BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Ogos 09, 2009
Cerpen : Cinta gwang!
Nama Pena : antikapel

Izinkan aku sayang,
Menyentuh perasaanmu,
Biar gelora cinta semalam,
Izinkan aku sayang,
Merinduimu selalu
Biar bergetar nalurimu
Walau berkali kau membenci
Cintaku takkan hilang
Himpunkan semua kemaafan
Dengarkan oh rintihan
Andainya kau pergi
Gugurlah bunga cinta
Terpadam mentari yang menyinar
Pulanglah oh sayang
Kau ku nanti penuh pasti
Rintihan kecundang
Untukmu sayang,


Aku tersenyum bila aku membaca kad oren tue,.lirik lagu 2 amat menyentuh perasaan ku,terasa diri disayangi.hehe,jiwang gak abang sayang aku nie,Nampak cam alim,aku ingat x layan lagu2 jiwang ni.rupenye die pon minat lagu2 jiwang karat ni. Cam same pulak...

Teet,tett,

Lantas aku capai hp kat atas meja.
1 message received,from ëmy abangí.

-salam my honey,wat per?

-xkeja ker?curi tulang eh?
Hehe,saje je aku kenakan abi farhan.

Teet..tett..
-abg nk g meeting jap g..boring,tgh tngu lan. Mane ntah xsmpi lg.

-owh,ade meeting eh?ptg ni blik awl ye.sy nak msak kgmran abg.

Teet,tett,
-owrait my heart.abg ade surprise,tngu abg ptg ni ye.luv u!

-ok abg.luv u 2!

My abang,dialah segalanya bg ku. Alhamdulillah,aku telah dikurniakan seorang suami yg amat sempurna bg ku. Dia lah kekasih awal dan akhir. Ish, mcam lagu jamal abdillah plak,hehe..


"assalamualaikum mak,."

"waalaikumsalam,kamu sehat?"
Eh mak ni, terbalik plak.aku tepon mak nak tanye khabar mak. Mak plak yg tnye khabar aku,

"saya sehat mak,alhamdulillah. Mak sehat ker?abah wat per? Rindulah kat mak.."

"mak sehat,abah kamu tgh tebas rumput kat belakang. Kalau rindu, balik la rumah,"
Balik?mmg nak balik,tp assignment berlambak,lagi2 dah akhir smstr ni,x dan nak balik.

"mmg sy nak blik mak..tp kerja berlambak mak,x sempat nk balik.sy cube siapkan kerja2 sy cpat2.insya Allah hujung mingu ni sy balik,mak,sy teringin nak makan lauk sardine mak masak,"

"balik taw. Mak ade hal penting nak bincang ngan kamu. Teringin makan sardine?xde lauk lain ker yg kamu teringin?sardin jer,muke pon macam sardine dah,"
Aku dengar suara mak tergelak kecil. Mak ni mcm x paham aku jer. Aku suka sangat lauk sardine. Hari2 makan sardine pon xpe,tp, mak plak yg jemu.

"ala mak ni,.mcm x pham plak.hal penting?pe die?bitaw la skrg. X sabar nak taw."
"ish kamu ni. X sedap cakap dalam telefon.nanti kamu balik mak bitaw ye,"

"ok lah mak..nanti ade pape saya tepon mak ye,kirimsalam ngan abah,sayang mak.assalamualaikum,

Hal penting pe lh yg mak nak bgtaw aku,pening2,ade org nak pinang aku ker?hehe,.



"lina, aku nak balik kg sok. Kau berani ker dok sorang2 nie?"
Lina shazrina kawan baik aku kat uitm nie,dah hampir setahun kitorng dok sebilik ngan die kat kolej melati nie,kebetulan plak kelas kitorang pon same,so, kami macam belangkas,

"nape tibe2 nak balik kg?mentang2 dekat,"

"ala,jgn merajuk lina,"

"mane ade merajuk.kau 2 nape nak balik tibe2?kate banyak assignment nak siapkan?"

"sebenarnya mak aku suruh balik. Ade hal penting katenye. X taw la hal pe."

"ntah2, ade orang dtg pinang kau kot.hehe,,,"
Ke situ plak mnah ni fikir.

"ye kot. Kalo betol, ape salahnye,haha"

"amboi2,gatal sgt dah 2,"

"haha,main2 jer,nak ikot aku balik?jom r,dari ari tue mak aku asik tnye ko jer bila nak datang umah aku lg."
Aku pujuk lina ikot aku balik.aku taw, die xkan nak ikot aku balik. Keja tgh berlambak nie.tapi, mane taw die nak ikot. Ade gak member balik nanti.

"ishk ko nie. X maw la. Banyak keja la,mmg nak dtg umah ko lg, tp skrg nie, x bleh. Abes final ni, kalo ko ajak gerenti aku ikot."
Dah agak dah jawapan minah sorang nie. Sgt komited ngan tugas.

"xpe la.aku paham,t aku suh mak aku masak lauk sardine tok ko."

"sardine jer?mentang2 ko suke sardine."

"kali ni spesel tok ko. Dah lame x makan lauk sardine mak aku.ngidam plak tibe2.hehe,"

"yelah2,x kysah pon. Ko nak bawak kan kire ok. Jimat duit nak makan tok 1 ari. Tapi, aku x pernah rase lauk sardine sesedap yg mak ko masak."

"ha,taw pon. Sebab tue aku suke sardine mak aku."
Kembang aku bile ade org puji mak. Mak masak mmg sedap. Masak la pape, gerenti sedap. 2 3 kali kadang2 aku tambh,jgn salah kan aku nape badan aku kembang cam ni. Mak masak sedap sgt. Haha,
Aku?aku pon reti masak gak. Masak air. Haha,


"mak ngan abah terime ker?"
Aduss, mak ni,suke wat keputusan tanpa tnye aku dulu. Benda ni penentu mase depan aku.

