BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Ogos 12, 2009
Novel : Assignment cinta 1
Nama Pena : noura annisa

Bahagian 1


" Apasal lambat ? Tanya Zura apabila aku mendapatkannya di kantin HEP. Aku segera menarik kerusi dan duduk berhadapan dengannya.
" Kelas lambat keluar. Prof tu entah apa-apa. Bagi assignmet payah betul. Lepas tu dateline tiga hari aje. Teruklah…" aku mendengus.
" Subjek apa?" Soal Zura lagi.
" Audit Comm. Subjek course aku. Engkau dah lama tunggu?" Soalku.
" Zue dan Zila mana? Kata nak jumpa dekat sini?" Soalku lagi sambil pandang sekeliling. Mencari kelibat teman-teman. Beberapa meja makan dikantin HEP itu semuanya kelihatan penuh dengan pekerja, pelajar dan pensyarah-pensyarah yang ada kuliah di fakulti yang berhampiran. Sememangnya kantin tersebut menyediakan lauk pauk yang enak jika hendak dibandingkan dengan kantin lain.
" Zila ada discussion kat Foyer Library. Zue, biasa lah. Dengan Syah la" beritahu Zura.
" Discussion apa ke benda waktu ni? Sekejap lagi kan, dia ada kelas sekali dengan aku di Pusat Ko.K. Habis aku nak kena masuk seorang la ni. Tension betul hari ni la…" aku membebel.
" Sekejap je kot. Dia cakap tadi, nak settlekan pasal projek Lawatan ke Bukit Merah hujung bulan ni. Dia kan AJK projek tu.Mesti ada banyak hal yang nak kena buat punya." Zura menerangkan.
" Habis dia aje. Kau kan tourism jugak. Satu kelas pula tu. Tak join projek sekali ke? soalku lagi.
" Aku group lain. Projek lain la. Aku satu group dengan Rozie. Kitaorang ingat nak buat trip pergi Pulau Langkawi cuti semester nanti. Nak Join?" tanyanya sambil meneguk jus orange di depannya. Entah bila di ordernya jus orange tu tak pulak aku tahu.
" Langkawi?" tanyaku kembali. Zura mengangguk-anggukkan kepalanya.
" berapa nak kena bayar?" soalku lagi.
" Tak tahu lagi. Semuanya masih dalam proses perbincangan lagi. Sebuah bas aje dahlah. Ramai-ramai tak best juga." Ujarnya.
" Student course lain boleh ikut ke, bukannya trip tu untuk student tourism je?" soalku masih belum berpuas hati. Maklumlah, kalau bab ikut lawatan ni, aku ok je. Tapi bab fulusnya tu yang kureng sikit.
" Memanglah untuk student tourism aje. Tapi aku yang buat projek tu, selitkan kawan dua tiga orang, tak ada masalah punya. Lagipun pesyarah aku bagi kelonggaran. No tight rules. Anyone want to go, pay.End of the stories. Tapi engkau senyap-senyap dah lah. Kang tahu dek Has, terasa hati pulak"
" emm…ok. Tapi aku nak kena fikir dulu ni. Maklum la, sekarang ni tengah sengkek la." Ujarku berterus terang. Waktu tu tiba-tiba aje kepala aku teringakan duit pinjaman yang diberi oleh PTPTN tu dah tinggal sedikit je lagi. Banyak lagi benda yang aku nak kena buat dengan duit pinjaman tu selain daripada berhibur. Tapi sesekali nak juga pergi berhibur. Kata orang tenangkan hati dan fikiran daripada keserabutan pelajaran dan exam.
" aku pun. Duit dah tak banyak ni. Eh, engkau tak nak makan ke? aku laparlah.Malas nak balik rumah. Tunggu kelas lagi satu. Pukul 3.00 nanti ni."
" aku dah makan roti tadi. Tunggulah habis kelas ni. Tak apa, hari ini aku masak." Zura senyum lebar. Sepatutnya ikut jadual yang kitaorang buat, hari ini Zura yang masak.
" ok, nanti aku cover balik." Ujarnya.
" no hal…" balasku senang.
Dari gerbang HEP, kelihatan Zila berlenggang menghampiri kami. Sebuah fail berwarna hijau terayun-ayun di bawanya.
" sorrylah In, aku lambat sikit. Eh, Zue mana?" soalnya sambil memerhati sekitar. Beberapa orang pekerja di Jabatan Hal Ehwal Pelajar yang tadinya begitu asyik berbual sambil menikmati makan tengahari sudah ramai yang melangkah keluar dari kantin tersebut. Aku mengerling jam di tangan. Patutlah, sudah pukul 2.30 petang rupanya.
" Zue….macam biasalah," jawab aku bersahaja. Zila menggeleng-gelengkan kepalanya.
" dah lah In, jom le. Kan terlambat pula masuk kelas." Aku bangun. Menyorong kerusi ke bawah meja dan kemudiannya mengekori langkah Zila dari belakang. Zura hanya memandang kami beredar dari kantin tersebut dengan pandangan kosong.
" Zura, call Zue. Sudah-sudahlah tu dating. Dia ada kelas lagi lepas ni!" Laung Zila sebelum kami menghilang di balik tembok Pejabat HEP menuju ke pusat Ko.K. Dari jauh, Zura hanya tersenyum.


