BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, September 12, 2009
Cerpen : Anis Qalesha
Nama Pena : lamanintuisi

"woiiii"….adusss,,macam nak pecah anak telinga aku. Minah ni kalau dah tengking orang, memang dasyat. Kalah gajah yang tengah mengamuk tu.
"relak la, Ira. Takkan tu pun kau nak tengking aku. Sikit saja tu." Aku berkompromi. Salah aku juga, tumpahkan air milo atas kertas yang Humaira baru print tu. Sikit saja sebanarnya.
"kau tahu kan, aku baru je print out, kau buat hal plak. Rugi la ink aku, mahal pulak tu nak beli." Humaira tarik muncungnya. Panjang sedepa, kalau dah boleh ikat, nak je aku ikat bagi muncung macam mulut itik tu. Opppsss, kalau Humaira tahu aku tengah kutuk-kutuk dia ni, pasti diketuk-ketuknya kepala aku nih.

‘apa sengeh-sengeh…aku tak kira, aku nak kau belanja aku makan nasi goreng seafood malam ni. Sebagai hukuman. Tak ada pilihan-pilihan. Keputusan aku muktamad. !!! tu dia, Humaira dah bagi hukuman. Mukanya tu, tak usah cerita la. Masam mencuka. Cuka pun tak masam macam tu rasanya. Aikk,,,aku pernah rasa ke ?...apa-apa jelah..

"ye lah, aku belanja. Sikit macam tu pun nak tarik muka masam. Bak sini, sekali lagi aku nak bazirkan ink kau tu....dah alang-alangkan, biar bazir terus." aku tarik kertas yang baru Humaira print semula tu, capai mug milo aku. Humaira dah menjegilkan biji matanya, macam nak terkeluar..siap bercekak pinggang lagi. Aku apa lagi, ketawa puas-puas. Ketawa sampai senak perut aku nih. Nampak sangat dasyat aku gelak kat Humaira tu. Mug tu kosong je, aku dah habis minum pun. Saja nak acah Si Humaira tu. Aku kan suka mengusik. Dan aku suka tengok kalau Humaira marah, memang ada gaya jadi cikgu la.
"Anis Qalesya..!!!!!’ aku apa lagi, bila dah Humaira panggil nama penuh aku, aku dah tau dia tengah marah. Baik aku buka langkah seribu. Lari Qalesya....

Aku, Anis Qalesya. Tak susah nak kenal aku nih, gadis simple je dalam segala hal, dan suka usik orang. Tapi, sekali ada orang buat salah dengan aku dan ada yang sengaja cari pasal dengan aku, nahaslah orang tu. Nasib la kalau dia terjumpa aku. Memang aku hentam habis-habis. Humaira, dia tu kawan baik aku. Sejak aku masuk universiti yang bakal melahirkan graduan dalam bidang pendidikan, dia la yang rapat dengan aku. Dah masak dengan karenah masing-masing. Sekarang dah tiga tahun menimba ilmu kat sini, dan pastinya tak sabar nak habiskan setahun lagi. Lepas ni, pikullah tanggungjawab kami sebagai pendidik yang akan mencorakkan anak bangsa.

Suatu hari, aku dengan Humaira jalan-jalan kat pekan kecil nih. Nama pun pekan, mesti la kecil kan?..sebetulnya, Humaira temankan aku, lama dah tak keluar jalan-jalan nih. Sekali sekala lepaskan tension, apa salahnya. Lagipun kerja tak banyak dan sebelum menghadapi test next week baik aku hilangkan tension-tension aku ni dulu. Bukan nak beli sangat pun, saja nak cuci mata. Ada ke istilah camtu, alahhh,,bantai je lah....
"Sya, kau nampak tak apa yang aku nampak nih". Aku apa lagi, memusingkan kepala dan tengkuk aku nih,lebih kurang 180 darjah, mahu melihat apa yang dikatakan oleh Si Humaira nih. Aku melopong, betul...aku tak percaya apa yang aku nampak nih. Aku gosok-gosok biji mata aku ni, mana nak tau, kelabu asap ke apa ke. Tapi,,memang betul, Adam Zikri. Lelaki hendsome pujaan ramai. Anak orang kaya, mana mau pandang orang kebanyakkan nih. Tapi, nak pulak dia shoping kat pekan kecil nih. Selalu apa yang aku dengar, KL la tempatnya. Tempat macam nih, tak ada taraf katanya. Nak tengok pun rasa mual. Itu aku dengar sendiri time dia tengah berborak dengan member dia. Ahhh, aku ada idea.

