape2 pun gud job..

     

  • At 2/8/10 10:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg konfius tang nm 2...
    tp best la..
    walaupun pndek..
    pape pun thumbs up..

     

  • At 11/8/10 2:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok arr cter ni...xar boring sangat..tp pendek sngat...anyway..good try..

     

  • At 13/8/10 9:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cipan tol... ngat pnjg sgt.. rpenyer pndk jew....... npe x wat smbgn..... wat cte ttg diowg mse kawi..
    kn best........
    gud luck pd owg yg wat cte nie..... arap dy wa smbgnyer..

     

  • At 26/8/10 10:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Xcdp eh ctow bb pndk lajok,xdop sspen lgsng.

     

  • At 28/8/10 1:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best arrr jugak.... masih boleh dbaiki

     

  • At 28/8/10 4:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la....cuma nama sebenar heroin ni aina syauqina atau aina fatiha??? konpiusss doww...he he he teruskan berkarya...

     

  • At 5/9/10 3:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm best aje cter nie....skali bca dh trgodalh ckit...hu3... arap2 dptlh bli novel nie...

     

  • At 5/9/10 3:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mybe trslap taip kot...tpi ada ejaan yg slh,arp bleh dprbaiki tpi wlw apa pn ttp best...ha3...

     

  • At 8/9/10 9:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    k0mpiuz r nme aina.. trsilap r 2 kn..
    pape p0wn, bez even cter dye pendek jerk..
    keep it up.. tr0zkn usehe eak..
    a very gud j0b.. well d0ne..!!!

     

  • At 10/9/10 3:43 PG, Anonymous cute girl said…

    emmmmmmmmmmmmmmmmmm

     

  • At 18/9/10 1:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan citer nie boleh di agak..
    tapi ok la jugak..
    teruskn berusaha utk karya yg lbh menarik!!
    chaiyok!!
    ^_^

     

  • At 27/9/10 9:41 PG, Anonymous nisa cite reader said…

    cerita best..
    tpy pelik la..
    mnh skuter 2 "aina syauqina" k "aina fatihah??"

     

  • At 2/10/10 2:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm...nOt bad~
    bOle la...
    truskan usha...
    pepOn best la..
    klakar~
    cume cOnfuse ngan nme uh...
    huhuhuh...
    tape~sume org lakukan ksilapan...
    k???all d' best 2 u...
    smOge b'jayer mnjady seOrg pnulis yg b'jayerr~

     

  • At 8/10/10 6:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asl cerpen nie pendek sgt?x puas dowh bace

     

  • At 11/10/10 11:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple crpen but nice..
    troskn usahe anda !

     

  • At 12/10/10 2:52 PG, Blogger Rehann Mukhlys said…

    ok...tp agak pendek klimaks dier....
    klau part bahagia tu pnjg skit msti best...
    but it's still not so bad...

     

  • At 12/10/10 6:08 PTG, Blogger TheChekJah said…

    cute tp mcm ade x logik sket.. bahagian x tgk langsung muke org yg dye nak kawen tu... tp sy x kisah pon... comel sgt..

     

  • At 13/10/10 9:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok,but terlalu ringkass,..

     

  • At 20/10/10 3:07 PTG, Anonymous uchiiha sasuke said…

    hehehe..sbenarnya aina fatiha..yg lgi 1 nma tu slap tlis

     

  • At 22/10/10 10:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    seronok tp pendek sgt la,,,hope ad next story,,,,

     

  • At 25/10/10 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok lah tapi banyak yang perlu diperbaiki.. banyak plot yang boleh dikembangkan

     

  • At 27/10/10 11:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best lah cite nie.....tpi pendek lah...

     

  • At 28/10/10 12:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer nie....
    menarik n sempoi je...
    bersahaja....

     

  • At 30/10/10 1:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best,...tp confuse tntg nama heroin 2...

     

  • At 3/11/10 6:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tpi too short la............
    good job.....

     

  • At 4/11/10 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best .. well done n gud job ..
    keep it up , hope bole wt cter yg lg best ..

     

  • At 19/11/10 12:37 PTG, Blogger anis amilia fatini said…

    npa citer nie pndek sngt...citer la skit bla diorg dah kaween

     

  • At 21/11/10 6:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm konpius ja..aina shauqina or aina fatiha???

     

  • At 22/11/10 9:03 PG, Anonymous fizanur said…

    citer best..ta bowink,,,
    klu citer nie panjang mst lg sronok..
    taiping mst btul2 yar..
    sbb aina shauqina ngn aina fatiha mcm 2 watak.,.
    sorg watak lemah lembut..sorg watak garang..