"izzah, mak ngan abah nak yg terbaik tok izzah. Walaupun mak x kenal sangat laki 2, mak yakin die mampu beri kebahagiaan tok izzah dunia akhirat. Percayalah nak,"
Aku lemah betol bile mak dah cakap cam 2,

-syurga di bawah tapak kaki ibu. Dan jgan lah engkau berkata dengan ibu mu walaupun uff.
Terngiang2 ceramah anak soleh yg aku penah join mase skola dulu. Camne ni?aku x nak!tp mak yg suruh. Aku kena taat dengan mak ngan abah slagi dorang tak suruh aku wat dose. Ni bkn dosa,tp,.

"tp mak, saya tak kenal die langsung. Dia kenal sy ker? Boleh ke kami bahagia kalo kami tak kenal satu sama lain?"
Aku memprotes,

"izzah, abah tak kan terima lamran tue kalo abah hanya nak buat kamu derita. Abah taw latar belakang die. Dia anak kawan lame abah. Abah kenal sangat ayah die,lagipon kamu dah nak abes blajar,"

"tp abah. Abah Cuma kenal ayah die. Abah x kenal die."
Ape kaitan ayah die ngan anaknya. Aku nak dikahwinkan ngan anak die.
Argh,.abah x paham aku,!

"izzah, nie no tepon bakal suami izzah. Papehal bincang ngan die. Fikir masak2 sebelum wat keputusan 2. abah ngan mak terima jer keputusan kamu."

Aku dalam dilema. Aku nak jd anak yg solehah. Yg x pernah ingkar ngan setiap arahan dr mak abah. Tp bab kahwin nie, susah sket.


Aku x boleh tidur,fikiran ku melayang2 teringat perbualan aku ngan abah dan mak, patut la mak beria suruh aku balik. Nie la hal penting yg die kate 2. macam mane ni?
Layak ker aku berkahwin sekarang nie?aku x kenal sape bakal suami aku. Mak kate name die shahrul. Shahrul pe ntah. Malas aku nak taw lebih2 pasal mamat 2.
Mamat nie pon satu, suke suki jer nak pinang anak orang. Kenal pon x. die fikir kahwen ni, tok sehari 2 ker?

Tp, aku penah dengar, mak ngan abah dulu pon x pernah kenal mase dorang kahwen. Tue sume perancangan atok ngan nenek. Buktinye, dorang bahagia skrg nie. Kekal mesra n romantic walaupon dah ade 11 orang anak, 16 cucu,ramai 2,

Aku fobia ngan penceraian,kalo tengok skrg nie, kat akhbar2 slalu melaporkan kes penceraian. Lg2 kalangan artis tempatan. Artis barat xpyah crite. Dorang x de rase kepentingan perkahwinan 2,before kahwen, hidup dah macam org dah kahwen. Langsung xda batasan. Artis tempatan pon pe kurangnya. Kawen bagai nak rak, besar2 an, wat kat tamn, hotel,ramai yg sponsor. Sudahnya, perkahwinan 2 bítahan setahun dua jer. Membazir duet jer sape yg support perkahwinan dorang. Bek derma kat anak yatim ke,kalau x pon, kat mlaysia ni byk yayasan2,kalo sumbang sket, dpat gak pahala,nie, yg kaya bertambah kaya,mmg patut pon dorang cepat cerai,perkahwinan cam 2, xda keberkatan.
Kalo perkahwinan 2 sendiri x berkat, camne nak tahan lame,rasulullah x pernh suruh kite wat majlis kahwin besar,biar sederhana, asalkan yg wajib dah tertunai.

Tp, mslhnya,.aku nie kena kahwen ngan sorang mamat yg aku langsung x pernah kenal. Nak ke die trime aku sbgi bini die?dah r aku ni gemuk,gemuk sangat ker?

~ceh, xnak ngaku plak ko tu gemuk,

-gemuk eh?xpe, comel kan?hehe,

~hina sngat ke org gemok?

-x hina. Tp ramai org pandang rendah kat golongan cam aku nie.

~biar gemok asal sehat.

-betul,betul,betul,.nanti nak cari baju kahwen susah plak.

~mmg susah,tp xpyah pakai baju kahwen yg seksi2,pakai jubah jer ,baju kurung ke,kn senang,xseksi,xdosa,

-hmmm,.lagipon aku x nak sanding ,rasulullah x pernah anjurkn sanding2 nie,

~taw pon,sanding nie banyak buruknya dr baik,kan perempuan tue x boleh nak menunjukkan auratnya depan laki yg bukan muhrim. Tp, kalau nak sanding, dibolehkan kalau yg menyaksikan majlis bersanding tu depan ahli keluarga dan saudara mara terdekat yg dibolehkan melihat aurat kiter dan depan kawan2 perempuan.

Mlm tu aku tidur dngan pelbagai persoalan yg bermain2 dikepala otak aku,zzz,.


"izzah,ko ni nape?sejak balik kg kelmarin, asyik termenung jer aku tengok. Ade masalah ke?"

Tersentak aku bile lina tegur aku.

"erm,x de pape,biase jer. Letih sangat kot, assignment kan berlamabak"
Aku cuba berselindung dr lina. Malu la kalau die taw aku kena pinang.

"ye ker? Bukan ker assignment ko dah siap awal2 before ko balik kg ari tue?do you have problem? Tell mu if you feel better,"

"sebenarnya,tp, kalau aku cakap ni ko jangan gelak taw,"

Aku malu kalau lina gelakkan aku nanti,

"la,cakap jer la,xkan aku gelakkan kau kalo ko tengah sedih cam nie,"

"sebenarnya,ade sorang mamat sengal nie dtang umah aku last week,die pinang aku,"

"ha?biar betol?"

Aku Nampak lina dah sengih2,minah ni mmg r, org serius..

"lina, aku serius nie,ko jangan la gelakkan aku,"

"ok2,aku x gelak,sengih jer,hehe,masin mulut ko,kan kata2 2 merupakan 1 doa,dah ko asik kater org dtg pinang, kan betol ade,patutnya ko hepy,bukan muncung cam ni,"lina dah mule nak membebel,

"masalahnye, aku x kenal pon mamat sengal 2,ntah sape,tibe2 nak pinang aku."

