BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Oktober 19, 2009
Novel : Typical creature typical story 1
Nama Pena : ai shiNe

PART ONE
Kakinya berhenti di hadapan almari kayu yang disaluti warna hitam metalik itu secara automatic.
"Hm…impress me…."laju bibirnya menutur kata sambil bibir mengukir senyum sinis.
Jarinya masih melekat pada satu daripada berpuluh-puluh buku yang tebalnya lebih kurang 2 inci yang masih bersusun di rak yang ditiliknya itu.
Bibir Nurul Imtiaz masih lagi tersenyum sinis malah semakin melebar apabila bebola matanya jatuh pada deretan skateboard yang bermacam style.Tapi menurut mata dan akalnya yang boleh dipercayai,mamat ni suka skateboard yang bercorak abstract and a little bit darkness colours.

"Hm…No wonder la, muka ngan perangai cam backstreet plus underground nyer makhluk…"tuturnya perlahan sambil mengurangkan volume lagu daripada mp3 Sonynya beberapa oktaf.

Matanya masih lagi meliar pada kamar yang bersaiz master bedroom itu. 'Langsir yang tergantung di satu sudut bilik itu langsung tidak melambangkan identity penghuninya.’ Desis hati kecilnya lagi.

"Ai…totally versus, perangai manusia tu ngan warna black spotted with light blue kat curtain tu.."ujarnya perlahan sambil tangan memeluk tubuhnya yang bersarung pyjama warna dark brown.

Nurul Imtiaz betul-betul meneroka bilik musuh ketatnya sehabis mungkin.
"Manalah tahu kot2 leh wt esei nanti..hu2.Nak2 kalau Madame Norita bagi tajuk 'My Demonic Enemy’,mau dapat berpuluh-puluh helai muka surat ni.."Nurul Imtiaz ketawa kecil mendengar suara hatinya.

Katil queen size yang sedikit berselerak itu dipandang sekali lalu.Macamlah si Nurul Imtiaz yang pemalas itu akan meringankan tulangnya lebih2 lagi untuk menolong musuh ketatnya.
Meja study yang terletak berhampiran dengan wardrobe yang dipenuhi dengan pelbagai jenis buku dan alat2 tulis dilihatnya lebih kemas tetapi masih lagi menyerabutkan pandangan.

