BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Ogos 29, 2009
Cerpen : Sorry, salah nombor
Nama Pena : Jue84

"Fiza, kau tengoklah kamera aku ni..apasal tak boleh nak on?" Tanya Shakirah kepada rakan sebiliknya.

"Kau ada bagi kamera tu jatuh ke bah?" Soal Fiza dalam loghat Sabahannya.

"Mana ada..cuba kau tengok..."

Fiza terus membelek-belek kamera jenama Olympus kesayangan Shakirah itu.

"Aku rasa,power dia yang rosaklah..Kamera kau ada waranty lagikan? Cubalah hantar kat kedai yang kau beli tu.."

"Sedih tau, dah la aku ikat perut semata0mata nak beli kamera tu..nantilah aku call kedai tu..tapi jauh lahFiza..Kat Sungei Wang tau!aku malaslah nak berebut naik komuter.."

"Kau call dulu kedai tu..tak pe, aku temankan kau ok!"

***********

"Hello..ini Boeng Foto ke?" Tanya Shakirah.

"Halo..sapa ini? i tak pandai speak Malay maa..you speak sama anak i lah.." Jawab suara di talian.
Alamak, aku dah salah nombor ke? Apek mana pulak ni?

"Sorry, wrong number maa.." Balas Shakirah.

"Haiyaa..woke..woke.."

Ermm, aku try lagilah..macam mana boleh silap ni? Sabar Sha, kamera punya pasal!

"Hello, Ini Boeng Photo ke?"

" Hello..Boeng?siapa ni?" Kedengaran satu suara lelaki di talian.

" Saya ada beli kamera kat kedai encik..So,.." Belum sempat Shakirah menjelaskan tujuannya, lelaki itu terus menyampuk.

" Apa kedai-kedai ni? Salah nombor ni..." Marah lelaki tersebut.

"Sorry..sorry, salah nombor.." Jawab Shakirah lalu terus dimatikan talian.
Apalah nasib aku hari ni, dah dua kali salah nombor gara-gara kamera..Huh.. Malaslah aku nak telefon lagi! Lantaklah kedai tu buka ke tak esok..Redah jelah..

*******

" Kau dah telefon kedai tu Sha?" Soal Fiza yang baru balik dari kelas Tutorialnya.

"Kau tahu Fiza.."

"Tak tahu..." Jawab Fiza sambil tersengih..Dia memang suka menyakat Shakirah.

" Dengarlah ni aku nak cerita..tadikan, aku trylah call kedai tu tapikan kau tahu Fiza..aku salah nombor. Dua kali pulak tu..nasib apek cina tu tak maki aku tau! Yang sorang lagi dengan mamat mana entah..marah-marah pulak..Bencinya!!"

Tit..tit..tit..Bunyi mesej dari telefon bimbit Shakirah.

" Hi..WHO ar there? WHY U CALL ME??"

"Ya Allah, siapa pulak yang hantar mesej kat aku macam ni?" Ngomel Shakirah.

"Apasal kau ni Sha?mesej dari siapa tu?pakwe kau ke bah?"

" Banyaklah kau punya pakwe..entahlah,makhluk mana pulak yang mesej kat aku ni?Aku dah cek list number tapi tak ada pulak nombor ni kat telefon aku..isyh, pelik ni.." Lalu Shakirah membalas mesej tersebut.

"SIAPA AWAK?DO I KNOW U?AWAK SILAP NOMBOR KUT?"

"U YG CALL I PETANG TADI! I TAK KENAL PUN U!"

"Isyh, siapa pulak ni?Bila masa aku call dia? Dahlah angin tak tentu pasal..Oppss, entah-entah yang aku silap nombor siang tadi.Mesti mamat tu!takkan apek Cina tu kut.."

"Sorry, saya tersilap dail nombor petang tadi..tak tahu macam mana terdail nombor awak..hope sampai sini jer..saya ni tak suka nak gaduh dengan orang..0-0..Kira selesai ok!" Shakirah membalas mesej.

"Ooh..silap nombor. Sorry, i t’emo sikit sebb masa u call tadi i tengah meeting..sorry.."

