BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, November 22, 2009
Cerpen : Moden cinderella
Nama Pena : Jiah

"kring!!!" bunyi bising ini memang menganggu sesiapa saja yang sedang tidur di buai mimpi. Arisya mengeluarkan tangannya dari selimut yang menyelubungi badannya. Terasa malas untuk bangun sudah semestinya tapi apa boleh buat??

"Ah tido dulu lah. Bukannya keluarga serigala tu bangun lagi." Arisya bermonolog sendiri.
Tiba-tiba……

"ARISHA!!!!!!!!!!!!!" wah bergegar rumah ini . boleh jadi banggunan KLCC yang dibuat dengan barangan berkualiti pun boleh runtuh. Arisha baru ingin menarik selimut terus bangun dengan mata yang terbeliak akibat terkejut.

"Aduh apekehal mak serigala ni bangkit awal sangat ni? Habis la aku! Baju dia bukan aku gosok lagi.." Arisha mula kecut perut.

"oi budak!!! Pekak ke?? Aku nak cepat ni! Huh!" Datin Wati berang. Dia perlu berjumpa dengan isteri ketua pengiklanan yang terkenal hari ini, tapi masalah pula di pagi-pagi hari…

"Aku tak pekak la bodoh!!"Arisha berkata dalam hati tidak berani pula kata depan-depan mau mati apa?

"Hai bu? Bangun awal hari ini?" ah maniskan muka yang x mandi ni bagi melembutkan jantung yang busuk di hurung tebuan. Eh ada ka tebuan hurung hati?Ape-ape jela

"suka hati akulah aku nak bangun pukul berapa? kau sibuk apahal? Ni baju aku ni dari dua hari lepas aku dah suruh kau ironkan alih-alih pagi ni aku nak pakai tak bergosok lagi? Kau ada telinga tak?"
"Ada la. Tak Nampak ke?? Kata aku tak ada teling, yang di tu rabun x ada mata!" marah Arisha dalam hati. "Ibu, maafye? Risya memang nak ironkan baju ibu tapi Risya x berani nak masuk bilik ibu ambil baju tu. Selalunya ibu keluarkan baju yang Isya kena iron dekat luar" tengok alas an yang kukuh untuk di buat penangan!!

Hehehe… terdiam dia? Aku temberang pun percaya? Aku dah masuk bilik dia dah beribu-ribu kali apakes pula aku x bolah masuk ambil baju tu? Huhuhu…

"Kalau ia pun kau minta lah kebenaran aku tu pun x paham ke?? Nah iron sekarang. Aku ada temu janji hebat hari ni."

"baiklah bu. Nanti Isya letak atas katil." Senyum yang x iklas buat ibu tiri ku saying..

"Ha ini la selalu aku asyik kena marah ja. Buat salah kena marah buat baik pun kena tau! Aku x lah jahat sangat (kadang-kadang tu ialah) apalah yang diorang tak puas hati sangat? Cuba gitau? Mai cek ubah diri cek."

"Yang tu baru mak serigala marah, naik anak betina serigala dua orang tu marah lagi haru biru aku. Lepa tu lebih paku dari besi!(eh betul ke peribahasa aku tu? Ape-ape jela!). Aku tahu la aku ni anak tiri, tapi janganlah sekejam itu! Kasihani lah aku! Lah buat drama pulak."

" My real mother dah 5 tahun meninggal. Lepas 5 bulan mak meninggal ayah kahwin lain. Lepas aku merana lah dengan serigala anak beranak ni. Mak tiri aku ni janda anak dua. Mula-mula nak kahwin dengan ayah aku manis kata-kata nak jaga aku, tengok lepas ayah aku yang kejam aku tu meninggal cuz accident dia guna aku macam robot orang gaji yang x perlu berhenti rehat."

"Tapi dia ni baik jugaklah sebab bagi aku sekolah tapi masalahnya kat sekolah aku jadi orang gaji anak kembar hodoh dia tu pulak. Kata ja tua pada aku tapi perangai kalah jiran aku punya baby yang umur 2 bulan tu. Selalu buat malu aku. Ada ka patut penah gaduh tarik rambut sebab ada laki hensem senyum dekat yang kakak adik perasan. Pastu apalagi datum detam la sekolah tu sampai aku pun pengetua panggil. DUSH! mampus aku!!"

"Kesian kat aku… Apa bolah buat nasib badan.. Tapi aku percaya adanya suatu hari adanya seorang putera yang akan menyelamatkan aku dari segala keperitan ini…Wah ala-ala Cinderella gitu!!

