BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, Ogos 29, 2009
Cerpen : Cinta Abadi
Nama Pena : s_f96

KRING… KRING… Handphoneku b"bunyi menandakan ada msg baru telah masuk.

- Awk, sy mnx maaf. Huh! Mamat nie nak ape lagi. Buat semak jer.
- Awk nk ape lagi ha?
-Sy mnx maaf.. Sy taw sy yg slh..
Tidak sampai seminit mamat poyo tu membalas semula msgku. Aku membiarkan msgnya tidak berbalas. Aku berlalu ke katil. Terkenang kembali peristiwa yang mengguris hati ini.
"Dian, cepatlah sikit. Kau kata nak ikut aku pergi carefour. Dah 10 min aku tunggu kau nie tau x," Marah Syaza teman serumah ku.
"Ok! Siap," Aku melangkah turun dari tangga rumahku.
"Gune kereta kau je la. Nah kunci, kau lambat so kau yang kene bawak k," Kata Syaza.
"Ala kau nie. Tu pun nak berkire jgak ker. Hurmm,, Yla2.." Keluh ku
----------------------------------

Tidak sampai 15 minit, tempat yang ingin aku tuju sudahpun tiba. "Wie dian, kau park kt sni jela.. dekat skit.." kata syaza.
"ok boss" kataku dalam nada yang bergurau.
Sudah 1 jam jalan2 kat carefour. Satu barang pon tiada yang menarik minatku untuk membeli.
"eh dian! Tu bukan balak kau ke? Shahrul tu kan? Die dengan sape tu? Siap pegang tangan lagi," kata syaza.
"mane? Kau nie merepek jela. Die kate kat aku yang dia ade kursus kt Sabah. X kan die ader kt tempat nie kot.. kau nie nak bergurau pn agak2 la," marahku.
"ya allah, x denye aku nak bergurau ngan kau la.. lain la kalau dapat duit.. tu ha.. kau cube tengok betul2.. nak kate rabun, da pakai spek.. nak kate bute x jgak.. kata syaza.
Eh a"ah la. Die buat ape kat sni? Kate pergi Sabah. sape pompuan tu? Gusar hatiku.
"Za, jom la balik. Aku x der mood la," kate ku..
Lantas aku terus pergi dari sini dan kembali ke kereta.
----------------------------------------

"Wei dian.. dah la.. kau x payah la piker sangat. Ntah2 tu sepupu die ke, adik sedare die ke.. rileks la," pujuk Syaza.
"sepupu apenye sampai dah pegang2 tangan tu.. huh! Aku rase aku nak jumpe si Shah tu la," marah ku.
"hurm,, bagus jugak tu. Kau berbincang la elok2 dengan Shah tu. X yah gado2," nasihat Syaza.
"yela makcik. Tapi aku jumpe die nanti2 la yer.. malas pulak nak tengok muke die tu. Hnsem x pe la jgak," kataku lagi
"wah!! Suke hati kau jer pnggl aku makcik eh.. kalu aku makcik kau tu nenek.. dala tue dari aku," kata syaza.
"biar tue asalkan baik.. bukan cm kau..,"gurau ku.

"dala, malas aku nak layan kau nie.. da. Syuhh2.. pergi kat bilik kau tu. Kacau betul," kata syaza.
Aku berlalu pergi ke kamar ku bersama dengan sisa ketawaku.
----------

TITT.. TITTT... Lamunanku tersentak tatkala handphoneku berbunyi menandakan ada panggilan yang masuk. Nama Shahrul terpapar di skrin handphoneku. Aduh.. mamat nie lagi. Malas betul aku nak jawab. Aku pergi mandi lagi bagus.
Aku bingkas bangun, lau mencapai tuala.
Rase2 sudah 15 minit menyegarkan badan, alu lantas keluar dari tandas dan terus berlalu ke meja solek untuk mencapai telefon bimbitku.
Fuh!! 20 mscll?? Banyak gle.. smuer dari shahrul.. die nie nak ape lagi ha..
-------------------------------------------------------------------------------------


