BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, September 12, 2009
Cerpen : Suamiku
Nama Pena : Ummu Umar

"Cikgu, baliklah. Adik saya tak sesuai dengan cikgu". Abang sulungku hanya menundukkan wajahnya.
Tanpaku sangka, air mataku mengalir. Inilah kali pertama seorang lelaki melamarku. Aku terkesima. Apakah yang membuatkan dia mengambil keputusan untuk menyuntingku sebagai isteri? Aku hanya seorang wanita yang serba kekurangan.
"Abang Man, saya benar-benar ingin memperisterikan Kamilah"tutur Yusuf dengan jujur.
"Bang, saya tak tengok rupa paras. Yang penting adalah agama. Calon isteri saya adalah orang yang baik agamanya" tegas Yusuf, guru muda yang bukan sahaja digilai oleh para pelajar malah guru-guru wanita di sekolahku.
Aku sebak. Lidahku kelu. Ya Allah, adakah ini janjiMu? Adakah jejaka kacak itu bakal memimpin hidupku kelak? Bagaimana penerimaan keluarganya terhadap aku yang cacat ini?

"Assalamualaikum…"
"Waalaikumussalam. Eh, abang dah balik? Awalnya…."balasku sambil menguntum senyuman yang paling manis.
"Manisnya sayang ni. Macam madu campur gula."puji lelaki yang memenangi hati wanitaku.
Aku segera memimpin suami tersayang ke ruang tamu. Minuman kegemarannya kuhidangkan. Tatkala suamiku meneguk minuman, aku menanggalkan sarung kakinya. Kuku tangan dan kakinya ku belek-belek.
"Abang, Mila potongkan kuku abang ya"ujarku.
Suamiku hanya menggangguk. Tangan kanannya membelai-belai rambutku. Terasa seperti dunia ini aku yang punya. Suami yang soleh yang sentiasa menyayangiku adalah nikmat Allah yang ternilai harganya.
"Abang, kenapa abang pilih Mila?Mila ni cacat…."tanyaku sambil mengusap perutku. Kini kandunganku telah mencecah enam bulan. Ku berdoa anak yang bakal lahir menjadi insan soleh seperti bapanya.
"Kerana agamamu sayang"jawab suamiku dengan penuh kasih sayang.
"Tapi di sekolah kita, ramai asatizah dari timur tengah yang lagi hebat dalam ilmu agama".
"Sayang, abang bukan menilai di mana dia belajar. Tapi amalan atas ilmunya menjadi ukuran. Kalau dia belajar agama di Mesir sekali pun, tapi tak amal, tak guna juga". Itulah jawapan suamiku dengan penuh keyakinan.
"Tapi Mila tak cantik, Mila cacat bang…". Sayu suaraku kedengaran.
"Dulu sahabat abang memilih seorang wanita cantik sebagai isteri kerana dia yakin dia dapat mengubah isterinya. Akhirnya, si isteri ditangkap khalwat bersama lelaki lain. Bukan mudah untuk mengubah manusia. Kita hanya berusaha tapi hidayah itu milikNya. Kamilah dah cukup sempurna di mata abang. Abang tak perlukan wanita yang cantik dan sempurna jika hatinya kotor dan jauh dari Rabb".
Aku segera memeluk suamiku. Pelukan yang erat. Terasa nyaman. Ya Allah, inilah janjimu yang kunantikan. Satukan hatiku dan hatinya dalam rahmatMu agar kami terus saling mencintai keranaMu.

