BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, September 18, 2009
Novel : Takut Kahwin 8
Nama Pena : Abigail

Natasha membiarkan fikirannya melayang jauh. Matanya terpaku ada dinding apartmennya yang kosong sementara cappuccino panas di depannya dibiarkan sahaja mendingin. Awal pagi begini, dia hanya mengenakan gaun tidur satin berwarna ungu tanpa secalit solekan pun pada wajahnya.
"Tash, you ni kenapa?" tiba-tiba satu suara menyerbu telinga Natasha. Hampir saja dia melata terkejut akibat teguran mendadak yang datang dari Jeannette, pengurus peribadinya merangkap sahabat karibny itu.Tersengih-sengih wanita Cina itu dari muka pintu setelah mlihat respon rakannya tadi.
"You ni kan.Tak tahu nak bagi salam ke sebelum masuk rumah orang?" Natasha mengurut dadanya penuh kelegaan. "Sorry la. tak terlintas nak bagi salam bila nampak you kaku tadi. Anyway, good morning miss Natasha," ujar Jeannete mesra disertai senyuman manis. Natasha hanya menjeling manja lalu menikmati cappuccino yang separa hangat itu.
"So, apa yang you fikir tadi?" Jeannette cuba mencungkil cerita. Dia dapat membaca semuannya dari perilaku sahabatnya itu. Bukan baru hari ini Natasha asyik mengelamun, sudah hampir seminggu dia begitu. Pasti ada yang tidak beres.

Jeannette menuang air kosong ke dalam gelas.Dia memerhatikan tindak balas Natasha sambil meneguk air. Wajah gadis itu mendung, tidak seperti selalunya.
"I'm still loving him, Jean," ungkap Natasha perlahan. Jelas kedengaran setiap butir ayat yang keluar dari bibir mungkilnya. Matanya tanpa kelip memandang mug yang masih berisi cappuccino.
"Tash, are you serious?" Jeannette tersengih menyindir,tidak percaya dengan apa yang baru didengarnya.
"Yes, I am,"
"But, Ben has changed.Malahan, dia cuba menghindari you. Don't you see that?" Jeannete cuba membuka kenyataan. Orang buta pun dapat rasa layanan yang diberikan apalagi manusia sempurna. Sememangnya apa yang dikatakan Jeannete ada benarnya. Ben mulai mengelakkan diri dari bertemu bekas teman wanitanya itu. Mesti ada saja alasan diberi kalau diajak keluar berdua.
"Semuanya salah I.Kalau I tak tinggalkan dia dulu, dia tak kan layan I begini," Natasha bersuara sayu. Wajahnya menyimpan penyesalan yang ikhlas.
"You are not whom you are today, if you didn't left him 3 years ago. You faham tak,?" Jeannette bertegas. Nadanya serius dan meyakinkan. Dia cuma ingin meyakinkan Natasha bahawa keputusannya 3 tahun lalu adalah tepat dan tidak perlu disesali.
"You silap,Jean. This is not what I want. I want him. Only him," Natasha berkeras dengan pendiriannya. Kata-kata Jean dibiarnya berlalu tanpa kesan. Jiwanya meronta-ronta. Ya, dia masih terlalu cintakan Ben. Lelaki inilah cinta pertama dan terakhir baginya.
"Pleaselah Tash. I thought you had get over him. It's been a long, long while, you know," Jeannette masih meragui luahan hati Natasha. Selama ini, sahabatnya itu okay saja. Tiada bertemankan air mata, walaupun sewaktu baru berpisah dengan Ben. Tiba-tiba pula sekarang berubah sentimental.
"You don't understand me. You tak rasa apa yang I rasa,"
Jeannette terkelu. Kata-kata Natasha seolah-olah menembak mukanya. Dia memang tidak pernah merasakan cinta sejati selama hidupnya.Dia hanya menjadi barang permainan lelaki jahanam.
"So, apa yang you nak buat sekarang?" tanyanya sambil lewa, enggan membicangkan lebih lanjut masalah Natasha.
"I want him back. That's all," jawab Natasha kembali meneguk baki cappuccino dalam mugnya.
"suka hati youlah. I tak masuk campur," kata Jeannette sambil menuju ke ruang tamu. Dia membuka laptop yang tersimpan di atas meja, sengaja menjauhkan mindanya dari apa yang dikatakan Natasha tadi. Sebenarnya dia agak tersinggung dengan kata-kata Natasha.
"Tunggu dan lihat. I'm gonna win his heart again," ujar Natasha penuh keyakinan. Matanya bersinar penuh harapan. First love never die. Itulah prinsip yang dipegangnya.

