BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Ogos 09, 2009
Cerpen : Sahabat Jadi Cinta
Nama Pena : nawty lulu

Faszlyn berkenalan dengan Adam Mikhail sewaktu dia mula-mula menjalani latihan industri di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Bermula dari perkenalan itu dia dan Adam menjadi semakin rapat. Sering berbalas sms dan panggilan telifon. Ditambah pula bekerja pada shift yang sama, membuatkan mereka semakin dekat. Mungkin sikap Faszlyn yang sedikit keras dan kasar, tidak seperti gadis lain yang sentiasa menjaga penampilan dan kecantikkan membuatkan Adam senang berkawan dengannya. Dan disebabkan itu juga perasaan sayang mula bercambah dalam hatinya untuk Adam, namun biarlah itu semua menjadi rahsia hatinya. Dia tidak mahu persahabatan mereka terputus hanya kerana dia di reject oleh Adam nanti.
"Wei Fasz, yang kau mengelamun apa ni? Ingat boyfriend ke apa?"
"Ish kau ni statement biar la elok sikit. Mana datangnya boyfriend aku ni? Kau macam tak tau pulak, aku mana ada boyfriend."
Itulah perangai mereka sering mengenakan satu sama lain. Kadangkala perlakuan nakal mereka menimbulkan cemburu dihati orang lain. Termasuklah Melisa, sahabat Faszlyn yang sama-sama menjalani latihan praktikal di hotel itu. Dalam diam dia meminati Adam Mikhail namun tidak berani bersuara. Dia tahu, dia harus mengorak langkah mendekati lelaki yang diminatinya itu. Dan cara terbaik yang difikirkan adalah dengan memberitahu Fazlyn.
"Fasz, kau kan kawan baik aku. Kau tolonglah aku. Lagipun kau rapat dengan Adam tu. Aku nak cakap kat dia malu. Please Fasz. Aku memang minat gila kat dia. At least aku dapat keluar dengan dia pun cukup dah."
Faszlyn terkejut dengan permintaan Melisa. Rasanya agak tak munasabah dia merapatkan hubungan Melisa dengan insan yang disayanginya. Tapi desakan Melisa amat membebankannya.
"Adam, ade orang minat kat kau tau."
"Apebende kau merepek ni Fasz?"
"Weh aku cakap betul lah. Mane pulak merepek? Merepek makan kerepek lah. Kau tak nak tanya ke siapa?"
"Ah malas aku nak layan kau. Kau tu bukan betul sangat kekadang datang kau punya sewel, asyik dok kenakan orang."
"Kurang asam jawa punya budak, kau kata aku sewel? Ini boleh mendatangkan marah."
"Kau nak marah aku ke Fasz? Ala kau simpan jela marah kau tu. Lain kali je kau marah ye. Sekarang kau kena tolong aku, kau hantar semua makanan ni kat buffet line coffee house. Chef dah bising minta tadi."
Cubaan pertama Faszlyn merapatkan Melisa dan Adam tidak berjaya. Adam menganggap semua kata-katanya hanya mainan. Walaupun hatinya sedikit terguris kerana perasaan sendiri mesti di korbankan, dia tetap membantu sahabatnya itu. Apabila mereka berembung dia sering memainkan peranan untuk merapatkan Melisa dan Adam. Walaupun Melisa biasanya akan membuat riak malu-malu kucing, namun masih tiada respon dari Adam.
"Adam, ada orang kirim salam ni."
Spontan kata-kata itu keluar dari mulut Faszlyn. Melisa disebelahnya hanya tersenyum malu.
"Erm.. Waalaikumsalam."
Tanpa bertanya siapa gerangan yang berkirim salam Adam berlalu pergi. Melisa hanya memandang Faszlyn sayu.
"Fasz, dia tak tanya pun siapa yang kirim salam."
"Dah dia tak nak tanya, aku nak buat macam mana? Takkan kau nak aku cakap, wei tanyalah siapa yang kirim salam kat kau. Kau nak aku tanya macam tu? Kalau ya pun sabarlah sikit."