'Tapi mujur juga almari pakaian si penghuni bilik ini tersusun elok.kalau tidak maunya kejang otot aku nak simpan pakaiannya.’Bebel hati Nurul Imtiaz sambil mula mengira langkah untuk berpusing ke belakang. Namun dalam masa sesaat badannya kaku dengan wajah pucat tak berdarah. Renungan tajam dari si empunya badan yang berdiri dan bersandar pada bingkai pintu bilik ibarat mencabut nyawa Nurul Imtiaz. Tika itu ,kalu orang tanya apa tindakan reflex yang akan dilakukan oleh system badannya ,dia pasti akan menjawab~AKU NAK JADIKAN MAKHLUK TU AMNESIA PASTU AKU NAK LARI TANZANIA BY A GLIMPSE RIGHT NOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Setelah menutup pintu biliknya yang baru diduduki tak sampai 3 minggu itu,tangannya ligat mencabut earphone mp3 SONYnya lalu dilempar ke arah katil bujang yang beralas cadar corak sunflower bertanah hitam dan navy blue.
Tudung yang dipin kemas di bawah dagunya dibuka dengan perasaan yang cuak plus geram bertindan-tindan.Dengan sepantas daya Nurul Imtiaz, dia menarik Baby Rabbit kesayanganya rapat ke dada.Bibirnya yang kering tanpa palitan lipgloss hampir2 sahaja menuturkan kata2 nista dan keji dan hina kepada musuh ketatnya.Namun mujur dia teringat pesanan Puan Sharifah Saleha suatu ketika dulu.Pesannya –"Kalau kita dalam keadaan marah yang amat sangat,jangan dihamburkan amarah itu sebaliknya gantikanlah dengan istighfar walaupun dalam hati kerana orang yang pemarah itu kawan syaitan…"
'Nah disebabkan aku teringat pesan mama yang selalu memberi kuliah tanpa mengira waktu solat itulah,aku tak jadi nak memaki-hamun tadi tau,Pak Cik 3 ¼ !!!!!!’ jerit suara hati Nurul Imtiaz.
Ingatannya kembali dilayar kepada peristiwa yang berlaku kurang daripada 15 minit tadi.
"Dah puas travellingdalam bilik aku?" nada suara yang tak beperasaan itu keluar dari mulut tuan punya bilik yang masih mengekakalkan posisi asalnya,bersandar pada bingkai pintu,mencicit masuk ke gegendang telinga Nurul Imtiaz.
"Err…em..err.." cis ! macam mana boleh kantoi ni??!! Aduh…Cik Nurul Imtiaz,agak2 makhluk kat depan tu bagi tumbukan tornado tak? Tak pun panggang aku macam ayam belanda berempah yang mama selalu buat?Waargh!!! muka dah tak tahu nak sorok kat mana!!!-I’M TOTALLY DEAD!!!
"Nak buat tinjauan tak rasmi lagi ke?ke nak buat report pasal bilik ni? " serentak dengan itu,kaki Ziyad Mustaqim mula mengatur langkah ke dalam bilik yang dihuninya selama dia bergelar-Ziyad Mustaqim Abdul Halim.
'Ai…pak cik ni sesuki hati jer nak menyindir aku.’getus hati kecil Nurul Imtiaz walaupun tangannya dah beku macam duduk kat kutub utara.Tanpa sepatah kata,dia juga mula mengatur langkah menghala ke pintu bilik sambil cuba mengukir senyum cuak plus sengih menjengkelkan khas buat pak cik yang berdiri sebelah almari buku miliknya.
Serentak kaki Nurul Imtiaz melangkah keluar dari bilik,nada suara sinis daripada Ziyad Mustaqim menyapa cuping telinga Nurul Imtiaz.
"Lain kali,nak masuk bilik orang lain,minta permission dulu. Takpun buka mata tu luas2sebelum buka pintu bilik orang lain!" Huh??!! Nurul Imtiaz mula membuat muka peliknya sambil menghentikan langkahnya untuk menunggu tuan punya bilik menghabiskan kata.
Sesaat Nurul Imtiaz berpaling ke arah Ziyad Mustaqim untuk mendengar titah perintah tuan punya bilik,serentak dengan itu jugalah,dentuman pintu bergema di telinganya .Mana taknya,pintu bilik hanya berjarak sekaki jer dengan mukanya yang merah menahan marah.
'Kurang asam gelugur punya makhluk!!! Nasib baik hidung aku tak penyek…’hatinya mati terus daripada berkata-kata apabila matanya terpandang sign NO ENTRY,yang tergangtung betul2 di hadapan ,mukanya. Serentak dengan dentuman yang maha dahsyat itu tadi,suara tidak berperasaan namun penuh sarcastic pada pandangan Nurul Imtiaz meluru masuk ke dalam gegendang telinganya di balik pintu.
"Kot ye pun kau jalan sampai segala jenis pasir kat lantai rumah kau scan,takkanlah tak nampak sign kat depan muka kau sebelum masuk bilik aku?"selamba nada ais itu meluncur keluar daripada kotak suara Ziyad Mustaqim.Genggaman tangan Nurul Imtiaz mulai kejap lagak mahu memuntahkansegala jenis punch yang dipelajarinya dalam kelas tae-kwan do.
"Aa…melainkan kau ni yang jenis illiterate memang sah2 lah masuk bilik orang aci redah jer.."
'Huh!! ILLITERATE???!! Though you’re John Grisham’s book maniac, you’ve no right to insult my intelligence!!’ jerit hati kecilnya menahan amarah yang mungkin akan keluar bila2 masa jer.
"By the way, kalau kau tak boleh nak faham maksud kat sign board yang tergantung kat depan hidung kau tu,let me translate then,its mean-DILARANG MASUK!!!"bergema satu bilik apabila ayat terakhir yang dituturkan oleh Ziyad Mustaqim naik beberapa oktaf daripada volume yang digunakan sebelum ini.
'Pak cik 3 ½ suku ni masih belum habis rupanya.Takpe2 ada kari,ada pedas,lain hari,aku balas sepedas lada burung yang Nek Pah aku tanam!!’langkah Nurul Imtiaz Mula menuruni, menapak satu persatu anak tangga marmar warna putih yang bercorak abstrak rumah papa Abdul Halimnya.
Baby Rabbit yang sebesar pemeluk diribanya,ditumbuk dan diramas perlahan sambil matanya menala ke arah dinding yang bercat light violet. Otaknya ligat memikirkan cara untuk menyempurnakan 'Revenge Plan’nya.
"Kalau bukan kerana mama yang suruh dia simpan pakaian kau yang setinggi Gunung Everest tu,mati hidup balik pun aku takkan mencemar duli melangkah even sebesar ibu jari kaki pun ke dalam markas kau tau!"bisik Nurul Imtiaz dalam nada geram yang teramat sangat.Habis telinga Baby Rabbit ditenyeh-tenyehnya.
"What?!! ILLITERATE?! How dare he told me,Nurul Imtiaz Baharuddin ,like that!!" dan sekali lagi telinga Baby Rabbit menjadi mangsa keganasan tuannya.
Tangannya yang sedang aktif melunyai kepala dan telinga Baby Rabbitnya tiba2 berhenti apabila bebola matanya terpandang notepad berwarna kuning sebesar notebooknya yang terletak diam di atas meja study barunya. Evil smile mula terukir di wajahnya.

