BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, September 12, 2009
Cerpen : Bm & BI
Nama Pena : Princesslove

Sebuah kereta suzuki swift berwarna putih meluncur perlahan di permukaan jalanraya. Puteri yang baru sahaja lulus lesen memandu, memandu kereta yang dihadiahkan oleh mummynya dengan malas. Puteri.. siapa yang tidak mengenali Puteri, seorang anak kacukan Melayu-German. Puteri baru sahaja berpindah ke Malaysia sejak tiga bulan lalu, dia di tempatkan di Merlin High School. Puteri sering diejek oleh rakan-rakan sekolahnya kerana kurang fasih berbahasa melayu. Sejak dilahirkan Puteri dilatih bertutur dalam bahasa inggeris, sehingga kan dia tidak fasih berbahasa melayu. Puteri merasa malu dan malas untuk ke sekolah apabila sering diejek dan sering ditertawakan apabila dia salah menyebut sesuatu perkataan bahasa melayu.
"Pon!!Pon!!", hon kereta dibunyikan apabila sampai dihadaan pintu pagar sekolah. "Oh my gad!! I`m just late 3 minutes, getus hati Puteri sambil memukul-mukul stereng kereta. Puteri turun dari kereta dan menggoncang-goncangkan pagar. "Hello,please open this gate.. hey, the prefect...", Puteri menjerit-jerit kearah seorang pengawas yang baru sahaja berlalu. Pengawas lelaki yang segak berkot hitam menghampiri pintu pagar. "u are late, back to ur home. Jangan kau ingat kau lawa, aku akan bagi kau masuk senang-senang.. Tak akan.. Kau ingat sekolah ini bapak kau yang punya. Dasar anak mat salleh. Orang cakap mat salleh selalu tepat masa tapi ni tak pun", gembira hati lelaki itu dapat mehemburkan kata-kata berkenaan ke muka puteri. Puteri menendang-nendang pintu pagar lalu masuk ke dalam kereta sambil mengomel sendirian. "Stupid prefect!!!! Why All students here like him? Always hate me juz because I cant speak Malay??? Am I so bad???" hari itu puteri tidak masuk ke sekolah dan merayau-rayau di pusat beli belah sendirian. Di mukanya masih terbayang-bayang wajah pengawas lelaki bodoh tadi. Terdetik dihatinya untuk berpindah ke German kerana dia amat merindui rakan-rakannya di sana.

"Puteri Nelissa Laura!!!" nama Puteri disahut oleh guru kelasnya sewaktu menanda kehadiran. "She`s absent", seorang pelajar lelaki meniru gaya puteri dan suara Puteri. Cikgu menggeleng-gelengkan kepala. "Erm.. korang tak habis-habis perli puteri kesian kat dia. Sepatutnya korang kena bantu dan tolongnya untuk bercakap dalam bahasa melayu. Salah ke dia bercakap dalam Bahasa inggeris sehingga kamu semua pinggirkan dia sampai begitu sekali?",pelajar di kelas itu hanya tersenyum sumbing mendengar teguran cikgunya itu.

"Dad, I want move to German. I cant staying here. My friends always bullying on me. They are hate me because I cant speak well. Please dad... I miss Susan,Maria,Peter,Karl. I miss them. All students there are not same with them!!" air mata Puteri menitis setitik demi setitik. "Princess, U cant move to German alone we dont have relatives there and all brothers and sister not staying at German. U will alone". Puteri memahami ibu bapanya tidak mahu melepaskannya sendirian German kerana sememangnya mereka tidak mempunyai saudara maa di sana.

