BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Oktober 04, 2009
Cerpen : Izinkan Ku Pergi
Nama Pena : Ilya Abdullah

NUR LISA menghitung hari-hari yang berlalu. Dalam usia yang sudah mencecah tiga puluh dia masih tercari-cari impian dan cintanya. Dia bukan gadis yang memilih lelaki dari segi rupa dan harta kekayaan tetapi lelaki yang pentingkan kesederhanaan. Hatinya acapkali dikecewakan lelaki. Namun dia masih tegar mencari kebahagiaan. Begitu yakin masih ada bahagia untuk wanita sepertinya.
Perkenalan singkat dalam satu seminar anjuran syarikat tempat dia bekerja telah menemukan Nur Lisa dengan lelaki bernama Syed Mukhlis. Tidak menduga pertemuan itu adalah permulaan bibit-bibit percintaan antara mereka. Syed Mukhlis amat mengagumi profesion Lissa sebagai Interior Designer. Wanita itu punya ciri-ciri personaliti wanita idamannya. Bijak dan pandai membawa diri. Apa yang utama sekali Nur Lisa wanita yang cantik dan sopan. Rata-rata temannya memuji keistimewaan Nur Lisa. Syed Mukhlis tersenyum bangga. Tapi setiakah cinta Syed Mukhlis pada Nur Lisa.
"You betul-betul ikhlas mencintai I?" soal Nur Lisa di suatu petang ketika mereka minum bersama. Entah mengapa baru-baru ini hatinya meragui kasih Syed Mukhlis. Mungkin kerana dia terserempak dengan Syed Mukhlis bersama wanita lain di Starbucks Suria KLCC tempohari. Kemesraan Syed Mukhlis dengan wanita itu luar biasa sekali. Berpeuluk-pelukkan tanpa segan silu di khalayak ramai. Nur Lisa tertanya-tanya siapa gerangan wanita cantik itu.
"Of course sayang. I hanya mencintai you." balas Syed Mukhlis. Dia meramas lembut jari-jemari Nur Lisa. Pantas Nur Lisa menarik tangannya. Tidak senang dengan perlakuan Syed Mukhlis itu.
"So siapa perempuan yang bersama you itu hari? I ada terserempak you minum dengan seorang perempuan di Starbucks."
"Oh! Dia anak kepada rakan seperniagaan father I. You janganlah cepat buat tanggapan. I dengan dia sudah berkawan dari kecil. I jumpa dia secara kebetulan. Lima tahun I tidak berjumpa dengan dia sejak dia melanjutkan pelajaran di UK." jelas Syed Mukhlis. Penjelasan Syed Mukhlis tidak dapat membuatkan hati Nur Lisa tenteram. Dia masih boleh terbayangkan kemesraan Syed Mukhlis dengan wanita terbabit.
"Siapa nama kawan lama you itu?"
"Baby Liyana."
NUR LISA tidak dapat menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap kerja. Fikirannya merewang ke arah lain. Gelagatnya itu di tegur oleh ketuanya Mr. Daniel. Lelaki kacak kacukkan India-Cina itu. Mr. Daniel sering digelar 'singa kelaparan' oleh rakan-rakan sekerjanya. Bukan saja garang malah amat tegas dengan pekerja-pekerjanya. Siapa yang tidak tahan pastinya akan behenti. Tengok muka Mr. Daniel sudah menggerunkan.
"Awak nak berangan atau buat kerja! Awak tahu tak design tu akan dibentangkan kepada client kita esok. Satu apa pun awak belum prepare lagi! What’s wrong with you Lisa? Setahu saya, you bukan pekerja yang suka buat kerja sambil lewa. Jika ada personal problem jangan dibawa ke pejabat!" Mr. Daniel melenting. Nur Lisa terpaksa pekakkan telinga. Selalunya dia orang yang paling berani melawan cakap Mr. Daniel. Apa saja kata lelaki itu ditentang habisa-habisan untuk membela diri. Hari ini dia membisu. Mr. Daniel juga perasan Nur Lisa tidak bersikap seperti biasa. Tahu itu salahnya.
"I'm sorry Mr. Daniel." ucap Nur Qaseh. Mr. Daniel merengus kecil. Nur Qaseh pekerja yang terbaik. Berdedikasi dan berdisplin. Hasil kerja selalu number one! Pekerja yang cukup dia sayangi.
"Awak ada big problem kah?" Mr. Daniel merendahkan sedikit suaranya.
