BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, September 03, 2009
Novel : Ad + Iz 15
Nama Pena : eury athena

"Makan!"

"Tak nak!"

"MAKAN!!"

"TAK NAK!"

"MAKAN! MAKAN! MAKAN!"

"TAK NAK! TAK NAK! TAK NAK!"

Farriel yang duduk di birai katil wat muka give-up. Dengan muka masam, mangkuk bubur diletakkan kembali di atas meja di tepi katilku.

"Sakit-sakit pun keras kepala!" Farriel merengus.

Aku pandang Farriel dengan rasa sebal. Entah ape mimpi mamat ni malam tadi. Tiba-tiba aje 'mencemar duli' masuk bilik aku pepagi buta menghantar breakfast. Tadi dah dipaksanya aku telan panadol. Puas bertekak, last-last, dia suruh aku makan panadol soluble yang dah larut dalam air aje. Nasib… Uhh! I hate pills! Masa demam kat rumah papa Farriel hari tu, nenda yang in charge bagi aku makan ubat. Dek kerana hormat dan segan, terpaksa la aku makan. Kalo orang lain, memang aku bagi sejuta alasan untuk tak telan pil putih tu.

"Bubur yang ko wat tak sedap. Tawar!" Komenku. Muncung di mulut automatic ke depan. Nape tiba-tiba macam nak manja-manja dengan si Farriel ni? Spastic? Ke kepala aku ni dah mereng sebab demam?

"Okey aje aku rasa tadi! Lidah ko cacat kot! Tak pun deria rasa ko dah mati!" Perli Farriel. Dia yang dah lengkap berpakaian sut ke pejabat, melipat lengan baju hingga ke paras siku.

Bibirku tersungging ke atas. Lidah sendiri cacat, kutuk lidah orang pulak!

"Lagipun, mana ada orang sakit dapat makan sedap-sedap. Cuba tengok kat hospital tu, tawar aje makanan yang disediakan… bla bla bla…"

Membebel pulak dia pagi-pagi 'celik' ni…

"Ko iye aku sakit pun, tak payah la masak bubur yang '20 peratus lagi nak jadi nasi' tu! Kata pandai masak. Pengakap konon… Hampeh! Aku agak, budak-budak yang makan mesti sak…" Kata-kataku mati di situ bila Farriel letak jari telunjuknya atas bibirku. Mata kami bertentangan. Tajam renungannya. Dia marah aku kutuk dia ke??

Dan jantungku rasa macam nak terjun ke perut bila Farriel mula merapatkan jarak tubuh kami. Perfume yang dipakainya menusuk ke hidung. Entah kenapa, berdebar-debar pulak rasa jantung. Kalo dulu, aku cukup benci dengan bau minyak wanginya yang aku tak tahu apa jenamanya. Tapi sekarang, hidung aku dah mula dapat terima kehadiran 'bau' itu. Baunya yang agak kuat tapi mengasyikkan dan penuh kelakian. Err… Over sangat ke cara aku describe bau minyak wangi tu?? Pokoknya, minyak wangi ni memang sesuai dengan si pemakainya. Keras tapi sebenarnya lembut. Ape aku cakap nih?!!

Supp! Mulutku disumbat dengan sesuatu. Terkucat aku. Termometer! Farriel hulur senyum segaris. Matanya berkata 'padan muka!'. Lepas beberapa saat, alat pengukat suhu itu dkeluarkan dari mulutku. Bacaan suhu diambil.

"Hmm… 37.8 darjah celcius. Memandangkan ko masih dalam kategori tak sihat, maka aku tak kan amik hati dengan kata-kata ko tadi. Aku akan anggap macam angin lalu aje!"

Uweks! Aku dah rasa terlebih dari sihat dah ni… Nak ajak main kejar-kejar polis-pencuri pun boleh!

Farriel bangun. Lengan baju diperbetulkan. Briefcase di tepi katilku diambil. Sudah bersedia untuk ke pejabat. Setapak dua dia melangkah ke pintu bilik, dia berhenti. Menoleh ke arahku.

"AD, ko tak suka makan ubat... Ko tak suka makan masakan aku... So, next time, try not to get sick again, okey!" Sedatar aje tone suaranya. Farriel melangkah keluar. Beberapa minit kemudian, aku terdengar kereta Fariel menderu pergi.

… try not to get sick again…

Bukan aku yang saje-saje nak jatuh sakit… Lagipun, aku jatuh sakit sebab ko…

Selimut kutarik sehingga menutupi keseluruhan tubuh. Tido lagi baik!