PART TWO
Riak wajah Ziyad Mustaqim tidak dapat ditafsir apabila kakinya tersepak longgokan pakaiannya yang berlipat semasa ingin keluar dari kamarnya untuk sarapan pagi.Timbunan pakaian yang setinggi paras pinggangnya runtuh apabila kakinya mula bergerak ke depan.Sehelai kertas nota berwarna kuning jatuh di atas lantai di depan pintu biliknya.Dengan bersusah payah dia melangkah keluar dari biliknya sambil duduk mencangkung mengutip nota yang jatuh tadi.
"Nota…?" gumannya perlahan.Namun sebaik terbaca tulisan yang tertera pada kertas itu,hatinya dijentik rasa geram bercampur amarah.Penumbuknya singgah pada timbunan pakaian di sisinya.
Langkah diatur tergesa-gesa sambil meluru masuk ke ruangan dapur.
"Mama Leha..budak tu dah pergi sekolah ke..?"Tanya Ziyad Mustaqim lajukepada Puan Sharifah Saleha yang sedang menyapukan mentega pada roti Gardenia ,lalu dihulrkan kepada suaminya di sebelah setelah ditaburkan sedikit gula.
"Apa dia? Mama tak dapat tangkap maksud Ziyad sebab Ziyad bercakap laju sangat,"senyuman mesra terukir pada wajah Puan Sharifah Saleha melihat telatah anak tirinya pagi itu.
Ziyad Mustaqim termati kata apabila menyedari jelingan papanya yang sedang menguyah roti sambil membaca akhbar. "Err..tak pe lah mama," dia lantas menarik kerusi sambil mencapai roti yang dihulurkan oleh ibu tirinya.Namun fikiran dan hatinya kuat mengatakan bahawa bahawa budak sorang tu memang nak cari pasal.Titik.
Usai sarapan pagi bersama papa dan mama Leha,Ziyad Mustaqim menghidupkan enjin motornya lantas memecut laju meninggalkan perkarangan rumah banglo tiga tingkat itu.RXZ yang ditunggangnya mula memasuki kawasan USTM.helmet hitamnya ditarik perlahan.Serentak dengan itu,My Chemical Romance melagukan Dead dari SONY ERICSON XPERIA X1 dari saku seluar khaki dark greennya.
"Waalaikumussalam.ya,aku dah sampai ni.Give me another 5 minutes."SONY ERICSON XPERIA X1 disimpan semula lalu Ziyad Mustaqim tergesa-gesa meninggalkan parking USTM.
"Weh,dude!"Khairil melambaikan tangannya kea rah Ziyad Mustaqim yang masih melilau mencari dia dan Nik Aslam di cafeteriaUSTM itu.Ziyad Mustaqim melabuhkan duduknya sambil mengeluarkan fail hitam miliknya lalu dihempas ke atas meja.Nasib baik hempasan yang dilakukannya tidak sekuat mana,tapi itu sudah cukup membuatkan Nik Aslam dan Khairil berpandangan.’Aa..sudah,siapa yang berani membangkitkan kemarahan Evil Dragon ni?’hati Nik Aslam dan Khairil bertanya sesame sendiri.
"Siapa?"tutur budak berdua itu senafas sambil merenung tajam kea rah Ziyad Mustaqim.
"Adik aku,"ujar Ziyad Mustaqim tanpa berselindung.Dia faham sangat dengan budak berdua ni yang dah berkawan dengannya hamper 11 tahun.Kalau mereka tak dapt detect kelainan kat muka aku dalam sesaat , jangan panggil mereka berdua –KHAIRIL & NIK ASLAM SAHABAT ZIYAD MUSTAQIM DUNIA AKHIRAT.
"Oo….h,Zulaikha?"aku ingatkan apa tadi.’bisik hati Khairil. 'Apa yang nak dipelikkan,budak tu ,sejak aku berkawan dengan si Qim ni dah buat perangai liar.Umur padahal bru jer 16,dah berbaris boyfriend.Isk2 rosak betul budak tu…….’ "Bukan,"
"HUH??!!"
Kepala kedua-dua budak berdua itu berlipat maut ke arah Ziyad Mustaqim."Bapak kau beranak lain ke???"soal Khairil dan Nik Aslam selaju cheetah serentak.
"Weh! Giler punya soalan.Kalau orang lain dah lama aku langgar dengan RXZ aku.!"marah Ziyad Mustaqim.
"Dah tu?"
"Budak Imtiaz,"nada ice meluncur keluar dari bibir Ziyad Mustaqim ,menjawab soalan yang ditanyakan oleh Nik Aslam.
"La….cakaplah adik tiri kau,"tutur Khairil sambil mulutnya mengunyah baki nasi goreng yang masih bersisa di pinggan.
"Kenapa dengan budak tu?Perangai macam Zulaikha ke?" tangan Nik Aslam ligat mengacau milo beng di hadapannya sambil matanya menatap wajah Ziyad Mustqim yang sedang menyimpan geram.’Kalau perangai macam Eyka tu kira oklah sikit,sebab senang aku nak handle.Ni tidak.Aku tak pernah jumpa manusia cam budak ni.’desis hati kecil Ziyad Mustaqim.
"Weh,Qim!kenapa diam jer..?cerita la."petikan jari daripada Nik Aslam menyedarkan dia dari lamunan. 'Nak cerita ke tak,cerita ke tak,cerita ke tak,….payah la…’hatinya masih berkira-kira sama ada untuk bercerita atau tidak tentang perang yang meletus antarnya dengan adik tiri yang berlainan ibu dan ayah dengannya.
"Macam serius jer ,Qim.."
"Budak tu cabar kau punya ego ek"solan cepu emas Khairil akhirnya membuka mulut Ziyad Mustaqim.
"Aku mana ada ego.Tawadhu’ ada lah,"keras suara Ziyad Mustaqim sambil mengerling tajam kea rah Khairil.
Bibir Nik Aslam terukir senyuman.’Gotcha,Qim!’.Dia mengalih pandang kea rah Khairil di sebelahnya sambil tersenyum penuh makna.
"Ni apehal senyum huduh cenggitu?"aa..sudah,memang tak boleh nak berahsia langsung la dengan budak berdua ni!
"Tell us the the whole story!!"jerit Nik Aslam dan Khairil serentak.

