BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Ogos 19, 2009
Cerpen : Karya Terakhir
Nama Pena : NuriL

Rintik-rintik hujan itu semakin deras menimpa kepalanya yang dilitupi selendang ungu itu. Lama dibiarkan dirinya dibasahi hujan. Buntu...!! sekian lama karyanya terbengkalai, tanpa penamat tanpa noktahnya.

Keluhan nafas berat dilepaskan sekali lagi. Ah.. best juga sesekali bermain hujan, serentak bibirnya mengukir senyum menyetujui bicara hatinya sendiri. Reya Fatiha terus tenggelam dengan dunia sendiri. Tak sedar berapa lama dia membasahkan dirinya dengan air hujan, cuma yang pasti... dia hanya masuk kedalam rumah bila badan terasa mula menggigil kesejukan dek siraman air hujan.

Acchooo....!!! untuk kesekian kalinya dia bersin, kulit putih wajahnya mula kemerahan, badan mula membahang, Kak Nah di sisi hanya mengeleng-gelengkan kepala, tulah siapa suruh main hujan, macam budak-budak, tengok sekarang dah demam, siapa yang susah diri sendiri juga, dahlah suruh makan ubat tak mahu, macam budak-budak betul makan ubat pun takut, bebel wanita lewat 30an itu dalam hati..

"Reya, kita pergi klinik ye?" usul Kak Nah, bila melihat keadaan gadis itu betul-betul tak bermaya, timbul juga riak risau diwajahnya.

"Taknak lah Kak Nah, alah Reya ok, Reya nak tido, nanti bangun karang sure Reya dah sihat balik.." pantas gadis itu menolak usul cadangan pembantu rumahnya.

"Alah bukan nya Kak Nah tak tahu yang Reya tu takut nak jumpa doctor, takut nak makan ubat, kalau macam tu Kak Nah telefon Dr Fakri je lah suruh dia datang tengok Reya ek?"

"alah tak payah lah kak Nah, Reya ok, tengok ni..." sambil dia cuba untuk mendudukkan dirinya, tapi hakikatnya kepala yang sakit memberat tidak memungkinkan dia untuk duduk..

"yelah tu ok, nak duduk pon tak mampu tu kata ok tak apa-apa, takda-takda, kak Nah nak telefon Dr Fakri juga... atau... kalau Reya taknak dengan Dr Fakri, kak Nah suruh Pak Lan hantar kamu ke hospital jea mahu??" kali ni dia bertegas, tak peduli gadis itu mahu atau tak, kuasa veto dilancarkan..

"alahai kak Nah... sukati kak Nah lah..." akhirnya dia mengalah, malas mahu berdolak-dalik, dia rasa sangat letih, apa yang di mahukan pada waktu ini hanyalah tidur tanpa diganggu oleh siapa-siapa.

*********

"kenapa?? call dari siapa dear?" Datin Khairun An-Nissa bertanya sebaik sahaja melihat suaminya meletakkan ganggang telefon.

"Call dari Kak Nah, si Reya demam katanya, tapi dia dah suruh doktor kita rawat si Reya tu, alah budak tu dah besar, lagi pun demam biasa jea, tak perlulah risau.." ujar Dato\' Hanzalah

Datin Khairun An-Nissa hanya mengangguk, setuju dengan kata suaminya, yelah takkan sebab semata-mata demam Reya yang tak seberapa tu mereka perlu bergegas pulang ke Kuala Lumpur dan membatalkan beberapa meeting penting.

"Budak degil tu, ikut siapa entah, suruh belajar tak nak, suruh kerje kat syarikat kita pun tak nak, lepas tu jadi penulis yang entah apa-apa kerjanya, pendapatan pun tak menentu, masa depan pun belum pasti terjamin, hai dahlah ingatkan budak tu buat darah tinggi i naik jea, you dah siap honey? kalau dah jom kita pergi..." sambungnya lagi.

Mereka berpimpinan tangan keluar dari kamar vip hotel itu, malam ini mereka ada janji untuk dinner bersama beberapa client penting syarikat.