"Patutlah emo giler mamat ni..aku call time dia tengah meeting rupanya..Manalah aku tahu dia tengah meeting..hehe" Shakirah tersenyum sendirian.
Tiba-tiba..tit..tit..tit...
"Ermm, yang tu dah setle tapi ada satu lagi yang tak setle..nak mengorat boleh?"
"Bengong ke apa mamat ni? Straight giler..tadi marah-marah aku.Sekarang nak ngorat aku pulak. Sawang agaknya!"
Tit..tit..tit..
"Kalau keberatan, takpelah..sorry kacau awak malam-malam ni..:(."
Akhirnya Shakirah membalas..
"Kalau nak kawan ok jer.."
"Tq sbb sudi nak kawan ngan saya..:)"
********

Sejak kejadian tersalah nombor, Hubungan Shakirah dengan mamat yang bernama Ali (tak komersial langsung nama tu)semakin mesra walaupun tidak pernah bersua muka.Hanya bermesej dan kadang kala bercakap di telefon.
Tit..tit..tit
"Hai Sha,apa cerita hari ni?"
"Awak ni masa kecik-kecik dulu suka masuk pertandingan bercerita k?Setiap kali mesej selalu jer tanya apa citer.."

"hahaha..awak mana tahu? Memang masa sy sekolah dulu cg selalu suruh masuk pertandingan bercerita..sy ni wakil sekolah dalam pertandingan bercerita tau!"
Loyar buruklah pulak si Ali ni..

"Ye k? Kalau macam tu awk ceritalah kat saya..awak kan teror bercerita.."

"Betul k nak dgr cerita sy..ok, pada suatu hari ada sorang putera berjumpa dengan puterinya.Akhirnya mereka pun berkahwin dan hidup bahagia selamanya.."

"Apa punya ceritalah macam tu!oklah awk, sy nk kuar mkn ni..nanti kita mesej lagi"

"Baru nk mkn k?siyan nye dier..kuar ngn pakwe k?"

"Tak ada masalah nk kuar ngn pakwe..dia bz.."

**********

" Hah, apa yang kau menungkan tu bah?kau ingatkan si Ali tu ya?" Sergah Fiza.
Dari tadi lagi perhatikan Shakirah yang asyik duk termenung di meja studynya itu.

"Ooops..bah!apalah kau ni..nasib baik aku tak ada kencing manis tau!"
Fiza hanya ketawa melihat kaletah Shakirah.

"Fiza, dah dua minggu Ali tak mesej aku..kenapa ek?" Soal Shakirah.

"Kau call lah dia..mana tahu dia sibuk ka..asyik tunggu dia ja mesej kau mana boleh bah!"

"Tapi aku malulah..sebelum ni dia yang mesej aku dulu baru aku balas.."Luah Shakirah.
Fiza menghampiri Shakirah. " Sha, aku nak tanya sikit ni..kau ni dah jatuh cinta pada Ali ke?"
Shakirah hanya diam membisu.

"Kau belum jumpa dia..mukanya pun kau tak kenal bah..aku sebagai sahabat hanya mampu nasihatkan kau..Manalah tahu kalau-kalau dia tu suami orang..kalau betul dia ikhlas, pasti ada jua jodoh kamu berdua..kita masih belajar bah.Baru tahun 2.aku tak mahu kerana dia kau gagal..aku harap kau faham." Nasihat Fiza..

***********************
Setelah mendapat khidmat nasihat daripada Fiza tempoh hari, Shakirah kini bangkit dari segala kedukaan.Tidak dinafikan,kata-kata Fiza banyak kebenarannya. Dia mula melupakan Ali. Namun,kadang kala perasaan rindu tetap hinggap di jiwanya.Setelah bertungkus lumus dalam pelajaran akhirnya Shakirah berjaya menamatkan pengajiannya di UKM. Lagi seminggu majlis Konvokesyen bakal berlangsung. Saat yang sememangnya dinanti-nantikan oleh para mahasiswa/i.

*************

"Kak Sha, ada call!!" Laungan adik Shakirah yang bongsu mengejutkan dia lena.

" Jap..jap..siapa yang call ?"

"Entah,tapi dia cakap dia pakwe kak Sha..haa..nanti bagitahu mak!"Petah betul adiknya yang berusia 7
tahun itu berkata-kata.

"Jangan nak ngada-ngada..pergi sana!"Arah Shakirah pada adiknya.

