BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, November 17, 2009
Novel : Dr.Cinta 13
Nama Pena : Dia Adila @ Dyadila

Fuhhh!! Mazliana melepaskan lelahnya. Memang payah hidup dalam kesesakan hutan konkrit ni. Kena redah lautan kereta baru sampai tempat yang dituju. Kalau aku superman bolehlah juga terbang. Mesti tak tersangkut atas jalan. Ehhh!! boleh ke kau jadi superman Maz? Jadi Doremon bolehlah..hehehe.. jam ditangan menunjukan dia lewat setengah jam. Satu senyuman jahat muncul, ala tak kisah bukan 3 jam pun. Biar mengembang sistem penafasan dia tunggu aku. Padan muka, bila lagi nak kenakan orang ni.

"hahhhh awak lambat kenapa?" satu tengkingan kuat di dalam dewan kuliah. Bergema sound telinga.

"saya terlewat bangun Dr.Johan"

"Awak terlewat bangun atau awak sengaja nak tunjukkan yang awak boleh langgar peraturan? Saya dah pesan dari kuliah pertama, saya tak suka orang yang mencuri masa" mata yang besar bertambah besar.

"tapi saya tak curi Dr. Johan....Cuma terlewat sikit je. Masa pun satu tak tunggu saya pulak hari ni." Satu kelas bergema dengan gelak tawa. Lelaki itu menjeling geram.

"awak keluar sekarang saya tak suka orang yang nak masa tunggu dia"

"tapi..."

"keluar!!!"

Pon!!!poN!! Bunyi hon kereta mengejutkan Mazliana. Hishhh kenangan pahit tu pulak yang tetiba teringat pasal apa. Dia mengigit bibir, kenangan yang menyebabkan Dr.Johan termasuk dalam senarai Afundi keluar dalam hidupnya.

Depan mata tersergam besar lambang KFC, tiba-tiba perutnya berbunyi, cehhss macam tahu-tahu perut ni. Ehhh.. tapi tak boleh kena control dia bakal berdepan dengan musuh. Jangan mudah terperdaya dengan lambaian chezzy, ayam spicy. Mengucap Maz, memang si Johan ni sengaja nak psiko aku. Kau kena pertahankan prinsip jangan goyah hidup mesti terus berjuang..ewahh macam kekanda di medan perang la pulak..

Sebaik saja kakinya melangkah terus terlayar di biji mata lambaian mesra Dr Johan. Elehhh nak buat baik dengan akulah tu. Ingat aku cair ke dengan senyuman plastik kau tu? Jangan harap. Entah apa mimpi di siang hari, paksa aku keluar siap umpan dengan KFC lagi..Elehh!! ada aku kisah dengan KFC. Keeeruttt..keeruuttt...dia memegang perutnya. Alamak ehh perut kau jangan nak buat malu ek berbunyi kuat-kuat depan mamat tu, jangan bikin malu orang kampung. Dia meneruskan langkah. Malas. Muka jangan cakaplah...tapi comel lagi. Hehe..

"hah!!! nak apa?"

"amboi macam nak bergaduh je dengan abang?"

"abang?!! Hidung berlubanglah nak ber’abang-abang" ada hati dan perasaan nak suruh aku panggil dia abang?. Mazliana tetap duduk walaupun hatinya berat. Lelaki itu masih ketawa, walaupun entah part mana yang dikelakarkan..tak tahu ke ini drama serius.

"abang ada benda nak cakap dengan Maz?"

"eiiiii...Dr. Johan belum lagi jadi suami kakak saya, tak payah nak ber’abang-abanglah’ geli buah pinggang saya dengar tau..". Lelaki itu tersenyum lagi, konon-konon sabarlah tu.

Johan bangun mungkin lebih baik makan dulu sebelum berterus terang."nak pesan apa?" sekali lagi tanya soalan tak logik. "emm roti canai satu dengan teh tarik" Jawab mazliana ringkas.

"hah?!!mana ada benda macam tu sayang adik oiii, dekat sini ayam goreng adalah"

"habis lagi mahu ambik order buat pe?" Johan sekali lagi mengeleng, terkena lagi dia. Benci betul Mazliana padanya. Salah dia juga memandang rendah dengan gaya dan perangai tak berapa betul bekas pelajarnya itu.

Perlahan Johan melangkah ke kaunter. Mulutnya terkumat kamit, Mazliana tersenyum. tu mesti kes tak puas hati dengan aku. Macamanalah Kak Lin boleh terpikat dengan mamat menyusahkan ni. Skema tahap buat surat cinta pun pakai pembaris nilah dia..

Sejak peristiwa dihalau tanpa penjelasan di dalam bilik kuliah dia melancarkan perang dingin kepada pensyarah muda itu. Kalau dia tahu kak Lin akan jatuh hati gara-gara hantarkan tugasannya, mesti dari awal lagi dia pergi hantar sendiri. Biarlah demam teruk macamanapun. itulah Tak ada masalah cari masalah. Tengok?! Hahh tengok.. Boleh pulak Kak Lin terjatuh cintan, sungguh tak kena tempat.