"wei dian! Bgunla.. kau nie x nak pergi kerja ke haa?? Da pukul 7.30 da.. dian bangun la," jerit syaza.
Aku terus menarik selimut ku hingga ke paras muka ku.
"Aduh, malas lah za.. kau kata kt boss yang aku nie sakit ke balik kampung ke.. ape2 jela.. aku malas la nak tengok muke mamat tu," kata ku dalam nada yang mamai.
"eh dian, kau x payah nak mengada2 eh. Kau nie, pergi jela. Jangan nak bagi alas an pulak, kalau malas tu kate je la malas.. dah cepat lah.. karang dengan aku2 sekali lambat," marah syaza.
"Kau nie Za, x boleh mintak tolong langsung la.. hurmm,, yela2.. aku bangunlah nie," kata ku lagi.
------------------------------

"Aduh, jalan jam pulak. Kau la nie dian. Terhegeh2. dala bangun lambat. Mandi pulak nak dekat setengah jam kau tau," marah syaza.
"Heheheh,, ala kau nie. Bukannya selalu pun. Sekali sekala pergi lambat, lagipun aku x nak lah jumpe shahril tu.. membuak2 benci aku kat die kau tau," kata ku.
"Ala kau nie, x payah nak risau la. Aku back up kau punye.. ok?," cadang syaza.
"wa.. baguslah kau nie.. cantekkk.. time kaceh2.. sayang kau..," kata ku dengan gembira.
"Jangan happy sangat. Aku x habis cakap lagi. Kau kene jawab dengan bos nanti. Alright??" kata syaza.
"Ala.. petik jari jela.. beres.. I accept.. " kata ku..

----------------------------

"Awal sampai kamu berdua hari nie," sergah Kak Yan.
"Ish Kak Yan nie. Kalau ye pon bagi la salam dulu. Nasib baik kte org nie x de lemah jantung. Kalau x naya akak tau," marah ku.
"Ala kamu nie Dian. Mcm x phm dengan akak nie," katanya.
"Yela kak, boss da datang ke belum nie kak??" Tanya Syaza dengan tiba2.

"Dah lame.. nasib kamu berdua la. Pandai2 la kamu jawab ye.. heheh.. da la, akak ader keje nie. Kamu eprgi lah masuk bilik boss tu, mood org tua tu tengah baik," cadang Kak Yah.
"Urmm.. ok kak.. kte org g dulu ye.." kata ku
-------------------------------------------------------------------

TOKKK.. TOKKK… TOKKK… aku mengetuk pintu boss dengan perlahan. Biasalah tengah cuak.. heheeh..
"Salam boss.. err.. boss tengah wat aper tu?? Heheh.. kata Dian..
Sajer nak cover line..
"Urmm.. saye tengah wat keje la Dian.. nak suruh saya tambah power spek kamu tu ke?? Awal kamu berdua datang ari nie ye," sindir boss ku ini..
Aduh.. mane la boss aku tau yang aku ngn si Za nie datang lambat. X kan pasang spy plak kot.. aduhh…
"Errr… tu la hajat saya nie boss.. saya ngan za mintak maaf sangat boss.. kite org balik kampung pagi tu.. ade tahlil.. maaf ye boss" kata ku.
"Owhh, ade tahlil.. urm yla. Saya maafkan, kalu lepas nie kamu berdue ulang lagi, siap kamu!!" gertak bossku..
Ala, aku bukannya cuak sangat dengan boss aku nie sebenarnya. Setakat kerja kerani ape la sangat. Kata ku dalam hati..
"Ok boss.. kami janji x kan ulang lagi," kata Za dengan tiba2. Maybe sebab aku termenung lama sangat kot tadi.. huhuhu..
"Ok, kamu berdua boleh keluar," kata boss ku..
-----------------------------------------

Sudah 2 jam aku berada dalam office nie. Tapi batang hidung si Shahrul langsung aku x nampak. Mane pulak lah mamat nie..
"Eh Kak Yan, mane Shah ah? Saya langsung x nampak die ari nie. Die x datang ke kak??" kata ku.
"Err.. die pergi balik balik kampung. Katanya ada hal penting," kata Kak Yan.
"Owh, yeke. X pela kak.. time kasih," kata ku..
Balik kampung? Asal die x bagitau aku plak? Selalunya die mesti bagitau aku. Aduhh..

--------------------------------------------


KRINGG.. KRINGG… aduh sape pulak nie. Time aku tengah rajin la ade msg masuk. Kacau line btul la..
- awk, sy nk jmpe awk kul 1 t/h. kte lunch sme, sy tnggu awk kt dobi..
la.. ape pulak la shah nie nak.. urmm.. ikut jela.. kata hatiku.
- ok.
Jawabku dengan ringkas.