"Eh..Eh..korang cuba tengok Princess German kita dah datang wei.. Nape balik lagi kat sekolah ni ingatkan dah blah dari sini wahai princess", Puteri hanya tunduk mendengar kata-kata mereka walaupun dalam hatinya sudah marak api kemarahan menahan suara-suara sumbang itu. "Boleh saya tanya kamu satu soalan?", tanya Puteri cuba berbahasa melayu walaupun masih kekok bunyinya. Puteri cuba untuk menyusun ayat melayu dengan betul. Namun gagal lalu dia bertutur dalam bahasa rojak. "I ada disturbed all of u before??? I ni jijik ke? am I like a bacteria just want to make our school dirty and smelly?? I am a human. I cant think,can speak,can cry like all of u. Kita semua sama tapi kenapa kamu benci saya??" Puteri berlari meninggalkan kelas. Air mata mengalir laju tidak dihiraukan orang ramai yang melihat ke arahnya. Anak tangga dihadapan tidak disedarinya lalu terlanggar sejurus kemudian dia melanggar seorang lelakidi hapannya yang membawa berpuluh-puluh buah buku. "Pang!!!!" Buku tersebut jatuh berterabur. Terbeliak mat Puteri sambil menekup mulutnya kerana terkejut. "Sorry.. I`m so sorry". "Oh my god the stupid prefect". Lelaki itu menghampirinya sehingga batang hidung mereka bertemu "Jalan pakai mata bukan pakai hidung".. puteri terpinga-pinga tidak memahami maksud ayat itu. "I use my feet when I walk. What`s the mean".. Puteri menolong lelaki itu mengemaskan buku. Setengah daripada buku itu di bawa oleh Puteri ke bilik pengetua. Tanpa mengetuk pintu terus lelaki itu masuk."Rude boy!!!", ngomel Puteri. Puteri mengetuk pintu. Pengetua tersenyum memandang ke arah puteri. "Apahal papa tersenyum-senyum kat anak mat salleh ni?? Dah berkenan ke?? Mama??? Muda sangat....". pengawas bodoh itu bermonolog sendirian. "Hello Puteri Nelissa Laura.. How are u??", tegur pengetua. Terharu Puteri apabila pengetua mengenali namanya. "I`m fine..Thanks". "Papa.. ni buku yang papa suruh Shamil ambik nak letak kat......", belum sempat Shamil menghabiskan kata-kata, pengetua membuka mulut bertanyakan sesuatu kepada Puteri. "How`s ur study here? Everything`s alright??". Puteri tersenyum "Yes sir, I`m feel very glad because my arents moving to Malaysia because I can live in new culture,new school,teachers and friends.. All my friends very polite.kind, esspecially your son,Shamil". Puteri cuba menyindir Shamil, walaupun dia baru sahaja mengetahui shamil adalah anak pengetua. "Puteri, u can back home now". Puteri mengangguk lalu menghulurkan tangan untuk bersalam dengan pengetua. Tangan pengetua dicium seolah-olah pengetua itu adalah ayahnya. "Mak aii.. anak mat salleh pandai cium tangan jugak??". getus hati Shamil. "Shamil tunggu dulu...".

Puteri berjalan sendirian melalui koridor. Ketika berjalan-jalan dia disekat oleh lima orang pelajar lelaki yang tidak dikenali. "Hai Princess.. How are u??? Lets we enjoy together???".. "Hahhhahahahahhahahahahaah".. berderai ketawa lelaki-lelaki tersebut apabila salah seorang tangan rakan mereka melingkari pinggang Puteri. Puteri cuba menepis tetapi makin dikemaskan lagi lingkaran itu. "Hey!!!Jahanam kau". Muka lelaki yang mengacau Puteri ditumbuk-tumbuk oleh Shamil dan Puteri memukul-mukul setengah daripada mereka dengan buku dan beg. Mereka berlima lari lintang-pukang. "Kaorang akan jumpa pengetua esok!!!!! Lebih baik kau jangan tunjuk muka depan aku kalau tak hancur muka kau!!!!!" jerit Shamil. Shamil memandang Puteri. Puteri mengalihkan badannya ke arah dinding dan perlahan-lahan menggerakkan kakinya cuba untuk meninggalkan Shamil. "Tunggu...", Shamil bersuara. Tangan Puteri ditarik dan Puteri dilarikan ke dewan bola keranjang. Di tengah-tengah dewan bergema suara mereka. "Kenapa awak cakap macam tu kat papa tadi?", uteri menunjukkan muka tak faham. "Kenapa awak tak cakap hal sebenar kat papa?? Kenapa awak caka semua orang layan awak dengan baik, seangkan mereka selalu eje awak Puteri??? KEnapa?? Saya selalu kacasu awak,sakat awak,tengking awak, tapi awak tak bagitau papa.. kenapa???"... Puteri senyum. "sebab saya rasa principal ambil berat tentang saya itu dah cukup dah membuatkan saya bahagia", Puteri tidak kisah berbahasa melayu walaupun bunyi agak kekok."Kalau awak setuju saya akan ajar awak bahasa melayu sehingga awak fasih" kata Shamil. "Are you sure Shamil??".. Shamil mengangguk dan tersenyum.

