BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, September 12, 2009
Cerpen : Lost
Nama Pena : dee_prEz

13 februari 2009,


Chax memandang riben putih yang terbuai-buai lembut ditiup angin yang lembut. Perlahan-lahan dia memandang padanya...
Blaus putih yang dihiasi reben putih, kasut putih jenama vincci, selendang putih di lehernya yang jinjang.. Serba putih.. Putih yang suci dan bersih, seperti gadis yang memakainya..
Bibir yang merah mekar itu menguntumkan senyuman padanya membuatkan seketika Chax tergamam. Gadis yang suci itu mengalihkan pandanganya pada laut yang membiru. dia menguis ke tepi rambut hitam panjangnya yang menerpa ke wajah bujur sirehnya saat angin laut meniup kencang.
Bidadari yang begitu sempurna.. itu yang terlintas di benak fikiran Chax. Mereka berdua membisu. Dan fikiran Chax melayang pada kali pertama dia berjumpa dengan bidadari ini.
" jangan jatuh cinta pada saya." Kata gadis itu sambil tersenyum. Wajahnya begitu ceria. Wajahnya yang putih seakan salji itu memukau Chax.
Chax tersentak dan mengalihkan pandangannya yang sejak tadi menatapnya. Dia senyum sinis.
" kenapa laks.. awak ingat saya ..."
" nanti awak akan terluka." Dia memintas kata-kata Chax. Gadis berpakaian blaus putih itu merenung jauh seolah-olah sedang mengenangkan sesuatu...
Kemudian dia tiba-tiba bangun.
" seronok dapat berjumpa awak ; > " dia berkata dengan riang kemudian beredar keluar dari tempat itu. Chax hanya memandang gadis itu sehingga bayangnya hilang dari pandangannya.
" sunyi..." tidak tahu kenapa di sebalik senyuman dan keceriaannya, Chax dapat merasakan satu kesunyian dalam matanya.
Bidadari itu menangis.
Chax tersentak dari lamunannya.
Kenapalah dia terkenangkan hal 2bulan dulu tu? Apa yang cuba diingatinya? Kata-kata itu atau kesunyian itu?
" Saya sukakan bunyi ombak dan angin ini... "
" yeker ker?" tanya Chax.
" kalau awak pejamkan mata... Awak akan dengar ia berbisik.."" katanya gembira seolah-olah kanak-kanak yang mendapat permainan baru. Chax senyum...
Dia memejam matanya, cuba mendengar bisikan itu...

-------------------------

13 December 2008


Tap, tap, tap...
Bunyi keyboard mengisi kekosongan dalam bilik yang dipenuhi dengan buku-buku. Seorang perempuan berkaca mata dalam usia 30 an sibuk menatap komputer ribanya, tidak mengendahkan Chax yang memerhatikannya.
Chax mengambil sebuah fail biru yang berada di atas meja yang bersepah dengan fail-fail yang bertimbun.
" Fista." Nama itu tertulis pada cover depan fail yang tebal itu. Chax menyelaknya perlahan. Jantungnya berdebar-debar.

--------------------------
14 Februari 2009

Tam..Tam!!
Chax mengetuk pintu bilik apartment 303 itu sekuat hatinya. Ia masih gagal dibuka.
Buka! Buka! Buka pintu ini!!
Hatinya menjerit cemas...
Chax menendang pintu itu.. Dia nak pecah masuk! Kali ini dia perlu masuk!!
Dam! Dam!! Dam!!
Tangannya luka kecl dan berdarah..
Tapi ianya tidak sakit...
Ianya tak sakit langsung...
Chax cuma hendak masuk... Dia perlu masuk..

--------------------------
13 December 2008

Fail itu ditutupnya perlahan.
" dah habis baca?" tanya perempuan itu pada Chax.. Bayangan gadis yang tersenyum tadi kembali mengamit fikirannya. Fista... Itu namanya..
" Ianya kes yang sukar.. "
" saya akan cuba. " kata Chax yakin. Dia bergerak hendak keluar dari bilik itu.
" Chax..."
Dia menoleh.
" Jangan jatuh cinta dengannya."
Chax ketawa. Kenapa semua orang ingat dia akan jatuh cinta dengan perempuan tu?
Gile apa? Dia takkan jatuh cinta.. Lagipun ini projek dia. Projek yang memastikan dia dapat graduate dari medical school. Pelik betul supervisor nya ini.
Dia keluar.

