BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, November 29, 2009
Cerpen : Cinta Seorang Buaya
Nama Pena : Ifasyrun

Lokasi; MyHeart Restaurant. 9 p.m.

"Amer.. do you love me hun..?"

"Dania.. how many time should I told you, how much I lo…" SPLASHH..! belum sempat Amer menghabiskan kata-katanya, segelas air fresh orange sudah selamat menyiram muka.

"what the..??"

"enough Amer, I dah tahu sape you sebenarnya ok, totally buaya! I mangsa ke berapa hah??! And.. one more thing, mr Casanova, I’m Hazlien, not DANIA! Good bye!"

Terkebil-kebil Amer menghantar Hazlien yang semakin hilang dari pandangan. Malu, tapi hujung bibirnya, tetap mngukir senyuman sinis.

Cehh. Kantoi lagi! Alah, ade aku kesah kau dania ke sarah ke.. haz.. ape ntah. Satu pergi, more to come la wey! Hehe.



--^^--



Ya tuhan, awat la bosan sangat ni? Kotak bernama televisyen ni pun, bukan ade ape-ape yang menarik, harap piring kat luar tu je yang besar. Aishh..buat abis duit aku je duk bayar bil bulan-bulan. Budak-budak ni pulak mane arah nye ntah? Dari pagi tak nampak. Eheh, mane nak nampak ek, aku bangun pun da tengahari..ade kelas la tu..hurmm..

"woitt!"

"omak ko terabur! Cehh, bile ko balik? Gile ke maen sergah-sergah macam ni, orang bagi la salam ke..eishh!"

"haha..melatah ko mer, ak da bagi salam da tadi..ko tu je yang pekak.." ajim terus duduk kat sebelah aku tanpa diajak. Saki baki ketawa maseh segar. Ade ke ajim bagi salam tadi? Ahh..lantaklah..

"Jim, free tak petang ni, jom maen basketball. Da lame tak maen, berkarat skill aku. Lagipun, bosan laa..yeh? yeh?" serius, aku memang da rindu kat gelanggang bola keranjang. Dulu, hari-hari aku ngan ajim turun, tapi, sejak da masuk tahun keempat pengajian, makin kurang pulak.

"emm..ok gak. Aah kan, da lame kite tak kuar peluh. Woo, jap-jap, sejak bile ko tahu erti bosan ni? Mane pegi awek-awek ko yang keliling kepala tuh? Elek? Haha.."cehh. sempat lagi nak kenekan aku. Tapi, memang pun, aku mane pernah bosan before ni, manjang ade date ngan awek, tak pun, handset aku ni, tak pena tak berbunyi. Ade je call atau message. Hehe. Sape tak kenal, Amer Fayyadh, buaya paling kacak kat Kolej Sri Intan ni! Yeah, ade unsur-unsur bangga di situ. Hehe..

"kecoh la kau..nak main ke tak nak?"

"hahaha..nak.. nak.."

Petang tu, seperti yang di’plan’, aku ngan Ajim serta beberapa orang lagi geng, turun ke gelanggang basket. Ramai juga manusia yang of course majority of it students kolej turun kat kompleks sukan. Awekss pun comel-comel..hee..alang-alang tengah free ni, cari stok baru ok gak..kali ni, stok sport girl. Haha..

Dushh..! maka selamatlah bola landing kat kepale aku.

"weh mangkuk! Ko nak main ke tak nak?"

"hehe..nak..ala..lepak la jim..amek mood..pale ni bapak aku bayar zakat tau!"

"banyak la ko nye mood. Lembab cam siput"

Game petang tu, memang heaven. Even dah lame tak maen, skill-skill aku tak lah berkarat sangat. Cukup la untuk girls tengok caer..hee..alamatnya, ade 2 nombor phone girls baru aku dapat. Well, tak payah puji, I know already. Hehehe..

Macam biase, abes maen, lepak sambil minum kat gerai Che Nab. Favourite stall aku nih. Mane tak, Che Nab tu aku dah anggap cam mak aku dah. Tak sempat aku nak order, dah sampai dah hajat kat hati. Memang versatile la Che Nab. Hehe..