"Assalamualaikum..siapa ni?"

"Amboi Sha..tak kan tak jumpa satu dah tak ingatkan abang..abang rindu kat Sha tau!"

"Siapa ni?awak silap nombor kut.."

"Betullah, Ni Shakirahkan.."

"Memanglah saya Shakirah..tapi saya bukan kekasih awak..Shakirah lain kut!"

"No, i know u memang Shakirah kekasih i..apa ni Sha?saje nak test abang ye!"
Apa bendalah mamat ni merapu!dahlah main redah jer..terkena sawang kut!

"Sorrylah ye. Saya banyak kerja lagi nak buat.Saya bukan Shakirah kekasih awak..awak salah nombor..tak ada masa saya nak layan awak..Baik saya siapkan apa yang patut untuk konvo saya.."
*******

"Tahniah Sha!cantik kau hari ni..berseri-seri bah.." Ucapan tahniah daripada Fiza.

"Alah, kau pun apa kurangnya bah..Sedihnya, lepas ni dah tak jumpa kau!mesti aku miss giler kat kau..."

Tiba-tiba..

"Hello, boleh saya bercakap dengan Shakir?"

"Shakir?sorry, tak ada orang nama Shakir kat sini.Awak silap nombor ni.."

"oh sorry ,salah nombor..boleh saya tahu ni kat mana?"

"UKM"

"Ok, Thanks.."

**************
"Jom Fiza, kita bergambar kat air terjun sana...nanti bolehlah jadikan kenangan.."

"Kau ni bah..buat sedih aku ja.."

Setelah puas bergambar mereka pun menuju ke kafe yang terletak di bangunan Canselori.Mereka perlu menghantar jubah pada hari ini..Apalagi, sebelum jubah dihantar berposinglah sepuas-puasnya..

Tit..tit..tit..satu mesej diterima.


"Saya nak jumpa awak..urgent!"

"Siapa ni?"

"Insan perindu..saya di UKM sekarang..saya perlu jumpa awak!Antara hidup dan mati"

"Awak jangan main-main!saya tak kenal awak!"

"Siapa yang mesej kau Sha?"Tanya Fiza

"Entah..cuba kau baca mesej ni..pelik benar bunyinya"

"Apa kata kau suruh dia datang sini..jadi kalau ada apa-apa hal kat sini ramai orang bah.."
Shakirah terus menghantar mesej kepada orang yang tidak dikenali itu supaya datang ke kafe tersebut.

"Macam mana kau nak cam dia Sha?"

"Aku cakap aku pakai baju kurung warna pink..pastu aku cakaplah aku dengan kau.. Dia pakai kemeja warna purple."

"Sha..sha..cuba kau tengok lelaki yang pakai kemeja purple tu!Aku rasa dialah..hensem jugak.."
Jantung Shakirah semakin berdegup kencang disaat lelaki berbaju kemeja puple itu menuju ke arahnya.

"Assalamualaikum..Shakirah kan?"Lelaki itu menyoal.

"Waalaikumussalam..macamana awak tahu nama saya?Pelik betul mamat ni.Tiba-tiba tahu nama aku.Bisik hati kecil Shakirah.

"Sha, saya Ali..Ali Hakimi..I know you still remember me! Walaupun dah 2 tahun lebih kita lost contact.."

Ya Allah, ini ke Ali?kenapa dia muncul kembali setelah sekian lama. Apa tujuannya!

"Ermm, Sha kau sembang dulu ya!aku mahu jumpa kawan sekejap.."Ujar Fiza..Dia sengaja mahu memberi ruang kepada Shakirah dan Ali.

"Sha, saya nak mintak maaf banyak-banyak pada awak..Saya tahu saya silap..dan terima kasih sebab bagitahu tentang konvokesyen awak..kalau tak, naik giler juga saya nak cari awak.."Ali tersenyum.

"Bila masa saya bagitahu awak?"Soal Shakirah terpinga-pinga.

"Awak ingat tak ada orang tersalah nombor telefon awak minggu lepas..sebenarnya saya yang call awak..saje jer menyamar..yang salah nombor tadi pun saya.."

"Awak rupa-rupanya yang tersilap nombor tu!kenapa awak buat macam tu?"

"Sebab..sebab saya sukakan awak!"