Tiga bulan lamanya Puteri mengambil masa untuk belajar dengan Shamil. Hubungan mereka semakin hari semakin rapat . Setiap hari mereka bersama di sekolah,perpustakaan dan apabila hujung minggu mereka akan keluar bersama ini kerana Puteri tidak mempunyai rakan lain selain daripada Shamil. Hidupnya kini di Malaysia semakin terasa lengkap dengan kehadiran pengetua dan Shamil.

"Shamil, saya rasa nanti tamat SPM saya nak apply cost pendidikan major BM???... Puteri tersenyum. "Bagus lah macam tu Shamil pulak nak apply cost pendidikan major BI sebab puteri dah ajar Shamil banyak tentang Bi".. "Nak jadi guru Bi lah ni??".. Shamil hanya mengangguk. "Puteri nak jadi guru BM".. Puteri sengih menampakkan gigi. "Tak boleh..." Puteri menoleh kearah Shamil apabila Shamil menyekat kehendaknya itu. "Saya nak awak jadi isteri saya, ibu kepada anak saya, teman sepanjang hidup saya..". Puteri memandang Shamil tidak berkelip.. Shamil memetikkan jari di hadapan muka Puteri.. "Kenapa?" tanya Shamil ringkas.. "Erm.. tak..saya mengelamun kot..". "Sudi tak?" Muka Puteri kehairanan mendengar soalan Shamil. "Awak dengar tak apa yang saya cakap tadi?", tanya Shamil. "Oppsss.. ulang sekali lagi..saya mengelamun tadi". Shamil menggeleng kepala. "Ishh.. Day dreaming lagi.. Stop day dreaming princess..". Puteri bermonolog sendirian. "Sudi tak awak jadi isteri saya, ibu kepada ank saya,dan teman hidup saya sepanjang hayat". tanya Shamil selamba. Shamil tidak pandai untuk beromantis. "Oh my god!! Princess wake u!! This is not day dreaming!!", bersorak riang hati Puteri. "Sudi...", jawab puteri perlahan sambil matanya masih melihat kearah Shamil. Shamil tersenyum lalu mengenyitkan mata.

Hidup mereka bahagia selepas tamat pengajian di IPTA dan Shamil dan puteri dapat mencapai impian masing-masing untuk menjadi guru. Mereka berkahwin setelah 3 tahun bekerja...
posted by Penulisan2u @ 2:37 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
66 Comments:
  • At 12/9/09 3:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    org pertama.Terlalu pendek.Nampak klise.tp xpe lah buat permulaan.

     

  • At 12/9/09 6:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tk menarik pn bg sy .
    clishe , and gaya cerita pn tk menarik

     

  • At 12/9/09 6:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam,
    komen saya... jika ingin menggunakan ayat bahasa inggeris diharap penulis berhati-hati dengan nahu bahasanya.... sila buat rujukan lanjut atau minta nasihat dari orang yang arif dalam bahasa inggeris... tologlah...kesilapan dalam nahu bahasa inggeris sangat menganggu pembacaan... jujurnya membantutkan niat saya untuk terus membaca...
    sekian, terima kasih.

     

  • At 13/9/09 1:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okay....grammar mistakes bnyk sgt,hilang mood nk baca.Really should improve on the grammatical mistakes.

     

  • At 13/9/09 4:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    grammar mesti betul....ambik la anak cina or korea....x yah wat ayat inggeris kal0 x pasti....aper pn.....ok jer....hehe...jgn marah....good luck.....teruskn penulisan n usaha....

