BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Oktober 02, 2009
Novel : Ad + Iz 18
Nama Pena : eury athena

"Hai!"

Aku segera panggung kepala ke arah orang yang menegur. Senior Adly? Senior Adly tersenyum lebar memandangku. Aku cari Farah di belakangnya. Tak ada. Aik, selalu ada aje minah tu mengendeng kat abang tirinya ni. Hari ni ghaib pulak?

"Hai, Senior Adly!" Balasku lambat-lambat. Aku sedikit terkejut bila Senior Adly tanpa amaran duduk di hadapanku. Tapi aku cuba berlagak biasa. Ni tempat awam. Sesiapa boleh duduk. Minuman panas berkafein diletakkan di atas meja yang sebelum ini cuma ada setengah gelas carrot susu kepunyaanku.

Aku pandang Senior Adly. Senior Adly masih tersenyum manis. Seperti ada yang melucukan urat gelaknya. Memandang wajah putih bersih Senior Adly membuatkan aku jadi tenang. Wajah orang beriman yang sentiasa basah dengan air wudhu’. Terasa hilang segala masalah yang aku seret dari rumah gara-gara gagal meninggalkannya dip agar kampus. Huh, berat…!

"Adry, saya bukan lagi senior awak macam zaman kita sekolah dulu. So, why don’t you call me Abang Adly, instead of Senior Adly? Tak la tergeliat lidah tu…" Kata Senior Adly dalam senyumnya.

Aku tersengih. Mengakui kenyataan itu dalam diam. Betul la tu, Senior Adly bukan senior aku lagi. Tapi seumur hidup aku, aku tak pernah panggil sesiapa dengan panggilan abang. Dan aku tak ada feel langsung nak panggil dia ‘abang’. Bukan ibu aku yang lahirkan dia pun! Kalau panggil Encik Adly nanti rasa macam formal sangat pulak! Abang…? Burr!!! Seram-sejuk nak panggil orang macam tu!

"Aaa… Farah mana? Buat lagi ke?" Soalku pantas. Mengalih topik.

"Farah? Entah! Ada dalam kelas la kot."

"Senior Adly datang bukan sebab Farah ke?"

Setahu aku, Senior Adly selalu jejak ke kampus ni sebab kes-kes yang si Farah buat. Masalah disiplin la, meniru masa test la, tak hormat lecturers la… Kadang-kadang aku terfikir juga, buat ape la hantar si Farah yang memang dengan jelas tak payah bersuluh tak minat belajar tu ke kampus. Baik bagi aje tempat dia pada budak-budak yang di’reject’ permohonannya tapi minat nak belajar kat luar sana tu.

"Eh, tak la…! Saya datang sebab nak jumpa awak…"

Ghau! Darah merah naik ke muka. Degup jantung dah ‘lari’ dua kali ganda dari tadi. Kalau hari-hari macam ni, alamatnya pendek la umur aku. Oit senior, kot nak bergurau pun biar la kena tempatnya! Aku ni dah kahwin ler…

"Senior ni suka bergurau la!" Aku balas katanya dalam nada bercanda. Supaya keadaan ini tak rasa kekok sangat.

"Lor… Saya serius! Mana ada bergurau. Dah biasa sangat borak-borak dengan Adry tiap-tiap kali datang sini. Bila Farah tak buat hal lagi, tak dapat datang sini dan tak dapat jumpa Adry. Masa tu rasa macam ‘kehilangan’ pulak. So, hari ni saya datang cari Adry…"

Aku garu kulit kepala bawah tudung. Aku rasa, masa zaman sekolah dulu, Senior Adly ni serius orangnya. Tak pandai bergurau. Kalau belakang aku tu, aku kurang periksa la. Setidak-tidaknya di hadapan aku begitu la perwatakannya; serius. Maka, kata-katanya tadi dalam klassifikasi bergurau ke serius? Aahh… Otak dah jam nak fikir!

"Oui… Adry! Fikir ape tu?"

"Aaa…? Tak ada. Tengah fikir kenapa Senior Adly cari saya."

"Sebab saya rindu. Full stop!"

Kening terangkat. Rindu? Biar betul Senior Adly ni! Senior Adly tersengih mengejek.

"Gurau aje la! Tapi awak ni kalo blushing cute juga, ek… Macam zaman sekolah dulu juga! Gadis yang garang, degil tapi kiut-miut… Hehe…"

"Senior ni makin lama makin pandai mengusik pulak! Dulu serius 24 jam!" Komenku.

"Dulu jadi headboy. Kena la tujuk teladan baik sikit. Sekarang dah tak lagi…"

Bila dengar perkataan ‘gurau’ lahir dari mulutnya tadi, automatic aku jadi lega. Aku tak nak jadi heart-breaker lagi… Cukup la seorang tu aje, si Ihsan. Cakap fasal Ihsan, tak nampak pun batang hidung dia hari ni. Sibuk gamaknya…

"Sebenarnya saya nak tanya sesuatu pada awak. Awak memang tinggal kat KL, kan?"

Riak muka Senior Adly kembali serius.

"Haah. Kenapa?" Ada dua ke tiga puluh soalan terbit kat kepala otak aku.