Dr. Johan kembali dengan hidangan KFC, Mazliana buat muka Flat tingkat Damansara. "kenapa Maz marah sangat dekat saya?" setelah beberapa minit berlalu, satu soalan terkeluar dari mulut lelaki itu.

"bila pulak saya marah ..eiii tak mainlah nak marah-marah orang ni bukan dapat apapun"

"jadi kenapa Mazliana macam bermasalah dengan saya?"

"saya tak pernah bermasalah dengan Dr. Tapi saya nak ingatkan Dr.Johan supaya jangan nak main-mainkan kakak saya, kalau itu yang bermain dalam hati Dr.johan saya tak teragak-agak nak buat perkara yang boleh memalukan Dr sendiri". Ugut Mazliana..huhyyooo berani giler kalau Syamin dengar ni mesti dia menangis air mata darah.

Lelaki itu masih tersenyum. "sebab saya nak buat sesuatu dekat kakak awaklah saya nak jumpa awak"

"boleh tak.. tak payah ikut jalan jauh, penat je kerajaan buat lebuh raya sikit punya dekat street to the point jelah, apa masalah Dr.johan nak jumpa saya ni?" ada ke patuh nak cakap dengan aku nak ikut gaya Sultan Melaka meminang Puteri Gunung Ledang. Skema Jawapan betullah.

"saya nak awak..."

"hahhh?? Gila ke" Mazliana bangun dari duduknya. Semua mata di situ melihat aksi spontan Mazliana. "apa masalah kau ni.?" Hahhh hilang dah pangkat Dr.Johan. penat belajar tinggi-tinggi.

"itulah masalah awak ni Mazliana saya belum habis cakap awak dah naik angin"

"suka hati akulah nak naik angin ke nak buang angin ke? Kau peduli apa?" marah Mazliana lagi. Semua sistem salur darah macam nak pecah. Dr.johan ketawa lagi. Hishhh mamat ni Bipolar Disorder ke apa, ingat aku buat lawak sarkas ke? Tak nampak aku nak bertukar hijau ni.

Johan mengeleng perlahan. Dia tersenyum apabila melihat wajah manis yang tersenyum padanya. Wanita itu baru melepasi pintu masuk. Mazliana mencebik patutlah muka berubah jadi manusia balik rupanya awek dia dah datang. Dasar gajah jantan!!. Marahnya masih belum reda. Azlin tersenyum manis lalu duduk di sebelah Johan.

"ehhh Maz nak ke mana ni?"

"baliklah panas duduk dalam ni" Azlin tersenyum lagi, tahu sangat masalah sebenar adik kesayangannya tu.

"panas apanya ingat kita makan tepi jalan ke?"

"makan tepi jalan lagi senang tahu tak..." Mazliana mencebik. Dua dilihat dengan ekor mata.

"senang apanya?" Azlin melawan kata. Emmm macam biasalah nak menang depan buah hati kesayangannya tu. Mazliana menjeling ke arah Dr. Johan yang kelihatan tenang. Dasar mamat gigi jarang.

"senang nak buang angin" balas Mazliana. tersembur ketawa Johan yang ditahan sejak tadi. Memang sejak dia memilih Azlin mendiami hati, dia tak pernah ambil hati dengan perangai Mazliana walaupun kadang kala nampak melampau.

"sebenarnya abang Johan ada sesuatu nak cakap dengan Maz" kali ini Azlin bersuara terlebih dahulu.

"cakap-cakap macam ikan siakap je...apa hal ye?"

"amboiii garangnya adik awak ni sayang" Johan sengaja menambah kemarahan Mazliana. bekas pelajarnya yang sentiasa bermasalah tapi juga pemegang title pelajar terbaik.

"garang tak garanglah kalau nak rasa kasut selipar saiz 6 melekat dekat muka try arr.." kali ini dia tidak lagi mengawal bahasa. Tatabahasa ke koma ke titik ke semua dia langgar.

Johan tersenyum. Dia menoleh ke arah Azlin lalu mencapai tangan wanita kesayangannya itu. Biarpun di depan adik kesayangan intan payungnya. Biarlah Mazliana yang menjadi saksi cinta mereka. Mazliana mencebik alaaa... nak main drama cinta pula depan mata aku. Ingat aku tempah tiket nak duduk depan ni tengok adegan cinta diorang ke?. Hishhh..

"weiii ni apa pegang-pegang ni? Tak ada ikatan tahu tak berdosa?" pantas tangan Azlin dilepaskan. Mazliana berwajah serius dalam hati bersorak suka, padan muka. Muka Johan berona merah. Azlin menampar lembut tangan adiknya, dia malu sendiri di tegur tanpa peribahasa dengan adiknya sendiri. Tapi memang betul apa yang dikatakan Mazliana. Azlin tersenyum lagi melihat wajah bersalah Johan.

