BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Ogos 28, 2009
Cerpen : Wahai, Skirt labuh
Nama Pena : Permata berkilauan

"Menggigit tubuh ini melihat kau bersamanya,tergamam aku tak terkata, meraung dijiwa,puasku pertahankan cinta kita sejak dulu, tapi sayang sikit pun tidak menghargai cintaku. Sia sia saja pengorbanan dan kesetiaanku ini. Ku sangka kau permata rupanya duri paling berbisa. "Itulah antara bait-bait lagu meraung dalam nada dering telefon bimbitku yang dipopularkan oleh kumpulan Newboyz. Aku bukannya minat sangat dengan kumpulan Newboyz tetapi adikku yang telah memuat turunkan lagu tersebut dalam telefon bimbiku tanpa pengetahuanku. Kalau ikutkan hatiku,mahu sahaja aku memarahi adikku. Walaubagaimanapun, aku tidak sanggup untuk berbuat demikian kerana aku amat menyayanginya.

"Ish! sape pulak yang telefon aku pagi-pagi buta ni?tak reti-reti nak tidur ke? Jerit hatiku.

Aku: "Halo..tu siapa?" (dengan suara yang mengantuk)

Siti: Ni aku lah... Siti, takkan kau tak simpan nombor talefon aku kat dalam telefon bimbit kau?

Aku: Oh.. Siti.. Aku bukannya tak simpan nombor kau kat dalam telefon bimbit aku tapi mata aku ni nagantuk sangat untuk tengok sape yang call. Apehal kau call aku pagi-pagi buta ni?

Siti: Aku ada perkara penting nak bilang kau ni dan ia melibatkan diri kau.

Aku: Eh! kau bunyi macam benda serious je.

Siti: Memang serious pun

Aku: Apa yang serious sangat?

Siti: Sebenarnya, aku nak bilang kau yang......yang.......yang....yang...

Aku: berapa banyak "yang" kau nak cakap ni!

Siti: Aku sebenarnya nak bilang kau something tapi aku takut kalau kau marah aku pulak.

Aku: Alah, Kau ni!kau dah call aku pagi-pagi buta ni takkan kau tak nak bilang aku asal kau call aku.Kau jangan buat darah aku "UP!!!!!!!"

Siti: Ok..ok.. aku bilang.Sebenarnya aku nak bilang kau yang Kedai "This Fashion" tengah adakan "sale" dan ia akan berakhir hari ini.

Aku: Siti... kau demam eh?

Siti: Asal kau tanye aku demam ke tak ni?

Aku: Kau orang terbiat ke ni! call aku pagi-pagi buta ni setakat nak lang aku pasal sale! Pakkal lah kau kawan aku.. kalau tak......

Siti: Sorrylah Zira, aku tak berniat betul nak call kau pagi-pagi buta ni tapi I can’t help it.

Aku: Apa maksud kau that you can’t help it?

Siti: Aku takleh tidur lena ah kalau aku tak bilang kau sebelum aku tidur.

Aku: Ok, kau dah bilang aku sekarang jadi boleh lah kau tidur dengan nyenyak nanti.

Siti: Belum lagi.

Aku: Apasal pulak?

Siti: Aku nak suruh kau..kau...kau...

Aku: Kau ape?!!!!! (menjerit)

Siti: Aku nak suruh kau temankan aku untuk gi "SALE" tu.( dengan suara yang terketar-ketar)

Aku: Lah...siang-siang bukannya kau nak cakap tadi!

Siti: Aku nak cakap tapi aku tengok kau asyik tekan minyak je..

Aku: Aku takkan tekan minyak kalau kau call aku kul 9a.m tau. Tapi ni kul 4pagi, aku ngantuk tau, aku nak tidor.Oklah, aku temankan kau gi " SALE" tu nanti. Pukul berapa kau nak pergi?

Siti: Klau boleh sekarang pun aku nak pergi..he..he..

Aku: Sempat eh kau buat lawak pagi-pagi buta ni. Aku kasi... nanti baru kau tau...

