BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Ogos 29, 2009
Cerpen : Roommate yang romantik
Nama Pena : LC

Aku memang tak puas hati dengan mak dan ayah yang paksa aku terima room mate aku sekarang ni. Sudah la pembersih, ambil berat kat aku dan selalu tegur aku kalau aku tak kerjakan tuntutan agama. Baik tu memang baik. Kalau orang lain, mesti suka dapat room mate baik macam tu. Tapi tak aku.
Kerana dia sangat baiklah aku rasa tak leh share bilik je dengan dia. Tak sesuai dengan jiwa aku. Alasan yang aku bagi kat mak dan ayah. Tapi mak dan ayah langsung tak terima. Aku dan dia berbeza. Berbeza sangat. Dia sangat rajin. Aku pulak agak pemalas orangnya. Mak cakap….masa kecil dia terlebih bagi vitamin M kat aku. Vitamin Malas.
Aku suka melihat bilik aku yang agak berselerak. Aku juga suka melengahkan waktu solat. Yelah…kumpul solat. Kalau dulu…aku selalu kumpul solat zohor dan asar, kemudian maghrib dan isyak. Yelah…lambatkan solat zohor, dekat-dekat nak waktu asar baru aku solat zohor. Kadang-kadang sebaik je aku berdoa, waktu asar dah masuk. Kan jimat bil air, wuduk serentak. Ops! Jangan ikut perangai tak baik aku ni.
Tak sempurna solat kalau kita tak terus kerjakan sebaik dengar azan. Lambatkan solat ni sepatutnya untuk orang yang sakit atau untuk dalam keadaan tertentu. Itulah nasihat dari mulut room mate aku. Ya… aku mengaku memang nasihat itu memang betul.
Semenjak dapat room mate baru ni….aku selalu kena tegur. Nak tak nak… Aku sekarang jadi seorang yang menepati waktu solat. Dia akan tolak aku masuk bilik air bila dekat-dekat nak masuk waktu solat. Kalau room mate aku sebelum ni tau macam mana aku sekarang, mesti dia gelak tak ingat dunia. Dulu, ex-roommate aku ada jugak tegur. Tapi…aku wat don’t know je. Lama-lama ex-room mate aku dah tak larat nak tegur. Sekarang? Room mate aku sekarang tegas orangnya. Yelah….mak ayah aku cakap demi kebaikkan aku. Sebab tu mereka bagi room mate ni kat aku. Nak aje aku lari dari rumah ni, tapi nanti mak dengan ayah tak mengaku aku anak lagi. Mana ada orang lain yang sudi jadi mak ayah aku yang agak pemalas ni, selain mak ayah aku sekarang.
"You dah solat?"
Hah! kan aku dah cakap….memang tu soalan yang paling dia gemar. Baru balik kerja…dah tanya soalan tu. Cubalah cari soalan yang mencabar minda sikit. Berapa nilai isipadu dalam bilik ni ke… Berapa jauh jarak KL ke seremban ke…
"You dah solat ke? Kalau tak solat lagi…meh la kita berjemaah." Ajak suara itu lembut. Ada nada memujuk di situ. Aku sedikit sebanyak lembut jugaklah hati. Balik dari kerja tadi, aku tak sempat solat asar lagi. Yelah…nak sediakan makan malam untuk keluarga. Termasuk untuk room mate aku ni. Ha! Kalau pasal memasak memang room mate aku ni tak reti langsung. Inilah kelebihan yang aku dapat banggakan pada room mate aku. Tak la aku nampak buruk je di mata dia. Actually, aku bukan pemalas sangat. Tapi ‘agak’ pemalas.
"Hmm…you wuduklah dulu. Lepas siap you kejutkan I k. I nak lelap jab." Balasku sambil menutup mata. Kalau di ikutkan hati, memang aku diam je. Tapi kesihan pulak dia cakap sorang. Apa yang paling aku suka tentang room mate aku ni…dia tak pernah tinggikan suara dia kat aku atau keluarga aku. Mungkin dia sedar diri kot. Dia menumpang di rumah mak ayah aku. Dulu dia ada ajak aku pindah, tapi aku yang tak nak. Aku tak nak jauh dari keluarga.
"Kenapa ni? Tak sihat ke?" Suara itu betul-betul di hadapanku. Bernada romantic pulak tu. Aku kaku bila terasa kedua belah bahuku di picit lembut. Aku rasa seram semacam je. Perlahan aku buka mata. Wajah room mate aku betul-betul di hadapan mata. Wajahku terasa panas.
"Eh! You buat apa ni? I okey jelah…you masuklah bilik air dulu." Aku meleraikan tangannya di bahuku. Room mateku tersenyum lantas masuk ke bilik air. Baru tadi puji, dah buat perangai. Aku tarik balik la pujian tadi.
Hisy…seram aku dibuatnya. Ada ke dia buat aku macam tu. Sebelum ni tak selalu dia nak mengada-ngada macam tu. Tapi…sesekali tu adalah jugak angin mengada-ngadanya itu. Itulah…kadang-kadang rimas jugak aku. Kenapalah aku dapat room mate yang romantic macam tu? Romantik tak bertempat. Entah apa yang room mate aku ni fikir agaknya. Kadang-kadang dia bagi aku bunga. Dan bila tidur pulak…peluk aku lah…aku tepis kuat-kuat. Makin kuat pulak dia peluk. Tak tau la apa motif dia peluk aku. Mustahil dia takut kot. Aku apa lagi, tak bagi peluang langsung, terus buka silat yang arwah tok wan ajar. Haha…berdetup dia jatuh ke bawah. Aku gelak menang. Dia pulak mengaduh sakit di lantai. Kalau dah macam tu….dia lah yang beralah tidur kat lantai. Aku pulak…mestilah wat katil tu macam hak milik aku sorang. Siap aku melintang lagi tak bagi room mate aku tidur sekali. Siapa suruh dia setuju jadi room mate aku.
"I dah wuduk ni…"
"Oh mak kau." Terlatah aku dibuatnya. Aku jeling geram pada room mate aku yang tergelak kecil melihat aku terkejut. Hisy…tu la lagi satu perangai tak eloknya room mate aku ni. Suka main sergah je. Nasib baik aku terlatah yang sopan-sopan. Kalau yang terkeluar dari mulut aku yang comel ni benda yang merapu macam mana? Aku bergegas ke bilik air bila room mate aku menghamparkan sejadah.