Usai solat Dhuha, kulihat suamiku menyarungkan sehelai t-shirt ke tubuhnya dan aku mula menyikat rambut dan merapikan janggutnya. Itulah rutin harian sebagai isteri kepada Yusuf Abdullah yang amat kucintai. Tiada paksaan, segalanya kulakukan dengan rela hati.
"Abang nak makan ikan masak asam pedas hari ini, boleh tak sayang?"Tanya suamiku dengan nada lembut.
Aku hanya tersenyum. Sudah kujangka dia pasti meminta aku memasak laut kegemarannya. Setelah selesai bersarapan, suami menuju ke sekolah untuk menghadiri perjumpaan guru-guru. Aku pula hanya berada di rumah dan melakukan kerja-kerja rumah.
"Tak ada ikan pula…."bisik hatiku ketika membuka peti sejuk.
Pak Mail yang menjual ikan dengan vannya pula tidak berniaga pada hari sabtu. Kedai yang terdekat terletak kira-kira 2km dari rumahku, kereta milik suamiku berada di halaman rumah sedangkan aku tidak mempunyai lesen memandu kerana kecacatan mataku. Aku mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja walaupun jarak antara kedai dan rumahku agak jauh.

"Sayang, Kak Pah kata sayang berjalan kaki ke kedai"soal suamiku sejurus pulang dari sekolah.
Aku hanya menggangguk.
"Kenapa berjalan begitu jauh? Sayang mengandung, mana boleh jalan jauh-jauh".
"Maaf bang. Tadi ikan dah habis..."
Suamiku memegang tanganku. Matanya kemerah-merahan. Aku semakin serba salah dibuatnya.
"Abang yang patut minta maaf. Abang yang minta sayang masak lauk kegemaran abang"keluh suamiku. Aku mengusap rambut suamiku.
"Tak apa,bang.Mila cuma nak jadi isteri yang terbaik untuk abang sebab abang dah jadi suami yang terbaik untuk Mila"jawabku dengan tenang. Mataku dan matanya saling bertentangan. Pandangannya redup dan penuh kasih sayang.

Setiap malam sebelum melelapkan mata, suamiku akan menghampiriku dan ‘berbual-bual’ dengan mujahid yang bakal lahir dari rahimku ini. Suamiku tak jemu-jemu mengalunkan kalamullah kepada bayi kami. Terkadang suami mengajar anak kami mengenai akidah, hadith, sirah dan sebagainya.
"Abang, baby tak lahir lagi. Kenapa ajar awal-awal?".
"Biarlah, abang nak didik dia dari dalam kandungan. Abang harapkan dia jadi anak yang berilmu dan soleh suatu hari nanti"bicara suamiku yang tak lekang senyuman di bibirnya.
Aku hanya menggangguk. Hatiku semakin hari semakin tenang. Tiada lagi kegusaran bersarang di sanubari. Kehidupan selepas perkahwinan benar-benar membahagiakan insan yang serba kekurangan sepertiku.
"Abang, bagaimana andai kata ada seorang wanita menawarkan diri untuk menjadi isteri abang?". Soalanku mengejutkan suamiku dengan asyik bercerita dengan bayi dalam kandunganku.
"Hurin Kamilah, tiada wanita lain boleh ganti tempat sayang. Walau sejauh mana abang mengembara, sayang abang hanya pada sayang".
"Tapi…."
"Sayang sanggup tengok abang dibangunkan dari kubur nanti dalam keadaan yang tidak sempurna?Abang tak mampu untuk berlaku adil jika berpoligami kerana sayang abang hanya untuk bidadari abang yang seorang ini". Pantas suamiku membalas.
Aku terdiam. Tanpa kusedari, air mataku mengalir. Tangisan ini bukan kerana kesedihan tapi kerana kegembiraan yang tak terkata. Terima kasih suamiku kerana mencintaiku……
posted by Penulisan2u @ 4:25 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
57 Comments:
  • At 12/9/09 7:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyerr dpt suami cm tu..
    sanggup terima kita seadanya..
    org ptama cmmt..yes!!!!

     

  • At 12/9/09 9:11 PG, Anonymous Shakirasweetgirl said…

    beshh ahh citer ni..2 thumbs up!
    tpi,nape pendek sngt?
    x puas nk bace..huhu..
    bru nak syok sndiri,dh abes..
    apepun...good job yek writer!
    keep it up!=)

     

  • At 12/9/09 10:50 PG, Anonymous eiya58 said…

    btul2...
    pndek sgat...
    tp best...