Suasana di dalam kelas 5 Alpha a.k.a 5 Science 1 sunyi sepi seolah-olah tiada penghuni di dalam kelas itu.Walhal,pelajar yang seramai 25 orang itu selalu je kena tegur dengan PK Mashita kerana sering dan boleh dikatakn tiap2 hari buat konsert + kuliah+debat perdana secara percuma.Bukan ke kelas first selalunya sivik maut? Pelik betul dengan Al-Faheem High School ni….
"Why Aidit Hafizy?" solan yang diajukan oleh Madame Norita untuk kesekian kalinya tehadap sekujur tubuh yang masih berdiri di hadapan mejanya sekali lagi menyeramkan para pelajar 5 Alpha.’Sudah……! Madame norita ni pantang sekali pelajar yang membuat perangai masa dia mengajar…apalah kau ni PG..’keluh sesetengah daripada pelajar di situ sendirian sambil mata masing2 menala kea rah buku teks Bahasa Inggeris di atas meja.
"I’m really2 sorry madame.It’s all my fault.I’ll send you a report regarding to the reason why I didn’t send my assignment, Madame. Next time I’ll be more responsible,Madame,"
"You know me well isn’t , Aidit Hafizy? I won’t accept any other 'next time’ phrase. Get it?" nyata ungkapan terakhir daripada mulut pelajar menimbulkan ketidak senangan pada Madame Norita.Memang sejak dulu lagi, dia tidak suka pelajarnya mengulangi kesalahan yang dibuat oleh mereka.
"Yes, Madame!"tegas Aidit Hafizy menjawab sambil kakinya mula melangkah kembali ke tempat duduknya.
Madame Norita mula menyambung pengajarannya semula. Kelas itu sekali lagi memberikan tumpuan terhadap apa yang diajar oleh guru Bahasa Inggeris mereka.
"Pss….t, Im, macam mana life baru kau dengan family bapa tiri kau? Any progress?"bisik Siti Helena Sharlina perlahan supaya Madame Norita tidak mendengari perbualan mereka.Tangannya masih ligat mencatat apa yang patut ke ddalam buku notanya.
"Kita bincang lepas ni lah," balas Nurul Imtiaz perlahan sambil matanya mengrling kea rah Madame yang sedang sibuk menulis pada whiteboard di hadapan.Kedudukan mereka yang agak terkedepan memungkinkan pelbagai probability yang MadameNorita akan mendengari perbualan mereka.
"Alah…kau ni,rilek la..Madame Norita tengah sibuk menconteng whiteboard tu…"
"Siti Helena Sharlina, Nurul Imtiaz…!!!I’m standing right here, teaching your guys. But to my surprise both of you are gossiping behind me..hah?!!"tutur Madame Norita tanpa memusingkan badannya sambil terus menghabiskan apa yang ditulisnya.
"Sorry, Madame. We won’t repeat this stupid mistake. This is our first and last mistake.."Nurul Imtiaz berdiri sambil menuturkan kata.Matanya tidak habis mengerling kea rah SitiHelena Sharlena yang turut berdiri di sebelahnya. 'Degil betul la anak Pak Cik Harun ni.Kan dah kena dengan Madame Norita’desis hati Nurul Imtiaz .Madame Norita masih lagi membelakangi mereka berdua , menulis sesuatu pada whiteboard ketika dia memberikan arahan supaya kedu-dua pelajarnya duduk.
Usai sahaja loceng tamat persekolahan berbunyi,semua mata para pelajar kelas 5 Alpha menekur pintu bilik darjah dengan pandangan tajam seolah-olah member isyarat kepada Madame Norita yang masih tekun berdiri di hadapan kelas –sudah2 lah tu Madame.Dah tamat dah ni!!! It’s over Madame.!
Seisi kelas senyap apabila suara Aidit Hafizy menyapa setelah Madame Norita keluar daripada kelas.
"Trimas semua sebab jaga air muka aku tadi. Aku memng appreciate cara korang cope dengan suasana tadi.Trimas sekali lagi,"sengih Aidit Hafizy melebar .
"Relax la PG.Kita ni dah dekat 5 tahun sekelas. Dah macam adik beradik pun.Cubit paha PG,paha kitorang pun terasa sakit jugak tau," seloroh Muhammad Denial,ketua kelas 5 Alpha sambil menyandang ADIDAS pada bahu kirinya.
"Betul tu,PG.Lagipun kita ni dah kenal perangai masing2, kan Mie?"Pertanyaan Nasrun itu dibalas dengan anggukan daripada Wan Fahmi sambil tangan mereka berdua menepuk-nepuk bahu Aidit Hafizy.
Nurul Imtiaz mula mengatur langkah menuju keluar darpada 5 Alpha sambil diiringi Siti Helena Sharlena di sebelahnya yang sedang sibuk mencari Sesuatu di dalam fail kuningnya.Setelah menemui apa yang dicarinya,dia menghulurkan helaian kertas yang distapler kemas itu kepada Nurul Imtiaz di sisinya.Kening NurulImtiaz sedikit terangkat melihat foolscap paper yang bertulis kemas di hadapannya itu.
"Apa?" solanya tanpa perasaan setelah menyambut kertas2 tersebut.
"Hello makcik. Takkan dah lupa assignment kita pasal salasilah keturunan yang diminta oleh Puan Nor?" tangan Siti Helena Sharlena mula menggagau tisu muka di dalam beg pink metallic yang dikeleknya.
"Ooh..yang tu.nantilah aku drafkan dan bagi pada kau ek." Mata Nurul Imtiaz mengerling kea rah temannya yang sedang asyik menyapu mukanya dengan wet tissue. 'Si Leen ni memang lah…tak boleh berpeluh sikit.’omel Nurul Imtiaz dalam hati kecilnya.
Assignment yang dimaksudkan oleh Leen ni dibuat dalam group yang melibatkan 3 perempuan dan 2 lelaki.Groupnya dianggotai oleh =-
• Siti Helena Sharlena Harun
• Nasrun Bakhtiar
• Aidit Hafizy Abdul Wahid
• Khairunnisa’ Adnan
• Dan dia –Nurul Imtiaz Baharuddin
Tapi yang tak syoknya setiap kumpulan kena bentangkan salasilah keluarga masing plus hasil pencarian yang menarik mengenai keluarga mereka.Hailah….ingat pelajar macam dia ni tiada benda lain nak buat? Macam mana kalau keturunan aku tu ada bau2 bacang dengan Ahmadinejad,Perdana Menteri Iran sekarang ni? Mau mati sesak nafas Puan Nor. Tak pun, pencarian keturunan keluarga ala2 keturunan Mas dalam Kekasih Kuseru kat TV3 ?Waargh!!! seram….NAUZUBILLAHIMINZAALIK…!!