Bengang giler aku dengan room mate aku. Rasa nak di ‘smack down’ je dia ni. Biar patah-patah tulang belakang dia. Sapa benarkan dia tidur sekatil dengan aku? Siap buat aku macam bantal peluk dia pulak tu. Wacha….nah sebijik. Room mate aku menyeringai kesakitan bila perutnya aku tumbuk. Terima kasih tok Wan kerana sempat ajar cucu mu ini bersilat. Aksi ganas ini sudah beberapa kali berulang. Ingin di ingatkan, jangan tiru aksi ni di rumah. Room mate aku ni pun satu hal, entah berapa kali dah kena penumbuk, tapi dia memang tak serik. Punyalah luas karpet kat bawah tu…nak jugak dia tidur kat sebelah aku. Mak ayah pun satu hal, kenape la…diaorang tak beli sebuah lagi katil untuk room mate aku ni. Dah la aku seram semacam je dengan perangai dia ni…. Mintak di jauhkan dari perkara tut tut…. Setakat ni aku masih selamat.
"You ni ganas la…" Dalam menyerengai kesakitan, dia sempat berkata. Nasib dia la dapat room mate macam aku.
"Sapa suruh you buat perangai pelik ni. Geli I tau. Dulu pun I ada room mate jugak, tak pernah dia buat I macam ni." Balasku sambil mencebik. Room mateku tergelak.
"Badan I sakit la tidur kat bawah. Lagipun…bukan I buat benda yang salah pun tidur atas katil. Tak berdosa pun…" Aku rasa hendak bagi lagi sebijik dua penumbuk kat perut room mate aku ni. Biar dia tidur kat hospital. Kat hospital banyak katil.
"Berdosa tu tak… tapi kalau you nak tidur atas katil boleh je…" Balasku sambil tersenyum sinis.
"Eh! Boleh ke?" Wajah room mateku berseri.
"Lepas I patahkan kaki you tu. Bolehla you tidur atas katil hospital." Nah! Kena kau. Hehe…aku gelak di dalam hati. Room mate aku tidak menampakkan kemarahan. Malah boleh pulak dia ketawa. Aku wat lawak ke? Aku rasa tak.
"Okey…. Apa-apa pun… you tetap kalah." Room mate aku sengih nakal dan meluru ke dalam bilik air. Oh! Tidak….. memang ^&^^* betul la room mate aku tu… Aku nak guna bilik air dulu. Hari ni aku ada appointment penting dengan client la… aku tak solat lagi ni…
Macam mana ni? Nak guna bilik air mak ayah…mesti mereka pun tengah guna sekarang. Bilik air acu? Jangan harap…acu pun mesti dok melalak dalam bilik air sekarang. Ha! Bilik air kat bilik tamu. Aku bersemangat memulakan langkah… ops…. Bilik air tu rosak. Seminggu dah. Aku kembali menghempas badan ke katil. Aku jeling kat pintu bilik air, tempat room mate aku bertapa sekarang ni. Hiys….bencinya aku kat room mate aku….


Hah…. Bencinya aku kat room mate aku… Aku rasa nak menjerit kat seluruh dunia je. Sengaja cari pasal dengan aku. Ha! Ada cara nak lepas marah ni.
Buss..buss…rasakan penumbuk aku ni. Haha… buss…. Sebijik lagi. Sedikit lega hati aku, bila aku tumbuk bantal sebagai ganti muka room mate aku. Kalau aku belasah orangnya…entah-entah aku pulak yang kalah. Yela….badan aku kecil je dari dia. Selama ni aku tumbuk dia, nasib baik dia tak balas. Takut jugak. Tapi….mustahil la dia nak tumbuk aku balik. Dia harus sedar diri. Dia menumpang je kat rumah orang tua aku.
Wacha…tak puas menumbuk. Aku tendang pulak bantal. Aku membayangkan perut room mate aku yang aku tendang. Room mate yang menyusahkan. Sengaja buat aku malu. Aku pun tak tau angin apa yang merasuk room mate aku. Tetiba je nak manja. Yang paling tak tahan tengok sengihan nakal acu.
"Tolong potong kuku I." Aku terkejut bila room mate aku hulur tangan dan pemotong kuku. Mak ayah buat tak tau. Acu pulak…dah senyum-senyum.
"Potong la sendiri." Aku dengan beraninya menjawab. Aku tau…room mate aku sengaja mengambil kesempatan di depan mak ayah.
"Nur…kenapa cakap macam tu…tak baik…potong je la…" Teguran Mak buat aku kecut. Walaupun aku anak yang agak pemalas, tapi aku tetap anak yang mendengar kata. Aku paling takut kemungkaran orang tua.
"Tolong ye…" Bisik room mate aku dekat di telinga. Aku memang dah bengang giler. Acu yang senyum memerli rasa hendak aku baling dengan pemotong kuku. Biar padan muka jahat tu.
"Mintak la tolong acu tu…" Balasku jugak berbisik. Room mate aku tertawa.
"Susah sangat ke nak tolong potong kuku tu Nur? Perkara kecil macam tu pun Nur nak bagi alasan." Suara ayah dah keluar. Tak sangka pulak dia dengar apa yang aku cakap kat room mate aku. Aku cepat-cepat ambil pemotong kuku dari tangan room mate aku. Huhu….sedih bila ayah dah keluar suara yang suam-suam macam tu. Room mate aku senyum menang.
Buss…
"Ambik kau.." Bantal yang aku tendang sudah terpelanting kat depan pintu, betul-betul mengena kaki room mateku yang baru masuk. Room mate aku tersenyum sinis mengejek, menambah sakit hati aku.
"Kot ya pun marah kat I … jangan la jadikan bantal tu mangsa you…nanti terburai pulak." Suara yang tidak merdu itu makin menaikkan degree kemarahanku. Room mate aku mengutip bantal di kakinya dan di hulur pada aku. Aku menyambut tanpa mengucap terima kasih.
"You ni sengaja cari pasal. Sengaja buat mak ayah marah kat I." Aku menyandar pada kepala katil sambil merenung wajah room mate aku tajam.
"I tak bermaksud macam tu. I cuma teringin sangat nak you potongkan kuku I. Masa arwah ibu masih hidup, dia selalu tolong potong kuku I." Aku jadi kelu hendak membalas kata-kata itu. Bicara itu agak terkesan dalam hati aku. Aku tau…room mate aku dah tak ada sesapa lagi. Kesihan dia…
"Thanks…. Nur. Thanks… sebab tolong potong kuku I." Ucap room mate aku sambil merebahkan badan ke karpet. Mulut aku dah rasa terkunci. Hati aku makin di rundung kepiluan. Salah ke aku buat room mate aku macam ni? Aku ke yang bersalah?


