BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, September 20, 2009
Cerpen : Ceritera cinta
Nama Pena : Aurora

Perkenalan aku dengan Azrol akhirnya membuahkan bibit-bibit cinta. Tak ku sangka jejaka sehensem Azrol boleh suke kt aku. Memang bertuahlah badan bagi siapa-siapa yang dapat menakhluki hati jejaka tu.

*************************************************************************

Siapa tak kenal Mohd Azrol Hisyam dan Mohd Azrel Hisyam. Pasangan kembar yang top kat sekolah nie. Apa tak nye dah la muka hensem, suara pun sedap. Pantang ada pertandingan nasyid kat sekolah tu, mesti cikgu akan cari mereka. Mesti menang punyela….boleh katakana satu daerah kat sini mesti kenal nama tersebut terutama dikalangan gadis-gadis. Termasuk dengan aku la…hehehe..

*************************************************************************

Petang tu aku bersama tiga orang sahabatku, Anis, Are dan Huda baru pulang dari sekolah. Tiba-tiba Are menghulurkan sesuatu pada aku. "Nurul, nah ni ade pesanan dari seseorang". Are menghulurkan sampul surat biru kepada aku. Aku menyambutnya dengan penuh tanda tanya. "Siapa yang kasi ni?".."Kau tengok la sendiri." Dengan cermat aku membuka sampul surat tu.

**************************************************************************

Tak ku sangka Azrol yang memberi surat tu pada aku. Dia cakap dia suka kat aku dan ingin berkenalan dengan aku. Hurrmmmm macam pelik je die ni. Tak kan kat aku pun dia nak kot. Aku bemonolog sendirian.

**************************************************************************

Seminggu lepas tu Azrol nak jumpa dengan aku. Mak ai, punye la berdebar jantung aku ni. Maklum la jejaka idaman semalaya nak jumpa. Hahaha perasan je lebih aku ni. Entah-entah dia saja nak kenakan aku tak. Arghhh pedulikan!! Baik aku jumpa dulu dengan dia. Tapi aku takut jugak..Sebenarnya aku ni baru je masuk 14 years. Budak lagi…ni kira first love la…cinta monyet.

**************************************************************************

Dari jauh aku dah nampak kelibat Azrol sedang menunggu aku kat pondok berhampiran pagar sekolah. Jantung aku ni jangan cakap la..macam aku ni baru habiskan larian 100km. Berdebar beb! Sampai je aku kat pondok tu, dia tersenyum kat aku. Fuuhhh!!macam nak gugur jantung aku. Dengan bibirnya yang merah..tak merokok la ni. Hidung nye yang mancung..gigi die putih bersih tersusun elok. So sweet! "Ingatkan Nurul tak datang". Mak ai aku berangan rupanya..terpesona dengan senyuman dia. Cair…!! "Maaf Nurul lambat, ada kerja sikit tadi". .dia memberi isyarat supaya aku duduk."Thanks sebab sudi terima Azrol". Sebenarnya aku dah terima cinta dia..hehehe…sapa tak nak kat mamat hensem macam ni…kan. Belum cuba belum tahu..poyoo juga la aku ni.."Nurul ikhlas terima Azrol? Azrol tak nak nanti Nurul mainkan perasaan Azrol. Azrol betul-betul suka kat Nurul. Azrol rasa bertuah sangat dapat memiliki hati Nurul." Dia berhenti kat situ dan merenung pada aku. Gulpp! Aku menelan liur. Mana tak nye dengan renungan macam tu betul-betul munusuk jantung aku. "Ta…tapi kenapa Azrol pilih Nurul? Bukan ke ramai lagi gurls yang cantik-cantik kat luat sana yang suka kat Azrol. Nurul ni apa la sangat. Tapi walau apa pun Nurul harap sangat Azrol yang tak main-main kan Nurul sebab yang pasti Nurul tak kan sesekali mainkan perasaan orang Nurul sayang. Tak kan sesekali Azrol." Penuh dengan pengertian ucapan aku pada dia."Nurul, cinta pada paras rupa lama-lama akan pudar juga setelah ditelan usia. Tapi Nurul pun apa kurangnya. Ramai peminat kan?Cuma Nurul je yang jual mahal. Azrol tahu semua tu Nurul. Sebab tu lah Azrol cepat-cepat 'melamar ' Nurul takut Nurul jatuh kat tangan orang lain." Aku hanya tersenyum mendengar kata-kata Azrol. Memang betul apa yang Azrol cakap..bukan aku nak bangga diri, tapi orang cakap aku ni Chinese look. "kau beruntung Nurul lahir dalam keluarga berada, family kau pulak saling sayang antara satu sama lain. Kau pulak cantik..mata sepet…bulu mata lebat lentik pulak tu. Sekali kau senyum cair semua jejaka-jejaka kat sekolah ni." Teringat aku kata-kata Anis pada aku semasa kami sedang manikmati minum petang kat dewan makan asrama. Sebenarnya aku duduk asrama. Begitu jugak dengan Azrol. Aku ingin belajar hidup berdikari. Selesai je date aku dengan Azrol, aku terus balik ke bilik. Mane boleh date lama-lama nanti tak pasal-pasal kena tangkap dengan pakcik guard yang selalu buat rondaan kat kawasan tu.

