BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Ogos 03, 2009
Novel : Ad + Iz 9
Nama Pena : eury athena

Mana nih? Tanganku terus membongkar segenap isi bilik. Tak cukup dengan tu, abis perabot di ruang tamu pula jadi mangsa pemeriksaan ala-ala penguatkuasa kastam.

Isk… Mana aku taruk Si Kepam ni? Malam tadi ada aje masa aku tengok cite hantu Korea tu. Tak kan ghaib kot? Bukan bear kecik tu boleh jalan pun. Paling tak pun jatuh bawah sofa ke meja. Tapi masalahnya tak ada. Celah sofa pun tak ada.

"Ko apehal? Terbongkok-bongkok. Cari benda?"

Farriel turun pakai short paras bawah lutut dan t-shirt pink. Pink? Lantak ko la! Janji ko berbaju. Kalo tak berbaju, haru aku jadinya.

"Ko ada nampak tak bear aku warna putih? Semalam ada kat sini!" Bawah meja aku intai. Tak ada. Celah-celah almari pun tak ada. Tak kan ghaib kot? Si Kepam tu bukan ada ilmu ghaib pun!

"Last ko letak kat mana?"

"Rasanya atas meja ni…" Meja kaca tu aku pandang. Cuma suratkhabar hari ni aje yang ada di atasnya.

Farriel garu kepala. Perlahan-lahan riak wajahnya berubah. Macam dah wat benda salah. Tak ubah macam riak muka Bakhtiar, adik tiri aku yang dah pecahkan pinggan-mangkuk yang ada kat dapur. Jadi, berasas la syak aku padanya…

"Aku rasa, aku dah TERbuang bear ko tu." Monotone aje ayat tu keluar dari mulut Farriel.

Aku segera berpaling mengadap Farriel. Tiba-tiba telinga aku jadi panas bila mendengar perkataan-perkataan yang meluncur dari mulutnya.

"Izumi, we’re not playing hide and seek… Bagi balik bear aku!"

"Betul la! Aku dah terbuang bear ko tu masa aku kemas-kemas sampah atas meja ni semalam."

Suhu badan aku mula naik. Kepala pun ‘hang’ satu macam.

"Kat mana ko buang?" Soalku. Nada suara masih ku kawal.

Farriel menunding ke arah bakul sampah. Aku berlari ke bakul sampah. Kosong. Dahi ku tepuk. Pagi tadi aku dah siap-siap buang sampah dalam plastik hitam tu dalam tong sampah besar kat luar. Biar senang lori sampah nak kutip. Aku berlari pula keluar. Berharap ada keajaiban berlaku.

Farriel yang masih tercengang-cengang, ikut aje belakang aku. Bila tong sampah tu aku buka dan selongkar,mulutnya jadi macam bertih digoreng.

"Weih, AD! Ko ni apehal?

"AD, yang ko pegi selongkar sampah tu ape hal? Busuk ler!"

"AD!"

Aku terduduk di tepi pagar itu. Si Kepam tak ada. Yang ada cuma plastik hitam yang kosong. Si Kepam tak kelihatan di mana-mana. tidak di dalam, tidak juga di luar tong.

"Okey, aku minta maaf sebab buang bear ko tu. Tapi bear tu dah ‘teruk’ sangat… Ko pun satu. Pandai wat sampah aje. Aku ni jenis tak boleh tengok sampah… bla bla bla…"

Walaupun perkataan maaf terucap, namun nada suara Farriel langsung bukan dalam mood memohon maaf. Aku bangun. Melangkah longlai masuk ke rumah. Air mata mula bertakung.

"Dah la, banyak lagi bear cantik-cantik kat kedai. Beli aje lain. Esok aku bagi ko duit, okey? Case close, bleh?"

Aku terus menonong menuju ke bilik.

"AD!" Bahuku terasa ditarik. Farriel memintas dan berdiri di hadapanku. Kedua-dua belah tangannya sudah mendarat di atas bahuku. Tanpa pilihan, langkah ku matikan.

"I said, I’m sorry! Sorry, okey!"