"Awak jangan main-main..selama ni pun kita tak pernah jumpa.Macamana pulak awak boleh suka kat saya dan setelah sekian lama awak menghilang kini awak muncul kembali.."

"Sebenarnya dah lama saya sukakan awak tapi saya tak pasti adakah perasaan itu betul-betul ikhlas dari hati atau sebaliknya.Saya menghilangkan diri untuk bagi ruang pada diri awak.Saya tak nak pelajaran awak terganggu kerana saya.Saya tahu awak ada cita-cita yang tinggi.Sebab itu saya ambik keputusan untuk hilangkan diri.Andai awak jodoh saya, kita akan jumpa kembali dan sekarang segalanya pasti bahawa awak milik saya.."

"Mudahnya awak berkata-kata..awak ingat saya ni siapa?" Kelopak mata Shakirah mula bergenang.Dia tidak mahu menjadi lemah di mata Ali..Namun dia tidak berdaya.Akhirnya,air mata itu tumpah jua..

"Sebab itu saya mintak maaf sangat-sangat pada awak..Awak tahu tak?setiap malam saya istikharah nak berdoa supaya diketemukan dengan awak..Saya redha dan sedia terima awak seadanya..Will you marry me?"
Hah, biar betul mamat ni?Tak kan secepat ni?Aku bermimpi ke?

"Diam tandanya setuju..."gelak Ali.

Shakirah hanya tertunduk malu sambil tersenyum..


sorry kalau cerita ni tak best..kepala dah pening2 time buat ni!hope sudi baca..
posted by Penulisan2u @ 12:30 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
93 Comments:
  • At 29/8/09 3:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klu dah pening2 wat la slow2...
    cete ne best... tp cepat sgt...
    loghat sabahan nda btol bah...

    ~akue~

     

  • At 29/8/09 3:32 PTG, Anonymous Fara said…

    nice story... cam lawak pun ada.. so keep writing!!

     

  • At 29/8/09 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hem..idea dah de..tajuk dah best tapi jalan citer laju sangat...hem..mcm2 tergese2..nak buat cerpen kene fikir2 jalan cerita yang bagus..penggunaan bahasa jugak penting...
    try lagi and wish u good luck...

     

  • At 30/8/09 12:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalo nak buat dlm loghat sbh,kenalah study btol2 bhsa sbh...mcm main hentam jer...tp xpa,yg pnting awk dh ada usaha nk b'karya....keep up the good work...ingat!! research!!!

     

  • At 30/8/09 12:13 PG, Blogger loveiscinta said…

    best juga la
    tahniah dehh

     

  • At 30/8/09 10:27 PG, Anonymous far_east said…

    orait jer cerpen nie...
    mmg la nmpk tergesa-gesa nak ending tp nie kan juz cerpen..
    stg ko pjg2 karang dh jadik novel...
    neway gud lucx n teruskan usaha untuk menulis sbb ur idea is best..

     

  • At 30/8/09 12:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak cerpen ni..seperti kata2 pengulas2 yg lain,cerpen ni ada tergesa serta loghat sabahn yg kurg betul..

     

  • At 30/8/09 1:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penggunaan loghat sabahan tak betul kat sesetengah ayat.. jalan cerita menarik, just kena improve lagi... jgn rushing dlm menyiapkan cerita ini..

     

  • At 30/8/09 2:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bdo jek..xtau ckp sbh xpyh la gune..

     

  • At 30/8/09 3:44 PTG, Blogger yunix77 said…

    kalautnya nak wat ending
    line story awal2 dah cun
    teruskan berkarya

     

  • At 30/8/09 5:01 PTG, Anonymous syu90 said…

    bes jgk...
    tp cam cpt sngt...
    klau pening wat slow2....
    klau rush sgt,nnti x bes jdnyer....
    anyway,thniah...
    truskn lg usaha...

     

  • At 30/8/09 5:24 PTG, Blogger rini alik said…

    YUP...

    loghat sabahan sgt tak btul..len kali bt btul2 tau.

    best pd awlnya, last2 jd tak best..huhu

    truskan berkarya!!

     

  • At 30/8/09 6:17 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    best jugak..sy tak tahu bahasa sabah mcm mane..so tak pandai nak komen..apepun keep up..jdikan kritkan sbg pendorong utk usaha..tahniah..!

