BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Ogos 24, 2009
Novel : Ad + iz 13
Nama Pena : eury athena

Hana balik ke rumah mama dan papanya selepas seminggu di rumah kami. Tu pun lepas aku dan Farriel ‘clorox’ kepala dia. Hehe… Tak la, pujuk aje! Papa Farriel akhirnya setuju Hana amik course berkaitan dengan fashion and make-up. Tapi, Hana kena juga amik wat course architecture. Aku tak tau la apa akan jadi dengan rekaan bangunan yang bakal dihasilkannya kelak. Mungkin lebih colourful dan artistic?

Tengku Ihsan Nur Qayyum a.k.a Mr. Charity yang memang banyak wat keje amal (yang peliknya pada aku aje!) dah pun jadi sebahagian daripada keluarga Izumi Corporation. Aku tak pasti apa jawatan yang diberikan padanya. Tapi yang pastinya bukan jadi kuli la. Dan satu lagi yang pasti, dia akan selalu datang ‘melawat’ aku di kampus bila ada kelapangan. Dibuatnya kampus aku tu macam toilet. Hari-hari mesti nak kena ‘lawat’, walaupun sekali.

Aku dah pun dapat cope life sebagai student uni dah terkejar sana-sini dengan kuliah, tutorial, test, assignment. Dengan result semester 1 yang cukup-cukup makan, dapat juga aku meneruskan pengajian. Sekarang dah masuk second semester pun.

Aku dan Tengku Farriel Izumi… Hmmm… Sedar tak sedar, dah enam bulan usia perkahwinan aku dan Farriel. Masih macam dulu tapi much more better than zaman sekolah dan masa mula-mula kawin dulu la. Semenjak dua menjak ni, hubungan kami dah bertambah baik. Walaupun tak boleh dikatakan berfungsi 100 peratus sebagai suami isteri dari segi peranannya, at least kami dah jadi kawan baik. Even dah boleh duduk rapat dan ketawa sama-sama. Sebenarnya, Farriel tu tak la teruk sangat macam yang aku sangkakan selama ni. Yang aku paling tak sangka tu, dia sanggup ajar aku memandu setiap hujung minggu. Berkat tunjuk ajar Farriel, sekarang aku dah dapat pun lesen. Caya la, Iz… Ni yang wat bertambah sayang ni! Tapi lesen aku masih ‘digantung’ oleh Farriel sebab dia takut aku jahanamkan Honda City dia yang dah cantik di’make-up’ tu. Lagipun aku tak berapa hafal jalan lagi. Kalo setakat area rumah okey la.

"Kuliah start kol berapa?" Soal Farriel dari tempat pemandu. Honda City biru metalik meluncur laju di atas jalan.

Aku kerling Farriel yang lengkap berkemeja biru air, neck tie biru tua dan berkot. Aku geleng kepala. Farriel ni kalo tak 80 kmj ke atas, memang tak sah. Mesti banyak saman speed trap dia ni!

"Ko tak payah la bawa laju-laju. Kuliah aku kol 9 la…" Tubuhku terhenyak sedikit ke kanan bila Farriel memotong sebuah treler. Sekarang aku pergi kuliah dah tak naik teksi lagi dah. Semua ni gara-gara aku nyaris nak kena rompak dan cabul dek pemandu teksi dua minggu lepas. Nasib baik aku pernah belajar Taewando. Aku praktikkan sket kat orang tua gayut tu. Insya-Allah la, lepas ni pakcik tu akan mandul sampai bila-bila.

"Abis, aku tak payah masuk pejabat?" Selar Farriel. Aku tersengih. Lupa pulak!

Mula-mula naik kereta yang Farriel bawa memang menakutkan. Tangan aku asyik duduk kat pintu aje. Senang, kalo emergency aku terus terjun keluar aje. Kaki pulak asyik wat gaya nak tekan brek. Apa taknya, peraturan had laju tu dia wat tak pandang aje. Membrek ikut suka. Nak membelok, nak tukar lane kiri kanan pun ikut teragak hati aje. Signal kat kereta dia wat jadi perhiasan aje. Mesti lampu signal dia lambat terbakar kan…

Dari tadi aku menelengkan kepala ke kiri; melihat bangunan-bangunan di pinggir jalan, pokok-pokok atau apa sahaja yang berada di bahu jalan. Aku mula bosan. Tiap-tiap hari dihidangkan dengan benda yang sama. Naik hafal apa yang akan ku temui. Dan pagi tu, aku wat sesuatu yang tak pernah aku wat sepanjang 6 bulan berkahwin dengan Farriel Izumi; menatapnya wajahnya dalam keadaan dia sedar. Rambutnya yang lurus, matanya yang agak sepet, hidung yang mancung, bibirnya yang nipis, kulitnya yang sawo matang…

"Hensem sangat ke aku ni sampai menganga mulut ko tu?" Soal Farriel sinis.

Kantoi! Ish! Macam mana dia tau aku pandang dia? Padahal dari tadi dia pandang ke depan aje. Ada psikik ke ape? Aku wat muka cemberot. Ape nak cover ni?

"Nampak ke?" Soalku.