---------------------------

Prak!! Pintu itu terbuka. Tombol kuncinya tertanggal. Chax berlari masuk dengan cemas...
Dia langsung tak ambil kisah dengan keadaan bilik yang pelik itu.. Setiap cermin di bilik itu di tutupi dengan kain putih. Perabotnya serba putih, begitu juga lantainya, Putih seperti salju..
Seperti melangkah ke dunia salji.. Putih.. sangat putih... sesiapa yang masuk pada kali pertama sepatutnya akan tergamam dengan suasana ini. Ianya begitu putih... dan kosong...
Langkah Chax makin laju.
Bilik tidur dimasukinya perlahan.
Tangannya terasa sejuk saat melihat titisan merah pada lantai yang putih itu. Merah pekat dan terang. Seolah-olah darah merah yang jatuh ke atas salji. Dan ianya sememangnya darah.
Serpihan kaca cermin bertaburan..
Kapas-kapas bantal bertaburan di lantai.
Chax mengekori titisan darah yang semakin banyak itu..
Di penjuru katil, Fista duduk mencangkung memeluk dirinya. Kakinya luka-luka terkena serpihan kaca. Dan keadaan yang paling nyata, darah merah yang tak henti-henti mengalir dari luka pada kedua-dua lengannya. Membasahi baju tidurnya yang putih...
Chax mendekati Fista.. Dia menyelak rambut panjang Fista yang menutupi wajahnya. .. air mata Fista diusapnya lembut.
Dia mengoyakkan cadar katil dan membalut luka Frista.
" Maaf.. saya benci diri saya." Kata Fista menangis. ..
Chax memandang Frista.
" Saya dah cuba.. Tapi,, " Fista memandang serpihan kaca cermin yang berderai di lantai.
" Ianya buruk..."
Chax memeluk Fista...Dia dah tak sanggup lagi melihat keadaan Fista... Kesedihan itu, tangisan itu... Dia ingin sentiasa di sisi Fista. Mengembalikan senyuman Fista.. Menghilangkan kesunyian dalam mata bidadari ini..
Dia nak menghadapi kesukaran ini bersama-sama Fista...
Dia...
"Chax menanggalkan perlahan selendang putih di leher Fista. Dan saat Fista cuba menepisnya, dia memegang tangan halus itu dengan lembut.
" Saya cintakan awak..."
Fista tergamam...
Chax menyentuh parut kelaran pada leher Fista. ..
" Saya dah jatuh cinta pada awk... Sepenuhnya..." bisiknya perlahan. Parut di leher Fista dikucupnya lembut..
"Sepenuhnya....."
Di langit... seakan-akan kelihatan sayap bidadari terjatuh dari langit..
----------------------------

13 Januari 2008

" Enough Chax... "
Chax mendiamkan diri.. Dah terlalu over ke dia hari nie..
" Dia tu.. dia nie... Kau banyak bercakap tentang dia kan?"
Chax sengih.
" She's perfect.. Nice, beutiful.. cheer jer selalu..."
Zack menatap gambar Fista. Gadis itu memang betul-betul cantik.. Sesiapapun akan jatuh cinta denga gadis secantik bidadari ini.. Cuma...
" Dia macam budak kecik. Ada satu hari itu, dia lepaskan sebuah botol kecil berisi segulung kertas tertulis hajatnya ke laut... she believe all that things.. taik bintang, origami burung, kapal kertas... "
" So cute.."
" Yerp..." kata Chax sambil tersenyum.
" She love ribbons.. takde satu haripun dia tak pakai ribbon. She loves blue color, because it reminds her of the sea.. She hates white, tapi peliknya dia slalu pakai baju putih.. Strange but unique.. cute"
" chax.."
" huh?"
" kau dah berubah..."
Chax memandang Zack, pelik. Berubah...
" it's good.. coz ko macam ' zombi' jer before this.. Tak banyak cakap, tak slalu senyum... serius jer.... She changes u dude... U look more alive."
Chax sengih.
" u know.. i heard love can change people."
Chax membisu. Pelik betul.. Love ler.. apa-apa da...Takkan ler dia akan jatuh cinta dengan patient dia sendiri? Lagipun... lagipun...
" does she change?" tanya Zaclk serentak bayangan kesunyian dalam mata Frista masih kekal setiap kali Chax berjumpa dengannya. Frista masih lagi menyembunyikan banyak benda darinya. Kadang-kadang, Chax memerhatikan Fista dari jauh dan dia melihat gadis itu begitu muram..Wajahnya begitu sepi...
Bengang betul Chax melihat keadaan macam tu... Dia betul-betul benci melihat keadaan itu..
Dia nak sentiasa melihat Fista tersenyum, ketawa, bergurau...
Chax mengeluarkan fail biru itu.
" tapi, she's trying hard... "
Zack menepuk bahu Chax.
" kemurungan satu perkara yang sukar dirawat Chax." Kalau kau suka kat dia, ia akan menyakitkan kau."
Chax tergamam mendengar nasihat Zack itu. Sakit?