     

  • At 30/8/09 9:13 PTG, Anonymous x[o]x[o] said…

    ya betoolll...
    anda m'gunakn loghat sabahan "bah" itu dgn salah..
    nice story..
    keep it up..

     

  • At 31/8/09 8:24 PG, Anonymous penulis said…

    terima kasih atas komen anda semua..
    Maaf, sekiranya saya telah salah menggunakan loghat sabahan..:)

     

  • At 31/8/09 9:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm..aku org sabah bah..mcm ndak btul bah ko pny sabahan nie..kecik ati org sabah..

     

  • At 31/8/09 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like this cerpen.
    klu dh pening2 tu wat slow okey??
    ^_^..

     

  • At 31/8/09 4:16 PTG, Anonymous ann93scorp@yahoo.com said…

    citer ni best da..
    ;-)

     

  • At 31/8/09 5:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler..lawak..tp cpt sngt..

     

  • At 31/8/09 6:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lain kali kalau nak guna mana2 loghat negeri,apa kata buat research dulu..nampak sangat awak blasah je..apa2pun,keep up the good work..

     

  • At 31/8/09 8:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm best....but very smple.....ckp sabah pun x btl....

     

  • At 31/8/09 10:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    betul penggunaan bahasa sabah tu tak betul... cuba lagi kalu nak guna bahasa sabah blh tanya org sabah bah..

     

  • At 31/8/09 11:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tajuknya selalu terjadi pada ramai orang bah..tapi jalan ceritanya beda sekali dan tak pernah atau jarang terjadi..anda mungkin buntu tapi jalan cerita anda sudah baik..4 bintang untuknya!

     

  • At 1/9/09 8:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tringat time aku 1st cple dlu,men2 silap2 nombor, skunk dh 3thn hbungn aku ngn pkwe aku... mudah-mudahan smpi wt masjid........heheeee

     

  • At 1/9/09 2:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam... seriously, banyak ayat yang tidak sesuai ataupun susunan ayat untuk menggunakan perkataan 'bah'. saya orang sabah, jadi boleh nampak salahnya... harap kaji dahulu sebelum menggunakan loghat ataupun gaya bahasa negeri tertentu. terima kasih.

     

  • At 1/9/09 4:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku baca ok jer....biar r penulis ni nk wat loghat sabah,dier nk bagi kelainan walaupun tak betul....takkan slh loghat tu pun nk kecik hati...aper daaa...lain kali tk pyh wat citer org sbh lg senang....

     

  • At 1/9/09 7:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh tahn..mmg bhs sabh x sbh lgsng.srry..all d best.

     

  • At 2/9/09 11:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story.happy ending.

     

  • At 2/9/09 12:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sesgt...
    smbung sikit lg lg best...
    TAHNIAH.......

     

  • At 2/9/09 10:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    urm...besh la jgk..hehe
    pape pon,smoga dpt hslkn krya yg lg besh
    :)

     

  • At 3/9/09 9:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aiya....
    loghat sabahn tu xbetul...
    so lau xtau nk ckp loghat sabahn xyah la k...
    hehehe...
    papun lau mau blaja ckp loghat sabah tu blaja dulu br wat cite k...

     

  • At 3/9/09 11:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Apsal loghat sabah jd cm2?
    x sume ayat owg sbh gna bah...
    aftr diz,make sure perkataan bah 2 btl.
    well,citer 2 ble la...
    apa pn...all da best 4 da next story erk...

     

  • At 3/9/09 1:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad...
    tapi berhati2 menggunakan dialek negeri lain..
    dialek sabah 2 something wrong ski le beb..

     

  • At 3/9/09 1:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm yg biasa berlaku sekarg nie.. la aku knl dia pn mcm nie....huhuu

     

  • At 3/9/09 3:56 PTG, Blogger ++...piCaSa-mE...++ said…

    even simple tp cite ni besh..kesian si shakirah 2,t'slh dail no then kne marah plk..hehe..pe2 pn truskn b'karya k..

     

  • At 3/9/09 4:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ye lah cpt sngt citer nih
    tp best

     

  • At 3/9/09 7:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alamak crita ni sma mcm hdp aku skrang lah...msg dgn org aku x knl tp love kat dia............tp prblm nya dia mcm crita ni lah...nak bgi aku ruang utk aku capai cita2 aku dulu...sbb aku student lg...........