"Saya tengah cari orang. Tapi orang ni kali terakhir dilihat kat Shah Alam…" Ujarnya tanpa berselindung.

"Cari orang?"

"Haah. Kenal tak seorang perempuan, umur lebih kurang baya-baya mak kita la, yang namanya Rabitah Binti Sulaiman?"

Rabitah binti Sulaiman. Sapa? Macam tak pernah dengar aje…

"Rasanya tak kenal la. Klang tu besar la, senior… Tak ada clue lain ke? Kalau cari dengan sebaris nama aje susah la…"

"Susah nak kata la… Makcik ni dah lama hilang. Ghaib macam tu aje. langsung tak ada jejak. Tak tau dia ke mana…"

Wajah Senior Adly murung. Langsung tak ceria seperti tadi. Seolah-olah ‘makcik’ yang dicarinya itu penting dalam hidupnya. Fikirannya menerawang ke alamnya sendiri.

"Sapa sebenarnya yang Senior Adly nak cari?" Soalku tanpa dapat ditahan-tahan. Senior Adly yang aku kenal memang serius tapi ceria sentiasa. Tak semurung ini.

"Tak apa la… Saya sepatutnya tak menaruh harapan terlalu tinggi untuk bertemu dengannya lagi. Dah terlalu lama… Mungkin dia pun dah tak ada…" Senior Adly cuba melarik senyuman. Tapi hambar.

"Macam ni la… Nanti saya akan cuba tanyakan jiran-jiran ke kawan-kawan. Ye la… Mana la tahu kalau-kalau mereka kenal dengan makcik tu. Nanti kalau ada apa-apa berita, saya akan bagitahu senior… Boleh?" Tanpa sedar aku menuturkan ayat itu. Tapi aku sedikit pun tidak menyesal. Kerana aku sudah berjanji dengan diri sendiri untuk membantu Senior Adly. Bukan hanya kerana aku terhutang budi dengannya kerana dia pernah menjadi penyelamat di zaman sekolahku, tetapi juga kerana ada ikatan hati yang tak jelas dan tak tak kufahami antara aku dan dia. Sesuatu yang mendekatkan kami. Aku merasakannya sejak pertama kali bersua dengannya. Dia… Aku tak pasti…

Tak perlu menjadi pelawak bertaraf Aflin Shauki, dengan hanya dua tiga ayat yang aku ungkapkan, mendung yang sebentar tadi melanda wajah Senior Adly sudah berlalu pergi. Diganti dengan senyuman penuh harapan.

"Ye ke?"

Aku tersenyum dan angguk kepala.

"Terima kasih, Adry… Awak memang junior saya yang paling ‘best’! Hehe…"

"Tau tak ape…!"

@~@~@~@~

Tengku Faris menyelak satu-persatu fail-fail yang menimbun di mejanya. Setiap butiran ditelitinya. Bukan dia tak punya pembantu cuma dia sukar memberi kepercayaan kepada orang bawahannya. Hatta hasil kerja anaknya, Farriel dan anak saudaranya, Ihsan juga dipantaunya dari semasa ke semasa.

"Tengku, En. Yusman nak berjumpa dengan tengku…" Suara lemah gemalai si setiausaha di intercom menghentikan pembacaan Tengku Faris.

"Suruh dia masuk!" Arah Tengku Faris pantas. Memang dinantikan kedatangan Yusman. Harapan

Tak sampai lima saat, pintu bilik diketuk. Tengku Faris mengarah si pengetuk pintu masuk. Lelaki berbadan tegap dan sasa serta berwajah serius itu berdiri bertentangan dengannya.

"Macam mana?" Soal Tengku Faris. Cermin mata dialihkan dari batang hidung. Mata dipejam celik beberapa kali sebelum digosok perlahan. Menghilangkan tekanan setelah dua jam menelek dan membaca dokumen-dokumen di atas mejanya.

"Saya dah dapat butiran bagi kedua-duanya." Tegas jawapannya.

Yusman duduk setelah diarahkan oleh Tengku Faris. Dua fail diserahkan kepada Tengku Faris. Tengku Faris menyambut fail merah biru tersebut. Cermin mata kembali diletakkan ke tempat asal. Menyelak dan meneliti hasil dapatan pembantu peribadinya. Pembatu yang banyak berjasa dalam menyelesaikan urusan-urusan yang berkaitan syarikat dan juga berkaitan keluarganya.

"Perempuan yang tengku nampak berpelukan dengan Tengku Farriel hari tu adalah Marina Irriani binti Joseph Abdullah. Ayahnya Serani dari Selangor. Berkahwin dengan Katherine Graham. Mereka seterusnya memeluk Islam. Setahun selepas itu, Marina Irriani dilahirkan." Tanpa dipinta Yusman menerangkan satu-persatu butiran mengenai Marina. Tengku Faris mengangguk-anggukkan kepala seraya menyebak fail di tangannya.