Fail satu..
Pesakit mempunyai simptom kemurungan yang kronik. Disebabkan kenangan masa zaman kecilnya. Pesakit mempunyai pengalaman didera secara mentali dan fizikal oleh ibunya. Pada usia 12 tahun, pesakit cuba dibunuh oleh ibunya sendiri. Pesakit dikelar leher tetapi di selamatkan oleh jiran.
Menurut rekod, ibu pesakit mempunyai masalah mental yang kronik dan disebabkan menjadi ibu tunggal, dan tiada rawatan, keadaan mental ibu pesakit semakin teruk. Pesakit selalu dikritik dengan cacian dah hinaan mengenai fizikal dirinya membuatkan dia membesar dengan perasaan rendah diri yang keterlaluan.
Simptom awal tidak dapat dilihat kerana pesakit mempunyai personaliti yang ceria bagi melindungi dirinya yang dihantui masa silam. Kemungkinan didiagnosis dengan split personaliti adalah tinggi.
Status sosial pesakit adalah rendah. Tiada kawan, tiada keyakinan diri, malu dengan keadaan fizikal menyebabkan apa-apa yang membalikkan reflection dirinya boleh menyebabkan pesakit kemurungan. Kemurungan melanda apabila pesakit berseorangan selalunya di rumah..
Cubaan bunuh diri adalah tinggi.
Cubaan bunuh diri : 12 kali

p/s : Pesakit perlukan meningkatkan keyakinan dirinya dengan merasakan hidupnya adalah penting.

Fail 2 :
Senarai ubat preskipsi yang diambil dalam bulan ini...

Chax menutup fail biru Fista.
------------------

12 December 2008

" Saya tak sangka kali nie student saya lelaki... ok, saya taknak buang masa sebab awakpun sangat pandai, bakal doktor semuanya..saya ada 3 kes..."
" maaf dr. Gadis berbaju putih kat luar tadi... Dia pesakit dr?"
Dr perempuan berkaca mata itu memandang Chax.
" Kenapa?"
" saya nak kes dia." Kata Chax. Zack terkejut. Giler per kawan dia nie.. Hari first dah berani mintak bukan-bukan.
" Dia tak termasuk dalam 3 kes saya..."
" Saya tahu dr. Saya berminat nak tahu kes itu..."
Dr mengetap bibirnya.
" Dia cantik.. kalau nak mengatal ini bukan tempatnya...KhaiRul Arrysal bin Haji Oshnan." Kata dr. Tegas. Chax mendiamkan diri.. Dr meneruskan penjelasannya dan selepas itu mengarahkan student final year pyhsocology medical itu bersurai.
" Khairul... tunggu sekejap."
Chax mengangguk.
" Kenapa awak nak kes dia?'
Chax mendiamkan diri. Teragak-agak untuk memberi jawapannya.
" Saya Cuma nak tahu.. "
" Matanya begitu sunyi.."
Dr. Terkedu. Alasan apa nie?
" like a lost angel.."
Dr terdiam.. Lost Angel?
Tapi bila difikirkan, Fista memang macam bidadari yang membawa keceriaan pada semua orang. Fista dah menjadi pesakitnya sejak dari usia 13 tahun.. dan dia sendiri melihat bagaimana Fista membesar. Senyumannya, tawanya dan pemikirannya yang unik membuatkan semua orang disisinya berubah. .. Fista melihat dunia dengan pemikirannya sendiri, dia sentiasa membuatkan orang di sisinya menghargai hidup dan dunia ini... Sentiasa ingin hidup
Tapi, walau sekuat mana dia cuba membantu Fista... Fista tak dapat menghargai hidupnya sendiri.. Dia tahu Fista mencuba dan mencuba, tetapi.. kemurungan -ianya terlalu sukar...
" saya benci lihat kesunyian di sebalik senyumannya."
Dr memandang Chax yang merenungnya tajam. Mungkin.....

------------------

13 April 2009

Chax menanggalkan kain putih yang menutupi satu-satunya cermin di kamar tidur itu. .. Dia menarik lembut Fista ke sisinya.
" Sedia?"
Fista mengangguk perlahan.. Kemudian berdiri mengadap cermin. Dia memerhatikan insan di depannya ini.. Bibir itu, rambut itu, mata itu... Semuanya miliknya? Sekian lama dia menyembunyikan bayang-bayangnya- kini ia berada di depan matanya.. ianya... ianya... matanya berair...
Chax mendakap mesra Fista dari belakang.
" Awak sangat cantik..." bisik Chax, mengucupi pipi lembut Fista.
Fista menangis...
" Hey.. kenapa nie? "
Fista megesat air matanya.. Dia senyum dalam tangis.
" Saya cintakan awak...Sangat.. sangat..." kata Chax. Dia mengucup cincin tunang di jari manis Fista dengn penuh kasih sayang.
Fista mengangguk...
" Dahlah.. jom kita turun bawah.. Semua orang dah tak sabar nak jumpa tunang saya yang cantik ini..."
Chax menghulur tangannya.
" Kalau awak takut.. Pegang tangan saya... Jangan lepaskan.."
Fista menyambutnya.. dan mereka bersama-sama turun ke tingkat bawah.. Genggaman tangan Fista semakin kuat dan Chax hanya tersenyum.
" Jangan takut.. sayap awak takkan patah." Bisiknya..