Bahagian 2


" Teruk betul assignment kali ni. Dahlah Prof Rosli tu lecture ntah apa-apa dalam kelas. Dapat group bukan satu kepala pulak. Matilah aku kali ni. Mesti Result down punya sem ni….." aku membebel. Zura yang tengah ralit mengadap PC berpaling sekilas melihatku sebelum kembali menyambung lakunya. Dari tadi main games tak sudah-sudah. Nasib baik Pc aku tu jenis yang tahan lasak. Kalau tidak dah lama masuk gol.
" siapa group engkau?" tanyanya semacam berminat ingin mengetahui masalahku.
" Has, Zida dan budak lelaki dua orang." Jawabku acuh tak acuh. Kepala masih berat dengan masalah ni.
" Siapa ketua?" Tanyanya lagi. Matanya masih memandang ke monitor PCku.
" Budak Kolej Mas. Budak tu bermasalah lah." Aku menjelaskan. Tiba-tiba wajah lelaki yang aku sebutkan tadi terbayang di ruang mata. Ah, menyampahnya!
" Lelaki?" soalnya lagi.
" a-a" jawabku.
" handsome tak?" Zura dah mula datang angin gatal. Aku memandangnya sekilas. Mencebik.
" Handsome lagi adik aku." Senang aku memberi jawapan. Zura ketawa kecil.
" sama umur ke?" Zura masih belum puas bertanya. Pen di tangan aku conteng-contengkan di kertas yang sedia ada di atas katil aku tu.
" Iyalah kot. Aku pun tak kenal." Aku masih jawab acuh tak acuh. Malas mengambil pusing dengan orang lain. Apa yang penting, aku harus selesaikan assignment ni mengikut masa yang telah ditetapkan. Lagi pula, lelaki tu selalu tuang saja setiap kali kami mengadakan discussion. Ketua apa macam tu?.
" ah…macam mana ni? Tak ada idea. Macam mana nak buat assignment ni. Tajuk pulak dahlah tak tahu apa-apa." Aku protes lagi. Memang dah biul kepala otak aku ni bila memikirkan tentang tugasan yang diserahkan oleh Prof Rosli semalam.
" Cuba engkau Tanya Has. Kata Group. Ajak bincang. Mana tahu boleh settle, " cadang Zura. Aku mengetap bibir.
" Emmm…." Aku berfikir panjang. Segera ku capai handphone di tepi PC dikepala katil. Zura melihatnya seimbas lalu sebelum kembali meneruskan permainannya. Nombor di keypad handphone ku tekan dua tiga kali. Tertera nama Has di skrin handset, segera ku tekan butang hijau di sebelah kiri. Bunyi bip-bip menerobos gegendang telingaku dua tiga kali.
" tak ada orang angkat," aku mengeluh. Mana saja si Has ni pergi. Malam-malam pun nak merayap juga ke?
Zura tiba-tiba bangun. Mencapai mug diatas meja menapak ingin keluar bilik.
" ke mana?" Tanyaku.
" dapur, ambil air." Jawabnya ringkas.
" aku segelas ek. Thanks!" ujarku sambil mata masih menatap skrin handset. Zura mengangguk dan berlalu keluar.
Kenapa Has tak angkat bila aku call. Entah-entah dah tidur. Aku mengerling jam dinding kamar. Baru pukul sepuluh. Takkan dah tidur? Tak mungkin. Aku mendail sekali lagi. Masih juga tidak terangkat. Akhirnya aku give-up. Handphone kembali diletakkan di tepi PCku. Nota rujukan yang bertaburan di atas katil ku tatap satu persatu. Namun tiada satupun yang berbekas di kepala. Ah, buang masa kalau macam ni. Aku bangun. Duduk di kerusi yang diduduki Zura sebentar tadi sambil mata menatap skrin komputer. Wah, Zura main games susun bola rupanya!. Games favourite aku jugak. Aku sentuh mouse. Sekali, dua kali……bola merah cukup tiga, lima, semua ku susun menjadi satu susunan yang panjang. Akhirnya hilang apabila cukup syarat bilangan.