"betol ko x kenal?cube ingat baik2,xkan mak ayah ko terime pinangan 2 kalo dorang x kenal bakal menantu dorang 2,mane ade mak bapak yg sanggup biarkan anak dorang x bahagia. Aku rase mak ayah ko dah kenal bakal suami ko 2."

" betol gak 2,tp, aku cam sangsi la lina,betol ke dia nak ngan aku?aku nie dah la gemuk,"

"la izzah,jangan cam 2,x elok rendah diri taw. Melemahkan iman,kiter kena bersyukur dengan setiap kurniaan Allah.. sekurang2 nya kiter gemuk pon sebab cukup makan.. drpd orang Somalia yg kurus kering 2, Nampak yg dorang x cukup makan."
Panjang lebar lina berceramah,

"betol,aku ngaku,tp, ntah la,"

"cam ni la izzah,aku rase baik ko wat istikharah,mintak petujuk kat ALLAH,nanti ko xkan nyesal ngan keputusan yg ko wat nanti."
Lina bg cadangan,

"hmm,nanti aku wat,insyaALLAH,"

"pe name bakal suami ko 2?x bitaw aku pon. Org nye camne?misti handsome,"
Lina berseloroh.

"ko ni pon,aku x taw name die.. mak aku kate shahrul,pe ntah name penuh die,muke die pon aku x pernah tengok. Tp mak aku kater ayah ku kenal ayah die. Sebab tu ayah aku trime lamaran tue."

"owh..aku rase mmg tepat la mamat tue jd bakal suami ko. ayah ko pon setuju."

Tett,tett,
Sape plak yg bg mesej ni,

-salam,

-sape nie?slh numbr k?

Dah la pale akt tgh runsing,ade plak yg kacaw aku,huh!

Teett,tett,

-izzah, sy hrp awk peítmbangkn lmran sy tmpoh hr. sy trime pe je kptsn awk.

Mamat sengal ni rupenye,ni masanya nk bls dendam,haha,

-awk pk sy ni ikn kt psar?suke-suki nk lmar sy. Trus jmpe mk ayh sy?sy xknal awk!cmne nk trime lmrn awk.jgn igt khwen ni tok men2.ilmu pe yg awk gne smpi mk ayh sy stuju?"

Message sent,haha,pdan muke die. Baru die taw sape nurul izzah ahmad yg sebenar!misti die tarik balik lamaran die,

-maaf cz sy x jmpe awk dlu.tp, kptusn sy muktmad nak míperistrikn awk.1 hri t awk akn tw nape.

Eh mamat sengal ni,aku ni lom tntu jd bini die,pandai2 nak wat kputusn,mlas aku nk lyan.trus aku off hp.


Aku dah fikir masak2 ttg keputusan nak terima lamaran shahrul. Semua aku dah wat,aku wat istikharah 7 malam berturut2,3 mlm pertama aku wat istikharah aku rase aku semakin jauh dengan shahrul. Walau kami x pernah bertentang mata, tapi aku dapat rasekannya,
Aku kenal die melalui mak,mak ade bg gambar die,tp aku tengok sekilas pandang jer,

Aku rase cam pernah tengok mamt nie,tp, xtaw kat mane dan bile,
Sampai malam ke 7 aku rase aku semakin yakin dengan lamaran tue,

Aku pasrah dengan ape jua yang akan berlaku akan datang..tue sume diluar bidang kuasa aku,hanya Dia yang berhak menentukan kesudahan hidup aku,

Seminggu sebelum menikah, shahrul sms pada ku alamat butik pengantin yang dia cari,dia suruh aku pilih sendiri baju mane yang mnjadi pilihan ku,die kate biarlah sesuai dengan syariat,
Aku pergi butik tue dengan sepupu aku, ika,aku tertarik dengan jubah modn warna oren lembut,cam lawa,dapatlah cover sket badan aku yg berisi nie,hehe,aku dah try diet. Alhamdulillah. Kurang sikit berat aku. Tapi x la slim amcam ct nurhaliza. Hehe...
Ak order jer,.shahrul yg bayar..
Kalau awal2 aku tau die yang bayar, aku pilih yang mahal2,haha,

Aku x rase sibuk sangat ngan persiapan kahwen ku,semuanya shahrul dah settle kan,kad jemputan pon die dah tempah,bile aku balik kampong, mak dah bagi kad jemputan untukkku edar kat kawan2,.

Bertuahnya badan,x la pening2 nak pikir,.kadang2 aku terpikir gak ttg shahrul,aku x pernah taw dia sape,keja per,tp, mak ngan abah taw ttg die,cume aku malas nak tanye kat dorang,

Lepas sebulan kami bertunang, Shahrul ade bagi aku 1 buku,AKU TERIMA NIKAHNYA,die suruh aku khatamkan buku tue b4 kahwen,mule2 aku rase cam bosan bace buku nie,kalau die bg novel x pe la gak,.

Lagi 2 hari nak nikah, baru aku terkebil2 bace buku nie,tue pon shahrul dah tanye banyak kali aku dah bace lom buku 2,
Nak tipu, x sampai ati plak,terpaksalah aku bersengkang mata nak bace buku tue,
Sangkaan ku meleset sama sekali,penulis buku tue, abi saif sangat pandai mengolah,buku pertama dari abi saif..slame ni dia hanya berkarya dalam majalah ANIS,aku slalu bace ANIS,sangat sesuai untuk wanita,kakak aku langgan,aku tumpang bace jer,hehe,tap aku memang suke bace ruangan abi saif,ayat slumber, tp seronok,

Patut pon shahrul suh aku abeskan bace,buku tue bayak berkisar ttg rumahtangga,sangat seronok..wat aku lebih bersedia menempuh alam rumahtangga,
Tapi paling mengejutkan aku, shahrul ade selit satu kad oren yang tertulis lirik bryan adam,everything I do, I do it for u,

Look into my eyes,
U will see,
What u meant to me,
Search your heart,search your soul,
U fined me there, u search no more,.
Donít tell me, itís not worth trying for...
U canít tell me itís not worth dying for,
U knows its true,
Everything I do, I do it for u,
Look into your heart,
U will find,there is nothing there to hide,
Take me as I am,
Take my life,
I would give it all..
I will sacrifice
Donít tell,
I cant help it,
You know its true,
Everything I do,I do it for u,
There is no love,
Like your love,
And no others can give more love,
There is no way,
Unless you there,
All the time,
All the way,
U knows its true,
Everything I do,I do it for you,


mase 2 aku rase mule memahami bakal suami ku yg sebenar...
kami bertunang 2 bulan...shahrul kater x perlu nak lame2...aku ikot jer...
tp betol gak. sekarang ni pon aku dah abes pengajian. tgh tnggu tawaran kerja.
nasib bek la shahrul support sume perbelanjaan kahwen kami. ade la aku tmbah sket2 gune duet simpanan aku kat ASB.