-------------------------

13 Mei 2009

" Semuanya perfect bagi kau kan? Fista pun ok dah skrang?"
" yerp... Dia start join reading group every Tuesday. Parti pun dia pergi dengan aku.. I think dia dah improve.. Dia dah tak less confidents.."
" and..."
Chax sengih..
" and dia akan jadi sepenuhnya milik aku bulan June nie... Ko jangan tak datang pulak."
" iya.. aku mesti datang majlis perkahwinan kau tu.. Kat bot mewah kan? Apsal ko pilih bot mewah tu yer?'
" Aku nak biarkan laut berbisik tahniah padanya."
" Huh?"
Chax sengih, malas nak explain lebih-lebih. Zack ni bukan betul pun...Biarlah ini jadi rahsianya sahaja.
" dahlah mr. Romantic.. aku nak balik office.. petang nie ko nak jumpa patient ko kan? "

------------------------

25 Mei 2009

" so, camner angel sayang ni?" Ok hari nie?"
" so-so..."
" so-so? Tell me.."
" Nuttin much... Amanda buat kek strawbery tapi tak jadi.. lepas tu kiteroang pergi shopping kat Ampang. .. dan... saya beli nie cantik tak?" Fista menunjukkan anting-anting bidadari putih pada Chax.
" Tak cantik... Bidadari nie lagi.... cantik.." kata Chax mencuit pipi Fista.
Fista ketawa manja.
" tadi... Adik awk datang. Kyra kan nama dia?"
" oh yeker? Dia buat per?"
Fista menuju ke meja soleknya. Di a memakai anting-anting baru itu.
" Takde apa-apa.. just tanya pasal hal majlis kahwin tu jer.. Baju per nak pakai, sapa yang dijemput... ocassion dia... everything.."
" oh... lagi? Dia ada cakap apa-apa?"
Fista diam sekejap..
" Bukan awak ada meeting ke petang ni kat hospital?"
Chax melihat jam tangannya. Alamak, dah nak kul 4 petang...
" man... lupalak saya... K la... nanti malam nie kiter gi dinner...saya jemput awak.."
" ehmm..."

Chax mengucup pipi Fista.
" Chax!" panggil Fista saat Chax baru nak melangkah keluar dari bilik itu.
Chax menoleh.

" lost angel can't stay too long on earth.." kata Fista.

----------------------
30 mei 2009

" saya tak dapat kuar malam nie.. Amanda tiba-tiba gaduh dengan boyfrens dia.. SO dia sangat-sangat perlukan saya malam nie... Sorry.."
" awak betul-betul nak teman dia ker? Dah lama awak tak jumpa saya tau... "
" hehe.. ngindu ker?"
" mestilah! "
" oklar... nanti saya call awak balik bye.."
" Bye angel."
Chax mematikan hpnya. Dr. Kamariah hanya memandangnya.
" Amboi.. nak kahwin tak beritahu saya..."
" Sebab dr pergi ke Canada sejak bulan februari dulu.. Satu berita pun takde.. Ilek.!"
Dr. Kamariah ketawa.
" Ok, salah saya... Sory k.. SO, after saya pergi, camner Dr. Nathan in charge awak.. hmm.. not bad. Awak grade on time."
" Aik? See the leg la dr... "
Mereka berdua ketawa.
" So... talk about u first.. u look happy..Who this lucky girl u goin to marry.?" Come on tell me..."
"Fista."
Dr. Kamariah terdiam..
" Fista?"
" yerp... "
"so how's she?"
" good.. dia dah ovecome depressionnya. Dia ada join reading group every Tuesday, ada seorang kawan baik Amanda yang dia jumpa di group tu.. Amanda... She's nice.. sweet... i already met her.. so she not just imaginary frens"
" Chax, are u serious... depression is hard to overcome.. Anything can trigger back..."
" she did it, dr! She overcome it!"
" tapi case dia lain Chax.. saya yang jaga kes dia dari kecil. Dia look fine, but she keeps .. keeps falling back..."
" maksud dr, dia tak layak dicintai ker? Saya cintakan dia dr... no matter wut.. kalau dia belum overcome pun, saya akan di sisinya... Saya dan dia akan overcome kemurungan nie sesama.."
" bukan itu yang saya risaukan?"
Dr Kamariah memandang serius Chax.
" Saya risau awk Chax. Love can break people so much.. with her... it's unbearable."