Aku hairan lihat wajah room mate aku sebaik masuk ke bilik kami. Muram dan suram seperti suasana di luar. Aku tertunggu-tunggu jugak dia tanya soalan yang paling dia suka tanya. Tapi, dia diam je dan terus je masuk ke bilik air. Eh! Aku rasa semacam je. Hati ni rasa syahdu syahdan je… dia macam dah tak pedulikan aku je. Aneh jugak rasa bila dia tak bawakan sekuntum bunga mawar seperti selalu. Takkan habis bajet kot…dia kan loaded. Gaji dia pun boleh tahan. Entah-entah dia dah bosan jadi room mate aku. Aku tak senang duduk. Sebaik keluar dari bilik air dia terus menghamparkan sejadah dan solat.
Aku bengang. Dia tak ajak aku pun. Ah! Dia tak ajak suka hati dia. Aku pun boleh solat tanpa ajakan dia. Sebelum ni boleh je aku solat. Tanpa di suruh-suruh orang, walaupun agak lewat.
Sebaik aku habis berdoa, aku toleh ke belakang. Room mate aku dah tak ada di bilik. Selalunya ada je dia duduk di sofa sambil membaca. Aku terus ke dapur untuk menunaikan aktiviti harianku menghidang makanan yang sudah siap aku masak petang tadi. Room mate aku duduk di kerusi di sebelahku ketika kami sekeluarga mahu menjamah makanan. Wajahnya masih muram dan suram.
"Nak buat majlis tahlil malam ni ye?" Aku kerut dahi dengar soalan ayah pada room mate aku.
"Hmm…saya dah upah orang surau hujung sana buat makan-makan sekali. Tahun ni buat kat surau je ayah. Maghrib ni saya akan berjemaah sama kat surau sana." Balas room mate aku. Aku rasa aku di ketepikan je. Majlis tahlil apa? Sebelum ni…room mate aku selalu bercerita itu ini kat aku. Tapi… kenapa sekarang dia tak bagitau untuk siapa majlis tahlil tu? Ops….jab…jab… entah-entah majlis tahlil untuk keluarga room mate aku. Kisah hidup room mate aku agak tragis. Kesemua ahli keluarga room mate aku terkorban dalam kebakaran rumah mereka lima tahun yang lalu. Hanya room mate aku yang terselamat kerana dia masih di kampus masa itu. Aku jadi kesihan melihat room mate aku. Patutla dia menumpang kasih kat keluarga aku sekarang.
"I ikut." Terpacul ayat itu dari bibirku. Room mateku terhenti menyuap.
"Nur ikut." Ulangku. Room mate aku sedikit tersenyum dan mengangguk perlahan. Aku lega melihat sedikit senyumannya.


Sebaik saja balik dari surau aku cepat-cepat membersihkan diri. Badan rasa melekit je selepas membantu apa yang patut kat surau tadi. Sebaik aku keluar dari bilik air, room mate aku pula yang masuk. Wajahnya masih muram. Sepanjang majlis tahlil tadi, aku lihat wajahnya berduka. Aku semakin bersimpati.
Sebaik keluar dari bilik air, room mate aku termenung di tepi tingkap bilik kami. Dia merenung ke luar kepekatan malam. Aku rasa tidak wajar aku membiarkan room mate aku berduka macam itu. Aku sebagai room mate yang mithali harus memainkan peranan. Aku melangkah ke arahnya. Tangannya aku paut. Dia agak terkejut melihat kelakuanku. Sebelum ni…pantang aku nak pegang dia. Aku buat tak tau tengok muka dia macam tu.
"Jangan la sedih macam ni… you kena banyak bersabar. I tau… I bukan room mate yang baik. Tapi…I tak nak room mate I sedih macam ni. Nak kata I faham perasaan you…tak jugak kerana I sendiri tak pernah alami apa yang you alami. Memahami dan mengalami dua perkara yang berbeza. Tapi… I nak you tahu…you bukan keseorangan lagi sekarang ni. I ada, mak ayah dan acu pun ada." Cheh…macam tak caya je ayat itu keluar dari mulut aku. Nur Jiha bt Muhammad Fadzli ke yang cakap macam tu tadi? Hisy….memang la aku yang cakap. Aku sendiri pulak macam tak confident aku boleh cakap macam tu.
Tapi…tiba-tiba room mate aku peluk aku. Aku tergamam. Alamak! Terlebih sudah pulak dia. Aku dah nak angkat kaki nak hentak kaki dia. Tapi… tindakan aku kaku bila terasa ada air hangat di bahuku. Room mate aku menangis ke? Aku tergamam, tidak pernah aku melihat dia menangis sebelum ni. Room mate aku makin mengeratkan pelukannya. Aku biarkan saja biarpun rasa semacam je hati ni…ye…tak pernah aku alami…Ya ALLAH…aku berserah padamu….


"Kenapa semacam je ni Nur? Teringatkan room mate kau ke?" Aku rasa nak meluku je kepala ex-room mate aku ni. Aku lari ke rumah dia semata-mata nak lari dari room mate aku sekarang dan melupakan sedikit pasal dia. Tapi, ex-room mate aku ingatkan lagi aku pada room mate aku.
Aku jadi menyampah dengan room mate aku. Aku tak ada tempat mengadu dah sekarang. Mak ayah dan acu semua mesti backing room mate aku tu. Diaorang cakap room mate aku tu baik, bertanggung jawab, hormat orang tua… Tapi…kalau aku mengadu apa yang room mate aku buat semalam, tentu mereka akan gelakkan aku. Tak pun ayah akan mengamuk. Bukan mengamuk kat room mate aku. Tapi mengamuk kat aku. Aku benar-benar buntu sekarang ni.
Sebelum ni room mate aku sabar je dengan perangai aku. Kalau dia ajak berbual aku hanya jawab pendek je…tapi entah semalam kenapa room mate aku dah tak macam sebelum ni. Dia…dia…hisy…malas nak cakap. Wat malu je. Aku pun salah jugak…dah aku layan dia lebih-lebih semalam apa pasal? Sengaja cari masalah. Huhuhu…nak salahkan siapa perkara yang terjadi semalam? Macam mana aku nak berhadapan dengan dia selepas ni? Pagi tadi pun senyap-senyap aku menyelinap lari dari rumah. Aku sempat bawa sekali dua tiga helai pakaian. Cuti pun aku dah mohon. Aku peduli apa bos aku marah. Bos aku tu pun ayah aku jugak.
"Nur…kau ada masalah ke?" Suara Wan jadi kendur dari sebelum ni. Dia tahu Nur Jiha, ex-room matenya itu mesti ada masalah. Dia kenal sangat dengan tuan punya badan yang duduk termenung di katilnya itu. Sejak di universiti lagi mereka tinggal sebilik. Selepas habis belajar mereka bekerja di tempat berlainan. Tapi mereka masih berhubung dan sering menghabiskan masa bersama.
"Nur….janganlah macam ni…cakap rockers…tapi sekarang… sejak dapat room mate baru ni, macam dah jadi minah jiwang je…" Usik Wan sengaja menceriakan sahabat baiknya itu.
" Wan…aku tak tau nak cakap apa. Aku rimas dengan keadaan sekarang. Aku nak lari dari semua ni. Kenapalah mak ayah aku paksa aku terima room mate aku sekarang. Kau tak tau…aku kekok sangat bila dia ada dalam bilik aku tu. Dia tak macam kau…" Terkeluar juga suara Nur Jiha. Setitik dua air mata mengalir. Wan mengesat air mata ex-room matenya itu. Memang itu perkara yang dia selalu lakukan bila ex-room matenya itu menitiskan air mata.
"Memang lah tak sama…aku kawan kau. Dan dia kan…"
"Cukuplah Wan. Jangan sebut pasal dia lagi. Aku tak nak dengar apa-apa tentang dia. Tapi…please tumpangkan aku seminggu ni ye. Aku dah tak tau kat mana aku nak duduk. Aku tak nak duduk dengan room mate aku tu lagi. Aku tak bersedia nak berhadapan dengan dia." Wan hanya angguk. Cuma, dia risaukan keadaan sahabatnya itu. Nur Jiha tidak memberitahu masalah sebenar yang di alami. Dia nak bagi nasihat sepatah dua pun…tak berani. Takut mengeruhkan lagi keadaan yang sedia keruh.
"Hmm….kau tidurlah dulu k. Aku nak keluar sekejab." Wan minta diri. Nur Jiha pulak menitiskan air mata sambil memeluk bantal golek Wan. Kenapa dia berani buat aku macam tu? Kenapa? Kalau lepas ni jadi apa-apa macam mana? Aku tak bersedia…