"Nampak ape?" Soal Farriel kembali.

"Yela, ko kan rabun. Dah tu bawa kereta tak pakai spek. So, aku tanya. Nampak ke?"

"Nampak aje… Bukan kena tengok specimen atau amoeba…"

Eleh… Ni mesti kes tak nak pakai spek sebab takut hilang aura ke\'hensem\'an ni!

"Tak takut accident?"

"Oi… Mulut tu jangan la celupar sangat!"

Ops…! Aku tutup mulut dengan tapak tangan. Menyesal dengan kata-kataku tadi. Kereta diberhentikan.

"Okey, dah sampai!" Farriel senyum ke arahku. So sweet!

"Thanks!" Pintu kereta ku buka dan ku tutup semula.

"No sweat! Nanti petang aku jemput ko dalam kol 5.30 petang, okey? Ke lambat sangat?"

"Tak pe. Aku pun ada discussion lepas kelas. So, jumpa petang nanti!"

"Okey!"

Farriel angkat tangan sebelum berlalu pergi. Aku angkat tangan. Melambai ke arahnya. Entah dia perasan entahkan tida. Bawa kereta macam bawa kereta F1. Confuse aku…

@~@~@~@~

Porch rumah kosong. Kereta Farriel tiada di situ.

‘Ke mana dia ni? Tadi beria-ria sangat nak jemput.’

Dalam pada membebel dalam hati, pintu rumah kubuka jua dengan kunci pendua. Masuk aje rumah, aku terus hempas beg dan buku yang hampir ‘melumpuhkan’ lengan ke atas meja, sebelum menghenyak punggung di sofa. Selendang yang melingkari kepala dan leher turut ku buka. Panas! Mataku jatuh pada handphone yang elok terletak di atas meja. Handphone Farriel. Patut la tak berjawab. Rupanya dia tertinggal handphone kat rumah.

Aku jenguk skrin handphone. 89 missed calls. Mak aih…! Rasanya tak la sebanyak tu aku missed call tadi. Dan seperti mengerti ada orang untuk meyambut panggilan, handphone Farriel berbunyi sekali lagi. Nombor public phone. Dalam berkira-kira dan meneka-neka dari mana datang panggilan tersebut, panggilan tersebut berubah status menjadi missed call. Beberapa saat kemudian, telefon rumah pula berdering minta diangkat.

"My God, Aril! Where have you been? I’ve been looking for you for the whole evening…!" Lantang kedengaran suara pompuan di hujung talian.

"Hello… Assalamualaikum…" Sapaku teragak-agak. Sapa agaknya?

"Hel… Hello… Sapa ni? Orang gaji Farriel ke?"

Ceh! Orang gaji? Amboi, sesedap rasa melabel status orang…

"Aaa…"

"Okey, who-ever you are… Please tell your boss, I mean Farriel, to pick me up at the airport right now. I dah berjanggut tunggu dia kat sini."

"Yang minta dijemput ni sapa namanya?" Terus aku berlakon jadi bibik Indon kejap.

"Marina Irriani binti Joseph Abdullah."

Hampir terlepas gagang dari tangan. Panggilan diputuskan. Marina Irriani binti Joseph Abdullah. Nama ini tak mungkin aku lupakan untuk seumur hidupku. Kerana nama ini penting dalam turning point hidupku kini. Nama yang menyatukan aku dengan Farriel. Dan nama ini juga akan memisahkan aku dengan Farriel.

@~@~@~@~

Farriel tercangak-cangak di balai ketibaan. Lehernya dipanjangkan. Mencari wajah orang yang dirinduinya. Sungguh, dia terkejut membaca email yang dihantar oleh Marina tengah hari tadi. Kebetulan, dia terlupa pula membawa handphone. Tak tentu arah dia menyudahkan kerja-kerjanya sebelum bergegas ke KLIA. Marina… Dan ketika itu la dia terlihat susuk tubuh gadis yang dicintainya itu di salah satu bangku di situ.

"Marina!" Jeritnya girang. Wajah Marina yang tadinya dilanda kebosanan, berubah menjadi riang sebaik sahaja terpandang akan Farriel. Luruh kemarahan Marina akibat kelewatan Farriel. Yang ada cuma rasa takjub melihat Farriel. Berkerut wajahnya melihat perubahan Farriel sebelum berjalan menghampirinya.

"Oh my God! Farriel… You look sooo… different! Bertambah handsome and macho!"

Mereka berdakapan.

"I miss you so much!" Luah Marina.

"Not as much as I do…!" Farriel pula meluah rasa. Pelukan dileraikan.

"So, you come back for good?" Soal Farriel. Mengharap akan jawapan positif dari Marina.

"Yes! And I am ready to be Tengku-Farriel-Izumi-future-wife!"

Farriel tersenyum senang mendengar pengakuan Marina. Beg bagasi Marina ditariknya.

"Come! I’ll send you home…"

"Home sweet home…"

Lengan Farriel dipaut mesra oleh Marina. Mereka berjalan beriringan ke tempat parkir.

@~@~@~@~

Bahu terasa digoyang. Semakin lama semakin kuat.

"AD… Bangun!" Suara Farriel sayup-sayup di cuping telingaku.