Siti: Kasi ape?kasi duit ke? (sambil ketawa)

Aku: Alamak! loyar buruk pulak kau ni.

Siti: Aku main-main je.. aku jumpa kau kul 12p.m dekat kedai pakaian "This Fashion" yang kita selalu pergi tu ok?

Aku: Ok.

Aku pun terus mematikan talian perbualanku dengan Siti dan menyambung semula tidurku yang sudah terbantut sebentar tadi.


Seperti yang aku jangkakan, Siti akan tiba di kedai " This Fashion" itu terlebih dahulu dariku. Aku sudah cukup kenal dengan perangai Siti kerana dia merupakan teman baikku selama 8 tahun. Dia ialah seorang yang suka datang lewat untuk semua perkara dan alasan yang sering diberikan ialah bus yang dipandu oleh pemandu bus itu bergerak dengan perlahan. Sudah berbuih mulut aku menasihatinya supaya sentiasa datang pada masa yang sudah dijanjikan tetapi dia tetap juga dengan perangai buruknya itu. Walaubagaimanapun, dia akan datang lebih awal daripada masa yang telah dijanjikan hanya pada satu perkara. Perkara yang aku maksudkan adalah apabila pertemuan kita ada kena-mengena dengan "shopping" kerana Siti gemar untuk membeli-belah. Dia boleh dikatakan sebagai hantu shopping kerana pantang dia dengar ada jualan murah dimana-mana kedai mesti dia ingin pergi. Kalau setakat hantu shopping sahaja, aku memang tidak kisah sangat tapi ada satu lagi perkara yang membuat aku selalunya berfikir dua kali sebelum membuat keputusan untuk menemaninya untuk membeli-belah. Dimana sahaja kami berada pasti kami menjadi perhatian ramai kerana Siti memang gemar menarik perhatian orang di sekeliling pusat membeli-belah itu.

Aku dan Siti memilih laluan yang berbeza semasa di kedai pakaian tersebut kerana aku mempunyai cita rasa yang berbeza dengan dirinya. Jika dia suka pada benda A, aku pula gemar pada benda B. Semasa aku sedang membelek-belek baju, aku terdengar teriakan Siti dan aku segera bergegas mencari dari mana datangnya suara itu.

Aku: Siti kenapa kau pekik?kau nampak hantu ke tadi?

Siti: Kalau aku nampak hantu, aku terus pengsan, tak ada pekik-pekik semua.

Aku: Abeh, kenapa kau pekik?

Siti: Cuba kau tengok skirt labuh ni.

Aku: Apasal dengan skirt ni?

Siti: Cantikkan? dah lama aku cari skirt macam gini di merata tempat tapi tak jugak aku jumpe. Akhirnya, aku jumpa jugak.

Aku: Jadi sebab tu kau pekik tadi?

Siti: Yelah! Sebab aku gembira sangat.

Aku: Dah kenapa dengan kawan aku sorang ni?Kau muka tembok kape? Kau tak nampak ke orang semua tengok dekat kau tadi?

Siti: Aku peduli ape orang tengok aku, dorang tengok aku sebab dorang berkenan dekat aku bukan pasal aku pekik tadi..he.he..

Aku: Perasan pulaklah minah sorang ni.Gasak kau lah.

Aku dan Siti pun berjalan keluar dari kedai "This Fashion selepas Siti membuat pembayaran bagi 4 skirt labuh yang telah memikat hati dan matanya. Kami membuat keputusan untuk duduk di Starbucks untuk menghilangkan rasa penat kami setelah berpusing-pusing di kedai itu buat 1 Jam lebih hingga lenguh sungguh kakiku.Semasa kami duduk di Starbucks, Siti memulakan satu topik perbualan yang sama sekali telah aku duga iaitu mengenai skirt labuh.

Siti: Eh, Apasal aku tak pernah nampak kau pakai skirt labuh ah?