*************************************************************************

Dah dekat setahun hubungan aku dengan Azrol. Memang ramai yang tak sangka aku boleh couple dengan Azrol. Tapi nak buat macam mana benda dah jadi. Jangan jealous ye!!aku bahagia sangat dengan dia..walaupun cinta monyet.hahaha…

************************************************************************

Betul la kata pepatah, jangan disangka panas sampai ke petang sebab kita tak tahu seandainya aka nada hujan di tengah hari. Apa yang aku takuti selama ni berlaku juga akhirnya. Aku dapat tahu Azrol ada hubungan dengan perempuan lain dan paling membuatkan aku terluka adalah apabila perempuan tu adalah teman baik aku sendiri..Anis…ya, perempuan tu adalah Anis. Hancur hatiku bila aku terjumpa surat yang diberikan oleh Azrul kepada Anis. Masa tu dah akhir tahun..sekolah pun akan mula cuti keesokan harinya. Anis telah pun pulang ke kampung terlebih dahulu. Begitu juga dengan Are. Yang tinggal hanya aku dan beberapa teman ku yang lain. Aku membersihkan bilik yang bakal aku tinggal untuk beberapa bulan tu. Saat itu lah aku terjumpa dengan surat tersebut. Surat yang penuh dengan kata-kata cinta dari Azrol. Patut lah aku tengok Anis dingin je dengan aku sejak kebelakangan ni. Gugur airmata ku saat menatap surat tu. Tak ku sangka sahabat baik ku sendiri sanggup tikam aku dari belakang. Aku perlukan penjelasan tentang semua ni.

**************************************************************************

Sekolah dah pun mula cuti. Aku kebosanan duduk di rumah..aku langsung tak berhubung dengan Azrol. begitu juga dengan dia. Mungkin dia sibuk melayan Anis. Tapi perlu ke aku berdiam diri macam ni? Aku bingung…namun aku kuatkan semangat aku untuk hubungi Azrol. "Hai…Azrol buat apa?sihat?aku sekadar berbasi-basi."…"Azrol sihat..ada apa call Azrol ni?Rindu kat Azrol ke?"Azrol bertanya sekadar bergurau."Azrol,sebenarnya Nurul ada benda nak tanya Azrol…errmmm….Azrol dengan Anis macam mane?"Azrol diam…"Azrol please…jangan buat Nurul macam ni. Azrol tahu kan macam mana sayangnya Nurul kat Azrol? Nurul tak nak Azrol main-mainkan Nurul. Kalau betul Azrol ada apa-apa hubungan dengan Anis, just tell me the truth. Please Azrol, don't play a fool with me!kalau Azrol dah suka sangat kat Anis, Azrol terus terang je dengan Nurul. Azrol tahu kan Nurul tak suka orang yang Nurul sayang tipu Nurul. Sakit dibohongi tu lebih terseksa dari sakit tahu perkara sebenar Azrol..so please."aku seakan merayu pada Azrol. Aku menahan sebak dan bila-bila masa je kolam mata aku ni akan tumpah. Kedengaran Azrol mengeluh berat."Maafkan Azrol Nurul…Azrol tak ada niat pun nak main-mainkan perasaan Nurul. Azrol mengaku Azrol memang suka kat Anis, tapi dalam masa yang sama Azrol juga sayang kan Nurul." Azrol berhenti di situ…"tapi kenapa dengan Anis?Dengan sahabat baik Nurul..kalau betul Azrol suka kan Anis, Azrol lupakan Nurul. Nurul tak nak perasaan Anis juga terluka seperti Nurul. Anyway, thanks for everything Azrol."…"Tapi Nurul…."..belum pun sempat Azrol menghabiskan kata-kata dia, aku terlebih dahulu memutuskan talian. Sedih…kecewa…marah…bermacam-macam lagi yang aku rasa sekarang ni. Memang betul Azrol ada hubungan dengan Anis. Aku pasrah…