     

  • At 12/9/09 11:47 PG, Blogger ainulmardhiah said…

    pendeknye cite...tp best, untung kan kalo dpt suami mcm ni..

     

  • At 12/9/09 12:17 PTG, Blogger ~:: Izzati ::~ said…

    sweet yeee...
    best tp pendek sgt r...
    n apa kecacatan Kamilah sebenarnya???
    baik tul suami dia,
    de agy ke lelaki cam tu???

     

  • At 12/9/09 1:02 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    wah..tertarik betul sy ngan citer..
    untung andainya dpt suami sebegitu..
    suami begitu,kalau dikumpulkn seribu lelaki di dpn kita, hanya seorg yg mempunyai sikap mcm tu..
    sweet sgt!

     

  • At 12/9/09 1:36 PTG, Blogger iriz said…

    lelaki mcm tu wujud dlm novel,cerpen atopun anganan kte je..
    nak ada at realiti??
    mmg kne cari..heh..heh.:p

    btw..cter ni swit!:)

     

  • At 12/9/09 1:55 PTG, Blogger miz ruha said…

    sweet nyer cite...

    di mna bleh kucri suami spt itu...

    erm..??

     

  • At 12/9/09 2:21 PTG, Blogger farahpingu said…

    klau la sume laki2 kt dunia ni cm yusuf tu kn bhagia hdup owg pompuan...
    pape pn nice story....

     

  • At 12/9/09 2:58 PTG, Blogger rini alik said…

    best..

    tp, pjgkanlah skit.. eh

    takde konflik pla..kan..

     

  • At 12/9/09 3:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dapt suami mcm 2 mmg brtuah la
    coz snggup trima diri kite tnpa
    memndng kcntikn atau hrta bnda..
    tp msih rmai lagikah lelaki yg sprti itu
    dlm dunia ini..?? :(

     

  • At 12/9/09 3:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam ummu umar..
    gud story..thniah..
    leleki y baik utk prmpun y baik..n sebliknye..kn??
    keep up a gud work..!!
    niya1501@yahoo.com

     

  • At 12/9/09 3:37 PTG, Anonymous adaaa. said…

    salam.
    betuah nye kalo dpt suami mcm tu..
    beruntung sgt.
    baik dr segi agama dan tanggungjawab.
    menerima seseorg itu dgn seadanya,
    tanpa memandang paras rupa..

    tapi,
    pendek lah cite ni.
    baru nk feeling abis.
    hehehe
    anyway,
    keep it up~~~

     

  • At 12/9/09 4:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni actually based on the true story..
    ummu umar yg cite kt saya..

     

  • At 13/9/09 12:38 PG, Blogger syasya said…

    owh true story...tapi sbnarnye ape kecacatan mila tu sbnarnye..??

    best citer ni coz ayat2 nya mantap dan matang ...

    keep it up!

     

  • At 13/9/09 8:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yepp..
    bgos skali..
    xsangke..
    mmg sronok dpt suami cam2 huhuh..
    bahgier nyer trase dunia nie..
    heheh

     

  • At 13/9/09 12:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ha'ah...gud job writer...
    erm, kan dia da kate, mila 2 mata dia cacat...

     

  • At 13/9/09 3:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni best tp jalan citer dia mendatar je..
    xde konflik @ klimaks pun...

    urm..memang bertuah ar sape dpt kawin ngan lelaki yg cam yusuf 2...
    bahagia rumahtangga dunia akhirat..

     

  • At 13/9/09 4:06 PTG, Anonymous village_gurl89@yahoo.com said…

    salam...hmmm,bestnyer klu abang yusuf tu suami ak...hehe..tp susah nk dpt suami cmtu,sdgkn dri sndri pon x ckup baik tuk dpt suami mcm tu...huhuh...salam mujahadah kwn2...smoga kte dpt brubh jd lbih baik

     

  • At 13/9/09 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte ni bez...
    touching tol ht ni...
    huhuhu~~
    tp mila 2 cacat ape??