Mataku gosok beberapa kali sebelum kubuka. Anak mata segera kukecilkan bila cahaya terang lampu menerjah masuk. Bila anak mata sudah dapat menyesuaikan dengan keadaan cahaya, barulah jelas susuk tubuh Farriel yang melutut di hadapanku. Aku bingkas bangun. Duduk berteleku sebentar. Kebingungan. Wajah keletihan Farriel ku pandang.

"Iz… Dah kol berapa ni?" Soalku separuh sedar, sebelum menguap besar.

"Kol 2 pagi. Pergi la masuk bilik. Tido!" Arahnya. Jawapan Farriel tidak mendapat reaksi dari tubuhku. Aku masih termangu-mangu di sofa. Dan menguap lagi sambil cuba menyusun rentetan peristiwa sehingga mendorong aku tido di sofa. Handphone Farriel… Marina Irriani…

"Tadi handphone ko tinggal." Handphone yang tadinya elok terletak di meja, aku suakan padanya. Farriel kelihatan teragak-agak sebelum menyambutnya.

"Sori tak dapat jemput ko kat kampus tadi!"

Jadi, dia ingat? Ingatkan aku dah dilupakan terus. Entah mengapa ucapan maafnya kedengaran dingin di telingaku. Sedingin suasana malam. Mungkin kerana dia seperti tak bersungguh saat mengucapkannya?

"Marina dah balik... Aku jemput dia tadi."

Aku pamer senyum. Entah bagaimana rupa senyumanku itu. Yang pasti, aku gagal memberikan senyuman ikhlas kepadanya.

"Dia sihat?"

"Hmm…"

"Kira korang dah berbaik semula la…"

"Hmm.."

"Dia tau ko dah kawin?"

Farriel diam. Agak terkejut mendengar soalanku, mungkin.

"Tak. Aku tak bagitau dia lagi."

Aku senyum. Sinis. Berkatalah benar, walaupun kebenaran itu pahit…

"Lambat-laun dia akan tau juga. Lebih baik ko bagitau dia dulu sebelum dia dapat tau dari mulut orang lain." Usulku.

"Aku tak sanggup nak rosakkan mood dia tadi. Dan aku tak nak dia sedih. Ko tau kan, tak ada satu pompuan pun dalam dunia ni gembira bila tengok pakwe dia kawin dengan orang lain."

Dan tak ada satu isteri pun dalam dunia ni yang sanggup tengok atau dengar suaminya ada pompuan lain di belakangnya, sambungku dalam hati. Hai la hati… Tabah la… Jatuh cinta memang menyakitkan saat cinta tak berbalas.

"Ooo… Kalo itu kata ko… Terpulang la!"

Aku bangun dari sofa. Sudah berkira-kira untuk masuk ke bilik.

"Sorry sebab susahkan ko selama ni. Sampai ko terpaksa kawin dengan aku. Tapi rasanya ‘penderitaan’ ko akan berakhir tak lama lagi. Aku akan cuba propose Marina cepat-cepat. So that ko boleh bebas dengan hidup ko macam dulu…"

Langkah terhenti. Automatik kepalaku berkalih ke arahnya. Sukar aku tentukan emosi dan riak wajah Farriel ketika ini. Apatah lagi dengan cahaya lampu yang samar-samar. Farriel segera melarikan pandangan dari menatap wajahku.

Kalo dulu, sebelum rasa cinta ini menyelinap masuk dalam hati, mungkin aku akan bersorak kegembiraan mendengar kata-kata Farriel. Namun kini, kata-kata tersebut cuma mengundang kesedihan di hatiku. Kesedihan yang menghiris hati. Yang menghancur lumat sekeping hati ini.

"Cuba bertahan unuk beberapa bulan lagi. Sebelum next year, aku akan pastikan hal kita selesai…" Farriel berlalu ke biliknya. Setitis air mataku jatuh. Dan akhirnya aku teresak-esak di situ.

Mulai hari itu dan hari-hari seterusnya, Farriel balik lewat ke rumah. Paling awal pun pukul 11 malam. Pulang jam 2 atau 3 pagi sudah menjadi kebiasaan. Seawal pukul 7 pagi dia akan keluar dari rumah. Mungkin keluar bersarapan dengan Marina. Aku tak bertanya ke mana dia pergi menghabiskan masanya. Kerana aku tiada hak untuk bertanya. Dan aku tak kuasa untuk bertanya kerana jawapan yang bakal kuterima tentunya terasa seperti mencurah garam ke hati yang luka. Pasti dia menghabiskan masa bersama kekasih hatinya.

Rutinnya untuk menghantar aku ke kampus sudah ditamatkan sebaik sahaja Marina selamat menjejakkan kaki ke bumi Malaysia. Aku tidak merungut kerana aku tahu siapa kedudukan aku dalam hatinya. Kalo aku rajin menopang kelopak mata, menunggu kepulangannya sehingga hampir dinihari, maka dapatlah aku menatap wajahnya buat meleraikan rasa rindu yang bermukim di hati. Walaupun sekadar melihat wajahnya sekilas pandang.