-----------------------------------------------------------
"Eh dian. Jom teman aku pergi lunch. Aku x de kawan la nak pergi," kata Za tibe2.
"Erm, x boleh la Za. Aku dah set dengan Shah nak g lunch. Ntah aper mimpi die ntah. Sory la eh. Nanti aku dinner same ngn kau eh," kata ku.
"Owh, x pela. Kau selesaikan lah masalah kau tu yer," nasihat syaza.
"K.. thnx za,,," kata ku.

----------------------------------------------

Jam sudah menunkukkan pukul 1.15 t/h.. Aku masih berada die dobi. Aduh mane la mamat nie. Kate nak jumpe, tapi die yang lewat. Huh.. piker balak aku je la..
"Hye wak. Sory ye. Saya ade kerje tadi. Sory sangat2 yer," kata Shah.
"Hurmm.. it"s ok.. awk nak cakap ape ngan saya nie?," kata ku dengan nada yang malas mahu berkata2.
"Kalau kita pergi makan dulu boleh x? saya lapar la. Dari pagi x makan nie. Boleh?, rayu Shah,
"K.. saya ikut jer..," kata ku lagi.

-----------------------------------

Makanan di pinggan ku dan Shah sudah selamat di dalam perut.. heheh.. Sekarang hanya nak tunggu apa yang si Shah nie nak cakap.
"Wak, cakap sekarang leh x? saya ader kerje nak wat kt office nie," kata ku.
"Awak sebenarnya saya ade benda nak cakap dengan awak berkaitan dengan peristiwa dekat carefour tu. Sebelum tu saya nak awak tahu yang saya sayang sangat2 kat awk,"katanya dengan nada yang perlahan.
"Hurmm.. awk nk ck paper nie? Straight to the point jla," kata ku
Sebenarnya aku malas nak layan mamat nie.. die pikir aku x kan lupekan ke ape yang jadi kat carefour tu.. hurm.. sekarang nie semua soalan2 yang ader kt otak aku nie akan terjabaw jgak.. hehehe.. pasal la ayat aku skema sangat nie.
"Erm.. awak, perempuan yang hari tu awak nampak tu sebenarnya tunang saya. Saya akan kahwin dengan die hujung bulan nie. Semua nie family saya yang aturkan. Saya mintak maaf sangat sebab saya x dapat nak laksanakan janji saya tahun lalu, tapi awak percayalah awak je yang ada kat hati saya nie,"kata Shah dengan panjang.
Aku tersentak tatkala Shah berkata begitu.
"Ape?? Awak da bertunang baru nak cakap dekat saya? Awak x pikir ke perassan saya nie? Family awak yang aturkan? Awak jangan nak tipu la. Hari tu dekat barefour awak bukan main lagi berpegang tangan dengan dia. Bukan main happy lagi kan," marahku.
"Awak,… sy..,"kata Shah
"Huh! Dah la. Saya x nak demgar apa2 lagi. Kalau tu yang terbaik untuk awak, saya setuju. Sekarang kte puts! Awak anggap jer yang kte x pernah jumpe,"pantas kata Dian.
Aku terus berlalu pergi dari restoran itu. Air mataku deras mengalir dari mata yang bundar ini.

"DIANNNN,"jerit Shah.

------------------------------------------

TOKK.. TOKKK… TOKKK… Kuat bunyi ketukan pintu dari luar.
"Kejap.. Kejap…," jerit Syaza.
Syaza pantas pergi ke pintu untuk membukanya.
"Eh Dian. Ape kene dengan kau nie? Apesal menangis? Ape dah jadi nie?,"tanya Syaza tergopoh – gapah.
Aku hanya membatukan diri daripada menjawab soalan2 Syaza.
"Ya allah, ape kene dengan kau nie? Kau kne cakap. X kan kau nak pendam perasaan kau sorang2 jer kot. Aku nie sahabat kau, sekarang kau cerita kat aku. Mane taw rasa sedih kau tu dapat rede sikit ke," bebel Syaza.
"Shah.. Shah da bertunang," kataku dalam nada yang sedih.
"Ha! Kau nie biar betul Dian. Perempuan yang hari tu dengan die kat carefour tu ker? Mane kau tau nie?," Tanya Syaza.
"Tadi… Tadi aku lunch dengan die, die bagitau aku yang die da bertunang dengan pompuan tu, fmly die yang suruh," kata ku.
"Dah la Dian, kau sabar jela ye. Da memang rakdie kau macam nie," nasihat Syaza lalu memelukku.
Aku menangis di bahu Syaza. Hanya padanya aku dapat menceritakan semua ini.