     

  • At 13/9/09 4:22 PTG, Anonymous amarfi said…

    jln cter dah ok
    but, nex tym klu nk wat cter cmni, buat je fully malay and wat note kat tepi,(*in english)
    pape pun, keep moving forward k.

     

  • At 13/9/09 4:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita dah ok cuma klau boleh perbaiki bahasa inggeris tu...

     

  • At 13/9/09 5:11 PTG, Blogger syasya said…

    bile bace cerita ni rasa mcm x real je...mcm tgh tgok angan2 writer je...

    hm...keep writing..

     

  • At 15/9/09 12:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hee..cm lwak je cite ni..xtau la nk puji k x...tp cte ni klu olah dgn baik mmg bes tol..

     

  • At 15/9/09 8:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape motif cte nie???????? dh la kt c-nie ujan, ngantok aku bce cerpen........wuarggggggghhhhhhhhh

     

  • At 16/9/09 5:43 PTG, Anonymous Zia said…

    Cerita yang pendek, walaupun tak menarik sangat tapi untuk permulaan dah kira ok.

     

  • At 16/9/09 8:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    satu yg ak x thn cter adalah tajuknya..ckp reti ckp b.i tp sebaliknya..c'mon la writer nak tulis cer dgn baik adalah bermula dari ya own mother tounge k?

     

  • At 16/9/09 8:51 PTG, Anonymous mizandapewter.. said…

    la...ak ingtkn sinopsis td...bahasa jiwa bangsa.

     

  • At 17/9/09 8:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tolonglah jangan tulis satu benda tu kalau tak habis mengkaji benda tu,, semua penulis tak kira tulis cerita fiksyen, fakta ke, berita kat surat kabar tu ke semua pun diorang dah habis study benda diorang nak tulis,, same goes dengan kalau nak guna bahasa pun,, benda simple tapi very much play big part,, tolong sangat K.I.V ye,, grammatical error yang sangat2 annoying,, apalah salahnya gune je bahasa melayu kalau dah stok terabo sangat,, olahan cerita pun kurang menarik walaupun flow tu dah ada,, regards >.<

     

  • At 18/9/09 5:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    betulkn grammar mistakes...

     

  • At 18/9/09 2:53 PTG, Blogger iriz said…

    be careful wif ur grammar dear!

    btw..cite dah oke..cume olahan die kene lebey skit..
    keep it up!:)

     

  • At 18/9/09 4:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku tak abis baca pun tp bila tgok grammar truk gila terus aku komen.tak payah wat crita yg nak guna english bebyk klu english kamu tak oket.bukan tak okey dah tahap truk dah pun.sorry to say.bdak skolah rndh pun lg okay english dia.

     

  • At 19/9/09 2:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bnyk gle grammar mistakes!klo rse english lu x brape bgoz,takyah la gatal2 nak wat cite yg ade penggunaan english,sbb nye,ble da ade bnyk gle mistakes,org jdi mls nk bce,aku pun x abes bce,tros komen.da tu,simple sentences pun ley slh,ape la.

     

  • At 20/9/09 1:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya allah...base omputeh apekah inih...??!!!

     

  • At 22/9/09 1:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    OMG! Knp cerpen ni mcm cerpen budak sekolah rendah? tapi kan, agak2nya budak tadika sekarang lebih fasih BI drp kMu... Tapi xpa la.... at least kmu berani cuba.. GudLuck k?

     

  • At 22/9/09 4:01 PG, Blogger tiya said…

    hurm... secara jujur la sy komen ni, ramai yg btol, improve ur own grammar dulu... pening la kepala baca, pastu bila makin baca makin annoy lak bahasa2 inggeris yg digunakan, its ok to try tapi wat kajian sikit sebelum berkarya ye? secara logik, org yg fasih german tak ckp b.i pasar mcm tu... and, terlalu angan2 lah crita ni. clishe pun yer gak. gud lux ek dik. try harder and smarter next time.

     

  • At 22/9/09 11:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya ampun...please improve ur grammar..i'm sorry to say this..but you really need some research on English..gud luck~

     

  • At 22/9/09 1:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    t'lalu kbudk-bdkan..huhu
    x ape, bley biaki lagi..
    gud luck!!