Aku tetap kaku. Kepala ku tundukkan. Cuba menyembunyikan air mata yang bila-bila masa aje akan gugur.

"AD! Ko dengar tak ni?"

Farriel menggoncang tubuhku. Aku masih dalam keadaan tadi. Farriel tundukkan kepala. Mencari wajahku. Dan… Farriel berundur ke belakang, setapak demi setapak menjauhi diriku. Tangannya sudah longlai di sisi tubuh. Aku terus berlalu masuk ke bilik.

Farriel tersandar di dinding konkrit. Termangu-mangu dengan mata yang masih melekat di pintu bilik AD. AD… Crying? Kepala digelengkan. Otak enggan menerima input dari retina mata. She can’t be!

@~@~@~@~

Midvalley dah dijelajahinya. Berjaya Times Square tak ketinggalan. KLCC dah dibuatnya macam gelanggang futsal aje. Lot 10 pun dah diputarnya dua tiga kali. Semua kedai yang ada menjual bear dia ‘geledah’. Mencari wajah bear kepam si AD.

Kaki lenguh minta rehat, langsung tak dipedulikan. Bila teringat air mata jernih AD yang mengalir tak henti-henti malam tadi, hati Farriel jadi tak tentu arah. Dan semangatnya berkobar semula untuk terus mencari dan mencari.

"Kalo bear macam ni, ko rasa comel tak?" Bear Winnie The Pooh diangkatnya. Lalu disuakan pada Qhuz. Qhuz tergelak.

"Woi! Ko ingat aku ni ‘dua alam’ ke ape? Aku mana main bear-bear ni, weih! Malam sket, ek!" Qhuz menolak Winnie The Pooh ke arah Farriel semula. Bimbang disalah anggap oleh pengunjung-pengunjung kedai yang dah mula bagi pandangan ‘laser’ ala-ala Kal-el si Superman.

Farriel letak balik bear oren sebesar budak setahun. Ubun-ubun kepala dipicit-picitnya. Pening! Pening memikirkan kat mana nak cari bear kepam yang serupa dengan bear milik AD. Aku tak rasa bear tu hand-made. Kalo bukan hand-made, mesti ada kedai yang jual bear macam tu, kan… Masalahnya, di manakah kedai tersebut?? Ha, kan dah skema soalan aku bagi!

"Apa kes ni, Ril? Lunch hour ko ajak aku ke Midvalley. Tak cukup ‘ukur’ lantai konkrit kat situ, ko seret pulak aku ke Berjaya Times Square. Ni sekarang, KLCC, Lot 10. Lepas ni ke mana pulak? Pavilion? Alamanda?"

Qhuz pandang Farriel. Serabut sungguh. Lagi serabut dari masa menyiapkan tender. Padahal cari bear aje. Bukan cari supplier barang ke ape!

"Aku cari bear la. Warna putih. Tak! Tak berapa putih sangat la. Pastu bear ni besar lebih kurang tapak tangan aku ni aje. Rupa… Kalo sekali tengok macam kambing. Dua kali tengok macam monyet. Tiga kali tengok macam ‘ntah’…"

"Haha! Bear ape yang ada specification macam tu? Haha…!"

Farriel buat muka bengkek. Dalam pada tu, matanya liar memerhatikan kedai menjual bear dan anak patung yang ada di situ.

"Qhuz, kalo ko datang sini sebab nak gelakkan aku, baik tak payah. Simpan gelak ko tu dan balik rumah, okey!"

"Yo! Jangan la emo, kawan… Gurau aje la! Yelah-yelah, aku tolong… Tapi ko punya description tentang bear tu, tak membantu langsung! Cuba describe betul-betul. Kalo ada gambar lagi bagus!"

"Qhuz…!"

"Okey, okey! Mulut tutup, mata cari!"

Bila hari menginjak ke malam, Farriel mula putus asa.

"Apa ko dah buat dengan bear Adry tu?" Soal Qhuz. Serius. Masa tu mereka dah melepak kat kedai mamak. Pekena teh tarik setelah misi pencarian menemui kegagalan.