Dalam hatinya Faszlyn tersenyum gembira kerana Adam seolah-olah tidak melayani perkara tersebut. Mungkinkah dia sudah tahu, tetapi tidak mahu mengambil pusing ataupun dia sememangnya tidak tahu dan tak mahu mengambil tahu perkara tersebut. Pada sebelah malamnya mereka berbalas sms. Oleh kerana kedua-duanya agak sibuk pada hari itu, mereka langsung tidak sempat bersua muka setelah kejadian berkirim salam pagi itu.
"Fasz, bz ke?"
"X, nape?"
"Takde aku juz nk tnye pehal ngan dak Melisa tu td?"
"Nape ngan die?"
"Ntah. Aku tgk tgedik2 semacam je pndg aku."
"Weh ko ni perasan giler. Yeke die pndg ko?"
"Eh aku taulah org pndg aku or x. Aku x rabun lg k."
"Mmg btl pn. Budk tu minat kt kaulah. Takkan i2 pn x phm lg."
"La yeke? Pehal die minat kt aku lak?"
"Ntah. Mane aku tau. Da die ckp kt aku, die minat kau."
"Ah merepeklah. Ingat aku xde keje lain ke selain ngorat student?"
"Manelah aku tau. Kau setel la sndri dgn die. Aku da jlnkan kerja aku. Skrg ko trime or x i2 ursan ko k. Da la aku nk tido ni. Gud nite."
"Ceh ko da kenekn aku dgn die, sng2 ko nk lri ye. Xpe2 esk ciap ko."
Faszlyn hanya tersenyum membaca sms itu tanpa membalas. Esoknya di hotel dia seperti biasa menjalankan tugasnya. Sebagai pelatih praktikal mereka selalunya diarahkan untuk menjaga buffet di coffee house pada waktu pagi. Jadi pagi itu dia telah selamat kerana takkan bertembung dengan Adam untuk beberapa jam. Setelah menyalin pakaian, dia pergi ke coffee house sambil menyanyi riang. Sebaik sampai disitu, dia menjadi kaget. Sangkaanya meleset. Dilihatnya Adam berdiri tegak didepan open kitchen. Dia segera berpusing ingin melarikan diri dari Adam, namun sia-sia belaka kerana tangan Adam telah pun memaut bahunya.
"Hehehe. Adam, kenapa kau jaga breakfast hari ni?"
"Kau tak payah banyak tanya Fasz. Mana minah gedik tu?"
"Oh kau tunggu dialah ni? Sekejap lagi dia sampai. Biasalah make up je dah ambil setengah jam. Sabarlah sikit Adam."
"Aku tanya je. Bukan aku tunggu dia. Aku tengah tunggu kau ni. Apa sebenarnya yang dia nak kat aku?"
"Ish kau ni macam tak tau. Kau kan lelaki idamam Malaya, hensem, berbudi pekerti, gentleman, kacak lagi bergaya dan macam-macam lagilah. Tu pasal dia nak kat kau. Tak faham?"
"Ah kau jangan nak bodek-bodek aku lak. Aku takde masa nak bercinta-cintun sekarang ni. Dah lah aku nak balik kitchen. Nak tambah apa-apa datang ambil sendiri aku malas nak hantar."
"Weh sampai macam tu sekali kau protes? Wei penat lah aku nak kene turun naik."
Adam berlau tanpa mempedulikan rungutan Faszlyn.
"Adam. Adam. Wei janganlah buat macam ni."
Faszlyn hanya mampu memandang. Dalam hatinya menyumpah bengang. Kerana dialah bakal menjadi runner untuk mengambil semua makanan yang perlu ditambah nanti.
"Fasz, aku nampak Adam tadi. Tapi kenapa aku senyum, dia masam ye? Dia dari sini ke tadi?"
"Dah kau tak payah banyak tanya. Kalau kau nak sangat bertenet dengan Adam, kau jadilah runner. Hari ni dia tak nak hantar makanan kat atas ni. Dia suruh turun sendiri ambil."
Faszlyn berlalu bengang. Memang betul seperti yang dikatakan Adam. Melisa memang agak gedik dimatanya. Ntah apa yang digilakannya pada Adam, Faszlyn sendiri tak tahu.