MODEN CINDERELLA

"dengar sini lina, rina, kawan mami anak CEO pengiklanan tu akan bersekolah dekat sekolah kamu paham? Dia tu orang kaya, jadi mami nak rina ke lina ke “test” dia paham? Kalau korang dapat dia, kita pasti kaya." Panjang lebar sungguh saranan datin serigala ni kat anak dia.Mami konon! x kelas ke panggil ibu? Itu lagi enak di dengar

Aku yang lalu tepi pun x perasan? Mai aku nak bagi dia perasan.:! "OPSS!! Maaf kak lin, kak rin. Isya x Nampak karpet tu bergulung. Kesian baju kak lin dengan kak rin." Hehehe padam muko mu!!

"kurang hajar kau habis baju mahal kito orang!MAMI! tengok la orang gaji bodoh ni!"

"mana ada aku bodoh, aku gi sekolah tau! Bukan macam korang pi sekolah buat masalah je.." mau je aku kata depan-depan lepa ni..

"Kau nanti kat sekolah kau jangan bat masalah atau kau malukan kami macam ni. Kau akan malu kan kami dengan mami tau!"
"suka ati akulah!!" ish aku cabai jugakkang mulut sorang ni. Setahu aku dia yang selalu buat maslah aku rasa aku jarang! x sedar diri!

"Lagi satu jangan panggil kami akak kat sekolah. Kami x ada adik yang memalukan kami paham?"

Ah serangan adik dia pulak. Cegar betul!!

"Dengar apa lepa cakap tu Isya. Aku x nak kau malukan anak aku paham? Kau pun jangan malukan aku? Sudah, pak seman dah tunggu kat luar. Rin dan Lin cepat tukar baju. Kau kemas air ni pastu cepat g sekolah. Nanti kalau bas tinggal menyusahkan aku ja.."

Membebel pulak! Dia yang suruh aku naik bas. Kan baik aku pergi je dengan serigala dua tu? Tapi x nak la pergi sekolah dengan serigala tu, nak mati aku!!

"Ah bas buat hal pulak pagi-pagi yang kurang ceria ni mai lambat pulak. Aku kalau dating lewat mula-la prof aku buat ceramah x berbayar. Bukan setakat prof, serigala jadian tu pun bising jugak.

BAS oooo BAS!!
"Amboi ramainya orang sambut aku?? Selalunya x ada pun siap ada hari tu buat x nampak aku pulak. Ni sampai twins serigala tu pun tunggu aku? Ni apa kes ni?"

ZUP………… sebuah kereta Mercedes mewah berhenti di hadapan pintu masuk dewan.

"Wah, patutlah lepa tunggu sini ramai-ramai. Bukan nak tengok aku tapi nak tengok orang dalam keta tu. Aku perasan seniri la ni? Hahaha…

Keluar seorang lelaki bermuka tanpan, berpakaian kemas tapi eksperisi muka blur! Hampeh..

"aku baru nak puji yang dia tu hensem, tapi okeylah macam muka Minho kumpulan Shinne… tau dekat pompuan yang gila dok kumpul ni mati aku."

"Isya, x payah bayar sebab pak cik dating lambat. Maafye??"

"It"s ok my deer pak cik (hahahah… pak cik rusa. Jahat betul aku ni mentang-mentang pakcik ni x pandai cakap bahasa inggeris) .

"Oklah pakcik? Saya turun lu ye?"

"Baiklah. Turun baik-baik. Ramai orang ni. Ni semua sebab nak sambut Putra Damien la ni. Pakat berkumpul habis"

" “Putra Damien”?"

"ye la. x kan Isya x tahu? Kan ketua pengiklanan yang dok kat London tu balik. Pastu dia bagi anak dia sekolah kat sini."

Arisya teringat perbualan datin Wati dengan anak serigala dia dua orang tu.
"Oh, ok-ok saya ingat. Saya lupa la. Tadi ada jugak keluar seriga…. Eh, Datin Wati bagi tau. X palah, salam!"

Lepa ni x rasa buang masa ka tunggu orang yang muka blur dan buat x kesah pompuan-pompuan bodoh tu dok tengok dia macam nak tekeluar biji mata.

Macam la SUPER JUNIOR, BIG BANG, ANJELL (biasalah peminat k-pop. Kata je macam orang gaji tapi sebenarnya berpengetahuan luas) ke yang datang sekolah ni. Bukan lepa je gila aku pun gila. Mau x pi sekolah aku. Dok dekat wad pesakit gila.hahha…

Arisya yang leka berjalan tiba-tiba…..
BUSH!!!

"WOI!!!"

"WOI!!!"

Bagai begegar sekolah ni. Mau runtuh jugak sekolah ni kang hasil jeritan the prince and the pauper gitu..

Ah cari pasal betul minah ni…"hei where u put ur eyes?? R u blind? Masalah betul la sekolah kolot ni!"

Wah! Mengada lah putra sorang ni. Sekolah kesayangan aku ni pun dia kutuk!
"Oii.. kalau marah kat saya pun benda ni x ada kena mengena dengan sekolah ni pun. One more thing , I think I" m not blind but u! because u don"t see that I have eyes!speaking konon macam bagus sangat!"