"lame ko tak datang mer.."

"busy la Che Nab..keje banyak..lecturer lak leceh je sume.."

"yelah tu..busy ngan keje ke..ngan pompuan?"

Pecah ketawa budak-budak dengar seloroh Che Nab. Aku? Sengih je la mampu..tak kan nak deny? Huhu..

"Amer..Amer..ko ni,tak habis-habis duk usung pompuan sane-sini. Tak baek tau tak? Kalau da berkenan, chop satu buat bini, ni tak..ishh budak ni.."

"ala Che..amer bukan ape..saje nak kenal-kenal..nak buat bini, tak berkenan la mer.."

"aku pun tak berkenan nak buat bini kalau ngan budak-budak baju tak cukup kaen ko tuh..laen kali nak buat calon bini dunie akhirat, tu, haa..yg macam tu baru betol.." sambil muncung mulut nya menunjuk ke arah seorang gadis di sudut kanan gerai.

Saat terpandang je kat die, aku betul-betul terpesona, berkulit sawo matang, tapi ayu giler! Angin pulak dan-dan bertiup. Membuatkan gadis tersebut acap membetulkan tudungnya yang ditiup angin tibe-tibe tu. Ke aku je berangan? Huhu..



--^^--



Ok, kali ni, serius, aku betul-betul tak boleh tidur. Mane tak, asyik ingat kat awek Che Nab tu jekk! Amer, its has been 2 weeks ok! Gosh, tak pernah aku teringat mane-mane girls cam ni skali. What so special? Entah..aku pun tak tau..to make it worse, name die pun aku tak tau! Cehh. Macam aku boleh ingat kalau tau pun. Hehe. Adoiyaii..bikin haru la camni..

Keputusan nekad, sebab dah tak boleh nak tidur sangat, aku pun jalan-jalan amek angin kat sekitar taman perumahan kat mane aku menyewa. Gile? Ahh, aku peduli ape, janji aku bahagie. Tengah syok-syok feeling sorang-sorang, sampai kat satu celah rumah ni, hamper gugur jantung aku bile ade satu lembaga serba putih bertembung ngan aku! Muke aku? Kalau tikam, confirm tak de darah dah..

"Ya Allah, kenapa muka awak pucat sangat ni?"

Aku pucat bukan sebab takut hantu, sebab aku memang tahu lembaga tersebut adalah seorang gadis bertelekung, tapi aku pucat sebab gadis tu..dielah…awek Che Nab!

"err..tak de ape..tak de.."

"maaf saudara kalau saya buat awak terkejut.."

Perghh..suara..lembutnye..senyum..manisnye..

"eh,tak..tak.."

Kenape aku ni?

"kalau macam tu, saya minta diri dulu, assalammualaikum.."

"waalaikum..mussa..lam.."

Aku hanya mampu hantar die dengan fikiran yang pelik. Jadahnye pagi-pagi bute ni pakai telekung macam tu, nak pegi mane? Sorang-sorang lak tu.. tibe-tibe, aku terdengar suare-suare wanita ketawa kecil, aku mule fikir bukan-bukan. Tu bukan arah die pegi tadi ke? Takut-takut berani, aku redah tinjau arah tu, lega. Sebab die sedang berbual dengan dua lagi gadis yang same attire dengan nya dan berjalan menuju ke..surau..? walaweh! Da subuh ker?? Dan akhirnya, azan berkumandang, dan aku pun turut sama melangkah ke situ.



--^^--



Pertemuan kali kedua yang tak sengaja tu, buat angau aku makin teruk. OMG, teruk da buaya kacak ni! Boleh hilang title nih. Huhu. Tapi at least, aku tahu, die penduduk taman ni gak. Ade senyuman di situ.

"mer, teman aku pegi gym jap weh!"

"gym? Wehh..ko mimpi ape ni jim? Haha.."

"ala..sibuk la ko..aku kene anta proposal ni kat prof. ajeb ari ni gak. Die time-time ni kat gym..jom la..pliz!" sambil angkat kening double. Cehh. Kate la nak abiskan minyak kete aku. Banyak bunyi plak!

