BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Ogos 19, 2009
Cerpen : Jodoh Illahi
Nama Pena : laila isabella

Nada dering I’m Yours daripada handphone aku berbunyi. "Eh,siapa pulak la yang call aku malam-malam buta ni" getus hatiku. Belum sempat aku menjawab, talian sudah pun terputus. Bila aku cek nombor tu, tertera unknown pada handphone aku. Erm, malas la nak tahu sape yang call, kalau penting mesti orang tu call aku balik. Baik aku sambung tidur, dah la ade kelas Kimia Organik esok pukul lapan pagi. Kalau lambat bangun, alamatnya terpaksa la berebut-rebut naik bas.
Selepas solat subuh aku bersiap-siap memakai pakaian untuk ke kelas. Aku memilih baju kurung berwarna biru kegemaranku dan dipadankan dengan tudung yang warna birunya agak terang. "Erm,baru pukul 7.15 pagi,masih awal lagi untuk ku kelas". Biasanya aku akan pergi ke kelas pukul 7.30 pagi. Aku merupakan pelajar sem 5 dalam pendidikan kimia. Sambil membetul-betulkan tudung aku, sempat la aku mencapai sebuah buku untuk ku baca sebelum ku kelas. Buku ini ku pinjam di library beberapa hari lalu. Sengaja aku pinjam buku bertajuk Motivasi Memburu Kejayaan yang ditulis oleh Datuk Maznah Hamid agar dapat menghilangkan kebosanan disebabkan ini minggu pertama aku berada di kampus, jadi banyak la kelas aku yang belum bermula. Kusyuk aku membaca buku itu sehingga tak perasan jam di tangan aku sudah menunjukkan pukul 7.25. Aku harus pergi ke bus stop menunggu kawanku Naz kerana kami sudah berjanji untuk ke kelas sama-sama. Setibanya, aku di bus stop bayangan Naz belum muncul lagi. Aku duduk menunggu sambil termenung memikirkan panggilan yang ku terima semalam. Tiba-tiba aku disergah oleh Naz.
"Termenung jauh nampak Cik Sofea, ingat kat suami ke?" teguran Naz mematikan lamunan aku.
Alamak,malunya apabila semua orang di bus stop tu memandang ke arah kami. Mana taknya, Naz bertanya dengan begitu kuat kepada aku. Dengan selamba aku pun menjawab," yela, akukan isteri solehah" kami berdua pun ketawa berderai.
Seketika kemudian bas pun sampai, apa lagi kami berdua pun meluru ke arah bas. Terasa sesak berada dalam himpitan manusia yang berebut-rebut ingin naik bas cepat. Aku pun berkata pada Naz, "alamatnya tak dapat la kita naik bas, dah hampir penuh bas ni pun."
Dengan selamba Naz menjerit, "beri laluan ada ibu mengandung yang ingin naik bas" semua mata tertumpu kepada kami . Ikutkan hati rasa nak gelak je di situ. Tapi, terpaksa la aku kawal. Semua orang memberi laluan kepada kami menaiki bas. Sebaik sahaja kami berdua masuk ke dalam bas, terus pintu bas ditutup kerana sudah penuh.
"Menjadi lagi ya ko punya taktik kotor tu" kataku pada Naz.
"Nak hidup, sekali-sekala kena la wat camtu" kami pun ketawa terkeh-kekeh di atas bas.
Mana taknya, aku dengan Naz ni masih anak dara lagi. Si Naz ni pula bab berlakon memang pandai. Tepat pukul lapan kami sampai di kelas. Pensyarah pun belum sampai lagi. Baru aku teringat yang handphone aku belum di silent kan lagi. Segera aku mencapai handphone aku di dalam beg. Tertera "one new message" di skrin aku. "Mesti waktu berebut-rebut naik bas tadi message ni aku terima, sampai tak perasan aku" getus hatiku. Nombor yang tertera pula unknown. Bila aku cek dengan nombor yang missed call semalam adalah sama. Tertera di message itu ialah "salam perkenalan dari Mr. R". Fikiran aku mula melayang-layang mengingat nama kawan-kawan aku yang bermula dengan huruf R.
"Mesti ada kawan-kawan yang nak mengena aku ni, malasla aku reply buat bazir duit je."Lagipun aku ni bukan suka sangat melayan orang yang tak dikenali ni. Aku tunjukkan pada Naz message yang aku terima dan Naz periksa nombor handphone tu dalam handphone dia, nampaknya nombor itu pun tiada dalam senarai contacts Naz.
"Erm,ni mesti ada orang secret admire kat ko yela ko kan famous kat kelas kita, siapa yang tak berkenan," kata Naz kepada ku.
"Yela tu, entah-entah saja je ada yang nak mengenakan aku’’ sambil mataku memandang satu kelas bagi memastikan orang yang cuba mengenakanku. Tapi semuanya sedang sibuk berbual rancak sambil menunggu pensyarah. Naz mencadangkan aku call nombor itu. Seketika kemudian pensyarah pun sampai. Kami menghentikan perbualan.
Selepas habis saja kelas, aku dan Naz pun menuju ke cafe membeli makanan untuk dibungkus. Lagipun kami hanya ade satu kelas sahaja pada hari itu. Sampai di bilik aku terus menghidupkan lap top. Aku terima request untuk menjadi rakan YM aku daripada Abdul Rahim. Orang yang tidak aku kenali. Lantas aku pun klik accept bagi menerima dia menjadi rakanku. "Lagipun apa salahnya menambah rakan chat aku kat YM ni" kata hati aku.
Malam itu, aku terima lagi message daripada Mr. R, "boleh ke kalau sy nk bknlan dgn awk, lagi pun niat sy ikhlas." Aku hanya membiarkan message itu. Lagi pun aku ni memang jenis bukan suka melayan lelaki. Sejak daripada bangku sekolah lagi ada sahaja pelajar lelaki yang nak berkenalan tapi semuanya ku tolak kerana takut mengabaikan pelajaranku. Rupa parasku agak cun (masuk bakul angkat sendiri katakan), dengan kulit cerah dan aku seorang yang agak aktif di sekolah. Selepas tamat SPM, aku memasuki matrikulasi dan seterusnya ke university tempat aku belajar sekarang. Aku malas nak memikirkan tentang couple lagipun aku rasa tak sesuai waktu belajar untuk bercouple. Itu adalah prinsip aku. Seandainya ada jodoh untukku, aku berharap ianya akan terus ke jinjang pelamin dan mendapat keredhaan Ilahi.