Aku: Aku bukan taknak pakai tapi belum ada seru lagi ah.ha..ha

Siti: Banyaklah kau punya seru. Aku rasa kau akan nampak lebih ayu lagi bila kau pakai skirt.

Aku: Apa yang kau cakap ni sama.. dengan apa yang matair aku cakap. Korang dah pakat eh?

Siti: Tak adelah. Kau cubalah pakai.. aku pasti kau akan nampak lebih anggun dan sopan macam gadis melayu terakhir.Confirm pakwe kau takkan tengok dekat pompan lain punya. he.he.

Aku: Aku bukannnya tak nak pakai tapi aku lebih selesa pakai Jeans dari skirt. Aku pun tak tau bila kali terakhir aku pakai skirt labuh. Dahlah aku pakai kain cuma bila hari raya je.Mesti aku rasa kekok punya bila aku pakai skirt.
Siti: Apa? teruk betul kau nye kes ni. Ni mesti dah lama benar kau tak pakai skirt labuh. Kau kene cuba pakai dulu kalau tak, sampai bila pun kau tak akan rasa selesa pakai skirt labuh.

Aku: Baiklah aku akan pakai tapi bukan bila jumpa kau tapi bile aku jumpa dengan "my guy" besok.He..he..

Siti: Apa ....punya kawan?pakai bila jumpa matair tapi bukan bila jumpe dengan kawan.

Aku: Aku cuba pakai bila aku jumpa dengan die sok dan kalau dia kasi comment bagus baru aku pakai skirt labuh bila aku jumpa kau lain kali k.he..he..

Siti: Yelah.

Tanpa aku sedari, jam dinding restoran Starbucks menunjukkan pukul 5petang. Oleh itu, aku membuat keputusan untuk pulang dahulu kerana aku tidak mahu berasa penat apabila bertemu dengan kekasihku esok.


Hari yang aku nantikan akhirnya muncul dan aku telah nekad untuk memakai skirt labuh hari ini walau apapun yang terjadi. Aku mahu memberi kejutan buat orang yang amat aku sayangi bernama Indra. Indra merupakan cahaya dalam hidupku dan tanpanya disisi, aku ibarat kehilangan arah tujuan. Cintaku padanya amatlah dalam dan aku tidak dapat ungkapkannya dengan kata-kata. Oleh itu, aku cuba untuk membuatnya gembira dengan memakai i skirt labuh apabila berjumpa dengannya setelah mendengar kata-kata Siti dan kerana Indra pernah memberitahuku yang dia suka jika aku memakai skirt labuh.

Aku mengenakan skirt labuh berwarna hijau terang dengan T-shirt lengan panjang yang berwarna putih. Ini dipadankan dengan selendang berwarna hijau terang dan beg berwarna hitam. Setelah aku puas hati melihat diriku di depan cermin, aku pun memberitahu ibuku bahawa aku ingin keluar ke pusat bandar. Aku berasa pelik apabila ibuku memandangku dari bawah hingga ke atas apabila dia melihat diriku sudah bersiap untuk keluar. Aku memang sudah menduga bahawa ibuku akan memberi reaksi yang sedemikian tetapi aku sengaja mengajukan soalan ini kepadanya.

Aku: Apasal ibu tengok kakak macm gitu? ada yang tak kena ke?

Ibu: kakak nampak ayu nari. Apa mimpi kakak pakai skirt labuh nari?

Aku: Oh...jadi hari lain kakak tak nampak ayulah?

Ibu: Yelah, hari lain kakak nampak macam "TomBoy" sal asyik pakai Jeans je.

Aku: Oh..Ibu cakap kakak TomBoy,akak tak nak geng ah..he.he

Ibu: Takdelah, ibu gurau je.Anak ibu sorang ni memang ayu tapi keayuaan dia lebih terserlah bila dia pakai skirt.

Aku: Yekeh? (sambil tersenyum)

Ibu: Iye(sambil tersenyum)

Aku: Sa..yang.. Ibu.. Muacks.. kakak pergi dulu ok ibu, nanti lambat pulak.