"Joseph pernah bercerai dan berkahwin semula dengan Katherine sebanyak dua kali. Semasa Marina berusia dua belas tahun, mereka berpisah tempat tinggal tetapi tidak bercerai. Marina mengikut bapanya, tinggal dan bersekolah di Selangor. Dua tahun kemudian, bapa Marina meninggal dunia dalam satu kemalangan. Marina kemudiannya menetap di US bersama ibunya. Beberapa tahun kemudian, ibu Marina pula meninggal akibat kanser serviks. Marina kemudiannya dijaga oleh makciknya, Mary. Mary bukan sahaja menjaga kebajikan Marina malah Mary juga menjaga saham-saham Marina dia syarikat pengangkutan di US dan segala aset Marina yang dianggarkan bernilai USD$1.2 juta. Dengan asset sebanyak itu Marina tak perlu bekerja sebenarnya, tapi dia tetap apply dan jadi pramugari untuk beberapa tahun sehinggalah dia meletakkan jawatan pada awal tahun ni."

Wajah Tengku Faris yang tadinya bersahaja kembali bersemangat sebaik sahaja mendengar ayat kedua akhir Yusman. Helaian di fail diselak rakus. Mencari bukti terhadap apa yang dilaporkan oleh Yusman tadi.

"Hmm… Memang kaya! Jadi, apa hubungan dia dengan Farriel?"

"Mereka pasangan kekasih. Dah tiga tahun mereka kenal dan bercinta." Jawab Yusman tenang.

"What?! Habis macam mana Farriel boleh kahwin dengan Adrianna pulak?!" Melengking suara Tengku Faris dek terkejut mendengar pernyataan Yusman tadi. Terbetik rasa terkilan di hatinya tatkala memikirkan Marina yang punya asset berjuta itulah yang sepatutnya menjadi menantunya.

"Abis, macam mana pulak Farriel boleh kahwin dengan Adry? Tak masuk akal langsung!"

Tengku Faris melonggarkan tali leher yang terasa seperti menjerut batang leher sendiri.

"Ia bermula dengan salah faham. Adrianna sebenarnya pekerja butik pakaian yang ditugaskan untuk menghantar pakaian Marina ke banglo tengku. Tapi dia disalah-sangka sebagai kekasih Tengku Farriel. Oleh kerana Marina enggan hadir ke majlis di rumah tengku, Tengku Farriel telah mengupah Adrianna untuk jadi pengganti Marina. Dan kemudian Tengku Farriel dan Adrianna dikahwinkan atas desakan Nenda Nerrisa."

Tengku Faris bangun dari kerusinya dan mundar-mandir di sekitar biliknya yang luas. Ralat memikirkan perkahwinan ekspress si anak. Kalau la dia tahu letak duduk perkara sebenar, dah tentu dia akan menentang habs-habisan cadangan gila mamanya pada malam itu.

"Macam mana pulak dengan kisah hidup Adrianna?" Walaupun dia tahu kisah hidup Adrianna tak se‘menarik’ kisah hidup dan asset Marina yang berjuta, namun dia tetap perlu tahu tentang latar belakang menantunya itu.

Yusman menarik nafas dalam-dalam sebelum membentangkan kisah hidup Adrianna.

"Adrianna Mayesa cuma gadis biasa yang membesar dan tinggal bersama-sama keluarganya di salah satu kawasan setinggan di KL..."

"Nanti, nanti…! Tinggal dengan keluarga? Bukan ke si Adry tu anak yatim-piatu?" Pintas Tengku Faris.

"Itu tak benar, tengku... Dia masih punya ibu iaitu Puan Midah Jaafar, bapa tiri dan adik-beradik tiri…" Terang Yusman.

Tengku Faris menepuk meja kuat. Wajahnya merah menahan marah.

"Tak guna! Maksudnya si Adry tu tipu kami sekeluarga. Lagi! apa yang kau tau tentang dia?" Soal Tengku Faris berang.

"Adrianna cuma belajar setakat STPM. Sering bertukar-tukar kerja gara-gara berperangai buruk. Menurut ibunya, Adrianna ni mata duitan, suka putar-belit cerita dan penipu…"

Terduduk Tengku Faris mendengar. Tak disangka, menantu yang luarannya nampak polos rupanya kaki putar belit alam.

"Ni semua tak masuk akal! Macam mana Farriel boleh kahwin dengan orang yang macam tu? Aku tak boleh biarkan reputasi Farriel rosak dek kerana perempuan mata duitan tu! Sebelum kaum kerabat yang lain tahu, aku perlu buat sesuatu…"

Tengku Faris melempar pandangan tanpa arah. Segala-galanya nampak kabur pada pandangannya. Otaknya ligat mencari jalan penyelesaian. Dia bertekad, walau apapun yang terjadi, Farriel yang akan menjadi pengganti dirinya untuk jawatan CEO. Bukan Ihsan atau sesiapa. Dia tak sanggup melihat usaha nenek moyangnya hancur di tangan orang yang tak berkelayakan.

"Ada sesuatu lagi yang perlu tengku tahu…" Penuh hati-hati Yusman menuturkan ayat itu. Takut disergah dek majikannya yang tampak serius memikirkan sesuatu.

"Apa dia?" Soal Tengku Faris acuh-tak-acuh.

"Adrianna Mayesa, menantu tengku tu adalah Adrianna Mayesa yang sama yang pernah kita hantar ke sekolah Tengku Farriel…"

Tengku Faris ternganga. Wajah Yusman dipandang tepat-tepat. Menduga kebenaran kata-kata Yusman. Yusman langsung tak mengalih pandangan. Tetap memandang ke arah majikannya. Kepala diangguk-anggukkan beberapa kali. Membenarkan apa yang dikatakannya.