Elok je kaki aku pijak lantai gym milik kolej tu, sekali lagi, fenomena tu berulang. Jantung hamper gugur. Muka pucat. Ahh, tau la kan kenape? Opss, jangan silap, awek Che Nab bukan sedang mengangkat besi berat. Apatah lagi berlari-lari kat mesin. Tapi dengan khusyuk, menulis sesuatu di meja daftar penggunaan gymnasium itu. Ok, masa sudah tiba.

"err..hai, ingat lagi?"

Wajahnya di angkat dari buku. Tersenyum. Angguk. Aku? Cairr..

"err..well, keje kat sini ke?"

"nope, tolong abang jage je.." sambil memandang seorang lelaki yang tajam memandang aku. Woo. Cuak seyh!

"oh, yeke..err..tak pelah camtu..minta diri dulu eh.." tengok ajim pun da selesai. Karang tak pasal aku tidur hospital pulak. Sambil senyum aku ikut ajim keluar. Tapi tibe-tibe, aku tak tau macam mane, aku masuk balik and..

"err, jap saudari, whats your name??"

"..Nur.."



--^^--



Nurbatrisya Aqilah. Tahun 2, pengajian kejuruteraan kimia. Asal kat Negeri Sembilan. Ahah! Jangan berangan la sume ni aku tau dari mulut die sendiri. Kalau Che Nab tak de, tak tau la aku jadi ape. Hehe, Che Nab, Che memang versatile la! Tapi satu je..

"nombor tepon takde. Nak ko crik sendiri. Ingat ko hensem Che nak bagi senang-senang?"

Aishh..ah, tu sume tak penting. Yang penting, sekarang, asal ade waktu free, aku mesti carik Nur kat area kampus. Tapi hari demi hari, aku hairan, die betol-betol macam nak mengelak dari aku. Dulu ade gak senyum. Sekarang, jeling pun tak nak. Ape kes? Soalan tu, angin lalu je jawab..

"eishh..nyampah tol la!" degus Nur sebaik je duduk di sisi wawa. Senior merangkap teman akrabnya.

"pehal ko ni nur? Takde angin, takde rebut..tibe-tibe marah-marah..PMS? Hehe"

"banyak la..si buaya darat tulaa..sibuk ngacau org lg..rimas la!"nur pada mulanya, akui, amer Berjaya mencuri hatinya..kalau tak banyak, sedikit. Dengan telatah lucunya, serta keramahannya. Namun, selepas dengar cerita wawa yang pernah menjadi mangsa Amer, die buntu. Sedikit demi sedikit perasaan itu cuba dikaburi dengan kebencian.

"hishh..tak abes-abes la si amer tu..perangai tak ubah-ubah! Alaa..ko abaikan jela die. Nanti die penat, give up la tu. Macam takde pompuan lain die nak telan. Huh!"



--^^--



Amer di library? Hehe..satu keajaiban. Tapi, aku betul-betul sedar sekarang. Sedar siapa aku sebenarnya, seorang muslim yang dihantar mama dan papa ke kolej ni, untuk tuntut ilmu. Menjadi harapan mereka, menjadi seorang manusia di masa depan. Manusia yang boleh diharap, bukan sampah merata. Weh, dah tahun akhir pun belum terlambat sangat ok! Kesedaran ni, aku tak tau dari mane ia datang. Mungkin, dari die? Naah, dari yang Esa, itu pasti.

Mase melangkah keluar dari bangunan ilmiah itu, aku terpana jap. Nur..

"Nur, tunggu jap!" segera aku memintas, tatkala nur cube lari bila terpandangkan aku.

"awak nak ape ni? Tolonglah amer, saya ade banyak urusan lain.."

"Nur..saya..saya tak faham..why are you keep run away from me? Ape salah saya? Cube story skit, takdelah saya macam ayam berak kapur je hari-hari..hehe"

Heh, mamat ni, sempat lak wat lawak bodo. Ingat comel ke? Erk,memang comel pun..huu..

"dah lah, saya takde masa la nak layan awak..saya pergi dulu."