"Tuan muda, kami akan keluarkan budak perempuan ni."
Wah-wah ada “bodyguard” rupanya! X rock betul. Kata ja laki-laki.

"x payahla, orang macam ni jangan di layan. Just show me my class please…"

"eh kau ni! Buat masalah betul. Aku baru nasihat kau tapi kau dah buat masalah. Kau patut hormat dia. Memang betul pun kau yang salah sebab x pandang depan. Heh, aku gitau mami."

Dating dah penyibuk serigala x bertauliah ni. Ni mula aku nak bawa keluar rupa aku sebenar ni.. THE HULK!!

"eh, aku kesah apa?? Korang sapa nak ugut aku?? Blur!!"

"Kurang ajar.."

KRING!!

"nasib loceng bunyi, kalau tidak…."

"aku kesah apa?"


MODEN CINDERELLA

"Good morning class. Baiklah saya perkenalkan Putra Daniel Damien B. Putra Tuah Danish. Harap semua dapat berkerjasama dengannya. Silakan duduk"

"Eh Isya? Baru sampai?? Mana kamu pergi? Kelas dah nak mula ni."

"Maaf prof Balqis, saya tersepit dengan kembar serigala dan putra drakula. Hehehe…"

"banyak la putra drakula kamu. Isya kamu akan ada kawan. Harap kamu Bantu dia ye?"
"Beres prof" Arisya angkat tabib. Dengan selamba badak sampai badak pun x seselamba macam dia, dia terus ketuk belakang pemuda yang sudah duduk di kerusi sebelah yang dulunya tiada penghuni.

"ADOI!!apa kes ni??"

Dengan tekjut beruknye Arisha dan Damie bangun.

"Oh No! With U??"

"Ah!! Prof saya nak duduk sorang- sorang prof. saya x nak duduk sebelah putra drakula ni….."

"Sapa putra Drakula? Saya pun x hingin dok sebelah makcik rabun ni prof Balqis!!"

"Apa masalahnye?? Saya minta maaf. Bukan saya x nak bagi tapi tempat dah habis jadi both of u don"t have any choices."

"Huh!!"

" Sepanjang kami duk dorang selama sebulan ni, macam-macam perkara berlaku. Yang pasti semua menyakitkan hati. Sungguh menyedihkan."

"Tapi dalam diam aku x boleh bohong yang aku dah saying kat dia. Mana x nya, pagi jumpa kat sekolah dalam kelas. Petang jumpa kat bilik persatuan. Malam selalu jugak dia dengan famili lain datang. Mana x boleh suka??"

"Tapi aku ni sapa lah sangat nak main cinta cantun ni. Aku budak ganas. Dia budak control mana ngam?? Lagi satu klu girlfriend kat luar tu tau habis la aku mau duk dekat hospital sekarang ni.
"Sekarang pun dua serigla tu dah syak. Siap bagi macam-macam ugutan buat aku. Nampus ke pa??" huh gila.


"ARISHA!! Turun kejap, aku ada benda nak gitau ni."

"ye ibu, saya turun."

"seminggu ni kau x payah pergi sekolah. Kau tolong jaga rumah ni kejap. Mak biah balik kampung. Aku takut rumah aku jadi tongkang pecah kalau x ada orang jaga. Kau paham??"

" Paham bu. Tapi just 1 week isn"it? Ok lah." La x boleh tngok muka putra drakula aku seminggu. Kesian nye…

"lagi satu, ahad ni ada party besar-besaran kat rumah Putra Tuah so kau iron baju aku, kak rin dengan lin. Nanti lepa bising kau jugak yang susah."

"ERR.. kalau saya nak ikut boleh?"teringin gak aku.

"Hmm… boleh, tapi mesti ada baju dank au kena pergi sendiri. Jangan beri tahu lin dengan rin aku bagi kau pergi kalau tidak kau x pergilah nampaknya. Paham?"

"ok"

"bagus. Dah pergi tidur. Sebelum tu pergi kunci pintu depab tu. Aku nak masuk tidor dah ni."

"tu la ibu tiri aku ni. Dia x la jahat sangat, Cuma ego ja. Kadang-kadang tu baik jugak orang nya.. aduh cite pasal baju, aku ada baju mak aku dulu, cakap pasal kenderaan yang aku gabra. Aku mana ada orang lain selain pak cik akob bas driver kesayangan aku tu. X kan nak pi party naik bas. Lagi pun aku malu. Dia kenal aku macam orang yang rock-rock, apa kes pulak aku nak pi party-party ni. Tapi…. X apa kita cuba!! Hwaiting!!

MODEN CINDERELLA

"Er pak cik, pak cik boleh tolong saya x?"
"tolong apa Isya? Kalau tolong pinjam duit, pak cik minta maafnya."

"bukan duit pak cik. Saya kalau nak pinjam suit baik saya pinjam dekat Datin Wati. Ni benda lain la pak cik."

"benda lain? Apa dia?"