----------------------


1 3 June 2009, 6 ptg

Chax melihat semua tetamu yang hadir. Semuanya berpakaian serba putih. Begitu juga suasana di sini... Putih dan suci.. Pelamin yang putih dihiasi dengan kapas-kapas, bunga ros putih, lukisan angel memerhatikan di syiling menambahkan suasana ini. everything is perfect! Ianya seperti berada dalam awan yang putih..
Kapal mewah ini meluncur laju di laut biru.. Dan nyata idea bersanding di atas awan ini, betul- betul mendapat sambutan ramai. Tetamu tak henti-henti memuji suasana yang indah ini..
Ia akan lebih perfect bila sang bidadari turun ke sini..
" Nampak Fista tak?"
" kat preparation room." Jawab pengapit perempuan tu.
\\-----------------------

" Chax, sebelum saya pergi... saya nak tanya satu soalan."
" apa dia dr?"
" Dia masih berpakaian putih?"
" kenapa?"
" takde apa-apa... ini just my assumption sajer... Perkara yang saya fikirkan sejak saya terima kes Fista."
" Apanyer?"

-------------------------
11 june 2009
" saya betul-betul rindu bangat pada awak tau..."
Fista ketawa.
" dah awk tu busy jer... meeting sini, patient sana..."
" ok-ok... my wrong.. tapi, awak pun sama... asyik dengan Amanda jer... Lupa kat kiter nie.."
" okler.. my wrong.."
" angel never wrong... they are pure and innocent just like u..."
Chax mengeluarkan sebuah kotak putih.
" Apa nie?"
Fista membukanya.
Sebuah pin rambut berbentuk angel perempuan yang cantik.. ianya putih dan dihiasi dengan berlian.
" wedding gift.. wears it ok?"

----------------------------------------

13 June 2009, 8 malam

" Mana Fista?"
" Masih bersiap... jap lagi kami keluar. " kata pengapit perempuan dari dalam bilik persiapan pengantin.
" cepat ya.. 8. 45 kena bersanding. Semua tetamu dah ready nak tengok pengantin nih.."

--------------------------------------

" Fista..."
" hmm..."
" errm... i just wondering... "
" Awak pernah cakap yang putih warna yang awak benci, tapi kenapa awak suka pakai all white, all things white..."
Fista membisu.. kaku memandang stik yang panas di depannya.
" sorry... saya takkan tanya lagi k.. sorry.." kata Neal cepat-cepat saat melihat riak muka Fista yang tak selesa dengan pertanyaan itu.
Perlahan-lahan dia teringat akan perbualannya dengan dr tempoh hari.

" Saya pernah ajukan soalan tentang obsesnya dengan colour putih.. Dia benci sangat dengan warna putih.. Sangat benci... Putih itu kosong dan sepi, itu katanya. dan sebab dia kata sebab dia memakai serba putih, obses dengan colour putih... Sebab dia takut."
" colour it's nuttin... Everybody have favourite colors sometimes colour give people confident and courage to face the day. Contohnya merah sesuai semasa seseorang ingin melakukan presentation, hijau peacefully, hitam melambangkan kekacauan."
" Saya ingat dia memilih putih yang dibencinya kerana dia berasa lebih yakin dengan warna itu semasa berada di kalangan masyarakat. Dia takut dengan masyarakat dengan masa silamnya, depression so i believe she use colour to cover it. "
" tapi mengingati kembali riak mukanya yang tak selesa seakan menyembunyikan sesuatu, saya semak kembali failnya- medical fail, study fail, everything.. past and present."


" Fista.. i love u so much..." kata Chax tiba-tiba. Jemarinya mengusap pipi lembut Fista, lemah dan penuh kasih sayang.
Sejuk.. Pipi itu begitu sejuk seakan ais, membuatkan Chax tersentak.
" Chax, pengantin lelaki tak boleh jumpa pengantin perempuan seminggu sebelum majlis persandingan..."
Fista mengucup tangan Chax.
" it's bad luck.." katanya, kemudian ketawa manja dengan gurauan yang direkanya. Chax senyum...

----------------------------------------

13 June 2009, 8.15 malam

Chax menelefon Amanda. Peliknya, tak nampak langsung bayang Amanda di majlis ini. Tak mungkin minah happy go lucky tu tak datang ke majlis Fista. Mereka begitu rapat sejak join grup study tu..
" Hello, Amanda...."
Esakan semakin kuat di hujung telefon. Chax rasa tak sedap hati...
" hey, pengantin lelaki... cepatlah..dok telefon jer dari tadi buat per..." panggil Zack tersenyum gmbira. Member dia nih...
Telefon bimbit Chax terlucut dari tangannya. Dia bergerak ke arah tetamu yang ramai di luar..
" Chax?" panggil Zack pelik dengan kelakuan Chax.

+ Chax, i tak dapat call Fista, dah 2 minggu dah. Dia dah tak pergi club reading... I pegi apartment dia , dia tak nak buka pintu... I try nak call u, but don have ur phone number..
+ i takut sangat. Chax.. Fista tak apa-apa ker? Kenapa sejak dia jumpa sorang perempuan , Evelin i think nama dia... she just act different..it's scary...