Ibu:Ok,kakak jaga diri baik-baik.

Setelah aku bersalam dengan ibu, aku pun mengorak langkah keluar dari rumah. Aku telah berjanji dengan Indra untuk berjumpa di Stesen MRT Bugis pada pukul 12 tengah hari dan jarum di jam tanganku menunjukkan pukul 11.30 pagi tetapi aku masih di platform MRT kembangan.

"Alamak! macam mana ni?tinggal 30 minit lagi ni tapi aku masih belum naik MRT pun." Jeritku dalam hati.

Aku tidak mahu datang lewat kerana kami telah membuat satu perjanjian bahawa siapa yang datang lewat akan didenda. Walaupun dendanya tidak melibatkan sebarang wang ringgit tapi bagi aku denda yang telah kami persetujui ini amat berat untuk dilaksanakan terutamanya apabila aku memakai skirt labuh. Denda ini juga boleh menguatkan otot-otot kaki dan memenatkan seseorang terutamanya mereka yang jarang bersenam seperti aku. Sedang aku asyik memikirkan tentang denda tersebut, MRT pun tiba.

"Ramainya orang nari dalam MRT, janganlah ada orang yang pijak skirt aku ni, kalau tidak, habislah kotor skirt aku ni" Getusku di dalam hati.

Sepanjang perjalanan dalam MRT, aku sentiasa mengambil sikap yang berjaga-jaga agar skirt yang aku pakai tidak dipijak oleh sesiapa pun. Akhirnya, aku sampai di stesen MRT "Bugis" pada jam 11.55 pagi.

"Phew...nasib baik aku tak lambat." Aku meluahkan kelegaan dalam hati.

Mataku melilau-lilau mencari kelibat Indra tapi aku tidak nampak batang hidungnya.

"Yes! dia datang lambat, padan dengan muka dia, nanti dia kena buat denda dengan melakukan ketuk-ketampi sebanyak 20 kali didepanku, he..he.."Kataku didalam hati dengan perasaan yang gembira.

Aku berdiri dekat dengan mesin menambah nilai kad Ezlink agar Indra mudah mencariku apabila dia datang.

"Takdepun, orang yang pakai skirt labuh dekat sini, dari tadi aku perhatikan, aku sorang je yang pakai skirt labuh."

"Apasal dari tadi, ke mana aku pergi,orang asyik tengok aku saje?Over sangat ke aku pakai skirt labuh ni untuk jalan-jalan dekat pusat bandar ni?" Aku tertanya-tanya diriku.

"Mungkin dorang tak pernah nampak orang pakai skirt labuh warna hijau kot. Senyumjelah dekat dorang kalau dorang tengok. Senyumankan merupakan sedekah. Tapi kalau senyum dekat salah orang, dorang ingat aku syok dengan dorang pulak.he..he.." Aku sempat berjenaka dengan diriku sendiri.

Semasa aku sedang melayan fikiranku sambil memerhatikan iklan-iklan yang diletakkan di papan notis di stesen MRT itu, tiba-tiba aku merasakan bahawa ada orang yang sedang memerhatikanku. Aku pun menoleh kepalaku ke belakang dan aku mendapati bahawa Indra sedang berdiri sambil memandangku.

Aku: Baru sampai?

Indra: Dah lama jugak ah,cuma orang tu aje yang sedang khusyuk baca iklan-iklan jadi I tak nak ganggu orang tu.He.he

Aku: Takdelah, I baca sikit-sikit je.

Indra: You nampak anggunlah nari pakai skirt. I rasa orang yang sedang berada didepan i ni macam seorang puterilah.

Aku: Ade-ade jelah you ni. terimakasih. U puji-puji i ni mesti ade maknakan?u nak lari daripada buat ketuk-ketampi ke?he..he..

Indra: Takdelah, I ikhlas puji u. I orang dia pegang pada janji tau, puan puteriku.he..he. Sekarang jugak i buat ketuk-ketampi depan you.