@~@~@~@~

"Amboi! Adry… Sejak jadi mahasiswa ni, akak nampak ko bertambah-tambah cantik. Pandai bergaya dah pun. Buang dah kasut sport. Jeans, t-shirt hilang dah. Tudung pun ikut fesyen sekarang…" Kata Kak Timah. Ibu anak tiga ni memang suka mengusik aku. Marah aku pun rajin juga. Tapi aku berhutang budi kat Kak Timah. Kalo dia tak rekomenkan aku, memang aku tak dapat keje kat butik Miss Karen ni. Malah dia siap offer diri bagi tunjuk-ajar kat aku selok-belok keje kat sini.

"Betul la! Untung ko dapat kawin dengan orang kaya. Tak sangka, diam-diam ko bercinta dengan anak Tengku! Pandai ko siap rahsia, ek…" Si Chot pulak mencelah.

Imah, Nini, Sabariah yang mulut penuh dengan makanan, setia jadi burung belatuk. Mengangguk aje dengan apa yang dikatakan dek Kak Timah dan Chot. Sengaja aku pilih untuk datang masa lunch break. Tak adalah dijeling dek Miss Karen. Bebas sket nak borak dengan diorang. Sekali mengajak dan menyerahkan kad jemputan ke majlis resepsi perkahwinanku di hotel.

"Tak adalah. Saya masih Adry yang dulu. Ni semua, harta dunia aje. Bila-bila boleh kena tarik dengan Allah." Balasku dengan rasa rendah diri. Pakaian dan barang-barang yang aku pakai semuanya Farriel yang sponsor. Baju-baju dan barang yang aku ada, semua dah masuk 'muzium'. Tak sesuai dipakai, tak kena dengan gaya hidup watak yang aku lakonkan, kata Farriel. Aku turutkan aje walaupun hati sedikit memberontak.

"Laki ko tak datang sekali ke?" Imah buka mulut.

"Yelah… Laki ko tak datang sekali ke? Aku teringin juga nak tengok muka laki ko tu!" Nini pulak menyampuk. Peha ayam digigitnya rakus. Yang lain-lain pun nampak khusyuk dan tawaddu' aje mengadap ketulan ayam. Lapar benar gamaknya. Bila nampak aku bawa se'bucket' ayam KFC tadi, melompat menjerit diorang kesukaan. Mungkin dah bosan makan nasi bungkus kedai mamak kat seberang jalan agaknya.

"Dia sibuk. Kalo tunggu dia, entah bila la saya dapat lepas datang ke sini!" Jawabku perlahan. Sibuk. Entah-entah sibuk dengan Marina dia tu.

Sabarina siku Nini.

"Apa la ko ni, Nini… Laki si Adry ni kan businessman. Setiap saat tu duit ko tau tak. Dia bukan macam kita. Ada masa lepak-lepak macam ni." Selarnya.

"Yela, yela…"

"Sudah! Depan rezeki tak baik beramuk. Lari rezeki nanti!" Teguran Kak Timah meleraikan 'perang mulut' mereka. Aku senyum. Rindu dengan suasana sebegini. Bergaduh, bergurau, berbual-bual kosong…

"Oh, ya Adry…!" Pandangan aku lempar pada Chot yang bersuara.

"Hari tu, adik ko si Zalika datang sini. Cari ko." Adu Chot.

"Ye ke?" Terkejut aku mendengar kata-kata Chot. Serasanya, aku tak pernah bagi alamat butik ni pada sesiapa di kalangan keluargaku. Takut diorang wat kaco.

"Aku cakap la ko dah berhenti keje. Terkejut siamang dia. Dia minta aku nombor telefon atau alamat rumah ko. Malas aku nak bagi!" Sambung Chot lagi.

"Napa?"

"Ko tau aje la mulut adik tiri ko tu. Pedih aje telinga aku dengar. Kalo adik aku, dah lama aku sental mulut dia dengan cili api. Tak tahu langsung nak hormat orang. Geram aku!" Chot mengetap gigi kemarahan.

"Elok la ko tak bagi tu, Chot! Lain kali, kalo dia datang sini lagi cari Adry, katakan aje ko tak tau macam mana nak contact si Adry ni! Tu tak ada keje lain nak menyusahkan Adry la tu! Meluat betul aku dengan perangai keluarga tiri ko tu, Adry…" Luah Kak Timah.