Tengku Faris tersenyum. Kemudian senyumannya bertukar menjadi ketawa. Dia sudah nampak jalan penyelesaian terhadap masalah tadi, kini…

@~@~@~@~

Majlis resepsi perkahwinan aku berlangsung di hotel lima bintang yang terkemuka. Tetamu yang hadir dianggarkan lima ribu orang; terdiri dari kalangan saudara-mara Farriel, kawan segolf, sebusiness, se-hi-tea, se-gim, dan se-se yang lain. Dari pihak aku, cuma bekas rakan serumah dan teman-teman di butik sahaja yang aku jemput dan hadir pada malam ini. Emak, ayah tiri dan adik-beradik tiriku sengaja tidak kujemput untuk hadir ke sini. Rasanya, itulah yang terbaik untuk kedua-dua belah pihak. Lagipun, seisi keluarga Farriel tahu yang aku ni anak yatim-piatu. Tak berkeluarga.

Rata-rata kenalan keluarga Farriel terkejut mendengar berita bahawa bakal CEO Izumi Corporation itu sudah menamatkan zaman bujangnya lebih setengah tahun yang lalu. Masing-masing melahirkan rasa pelik kerana tiada sebarang khabar angin bertiup ke arah mereka. Namun, mereka tetap gembira apabila melihat aku bergandingan dengan Farriel di atas pelamin. Menurut mereka, aku sangat istimewa sehingga Farriel terburu-buru mengahwiniku gara-gara takut aku terlepas ke tangan orang lain, serta aku dan Farriel kelihatan secocok bergandingan. Jurugambar dari pelbagai jenis akhbar pula tak henti-henti menekan butang kamera untuk mengabadikan gambar persandingan kami di dada akhbar mereka esok. Para wartawan sibk mengumpulkan scope cerita.

Selesai acara bersanding, kami turun dari pelamin. Mengikuti acara makan beradap sebelum beramah-mesra dengan para jemputan. Ucapan tahniah tak lekang dari bibir masing-masing. Ada juga yang mendoakan perkahwinan kami akan bahagia sehingga ke anak cucu dan hingga ke akhir hayat. Aku cuma mampu tersenyum mendengar ucapan tersebut. Kurang pasti perkara itu akan jadi kenyataan bila Farriel secara terang-terangan sudah mengatakan di awal perkahwinan kami bahawa hubungan suami isteri kami akan tamat sebaik sahaja Marina kembali ke pangkuannya.

Aku kerling Farriel di sebelahku. Sejak dari tadi, sejak kami turun dari pelamin, dia seakan-akan enggan melepaskan jari-jemariku dari genggamannya. Sesekali dia menatap wajahku dengan pandangannya yang lunak. Ahh… Farriel memang pandai berlakon! Dan aku pun tak mahu kalah dalam lakonan ini. Sengaja aku paut lengannya setiap kali kami bertegur sapa dengan para tetamu. Sesekali aku berbisik manja di tepi telinganya; sekadar memuji atau memberi pendapat tentang sesuatu mengenai majlis atau sekadar bertanya dengan lebih lanjut mengenai tetamu yang baru sahaja selesai berbual dengan kami tadi.

Teman-teman dari sekolah menengah di meja bulat bernombor 35, kami hampiri. Senior Qhuz, Senior Adly, Farah Adilla yang muncungnya diikat tocang, dan beberapa orang lagi ada sempat hadir menyambut kami dengan mesra. Semuanya mengucapkan tahniah kepada kami kecuali Farah yang terus-terusan merenung kami dengan rasa tak puas hati.

"Tahniah!"

"Sapa sangka, gaduh-gaduh punya gaduh, last-last kahwin juga korang ni…!"

"Memang secocok la korang berdua ni!"

"Tahniah la… Semoga bahagia sampai akhir hayat. Aku doakan korang cepat-cepat dapat baby!" Doa Senior Qhuz lantang bila kami sampai ke tempatnya. Tangan yang tadinya ditadah, diraupkan ke muka. Yang lain sekadar mengaminkan doa Senior Qhuz.

"Huish! Korang ni tak ada ingat benda lain!" Tegur Farriel dalam tawanya. Farriel pandang aku di sisi. Membisikkan sesuatu ke telingaku sehingga aku tertawa kelucuan. Farah yang memandang, memasukkan dua jari ke mulutnya. Aksi orang meluat tahap nak muntah-darah digayakannya. Aku buat tak pandang dengan perlakuannya itu. Senior Adly aku hampiri. Tangan yang masih memaut lengan Farriel membuatkan Farriel turut terheret sama ke tempat Senior Adly. Senior Adly tersenyum. Namun, entah bagaimana, aku dapat mengesan ada riak terkilan di wajahnya.

"Tahniah, Farriel, Adry… Aku betul-betul tak sangka kau akan kahwin dengan Adry, Farriel…" Kata Senior Adly. Tangan Farriel dijabatnya erat.