---------------------------------------

Keesokan harinya.



"Eh Dian! Kau nak pergi mane nie? Sampai bawak beg besar lagi. Kau nak lari rumah ke nie ha?," tanye Syaza.
"Aku nak balik kampung la Za. Nak tenangkan hati nie. Kau kelentong la pape pon kat boss ye.. mungkin kau duduk kat sane 1 bulan kot," terangku
"0wh. Urm.. ok sangat tu. Ape2 kau calling jela aku ye. Kau jage diri tu. X payanh pikir sangat taw," nasihat Syaza.
Kami berpelukan di depan pintu rumah.
"Ok la Za. Aku pergi dulu. Kereta aku tinggal sini ye. Kalau kau nak gune kunci ade kt dalam bilik aku tu. Bye Za. Kau jage rumah nie elok2 ye," nasihat ku..

-------------------------------------------------

Sha melepaskan keluhannya. Kepalanya sarat dengan masalah2 yang dihadapinya. Tapi baginya yang penting sekarang nie adalah "DIAN".
Selang beberapa minit berlalu, Shah lantas bangun dari sofa yang dibaringnya dan berlalu ke meja untuk mengambil handphonenya lalu menelefon Dian.
Sudah berpuluh kali Shah mendail Dian. Tetapi voicemail yang menjawab.
Huh! Susah la macam nie. Lantak la. Die yang mintak putus, bukannya aku. Kata hati Shah. Kini die berdepan dengan egonya yang tinggi.

-------------------------------------------

Sudah 3 jam aku berada dalam bas nie. Destinasi yang aku ingin pergi masih jauh lagi.
Hurm.. bosannya. Ape la aku nak buat nie. Keluh hati Dian sambil tangannya membelek2 isi beg tangannya untuk mengambil handphoneya. Alamak, lupa plak nak charge handphone. Aduhh.. camne la aku boleh lupa. X pela dah sampai nanti terus msg la," kata hatiku lagi.

-----------------------------------------------------------------

Haa.. selamat jugak akhirnya. Huhuhu..
"Assalammualaikum," laungku.
"Waalaikumsalam. Eh dian! Masuk la. Lewat kamu sampai Dian," Tanya ibuku.
Aku pergi ke arah ibuku lalu ku kucup tangan ibuku dengan penuh kasih sayang.
"Mak sihat? Bas yang Dian nak tadi tu buat hal la mak. Tu yang lambat tu. Abah ngan abang mane mak?," Tanya ku.
"Mak sihat aje. Ayah dengan abang kamu ke masjid. Kejap lagi balik la tu. Da.. mari naik. Senja nie. Mak ada masakkan lauk kegemarean kamu tu," kata inuku.
"Ok. Tapi Dian rase nak mandi dulu la mak. Badan da melekit nie," kataku lagi.
"Yela. Mak tunggu kamu dekat meja makan," kata ibuku.
Tanpa berlengah lagi aku terus memanjat tangga rumahku untuk pergi ke bilikky yang sederhana besar. Aku terus mencapai tuala dan berlalu ke bilik air.

-------------------------------
20 minit berlalu.

"Fuh! Sedap sikit. Bau wangi badan aku, kalu x bau macam longkang," kataku sendirian.
Aku menyarung pajamas ke tubuhku dan terus ke meja makan.

--------------------------------


"Eh abah, abang da balik?," tanyaky sambil menyalami tangan abah dan abangku.
"Da. Kamu nie bila sampai?," Tanya abahku.
"Senja tadi bah.," kataku.
Aku mengambil tempat disebelah ibuku.
"Wa.. banyaknya mak. Macam2 ada. Taw2 jew yang Dian nak balik ye.. hehe..," kata ku.
"Ala kamu nie. Tu pun kira baik mak masak banyak taw. Kalau x kebulur la kamu duduk kat sni," kata ibuku.
Alamak mak aku nie.. touching pulak. Aduh… nak toucing2 la ngan abah. Abang pulak bukan main selera lagi makan. Macam x makan setahun jer..
"Ntah Dian nie. Banyak cakap pulak. Makan jela. Saje nak suruh mak suapkan la tu," menyampuk abangku dengan tiba2.
"Eh sibok jer. Org bukannya cakap dengan die pun. Orang cakap ngan mak.. kan mak kan. Orang tu agaknya nak jadi pompuan la tu," kataku.
Ibuku hanya tersenyum melihat kerenahku dan abang aku dengan abangku nie memang macam nie tapi kte org serasi. Ye la mane x nya, die x kahwin sampai skrg, aku pun same jer walaupun umur da nak dekat 29.. hehehe..
-----------------------------------------------------------------------