"no..no..wait, tell me first, salah ke saya nak mengenali awak dengan lebih dalam lagi? Salah ke jika saya nak memahami awak Nurbatrisya Aqilah?" heh, ayat kasanova. Tapi this time, ikhlas ok! Serius. Saat tu, Nur dah berpaling dari aku. Tapi shes turn back. And ade aura kemarahan di situ. Erkk?

"fine, awak tak salah ape-ape amer. Tapi, saya, saya yang tak mahu diri ini dikenali atau lebih tepat dipermainkan oleh seorang buaya macam awak, Amer Fayyadh!"seraya, nur meninggalkan amer terkulat-kulat sendiri.

Kata-kata akhir Nur memetir dalam kepala aku. Berulang-ulang merenjat hatiku. Setiap langkah nur yang makin jauh menikam-nikam jantung. Sungguh, aku da kantoi berkali-kali mempermainkan perempuan. Tapi, kali ini, aku rase sakit. Sakit sangat. Aku rase macam totally loser. Dan entah macam mane, ade air hangat mengalir kat muka.



--^^--



"cut it off la amer. I don’t want to have any relation dengan you lagi. Get it?"

"azwa please..ok fine, look at me, I’m sorry..i’m very..very.. sorry..i dah sedar..i tau I salah sangat-sangat..please azwa..help me, forgive me.." aku gagahkan diri, tebalkan muke memohon kemaafan kepada bekas awek aku dulu. Aku cuba sedaya yang mungkin membuktikan keikhlasan aku.

Hishh..mamat nih, bengang tol la aku, suka-suka die je..well, he looks really sincere..kesian pulak aku tengok..

"ok la fine.. I tolong..but, I’m not azwa la you loser, I’m azwin deh!"

"gosh! Thanks azwa..eh, azwin..hehe..thank you so much! I really appreciate it! Hanya Allah je yang boleh balas you.."

Pagi tu, sejuk, sebab baru lepas hujan. Aku tunggu jugak dengan sabar. Aku tawakal seadanya, andai jalan ini tak mampu memujuk Nur, aku pasrah, mungkin betul cakap Che Nab, bukan jodoh aku..

"Nur.."

"awak lagi! Kan saya da kate, jangan ganggu saya! Susah ke nak faham?!"

"wait Nur, awak dengar dulu what im going to tell you first, then, kalau awak nak pergi, awak pergilah. Saya janji tak ganggu awak lagi..please.."

Hishh..he is very demanding la!

"ok,make it fast, and janji, jangan kacau saya lagi lepas ni."

"well, saya sedar, dulu saya memang teruk. Tak reti menghargai wanita. Terlalu bangga dengan kelebihan yang tuhan pinjamkan. Berpuluh gadis saya perkotak-katikkan perasaan mereka. Malah ada yang gila kot. Saya tahu, saya memang sesuai dengan title buaya darat tu..tapi, itu dulu nur..sebelum saya kenal awak..sebelum pintu hati saya betul-betul diketuk dengan perasaan suci kurniaan Ilahi..dengan awak, baru saya sedar erti sebenar cinta. Baru saya faham fungsi sebenar seorang wanita di sisi lelaki..saya jahil dulu nur..tapi awak ‘cahaya’ saya..kalau saya ni tumbuhan, camne nak idup tanpa awak..maaf Nur jika saya salah, tapi setiap orang buat salah, setiap orang boleh berubah..awak lebih tahu bukan..?"

Sepi. Bunyi angin je buat cam lebih dramatic. Aku berdebar tunggu respon Nur.

"cukup la amer. Saya nak tergelak dengar ayat-ayat mat buaya cam awak ni tau! Awak simpan jela untuk orang lain. Saya tak percaya langsung." Nur berpaling, tak sanggup melihat wajah amer. Dia sedar, jauh di sudut hatinya, berkocak mendengar luahan ikhlas amer. Tapi, dia tak mampu untuk percaya lelaki itu.

"Nur..percaya la..amer betul-betul da berubah..he means it.."

Ehh? Tu suara wawa..aikk?

Macam robot rosak, Nur berpaling balik ke belakang. Terkejut melihat Wawa berdiri di sisi amer. Serta..beberapa orang lagi gadis yang dia tak kenal, dan tak pasti bila ntah sampai?

