BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, September 12, 2009
Cerpen : Bukan salah Isya!
Nama Pena : puteri_katak0518

"Wah....cantiknya baju kak Zara ...nanti mama beli untuk Isya jugak ya..." kataku sambil memandang penuh mengharap pada mama. "banyak cantik muka kau, kau tu dah la selalu memalukan aku,hidup menyusahkan aku je!"...tengking mama. "Mama...." lantasku merapati mama dan menangis di lutut mama. "ee..budak ni..kotor la skirt aku,dah tepi kau.Zara jom kita naik bilik!". Mama tolak aku ...sampai hati mama...Isya sakit mama..Isya sakit!..kak Zara senyum mencebik seolah-olah mentertawakan aku. Papa...kalau papa ada mesti hidup Isya tak macam ni.kenapa papa pergi cepat sangat?...kenapa papa tinggalkan Isya sorang2?... Isya nak papa...papa tahu tak,...mama tak sayang isya macam papa sayang isya....


Isya Batrisya.....itulah nama yg papa beri..umurku 7 thn dan belajar di sekolah yg sama dgn kakakku, Zara Merlisa..kak Zara ni kira org glamour la kat sekolah...penolong ketua pengawas sekolah la katakan..budak harapan sekolah lagi tuk UPSR tahun ni...Tp kak Zara xpernah tegur aku kalau kat sekolah..kat rumah xyah cakapla...aku selalu pergi sekolah jalan kaki je..tp kak Zara mama yg hantar dan jemput hari-hari. Mama cakap kak Zara pengawas kene pergi awal ke sekolah.aku ni budak darjah 1 je...pergi lambat pun xpe...


2 tahun yang lalu...

"Tutt..tutt...".. handphone mama atas meja berdering menandakan ada mesej baru sampai. "papa tolong bukak mesej tu kejap,mama penatla tak larat nak bangun ni.kawan ofis mama kot ..ade hal penting agaknye tu." kata mama yg masih berselimut di atas katil walaupun matahari dah naik atas kepala. Lantas papa pun buka la mesej tu.

"Hai Sofea,still remember me? Of course u r not right?coz i’m father to ur child..cmne ye anak i skang?mesti da besar kn..kalau xsilap i umur dia skrg dah 5 thn kn?mesti comel kan..sorry la i menghilang dulu sampai xsempat nak tahu anak i tu lelaki ke perempuan..i bkn ape..i cuma xnk ganggu rumahtangga u je mase tu..hope to c u again darling"...

Pangggggg.......papa tampar pipi mama...mama terkesima.."hei..ape u ni? Xde hujan xde ribut terus je tampar i! U gila ke?"...

"yes...mmg i dah gila!..i gila sebab kahwin dgn perempuan xbermaruah macam u!"...papa campak handphone depan muka mama. Mama baca mesej tu dgn pantas nya...cis!..celaka punya jantan.hidup lagi kau yer..xhbis2 nak menyusahkan hidup aku..mampus lagi bagus!!!..apa plak aku nk explain kat laki aku ni...lantakla..

"oo..wrong number agaknya tu,entah sape2 je suka2 hati je anta mesej camtu kat i..." ....

"what? wrong number u said?he knows ur name...and sape bdk 5thn tu?is that Isya Batrisya?what the hell..."

"kalau betul pun kenapa? U nak buat pe kat i? Ceraikan i?bunuh budak tu?"...tengking mama..

"kau memang perempuan xguna! Kau tipu aku hidup2...sanggup kau buat benda terkutuk dgn jantan lain!"...

"it’s all ur fault! U yg tinggalkan i terkontang-kanting...u ingat dengan duit you tu you boleh bagi i segala kebahagian?boleh beli jiwa ni?"..

"hbis tu dgn duit i tu you pergi cari jantan lain la? U memang xguna!"

"so what? U nk ceraikan i ke?i dont mind!...for your information,Isya tu memang bukan anak u...and kalau u nak tahu bapak Isya tu kawan baik u jugak...Ikmal..anyway..thanx sebab u sudi sayangkan Isya macam u sayang kan Zara..."

"Shit!..kau ni memang arghhhhhh....." ....papa pantas capai kunci atas meja dan keluar dari bilik.


"Papa...papa nk g ane?..Isya nak ikut..hr ni papa janji nk bawak Isya g Mid Valley kan papa?..."...rengek Isya dengan manjanya...

"Duppp..." ..papa tolak isya..."pergi la kau, kau bukan anak aku lagi! I hate u!..aku menyesal sebab pernah sayangkan kau dulu"...kata papa sambil berjalan laju keluar rumah...