Sneakers hitam merah dikakinya ditenung seperti ada Sesuatu yang menarik mengenai kasut itu. Professor genit yang sedang berbuih mulut memberikan syarahannya langsung tidak menarik tumpuan Ziyad Mustaqim.’Plan apa ye ?Revenge is so sweet ek?’dia mula teingat ayat yang tertulis pada kertas kuning yang dijumpainya pagi tadi.
• As I knew that this room is prohibited for me to enter it, thus I choose to settle down your properties here.
(^_^) Revenge is so….. sweet, mr.
"Ok, I nak all of you disscuss this second cicuit project in your group. Do make sure that your guys are discussing not chatting," Professor Nadya mengecilkan matanya sambil menalakan pandangannya terhadap satu persatu studentnya di dalam dewan kuliah tersebut.Suasana di dalam dewan kuliah tersebut hingar bungar sekejap dengan suara pelajar2 jurusan electrical engineering semester ketiga.
"Qim,kau tengah fikir pelan tindakan balas dendam kan?" ujar Khairil sambil melakar rajah circuit yang match dengan assignment yang dibuatnya.
Ziyad Mustaqim mengutum senyum . 'Budak berdua ni memang tahap luar kitab Sanskrit memahami aku.’
Nik Aslam hanya menepuk bahu Ziyad Mustaqim perlahan.melalui cerita yang baru didengarnya dari temannya iji,budak Imtiaz tu bukan sebarangan manusia.
"Tapi kau tak rasa ralat ke fight ngan budak sekolah camtu?"soal Nik Aslam tiba2 lantas mengundang renunga pelik daripada dua rakannya.
"Explain!" tukas Ziyad Mustaqim dan Khairil serentak dengan nada berupa arahan.
"Bukan,maksud aku,kau kenalah fikir plan revenge yang power.At least baru kena dengan tahap kau. Biar family kau pun tak tahu yang kau sedang berperang dengan budak tu" senafas dia menutur kata dengan tangan masih membelek buku referens E &E di hadapannya.
"Oo..h.Tapi kalau aku lah kan. Aku lebih suka santai je masa balas dendam ni. Tak kisah la kebudak-budakan kea pa. Janji kita tak tension lebih2 lagi masa nak cipta pelan yang tahap luar alam," Khairil memebuat kening double-jerknya sambil mengukir sengih.
"Right.Aku setuju.malas aku nak sesakkan otak dengan benda tipikal ni semua.Enjoy your revenge.." ujar Ziyad Mustaqim mengakhiri perbualan mereka dalam kelas Puan Nadya pada hari itu.