*********

"aku terima nikah dengan nurul izzah binti ahmad dengan mas kahwinnya 80 ringgit tunai,"

Dengan sekali lafaz, aku sah menjadi isteri kepada suami ku,macam mimpi plak,betol ke aku dah jadi bini orang?umur aku baru 23 tahun,mude lg,.huhu..

11.11.11,.tarikh kramat dalam hidup aku,.tarikh ni memang aku idam2kan sejak dulu lg,
Mase org tngah sbok2 nak pilih 08.08.08 jd tarikh brsjarah dorang, aku trpikr tarikh nie,kebetulan, tarikh ni jatuh ari jumaat,sunat menikah,.hehe,

"weh,, imam tengah bace doa,"
Lina membisik ditelinga ku,

Alamak,malunyer,tue la,berangan,

saat ni la yg paling mendebarkan hati aku.
jantung ku berdegup kencang macam kena kejar ngn antu.
dan antunye adelah shahrul.
ops! my husband dah...xleh nak suke suki kutuk die..
hehe....

"izzah, get ready...."

lina mengingatkanku...

shahrul menyarungkan gelang emas ditangan kanan ku...
tangan kami bersentuhan. makin berdegup kencang. 1st time tangan aku yg lembut ni disentuh dengan tngan kasar milik sorang laki...ya!sorang lelaki yg berhak utk aku...

snap!

banyak betol kamera yg merakamkan aksi kami berdua...
malunyer...huhu...lg malu bile shahrul mengucup dahiku...hehe...trase nyaman dihatiku...
hilang sgale gemuruh dihatiku sebentar td...

******

huh...penatnye...
nasib bek kahwen ni skali seumo idop...amat meletihkan...lepas upacara batal wudhu\' td, sesi bergambar. oleh kerana kami x bersanding, after nikah terus sesi bergambar. ramai gak member uitm aku yg datang
yang pasti dorang cam x caye jer aku dah kahwen...x pernah ade gosip, tup2 aku kahwen...
hehe...ni la nikmat sebenar perkahwinan dalam islam...baru rase debaran yg sebenar...sume ni adalah hikmah...thats why islam said making love before married HARAM...

tuk tuk!

"izzah,boleh abang masuk?"

adus...die nk masuk bilik?x boleh! eh, ni blik die gak...boleh...masuk la...
aku terkelu...hnya mampu jwb dlm hati

"la...sayang wat per?ingat kn tdo td...abang tnye x jwb..."
sayang?aku nk pngil die pe?shah?

"err..shah...xprasan awk pngil td..."
gurlp!

"sayang...nape pngil cam 2?now, im yours...please pnggil abang...sjuk ati abang..."
suamiku mengambil tempt disebelah ku.

"maaf shah...eh, abang...xsngajer..."
glabah aku dibuatnye...

"xper2...abg faham...puas abang cr syang td...kat luar xde...kat dapur pon x de...."

"err...abang...maaf...td sy tngok abang tgh borak ngn kawan2 abang. sy masuk le bilik.
lagipon sy blm solat lagi. abang dah solat?"

la...laki aku ni cr aku ker?mane aku taw...

"xpe2...owh, ingat ayang cuti...mlm ni on...hehe"

aku rase baru kna sembur ngn blusher yg pekat gler kt muke aku ni...die ni...nk guraw pon agak2 r...malu aku...huhu....

"malu ker?abang men2 jer la...jom r...kite solat skali..."

leh lak die tnye aku malu ker...of course ler....huhu

*******
"YA ALLAH....aku memohon pada MU...
berkatilah pernikahan kami...
limpahkanlah kebahagiaan dan keharmonian dalam rumah tangga kami....
kurniakanlah kami zuriat yang soleh dan solehah...
kami memohon pada Mu ya ALLAh...
kekalkanlah perkahwinan kami..
supaya kami sama2 mengharungi liku2 hidup didunia..
dan sentiasa berdampingan di akhirat kelak...
aamin....ya rabbal alamin..."

menitis air mataku...syahdu sungguh ketika mengaminkan doa suamiku...

"sayang...naper nangis ni?"
suamiku memandang hairan sambil menyapu air mataku dipipiku..

"sayang...abang sayang n cinta sayang sebab diri sayang...jangan sia2 kan cinta abang ni...bantu abang mengemudi bahtera rumahtangga kita. abang perlukan sayang dalam setiap nafas abang. abang need u..really need u... I already give what i have to you...please always be my side..."

argh...sape laki ni?yang bisa menggetarkan ku dengan kata2 nya...

"abang...im yours...you can do wat u want...im yours...always yours..."

hnya itu yg aku mampu ucapkan...aku terbuai dalam dakapannya...syahdunya saat itu...
betapa bertuahnya aku dengan kurniaan terindah ini...

"sayang...tidor ke?kalau ye pon nak tido ngn abng, bukakla dulu telekong 2..."
ish...malunyer...die ni suke tau kenakan aku...
"saya nak pergi jenguk dapur...abang nak mandi ke?"
Aku cuba menunaikan tanggungjawab sebagai seorang isteri...

"erm...boleh gak..."

"baju abang ade kat atas katil...sy keluar dulu...sian dorang kat dapur 2..."
sungguh, tue sume alasan..aku malu nak tengok suamiku tukar baju.

"tunggu la abang...kita keluar same2....ataw sayang malu ngn abang?"

dah mule la die punye gatal...ala...nak tunggu ke x...aku malu...