"saya nak suruh pak cik hantar saya pi party Tuan Tuah. Boleh x pak cik?"

"O.. kamu nak pi majlis tuan tuah? Pak cik boleh hantar tapi dengan bas la… kamu nak ke?"

"boleh la asalkan saya sampai." Bas pun bas la asalkan aku dapat tengok muka putra drakula aku Isya bermonolog sendiri.

"Party tu esokkan? Pak cik try datang dalam pukul 8.30 ok? Dekat tempat biasalah k?"

"ok terima kasih pak cik. Pak cik lah orang yang saya harapkan. Terima kasih banyak…"

"Yuhu!!!!! Aku dah la rindu kepayang ngan dia ni. Kalau lama lagilah mau innalillah aku. My prince drakula wait 4 me!!!"


MODEN CINDERELLA

"Kenapa seminggu dia x datang sekolah ni? Marah kat aku ke? Ka dah tukar sekolah cuz x tahan dok sebelah aku?

Isy… kenapa aku rindu kat dia ni? Kenapaaku risau sangat? Suka hatilah dia nak buat apa pun."

"tu la gaduh lagi ngan dia, kan sekarang dia x ada sibuk tanya dia mana?" Zared syed putra merangkap sahabat baik putra Damien kat sekolah baru ni.

"aku mana ada tanya dia kat mana pun. Aku cuma takut dia tu dah x ada lagi ke kat dunia ni sebab x tahan ngan aku."aduh capui nya mulut aku. Kalau betul dia dah x ada sebab aku, aku x akan maafkan diri aku.

"Mien kau dengar sini, mak aku kata orang yang gaduh-gaduh ni la yang akan
kamu suka faham? Aku rasa kau dah syok kat dia? Kau kan selalu pi rumah dia x kan x nampak?"

"Aku dah lama x pi umah dia sebab bonda aku ngan mami dia la ni dah ada port sendiri dah. Lepa selalu lepak kat hotel the royal tu la aku lama x pi rumah dia.""

"x tahu lah aku. Tapi kan malam ni kau buat parti? Kau ajak semua penduduk negeri ni kan? Okey la tu. Aku rasa mesti dia datang. Mak diakan kawan mak kau?"

"ah betul gak apa kau kata. Kalau dia x mai mau demam aku. Aku suka dia bukan sebab apa, tapi sebab dia yang x layan aku macam seorang putra yang harus dilayan dengan baik nya sekali.
Aku ingat lagi apa dia kata aku masa mula-mula jumpa dulu..
“MACAM LA KAU TU BAGUS SANGAT!”

Dia satu-satunya pompuan yang layan aku macam tu. Yang pompuan lain sibuk nak berbaik ngan aku. Sama lah macam kakak kembar dia tu yang di panggil serigala tu."

"O…kembar yang bising tu kakak dia? Patutlah nampak lepa asyik bertiga ja. Tapi mka lepa lainkan? Isya aku rasa comel lagi pada lepa dua orang tu."

"Aku setuju. Dia kata kakak tiri je. perangai pun aku tengok lain je."

"aku x sabar nak tunggu malam ni. Mintaklah dia datang."

MODEN CINDERELLA

"Kau pergi majlis tu??"

"Pergi, bu."

"Kau pergi sejam selepas kami ye??"

"Kenapa??"

"Kau x takut kakak kau dorang tu Nampak? Kalau lepa tahu, x pi lah engkau nampaknya.."

"O…. ok saya pergi lewat."

"Kau nak balik pukul berapa?"

"x tahu. Sampai majlis tu habis kut."

"x boleh. Aku nak balik pukul 12, jadi kau mesti balik dulu. Lagi satu, dekat sana kau jangan hiraukan kami dan jangan cuba dekati kami, paham??"
"paham. Saya akan buat x tahu je kalau Nampak kakak ngan ibu"

"bagus! Sebelum kau pergi kunci rumah betul-betul dan pastikan kau sampai rumah sebelum kami balik. Paham??

"ya, saya paham."

"Ok, aku pergi dulu"

"Lina, Rina, lekas. Kita dah lambat.!!!"

"Ok mami. Kami nak turun ni!"

"Oi, kau dengar sini kau jangan nak keluar rumah. Jaga rumah ni elok-elok paham?"

"Suka ati akulah!!"

"Kau!!..."

"Lina lekas!!"

"Baik mami"

Nasib baik kau!"

Wah bagus lepa dah berambus. Turn aku pulak bersiap. Aku kena cepat nanti pak seman tinggal aku."

"Ah ni gelang tangan mak aku ni? Pakai je la. Lawa…arwah mak aku kata gelang ni sesuai dengan aku dan dia ja sebab tu la kut dua kakak serigala aku tu x amik."

"pak seman!! Isya dah sampai!!"

"Eh, palahan kan suara tu. Nanti habis satu kampung dengar!"