Farah di sisi Senior Adly, tak berkelip-kelip merenung Farriel dengan muka ‘selenga’nya. Bila matanya bertembung dengan mataku, cepat-cepat dialihkan pandangan ke tempat lain. Sesekali dia menjeling ke arahku. Ketua die-hard-fans Tengku Farriel Izumi, dengan segala hormatnya diminta untuk membubarkan kelab kau itu… Dah tak relevan lagi dah kelab korang tu! Farriel bukan eligible bachelor yang boleh korang rebut lagi…

"Tak kan tahniah aje kot? Hadiah tak ada ke?" Usik Farriel. Senior Adly tersenyum.

"Tuh, aku dah letak atas meja hadiah yang bertimbun tu! Nanti kau ambil aje la…" Panjang muncung Senior Adly menunjukkan ke arah meja yang sarat menampung hadiah-hadiah yang dibawa oleh para hadirin. Pandangan Senior Adly beralih ke arahku.

"Tahniah, Adry… Tak sangka junior aku ni kahwin dulu dari aku. You look so beautiful in that dress!" Pujinya. Aku tertunduk malu sebelum sempat mengucapkan terima kasih. Farriel memperkemaskan pautan tangan kami. Entah mengapa dia perlu berbuat demikian.

"Excuse me…!" Suara Hana yang datang dari belakang membuatkan aku dan Farriel berpaling.

"Kak, abang… Korang kena naik atas, tukar baju… Kejap lagi nak mula acara potong kek pulak!" Hana mengingatkan dalam nada cemas.

"Eh, okey la korang… Aku dengan AD kena naik salin baju. Lepas majlis nanti kita sambung borak, okey!"

"Wokey!"

"All right!!!"

@~@~@~@~

"Che Nan suka solekkan isteri tengku ni… Senang! Dia dah semulajadi cantik. Kulit dia lembut. Tak berparut. Tak ada jerawat. Orangnya pun mengikut kata. Tak macam sesetengah pengantin tu. Apa Che Nan kata, semua dibantahnya… Bila Che Nan solek tak cantik, mula la jaja cerita tak baik tentang Che Nan. Walhal diorang yang tak nak dengar kata!"

Farriel diam tak berketik. Sekadar duduk tegak menanti dengan penuh sabar wajahnya dibedaki oleh Che Nan.

"Tengku Farriel pun sama. Senang nak disolek. Tak banyak songel. Pulak tu, kacak orangnya… Bertuah betul sapa yang dapat kahwin dengan tengku ni…"

Aku, Hana dan Akiha mencemik muka dengan gaya tersendiri bila mendengar Che Nan membebel sambil men’touch-up’ pipi Farriel. Serasa aku, dah hampir sepuluh minit dia dok sapu bedak yang sama dekat tempat yang sama. Tak kan tak sudah-sudah lagi kot? Tak kan nak letak bedak kat muka Farriel tu sampai dia setanding dan boleh berdiri sebaris dengan pelakon opera Cina?

"Che Nan, tak sudah lagi ke touch-up muka abang tu? Diorang dah patut kena turun dah ni!" Kata Hana dengan mata merah. Mengantuk barangkali. Ye lah, orang kuat majlis la katakan…

"Ye la, ye la… Siap dah ni! Handsome dah abang Tengku Yuhana ni Che Nan solek!" Ujar Che Nan dalam nada merajuk.

Imej Che Nan yang terbias di cermin membuatkan aku hampir ketawa. Wajahnya masam, bibirnya terkumat-kamit tanpa bunyi. Pasti mengutuk Hana dalam nada bisu. Imej diri sendiri yang sudah siap didandan oleh Che Nan aku pandang dengan teliti. Cuba mengesan cela yang mungkin wujud sementara menunggu Farriel disiap di’touch-up’ sebentar tadi. Perfect! Jika rasa gembira ditambah dan dapat dipancarkan melalui wajahku ini, sudah pasti wajahku akan bertambah ceria. Aahh… Ini cuma lakonan semata-mata. Dan aku dibayar untuk semua ini. Rasa sedih yang mula bertamu, segera aku buang jauh-jauh.

"Okey, dua-dua pengantin dah siap! Che Nan keluar dulu ye…" Che Nan pantas mengemas barang bersama pembantu-pembantunya. Seketika kemudian dia berhamburan keluar. Heboh mulutnya sebaik sahaja melepasi pintu bilik hotel di tingkat tiga itu. Entah apa yang kurang elok di matanya entah la…

"Kak, bang… Kami turun dulu. Kejap lagi, dalam lima minit, korang turun ek! Nanti Hana dengan Kiha standby kat pintu masuk…"

Aku mengangguk. Farriel sekadar memandang tanpa beriak. Hana cuit Akiha yang dah ada gaya kuak lentang atas katil king size. Dengan malas, Akiha bangun dan membontoti Hana keluar dari bilik. Pintu dibuka dan ditutup. Kini cuma tinggal aku dan Farriel.

Diam. Cuma alat penghawa dingin yang berbunyi. Kami berpandangan sesama sendiri. Muka masing-masing ‘ketat’. Entah sebab apa. Mungkin sebab keletihan. Mungkin sebab mengantuk walaupun jam baru menginjak ke angka 11 malam. Mungkin juga kerana sudah tidak mampu berlakon mesra dan tertawa gembira kerana di hati masing-masing punya cerita lara tersendiri. Mungkin dalam ingatan Farriel kini cuma ada Marina… Segalanya mungkin…

Diam lagi. Sesaat. Dua saat. Lima saat. Sepuluh saat. Tiga puuh saat. Satu minit. Dua minit… Farriel angkat punggung.