"Dia ada kat rumah Wan? Dia okey tak?" Suara room mate Nur Jiha kedengaran lega. Tadi cemas aje suara itu menghubungi Wan bertanyakan Nur Jiha.
"Dia nampak sedih je. You berdua ada problem ke?" Tanya Wan. Bukan berniat nak jaga tepi kain orang. Tapi…dah Nur Jiha bawak diri sampai ke rumah dia, hati dia pulak yang tertanya-tanya.
"Hmm… susah nak cakap Wan. Semua ni salah I. I yang salah. Tapi… I dah mintak maaf kat dia. Pagi tadi tiba-tiba je dia hilangkan diri. Mak ayah sibuk tanya, I tak tau nak cakap apa. I cakap je dia keluar jumpa kawan. Dia macam mana sekarang? Okey tak?" Tanya room mate Nur Jiha lagi.
"Kalau you nak tengok dia…pergilah ke rumah I. I akan tinggalkan kunci kat bawah pasu bunga. Elok you jenguk dia kat sini je. Try pujuk dia." Cadang Wan.
"Okey… I akan pergi sana sekarang." Talian terus di putuskan.



Nur Jiha mengeliat kecil. Dia tidak tahu berapa lama dia terlelap. Perlahan-lahan dia mengesat mata. Badan rasa panas semacam. Takkan demam kot…. Mak….Nur tak sihat ni…huhu…kalau kat rumah mesti mak akan layan aku macam puteri, kalau demam macam ni. Makanan siap terhidang dan di hantar ke bilik. Mintaklah nak makan apa, mak akan cuba tunaikan. Aku pun mengada-ngadalah…mintak makanan yang sedap-sedap walaupun selera macam dah tumpul. Tapi…permintaan itu biarlah munasabah. Kalau aku minta sup unta, mesti mak bagi sebiji dua ketukan kat kepala aku.
"Mak…." Aku mula merengek. Mata kembali di pejamkan. Tiba-tiba aku terasa kepala aku di usap lembut. Mak? Huhu…Nur sayang mak…kat mana-mana pun mak sentiasa ada. Kat rumah Wan pun mak sanggup datang. Eh! Kenapa mak usap-usap tangan aku semacam. Kenapa tangan mak jadi kasar? Mak bukan buruh kontrak. Mak seorang guru. Tangan mak kan lembut… Mak? Aku cepat-cepat buka mata. Wajah yang tak sampai 5 inci di hadapanku buat aku terkejut beruk.
"Buat apa you kat sini? Sapa yang bagitau you, I kat sini?" Room mate aku tidak menjawab. Sebaliknya dia mengusap rambut aku lembut. Aku jadi seram. Hiys…geli dapat room mate macam ni.
"You demam ni…jom lah kita balik." Ajak room mate aku. Aku menggeleng.
"I tak nak balik. I benci tengok you. Ambik kesempatan." Suaraku mula meninggi. Room mate ku, aku lihat sabar saja.
"Maafkan I… I tak sengaja. Kita balik ye…" Pujuk room mate aku lagi. Aku masih kuat menepis tangannya. Tapi tenagaku lemah, tambah-tambah kepalaku pening. Aku terus di bawa ke dalam dakapan tubuh sasa itu.
"Maafkan abang sayang… maafkan abang…" Bisik suara itu lagi. Abang? Siapa yang bagi dia mandat bahasakan diri sebagai abang? Awal-awal lagi aku dah ingatkan dia supaya kami hanya ber ‘I’ dan ber ‘you’ aje. Tapi…hari ni…dia dah tukar lagi peraturan yang aku tetapkan.
"Siapa suruh you bahasakan diri you tu abang? You tu sapa?" Marahku. Dia masih memelukku. Aku pulak makin sukar meloloskan diri. Nak bukak bunga silat tak larat.
"Abang suami Nur… sepatutnya dari dulu lagi kita dah mulakan. Nur… abang sayangkan Nur. Sayang sangat-sangat. Abang nak kita bina semula rumah tangga kita. Nur…abang tak mampu laksanakan seorang diri. Abang nak Nur sentiasa ada di sisi abang. Abang mintak maaf atas apa yang terjadi semalam." Pujukan demi pujukan yang terlontar dari mulut itu tidak melembutkan hati aku. Muhammad Amir bin Ridzuan! Pemilik nama itu adalah room mate aku sekarang, merangkap suami aku. Pilihan mak ayah. Bukan pilihan aku.
"I tak nak balik. Kalau you desak jugak… I akan lari jauh lagi. I tak nak tengok muka you buat masa ni. Please….bagi I masa…" Aku sudah mula teresak. Pautan di tubuhku mula longgar. Aku tahu, Amir sedikit beralah dengan permintaanku. Bukan permintaan, tapi lebih kepada ugutan.
"Abang akan balik. Tapi…bila Nur bersedia…Nur call abang ye… abang akan sentiasa tunggu panggilan sayang. Abang akan cepat-cepat datang kalau Nur panggil. Jaga diri ya sayang. Ingat! Abang sayang dan cintakan Nur sangat-sangat." Amir melangkah pergi. Entah mengapa hati Nur Jiha sayu melihat wajah Amir. Tika itu hatinya rasa hendak memeluk suaminya itu, memohon keampunan. Tapi…egonya menahan.


