BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, September 12, 2009
Cerpen : Saat Cinta Bersemi
Nama Pena : leixa leez

Bintang-bintang yang berkelipan bagaikan mengerti lara hatiku.Mungkin inilah yang harus ku terima setelah engkau tahu aku hanya ingin mempermainkan perasaanmu. Ya, mungkin inilah akibatnya jika aku meletakkan harga sebuah cinta pada satu pertaruhan. Pertaruhan yang bagaikan membunuhku. Tapi dengarlah isi hatiku dulu sayang, aku amat mencintaimu dan aku tahu aku khilaf kerana lambat menyedari hakikat itu. Masihkah ada peluang untukku membina mahligai kasih denganmu? Andai dapat aku undurkan masa. Akan aku hargai kasih yang tercipta.


"Assalamualaikum Liza, boleh Is duduk kat sini, semua tempat duduk dah penuh. Di sini je yang kosong," jelas Iskandar bersungguh-sungguh. Dia tahu,dirinya hanyalah pelajar biasa jika di bandingkan dengan Liza.

Liza , anak Tan Sri Hashim, merupakan pelajar paling popular di kolej dek kerana perwatakan yang mempesona dan menarik. Ramai lelaki yang ingin mendekatinya tetapi hanya mampu memandang bayangannya.

Hati Iskandar berdetik, "Kalaulah aku mampu memiliki Liza, alangkah indahnya dunia."

"Jap… jap… jap…. Ingat I peduli ke? I yang duduk dulu kat sini. Jadi tempat ni I yang punya la. Ada hati nak duduk kat sini. Sedar la diri tu sikit. Ada hati nak duduk sebelah I" tempelak Liza sinis.

Hati Iskandar tibe-tiba menjadi sayu. Sedih. Dirinya di herdik sedangkan niatnya hanya ikhlas.

"Maaf Liza, Is sedar diri Is siapa jika dibandingkan dengan Liza" tutur Iskandar lemah sebelum melangkah pergi.

"Oit Liza, tak baik ko buat Is macam tu" tegur Sarah.

"Eh, eh, eh… yang ko bela dia tu apasal r. Entah- entah ko ada hati ngan dia tak?" kata Liza sinis.

"Ke situ pulak. Si Shahrul tu aku nak letak mana" soal Sarah seperti tidak puas hati dengan kata-kata yang di tuturkan oleh Liza.

"Janganlah marah, aku mintak maaf k…" pujuk Liza

"Liza, ko tak nak try ke si Iskandar tu. Aku dengar cerita, dia pelajar paling cemerlang kat kolej ni, dan yang paling penting, ramai girls suka kat dia tapi satu pun dia tak layan" kata Sarah bersungguh-sungguh.

"Entah-entah dia tu gay kot?" kata Liza sambil tersenyum.

"Aku pun rasa gitu gak. Hehehe"

"Aik, tadi bukan main lagi promote si Is tu kat aku, sekarang kutuk dia plak"

"Hehehe… tadi tu iklan jap" balas Sarah perlahan.

"Tengok tu, " kata Liza sambil menunjukkan ke arah Shahrul.

"Hai baby, rindu la kat baby" kata Shahrul manja.


"Yuckkkkkkkkkkk….Geli la" rungut Liza.

"Baby, pedulikan apa yang Liza cakap. Liza tu sebenarnya jelous kat kita. Dia kan tak da boy lagi" sindir Shahrul.

Sebenarnya, dalam diam Shahrul meminati Liza, tapi dia tak pernah pun melayan. Untuk menyakitkan hati Liza, Shahrul mendekati Sarah. Namun, usahanya sia-sia. Liza hanya menganggapnya seperti boneka. Ini menimbulkan rasa sakit hati Shahrul terhadap Liza.


"Ewah-ewah, mulut tu jaga sikit, kalau aku nak, petik jari je" kata Liza bangga.

"Ok, kita bertaruh. Kalu ko boleh dapatkan Iskandar dalam masa sebulan aku memang akui ko ni hebat, tapi dengan syaratlah..Ko kena putuskan hubungan kalian depan kita orang, Amacam, setuju, kalau ko berjaya, RM10,000 milik ko? Offer Shahrul


"Deal, tapi ko jangan menyesal dah la. Sarah, kali ni ko jadi saksi kitaorang" kata Liza tegas.