Mazliana bosan. Kalau lama lagi boleh gugur bulu mata tengok adegan cinta kakaknya. "kalau nak main pandang –padang jeling-jeling baik orang baliklah..." dia bangun sambil mencapai beg sandang.

"nantilah Maz.." serentak keduanya berpaling.

Mazliana mengigit bibir, menahan geram hishh ada juga yang makan penampar dalam KFC ni kang. Nasib baik Tok Wan dah pesan dengan aku silat jangan disalah gunakan kalau disalah gunakan akan makan diri sendiri. Belum sempat dia nak membuka mulutnya seorang gadis cantik muncul di sebelah Johan. Johan tersenyum begitu juga kakaknya.

"ehhhh..hahh akak nilah perempuan yang Maz nampak berkepit dengan mamat ni, Maz dah cakap dia ni spesies yang curang ni...spesies gigi jarang akak tak nak dengar..hishhh ni siap bawa depan mata ni nak buat cerita di sana menanti di sini menunggu ke...ak....."

"Maz stoppp......." mulutnya ditutup rapat dengan tangan Azlin. Johan dan perempuan di sebelahnya itu ketawa kecil.

"apa kak Lin ni?"

"Ini Liana. Nur Liana, adik abang Johan, bila pula Maz nampak abang johan berkepit dengan Liana? Tak bagi tahu akak pun?" hahhh sudah!!!....adiklah pulak...nama dah arr ala-ala kadar macam nama dia. Liana VS mazliana. macam pakat-pakat pulak ehh penulis skrip ni. Aiikkk malu ni! Malu!! Ok relax Maz buat muka tak bersalah, buat muka biasa control ayu. Cari Idea, Idea....

"ADUHHH!!!..."

"kenapa Maz?" Azlin memegang tangan adiknya. Bimbang melihat kerutan di dahi Mazliana.

Mazliana memegang kuat perutnya. Tubuh ditundukkan sedikit."aduhhh sakit perutlah kak...Maz balik dulu ekk... nice to meet you..emmm siapa tadi Luna..eh...lana clark superman tu ek... ok bincang lain kali ek..."

Mereka saling berpandangan. Johan mengeleng sambil tersenyum..haiiii bakal adik ipar aku ni.....

"abang sempat cakap tak?" tanya Azlin.

"baru intro dia dah mengamuk" Azlin tersenyum. cuba mentafsir jawapan Johan. "peliknya adik akak tu?" suara Liana. "pelik tapi itulah satu-satunya adik kesayangan akak" balas Azlin sambil menghantar langkah laju Mazliana yang tak menoleh lagi. Liana mencebik.

Mazliana melangkah laju. Hishhh memalukan diri sendiri je kalau lama-lama dekat sini. Panggilan Azlin tidak lagi masuk dalam telingannya apa yang penting? Kerjasama!!. Ehh bukan larikan diri lagi penting. Hishhh kalau boleh aku simpan muka ni dah lama simpan masuk dalam poket seluar. Bebelnya sendiri, Mazliana membetulkan ikatan rambutnya, dah haru biru sejak tadi. Tiba-tiba dia merempuh seseorang..aduhhh!!!!..

"alamak sorry kak" air pepsi sudah selamat melakarkan corak di baju wanita itu.

"ehhh jalan tak pakai mata ke?" sergah seorang lagi wanita yang berdiri di sebelah wanita yang jadi mangsa langgar tak sempat nak lari.

"ehhh tak apa...ok je Cuma air je tumpah sikit" orang lain yang kena langgar orang lain pulak yang marah. "tak apalah adik sikit je" Mazliana tayang gigi. Memang sikit je.

"tapi baju you ni mahal Hana" bising perempuan bergincu merah menyala itu. Mak aiiikkk macam ni merah kalau lembu nampak ni confirm dia cium dah.

"It ok Giji..tak ada apalah.." buat muka bersalah cepat mazliana!!.. . aduhhhh cantik pulak akak ni... dia memuji dalam diam. Lama matanya meneliti penampilan elegan wanita yang sedang juga memandang ke arahnya.

"maaflah kak saya tak nampak tadi, saya Mazliana" alamak kenapa tiba-tiba jadi ramah tamah macam mak timah ni?. "ehhh tak apa sikit je nama akak Julia Hana, Ini kawan akak Kak Giji" balasnya lembut.

Mazliana tersenyum tanda pengenalan, tapi senyuman mati bila tiba pada si GIGI."itulah lain kali jalan pakai mata" sergah minah over di sebelah wanita cantik itu. Ehhhehh akak sorang ni over betul, yang kena langgar tak apa-apa yang dia pulak yang lebih-lebih. Inilah dia orang kata tak cukup dengan sudu dengan senduk nak ambil kuah. Terlebih sudah!!