"Abang….bangunlah bang…abang cakap abang akan datang cepat-cepat kalau Nur panggil abang. Abang tipu…" Esakan Nur Jiha menjadi-jadi. Haji Hanafi dan Hajah Nur Khadija turut menahan pilu melihat anak perempuaannya itu.
"Nur… Nur balik ye… biar ayah pulak yang jaga Amir kat sini. Dah sebulan Nur kat sini. Nur ikut mak balik dulu. Rehat sehari dua." Pujuk Haji Hanafi. Nur Jiha menggeleng.
"Nur nak jaga abang, ayah. Nur yang salah. Nur dah buat abang sedih sepanjang kami jadi suami isteri. Kalau Nur tak lari dari rumah hari tu, abang tak akan jadi macam ni." Nur Jiha tidak habis-habis menyesali diri. Sejam selepas Amir berlalu pergi. Dia mendapat panggilan dari pihak polis memberi tahu suaminya terlibat dalam kemalangan. Saat itu nyawanya rasa tercabut dari badan. Menggigil tangannya memandu ke hospital, tambah-tambah dalam keadaan dirinya yang demam masa itu. Bila doctor memberitahu suaminya koma, dia rasa seolah langit jatuh menghempap dirinya. Kesalnya rasa bertimbun-timbun. Dia menyalahkan dirinya. Amir tentu sedih bila dia berkeras tidak mahu mengikut balik. Tentu suaminya memandu dalam keadaan emosi yang tidak stabil dan akhirnya terlibat dalam kemalangan. Sekarang sudah sebulan suaminya koma.
"Nur...Nur kena jaga kesihatan diri. Kalau Nur sakit…siapa nak jaga Amir?" Giliran emaknya pulak memujuk. Nur Jiha tetap menggeleng. Dia takut untuk meninggalkan Amir. Baru sekarang dia sedar betapa pentingnya lelaki itu dalam hidupnya. Dia tidak dapat bayangkan hidupnya, tanpa room matenya itu. Benar kata orang….kita akan menyesali kalau kita kehilangan seseorang itu. Tak! Aku takkan kehilangan dia. Abang Amir akan bangun.
"Mak ayah baliklah…Nur okey je kat sini." Nur Jiha berusaha meyakinkan orang tuanya walaupun sebenarnya kepalanya rasa berat saja dua tiga hari ini.
Akhirnya Haji Hanafi dan Hajah Khadija beralah. Mereka melangkah keluar dari wad itu. Nur Jiha kembali menggengam tangan suaminya. Tangan itu di kucup bertalu-talu tanpa jemu.
"Nur sayang abang. Nur janji takkan tinggalkan abang lagi. Nur…" Belum sempat Nur Jiha menghabiskan ayat itu dia terasa senak di perutnya. Dia menekan perutnya. Kepalanya rasa pusing. Perlahan-lahan tubuhnya melorot jatuh ke bawah.


"Nur….Nur…." Suara garau itu terngiang-ngiang di telinga. Aku mimpi ke? Tak pun…aku dah mati. Takkan kot…rasanya..aku sakit perut dan pening kepala je tadi… Nur Jiha kembali teringatkan suara yang memanggilnya tadi.
"Abang…" Panggil Nur Jiha.
"Sayang….abang kat sini…" Nur Jiha membuka mata. Dia terkejut melihat wajah pucat itu menghadiahkan senyuman manis. Air mata mula turun di pipi Nur Jiha.
"Nur tak mimpi kan? Abang dah sedar?" Nur Jiha bangkit dari katil. Katil tempatnya terbaring bersebelahan dengan katil suaminya. Entah siapa yang merapatkan katil mereka, dia tidak tahu.
"Nur tak mimpi sayang…abang dah sedar…abang rindukan Nur…" Sekejab saja tubuh kecil Nur Jiha tenggelam dalam dakapan itu. Kehangatan tubuh suaminya meyakinkan Nur Jiha yang dia tidak bermimpi.
"Maafkan Nur bang…Maafkan Nur…" Ucap Nur Jiha pilu. Amir mengusap belakang isterinya.
"Tak ada apa yang abang nak maafkan Nur. Nur dah terima abang pun….abang dah syukur sangat. Thanks… sayang…" Ucap Amir sambil mengucup ubun-ubun isterinya.
"Macam mana Nur boleh terbaring kat sini? Bila abang sedar?" Tanya Nur Jiha masih memeluk erat suaminya. Dia merindui pelukan itu.
"Abang pun tak tau macam mana abang boleh sedar. Apa yang abang rasa, tiba-tiba je abang di tolak dari satu tempat. Abang dengar suara Nur panggil abang. Abang ikut suara Nur. Bila abang buka mata, abang tengok Nur terbaring kat bawah. Abang tekan butang atas katil tu panggil doctor. Doctor dah check...sebenarnya ada berita gembira lagi nak abang bagitau." Cerita Amir dengan senyuman melebar.
"Apa?" Tanya Nur Jiha. Dia semakin menyelesakan diri dalam pelukan room matenya itu.
"Kita bakal jadi abi dan umi. Nur mengandung sayang." Nur Jiha terpegun mendengar berita itu. Dia merungkaikan pelukan mereka. Wajah suaminya di tatap untuk meminta kepastian.
"Betul ke bang?" Tanya Nur Jiha dalam debar.
"Betul sayang…Nur mengandung 4 minggu. Nur tak suka ke?" Tanya Amir sedikit gusar. Nur Jiha pantas memeluk suaminya.
"Nur gembira sangat bang….sebelum ni…memang Nur takut sangat selepas peristiwa malam tu…kot-kot Nur boleh mengandung. Tapi….sekarang…Nur gembira sangat. Nur akan cuba jadi isteri dan umi yang terbaik." Ucap Nur Jiha. Amir gembira melihat penerimaan isterinya.
"Thanks sayang…thanks…sebab sudi jadi isteri abang dan umi kepada anak abang. Selepas semua ahli keluarga abang meninggal selepas kebakaran rumah kami lima tahun yang lalu. Abang rasa abang takkan dapat keluarga lagi. Tapi…. Nur telah menunaikan impian abang untuk mempunyai keluarga lagi." Nur Jiha terharu mendengar ucapan suaminya. Tubuh itu semakin erat di peluk.


