BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, September 01, 2009
Novel : Rahsia Rindu 3
Nama Pena : missnera

Menerima panggilan daripada Syafikah yang baru balik dari bulan madu sedikit membuatkan aku terasa cemburu. Riang benar Syafikah bercerita tentang percutiannya di negeri mat salleh. Entah kenapa akal jahatku menganggap Syafikah cuba menyakitkan hatiku. Semacam sengaja dia bercerita kepadaku perihal bulan madunya. Tidakkah dia tahu suaminya sekarang pernah menjadi kekasih aku dahulu?
Tengah hari itu dengan separuh hati juga aku menerima ajakannya untuk makan tengah hari bersama. Tika aku tiba di Restoran Desa Rasa milik Mukhris, Syafikah dan Haizal sedia menunggu dalam senyuman. Aku sambut senyuman itu seikhlas mungkin.
"Dah lama sampai?" tanyaku sekadar berbasa basi.
"Baru ajer. Duduklah!"
Aku mengambil tempat di sebelah Syafikah. Aku perasan akan lirikan mata Haizal yang memandangku. Namun, aku buat selamba seolah-olah pandangannya itu tidak memberi sebarang makna kepadaku.
"You berdua duduk dulu. I nak pinjam you kejap boleh, Maira?" suara Mukhris yang kedengaran dari arah belakangku sedikit membuatkan aku terkejut.
"You ni ada jerlah nak susahkan I. I baru jer sampai. Penat pun tak hilang lagi!" dengusku.
"Jom ajerlah."
Dalam marah, aku tetap bangun mengikut langkah Mukhris ke belakang. Beberapa pekerja Mukhris yang mengenaliku menyapa ramah. Mungkin kekerapan aku datang berkunjung mendekatkan aku dengan mereka.
"Kenapa you nak ‘pinjam’ I ni? Tak cukup pekerja ker nak suruh I tolong?"
"Hei, tolong sikit. Bankrupt I kalau you yang kerja kat sini. Masak jauh sekali pandai. Nak mop lantai pun tak tahu!"
Terbelalak mataku mendengar sindiran Mukhris. Dia ingat aku ni perempuan jenis apa? Dia belum lagi rasa masakan aku! Kalau sekali rasa agaknya sampai tidur pun mimpikan masakan aku!
"Mulut you laser mengalahkan mulut Azwan Ali. Habis tu you nak I buat apa kat sini?"
"Duduk kat sini dulu. I tahu you tak senang duduk kat depan tu. So you duduk sini. Tolong I kemas meja I ni. Berselerak!"
Melopong aku mendengar arahan Mukhris. Mejanya yang sememangnya berselerak aku perhati dalam geram. Dia ingat aku ni tukang cuci ker?
"Sorry ya, Encik Mukhris. I rasa I bukan cleaner you jauh sekali kuli you. I dahaga sekarang dan I nak pergi minum. Meja you ni kemas sendiri ya?"
Serta merta aku meninggalkan pejabat Mukhris yang terletak di tingkat atas restoran. Sesekali mengenakan Mukhris seronok juga. Aku turun ke bahagian dapur. Memerhati beberapa tukang masak yang sibuk menyediakan makanan yang di pesan.
"Apa yang you buat kat sini. Tercongok macam patung. Nizam dah hantar air you kat depan tu. Pergi sekarang, nanti tak jadi kerja pulak budak-budak I dok melayan you!"
Membulat mataku memandang Mukhris yang berdiri di belakangku. Dia ni semacam tidak punya perasaan. Cakap-cakaplah elok sikit! Tak pernah nak berlembut denganku!
"I kata pergi depan sekarang. You nak I seret you ke depan ker?"
Sebal aku mendengar ugutannya. Kak Nani dan Syidi yang hanya mendengar tersenyum-senyum memandangku.
"I tahulah you jealous. Takut I mengorat si Nathankan?!" ujarku selamba, sambil memaut tangan Nathan yang terpinga-pinga dengan kelakuanku.
"Nathan pun tak nak kat you tu. Girlfriend dia lebih cantik dari you. Betul tak cakap I Nathan?"