Memang jika diingatkan perangai anak tunggalnya itu bikin dia pusing kepala, degil, dan hanya tahu ikut kata hati sendiri je, Dato\' Hanzalah mengetap bibir.


**********

Dia membuka mata perlahan-lahan, dipandang sekeliling kamar tidurnya, sepi seperti selalu, sentiasa dia mengharapkan kehadiran mamanya di sisi setiap kali dia mencelikkan mata, menghadiahkan kucupan kasih, terutama jika dalam keadaan kurang sihat seperti ini... aduyy touching lew pulak aku ni... tukas hati kecilnya.

Perlahan didudukkkan tubuhnya, terasa lebih segar dari semalam, ni mesti kesan dari suntikan doktor tu... dia menggeleng-gelengkan kepala teringat peristiwa semalam, betapa kuat rontaannya tatkala terpandang jarum suntikan di tangan doktor awal 50an itu, dan yang menjadi bertambah hairan dia yang pada mulanya lemah, boleh meronta dengan kuat, sehingga Pak Lan terpaksa menenangkan dirinya yang sememangnya sangat takutkan jarum itu... ekekeke.. lawak pun ade gak aku ni, penakut bebenor..

Pintu bilik dikuak dari luar, kelihatan Kak Nah melangkah masuk sambil menatang dulang yang berisi semangkuk bubur nasi dan segelas susu. Sebuah senyuman terukir di bibir wanita itu.

"selamat pagi Reya, dah sihat?" tanya wanita sambil tangan mendemah dahinya.

"hurm.. panasnya dah kurang, Reya ni breakfast, makan tau..semalam pun Reya makan sikit jea, kalau tak makan macam mane nak cepat baik, badan tu takda tenaga, bla..bla..pot..pet.."

"nanti Reya makan ek kak, Reya nak mandi dulu.." pantas dia memotong cakap pembantu rumah itu sebelum bebelannya bertambah panjang. aduyy boleh bernanah telinga ni kalau hari-hari kena leter, ngalahkan maknenek kak Nah ni.. pot pet pot pet semedang.

"ha... semalam akak dah call dato\' beritahu yang Reya demam.."

"alah akak beritahu ke tak ke sama saje, mereka bukannye pedulikan Reya ni, apa yang penting bagi diaorang adalah bisnes, kerje, syarikat, client, duit...tu jelah, agaknya Reya tak penting bagi mereka." potongnya, berjauh hati nadanya, baginya memang benar kedua orang tuanya hanya mementingkan harta benda, dia yang satu-satunya zuriat keluarganya pun jarang dipedulikan.

********

Dato\' Hanzalah tersenyum lebar, gembira, syarikatnya berjaya mendapat tender bernilai RM2 juta dari Angsana Holding. Satu lagi kejayaan berjaya dilakar oleh syarikatnya.

Nampaknya dia perlu menangguhkan dulu kepulangannya ke Kuala Lumpur, urusan di sini lebih penting untuk di selesaikan.

Tubuhnya di sandar perlahan pada sofa yang terdapat di situ, kepalanya di dongak memandang siling bilik itu, lama di perhati sehinggalah dia terasa ada tangan mengurut lembut bahunya.. bibirnya mengukir senyum kini..

"hai dear, happy nampak... ada apa-apa ke?" soal Datin Khairun An-Nissa, hairan melihat sang suami begitu ceria, senyum tak lekang-lekang dari bibir.

"Mana tak happy honey, benda yang kita idam-idamkan kini dalam genggaman." beritahunya sambil mengukir senyum lebar.

"maksud you, syarikat kita dapat tender dari Angsana Holding tu...???" soalnya seolah tak percaya.

"yup.."

"wah... thanks god..tahniah sayang" sebuah kucupan dihadiahkan ke pipi suaminya itu sebagai tanda sokongan.

"Nampaknya kita kena tangguhkan dulu untuk balik KL nanti honey"

"I tak kisah dear..i ikut je you.."