"Tidak Mr. Daniel. If ada pun perkara kecil saja." Nur Lisa mengulumsenyuman. Senyuman yang sering menjadi igauan Mr. Daniel.Tiada siapa yang tahu dalam diam-diam Mr. Daniel menaruh hari pada Nur Lisa. Namun, Mr. Daniel terlewat untuk meluahkan perasaan. Nur Lisa sudah berpunya.
"Mmmmmm. Saya tidak suka masalah dicampur adukkan dengan kerja. Kalau awak perlu rehat saya akan berikan awak cuti. Awak pun jarang sekali ambil cuti."
"Tak perlu Mr. Daniel. Saya okay."
"Are you sure."
"Yes Mr. Daniel."
Nur Lisa menghela nafas panjang. Nur Lisa meraup wajahnya berkali-kali. " Nur Lisa…apa dah jadi dengan kamu ni. Bersemangatlah sikit. Lupakan masalah kau buat masa ini. Tumpukan perhatian pada kerja kau." Dia memberi perangsang kepada dirinya sendiri. Pensil mekanikal itu kembali dicapai. Kalau difikirkan pasal Syed Mukhlis saja, kerja akan bertangguh lagi. Nur Lisa tarik nafas panjang. Wajah Syed Mukhlis perlu diusir dari ruangan mindanya ketika ini.
"INI ke perempuan yang menjadi pilihan Syed, auntie?" Gadis ala-ala mat salih itu pandang Nur Lisa atas bawah. Nur Lisa mengerutkan dahi. Rasanya dia kenal wanita bersama Datin Khalida itu. Wanita yang dia nampak bersama Syed Mukhlis di Starbucks. Baby Liyana!
"Dialah perempuan yang Syed tergila-gilakan itu Baby. Perempuan tidak sedar diri! Syed dah berani lawan cakap auntie kerana perempuan inilah." Datin Khalida menjuihkan bibirnya menunjukkan rasa meluat dengan Nur Qaseh. Datin Khalida sudah tidak sukakan Nur Lisa dari mula pertemuan mereka lagi. Nur Lisa tua lima tahun dari anaknya, Syed Mukhlis. Malu dikata teman-teman yang dia punya bakal menantu anak dara tua.
"Agaknya dia sudah guna-gunakan anak auntie. Orang kampung ni suka berjumpa bomoh-bomoh auntie. Maklumlah Syed tu handsome dan bakal pewaris harta keluarga auntie."
Berdesing Nur Lisa mendengarnya. Ikut sedap mulut saja menuduh dia begitu. Apa mereka ingat dia perempuan yang tidak punya maruah diri. Bukan dia yang mulakan percintaan itu. Syed Mukhlis yang memerangkap dia dalam percintaan. Tidak kisah dengan jarak usia antara mereka.
"You patut sedar diri cikkk…cikkkk..cikkk…"
" Nur Lisa." Nur Lisa memperkenalkan dirinya.
"Oh! Nama you Nur Lisa. Nur Lisa you patut sedar diri you. You tidak setaraf dengan Syed. Syed berkawan dengan you kerana nak hilangkan rasa boring dia saja. Syed bermain-main saja dengan you. I yang dia puja dan dia sayang selama ini. Lebih baik you lupakan Syed." Tergedik-gedik lagak Baby Liyana. Bercakap pun ada loghat orang putih.
"Benar cakap Baby itu Lisa. Auntie bukan apa, tahu sangat perangai perempuan macam you ini. Pisau cukur. Pantang nampak lelaki berharta sikit."
"Saya cintakan Mukhlis bukan harta family dia. Jangan merendah-rendah maruah saya Datin." Nur Lisa membalas setelah lama membisu.
"Cinta konon! Sedar diri you itu. Setarafkah you dengan family I? Mana I nak letakkan muka I bermenantukan perempuan yang tidak tahu asal keturunannya. Entah keturunan dari mana! You tahu tak yang diri you itu lebih tua dari anak I . Sedar diri you
sikit Cik Nur Lisa!” Jari telunjuk Datin Khalida digoyang-goyang ke muka Nur Lisa. Nur Lisa gigit bibir. Mengapa asal keturunandan usianya sering dipertikaikan. Kerana dia dan adik-adiknya anak yatim. Anak yatim yang dibesarkan oleh neneknya. Pertemuan Nur Lisa dengan Datin Khalida dan Baby Liyana memberikan tekanan kepada Nur Lisa. Hubungan dia dengan Syed Mukhlis semakin jauh. Bila dihubungi pesanan suara saja yang ditinggalkan. Nampak sangat Syed Mukhlis berubah haluan hati. Mana ungkapan kata cinta Syed Muhlis yang kononnya sanggup harungi lautan api sekalipun. Nur Lisa menangis sendiri. Nur Lisa mengikut nasihat Mr. Daniel untuk bercuti. Dia pulang ke kampung menenangkan fikiran.