Tiap hari balik je dari kerja room mate aku akan membawa sekuntum bunga mawar untuk aku. Hehe…room mate aku memang romantic orangnya. Pada hari lahirku yang lalu, dia membawa aku pindah ke rumah kami sendiri. Malamnya dia memasak untuk makan malam kami. Sekarang dia sudah pandai masak. Berguru dengan mak aku. Suasana romantic yang hanya di hiasi dengan cahaya lilin. Dalam keadaanku sekarang, dia begitu mengambil berat keadaan kesihatan aku dan anak kami yang masih di dalam kandungan. Sebelum aku mengandung pun dia memang sentiasa prihatin dengan kesihatan aku.
"Assalammualaikum….si boyot. Apa khabar?" Aku tersenyum mendengar pertanyaan ex-room mate aku itu di hujung talian. Dia pun sudah mendapat room mate baru 3 bulan yang lalu. Masa itu kandunganku sudah berusia empat bulan. Aku pergi ke majlis persandingannya bersama room mate aku sekarang.
"Waalaikum salam… cakap orang….nanti…kau pun akan jadi macam aku. Macam mana room mate kau sekarang? Dia baik tak? Ada tak tokoh room mate mithali macam aku?" Tanya Nur Jiha bergurau. Wan tergelak di hujung talian.
"Okeylah jugak… dia tak seromantik room mate kau…tapi…sekurang-kurangnya dia sayang kat aku.…banyak bantu aku dalam apa-apa hal." Balas Wan. Nur Jiha tersenyum. Kalau dengan Wan, mereka akan bercerita apa saja. Tapi, masih ada batasnya.
"Hmm…baguslah….ada tokoh room mate mithali tu."
"Eh! Aku dengar bunyi keretalah…sorrylah…ingatkan nak berbual lama. Tapi cik abang aku dah sampai tu.. take care." Pesan Wan sebelum memutuskan talian. Nur Jiha tersenyum. Tidak lama lagi tentu room matenya juga akan sampai. Semenjak Amir kemalangan dulu, Nur Jiha sudah berhenti kerja. Tambah-tambah dalam keadaan dia yang mengandung sekarang.
Haruman bunga mawar menyerbu ke rongga hidungnya. Selepas itu dia terasa kehangatan pelukan suaminya dari belakang.
"Sayang dan baby sihat? Dari tadi senyum…" Suara garau itu menghantar tenang di hati. Nur JiIha mengusap lembut pipi suaminya.
"Nur baru berbual dengan ex-room mate Nur tadi. Dia tengah bahagia sekarang ni dengan room mate baru dia." Amir tergelak. Perkataan room mate menggelikan hatinya. Room mate! Itulah gelaran isterinya pada dia dulu.
"Nur pulak? Nur bahagia tak hidup dengan room mate Nur sekarang?" Tanya Amir.
"Bahagia. Abang pulak?"
"Bahagia sangat-sangat. Ada perbezaan tak ex-room mate Nur tu dengan room mate Nur sekarang?" Amir sengaja bergurau bertanya soalan itu. Nur Jiha tersenyum sinis, dia tahu suaminya sengaja tanya soalan yang merepek seperti itu.
"Mestilah ada. Ex-room mate dulu perempuan. Sekarang lelaki." Balas Nur Jiha. Amir tersenyum.
"Lagi?" Tanya Amir lagi.
"Room mate Nur sekarang leh buat perut Nur gemuk macam ni. Room mate dulu tak." Balas Nur Jiha geram. Amir tergelak geli hati. Pipi isterinya di kucup lembut.
"Abang akan buat perut Nur gemuk macam ni enam kali lagi. Abang nak kita ada ramai anak." Terlopong mulut Nur Jiha mendengar kata-kata suaminya.
"Banyaknya bang…"
"Alah….kalau boleh abang nak cukupkan 1 dozen, tapi kesihan pulak kat Nur." Balas Amir selamba. Nur Jiha menghadiahkan cubitan di lengan suaminya. Amir tergelak saja. Bahagia menyelinap dalam dirinya.
"Abang harap…rumah tangga kita bahagia hingga akhir hayat. Thanks sayang…I love you…" ucap Amir.
"I love you too." Balas Nur Jiha. Dalam hati masing-masing berdoa, semoga ALLAH merahmati rumah tangga mereka.

Note: Mungkin semua dah bosan dengan jalan cerita kahwin paksa ni. Tapi… LC try terapkan kelainan dalam penceritaan. Cerpen LC sebelum ni rasanya dalam lingkungan serius. Tapi…dalam cerpen ni…LC try lari dari cara penulisan serius ni. Pada pembaca2 yg pernah bc & komen pasal cerpen adikku Nurzaliza, 3 lagi cerpen LC tu… LC ucapkan trm ksh atas komen yg diberi. LC harap setiap cerpen yg LC htr kat sini boleh bagi pengajaran yang baik pada pembaca2. Pe2 kesilapan dtg dr kelemahan LC sndiri.
posted by Penulisan2u @ 11:12 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
79 Comments:
  • At 29/8/09 11:58 PG, Anonymous nurindah said…

    salam ramadhan LC, klakar cite tu. moga2 bukan kisah benar. siap tumbuk suami?? He..saya terketuk kepala suami pun dah kena marah.padahal main2 tuh. apapun all the best.

     

  • At 29/8/09 12:13 PTG, Blogger rini alik said…

    hehe..

    best2 cite ni, walaupun dpt diagak..

    tahniah2..

     

  • At 29/8/09 12:25 PTG, Anonymous yanna nabil said…

    wa...de unsur2 suspen..he3..nice story..

     

  • At 29/8/09 4:07 PTG, Anonymous village_gurl89@yahoo.com said…

    salam
    hahahahahaha
    x tahan tol cte ni
    klakar thp dewa
    best2
    keep it up
    kreatif sgt tjuk tu
    hehe...ad suspens2....wt reader ttnye2 like me
    hehe

     

  • At 29/8/09 6:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye ctew nyh

     

  • At 30/8/09 12:33 PG, Blogger zarith natasha said…

    wahh... best sgt2..
    to writer congrates...
    wt lg crita yg best cm ni..
    kep it up..
    :)

     

  • At 30/8/09 10:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam... ada sedikit kesilapan yg LC nak bgtau kat sini. Name ayah Nur Jiha ada berbeza sikit. Time Nur Jiha bg nasihat kat Amir lps majlis tahlil dgn time Nur Jiha nangis Amir koma. Name ayah die yg sbnr Haji Muhammad Fadzli. Sorry atas kesilapan yg LC buat. Pe2 pun tq atas komen pmbc2 n tq gak atas doa pmbc time LC final exam yg lps. Sedikit sbnyk, berkat doa kalian, LC dah konvo ogos lps. Nak aktif menulis pun agak ssh skrg dgn penat bkerja. LC dah siapkan beberapa manuskrip...tp xconfident lg nak htr. Doakan LC di bukakan hati nak htr k. LC akan sentiasa try perbaiki diri.

    Kita hidup sbg hamba ALLAH, anak dan masyarakat.

    -LC-

     

  • At 30/8/09 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok mule2 kompius gak...huhuhu..
    nway..comel!

     

  • At 30/8/09 3:30 PTG, Anonymous syu90 said…

    ermmmmm.....
    bes cter nie....
    wat org suspen jer....
    truskn lg usaha....

     

  • At 30/8/09 3:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    best cte ni..suspen mula2..last2 romantik lak..

     

  • At 30/8/09 3:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...best sgt cte ni..
    ada unsur suspen,romantik,agama dan kekeluargaan..
    kan ada petikan ayat daripada Al-Quran..kadangkala kte membenci sesuatu,padahal ia baik tuk kte..kadangkala kte menyukai sesuatu padahal ia buruk tuk kte..fikir2kan..

     

  • At 30/8/09 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ml2 bc, cam
    ee...cite pe ni?
    ngada2nya rmate dia...
    rp2nya sy slh fhm....
    rmate dlm cite ni, suami dia rpnya...
    ingt sm jntina...
    hehehe...
    bez cite ni...

     

  • At 30/8/09 6:37 PTG, Blogger ziela said…

    sy pn masa mula2 baca igtkn watak utama lelaki.. then npe plak roomate die semacam.. siap ayah ngn mak bg duduk 1 bilik lg.. bile tau watak tu gurl, lain plak yg sy pk.. good job writer.. buatkan reader berfikir n menggunakan otak sekejap bkn sekadar membaca je.. thumbs up!!

     

  • At 30/8/09 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamualaikummm....weh..best rr..tahniah kpd penulis..
    menarik ctr nie. trskn wt ctr2 menarik...

     

  • At 31/8/09 12:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fully classy.tp janganlah campur aduk b.m dan b.i syg oi..not nice..