" yes!" jeritku. Zura tiba-tiba terjengul di muka pintu sambil membawa dua mug.
" woi, kata ada assignment. Main games pulak. Macam ni sampai bila pun tak siap kerja engkau." Aku sengih.
" sekejap aje. Hilangkan tension. Air aku ke? Air dihulur Zura, ku sambut senang. Ku minum seteguk dua sebelum meletakkannya di tepi PCku sebelah kanan.
" Tak ada maknanya. Dah blah. Aku yang main dulu. Engkau ada assignment kan. Siapkan dulu kerja tu. Kang tak terantar karang assignment engkau tu…" bebelnya sambil berdiri dibelakangku. Lambat-lambat aku bangun memberi laluan.
" engkau keluar tadi, zue dan zila dah balik?" soalku mengubah topic perbualan.
" Zila dah ada di biliknya. Zue aje yang belum balik. Keluar dengan Syah agaknya."
" ai, teruknya penangan orang bercinta ya. Sampai tak ingat rumah. Tak ingat kawan-kawan. Duk ingatkan balak dia aje. …" aku kembali berbaring di atas katil. Pen kembali aku main-mainkan di celah-celah jari. Berpusing-pusing pen itu aku kerjakan.
" dah balak dia dekat. Nak buat macam mana. Aku jugalah yang terindu-rindu. Kekasihku jauh, nun di selatan. Nak jumpa kena tunggu cuti semester, " zura mengomel.
" Zura, aku Tanya sikit boleh?" ada sesuatu yang tiba-tiba hadir menjengah benakku. Zura memandangku sekilas.
" apa?" tanyanya.
" cinta tu macam mana ya?" Spontan aku bertanya. Maklumlah. Sepanjang-panjang hidup aku, sekali pun belum pernah aku merasakan jatuh cinta dan dicintai.
" cinta?" Zura berfikir-fikir untuk seketika. Terkebil-kebil aku memandangnya. Bila minah ni nak cakap. Dah naik lenguh tengkuk aku berpusing 90 darjah ke arahnya.
" cinta itu macam chocolate. Sweet dan ada macam-macam rasa. Engkau kena rasa sendiri. Susahlah aku nak bagitahu"
" pulak dah. Tu yang susah. Aku ni bercinta pun tak pernah. Nak rasa macam mana?" ujarku.
" tulah, orang suruh cari pak we, tak nak. Jual mahal. Sekarang tanya pulak cinta tu macam mana. Apa kes?"
" rileks la. Cinta tu kan kena datang sendiri. Nak paksa-paksa buat apa. Lagipun orang lelaki ni bukan boleh percaya. Kaki kelentong semuanya." Balasku sedikit marah. Entah kenapa, bila aku teringatkan kenangan silam, serta merta perasaan aku jadi berubah pada kaum adam tu.
" ah-hah….yang tu engkau silap. Bukan semua. Amin aku tak macam tu pun. Dia Setia, jujur lagi…." Defend Zura.
" hah, ye lah tu. Engkau tu banyak sangat baca novel cinta. Tu pasal semua pasal cinta, engkau ok je."
" nak defend cinta tak semestinya baca novel aje cik kak. Aku pernah terbaca satu buku tu tulis, cinta itu adalah nyawa kehidupan. Tanpa cinta, manusia akan selalu diburu permusuhan dan dendam. So, tak ada salahnya kita bercinta kan?"
" buku…..?" soalku perlahan.
" iya, buku…" zura mengiyakan falsafahnya sebentar tadi.
" yes, buku………!" jeritku. Zura terpampam.