"maaflah kak Gigi, saya jalan pakai kaki selalunya, hari ni mungkin kaki saya ni tak berapa pandai berjalan. Tapi akak ni cantiklah. Pujian ikhlas ni bukan bodek" hah ambik kau kan dah kena mulut Mazliana Haji Nordin. Julia tersenyum.

"kurang ajar punya budak, Giji ok not Gigi." bebel Giji..nama glamer arrr tu..nama kad pengenalan Nor Aziah. Mazliana melangkah keluar merentasi lautan manusia. Waktu makan memang arr penuh.. Julia Hana tersenyum mengingatkan panggilan Giji.

Mazliana mengutuk diri sendiri, tak pasal-pasal malu kau Mazliana. Padan dengan muka kau main terjah tak tentu pasal, siapa yang menanggung malu sepanjang hayat sekarang ni kau juga!!... hishh2. malu dengan si Johan tu tak habis dah kes langgar tak sengaja pula sekali lagi kena sergah. Apalah nasib hari ni, mesti ada yang mengumpat aku ni. Dia masih terus membebel sambil kakinya tetap mengatur langkah. Ke mana? Dia sendiri tak tahu.

***

Pintu kereta ditutup, mulutnya masih tak berhenti membebel."kurang ajar betul budak tadi..kalau I jumpa dia lagi siaplah" marah Giji.

Julia tersenyum. kotak KFC terletak di atas ribanya. "kan dia dah minta maaf, lagipun salah I juga dah nampak dia tapi nak jalan juga, nasib baik tak apa-apa" . kelakar juga bila teringat aksi kemalangan tak sengaja tadi.

"apa yang you nak sangat makan benda ni? Masa dekat UK dulu tak pulak you nak makan KFC segala ni?" bebel Giji. Bukan dia tak tahu apa yang bermain dalam fikiran teman merangkap bosnya tu.

Lama kotak merah putih itu dipandang."dulu Is selalu bawa I makan dekat sini, dia suka sangat ayam goreng" senyuman tawar muncul di bibir.

"itu dia yang suka and you tak makan tahu tak benda-benda berlemak macam ni, nanti body lari duitpun lari tahu tak"

"alaa Giji aku makan hari ni je esok-esok dietlah balik ok"

Memang sudah lama dia nak ke tempat itu tapi kesibukan menghalangnya. Kalau dulu dia terlalu suka bila ada yang datang memuji kecantikan tapi kini kecantikan itu juga yang membawa dia jauh dari rasa bahagia. Kalau dulu dia bebas kemana saja tapi sekarang semuanya terbatas. Alasan? Popular?peminat?. dia bosan...

Giji melepaskan keluhan kecil, dia menampar mulutnya yang terlalu laju, tak sempat nak break langsung. "kenapa?" tanyanya perlahan

"aku teringin nak ke pantailah giji" pintanya perlahan.

"aduhhhh Hana kita tak ada guardlah sekarang, apa kata esok-esok je ek? Kau nak lepas dari KFC tadipun susah, inikan nak pergi tempat public macam tu"

"emmm tapi aku teringin sangat nak pergi Giji please...." cuba sekali lagi dia merayu.

"ok..ok but just dari dalam kereta ok...." dia mengangguk laju.

Tersenyum suka. "sayang kau Gigi.." ketawanya pecah lagi.

"hahh ikutlah budak tak betul tu" marah Giji. Mereka menyusur perlahan, kalau bukan sebab keinginan Hana dan lama mereka akan keluar dengan pemandu. Ini tak pasal-pasal dia yang kena bawa kereta. Dahlah KL ni panas. Bebelnya dalam hati.

***

Tengku Iskandar memicit perlahan dahinya, walaupun tak sakit tapi terasa ada beban yang sedang difikirkan. Dah dua hari dia cuba menghubungi Mazliana tapi gagal. Manalah perginya budak kelibut ni. Dia berjalan menuju ke set sofa. Dia duduk bersandar. Cuba merehatkan otak yang serabut. Matanya membelek majalah terbaru yang diletak oleh Syamin. Memang syamin seorang pekerja yang bagus Cuma perangai kadang-kadang tak berapa nak normal.

Satu persatu majalah dibelek. Tiba-tiba matanya terhenti pada iris yang selama ini menjadi tatapannya. ‘JULIA HANA KECANTIKAN ASIA’. Apa yang tertulis di cover majalah meniti di bibirnya. Pelahan dia mengeluh. Salahkah dia menilai Julia?

"weiii jauh dah tu...nak ke mana?" Zikri menepuk bahunya perlahan. Sempat juga si Iskandar ni berangan.

"ehhh bila kau masuk? Tak reti nak ketuk pintu?"

"macam nak pecah pintu tu aku ketuk...kau kenapa?" matanya menangkap wajah model antarabangsa yang menjadi bualan kini. "dekat sini rupanya dia" matanya melirik ke arah wajah yang memenuhi cover depan. Tersenyum indah. Siapa lagi kalua bukan wanita yang pernah membuatkan temannya itu tiga suku selama dua bulan. Penat juga Mak Engku dan ayah Engku mengubat perasaan si iskandar.