Aku terasa borin malam itu, al-maklumlah belum ada assingnment yang hendak dibuat. Apa lagi sebelum ada assignment inilah aku dapat berfoya-foya dengan internet. Macam-macam cerita yang aku download, bagi menghilangkan kebosanan. Tiba-tiba aku terima message ym daripada abdul rahim.
"Salam, apa kabar? Ingat sy lagi?
Eh, mamat ni kenal pun tak, mana la nak ingat dia siapa. Nak kata ex-boyfriend mana la pernah aku ada.
Aku pun reply, wmslm kabar baik,awak camne pula?Erm, awk ni kenal sy ke?
"Sy pun baik gak..Tak kan tak ingat kot, kita pernah satu kelas masa Form 4&5".
Otak aku pun berligat mengingat kembali nama itu.Jeng,jeng.. saja je wat suspen. Barulah aku teringat, ya memang aku ada classmate nama Abdul Rahim. Tapi pelik gak aku, mana dia dapat ym aku, lagi pun aku taka de la rapat sangat dengan dia pun masa sekolah dulu.
"Owh, baru saya ingat awak. Tapi tak ada ribut, tak ada angin tiba-tiba je awk ym sy. Erm, mane dapat ym saya". Dalam hati aku, sape la plak bagi ym aku kat mamat ni, konfius tul.
"Hehe, sebenarnya saya rindu kat awk. Lagi pun bukan ke elok merapatkan silaturahim. Saya dapat ym awk dari Sara, classmate kita dulu"
Ish,mamat ni tiba-tiba je rindu kat aku cam tak percaya plak. ‘’Yeke awak rindu kat saya, ke ada udang di sebalik mee ni?Hehe"
"Erm, sebenarnya saya nak minta tolong awk boleh tak?"
Dah agak dah mamat ni, yela aku tak rapat pun dengan dia waktu dulu mustahil dia rindu kat aku. "Awak nak minta tolong apa, kalo saya leh tolong saya tolong la." Dalam hati aku, janganla dia minta tolong bukan-bukan.
"Macam ni,awk ambil kos pendidikan kan? So saya nak minta awk kenalkan pada kawan-kawan awk mana yang single la. Bukannya apa, emak saya suruh saya cari menantu cikgu. Itu pun kalau awk sanggup tolong la"
Terkejut aku dengar, ingat aku ni agensi cari jodoh ke? Nak tergelak aku dengar, macam desperate sangat je bunyinya. "Erm, insyaAllah saya tolong awak." Ringkas je jawapan dari aku.
"Kalau macam tu terima kasih banyak-banyak le" syukran.