Farriel wat muka terkejut. Sejak bila Qhuz jadi ahli nujum?

"Mana ko tau?"

"Aku teka aje! Kira tepat la tekaan aku tu, ek?"

Farriel angguk kepala.

"Aku dah lama kenal ko, Ril… Kenal sangat dengan perangai ko. Satu-satunya pompuan yang boleh bagi ko hangin-satu-badan, yang boleh wat ko sesejuk-iceberg, sepanas lahar volcano, pendek kata yang wat mood ko tunggang terbalik, dari dulu sampai sekarang adalah insan yang bernama Adrianna Mayesa… Itupun selepas Ann ‘dipadam’ dari list." Konfiden aje Qhuz wat spekulasi.

Farriel tarik nafas. Dalam-dalam. Kemudian dilepaskan perlahan-lahan. Dulu Ann. Sekarang AD. AD…

"Aku terbuang bear dia. Sumpah, aku tak ada niat nak buang! Entah mana pertimbangan aku masa tu. Selamba aje tangan aku mengarah bear tu masuk tempat sampah. Mengamuk la si AD tu."

Qhuz geleng kepala. Letih tengok Farriel dan Adry beramuk sejak dari bangku sekolah. Dia tak pernah tau kenapa Farriel benci benar pada Adry. Bukan dia tidak bertanya. Cuma Farriel tak mahu menjawab. Farriel ni perahsia orangnya. Namun untuk kali ini, Farriel membuka mulut. Dan dari air muka Farriel, dia yakin Farriel tidak berbohong.

"Ko dengan Adry tu aku tengok memang dah padan sangat la tu. Sama-sama keras. Sama-sama ego. Sama-sama kaki melawan. Tapi ada keserasian… Cuba korang…"

Farriel angkat dua-dua belah tapak tangan. Minta Qhuz berhenti.

"Qhuz… Aku tak minta tazkirah ko pun. Please…"

Qhuz angkat bahu. Telan balik nasihat yang tak terluah tadi.

"Aku cuma nak cakap, kalo ko perlukan nasihat aku, anytime ko boleh datang pada aku. Ko tau kan, aku ni bekas pembimbing rakan sebaya terbaik zaman kita skool dulu..."

Farriel tersengih, tak percaya. Berlawanan sungguh dengan kenyataan!

"Pembimbing rakan sebaya, wak lu! Perosak rakan sebaya ada la! Ade ke ko suruh Apek 4-flat tu hisap dua kotak rokok sekali gus! Nasib tak gol budak tu! Kalo tak, menjawab la ko dengan bapak dia tokei keranda tu!"

Qhuz tersengih. Imbas balik kenangan masa Form 4. Muka Lee Hai Nan yang kecewa dengan result examnya, tergambar.

"Aku menolong dia ape! Menjimatkan masa dia nak menghabiskan rokok-rokok yang dibeli. Jimat minyak lighter lagi. Haha! Kan langkah bijak tu!"

Farriel tergelak mendengar hujah Qhuz. Tak boleh pakai punya kawan… Tapi dia serasi dengan Qhuz. Boleh terlebih terkurang aje dengan mamat ni. Wat apepun komited. Sebab tu dia syorkan pada Nenda Nerrisa agar Qhuz diambil bekerja di Izumi Corporation. Mujur Qhuz memang benar-benar layak. Jadi tak la susah nak menyakinkan Nenda Nerrisa.

"Ko rasa, aku kena wat ape ek nak selesaikan ‘masalah’ aku dengan AD ni?"

Qhuz petik jari. Farriel membetulkan duduknya. Bersedia mendengar cadangan Qhuz.

@~@~@~@~

Balik dari jumpa Qhuz, Farriel naik ke bilik. Bersihkan diri, solat Isya’. Lepas tu mundar-mandir dalam bilik macam bakal ayah yang tengah tunggu berita gembira dari labor room. Bezanya Farriel menunggu datangnya sebuah keberanian untuk meminta maaf dari AD, seperti yang dicadangkan dek Qhuz tadi. Biliknya AD gelap. Farriel jenguk pula ke tingkat bawah. Meninjau di mana AD. Susuk tubuh seseorang di halaman rumah, menangkap pandangan Farriel. AD, tengah duduk kat kerusi batu di tengah laman. Tengah bermandikan embun.