"ehemmm, Humaira, kau tak rasa mual ke shoping kat tempat macam nih. Ye lah, mana ada taraf beli baju kat pekan kecil macam nih. Apa orang kaya kata, tak ada class." aku kuatkan suara bila aku dah berada dekat ngan si mamat nih. Si Humaira terpinga-pinga. Tapi, mula mengukir senyum bila aku kenyitkan mata kat dia. Bijak pun Humaira nih, cepat tangkap.
"ehh, ye ke? Aku ada cakap macam tu ke? Tak perasan pulak aku?. Bila ye Sya, aku cakap macam tu. Tak ingat la plak.’. tu dia ehhh, sekali keluar idea nak menyakat orang, memang kerja kami berdua la tu. Memang tak ada orang lain.
‘ada, aku dengar kau cakap macam tu. Kau kan anak orang kaya, kereta pun hebat. Mana nak pandang kedai-kedai macam ni. Tak ada jenama. Mana boleh pakai nanti gatal badan pulak.". Sengaja aku menambah perisa sikit. Nak bagi sedap. Sedap la telinga yang mendengarnya. Heheheh...Humaira dah tersengeh semacam je. Aku selamba je lagi.

Aku pandang muka Adam Zikri. Dan merah mukanya. Dah memang terasa sangat-sangat la tu. Apatah lagi, dia seorang. Gelabah semacam je mamat tu. Aku dengan Humaira ni dah tak tahan nak gelak kuat-kuat nih. Kesian tengok mamat ni yang macam cacing kepanasan. Sabar-sabar, balik gelak kat bilik nanti.

‘hai Adam Zikri, tengah pilih baju ke ? sapaku mesra. Saja nak menyakat la. Apatah lagi, aku memang tak tahan kalau tengok mamat ni. Ada-ada je idea aku nak kenakan dia.
"tak lah, tengah pilih kasut." amboii,,,pedas jugak jawapan mamat nih. Saja la tu nak kenakan aku balik. Tak apa...kau belum kenal sapa Anis Qalesya lagi.
’owhh, ye ke. Tadi nampak macam pilih baju, tak sangka pulak bakal cikgu, tapi tak kenal antara kasut dengan baju. Ermm, macam mana la nak ajar anak murid nanti. Cikgu sendiri pun tak boleh nak bezakan antara baju dengan kasut". Kataku sinis. ’nasib la sapa yang dapat cikgu macam awak ni ye Adam. Owh, satu lagi. Baju kat sini sesuai ke dengan citarasa awak. Setahu saya, awak tak layan pekan kecik macam nih. Apalah sangat yang ada kat sini.....ermm, duit awak tu bernilai ke kat sini?"sesudah je aku habiskan ayat tu, aku terus berlalu. Merah muka Adam menahan marah. Humaira dah sakan gelak. Aku yang masih bertahan lagi. Nak lontarkan kat rumah.

"Sya, patut ke kau buat Adam macam tu tadi?. Kesian aku tengok dia.’ Tengah sedap bersantai kat katil empuk aku nih, Humaira kemukakan soalan yang tak sedap didengar pulak. Dah la aku tengah syok layan citer kat youtube ni. Nak layan YM lagi. Eeeii,,kacau betul la minah nih.

‘betul la tindakan aku tadi. Biar dia rasa dan sedar sikit. Kalau sekalipun pekan ni kecik, jangan la hina macam tu. Kalau dah tau tak setaraf dengan dia, kenapa mohon belajar kat sini. KL kan banyak lagi tempat yang boleh sambung belajar. Biar dia rasa, mulut dia tu suka suki je mengutuk tempat orang. Alih-alih, kat sini jugak nak shopingnya. Kalau aku, dah kata tak setaraf tu, memang tak layan dah." haa, sekali aku keluarkan jawapan, melopong Humaira. Nampak sangat yang aku tengah marah. Emosi la sikit. Padan muka, sapa suruh tanya soalan macam tu lagi. Dan, aku memang paling bengang dengan mamat tu. Berlagak macam bagus sangat. Jiran sebelah rumah aku, lagi baik dari dia walaupun belajarnya tak tinggi mana.