"pandai jer abang ni...ye la...saya tunggu..."
aku menjawab sambil pura2 mengemas meja solekku...

********

"lamenye pengantin dlam bilik...penat aku tunggu taw..."

kelat muke lina aku tengok.aku taw die bengang ngn aku...

"ala lina...sowi...td nak asar...pastu suami aku ajak solat same2...2 yang lmbt sket...ko dah nak balik ker?"

"ye la...nak balik dah ni..dr td aku tunggu ko...x mo la kacaw pwngantin baru ni...hehe..."

pandai plak si lina ni sakat aku...

"ok izzah..slamat pengantin baru...smoga perkahwinan korang berkekalan..."
terharu aku ngn kata2 izzah...aku menangis sambil peluk die.

"oit izzah, ko nape nangis?xde seri pengantin lak nanti."

"aku sedih ler...pasni susah nk jumpe ko...aku kna ikot laki aku dok kat penang."

"xper2...t ble2 free kiter jumpe k...2 abang sayang ko nk kesini. ko jngn la nangis. malu jer.."

ha?die datang ke sini...baru nk feeling ngn lina...malu2...

"shah, u jaga izzah ni elok2 taw...die ni sensitif..hehe"
sempat si lina ni kna kan aku..

"yes bos!u nak kawen nanti jmput kami ye"
klakar la suamiku ni...

"owrait...dah la...aku nak balik...k, izzah....balik dulu ye"

*******
Penat sungguh rasanya,aku nak tolong kak yani dan kak suri kemas dapur. Tapi dorang tak bagi. Dorang kata pengantin baru kena tido cepat2. mule2 aku tak paham, tapi bila dah semua org gelak2, baru aku pham. Rupenye dorang kenakan aku. Malunya...aku rase hari ni adalah hari sopan aku. Bukan pe, sebenarnya aku segan ngn shah...

Usai mandi, aku mencari baju utk dipakai..penat aku pilih baju mana yang aku harus pakai...biasa aku pakai tshirt ngn kain batik jer, tapi xkan malam ni aku nk pakai cam 2 plak...aku terpandang beg kertas atas katil...terkejut giler bile aku tengk ada baju tidur dalam 2...ni sape lak yg bagi...aku punye ke ni?eh, xkan shah punye...ni gaun malam perempuan...misti ade yg bg aku hadiah baju ni...ok gak kalo pakai baju ni...

"sayang...awak buat ape 2?"
Syah dah masuk bilik...camne ni?malunye...
"sayang dah mandi?xajak abang pon..."
Die ni,suke la camni,aku malu,

"awak nak mandi?nah tuala,"
Syah terus ambil tuala dari ku dan melangkah ke bilik air sambil menyanyi kecil...

"sayang...awak cantik sgt malam ni"

Arghh...malunya...dia puji aku? Entah kenapa, setiap kata2 nya buat aku gemuruh dan malu...
Inikah yang dikata jatuh cinta?aku dah jatuh cinta pada dia....dia yang halal bagiku...aku x perlu nak bataskan perasaan aku...aku bebas buat apa saja dengan dia...
Macam ni ke yg slalu kawan2 aku rase waktu mereka bercouple?tetapi sayangnya, mereka x bebas dalam percintaan. Bahkan mereka x halal...penuh dengan kemurkaan dan dosa...
Alhamdulillah...betapa nikmatnya cinta yg xsebenar...cintaku pada suami yg disulami barkah dari ALLAH...memandangnya dengan rasa cinta mendapat pahala...apatah lagi kalau aku selalu buat hatinya senang dan bahagia.

Tibe2 aku baru teringat yg aku bagi syah tuala yang aku dah pakai tadi. Seumur hidup aku, aku x perna berkongsi barang dengan lelaki. Apatah lagi tuala...camne ni...

"abang, maaf sgt...sy terbagi abang tuala saya..."
Aku menundukkan muka. Mase tue, syah tengah memakai baju...

"apa salahnya...suami isteri yang makan berkongsi pinggan, minum berkongsi cawan akan lebh diberkati ALLAH. Ape lagi kalo mandi berkongsi tuala..."
Malunye...aku ingat di nak marah aku.
Siapa laki ni? Aku seolah pernah mengenalinya...tapi, sungguh aku tak ingat...

"sayang, ape yang awak menungkan?"
Dia memimpinku menuju ke katil...
Dia mengarahkan muka aku memandangnya...

"sayang, abang tau pernikahan kita agak terburu2...tapi, percayalah...sejak pertama kali abang terpandang wajahmu, abang yakin sayang tercipta utk abang"

Aku terdiam..kelu tanpa kata2..hanya mampu memandang wajahnya...hensem gak laki aku ni...berkumis...yang paling penting, berjanggut...sunnah rasulullah...

"mesti awak tertanya2 macam mana abang bleh kenal sayang. Ingat x, mase motor awak rosak. Mase tue, awak ngn kawan awak. Nak perg mane ntah.merempit berdua."

"macam pernah ingat. Mase biler ye?"

Syah mengenggam erat tanganku...terasa nyaman hatiku...

"mase tue, awak baru habis SPM. Awak nak pergi jumpa kawan awak. Motor awak rosak, abang nak tolong. Tapi awak marah2."
Dia mengimbau kenangan lama...

"saya ingat. Memangla saya marah. Awak tuduh saya nak jumpe pakwe. Rase cam nak cekik2 awak jer. Suka hati die jer nk tuduh kita."


"nape ngn motor awak?"tibe2 ade mamat yg tegur kami.

"rosak.. xhidup. Nape ntah. Dah try start, tp x boleh.." aku cuba meraih simpati mamat ni. Dah la panas ni...xde sape pon nak tolong aku. Dah terlewat lak tue nak jumpe hasnah. Aku janji ngn dia pukul 10. tapi sekarang dah pukul 12.

"awak nak pergi mane?"
Banyak tanya nye mamat ni. Nak tolong, tolong jer la...aku dah merimas ni...

"nak jumpe kawan." jawab aku acuh x acuh.