***

Debby menyelak satu-persatu muka surat majalah hiburan kegemarannya, mencari isu yang hangat untuk diperkatakan. Puan Christina pula kelihatan agak sibuk dengan tugasnya sendiri. Hari ini, mereka dua beranak lebih banyak menghabiskan masa di rumah berbanding di spa. Sedang Debby membelek, matanya tiba-tiba terbaca sebaris perkataan yang menarik seluruh perhatiannya.
'Natasha akui rapat dengan pengarah Hotel Golden Royal'
Artikel kecil itu dibacanya dengan teliti. Menurut artikel tu, Natasha dan Ben sering kelihatan kemana-mana bersama. Gambar mereka berdua semasa pertunjukkan fesyen tempoh hari juga terselit di tepi artikel itu. Bagai cincin dengan permata.
"Mum, cuba baca ni," Debby mula menyebar cerita.
"Ada apa tu?" Puan Christina menyahut bersahaja. Matanya masih sibuk membaca isi kandungan fail di depannya.
"Bacalah sendiri," Debby menghulurkan majalah itu kepada mummynya yang berada tidak jauh darinya.
"Deb bacakan untuk mummy je.Mummy busy,"
Debby mencebikkan bibirnya sambil menarik semula hulurannya tadi. Dia membacakan setiap patah kata yang tercetak di dalam majalah itu. Wajah Puan Christina tidak menunjukkan sebarang perubahan yang diharapkan Debby. Dia hanya berlagak biasa, seolah-olah tiada yang menarik.
"Kalau mereka rapat pun, tak ada kena-mengena dengan kita," ujarnya masih menumpukan perhatian pada fail di atas meja.
"Mum kata tak ada kena-mengena? Sayanglah mum kalau abang Ben tak jadi dengan kak Jasmine," Debby tidak setuju dengan pendapat mummynya. Dia punya tujuan tersendiri.
"Eh, apa yang sayang pula? Deb pun tahu kan yang Kak Jasmine tak suka pada dia. Nak buat macam mana lagi. Dah mereka tak ada jodoh," balas Puan Christina tegas.
"Kak Jasmine tu yang masalahnya. Apa salahnya dia suka abang Ben tu. Kalau tak kita boleh bercuti percuma kat rangkaian hotel family mereka," kata Debby menyatakan niat sebenarnya.
"Jadi tulah yang Deb sayangkan sangat tu ye. Itu mementingkan diri namanya. Kita tak boleh paksa orang lain buat perkara yang mereka tak suka semata-mata untuk kepentingan diri kita," Debby terdiam mendengar kata-kata Puan Christina. Dia agak terasa dengan perkataan itu.
"Cakap orang pandai, Deb sendiri macam mana?Dah ada calon ke?" Puan Christina sengaja menimbulkan soalan begitu. Menguji respon anak gadisnya itu.
"Eh, mummy ni. Mana ada," muka Debby mula memerah. Malu dengan soalan mummynya tadi. Ketawa Puan Christina memenuhi ruang tamu rumah dua tingkat itu. Geli hati dia menyaksikan air muka Debby yang tersipu-sipu. Kalau mengenakan orang dialah yang juara, tapi sekarang dia sendiri yang terkena. Katanya mana ada, tapi sebenarnya ada.

