BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Ogos 06, 2009
Novel : Euwww..please lah! 5
Nama Pena : Ara Ariani Aris

Malam ini sekali lagi dia hadir untuk cuba merawat jiwa sepinya. Desir angin pantai yang bertiup lembut seperti mendodoi perasaannya yang sudah tercalar. Deraman menapak perlahan di pasir pantai sambil menunduk memandang jari-jari kakinya yang sesekali tenggelam dalam pasir jerlus itu. Dia mengeluh beberapa kali. Cahaya bulan yang terang kembali mengingatkan dirinya kepada seseorang yang amat dirinduinya.

"Leha.." seru hatinya tiba-tiba. Aku rindu kau! Aku rindu kau sangat-sangat!! Pedih hatinya semakin menjerut. Deraman lemas.

"Waaa…cantiknya bulan!" Leha terjerit sambil melompat kesukaan. Senduk yang dipegangnya digawang-gawangkan ke arah bulan sebagai isyarat melambai. Deraman tersengih. Ara dan Irfan yang sedang memasang khemah turut mendongak ke dada langit.

"Memanglah cantik, sebab bulan tu macam aku!" balas Ara sambil ketawa besar. Irfan mencebik.

"Bulan macam kau sebab kau dan bulan sama-sama bulat!" perli Irfan sambil membuat gaya pipi kembung. Ara mendengus geram. Mereka semua ketawa.

"Bulan tu nampak saja cantik, tapi sebenarnya berlubang-lubang! Berkerutu! Hodoh!" sampuk Deraman sambil menghidupkan api. Dia meniup beberapa kali corong buluh tetapi api masih kecil dan merah. Dia menambah ranting kayu yang kecil-kecil supaya api mudah besar. Badannya sudah basah dengan peluh. Hujung minggu itu mereka berempat menghabiskan masa dengan berkhemah. Irfan yang ego itu ditugaskan menjadi ketua. Pekak telinga Deraman dan Leha yang terpaksa menadah telinga mendengar kedua-dua beradik tiri itu bertengkar. Apa tidaknya, Ara yang paling banyak dikerah melakukan kerja!

"Tak kisahlah hodoh ke..berkerutu ke..berlubang ke..tapi asalkan orang tetap memuja bulan, aku dah happy! Haha! Weh, aku nak jadi bulan lah! Best! Sebab ada si pemuja setia! Wakakaka!" beritahu Leha sambil meliang-liukkan badannya. Deraman ketawa. Ara menggeleng. Irfan pula tersengih.

"Kepala otak kau Leha! Pemuja rahsia setia konon! Pungguk sajalah yang jadi pemuja kau nanti Leha! Sebab cuma pungguk saja yang rindukan bulan!" perli Deraman. Irfan ketawa sambil menyetujui kata-kata Deraman.

"Eleh..entah-entah kau lah pungguk aku nanti, tak? Huahuahua..!!" Leha menjelirkan lidahnya. Deraman terdiam. Ara pantas menyambung.

"Seksa wooo..jadi 'pungguk' ni, tau!" sindir Ara. Deraman tiba-tiba gelabah.

"Kenapa pulak seksa? Tak faham aku.." potong Irfan pantas. Ara menepuk belakang kepala Irfan sehingga terdorong ke depan.

"R.I.N.D.U lah weiiii…" jawab Ara dan Leha serentak. Perkataan rindu itu mereka eja bersama. Irfan merengus sambil menggosok belakang kepalanya.

"Tak ada sebab aku nak rindukan kau, Leha! Lain lah kalau aku jatuh cinta dengan kau! Bwekkkkk..!!!" Deraman buat gaya ingin muntah.

"Woi…ooo..Nah, ambik kau!!"

Leha pantas menerkam ke belakang Deraman. Mereka jatuh bergolek ke tanah dengan Leha yang secara agresif membuat aksi smackdown. Ara dan Irfan ketawa sedangkan Deraman sudah terjerit-jerit meminta tolong.

"Ya..akhirnya aku lah yang jadi pungguk itu, Leha..aku yang jadi si pemuja setia kau setiap malam..aku lah yang menanggung seksa R.I.N.D.U bak kata Ara itu..itu aku, Leha! Aku! Arrrrr…Rindunya aku pada kau…" ujar Deraman sambil memegang hatinya. Dia menutup mata lalu menggigit bibir.

Aqif menyarung kotnya dengan tergesa-gesa sambil melangkah keluar dari pejabat. Sambil sebelah tangannya menyeluk kocek seluar dan meraba telefon bimbit, sebelah tangannya lagi kalut menandatangani sebuah dokumen yang segera dihulurkan oleh setiausahanya sebaik terpandangkan kelibatnya yang seperti ingin keluar.

"Tuan Aqif..erp..tuan ada meeting dengan client dari Skudai pukul 3.30 petang ni..erm..lagi setengah jam.." Maria, setiausaha yang sedang sarat mengandung itu memperingatkannya sekali lagi. Nada suaranya sudah mula teragak-agak. Bimbang juga kalau-kalau Aqif melenting. Majikannya itu seperti ingin cepat. Aqif mengeluh berat. Wajah Maria yang sembab direnung sekilas.

"Wait a minute.." balas Aqif sambil mendail satu nombor. Maria hanya memandang.


Leha mengeluh lagi. Handphone di tangannya direnung tanpa jemu. Hatinya mula gelisah. Serba salah dibuatnya. Wajah Deraman kembali menari-nari di tubir matanya yang bulat dan besar itu. Anak rambutnya yang terjuntai di birai dahi segera diselak ke ke atas. Dia teringat peristiwa dua hari lepas. Hatinya cukup tersentuh dengan kata-kata Deraman tempoh hari. Masakan tidak, setiap bait kata-kata yang terbit dari bibir lelaki itu sudah cukup menyedarkannya betapa dia bersalah. Maafkan aku, Deraman..aku betul-betul tak bermaksud nak buat kau macam ni..

"Maafkan aku Leha..aku rasa mulai hari ini, kau tak payah lah cari aku lagi..aku pun tak nak jumpa kau lagi..bukan hari ni saja..tapi sampai hati aku ni pulih balik..sudah lah..kau balik sajalah..tak payah nak care soal aku lagi..balik..balik sekarang!" Deraman menolak tubuh Leha berkali-kali. Leha pantas merangkul lengan Deraman. Lelaki itu menoleh ke lain.

"Tak boleh ke kalau aku care pada kawan baik aku sendiri? Lagipun kau kan demam..aku cuma nak tolong kau saja..bukan nak meny.."

"Stop it! Tak payah kau nak ambil hati aku, Leha! Aku tak kisah pun..Lagipun aku just demam je..tak payah nak tunjuk yang kau masih care tentang aku..aku tahu la kau student medic..dah lah..balik lah kau..balik!" marah Deraman. Hatinya pedih apabila melihat raut wajah Leha yang berubah menjadi muram. Sorry sayang..tapi aku lagi terluka daripada kau!

"Aku ingat kita masih kawan baik macam dulu, Man!" Lirih suara Leha menyentap hati Deraman yang berdiri membelakangi Leha. Tanpa sedar, air matanya jatuh lagi. Argh..gila! Sudah terlalu kerap aku menangis kerana perempuan ini!

"Itu dulu, Leha! Sekarang kau dan aku dah tak ada apa-apa..aku tak nak jadi kawan kau lagi! So, jangan cari aku lagi! Kau boleh dapat ramai kawan yang lagi baik dari ak.." Leha pantas memeluk Deraman dari belakang.

"Kau tetap kawan aku sampai bila-bila Man! Aku akan pastikannya! Aku tak nak orang lain..aku sayang kau..kau lah best friend aku dunia akhirat!"

"Sudah lah..Leha!" Deraman menolak tubuh Leha.

"Kau ni lupa or pura-pura tak ingat? Aku tak mahu hubungan kita hanya sebagai kawan! Aku kan dah bagitau kau yang aku sayang kau, Leha! Sayang aku pada kau lebih dari seorang kawan dan aku pun mengharapkan benda yang sama daripada kau tapi aku tahu, kau takkan pilih aku! Maaflah..aku tak boleh dekat lagi dengan kau! Aku sakit! Sedih melihat kau bukan milik aku..bukan sekali ini aku rasa begini, tapi sejak enam tahun lepas lagi..sejak Aqif hadir dalam hidup kita berdua! Blah lah kau!! Pergi! Aku tak mahu tengok muka kau lagi! Berambussss!!!" Deraman menumbuk pintu.

"Sampai hati kau tak bagitau aku yang kau dah lama couple dengan Aqif..kenapa? Why? Kenapa kau buat aku macam ni? Kau takut aku sedih? Frust? Nangis? And NOW, tahniah untuk kau! Kau dah berjaya!"

Leha tunduk. Segala kata-kata Deraman memang benar. Dia tak sanggup! Padan muka aku! Deraman marahkan aku! Kali ini dia memang benar-benar marah dan jauh hati dengan aku!

"Tak boleh ke kalau kita teruskan hubungan macam biasa?" rayu Leha. Mata bulatnya sudah mula berkaca-kaca. Hanya menanti waktu untuk jatuh berderai di pipinya yang bersih.

Deraman ketawa mengejek sebelum menyambung.

"Aku anggap kau lebih daripada seorang kawan, Ha. So, mana mungkin aku mampu nak berkawan dengan kau lagi.."

"Woit..ada orang call kau tu! Dari tadi lagi..berkhayal saja kerja kau hari ni! Apa raaaa…!!" tempik Atiqah yang sedang menyarung baju. Tualanya yang masih basah terus disidai di birai tingkap. Leha terkejut. Atiqah menggeleng.

"Jawablah cepat..dah tiga kali tau!" desak Atiqah lagi. Deraman ke yang call aku? Dia mesti nak minta maaf sebab halau aku dari rumah sewanya hari tu! Kau masih tak berubah Deraman! Kau memang takkan marah lama-lama pada aku! Rindunya aku pada usikan dan gurauan gila-gila kau tu! Leha kalut menggeledah beg tangannya.

"Hello.." Leha baru sahaja ingin menjerit kesukaan tetapi suara garau Aqif pantas mematikan perasaannya.

"Honey..I tak boleh jemput you pergi library..I..erp..you..you dengar tak ni..hello? Hello? Hellooo…"

"Erp..sorry..I dengar ni..erm..It's okay..lagipun I memang tak nak pergi..sakit kepala..I nak tidur.." bohong Leha. Aqif di hujung talian mula tidak senang duduk.

"La..kenapa pulak ni? I risau ni! Are you okay, sayang? Kenapa tiba-tiba sakit kepala ni? You tak cukup rest ke? Tak sihat, eh? Okay, macam ni..I batalkan meeting I petang ni..I pergi jemput you, then..kita pergi check kat klinik sama-sama, nak?"

"Eh..tak payahlah..I dah makan panadol tadi..lepas tidur nanti, orait la kot? You tak payah risau lah..I okay je.."

"Erm..are you sure my dear?" Aqif masih sangsi. Leha mengangguk. Aiyak! Bodoh aku ni..dia bukan depan mata aku!

"I okay je..sure..sayang tak payah risau lah..now, concentrate on your work saja lah, eh?"

"You take care tau! Lepas ni, you terus tidur! After meeting habis, I terus pergi sana jumpa you tau! Bye..love you sayang!"

"Okay..love you too.." Talian dimatikan. Leha mengeluh lagi. Aqif memang seorang kekasih yang sempurna. Lelaki itu benar-benar menyayangi dirinya sepenuh jiwa raganya. Leha senang sekali dengan layanan Aqif itu. Hatinya memang sudah terlalu sayang pada lelaki itu. Dia juga sudah lama memasang angan-angan untuk hidup bersama lelaki tersebut . Dia yakin, Aqif pasti akan membahagiakannya. Tapi, macam mana pula dengan Deraman?

"Ara Ariani! Tunggu! Tunggu kejap! Aduilaa..semput saya tau! Tunggu lah kejap! Ades…" laung Reza sambil melambai tangan supaya dia berhenti. Lelaki itu sudah membongkok sambil memegang lutut. Ara tersenyum sumbing. Padan muka kau! Siapa suruh gatal sangat nak jogging dengan aku! Aku ni bekas olahragawati sekolah tahunan lah! Ara baru sahaja plan untuk menghabiskan hujung minggunya dengan tenang, tapi lelaki bermata coklat itu sudah mengacau-bilaukan paginya!

"Cepatlah..lembap betul!" Ara pura-pura marah sambil mencekak pinggangnya yang ramping. Reza ketawa.

"Awak ni nak jog ke nak race lumba lari? Penat woo..saya tahulah awak ni jaguh olahraga dulu! Kesianlah sikit pada saya tau! Saya ni semput!" adu Reza sambil mula bersila di atas rumput. Ara mengetap bibir. Bibirnya yang sedia merah itu semakin menyerlah sebaik dia dengan perlahan-lahan melepaskan gigitannya. Reza meneguk air liur. Geram melihat bibir seksi itu. Kalau kau jadi milik aku, dah lama aku cium!

"Apa tengok-tengok? Tibai kang!" marah Ara. Reza tergelak senang hati. Kau tibai aku, aku peluk kau! Wajah merah padam Ara direnung lama-lama. Perempuan ni memang lawa! Serius lawa gila!

"Kagum betul saya dengan awak..cantik..cantik sangat..cair saya..aaaaa…" luahnya tanpa tapis-tapis lagi. Reza buat gaya cair lalu merebahkan badannya ke tanah. Tangan kanannya diangkat lalu diletak di dada. Dia senyum bahagia.

"Ariani..awak dah curi hati saya!" jeritnya. Ara melilau sekeliling. Beberapa orang yang lalu-lalang ketawa kecil melihat aksi selamba Reza. Lelaki itu sengaja mengulang ayat itu berulang kali sambil menguatkan suaranya. Bengong! Sial kau Reza!

"Bongok!" balas Ara lalu melempar segenggam pasir ke muka Reza. Lelaki itu terlompat sambil terpisat-pisat.

"Pedih! Pedih!" adunya sambil menyapu mukanya yang sudah kotor.

"Saya tak suka orang main-main dengan saya! Itu baru sikit, kalau awak nak main-main lagi, saya baling bom nuklear! This is my first and last warning ever!"

"Aik..tapi, bila masa saya main-main?" tingkah Reza. Dia tak puas hati dengan sikap keras gadis itu. Elok je aku luah perasaan, dia balas macam tu pulak..! Uh!

"Awak boleh buat macam tu kat semua orang..tapi bukan dengan saya. Damn! Shame of you..!" Ara masih marah. Dia tak suka sesiapa cuba mendekatinya. Dia perasan, Reza sudah mula memasang langkah untuk mula rapat-rapat dengannya.

"Tak kisah lah..up to you..saya serious ni..saya dah sayang awak.." luah Reza. Ara mencebik.

"Semudah tu? Boleh blah lah..belum apa-apa dah say 'I love U', saya tak suka awak..dan saya tak nak pun berkawan dengan awak..jangan ganggu life saya..biarkan saya seorang.."

"No..awak dah curi hati saya..dah dera saya dengan buat saya teringatkan muka awak je kebelakangan ni..buat hidup saya serba tak kena time awak tak ada..saya dah angau gila babi..rindu sangat..satu kerja pun tak boleh buat, gila! Saya dah jatuh cinta dengan awak, so..awak kena bertanggungjawab! You must!"

"Hey..tapi kenapa say.." belum sempat Ara menghabiskan ayatnya, Reza sudah memintas.

"Saya just awak nak jawab, ya or tak.." suaranya ditekan. Lengan gadis itu dicekak. Ara kelihatan kaget. Babi punya jantan..senang-senang je paksa aku!

"Jom jadi couple saya?" Reza merayu lembut. Pap! Tapak tangan kiri Ara melekat di tengah-tengah muka Reza.

"Kepala otak awak! Tak nak!" tempik Ara lalu melarikan diri. Reza yang terpinga-pinga dengan reaksi spontan Ara melilau mencari kelibat gadis itu. Hilang! Arghhh…aku takkan putus asa! Itu tekadnya..you're mine!
Cherrie menyeka air mata yang bertakung di tubir matanya yang bening. Alis matanya yang lebat dan panjang sudah basah dengan sisa air mata lepas. Dia mengeluh lagi sambil menggosok hidungnya yang sudah merah. Ruang bilik Irfan yang besar dan luas ditatap lagi untuk kesekian kalinya. Kosong. Hatinya dipalu-palu. Rindunya melimpah ruah.

"I'm sorry Puan Cherrie, Encik Aris..ini saja yang kami mampu buat.." Kata-kata Doktor Maisara ibarat penamat bagi semua episod dalam diari hidupnya sebagai seorang ibu. Kala itu juga, dia meraung meratapi nasib dirinya. Aris di sisinya turut menitiskan air mata. Mereka benar-benar menyesal.

"Takkan tak ada cara lain Doktor Sara..please lah.." rayu Aris pula. Tangan kirinya menggosok bahu Cherrie yang bersandar pada dadanya yang bidang.

"Maaf..itu sahaja yang mampu kami lakukan. Kami dah cuba sedaya upaya..harap encik dan puan tabah dan sabar. Hurm..maafkan saya..I got to go..", Doktor berusia lewat tiga puluhan itu mula meminta diri. Tiga orang jururawat turut membontotinya. Mereka kelihatan serba salah.

"Mama?" panggil Ara. Cherrie tersentak. Lamunannya ghaib. Dia lantas berpusing. Ara direnung lembut. Gadis itu senyum nipis. Senyum dalam keterpaksaan.

"Dah lama sampai?" Cherrie sekadar berbasa basi ketika Ara menyalaminya.

"Hurm..dari tadi Ara tengok mama kat sini.." balasnya perlahan. Sebak. Cherrie mengeluh. Ara berdehem, cuba mengawal emosi yang mula retak dan bercampur baur.

"Oh, ya! Berapa lama Ara nak cuti? Tidur sini la malam ni..teman mama?" Cherrie mengubah topik. Sebetulnya, dia tak ingin melihat Ara menangis lagi. Anaknya itu cuma mengangkat bahu.

"Tak tahu lah mama..tengoklah nanti macam mana..lagipun Ara ada bany.."

"Ara..please lah..jangan macam ni.." pintas Cherrie. Tangan gadis itu dicapai dan digenggam erat. Ara membalas pandangan mamanya. Dia resah. Selagi boleh, dia akan cuba mengelak untuk berlama-lama di banglo keluarganya ini lagi. Terlampau banyak benda yang berlaku dulu dan Ara takkan melupakannya sampai bila-bila pun. Never!

"Entah lah mama..biar lah Ara macam ni.." rajuk Ara. Perlahan sekali nada suaranya. Dia menolak daun pintu bilik Irfan hingga rapat ke dinding. Gambar dia dan Irfan ketika majlis perkahwinan mama dan daddynya enam tahun lepas ditatap lagi. Air matanya menitis. Irfan, kau jahat! Sunyinya aku tanpa kau!

"Sampai bila nak macam ni? Sampai tak nak balik rumah sendiri..nak hidup dalam emosi tekanan..cuba lah happy sikit my dear..ya?" pujuk Cherrie sambil memeluk bahu Ara. Namun, Ara pula menggeleng.

"Tak nak! Ara nak tunggu Irfan!" tegasnya. Air mata pantas diseka. Dadanya berombak lembut. Semangatnya mula berkobar-kobar.

"Itu mustahil Ara!" tingkah Cherrie pula.

Ara mencerlung tajam ke wajah Cherrie. Kali ini, bayangan wajah Reza pula menjelma. Peristiwa dua hari lepas tertayang lagi di benaknya.

"Eh, apa ni?" dengus Ara ketika Reza menyuakan sejambak bunga ros merah kepadanya tengah hari itu. Cermin matanya ditanggal perlahan lalu diletakkan di atas buku.

"Untuk awak..perempuan yang saya cinta..hehe.." Reza membalas selamba sambil mengenyit mata. Dia menarik kerusi lalu duduk berhadapan dengan Ara. Wajah Ara direnung tanpa jemu. Ara mencebik.

"Awak gila ke apa Reza?" marah Ara sambil menyuakan kembali bunga tersebut kepada Reza. Lelaki itu angkat kening.

"Why?"

"Ini hadiah bunga awak untuk kali ke-4 for today kan?" telah Ara. Reza Cuma mengangguk. Dia tersenyum lebar.

"Awak pandai dalam matematik, eh?" gurau Reza. Ara menjelir.

"Membazir!" cemuh Ara. Cermin matanya dipakai, sebelah tangan membuka buku. Reza di hadapannya ibarat makhluk telus. Dia membutakan mata akan kehadiran lelaki itu. Reza duduk menongkat dagu.

"Tak salah membazir untuk orang yang kita cinta.."

"Eleh! Kepala otak awak tak salah..membazir tetap membazir.." geram betul Ara melihat wajah selamba Reza. Lelaki itu masih tak lepas dari merenungnya.

"Eh..biarlah..duit saya..bukan duit awak.." Reza mula panas. Aku bagi coklat, dia tak nak, siap marah lagi..aku bagi teddy bear..dia buang dalam tong sampah..aku bagi kek, dia bagi pada roomate dia, so kali ni, bila aku bagi bunga, dia kata membazir pulak! Tension betul aku perempuan ni!

"Bukan duit awak, tapi duit bapak awak! Ingat, awak tu tanggungan bapak awak lagi!' bidas Ara. Reza terkedu. Amboi, bisanya!

"Bapak saya pesan, lelaki tak boleh mengalah!" Reza menjawab. Berkerut muka Ara mendengar ayat terakhir itu.

"Saya benci orang yang ganggu my life!" marah Ara. Buku dihempas kuat ke meja. Reza terkejut. Egonya tercabar. Ariani tidak patut mengherdiknya sebegitu.

"Saya pulak benci orang yang tolak cinta saya!" Kali ini Ara pula terdiam. Gadis itu bingkas bangun. Nampaknya, Reza kelihatan bersungguh-sungguh untuk mendekatinya. Sudah seminggu dia tidak putus-putus menerima jambangan bunga daripada lelaki itu.

"Buat lah apa yang awak nak! I don't care!" Ara segera mengemas buku-bukunyadan mula berniat meninggalkan Reza di situ. Namun, Reza pantas merebut buku-buku di tangan gadis itu. Mereka saling bertarikkn.

"Lepaslah..! Ish!" Ara masih tak mengalah.

"Tak nak! Duduk dulu! Saya tak habis cakap lagi!"

"Wei, habis keronyok kulit buku saya! Lepas! Lepas!" Ara memukul tangan kasar Reza yang melekat di bukunya. Sial! Reza ni jenis yang pantang menyerah.

" Biar awak tahu betapa seriusnya saya sayang awak! Ara, tak boleh ke kalau awak bagi je peluang pada saya? Please lah.." rayu Reza. Mereka masih saling menarik buku.

"Jawapannya TIDAK! Tak boleh! Apa awak ingat, dengan muka handsome awak tu, saya tergoda? Ces!".

"La..saya handsome ke? Haha! Terima kasih!" Reza masih sempat membangga diri. Ara berasa ingin muntah. Poyonya!

"Tak kisah lah..saya tetap nak awak jugak! Hanya awak je yang saya nak! Tolong lah..apa lagi yang awak tunggu? Saya dah selidik your background! You are single, Ara Ariani! So, apa masalahnya? Saya pun tak faham apa masalah awak..dulu awak tak macam ni kan?"

"Awak jangan berani nak campur dalam soal masa lepas saya..tak kira lah walau apa pun alasan awak, saya tetap takkan biarkan! Awak nampak ni?" Ara menawarkan penumbuk kepada Reza. Lelaki itu senyum sumbing. Gila! Otai jugak minah ni! Huhuhu..

"Saya boleh sumpah yang saya akan jaga awak baik-baik..tolonglah terima saya..tolonglah…" rayu Reza. Dia segera melutut. Ara kaget. Masalah besar ni! Adui..lelaki ini terlampau berterus terang!

"Duduk lah awak kat situ sampai sejuta tahun pun..saya tetap takkan terima awak! Cinta awak tak ada nilainya pada mata saya!" Ara membuka langkah. Tangan kiri Reza pantas menyambar kaki gadis itu. Ara jatuh tersembam ke rumput.

"Jahat!" jerkah Ara.

"Jahat? Saya jahat? Habis tu awak tak jahat? Siapa awak untuk judge orang? Siapa awak untuk hina saya? Siapa awak untuk kata cinta saya tak ada nilai? Jawab! Siapa awak? Jawab! Jawab!" tengking Reza kuat. Matanya sudah berair. Sedaya upaya dia cuba mengawal emosinya. Ara bungkam. Alamak, aku terlepas cakap!

"Erp..say..saya..saya.."

"Kenapa? Tak boleh jawab? Awak ingat awak hebat sangat? Semua orang tergilakan awak kan? Semua orang mengagumi awak..apa awak ingat, awak boleh menghina perasaan orang lain? Begitu? Saya ikhlas sayang awak tau tak! Geram! Arghh…!" Lelaki itu menjerit. Air matanya jatuh ke pipi.

"Saya dah bagitau awak dari awal, jangan cuba nak dekat-dekat dengan saya kan? Saya tak suka! So, ini balasanya.."

"Oww..kejam! Memang kejam! Saya dah separuh gila semata-mata nak pikat awak! Baik! Saya sumpah saya takkan putus asa untuk dapatkan awak! Saya akan buktikan! Ara..I love you so much!"

"Stop! Saya tak nak dengar! Awak teruk! Awak Cuma kisah soal perasaan awak sahaja! Ada awak tanya apa yang saya suka? Ada awak tanya apa yang saya nak? Tolong lah..jangan nak dekat-dekat dengan saya lagi. Pergi! Pergi!" Ara mula ingin menangis. Reza pula kaget.

"Saya takkan menyerah!"

"Awak takkan dapat apa-apa daripada saya!"

"Kenapa?"

"Saya cintakan orang lain! Puas hati?" Reza diam. Hatinya remuk. Wajah Ara yang merah padam ditagih penuh simpati. Tak mungkin!

"Cinta saya pada dia takkan pernah berubah sampai bila-bila! Kalau awak tak nak menyerah untuk dapatkan saya, macam tu jugak lah saya takkan menyerah untuk cinta saya pada dia!"

"Awak gila Ara!" Reza mempertikaikan keputusan Ara.

"Maksud awak?"

"Awak menolak lelaki yang ternyata mampu membahagiakan awak, yang mampu untuk menjaga awak, yang mampu beri awak keluarga..dan melengkapkan hidup awak nanti..hanya semata-mata untuk Irfan!" luah Reza penuh geram. Cerita lepas yang diselidikinya keluar satu persatu dalam ingatanya. Dalam diam, dia mula berdendam dengan Irfan.

"So, what?" Ara sebenarnya terkejut. Macam mana dia boleh tahu pasal Irfan?

"Terima lah hakikat Ara! Dia tak mungkin kahwin dengan awak lagi! Terima lah saya! Terima lah saya.." Reza menggoncang bahu Ara.

"Lepaslah bodoh!" Ara menolak bahu Reza.

"Bodoh ke saya sebab terlalu sayang pada awak?" lirih suara Reza memukul hati Ara. Dia menangis teresak-esak.

"Saya dah buat keputusan..saya takkan terima awak" Ara menoktahkan segala kemelut. Reza angkat wajah. Aku takkan biarkan semua ini terjadi!

"Apa istimewanya lelaki itu? Awak dan dia takkan mungkin bersama! Enam tahun Ara! Enam tahun dia koma! Doktor pun ramal dia mungkin koma untuk seumur hidup kan? Tolong lah terima hakikat! Apa lelaki itu boleh buat? Entah-entah..dia meninggal dalam keadaan koma.."

"Kau jangan nak celupar Reza!" Ara mula berkasar.

"Kau jangan ingat, kau dah tahu semua pasal masa lepas aku! Apa yang kau tahu sikit saja dan kau jangan nak pandai-pandai nak ramal itu ini! Cinta aku hanya untuk Irfan! Bukan aku yang kena terima hakikat..kau yang kena terima hakikat! Aku bukan untuk kau!"

"Saya tak pernah salah mencintai orang Ara!'' Reza masih keras. Air mata dikesat. Susah macam mana pun, aku akan cuba untuk dapatkan kau!

"I'm sorry..awak salah kali ni.."

posted by Penulisan2u @ 6:01 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
38 Comments:
  • At 6/8/09 11:36 PG, Blogger nurhakim said…

    salam...
    2 writer..np dah lm x smbng cte nie???
    lm tnggu..
    de blog x??

     

  • At 6/8/09 2:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku ingat cite dh x dsmbung..

     

  • At 6/8/09 7:25 PTG, Blogger Princess said…

    ala..irfan koma ke?? rse cm nk ngis je..

    gram betul la dngan reza tuh...x reti bhasa kew??!!

    eeeiiiiii....

     

  • At 6/8/09 8:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ara ngan irfan ke ngan reza? leha pulak ngan sape? waaaaaa...

     

  • At 6/8/09 10:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nk irfan gak!

     

  • At 7/8/09 9:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hope irfan cpt2 sedar! huhuhu..nak dorang kapel!! nak dorang kapel! hehe

     

  • At 7/8/09 3:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    by hook or by crook ara mesti ngan irfan.

     

  • At 15/8/09 4:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    actually, i dah putus harapan nak bace cite ni..
    bertahun i tunggu, tp tetap xde sambungannye.. dan, cite jadik pelik dan tak clear.. rasenye ini bukan penulis sebenarnye.. u all x rase mcm tu ke?

     

  • At 21/8/09 3:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i tak rase mcm tu pom..maybe you dah lupa jalan cite die kot..skg, cite selepas 6 taun aftr kejadian perompak tuh, kira dorg dh besar,tp tue rr, lame sgt cik penulis nk upoad next dea..huhu hurm, i confuse, ara tu kna rape x dulu? ble irfan nak sedar neh, geram tol aq ngn reza tuh.

     

  • At 24/8/09 2:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nk irfan la...

     

  • At 24/8/09 2:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambumg citer la...

     

  • At 24/8/09 6:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weh, biar ara dengan reza la, bru ada kelainan..weee...

     

  • At 27/8/09 9:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih ugak kalau cinta kita xberbalas, akuh di tempat reza, xsemudah tu kita nak lupakan orang yang kita sayang, kadang-kadang sbb terlalu sayang, perasaan ingin memiliki tu jadi kuat..semoga akuh dapat terima hakikat..huhuhu

    [lelakisetia]

     

  • At 28/8/09 7:44 PG, Blogger marrismia said…

    best, sedih and sakit hati, tapi enjoy bebe! cepatlah wahai cik penulis, upload new bab, lama dah tunggu ni ,pergi mana lah wahai cik penulis ni , susuh benah nak habiskan cite, ... tak sabar dah ni

     

  • At 31/8/09 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nak blog2222222222222

     

  • At 11/9/09 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaa..cpt loh upload next dea!!!!!

     

  • At 13/10/09 1:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ADOI cik penulis brp lame lg harus ku menunggu sambungan yg baru??

    dah naik berjanggut tau x?

    cpt sket sambung citer ni.

    sedih aku si irfan tu koma.