     

  • At 3/9/09 7:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    longhat sabah xbtol. bnyk research b4 buat ayat dalam sabahan. not just adding 'bah' would be sabahan words. btw, nice story. keep ur good handwriting :)

     

  • At 3/9/09 11:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kcian penulis ni kena kritik..tp x pe jd kan kritikan sebagai satu yg positif k..smoga ble improve g pada masa depan..gud luck utk penulis

     

  • At 4/9/09 1:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    loghat x betul...cerita memang bez..cuma tergesa2..xpress betul.. KUP...

     

  • At 4/9/09 3:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ptt slow buat baru la feel lg masyuk...hope next story take time eh...pembaca selalu je ade utk membaca...walaupun lambat tetapi kualiti tu ade

    (',') pen biru

     

  • At 4/9/09 6:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cite menarik..best tapi awak wat gelojoh sangat...suppose ada suspen n klimaks ni tak da tanda tanya n trus jawapan...gud try

     

  • At 4/9/09 12:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adui aku sebagai orang sabah ingin mengatakan.. salah tu penggunaan perkataan 'bah' kat ayat anda.. sila perbaiki.. xpun rujuk org sabah.. harap maklum..

     

  • At 5/9/09 6:14 PG, Blogger g O,O die said…

    x suke ending..
    it doesn't make sense at all..
    the ending just like nothing..
    mcm kosong..no meaning..

     

  • At 5/9/09 7:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hermm. dats rite.. penggunaan bhsa sabah tak betul.. blh tau la..
    im sabahan. so i kwn it.. spt yg dickpkan bkn semua ayat kami simpan "bah".. so, plez do da research be4 make somethin different.. xsalh suna.. kerja bagus.. tp itu..
    to tje writter, keep ur good work.. we all will be support u.. proceed to make somethig differnt than da others..

     

  • At 5/9/09 6:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm seyesly..
    nk ckp dlm sbh bt really2 x btol la..
    tol dwg sume ckp..
    u cnt simply ltk 'bah' 2 show tat Fiza talk in sbhan slang..
    i bit dissappointed..
    n tiz story cm wat mse rush je..
    btw len kli leyh try ag kan..
    =)

     

  • At 6/9/09 1:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita agak ok tetapi rushing sangat n olahan agak kurang menarik wpun idea dah ada..bahasa sabah yang di selitkan mmg salah letak sesangat so lain kali kena tanya sabahan k nanti org sabah marah pla.,keep up the good work n wish u can write more story..

     

  • At 7/9/09 3:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehehe...cerita ni ok jga bah hehehehehe....nkal pun ada,,,

     

  • At 7/9/09 9:18 PTG, Blogger dEw_DewInA said…

    cerita dah ok..part dialog tu kene pbaiki lagi arr kot..mane ade sabah pnye loghat bunyik camtu:_

     

  • At 9/9/09 3:49 PTG, Blogger elly_mello said…

    best cite ni... huhu...

     

  • At 9/9/09 9:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbez lgsg.....sory to say..keep it up!

     

  • At 10/9/09 9:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    susah btol loghat sabah ye...
    sabahan...anggapla sbagai apresiasi...
    ni sume nk blame pasal guna loghat salah..
    aku bc cite ni ok je...xrasa cacat pun wlaupun ada loghat yg salah..rileksla...
    n kalo dh ada komen pasal loghat salah tu...
    yg len xyahla komen bnda yg sama...
    penat baca komen bhs sabah salah..salah...salah...

     

  • At 10/9/09 1:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okay jew cter niey.......
    just ending ide cam cpt ngt next time wat klimaks sket....
    keep up good work...

     

  • At 12/9/09 12:34 PG, Anonymous dell said…

    idea 2 dh ada tp mcm kelam kabut sket..
    bhasa sabah 2 pun salah pggunaannya..
    mcm yg lain cakap td,wat research betul2 sblm guna bhasa negeri lain..
    cuba kalau bahasa negeri sndiri dsalah gunakan penggunaannya cmne??
    bkn nk mjatuhkan,skadar kritikan mbina..
    dun takes thing 4 granted k!!
    anyway, nice try..