"Jom turun!" Ajaknya. Mukanya masih serius seperti tadi. Antara rela paksa, aku bangun dari kerusi di meja solek. Gaun labuh aku perbetulkan kedudukannya. Tudung dan layah di kepala, aku perbaiki sedikit agar tampak sempurna. Tiara yang menghiasi atas kepala…

"Senget ni…" Entah bila Farriel datang menghampiriku. Tau-tau aje dah ada depan mata. Membetul-betulkan kedudukan tiara di kepalaku. Dalam keadaan kekalutan membetulkan kedudukan tiara, yang tadinya elok terletak namun akhirnya kelihatan senget ke sebelah kiri setelah diubah oleh Farriel, tangan aku dan Farriel bersentuhan. Tindakan kami terhenti. Kaku tangan kami di situ buat seketika.

Farriel memegang dan akhirnya menggenggam jari-jemariku. Kami bertentangan mata buat seketika. Dari sinar matanya, aku dapat merasakan ada sesuatu yang ingin diperkatakannya. Namun, belum sempat dia membuka mulut, pintu bilik diketuk kuat. Genggaman Farriel lerai. Kami berpandangan seketika sebelum aku bergegas menghampiri pintu bilik yang terasa seperti mahu roboh diketuk dari luar. Pintu kubuka dan seorang wanita anggun berkebaya menerpa masuk dengan wajah yang masam mencuka. Diikuti dengan seorang lelaki yang segak bertuxedo.

"Ihsan?" Panggilku dari belakang pintu. Ihsan menoleh ke belakang, ke arahku. Wanita anggun tadi menerpa ke arah Farriel. Menumbuk-numbuk dada Farriel dengan kuat. Farriel cuma menundukkan kepala tanpa sedikit pun melawan. Aku agak, perempuan itu tentu Marina Irriani Joseph Abdullah… Ya, tak salah lagi! Itulah dia orangnya…

"You tipu I, Farriel! Sampai hati you buat I macam ni! You pujuk I, you rayu I supaya I balik Malaysia… Untuk apa, Farriel? Untuk tengok you bersanding dengan perempuan tak berkelas ni ke?" Lantang suara Marina memuntahkan amarahnya. Jari telunjuknya lurus ditunding ke arahku. Ihsan memeluk bahuku dari tepi. Seakan-akan cuba melindungi aku dari apa jua tindakan mahupun kata-kata dari Marina.

"I minta maaf... I… I memang nak bagitahu tapi… Tak ada masa yang sesuai!" Ujar Farriel perlahan. Marina menumbuk lagi dada bidang Farriel. Kali ini lebih kuat, sehingga Farriel mengaduh kesakitan.

"Jadi, bila masa yang sesuai? Sekarang? Esok? Lusa? Ke bila you dah dapat anak dengan perempuan perampas tu?" Tempelak Marina.

"Ui…! Hello! Bila pulak saya rampas dia dari awak? Kan ke awak yang tinggalkan dia?" Aku menyerang balas. Aku pun ada mulut juga. Jangan sesuka hati nak menuduh aku sebagai pesalah dalam hal ini. Aku melangkah beberapa tapak ke hadapan, menghampiri Marina dan Farriel. Tegahan Ihsan tak kuendahkan. Akhirnya, Ihsan terpaksa mengikut jejakku.

"You shut up! I’m not talking to you!" Jerit Marina. Mencerlang mata Marina memandangku. Tubuhku ditolak ke belakang. Mujur Ihsan sempat memaut lenganku sebelum aku terjatuh.

Ihsan mengisyaratkan aku supaya diam. Aku mencemik. Bengang dengan tindakan Marina. Buat hal masa majlis kahwin aku. Tunggu lepas majlis tak boleh ke? Si Farriel ni pun satu, semua salah dia! Kalau dia bagitau hal sebenar kan bagus. Ni selagi boleh nak sorok. Sudahnya, diri sendiri dengan aku-aku sendiri merana.

"Farriel! You kata you cintakan I. You kata you tak boleh hidup tanpa I. Tapi kenapa you menduakan I? I tak faham la!"

"Marina, I’m sorry okey… Ni bukan kehendak I. I kena paksa kahwin dengan nenda. You tau kan nenda I tu macam mana…"

Farriel sedaya-upaya meraih tubuh Marina, namun Marina lebih pantas mengelak. Aku yang jadi penonton free adegan pujuk-memujuk antara Farriel dengan Marina, jadi panas hati. Geram dengan perangai Marina yang menggedik. Marah dengan perangai Farriel yang buta hati. Yang si Ihsan ni apa hal pulak dok mengusap-usap belakang badan aku dari tadi ni? Konon-konon nak tenangkan aku la, ek… Lagi buat hati aku panas ada la… Tubuh aku jarakkan dari Ihsan demi untu menghentikan perbuatan Ihsan itu.

"Listen… Let me explain. I love you. Not her!"

"But you’re marrying her!"