"Tp…"

"No tapi-tapi" kata Shahrul dan Liza serentak.

Sedari tadi, Sarah hanya terlopong mendengar pertaruhan mereka. Dia takut permainan yang dicipta akan menjerat Liza sendiri. Apakan daya, contract already exist between them.



"Apa aku nak buat ni r. aku tak boleh kalah. Kalau tak, jatuh popularity aku" omel Liza sendirian.

Setelah berbagai-bagai cara difikirkan sesuai dalam usaha untuk melaksanakan misinya, akhirnya Liza tersenyum.

"yesssssss… aku dah dapat" kata Liza girang.


Hari yang di tunggu-tunggu telah tiba. Setelah berpuas hati dengan penampilan diri, Liza terus melangkah ke kelas Iskandar. Hatinya berbunga riang. Sudah pasti Iskandar akan jatuh ke pangkuannya. Sesiapa yang melihat dirinya kini, tidak akan ada perkatan TIDAK yang terkeluar dari mulut sesiapapun especially lelaki.


"Fulamakkkkkkkk… cantiknya Liza. Mimpi apa pulak Liza pakai baju kurung hari ni. Hari ni baru hari rabu. Kalau hari jumaat boleh di terima la" tutur Hafiz seperti tidak percaya dengan apa yang dilihatnya kini.

"Mana ada cantiknya, buta ke? Aku tengok macam biasa je" kata Shahrul menafikan kata-kata Hafiz. Dalam hatinya, hanya tuhan sahaja yang tahu betapa cantiknya Liza. Ingin sahaja dipeluk dan dicium Liza sekarang juga.

"Dah.. dah..dah…jom masuk kelas. Dah lambat ni" tegur Shahrul yang tidak menyenangi pandangan Hafiz terhadap Liza sebentar tadi.

"yela.. yela…"



"Assalamualaikum Is. Boleh Liza cakap ngan Is jap" tutur Liza lembut.

"Waalaikummussalam" jawab Iskandar sambil matanya tidak berkelip memandang Liza.

"Is, ada apa yang tak kena dengan Liza ni, sampai Is tengok Liza macam tu?" soal Liza berpura-pura. Dalam hatinya berbunga riang. Iskandar sudah terpaut dengan dirinya.

"Nothing" jawab Iskandar ringkas, menutup kegugupannya di depan Liza.

"Actually, Liza nak minta maaf pasal hari tu. Liza tahu Liza biadap, angkuh dengan Is. Liza dah malukan Is. Liza minta maaf sangat-sangat" tutur Liza perlahan.

"Is yang salah. Is sedar diri Is siapa jika nak dibandingkan dengn Liza"

"A’a… tak nak maafkan Liza la tu" seloroh Liza.

"Is dah lama maafkan Liza" jawab Iskandar perlahan.

"Friend" soal Liza sambil tangannya dihulurkan tanda salam perkenalan

"Friend too, tapi kita tak boleh salam. Bukan mukhrim" tutur Iskandar lembut.

Entah kenapa, tiba-tiba hati Liza berdengup kencang……


Sejak salam perkenalan dihulurkan, hubungan Iskandar dan Liza bagaikan merpati dua sejoli. Ke mana sahaja tempat yang di tuju, mesti bersama-sama.

Keadaan ini menimbulkan perasaan tidak puas hati Shahrul terhadap Iskandar.

"Tak guna punya Iskandar, berani ko rampas Liza dari aku. Ko ingat Liza tu suka ke kat ko…Jagalah ko Liza, kalau aku tak dapat ko, orang lain pun tak akan dapat.." kata Shahrul geram sambil otaknya ligat berfikir. Sejurus selepas itu, tiba-tiba Shahrul tersenyum.

TUT… TUT….TUT…

Deringan telefon mengejutkan Iskandar dari tidur. Dengan perlahan, Iskandar menjawab panggilan telefon walaupun rasa mengantuk masih berbaki dalam dirinya..

"Hello, boleh I cakap dengan Iskandar" kata Shahrul kasar.

"Assalamualaikum, saya sendiri"

Ewah-ewah… nak tunjuk alim la pulak. Boleh jalan la….getus Shahrul geram.