" tadi... Adik awk datang. Kyra kan nama dia?"
" oh yeker? Dia buat per?"
Fista menuju ke meja soleknya. Di a memakai anting-anting baru itu.
" Takde apa-apa.. just tanya pasal hal majlis kahwin tu jer.. Baju per nak pakai, sapa yang dijemput... ocassion dia... everything.."
" oh... lagi? Dia ada cakap apa-apa?"
Fista diam sekejap..
" Bukan awak ada meeting ke petang ni kat hospital?"

Kenapa dia tak sedar? Fista tak jumpa Kyra. Fista jumpa orang lain... Sejak hari tu, dia pun susah nak jumpa Fista. Banyak alasan yang diberinya. Amanda ini, Club nie... activiti itu...
Hakikatnya.... something wrong... Fista...
Langkah Chax semakin laju.

depression is hard to overcome.. Anything can trigger it back..."

+ Chax, i tak dapat call Fista, dah 2 minggu dah. Dia dah tak pergi club reading... I pegi apartment dia , dia tak nak buka pintu...

" Apa yang kau cakap pada Fista hari tu?" tanya Chax sebaik sahaja Evelyn dijumpainya. Evelyn mengetap bibirya. Dia serba-salah.
" What did u say?"
" Abang, Evelyn tak cakap apa-apa k... Lagipun dia teman Kyra jumpa kak Fista bincang pasal hal kahwin.. Tu jer.." Kyra, adiknya yang muda setahun darinya mencelah.
" Kyra jangan campur tangan "
" Kyra yang cakap. Kyra cakap dad dan mom tak approve abang kahwin dengan kak Fista. .. Dad kena serangan jantung pun sebab terkejut dengan berita abang nak kahwin dengan perempuan giler tu!! " lancang Kyra berbicara.
" i'm sorry..." kata Evelyn tiba-tiba.
" Kak Evelyn apa yang akak cakap nih?"
" I was jelous Chax... U picked her rather than me.. and she is so perfect and beautiful...and.."
" i use her weakness. i kata dia perempuan buruk, sangat buruk, tak tahu malu and reason ur family hate her coz she's disgusting.. just like her mom did"
" i'm sorry...i'm sorry..." Evelyn menangis. Dia rasa bersalah sangat. Dia memang dah tahu situasi Fista.. Dr. Kamariah adalah kakaknya dan kes Fista , dia tahu segalanya. Entah apa yang tak kena dengan dia hari tu, perasaan cemburu dan tak puas hati memenuhi nafsu dan dia...

depression is hard to overcome.. Anything can trigger it back..."

" i trigger her depre..."
Belum sempat Evelyn menghabiskan kata-katanya, pengapit perempuan berlari mendapatkan Chax.
" Pengantin perempuan hilang."
Chax terkejut. Jantungnya seakan berhenti berdegup. .. Kenapa dia tak perasan selama nie?!!Kenapa??


----------------------

13 June 2009, 8.30 malam

" I check her files and... "
" Ibunya bunuh diri di depan matanya. Fista melihat sendiri ibunya mati di depannya... Saksi mengatakan, mayat ibunya dijumpai memeluk Fista yang dalam ketakutan. Saksi juga mengatakan mayat ibunya terlalu putih dan pucat kerana kehilangan darah yang terlalu banyak."
" saya percaya.. Fista dihantui bayangan ibunya. Dia masih belum melupakan tragedi itu dan..."
" obsesinya terhadap putih adalah mungkin disebabkan dia tak dapat lari dari 'ibunya' sendiri"
" Andaian saya, selagi wujudnya obsesi ini, Fista tak dapat menjadi normal. Tapi itu Cuma andaian, "
Perbualannya dengan dr terus terngiang-ngiang di fikirannya. Bagaimana kalau semua tu betul?
Chax mencari seluruh kapal ini. Mana Fista? Mana dia pergi?
Arghh!!! Kenapa dia bodoh sangat tak sedar, depression Fista? Kenapa dia lwt sangat menyedari semua ini...

" lost angel can't stay too long on earth.."
" pengantin lelaki tak boleh jumpa pengantin perempuan seminggu sebelum majlis persandingan..."
" it's bad luck.." katanya, kemudian ketawa manja dengan gurauan yang direkanya.

Janganlah dia terlwt lagi. Dia perlu dapatkan Fista... Dia taknak terlwt... Dia tak nak--- lihat hal dulu berulang lagi. Dia tak snaggup nak melihat darah dan luka pada Fista... Dia taknak lagi membawa Fista ke hospital...
Menanti... dan terus menanti...
" Bodoh!!!" jerit Chax... Dia bodoh sangat tak sedar hint-hint Fista. Dia terlalu asyik dengan dirinya, majlisnya.. Dia patut sedar perubahan pada diri Fista...
Pipi yang sejuk itu... Ciuman yang dingin itu... Semuanya dah berubah..
Blop...
Bunyi sesuatu jatuh ke dalam laut mengejutkannya... Janganlah...
Dan dia terus berlari ke situ....