********

"Reya, tak tidur lagi? kan Reya tak sihat, tak payah nak paksa diri Reya tu.." Tegur Kak Nah apabila melihat Reya Fatiha masih lagi berteleku di meja kerjanya mengadap laptop yang terpasang.

"kejap lagi Reya tidur lah kak, nak siapkan sikit lagi, lagi pun dateline dah dekat ni kak, tengah ada idea ni baik Reya siapkan novel ni dulu.

"kalau macam tu kak Nah tidur dululah selamat malam Reya.." ucapnya, kakinya di atur menuju ke biliknya yang berada di tingkat bawah.

"selamat malam kak Nah.." balas Reya.

"owh ye Reya, sebelum kak Nah terlupa, tadi datin telefon, papa dan mama Reya tak jadi balik esok, katanya munkin paling cepat mereka balik pun minggu depan.."

"alah macam tak biasa pula kak Nah ni, biasanya kan begitu mereka tu, kata je nak balik hari ni tapi belum tentunya balik hari ni," ujar Reya Fatiha selamba, dah biasa dah dengan perkara begitu.

Matanya kembali di tumpukan pada skrin laptop yang masih terpasang, matanya laju membaca baris ayat demi ayat petikan dalam novel "TakdirNya Begitu" karya terbarunya itu. Kebuntuan lagi kini, adeys penamat bagaimana perlu aku noktahkan dalam novel kali ni, dia bergumam sendirian.

Tinggal beberapa bab terakhir sahaja untuk novelnya itu selesai.....

Sarafeena Ilyana mengukir senyum tatkala matanya bertemu pandang pada wajah lelaki kesayangnya itu. Tak sangka dalam benci ada sayang, dalam benci ada nada rindu yang mula berlagu.

Ikmal idham mengatur langkah ke arah gadis kesayangannya, kegembiraan, kepuasan, segalanya bercampur menjadi satu bila insan yang disayangi hampir dimiliki.

Sebuah kereta meluncur laju, pemandunya seolah tidak nampak batang tubuh Ikmal Idham yang sedang ingin melintas jalan, dan akhirnya.... sebuah dentuman kuat kedengaran, bersama itu... pandangan mata Sarafeena Ilyana menjadi gelap, dunianya menjadi sunyi sama sunyi dengan dunia Ikmal Idham kini, tubuh lelaki itu melayang jatuh di bahu jalan behampiran tubuh Sarafeena yang terkulai pengsan kerana terkejut......

Reya Fatiha tersengguk-senguk kini, rasa mengantuk yang menyerang membuatkan taipannya terhenti, tanpa dapat ditahan kepalanya melentok diatas meja kerjanya, akhirnya dia terlena dan hanya sedar bila terasa bahunya di goyang oleh Kak Nah mengejutnya untuk solat subuh.

**********

"huh, macam mane jadi macam ni hah? kan hari tu dah janji yang Angsana holding dah setuju bagi tender kat syarikat kami..." melengking suara Dato\' Hanzalah

Datin Khairun An-nissa menelan liur, kecut melihat perihal suaminya yang marah ketika bercakap dengan telefon.

Ganggang telefon dihempas kasar, serentak itu tubuhnya juga di hempas kasar ke sofa yang terdapat di situ, hembusan nafas kasar juga dibebaskan.. huh tulah dia manusia pantang di sogok sikit, mulalah gelap mata lepas tu lupe janji.. bebelnya dalam hati.. bengang tak terhingga rasanya.

"honey siap pack barang, kita balik KL hari ni.." setelah hmpir 15 minit mendiamkan diri akhirnya Dato\' Hanzalah membuat keputusan, yelah buat apa berlama di sini, bukannya dapat pun tender tu.. baik balik KL selesaikan kerje-kerje yang melambak kat pejabat tu..

Datin Khairun An-Nissa akur, lagi pun dalam keadaan begini dia lebih suka diam, membiarkan suaminya tenang dulu, kalau tak nanti tak pasal-pasal dia yang kena maki bukan dia tak arif dengan perangai suaminya yang sedikit berangin tu...