Aku diam. Tak menyokong, tak juga membantah kata-kata Kak Timah. Memang ada kebenarannya. Sampai bila aku nak sara keluarga tiri aku tu. Zalika, Bakhtiar… Dua-dua dah besar. Dah tak minat nak belajar. So, boleh la cari duit sendiri, sara mak bapak. Tak kan nak harap aku tanggung makan minum diorang lagi. Makcik Midah pun satu. Apa yang anak-anak dia wat, semuanya nampak betul aje kat mata. Cuba aku. Semuanya salah. Hai… Kenapa la agaknya Zalika cari aku? Pakcik Bakar main judi lagi ke? Kali ni dengan Ah Long mana pulak dia pinjam duit? Baru bulan lepas aku 'settle'kan hutang Pakcik Bakar.

"Hello! Ada orang tak?" Jeritan datang dari ruang depan butik membuatkan kami terdiam. Imah tampar bahu Chot.

"Ko tak letak tanda 'rehat' ke kat pintu depan?" Soalnya marah.

"Letak la!" Balas Chot.

"Abis, pompuan tu main redah masuk aje apasal? Tak tau ke kita tengah break!" Rungut Imah.

"Tu dah confirm-confirm jenis tak reti membaca! Nak makan pun tak senang. Halau karang, macam tolak rezeki pulak. Ei!" Bebel Sabarina. Nak tak nak, dibawanya tangan ke sinki. Imah dan Nini yang dah selesai makan turut ke sinki, membasuh tangan sebelum ke depan. Melayani tetamu tak diundang.

"I nak tengok fesyen baju pengantin yang paling the latest yang butik you ni ada! Berapa pun harganya, I don't care!" Perintah pelanggan wanita itu jelas kedengaran sehingga ke bilik pantri. Memang jenis pelanggan yang aku tak suka.

"Dah la tu! Dah lima butik kita masuk. I letih la. Lapar! You tak lapar ke? Kenyang makan baju-baju ni semua?" Kedengaran suara pasangannya pula.

"Farriel sayang… I nak kelihatan cantik masa majlis perkahwinan kita nanti. So, I perlu cari baju yang paling cantik dan sesuai untuk I dari sekarang. Kalo tak ada, I nak cari kat US pulak!" Kata pompuan tu.

"Suka hati you la!"

Farriel? Farriel Izumi ke? Dengan rasa ingin tahu yang membuak-buak, kepala aku jengukkan ke ruang depan, di ruang pameran. Kelihatan seorang pompuan sedang mengacukan pakaian pengantin ke badannya. Di sisinya, kelihatan seorang lelaki yang aku memang hafal susuk tubuhnya walaupun ketika itu dia membelakangkanku. Farriel dan Marina… Diorang... Diorang nak kawin dalam masa terdekat ni ke? Tubir mata terasa basah serta-merta.

"Adry…" Bahuku tepuk perlahan. Aku berpaling. Muka Kak Timah yang blur aku pandang kosong.

"Kenapa ni" Soalnya. Pelik.

"Saya minta diri dulu, kak!" Tas tangan aku ambil. Kak Timah dan Chot pantas aku salami. Tak sanggup rasanya untuk terus berada di bawah bumbung yang sama dengan Marina dan Farriel.

"Aik, kata nak lepak sini sampai petang!" Ada pelik dalam kata-kata Chot.

"Aaa… Lain kali la. Saya baru teringat yang saya ada keje sket nak dibuat. Pintu belakang tak kunci kan, kak?"

"Tak!" Jawab Kak Timah dengan dua kening hampir bertaut.

Dan aku terus keluar dari butik itu. Berjalan menyusuri satu-persatu bangunan kedai yang ada di situ. Berjalan dan terus berjalan walaupun hujan rintik-rintik sudah bertukar menjadi semakin lebat. Aku sendiri tak tahu nak ke mana. Tapi aku tahu aku perlu berada jauh dari butik Miss Karen. Kerana di situ, aku terasa seolah-olah tubuhku lemah tak bermaya. Seperti seluruh kudrat tenagaku sudah disedut keluar. Esoknya, badan aku terasa seram sejuk dan pitam kat kampus.

@~@~@~@~

Marina setia menanti panggilannya disambut oleh orang di hujung talian.

"Hello!"

"Hello! Auntie Mary! Marina ni!" Sapanya girang. Lamaran Farriel benar-benar membuatkan harinya ceria kebelakangan ini.