STATUS perhubungan Nur Lisa bersama Syed Mukhlis bagai tidak ada titik penamatnya. Tergantung di pertengahan jalan. Nur Lisa perlu bersua dengan Syed Mukhlis untuk menamatkan segala-galanya. Biarlah percintaan itu berakhir dipersimpangan jalan. Nur Lisa redha. Tiada jodoh antara mereka.
Niatnya mati apabila melihat Syed Mukhlis bersama Baby Liyana di sebuah butik pengantin. Begitu mesra sekali mereka bagaikan pasangan merpati sejoli. Bergurau senda tanpa menyedari kehadiran Nur Lisa. Pedihnya hati Nur Lisa hanya TUHAN yang tahu. Air matanya bagai sudah kering. Tiada guna dititiskan air mata untuk lelaki seperti Syed Mukhlis. Matanya saja menjadi permerhati adegan pasangan terbabit. Kad jemputan perkahwinan Syed Mukhlis dan Baby Liyana menjadi penamat segala-galanya.

NUR LISA menongkat dagu memandang ke arah nelayan-nelayan yang sedang mengemudikan kapal ke arah laut yang biru. Rambutnya separas bahu itu dibiarkan berterbangan ditiup angin. Tawa sekumpulan kanak-kanak yang bermain di persisiran pantai menarik perhatian Nur Lisa. Seronok Nur Lisa melihat gelagat kanak-kanak tersebut. Kumpulam kanak-kanak itu mengingatkan dia sewaktu kecilnya. Dia amat gemar berjalan-jalan di tepi pantai sambil mengutip kulit cengkerang untuk dijadikan kalung leher. Senyuman yang terukir mati tiba-tiba. Terkenang kembali saat Syed Mukhlis meluahkan perasaan di pantai ini bersaksikan laut yang terbentang luas. Satu-persatu kenangan dia bersama Syed Mukhlis menerjah ke dalam minda. Air mata mengalir membasahi pipi gebu Nur Lisa. Kesetiaan dan kepercayaan Nur Lisa berikan di-
khianati sekelip mata. Begitu cepat Syed Mukhlis melukakan hatinya dengan kejam.

"AWAK sudah fikirkan semasak-masaknya Lisa." Mr. Daniel tidak menduga Nur Lisa akan menerima tawaran tersebut. Tidak berkelip mata hazel Mr. Daniel memandang gadis tinggi lampai yang kini berbaju kurung dan bertudung itu. Gadis yang telah selama ini menambat hati dinginnya.
Nur Lisa hanya mengukir senyuman dibibir. Kepalanya dianggukkan laju. Tiba masanya untuk melupakan Syed Mukhlis. Dia mahu menumpukan perhatian pada kerjaya yang dimiliki. Membina kembali semangat yang hamper rapuh. Adik-adik perlukan dia. Dia masih punya tanggungjawab.
"Sudah sampai masanya saya mengejar cita-cita saya Mr. Daniel. Peluang itu hanya datang sekali." jelas Nur Lisa tenang. Tawaran yang syarikat berikan untuk bekerja di Paris memberikan peluang Nur Lisa membuka lembaran baru dalam hidupnya. Dia ingin melupakan kenangan pahitnya di sini.
Dia tidak perlu risau meninggalkan nenek dan adik-adiknya. Rais dan Qayyum sudah dewasa. Qais sudah mendapat tawaran bekerja selepas keluar Universiti. Kata Qais dia akan pikul beban keluarga. Qayyum masih dalam tingkatan enam. Pak Long juga akan menjengukkan kesihatan nenek dan adik-adiknya.
"Nampaknya saya tidak dapat menghalang awak untuk pergi. Ini peluang awak menjadi lebih professional. Congratulations kerana awak terpilih." ucapan ikhlas dari bibir Mr. Daniel.
"Thank you Mr. Daniel. Mr. Daniel banyak memberikan tunjuk ajar kepada saya." Lelaki yang mulanya dianggap tidak berperasaan itu sebenarnya punya hati yang mulus dan mulia. Lelaki itu yang banyak mengajar dan perbetulkan kesilapannya.
"Saya berbangga dengan awak. Saya akan kehilangan pekerja terbaik saya di sini. Bukan senang mahu cari pengganti yang cekap buat kerja macam awak."
"Mr. Daniel you buat saya rasa serba salah pula. Saya harap awak faham Mr. Daniel. Awak tahu tamparan hebat yang saya hadapi kini. Izinkan saya pergi Mr. Daniel. Izinkan saya mencari semula diri dan impian saya yang hampir hilang. Saya perlukan kekuatan saya dan saya tidak mahu mereka pandang diri saya yang lemah."
“Lisa…you sebenarnya wanita yang tabah. Saya sentiasa doakan kejayaan you. Saya harap you akan pulang suatu hari nanti. Kembali bekerja dengan saya semula.” Makin lebar senyuman terhias di bibir Mr. Daniel. Senyuman berbalas senyuman.
“Maybe saya akan pulang semula kini. Mana tahu saya pula akan jadi boss kepada Mr. Daniel.”
“Maybe jugak.” Mereka sama-sama tertawa. Tawa Mr. Daniel menarik minat Nur Lisa. Kacak sekali bila lelaki itu ketawa begini. Baru kini dia perasan.