Selama tiga bulan aku ym ngan si rahim ni. Ramai la juga kawan-kawan aku yang aku rekomenkan pada dia. Aku tunjukkan gambar kawan-kawan aku pada dia. Kawan-kawan aku semua berminat dengan si rahim ni mana taknye, orangya agak cute dari gambar yang dia bagi pada aku and dia ni ambil kos medic di Mesir. Si mamat ni pun memang ada ciri-ciri lelaki yang aku idamkan .Tapi, masalahnya si rahim ni semua dia reject kawan-kawan aku tu. Aku pun dah malas nak tolong dia. Last sekali aku ym dengan mamat ni dia cakap dia dah jumpa orang yang dia cari and kalau boleh dia nak jumpa aku. Lega hati aku dengar, dah tak menyusahkan aku la lepas ni. Tapi aku tertanya-tanya gak siapa yang jadi pilihan mamat ni and kenapa mamat ni nak jumpa aku. Entah kenapa aku rasa selama 3 bulan kami ym, kami dah jadi semakin rapat.
Selepas habis sahaja final exam, aku pun bersiap-siap berkemas untuk balik ke kampung halamanku.Aku pun dah tak ym ngan si Rahim tu. Apa cerita dia aku pun tak tahu. Sebelum balik aku berjumpa dengan Naz, mana taknya nanti rindu kalau masing-masing dah balik kampong. Aku kenal Naz pun sejak dari sem satu lagi. So, dia ni memang best friend aku la.
"Eh, apa cerita dengan si Rahim tu", Naz bertanya pada ku.
"Aku pun tak dengar cerita apa-apa lagi dari mamat tu."
"Aku rasakan Sofea, entah-entah mamat tu minat kat ko" Naz memandang tepat ke anak mata aku.
"Memandai-mandai je ko ni, lagi pun siapa la aku ni. Dia itu bakal doctor mesti ramai minah Arab yang minat kat dia di Mesir tu" Serentak aku dengan Naz ketawa.
Kami pun bersalam-salaman sebelum berpisah. Sebelum itu, sempat Naz berbisik pada aku,"Kalau rahim itu jodoh kau, jangan lupa beritahu aku" Aku hanya berkata insyAllah, itu saja yang terkeluar dari mulut aku. Selepas itu kami pun menaiki bas masing-masing untuk pulang ke kampong. Sepanjang perjalanan aku teringatkan kata-kata Naz. Terdetik juga hati aku pada mamat tu, entah apa khabar la mamat tu! Mesti mamat tu tak ingat pun pada aku.
Sedang aku baring-baring atas katil, handphone aku berbunyi. Nama yang tertera ialah Mr. R. Serba salah aku untuk mengangkat handphone. Akhirnya, aku beranikan diri untuk menjawab panggilan telefon itu. Teragak-agak aku untuk bersuara. Jelas kedengaran suatu suara di hujung talian, persis seperti aku pernah mendengar suaranya sebelum ini. Mr. R mengajak aku untuk berjumpa, sah-sah la aku tak nak jumpa lelaki yang bukan mahram aku. Mr. R berjanji akan membawa adik perempuannya sekali ketika pertemuan itu. Pada mulanya, aku agak sukar untuk bersetuju tapi akhirnya aku akur apabila aku mengajak sekali abang aku (nasib baik abang aku sempoi) untuk berjumpa Mr. R. Kami berjanji untuk berjumpa di sebuah taman tasik berhampiran rumah aku. Akhirnya tiba hari yang dijanji, alangkah terkejutnya aku apabila Mr. R dan Abdul Rahim adalah orang yang sama. R itu adalah untuk Rahim. Si mamat ni pun mengaku orang yang dicari-cari selama ini adalah aku.
"Saya tak sangka awaklah yang menjadi idaman saya selama ini, cikgu Sofea. Sebab itu saya tolak semua kawan-kawan awk itu. Saya ikhlas ingin menjadikan awak sebagai teman hidup saya, kerana awak ada semua ciri-ciri wanita yang saya dambakan. Terutama sekali awk mementingkan agama." Kata-kata Rahim itu berjaya menambat hatiku dan akhirnya kami ditunangkan atas persetujuan kedua-dua belah keluarga.
Aku diijabkabulkan bersama Rahim selepas kami tamat belajar. Naz merupakan teman baik aku menjadi pengapitku semasa berlangsungnya hari bersejarah dalam hidupku itu. Nampaknya, Rahim merupakan jodoh yang terbaik untukku.
Rahim menyentuh bahuku dari belakang, melihatkan aku sedang mengelamun memandang keluar tingkap. Suamiku membelai rambutku dengan manja. ‘’Apa yang Sofea fikirkan",lembut suamiku bertutur.
"Sofea bersyukur sangat abang, kerana kita dijodohkan dan dipertemukan atas kehendak Ilahi dan Sofea berharap kita akan membina keluarga muslim yang utuh."
"InsyaAllah, Sofea. Sentiasalah kita berdoa agar jodoh kita berkekalan hingga ke akhir hayat." Suamiku lantas memelukku dan mengucapkan syukur kepada Ilahi.
Selesai..
posted by Penulisan2u @ 5:09 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
14 Comments:
  • At 19/8/09 1:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...
    maaf idea cerita ni dah selalu sgt org baca
    tapi apa pun satu usaha yang baik...
    hopefully dapat hasilkan karya yg lebih baik dan bernas
    lepas ni, keep the gud work...
    -nurani-