"Papa!..papa xsayang Isya lagi ke?Isya janji Isya xkan main dalam bilik papa lagi...papa tunggu Isya!"... Isya berlari mengejar papa tapi dah terlambat...papa dah pergi...."papa!"..nangis Isya teresak-esak.

Itu lah kali terakhir aku tengok papa..Lepas papa keluar rumah hari tu,papa kemalangan...papa koma dan dimasukkan ke wad ICU. Aku nak tengok papa....tapi mama xbagi...mama cakap aku lah punca papa kemalangan..mama tipu!...aku memanglah nakal tapi bukan aku yang buat papa kemalangan...
Seminggu lepas tu papa meninggal...aku sedih sangat...kak Zara pun...Cuma mama je xkeluar setitik pun air mata..mama xnk sedih2 kot...mama kan tabah...nenek ckp jangan nangis banyak sangat nnti papa xtenang...mungkin sebab tu kot aku xpernah tgk mama nangis sepanjang pemergian papa...



Suatu pagi...

"Yeye...hari ni hujan..merasa la aku pergi sekolah naik kereta BMW baru mama"...aku pun dengan semangatnya cepat pergi bilik air nak mandi...usai bersiap aku turun bersarapan yg disediakan oleh kak Mina.

"Slamat pg kak...akak masak pe pg ni?"...tny Isya lalu duduk di meja makan.

"Akak masak bihun goreng je..Isya nak bawak bekal ke sekolah ke?"...tanya kak Mina sambil tangannye sibuk menhidangkan sarapan.

"boleh jugak kak..Mama dan kak Zara xturun lagi ke kak?"....

"Blum lagi..jap lagi la kot"...



5minit kemudian...

"Mama,hari ni hujan...Isya takut nk g sekolah..ada petir..ada kilat..Isya tumapng mama boleh?"...kata Isya apabila mamanya turun menuju ke luar rumah.

"Kau jangan nak ngada2...pergi je la jalan kaki..macam xbiasa pulak...kejap lagi hujan reda la tu...cepat Zara kita pergi skarang!.."

"Tapi mama...." belum sempat Isya menghabiskan ayatnye mama telah hilang dari pandangan Isya bersama Kak Zara.

Alamak...camne aku nak g sekolah ni?..hujan makin lebat ni...xkan nak pakai baju hujan...besar la...payung pulak xtahu letak mane..xpe la kalau aku lari je la mesti xsempat ni..




7.39 pagi-di pintu pagar sekolah....


"Hah kau! Kenapa lambat?"..tengking Zara yg bertugas di pintu pagar sekolah pagi itu..

"maaf kak..Isya sejuk ni..akak tahu kan Isya jalan kaki tadi...tadi Isya berhenti kat tepi pokok tu sebab kilat...Isya takut..kilat kuat sangat...".....Isya menjawab dengan bibir terketar-ketar akibat kesejukan.

"Ah, xkira la...yg salah tetap salah..peduli ape aku!"....marah Zara sambil mencatatkan nama adiknya di dalam buku catatannya..




Kelas 6 Merah


"Zara,zara! Cikgu Hasnah panggil!...adik kau Isya pengsan kat dalam kelas tadi! Dia kat bilik sakit skang!"...jerit Izham rakan sekelas Zara.

"kejap....aku nak pergi la ni"....jawab Zara sambil mengemaskan mejanya.

Ish...ape plak budak ni..menyusahkan aku betul la..sakit la... apa la...Cikgu ni pulak satu,dah sakit hantar je la kat umah,nak panggil2 aku pulak..macamla aku ni doktor..baru je aku nak berbahagia sempena birthday aku hari ni...


Di bilik sakit...


"Hah Zara sampai pun kamu...adik kamu ni demam panas...kamu tolong telefon mama kamu datang jemput Isya skarang,kesian cikgu tgk dia ni...biarla dia berehat kat rumah..nanti ada apa2 hal kamu suruh la mama kamu telefon cikgu ye...."

"baik cikgu..sy telefon sekarang"...

"hello mama.mama kat mane?..Zara ni..."

"Ye Zara...kenapa?...."

" Pasal Isya ni mama,pengsan kat sekolah tadi..cikgu cakap dia demam panas...cikgu suruh mama jemput Isya skarang.."..

"mama sibuk la sayang...setakat Isya tu..pakcik teksi pun boleh jemput..nanti mama telefon teksi suruh jemput Isya..Zara jangan lupa tau petang ni mama bawak Zara pergi KFC sambut birthday Zara...Zara jemput kawan2 kelas Zara sekali ye.."

"yeke mama? Yeye..ok mama.."



Petang itu...