     

  • At 15/9/09 4:05 PTG, Blogger ~nurie!~ said…

    banyaknya komen!
    walaupun tak pasti ckp sabah tp this ia a good try, tahniah anda berani mencuba.
    'ok bah kalau kau' ;)
    -Rim

     

  • At 16/9/09 9:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes ceter ni..gd job..tp endng ye kne wat ag..nice writng

     

  • At 16/9/09 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni cepat sgt larhh...
    citer ni tergntung pun ade... sorry

     

  • At 23/9/09 1:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahai kwn2 ku yg suke bca cerpen ker novel ker kt blok ni.........komen lar untuk membantu...bukan mengkritik saja...kecian si penulis 2 bah.....mesti tension....kepada penulis,,,,teruskan usaha anda....ok....cte da bagus.....t blaja sket g bahasa sabah k.....peace....jgn cdeh2.....

     

  • At 24/9/09 9:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oke jer bace ak bukan paham sgt bhse sabah ni
    ahahahaha so aku rasa biase jek
    teruskan usaha anda penulis chayok2 :)

     

  • At 24/9/09 11:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte dy best...
    aQ x fhm ape i2 bah...
    sbb aq bkn orang sabah...HeHeHe
    cerita yg menarik,
    tpi jln cerita yg cepat...
    seronok gle...
    teruskan usaha anda...
    usaha tangga kejayaan...

     

  • At 25/9/09 2:54 PTG, Anonymous Mira said…

    okey lahh...
    keep it up..
    nice work..

     

  • At 27/9/09 1:42 PG, Blogger ahmad said…

    tahniah bah...hehehehe,.

     

  • At 28/9/09 3:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah bah...
    hahahahaha,,,,
    orang sabah jangan la marah bah...
    buat si penulis bah...
    relax2 terima komen bah,,,
    hehehe bah....
    bah3,,,,
    teruskan usaha anda bah..
    sarawak pon guna word 'bah'...
    so,, sarawakian rasa penggunaan 'bah' itu okay saja...
    boleh saja bah... haha,,,,
    BUAT ORANG SABAH BAH>>>>>>>>>>> JANGAN MARAH BAH....
    biasalah,, manusia itu punya kekurangan bah....

     

  • At 29/9/09 11:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lain kali taip lah dulu kat microsof word. pstu bila dah siap brulah copy n paste... kalau pening pun still ley paste kan?? so, lain kali wat la cam tu k... citer nie best tapi bila part yg last tu saye cam kena shot lah... cepat sgt habis...

    -nadianathasha-

     

  • At 1/10/09 3:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ADOI....
    APER NI??
    CTER LAJU,.
    LOGHAT SABAH PON LNSUNG X BTL..
    KLU XTAU JGN GUNER...
    NTAH APE2 NTAH...
    MARAH RUMATE SAYER(DIE ORG SABAH)

     

  • At 1/10/09 5:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    napa ringkas sggt nie

     

  • At 3/10/09 4:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer best coz sy alaminya..
    hehe..
    tp,yg kureng bestnyer sbb citer ringkas..
    klau wt btol2 n lbh teliti,kompem
    citer ni blh jd peberet..
    papepun,tahniah coz idea citer ni..

    -Dzilda-

     

  • At 3/10/09 6:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    loghat sabah tu tak betul!!!
    org sabah mana ada ckp mcm tu

     

  • At 4/10/09 9:49 PG, Anonymous ieza_87 said…

    ehe ok je cte die tpi pndk skt.. em btl ke stdnt ukm ?? same lar kte...

     

  • At 4/10/09 11:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    perh.. best giler cite ni.. pengalaman sendiri ke hihi...
    mmg best ar salah no pn leh jdk smpi cam2 skali.. pe2 pn truskn usaha...

     

  • At 9/10/09 3:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet...
    dgn hnye trsilp cALL trus jtuh cinta....
    sweet...^_^

     

  • At 11/10/09 12:04 PG, Anonymous aena kadir said…

    hahhaha.. em like other bahasa sabah mang tak btl lgsung..heheheh.. byk gak owg sabah peminat cerpen komen ek..heheheh.. hye konco2 sabah..heheheh..btw nice job.. tp mcm len ckp gak jan tergesa2 dalam hasilkan karya n wat research kalo nak g msuk loghat2.. kalo tak btul bnda tu jadi wt tak menarik n dapat kritikan je slalu..heheheh..
    btw gud luck 4 da writter..hehehee...