************************************************************************

Keesokan harinya, aku terfikir untuk menghubungi Anis. Tak adil rasanya kalau aku hanya menyalahkan Azrol seorang. "Hello, boleh saya cakap dengan Anis?"kedengaran suara wanita separuh usia menjawab. Ibu Anis…"hello..hello…" Aku tergamam seketika. Perlu ke aku bertanya pada Anis?Tapi perkara ni harus diselesaikan."Anis….Nurul ni..errmmmm…errkkk…aku ada benda nak tanya kau. Betul ke kau dengan Azrol….."belum pun sempat aku menghabiskan ayat, tut tut tut tut….talian dimatikan. Ya Allah, Apa semua ni…kenapa Anis tergamak buat aku macam ni…bukankah dia sahabat baik aku?kuatkan semangat aku Ya Allah..

************************************************************************

Hari-hari yang aku lalui terasa sunyi…kosong…aku sudah kehilangan orang yang aku sayang. Namun dalam hati aku tiada sedikit pun perasaan benci pada Azrol. Aku masih mengharap yang suatu hati nanti Azrol akan terima aku semula.

************************************************************************

Cuti sekolah dah pun habis…aku macam biasa duduk di asrama. Begitu juga dengan Anis..tapi aku tidak diletakkan satu bilik dengan dia. Bagus juga..macam tahu-tahu je yang aku dengan Anis tengah ade krisis. Aku duduk satu bilik dengan Are. Tahun ni aku akan menduduki peperiksaan PMR. Jadi pasal cinta aku tolak tepi. Ada juga aku bertembung dengan Azrol, tapi aku buat-buat tak perasaan je. Aku tahu yang dia selalu memerhatikan aku..tapi, biarlah…hari-hari yang aku lalui seperti biasa. Aku langsung tidak bertegur sapa dengan Anis. Bukan aku tak nak, tapi cara dia seolah-olah cuba mengelakkan diri dari ku. Orang dah tak sudi, aku lagi lah tak nak terhegeh-hegeh. Aku ni kadang-kadang jahat juga..hehehe..

***********************************************************************

Tapi sekarang perkara tu dah lima tahun berlalu. Anis telahpun bertunang dengan rakan sepejabat dia. Azrol pulak sekarang kat Johor Bahru. Kerja kat sana…aku bekerja dengan syarikat abah aku. Tapi habis je SPM aku ada juga ke Johor Bahru. Ikut kawan aku..kerja kat sana. Saje nak cari pengalaman. Kat sane aku ada jumpa dengan Azrol. Masa aku tingkatan 5, dia dah clash dengan Anis. Anis tukar ke sekolah semasa masuk tingkatan 4. Apa lagi, Azrol nak baik balik dengan aku. Macam-macam cara dia buat. Lama-lama hati aku ni terbuka juga untuk terima dia. Tapi masa tu aku dah masuk tingkatan 5 baru aku terima dia. Satu tahun dia pujuk aku.hehhehe…padan muka. Main-main lagi dengan aku.

************************************************************************

"Nurul please…Azrol sayang kat Nurul…Azrol menyesal sangat-sangat buat Nurul macam tu. Azrol tak tahu yang Anis tu akan tinggalkan Azrol. Nurul bagi lah peluang kat Azrol…sekali je lagi..Azrol marayu sangat-sangat. "aku diam seribu bahasa. Cuba cari kekuatan untuk berdepan dengan Azrol buat kali kedua setelah hati aku dia lukai."Azrol, Nurul mengaku yang Nurul sayang lagi kat Azrol. Tapi Nurul takut perkara ni akan berulang..tak mustahil Azrol akan ulangi lagi kesalahan yang sama."Azrol tak nak mengalah."Azrol janji Nurul…Azrol janji tak kan persiakan Nurul lagi.Azrol tak boleh hidup tanpa Nurul."bersungguh sungguh Azrol pujuk aku. Akhirnya aku maafkan dia dan bagi dia peluang terakhir.

*************************************************************************

Semasa aku nyatakan hasrat aku pada Azrol untuk pergi ke Johor Bahru, dia membantah. Dia tak izinkan aku pergi ke sana. Macam-macam alasan yang dia bagi..aku peduli apa…family aku tak kisah pun..dia pulak yang nak marah.''Nurul, dengarlah cakap Azrol…kat sini bahaya. Nurul pulak jauh dengan family…kalau jadi apa-apa siapa yang susah?''beria-ria Azrol tak nak aku pergi sana."Azrol, kalau Nurul pergi sana, kita boleh selalu jumpa…ni tak, setahun sekali je kita jumpa. Tu pun time raya. Azrol tak suka ke jumpa dengan Nurul?Atau Azrol tak rindukan Nurul?"aku cuba memujuk dia."kalau Nurul nak datang juga, datanglah…Azrol tak boleh nak halang."Yess!!dapat juga aku pergi…kalau dia tak kasipun aku tetap akan pergi.