     

  • At 23/11/10 12:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    banyak gle komen..hahha
    t'clap la tu *aina fatiha snye
    dy t'ske nme aina shauqina kot at first..hahha

    btw..
    lau de smbungan syok gk ;)

    ~lemonputih~

     

  • At 2/12/10 1:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besttttt!!

     

  • At 7/12/10 4:55 PTG, Blogger yana said…

    huhu...lawak la...mcm cinta monyet pun ade...simple sangat pun ade...yg xbestnya xkn la minah skuter tu x melatah bile dpt tau mamat tu yg jd suami dye

     

  • At 14/12/10 10:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    AINA SHAUQINA @ AINA FATIHA... SMBG LG CITER NI YER....

     

  • At 17/12/10 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    walaupun mcm x logik tapi blh layan la,try lagi....ye

     

  • At 24/12/10 5:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahax..klkr gak citer nih...kahwin ngan org yg dia slalu sakat tuh....hahax...citer nih mmg best..

    -> TaUrUz GiRlz

     

  • At 24/12/10 6:06 PTG, Anonymous yufa said…

    mula2 tu bez tp ble ending nye mcm tu sdkit sme mcm cerpen2 lain. pape pun gid job n gud luck...

     

  • At 9/1/11 1:48 PG, Anonymous lynne,sabah said…

    ok la cetax tp sbg pembc sya bc sesuatu ceta yg lain dr yg lain.Ceta mcm ni sering kita dgr.Anyway,good luck.Try again.

     

  • At 9/1/11 8:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    GoOD jOB....haha,skali jadik bini dye minah skuter..... klau buat panjang mana taw lgewr gempakz an... teruskan usaha lger.............

     

  • At 16/1/11 4:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh arrrrr. .
    but mnrik gak,
    tp!! npe pndk sgt?????

     

  • At 17/1/11 1:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pendek nye...huhu

     

  • At 25/1/11 1:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pendeeeeeekkkkk sgt.....
    xde plot2 klimaks yg bule menyesakan nafas...
    papePOm....ak enjoy...
    congrate!!!

     

  • At 25/1/11 12:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bole la........

     

  • At 28/1/11 10:49 PG, Anonymous alin said…

    cita ni agak seronok tp pendk sangt..apa2 pon cite ni memg best..lau ada bintg sye bg 5 bintg..ok truskn usaha

     

  • At 1/2/11 4:21 PTG, Anonymous violetto said…

    kurang memuaskan kan.papepun good try~

     

  • At 18/2/11 7:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oklah cerita ni... sempoi jer.. tp seriously,jlan cerita same jer mcm cerpen lain.. cuba buat jalan cerita lain ckit,baru syok!!!!

     

  • At 14/3/11 11:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok lah..........menarik juga

     

  • At 18/3/11 12:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    intresting gak r citer nie...
    tp lbeh kurg ngan citer lain....
    too short laa...
    law pnjg mst g bez...

     

  • At 5/4/11 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ni not bad la.. tp konfius sket.. 1st ckp aina shauqina.. pas2 ckp aina fatiha lak.. hmm

     

  • At 7/4/11 11:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klu lbh pnjg cta ney,lgi mnarik

     

  • At 11/4/11 7:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Boleh tahan la.
    apa2 pown truskan usaha ya!

     

  • At 28/5/11 5:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like it..........hehehehe p jln ctenye pndk st lha...

     

  • At 3/6/11 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    awt nama 2...mula2 nma aina shauqina pas 2 aina fatiha......
    yg mna satu btoi????

     

  • At 8/6/11 10:51 PTG, Blogger Syaz said…

    sya harap anda bleh sambung cerita ini.Anywy,cerita ni sungguh menarik.10/10

     

  • At 10/6/11 11:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    allo,,slm,,cerpen nie best,,simple tpi padat,,nma yg btol aina shauqina@aina fatiha,,confuse nie,,
    saia kasi 10 mrkh

     

  • At 10/6/11 10:07 PTG, Blogger Mas Aida said…

    syauqina ke fatiha??? neway, storyline sme je ngn cerpen len...

     

  • At 22/6/11 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..

     

  • At 26/6/11 12:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ..tp ... jln cite dye kliche sgt laa ..

     

  • At 2/7/11 2:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pendek sgt la,tapi best

     

  • At 7/7/11 10:11 PG, Anonymous idil di-ai said…

    tgh syok2 bce x prasn lak da abes......tp x pe....best cite nie.....thumbs up to pnulis nie ea......