Perlahan-lahan, Farriel menghampiri AD. AD tetap kaku di situ. Tak berganjak mahupun melarikan diri. Namun Farriel tahu, AD sedar akan kehadirannya di situ. Farriel melabuhkan punggung, bersebelahan AD. Tapi masih ada ruang antara mereka, khas untuk ‘emergency’ incident. Kot-kot AD layang penumbuk ke…

Farriel di sisi aku kerling. Aku tak mahu dia berada di situ. Menyampah! Namun aku tak mampu nak menghalaunya. Ini rumahnya. Aku cuma menumpang di sini, sehingga kontrak kami tamat.

"AD… Aku nak minta maaf fasal bear ko tu!" Muqaddimah sesi meminta maafnya dimulakan dengan ayat itu.

"I didn’t mean…" Sambung Farriel.

"It’s okey. Bear murah dan buruk macam tu memang layak dok dengan sampah aje…" Ujarku perlahan.

"Tak! Bukan macam tu maksud aku…"

Farriel diam. Tak mampu nak teruskan ayat. Tak tau perkataan apa, atau bahasa apa yang patut dituturkan untuk membetulkan keadaan yang dah sedia kacau. Masih berfikir cara terbaik untuk meminta maaf.

Aku masih tetap berteleku di situ sambil memeluk kaki. Sesekali mendongakkan kepala ke langit. Menebar pandang pada dada langit. Mengira bintang yang berjuta. Merenung bulan yang tetap satu. Dan kenangan lalu terimbas serta-merta di layar pandang.

"Masa aku kecik dulu, aku selalu fikir. Kenapa aku tak ada ayah? Kawan-kawan aku yang lain semua ada ayah. Contohnya Siti. Dia ada ayah. Ayah dia baik, penyayang... Tiap-tiap kali nak pergi keje, ayah Siti akan cium Siti. Kadang-kadang ayah Siti belikan Siti mainan, coklat, anak patung, baju, macam-macam la…. Tapi aku… Aku tak pernah dapat semua tu. Tapi aku tak pernah komplen. Sebab aku tau, ibu susah nak cari duit. Ibu terpaksa ambil upah cuci pakaian di rumah orang kaya, jahit baju, kadang-kadang jual kuih untuk tampung kehidupan kami sekeluarga…" Di bawah sedar, aku menuturkan jalan cerita hidupku kepada Farriel.

Kata-kata AD berhenti di situ. Jari-jemarinya menyapu pipi. AD menangis… lagi sekali? Hati Farriel bagaikan meruntun bila melihat keadaan AD yang hiba. Bagai ada benda tajam menusuk hatinya. Bahagian dada kirinya ditumbuk perlahan. Ada masalah ke hati aku ni?

Air mata di pipi aku kesat. Menarik nafas dalam-dalam untuk meneruskan bicara.

"Aku tak pernah kenal sapa ayah kandung aku. Satu-satunya ayah yang aku kenal, Pakcik Bakar, ayah tiri aku yang suka berhutang dan menyusahkan ibu. Silap sket, naik la penampar. Cakap lebih aje sket, sepak terajang la jawabnya."

Aku berjeda lagi. Bulan penuh aku renung.

"Aku pernah minta Pakcik Bakar belikan mainan untuk aku. Pakcik Bakar marah dan tampar aku. Aku menangis. Ibu bergaduh dengan Pakcik Bakar. Last-last, ibu pun kena pukul dengan Pakcik Bakar. Sejak tu, aku tak berani minta apa-apa lagi. Satu hari, ibu bawak balik satu bear putih. Ibu kata, bear tu tak la cantik, tak la mahal tapi itu aje yang mampu ibu beli. Aku suka sangat. Langsung tak pernah berenggang dengan bear tu. Aku namakan bear tu Si Kepam. Sebab badan bear tu makin lama makin kepam. Itulah benda pertama dan terakhir ibu pernah bagi pada aku. Masa umur aku 5 tahun, ibu meninggal. Cuma Si Kepam yang aku ada untuk mengadu nasib… Dan keluarga tiri aku…"

Farriel kalih pandang ke arah AD yang sudah diam. Mula mengerti mengapa bear kepam itu penting dalam hidup seorang AD yang keras hatinya.