"Eh, aku takde masa la nak layan ko ni.Ingat aku hadap ke nak telefon ko. Aku cuma nak bagitau something je. Mesti ko suka…hahahaha…"

‘Astagfirullah Al-azim"

"Dah..dah..dah…Aku cuma nak bagi tahu ko yang Liza tu sebenarnya hanya main-mainkan ko je. Dia tak pernah serius pun. Actually, Liza dengan aku dah buat pertaruhan. Untuk membuktikan dia tu paling popular, aku cabar dia untuk dapatkan ko dalam masa sebulan. Tak sangka plak aku, tak sampai pun sebulan, ko da cair dengan dia. Hebat ko Liza…Sedarlah diri ko tu Iskandar. Liza tu tak sesuai pun dengan ko. Bagai langit dengan bumi….hahahahahaha……. "

"Engkau ni sapa hah nak buruk-burukkan orang. Aku tak percaya Liza sanggup buat macam tu".

"Hahaha…tak percaya sudah. Aku just nak ingatkan ko je. Kalau ko perlukan bukti, ko ekorilah Liza esok. Setiap kali Liza jumpa aku, dia mesti peluk aku. Bukan setakat peluk, macam-macam lagi aku dan Liza dah buat. Ko lelaki, faham faham je la" ketawa yang ditahan sedari tadi akhirnya meledak..

Serentak dengan itu, talian dimatikan….

Bagaikan belati menusuk jiwa, hati Iskandar tiba-tiba menangis Walaupun perkenalan mereka singkat, Iskandar sudah mencintai Liza seluruh jiwa dan raganya.

"Sampai hati Liza buat Is macam ni" keluh Iskandar sayu.



*************
Kedamaian malam sedikit pun tidak dapat mententeramkan hati Liza yang lara.

"Is, maafkan Liza. Liza tahu Liza salah. Liza takda niat pun nak main-mainkan perasaan Is. I love u very much. And I don’t know why I Love U" rintih Liza pilu.

"Aku harus berterus-terang dengan Is. Aku tak sanggup kehilangan dia. Biarlah Is benci aku lebih baik dia tahu dari mulutku sendiri daripada dia dapat tahu daripada orang lain." Tekad Liza



Entah mengapa, hari ini Liza merasakan ada sesuatu yang tidak kena. Sejak dari tadi, hatinya berdebar-debar.
"Ah, perasaan aku je" kata Liza menafikan perasaannya. Baik aku pergi library.

Pada masa yang sama, Liza terasa dirinya diperhatikan. Hatinya diulit kegusaran.
Dengan langkah tergesa-gesa, Liza segera menuju ke library.

Hatinya tidak putus-putus berdoa agar dirinya dilindungi. Tiba-tiba Liza terasa bahunya di pegang. Liza pantas menoleh.

"Eh Liza, ko ni kenapa?" tegur Shahrul.

"Ya Allah, ko rupanya Shahrul. Aku ingatkan sapa tadi. Apasal ko cari aku ni" soal Liza

"Liza, aku harap ko bersabar lepas dengar berita ni"

Ada apa ni Shahrul. Berita apa ni?" soal Liza bertalu-talu, hatinya mula diulit keresahan.

"Sarah , Liza, Sarah accident" bohong Shahrul.

"Hahaha… padan muka ko Liza. Lepas ni ko tahu la nasib ko."

"Betul ke Shahrul? Sarah kat mana sekarang ni. beritahu aku cepat Shahrul"

Air mata Liza akhirnya tumpah. Dengan spontan, Liza memeluk Shahrul.

Hati Shahrul berbunga riang.
"Yes… akhirnya terlaksana jugak misi aku…hahahaha. Rasakan ko Liza. Sombong sangat dengan aku kan. Ni baru sikit. Jap lagi tahulah nasib ko"… omel Shahrul dalam hati.

Dengan nada yang berpura-pura sedih, Shahrul menunjukan rasa bertanggunggjawabnya terhadap Sarah.
"Aku nak ke hospital sekarang. Mesti sarah perlukan kita. Jom la sekali" pelawa Shahrul sambil tersenyum dalam hati. Akhirnya impian untuk memiliki Liza tercapai.

"Tak dapat dengan cara baik, cara halus pun apa salahnya" desis Shahrul dalam hati.