Wajah Farriel kulihat bertambah ceria dan berseri. Tidak sugul seperti ketika ditinggalkan oleh Marina dulu. Menyaksikan kegembiraannya, aku menjadi girang kerana Farriel sudah mendapatkan apa yang diidamkannnya. Namun, jauh di sudut hatiku, aku berasa sayu. Suka atau tidak, aku harus mengakui bahawa aku sudah jatuh cinta terhadap suamiku sendiri. Walaupun aku sedaya-upaya menafikan rasa hati ini.

Ya… Memang itu bukan satu kesalahan. Dia suamiku. Dan aku isterinya. Apa yang menjadikannya satu kesalahan adalah perkahwinan kami adalah berdasarkan kontrak semata-mata. Dan aku tak sepatutnya menaruh apa-apa perasaan padanya memandangkan lambat-laun kami akan berpisah juga… Namun aku tetap berharap adanya keajaiban untuk kesudahan cerita hidupku ini.

@~@~@~@~

"I betul-betul terkejut tengok perubahan you, darling… Sapa sangka dalam masa 6 bulan, you boleh kurus macam ni! It’s really amazing! You ingat tak dulu, I suruh you diet, pergi gym tapi tak pernah work out. But now… I really speechless!"

Farriel tersenyum mendengar pujian dari Marina. All credits should be given to AD too… Kalo tak kerana usaha, bebelan, perlian, kata-kata sinis dan semangat yang diberikan, tak mungkin dia dapat bertahan untuk kurus sampai sekarang. AD…

Marina masih sibuk menelek dan mencuba satu-persatu pakaian yang ada di butik kegemarannya. Sesekali dia akan bertanyakan pendapat Farriel. Farriel sekadar tersenyum untuk mengambil hati Marina. Hakikatnya, dia sudah bosan menemani Marina yang sudah hampir empat jam bershopping. Entah kenapa dia mula membanding-bandingkan antara Marina dan AD. AD tak suka bershopping. Dia lebih suka berjalan, melihat dan membandingkan harga barangan di setiap kedai. AD sentiasa menawar harga barangan yang diingininya, sekalipun barangan tersebut sudah diberi potongan harga.

"Ala, tokei! You letak harga RM60. Sana kedai saya pergi offer banyak murah. You amik untung banyak sangat la. Kira cincai sudah la… RM30, boleh"

Tokei kedai baju tepuk dahi.

"Hai yaa… Amoi! RM30 ka? You mau kasi potong saya punya kepala ke? Tak balik modal la saya macam tu…"

"You sudah banyak untung apa? RM30. Kalo tak, saya pergi lain kedai!"

"RM55."

"RM35."

"RM50."

"Ala… RM40 la!"

"Okey, last offer. RM45."

"Saya beli!"

Farriel senyum sendirian. Kelakar betul AD masa tu. Boleh pulak dia tertekak dengan tokei kedai baju tu. Sampai naik malu aku dibuatnya. Ada ke dia main tawar-tawar harga kat shopping complex besar tu. Dia ingat Chow-Kit ke ape?

Sepasang tangan melingkar di bahunya.

"Jauh mengelamun, sayang! Teringatkan orang yang dah ada depan mata ni ke?" Bisik Marina menggoda di telinga Farriel. Farriel bingkas bangun. Meleraikan pautan tangan Marina.

"Dah abis shopping ke?" Soal Farriel.

Marina tunduk memandang beg-beg kertas berisi barang yang dibelinya. Mata dikecilkannya. Membuat muka cute.

"Kita round tempat lain kejap, okey? I tak jumpa lagi baju untuk ke party Linda…"

"Okey!" Jawab Farriel malas. Beg-beg kertas dijinjingnya. Marina memaut mesra dengan Farriel.

Boros betul si Marina ni! Tak macam AD. AD kalo bab duit ni, berkira sket. AD… Balik-balik AD yang diingatnya… Farriel tepuk dahi dengan tangannya kanannya.

"Are you okey, dear?" Soal Marina cemas.

"Yeah!" Farriel senyum ala kadar. Actually, I’m not…okey…

@~@~@~@~

Kelibat sepasang kekasih yang berjalan di kaki lima jalan, menarik perhatian Tengku Faris. Cermin tingkap kereta diturunkannya. Ingin melihat dengan lebih jelas. Si gadis erat merangkul tubuh pasangannya. Mereka tertawa kegirangan.

"Yusman!" Panggil Tengku Faris. Yusman yang berada di sebelah tempat pemandu, menoleh ke belakang.

"Ya, tengku…"

"Saya nak kamu siasat perempuan yang jalan bersama Farriel tadi." Arahnya. Yusman memandang ke arah yang sama dengan Tengku Faris. Cuba menyimpan wajah tersebut dalam kotak memorinya.

"Baik, tengku!"

Cermin tingkap dinaikkannya sebelum menyambung arahan.

"Saya nak kamu siasat juga menantu saya, Adrianna Mayesa. I want to know everything about both of them."

"Baik, tengku!"

@~@~@~@~

"Qhuz, ko penah jatuh cinta?"

Qhuz meletakkan akhbar di tangan atas meja. Memandang wajah Farriel dengan rasa berbaur.