     

  • At 14/9/09 12:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcmane laaaaa nk cri owg cm Yusof 2 ek???
    A.1

     

  • At 14/9/09 1:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bahagianya kalau dpt suami mcm tu

     

  • At 14/9/09 8:47 PTG, Blogger Farah said…

    Assalamualaikum...
    Terima kasih ats komen, Mila tu cacat penglihatan...*Ummu Umar*

     

  • At 15/9/09 9:54 PG, Anonymous ain hanani said…

    nice story..
    mmg sush nk cri yg mcm tu tp x mustahil klau kita akn dpt yg mcm tu sekiranya hati kita betul2 ikhlas kerana allah S.W.T

     

  • At 16/9/09 8:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BEST R CTER NIH..

     

  • At 17/9/09 6:59 PTG, Anonymous nazla_44256 said…

    hebat lelaki cam nee...suami sejati...
    tapi skrg sush nk cri....
    hmpr smua lelaki kt dunia neh skrng kcuali ayh aq...hehe..
    plh rupa dr akdh...hehehee..

     

  • At 18/9/09 10:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CONGRATES WRITER!!!

     

  • At 19/9/09 4:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgus cite ni...
    ramai yg ouji pmpn yg sanngup dimadukan..
    laki plak ramai yg harap dpt istri yg rela dimadukan...
    tp laki ni plak x madukan istrinye sbb tau diri x bole berlaku adil...
    x bole ke laki lain sedar dri mcm laki ni...

     

  • At 22/9/09 10:57 PTG, Blogger Leeya Hezlin said…

    congrates writer..cite yg besh..
    si suami snggup trime kead isteri die even cacat..

     

  • At 25/9/09 4:55 PTG, Blogger Olive said…

    cite mendatar je...tp mmg bahagia kalau dpt suami mcm tu

     

  • At 26/9/09 4:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alhamdulillah la kalu dapat suami macam 2, dan bahagia suami dapat isteri solehah macam 2.tahniah buat penulis.(*_*)

     

  • At 26/9/09 8:03 PTG, Blogger Maryam Kamal said…

    Salam.

    Nothing!
    Tak ada apa2 yg rumit.
    Cuma cerita seorg lelaki romantis..

    Bagus betul.
    Relaks je baca.
    X mencabar minda..

    =D

    Well done!

     

  • At 27/9/09 12:39 PTG, Blogger hambaALLAH_acik said…

    bez gak la cita ni...dpt suami yg bek cm2...kita doala sama2 agar dpt suami dan endamping hidup yang baik dan kamil cm dlm cita ni...

     

  • At 27/9/09 12:57 PTG, Blogger nhidayah said…

    sedey la cte ni..rse sebak je ble bce.tringin sngt dpt husband cam 2.bhgia je...agk2 nye ade x lelaki cam y skg ni..??hurrmmm..ssh nk cri.to writer,congrate...cte ni sngt2 best.but too short.kalau d olahkan lg.mst lg meletop.

     

  • At 29/9/09 3:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez citer ni..tpi sy x bape fham ape sbenarye kcacatan die..untung ar lau dpt suami y syg kat kite cmni kan..tpi skrg ntah wujud ke tak lelaki cmtu..satu dlm sejuta kot..ape-ape pun,all the best! (anna)

     

  • At 29/9/09 5:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    story ni best..ada mesej nk disampaikan...
    sebenar benar cinta yg diredhai Allah..
    bkn cm cinta muda mudi skarng (xsuma la)
    lelaki baik n wanita baik ada lg ats dunia ni..
    cuma berdoa n berusaha la agr kita jd sebhgian dr mreka2 yg baik...
    kpd ummu umar..overall, saya suka sangat story ni..berlandaskan islam..trskan berusaha ek.
    chaiyo2!