"Erkk.. alhamdullah. Heheh.. sory," kataku
"Mak tengok anak mak yang sorang nie. X senonoh betul. Sendawa dah la kuat. X tutup mulut pulak tu. Bau petai!," kata abangku.
Cis.. kurang asam punya. Ade ke patut kate bau petai. X boleh jadi nie..
"Eleh, orang x sempat la. Sendawa nie nak sangat keluar. Sbuk je abang nie. Pastu pandai2 pulak kate bau petai. Mak takde pon masak petai, x kan tiba2 bau petai kot. Ish, nak temberang pon agak2 la," jerlihku.
"Ish budak nie.. da salah x nak mengaku. pastu salahkan orang pulak," kata abangku.
"Ish kamu berdua nie. Dah la jangan bergaduh. Dian kamu pergi masuk bilik kemas apa2 yang patut. Kamu Man, sini tolong abah," kata abah yang tadi hanya memerhati.
Aku terus berlalu dari situ daripada mendengar ceramah percuma tu.. hehehe.

------------------------------------------

"Aduh. Mane pulak la handphone aku nie. Ah dapat pun. Ish main nyorok2 pulak, bebelku.
Lantas aku capai charge ku dan "mencharge" handphoneku. Ush,, banyak gle mscll.. Shah?? Nak ape lagi la die nie.. x puas2 sakit kan hati aku agaknya. Hurmm..
Dala Dian. Kau kene lupakan Shah tu. Die da kecewakan kau. Die mainkan perasaan kau. X kan kau nak ingat lagi kat laki macam tu kot. Kata hatiku.
Hurm.. btol jgak kate hati kata hati aku nie erk. Dah la lupakan. Bayak agi laki2 kat luar sana tu. Erm, ape la aku nak buat sekarang nie erk. Tdo jela.. jam pun da kul 11..

--------------------------------------

Hurkkkkkk......... aku mengeliat sambil melihat jam.. ush.. da pukul 10. Mesti mak membebel nie. Aduhh.. Aku pun bangun dan mencapai tuala ku dari alamari dan segera ke dalam bilik air.

-------------------------------------------

15 minit kemudian.

Aku keluar dari dalam bilik air. Lalu mengambil baju yang hendak dipakai dan segera menyarungkan ke tubuh ke.
"Da bangun da Dian? Lambat kamu bangun," kata emak.
Aduh mak nie. Baru masuk dapur da kene tanye soalan nie. Terasa aku. "A"ah mak. Dian baru jer bangun. Sekali sekala bangun lambat apa salahnya mak. Kalau kat k.L hari2 kene bangun awal," kataku.
"Erm. Yela Dian. Kamu nak sarapan pergi la kat meja tu. Mak ada masak nasi goring," kata emak. Dengan pantas aku ke meja makan untuk melakukan tugas ku ini. Ape lagi makan la. Heheh. "Mak, mana abah dengan abang?," tanyaku.
"Ayah kamu dengan abang kamu ke rumah Mak Minah. Katanya ada hal nak dibincangkan. Dian, hari nie kamu ada nak pergi mana2 ke? Ibu nak mintak kamu pergi ke pasar boleh? Nak suruh kamu beli lauk untuk makan malam karang," kata emak.
"Tak ke mana2 pun mak. Erm, yela lagion bosan la duduk rumah je, lepas makan nie saya siap2 la ye," kataku.

-----------------------------------------------------------------------
"Mak, mak nak suruh saya beli apa nie?," kataku setelah keluar dari bilik. Aku hanya berpakaian baju t berlengan panjang, jeans lusuh dan tudung yang dililit ke belakang.
"Tu ha. Mak dah letak duit dengan kertas dekat peti sejuk. Kamu belilah barang tu ye. Cepat sikit. Jangan merayap pulak," kata emak.
"Yela mak," kataku.