"jumpe kawan ke pakwe?"mamat menyengih sambil dia cuba nak hidupkan enjin moto.
Eh mamat ni...melampaw dah ni. Suke suki je nk tuduh aku.

"eh sedare. Jangan suke2 nak tuduh orang. Kalo nk tolong, tolong jer la. Kalo x nak, xpayah nak menuduh orang. Terima kasih jer la. Saya lagi sanggup jalan kaki dengn motor ni dari minta tolong awak"
Matahari yg menegak di kepala menambah lagi suhu kemarahan aku. Terus aku ajak fizah jalan. Aku lagi sanggup jalan kaki dari menghadap mamat 2.uh!

"awak, saya tnye jer...jangan la marah. Saya x abes tengok lagi motor awak tue."

Ahh..abaikan,aku x perlu pertolongn mamat tue.

"ko ni izzah..die tanye elok2. yang kau nak marah2 ni nape?sudahnya, kite yg kena jalan kaki ni."fizah merungut...sian ko fizah..tapi aku lagi sanggup jalan kaki dr minta pertolongan mamat sengal tue. Dia fikir aku ni ape? Tak main la kapel ni...ustaz aku kate kapel berdosa taw! sebab mengahmpiri zina.

"sori la fizah. Sian ko. Aku sakit ati ko taw x. Emo lak tibe2."

"kenapa dengan motor adik?"
Tibe2 ade sorang lagi mamat yang tanye. Dah taw aku menuntun motor ni, dah sah2 la motor rosak. Takkan aku suke2 nak menuntun motor tgh2 panas ni.uh!

"motor kami rosak. Tak taw nape tak boleh hidup."fizah yang menjawab sambil jeling kat aku.

"oh...meh saya tengok" mamat tue menghulur bantuan..

"izzah, ko jangan cari gaduh ngn mamat ni plak. Aku xsanggup jalan kaki lagi ni."
Fizah membisik sambil duduk atas rumput kat tepi jalan..sian fizah....nampak muke die penat.. Aku hnya mampu menyengih. Sebenarnya aku pon dah tak sanggup jalan kaki. Penat dan panas. Hitamla muke aku nanti. Nasib baik ade gak pokot besar tepi jalan ni yang kitorang boleh teduh kejap. Penat tak terkata.

"dik, plak motor adik ni dah rosak. Tapi, x pe. Saya ade spare part.dah hidup dah."
Lor,plak rosak rupenye. Patut la xhidup. Aku bermonolog sendiri.

"terima kasih bang. Buat susah2 jer. Berapa harga plak tue?saya bayar."eh minah ni...macam motor dia plak.

"xpayah la..sikit jer. Awak berdua dok mana?ni nak g mana?"
Eh mamat ni, nak tolong pon kena tanya macam2 ke?

"kami nak jumpe kawan, kami tinggal kt tg karang. X per la bang. Kami pergi dulu. Dah lewat ni." fizah cepat2 menjawab.

"ok, hati2 bawak motor tue."


"owh...tapi mana awak kenal saya?taw rumah saya?"
Aku musykil. Kami jumpe sekali jer, tapi dia taw macam2 pasal aku.

"awak ingat tak mamat yang tolong awak lepas awak marah2 saya tue? Die kawan saya, man. Lepas awak pergi macam tue jer, saya telefon die suruh die datang bawak plak motor. Man terus datang, kebetulan pulak rumah dia dekat kawasan tue juga. Saya taw, awak dah marah saya. Sebab tue saya suruh man. Pastu man bagi saya purse awak. Dia kata awak tertinggal purse kat bawah pokok"
Panjang lebar syah menerangkan keadaan yg sebenar.

"owh...patutla mase balik tue saya cari purse sy x jumpe. Sy ingat ada org curi. Tapi, saya dapat balik purse tue. Ade org yg pos kat rumah. Mule2 sy heran juga. Tapi pengirim tue xbg taw name. Terinigin nak ucap thanks kat die. Awak rupenye. Thanks abang..."
Segala persoalan aku selama ni terjawab.

"abang la yg pos purse awak. Dari situ abang taw awak ni siapa, duduk mane, sekolah kat mana. Awak taw, lepas abang jumpe awak, abang teringat kat awak jer. Rase macam nak pergi pinang awak mase mase tu gak. Tapi abang tau, awak baru habs sekolah. Ape pulak kate mak ayah awak nanti. Kebetulan pulak adik abang sekolah sama ngn awak. Mase tue die form 1. awak x kenal dia kot. Mase abang belek majalah sekolah die, abang nampak gambar awak dapat anugerah pelajar terbaik spm. Adik kate, awak dapat tawaran matriks kat kedah."
Terkejut aku bila dengar cerita sebenar dari suami ku. Betapa die bersungguh2 nak dengan aku.

"tapi abang sabar. Abang nak bagi peluang kat awak sambung belajar. Mase tue plak, abang baru graduate. So, kewangan pon x kukuh lagi. Dan yang paling pasti, awak bukan jenis layan lelaki. Adik abang pon ada bagitaw yang awak ni garang. Ketua biro dewan makan kat asrama. Tapi, awak selalu bising2 pasal kehadiran kat surau. Sampaikan budak2 junior confius yang awak ni pegang biro ape."

Arghh...malunye. dia taw serba serbi pasla diri aku ni. Tak taw nak jawab ape. Hanya membiarkan die yang bercerita.

"adik selalu puji awak. Awak la yang selalu bagi tazkirah kat surau. Awak selalu nasihatkan budak2 pasal couple. Couple tue haram dan berdosa. ,mase tue, abnag baru teringat nape awak marah2 abang mase abang tanye awak nak jumpe kawan ke pakwe. Rupenye awak xsuke kapel2 ni."

"sampai macam tue sekali. Rupenye ade yang admire saya dari dulu lagi. Rasa cam tak percaya pulak. Saya perasan gak adik awak tue. Macam pernah jumpe, tapi tak ingat. Dah lame sangat tinggalkan sekolah tue."

Aku mengimbau kenangan lame. SAMSED bnyak tinggalkan kenangan padaku. Dari situ aku belajar erti kehidupan dan persahabatan.