"End of the story. R.I.P to Si Kepam…" Katanya. AD tersenyum kepadaku sebelum matanya mengalih pandang, kembali merenung bulan.

@~@~@~@~

"Kisah hidup aku sedih, kan? Ko mesti rasa kesian kat aku, kan?" Farriel yang turut merenung ke arah sang purnama, aku soal. Farriel berpaling ke arahku.

"Tak! Aku tak rasa kesian pun…" Nada suara si-Farriel-android kedengaran.

"Napa tak rasa kesian?" Terkejut!

"Sebab ada orang yang lebih malang dari ko!"

"Ye ke? Tak mungkin la…" Aku macam tak caye aje ada orang yang bernasib lebih malang dari aku. Mustahil ada…

"Nasib Ann lebih malang dari ko, AD!" Farriel membuang pandang. Tanpa arah. Sekadar memandang kosong.

"Ann tu sape?"

Soalanku tidak berjawab. Farriel masih merenung bisu ke arah bulan. Seperti mencari sesuatu di situ. Mengungkap kenangan hidup dalam bentuk cerita.

"Ann tak pernah kenal mak dan ayah kandungnya. Dia dijual kepada sepasang suami isteri sewaktu bayi lagi. Masa umur aku 13 tahun, aku jumpa Ann di lorong gelap. Dia lari dari rumah pelacuran. Ayah angkat Ann jual Ann pada ‘bapak ayam’ gara-gara berhutang."

Farriel sambung ceritanya.

"Aku selamatkan Ann. Bawak Ann tinggal kat rumah aku. Mama papa tak pernah suka pada Ann. Tapi sebab hormat pada nenda, mereka terpaksa ambil Ann jadi anak angkat."

Mata Farriel sayu memandang langit malam.

"Ann keluar dari traumanya lepas beberapa ketika. Dia mula bersekolah, mula berkawan dengan aku, Ihsan dan Murni. Ann berubah jadi gadis yang periang, lincah, lucu, sentiasa bersemangat, tak pernah putus asa. Semua orang suka pada Ann. Mama pun mula terima Ann jadi sebahagian dari keluarga kami."

Diam. Tak semena-mena, Farriel mengukir senyuman lebar. Seperti ada yang melucukan.

"Nama Izumi tu… Cuma Ann aje yang berani panggil aku Izumi. Walau macam mana aku marah pun, dia tetap panggil aku Izumi. Katanya nama tu unik." Ujarnya dalam senyum.

Barulah aku tahu mengapa Farriel marah benar bila aku memanggilnya Izumi. Rupanya ada kisah, ada kenangan, ada perasa di sebalik nama tersebut. Ada rasa gembira, sedih, atau apa-apa jua perasa yang dirasainya saat Ann memanggilnya Izumi.

Diam lagi. Sekadar membiarkan cengkerik berbicara buat seketika. Rentak penceritaan Farriel berubah. Tempo scene air mata pula sekarang.

"Masa umur 14 tahun, Ann selalu jatuh pengsan. Doktor sahkan Ann ada barah otak. Peringkat akhir. Darah beku yang kami tak pernah tau kewujudannya tu, rupanya dah lama menumpang di dalam kepala Ann. Ann tak pernah mengadu sakit. Dia sentiasa berpura-pura sihat. Dan dia tak pernah mengalah pada sakitnya. Ann berkeras nak jalani pembedahan walaupun harapannya sangat tipis. Akhirnya… Ann meninggal dalam pembedahan tu… beberapa hari sebelum hari lahirnya yang ke-14..."