------------------------------
14 June 2009, 6.30 pagi

Zack memandang matahari yang terbit dari situ. Pasukan pencari nampaknya sudah kepenatan. Dah lebih 12 jam mereka cuba mencarinya... Masih tiada tanda- tanda Fista.
Di tepi jeti, Chax merenung jauh ke laut yang kemerah-merahan dipanah mentari pagi yang terbit. Dia masih di situ... Membisu...Sedikit air matapun tidak mengalir dari pandnagan matanya yang dingin itu..
Tak tahu apa yang difikirnya... Apa yang ditenungnya.. Apa perasaannya...
Chax hanya membisu, merenung jauh sambil memeluk tubuhnya.
Zack merasakan dia kehilangan seorang sahabat...
Chax ini terlalu dingin- kosong...
Membuatkan Zack menjadi buntu.. Buntu tak tahu apa yang perlu dilakukannya... Chax tak memberi sebarang response pada sesiapapun..

---------------------------

" Fista!!!" panggil Chax saat melihat susuk tubuh berbaju gaun pengantin berdiri di tepi anjung kapal. Angin malam meniup lembut baju pengantin putih itu dan selendang putih yang melilit lehernya terbang perlahan...
Bidadari itu menangis...
" Jangan dekat Chax..."
Langkah Chax mati... Apa maksud Fista? Dia nak terjun ker?
" Fista... kita berbincang k... apa kata awak turun dari situ..."
" i'm sorry Chax.. Saya dah cuba... Ianya susah.."
" I know ... tapi kita cuba lagi k... Kita cuba sama-sama.."
Fista mengeleng...
" my existence is worthless."
" No! Not at all! Saya cintakan awak... Saya perlukan awak.. Saya nak awak hidup."
Fista mengesat air matanya...
" saya sukakan warna putih.. Ianya cantik dan buat saya gembira... Malam kejadian tu, ibu belikan saya gaun putih kembang warna putih. Ada riben kecil di tepinya. Ibu tak pernah beli apa-apa pada saya.. Ianya betul- betul cantik.."
" Malam tu... ibu kata warna putih sangat bersih tapi tak sesuai dengan saya yang tak cantik.. Ibu peluk saya dan kata, warna darah lebih sesuai dengan saya.."
" Lama-kelamaan baju baru saya dipenuhi titsan warna merah... Ianya makin banyak dan saya betul-betul takut.. Tapi ibu taknak lepaskan saya.. "
Chax tak nak dengar lagi...
" Cukup Fista... Angel, plss..."
" kemudian baju saya berat dengan darah ibu... Banyak sampai warna baju bertukar merah... Merah macam darah ibu... saya tak dapat lari... Takut sampai..."

Chax bergerak perlahan ke arah Fista. Dia nak memeluk Fista, dia nak cakap everything is going to be ok... Dia nak kesat air mata itu... Dia nak kongsi penderitaan itu..
Dia tak nak melihat Fista dlam keadaa begini...

" .. i heard love can change people."
" kemurungan satu perkara yang sukar dirawat Chax." Kalau kau suka kat dia, ia akan menyakitkan kau."

" Saya takut Chax... Saya tak dapat lari dari ibu.. Putih tak masuk dengan saya.. Darah..."
Chax memegang tangan Fista. Jemari yang halus itu dibelainya lembut. Fista hanya membiarkan Chax, tetapi masih tidak turun dari tempat dia berdiri. Chax memeluk Fista. Air matanya mengalir perlahan...
Penderitaan ini yang ditanggung Fista. Kenangan silam yang perit.. Kenapa dia selalu lewat? Dia sanggup tukar tahun-tahunnya bagi mengantikan tahun Fista yang berlalu dengan duka.
" I' m sorry... saya buat awak jatuh cinta pada saya... sorry..."
" Shh.... "
Rambut panjang fista dibelainya lembut..
" semuanya akan okey.. I already caught u, lost angel.." kata Chax.
" a Lost angel can no longer fly.." bisik Fista.
Dia meleraikan pelukannya dan menolak Chax.
" Thank u... Chax."
' NO!!!" jerit Chax saat melihat tubuh Fista melayang jatuh dari kapal. Ianya begitu cepat... dan kenapa sekali lagi dia terlalu lewat...
Terasa jeritannya tengelam dalam bisikan laut bersama semua kenangan Fista..

" Saya cintakan awak..."
" Saya dah jatuh cinta pada awk... Sepenuhnya..." bisiknya perlahan "Sepenuhnya....."