Aku: You biar betul nak buat depan orang ramai ni? Tak payahlah, nanti you boleh buat dekat tempat yang tak ramai orang.

Indra: Takpe, i tak suka hutang-hutang orang.he..he..

Indra merupakan seorang yang sangat berani dan dia tidak hiraukan pandangan orang yang memberikan renungan tajam apabila melihatnye melakukan ketuk-ketampi didepanku. Walaupun, ada orang yang akan memberikan seyuman sinis apabila melihatnya melakukannya tetapi dia tetap dapat memberikan tumpuan sepenuhnya bila melakukan denda tersebut.Aku memang dari dulu terpegun dengan karakter dirinya kerana dia akan melakukan perkara itu selagi dia tahu yang perkara itu tidak salah untuk dilakukan.



Aku sempat mengusik Indra bahawa dia boleh terus datang lambat asalkan dia sanggup untuk buat ketuk-ketampi di depan khayalak ramai.

Setelah itu, Aku dan Indra pun berjalan beriringan untuk pergi ke pusat membeli-belah "Bugis Juction" yang memang boleh dikatakan sebagai tempat yang popular dikalangan remaja di Singapura. Boleh dikatakan apa sahaja yang diinginkan boleh didapati di sana lebih-lebih lagi pusat membeli-belah tersebut terletak dekat dengan "Bugis Street" yang memang terkenal dikalangan pelancong yang datang melawat Singapura. Apabila kami tiba di pusat membeli-belah "Bugis Junction",aku tertanya-tanya mengapakah Indra ingin ke sini.

Aku: Kita nak buat apa dekat "Bugis Junction ni, sayang?"

Indra: Satu soalan yang bagus tu.I pun tak tau nak buat apa kat sini.he..he..

Aku: U ni kan..orang cakap betul-betul, you main-main pulak tau.

Indra: I cakap betul-betul lah ni.he.he..

Aku: Dahlah i penat-penat pakai skirt labuh keluar dengan u, terus,you cakap yang you tak tau nak gi mane? I balik.. baru you tau...

Indra: Janganlah merajuk puan puteriku...Patik mintak maaf ye..patik main-main je.he..he

Aku: Baiklah, patik maafkan tuan hamba.he.he.Kite nak ke mane ni tuan hamba?

Indra: Kita pergi tonton wayang dengan rakyat jelata k puan puteri?he.he..

Aku: Ade,adelah you sayang.he.he..Dahlah, sayang, you takyah call I puan puteri k?

Indra: Ok, sayang.

Aku dan Indra menaiki tangga bergerak untuk ke tingkat atas untuk membeli tiket untuk menonton wayang.Semasa aku sedang menaiki tangga bergerak, aku sempat meninjau-ninjau kedai-kedai yang berada di bawah. Tanpaku sedari, pergerakkan kakiku berasa begitu terbatas sekali lalu aku pun melihat ke bawah untuk melihat kakiku. Tiba-tiba aku merasakan bahawa kakiku menjadi kebas dan lidahku mejadi kelu untuk berkata-kata dengan Indra.

"Alamak!Apa yang patut aku buat ni? Aku dah tak ade banyak masa lagi untuk buat keputusan." Kataku didalam hati.

" Alah..tarik aje ah!" Jeritku didalam hati.

Aku pun menarik skirt labuhku yang tersangkut di tepi tangga bergerak itu tetapi skirtku tetap juga tersangkut.Oleh itu, aku menggunakan lebih banyak tenaga untuk menarik skirtku.

"Phew.. nasib baik ah boleh lepas jugak skirt labuh aku ni."Aku meluahkan perasaan lega dalam hatiku.

"Alamak!apa dah jadi dengan skirt labuh aku ni?"Rintih hatiku.

Apabila Indra mendapati bahawa ada yang tidak kena dengan diriku, dia pun menghampiri diriku dan aku meceritakan kepadanya apa yang telah terjadi kepada skirt labuhku.

Aku: Macam mane ni sayang?my skirt sekarang ni ada tanda-tanda hitam.