Dalam masa yang sama, drama yang di buat oleh Shahrul di tonton oleh Iskandar dan Sarah. Selepas melihat kebenaran yang bukan kebenarannya, Iskandar terus melangkah pergi. Namun tidak bagi Sarah. Dia tahu, sebenarnya Shahrul mempunyai niat yang tidak baik terhadap Liza. Sejak beberapa hari yang lalu Sarah dapat mengesan perubahan Shahrul taktala Liza meluahkan perasaannya yang sebenar terhadap Iskandar. Untuk membuktikan semua andaian yang di buat adalah betul, Sarah mengambil keputusa untuk mengekori Shahrul. Dengan kerjasama Hafiz, roommate Shahrul, akhirnya kebenaran terbukti. Walaupun cemburu, tapi demi kawan, dia sanggup ketepikan segala-galanya.


"Shahrul, aku rasa jalan menuju ke hospital kat sana. Ko salah jalan ni. aku takutlah. Sunyi je tempat ni" luah Liza perlahan.


"Jangan banyak songeh boleh????????, Kata nak cepat. Ko ape tahu!!!!!!! Tengking Shahrul.
Liza diulit kegelisahan dengan kelakuan Shahrul.

"Erm….Lagipun kalau ko nak tahu, ini lah jalan short cut menuju ke syurga kita.. Betul tak sayangggggggg.. hahahaha… " kata shahrul sambil ketawa.

Serentak dengan itu, tangan liza ditarik ke semak. Tubuhnya ditolak kasar.

"Apa ni shahrul, ko jangan nak buat yang bukan-bukan, kalu tak…….."

Kalau tak apa???????.. ko nak jerit,…. jeritlah. Hanya kita berdua je kat sini. Tak akan ada seorang pun yang dapat tolong ko… hahahaha"

"Binatang ko shahrul, kenapa ko buat aku macam ni…tolong…tolonglah Shahrul… Jangan layan aku macam ni.." rayu Liza…

"Oooo… baru sekarang ko nak merayu.. too late baby"

(Dengan muka yang menggoda)… "Ala,,,,,sini sayang… janganlah kasar sangat. Nanti abang paksa sayang.. abang dah lama tunggu saat macam ni, berdua dengan baby…Nak sayang baby….abang dah tak sabar nak peluk baby, nak kiss baby…"

Liza hanya mampu menangis. Menangis melihat kelakuan Shahrul yang bagaikan dirasuk. Wajahnya rakus. Mindanya bagaikan dikuasai nafsu yang memuncak. Satu persatu pakaiannya direntap kasar. Tubuh Liza tidah ubah seperti patung yang tidak bernyawa. Dijadikan alat pemuas nafsu hanya semata-mata untuk membalas dendam kerana cintanya ditolak.Hatinya hanya mampu merintih… "Ya Allah….hinakah diriku Ya Allah??????? Aku mohon Ya Allah…Engkau selamatkan aku"

"Binatang ko Shahrul" sergah Sarah tiba-tiba. Segala kekuatan dikumpul.
Serentak dengan itu. Tubuh Shahrul di tikam berkali-kali. Kelakuan Sarah bagaikan bukan dirinya sendiri. Api kemarahan mula menguasai dirinya.

"Liza, maafkan aku.. aku lambat" tutur Sarah kesal. Kalaulah dia cepat, semuanya masih dapat diselamatkan. Harga diri Liza dapat dipertahankan.

"Aku dah kotor Sarah…Tak kan ada lelaki yang dapat terima aku.. aku hina.. Sarah" rintih Liza perlahan…
"Ko tak salah.. bukan salah ko…".pujuk Sarah lembut.


"Aku tak sanggup nak hidup Sarah, aku malu"

"Dah..dah..jangan cakap lagi Liza. Yang pasti sekarang, kita buat laporan polis." Kata Sarah lembut. Hatinya menangis melihat penderitaan yang ditanggung Liza.

"Aku akan bersama ko Liza, tak kira susah mahupun senang. Ko kawan aku" detik hati Sarah.


Sebelum melangkah pergi, Liza sempat menoleh ke arah Shahrul yang kaku. Hatinya menjerit "Aku tak akan lupakan muka perosak macam ko, shahrulllll"




Selepas seminggu kejadian hitam yang menimpa Liza, akahirnya Liza mengambil keputusan untuk berhijrah ke Sydney.