     

  • At 22/9/09 8:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam... ur english... please work more on it... salah sane sini....

     

  • At 23/9/09 4:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gler terok bi!!cam harammmm....hoho...writer ni bdk bape thun ek..cm ayt bdk tadika jer..isk3x...work harder keyh..

     

  • At 23/9/09 6:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cmne ni?Bi cm bdak tadika...saye bkn men nk bace sbb ingt best..skali hampeh..
    xlogik la budak dr german gune BI..
    letak la UK ke US ke..
    childish gile citer...kate ade lesen kete(kire bdak besar dh la kan),tp kelakuan cm budak 13 tahun..
    xlogik lah...
    len kli bt research dulu klu nk bt citer yer...
    chayoK!

     

  • At 23/9/09 9:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahai kwn2 ku yg komen kt cne.....memg btol grammar die nda k...tp comment lar slow2...baek2....kecian kt writer...penat2 die hantar karya untuk kite bace.....kite comment main hentam jer.....sabar la...writer pon manusia juga bah....ad kelemahan,ad kelebihan....itu mesti sume org tahu kn.....peace no war....kepada penulis...congrat....idea ad....tp nanti alert ngn grammar tau....kembangkn la idea kamu...peace...baek punyer...

    amyrulhakim_mohdfikri abdulfatah

     

  • At 24/9/09 4:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala yg komen2 tu mcm A++ dlm bi kn??mcm la dlm muet tu dpt band 6 kn?so jgn la nk poyo2 sngt..dh ok dak tu nk try wat wlpn ada slh..tnjuk ajr..bukan kutuk..ape la..ckp ikt sdp je....

     

  • At 24/9/09 3:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Menulis lagi dik! Ingat, utamakan bahasa kita dahulu baru bahasa org lain. :)
    -Rim-

     

  • At 24/9/09 3:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    such a bad grammar..he3..terkezut aku..btw dear plz b makesure dat u do some research especially in english writing..gud job in idea but need some improvement..

     

  • At 24/9/09 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm.....kalo citer pnjg skit laie...jd best kot....
    pasal grammar mistakes 2.... can be improve!! chaiyok!!
    papepon,tulis citer nie... bkn kojo sonang!!
    kono porah otak!! keep it up!

     

  • At 25/9/09 12:19 PTG, Blogger Sirah@Cyrah said…

    hmm...good story..cuma perlu lebih mengkaji dan perlu diperkembangkan idea...n please improve your english..jangan putus asa tau...mungkin satu hari awak akan jadi seorang penulis yang hebat!!..mungkin lebih baik daripada orang2 yang mengutuk awak...dan awak perlu banyak bersabar kerana sepanjang hidup ni kita perlu sentiasa belajar...saya pun tak berapa pandai...masih belajar..

     

  • At 25/9/09 12:26 PTG, Anonymous Kak Engku said…

    Kepada penulis , cuba perbaiki bahasa Inggeris anda .. fahamilah maksudnya dan ejaan tu juga penting..

    Kepada pengkritik , jika ingin mengkritik seseorang , sila perbaiki diri anda dahulu .. nobody is perfect . What i saw here , some of your English and Malay too are not that REALLY perfect in terms of SPELLING.

     

  • At 26/9/09 7:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bolehlar..
    kira permulaan nie bgus la jgak dri x der
    habuan..
    dri 5 bintang bgik 3 bintang...
    huhuhuh.:]

     

  • At 26/9/09 5:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk yg perlu diperbaiki...
    terutama ayt2 dlm bahasa inggeris 2....
    kalau blh, semak dulu sblm dihantr utk bacaan umum...
    x le nnt kena kutuk kaw2 nye....

     

  • At 28/9/09 8:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduyai...siannye kat writer ni..tah die bace ke x..
    lau bace harap u tabah sesangatla...
    bout grammar mistake tu..hurm..mmg x leh wat hapela..
    menda dh salah..nk wat mcmane..
    but u blaja english lagi ye..
    keep it up...but plzla jgn give up ok?
    nk mengkritik senang tp nk bg semangat tu yg ssh..
    xpe2..cuba lagi..jgn sedih2 lau bace komen di atas2 ni k?
    usaha lg ^^.V

     

  • At 29/9/09 6:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm... sori 2 say.. u have 2 improve ur english..