"betul tu..amer ni dulu memang mangkuk sikit, tapi sekarang, die da insaf..dulu I pernah kene gak ngan die, but die da minta maaf dah. Sungguh-sungguh die menyesal. Ni sume sebab die betul-betul sayang kat you Nur..believe him.."

"yup,she’s right. Amer changed. We’ll guarantee, you really means to him."

"serius, buaya-buaya mamat ni pun, I rase, die dah jumpe the one yang betul-betul die perlu. Its you Nur.. percayalah.."

Seorang demi seorang menyokong amer. Sume memberi jaminan yang amer betul-betul cintakan Nur.

"Nur..see..kalau awak tak percaya lagi..ape lagi yang saya mampu buat.." panas telinga aku kene kutuk depan-depan nih. Takpe..sabar-sabar..

Lirih suara amer. Terpancar sinar keikhlasannya di situ. Nur merenung dalam mata amer. Amer membalas dengan penuh harapan. Pandangan beralih ke wawa. Ada anggukkan penuh yakin dari wawa.

Nur senyum.

"ni persatuan bekas-bekas kekasih Amer Fayyadh ke? Hehe.."

Senyap jap. Then, pecah ketawa sume yang ada. Aku lihat Nur tersenyum manis kepadaku. Aku mengerti, aku bahagia, buat pertama kalinya. Syukran ya Allah..



--^^--



"Amer Fayyadh..and Nurbatrisya Aqilah..hurmm.."

"jim, tolong aku pakai samping ni…eh?"

Alamak, bala..

"woi, ko baca diari aku jim?!!"

Maka, huru-hara sekejap rumah dato’ Hasyim apabila pengantin lelaki berkejaran dengan pengapitnya, Ajim.


Ifasyrun.

25NOV09.
posted by Penulisan2u @ 4:34 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
11 Comments:
  • At 29/11/09 10:18 PG, Anonymous Nufa shyairan said…

    ok nice story
    gud job

     

  • At 29/11/09 10:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.
    first bg sya crite ni mmg menarik
    tapi sedkit membuatkan bacaan saya terencat sebab byk sgt kesalahan ejaan ataupun penulis tidak menggunakan standard bahasa melayu yg betul. ejaan kena lah ikut ejaan yang betul bukan bahasa sms. harap untuk karya akan datang penulis lebih berhati-hati.

    selamat berkarya.

    -ct-

     

  • At 29/11/09 12:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best

     

  • At 29/11/09 1:50 PTG, Anonymous bluE_bErrY said…

    hahaha..lwk pun de..but tOtally nice story!!

     

  • At 29/11/09 5:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Jln cerita yg menarik, tetapi pgunaan bahasa yg x kemas.
    Tiba2 teringat pd Mr. Crocodile Hunter yg sering mengejar diri ini. Tidak pasti adkh dia benar2 telah berubah atau sekadar mnjadikan sy sbg mangsa tbarunya... :(

     

  • At 29/11/09 9:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow!!
    nice story...
    keep it up..
    ~sang rama-rama~

     

  • At 29/11/09 11:53 PTG, Anonymous arisa said…

    nice story
    keep it up

     

  • At 1/12/09 1:30 PG, Blogger cinta terindah said…

    lawak2...
    dah nak nikah pon siap main kejar2 g..haruuu

     

  • At 1/12/09 2:39 PTG, Anonymous ifasyrun said…

    salam;
    thx to all yg sudi bce karya yg xseberape ni. hee.
    my 1st try. soryy sbb bnyk mslh bhase. akan dibaiki nnt.
    komen2 anda sy btul2 hargai. thx!

    Ifasyrun. :)

     

  • At 3/12/09 2:53 PTG, Anonymous aini said…

    asslmmualaikum....crt yg menarik.gaya bahasa yg mudah tapi kena baiki ejaan, jgn jadi rojak sebab cerita dah menarik tapi saya yg membaca jadi tersangkut2 sbb ejaan xikut BM yg betul2.apa pun tahniah ya, teruskan berkarya. :)

     

  • At 7/12/09 11:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter nih...diriku amat tidak sangka...thniah ye dik~
    -sweetsakura-

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group