"OPss sorry! Terlalu happy!! Pak seman jom nanti lambat!"

"ok jom!"

"Eh, mana bas??"

"Oh, pak seman pinjam keta ni dari kawan pak seman. Kesian pulak tengok Isya pakai lawa-lawa tapi naik bas. Jom!


MODEN CINDERELLA

"Kenapa aku x Nampak pun sapa-sapa macam dia kat sini??"

"sabar mien, aku rasa dia dalam perjalanan la tu.."

"Zared, aku x kut dia x datang. Family dia dah datang dah tu, tapi batang hidung dia aku x nampak gi. 2 minit lagi parti nak mula. Macam mana ni??"

"releks bro! aku rasa dia datang sendiri. Don"t worry! Dia datang punya"

"Mien sayang…. Majlis dah nak mula. Mari.."

"Bonda?? X boleh tunggu sekejap?"

"Mana boleh. Dah ramai ni. Jom sayang…"

"Okey lah…"
Damien berjalan longlai bagi merasmikan majlis hari jadi beliau yang ke 20 dan bakal mengambil alih perusahan ayahnya sebai CEO muda syarikat.


MODEN CINDERELLA

"Terima kasih pak cik. Tolong ambil saya satgi 10 minit sebelum pukul 12 tau. Dekat sini. Saya pergi dulu."
"Hati-hati nye Isya.."

"ok."

"alamak aku dah lewat. Pak cik guard tu nak tutup pintu dah…"

"pak cik-pakcik!!!"

"Hu??"

"Bagi saya masuk. Saya lambat sikit je…"

"Mana boleh awak dah lambat. Kami x boleh buat apa-apa."

"Tolong lah?? I beg u??"

"maaf, eh… adik mana…"

"kau x bagi aku lalukan? Nah aku buat jalan sendiri. Nasib baik aku kecik boleh masuk celah-celah lepa tu. Ah, putra drakula, wait for me!!!"

Isya membuka pintu. Semua orang yang sedang menuggu putra Damien bercakap terus berpaling kepada seorang gadik yang Nampak letih berada di hadapan muka pintu.

"eh, kenapa semua orang tengok aku?? Ada apa ke kat muka aku? Kalau lah aku buruk sekarang ni sumpah lah aku jadi batu… eh x jadi batu pun?"

"Hai! Masuklah. Jangan diri depan pintu.."

"Damien! eh boleh ke aku masuk ni?? Dia kenal aku x? aku rasa x cuz aku cuba bagi Nampak muka aku x macam Aristya yang dia kenal kat sekolah tu."
Isya bermonolog sendiri. Dia masuk ke dalam dan tersenyum kepada orang yang menghadiri majlis itu.

Dia ternampak kakak dan ibu nya tapi dia hanya membuat mimik muka tidak endah sahaja.

"Dengan ini saya merasmikan majlis ini dan majlis dimulakan sila menari dan makan bersama-sama."

Damien mendapat kekuatannya kembali. Biarpun gadis yang dating lembut itu tidak seperti Arisya, tapi dia yakin gadis itu Arisya kerana mata gadis itu serupa dengan mata gadis yang dia rindui sekarang.

"er…hai!"

"Hai…"

Diam seketika.

"Jom menari??"

"Ha!menari?? er saya x pandai dan awak akan malu nari dengan saya"

"x pa saya ajar. Silakan…"
Damien menghulurkan tangan.

Isya menyambut lambat-lambat. "boleh ke aku manari ni? Kalu aku jatuh tepelecot sat gi, aku berjanji akan berlari balik dan x kan datang dah."

Mereka manari, makan, dengan gembira. Bagi Risya dia pasti yang Damien tidak mengenalinya kerana tidak memarahi atau cari gaduh dengan nya seperti selalu di sekolah dan dia akan biarkan sang putra ini terus tidak mengenalinya.

Untu Damien, dia percaya orang ini adalah Isya, kerana mata dan senyuman ini memang seirang Isya dan dia pasti gadis ini adalah Isya.

Dari jauh, dua pasang mata sedang memerhatikan mereka berdua. Yang pasti hati empunya mata sedang berasap kemarahan.

"Rin, sapa perempuan tu??"

"x tahulah. Tapi muka dia macam Isya je.."

"yela..aku baru perasan mata dia macam Isya. Isya ke tu?"

"Bukan Isya x datang ke? Kan dia dok kemas ruang tamu tadi?"

"mari kita tanya mami kalau-kalau dia tahu Isya dtang ke x?"

"Mami!? Isya ke tu??"

"Mana? Isya dekat rumah la…"

"Mami pasti yang menari dengan Putra Damien tu bukan Isya??"

"Er….pasti. Isya kan kena kemas ruang tamu."

"Mami x bohong kami kan?"

"x sayang. Mami x bohong. Isya mana boleh datang majlis-majlis macam ni."