-------------------------------------------------------

Fuh. Nasib baik orang sikit, bebelku sorang.
Aku meletakkan kereta ku betul2 di depan pasar ini. Lantas aku mematikan enjin kereta abangku dan terus keluar. Ush, panasnya hari ini. Boleh hitam legam muka aku kalau hari2 toling mak, keluhku.
Sambil berjalan aku membelek handbag ku untuk mengambil kertas yang telah mak bagi tadi. Sedang alu mencari kertas itu, tiba - tiba aku dirempuh oleh seorang lelaki sehinggakan aku terjatuh."Cis, kurang ajar punya lelaki, buta apa," bentakku. "Waa, die yang salah, suka hati jew kate aku buta ye. Wahai cik adik, lain kali kalua nak jalan tu pandang la depan, x payah nak sibuk pandang tempat lain," balas lelaki itu. Tanpa membuang masa aku terus bangun dan terus menatap mata lelaki itu. Dup dap dup dap. Gila la hensem gila mamat nie, tapi perangai macam bukan manusia, kata hatiku. " Hei, awak tu yang salah, nak salahkn orang pulak, kata ku. "Eh2, die yang jalan x pandang depan. Nama jew pakai tudung tapi peranagai sama jew macam orang lain, katanya. " Eh, suka hati saya lah nak perangai macam mana, apa hak awak ha? Hapar muka jew hensem tapi perangai x macam manusia, marahku. "Awk kata saya hensem? Terima kasih, buat susah jew," sindirnya lalu berlalu dari tempat itu.
Eleh mamat nie, kalu takut tu cakap jew la, bentakku. Tanpa melengahkan masa aku terus pergi ke tempat menjual ikan.

---------------------------------------
2 jam kemudian..

Aku melangkah masuk ke dalam rumahku dengan membimbit barang – barang dari pasar tadi. " Lama kamu pergi Dian,"kata abah. "A"ah bah, tadi Dian jumpe mamat kerek kat pasar tadi,"kataku. "Ish kamu nie Dian, mulut tu cuba cakap baik – baik sikit," kata emak. "Ntah Dian nie. Mulut tu leser sangat patutlah sampai sekarang x de lelaki yang berani tackle," kata abangku dengan tiba – tiba. "Eleh abang nie. Dia tu pun sama jugak, sampai sekarang x kahwin – kahwin lagi," kataku.
Belum sempat abangku ingin membalas kata – kataku, abahku dengan cepat mencelah "Sudah – sudahla tu, kamu berdua nie kalau jumpa mesti bergaduh. Macam budak – budak kecik," marah abahku.
Aku terus melangkah ke dapur sambil menjerlihkan lidah kepada abangku. Aku meletakkan barang – barang itu ke atsa meja makan.
----------------------------------------------------------------

Petang...
"Banyak mak masak, sapa nak datang nie mak," kataku apabila melangakh ke dalam dapur. "Kawan abang kamu, dulu dia selalu jugak datang sini tapi lepas dah dapat kerja dekat Kuala Lumpur, dah jarang datang ke sini," jelas emak. "Owh, berapa ramai mak?," tanyaku. "1 orang jew," kata emak lagi. "La, yang datangnya sorang tapi yang mak pergi masak macam nak buat kenduri nie kenapa? Siap ada nasi beryani lagi, masa Dian datang mak x de pulak masak macam nie," kataku. "Ala kamu nie Dian, apa salahnya mak masakkan semua nie. Untuk bakal suami kamu jugak!," kata emak. "Ha? Bakal suami. Ish mak nie, orang belum nak kahwin lagi la. Tengok muka pun belum pernah lagi dah nak jadi bakal suami," cebikku. "Kamu tengok dulu orangnya, dah kamu pergi mandi, lepas tu turun bawah nie. Tolong emak," arah emak. "Ala mak nie, orang baru nak rehat – rehat mak dah suruh buat kerja," kata ku. "Dah kamu jangan nak banyak cakap, pergi siap – siap cepat," marah emak. "Ish. Yela2," kataku dalam nada yang malas.