Majalah BigModel ditarik dari tangan Iskandar. Emm memang dia cantik tapi banyak kekurangan, kenapalah Is tak pernah nampak cacatnya perempuan bernama Julia Hana ni. Bisik hati Zikri.

Majalah itu dicampak kembali ke atas meja. "kan betul apa aku cakap selama ni" matanya menatap wajah Iskandar yang dah buat konon-konon baca majalahlah.

"sudahlah Zik aku malas nak dengar lagi benda-benda remeh macam ni"

"kau rindukan dia?" tanya Zikri serius.

"Untuk apa?"

"untuk jawapan pada soalan aku yang selama ini tak pernah kau jawab" terdengar keluhan dari Iskandar. Rindukah dia? Ada lagi ke rasa rindu dalam hatinya?

Zikri mengangkat keningnya. Sebijik macam ziana zain versi lelakilah."kau nak dia balik?" soalah tertutup. Hanya jawapa ‘ya’ atau ‘tidak’.

"soalan apa ni Zik dahlah..."

"kalau kau nak dia macam ni je boleh dapat" Zikri memetik jarinya. Sengaja menduga hati Iskandar.

Betul kata Mak Engku, Is seorang yang terlalu menyimpan rasa. Dia sendiri kadang-kadang susah nak faham hati dan peraaan sebenar temannya dari kecil itu. Walaupun hakikatnya jatuh bangun mereka bersama. Tapi kalau bab hati dan perasaan ni mesti dapat F- itupun selepas gagal beberapa kali juga.

Iskandar diam. Dia sendiri belum pasti dengan apa yan bermain di fikirannya. Sekarang apa yang penting adalah MM Holding. Segalanya tolak tepi.

"aku tak nak dengar dah" putus Iskandar. "tapi yang ni kau kena dengar.." zikri tersenyum, menayangkan gigi yang putih bersih. Pakai kayu Sugi tu...

Iskandar berpaling malas. "apa?" senyuman zikri mengundang sesuatu yang tak baik.

"Mak Engku dah sibuk nak buat majlis bertunangan kau dengan Mazliana. semalam dia ajak aku pergi beli cincin"

"hah??!!! Kenapa kau tak cakap semalam"

"alaaa mana sempat, semalam aku sibuk" Alasan tak berapa nak logik.

"habis tu macam mana sekarang ni?"

"macamana apa pulak selamat bertunang sahabatku" senyuman meleret Zikri sengaja dipamerkan.

Iskandar serius. Tiada tanda-tanda dia akan tersenyum dengan berita yang dibawa Zikri. "ini semua kau punya pasal, kau tahukan prinsip aku?. masalahnya kemana perginya pelakon kau tu? Dah lesap macam tu je" marah Iskandar

"aku dah cuba call dia tapi tak dapat, mungkin syamin tahu dia dekat mana lagipun Mak Engku nak jumpa dia nak suruh teman carikan cincin" ucap zikri tenang. Untuk mengatasi masalah iskandar yang dah panas meluap-luap, jadi dia kena cool..sejuk macam ais.

Iskandar bangun dari duduknya. Terus ke meja lalu interkom ditekan, syamin dipanggil. Ada nada marah dihujung suaranya. Zikri mengeleng perlahan. Faham dah apa maksud intonasi temannya tu. Sikit lagi meletup la gunung berapi. Dalam masa yang sama dia cuba menghubungi Mazliana. tapi tetap orang yang sama menjawab ‘maaf nombor yang anda hubungi sedang sibuk, terima kasih’

"ada apa Encik Iskandar?"

"mana pergi kawan awak?"

"kawan siapa?" tanya Syamin kembali. Tak faham dan tak dapat nak tangkap.

"siapa lagi..Mazlianalah" dengus Iskandar.

"hah?? Emm saya tak pastilah pulak. Dia pun dah dua hari tak call saya"

"saya nak awak cari dia sekarang juga, suruh dia jumpa saya pagi esok. Jangan dah dapat duit nak lesap macam tu je. Ingatkan dia kontrak yang dia tandatangan tu, faham!!" tersentap sedikit bahu Syamin. Mak aiikkk marah je bunyinya bos aku ni apalah yang si Maz dah buat dekat dia.

"baik bos" syamin mengangguk laju.

"lagi satu saya nak awak pastikan dia sentiasa on telifon jangan setiap kali nak call saya terpaksa bercakap dengan mesin. Faham?"

"faham bos"

"dah keluar" kali ini volumenya kembali normal.

Belum sempat bernafas, sepantas kilat syamin sudah menutup pintu. Di sebalik pintu Dia mengurut perlahan dadanya . Hishhh mengamuk pulak bos ni kenapa?. Boleh kena serangan jantung bertubi-tubi macam ni. Eiiii Mazliana Haji Nordin!!!!