"x pa, tapi kami nak balik. Lagipun buat sakit hati je dok dekat sini"

"Kita baru sejam dekat sini. Sabarlah sayang. Makanlah dulu. Mami lapar ni."

"x mami. Kami nak balik ni… kami tunggu mami dalam kereta kat luar."

Zarina dan Salina keluar. Mereka ingin pulang dan pastikan Isya ada di rumah.

"mak pergi jumpa Ibu Damien dulunya.."

Matilah kau Isya…

Datin Wati melihat Isya. Betul- betul di depan Isya dia berslaman dengan Putri Syikin merangkap ibu putra Damien.

Dia meniggikan suaranya. " Ikin, saya balik dulunya? Saya ada hal sikit. Maaflah x dapat tunggu sampai majlis habis."

"Oh, iye? X pa saya x kisah. X nak amik makanan bawa balik ke? Banyak lebih ni?"

"x apalah. Saya balik dulunya…"
Datin Wati memaniskan muka dan berpaling kea rah Isya yang terdengar perbualan itu dan memberi isyarat mata kepada Arisya.

"Alamak, Ibu dah nak balik? Matilah aku….."Isya berkata dalam hati.

"Er…. Awak? Saya kena balik. Maaf, sebab x dapat teman awak sampai habis majlis. Saya terpaksa pergi dan jangan ikut saya ye?"

"kenapa? Awak baru sejam dekat sini. Jangan balik dulu nanti saya hantar awak balik."

"x boleh saya kena balik jugak. Maafye? Nah, ini gelang saya. Kalau awak nak cari saya, dia boleh tolong sebab tangan saya dengan arwah mak saya saja yang muat dengan gelang ni. Maaf sekali lagi, saya harap dap jumpa awak lagi. Selamat tinggal"

Isya pergi meninggalkan Damien. Apa yang penting sekarang dia perlu sampai ke rumah sebelum Keluargan tirinya sampai rumah.

"Macam aku nak balik. Aku suruh pak seman amik aku 10 minit sebelum pukul 12 sekarang baru pukul 10.00. matilah aku"

"eh tu macam pak seman?" "Er… pak seman? Saya ni Isya"

"Eh Isya! Kenapa cakap bisik-bisik ni?kenapa keluar?"

" Pak seman kita kena balik sekarang jugak. Saya ada masalah. Kita kena balik sekarang… tolong pak seman!!

"Ok, ok, kita balik sekarang… jom nasib baik pak seman x balik lagi, kalu tidak Isya x boleh balik awalla nampaknya. Masuk, pak seman hantar kamu balik."

Isya terlihat kereta keluarga tirinya. Dia melihat Datin Wati baru ingin mamasuki kereta. Isya berdoa agar dia dapat tiba dulu sebelum mereka sampai.

"Pak seman berhenti belakang rumah ye?"

"Oklah. Apa sebenarnya masalahnya Isya?"

"x ada apa-apa. Pak seman, esok saya bayar tambang. Saya nak cepat ni. Terima kasih ye…"

Isya berlri masuk kedalam rumah. Apabila ingin manaik tangga ke biliknya Isya terdengar bunyi kereta masuk ke pekerangan rumah. Isya berlari masuk ke dalam bilik dan menyalin pakaian nya kepada pakaian yang di pakainya sebelum keluar rumah. Tiba dia terdengar namanya dilaungkan.

"ISYA!!!!!"

"ISYA!!!!"

"mana budak ni? Betul ke dia pergi majlis tu?"

"Ye? Kenapa kakak lin ngan kak rin jerit-jerit panggil Isya?"

Rina mengangkat kening kirinya.

"Kau keluar rumah?"

"Er…x. saya x keluar. Saya kemas dapur lepas tu tengok TV"

"Betul kau x keluar rumah? Kenapa pakai minyak wangi dengan lipstick ni kat rumah?"

"Lipstik?! Er… Isya try lipstick baru ngan minyak wangi kak Lin tadi tu la ada bekas lagi…"

"Ow! Berani kau pakai barang aku! Dah la tengok TV. Kau kena buat kerja bukannya relaks! Kau paham! Habis barang aku…"Lina mencelah

"Hmm, lain kali jangan main dengan barang orang. Dan kalau aku tahu kau keluar tadi siap kau…"

"Huh!!! Mati aku tadi. Nasib baik otak aku memainkan peranannya untuk berfikir dengan baik sekali."

"mati aku kalau kak Rina tahu…"

MODEN CINDERELLA

"ARISYA!! Kau memang nak mati ngan aku!!"

"eh apakes pulak, balik-balik sekolah terus jerit-jerit nama aku ni? Apa yang x kena dengan kak rin ? jangan-jangan…??

"Arisya! Semalam kau keluarkan? Kau pergi majlis tukan?

"x kak. Apa kak cakap ni?"