Telefon bimbit Puan Chrisina bernyanyi nyaring tiba-tiba, mengejutkan dia dari tawanya tadi. Lantas dia mencapai benda yang masih bergetar itu dan membaca skrinnya. Raut wajahnya berubah. Nyanyian telefon bimbit itu masih kedengaran.
"Siapa yang call tu mum? Kenapa tak jawab?" Debby bertanya, hairan dengan perilaku mummynya.Puan Christina tersentak dengan soalan Debby. Fikirannya sedikit bercelaru. Hampir seminggu nombor yang sama asyik memanggilnya. Tapi bila disambut, tiada pula bersuara. Dia sendiri kebingungan. Siapa sebenarnya pemanggil misteri itu?
"Tak apalah. Tak penting pun," balas Puan Christina cuba menyelimuti rasa bimbangnya. Dia berusaha merahsiakan perkara itu dari anak-anaknya.Entah sampai bila. Telefon berdering lagi dan lagi. Dia hanya memekakkan telinganya. Pedulikan.

***

Dua orang wanita muda kelihatan ceria bersembang sesama sendiri. Sesekali, kedengaran tawa mereka berderai memenuhi ruangan cafe itu. Masing-masing teruja meluahkan isi hati yang lama terbuku.
"Awak jadi tak datang ke majlis perkahwinan Azilia hujung bulan ni?" tanya Jane Kaur, kawan baik Jasmine sejak sekolah menengah. Perbualan mereka kini beralih kepada topik itu. Air wajah Jasmine berubah.
"I am not sure.I'm quite busy this entire month. Awak pula?" pertanyaan diputarkan semula.
"Saya pun tak pasti lagi. Tapi, saya dengar kan dia buat konsep taman tau. Mesti mahal kan," Jane membalaS sambil menghirup minuman chocolate shakenya. Wajah Jasmine ditenungnya seketika.
"Ye ke? Tak hairanlah. Kan fiance dia arkitek. Setakat konsep taman, apalah sangat," kata Jasmine acuh tak acuh. Kek berperisa yam disenduk secebis.
"Eh, mesti kalau kita datang majlis tu, kawan-kawan yang lain sibuk tanya bila giliran kita pula. Ah, malas lah nak pergi," Jane mengerutkan keningnya mengenangkan perkara yang bakal terjadi.
"Yalah kan. Tak kuasa nak jawab. Tahu lah kan dorang tu dah ada family masing-masing. Tapi, you tak pernah terfikir ke nak kahwin, hah?" Soal Jasmine pula.
"Memanglah terfikir. Mama and papa dah bising-bising dah tu. Tapi saya tak ada calon lah. Yalah kan, siapa yang nak dengan saya ni, simple je,"jawab Jane dengan nada seolah merajuk. Hampir tergelak Jasmine melihat perunahan drastik air muka kawannya itu.
"Janganlah cakap begitu. Awak cantik ape. Lelaki buta je yang tak tertarik dekat awak. I'm sure you will find a perfect man for you someday, okay," Jasmine cuba menyenangkan hati kawannya itu. Tapi memang betul,Jane seorang gadis yang cantik. Mungkin kerana kedudukannya yang lebih tinggi berbanding lelaki yang biasa ditemuinya, menyebabkan tiada lelaki yang berani mendekati.
"Thanks. Awak memang bestfriend saya forever," Jane terharu dengan kata-kata Jasmine. Baginya, Jasminelah orang yang paling memahaminya di dunia ini.
"That's what friends for," balas Jasmine ringkas disertai tawa kecil.Namun, tawanya mati apabila menyedari perubahan wajah Jane yang seperti dipukau. Mata kawannya itu sampai tidak berkelip memandang arah yang dibelakanginya.
"Jane, are you okay?" Jasmine melambai-lambai tangannya tepat di depan mata gadis berkulit sawo matang itu. Tiada respon.
Jasmine menoleh ke belakang, arah yang ditenungi Jane sedari tadi. Dia ingin tahu penyebab Jane membisu. Gulp. Air liur ditelannya pantas. Perkara yang tidak diingini sedang berlaku! Ben sedang duduk bersama seorang lelaki seumurnya di suatu sudut Cafe itu. Sepertinya, mereka baru tiba, kerana seorang pelayan sibuk mengambil tempahan. Dia dan Ben berada di dalam satu bangunan. Oh, tidak! Batinnya menjerit kuat. Jantungnya berdebar kencang. Aku patut pergi dari sini, bisiknya dalam hati.
"Jane, we have to go," bisik Jasmine agak kasar kepada Jane. Dia sudah bersedia untuk pergi. Kaca mata hitam dikeluarkan dari tas tangannya untuk menutup bahagian mata.
"Kita nak pergi mana ni, Mine. Saya belum siap lagi lah," Jane terpinga-pinga dengan tindakan Jasmine yang mendadak begitu. Belum puas matanya menjamu keindahan ciptaan Tuhan.
"Come on, Jane. Ikut je lah,"Jasmine berusaha mengawal suaranya yang nyaring dari terlepas. Mahu saja dia menarik Jane keluar dari situ.
"Not now, Jasmine. Tengok, he is coming,"nada suara Jane seolah-olah teruja.Raut wajahnya lain dari yng biasa. Semacam meggoda. Tapi siapakah sebenarnya yang dia maksudkan?
"Fine.Then, goodbye," Jasmine berdiri dengan pantas tanpa memandang kiri kanan. Prang!!