"Sarah, lusa aku akan berangkat ke rumah atuk" kata Liza sambil tersenyum paksa.

"Betul ke apa yang ko buat ni Liza" soal Sarah.

"Aku buntu Sarah. Lagipun dah tak ada gunanya aku kat sini. Semuanya hancur. Iskandar dah tinggalkan aku Dia dah tahu aku hanya permainkan dia. Mungkin inilah balasannya kan, " tutur Liza lemah.

"Liza, aku tahu, ko cintakan dia kan"

"Cinta!!!!!!!, dah tak ada gunanya. Aku sedar, aku tak layak untuk mana-mana lelaki. Aku jijik" keluh Liza perlahan.

Sarah hanya mampu berdoa. Kalau itulah keputusan Liza, dia akur walaupun sukar untuk melepaskan kawannya pergi. Kalaulah masa dapat di undur……
*****
"Sarah, aku haus la. Aku nak beli air jap. Ko tolong jaga barang aku’ pinta Liza.
"Ko ni kan, ngada-ngada betul, cepat la sikit, flight ko jap lagi kan?" soal Sarah.
"Ye lah mak cik" kata Liza sambil tersenyum manja.
Hati Sarah gembira melihat perubahan Liza. Mungkin inilah yang terbaik… Dan…

"Akak..akak.. ada surat untuk kakak" kata seorang budak perempuan sambil tangannya menghulurkan sampul biru kepadanya.

Belum sempat Liza bertanya dari siapa, budak perempuan yang menegurnya pantas belari menuju ke arah seseorang…

"Budak.. budak…." Omel Liza perlahan.

"Erm.. apa agaknya, ada lagi orang yang masih hantar surat zaman sekarang ni. kalau yer pun, bagilah email ke, sms ke, telefon ke" bebel Liza sendirian. Sebenarnya, entah kenapa hatinya terusik taktala melihat surat tersebut.

"Baik aku buka sekarang, kalau tak tentu kecoh kalau Sarah dapat tahu" omel hatinya.


"Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah kalah jika kamu masih mampu melakukan. Jangan sesekali kamu menafikan cinta yang masih bersemi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan jika mencintai seseorang dalam diam.

Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.

Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan.

Permulaan cinta adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan di dalam dirinya.

Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak. Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka. Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah merindu dan cemburu."


Yang tulus ikhlas mencintaimu


ISKANDAR



Seusai membaca kandungan yang dicoretkan, air mata liza mengalir. Masihkah ada cinta untuk aku Is. Hatinya berbicara.

Hati Liza berdebar-debar taktala Iskandar muncul di hadapannya.

"Sampai hati Liza nak tinggalkan Is. Liza tak sayang Is ke?" soal Iskandar sayu.

"Tapi…."


"Tak ada tapi-tapi… ingat Is kejam sangat ke? Kalaulah Sarah tak ceritakan hal yng sebenarnya, mungkin Is akan menyesal seumur hidup. Is sanggup terima Liza seadanya asalkan Liza cintakan Is setulus hati Liza. I love U so much" luah Iskandar lembut.
Sinar keikhlasan terpancar di mata Iskandar taktala Iskandar menuturkan isi hatinya.

Belum sempat Liza berkata-kata, Iskandar lantas memeluk liza lembut sambil bibirnya tidak putus-putus membisikkan khalimah cinta di telinga Liza. Walaupun perlahan, ianya amat bermakna buat Liza.

"Hmmm…hmmmm… seronoknya dia berrmadu kasih di tengah-tengah khalayak ni. kalau ya pun dah tak sabar, tunggulah selamat dulu" seloroh Sarah perlahan.

Biarlah..jelous ke????" kata Liza spontan lantas memeluk Sarah.
"Thanks Sarah" tutur Liza lembut

"Welcome. Apa yang Sarah nak adalah melihat Liza bahagia. Tak akan ada lagi air mata dalam hidup Liza"
"Is, aku nak ko janji dengan aku, ko akan jaga Liza macam ko sayangkan diri ko sendiri. Cintailah dia apa adanya" pesan Sarah.

"Aku janji Sarah. Aku akan mencintai Liza seumur hidup aku. Tak ada wanita lain yang bertakhta di hati aku selain Liza" ikrar Iskandar.