"Yes. Tapi bukan atas kerelaan I. I kena paksa kahwin. You tinggalkan I terkontang-kanting masa I nak kenalkan you dengan famili I. I had no choice. Dia jadi pengganti you dan…"

Marina menepis lagi tangan Farriel. Pipi Farriel ditamparnya.

"Sudah la! Agaknya kalau Ihsan tak bagitau I, sampai bila-bila pun you akan terus tipu I tentang status you ni! I tak kan maafkan you! You memang penipu besar! I HATE YOU!!! I HATE YOU!!!"

Marina meluru keluar. Tanpa berfikir panjang, Farriel pantas mengejar Marina, meninggalkan aku terkulat-kulat di situ.

"Farriel… Majlis kita…" … tak habis lagi… dan kau dah tinggalkan aku sorang-sorang macam orang bodoh kat sini…

Setitis air mataku jatuh. Kemudian berjuraian lagi air mata jatuh ke pipi. Bodoh! Aku memang bodoh! Menangis untuk lelaki yang berhati batu dan langsung tak berperasaan itu… Lelaki yang bergelar suami dan meninggalkan aku ketika majlis perkahwinan sedang berlangsung di bawah sana. Aku sememangnya bodoh kerana terbawa-bawa dengan perlakuannya sebentar tadi... Aku memang bodoh kerana gagal mengenalpasti yang mana relaiti dan yang mana fantasi…

"Awak memang tak pernah ada dalam hati Farriel. Dia tak cintakan awak. Dia cuma cintakan Marina. Kalau awak terus-menerus berharap dia akan jatuh cinta pada awak, saya takut awak akan terluka akhirnya nanti…"

Tangan Ihsan yang ingin mengesat air mataku, aku tepis dengan pantas. Jangan menangguk di air yang keruh, Ihsan…

"Berhenti mencintai Farriel. Belajar mencintai saya. Saya janji, saya tak akan sesekali melukakan hati awak…"

Aku tersenyum sinis.

"Kalau awak betul-betul tahu apa itu cinta, tentu awak tahu bahawa tidak semudah itu untuk mengalihkan rasa cinta pada orang lain… Saya tegaskan sekali lagi. Saya cintakan Farriel. Saya tak cintakan awak. Sekelumit rasa pun tak ada…"

Aku berlari meninggalkan Ihsan.

Ihsan mengepal penumbuk. Matanya cuma memandang searah.

"Aku tak akan mengalah. Aku akan pastikan yang kau akan jatuh cinta padaku juga satu hari nanti… Satu hari nanti, kau akan nampak betapa tulusnya cinta aku pada kau…"

Ihsan segera berlari keluar. Cuba menjejaki cinta hatinya.

Aku terus berlari ke sana ke mari. Cuba menjejaki suamiku yang kini sedang berhempas-pulas memujuk kekasih hatinya. Mascara dan make-up di muka sudah dirosakkan oleh air mata yang sekejap mengalir sekejap berhenti. Farriel… Tegarnya cinta kau pada Marina… Kalau kau tengok aku dalam keadaan yang menyedihkan sebegini, masih tegarkah engkau memilih Marina berbanding aku?

Dek terlampau letih berlari ke sana-sini dengan high-heels, aku tersandar di dinding hotel. Melepas lelah sambil cuba mengagak ke mana Farriel dan Marina pergi. Entah-entah mereka dah pergi jauh dari kawasan hotel ni. Maka, akan tipis la peluang aku untuk bertemu dengannya… Air mataku bertakung di birai mata dan akhirnya mengalir lagi. Dua tiga orang pekerja hotel yang lalu-lalang tak kuhiraukan lagi. Dalam fikiranku cuma ada Farriel. Dalam ingatanku cuma ada kenangan indah bersama Farriel. Yang terlayar di mataku cuma wajah Farriel. Yang meniti di bibirku cuma nama Farriel… Betapa hebatnya Tengku Farriel Izumi di mataku… Baru seketika dia ‘menghilangkan’ diri, aku sudah separuh sasau mencarinya… Walhal dia terang-terangan menunjukkan rasa cintanya pada Marina; melalui lafaz kata-kata dan perbuatannya.

Dalam kekalutan dan kebuntuan aku memikirkan tentang Farriel, tiba-tiba tanganku terasa ditarik oleh seseorang ke suatu arah. Pandangan yang sudah kabur dek air mata menyukarkan aku mengagak dan meneka orang yang menarik tanganku itu. Aku cuba melawan. Namun semakin kuat tanganku ditariknya.

Siapa?
posted by Penulisan2u @ 3:37 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
32 Comments:
  • At 2/10/09 4:41 PG, Anonymous Lyzx said…

    Assalamualaiku...
    Tahniah... ada 'sesuatu' yg membuatkan sy ingin mengetahui apakah cerita yang selanjutnya... Tahniah juga novel ini terpilih untuk diterbitkan... Harap penulis akan terus berkarya dgn cemerlang...

     

  • At 2/10/09 6:25 PG, Blogger femme said…

    lme tol nk tgu novel ni kuar huhuu pape pon congrats writer!