**************************************************************************

Seronok juga duduk tempat orang. Tapi lebih kurang sama je dengan tempat aku…aku tinggal kat Rawang..sekarang aku kat Johor Bahru. Tak ada yang beza sangat. Aku tak pernah jumpa lagi dengan Azrol sejak aku datang ke sini. Dia kerje…aku pun kerje…susah sikit nak jumpa. Contact pun kadang-kadang je.

**************************************************************************

Hari minggu tu aku rehat-rehat je kat rumah maksu. Kawan aku punya makcik. Dia belum kawin lagi…so dia ajak aku tinggal kt rumah dia. Tak de la susah-susah nak menyewa. Tiba-tiba hendphone aku berbunyi. Azrol.."hello…morning…Nurul buat apa ni?"…"tak de buat apapun…lepak-lepak je. Awal Azrol bangun. Selalu hari minggu macam ni waktu-waktu macam ni tengah terbungkang lagi."aku terdengar dia ketawa kecil. "Saje je bangun awal..Nurul pergi mana hari ni?Tak de plan nak keluar ke?".."Tak kot Azrol…Nurul duk rumah je.".."owhh…ok tak pe la Nurul, Azrol nak mandi kejap. Babai sayang…"dia terus meletakkan telefon. Aku sekadar tersenyum.

**************************************************************************

"Nurul, jom kita keluar. Aku nak beli barang sikit la.."Laila, kawan aku yang sorang ni baru bangun tidur tapi dah sibuk ajak orang keluar."Kot ye pun pergi la mandi dulu." Laila cepat-cepat masuk ke bilik air…hurrmmm…macam budak-budak.

**************************************************************************

Hari minggu macam ni memang ramai betul manusia kat City Square ni. Maklumlah dekat dengan Singapura. Time-time macam ni lah dorang keluar bershopping. Si Laila ni pulak sibuk nak ajak aku tengok wayang. Layan je la…

**************************************************************************

Tengah syok aku berjalan nak ke panggung, tiba-tiba aku rasa nak toleh ke belakang..terkejut aku bila nampak Azrol betul-betul berada di belakang aku. Aku cepat-cepat berpaling ke depan. Betul ke apa yang aku nampak ni??Azrol sedang berkepit dengan seorang perempuan yang agak seksi. Terasa panas muka aku. Aku cepat-cepat aku tarik Laila ke arah lain. Dia yang terkejut dengan tindakan aku menurut sahaja."isshh, apa kau ni Nurul. Main tarik-tarik pulak. Di buatnya tersembam aku kat situ macam mana?Apa hal dengan kau ni?"…aku merenung tepat ke anak matanya."Azrol….aku nampak Azrol dengan perempuan lain. "Bagai terkena halilintar saat aku menuturkan kata-kata tu. Menggigil satu badan. Azrol buat hal lagi…sekali lagi dia melukakan hati aku. Hilang terus mood aku untuk tengok wayang. Tapi kali ni aku perlu berdepan dengan dia supaya dia tahu yang aku bukanlah seorang yang lemah tanpa dia. Aku nekad untuk mencari dia. Aku pergi ke tingkat atas untuk mencari dia. Tiada…aku turun..pun tak jumpa. Aku naik lagi sekali..sampai je kat satu corner, aku bertembung dengan dia. Kuasa Tuhan…Azrol berjalan sambil berpimpin tangan dengan perempuan tu. Dari airmukanya aku pasti dia sangat terkejut. Lantas dia melepaskan genggaman tangan perempuan tersebut. Lidah aku kelu tak terkata. Aku hanya mampu memandang dengan penuh persoalan. Tanpa sempat mengeluarkan kata-kata, aku terus blah dari situ. Dia hanya memandang kosong. Aku menangis sepuasnya. Kenapa sampai begini sekali dia perlakukan aku. Tidak kah dia tahu aku juga punyai perasaan?Tuhan….bantu lah aku…

***************************************************************************

Selepas kejadian tempoh hari, aku nekad untuk memutuskan hubungan aku dengan dia. Dia terima tanpa sebarang persoalan. Mungkin dia bukan untukku…sekali lagi hati aku terluka. Aku tidak tahu perkembangan dia sekarang. Yang aku tahu dia masih lagi kerja di Johor Bahru.