"Serius bunyinya ni…"

"Apa tanda-tanda atau sindrom bila kita cintakan seseorang tu?"

Qhuz ketawa.

"Weih, Ril! Petang-petang macam ni tiba-tiba masuk romantic lane ni apahal? Makanan lunch tadi pun tak hadam lagi, ko tau tak! Jangan.. Nanti aku termuntah kat pejabat ko yang cantik ni karang, tak fasal aje…"

Gurau senda Qhuz dipandang sepi oleh Farriel. Hati dan fikirannya benar-benar bercelaru. Seingatnya, Marina la wanita yang dicintainya. Tapi mengapa AD juga yang diingatinya bila bersama Marina? Mengapa kebosanan sentiasa bermukim di hatinya ketika dia menghabiskan masa-masanya bersama Marina? Mengapa dia tak pernah berasa bosan dengan AD?

"Aku boleh jadi gila macam ni…" Luah Farriel perlahan.

"Weih, ko ni kenapa sebenarnya? Cuba terus-terang."

"Aku tak tau. Ko tau kan, aku cintakan Marina. Bila dia tinggalkan dia, memang aku frust, moody giler…"

"Tapi tak se\'frust\' dan se\'moody\' bila ko dengan Adry…" Qhuz menyampuk. Farriel pandang Qhuz. Masih tanpa perasaan untuk bertelagah dengan Qhuz.

"Sekarang Marina dah balik. Dan kami cuba meluangkan sebanyak masa yang boleh. You know, to catch-up things that happen dalam masa 6 bulan ni. Tapi yang peliknya, aku macam dah tak interested dengan dia. Aku rasa masa-masa yang aku habiskan dengan dia lama sangat. Aku pun dah mula bosan dengan perangai dan cakap-cakap dia yang selalu meninggi diri tu. Aku macam dah tak nampak apa-apa yang menarik pada Marina lagi." Tergawang-gawang tangan Farriel \'menghidupkan\' ceritanya.

Qhuz senyum. Terus sabar menanti Farriel menyudahkan ceritanya.

"And the worst thing is, I keep thinking of AD. Apa-apa aje depan maa, mesti akan mengingatkan aku pada AD. Aku agak otak aku ni ada masalah la. Tak pun, aku ni dah giler!"

Meja di depan, diketuknya sekali. Tanda tak puas hati. Tanda ceritanya sudah berakhir.

"Aril, aku rasa ko ni sah-sah dah jatuh cinta dengan AD!"

"Aku ape? Jatuh cinta? Dengan AD? Giler!" Terbelalak mata Farriel mendengar pendapat Qhuz.

"Ye la. Wat ape pun, ingat kat dia. Asyik ingat, ingat, ingat kat dia aje. Apa lagi kalo bukan jatuh cinta namanya."

"Tak mungkin la!"

"Kenapa tak?"

"Ko kenalkan AD tu macam mana. Kasar, garang, kadang-kadang macam kartun sket… tak pandai bergaya… tapi okey la, dia tak selekeh… pemalas tapi kalo disuruh dia boleh jadi rajin… tak cantik sangat, tapi kadang-kadang nampak comel juga… kuat melawan tapi kadang-kadang lucu dengan cara dia tu… Entah la!"

Qhuz senyum lagi.

"Tengok! Walaupun ada sifat dia yang ko tak suka, tapi ko tetap terima dia seadanya. Dan ko rasa senang, tenang, gembira bila ada dengan dia… Betul?"

Farriel mengangguk. Memang itu yang dirasakannya. Dengan Marina, dia tidak rasa sebegitu. Dia sentiasa ingin menjadi seseorang yang lebih baik dari seadanya dia. Seseorang yang boleh dibanggakan oleh Marina. Seseorang yang sesuai dengan Marina yang cantik, yang classy, yang stylish, yang high-taste. Bila bersama Marina, dia cuba menjadi seseorang yang bukan dirinya.

Tapi bila bersama AD, dia bebas menjadi dirinya yang sebenar. Dia boleh lepas-laku, dia boleh berpakaian sesempoi mana yang dia mahu, dia boleh makan di mana sahaja yang dia suka… Pendek kata, dia rilek bila bersama AD. Even dia tahan telinga mendengar kata-kata AD yang adakalanya ‘pedas’. Kalo dulu, nenda atau mama membebel sket aje, mula la dia berkelibut keluar dari rumah. Pelik…!

"Aril, mencintai tu bermaksud ko terima pasangan ko seadanya. Dan dia terima ko seadanya. Dia tak perlu berubah demi ko, dan ko tak perlu berubah demi dia."

Kenangan bersama Marina terimbas di mindanya. Dulu sebelum kurus, Marina melayaninya secara acuh-tak-acuh. Nak keluar pun ke tempat-tempat yang orang tak ramai aje. Kadang-kadang dia merasakan yang Marina malu untuk berdamping dengannya. Apatah lagi nak memperkenalkan dirinya sebagai pakwe. Tapi sekarang, Marina seolah-olah bangga ‘menunjukkan’ dirinya kepada sesiapa sahaja. Marina lebih manja melayaninya berbanding dulu.