MAJLIS perkahwinan Syed Mukhlis dan Baby Liyana berlangsung dengan meriah sekali. Kedua mempelai sama cantik dan sama padan. Dendangan lagu Selamat Pengantin Baru nyanyian Almarhum Saloma bergema di udara. Saudara-mara pihak pengantin lelaki dan perempuan bergilir-gilir naik ke atas pelamin merenjis pengantin.
Selesai makan beradat kedua mempelai menghantar sanak saudara sebelah pengantin lelaki dan perempuan ke muka pintu. Saat itu Qayyum muncul bersama hadiah yang berbalut cantik. Kehadiran Qayyum disedari oleh Syed Mukhlis.
"Qayyum…"
Qayyum hanya tersenyum sinis. "Ikutkan hati memang Qayyum tak nak datang sini berjumpa abang Mukhlis. Qayyum menyampah sangat dengan abang Mukhlis. Qayyum datang sekadar menyampaikan amanat dari kakak." Hadiah dan surat bersampul putih itu diberikan kepada Syed Mukhlis.
"Selamat pengantin baru abang Mukhlis." Qayyum segera berpaling. Dia
tidak mahu menunggu lebih lama di situ.
"Kenapa Lisa tidak berikan sendiri pada abang?"
"Kakak sudah berangkat ke Paris pagi tadi." Qayyum mengaturkan langkah. Tersentak Syed Mukhlis. Nur Lisa pergi Paris? Betulkah kata-kata Qayyum itu? Sukar untuk Syed Mukhlis percayai.
Syed Mukhlis membuka surat yang diberikan oleh Nur Lisa. Hatinya bergentar kuat saat melihat isi kandungan dalam surat berkenaan.

Assalamualaikum…

Selamat pengantin baru Mukhlis. Maaf kerana Lisa tidak dapat menghadirkan diri di majlis yang penuh bersejarah buat Mukhlis dan dia. Bukan Lisa tidak sudi hadir tapi Lisa tidak kuat untuk melihat orang yang selama ini Lisa sayang dan cintai sepenuh hati bersanding dengan wanita lain. Itu sebab Lisa berangkat awal ke Paris.
Lisa tidak pernah berdendam dengan Mukhlis. Lisa redha dengan ketentuan ILAHI. Tiada jodoh antara kita yang tersurat. Lisa mendoakan Mukhlis bahagia bersama dia. Jika suatu hari kelak kita bersua, Lisa harap kita masih boleh berkawan Mukhlis. Jangan ada benci antara kita

Ikhlas dari,
Nur Lisa Abd Rahman

Syed Mukhlis terjelupuk atas lantai. Surat Nur Lisa digenggam erat. Ada rasa kesal di raut wajah Syed Mukhlis. Baby Liyana datang menerpa.

DI dalam pesawat Nur Lisa membelek-belek hadiah perpisahan dari Mr. Daniel. Bungkusan kecil berbalut corak bentuk hati pemberian Mr. Daniel itu dikoyakkan balutannya. Kotak berbentuk hati itu memberikan tanda tanya kepada Nur Lisa. Perlahan-lahan jemari halus itu membuka kotak tersebut. Sebentuk cincin bertakhta berlian terkandung di dalamnya bersama sehelai kertas kecil berarna pink. Nur Lisa tarik kertas kecil yang terselit pada cincin itu. Ada catatan pendek pada kertas kecil terbabit.

I love you…
I always was waiting you forever.
Mohd Daniel Abdullah.