************

"Reya oi..... bangunlah.... dah tengah hari ni, aduy liatnye nak bangun, anak dara sorang ni, tulah malam tadi tido pukul berapa entah.." bebel kak Nah, penat mengejut dari tadi tapi takda tindak balas langsung... ceh.. budak bertuah.

Reya Fatiha merengek dalam tidurnya bengang, di ganggu... KakNah hanya mengeleng-geleng kepalanya.

"Reya, kejap lagi mama, dan papa Reya balik, cepat bangun, mandi, nanti karang membebel pulak dato\' tengok anak daranya bangun meninggi hari.. "

"alah...kak Nah ni, Reya ngantok lagilah...." dia menjawab dengan malas, matanya masih terpejam, sukar untuk dibuka.

"tulah malam tadi siapa suruh tido lewat... hah tu loceng pintu bunyi..kak Nah turun dulu tengok siapa datang.. bangun cepat, nanti boleh lunch sama-sama dengan mama dan papa Reya.

Hisy siapa lak yang datang ni... bebelnya dalam hati. pantas kakinya di atur ke pintu utaman, melihat siapakah gerangan si penekan loceng.

Pintu utama dibuka, dan dia terkejut melihat susuk tubuh Dato\' Hanzalah dan Datin Khairun An-Nissa tegak berdiri di situ. Wajah Dato\' Hanzalah mencuka, menyebabkan rasa kecut mula terbit di hatinya... huh dak Reya ni dah bengun ke belum...silap-silap kena leter lah nanti... gumamnya dalam hati..

"err... selamat pulang Dato\', Datin.."
"hurmm... kak Nah nanti suruh Pak Lan bawak barang-barang saya ni masuk.." arah Datin Khairun An-Nissa

Kak Nah hanya mengangguk, fuh nasib baik aku dah siap masak tadi, dia menarik nafas lega, perlahan kakinya di atur langkah membuntuti langkah majikannya..

***********

Reya Fateha menghempaskan tubuhnya pada sofa yang terdapat didalam biliknya.. dia bengang mengenangkan peristiwa lunch siang tadi.

Salah ke jadi penulis? hina sangat ke kerja seorang penulis tu? dia tak faham kenapa keluarganya tak suka dia menjadi penulis.. huh zaman sekarang bukan macam dulu, menulis pon leh buat duit... lagi pun aku tak susahkan siapa-siapa pun, aku tak mintak pun duit mereka...

"huh ape nak jadi dengan kamu ni Reya hah? keje tak tentu masa, anak dara apa bangun matahari dah tegak kat atas kepala?..." Dato\' Hanzalah mula membebel bila melihat kelibat anak gadisnya melangkah turun dari tangga...

Dia hanya diam, malas menjawab bebelan itu, kalau menjawab karang dikatakan melawan nanti jadi anak derhaka lah pulak... sabarlah hati.

"papa nak lepas ni, Reya masuk office tolong papa... papa taknak Reya jadi penulis lagi, itu pun kalau Reya masih rase Reya tu anak papa, masih hormat papa.. papa dah sediakan segalanya tinggal hanya Reya menyambungkan legasi papa jea.." arahan tegas dari Dato\' Hanzalah.

"Tapi papa......"

"Tak ada tapi-tapi, kalau Reya masih anggap kami ni papa dan mama Reya, ikut apa yang papa suruh" Datin Khairun An-Nissa pula menyampuk belum sempat bicaranya habis, kata-katanya telah dipotong..

Biasanya begitulah... jarang sekali mamanya membelai dia, kata-kata papa semua betol, beruntunglah papa dapat isteri yang sentiasa patuh dengannya..

"Reya akan masuk office macam apa yang papa harapkan, tapi bagi Reya masa siapkan karya Reya yang terakhir dulu.. then lepas ni Reya promise Reya tak kan menulis lagi.." akhirnya dia mengalah. Ikut jelah apa yang mereka nak selagi mereka masih ada, putus hatinya.