     

  • At 31/8/09 1:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler cter ne
    btul2 suspen ja..
    keep up da gud work..
    chaiyo..

     

  • At 31/8/09 2:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BEST LA CITE AWK LC...GUD JOB...A.1

     

  • At 31/8/09 11:22 PG, Anonymous muhammad saifullah mamat said…

    salam... LC bagus cerita anda... kelakar, pahtu ada plak part yang mampu mengundang kesayuan.. bagus.. cerita ni saya rasa lengkap, dr permulaan sampai peleraian.. teruskan usaha dalam penulisan, semoga berjaya..

     

  • At 31/8/09 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    GUD JOB.ROOMATE DYA SWEET SGT......

     

  • At 1/9/09 1:56 PG, Blogger kura-kura c0mey said…

    assalamualaikum~
    best!!!!
    suka sgt citer nihhh...
    mule2 mcm keliru sikit psl rumate ni yg agk 'semacam'
    saya da fikir yg bkn2 da..hehehe
    rupenye suami isteri...
    thniah penulis n slmt berkarya!!!
    >_<

     

  • At 1/9/09 1:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh3.....xborink, ada klainan...smoge LC succes slalu....

     

  • At 2/9/09 3:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..
    pk gak,sape la roomate die ni..
    truskan berkarya yer..
    good luck !!

     

  • At 3/9/09 12:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suspen gk mula2 bca..
    tp overall best sgt.

     

  • At 3/9/09 1:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hai lc..
    1st cm pelik je bc..tp overall ok..
    nice story..
    keep up a gud work..!!
    -nik-
    niya1501@yahoo.com

     

  • At 3/9/09 8:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya baca cerpen ni.....

     

  • At 3/9/09 3:46 PTG, Anonymous Mohd Suhaimi said…

    Asssalamualaikum. Tahniah kepada penulis kerana membawa cerita yang agak berlainan dan membuatkan pembaca tertanya-tanya.. Cerita seperti ini yang saya nanti-nantikan.. Ada aksi romantik, mencemaskan, mendebarkan, gembira dan sedih dan banyak lagi.. Jalan cerita bagi penamatnya juga saya amat berpuas hati.. TAHNIAH!!!

     

  • At 3/9/09 8:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nye cte ne
    mcm a bit surprise la

     

  • At 4/9/09 3:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    actually awal2 lg dh agak dah diorg husband and wife...maybe kalau xbgtau bout mak bpk dia paksa tu mesti sy xkan agak diorg husband and wife...

    pen biru (',')

     

  • At 4/9/09 6:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uih...mule2 aku igtkan room mate die pompuan...pastuh dh mask bab2 manje2 romantik2 nih...trkjut gak aku...tpkan cane die leh bg laki2 yg konon2nye bkn mahram die tido skatil n sebilik dgn die??bkn ke time tuh die x tau laki tuh suami die??hurmm...mmg konpius..but overall best banget dehhh...

     

  • At 4/9/09 12:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam... Thanks..kpd pmbc2 yg sudi bg komen. Hmm...LC rs..kalo pmbc yg bc cerpen ni dr mula hgga akhr tanpa lmpat2 tau yg Nur Jiha tau rmate die tu suami die. Mustahil die xtau. Rmate tu cume glrn die kat suami die. He2. mgkn krn klmhn LC sndri yg wat da pmbc xfhm. 1st time LC wat citer agak blainan mcm ni.LC amat hrgai kritikan n komen anda utk LC pbaiki klmhn diri.
    Slmt mjalani ibadah puasa...

    -LC-

     

  • At 4/9/09 1:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terkjot sngt...
    mmg citer nie suspen habes arr..
    heheh...
    ade unsur yg menggelikan ati...
    tahniah buat LC...:)

     

  • At 4/9/09 6:52 PTG, Anonymous rara_kenanga said…

    syok2!!
    best2!!
    comel citernyer..
    tajuk yang diberi pon memsuspenkan diri..huuuh

     

  • At 5/9/09 9:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamu'alaikum
    seronok sangat cerita nie.
    nice. sebab lain daripada yang lain walaupun isunya sama.

    i'' wait for ur next cerpen.

     

  • At 5/9/09 5:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wowwww!!!
    best nyer story nie....
    laen dari yg laen..
    nk email lc leh x????

     

  • At 8/9/09 3:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nilza_nurazna@yahoo.com.my

     

  • At 12/9/09 1:38 PTG, Anonymous adaaa. said…

    salam.
    mula2 bce dh pk lain.
    wt suspen je.
    tehee~
    tp bile dh dpt tau,
    rase klakar lak.
    lain dr yg lain cite ni.
    best sgt2,
    keep it up!~~~

     

  • At 12/9/09 2:28 PTG, Anonymous Azura said…

    erm...aku dh agak dah yg roomate tu suami si nur tu...pe2 pun, bes arr cite ko ni LC...hehehe

     

  • At 12/9/09 10:22 PTG, Blogger Jel said…

    aku..suke...byk suke...!!!
    i want more..ehe~
    salam ramadan^^

     

  • At 14/9/09 6:16 PTG, Blogger miz wutever said…

    alah roomate 2 sbnrn suami...cite d lbh krg r ngn cite novel2 len bout kawin pksa...

     

  • At 15/9/09 6:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam…er da lg ye komen psl cerpen LC ni? Selalu je LC or adk LC jenguk cerpen ni kot2 da yg tya n cari pe klmhn LC yg pmbc komen. Hmm…psl citer ni sama dgn nvl lain..LC mmg dah ckp kat bwh crpen ni, citer ni mmg psl kwin pksa. Cume LC try terapkan kelaian dlm pnceritaan. Pd pmbc yg mnta email dulu, LC da bagi kat atas tp t’send cpt. Xsmpt nak ckp pe2 dlu. Pe2 pun…thanks ats komen2 anda. Komen2 anda byk menyedar n mgjr LC ape yg prlu LC pbaiki ttg penulisan LC.
    Jgn nilai insan dgn melihat luarannya saja n jgn nilai cerpen dengan melihat tajukknya saja. Hayati makna yg cuba pnls2 smpaikan. Yg baik jdkan teladan, yg buruk jdkan sempadan.
    Slm Ramadhan n Slmt hr ry aidilfitri maaf zhr & btn…
    -LC-

     

  • At 17/9/09 9:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..aku mmg xsgka gler roomate 2 husband dia.aku ingt pompuan yg mnja ke,apa ke..kreatif btol!!truskan bkarya k..

     

  • At 18/9/09 5:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    la..suami ke..
    ingt lesbian tdi..hehehe

     

  • At 18/9/09 10:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nice Story!~ mmg Ingatkan Lesbian ker.. cicak ker..
    tapi2...
    hehhe...
    Mmg best..
    Tahniah..!~ N tanks..!~
    dari 1st.. mmg tak sabar tgu ending...