"kau tak takut ke Sya, dalam dok kutuk-kutuk dan marah kau kat dia...ada kau terfikir tak yang suatu hari nanti tetiba dia tangkap cintan dengan kau. Apa yang aku tengok sebelum ni pun, walaupun dia macam tu tetapi tak da la pulak playboy semacama. Tak layan pulak minah-minah gedik kat U ni. Tak ada dalam rekod pun yang dia bercinta dengan sapa-sapa. Kau tau, pernah orang kata, kita jangan benci kat seseorang tu, takut nanti kita ’terjatuh’ sayang kat dia."..kata-kata Humaira membuatkan aku diam tak terkata. Takkan la kot, agak-agak la Humaira ni pun. Ada pulak nak tangkap cintan cintunnnya. Aahh, malas aku nak layan Humaira nih. Layan YM lagi bagus. Ramai pulak yang online nih.

Tetiba je, ada orang add aku kat YM. Putera macho09. macho la sangat agaknya tu. Ntah-ntah, nama ja macho, tapi sebaliknya,,,huhuhu. Apa orang kata, ’indah khabar dari rupa’. Lebih kurang la tu. Ermm,,,layan je lah. Tak la aku boring sangat. Nak study, rasa malas la pulak.

Putera: hai, assalamualaikum..selamat berkenalan. 1st, saya nak ucapkan terima kasih kat
awak coz telah sedarkan saya pada sesuatu yang saya lupa. Walau di mana bumi dipijak, saya tetap asalnya dari Tanah Melayu. Tak baik saya perkecilkan tempat orang.

PutriSya: waalaikumussalam...aikkk, orang sesat mana nih yang nak berterima kasih kat
saya nih. Ntah-ntah, silap planet kot. Jangan awak, saya tak nak naik kat planet awak lagi. Bumi ni dah cukup luas untuk saya tinggal.

Putera: apa salahnya saya tarik awak naik kat planet saya, banyak sikit penghuninya. Boleh la saya bertekak dengan awak selalu. Jom lah, naik kat planet saya. Lagipun, saya suka awak tinggal kat planet saya. Dekat dengan saya, boleh la saya tengok awak selalu.

PutriSya: alooooo, ada orang terlepas dari Tanjung Rambutan ke? Tolonggggg,,,,

Putera: hahahahaha, memang baru terlepas dari sana. Sebab tu saya cari awak, Anis Qalesya. Kata-kata awak dah buat saya jatuh hati kat awak. Lama dah saya intai, tapi takut nak dekati. Garang semacam je. Tapi,,dalam garang-garang tu, ada manjanya. Tu yang saya suka. Dah angau...hehehe.

PutriSya: ???????? naik poning den nak layan orang tak betul macam awak ni.

Putera: tak pe, saya tak kisah awak pening, nanti saya tolong picitkan. Saya sukakan awak, Anis Qalesya a.k.a PutriSya
PutriSya: Glupppp....???????memang sah dah wayar terputus 14...


Tengah sedap-sedap aku dok ber’dating’ dengan hero korea aku, alat teknologi ni sesedap rasa ja berbunyi. Terbantut saat-saat romantik aku kat ’winter sonata’ tu... Mata yang layu semacam ni, aku buka juga. Nak tengok si pemanggilnya. Azman, kawan sekampung aku merangkap kawan Adam Zikri. Diaorang sama program.
" Qalesya, ada tak semalam Adam add kat YM kau."..dengan salam yang tak bersapa, ni yang buat aku bengang nih. Dah la kacau aku tengah tido nih.
"salam, Man. Apa kau nih, call aku lewat-lewat malam, pulak tu tanya soalan bodoh macam tu. Kau ni mengigau ke apa mamat tu nak add aku. Musuh aku tu"..wahhh, keluar ayat sedap tu. Sapa suruh, pantang aku orang main terjah je.
"macam ni Sya, tadi Adam minta ID YM kau, katanya dia ada somothing nak bagitau kat kau. Urgent katanya, so aku bagilah. Dia guna nickname Putera Macho09. Aku ada tanya dia, tapi tak jawab pulak hal apa. Tu yang aku call bagitau kau. Nanti tak ada la tertanya-tanya pulak". Lepas je aku dengar Azman cakap, aku buntangkan mata aku yang tadi layu semacam tu. Bingkas aku bangun. Cuba ingat balik kejadian sebelum aku tido tadi. Terlintas......