"ok...papa bagi Reya 2 minggu untuk siap kan kerja Reya, lepas tu no more excuse.."

Reya Fatiha mengeluh lagi, bosan dengan kerenah kelurganya yang jarang nak faham apa minatnya.. nampaknya hidup aku ni sampai ke tua lah di atur mereka, itu pun kalau sempat tua lah... dia mengomel.. 2 minggu mana cukup nak siapkan cerita tu, dahlah aku tengah tak berapa nak ade idea ni, teringat lagi peristiwa siang tadi menyebabkan hatinya gusar.

***********

Tinggal lagi 2 hari lagi tempoh masa yang diberikan oleh papanya, karya juga masih seperti hari-hari yang lalu, tak de perubahan, Reya Fatiha termenung di balkoni biliknya, berdiri memandang langit yang dihiasi jutaan malam, cantikk... desis hatinya... biasanya kalau dia dalam kebuntuan dia suka melihat bintang ciptaan Yang Maha Agung memang tiada tandingan dan punya fungsi tersendiri.

Tiba-tiba...melintas sesuatu di fikirannya.. ok gak kalau aku akhirkan novel aku macam tu, asyik buat happy ending jea, sesekali tukar sad ending lah pulak, dia memetik jari..mari sambung buat kerje... hatinya berlagu riang, idea datang secara tiba-tiba alhamdulillah..

Kamar sepi itu kini menjadi rumah keduanya, hampir saban malam dia menjadi penghuni di situ.. menunggu kekasih bangun dari lena yang panjang.. Sarafeena Ilyana memandang sayu wajah kekasih hati yang masih lagi enggan mahu sedar dari lena..

Segalanya terlalu pantas berlaku di depan matanya, mimpi ngeri sepanjang hayat rasanya, melihat insan yang paling dicintai ditabrak tanpa belas, dan pemandunya sedikit pun tidak mahu berhenti membantu. kejam sungguh orang itu, langsung takda sifat tanggungjawab, sungutnya dalam hati.

Teringat detik2 waktu dulu, tika zaman mereka bermusuh-musuhan, segalanya ade yang tak kena antara mereka, pantang bersua pasti ade sahaja benda nak digaduhkan, pernah sekali, akibat terlalu geram sangat dengan perangai Ikmal, Sarafeena secara curi-curi telah menuangkan sebotol minyak cap kapak ke dalam botol minuman Ikmal dan akibatnya lelaki itu terpaksa mc 2 hari kerana sakit perut... aduyy jahatnya aku dulu.. Sarafeena mengeleng-gelengkan kepala.

Ikmal juga tak kurang juga nakalnya tika itu, dia yang sememangnye suka memakai kasut tumit tinggi telah menjadi mangsa balas dendam dek perpuatannya hari tu, ingat lagi hari tu dia ke surau, ingin menunaikan solat zohor, dan tanpa diduga Ikmal mencuri kasutnya dan mematahkan tumitnya... akibatnya sebelah lagi kasutnya juga tepaksa di patahkan tumitnya... hampeh betul mamat tu... Sarafeena tergelak kecil mengingatinya..

"Ik.. bilalah Ik nak sedar ni, Ik tak kesian ke kat Sara, Ik bangunlah Sara rindukan Ik...rindukan gurauan Ik, rindu nak gaduh nak kena sakat dengan Ik" Sarafeena berbisik lembut ke telinga Ikmal.. mengharap lelaki itu mendengarnya.

Melihat seolah tiada tindak balas, lelaki itu masih lagi terbaring sayu menyebabkan air matanya mengalir lagi..Hiba sungguh hatinya melihat penderitaan insan kesayangannya, terpaksa bertarung dengan kesakitan akibat kecuaian manusia lain..

Dia menarik nafas panjang... ah tiada guna aku dok menangis meratap begini, tiba-tiba terbit sebuah semangat baru.. Sarafeena bingkas bangun ingin menuju ke bilik air, mengambil wuduk, ingin menunaikan solat hajat memohon dipermudahkan segalanya.