AD… Tak pernah berubah. Dari sebelum kawin hingga la lepas kawin, tetap sama layanannya. Dari dia gemuk hingga la dia muat baju saiz M. Tetap begitu layanannya. Kadang-kadang dingin. Kadang-kadang penuh emosi; marah, sinis, nakal, manja, kalut-kalut… Tanpa sedar, Farriel tersenyum sendirian.

"Jatuh cinta pada AD… That doesn’t sound bad. Berdasarkan apa yang ko cite, aku rasa AD tu pun bukannya teruk sangat. Even waktu sekolah dulu pun aku rasa dia tu budak baik. Kita aje yang rajin mengusik dia."

Farriel diam. Masih menimbang-nimbang rasa hatinya.

"Abis Marina macam mana?" Soalnya lurus.

Qhuz angkat bahu

"Kalo rasa ter\'larat\', amik dia jadi isteri kedua. Tapi kalo aku la jadi ko, aku akan tinggalkan Marina."

"Sebab?" Pantas Farriel menyoal-balas.

"Dia dah berkali-kali tinggalkan ko. Tak mustahil bila perkahwinan korang ada masalah nanti, dia akan tinggalkan ko macam tu aje!" Jelas Qhuz. Jari dipetik ketika mengucapkan ayat terakhirnya.

Farriel diam lagi. Fail yang dibawa masuk oleh Qhuz sebentar tadi, dibiarkan aje terbuka tanpa dibaca. Qhuz mengangkat suratkhabar. Menyambung semula pembacaannya yang tergendala.

"Ko rasa, mungkin ke kita jatuh cinta dengan seseorang hanya kerana dia ada persamaan dengan orang yang pernah kita cintai sebelum ni?"

Suratkhabar diturunkan semula.

"Itu aku tak pasti. Yang aku pasti, tak ada sorang pun dalam dunia ni yang boleh menyerupai orang lain 100 peratus. Setiap orang berbeza, bro!"

Farriel kembali bersandar di kerusinya. Menyukat, mengukur, menimbang, merasa, mentafsirkan apa yang ada dalam hati dan akalnya serta apa yang didengarinya sebentar tadi. Dan bila jawapan dah ditemuinya, dia bangun dan terus mencapai kunci kereta.

"Woi, ko nak pergi mana pulak tu?"

@~@~@~@~

Peugeot 308 vti kelabu berhenti betul-betul depan pintu pagar rumah. Entah kenapa, petang ni mudah benar aku menerima pelawaan Ihsan untuk dihantar pulang. Mungkin kerana hati aku yang tak tentu arah. Atau tak larat nak serabutkan lagi kepala yang sedia serabut gelagat budak-budak fakulti aku yang sentiasa sibuk dan kecoh dengan itu-ini.

"Awak nampak muram, tak ceria… Gloomy dua tiga hari ni." Luah Ihsan. Dia sudah rilek bersandar di tempat pemandu. Memerhatikan diriku. Cuba membaca apa tersirat di fikiranku yang serabut.

Aku tersenyum. Menutup terus peluang Ihsan untuk terus ‘menyelongkar’ kotak fikiran, apatah lagi menyelami dasar hatiku.

"Marina dah balik Malaysia." Luahku. Tanpa nada aku menuturkannya.

"Saya tau!" Ujar Ihsan bersahaja.

Aku terkejut. Wajah Ihsan aku pandang. Lama. Ada senyuman segaris di bibirnya. Bukan senyuman gembira. Bukan juga senyuman sinis atau mengejek. Senyuman sekadar untuk memaniskan muka.

"Macam mana awak tau?" Soalku.

"Kebetulan kami sama flight."

"Ohh…" Keciknya dunia.

Seat belt aku tanggalkan. Sudah berkira-kira untuk keluar dari kereta mewah itu.

"Awak dengan Aril…." Suara Ihsan melumpuhkan niatku. Aku kembali memandang Ihsan. Kening ku angkat. Diam. Menanti Ihsan menyudahkan ayatnya.

"Awak dengan Aril… Korang tak ada terlibat dalam apa-apa perkara yang serius, kan?"

Melopong mulutku. Apa maksud pertanyaan Ihsan ni?

"Maksud awak?"

"Ye la… Since both of you cuma kawin kontrak, so ada ke apa-apa yang serius jadi antara korang? You know… Macam jatuh cinta ke… apa ke…"

Peristiwa yang berlaku di tengah padang kembali segar di ingatan. Mataku pejam rapat-rapat. Cuba mengusir kenangan tersebut. Senyum segaris ku ukirkan buatnya

"Terima kasih sebab sudi hantar saya."

Pintu kereta pantas ku buka. Enggan bersoal-jawab dengan Ihsan lagi. Pintu pagar ku buka. Tiba-tiba tangan Ihsan ‘menangkap’ tanganku. Tergamam aku seketika.

"Adry… Keluar dari ‘perkahwinan’ awak. Tinggalkan keluarga Tengku Faris. Tinggalkan Aril!"

Dan aku segera merentap tanganku darinya.

"Ihsan… Saya hormat pada awak. Tolong jangan buat sesuatu yang menghilangkan rasa hormat saya pada awak!"