Indra: You pergi tandas and "try" cuci dengan sabun, tengok boleh hilang ke tak k, sayang?

Aku: Ok.

Aku pun meninggalkan Indra dan segera mengorak langkah ke tandas. Semasa aku sedang berjalan tergesa-gesa untuk ke tandas,aku tidak perasan bahawa ada kata-kata amaran di situ yang mengingatkan bahawa lantai yang sedang aku lalui itu basah dan ia memberi perigatan agar berjalan dengan berhati-hati.

"Aduh! sakitnya!"Aku menjerit sekuat hati sehinggalah orang yang lalu-lalang melihat ke arahku. "Betul punya orang!aku tengah sakit-sakit macam gini,ada ke patut dorang tengok aje?dorang ingat ni free show kape?" Aku menjerit di dalam hati.

Aku tidak tahu apakah reaksi yang harus aku tunjukkan kepada orang yang nampak akan keadaan diriku pada masa itu kerana perasaan aku bercampur-aduk.Aku tidak tahan melihat telatah orang yang lalu-lalang disitu yang hanya melihatku tanpa menghulurkan sebarang bantuan. Lalu, aku dengan selambanya berkata kepada mereka, "Cik, boleh tolong saya? Saya tengah sakit tau ni."Aku cuba mengawal tona percakapanku walaupun kemarahanku masih panas membara. Aku mengharap agar akan ada manusia di situ yang akan menolongku. Namun, aku berasa hampa kerana tiada satu orang pun yang menghampiriku untuk memberi bantuan.

"Apasal dengan korang ni? tak berperi kemanusian langsung!"

" Susah sangat ke korang nak tolong orang yang sedang dalam kesusahan!?"

Aku tidak tahu apa yang memberanikan diriku untuk mengeluarkan kata-kata pedas tersebut.Orang-orang yang hanya berdiri terpacak di sekelilingku merenung tajam ke arahku apabila aku berkata begitu namun aku sama sekali tidak endah dengan mereka.

Aku membuat keputusan untuk menelefon Indra untuk menyuruhnya membawaku ke klinik kerana kakiku berasa sakit sekali untuk bangun dari lantai.

Apabila Indra tiba,Indra memapahku hingga kami berjaya mendapatkan Teksi. Indra menyuruh pemandu teksi itu memandu kami ke klinik yang terdekat agar aku boleh mendapatkan rawatan dengan segera kerana kami tidak mahu sebarang komplikasi yang akan timbul akibat terlambat mendapatkan bantuan. Setibanya di klinik, jururawat disitu membenarkan aku berjumpa dengan doktor dahulu disebabkan oleh keadaan diriku. Setelah doktor memeriksa diriku, aku berasa lega apabila dia memberitahuku bahawa aku tidak menghadapi sebarang kecederaan yang serius. Walaubagaimanapun, dia menegaskan kepadaku agar lebihkan rehat dan kurangkan berjalan kerana kaki kananku terseliuh dan ini telah menyebabkan kesakitan yang amat sangat apabila aku menggerakkan kaki. Doktor telah memberikankan aku ubat untuk melegakan kesakitan yang aku alami dan pada masa yang sama dia telah memberikanku "MC" sebanyak 4 hari.

Setelah aku berjumpa dengan doktor, Indra sempat mengusikku.

Indra: Hari ini, you pakai skirt labuh, macam-macam yang terjadi dekat you. Dahlah, skirt you tersangkut dekat tangga bergerak.Dah tu, skirt you ada tanda hitam-hitam pulak. Tak cukup dengan tu, you terjatuh pulak bila you nak pergi tandas untuk bersihkan skirt you dan akhir sekali,I terpaksa bawak you pergi klinik pasal kaki you sakit.

Aku: Tupasal lah, agaknya i ni memang tak sesuai untuk pakai skirt labuh kot.he..he..

Indra: Eh.. u jangan cakap macam gitu lah..takkan u dah serik pakai skirt kot.