Mazliana mengeluh kuat. Pantas 3310nya diletak di atas meja, Taufiq angkat kening? Dia tersenyum lalu membalasnya dengan tindakan yang sama. Ewah!! Main angkat-angkat kening macam ziana zain pula. Padahal tak sampai sedepapun jauhnya.

"kenapa tak jawab kak?"

"biarlah kalau dia penat kan dia diamlah" sekali lagi mazliana. menjenguk skrin bercalar balar 3310nya. Dah boleh masuk mezium sayang aku ni.

Entah yang ke berapa puluh kali deringan telifon mebingitkan anak telinga akhirnya dia mengambil tindakan drastik dengan mengangkat. kesian pula dia dengan Si pemanggil, siapa lagi kalau bukan si mimi kucing parsi.

"hello...rumah mayat Kota bharu siapa bercakap?" suara Mazliana perlahan.

"hahh banyaklah kau rumah mayat, sikit lagi kau jadi mayat. ke mana kau menghilang? Kau tahu dah berapa kali aku call? Kalau boleh bercakap telifon ni mesti dia kata penat tahu tak?"

"tahu..." Mazliana menjauhkan sedikit jarak telifon dari telinga, kalau tak buat macam tu alamatnya boleh mengalami cacat pendengaran seumur hidup. Volume maksimum 3310 aku pun kalah.

"dah datang rumah aku sekarang ada masalah sikit" putus mimi

"alaaa kau ni ada masalah je cari aku, carilah orang lain..itulah orang suruh kawin tak nak lepas tu cari masalah cari aku kalau kau ada suami mesti tak susahkan aku" bebel Mazliana.

"dah habis cakap? Aku bagi kau masa dalam 30 minit kalau kau tak sampai juga putus kawan"

Talian dimatikan. Mak aiiiikkk mamalia berdarah sejuk pulak minah ni, siap main putus-putus kawan. Ingat aku budak tadika ke nak main ugut macam tu. Tapi kalau betul macamana? Hishhh masak juga kepala aku fikirkan nanti.

"Fiq akak gerak dulu ek..nanti kalau ada masa yang sengaja akak nak buang akak lepak dekat sini ek"

"ok beres bos" Mazliana meninggalkan gerai burger. Semakin laris jualan burger taufiq dalam diam dia memuji kesungguhan anak muda itu. Bersemangat waja macam akak dia ni jugak. Ehhh akak dia semangat kereta waja bolehlah.

***

Mazliana duduk sambil membelek majalah mangga. Dia tersenyum melihat aksi artis-artis malaysia. Cantik juga artis malaysia, siapa bilang gadis melayu tak menawan tak menarik hati tiada memikat. Lirik lagu itu terlintas di kepalanya.

"Mazliana Haji Nordin saya bercakap dengan awak ni!!" jerit Syamin. Dia menarik keras majalah yang ditatap Mazliana dari tadi. Penat dia berceloteh macam-macam boleh pulak minah ni senyum-senyum pula.

"apa masalahnya?"

"ehhh kau tahu tak bos cari kau?"

"tahu"

"habis?" Mazliana bangun menuju ke arah bolkani bilik Syamin. "tak habis lagi" balas Mazliana selamba. Syamin bengang. Kalau ada senduk dekat tangan ni memang dah kena layang sekali dekat kepala minah ni biar biol 44 hari.

Mazliana masih pegun di kerusi empuk syamin. Sedaplah kalau dapat tidur ni mesti hidup bahagia sampai syurga macam lagu faizal tahir. Ehhh!!! Ya ke? Entah tak minat sangat Faizal tahir tapi kalau dapat pak we macam muka dia ok juga.

"Maz kau dengar tak apa aku cakap ni?" jerit Syamin. Layan perasaan pulak minah kelibut ni. Teringat gelaran Mazliana. sedap juga pandai bos bagi.

"alaaa kau ni dengan bos kau sama je kan...mulut tak boleh nak berehat, cuba kau jangan sesakkan otak kau tu kesian otak kau tu, dia pun nak rehat juga"

Syamin mencebik. Dia duduk di sebelah Mazliana sambil melepaskan satu keluhan berat. "kau tak tengok macamana dia tengking aku tadi nasib baik tak terkencing tahu tak" Mazliana tersenyum nipis. Majalah didepannya sekali lagi dicapai,tak habis baca lagi tadi. konon-konon minatlah. Minat kemende majalah fesyen bukan senarai top 10 aku.

Bunyi telifon bergema satu bilik. Mak iiooookk volume berapa kasi bubuh ni, boleh pekak telinga dengar. Syamin berlari mendapatkan beg tangannya di hujung katil.

"alamak bos...bos..boslah.." dia meloncat dari katil. Sambil meloncat-loncat macam cacing masuk oven suhu 250 darjah.