"Ooo… Marina! Ingat juga kamu pada auntie. Ingatkan kamu dah lupa. So, how are you? How's Malaysia? Good?" Suara Auntie Mary begitu jelas di telinga Marina walhal dia berada di US.

"I'm fine. Malaysia still peace and beautiful as usual. Auntie, I got good news for you!" Jerit Marina girang. Marina rapat dengan 'Auntie Mary'nya berbanding dengan adik-beradik arwah ibunya yang lain.

"What? Tell me! Tell me!" Pinta Auntie Mary teruja.

"Somebody proposed me! And I'm getting married in a few months!"

"Oh my God! Betul ke ni? Dengan sapa?"

"Farriel!"

"That… Farriel… I thought you're not serious with him since he's fat, naïve…" Soal Auntie Mary lambat-lambat.

"But not now. I think I love his style now. More confident and gentleman! Tak la malu nak ke majlis ke mana-mana lagi. Kenapa? Auntie macam tak suka aje…" Marina sudah mula terasa hati dengan reaksi 'auntie'nya.

"Auntie bukan tak suka. But we are talking about marrying someone for the rest of your life. Kamu kena pilih betul-betul!" Nasihat Auntie Mary,

"Wait! Which part make you upset, auntie? Part I getting married ke part I nak kawin dengan Farriel?" Soal Marina bengang.

"Both!"

"Why?"

"First, you're not ready for marriage. You hate commitment, remember? Second, Farriel as your future-husband? Are you serious?" Auntie Mary tertawa kecil di hujung talian.

"Okey! Sekarang I dah ready nak bagi komitmen pada perkahwinan, auntie. Yeah, I know perkahwinan mama papa tak bahagia tapi itu tak bermakna yang I pun akan gagal dalam perkahwinan, kan? Lagipun, I pilih Farriel. Farriel is the most perfect guy I ever met!" Terang Marina bersungguh-sungguh.

"Auntie gembira kalo kamu dah mula berfikiran positif terhadap perkahwinan. But still, I don't think Farriel suits you, darling…"

"Why not, auntie?"

"Coz both of you have a different social life, different principle about life… I don't know! Both of you are just different! Auntie tak rasa kamu boleh adapt dengan Farriel's ways of life, and so do Farriel… Farriel bukan macam Adam, bukan macam Saiful, bukan macam Matt atau Ryan…" Luah Auntie Mary.

"Are saying that you won't…"

"No, Marina! Itu Cuma pendapat auntie aje. Apepun, auntie tetap akan sokong apa sahaja tindakan kamu. Termasuk la tindakan kamu menerima lamaran Farriel!"

"Great! I love you so much auntie! So, auntie akan tolong I wat preparation?"

"Of course, darling!"

"Thank you, auntie! I betul-betul perlukan bantuan auntie. Coz I never have experience… Of course I don't have any experience! This is my first and last wedding!" Teriak Marina gembira.

"By the way, Ryan datang sini dua tiga hari lepas. Dia cari kamu!"

"Ooo…" Mood Marina berubah mendengar nama itu.

"Jumpa la dia. Tak pun, call dia… Rasanya dia ada banyak perkara nak cakap pada kamu."

"But don't have any! Cakap fasal Ryan wat Marina hilang mood la. Okey la, auntie… Lain kali Marina call lagi. Bye!"

"Bye, darling! Take care…"

Talian diputuskan. Gagang telefon dicampak ke sofa. Marina membuang pandang ke luar. Melepasi balkoni apartmennya. Ryan… Nama itu kembali segar di ingatannya.
posted by BLOGGER @ 6:15 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
29 Comments:
  • At 3/9/09 7:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yeay!!
    org yg first cmmnt..
    hak6!!
    eh..
    bangge lak..
    huhuhu

    cite ni best..
    best giler..
    harap dpt smbung cpt..
    ngee~~
    :D

     

  • At 3/9/09 8:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt2 laa c0nt cter ni ae..
    syg kamu lbey laa..
    huhu..
    besh..

     

  • At 3/9/09 8:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x gune punye marina!!!!! warghh!!!!!
    yg si izumi tu pon satu!!!!
    kesian siot kat AD tu. warghhh!!!!!!!!!
    lenyapkan marina!!!!!!!
    pape pun cepat2 sambung tau.

     

  • At 3/9/09 9:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaaaa..aku mmg da tak sabar nk bce cte sterusnya..
    wei cepat la smbg...
    aku nk tau kisah AD n IZ nieeeee
    best cte nie...
    keep writing...