"lepas je saya taw awak nak abes blajar. Abang terus datang jumpe mak dengan ayah. Abang bagitau mereke yang abang nak jadikan awak suri hidup saya. Mule2 mak ayah awak macam terkejut. Macam2 yang ayah awak tanye abang. Paling mengejutkan, rupanya ayah awak kenal arwah ayah abang. Dorang kawan baik dulu mase ayah awak kerja polis bantuan kat kuala selangor. Lepas ayah abang kena tukar kerja kat johor, dorang terputus hubungan. Mase ayah saya dekat nak pencen, kami balik kampung. Ayah abang buat rumah kat tanah peniggalan arwah nenek ngn atuk kat sekinchan. Sampailah ayah meninggal. Rase sedih sangat. Sebab ayah saya tak ada sakit ape2...dah ajal dia. Cuma abang terkilan, sebab sebelum ayah meninggal, dia teringin nak tengok saya berumah tangga. Mase tue, abang baru habis belajar. Tak pernah terfikir pasal kahwin. Ayah ade pesan gak, jaga mak ngan adik2."

Panjang lebar dia menceritakan tentang diri dia. Baru aku mengetahui serba sedikit ttg dirinya. Selama ni aku tak pernah taw nape dan bila ayah dia meninggal. Baru malam ni, dia menceritakan tentang dirinya. Sepanjang pertunangan kami, kami x pernah keluar berdua-duaan. Kami tak ade ikatan yang sah. Syah pon tak pernah ajak keluar. Dia tahu batas seorang muslim. Dia pernh bagitaw aku masa kami bertunang, yang dia tak kan bawa aku keluar selagi kami tak menikah. Alhamdulillah, dia mengotakan janjinya.

"awak tau, lepas jer ayah awak tau saya anak kawan baik dia, terus dia bersetuju. Dia kata, arwah ayah baik orangnye. Jadi dia percaya kat saya. Ayah awak suruh saya tanya empunya badan. Dia bagi nombor telefon awak. Mase tu, saya rasa seronok sangat."

"owh...patutla ayah setuju terus. Saya pon pelik gak macam mana abang boleh kenal saya. Saya tak pernah kenal abang. Mula2 rasa nak marah gak. Tapi saya minta petunjuk supaya dapat buat keputusan yang tepat. Alhamdulillah,ALLAH bagi petunjuk. Sebab tue saya terima."

Semua yang berlaku dah tersurat. Malam berlalu bersama kisah cinta yang baru berkembang. Aku jatuh cinta! Jatuh cinta pada lelaki yang suatu ketika dulu aku x menyenanginya. Semua yang berlaku ada hikmah. Selagi mana kita patuh pada perintahNya, selagi itu Dia bersama kita. Aku menyerhkan cintaku pada yang hak. Tak pernah sekalipun dalam diari hidupku, aku mencintai seorang lelaki asing. Tapi kini tidak lagi.
Cinta itu suci, dan tak sepatutnya dikotori dengan noda dan dosa khayalan manusia.
Ya ALLAH...pimpinlah rumahtangga kami menuju cintaMu yang hakiki.


"abang, saya pening...kepala ni sakit sangat. Xlarat nak pergi kerja..."aku mengadu pada suamiku. Sungguh!terasa berat kepala ku ini.

"awak ok x ni?jom g klinik. Abang ambil MC." kerisauan mula menjalar dihati syah.

"xpe lah bang. Abang pergi jer kerja. Saya ok. Pening sikit jer. Abang kate harini ade meeting. Nanti terlewat pula."

"awak lagi penting dalam hidup saya. Kena buang kerja pon tak pa. Saya rela. Duet boleh dicari, bini abang yang comel ni sapa nak ganti?" syah tersenyum nakal sambil mencuit hidungku.

Terasa kebahagiaan menggamit diriku. Syukur Ya ALLAH....Kau mengurniakan aku seorang suami yang baik.

"Tahniah puan, puan hamil 3 minggu."
Perkhabaran yang ku terima sngat memeranjatkan. Syukur ya ALLAH...Kau melimpahkan rahmah kepadaku...suburkan hati ini dengn sentiasa memuji Mu tnpa melupakan Mu ya ALLAH..........
posted by Penulisan2u @ 7:54 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
23 Comments:
  • At 9/8/09 11:40 PG, Anonymous fzm2 said…

    besh r!
    keep it up

     

  • At 9/8/09 1:54 PTG, Blogger Suhaidah Tan said…

    wah bagus nye kalau ada laki mcmni...baguz2...

     

  • At 9/8/09 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tul Shuhaidah....cam dlm mimpi jer klu dpt laki cam ni
    Ya Allah..kurniakan daku suami seperti ini..
    amin..

     

  • At 9/8/09 5:34 PTG, Blogger suara sizuka said…

    so sweet...i like this kind of hsband.... keep it up...

     

  • At 9/8/09 8:58 PTG, Blogger xy_yx said…

    sweet~~~~~
    uhhuuhuhu...

     

  • At 10/8/09 12:30 PG, Blogger syasya said…

    citer ni sgt....best...

    banyak giler hikmah, pengajaran, dan pembelajaran yg berlaku apabila saya membaca cerpen ni...thx to writer kerana membuat cerpen yg memberi banyak kesedaran kepada pembaca...

    keep it up...karya yang mcm ni mmg dicari-cari oleh saya...

    good luck dlm bidang penulisan ye...

     

  • At 10/8/09 5:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul2..btuah gla klu dpt laki cm 2..pyh nk cr 2..klu dlu blh la kta laki cm ni 1 dlm sribu..tp klu tgk zmn skrg ni..huh..bkn 1 dlm sribu..1 dlm sjuta!pyh nk cr weh..sesguhnya mg pyh...ntah ade lg ke x laki cm 2 dlm dunia ni...

    klu la diizinkn Tuhan..aku hrp jdh aku pn cm laki ni gk..amin..hehehe..