"Aril cuma gunakan awak untuk menjaga maruahnya dan keluarganya di mata saudara-mara kami. Dia tak cintakan awak. Dia cintakan Marina. Sekarang Marina dah balik… Dan saya rasa, dah tiba masanya awak berhenti dari jadi ‘pembersih’ maruah Aril."

Aku diam. Menahan air mata yang mula bertakung di birai mata.

"Saya kenal benar dengan Aril. Dia setia pada cinta. Patuh pada janji-janjinya. Dia cintakan Marina. Dia dah berjanji untuk tunggu Marina dan kawin dengannya. Depan saya, Marina sendiri cakap yang dia tak kan lepaskan Aril lagi kali ni."

Aku diam. Sedaya-upaya menutup pendengaranku agar tidak hatiku tak tercalar dek kata-kata Ihsan. Mungkinkah selama ini Farriel hanya mempermainkan diriku? Sengaja berbaik denganku sehingga aku jatuh cinta padanya, kemudian mentertawakanku atas kelemahan dan kebodohan diriku ini?

"Tengku Farriel Izumi tu sama aje macam papanya. Sanggup buat apa sahaja semata-mata nak capai apa yang dihajatkan. Awak cuma alat bagi mereka. Tinggalkan Aril sebelum dia buang awak macam sampah!"

Bahuku digoncang oleh Ihsan. Serta-merta empangan air mataku pecah. Ihsan mula panik melihat keadaanku.

"Say… Saya… tak boleh…" Ujarku dalam tangis. Pandanganku kabur dek air mata. Sukar untuk aku terangkan apa yang ku rasa sekarang.

"Adry… Jangan kata awak dah… Awak dah jatuh cinta pada Aril?" Soal Ihsan. Dia mengelengkan kepala beberapa kali. Cuba menidakkan telahannya itu.

"Saya… dah mula sayangkan Farriel…" Setakat itu sahaja yang mampu ku ucapkan. Ayat selebihnya sudah ditelan oleh esak tangisanku.

Di luar kawalanku, Ihsan mula mengesat pipiku yang dibasahi air mata dengan jari-jemarinya.

"Syhh…! It’s okey…" Ihsan cuba memujukku. Namun tangisanku ini sukar benar dihentikan. Apatah lagi setelah mendengar kata-kata Ihsan tadi.

"Syhh… Your place is with me, Adry. Be with me. Stay with me. Saya akan layan awak lebih baik dari Aril. Coz I love you… I love you so much… Lebih banyak dari apa yang boleh awak bayangkan…"

Dan aku terkesima di situ.

@~@~@~@~

Stereng kereta ditumbuk sekuat hati oleh Farriel. Melepaskan rasa berbaur dalam diri. Rasa marah, geram, cemburu… Dari jarak 500 meter, cukup jelas di pandangannya drama sebabak lakonan AD dan Ihsan. Hatinya terasa hangat membara.

Sebelum sempat tangan Ihsan melingkari tubuh AD, enjin kereta yang diparkir di bahu jalan, dihidupkannya. Menderum bunyinya. Pusingan U dibuat. Dan dia terus memandu meninggalkan taman perumahan itu dengan 1001 rasa. Memandu selaju mungkin. Tanpa arah.
posted by Penulisan2u @ 5:56 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
34 Comments:
  • At 24/8/09 7:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fulamak..
    banyak toi benda yang terjadi kat dowang..
    macam2 konflik ade..
    pape pown..
    tahniah penulis yang pandai mengolah cerita..
    (!_!)

    ~iera~

     

  • At 24/8/09 8:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm....sdey tul r...
    aq nk farriel n Ad sesame...
    wwaaaaaaaaa...
    asal ihsan 2???
    kn Ad tu bini owg???
    nk jewr tmbuk mkewr dyewr...

    *ieqaa harrisz*

     

  • At 24/8/09 8:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Padan muka Farriel.. time dia ngan Marina tak pk lak pasal AD. Bl AD ngan Ihsan, br nak menggelabah.. eh, ter'emo' plak.. cepat sket sambung yer...

     

  • At 24/8/09 8:21 PG, Anonymous miss S said…

    waa,,steady la..
    mg aku suka la cita ni..
    kesian aril..hmm..kesian gk dkt ad 2..
    hmmm..kesian2..

     

  • At 24/8/09 9:00 PG, Anonymous pulutpanggang(ieda_20388@yahoo.com) said…

    wah!!ayat best r...penceritaan yang baik..congrate to the writer..

     

  • At 24/8/09 9:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm mmg best gler cte nie...
    membuatkan orang tak jemu membacanya..
    dan tak sabar2 menunggu episod akan datang..
    Tahniah penulis..
    Teruskan menulis dan memberi yang terbaik..
    -farah-

     

  • At 24/8/09 10:31 PG, Blogger sh@r!p0p..aku orang biasa je said…

    congrats utk writer cter ni

    mmg menarik

     

  • At 24/8/09 11:07 PG, Anonymous emilhlovate@hotmail.com said…

    Cinta ni mmg pelik. Mcm Izumi gak...selalu menyangka perasaan 'suka' itu larh 'cinta'..padahal die cuma 'tertarik' & suka jer kat marina tue...hehe. Dh agak dh, msti Ihsan ade 'feeling' kt Ad..datz y die sggp balik M'sia. Cptla wat smbgnnya...writer pndai main 'tarik tali' dgn emosi pembaca..makin byk konflik, makin b'debar lak.. makin b'debar, makin syok pulak..keep it up!