     

  • At 30/9/09 4:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ya Allah...mudah-mudahan aku dapat suami yang macam tu...best gak cerita ni...bagus..blh mberi sedikit ksedaran kpd stp psgn..

     

  • At 30/9/09 4:59 PTG, Anonymous nor said…

    sweet nye..tp pendek sgt..
    pape pn nice story...
    hope ada lg guys yg mcm 2..=)
    keep it up!!

     

  • At 3/10/09 1:41 PG, Anonymous Cinderella Kaki Tido said…

    Cinta yang diredhai itulah cinta yang membahagiakan..

    GOOD JOB!!

    CONGRATES WRITER :)

     

  • At 4/10/09 5:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    em..mila t cacat pnglihatan kn..tp rasa xsmpurna bl ad gak ayat2 yg bertentang mata ah...ad gak ayat yg melambangkan mila nmpak..ish...pening..heheh

     

  • At 5/10/09 4:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg tul..cmne mila tau mate hb die merah2 sbb marah..
    konfius gk..tp cter mmg mengasyikkan..sempat gk berangan2 kalo la dpt hb cmtu..bahaginye idup...tp dlm reality xseindah itu

     

  • At 15/10/09 3:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple jer tp mmg wt pmbaca touchng..
    best ooo klau dpt laki cmtu,
    kompem hdup bhagia..hehe

    -Dzilda-

     

  • At 16/10/09 6:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    trsentuh ht bc cite ni...
    hmmm...ad lg ke llki cam yusuf 2???

     

  • At 17/10/09 2:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tp pendek sgt la....

     

  • At 20/10/09 11:06 PG, Anonymous najjah said…

    salam, erm.. best cite nie..
    tp syg.. ringkas sgt..
    pe pun, mmg de dlm dunia nie
    psgn bhgia cmnie..
    congrates writer..
    alhamdulillah,
    hby sy de ciri2 cm tue..
    keep it up.. tq..

     

  • At 20/10/09 5:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...
    bestnyer klu dpt suami yg mcm ni...
    ya allah!!! masih ada ada lgi ke llaki yg cm ni kt dnia ni..
    arap2 dpt la gk suami yg ada ciri2 cm2..

     

  • At 23/10/09 7:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam,adainya suami ku nti brgini baiknya alangkah indahnya hdup ku....tpi mkinkah i2 trjd dlm hdup ku...

     

  • At 23/10/09 11:03 PTG, Anonymous namanama said…

    wah bestnya dapat suami cam 2...tp aku baikkah utk dpt suami cam2?huhu

     

  • At 24/10/09 2:29 PG, Anonymous rissa said…

    cite ni best.. tp wujud ke lelaki yg sbegitu rupe??


    -intan nur marrissa-

     

  • At 25/10/09 5:13 PG, Anonymous sHe said…

    kan bagus lau aku pun dapat suami gitu...
    insyaallah bahagia dunia akhirat

     

  • At 26/10/09 2:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya Allah...
    pnulis myedarkan sy bhw cnta tu bkn terltak pada paras rupa...
    tp agama,
    kcacatan jg x mmbataskan kasih seorang isteri kpd suaminya,
    bgitu mnyentuh prasaan saya,
    thniah kpd writers,
    syukran...
    mumtaz...
    jayyid

     

  • At 26/10/09 3:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada lg ke laki cam tu skrg???

     

  • At 13/12/10 3:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ade lgi ke laki cam ne ? ?
    klaw ade syukur . .

     

  • At 15/12/10 2:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besnye kalu ade hsbnd camni,,
    bhgia idup

     

  • At 3/5/11 5:14 PG, Anonymous teeya said…

    satu dalam seribu kalau ada lagi macam ni
    pendek sangat jalam cerita, anyway keep it up okay :D

     

  • At 1/1/12 8:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya Allah...bertuahnya jadi wanita itu

     

  • At 4/4/14 6:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah,bestnya! nanti nak cari suami yang kuat agamalah...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group