     

  • At 2/8/11 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..:)

     

  • At 5/8/11 2:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cite da best..tpi ending die cm pelik..ttibe je pompuan tu da ske?? mule2 punye ;a mrh...rsenye mesti pompuan tu pon kene pakse kawen..pelik pon ade..tpi nsb jln citer die best...

     

  • At 20/8/11 11:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huh ! best gilleer !

     

  • At 3/9/11 4:34 PTG, Blogger aninaatiqah said…

    bolehlah....
    but good job... teruskan usaha :) best ...

     

  • At 7/9/11 11:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    minah skuter....cam best.... ala2 cam aku gak arrrr.... minah rempittt....huahua.... best33333...ceepat sangat nikah yerrr....kaci la bagi panjang sikit.... tup3 dah kawin....... hehehe ^____^"

     

  • At 26/9/11 2:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer niey ok gak rr...p sma je ngan cite2 len......cri idea len n pnjang kn ckit citer niey lg bes...

     

  • At 29/9/11 1:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter nye best...
    tp nape pndk sgt..
    bru nk lyan dah hbs
    klu bleh next2 cter uat kasi panjng ckit
    oright...

     

  • At 3/10/11 11:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apa punya crita.........tapi best.........

     

  • At 3/10/11 12:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beznye cite nie.................tapi pendek sangat le.............

     

  • At 3/10/11 12:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat...TERBAIK...

     

  • At 19/10/11 5:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kurang mantap..

     

  • At 28/10/11 11:29 PTG, Blogger Kartynie Taty said…

    bh cute lh cite nie...smooth jak.......

     

  • At 1/11/11 9:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pelik laaaa spe aina shauqna n spe lak aina fathia

     

  • At 13/12/11 11:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BEST GAK LAHH...CITE NIYH SESUAI FOR OWG YG DH KHWIN KOT...???BUT SAPE2 YG KUTUK LBIH2 TU BWK2LAH BRTAUBAT YE!!!

     

  • At 16/12/11 12:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    teruskan usaha.menarik...apa pun citernye senang dfahami....satu je nasihat make sure nama watak sama yeek.....sweet..jgn mare

     

  • At 18/12/11 9:45 PG, Blogger SABRINA said…

    beesss :D

     

  • At 19/12/11 1:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syoknya ceta nie....syok gila....berusah lg ya...

     

  • At 2/1/12 2:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh , tpi pendek . he . but gud job ! :)

     

  • At 9/1/12 9:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nail.... my fren.. ko ke yg tls cite kiut miut neh???hahaha.. miss u la weh.. -pieyda-

     

  • At 28/1/12 10:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beshhh...lar crta ne, tapi pndk...hehehe
    lawak pn ada jg... yg x tahan tu cik moon...hahahah

     

  • At 15/2/12 10:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    try la buat novel...
    plot dh best dh...
    detail ckit lg gempak dh 2..
    anyway, good job...
    buat novel taw...

     

  • At 13/4/12 7:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yang sangat sempoi..menarik sgt..i like

     

  • At 5/6/12 4:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya citer ni!!!!!!!!! akhirnya diorang kahwin juga kelakar pun ada !!!!!!!!!!

     

  • At 27/6/12 9:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh laaa..

     

  • At 29/8/12 5:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Aku lak terperasan..si aidil ni da siap sarung cincin dah..pastu tibe2 plak diye ikut mak diye pg jmpe pgntin pmpuan..eish3 pelik2..

     

  • At 20/9/12 6:02 PTG, Blogger Ungu Violet said…

    Teruskan usaha ye.. Klu dijadikan novel n ditambahkan konflik,lagi menarik.. keep it up :)

     

  • At 6/12/12 11:04 PG, Anonymous caroline said…

    it interesting..tp plot cerita ni dh common sgt..prbaharukn idea..:D
    kalau boleh, buat idea lain drp yg lain..
    wt sad ending...majoriti cerpen, cerita, novel or anythg else slalu jer happy ending..ok...thats all..all the best from me!hope u can create more interesting 'cerpen'..
    wtla koleksi buku juga..ad rezeki, byk org beli trutamnya klngn remaja skrg ni..

     

  • At 7/12/12 10:17 PTG, Blogger Era Kecik said…

    best. tapi, laju sangat citer dia. hehe. tapi, takpe. era paham. bukan senang nak buat citer. kena pikir tu, ini. hehehe. susah. btw,cuba pikir plot citer lain dari lain. :D

    p/s: teringat pula kat citer awek skuter - karya kak Ilya Abdullah. hehehe.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group