*************************************************************************

Aku masih lagi kerja di syarikat abahku. Umi yang beria-ria suruh aku kerja kat syarikat abah. Aku terima dengan hati terbuka. Hidup mesti diteruskan…aku berkenalan dengan seorang mamat ni. Dia kerja biasa-biasa je. Mekanik..name dia Redzuan..ermm boleh tahan. Macam ni lah aku..aku tak memilih kawan. Family aku pun tak kisah aku berkawan dengan siapa asalkan aku bahagia. Aku mula rapat dengan dia. Aku sangat senang apabila bersama Wan. Lama-kelamaan, timbul satu perasaan aneh. Ya, aku cinta pada dia. Dan dalam masa yang sama aku tahu dia juga merasai apa yang aku rasa.

**************************************************************************

Setahun menyulam kasih dengan Wan, aku bahagia. Aku besyukur pada Tuhan…inilah kebahagiaan yang aku cari selama ni. Tapi lautan mana yang tak berombak…bumi mana yang tak ditimpa hujan…begitu juga dengan perhubungan aku dengan Wan.

**************************************************************************

"Nurul, Wan tak suka Nurul berkawan dengan lelaki lain selain Wan. Susah sangat ke nak dengar cakap Wan? Wan tak pernah ada kawan perempuan selain Nurul. Tolong lah Nurul…Wan ni tak cukup lagi ke untuk Nurul?" kata-kata Wan bagaikan pedang menghiris tangkai jantung aku. Bukan sekali dua dia mengeluarkan kata-kata ni, tapi dah berpuluh-puluh kali. "Wan, what are you talking about? Salah ke Nurul kawan dengan lelaki lain? Dorang semua kawan sepejabat Nurul. Apa yang Wan nak marah sangat ni? Kalau Nurul cakap Nurul kawan, Nurul kawan je lah!" bentak ku keras. "Nurul dah pandai melawan sekarang ek. Suka hati kau lah!" tersentak aku mendengar ayat terakhir Wan. Kau???kenapa dia boleh jadi macam ni?arrghhhh…..!!!!bosan nya hidup macam ni.
*************************************************************************

Aku sayang kan Wan sepertimana aku sayangkan diri aku. Malah lebih dari itu mungkin. Yang aku tahu, apabila terkeluar perkataan sayang dari mulut aku, maknanya aku akan sayang sampai bila-bila. Cukup hanya sekali aku ucapkan. Tapi kenapa Wan masih ragu-ragu dengan cinta aku?

*************************************************************************

Semakin lama hubungan aku dengan Wan semakin renggang. Ada saje salah aku yang dia nampak. "Dah la Nurul, menyesal aku ambil kau jadi awek aku. Menyusahkan aku je. Cakap aku langsung kau tak nak dengar. Dah, kita putus!!" aku terdiiam.tergamam. Apa lagi dugaan Mu Ya Allah. Aku dah malas nak ambik port.."ok, nak sangat putus kan? Fine, kita putus!" bentak ku. "Jangan sekali-kali kau cari aku lagi Nurul. Aku benci tengok muka kau. Muak!" aku dah masak dengan perangai Wan. Angin dia satu badan tambah-tambah kalau tengah marah macam ni. Kalau aku melawan, jawabnya sampai esok pun tak sudah.

********************************************************************

Seminggu aku tak contact dengan dia, tiba-tiba hari ni dia call aku. "Nurul…buat apa?Wan mintak maaf pasal hari tu. Wan tak boleh nak kawal marah Wan. Wan rasa sunyi sangat tanpa Nurul. Wan mintak maaf ek sayang."aku diam…"Wan…maafkan Nurul…Nurul dah tak boleh terima Wan. Pengalaman lepas dah banyak mengajar Nurul erti kehidupan..erti cinta…kasih sayang…Nurul tak nak peristiwa lama berulang kembali." Lembut aku menuturkan kata supaya dia faham keadaan aku sekarang.."tapi Nurul Wan tak boleh hidup tanpa Nurul. Wan perlukan Nurul. Wan sayang Nurul.."..Wan merayu meminta simpati. Kedengaran suara Wan bergetar menahan tangis. Dia memang macam tu. Walau keras macam mana pun hati dia, tapi dia sangat sensitive."Wan, janganlah macam ni…Wan nak ke Nurul terima Wan sedangkan hati Nurul tak ikhlas berbuat macam tu?" kedengaran Wan sudah teresak-esak. Aku mengeluh berat…Wan matikan talian.