Putera: hahahahaha, memang baru terlepas dari sana. Sebab tu saya cari awak, Anis Qalesya. Kata-kata awak dah buat saya jatuh hati kat awak. Lama dah saya intai, tapi takut nak dekati. Garang semacam je. Tapi,,dalam garang-garang tu, ada manjanya. Tu yang saya suka. Dah angau...hhehe.
Putera: tak pe, saya tak kisah awak pening, nanti saya tolong picitkan. Saya sukakan awak, Anis Qalesya a.k.a PutriSya.

Aku tepuk dahi, tak percaya. Aku cubit pipi aku, aoocuuhhh, sakit. Azman dihujung talian, dah lama hilang sebaik saja aku ’terbangun" tadi. Humaira yang tengah tidur-tidur ayam tu, aku pandang. Lantas, aku teringat balik kata-kata Humaira..... ada kau terfikir tak yang suatu hari nanti tetiba dia tangkap cintan dengan kau...... "pernah orang kata, kita jangan benci kat seseorang tu, takut nanti kita ’terjatuh’ sayang kat dia".

HUMIIIRAAAAAA,.....!!!!!
Si Humaira terlompat bangun. Gara-gara terkejut jeritan aku. Rasa-rasanya, boleh dengar 1 blok ni dengan suara lantang aku di tengah hening malam ni. Sebiji bantal tercampak kat aku secara automatik. Humaira buat muka blurr..marah...
Aku cakap kat Humaira "betul kata kau, si mamat tu dah tangkap cintan’... waaaaaa..Humaira buat muka tak percaya!!!!...dan aku,,,bahagia, sebetulnya aku pun ’tersuka’ kat mamat tu...
posted by Penulisan2u @ 3:49 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
13 Comments:
  • At 12/9/09 5:45 PG, Blogger GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said…

    hahaha...

    agak kelakar ceta ni...

    ending dia buat org tertanya-tanya dan membayang pengakhirannya mcm mana ikut diri msng2...

    thanks penulis buat saya tersenyum baca cerpen anda lebih2 lg bla baca ending cerita ni..

    =)

     

  • At 12/9/09 9:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..........best ar cerita ni. mcm kena je pekan n uni tu. wawawawa

     

  • At 13/9/09 10:34 PTG, Anonymous ann93scorp@yahoo.com said…

    best ar...
    jrg da cita cmni..
    buat lg ek??smile...=)

     

  • At 14/9/09 3:10 PG, Blogger TiMbAHiJaU said…

    simple!!!
    aku suke...sgt suke...
    (>_<)v

     

  • At 14/9/09 12:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x dpt nk bayangkn keadaan sbnar....
    msty lgy kelakar kn...?
    hehe.... sepanjang sy bce,
    bibir sy nie x lekang dr asyik senyum ngn ketawa jew....
    da mcm 0rg giler jdinye...hehe

    pe2 p0wn.. mmg besh citer nie...
    hrp dew samb nye ye...
    (i_sya92)

     

  • At 17/9/09 3:50 PTG, Anonymous ain hanani said…

    hahahahaha...kelakar tul la ye
    best cter nie
    klau ada sambung lagi kn bagus
    good luck

     

  • At 17/9/09 10:20 PTG, Blogger apLe dE gadiZ said…

    wt la novel lagi best..
    sebb citer die pown dh gempak

     

  • At 28/9/09 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best arr cite ni..
    hrp penulis bleh sambung cite ni...
    wtk yg pling aku mnat dlm cite ni anis and humaira..
    kalau la kisah ni kisah yg bnr kn bagus...
    :)

     

  • At 10/10/09 12:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha.. lawakla..tp pendek sgt kot..
    straight forward jalan cter dye..
    anyway so sweet..

     

  • At 14/10/09 4:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apesal pndek jew cter nie...

    cam tgantung jew...

    cntinue plez...

    =p

     

  • At 20/10/09 2:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tp cam citer tergantung jew..
    ingat hbus td..
    cm new pun good job...

     

  • At 26/5/10 8:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite ni so funny... i like

     

  • At 30/10/10 1:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ctew mcm ney da selalu larh. .
    da buwinx. .
    xdew idea len kew. ?
    akher skaly yg ayat pompuan `tersuke `plak tuh. .
    agax menyampah. .cber buat ctew yg adew konflik . .
    bwu rse t`hibor . .

    ekhlas :
    -dya-

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group