PART THREE
Sudah 45 minit dia cuba menghidupkan computer yang berada berdekatan denga katilnya, namun usahanya tetap sia2. Nurul Imtiaz mula meggaru kepalanya yang tidak gatal sambil menherutkan kening. 'Apa kes ni? Selalu benda ni tak buat hal …at least selama aku menjadi penduduk tetap dalam rumah ni,’ hatinya berkata-kata sambil tangannya ligat memeriksa bahagian computer yang elok terletak di atas meja silver yang diperbuat daripada metal itu.
"That’s it! Aku dah give up!" Dia menghenyakkan tubuhnya ke atas katilnya sambil menarik Baby Rabbit ke sisi.
Tidak lama selepas itu, dia mula menaip mesej ringkas dan menghantarnya kepada kawannya,Siti Helena Sharlena denga NOKIA 7610 SUPERNOVA di tangannya. Setelah beberapa detik,Knockout dendangan Super Junior berlagu dari NOKIA 7610 SUPERNOVAyang terdampar di sebelahnya
"Giiiiler kau, Im!" jeritan daripada si pemanggil memebuatkan Nurul Imtiaz menjarakkan NOKIA 7610 SUPERNOVA yang dilekapkan ke telinga sepantas kilat.
"Kau,kalau setakat nak cakap benda gitu,baik tak payah call aku langsung,Leen." Nada sura malas bercampur cuak meluncur daripada bibir Nurul Imtiaz.Sungguhlah dia tiada mood untuk bergurau –senda dengan rakan baiknya buat masa ini.
"Sorry.Habis kau punya assignment draft macam mana?"soal Siti Helena Sharlena dengan nada yang lebih terkawal.’Budak ni memang la..Bukannya dia tak tahu yang Puan Nor nakkan draft tu ESOK! Wahai sahabatku,sedarlah yang kita sedang berada di ambang maut sekarang ni!’ jerit hati Siti Helena Sharlena di balik telefon sana.
"Aku malas nak fikir.Aku dah nak naik gila dah ni. I’m off." Talian diputuskan lalu badan dihempaskan ke atas katil yang berselerak dengan kertas2 kerja yang mesti diserahkan esok.Matanya sempat mengerling kea rah komputernya sebelum mukanya disembam ke bantal tidurnya.’Sial!!’bentak hatinya. Dia mula merangka ayat berpiawai yang mampu mencairkan hati Puan Nor, guru sejarahnya esok.
Tiba2 tubuhnya menegak seperti baru jer tersengat lipan.Straight 90`.’Jangan2 pak cik tu….’ Namun tubuhnya dihempaskan ke katil semula sambil menngelengkan kepalanya perlahan.’Impossimble2.’
Sekali lagi, badannya tegak semula 90`.’Tapi pak cik tu kan budak E&E!’