Lelaki berbangsa India itu serba tidak kena. Tergaru-garu kepalanya yang tidak gatal. Aku mencebik dalam senyuman.
"I tak tahulah, boss. I tak ada girlfriend tapi kalau Cik Ira nak jadi girlfriend saya okay juga! Cantik pun cantik!" jawab Nathan lambat-lambat. Mungkin takut dengan Mukhris! Semakin melebar senyumanku mendengar pujian Nathan. Pekerja-pekerja Mukhris yang lain ketawa lepas. Mungkin tidak mengagak Nathan menyebelahi aku.
"Okay. Bulan ni gaji you I potong seminggu!" Mukhris terus sahaja meninggalkan kami. Terkebil-kebil Nathan dengan keputusan Mukhris.
"Don’t worrylah, Nat. Boss you tu bukan betul sangat. Kalau betul dia potong gaji you, beritahu I. biar I smash dia cukup-cukup."
Aku kembali semula ke ruang hadapan. Menghampiri Syafikah dan Mukhris yang rancak berbual. Haizal kelihatan hanya mendengar dan tersenyum.
"Asal you tak duduk jer kat dapur tu teman Nathan!"
Sindiran Mukhris aku sambut dengan cebikan. Syafikah dan Haizal yang tidak tahu hujung pangkal memandang pelik ke arahku dan Mukhris.
"Korang ni bergaduh lagi ker?"
"Tak adalah. Ris ni jealous tak bertempat."
"Aik, I pulak yang kena?!"
"Okay, dah. Jangan nak bergaduh kat sini. Buat malu jer! Kami datang ni nak jumpa korang bukan nak dengar korang bergaduh!"
"Betul tu!" Syafikah menyokong suaminya. Aku menjeling tajam Mukhris yang mencebik. Geram dengan sikapnya yang sering kali menyakitkan hatiku.
"So, macam mana honeymoon? Seronok ker pergi tempat orang?" Tanyaku kepada Syafikah. Seboleh mungkin aku akan tenang dan ceria mendengar cerita bulan madu Syafikah dan Haizal.
"Ish you ni takkan honeymoon orang pun nak ambil tahu!"
Aku menjeling Mukhris yang tersenyum nakal. Lelaki ini kalau tidak mengenakan aku sehari tak boleh ker!? Ada sahaja benda yang dia nak kacau aku! Jelingan aku singgah ke arah Haizal yang asyik merenungku sedari tadi. Ada bini kat sebelah, boleh lagi renung aku macam tu! Apa kena pula dengan lelaki ni?!
"Alah, Ris bukannya ada apa-apa pun. Macam pergi bercuti jer. Seronok sangat. Erm, aku syorkan korang kalau ada masa pergilah bercuti kat sana."
"Aku ni bukan nak tak teringin nak bercuti tapi kerja aku bertimbun. Nak balik kampung pun susah." Keluhku pelahan sambil tanganku terus menyelak helaian album yang Syafikah hulur kepadaku.
"Itulah kau, aku suruh tukar kerja kau nak juga kerja kat situ. Kerja ngan syarikat luar negara memang macam tu!"
Aku menggeleng mendengar omelan Syafikah. Kalau ikutkan hati memang sudah lama aku ingin menukar kerja tapi bila memikirkan betapa susahnya nak mencari kerja sekarang ni niatku itu terbantut. Tambahan pula, aku pula menanggung tiga orang adikku yang masih bersekolah. Emak dan abahku pula semakin hari semakin tidak sihat. Dah tak boleh membuat kerja-kerja berat.
"Susahlah, Ika. Sekarang ni susah nak cari kerja. Kau bayangkan berapa ramai yang duk menganggur sekarang ni!?"
Aku masih tidak memanggung kepala. Masih menatap gambar perkahwinan Syafikah dan Haizal. Entah kenapa, perasan sebak dan sedih tadi hilang serta merta. Hadir perasaan seronok melihat gambar-gambar pengantin yang cukup cantik. Pandai jurugambar yang dipilih!