     

  • At 23/9/09 11:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bezt!!!
    tp memule tu cam semak gak r,nape asyik gune "r0omate" jerk..gune r "dia" ker,"beliau" ker,per ker kan...?!
    hmmm...rupe2nyer ader udang bwh buaye...
    h0h0h0...
    pape p0n,gud luck yer lc...
    citer nie bezt sesangat...!!!
    gud j0b..

     

  • At 26/9/09 8:12 PTG, Blogger Maryam Kamal said…

    Salam.

    LC,

    Well done!

    kalau dengar kahwin paksa, saya memang akan kata klise..
    tapi ni memang kelainannya..

    Tahniah!

    =D

    Wallahu'alam.

     

  • At 27/9/09 2:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cter nie...awk wrter yg bgos...keep it up........gud job...mga tros succss........

     

  • At 27/9/09 5:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Slm...LC bawakan 'Demi cinta Liyana' utk pmbc nilai. 'Demi cinta Liyana' hasil dr pglmn jd bdk sek,pnuntut IPTA n zmn2 nak menuju ke alm dwsa n slbhnya mllui pglmn org lain yg LC dgr n olah mjd cerita, mllui pmbcaan LC. Slain itu LC jg mmperkenalkn bhs ibunda LC sndiri, bhs melayu Sarawak. Mgkn rmai yg prejudis thdp kami, tp ingt kita sm saja. Hrp pmbc sudi bc n bg komen buah tgn LC tbaru.

    Salam 1 Malaysia

    -LC-

     

  • At 27/9/09 9:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Mule mule aku baca tuh, aku ingatkan room mate die tuh lesbian!! haha!! Rupa nya lelaki... Buat saspen jew... Amyway... citer ni best sangat2... -nadianathasha-

     

  • At 28/9/09 11:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    LC,
    kyakkkkk!
    best giler cerita ni!!!!!!!!!!!!!
    Tahniah kat awak..

     

  • At 29/9/09 4:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x tau nak gambarkan mcm manerr...
    tp cite ni best sgt2....
    hehehehe....

    shiera

     

  • At 2/10/09 5:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe,,
    agk bez laa cte nie,,
    permulaan y len dri cte y ad,,
    thniah,,
    truskan wat y len dr y len,,
    hehehe

     

  • At 4/10/09 9:37 PG, Anonymous ieza_87 said…

    ehe bez gak cte die

     

  • At 4/10/09 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler crita nie...
    tahniah utk penulis....
    nanti buat la crita best lagi...

     

  • At 5/10/09 11:35 PTG, Anonymous nor said…

    best2..gud job.
    len dr yg len..suspen,sweet pn de gak..hehe
    nice story..keep it up..=)

     

  • At 8/10/09 11:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hampeh tol la...
    ingtkan roommate nur 2 pmpuan,
    ptut la len mcm je peel dia..
    isk3,trpksa bca balik..
    but,nice n citer ni mmg best..hehe

    -Dzilda-

     

  • At 8/10/09 10:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    room mate..idea bez..buat org tetanye2..
    keep it up..



    intansuhaila74@yahoo.com

     

  • At 15/10/09 5:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok..citer ni best..boleh wat saya terhibur bila membacanya..ok..keep writting

     

  • At 8/1/10 11:13 PTG, Anonymous tasha said…

    saye pun same,terketuk kepala suami,dah kene marah.
    kekadang takut pun ade.
    anyway,nice story

     

  • At 24/2/10 12:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler crita nih...
    sekali baca pasti nk baca lg sekali....
    hahaha...
    kalo jd mcm dlm crita nih kan best....
    apapun good job...
    semoga success di masa hadapan...

     

  • At 19/5/10 9:59 PG, Anonymous syasya said…

    nice story,bab ade romantik ade aegen ganas hehehe...
    ape pun yg no.2 punya lagi best

     

  • At 21/5/10 7:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    congrats lc
    best giler cter nieyh
    x jemu nk bcer
    lc da berjaya tun tarik perhatian pembaca tuk mmbcer...

     

  • At 11/6/10 4:43 PG, Anonymous eira said…

    best giler.......suspen gak la ingat room mate dya pompuan n lesbian tp suami dya....lawak pon lawak jln cerita yg sungguh menarik.....huhuhu

     

  • At 8/8/10 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet cite ni.. thanks ya

     

  • At 22/9/10 9:55 PTG, Anonymous damia said…

    baguuussss.....suka giler ngan citer ni..roomate romantik 2 sy dah baca dulu tu yg x suspen..tp kalu LC buat novel sure sy beli pnya buat koleksi..truskan perjuangan sbagai penulis..

     

  • At 25/9/10 6:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel lc tbaru kat penulisan2u "Salah mencintainya'

     

  • At 28/9/10 12:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..ana baca part II baru part I..bu the way..kenapa best sgt crita anda??hu3..menarik..tahniah skali lg..

     

  • At 30/11/10 1:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best!! 2 thumbs up..

     

  • At 18/12/10 4:56 PTG, Anonymous rafnia said…

    wow!!..
    best cte nie..
    klakar plak 2..
    xpuas m'bacanyer..
    congrats 2 penulis..
    hehehe..

     

  • At 6/1/11 12:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye cite nih... baru bc roommate yg romantik II..sgt best la.. congratz!!!

    ~aida~

     

  • At 3/4/11 10:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet sgt !!!
    bezz gler cte nie!! serius!!
    <3 muahahaha

     

  • At 6/5/11 12:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best sngt!
    tpi mule2 tu konfius skit sbab nme x-roommate die Wan. mcm nme laki pun ade.. tpi lme2 dh fham.. trus kn usaha.. smbungnnya sy dh bce.. bes jugak.. congrates! :)

    zira91

     

  • At 4/9/11 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haahaha

     

  • At 15/1/12 9:45 PTG, Blogger Awan Biru said…

    Memang terbaik. Suka karya LC.

     

  • At 19/1/12 9:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie best sgt.... all the best lc...
    hasilkn karya cmnie lg k...

     

  • At 19/1/12 9:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...baru phm...sbb bace yg 2nd dulu....nnt buat yg 3rd pulak ye

     

  • At 4/4/12 12:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestla citer nie!!
    first bca,agak mystery roommate 2..sngka pompuan!!
    lpas jer bhgian yg nur demam 2 bru fhm rupa nya suami dia yg dia gelar roommate...
    kelakar plak..

     

  • At 10/4/12 1:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best999.......
    ser0n0k bcer citer ni...
    n sy p0ng dh bcer smbgan dyer...
    sesuai klu wt n0vel!!
    tahniah......

     

  • At 20/7/12 12:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sian amir kna tmbuk ngn nur...pe2 pn best ar,keep it up k...arap crpen strusnya lg bgs ...hehe

     

  • At 23/11/12 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalam...

    nape la si NUR JIHA 2 jht????
    sampai nk tumbok ROOMATE die...gile2..
    anyway,mmg best cerpen yg nie...sye smpai ketawe
    bab die tumbuk,smack down ROOMATE die..yg peliknye...
    ROOMATE die x mrh lak...hahaha...so mmg bagos cerpen nie...so,good luck kpd penules....

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group