Puan Sharifah saleha masih lagi sibuk meembilas mangkuk yang digunakan untuk mengisi udang mentah tadi lalu ditiarapkan mangkukunya pada rak penyejat di sebelah kirinya.Kemudian spagethi carbonara di dalam periuk diceduknya ke dalam pinggan makan lalu diaturkan di atas meja makan yang boleh memuatkan seramai 6 orang.Dia menuju kea rah peti sejuk lalu mengeluarkan sejag jus tembikai yang telah dibuatnya petang tadi.Tembikai yang dibelinya pagi tadi sangat manis lalu dia lantas teringat anak tirinya yang sangat gemarkan jus tembikai.Jadi dia menyediakan jus tembikai segar ini sebenarnya khas buat Ziyad Mustaqim yang dirasakan sudah boleh menerimanya dan Nurul Imtiaz sebagai orang baru dalam keluarga Abdul Halim.
"Agak2nya, Zulaikha makan malam sekali ke malam ni?" hatinya mula berkira2 tentang anak tirinya yang seorang lagi yang jarang lekat di rumah sambil mengeluarkan ayam panggang berempah daripada ketuhar.Ayam tanpa kepala yang tergolek di atas pinggan kaca itu dikelarnya kepada beberapa bahagian tanpa mengubah bentuknya.Memang sejak dari dulu lagi ayam panggang berempah yang dimasaknya dihidangkan dengan cara begitu,seperti cara mat salleh,ujar arwah suaminya suatu ketika dahulu.
Setelah menghidangkan nasi putih sedikit di dalam setiap pingggan makan,dia mula sibuk mencampurkan acar buah yang telah tersedia bahan2nya datas meja formika.Kalau diikutkan dirirnya ,menu spaghetti telah cukup untuk makan malam,tetapi sejak berumahtangga kali kedua bersama Abdul Halim,suaminya yang baru ini tidak boleh makan kalau tidak dihidangkan dengan menu nasi.Selesai mencurahkan baby grapes yang dijeruk ke dalam mangkuk acar buah, dia mula mencari sudu, garpu dangelas di dalam almari bersebelahan meja makan.
Dalam masa yang sama Encik Abdul Halim dan Ziyad Mustaqim mula memasuki ruang makan.
"Mana Imtiaz,Leha?"soal Encik Abdul Halim sambil menarik kerusi untuk melabuhkan duduknya.Puan Sharifah Saleha yang sedang membasuh tangan di sinki dapur mula melangkah mendekati ruang makan.
"Entah.Nanti saya panggilkan,"
"Tak payah lagi la.Zulaikha pun belum turun lagi.Kita tunggu sekejap lagi .Takpun baik awak pergi panggilkan Eyka di biliknya,"Ujar Encik Abdul Halim sambil menjeling kea rah muka anak terunanya yang keliahatan tidak berpuas hati dengan keputusannya.
'Apalah papa ni,perut dah menjerit melolong dah bila ternampak ayam panggang mama. Air liur ni dah tak tertahan nak keluar bila terjeling spaghetti mama ni!’protes hati Ziyad Mustaqim sambil tanganya mula mencapai gelas yang berisi jus tembikai di sisinya.Jus tembikai diteguk perlahan meredakan kelaparan yang semakin menggila.