Aku: Memang pun i dah serik pakai skirt, lain kali I tak nak pakai lagi.he..he..

Indra: Apa you plan nak buat dalam masa 4 hari you dapat MC?takkan duduk umah je kot.he..he..

Aku: I memang dah ade plan dah pun..

Indra: Apa plan u? u nak ajak i datang umah u ke?he..he..

Aku: Gatal lah you ni..he..he..

Indra: Takdelah, i main-main je.

Aku: I nak pergi shopping.

Indra: You nak beli apa?

Aku: I nak beli lagi banyak skirt labuh biar I boleh pakai bila jumpa you. You nak ikut I?he..he..(senyum)
posted by Penulisan2u @ 6:53 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
35 Comments:
  • At 28/8/09 7:54 PG, Anonymous aNJe said…

    sorry to say but this story so bored
    no point

     

  • At 28/8/09 10:29 PG, Blogger :: caCtusmeLon :: said…

    yeah, dat rite babe..blurr..confusing when i read it.
    but nice try

     

  • At 28/8/09 11:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ntah pape lar... bce tjuk poen dh tau mcm ne cte..... pape pown truskn brkrya

     

  • At 28/8/09 12:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xphm..yg owg rmai tgk dye kt stsyn mrt 2 npe?engtkan dye kai skirt tbalik kew..koyak ke..pe kew..xde ckp pon an???
    huhuhuu nyesalll aq bce...

     

  • At 28/8/09 12:06 PTG, Blogger syasya said…

    klaka giler citer ni...lagi2 time kawan die ajak gi shopping tuh...kua3...tapi yg part last skali tu agak mengelirukan sikit...x bape paham..

     

  • At 28/8/09 12:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ntah laa..
    no comment..
    point lgsg tak nmpk!!
    aku tak dpt lgsg bayangkan mcm mana skirt labuh toh..
    sory to sayy....

     

  • At 28/8/09 12:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I get the idea of the story but i think that the flow of the story is too fast, thats why it is a bit confusing.But,gd try,I like the part when the friend called in the middle of the night.Its funny :)

     

  • At 28/8/09 12:29 PTG, Anonymous kelam said…

    salamm..
    ulasan ikhlas dari hati..
    cerpen anda agak membosankan..
    terlampau banyak dialog..
    penghayatan pada cerpen ini agak kurang..
    jalan cerita yang tidak menarik..
    tapi..
    tahniah kerana berani mencuba..
    teruskan usaha anda..
    semoga berjaya..
    amin..
    selamat berpuasa..

     

  • At 28/8/09 1:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so bosan
    no point la

     

  • At 28/8/09 6:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahhaha

    tak best lgsung!!!!!

     

  • At 28/8/09 7:15 PTG, Blogger shada said…

    kepada penulis..
    terlalu byk dialog..
    tak ade point..
    tiada perasaan dan x beri apa2 impak kpd pembaca..
    belajar cara yg betul.
    supaya dpt mengarang dgn lebih baik,
    apa pun sy ucapkan tahniah..
    krn berani mencuba..
    jgn putus asa..dan cuba lagi....

     

  • At 28/8/09 11:17 PTG, Anonymous syu90 said…

    x bape fhm sgt.....
    tp cuba lg....
    don worry...
    hsilkn cerpen yg lbih baek dri nie...
    k...
    salam....

     

  • At 29/8/09 12:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tajuk cite comel,
    sweet gak cite nie,
    tapi,
    storyline xbape nak kemas la..
    pape pon..good work!!
    truskan berkarya!!

     

  • At 29/8/09 6:38 PG, Anonymous mamaeda said…

    ye la kn.. setuju ngan pembaca lain. too slow. Nothing interesting. Gud try anyway.Teruskan berkarya.

     

  • At 29/8/09 4:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so bored....

     

  • At 29/8/09 5:02 PTG, Anonymous azie said…

    cite nie k ape? dalam 1 hari macam2 berlaku,n the moral value is that girls tak rasa serik nak pakai skirt labuh lagi.kan bagus 2 ada peningkatan.TAPI......... klu boleh buat lah lebih unsur2 jenaka n romantik.