Bahagian 3

" maaf, buku ni awak nak guna ke?" seorang lelaki tiba-tiba muncul di hadapanku. Aku memandangnya sekilas sebelum menggelengkan kepala. Dia senyum. Mengambil buku di atas meja dihadapanku sebelum berlalu pergi. Aku kembali menyambung membaca buku dihadapanku. Hari itu, Library tak ramai orang. Sengaja aku pilih tempat di bahagian hujung. Sedikit mencari privacy dan ketenangan. Sudah satu jam aku disitu. Mencari bahan-bahan untuk dimuatkan ke dalam assignmentku nanti. Sesekali aku melihat jam di pergelangan tangan. Mana Has ni? Kata nak datang. Tak datang-datang. Sampai dah naik kematu punggung aku ni bertenggek di atas kerusi ni. Meskipun aku suka masuk library tetapi tidak untuk hari ini. Banyak hal lagi yang harus aku selesaikan hari ini selain daripada bertapa dalam library ni.
" maaf, boleh saya pinjam buku ni?" lelaki itu datang lagi mengganggu. Oi, tak ada kerja lain ke nak buat. Tak nampak ke orang tengah khusyuk ni. Macam-macam hal lah mamat ni. Aku merenungnya geram.
" buku apa?" soalku bernada tinggi sikit. Dia senyum sahaja. Menampakkan lesung pipit di sebelah pipi kanannya. Kaca matanya terletak elok di tengah hidung. Berkumis. Ceh, sempat lagi aku menyorot wajah lelaki di depanku itu.
" buku ni….." buku di hadapanku ditunjuknya. Aku melihat tajuknya seimbas lalu. " Communication interpersonal". Entah bila masanya buku tu aku ambil, aku pun dah tak ingat.
" maaf, buku tu saya nak pinjam," ujarku berdalih. Sengaja nak cari pasal. Padahal entah bila masanya aku ingin membelek buku tu pun aku tak tahu. Kepalaku tengah berserabut dengan assignment ni, dia pulak datang nak kacau-kacau. Aku kerate jugak kang!
" Lama ke awak nak guna buku ni. Penting ke? Bagi saya pinjam dulu boleh?" pintanya berbahasa. Tapi saat itu, memang angin aku dah serabut sampai kepala.
" awak, buku tu saya nak pinjam. Saya punya sukalah berapa lama saya nak pinjam. Saya yang jumpa dulu. Nak, ambil minggu depan." Ujarku geram. Ku lihat wajahnya berubah corak. Peduli apa aku, dia marah ke tak. Pantasku bangun, mengemas-ngemas buku dan nota-nota di atas meja, sebuah ku letakkan kembali di tempat asalnya, manakala dua buah lagi aku kelekkan menuju ke kaunter pinjaman di tingkat bawah. Sewaktu aku ingin keluar dari bahagian jurnal tu, tiba-tiba lelaki itu datang menghadang.
" nota awak. Tercicir tadi," beritahunya tenang. Aku terkedu. Mamat ni apa hal. Aku dah marah dia, tapi dia boleh cool aje. Siap boleh kejar aku lagi nak bagi nota aku ni.
" terima kasih. Nah, buku tadi. Saya tukar fikiran. Tak jadi nak pinjam." Entah macam mana aku menghulurkan buku yang menjadi rebutan kitaorang sebentar tadi kepadanya. Dia menyambutnya dengan teragak-agak.
" Er..tak apa. Kalau awak nak guna dulu. Saya boleh tunggu minggu depan." Dia remind balik kata-kataku tadi.
" that’s ok. Saya tak guna pun. Awak nak sangat tadi kan. Nah, ambillah." Angin aku dah mula cool.
" are you sure?" dia inginkan kepastian. Aku angguk.
" well, thanks." Dia senyum lagi. Buku akhirnya bertukar tangan. Aku membuka pintu, ingin melangkah keluar.
" er…boleh tahu nama?" soalnya teragak-agak. Langkahku mati. Aku pandang dirinya atas bawah. Buat apa nak tahu nama aku pulak. Kan buku dah dapat tu. Tapi biarlah. Nama aje kan. Bukan dia nak aku jadi mak wenya pun. Kasi ajelah….
" in…." ringkas jawapanku. Keningnya terangkat.
"in?" soalnya bagai ingin memastikan tidak salah menyebut namaku. Aku senyum paksa.
" problem?"
" nop…" dia turut sengih paksa. Aku berpaling dan melangkah keluar. Lelaki itu masih belum mahu berganjak. Kaca matanya di angkat-angkat dua tiga kali.
"er, nice to meet u….saya….sssaya out!" baru beberapa langkah aku melangkah, dia melaungkan sesuatu kepadaku. Aku berhenti melangkah. Huh, nasib baik kat situ student tak ramai. Bukan ke kita ni dalam library, bro?. Aku berpaling memandangnya sekilas. Dari balik pintu yang masik terkuak, kelihatan dia sengih lebar. Out? Apa yang out? Namanya out? Ooooo….perli ya! Tak guna punya jantan. Dah aku kasi buku tu elok-elok, boleh lagi dia main-mainkan aku. Siap engkau encik out. Kita jumpa lain kali, tahulah aku ajar engkau. Ingat U ni luas sangat ke?
posted by Penulisan2u @ 3:53 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
8 Comments:
  • At 13/8/09 2:06 PTG, Anonymous ariyanna said…