     

  • At 1/10/09 3:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahhaha.. tukang bg komen pulak emosional..
    lawak betol baca komen cter ni..
    lagi menarik dr baca cta nih.. hahahah..
    anyway, writer pliz improve ur grammar ya..
    sbb mmg susah nak baca.. gelak sorg2 lak..
    hehhehehe..
    yg bg komen, rileks r.. jgn la smpai bg kritikan memusnah(betul ke ni?)..
    juz bg kritikan membina..
    budi bahasa budaya kita.. lalallalalalala...

     

  • At 4/10/09 10:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok2la leh improve lg... pe2 pn ade usaha kn.. ape yg pntg usaha hihi... jgn mudah putus asa n teruskn minat dlm berkarya.. majula cerpen tuk negara...

     

  • At 9/10/09 11:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bnyk gle mistake....kalu x yahu n mlas nak rujuk bku x pyah tulis.....tulis jewr dlam bahasa melayu

     

  • At 9/10/09 11:34 PTG, Anonymous myNurul said…

    adik..usaha je lagi k..jgn putus asa..grammar mistake leh dibet0lkan..
    idea dh ada..mantapkan lagi jln citer k..
    gud luck k dik..
    \(^_^)/

     

  • At 12/10/09 4:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i think you should stick in using bahasa melayu...i know my english are not that good but come'n..simple english pun x kan bley trabur...??how old r you??and i dont think german people speak english cuz i know they are proud with their language unless they have to...kos in english is 'course' not 'cost'...'can't' means 'x boleh' 'can' means 'boleh'...penggunaan 'are' 'is' 'was' 'were' etc...jgn dilupakan...i see common mistakes people would do is they tgglkan penggunaan2 tuh cause when they listen to other native english speaker such as in tv, they sometimes speak too fast n change the words like 'going to'-'gonna','want to'-'wanna'...and also people sometimes would spell the word based on what they listen to...i ade nmpk org tulih matter jd metter...n mcm2 lgi...so i think i dh buat krgn kat sini n i better stop...again my english are not 100%...n you seriously i think should stick on bm...or be a good student study!good luck..

     

  • At 19/10/09 2:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tajuk story dah best but bila tgk jalan cerita and grammar... jadi boring, so make all the comment as an advice bukan sebagai jalan untuk putus asa ye...

     

  • At 20/10/09 2:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mat saleh mane plak kt atas y bg ceramah free nih??nk tnjuk pandai bi la plakkk..!

     

  • At 20/10/09 7:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam. kepada tanpa nama di atas saya, tolonglah jaga bahasa anda. yg mat salleh yg awk ckp tu, hanya nak menegur. ambil jadi pengajaran. dan tidak semua sempurna. sila lihat blog, fynnjamal, dia seorang pensyarah bahasa inggeris, namun bahasa melayunya masih disanjung. dia seorang pemuisi yg hebat.
    terima kasih. sekadar menegur.

     

  • At 21/10/09 10:23 PTG, Anonymous 3ylah said…

    menarik..
    tp citer ni pndek sgt r..
    lg pnjg lg bez..
    keep it up!!

     

  • At 25/10/09 12:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nih best..tpi grammar x btul..truskan lgi usaha..
    CHAIYOK !!!!!

     

  • At 28/10/09 10:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penat baca cte nih...ni la typical malay nye cte...cte psl anak2 org kaya...tengku2...tan sri2..dato'2...menarik sgt ke hdp dieorg??...hdp commoner lg menarik...meriah ngn perit getir kehidupan...br la pembaca dpt moral of the story...k..ape2 pun trskn usaha anda utk meningktkn bakat dlm berkarya..Toi toi toi! (good luck dlm german)

     

  • At 29/10/09 9:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...

    mencuba tak salah...
    salah pun tak salah
    kalau yang salah itu diperbetulkan..

    tapi yang salah itu jadi salah
    kalau yang salah itu tak diperbetulkan..