"Zara, cepat turun! Kita dah lambat ni..Kita nak pergi KFC kan ptg ni!".....jerit mama dari tingkat bawah..

"kejap mama! Zara nk cari kasut yg baru mama beli tu"....

Tiba-tiba Isya terdengar perbualan antara mama dan kak Zara...."KFC?"...hurmmmm...sedapnya...dah lama xmakan KFC...kali terakhir dgn papa dulu..tu pun 2tahun yg dulu...

Dengan lemah longlai Isya turun mendapatkan mama dan Kak Zara...

"Mama ngan kak Zara nak pergi KFC eaa sambut birthday kak Zara..seronooknye..Isya nak ikut jugak Boleh?...Isya dah lama xpergi sambut birthday sape2"....rengek Isya..

"kau tu xpadan dengan demamnya...sibuk nak ikut aku!..xde3..kau duk kat umah je ngan kak Mina kau tu...makan je bubur..xpayah nak demand2 makan sedap2..."..kata mama sambil mencebik...

Xkira!...aku nak ikut jugak....nekad Isya...Mama dan Kak Zara sudah pun berlalu ke kereta...Mama menghidupkan enjin dan berlalu pergi...

Isya berlari laju mengejar mamanya...."mama! Isya nak ikut"....Jerit Isya sambil berlari ke arah jalan mengejar kereta mamanya di depan rumahnya...

"Dummm!".....lantas Zara menoleh ke belakang bila terdengar bunyi dentuman kuat.

"mama! Isya mama!..Isya kene langgar kat belakang tu"....jerit Zara sambil menggongcangkan bahu mamanya.

"hah?"...sepantas kilat mama membrek keratanya dan berhenti di bahu jalan...Isya,tunggu mama sayang.....

"Isya! Isya!...bangun sayang!"....mama cemas..badan Isya yang berlemuran darah mama pangku...

"mama....."...panggil Isya dengan lemah..

"ye sayang...sayang sabar ye...Isya bertahan ye sampai kita pergi hospital"....ucap mama dengan suara yang sebab.Kak Zara yg berada di sisi mamanya sudah teresak-esak.

"Isya xboleh tahan mama....mama..kenapa mama xsayang Isya?"

"mama sayang Isya..Isya kan anak mama..."

"tapi mama xsayang Isya macam mama sayang kak Zara...mama cakap Isya penyebap papa pergi...Isya xbuat pape pun mama..betul mama.."..nafas Isya makin lemah...

"memang Isya xsalah..mama yang salah..mama punca kematian papa..Bukan Isya!..maafkan mama sayang..."...

"kenapa papa cakap papa benci Isya? Isya ada buat salah ke dekat papa?"

"x sayang...mama yang salah..papa benci mama..buakn papa benci Isya..."

"mama.."......"Isya sakit...Isya nk tidur dulu ye mama....Isya nak jumpa papa..."...nafas Isya makin ter sekat-sekat.

"Isya! Isya jangan tinggalkan mama sayang!".....ucap mama dalam sendu sambil menggongcang badan Isya yg sudah terkulai layu....mata mama mula berpinar2 dan akhirnya mama rebah di sisi Isya.

"Isya!"...jerit Zara....kak Zara sayang Isya..Isya satu-satunya adik yg kak Zara ada....Isya jangan tinggalkan akak..akak janji akak akan sayang Isya..bukan akak benci Isya...tapi mama yg suruh...mama cakap Isya penyebab papa mati...Isya penybab akak jadi yatim....maafkan akak sayang....


p/s: sila comment....ni first time

saya belajar menulis...
posted by Penulisan2u @ 4:19 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
33 Comments:
  • At 12/9/09 7:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdey nyerr
    sampai nangis2 bace cter nih..
    bagus..

     

  • At 12/9/09 10:53 PG, Blogger Noriza said…

    sedihnya citer nieh....
    five star...

     

  • At 12/9/09 12:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul2 dh nangis pun ni,segan kt org sebelah hu3

     

  • At 12/9/09 1:25 PTG, Blogger iriz said…

    sedey cte ni..
    tp cm tergantung je..

    heh..heh..;p btw.
    best..gud job!

     

  • At 12/9/09 2:14 PTG, Blogger farahpingu said…

    best sgt...
    smpai nges bce story ni...
    well done..!!

     

  • At 12/9/09 2:42 PTG, Blogger ecah hamzah said…

    cerita yg menarik....tp rasenye lbh elok kot guna ayat seperti ayat2 novel....jgn guna ayat pasar.ayat yg kte berckp dgn org....x sdp kalo nk diceritakn.....

    do visit my blog
    http://ecahyourbestfriend4eva.blogspot.com

     

  • At 12/9/09 3:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok..tp laju sgt...ce wat slow2....satu2 kita cerita..leh???ok wat balik ye

     

  • At 12/9/09 5:04 PTG, Anonymous Jering said…

    huhu
    solute a beb..
    bes gile cite nihh..
    kang kte anta cerpen byk2 ag ekk
    hehe..