Jasmine merasakan yang bahunya terlaga sesatu, seperti sebuah dulang berat. Dia lantas menoleh. Oh tidak! Dia buat lagi.Pergerakannya yang tidak wajar tadi telah menyebabkan seorang pelayan wanita menumpahkan teh susu pada baju seorang lelaki yang amat dikenalinya. Siapa lagi kalau Ben. Dia baru cuba nak lari, tapi dia tertangkap pula. Jadi Ben lah yang dimaksudkan Jane tadi.Jasmine berusaha menutup mukanya dengan kedua-dua tapak tangannya.
"I am sorry. Really sorry,"ujar Jasmine cemas sambil mengalihkan mukanya ke arah yang bertentangan. Apa yang aku dah buat ni, rungutnya dalam hati. Tak habis-habis aku buat malu, marah Jasmine pada dirinya sendiri.Yang dia tu pula, buat apa datang dekat sini. Bencinya! Jasmine mengerang. Enggan dia menatap wajah lelaki itu. Malu sudah menyelubungi dirinya.Dia cam aku ke? Jasmine tak tentu arah.
"Minta maaf, encik," pelayan wanita itu mula membersihkan pakaian Ben yang terkena teh susu tadi. Sebenarnya dia hanyalah mangsa keadaan yang dicipta tanpa sengaja oleh Jasmine.
"It's okay. Thanks. Saya boleh buat sendiri," Ben sibuk membersihkan pakaian putihnya dengan kertas tisu. Pelayan itu kemudiannya tergesa-gesa menuju dapur. Rasa bersalah menghantui Jasmine yang sudah tak keruan.Sememangnya dialah punca segalanya yang sedang berlaku.
"Ini semua sebab awak. Tiba-tiba je nak pergi," Jane mula campur tangan. Jasmine tidak terdaya untuk menghentikan tindakan kawannya lagi. Dia hanya mampu membisu sambil mengkebil-kebilkan matanya, memandang ke arah lain.Tenang Jasmine, dia tak kan cam awak punya, dia berusaha memujuk dirinya. Dia hanya tahu yang dia perlu pergi dari situ.
"Are you ok?"tanya Jane kepada Ben yang masih sibuk membersihkan pakaiannya. Inilah yang dikatakan sambil menyelam minum air. Peluang untuk mengenali lelaki itu.
"Ya, I'm just fine," balas lelaki itu ringkas.Suaranya tiada bibit kemarahan. Tenang saja kedengarannya. Sempat lagi dia memberi senyuman kepada Jane. Kesempatan berharga, terbit idea di minda Jasmine.Tanpa berlengah-lengah dia memulai langkah seribunya.
"Jasmine Rossaile Lee, awak nak pergi mana tu? You have to settle this thing," lantang kedengaran suara Jane.Ternyata ideanya itu tidak berkesan. Langkah Jasmine serta-merta mati. Jane! You're killing me! Sekarang Lelaki tu mesti cam dia.Pasti. Mahu tak mahu, Jasmine terpaksa berdepan dengan Ben.Aku nak buat apa sekarang ni? Jasmine berfikir, masih enggan menoleh.Dia tidak mahu melihat reaksi Ben. Dia sudah cukup malu untuk melihat dirinya sendiri sekarang.
"Jasmine, awak patut minta maaf," Jane bersuara lagi. Apasal dia bermati-mati nak aku minta maaf ni, Jasmine merungut.Tahulah lelaki tu kacak. Jasmine masih enggan berganjak. Buat sesaat dua suasana sunyi.
"It's okay, miss. Saya kenal kawan awak tu," sebaris ayat keluar dari mulut Ben. Jasmine tergamam. Betulkah yang aku dengar ni, dia kebingungan. Dia tak nak minta ganti rugi? Sejak bila pula dia berubah jadi bertimbang rasa?
posted by Penulisan2u @ 12:25 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
21 Comments:
  • At 18/9/09 1:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    perghh.. best giler.. awat update lambat sgt.. tersiksa jiwa raga taw..