"Ya ALLAH aku mohon kemana mu Tuhanku yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, Yang sentiasa mendengar dan mengetahui bicara hati ini, permudahkan apa yang sukar bagiku Ya ALLAH, ringankalah beban yang ditanggung oleh teman ku itu Ya Tuhan.. Ya ALLAH andai aku di beri pilihan redha aku menggantikan tempatnya, berkongsi sakit yang ditanggungnya, Hanya kepadaMu aku memohon dan meminta...." antara doanya dalam solatnya tadi, moga-moga doa aku dimakbulkan..

Sarafeena menutup mulutnya menahan kuap, rasa mengantukknya datang secara tiba-tiba perlahan-lahan dia melangkah menghampiri katil Ikmal, dan melabuhkan duduknya di kerusi yang terdapat di situ, kepalanya diletakkan diatas katil dengan berbantalkan lengan, beberapa ketika, dunianya sunyi, lenanya membawanya kealam lain..........

Mata yang semakin memberat membuatkan penulisannya terhenti, sekali lagi dia terlena di depan meja kerjanya..ZzzzZzzzZZZzz

ya ALLAH budak bertuah ni... tidur dengan laptop yang terpasangnya, dengan lampu bilik tak dimatikan....bebelnya perlahan

"Reya....ohhh... Reya... wake up.. nak tido, pegilah tido bebetul... macam takda katil nak tido atas katil tu...." bebel Datin Khairun An-Nissa, dia yang terjaga tengah malam kerana haus berasa terpanggil untuk menjengah kamar anaknya yang masih terang lampunya.

"tulah sebab daddy kamu tak suka jadi penulis, kerja tak tentu masa, kesihatan pun tak terjaga..." leter wanita itu lagi..

*************

Hari ini hari terakhir tempoh di berikan oleh papanya, esok dia kena masuk pejabat, dan memulakan kerja... huhuhu mesti bosan, keluhnya...

"hai jauh menung Reya, fikirkan apa ni??" dia tersentak ditegur tiba-tiba, pantas dia menoleh kearah suara yang menegur.

"takda fikir apa-apa lah papa, cume rase gementar 1st time nak masuk office esok.." semaksimum mungkin dia cuba memaniskan wajahnya menghadap papanya.

"alah nanti lama-lama oklah tu, papa gembira sebab akhirnya Reya sudi gak kerja kat syarikat kita tu, yelah nak harapkan siapa lagi melainkan Reya, Reya pun satu-satunya waris papa..." wajah Dato\' Hanzalah nampak begitu riang hari ni, gembira anak yang selama ini berkeras memilih jalan sendiri akhirnya menuruti kehendaknya..

"ye papa Reya akan cuba jadi staff yang terbaik..."

"papa yakin Reya akan jadi contoh pada staf-staf yang lain nanti..selama ni papa risau, harta-harta papa, syarikat-syarikat papa takda siapa yang akan jaga, yelah Reya langsung tiada minat pada syarikat, yang Reya tahu menulis yang entah apa-apa tu..."

"Maafkan Reya sebab menyusahkan dan menimbulkan kerisauan papa.." takpalah... tugas seorang anak adalah membahagiakan kedua ibu ayahnya, berkorbanlah untuk sementara ini, pujuk hati kecilnya pula...

"hai rancak dua beranak berbual, ngumpat mama ke?" Datin Khairun An-Nissa yang tak tahu dari mana munculnya menyampuk, hairan melihat kemesraan 2 beranak itu, biasanya pantang berjumpa, ade je yang ditelagahkan.

"uikk takda maknanya nak ngumpat mama, kan papa..."

"betul-betul bukannya ada faedah pun nak ngumpat honey tu, buat kurus pahala jea.." sokong Dato\' Hanzalah..

"aikk sejak bila jadi member baik, u\'ll dua ni? pelik bin musykil mama..."

"ekekeke mama ni... baru nak mesra-mesra ni..." hurm kan best hari-hari begini, sentiasa ada masa untuk menghabiskan masa, bergurau bersama-sama, inilah kehidupan yang aku rindukan sejak dari dlu... Reya Fatiha tersenyum manis kearah ke dua ibu bapanya.