"Dah..dah..dah…Liza.. aku rasa waktu ko naik pesawat da sampai.. apa tunggu lagi.. nak aku tolong angkatkan barang?" Kata Sarah seakan-akan memperli….

"Erm….. tak jadi la aku berangkat.. nanti boy aku ko kebas lak kalu aku takde" seloroh Liza sambil mencubit pipi Sarah

"Wait..wait… mmmmmm… tapi apa salahnya bermadu kan. Lelaki sekarang kan makin kurang. Nanti ramai pulak andartu." Sampuk Iskandar spontan.

"Iskandarrrrrr"

Serentak dengan itu, Liza dan Sarah meledakkan ketawa masing-masing. Masing-masing memanjatkan kesyukuran di atas kebahagian yang mereka miliki.

"Thanks Sarah, aku harap ko akan temui kebahagian yang ko impikan. Dan ini janji aku, aku akan hargai persahabatan kita sampai akhir hayat aku…" detik hati Liza perlahan.

***********************
posted by Penulisan2u @ 3:11 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
47 Comments:
  • At 13/9/09 9:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jahat betul la si shahrul tu.. orang nama sharul ni memang jahat la kut.. hahaha.. anti betul la ak ngan orang name shahrul ni.. whar ever ak teramat amat la suka ngan mamat yang nama iskandar ni.. he3.. selama ni mana ader kita nengok orang jahat y gna nama is kan.. iskandar i love it..
    keep writing..
    like it..
    -fara-

     

  • At 13/9/09 2:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...
    good jop writer...
    suka ngan iskandar...
    mana nk cri llaki cm dia skrg...
    huhu

     

  • At 13/9/09 2:36 PTG, Blogger nhidayah said…

    x sume la y bnma shahrul ni jht.adik aku nme shahrul jgk..baik..mmg aku salute la kt die.bkn sbb die adk aku,tp sbb die adalh shahrul..tntg cite ni,ermm nice story..bruntung kn kalau rmai lelaki y mcm is 2..x de la pmpuan hdp mrana.tp jln cite y first2 2 mcm dlm cite syurga cinta.btruh utk dptkn sesorg..nway congrate to the writer.cite y agk menarik.

     

  • At 13/9/09 4:43 PTG, Anonymous village_gurl89@yahoo.com said…

    hahaha..korang ni..sal nme pon ad anti2 ek..pape pon..writer,gud luck. tp hrpnye x yh la wt adegan pluk mmeluk sgale...wt cter yg berunsurkn islamik...bnyk ag pngjaran yg bleh kte amk...

     

  • At 14/9/09 11:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh peluk ke belum kawen g?
    heran lak ek...
    pe2 pn bes gak citer ni g pun ramai lah kapel skg bpeluk2 bahkan lbh dr tu kat khlayak ramai

     

  • At 14/9/09 2:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni cm tlebih jiwang jer..huhu..
    tp bley la kot..hehe ada ke org cm is 2 zmn skang ni??
    bertuahnya liza dpt is.._niesa dais=p_

     

  • At 14/9/09 2:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klaka r minah ni..
    oi hagedik..da wt si is 2 alim le plak kasik die pluk2...
    agak2 r ckit...
    wakakaka...
    anyway, ayat glr jiwang..
    pengalaman sdiri ke ayat jiwang sume 2??
    rasenye ye....
    kire luahan prasaan r ni eh??hahahaha

    dak kcik comel..

     

  • At 14/9/09 2:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni mmg kes gtal pnye budak..ish2..insaf r buln2 posa ni..
    liza..liza...jgn r gtal sgt wei...
    xpe2 trus kn usaha anda yg mmg gtal ni
    haha

    madascoot

     

  • At 14/9/09 2:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gler siottt jiwang!! gler2 jiwang dooo...haha...ni ko nyer impian kew?? haha x bek tau umt islm bkn muhrim pluk2..dosa dooo...c manis

     

  • At 14/9/09 2:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaa...hagedik2...mengape bgitu..sjk ble jd jiwang ni liza oii..
    adoiyai..
    k la..slamat la mnulis ag..

    teke la sndri:>

     

  • At 14/9/09 2:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaa...manis...pengaruh bohsia sguh...
    agak2 r doh...
    bikin wa pns r lu beb!!
    wakakaka

     

  • At 14/9/09 2:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lupe..pesanan diatas tuk c manis from dak kcik comel..