     

  • At 29/8/09 6:46 PTG, Anonymous Rim said…

    Budak2 zaman sekarang punya bahasa advance dah. main singkat2 tu. :p
    Serius, kelakarlah dik.
    Watak utama dia sangat lawak.
    penceritaan yang tak tentu hala plotnya, juga tatabahasa dan penggunaan istilah.
    Kelakar..sorry to say that dik. :) but as u can write a piece of story its quite ok.

    Kalau adik nak serius dalam penulisan, paling penting bahasa! idea tu letak pada tempat kedua. Kalau cerita best pun tapi bahasa rosak, orang akan terhibur tapi penulisan cerita itu tetap dipandang rendah nilaiannya.
    teruskan berkarya! :)

     

  • At 29/8/09 11:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hhahahahhhaha..
    awak nk buat lawak antarabangse kewr kat c-niey??
    cube lagi la yer diq

     

  • At 30/8/09 3:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    plek!!!!!!!!!!!!

     

  • At 30/8/09 11:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    r u s'porean??cz ade certain ayt 2 cm a bit plik r..

     

  • At 1/9/09 7:10 PTG, Anonymous ulul hana said…

    xsgka rmai jgk bc cerpen ni..
    stuju la..mmg bored..
    tp nsb baik crite still bleh dfhmi..
    cma bnyk yg kliru la..
    tp overall mmg xbst la..huhu
    sorry 2 say k..

     

  • At 3/9/09 12:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ayat pun tah apa2 tah. Tak paham.

     

  • At 4/9/09 2:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam permata berkilauan..
    xtau pe msg n points nye..ejaan pn..
    but,overall ok.tp bnyk kne improv lg..
    keep up a gud work..!!
    -nik-
    niya1501@yahoo.com

     

  • At 7/9/09 12:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aper motif citer nie ek..ntahla..tp good luck utk penulis nie..trskn usaha anda..

     

  • At 8/9/09 4:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tah hape2 larrr...tui!

     

  • At 9/9/09 2:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    entah r nak kate sdp 2 ada r ckit..tp boring r..

     

  • At 10/9/09 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    agak..BORED..bnyak sgt dialog..
    xbrapa best bca...

     

  • At 27/9/09 2:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm,
    1. syok sendiri, meluat bile bace
    2. ayat skema abis, bace leh tertidur
    3. lawak xjadi
    4. mmg bosan
    5. mang xbes la terutame nye pengolahan bahase

    sorry tp sy ikhlas

     

  • At 30/9/09 7:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    saranan saya, lain kali sebelum wat pape citer, sediakan temanye dan isi-isi penting. kena ada permulaan, klimaks and perleraian... so harap lain kali dpt buat lebih better ok??

    -nadianathasha-

     

  • At 4/10/09 9:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apeka cte ni... nk cte pasal sket jew...

     

  • At 23/12/09 2:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xphm xphm... ape nk cite sebenarnye nie?pening da pale bc still xpat nk phm

     

  • At 18/3/10 6:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sorry 2 say but i think dis story soooooooooo bored... i x tau pew motif nyew citer nie.. borink glew daaa... huaaaaaaaaa ngntok siot....

     

  • At 12/5/10 2:24 PTG, Anonymous cute_girl said…

    ishh... okay apa... cite ni mane ada bosan
    tapi cuma tajuk je tak sesuai...
    but cite mmng sedap ahh...
    taak bosan pon....
    good job... teruskan berkarya...

     

  • At 8/8/10 11:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ntah ape2 je..psl skirt je citenye.. membosankan..!!!
    bt la cite yg mnarik ckit..huhu

     

  • At 13/12/10 9:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BORING-------

    tak best langsung la citer ni!!!!!!!!!!!!!!!

    intro dia dn pengakhiran dia tak sepadanla!!!!

    lol

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group