**********************************************************************

Tiga hari lepas tu Wan call aku lagi. Aku terkejut kerana dia tengah menangis. ?"Nurul….Wan rindukan Nurul…kenapa Nurul buat Wan macam ni…marah sangat ke Nurul pada Wan.." sayu hati aku mendengar tangisan Wan. Tapi aku tak nak berbohong pada diri aku sendiri. Pada dia…."Wan, kita boleh kawan kan? Tak perlulah Wan jadi macam ni kerana Nurul. Jangan buat Nurul rasa bersalah macam ni." makin jelas esakan Wan. "Tapi Wan perlukan Nurul….Wan tak boleh hidup tanpa Nurul. Wan dah macam separuh gila sekarang ni. Kenapa tak ada maaf untuk Wan?Jahat sangat ke Wan ni sampai Nurul tak boleh maafkan Wan?"semakin kuat tangisan Wan. Dan tiba-tiba aku terdengar bunyi sesuatu. "Wan, Wan buat apa ni???" dia tak hiraukan kata-kata aku. Yang kedengaran hanyalah bunyi yang makin kuat. Wan hantuk kepalanya pada dinging!!ya, aku dengar bunyi itu."Biar Wan mati je…semua orang dah tak sayangkan Wan, dah tak perlukan Wan. Wan tak nak hidup lagi. Wan nak mati!!!" talian di mati kan. Aku cemas. Kenapa Wan boleh jadi macam ni? aku tak nak orang akan salahkan aku kiranya terjadi apa-apa pada Wan. Aku cuba call Wan tapi tiada jawapan. Ya Allah, engkau lindungi lah hambamu itu. Aku berdoa dalam hati. Aku cuba call lagi namun hampa.

**********************************************************************

Handphone aku berdering. Siapa pulak call aku malam-malam buta ni. Aku mengerling jam loceng aku. Pukul 3.20 pagi. "Nurul…." Kedengaran suara Wan begitu lemah."Wan, buat apa tak tidur lagi ni?" aku hairan kenapa Wan tak tidur lagi time-time macam ni."Wan rindukan Nurul…rindu sangat-sangat…Wan mintak maaf sebab Wan dah banyak sakitkan hati Nurul…Nurul, bagi lah satu lagi peluang kat Wan. Wan akan tebus balik kesalahan Wan pada Nurul. Wan janji akan bahagiakan hidup Nurul. Wan janji tak kan marah-marah lagi pada Nurul." Mata aku yang mengantuk ni terpejam macam tu je..sedar-sedar je dah pagi. Haahhh???alamak, aku tertidur! Wan cakap apa pun semalam aku tak tahu. Kesian pulak kat dia.

***********************************************************************

Tengahari sedang aku syok buat kerja kat ofis, tiba-tiba handphone aku memanggil minta dijawab. Nombor siapa pulak ni."hello…".."assalamualaikum ni Nurul ke?"…"Ye saya Nurul..boleh saya tahu siapa yang bercakap?"…"Makcik ni mak kepada Redzuan. Makcik cuma nak bagitahu yang Wan dah tak ada. Dia excident semalam. Makcik ada jumpa surat kat bilik dia. Untuk Nurul…makcik rasa makcik tak salah orang." Bagaikan gelap dunia aku saat mendengar khabar itu. Wan dah meninggal???tak mungkin…baru semalam dia call aku…marayu pada aku…tak mungkin Wan. Saat itu juga berderai airmata aku. Mengapa Wan pergi tanpa sempat aku mengkhabarkan berita gembira bahawa aku dah maafkan dia. Aku ingin memberi peluang kedua pada dia. Aku mengaku selama ini aku terlalu ego. Tapi pengalaman lepas yang mengajar aku menjadi seperti sekarang. Wan, Nurul sayangkan Wan…jangan tinggalkan Nurul. Aku sudah tidak dapat membendung lagi airmata aku. Aku menyesal!!

***********************************************************************

Sampai sahaja aku di rumah Wan, kelihatan orang semakin berkurangan. Mana tak nya aku sampai ke rumah Wan dah pun waktu petang. "Anak ni mesti Nurul kan? Cantik…patut la Wan sayang sangat kat Nurul." Tenang je wanita separuh abad tu…namun aku tahu dia cuba sembunyikan rasa sedih di hati nya."Ya makcik, saya Nurul…" lantas wanita tua itu memeluk aku erat. Terdengar sedu tangisnya. Aku turut tersentuh dan menangis dibahunya. "Sabar la makcik…ada hikmah disebalik semua ni. Kita yang masih hidup ni banyak-banyakkan berdoa semoga roh dia tenang di sana." Aku kuatkan semangat untuk menuturkan kata-kata tersebut. Rasa bersalah bersarang di kepala. Aku yakin makcik ni tidak tahu yang aku bergaduh dengan Wan. Kalau tidak mesti dia salahkan aku atas apa yang berlaku. Lantas dia menarik aku ke atas. Dia bawak aku ke bilik Wan dan menghulurkan sekeping surat kepada aku. Dia tinggalkan aku sendirian. Dengan sedikit berdebar, aku membuka surat tersebut.