Nur Lisa menekup mulutnya. Setitis air mata tumpah mengenai cincin pemberian dari Mr. Daniel itu. Saat dia kehilangan cintanya ada cinta lain yang hadir dalam diam untuk dirinya. Wajah Mr. Daniel terbayang di ruang mata Nur Lisa. Bibirnya mengukir senyuman.

Sekian….
posted by Penulisan2u @ 6:23 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
23 Comments:
  • At 4/10/09 6:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    siapa nur Qaseh turr
    saye x berape nak faham and than cite awak tergantung kat bahagian daniel tu apa motif cite ini????
    harap awak bleh sambung balik cite ni

    teruskan usehe anda
    god luck
    keep writing

    Bidadaritz~

     

  • At 4/10/09 7:13 PTG, Blogger kiWiE said…

    msti cerpen dulu nama watak dia nur qaseh...
    kan???btul x???
    tu la tersasul kat cerpen baru....
    ekekeke....
    syukur aku faham.....
    nice...

     

  • At 4/10/09 7:21 PTG, Blogger SuhailaAbdullah said…

    maaf atas kesilapan tersebut. memang watak asal nama nur qaseh tapi di tukar nur lisa. terima kasi atas komen anda pada cerpen pertama saya- ilya abdullah

     

  • At 4/10/09 7:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crite best.. tp t'gntg lar..
    kalo bleh smbg lar yea...

     

  • At 4/10/09 11:12 PTG, Anonymous budu belacan said…

    best!!! ni btu real cerpen. hrp2 ad lg cerpen yg best cam ni.

     

  • At 5/10/09 11:38 PG, Blogger SuhailaAbdullah said…

    utk hasil karya saya yang lain layari blog sy IlyaAbadullah.blogspot.com

     

  • At 6/10/09 3:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nur qaseh ke nur lisa? asal tukar cmtu??? nape xtukar sume...

     

  • At 6/10/09 4:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mner ad kebtuln g2...xcyer la...
    lg stu,pr0p x brape clear la..tmpt dye cm lompt2 jer

     

  • At 8/10/09 12:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..cinta datang dan pergi..

    miss_purple

     

  • At 10/10/09 11:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    da lme x mengomen..
    situasi ni mcm situasi sy skrg..
    yg beza kami belom kawen lg..
    tp si dia suda ade wanita lain..

    tp bersyukur jua sy..
    akhirnya ditemukn dgn lelaki yg lebih baik dr yg dlu..
    alhamdulillah..

    ok,,masuk bab mgkritik..
    cite bgus..
    ayat ok..
    cme cepat sgt..
    trgntung??
    tape,,salah satu jnis pnceritaan..

    lg satu jgn asik tuka2 watak..
    adoyai..
    pening den nk bce..

    lg satu sila bt perenggan..
    bulat mta nk bce..
    tabaik tau asik tgk laptop sgt..
    huhuhu

    ~nEuRo shEwAzni~

     

  • At 11/10/09 12:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kurang menarik lar..

     

  • At 13/10/09 3:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alah....cete nie tergantung r...tau mcm nie baik tak yah bc...sakit ati plak..cz kita sendiri plak yg kene bg penamat

     

  • At 21/10/09 5:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    X PE....LAIN KALI BUAT YG LEBIH BAIK

     

  • At 1/11/09 4:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boley r cte n...

     

  • At 5/12/09 11:55 PG, Anonymous ain twin said…

    not bad

     

  • At 16/12/09 7:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nih kalo ade resolution utk mukhlis, lisa ngan daniel baru kire lengkap. kalo x, mmg tgantung la plot die....

     

  • At 12/2/10 2:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice

     

  • At 19/2/10 1:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbg r cerpen nie....adakah si mukhlis mencari cinta lisa n adakh lisa menerima cinta daniel..????persoalan yg timbul,x sbr nk tau kesudahanye...

     

  • At 1/4/10 3:34 PTG, Anonymous hilabeetle said…

    jgn silap name..Nur Qaseh ke Nur Lisa?

     

  • At 18/1/11 10:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nurlisa n nurqaseh adalah org yg sama

     

  • At 10/3/11 10:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite yg baek.....tahniah.......

     

  • At 26/6/11 6:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita ni ok tp tergantung...cuma kesilapan nama perlu diperbaiki...

    p/s: kalo bleh smbg blk kisah dia dgn daniel...hhuuhuuh

     

  • At 10/3/12 10:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm.best but knpe salah skjap nur qaseh n nur lisa..hm tgantung .nak tau ap jadi pad pngntin lelaki tu.sbb nye knpe die harus terjelpuk klu dia sndiri memilih untuk kenghianati cinta nur lisa. . mest ade somethng hppnd.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group