     

  • At 24/8/09 1:48 PTG, Blogger mynncinonet said…

    sgt bez!! sambung cepat2!!

     

  • At 24/8/09 2:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i say man!!! gile la!!! padan muke si izumi 2!!!
    aiyoh... cepat sket sambung tau.

     

  • At 24/8/09 3:45 PTG, Anonymous Izz Faizah said…

    Wah..
    Menarik..
    Smbunglah cpat..
    Kalu rajin lwtlah blog saya..

     

  • At 24/8/09 4:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat sambung...cepat sambung!!!x sabar2 nk tau cite selanjutnya!!best btl la cite nie..

     

  • At 24/8/09 6:33 PTG, Blogger khadijah said…

    wow....cerita nie makin tambah menarik nampaknya....
    penulis cepat lah sambung lagi....
    tak sabar rasanya nk tau sambungannya

     

  • At 24/8/09 8:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la wat smbungan yer ...x cbar nak bca lg..

     

  • At 24/8/09 8:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye...
    bukukan terus je lah cite ni...
    dah x sbr tnggu smbungan...

     

  • At 24/8/09 11:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yang menarik dan tidak jemu untuk dibaca

     

  • At 25/8/09 7:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat la sambung!
    x sabar nak tau cite seterusnyeeeeeee

     

  • At 25/8/09 11:43 PG, Blogger syasya said…

    penulis ade blog x? klau ade blog best sikit...senang nak tau perkembangan citer ni...boleh gtaw x blog eury athena ape?


    ape2 pun penulis berjaya buat pembaca tertunggu-tunggu nak bace cerita ni...tahniah penulis,...

     

  • At 25/8/09 2:30 PTG, Blogger emira said…

    congratulations penulis .
    first time baca je dah tertarik nak tau sambungan .

    ouh btw ,
    saya boleh imagine macam mana hensemnya ihsan tu :p

    cepat sikit sambung . tksabar !

    -emi-

     

  • At 26/8/09 9:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boley x kasi gambaran camne gemuknye farriel 2?
    x ley imagine lar..

     

  • At 26/8/09 2:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    betul ler citer nie memang best cuma pendek jer kali nie harap2 nyer dipercepatkan sambungannya.tahniah juga buat penulis kerna cerpen ini terpilih utk dijadikna novel.saya sentiasa mengharapkan kejayaan buat penulis dan harap novel ini segera berada dipasaran..........

     

  • At 27/8/09 12:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez ar cter nieyh ..
    writer kne cpt smbg ar ..
    x sbr tggu nii ..
    ley wt cerpen 6ti PMR .. huhu~

     

  • At 27/8/09 4:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weisyh,,
    cepat ar sambung,,
    citer dok tgh saspen l0ney nieyh

     

  • At 29/8/09 10:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cite menarik..cepat ar sambung

     

  • At 29/8/09 2:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahaha..kat mne ek nk cari novel ni..smo ad dop??

     

  • At 29/8/09 8:40 PTG, Blogger Azurah said…

    nice story... apa kata bukukan jer?

     

  • At 30/8/09 3:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nampak macam best je citer. sy belum bc smua sbb sy xsuke citer yg spruh2 mcm ni. Bila nvel ni nak kuar yek? Hr 2 sy g kdai buku. Tapi...nvel2 biarla ym berbicara n baju pgntin mak andam xda pun. Mgkn kdai buku kat M'sia timur lwt ckit kot.

     

  • At 13/9/09 12:39 PTG, Anonymous Rissell Rehn said…

    citer u okay pd episod kli ni...tp perkemaskn olahan bhsa u ye...ada nmpk mcm nak rush jer...dont worry...jgn u plak yg tlebih excited tulih citer sndiri...let the readers feel more excited in ur story....ohya,lastly...klu nk gna bhsa inggeris,pastikan ia ditulis dgn stail italik ye...jgn cmpur adukkn BI n BM...i hate it...!!

     

  • At 22/9/09 8:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    seriously..i hate ihsan!!!

     

  • At 18/10/09 4:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    OH MY GOD!!!

     

  • At 21/12/09 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pergh!!!mables cite nih!!!
    adu.. byk episod lg xbace ni...
    mjeling r bos aku...hehe

     

  • At 2/9/10 11:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mula2 nak puji penulis karya ini sebab pengolahan bahasa sangat gramatik .Cerita yang tidak bosan di baca .Adakah cerita ini akan dibukukan dan dipasarkan ? apa2 pun saya amat berminat akan karya ini .harap2 ada sambungan dan membuat pemberitahuan.Saya adalah salah seorang penggemar karya tempatan.

     

  • At 11/3/11 10:48 PTG, Blogger kusyi said…

    waaaaaa!!!best banget~

     

  • At 3/6/11 11:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kesian farriel....

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group