Sayangku Nurul…

Tiada yang terindah dalam hidup Wan melainkan dapat mengenali Nurul
Dapat memiliki hati Nurul…memiliki cinta Nurul..Wan rasa Wan lah manusia yang paling bertuah
Kerana dapat memiliki Nurul..
Saat Nurul membaca warkah ini, mungkin Wan dah pergi buat selama-lamanya..
Wan pergi membawa sekeping hati yang pilu…
Sekeping hati yang tertulis nama Nurul..
Walaupun sekejap, Wan cukup bahagia bersama Nurul.
Maafkan Wan kerana buat Nurul terluka suatu masa dahulu.
Ketahuilah bahawa Wan buat semua tu tiada sebab lain melainkan kasih sayang Wan pada Nurul yang sangat menebal.
Wan terlalu cintakan Nurul…tak mungkin ada pengganti.
Cuma Wan terkilan kerana saat Wan call Nurul untuk dengar suara Nurul,
Nurul boleh terlelap…saat itu lah Wan sedar bahawa Nurul memang dah tak boleh terima Wan lagi.
Macam mana Wan nak hidup tanpa Nurul…?
Wan langsung tak boleh nak lelapkan mata kerana rindu yang teramat pada Nurul,
Hidup Wan tak bermakna tanpa Nurul.
Saat ini Wan cuma mengharapkan kemaafan dari Nurul…
Wan doakan semoga Nurul hidup bahagia walau siapa pun pilihan Nurul…Wan redha dengan apa yang berlaku…
Jaga diri Nurul baik-baik…Wan tetap sayangkan Nurul sampai bila-bila…
Nurul sentiasa dihati Wan…
Selamat tinggal sayang…

Ikhlas dari Mohd Redzuan


*********************************************************************

Airmata aku meluncur laju di tubir mata…menangis airmata darah sekalipun Wan tak kan kembali. Penyesalan yang tak terhingga tak ada gunanya kerana Wan sudah tiada..aku meraung keseorangan…menyesali dengan apa yang terjadi..

*********************************************************************

Baru lah aku tahu selepas aku terlelap masa Wan call aku, Wan kecewa sangat dengan apa yang berlaku. Dia salahkan dirinya atas apa yang berlaku. Saat itulah dia menitipkan warkah terakhir yang diberikan pada aku. Selepas itu dia terus keluar dari rumah dan memecut keretanya dengan laju. Dia gagal mengawal kereta tersebut lalu terbabas dan bertembung dengan sebuah bas kilang. Dia meninggal di tempat kejadian kerana cedera teruk dikepala.
Sebulan selepas kejadian, Nurul masih lagi menyalahkan dirinya atas kematian Wan. Nurul langsung tidak dapat memberi tumpuan pada kerjanya. Abahnya meminta dia berehat di rumah. Sudah sebulan juga lah Nurul tidak pergi ke ofis.

*********************************************************************

Di tanah perkuburan yang luas itu kelihatan seorang perempuan sedang berteleku sendirian. Hari-hari yang Nurul lalui penuh dengan penyeksaan. Dia bukan lagi Nurul yang dulu. Badan nya susut dan muka yang sedikit cengkung. Setiap kali tibanya hari jumaat, di pusara itu lah tempat Nurul mengadu. Abah dan umi Nurul tidak dapat berbuat apa-apa lagi…sekali sekala ada juga dia pergi menjenguk mak Wan. Banyak benda yang dia tidak tahu pasal Wan telah diceritakan padanya. Ketahuilah kini bahawa cinta dan kasih sayang Wan pada dia hingga ke hembusan nafas yang terakhir…Nurul terus dihantui rasa bersalah yang tak terhingga pada Wan..entah sampai bila.. baru lah dia tahu bahawa kita mesti hargai seseorang sementara hayatnya masih ada. Jangan tangisi setelah pemergiaan nya.

Ceritera cinta adakalanya melukakan hati sang pencinta….

posted by Penulisan2u @ 3:46 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
17 Comments:
  • At 20/9/09 8:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x fhm la cter nii..!!~
    cam pliks jer..~

     

  • At 20/9/09 9:43 PTG, Anonymous afiesha said…

    sedih nye cite nie
    knp tk ceritakan mse wan accident???
    pendapat sye lebih baek ceritakan mse wan accident barulah cite nie tk tergantung......