     

  • At 11/10/09 6:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dh xtaw nak komen ape..
    smue dh ckp,xnak r ulang,
    cume nk ckp yg cerpen ni best,idea writer yg menarik...
    keep it up...

     

  • At 6/12/09 1:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    keren.... bgt critanya

     

  • At 18/2/10 10:10 PTG, Anonymous arasy said…

    zman skrg cite ni slalu tjd....tp,stiap ptemuan de hikmah..kadg2,best jgk knl dgn org yg x nmpk rupa ni.mcm pasgan tggu anak yg bakal lahir..,x tau laki tau ppuan.erm...plis make it more feeling inside.. syg perlukan ms.bkn rushing sgt.idea dah ade...cuma,make it more realistik n berlebih-lebihan. mksudnya tnpa laki tu,mgkin p tu ilg semngat nk bja. atau, de bnda yg rs kurg bila laki tu mhilang...CINTA dulu,baru wujudnya rindu.pape pon,nice...
    mampu bkarya wpon pening n msh mmpu bfkr dgn cpt.tahniah..

     

  • At 19/4/10 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer best walau ringkas ,teruskan menulis ...ader idea yg boleh pergi jauh...

     

  • At 7/6/10 3:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so far cerita ni best...
    tapi loghat sabah tu tak btl la...ehehhe
    cm kelaka ja bc loghat sabah tu..btw keep up a good work!!

     

  • At 8/8/10 11:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best tp mcm klm kabut ckit utk smpai ending..
    len kali tulis elok2 ye..k gud luck..

     

  • At 7/9/10 5:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    slang sabah awak nie salah..
    me as a sabahan nak tegur sket..
    penggunaan perkataan 'bah' 2 salah..
    bah 2 maksudnya ok, baiklah...

     

  • At 17/9/10 11:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln citer dah best..tp kalu bleh tambah lah lg corak citer waktu si ali ni jumpe syakira..

     

  • At 28/11/10 8:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x cdap laa nme hero die .. tp , bgos krane mncube ..

     

  • At 30/1/11 1:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pnya la bidak dia pnya loghat sabah..kin malu sakkk

     

  • At 27/2/11 8:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ha? wat the heck? aduhh. laju gile kau bwt cite. aiseyy. x best aa doh >.>

     

  • At 5/3/11 2:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bolh laa nk kta best...p...
    Asl lju sgt???simple vs best!!!
    trskn wat cerpen laen...

     

  • At 17/3/11 7:26 PTG, Blogger Ummu Mursyidatul Sofwah said…

    Kongrats ! best lahh . haha rase kelakar pon ade. hee ;)

     

  • At 20/6/11 5:03 PTG, Blogger vivian said…

    Wow... bnyk yang komen tentang bahasa sabahan jer nie... hahahahahahaha.. papun, keep the good work... n klu nak guna mna2 language wat ulang kaji dlu... nda best bah 2 gurlz sabaha punya cakap... hehehehe

     

  • At 1/10/11 10:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    duh ap punye citer ni,,,??? sorry r xpham giler..cternye terlalu ringkas giler!! tapi ok lah dari x ad,.. kalo dah tau pening xpayah wat lah!! tggu kpale dah sihat...

     

  • At 27/12/11 8:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh lah...
    tpi loghat sabah tu nda sesuai langsung,
    nda kena pada ayat yg moe d smpaikan...
    papa pun keep it up sah lah... :)

     

  • At 16/4/12 12:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ehehe.. bnyk tul sabahan pe0ple k0men..
    lek bha kamu genk...
    but... cite dia 0ke la... n0t bad..
    ndak la jua bidak mana..
    cuma tuh la pndek jak..
    btw... t0 the writter.. truskn usaha...!

     

  • At 19/7/12 11:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh la...

     

  • At 20/7/12 11:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok lh crta nie...xtrok sngt,wlaupn crta nie pndek...
    keep it up writer..

     

  • At 24/7/12 6:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sngt2...tp nape pndek sngt...??

     

  • At 6/10/12 12:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oklah~

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group