     

  • At 14/9/09 2:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..lek r..kecoh dooo...da dok lam econ pn pns gk ke??

     

  • At 14/9/09 3:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xpe...
    cbe yg terbaik lg k...
    gud luck..


    saba..

     

  • At 14/9/09 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pns la beb..
    wa xle thn ayat jiwang gini..
    bikin wa lg pns doh...

     

  • At 14/9/09 3:13 PTG, Blogger ~aquartakus~ said…

    WAHAI DAK2 SKALIAN..
    NI TEMPAT MNULIS N SHARE IDEA, BUKAN TMPAT BERBALAS KOMEN.. APELA..
    SIAN PUAN SORG2 JE KAT DEPAN..ISH
    >artakus_cool<

     

  • At 14/9/09 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erk??? tikus??
    haha..
    da..da..tikus..dok diam2....
    g blaja wt database 2...

    kekekeke....dak kcik comel xpe...haha

     

  • At 14/9/09 3:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SALAM....
    MAAF...
    X PERASAN WATAK ISKANDAR SUNGGUH SENSITIF...
    THANKS SEBAB KOMEN...
    SY AKAN CUBA YANG TERBAIK LAGI....

    ....LEIXA LEEZ...

     

  • At 14/9/09 3:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wuyooooo..jiwang doe..hahaha..
    liza2..isk2..sjk ble jd jwang ey..ngeh3~!!!
    is tu td bkn men alim xmo salam..
    last2 siap pluk ag ng liza..haha
    -syuda comey

     

  • At 14/9/09 3:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    artakus itoo koya..haha

     

  • At 14/9/09 9:39 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    kpd penulis...
    citer ni to me, sgt menarik!
    cuma klu diolah, dikembangkn lg jln citer..
    boleh dibuat novel.x semestinya nama tu melambangkn keperibadian seseorg kn..apepun kpd penulis..jgn amik peduli, komen2 di atas..jdkan sbg semangat utk terus menulis.chayok!!

     

  • At 15/9/09 8:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Aku rasa citer ni mcam togik ckit. Ada ala-ala citer hindustan g2.. Yang aku tak tahan c iskandar tu time mula-mula kenal tak leh salam-salam kata bukan muhrim last2 peluk pulak, lagi teruk dari salam. Masa tu dah muhrim ke yang boleh peluk2 tu??

     

  • At 15/9/09 11:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..cik bidadari cinte...
    nme 2 mmg mlambangkn keperibadian die pn..
    hahaha..
    minah ni mmg jiwang karat...
    time wt ctr ni, die nga bahagia dilamun cinte same jacko...
    wakakaka..imaginasi terlbh ckit...
    tp xde r smpi x logik..
    tpu tul r...
    silap ckit jek pat pluk 2...

    dak kcik comel..

     

  • At 15/9/09 6:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....
    sekali lagi...
    sory sangat2....
    bukan semua manusia sempurnakan...
    setiap kelebihan, pasti ada kekurangan di sebaliknyakan....

     

  • At 15/9/09 6:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ....LEIXA LEEZ...

     

  • At 15/9/09 6:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm...

    jlan cter nie mnrik dan snang dfhami...

    apesal yg last 2 iskandar bley

    pluk liza sdgkan yf frst 2 kta

    bkn mhrim???

    kna ttikbratkn jgk psal snstiviti

    agma nie...

    ape2 p0n

    nice crpen...

    g00d luck

    =p

     

  • At 15/9/09 11:21 PTG, Blogger apLe dE gadiZ said…

    Gile rakus si shahrul tuh...