     

  • At 23/9/09 3:19 PTG, Blogger Maryam Kamal said…

    Salam.

    banyak sangat pembahagian..

    ______________________________________________________________________________

    bermakna banyak sgt babak.
    bahaya!

    silap hari bulan org tak faham..
    mcm Cik Tanpa Nama..

    maaf ya kalau terasa.

    Wallahu'alam.

     

  • At 24/9/09 2:05 PTG, Anonymous lyna said…

    xfaham r
    x cerita pn pasal azrol
    y k azrol dng awek lain
    entah2 kembor dia k

     

  • At 24/9/09 3:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best... tp xphm sgt la...
    usaha lg k..

     

  • At 24/9/09 9:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bukan nk ckp ape...tp cam x de function je citer pnjg berjele2 psl azrol...
    last2 kapel ngan wan... pastu...mati lak...
    papepon..chayok!!
    tulis citer bukannyer kojo sonang!!

     

  • At 25/9/09 11:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang sedih giler cerita nie.. menangis saya ketika baca cerita nie.. memang best......... good job...

     

  • At 26/9/09 8:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeynyerrr.....
    nk nangis bace niyy...
    pe2 p0wn, bg0s sgt2..
    gud j0b...writer...
    nnty wat lgy yer citer camnie....
    (i_sya92)

     

  • At 28/9/09 5:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...i'm is da writer..
    sbnrnye cte ni di tlis base on my own xperience..
    cuma da di ubah cket2..
    nway, 1os alot 4 da comments.
    this is my first karya.
    x tau nk luah kt mana so sye dpt idea tuk jdi kan cte sye ni as a cerpen.
    sye y mlalui sndri bnd ni mmg da x larat nk ngis da..
    nk bt cm ne kn,da tkdir hdp sye cam ni..
    sye redha...
    10s again 4 da suppoted.

    -aurora-

     

  • At 30/9/09 11:21 PTG, Anonymous nur kasih said…

    nice story....

     

  • At 3/10/09 11:25 PTG, Blogger ~terataibungaindah~ said…

    dear aurora...

    maybe sbb awk nak cepat habis kot. jd ade some parts yg sepatutnya u explain more, but u didnt.
    it's ok.. good try. maybe next time awk boleh susun dulu cerita awk. jadikan pembacaan cerpen2 n novel org lain sbg panduan..

    lg satu.. kalau boleh dialog tu untuk berlainan orang rasa lebih baik letak dlam perenggan yg lain. x serabut nk bace..

    all the best 2 u =p

     

  • At 4/10/09 4:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ny...mirip sgt dgn cter sy..trutama ttg wan 2..
    sikap dye,ape yg dye wat bile nurul mntak putus..
    sme sgt dgn ape yg jd pd sy..mungkinkah ade kbetulan mcm 2?
    tp sy brsyukur sbb sy sempat slamatkan org yg sy syg dr pergi mninggalkn sy..
    kalo x mungkin sy jgk akn mnyesal cm nurul...

     

  • At 5/10/09 8:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    o ye ke...2 la kn kdg2 pe y blku pd kte mgkin akn blaku pd org lain jgk..
    so kte kne ingt klau kte bsedih,mst ade org lain y lg sdih dri kte..kn?
    hdp ni ssh nk jgka.

    thanks a lot for da coment.

    -aurora-

     

  • At 12/11/09 4:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    betol ckp penulis...kte kene menghargai seseorg tuh sblum die hilang dari pandangan kte...tp mcm mane ngan Nurul sdiri? kerana cinta die dipersia lelaki....Azrol tuh cukup memalukan laaa.....jantan yg konon2 bernasyid la ape la...last2 bkepit ngan pompuan seksi...xde maruah lgsung.....

    redzuan pon satu....kalo dah possessive sgt tuh,baik xpyh couple lgsg....mengongkong nurul je kerjenye...cemburu bute....pastuh bile nurul xnak terime die..mule la hidup xkeruan la,hantuk2 kpale kt dinding la..macam2....hanya krane cinta je pon....ingatlah sket,cinta pd Nya lg berharge drpd cinta kpd manusia yg xsbrape tuh....

     

  • At 17/1/11 1:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm..cite sama macam yg saya tgh alami..
    serius sama..
    tkjut saya dibuatnye..
    bdebar debar bler bce cite ni..
    :S

     

  • At 3/4/11 11:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdh nyer...
    rse mcm nk nangis jerk...
    :(

     

  • At 25/7/13 10:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada satu je ayat yang saya nak cakap " TAK FAHAM"

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group