Air mataku automatik mengalir. Menangisi nasib malang seorang Ann. Entah mengapa, cerita hidup Ann ni membuatkan aku insaf. Memang benar, nasib Ann lebih malang dariku. Sekurang-kurangnya aku kenal ibu kandungku, walaupun hayatnya tak panjang. Aku juga dikurniakan oleh Allah dengan umur yang panjang dan kesihatan yang baik. Alhamdulillah, ucapanku dalam hati. Mensyukuri nikmat yang diberikan Allah.

Farriel tetap tenang. Tidak menangis. Cuma berwajah suram.

"Baju tu?" Soalku dengan suara serak akibat menangis.

"Pemberian terakhir Ann sebelum meninggal."

Aku angguk. Mula faham kenapa baju separuh lunyai tu begitu berharga di matanya.

"Ko sayangkan Ann?"

Farriel diam. Memandangku sekilas sebelum membuang pandang ke hadapan.

"Ann cinta pertama aku..."

Entah kenapa, kata-katanya terkesan di hatiku.

"Ann cinta pertama aku…"

@~@~@~@~

"Iz…" Panggilku perlahan.

‘Nama Izumi tu… Cuma Ann aje yang berani panggil aku Izumi. Walau macam mana aku marah pun, dia tetap panggil aku Izumi. Katanya nama tu unik.’

Ayat aku terhenti. Bibir bawah ku gigit. Alamak… Tersilap panggil.

"Sorry! Aku terpanggil… Rasanya, aku tak sepatutnya panggil ko Izumi lagi lepas dengar cite ko tadi…"

"Tak pe! Just called me Izumi. Rindu gak nak dengar orang panggil aku dengan nama tu!" Kata Farriel. Mata masih menala ke langit. Lagak seperti ahli astronomi tengah mengkaji bulan bintang.

Aku gosok batang hidung. Pulak? Tak pe ke? Tak mengingatkan ko pada Ann?

Hening kembali.

"Iz…" Cubaan kedua.

"Hurm…"

"Sorry sebab buang baju ko tu… Kalo aku tau, mesti aku tak buat macam tu."

Wajah Farriel tak beriak. Cuma matanya memandang sayu ke arah sang bulan purnama. Langsung tak ada tanda-tanda nak membalas kata-kataku. Tapi aku tau, dia dengar apa yang aku perkatakan.

Diam. Masing-masing menala mata ke langit. Dingin malam kian terasa hingga ke tulang. Salakan anjing menimbulkan suasana seram. Namun aku tak terniat langsung nak melangkah masuk.

"AD…" Panggil Farriel.

"Hmm?"

"Sorry sebab buang bear yang ibu ko bagi…"

"Hmm…" Itu aje yang aku jawab. Memang ada rasa sedih, marah, kecewa tapi benda nak jadi… Apa nak buat… Kalo aku menangis air mata darah sekali pun, Si Kepam tak akan menapak balik dari pusat pelupusan sampah yang entah kat mana tu. Kalo aku maki-hamun si Farriel ni pun, wat menghabiskan pahala aku yang sedia sedikit banyaknya aje. Jadi, adalah lebih baik kami saling bermaafan. Aku pun dah buang baju yang Ann bagi kat dia. Kira fair la. 0 – 0.

"AD…"

"Hurm…"

"Sorry sebab sangka ko orang suruhan Marina. Tak fasal-fasal ko kena marah dengan aku hari tu!"

"Tak pe…"

Diam lagi.

"Iz…."

"Yap!"

"Sorry. Sebab salah faham tu, ko terpaksa kawin dengan aku…"

Farriel mengangguk-anggukkan kepala. Bahagian bawah dagu digaru-garunya. Lagak seperti menimbang-nimbangkan perkataan maaf dariku. Aku siku lengannya.

"Ko maafkan aku tak?" Soalku garang. Farriel senyum.

"Tak ada apa-apa yang nak dimaafkan. Ko pun terpaksa kawin dengan aku jugak ape! So, kira seri la…"

Kami berbalas senyuman. Kedinginan suasana malam yang semakin merangkak ke dinihari ini, benar-benar ‘membantu’ kami untuk berbincang dengan cara manusia bertamadun. Bukan seperti orang jahiliyah yang singkat akal dan menurut nafsu amarah semata-mata.