     

  • At 18/9/09 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gilerrrrr.......citer nie
    tp nape lambat antar n3 baru......anyway good job
    cepat2 antar n3 baru yer.......

     

  • At 20/9/09 4:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahahahaha!!! habisla jasmine...

     

  • At 29/9/09 7:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik......
    tak sabar nak tunggu episod seterusnya...

     

  • At 30/9/09 7:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah lama tunggu tau!
    tapi apa-apa pun best giler la!
    -bum-

     

  • At 2/10/09 10:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila nk masuk n3 baru ni?????cptla...x sbr nk tahu citer slanjutnyer...

     

  • At 3/10/09 6:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm besh sesangat...
    cpt2 la post n3 bru eik...
    i beg u...
    pls...
    xtenang idup taw tgu new n3 nieh..

     

  • At 20/10/09 9:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler! x sbr nk tahu citer seterusnye.cpt2 lar post

     

  • At 27/10/09 12:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    omg!this novel is digding me out...its superb...
    i love this novel...it's different from d others..
    love yah...pls,i'm begging u,finish the novel..
    good job girl! G:

     

  • At 27/10/09 12:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sry *digging

     

  • At 30/10/09 2:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler r citer nie.....
    bila nk smbg nie???????
    dh brpe hari sy tggu tp xde smbgnnye....
    hope penulis dpt post cpt2....he3

     

  • At 13/4/10 4:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best la cite ni tapi menyampah dgn watak jane tu yg over atting nak suruh si jasmine tu minta maaf bnyk kali tu apasal.

     

  • At 18/5/10 11:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahah..lawak nyer...best la citer nie

     

  • At 16/6/10 12:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ble nk smbung....penat sy tggu...lama tau.....best tul la citer ne.....

     

  • At 26/3/11 5:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bwssessssssssssssssssssssssssssssssssssssssaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

     

  • At 27/6/11 7:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya..!!!!cpt2 la smbung excited nk taw apa jdi kat diorang..cpt la cpt la cpt la..please..

     

  • At 5/3/12 11:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ade blog x

     

  • At 11/5/12 9:12 PG, Blogger abigail said…

    novel ini dalam proses editing utk diterbitkan.. doakan supaya berjaya diterbitkan ya.. tq..

     

  • At 30/5/12 4:25 PTG, Blogger cik idah said…

    best giler

     

  • At 24/6/12 8:50 PTG, Anonymous Abigail said…

    Novel ini dah diterbitkan oleh Fajar Pakeer.. Kalau nak tahu sambungannya, dapatkanlah novel ini di pasaran ataupun order secara online.. terima kasih

     

  • At 16/8/12 10:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Okla,,

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group