"dah jom masuk, hari mama sendiri yang masak untuk dinner kita tau..."

"wahhh... mama masak hari ni, macam tak caye jea Reya..."

Suasana ceria terus terbawa sehingga ke ruang makan, memang lain daripada hari-hari yang lepas, itulah yang dirasakan kini... senyum mekar masih tak lepas dari bibirnya, gembira segala rasa ada...

***********

Matanya masih lagi ralit mengadap skrin laptop, hari ini dia mengambil keputusan menyiapkan novelnya itu, jari jemari mula menari di papan kekunci, menaip babak-babak akhir dalam karya terakhirnya mungkin...

Ombak didada Ikmal mula mengencang, Sarafeena di sisi terlalu diulit lena, sehinga tidak sedar keadaan Ikmal Idham tika itu..Mungkin sudah sampai masa lelaki itu untuk pergi setelah sekian lama terlantar tak sedarkan diri.

Garis-garis hijau yang tepapar di skrin mula mendatar dan akhirnya butang merah yang terdapat di situ mula menyala, Sarafeena masih seperti tadi terlentuk lena di sisi katil..

Pintu wad terbuka secara tiba-tiba kelihatan beberapa orang jururawat dan doktor menerpa masuk, mencuba membantu sedaya mungkin, mengembalikan denyutan jantung Ikmal.. Dalam keadaan bertungkus lumus itu, seorang jururawat cuba mengejutkan Sarafeena, tetapi tetap tiada tindak balas..

"doktor..." akhirnya jururawat itu memanggil salah seorang doktor yang terdapat di situ.. Meminta melihat keadaan Sarafeena..

"cik..." doktor itu menggoyangkan lembut tubuh Sarafeena, tetap tiada tindak balas, akhirnya goyangan dikuatkan, menyebabkan kepala gadis itu terlentuk.. Rasa hairan mula terbit dalam hati doktor itu, perlahan pergelangan tangan Sarafeena dicapai, denyutan nadi dirasa.. tiada denyutan...! wajah doktor itu mula terkejut, masih tak percaya, jari telunjuk diletak di hidung pula, tiada hembusan nafas..

"cik ni dah tak ada..." akhirnya dia membuat pengumuman setelah pasti keadaan Sarafeena..

Suasana menjadi sepi seketika, sepi-sesepinya, apakah ini... masing-masing bungkam.. sehinggalah...

"doktor jantungnya berdegup semula..." jerit seorang jururawat, perhatian di alihkan kepada Ikmal..

Mereka semua berpandangan... Innalillahi wainna ilaihi rajiun... yang sihat telah pergi, yang sakit kini kembali, macam berganti nyawa.. itulah yang tercetus dalam hati masing-masing kini..

3 minggu berlalu,
Dengan masih berkerusi roda, Ikmal Idham gagahkan diri melawati pusara kekasih hatinya itu, cinta mereka terpisah dengan takdir kini.. Cinta aku tetap akan terus kekal walaupun kau telah lama bersemadi di situ...bisiknya perlahan... THE END~

Reya fatiha tersenyum puas, akhirnya dia berjaya menyiapkan karyanya sebelum esok.. dia puas hati, pertama kali buat penamat yang sedih.. mungkin tak mengapa kowt..

Dia bangun perlahan selepas puas dengan hasilnya, suis laptop di matikan selepas kerjanya di save,..

Ngantuknya.... kena bangun awal dah lepas ni, sebab kena masuk ofis.. malasnya... memang dia tak suka kerja ikut masa.

Kakinya diatur menuju ke bilik air, kena amik wuduk sebelum tidur, barulah dapat tidur dalam berkat... dia mengomel perlahan..

**********

"mana Reya, dah pukul berapa ni tak turun-turun lagi?...1st day takkan nak lewat-lewat masuk pejabat.." soal Dato\' Hanzalah, hairan dah jam 8 pagi tapi kelibat Reya Fatiha masih tak kelihatan..