"Friend?"

"Never’ll be!"

Kami ketawa kecil. Dan bulan menjadi saksi. Farriel dan aku merenung ke dada langit sehingga ke dinihari. Tanpa suara. Hanya sekadar memandang ke langit dan sesama sendiri. Dengan senyuman.
posted by Penulisan2u @ 6:00 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
16 Comments:
  • At 3/8/09 8:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    org first yg bg komen nie...huhuh
    best sgt cite nie...
    cpt2 smbg tau xsabar nk tahu ape jd kt ad ngan izumi...

     

  • At 3/8/09 9:31 PG, Anonymous nad said…

    best..best...eury ar u punya cite ni...
    kalo wat novel lg best.... x saba ar nak beli kalo u wat novel...

     

  • At 3/8/09 10:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dear admin, tolong la update kisah aaron vs reza 2...org dah berabuk tggu

     

  • At 3/8/09 4:24 PTG, Anonymous pulutpanggang(ieda_20388@yahoo.com) said…

    best2..truskan sambungan ek..cter dah best ayat dah best..so keep go on..hehehe..

     

  • At 3/8/09 5:52 PTG, Anonymous hasnita said…

    best gak..nk tau selanjutnyer

     

  • At 3/8/09 9:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer..bla nk update yg bru?

     

  • At 3/8/09 10:12 PTG, Blogger syasya said…

    bestnye...erm...ape kate percepatkan sikit part2 romantik ad ngn izumi ni...x sabar la nak bace time diorang jatuh cinta...hahaha...

     

  • At 3/8/09 11:33 PTG, Blogger Suhaidah Tan said…

    bez222.....

     

  • At 4/8/09 4:53 PTG, Anonymous nur said…

    ada blog x???1juta kali...best ar citer ni...cahiyok3 :)

     

  • At 5/8/09 12:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klau kuar novel..slalunyer...terbitan ape ek??ley tlong jawab tak??

     

  • At 5/8/09 10:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eury lg best kalo u kuar novel... i x saba nk beli n wat collection.....
    best tahap tromen taro..... tp jgn lupe inform to us....

     

  • At 5/8/09 6:05 PTG, Anonymous rissell rehn said…

    best giler citer u ni wehh...!! aku rsa lah kn sbb utama citer ni jd kgemaran ramai ialah sbb penulisnya bijak membawakn dan mengawal jalan cerita...unsur saspen ada..dn pendek kata mmg tersaaanggaaattt best..!!!

     

  • At 7/8/09 11:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to penulis, jgn lupe sambung cter ni. cter dah best, walaupun still under theme 'cinta' kot mcm novel2 cinta yg lain, tp lpas da bca sampai part 10, what i can conclude is, menarik cter nih dgn story yg lain dari yg lain. please write untill the end =)

     

  • At 21/8/09 6:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to penulis,lbih bek ko cuba anta skrip ko kt pnerbit..

     

  • At 9/12/09 9:12 PTG, Anonymous .:Bukan Kaki Novel:. said…

    citanya dh menarik ^^ Interesting~~ But ada byk perkataan yg menggunakan bhs basah @ bhs pasar yg kita slalu guna dlm sehari-harian..
    bila baca,mcm x sedap lak bunyinya~~
    cth- Ko. Cuba guna kau ke awak ke..sedap skit~~
    lagi satu~~ kenapa ek? penulis slalu nk bg example mcm Mother Theresa or Kal-el and yg sjenis dgnnya..
    diorg tu suma kn ada kena mengena dgn agama kristian. Sepatutnya kita x boleh pun sebut nama kal-el tuu..
    sO,nk bgtau ni- byk improvement penulis kna buat.
    Anyway, the story is interesting ^^

     

  • At 9/12/10 10:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wei sedih sgt...menangis aku baca pasal tang tu...rupanya ada org lebih malang....huhu

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group