" kau jangan bohong aku. Tadi putra Damien buat pencarian dekat sekolah. Aku kenal sangat gelang kau yang warna putih tu…"

"Kak, Isya…"

"Apa?? Kau dengar sini Isya? U just our maid.Kau ingat kau sapa? Putra Damien tu aku punya paham? Kau jangan sibuk boleh x?

Aku dah nasihat kau, kau x nak dengar. Sekarang nah…"

Zarina yang ingin membaling botol kicap kearah Isya terhenti apabila ada tangan yang menghalang kuat memegang tangannya.

"Mami? Lepaskan tangan Rin, biar rin ajar dia!!"

"Rina….mami x nak apa-apa berlaku. Rin dengar sini. Dia adik rin. Paham tu?

"Dia adik tiri Rin je mami, bukan adik betul. Apa masalah mami ni? Mami jangan menang kan dia pulak."

Datin Wati menarik nafas dalam-dalam. Nasib baik Lina memanggilnya turun ke bawah untuk meredakan Rina yang sedang bergaduh dengan Isya.

Dia patut beritahu perkara ini awal lagi kepada mereka. Tapi dia terlambat dan bagi menyedarkan rina dia perlu beritahu segalanya rahsia dia dan Datuk Nazri arwah ayah Isya sekarang.

"Dia adik, satu ibu kamu. Merangkap adik kandung kamu."

"Apa mami cakp ni??"

"mami yang lahirkan dia. Sebenarnya mami dan ayah Isya dah lama berkahwin selepas kematian ayah kamu berdua dan sebelum mami pulang ke Malaysia .

Mami dan ayah Isya suka sama suka, tapi dihalang oleh keluarga Ayah Isya sebab mami janda. Kami kahwin waktu mami sambung belajar di London dan meninggalkan kamu berdua kepada datuk dan nenek kamu.

Waktu tu ayah Isya dah kahwin dengan Sofia iaitu bini pertama ayah Isya yang dijodohkan oleh keluarga ayah Isya,

Mami dapat Isya tapi mami terpaksa bagi Isya kat sofia sebab anak dia mati dan Ayah Isya x nak mama sofia sedih. Jadi mami bagi Isya dekat mama sofia tanpa seorang pun tahu Isya anak mami kecuali mami dan ayah Isya.

Lepas 10 tahun, mama sofia meninggal sebab sakit kanser usus. Waktu tu sehari sebelum dia mati Ayah Isya beritahu dia tentang Isya dan mami. Jadi lepas 5 bulan mama sofia wasiatkan ayah beritahu orang ramai yang mami bini dia yang baru.
Mami masa tu dah ada kat Malaysia, dan jaga kamu berdua, rina dan lina dengan ayah kamu yang ibu bapa mami yang jodohkan kami berdua.

Mami x suka kamu berdua sebab kamu bukan hasil percintaan mami dengan orang yang mami saying tapi dengan orang yang mami x suka tapi mami terima kamu berdua.

Mami tanam perasaan tunjuk perasaan marah mami dekat Isya sebab dia dibawah jagaan pompuan yang pernah malukan mami.tapi mami masih sayangkan Isya cuz u is my daughter….."

Panjang lebar Datin Wati bercerita sambil air mata yang sudah berpuluh-puluh tahun tidak kelar mengalir deras di pipi. Rina dan Lina terdiam. Isya sudah membatukan diri dan air mata mula menitis satu persatu.

Dia berjalan perlahan-lahan kearah Datin Wati dan terus memeluknya.

"Ibu, ibu kandung Isya? Ibu kandung Isya?"

"Ye sayang..ibu kandung Narisya Natrah Binti Datuk Nazri. Maafkan ibu.."

"jadi selama ni, Arisya adik kami lah ibu? Kenapa ibu x nak bagi tahu kami?"

Rina bersuara

" Ibu takut kamu salahkan ibu sebab kahwin dengan lelaki lain dan tinggalkan kamu berdua yang baru berumur setahun.maafkan ibu ye Rina, lina?"

"Kami….. ah saya x tahu nak cakap apa. Tapi yang pasti saya pening sekarang ni. Dan kalau betul cerita ni, aku minta maaf Isya.."

"Lina pun, maafkan kakak ya Isya?"

Isya melihat kedua kakak nya. Dia Nampak keikhlasan mereka berdua.
"Isya maafkan kakak berdua dan berharap Kakak maafkan Isya jugak"

Mereka bertiga berpelukkan. Tiba-tiba terdengar ketukan pintu.

Datin Wati mengesat air matanya dan membuka pintu.

"Er… maaf Aunty , boleh saya jumpa Isya?"

"Eh, Damien? Masuklah. Nanti aunty panggil Isya. Isya…O….Isya…"

"Ye?"

"Damien nak jumpa Isya. Pergilah jumpa dia. Dia ada dekat ruang tamu."

"Isya, kak Rin rasa, mesti dia nak ari empunya tuan gelang mutiara putih tu. Pergilah, putra Arisya dah tunggu tu…"

Arisya tersenyum… tapi hairan bagai mana Damien tahu gelang itu miliknya.