Puan Sharifah Saleha mengetuk pintu bilik anak tiri prempuannya perlahan sambilmenyeru lembut nama Zulaikha Musliha.Setelah tidak mendapat respon , dia mula membuka kamar itu perlahan-lahan.
"Mama!!!Kenapa memandai masuk bilik Eyka ??" suara nyaring daripada gadis yang baru berumur 16 tahun itu dirasakan terlalu biadap lebih2 lagi dengan nada yang seakan mahu membuat pengumuman .Namun, Puan Sharifah Saleha lebih terkejut apabila melihat sesusuk tubuh di depannya yang tersarung sleeveless dress dan….mini skirt? MasyaALLAH..Puan Sharifah Saleha beristighfar di dalam hati.
"Apa tengok2"tegur Zulaikha Musliha keras sambil tangannya masih lagi ligat mengenakan choker untuk menghiasi lehernya yang jinjang itu.’Hm…nice.’desis hatinya sepatah dan bibirnya yang tercalit baby pink metallic lipstick terukir senyuman,buat dirinya yan gdirasakan sangat sempurna malam itu.Rambutnya ya ng panjang mengurai dipin kemas dan menyerlahkan leher jijangnya.
Setelah puas berdandan di hadapan cermin besar di sudut kiri biliknya, di lantas mencapai tas tangan metallic white yang sedondon dengan mini skirtnya. Matanya menjeling kea rah ibu tirinya sambil kaki melangkah keluar dari bilik.Puan Sharifah saleha membuntuti Zulaikha Musliha dari belakang dengan riak muka yang bercanpur aduk..
"Nak ke mana pulak tuEyka?" soal Encik Abdul Halim dengan nada suara yang terkawal.Kalau diikutkan hatinya yang panas itu, sudah lama Zulaikha Musliha dilempangnya.Malu benar dia dengan Sharifah Saleha yang berjaya mendidik anaknya sendiri berbanding dirinya.
"Keluar kejap.Makan2 pastu main bowling.Pastu Eyka balik la."jawab Zulaikha Musaliha senafas .Hakikatnya memang dia ingin berjumpa kawan2nya di The Mall.Setelah LG K4380 di dalam tas tangannnya berlagu,dia cepat2 membuka pintu rumah lalu menghilang, tanpa sempat ditegur oleh Encik Abdul Halim.
'Aaah..Forget about Eyka! Sekarang ni, mana budak Imtiaz ni??Lapar ni!!’jerit hati Ziyad Mustaqim sambil matanya tidak lepas dari menjeling ruang yang memisahkan tempat makan dan tangga menuju ke tingkat satu dan dua.
Langkah Nurul Imtaz diatur perlahan menuruni anak tangga.Hatinya sebal mengingatkan kejadian di mana dia terpaksa menambah tajuk assignment yang diberikan Puan Nor gara2 kegagalannya untuk menghantar draft awal yang diminta oleh gurunya semalam.Riak mukanya berubah apabila matanya bertemu dengan mata Ziyad Musataqim yang kelihatan ada aura Demon yang nak membaham orang.’Apa kena pulak pak cik ni?’soal hati Nurul Imtiaz sambil cuba berlagak selamba sehabis daya.
"Maaf papa,dah lama tunggu?"Nurul Imtiaz sekadar berbasa basi sambil menarik kerusi bersebelahan ibunya.
"Lamanya cik puteri bersiap.Agak2 la kalau nak berdandan pun, nasib pinggan atas meja ni tak melayang tepat mengenai dahi cik puteri!" keras suara Ziyad Mustaqim sambil tangannya mencapai garfu di sebelah.
"Qim!"teguran dari Encik Abdul Halim meredakan darjah kemarahan Ziyad Mustaqim setengah Kelvin cuma.
"Oh ya Qim,computer yang Qim cakap nak kena repair tu dah ok ke?" soal Puan Sharifah Saleha sambil menghiris daging ayam lalu dicelupkan ke dalam sos cili buatannya.
'COMPUTER?’kepala Nurul Imtiaz secepat kilat diangkat lantas memandang tepat kea rah musuh ketatnya.Ziyad Mustaqim dilihatnya tersenyum sinis ,cukup dilihat oleh matanya yang tidak buta walaupun mata Ziyad Musataqim tetap tidak berganjak daripada spaghetti carbonara yang digulungnya.
'Memang betul la…Pak cik ni memang evil!!!’
posted by Penulisan2u @ 3:52 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
6 Comments:
  • At 20/10/09 6:11 PTG, Blogger farahlikescookies said…

    best2
    keep it up!
    but next time check dlu mana2 ejaan
    banyak jugak yang tersalah space tuh

     

  • At 3/12/09 9:00 PTG, Anonymous .:Bukan Kaki Novel:. said…

    waAhh~ cita ni menarik~~!! Best aah ^^
    trus buat novel la mcm ni. Senang skit nk baca.. pnjg sgt,sakit mata tatap pc lama2..heheh~
    Anyway,t'dpt jgk byk kesalahan ejaan dlm cerita ni.. Rasanya yg tu je kOt yg kurangnya~
    Pape pun..keep it up Ok? Cita ni menarik~~
    Truskn~!!

     

  • At 14/6/10 10:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wait2...
    actually i rse cte nie ad sedikt sme ngan cte scubert serenade karya hlovate and cnta pertama.....
    i think that the writer copy the story on that novel...
    sory if i'm wrong...
    but the almost story are same...
    better u use ur own idea...
    k...

     

  • At 13/7/10 4:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kadang2 karya lama akan kembali...its called recycle.
    tapi kalu gna yg bru punya lagi elok.

     

  • At 6/11/10 6:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la x puas baca klu boleh nak lagi untuk nak tahu kesudahannya hehehe....

     

  • At 8/8/12 9:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x de sambungan ke??
    best arr citer nehh....

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group