-------------------------

" Jumpa?"
Penyelam yang ditugaskan mencari mayat Fista mengelengkan kepalanya dengan hampa saat ditanya Zack. Mereka kembali menyelam...
Dr Kamariah mendekati Zack...
" I heard the news... Macamana dengan Chax?"
Zack mengeluh hampa...
" not good.. Dia tak cakap apa-apapun dari malam tadi."
Dr Kamariah memandang Chax yang masih merenung laut luas itu..
" Mungkin kesilapan saya. Saya tak patut biarkan dia dan Fista berkenalan sejak dari awal lagi.."
" Love can break people so much.. "
Mereka merenung Chax. ...


Nothing can be explained

Run away....
No one to blame
No one to save
There's nothing
There's no way
And they change

C/o'

Lost, confuse, a little late
A child who's lost, a little late
Everything change a lot, a little late
All the pain .(And it's change)

Lost confuse, a little late
Now It is hard to take because of me
Everything is change,
I thought I make it thru the pain (and it change)

Give me a chance
And I happily
Dug of the grave of the one
Shows them all.

Nothing can be explained ( 5x)

Fail akhir..
Suicide attemption : 13 times

Note : Pesakit meninggal pada cubaan yang ke13 disebabkan kemurungan yang kronik.

Dr. Kamariah

----- tamat---
posted by Penulisan2u @ 1:38 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
22 Comments:
  • At 12/9/09 1:59 PTG, Blogger iriz said…

    1st cmnt!
    cter y best n susa nak cri citer cam ni...

    besh! len dr y len...
    luv it!:)

    gud job writer..
    xtau da nk ckp ap..
    speechless!:)

    email kat i bleh??

     

  • At 12/9/09 8:35 PTG, Blogger ayumiyoshida said…

    i really love it...

    sekarang ni, sy menghadapi syndrome tak mau baca any novel and cerpen coz semuanya boring..

    but, cerpen ni sgnt best dan unik..
    that's why saya bc..

    congratez writer..
    good job!

     

  • At 13/9/09 1:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow!i really get LOST...
    nice story after all...
    well,one question: r u a physcologist?
    ~n~

     

  • At 13/9/09 10:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blh buat novel cter2 mcm ni..
    best bler baca cerpen or novel yg melibatkan psikologi mcm ni..
    good job writer..

     

  • At 14/9/09 1:41 PTG, Blogger AzYaN said…

    wow, jarang saya dapat baca cerita macam ni... good job...^^

     

  • At 14/9/09 9:48 PTG, Blogger nur adilin said…

    OMG!
    sgt best citer nie!
    bkn sng nk wt citer yg de unsur psikologi nie...
    it's a very gud job.
    congratz writer!
    can't wait 4 ur latest work!
    =)

     

  • At 15/9/09 9:26 PG, Blogger miss nina said…

    million congrats to writer.
    cerita yang lain, penuh penghayatan dan tidak meleret2.
    ending yang tidak disangka2. menarik sangat.

    p/s: penulis ni sangat berbakat:).teruskan usaha

     

  • At 17/9/09 1:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lain sangt drpd cerpen2 y aku pnh bce..
    wlpn cam rumit cket tp best..
    jrg ade story cm ni..
    sape tau selain crita ni penulis pnh wat crita ape lg..or ni yg 1st?

     

  • At 17/9/09 9:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la..len dr yg len..gud job

     

  • At 18/9/09 11:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ooowww..scary,,,!
    n fantastic!

     

  • At 19/9/09 3:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes,
    len dri yg len,

     

  • At 24/9/09 8:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    im imagine on every plot that uve been written..

     

  • At 10/10/09 4:33 PG, Anonymous Nurisma said…

    ...hmmm best plak ceritanya,good job .teruskan usaha anda.

     

  • At 11/10/09 8:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good job! macam tengok drama kat depan mata. tahniah penulis!

     

  • At 20/10/09 3:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm..
    congrates writer..
    tq -najjah-

     

  • At 21/10/09 5:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..hebatnya cerpen ni...terlalu unik...luar jangkaan sy...sy ingatkan chax akan bhagia dgn fista...kisah cinta yg amat unik...tahniah pd penulis...u can make a good thriller story...well done...

    -halusinasi-

     

  • At 15/12/09 1:54 PG, Blogger nabilah said…

    bestnyer... jht btol kyra ngan kwn dia tu..!! ish..!!

     

  • At 20/1/10 12:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    unik.u did a gud job.=)

     

  • At 29/10/10 11:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..really2 good job writer..tp..xsemua org boleh buat cerita mcm ni..melainkan ada sesuatu..


    -oXy0rked-

     

  • At 10/11/10 3:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler bce cte nyh,,

     

  • At 1/12/10 12:59 PG, Anonymous Aisyah said…

    Errr..
    What happened to chax at last?
    Jgn dia pulak yg depressed dah la! =)

    Anyway, nice story after all!
    Agree with all, this is something different and unique to say!
    Keep up oke!=)

     

  • At 30/5/12 2:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    It good....hope u will do more story like this soon...good job writer...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group