     

  • At 3/9/09 9:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt2 la smbung
    kesian AD....

     

  • At 3/9/09 10:32 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    alahai kesian kat adry..cepat sambung..

     

  • At 3/9/09 10:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte ni mmg best sgt..
    cpt sambung erk..
    suka sgt cte nie...
    hehehhe

     

  • At 3/9/09 11:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ye...ye...
    cpt sambung eh...
    aha
    best...

     

  • At 4/9/09 7:53 PG, Anonymous Puteri Qashrenna said…

    Sokong pendapat dorang semua. Best giler...cepat2lah sambung. Tak sabar ni...sampai terkhayal aku jap td.

     

  • At 4/9/09 8:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yea...conoknyer ak bce cite nie...
    teruskan menulis cite yg best2 tau
    pe2 pun..hope cpt2 la smbg..
    hehehe

     

  • At 4/9/09 10:29 PG, Blogger :: caCtusmeLon :: said…

    cepat le sambung ek..mau meroyan aku nunggu nih..hwahwahwa

     

  • At 4/9/09 10:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btol3..cte nie mmg besh..cpt smbong taw!!!deh x sabo nie...

     

  • At 4/9/09 1:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    writer ada blog tak?

     

  • At 4/9/09 5:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best weh citer ni......

     

  • At 5/9/09 12:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Citer ni akan di terbitkan nvel ke? kalo da...cpt la kuar... xsuke la tgu2 b'bulan2 nak hbskan sesebuah crite...

    -Budak bosan-

     

  • At 5/9/09 10:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beb,smbng aaaa cpttttttt
    pnt nk tnggu lame2 nieeeeee...
    A.1...

     

  • At 5/9/09 3:46 PTG, Anonymous emilhlovate@hotmail.com said…

    hehe..biler nk continue nih...
    ryan plak dh....
    sape die tu erk???

     

  • At 5/9/09 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byak tul konflik
    ase2 nyer msti izumi xjdk kawin ngan marina
    tp pe crita ttg 'penyiasatan' antra ad & marina
    sambung agi ek......

     

  • At 5/9/09 11:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pe jdk ngan ihsan??
    hana plop cmne??
    xde perkembangan tbr ker??

     

  • At 6/9/09 1:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe...aku xbaca lg citer nehhh...
    da bce nti aku komen ea...

     

  • At 6/9/09 4:26 PTG, Blogger UCU said…

    aiseh...
    macam mane ni...
    ad dgn iz ader persalahfahaman...
    2 yang iz nk kawin dgn marina...
    sebab dye xtau kebenaran...
    yang ad pun sayang kt dye...
    cepat2 ckit sambung...
    da xsabar nk tau episode seterusnya...
    huhuhuhuhu~

     

  • At 6/9/09 6:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhuhuhu...walaupn aku br je bc cte ni...tp seriously mmg aku pn x sbr nk tggu next chapter...cpt r smbg....
    fazlin_putri

     

  • At 9/9/09 12:52 PG, Blogger enn mu said…

    cpt2 la habeskan citer ni...plz....
    dah xsabar nak bacer..

     

  • At 9/9/09 9:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    author ni ade gaye hlovate dlm citer aA+bB,bhse basah n santai..tp tlah diolah dgn cre sndri n still best..keep on ur gud work,smbg la cpt2,sminggu 3 epsod ke??? thank u very much 4 dis pleasure..

     

  • At 9/9/09 11:47 PG, Blogger :: caCtusmeLon :: said…

    tuan punye cite ni, sila sambung dgn segera..jgn lame2 agt k..bernanahhh tunggu nih..masuk ni kali kedua aku komen keat cn..

     

  • At 9/9/09 12:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni..huhu

     

  • At 9/9/09 9:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hi, best cerita anda ni eury, bahasanya sempoi dan jalan ceritanya menyebabkan para pembacanya tidak sabar-sabar untuk mengetahui episod seterusnya. Harap eury dapat ilham yang sempurna untuk menyambung cerita seterusnya...k. Tidak sabar untuk membaca sambungan episod cite ni.

     

  • At 10/9/09 8:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaaaaa...bez glerr cte ney..
    cpt la biz an cte ney..
    ..xsbr nk bce..

    frm:anayil..+p

     

  • At 13/11/09 5:32 PTG, Anonymous hayani said…

    bila nak kuar cita ni as complete novel?

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group