Setelah selesai buffet breakfast pada pagi itu semua pelatih diarahkan untuk masuk semula ke department kitchen yang telah ditetapkan. Fasz masuk ke western kitchen dengan muka yang bengang. Dia masih marah dengan perbuatan Adam pagi tadi. Kerana protes yang Adam lakukan, dia terpaksa berulang-alik untuk mengambil makanan tambahan.
"Fasz, kau marah?"
Teguran Adam langsung tidak diendahkan. Dia ingin Adam tahu dia juga boleh memprotes. Dia terus membuat persediaan untuk breakfast item pagi esok pula. Dia langsung tidak mahu memandang atau bercakap dengan Adam. Tiba-tiba Melisa datang menegur.
"Hai Fasz, hai Adam."
Faszlyn hanya diam. Dia tahu tujuan Melisa datang ke situ. Semata-mata untuk bertemu Adam. Adam juga diam. Dia tidak tahu mengapa dia langsung tak boleh menerima Melisa yang ingin berkawan dengannya. Mungkin disebabkan Melisa yang terlalu mendesak membuat dia merasa rimas.
"Wei Fasz, kenapa dia tu? Dari pagi tadi tak senyum. Fasz, kau ni kenapa pulak?"
"Hei kau boleh tolong tak? Pergi balik kitchen kau, buat kerja kau. Aku malaslah nak layan kerenah kau ni. Kalau kau nak sangat kat Adam tu, kau pergilah cakap sendiri. Jangan bebankan kepala otak aku ok."
Sedikit tinggi suaranya memarahi Melisa. Bukan niat dihati untuk memarahi temannya itu. Namun tekanan dan desakkan yang diterima membuat dia bersuara. Melisa berlalu dengan wajah masam mencuka. Biarlah, satu atau dua hari lagi oklah dia. Nasib baik juga sewaktu dia meninggikan suara tadi, tiada siapa dikawasan itu. Jika tidak sudah pasti malu sahabatnya itu.
"Fasz, janganlah marah kat aku. Aku tau aku salah pagi tadi. Tapi Melisa tu buat aku rimaslah."
"Habis kau rimas dekat dia, balas dendam kat akulah ye?"
"Sori, Ok. Aku tak niat pun. Aku minta maaf banyak-banyak."
"Erm dahlah. Aku tak kuasa nak marah-marah ni. Lupakan ajelah. Tapi lain kali kalau kau buat lagi, jangan harap aku nak maafkan kau. Sakit tau kaki aku ni. Asyik naik turun ambil barang."
"Ala ciannya kau. Meh aku tengok mane yang sakit."
Adam membuat suara manja memujuk gadis Faszlyn. Dia tahu Faszlyn kalau marah takkan lama. Walaupun persahabatan mereka baru mencecah tiga bulan dia dah faham dengan perangai Faszlyn.
Hari demi hari berlalu Melisa merasakan Adam seperti mengelakkan diri darinya. Dia tidak boleh mendiamkan diri. Sahabatnya yang diharapkan membantu langsung tidak membantu. Dia harus bersemuka sendiri dengan Adam. Dia ingin tahu mengapa lelaki itu tiba-tiba sahaja mengelak darinya.
"Adam, kenapa sejak kebelakangan ni Adam jauhkan diri dari Mel? Apa salah Mel Adam?"
"Eh salah apa pulak? Awak tak ada salah apa-apa pada saya."
"Habis kenapa Adam macam mengelak bila jumpa Mel? Bila Mel senyum Adam buat tak tahu. Bila Mel tegur Adam buat tak dengar. Kenapa Adam? Apa salah Mel pada Adam?"
"Awak tak salah pun. Mungkin Adam tak perasan kot."
"Takkan depan mata pun tak perasan?"
"Maaf la kalau Adam tak tegur. Tapi mungkin Adam busy masa tu."
"Busy atau Adam takut Fasz marah Adam berkawan dengan Mel. Maklumlah Adam dengan dia kan macam belangkas. Ntah-ntah Fasz takut Adam jatuh hati pada Mel."
"Awak jangan nak libatkan Fasz dalam hal ni ye. Dia langsung tak ada kena mengena."
Adam menjawab dengan suara yang sedikit tinggi. Dia memang tidak suka untuk melayan Melisa. Tambahan pula setelah mendengar Melisa cuba melibatkan Faszlyn dalam hal mereka.. Sejak dari peristiwa itu Adam terpaksa memberi senyuman apabila Melisa menegurnya.