------------------------------

Waktu malam menjelang..
TOK.. TOK.. TOK.. "Assalammualaikum, ada satu suara di luar pintuku. Tanpa berlengah abang terus membuka pintu itu dan memelukku satu tubuh. "Dah sampai la tu kot," kataku perlahan. "Dian!!," jerit emak. Aku terus berlalu ke dapur untuk mengambil hidangan malam ke meja makan. Emak terus keluar dari dapur untuk berjumpa dengan tetamunya yang konon – kononnya "special" tu.
"Assalammualaikum mak cik, . apa khabar? Maaflah mak cik sebab saya dah lama x datang ke rumah. Sibuk dengan kerja,"suara itu bergemar. Hatiku tersentak. "Ish macam pernah dengar jew suara tu," kataku kecil. "Waalaikumsalam, mak cik baik – baik aje. X pela Mal. Mak cik paham kamu sibuk dekat sana," balas emak. Aku terus keluar ke tamu setelah selesai membuat jkerja- kerja yang disuruh. "Haa. Awak??," kataku tersentak. Lelaki itu hanya tersenyum. "Dian, kenalkan kawan abang Ikmal, Ikmal aku kenalkan adik kesayangan aku, Diana," kata abang dengan tiba – tiba. "Hai," macam pernah jumpa ye," katanya. "Waalaikumsalam. Owh awak la kan lelaki yang kerek saya jumpa kat pasar tadi," kataku dalam menyindir. "Ops. Sori.assalammualaikum. ye saya la tu," katanya. Aku hanya menjeling sekilas kepadanya. "Eh apa tercegat kat situ lagi Mal, jom lah kita " kata ke meja makan. Hari ini Dian yang masak," kata abah dengan tiba – tiba. "Abah, bukan Dian yang masak lah, mak yang masak," kataku dengan marah. Keluagaku dan mamat poyo itu hanya ketawa, lawak lah konon.
"Sedap jugak anak dara mak cik masak ye," kata Ikmal. "Hello saudara Ikmal. Buat pengetahuan awak bukan saya yang masak, itu mak saya yang masak," kataku."Tapi tadi abah awak kata awak yang masak. X kan lah abah awak nak tipu kot," katanya. "Huh! Whatever," kata ku.
Setelah selesai makan malam aku dan emak mengemas meja makan. Abah, abang dan Ikmal berlalu ke ruang tamu.
-----------------------

2 jam kemudian…
"Mak lamanya mamat tu datang. X de rumah ke tu?," kata emak ketika kami sedang duduk – duduk di dapur. "Ish kamu nie Dian. Ada ke patut kate dekat tetami kita macam tu," amrah emak. "Eh betul lah mak, dah 2 jam dia kat situ. Orang nak tidur pun susah," kataku lagi. "Sudah la Dian. Si Ikmal tu bukannya selalu datang ke rumah nie. Apa salahnya," kata emak. "Hurm. Yela mak. Mak orang naik dulu lah. Kalau nak tunggu " bakal menantu mak" tu balik entah pukul berapa lah," kataku sambil berlalu ke tangga. Mak hanya menjeling sekilas ke arahku.
--------------------------------------------------------------------

5 hari selepas itu…
TOK.. TOK.. TOK.. "Dian. Boleh emak masuk?,; suara emak dari luar bilikku. Boleh. Masuk lah mak," kataku. "Dian mak ada benda nak cakap dengan kamu nie," kata emak. "Apa die mak?," kataku. Aduh mak nie buat aku cuak jela. "Macam nie, kelmarin ada orang masuk meminang kamu. Mak kenal keluarganya. Baik oranganya," jelas emak. Ish mak aku nie. Straigt to the point jew. Aku tersentak. "Mak harap kamu setuju lah ye. Kamu tu bukannya muda lagi. Umur dah 29 dah pun. Sepatutnya umur macam kamu nie da ade ade 2 orang," tambah emak lagi. "Ish mak nie. Abang tu belum lagi kahwin. Mak pergi lah kahwin kan abang tu dulu. Dian x nak langakah bendul," kataku. "Abang kamu tu lain kamu tu lain. Die lelaki Dian. Lelaki nie x macam perempuan," kata emak. "Tapi mak," kataku. "Mak x paksa kamu. Kamu pikirlah baik – baik. Esok rombongan tu datang. Mak harap kamu x malukan mak la te nak," kata mak pintas tanpa mendengar kataku. Mak terus keluar dari bilik. Aku menutup laptop. Niat untuk menyambung kerja tertangguh mengenangkan apa yang mak katakan tadi. "Aku nie dah tua ke?," tanyaku sendirian. Akhirnya aku terlelap di atas sofa.
-------------------------------------------------------------------