     

  • At 19/8/09 3:57 PTG, Anonymous insyirah said…

    cite ni klu disunting dan diolah mungkin akan jd best. penulis tolong wat lg bnyk dialog2. kurangkan ayat pernyataan. ianya mengurangkan mood.
    anyway, good try. keep it up!
    hmm...cam kenal je penulis laila isabella ni..ahaks
    ~insyirahizzati~

     

  • At 19/8/09 4:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie kira boleh tahan ler cuma kadangkala bosan gak dgn jalan citer yg berjela-jela.

    ayu

     

  • At 19/8/09 6:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm.......boring.

     

  • At 19/8/09 6:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy rasa cite ni dah lama org pakai tp apa2pun hope u keep trying....

     

  • At 20/8/09 7:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la 2..x pnjg,smpat la bca suma..heh
    ade gak la moral dia..
    glkkn org bca bku(motivasi),jgn couple wktu blja..
    kawin pas blaja..haha
    mmg btul bdk kimia ke?
    leh knl..heh

     

  • At 20/8/09 10:18 PG, Anonymous milakarmila said…

    bagus gak jadikan panduan untuk pelajar2...apapun kejar cita2 dulu baru fikir soal cinta...sesungguhnya yang baik itu datangnya dari ALLAH ,yang tak baik itu dari diri sendiri...renung2kanlah!!!!

     

  • At 23/8/09 11:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    isi dah bgus, boleh di mantapkan lg. bercintalah lepas kahwin sbb lebih di redhai Allah.

     

  • At 24/8/09 4:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ???????x berapa paham.....

     

  • At 1/9/09 12:13 PG, Blogger ziela said…

    mana perenggan wahai penulis?
    huhu..

     

  • At 3/9/09 7:02 PTG, Anonymous gaasa said…

    hahaha........ok ar citer nie, tp idea dah lapuk la......buat something new punyer....best dah la...

     

  • At 7/9/09 11:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita cm bsn sket..kna byk olah

     

  • At 8/9/09 12:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crite ni mcm x logik je . klau lah hensem l pas 2 doktor plak tu xkan xde awek . mesti ade je yg cntik dok kenen2 kt mamat 2 . xlogik sungguh ...crite pun mcm skima sgt....

     

  • At 11/9/09 2:06 PTG, Anonymous casablanca60 said…

    cerita nie tak dapat meninggalkan kesan yang mendalam...lepas baca...tak lama kita pun lupa...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group