Masa berlalu terlalu pantas. Enam bulan yang perlu dijalani oleh Faszlyn di hotel itu sudah sampai ke penghujungnya Dia akan menyambung semula pengajian untuk mendapatkan diplomanya. Sebelum berpisah, Adam berjanji akan selalu berhubung dengan Faszlyn. Dia berharap walaupun mereka berjauhan, hubungan persahabatan mereka akan kekal terjalin.
"Aku janji pada kau Fasz aku takkan tukar no telifon aku. Supaya kau senang sms or call aku nanti."
"Eh aku je ke kena sms and call kau? Habis kau tak payah sms and call aku?"
"Ala kau ni, sama-samalah maksudnya."
"Ok. Janji tau."
"Janji."
Namun apa yang diharapkan tidak menjadi kenyataan. Mereka hanya dapat berhubung beberapa kali sahaja. Lama kelamaan hubungan mereka semakin renggang. Dalam tempoh tiga tahun menjalin persahabatan hanya beberapa kali mereka berhubung. Faszlyn dengan kesibukkan kuliahnya Adam dengan kesibukkan pekerjaannya. Mereka menjadi semakin jauh.
Sehinggalah tahun keempat persahabatan mereka, Faszlyn sudah menamatkan pengajiannya. Dia cuba berhubungan semula dengan Adam. Mungkin memang ditakdirkan mereka tetap bersahabat, mereka menjadi rapat semula seperti dulu. Hari-hari yang dilalui semakin merapatkan mereka. Tanpa disedari perasaan dulu yang cuba disembunyikan oleh Faszlyn kembali bercambah dihatinya. Namun kali ini perasaan ini bukan hanya dirasai oleh Faszlyn. Malah Adam juga mula menyedari perasaannya terhadap Faszlyn.
"Fasz aku nak cakap something kat kau. Aku hope kau tak marah dengan apa yang aku nak cakap ni. And aku tak nak persahabatan kita putus sebab perkara ni. Kalau boleh aku nak kau jujur dengan jawapan kau untuk soalan aku ni."
"Kau nak cakap apa sebenarnya ni Adam. Tak pernah serius sangat macam ni. Tiba-tiba je hari ni serius."
Adam menjadi gugup. Dia tidak pasti adakah dia harus meluahkan perasaannya pada Faszlyn atau hanya memendam rasa. Bila difikirkan semula, semakin dipendam semakin parah hatinya ini. Biarlah Faszlyn tahu perasaannya. Dia tidak sanggup Faszlyn jatuh ke tangan lelaki lain.
"Fasz, sebenarnya aku dah jatuh cinta kat kau. Tapi aku tak tau nak cakap macam mana. Aku takut kau reject aku then kita dah tak jadi kawan lagi lepas aku cakap benda ni. Aku jujur sayangkan kau Fasz. Kalau kau tak suka aku sekalipun, kau cakap terus terang dengan aku Fasz. Aku tak nak kita putus kawan sebab perasaan aku ni. Tapi aku tak boleh selamanya pendam perasaan aku."
Faszlyn terdiam. Dia tidak menyangka perasaannya pada Adam selama ini akhirnya berbalas. Dia hanya tersenyum malu. Tidak dapat berkata-kata. Menyedari Faszlyn yang hanya tersenyum malu, Adam tahu cintanya berbalas.
"Faszlyn Binti Mohd Fadzil, sudikah dikau menjadi suri dalam hati Adam Mikhail Bin Adam Azrin? Buat peneman diwaktu susah dan senang? Menjalani kehidupan bersama selamanya?"
"Fasz sudi Adam."
Hanya itu yang mampu diucapakan dalam senyum yang amat bahagia. Mereka akhirnya merancang untuk membina mahligai perkahwinan yang telah lama diharapakan oleh keduanya.
Melisa? Melisa tidak lagi berhubungan dengan Faszlyn setelah dia menarik diri dari pengajiannya lebih awal kerana diarahkan berkahwin dengan lelaki pilihan ibu bapanya.