     

  • At 11/8/09 10:57 PG, Blogger ...antikapel... said…

    salam....
    tq for all pengkomen...
    ni karya ke 2 slepas anti kapel...
    klik ni...

    hehe...
    sbnrnye, dah lame wt cerita ni, cume xde idea nk wat ending...
    2 yg ending ntah pape...
    baru sempat nk post kt sini...

    http://penulisan2u.blogspot.com/2008/10/cerpen-anti-kapel.html

    papepon thnx tok sume...
    sy hrgai nye...
    jemput snggah ke blog sy...
    antikapelsedunia.blogspot.com

     

  • At 11/8/09 11:11 PG, Blogger ...antikapel... said…

    http://penulisan2u.blogspot.com/2008/10/cerpen-anti-kapel.html

     

  • At 13/8/09 8:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sejuk dengan cerita camni. alangkah best hidup semudah gini.
    tq,crita best. teruskan menulis.
    -zie-

     

  • At 13/8/09 1:29 PTG, Anonymous syuha_syud slumber_jer2002@yahoo.com said…

    slm.. ermm.. tahniah la dpt pk wat idea camni. lgpun awk mencetuskan lg point cinta after kawen. suka2.heheh.. sy pun x brapa suka nk couple2 ni. nk kata x teringin tu, bohong la kan. kdg2 ade gak feeling tu tp sikiiiiiit je. lgpun mcm org kata "baik kita mencegah dari merawat" kan..hahaha.. tapi, WUJUD KE LELAKI MACAM WATAK TU SKRG??

     

  • At 14/8/09 3:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow...bagus2..cerita yang penuh dengan teladan dan nasihat yang amt berguna..syabas penulis..ada unsur2 islamik..alangkah indahnya kalau kita mempraktikkan islam dalam kehidupan..tapi penulis..kalau tulisan tu tak guna bahasa sms lagi bagus..jalan cerita yang memang menarik lagi elok kalau tulisannya pun menggunakan bahasa baku..tu je..semoga terus diberikan idea2 yang amat bernas lagi membina..keep up writing ya penulis..^^
    ~nadz~
    wnmfarah_farisha@yahoo.com

     

  • At 14/8/09 11:10 PG, Blogger ...antikapel... said…

    to syuhada....
    slagi mane ade wanita solehah, insyaALLAH ade laki yg soleh...
    jgn rsaw...
    cume bilangan tue mungkin terlalu sedikit....


    to nadz....
    tq bnyak2...
    memang nk improve kan bhasa dgn mneggunakan bhasa baku...
    tp, agak payah...
    ye la kita dah terbiasa dgn bhsa sms...
    insyaALLAH, sy akn improve utk karya yg akn dtg...
    trima kasih ya....

     

  • At 14/8/09 2:51 PTG, Anonymous ara said…

    kreatif n penuh berhikmah imaginasi penulis..
    criter yg bgs..
    x lupa mnyelitkan isu agama dlm penulisan..
    kbyakan penulis dlm blog nie hye mmentingkan kbhagiaan dlm alam prcintaan sahaja,sterusny bru mlangkah ke alam prkahwinan..wlaupn x sume penulis cm 2..
    Alhamdulillah..penulis telah meramaikan lg bidang penulisan yg bukan hye brkisarkan dunia semata-mata..
    mmg setuju sgt brcinta lps kwin lbh indah coz dlu pnh brcinta tp sbnr hati x pnh rse tenang memikirkan batas-batas dlm prgaulan..
    Islam merupakan agama yg amat2 mlengkapi hidup manusia dan sy brsyukur coz DIA myedarkan sy dr sgla tipu dy dunia..
    gazegurlz89@yahoo.com

     

  • At 14/8/09 7:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk sgt dialog.
    sy ase bt drama lg bgus

    sorry~
    tabest..utk cerpen

    ~nEur0 shEwAzni~

     

  • At 14/8/09 10:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez crite nie..
    mbri teladan pd yg bercinta tp x de matlamat lbh baik kwin tanpa bercinta trlbh dahulu..
    lbh mgikut adab2 dlm islam..
    lg byk dialog lbh sng nk faham sesuatu crite..
    so keep it up writer..

     

  • At 16/8/09 12:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bguslah citer ni.Sy pun sokong pencegahan kapel2 nih.kwn2 sy kt skolah byk yg dh de kapel.2 yg sy slalu bising 2.sy pnya gelaran pun PF.(PNCERAMAH FREE)hehe...xpe.sy snggup bg ceramah free asl diorang insaf.it 4 their own good.BTW,my name is IZZAH.

     

  • At 16/8/09 2:03 PG, Anonymous Fara said…

    he3.. suker citer ni.. ak pun antikapel gak.. hopefully one day ader la laki yang baik untuk ak yer..AMIN

     

  • At 18/8/09 3:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestlah cte ni, pe plak x bestkn.. mmg jarang dapat jumpe ngn laki yg mcm 2 kn.. aku x lah smpai couple plak, cte ni pn byk pengajaran yg blh di buat pengajaran.. congrtn writer..

     

  • At 23/8/09 11:10 PG, Anonymous syuha_syud slumber_jer2002@yahoo.com said…

    erm.betul tu apa yg penulis kata selagi de wanita solehah ada lelaki soleh..tapikan, sy jd musykil. sbb nape org tua2 suh cari psgn skrg. maksud sy time kita student lg. sedangkan, sy ada terbaca buku hasil karangan fatimah syarha sy xigt tajuknye, yg dlm tu kata better xyah.mmm.. isk.. keliru jadinya.

     

  • At 2/9/09 11:52 PG, Anonymous nurindah said…

    salam Ramadhan,

    bagus dik.Nasihat dan teguran yang bagus.Good luck.

     

  • At 10/8/10 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler la cite ni.. ade unsur2 islamic ckit.. bgus 2
    utk pnduan bdk2 yg asyik duk couple2 mse skrg ni..
    (ngate org je aku ni..aku pun couple gak..hehe)..

    k gud luck.. keep up ur work..!!!

     

  • At 12/12/10 2:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgus cita ni...pnuh ngn pengajaran...mmg agk susah nk elak dri couple zmn skarang..lumrah mnusia nk di cintai n mncintai..apa2 pun tepuk dada tanya iman..sesungguhnya wanita yang baik utk lelaki yang baik..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group