     

  • At 16/9/09 6:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    main peluk2 lak.... bkan ke watak iskandar tu alim..ish2... hahha

     

  • At 17/9/09 2:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang sakit bile menyembunyikan perasaan cinta dalam hati..
    bdw, betul cakap komen2 kat ats..name tu xmelambangkan keperibadian..nsib baik xletak name same mcm cerpen2 before this..tp watak tu je la..liza tu pelik gak..shahrul tu memang teruk..iskandar tu pun mentg2 da tau status si liza tu..ley lak die pun nk try,.kan sme je tu-lelaki.. si sara tu xkne tgkap ke even bunuh bg mempertahankan kawan/diri ?mesti bnyk prosedur polis..
    so penulis..wat kajian dulu ea..kembangkan plot baik2..
    well..gud job..
    aku ni pun hny tau komen..xberani nk anta cerpen sndri lg..huhu..
    -freesia_aya-

     

  • At 17/9/09 4:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala....
    peluk je pn..
    bkn nye ape pn..
    open skit la girlz...
    u cri name ickandar kan??
    im here!!!
    huhuuhu

     

  • At 17/9/09 4:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ee...truk tol prngai shahrul ni..
    liza pn satu, kalo xska,
    jgn la smpai bt org trsa hati..
    llaki ni ego..
    pape pn..cite ni best..
    hepi ending..

     

  • At 17/9/09 11:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    starting cta ni ala2 cm cta syurga cnta la..
    juz yg bzanya gurl yg nk mainkn boy...
    lam syrga cnta,boy yg nk mainkn gurl..
    tp ending dia len la...
    nway bez cta nyh..
    keep it up...

     

  • At 22/9/09 9:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte best....klimaks pon best.....tp as a muslimah....kurangkn lar adegan peluk2 2 kecuali diorang da kahwin......don't be sad....take it as a comment 2 improve more......k.....daaaa....salam....

     

  • At 25/9/09 3:05 PTG, Blogger Sirah@Cyrah said…

    hmm...pelik?atau sebenarnya xhati2? mula2 iskandar xnak salam sebab bukan muhrim...tp kat airport blh pulak peluk??hati2 tau...well, good luck...

     

  • At 2/10/09 4:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Assalamualaikum..

    citer dh best tp kne hti2 dlm olahan citer 2..
    papepun truskan wt citer2 yg best..

    -dzilda-

     

  • At 10/10/09 12:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mm, patutny kalo guna nama islam dlm crite chenta2 ni, biarla bpada2, smpi tunjukkan dalam islam ni kita bley bpeluk2 b4 kawen or ada ikatan yg sah even mmg xde istilah kapel dlm agama ni..huhu..
    nyway, i enjoy reading diz story..ehe..keep a gud work

     

  • At 12/10/09 4:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BOLEY R..AYAT SURAT IS 2 BES...

     

  • At 17/10/09 10:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen ini biasa sangat,
    pembaca boleh tahu apa ending dan klimark seterusnya...so cuba lagi ae

     

  • At 20/10/09 11:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte nie bez...
    yg xsyokny mse salam p'knln xnk lak salam..
    knon2ny bkn muhrim... alim la sgt kn...
    last2 part ley plak peluk...

     

  • At 21/10/09 1:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala..xpyhla nak komen2 part peluk2 2 sdgkan kita semua tahu semua remaja kat cni x pentingkan pegangan.kan.anyways story 2 best pi memang mcm byk part tergantung anyways gud try...

     

  • At 28/10/09 1:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sbb xnak pduli sal peluk2 tanpa ikatan yg sah la remaja jd liar..x reti nak jg diri.. tau la duk tgh hangat bercinta tp jgn lah sampai rase dunia ni korang yg punya..berbalik kpd penulis cter ni..anda ada idea yg baek tp hope pasni anda lebih peka dgn character yg dibawa oleh main character..good job..congrates..

     

  • At 2/11/09 8:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aik....salam x belh...tp peluk bleh plak...huhuhu..mcm2 la...

     

  • At 15/12/09 8:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer citer ney...iskandar tu mesti encemkan.....jahat btul shahrul tu...mntak2 lah dijauhkan dari lelaki mcm tu...seram siuuut...

     

  • At 21/4/10 1:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite dia walaupun singkt...ayat2 tu paling menarik mcm nak ambik bg kat boy sy je...blh x??

     

  • At 4/8/10 12:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ee...jhatnye si shahrul 2.. kejam2..
    best la cite ni..
    tp aku heran ckit la..awal2 iskandar 2 kte xleh salam, tp
    pluk2 leh lak..musykil2....

     

  • At 12/10/10 10:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ni ok..
    hope penulis lbh peka dengan sensitiviti agama islam
    pape pn
    truskan usaha

     

  • At 14/1/13 1:24 PG, Anonymous anid said…

    Hmm boleh laa...best la gak

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group