p/s sowi klo citenye x besh.. hope leh bg komen so next time leh improve karya sy.. klo ade cdngan pown besh gax..tq
posted by Penulisan2u @ 7:47 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
20 Comments:
  • At 9/8/09 8:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie best..good job nawty lulu..
    tapi kalo pnjgkn lgy cite nie lgy best..

     

  • At 9/8/09 10:09 PG, Blogger nadiah_abdllah said…

    try buat paragraph, senang sikit nak baca.
    good luck!
    =)

     

  • At 9/8/09 10:39 PG, Anonymous qyqa COMEL GILER said…

    salam...
    terbantut la nak baca..
    buat la perenggan n selang taw...
    he3...jgn marah

     

  • At 9/8/09 2:15 PTG, Blogger Suhaidah Tan said…

    btul buat perengan bnyak skit.....

    tpi cite bez suka2

     

  • At 9/8/09 5:46 PTG, Blogger suara sizuka said…

    tengok penuh2 tulisan,nak baca pun cam malas... xpe...belajar dari kesilapan...

     

  • At 10/8/09 12:09 PG, Blogger syasya said…

    best gak citer ni...tapi bnyk short form n x de perenggan..selang pun x de...uish susah gak nak bace..sakit la jgk mata ni ha...

    tapi all the best to writer..masih boleh diperbaiki lagi sbnarnye...ok...good luck to you..

     

  • At 10/8/09 6:03 PTG, Anonymous MiSz_LoBeR said…

    hehehehe...
    aslmkm...
    ok jgk larh...
    saya x perasan yang citer nie xda perenggan plak..
    hahahha... baca komen org2,bru saya perasan

     

  • At 11/8/09 11:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerite ni mmg best sgt ade kena cam sy sbji.. last2 sy kwen dgn shbt sdri... ape pun teruskan .. perengan jgn lpe tau sng nak di bace .. hehe ..kerja bagus..

     

  • At 11/8/09 12:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita best.Klu ikut perenggan lagi best.

     

  • At 12/8/09 2:04 PTG, Anonymous syuha_syud said…

    slm.. erk..citer ni kira bestla jg.. tp sy x caya lah. kat dunia betul, ade ke camni??? hohoho.. maybe sbb sy ni x ramy m3mbe laki yang rapat kot. membe biase2 je.. pe2 pun, cite awk ni mcm leh jd real. :)

     

  • At 14/8/09 11:05 PG, Anonymous nawty lulu said…

    hehehe.....
    sbenanye sy pown x prasan r xde prenggan..
    sowi r 2 sape yg da bce coz agk kepeningan....
    anyway thanx 2 all comments...
    sy akn improve lg..

     

  • At 14/8/09 10:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hurm...
    citer aq 2 bln lpas...
    tp bezanya lelaki yg aq cinta tuh bdk prktkl gak...
    hope fully ending citer aq sma dgn citer neh..
    huhuhuh....
    doa2kn lah yek...

     

  • At 16/8/09 12:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni ok....tp konfliknye kuranglh.cam mudah sgt.

     

  • At 16/8/09 10:52 PTG, Anonymous anis said…

    kurang best rrr...mcm terlalu laju..
    hope dpt perbaiki...

     

  • At 26/8/09 1:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita best...tp susah mau baca...
    buat la peranggan

     

  • At 2/9/09 2:27 PG, Anonymous ju_are said…

    ok je,,cuma mcm y lain..perenggan

     

  • At 5/9/09 1:55 PTG, Anonymous mai said…

    hmm..

    well down..

    lain skit drpd yg len..

    tp kalo watak melisa tu kembangkan skit mesti lg mantap..

    hehe..

     

  • At 2/11/09 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez st0ry...
    sweet l0ve..
    sbuah prshbtn yg akhrnya nye ke jnjang plamin....

     

  • At 21/3/12 8:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bos gk bisa di kopy ne ceritanya....

     

  • At 31/7/12 1:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group