Erhhh… Aku menggeliat. Aku meraba meja dihadapanku untuk mengambil jam. Haa? Dah pukul 10? masyaAllah. Aku dah tertinggal solat isya" dan subuh. Aku mengeluh. Aku bangun dan terus meluru ke dalam tandas untuk mandi. Selang beberapa minit berlalu aku keluar dari situ dan menyarungkan baju ke tubuh.
"Baru bangun Dian?," Tanya abang setelah aku memasuki ke dalam dapur. "A"ah bang," jawabku malas. Aku terus mengambil pinggan dan segera memasukkan nasi goring ke dalam pinggan itu. Aku menarik kerusi dan duduk bersebelahan dengan abagku yang turut bersarapan.
"Dian macam mana dengan keputusan kamu? Petang nanti rombongan tu sampai," Tanya mak. "Erm. Dian ikut mak aje. Mana yang baik bagi mak, baik lah juga untuk Dian," kataku. Emak tersenyum lalu memelukku.
-------------------------------------------------------------------------

"Assalammualaikum"."Waalaikumsalam. Owh Siti masuklah," jemput emak. Aku terus berllau ke dalam bilikku untuk memakai baju yang lebih kemas.
"Nah, macam mana keputusan anak kamu?," Tanya mak cik Siti atau lebih senang balak mak mentua aku. "Alhamdullilah, Dian setuju," balas emak. "Dian!!," jerit emak. Aku terus turun ke ruang tamu dengan hati yang bedebar – debar. Setelah sampai di situ aku bersalam dengan kedua – dua bakal mentua aku.
Ibu hanya tersenyum. " Begini Ti, Dian setuju nak untuk menikah dengan anak kamu," kata emak. Ibu mentua aku tersenyum lebar sambil memandang aku. "Dian, terima kasih ye sebab terima lamaran mak cik ni," katanya. "Sama – sama mak cik," jawabku. "Dian kamu pergi buat air kat dapur tu," arah emak. Aku lanats bangun dari sofa dan berlalu ke dapur. Hatiku masih berdebar – debar. "Sapa bakal suami aku? Aku kenal ke? Kenapa emak suka sangat?." Aku bertanya sendirian.
--------------------------------------------------------------------------------

2 bulan kemudian..
"Wah, cantiknya kau Dian," puji Syaza sebaik sahaja masuk ke dalam bilik pengantinku. Aku terus memeluknya. "Syaza, kau tahu ke bakal suami aku? Sampai sekarang aku tak tahu lagi sapa suami aku Za," kataku kepada Syaza. Mak Endam sedang membetulkan tudung aku yang sedikit berkedut kerana memeluk Syaza terlalu lama. "Aku tak tengol lagi Dian. X pela aku tahu suami kau tu mesti baik punya. Yela x kan lah sampai mak kau pun boleh suka kan," jawab Syaza. Aku tersenyum sambil memandang diriku ke tingkap.
PAK.. PAK.. "Dian, suami kau dah sampai tu," kata Syaza sambil menarik aku ke kerusi untuk duduk di situ. Tiba – tiba pintu bilikku terkuak, ibuku masuk ke dalam bilikku dan terus memelukku. "Dian, sekarang kamu dah jadi isteri orang," kata emak sambil mengesat air matanya ke hujung tudungnya.. "Beri laluan, pengantian lelaki nak masuk," suara along kedengaran dari luar pintu. Tiba – tiba seorang lelaki berpakaian pengantin sama warna denganku masuk ke dalam sambil tersenyum. Aku kaget. Ya allah dia nie ke suami aku. Die nie kan Ikmal kawan along atau lagi tepat lelaki yang aku terserempak dekat pasar hari tu.
Ikmal duduk dihadapanku sambil menyarungkan cincin nikah kami. Hatiku masih berdebar – debar dan aku emrasakan dahiku hangat dengan ciuman dia. Setelah itu, aku terus menyalam tangan "suami"ku.
-----------------------------------------------------------------------------

Malam telah melabuhkan tirainya. Aku masih berpakaian pengantin. Jam telah menunjukkan pukul 11 malam. Aku duduk di meja makan sambil memerhati kerenah saudara maraku. Aku tersenyum. Persoalan aku masih lagi belun terjawab. Mengapa dia nikahi aku? bukankah dia tidak mengenaliku? Aku masih tertanya – Tanya. "Dian, dah pukul 11, pergilah masuk ke dalam. Mak nampak tadi Ikmal dah msauk dah ke dlaam bilik," kata emak dengan tiba – tiba. "Yela mak," ka uterus bangun ekrana aku takut ibu berkata lebih – lebih.
Aku masuk ke dalam bilik. Aku ternampak Ikmal sedang berdiri di tingkap. Dia tersenyum padaku. "Pergi lah mandi dulu," dia berkata. