BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Ogos 17, 2009
Novel : Ayat Power 9
Nama Pena : Dr.Rock

"Bilah,pergi la dekat mama.Kan mama nak inaikan Bilah.Kesian dekat mama nak tunggu Bilah.Lambat lak mama tidur jap lagi"ujar Einstein sebaik saja melihat aku terjongol di pintu bilik.

Ni kira kes menghalau ni.Aiyaks,napekah dia berkata-kata bergitu?

"Abang bukan halau Bilah tau.Just ingatkan Bilah je in case Bilah lupa.Kesian dekat mama tidur lambat malam ni.Dun worry about me.Abang ok je kalau kena tidur sorang-sorang malam ni.",tambah Einstein lagi bila tengok muka aku terkejut semacam dengan statement dia.

Aku bukannnya nak temankan dia tidur pun.Walaupun itu pesanan mama sekejap tadi,minta aku temankan dia sampai tidur.Then baru la bermula sesi memakai inai yang bakal memerah di jari!

"It’s okay.Bilah just nak make sure abang ok je.Nak perlahankan kipas coz malam-malam memang sejuk dekat rumah ni.Maklum la rumah kampung",kataku.

Menjelaskan maksud yang dah jelas di mata Einstein,Muka dia dah tak mampu aku pandang.Macammana lak die boleh baca fikiran aku nih.Ikutkan hati aku memang nak terus je menonong berinai.Dah elok aku hulur tangan minta mama inaikan,mama juih mulut ke arah Einstein yang perlahan bergerak ke bilik.Aku buat tak tahu je mula-mula.Yelah kan,pandai-pandai la nak idup.Tapi mama dah hadiahkan aku cubitan ketam.Cepat-cepat aku bangun,mengikut langkah Einstein ke bilik.

"Sejuk ye malam-malam,rugi la abang macam ni!",keluh Einstein perlahan.

Mukanya agak kecewa sambil menatap aku yang membetulkan comforter di hujung katil.Pandangan aku alihkan,mukanya aku pandang sekilas.

"Rugi?".

"Yelah,tak dapat peluk Bilah malam ni.Sejuk-sejuk ni kalau peluk Bilah,confirm abang tak lepaskan",balas Einstein sambil tersengih nakal.

Aku malu sendiri melihat reaksinya.Aku bukannya tak kesian dengan dia,tapi keadaan tak mengizinkan.Apa nak dikata kan?Udahnya,aku mendiamkan diri je!

"It ok la sayang.I can wait.Apa nak dirisaukan,sayang totally mine.Pergilah dekat mama,kesian dekat mama tunggu.Tapi ada syaratnya,boleh Bilah tunaikan",pinta Einstein.

Jari-jemari aku dicapai dan digenggam erat.Tak lama kemudian,aku terasa kucupan hangat di situ.Aku tak berani memandangnya,rasa malu yang teramat.

"Apa yang tunduk je tu?Abang tak cukup handsome ye.Nampak gayanya kena buat plastik surgery la balik ni.Kena jadi Ramli Sarip ok juga nih,baru la Bilah tak pandang orang lain",gurau Einstein.

Aku tergelak mendengar kata-katanya.Ade ke patut nak jadi Ramli Sarip,tak patut betul!Ni dah kira penghinaan pada Papa Rock aku nih.Eh,jap.mana dia tau aku punya penyanyi kesayangan nih.Entah-entah dialah dalang disebalik semua hadiah misteri tu.Tak boleh jadi,kena siasat nih!

"Ada lak nak tukar jadi Ramli Sarip.Mengarut je kerjanya.Bilah suka suara and lagu-lagu dia jelah.Pandai je kata Bilah suka rupa dia.Since abang dah tau Bilah suka Ramli Sarip,boleh abang nyanyian lagu dia tak kat Bilah?",pintaku.

Kasi ayat power sket,baru la dia rak syak.Nak pula dia tengah happy memanjang ni,boleh la aku perangkap dia.Lebar jala dan kena!Kalau dia lancar je menyumbangkan lagu,maknanya betul la dia.Kalau dia menyanyi SUMBANG tak ubah macam KUMBANG sat lagi,aku kenalah mengakui yang aku ni glamour juga.Yelah kan,orang glamour je yang ada secret admire nih.Hehe,perasan betul aku nih!

"Ok,abang cuba tunaikan.Tapi Bilah kena tunaikan syarat abang dulu la.Ada berani",soal Einstein.

"Siapa takut"balasku sambil menganggukkan kepala.Einstein tarik aku duduk sebelah dia.Dia tersenyum nakal,mata aku ditatap.Aku dah seram sejuk.Takkan la nak wat tutttttttttt sekarang,kata boleh bersabar.

"Sejuknya tangan dia.Abang bukan nak buat apa-apa la.Abang nak ni je",jelas Einstein bila aku mematungkan diri.

Tangannya di letakkan di bibirnya.Kemudian beralih ke bibirnya.Waaaaaaaaaaaaa,ni adegan TITANIC nih.Sudah,apa nak dikata.Kepalanya sudah didekatkan kearah aku.Aku kaku tak terkata.Mata aku pejamkan.Seram mak aih.

Dalam sedar,aku rasa ada kucupan lembut di bibirku.Pertama kali dan satu permulaan baru sejak aku bergelar isteri.Tapi tak lama.Adegan romantic ni terhenti dengan sendirinya bila ada ketukan di pintu.Perlahan tapi cukup jelas kedengaran di keheningan malam.Mama lagi!Mama,engkaulah penyelamat anakmu ini.I Luv You la mama!Hehe.

"Terima kasih sayang.Gud night.Luv u",bisik Einstein perlahan sebelum aku berlalu.Aku sekadar menghadiahkan senyuman padanya.Aku dapat rasakan langkah aku diperhatikan Einstein hingga aku hilang di sebalik pintu.Dalam tak sedar,aku tersengih sendiri.
---------------------------------------------
"Amboih,senyum memanjang.Ni mesti kes tak percaya dah bersuami ni.Tak pun angau tengok suami tidur.Betul tak,Along",teka mama.
"Takde la mama.Mana boleh cerita dekat mama,rahsia la!",balasku sambil ketawa.

Ketawa nak cover malu bila memikirkan insiden tadi.Mama tersenyum sumbing melihatku.

"Yelah,rahsia.Tapi Umar tak berahsia dengan mama tau.Siap la Along,mama korek rahsia dengan dia.".

Aku terkejut bukan main.Aisyh,macammana lak suamiku ini boleh polos semacam nih!Tidakkkkkkkkkkkk!

"Apa je die cerita dekat mama.Dia mengata Along ke?",soalku.

Curious semacam dah jadinya aku.Yelah kan,sekali dia mengutuk aku,makin meriah la kisah perangan buruk aku nih.Mama buat-buat tak dengar.Tangan aku dicapai,inai dipakaikan.

"Isyh,takde la.Mama tanya apa planning dia untuk korang berdua.Dia sengih je memanjang,tak banyak cakap macam selalu la.Sampai-sampai Udin kata dekat Umar,abang nak Udin jadi jurucakap rasmi abang ke?".

Aku tergelak mendengar cerita mama.

"Apa reaksi abang bila Udin cakap macam tu?".

"Dia dia jelah.Pastu dia sengih.Tapi masa dia call Bilah tadi,mama pun terkejut juga.Banyak juga dia bercakap.Udin siap kata Umar kena virus KEPOH lagi.Syukur mama kamu dapat suami macam dia.At least boleh la dia kurangkan perangai Along yang gila-gila nih",kata mama.

Perangai pendiam dia memang tak boleh dipertikaikan lagi.Kalau ada cop SIRIM yang dijual kat kedai,aku nak tempah cop PENDIAM untuk dia.Einstein ni bukannya pendiam sangat,Cuma dia perlukan masa untuk adapt dengan suasana baru je..Kalau dengan perempuan,memang die pendiam tak hengat.Dengan Dania & Nani pun dia sombong gila.Dengan aku je,dia banyak cakap.Maybe sebab dah tertular virus KEPOH aku nih!Hehe.

"Umar kata dia nak ajak Along Beserah besok.Nak tengok mengintai keropok dengan ikan bakar katanya.Bagus la kalau macam tu,dapat juga Along pre-honeymoon berdua",ujar mama.

Bagus juga la planning dia ni.Yelah kan,nak honeymoon kat Putrajaya dah cancel dikernakan surat nikah yang tak sette lagi.Cuma aku risau je aku terover sleep jap lagi.Aku ni kalau dah dapat tidur,orang lempar bom pun aku tak sedar.Kesian pula dekat Eisntein kalau esok punya planning gagal lagi.

"Mama,kalau Along tak tidur dekat bilik malam ni takpe ke?",soalku perlahan pada mama yang asyik memakai inai di jari manisku.

Kerja mama terhenti,pandangan mama tertancap pada mukaku.

"Kenapa lak nak tidur luar.Along takut dengan Umar ke?Bukan dah pernah tidur berdua ke sebelum ni?Apa nak ditakutkan lagi.Along ni,macam-macam la!".

Aku tak tentu arah.Bila masa lak aku pernah apa-apa dengan Einstein.Tak pernah jadi apa-apa lagi tau.Aku ni masih suci dan murni lagi.Tapi takkan la aku nak wat declaration dengan bangganya kan.Macam poyo sangat je gayanya.Huhhu.Mama pandang muka aku pelik bila aku tak menjawab seperti selalu.

"Along,along dengan Umar tak pernah lagi?????????".

Soalan dari mama aku biarkan tak berjawab.Aku sekadar menganggukkan kepala tanda mengakui kebenaran fikiran mama.Mama tiba-tiba tergelak dengan aksi aku yang malu-malu macam gadis pingitan kekononnya.

"Patut la cik abang Along tadi muka dia kecewa semacam bila mama bagitau plan mama tadi.Kesiannya la dia.Bilah pula macam happy semacam bila mama nak inaikan tadi.Isyh,tak baik buat macam tu tau.Sepatutnya Bilah utamakan dia dulu.Dia tak kata apa-apa ke masa Bilah temankan dia tadi?’,soal mama lagi.

"Mama,macam tak tau je dia macammana.Kalau ada pertandingan menantu terbaik,mama boleh calonkan dia.Confirm menang punya.",kataku selamba.

Mama tergelak mendengar kata-kata ku.

"So,Bilah boleh la nak tidur dekat luarkan malam ni.Bilah terlebih tidur esok,tak pasal-pasal pre-honeymoon plan cancel lagi.Sian dekat menantu mama tu tau!",kataku pada mama.Bodek mama supaya menyetujui cadangan aku yang agak tak masuk akal.

"Kalau dah macam ni,lagi la mama tak bagi tidur luar.Bilah kena berlatih menemani suami la macam ni.Inai ni sekejap je merahnya,15 minit lagi dah boleh tidur.No more excuses ok",balas mama tegas.

Nampak gayanya,kena masuk bilik jugalah aku malam ni.Aku bukannya apa,aku segan la kalau keganasan aku di saat lena ni diketahui si Einstein.Tak pasal-pasal lagi jatuh merudum saham aku sekali lagi.Tapi apa yang aku takutkan,aku terbuat aksi mesra tanpa sedar malam ni.Yelah kan,dengan keadaan aku tidur peluk sana,peluk sini,tak mustahil Encik Umar jadi bantal peluk aku malam ni.Apa nak buat nih!
--------------------------------------------------
Usai solat Subuh,aku bergegas ke dapur.Satu perubahan pada diri aku yang langsung aku tak percaya.Merajinkan diri yang tak berapa nak rajin dan melatih diri menjadi isteri yang baik untuk seoarang suami.Padahal,aku sebenarnya melarikan diri dari Eintsein.Malu dengan sikap buruk aku yang dah pun Einstein maklum dan masuk dalam buku dia.

Punya susah aku bersengkang mata malam tadi tapi akhirnya tak berjaya juga.Aku tak sedar bila aku tersyahid.Sedar-sedar,kaki aku dah pun bersilang dengan segala hormatnya dekat badan Einstein.Einstein yang dah terjaga tengah asyik merenung muka aku.

Denyutan jantung aku tak usah nak dikata.Palpitation weh.Kalau buat test kecergasan ni,memang aku tak sihat punya.Punya nak cover malu,perlahan-lahan aku golekkan badan jauh dari Einstein sambil pejamkan mata. Konon-konon aku di luar kesedaran la.

Dari mata aku yang terbuka sikit,aku nampak majalah Mingguan Wanita dah pun tersusun di meja sebelah katil.Nampak gayanya,malam tadi bukan aku yang baca buku.Buku yang baca aku!Tak sempat aku bergolek jauh dari dia,aku rasakan tangan Einstein pegang badan aku.Dipeluk kemas dari belakang sambil mulut dia mengomel dengan aksi lasak aku tu.

"Kenapa la isteri abang ni ganas sangat tidur?Karate,taekwando,kungfu semua dia buat waktu tidur.Silap aribulan,ranap la badan abang,sayang.Dah tu pula,sempat lagi buat aksi kungfu PANDA before bangun tidur.Sayang,sayang".

Perlahan aku buka mata,Einstein tersenyum memandangku.Mulutnya yang tadi mengeluh terkunci rapat.Mungkin tak mahu aku malu dengan perangai aku padahal aku dah pun dengar segala keluhan dia.

Dalam hati,aku ada satu persoalan yang bertubi-tubi.Macammana la nak berlatih jadi ayu dan jelita waktu tidur ye?Pening juga memikirkannnya sampai aku tak sedar tangan aku dengan selamba rocknya memegang cerek panas di atas dapur.Maka,bergemalah jeritan aku di rumah Pak Cik Aziz di pagi yang mulia ini.
-----------------------------------------
"Along,macammana boleh tak perasan cerek panas tu.Ni mesti kes berangan dekat dapur nih?Tak habis-habis dengan perangai Mat Jenin dia’,bebel Natrah sambil menuangkan susu pekat di jariku yang dah pun bertukar warna.

Kelibat Einstein tak kelihatan di ruang tamu.Tak tahu kemana dia menghilang.Waktu aku turun dari bilik tadi,Einstein mengikuti langkah aku.Aku melarang dia membantu aku di dapur walaupun aku tau skills rumahtangga dia lagi baik dari aku.Tapi aku tak selesa nak melaksanakan tugas masak-memasak dengan adanya kelibat dia.

Bila Einstein menyatakan hasratnya untuk berjalan sekeliling kampung,aku membiarkannnya.Tak melarang memandangkan Einstein mahu menikmati angin segar di kampung.Selebihnya,boleh la aku bergerak bebas di dapur tanpa ada pandangan matanya yang mengawasi setiap langkah aku.Tanpa tangannya bergerak ke sana ke sini untuk membantu.

Aku Cuma tersengih mendengar mulut laser Natrah bersuara.Cik Kak ni,bukan boleh dilayan sangat.Makin dilayan,makin menjadi-jadi la mulut tak berinsurans dia.

"Ha,abang long,along punya tangan melecur ni tau gara-gara teringatkan abang.Baru tinggal sekejap dah rindu-rinduan.Parah juga penangan cinta Einstein nih.Tak pasal-pasal BUKU BERGERAK berubah warna hari ni’,kata Natrah selamba melihat Einstein muncul di muka pintu.

Cepat-cepat tangan aku yang satu lagi capai peha Natrah dan cubit dia.Rasakan!Suka sangat mengenakan aku.

"La,ye ke.Isk,baru berubah warna.Einstein baru lari sekejap,buku dah jadi camtu.Kalau abang tinggal lama tadi,apa pula yang jadi ye’,jawab Einstein selamba.

Amboi,dah pandai bergurau senda sekarang ni!Bulat mata aku pandang muka dia.Yang adik aku tak usah cakap la,terkesima,terkejut,terperanjat dan seangkatan dengannnya sampai terlopong mulut dengan jawapan Einstein.Mujur lalat tak check in je dalam mulut kanak-kanak laser itu.Kalau tak boleh buat LALAT PRODUCTION sudah!
-------------------------------------------
Einstein leka dengan kamera digitalnya ketika kami menikmati keropok lekor.Sesekali mulutnya dihalakan kearah aku,minta disuapkan.Manjanya bukan main.Tak sangka,cempedak boleh jadi nangka.Einstein boleh jadi semanja ni dengan aku.

Bila aku buat tak layan,cepat-cepat dia tarik muka 14 belas.Mulanya aku malas nak layan.Yelah kan,aku ni pantang sket dengan hamba Allah yang tergegeh-hegeh ni.Kalau adik-adik aku,jangan harap la aku nak belai dorang dengan lagak kakak penyayang.Aku hadiahkan cubitan manja cap kerengga je sebagai tanda kasih sayang aku.

Tapi arini kes lain sikit.Aku pun dah beberapa kali mengecewakan suami aku,so kita ikut jelah rentak dia.Nak makan,aku suapkan.Nak minum,aku suakan.Nak jalan,aku berpegang tangan.Nak bergambar,senyum aku lebarkan.

Padahal aku agak allergic dengan bab gambar-bergambar ni.Dalam family album,boleh kira berapa banyak sangatla gambar aku.Nak tau kenapa,coz aku lah photographernya.Disebabkan perangai aku yang sengal ni jugalah,family photo dah berzaman tak brganti.Macam mana nak tukar,setiap kali raya aku mesti pakai uniform kain batik punya.Tak kuasa aku nak melaram-laram kat rumah sendiri.Nasib la mama dengan papa dapat anak macam aku.

Paling aku tak sangka harini,aku berkongsi minat yang sama dengan Einstein.Bab-bab photography yang sekian lama aku lupakan hari ni datang semula dalam hidup aku.

Einstein dengan lagak photographer profesionalnya apa lagi.Snap sana,snap sini.Yang bestnya,dia pun sama macam aku.Tak suka sangat ambil gambar orang,more tu nature dan keindahan ciptaan Illahi.Aku apa lagi,dok jadi mandur la,mengarah dia ambik gambar itu dan ini.Balik batu,daun-daun,pasir dan pantai semua dah terabdi dalam kamera.

Einstein ketawa kecil melihat gambar-gambar di kameranya.Apa yang kelakar pun aku tak tahu.Bila aku jengolkan kepala nak mengintai,cepat-cepat dia alihkan kamera dari aku.Kalau tak nak bagi tengok,sudah.Tak usah aku tergedik-gedik depan dia.Aku terus layan makan keropok tanpa memperdulikan dia lagi.Nak pula aku dah sekian lama mengidam nak makan,lagi la menjadi-jadi selera aku.

"Dapat makan keropok lekor,dah tak pandang kiri kanan dah Bilah ni rupanya.Suami dok nganga mulut kat sebelah pun di tak nampak dah.Bilah marah sebab abang tak kasi tengok gambar ye?Ala sayang,i’m so sorry.Meh,sini meh.Kita tengok sama-sama",pujuk Einstein bila aku berubah sikap seketika.

Aku Cuma memandang sekilas muka Einstein.Muka dia tak boleh blah,cuak semacam dengan lakonan aku yang tak berapa nak menjadi nih.Kamera yang tadinya ditatap ditolak didepan aku.Aku buat-buat tak nampak walaupun tangan aku dah gatal nak capai kamera tu.

"Samalah dengan abang pun.Dah jumpa kamera,bukan ingat kat Bilah.Abang suruh la kamera abang suapkan abang makan",rajukku.

Sekali lagi aku cuba tegaskan nada suara.Bagi dia rasa bersalah sikit.

"Siapa kata abang tak ingat isteri abang.Sebab ingat isteri abang la,abang ketawa tadi.Abang ketawa tengok keindahan ciptaan Allah untuk abang.Cantik isteri abang ni rupanya.Kalau dah dalam gambar cantik,kat luar apetah lagi.Tak jemu mata memandang tau.Sebab tu abang dok ulang tengok gambar sayang tadi.Jangan marah ye sayang.",bisik Einstein perlahan di telinga aku.

Mak aih,gila romantik hamba Allah ni.Aku lak yang rasa geli-geleman dengan ayat-ayat dia yang tak terjangkau dek fikiran aku tu.Bagi mengelakkan ayat-ayat yang lagi power menyentak jiwa raga aku,cepat-cepat aku memaniskan muka.

"Ha,kan cantik macam tu.Ni buat abang makin sayang dekat Bilah ni.So,betul Bilah tak mahu tengok gambar abang snap tadi!Kalau tak mahu,abang nak simpan kamera ni.1,2,3",gurau Einsten lagi.

Kamera ditangannya cepat-cepat aku rampas.Einstein terkejut dengan keganasan aku.Aku buat-buat tak nampak.Gambar yang diambil Einstein aku lihat satu persatu-satu.Mencari kebenaran dari kata-kata Einstein konon-kononnya aku cantik dalam gambar.Photogenic gitu.

Dalam aku tak sedar,banyak betul gambar aku yang Einstein snap.Tak kebanyakan dari gambar tu adalah gambar aku tengah bercakap tak henti-henti.Mulut ternganga luas dok membebel macam-macam benda.Siapa suruh kepoh sangatkan!
---------------------------------
"Sebab mulut becok nilah,abang terpikat dengan Bilah tau.So,abang snap la gambar Bilah banyak-banyak.Buat ubat rindu kalau jauh-jauh esok.’.

Aku sekadar tersengih macam kerang wangi.Hari ini naik taraf sket dari kerang busuk sebab aku mandi awal pagi tadi.Kalau tak dikernakan plan pre-honeymoon Einstein,jangan harap aku nak buka mata lagi pukul 12 tengahari gini.

"Mama cerita dekat abang semalam kata Bilah ni masa kecil bukannya suka sangat bercakap.Sepatah orang tanya,sepatah juga Bilah jawab.Tapi bila dah besar ni,waktu tidur pun boleh aktif berborak lagi.Abang kagum betul la dengan Bilah!’.

Nampak gayanya,rahsia aku zaman muda-muda dulu dah terbongkar dek mama.Mama pun satu,ada ke patut dia bagitau Einstein kelebihan bercakap aku tak kira waktu tu.Bab mengigau pun dah masuk forum,parah ni.

"Abang caya ke apa yang mama bagitau tu?’,soalku pada Einstein.

Einstein menganggukkan kepala.

"Mula-mula abang tak caya.Tapi Bilah malam tadi Bilah sendiri ajak abang borak,abang percaya la.Malam tadi dok sebut baju merah laaaaaa apa ntah.Abang nak borak pun abang tak tau.Sori ye sayang",balas Einstein sambil ketawa.

Ada riak nakal di mukanya.Confirm,aku mengigau malam tadi.Nightmare gara-gara hadiah istimewa si Dania & Nani la ni.Aduh,malunya!Mujur la dia tak bertanya lanjut bab baju merah seksi tu,kalau tidak mana aku nak letak muka.Entah-entah dia layan je aku bercakap malam tadi.Kalau gitu kisahnya,takde la dah drama RAHSIA demi RAHSIA.

"Abang",panggilku manja.

Serentak Einstein berpaling,wajah Einstein aku abdikan.Edisi cover malu baik punya!

"Buat ubat rindu",ajukku persis seperti kata-katanya tadi.Dan senyuman terus meniti di bibir Einstein.Ku bahagia kata Melly Goeslow!Tak kisah la saham jatuh merudum,yang penting bunga bahagia dah mula menguntum.Power tak ayat nih,layanzzzzzzz
posted by Penulisan2u @ 5:39 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
3 Comments:
  • At 17/8/09 6:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hai...
    saya peminat doc rock....
    sekarang macam ssh sikit nak buka blog
    mcm mana yek?

     

  • At 19/8/09 3:30 PTG, Blogger pRINCEss EMmma said…

    best giler...smbg cepat2 k..i lap u lah~mira miraina~

     

  • At 27/8/09 10:37 PG, Anonymous arina_ayu2002@yahoo.com said…

    memang best tul ler citer nie jalan citer pun okey gak romantiknya,lawak pun ade gak kelakar dan boleh buat kita tersenyum sendiri bila baca citer nie.tahniah buat penulis diharap cerpen anda terpilih untuk dijadikan novel dan berada dipasaran.TAK SABOR NAK BACA SAMBUNGANNYA LAGI DAN NAK JUGA TAHU ENDING NYER.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group