Datin Khairun An-Nissa menjungkit bahu tanda tak tahu...

"kak Nah tolong tengokkan Reya kat atas tu.. " dia memberi arahan...

"baik Dato\'" pantas langkah kaki di atur menuju ke tingkat atas.. Pintu bilik Reya Fatiha di tolak, tak berkunci..kelihatan Reya Fatiha masih lagi berbaring berselimut di atas katilnya..

"ya ALLAH anak dara sorang ni tak bangun lagi, dah pukul berapa ni, tak masuk ofis ke.." Kak Nah mula berleter,

Tubuh itu digoyangkan tetapi langsung tiada tindak balas, tidur mati budak ni, sungutnya dalam hati, eh kata orang kalau nak kejut kan orang tidur sentuh kakinya, Perlahan disentuhnya ibu jari kaki Reya... sejukkk...!! membuatkan darahnya berderau, di perhatinya wajah Reya Fatiha, pucat, perlahan dengan tangan yang menggigil dia meletakkan jari telunjuknya pada hidung Reya, cuba merasai hembusan nafas gadis itu..

"Dato\'.............!!!!!!!!!!!!" hanya itu yang mampu dilakukan sebelum dia sendiri rebah kerana terkejut yang teramat sangat.

***********

"Dahlah Honey, dah sampai masanya, lepaskan Reya pergi dengan tenang, halalkan segala air susu yang dia telah minum.." pujuk Dato\' Hanzalah pada Datin Khairun An-Nissa yang tak henti-henti mengalirkan air mata dari tadi..

Wajahnya nampak tenang, namun dalam hati dia menangis, kesal yang tak sudah, mengenangkan jarang dia menghabiskan masa bersama anak itu, kini dia sudah tiada dia terasa kehilangan yang teramat sangat.

Semalam mereka bergurau dengan ceria, semalam mereka bermesra dengan gembira, tetapi hari ni segala-galanya tinggal kenangan, yang semalam takkan pernah wujud lagi.

"Papa janji Reya, papa akan terbitkan Novel TakdirNya Begitu untuk Reya..maafkan sebab tak pernah menyokong Reya semasa hayat Reya..." bisiknya perlahan pada pusara anak tunggalnya itu..
posted by Penulisan2u @ 5:17 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
9 Comments:
  • At 19/8/09 5:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emmmm....agak serius cite ni..tp not bad sbb....aku org first yg komen..yahooo...hehe...sory penulis...

     

  • At 19/8/09 6:15 PTG, Blogger anahraf said…

    tahniah pada penulis..best cite nih...tersentuh ckit

     

  • At 19/8/09 8:48 PTG, Anonymous NuRiL Bahanudin said…

    Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
    Mekaseh sudi baca dan komen...:)
    Read my another cerpen "Lafaz Kasih Yang tersimpan"
    Hope u'll njoy reading...

     

  • At 20/8/09 10:48 PG, Anonymous milakarmila said…

    moga cerita ini menjadi pengajaran kepada semua..sesungguhnya anak itu anugerah ALLAH utk kita...berilah kasih sayang dan perhatian sepenuhnya!!!!

     

  • At 31/8/09 10:51 PTG, Blogger ziela said…

    best..
    tersentuh gak la..

     

  • At 2/9/09 5:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedeh..
    congrate 4 writer..
    ^_^isha^_^
    ishabalqis97@gmail.com

     

  • At 11/9/09 9:16 PG, Anonymous nisaa.pooh said…

    best sgt2..cerpen lafaz kasih yg tersimpan pown best gak..
    congrat writer,
    ssah nk cari cerpen xde hero skrang,anyway god job.
    novel tardirnya begitu tu btol2 ade ker??cam best jer,
    klau ade terbitknlh,tp klau xde ape slahnyer tulis,penulisan anda bgus.

     

  • At 11/3/11 8:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CERPEN YANG MENARIK, BANYAK PENGAJARAN

     

  • At 10/4/11 2:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group