"Erm, I ada satu kerja untuk you. Itupun kalau you naklah kerja dengan I." Mukhris tiba-tiba bersuara. Aku memaling memandangnya.
"You nak bagi jawatan apa? Tukang masak you? Atau tukang kebun you?" tanyaku menyindirnya.
"Jadi isteri I." Terbeliak mataku mendengar kata-kata Mukhris. Merah padam mukaku. Lagi pula, Mukhris berbisik pelahan di telingaku. Aku menelan air liur, kesat!
"Direct you purpose kawan aku ni, Ris! Romantikkan, bang!"
Kali ini aku memalingkan muka memandang Syafikah yang duduk di hadapanku. Wanita itu terseyum tapi aku tidak melihat garis senyuman di bibir Haizal. Keruh! Apa maksud riak muka itu?
"You nak tak, Maira. Kerja dengan I?"
"Tak ingin I! Dari I kahwin dengan you, baik I tak payah kahwin. Buat terseksa jer!" aku mencebik. Aku tahu Mukhris tidak serius menuturkannya. Bukan sekali dua dia bergurau begitu denganku. Berkali-kali.
"Jual mahal! You buatlah jual mahal nanti jadi andartu padan muka!"
Usikan Mukhris aku sambut dengan cebikan. Makin aku layan nanti, makin menjadi-jadi perangai tak betulnya!
Deringan telefon bimbitku bagaikan penyelamat. Segera aku menjawab panggilan setelah melihat nama Sean tertera di skrin.
"Weh, you kalau nak curi tulang pun janganlah lama-lama. Boss cari you, server down ni. Huru hara satu office. You sedap-sedap jer dating!"
Belum sempat aku bersuara, Sean terlebih dahulu ‘menyembur’. Sakit telingaku mendengar suara jantannya yang garau.
"Yalah, I balik office sekarang. You ni pakai main sembur jer! I baru keluar tak sampai dua jam you nak bising. Amoi you tu sampai ke petang tak nampak batang hidung, you diam jer!" sengaja aku menduga reaksi Sean.
"Perempuan tu kalau tak datang langsung pun tak apa. Ada pun sakitkan hati jer. Kalau you tak ada, kaki I ni hilang sebelah tau!"
Aku ketawa mengekek mendengar kata-kata Sean. Langsung tidak menghiraukan Mukhris dan Haizal yang masih merenungku. Ah, depan lelaki-lelaki ni aku tak payah berlakon jadi perempuan Melayu terakhir. Buang karan jer!
"Okaylah, kesian you nanti cacat pula. I balik sekarang. You nak order apa-apa tak? I kat restoran kawan I ni!"
"No, thanks. You balik office pun dah mengeyangkan I. Okaylah, orang tua you dah pandang I semacam tu. Kalau amoi I tahulah sebab apa!" pelahan suara Sean.
"Okay. Dalam setengah jam I sampai." Ujarku dalam ketawa yang masih bersisa. Dalam marah Sean sempat juga dia buat lawak!
"Amboi, seronok you ya! Ketawa tak ingat dunia. Terus reject jadi bini I!"
Aku mencubit kuat lengan Mukhris. Semacam rasa puas dapat melihat mukanya yang merah padam menahan sakit.
"Sakitkan, cik abang! Lepas ni, sebelum you kutuk I, you ingat lebam ni ya!?"
"Kau ni, kesian Mukhris tu!"
"Biar, padan muka dia. Okaylah, aku terpaksa pergi ni. Erm, you belanjakan air I ni! Thanks ya!"
Aku menyalami Syafikah sebelum menghulur tangan kepada Haizal. Tidak mahu terus merasa kekok dengannya. Hakikat tetap hakikat. Dia sekarang suami kawanku. Haizal menyambutnya.
"Ehem, dengan I tak nak salam?"
"Dengan you? Lain kalilah!"
Segera aku meninggalkan mereka. Sempat aku melambai ke arah mereka apabila keretaku mula bergerak meninggalkan kawasan restoran milik Mukhris. Syukur, aku mampu hadapinya. Terima kasih, ya ALLAH!
posted by Penulisan2u @ 5:03 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
7 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group