Mazliana ketawa kuat. Bukan sebab panggilan bos tapi aksi Syamin yang mengalahkan tarian kuda kepang. Sejak bila entah berlatih. "kalau ya pun bos yang call angkat jelah yang kau menari-nari tu buat apa?" dalam sisa tawanya. Pelik minah ni gabra adik serabut abang tak tentu arah betul.

"Mazliana ada dekat sini bos, ya dia ada dengan saya sekarang" pantas telifon itu dihulurkan kepadanya. Eiiii mangkuklah budak ni, sejak bila jadi insan berterus terang tahap tak ada dosa langsung ni. Saja nak kenakan aku.

"Mazliana awak dekat mana?"

"emmm saya ada lagi dekat malaysia, baru nak kemas-kemas barang nak balik India jumpa Datuk Shah rukh khan" hahh kan dah kena!! dah tahu-tahu aku dekat rumah syamin yang pergi buat soalan terbuka tu buat apa. "Encik Zikri nak apa?" tanyanya kembali.

"awak tahu tak bos besar awak tu dah mengamuk macam nak kena histeria saya tengok ni?"

"apa masalahnya bila bos besar mengamuk semua cari saya ni? Ingat saya kaunter pendaftaran wad sakit jiwa ke?...kalau dia dah teruk sangat bawa pergi tanjung rambutan"

"tapi..." balas suara di hujung talian

" hahh tapi tapi naik keretaapi, saya nak pergi tandas ni, sejak kena buasir ni payah sangat nak masuk tandas. Ok tatatititutu" talian dimatikan. Dia ketawa kuat.

Syamin ternganga luas. Macam nak cabut kepala lutut dia dengar jawapan tulus ikhlas Mazliana. dia menepuk perlahan dahinya. Aduhhh adakah dia bermimpi di siang hari sekarang ni?. Mazliana Haji Nordin!!!!!....

Zikri memandang telifon di tangannya. perlahan dia mengeleng kalau Iskandar dengar ni mesti dia tak boleh terima kenyataan. Hehehe...

Mazliana menarik ikatan rambutnya. Dibiarkan lepas. Syamin masih lagi beku di tempat kejadian. "kau cakap dengan siapa tadi?" tanya Syamin teragak-agak. "siapa lagi bos kesayangan kaulah Encik Zikri, dia kan mana boleh kalau bos besar tu susah hati sikit" Mazliana menarik bantal berbentuk love dalam pelukan. Bersantai atas katil, betul-betulkan pinggang.

"habis tu macamana?" Syamin masih tak bergerak.

"yang kau keras dekat situ kenapa?..jangan nak jadi pelakon terlampau ok" Syamin tersenyum. "gilalah kau Maz cakap dengan bos macam tu, nasib baik Encik Zikri kalau Tengku Iskandar? Eii tak tercapai di akal" Syamin turut sama baring, bersantai di atas katilnya.

"apa bos kata tadi?"

"tak ada apa dia nak bagi tahu bos besar kau tu dah sakit jiwa, so aku dengan rasa rendah dirinya memberi saranan jujur supaya daftarkan je dekat Tanjung Rambutan" ketawa mereka pecah. Memenuhi ruang bilik.

3310 Mazliana menjerit kuat.. ketawa mereka mati.

Mazlina pantas bangun terjun dari katil."ehh mana beg aku eh...sayang aku menjerit tu, mana cari cepat" Syamin turut sama mencari beg sandang Mazliana entah kemana. "tulah atas meja" . dia kembali duduk di katil. Mazliana tersenyum lalu berlari mendapatkan sayangnya yang masih menjerit. Siapa pulak call waktu-waktu macam ni? Mesti kak Lin ni. Nak marah akulah tu.

"Mazliana Haji Nordin" huhhh!! Siapa ni? siap nama penuh ni, hormat dan penuh dengan protokol.

"siapa ni?..nak apa?"

"saya Tengku Iskandar" Mazliana diam. Alaa...satu penyesalan mengangkat telifon. Kekesalan bertimpa-timpa. "hah kenapa bos besar cari saya sampai pelusuk dunia ni? Satu malaysia tahu Bos besar cari saya? Kenapa tak buat iklan dalam TV3 mesti popular saya" dia ketawa kecil. Hakikatnya nak tutup rasa takut juga sebenarnya.

"saya tak ada masa nak dengar awak membebel, minggu depan awak siap sedia kita bertunang" hampir terjatuh 3310nya. Bukan tu kalau nampak jantung diapun sekarang jatuh sekali. "Mama saya akan datang hari selasa malam...semua Zikri akan uruskan awak Cuma perlu setuju, ok kalau ada apa-apa awak boleh tanya Zikri" sambung bos besar lagi.

"tapi...." tut...tut...tut....suara tengku Iskandar hilang. Dia tergamam. TUNANG??!! Blur...hari bermasalah sedunia ke hari ni?...
posted by Penulisan2u @ 9:02 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
28 Comments:
  • At 17/11/09 9:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..kelakar btoi lah...
    cepat2 sambung ek..hehe

     

  • At 17/11/09 9:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ARI NIH AKU TEGELAK SAMPAI GULING2 LAWAK WEH..SAMBUNG CPT..