     

  • At 5/11/09 12:27 PTG, Anonymous azlina2510 said…

    buat penulis cepatlah sambung cita.....tak sabar nak tahu kesudahan citanya

     

  • At 24/11/09 11:21 PG, Blogger Eisya said…

    cik penulis,,
    skg cuty an
    cpt3 laa smbung cite niey
    hee~~
    gambatte!
    :)

     

  • At 25/11/09 7:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huh !!
    geramm gler nan reza..x phm bhase melayu agaknyerr..
    sedeyynyerr,irfan koma..huhuhu

     

  • At 14/12/09 1:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ade smbungan tak??kalo ade cpat la smbung..
    irfan cepat2 la sedar..
    nanty korang kawen taw..hahaha
    reza...blah ko...
    ara tok irfan je,,,,
    hahaha teremo lak..
    huhuhu...


    -nuralyaa45@yahoo.com-

     

  • At 15/12/09 9:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cta ne ade smbungan ke??cpat ekk..
    sya xsbar nak thu cta slanjutnya..
    bes r cta ne..
    cian kat irfan,,
    jgn biarkn ara trima cnta reza yee..hehe
    gud joB.n gud luck,
    smbung ekk..bye

     

  • At 23/4/10 8:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    writer...ade blog tak???nak bleh????

     

  • At 19/5/10 3:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wlau ape pon ara lbh ptt dgn irfan coz kalau dyeowg xbrsama sia2 jew apa yg irfan krbankan tuk ara.bkn ckit pngorbanan 2 nyawa irfan 2.xkan ada laki lain yg sgup wat cmtu tuk ara...reza 2 cme owg yg hdir slps irfan n ara mghadapi bnyk dugaan.dye xkan fhm apa itu erti cnta yg sbnr...n dye xkan blh tndingi cnta antra ara n irfan smpai bler2 pon...
    sy hrp irfan akn sdr dn brsama ara smpai ke akhir hyt..
    jgn ada lg air mta dlm hdup dyeowg pas nie.bnyk sgt dugaan yg mlanda...jd tlg lar writer jgn wat sad ending!sy xsgup nk trima kalau ara dgn org len...kalau sy jd ara smpai mati pon sy sgup tgu irfan.walaupepon yag trjdi irfan yg akn sya cntai!!
    skrg pon sya da mcm jtuh cnta pd irfan...isk3!!
    dr: lily maya

     

  • At 18/6/10 12:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sedih..nk sambungan dier..best sangat!!

     

  • At 18/6/10 4:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best le cite ni bila cik penulis nak sambung lagi tak sabar nak tau apa kesudahan hidup ara adakah dia setia menunggu irfan ataupun menerima cinta reza.Cik ariani blh tak perjelaskan apa yg terjadi pada mlm selepas irfan ditembak?adakah ara terselamat drpd diperkosa.

     

  • At 16/7/10 3:02 PTG, Blogger Tqa said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 30/8/10 5:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni je ke last n3 tuk cite ni?kalo ade yg lain, ms write tolong upload kt cni ek..blog ms writer private n sy xd blog tuk suruh ms writer add sy..

    hope ms writer upload sambungannye kt cni ye..tq

     

  • At 10/9/10 8:50 PG, Blogger Tqa said…

    Dear readers, visit my new blog. I dah edit balik story tu sbb byk kelemahan dr segi bhs sbb i write story ne mase i form 4. so, i mohon n hrp sgt2 you all bley reread story tuh balik kat my blog, OK. Thanks.

     

  • At 21/11/10 1:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cik Tqa..
    sy dah blog awk tp awk x hbis update lg...
    ble nak siap ni writer???
    sy masih ternanti2 lg ni,..
    harap tidak tergantung...

     

  • At 21/11/10 1:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    *sy dah buka blog awk* >>pembetulan

     

  • At 24/1/11 1:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbung la lg!!!best la

     

  • At 24/4/11 9:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat la sambung..x saba nie nk bace
    ape endingnye??

     

  • At 2/7/11 5:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy rse citer ni lain dr yg len...mmg best!.. hope smbungannye xmenghampekn.. citer ni wt sy lg tertarik n teruje.. so..cp2 smbg erk walau sy thu sush nk dpt idea2... (^_^)... chaiyok3!

     

  • At 1/10/11 2:08 PG, Blogger miza's blog said…

    best...x sabar nk bcer sabungan dier...ape jdi kt irfan pas ni??ara ngan irfan ker reza??

     

  • At 10/10/11 2:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    buatla sambungan die irfan sedar ! janganla irfan koma terus. Sumpaa nak nangis bace cite ni. huu~

    -NN-

     

  • At 3/2/12 1:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape ny !!!
    asallak irfan koma ??
    xpatut !!
    irfan!!! cpat la sdar !!
    i miss u very much !!!
    si reza ny p0n satu !!
    emang xpham bahse ker !!
    da la poyo semacam !!

     

  • At 17/7/12 2:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambungkan cepat please.....

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group