    ctenya best x sbar nak tau ksdahannya...

     

  • At 13/8/09 8:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tp ssh skit nak baca.. kene bt space skit..

    < MassFDya >

     

  • At 26/8/09 11:01 PTG, Blogger ♥~KiN~♥ said…

    best...bile nk smbung..xsbar neh...hehe

     

  • At 7/12/09 3:48 PTG, Anonymous .:Bukan Kaki Novel:. said…

    lawak~~~!!! bessstt cuma starting yg slow skit..

     

  • At 20/6/10 4:40 PTG, Anonymous wawa said…

    besh gler cte nyh...tp png pale nk bca,,,wat space ckt larh

     

  • At 21/9/10 12:48 PTG, Blogger nadya said…

    nice start..banyak kan selang. sakit mata la

     

  • At 25/1/11 9:19 PG, Anonymous nisa said…

    sambungan cerita boleh tgk kat http://nouranisa.blog.friendster.com/

    dan terima kasih atas sokongan dan komen-komen anda...

     

  • At 22/3/11 5:27 PTG, Anonymous noura annisa said…

    maaf, saya dah buat blog baru utk berkongsi karya-karya saya dengan anda bagi yg suka baca novel, cerpen ataupun puisi.blog skrg ni kat http://pena-timur.blogspot.com. kat situ ada sambungan cerita ni dan juga karya-karya saya yang selainnya..

    http://pena-timur.blogspot.com.
    komen anda di alu-alukan di sana. Terima kasih...
    -noura annisa-

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group