     

  • At 17/11/09 10:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahhh...best..best..best...
    cptla sambung....
    tak sabar ar..

     

  • At 17/11/09 10:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah best ye bila nk kuar buku???

     

  • At 17/11/09 10:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..xtahan ak c ayt2 dlm cite nih..
    smbg lagi weyh cpt2...

     

  • At 17/11/09 10:19 PG, Blogger siti87 said…

    hahaha... so sweet, ambil kau mazliana, sapa suruh taknak jawab telifon tu????

     

  • At 17/11/09 10:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ader blog x..?

     

  • At 17/11/09 10:57 PG, Anonymous LadyBirds said…

    hi... Dr. Cinta yg Ke-12, ada tak coz tak nampak la yg ke12. ada sapa2 yg tau? please...

     

  • At 17/11/09 11:04 PG, Blogger azima said…

    haah... yg ke 12 tak der..
    11 terus 13..

     

  • At 17/11/09 11:30 PG, Blogger aqilah said…

    aduiiiiiiiiiiiiiii.. sakit perut akak ....... best!!!! tapi biarlah iskandar dgn mazliana betul2 jatuh hati to each other. wa caya sama lu!!!!!!!!!

     

  • At 17/11/09 11:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    untuk part 12
    http://penulisan2u.blogspot.com/2009/11/novel-drcinta-12.html

     

  • At 17/11/09 2:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syok nak lagi!!!!

     

  • At 17/11/09 2:49 PTG, Anonymous Nurisma said…

    best nya.....cepat lah sambung!!!!

     

  • At 17/11/09 3:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanks dyadilla...smua novel u best2..ngape n3 AAK lambat kluar?

     

  • At 17/11/09 3:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpat cmbong!!!!
    x sabo na bacer lgik..
    bez cgt ayat dyer..klaka
    (n__n)

     

  • At 17/11/09 3:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha bila baca novel ni mesti nak tergelak jak...teruskan usaha penulis..

     

  • At 17/11/09 8:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt2 smbg..

     

  • At 18/11/09 3:33 PG, Blogger LiNa said…

    hehehe..klakarla mazliana nie..
    sambung lagi..

     

  • At 18/11/09 5:04 PG, Blogger YucIkA said…

    bleh lark eh gitu..klakar tul citer nih..

    tahniah writer :)

     

  • At 18/11/09 10:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sweet..

     

  • At 18/11/09 12:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet.....
    aku senyum sampai telinga...
    lawak sungguh si maz ...

     

  • At 18/11/09 2:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CEPATLAH SAMBUNG BEST GILET

     

  • At 18/11/09 3:55 PTG, Anonymous PPGURLZ said…

    SWEET..CPT SMBUNG TAU..

     

  • At 18/11/09 10:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter best sgt tp sya cri dr cinta 12 x de pun,,,,,,? nape....?

     

  • At 19/11/09 11:19 PG, Anonymous teddybear said…

    kelakar...memang kelakar..
    sampai aku kena tgur ngan anak buahku yg petah tu pelik aku dok gelak sorang2...hahha...
    em..napa episod 12 xda?nak tau gak cmna reaksi tengku mariam n tasha yg gedik tu...

     

  • At 26/11/09 2:54 PTG, Blogger ManjaLara said…

    Hahaha...yg tang Giji jd GiGi tu paling tak tahan....
    Adoi....lawak siot...
    mau deman seminggu aku mlayan si mazliana nie..

    lg 1 part...

    "Abang!!?? Hidung berlubang lah nak berabang2..." Tak tahu ke ini drama serius

    hahahaha....

    tlong2...aku histeria!!

    tolong!!!

     

  • At 9/12/09 10:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpat la sambung
    novel ni best siut
    cpat la
    cpat la!!!!!!!!!!!!
    sambung episode 15 plak
    episod 15
    15
    15
    15
    15
    BESTBESTBEST
    THE BEST
    X SABOR NI
    JGN LA SEKSA KU BEGINI
    SESUNGGUHNYA BUKAN SALAH KU MAZLIANA TERHIMPIT
    OLEH LAKONAN IS DAN ZIKRI
    AKU HANYA LAH PEMBACA
    KESAH DIA ORANG
    CEPAT LA SAMBUNG
    AKU X SANGGUP LG DI SEKSA
    15
    15
    15

     

  • At 9/12/09 11:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    LTAK JE SMUA SKALI
    XYAH NK UPLOAD BNYK2 KALI
    KITE DAH X TAHAN NK TNGGU NI
    SAMBUNG JE LA
    TOLONG LA
    P/S::
    DID WRITTER READ OUR COMMENT IN THIS CORNER?????
    PLEASE UPLOAD AS SOON AS POSIBLE
    PLEASE pleasePLEASEpleasePLEASE

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group