     

  • At 13/9/09 2:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnyer...sempat mengeluarkan air mata

     

  • At 13/9/09 12:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tau xpe...sdih gler..mlu la. kat org sbelah...huhuhuhu

     

  • At 13/9/09 4:02 PTG, Blogger nhidayah said…

    gd job writer!cite ni sampai pd pmbaca shingga pmbaca leh ngis...mmg sedih cite ni..slalu mcm ni kn..mse seseorg 2 msih ada,kte x hrgai die.tp ble dia dah x de bru la kte rse khlngan die.dah lumrah hdp mcm ni...kn?congrate to the writer.

     

  • At 13/9/09 9:37 PTG, Anonymous butterfly05 said…

    best2....
    sdey gak...
    tp cpat sgat abis cte nie..
    xsempat nk kuarkn air mata...
    bru nk feeling...
    dh abis...
    pape pn keep it up k..

     

  • At 13/9/09 10:14 PTG, Anonymous sham said…

    sedih.. huhu.. tp, baik awk buat panjang sket,
    sbb klimaksnye kejap sgat..
    nk nangis, tp malu..
    hahaha..
    anyway, gud luck k..
    nnti sye bgi hadiah KATAK bia awk pengsan..
    kah3..

     

  • At 13/9/09 10:21 PTG, Anonymous comel said…

    hehe...best2,,,puteri katak ni rakan seperjuangan jering..
    patot r best jgk...member jering ni beb!!..member ak jgk...hehe..

     

  • At 13/9/09 10:26 PTG, Anonymous puteri_katak0518 said…

    thanx for all comments....nnti sy cuba perbaiki utk cerpen seterusnya....

     

  • At 14/9/09 5:03 PTG, Anonymous mun88 said…

    membr ku jgk!!!!!!!!huuhuuhuhuhuhuh

     

  • At 14/9/09 7:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good try..make me sad...huhuhuhu

     

  • At 14/9/09 11:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih sangat~~~ tabik lah kat awak.. pandai buat ceta .. hehehe

     

  • At 15/9/09 12:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    peh best lah cte nih..
    layan beb..
    huhuhu..
    nsib bek xde org tgk ak ngangis..
    malu beb..
    gud job..
    (^_^)

     

  • At 15/9/09 9:37 PG, Anonymous azyan aka azzy said…

    sedih tul... nangis gua...huhuhuhuhuhuhh

     

  • At 15/9/09 12:09 PTG, Anonymous shima said…

    sdih juga ceta ini...nak kuar air mata tkut ank btanya nnti

     

  • At 16/9/09 9:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    too fast..
    ade cter yg ag sedey dri ni.

     

  • At 17/9/09 12:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdey weh..tp cm tgntung.ade smbungan ekk
    gud job

     

  • At 22/9/09 11:20 PTG, Blogger Leeya Hezlin said…

    sedih cite ni..gud job..

     

  • At 25/9/09 11:37 PG, Anonymous ann said…

    alamak.. cdey...great n nice story.. good job..

     

  • At 28/9/09 12:25 PG, Anonymous nur kasih said…

    huhu..
    mmang sdih..
    berulang kali bce..
    btol2 fill la..

     

  • At 28/9/09 10:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm cite cinderella jer ni..

    x pe...baru menulis..

    sedp cite 2..

    gud luck writer..!!!!!!!!!!!

    semoga berjaya...

     

  • At 4/10/09 11:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgus2...puteri truskan usaha k...cayok!cayok!cayok!

     

  • At 6/10/09 3:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    if eja betul2, panjangkan sikit lagi...barui tmbh feel

     

  • At 26/10/09 5:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedey..........

     

  • At 26/10/09 5:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bukan salah isya, isya tak salah, isya tak buat salah pa pe pun, isya tak salah pun, bkn isya yang besalah, isya tak buat salah..... ishk ishk ishk

     

  • At 10/5/10 11:12 PTG, Anonymous @in/eyda said…

    huhuhu... sedihnye nak nangis rase...
    tapi best jugak cite ni...
    huhuhu... bye nak smbung nangis lagi nie...
    uaaaaaaaaaaaaaaauaaaaaaaaaaa.....

     

  • At 16/12/10 12:12 PG, Anonymous angah 81 said…

    sedeynyr citer nih
    best best

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group