"Er..hai.."

"hai, isya, saya rasa awak tahu kehadiran saya kenapa dan saya tahu semalam tu awak dan saya nak awak terima saya jadi tunang awak?"

"Tunang? Saya…."

"x pa Isya, kami semua setuju. Ibu harap kamu bahagia and good luck.!!"

"Kak rin ngan Kak lin pun sama Isya. Hope Isya bahagia k?"

" tapi…"

"X ada tapi… kakak lin nak tengok adik kakak jadi putrid yang di selamtkan oleh putranya tau….hahaha.."

At the end Narisya Natrah Nazri akhirnya menjadi tuning Putra Damien.
"aku ingat Cinderella ni rekaan tapi aku dah jadi Cinderella, jadi aku akan terus percayakan cerita Cinderella, sebab aku percaya orang yang susah pasti ada kebahgiaannya di hadapan…."

Aku MODEN CINDERELLA tlah berjumpa dengan Putra Drakula kesayangan aku….."


-p/s: buat pembaca keslahan menulis tu memang lah banyak. Sorry ye?? Hope best membaca…



Jiah luv siwon 4 ever…..
Super junior hwaiting!!!
posted by Penulisan2u @ 4:42 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
16 Comments:
  • At 22/11/09 6:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam......sy agak pening kepala baca cerpen ni. maaf x dpat baca sampai abis

     

  • At 22/11/09 8:17 PG, Anonymous hanil said…

    Haha ok je cite ni
    Kreatif jugak..
    tapi in realiti, cari la rejeki n kerja bg stabil dlu
    br la pk tunang ke kawen ke
    sbb hidup berdua bukan semudah yg disangkakan~
    its not all about love
    tp duit pn penting

     

  • At 22/11/09 4:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sori to say ayat berterabur, lg 1, u bukan org utara kan?
    sebab ayat x sesuai n kalau nak guna jugga better guna ayat standard plez susah sgt nak baca

     

  • At 22/11/09 4:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cubaan yg baik la gak,..tai aku rase cam de mende yg x masok akal,....teruskan usaha anda,...

     

  • At 22/11/09 6:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm...mcm kelam-kabut skit..tp truskan usaha anda!

     

  • At 22/11/09 8:34 PTG, Blogger niza said…

    ada part yg susah nak paham coz ad salah ejaan,,loghat mcm xmasuk sgt,,,,nak guna short form pon,,agk2 lar dlu,,teruskan berkarya,,

     

  • At 22/11/09 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sorry to say, dari mula sampai abis saya tersangatlah pening nak membacanya..dengan ayat yang agak kelam kabut dan banyak error...fenin da nak baca...

    Apa apa pun satu percubaan yang baik,.
    Teruskan usaha...
    Chaiyok! Chaiyok1

     

  • At 22/11/09 10:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    honestly cite nie kurang bez coz ayat yg ntah apa2..

     

  • At 23/11/09 12:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak faham. tak bace smpai abes pun. sorry ^^

     

  • At 23/11/09 10:38 PG, Blogger Aisha @ Sara Hamza said…

    sori sye x bace smpi habis pun...trus jump smpi ending...ayat yg sgt 'pasar'....berterabur n kurang faham kadangkala apa yg cuba awak smpi kn......usaha untuk memperbaikikannya....bykkn membaca lagi bhn bacaan supaya dapat memperbaiki penulisan. teruskan berkarya!

     

  • At 23/11/09 4:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen...bnyk...slh..eja...
    harap...btolkn....ar....
    semak...dlu...ejaan...
    baru...bley....siarkn....

     

  • At 23/11/09 5:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huh...pening sungguh baca cerita ni..kelam kabut ayatnya...nak baca 2 kali baru dapat tangkap maksudnya. Ayat yang berulang dan CIPLAK, tiada kreativiti dan penggunaan ayat yang kurang jelas..

     

  • At 23/11/09 9:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aiee... typing error ni banyak sungguh.. sorry.. lau aku ckgu bm, aku bg d- tuk penulisan ni... ko ne check lu.. bnyk tol typing error ni.. maaf.. tapi aku jujur n ikhlas bg komen..

     

  • At 24/11/09 9:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk typing error.penggunaan loghat pun memeningkan kepala.sptutnya kaji dlu loghat 2 kalau nk guna loghat dlm karya..neway,gud luck ;p

     

  • At 24/11/09 11:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sorrry.... buat semua pembaca k?
    saya baru lagi...
    hope semua beri sokongan!
    saya terima coment anda sebagai pembakar semangat saya!
    thanks....

     

  • At 24/11/09 2:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    errrr...salam...what they said are true....i not really understand your story...tp i phm ape yg u nk sampaikn...ade byk typing error...u supposed 2 check it first b4 u hanta karya u...anyway,,,troskn usaha

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group