     

  • At 2/10/09 7:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpat update yeeeeee
    A.1

     

  • At 2/10/09 8:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaa......cepatla sambung

     

  • At 2/10/09 8:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I rasa laa AD ni pun somebody laa.. mesti keturunan yang sama ngan Farriel. well, cepat sket sambung.. bila nak terbitkn novel ni..penulisan2u???

     

  • At 2/10/09 12:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm bestnyer cite nie..
    emm tak sbr tunggu sambungannye...
    cpt skit writter..
    - farah -

     

  • At 2/10/09 1:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestbest!!

     

  • At 2/10/09 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..best
    cepat laaa siaper?????

    < MassFDya >

     

  • At 2/10/09 3:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tau x pe mesti AD tu somebody gak. ok pape pon cpt2 sket sambung

     

  • At 2/10/09 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2..cpt ae smbung..hihihi:P

     

  • At 2/10/09 7:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lamenyer tunggu..~
    argghh..nk knat unggu lagi pasni..
    "PENANTIAN ITU SATU PENYEKSAAN"...~

     

  • At 2/10/09 7:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm..rse cm Ad 2 adeq senior adly je..
    n dy sbnrnye ank org kya gak..
    hehe pndy2 je ak nie..ble nk
    kuar yg bru..x sbr nie..huhu

    ~ Fare~

     

  • At 2/10/09 7:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt r smbg..
    x saba nk tau ending dy neh..
    hehe..

     

  • At 2/10/09 9:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aaaaaaaaaaaa........
    cepala sambung!!!

     

  • At 3/10/09 9:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gram kowt bla da jdk ginie..kne tnggu
    hancuss

     

  • At 3/10/09 12:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul...tu...cpt la sambung....x sabar dah nie...

     

  • At 3/10/09 4:14 PTG, Blogger sakura said…

    wow..1st time jumpa citer yg ngam kt sini..hhehe..
    btol la...cepat2 la sambung..tk sbar ni..apsal pendek ngat..cepat lerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

     

  • At 3/10/09 11:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rasa2nya, adly n adry tu mybe ade pertalian drh...
    adik beradik kot...

     

  • At 4/10/09 10:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite nie..setiap kali sy baca sy tertunggu2..
    klau bley cepat la sambung..sy harap sangat2..
    tahniah...

     

  • At 4/10/09 2:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala... cepat sambung...
    pendek sgt..

     

  • At 5/10/09 12:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow!mkin lm mkin best cter ni....

     

  • At 5/10/09 1:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best lerrr citer ni... ble nk smbung??? x pn, publish novel ok gk...

     

  • At 5/10/09 5:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat la sambung plse.. xsabar nak tau kesudahannya ..

     

  • At 5/10/09 6:21 PTG, Blogger Damia said…

    assalamualaikum selepas aku baca cerita ni aku harap penulis tukar tajuk (ad+ad)@(ad+ih)@(ad+apa pun la.....)debab aku kesian Adriana Mayesa.kena tipu,kena fitnah,kena tinggal dan kena macam macam lagi la........Cerita ni memang best tapi tolonglah jangan buat bab cumbu cumbu tu,dan berpelukkan tu .Tu semua budaya org barat kita org melayu ada budaya sendiri.Mungkin penulis boleh tukarkan jalan cerita.Saya akan tunggu episod seterusnya.Good Luck!!!!

     

  • At 5/10/09 11:42 PTG, Anonymous pearl lady said…

    cite ni best sgt2....
    congrate pd writer
    gk...cpt2 la smbung...
    da x sabar nk tggu...
    slamat berkarya....
    keep it up

     

  • At 7/10/09 12:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ble nk smbingmye???
    x sabar nk thu kesudahan cite n

     

  • At 7/10/09 8:41 PTG, Blogger rAzLin a.k.a aLyn said…

    blog ade tak wak???

     

  • At 10/10/09 11:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ihsan n marina kn
    ADER KOMPLOT NOP MUSNAHKN
    adry n farriel
    sedey nyer

     

  • At 19/3/10 12:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xcuse..bia je la ade bab cumbu2 coz baru la romntik..lgpn,yg die cumbu 2 isteri/suami die jgk....hmmm..
    neway,i sokong sgt2 cte ni...so syok..!!!
    layannnnnnnnnnnnnnn.....

     

  • At 18/11/10 4:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm hello mis damia peleaze r,..cara writer 2 gambarkn part kisz 2 tak ler cam ganas sngt.gi pun dey r MARRIED,remember?.ape,org yg dh kawin,whoever they r tak kiss mcm budaya barat 2 ???bukan nak mndewa-dewakn budya mrk pon.4 infomtion cite ni rekaan semata-mata,..npe nak 2kar tajuk plak???ye tak.dah memang ingredien 2 like that.

     

  • At 27/12/10 2:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rilek dh,,nme pn dh kawen msti r cre ksih syg dgn pelukkan n ciuman,,xkn lak nk tunjuk kn ksih syg 2 dgn cre tmparan,,hatOiy,,
    kpd pnlis thniah,,cte ni mang best gler,,
    lau bwt drama ni at tv grent dpt award,,

     

  • At 20/1/11 1:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tajuk dh best pun de org suh tuka tjuk??
    dh la bg tjuk lg xbest lak tu...
    tjuk ni kn nama watak.. dh ok sgt pe...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group