    "practise make perfect"

    tak ada orang yang bermula dari kejayaan
    semua bermula dengan kegagalan..

    jadi, pada penulis
    ambil semua komen sebagai kata-kata semangat
    untuk anda teruskan niat anda sebagai seorang penulis...
    jangan ada benci dalam hati
    tapi sematkan keazaman untuk terus berjaya...

     

  • At 7/11/09 1:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huuwaaa!x dew nk komen lbey2 cz ak pon x bc abis stry nie. .
    bc komen2 nie ag besh..
    2 writer: gali lg dik. .gali lg dlm2. .
    kuakuakua. .anyway, gud luck (**)

     

  • At 24/11/09 6:46 PTG, Blogger niza said…

    salam,,erm,,cian writer ek kne hentam trok gila2 r,,
    yg 2,,mls la nak komen,,
    tp,,jalan citer ad,,,ble kmbgkan lg,,sbb rsenya pendek
    sgt n nmpk cm citer owg nak cepat jerk,,
    papepon,,jgn putus asa keyh,,,
    tapi,,kalau nak wat something,,jgn acuh x acuh ja yew,,

     

  • At 14/6/10 1:02 PG, Blogger Fanaa Azhar said…

    salam :)

    cerpen ini menarik lah jugak, just..
    haiyaa. your grammar lah. tolonglah baiki sikit ya?
    tengah sedap-sedap baca, tetiba grammar hancuss.
    ouhhh tidak.

     

  • At 17/9/10 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud job....cume pendek sgt....pepun bez..k

     

  • At 21/6/11 1:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    need improvement... but never give up.. a thousand miles start with one step..

     

  • At 7/7/11 11:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cam x logik lak... bkn ke orang sekarang suke, tabik dengan orang pndi ckp omputih....wlaupun x pndi ckap melayu... entahlah.....

     

  • At 8/10/11 4:10 PTG, Blogger MARNI AININ SYAHIRAH said…

    adoi... ad ke korang pye comment cam tu...
    tolong la writer tu nak betul kan dy pyer grammar...
    jgn nak hantam pulak dy....
    nak tyer kat writer bleh x...

    sebelum nie sya da bace cerpen bersiri mengenai dengan seseorang princess nie....
    but she is not the real princess.
    bende skarang sya nak tau pasal merlin high school tu....
    adakah sama dengan cerepn bersiri itu...
    nama tajuk cerepn itu adalah...
    aku puteri tak bermoral, mencari cinta amanda.mencari cinta si prince,princess.

     

  • At 26/5/12 2:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bola

     

  • At 16/6/12 8:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    n0t bad...s0 far s0 g00d! wish u gud luck...:D

     

  • At 24/1/13 12:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources
    back to your webpage? My blog is in the very same niche as yours and my
    visitors would really benefit from a lot of the information you present
    here. Please let me know if this okay with you. Thank you!
    Also visit my page : http://swallow.360bookmarks.com

     

  • At 26/1/13 11:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I really like reading an article that can make men
    and women think. Also, thank you for allowing me to comment!
    My site adobe.com\/downloads

     

  • At 28/1/13 4:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hello, after reading this awesome paragraph i am as well delighted to share my familiarity
    here with friends.
    Review my web site abortion song

     

  • At 23/2/13 1:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
    I don't know who you are but certainly you're going to
    a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

    Here is my homepage; acrobat dragon nest

     

  • At 24/2/13 4:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?


    Here is my site: abc television schedule

     

  • At 22/3/13 6:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Please let me know if you're looking for a article writer for your weblog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some
    articles for your blog in exchange for a link back to mine.

    Please blast me an email if interested. Thank you!

    Feel free to visit my blog post :: squeeze page

     

  • At 30/5/13 2:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hey! Someone in my Myspace group shared this website with
    us so I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers!

    Excellent blog and great design and style.

    my site hotmail delivery

     

  • At 30/5/13 9:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Simply desire to say your article is as astonishing.
    The clearness in your post is just cool and i can assume you are an expert on this subject.
    Fine with your permission allow me to grab your feed
    to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.


    Feel free to surf to my page ... http://Pogotowie-Legnica.pl/

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group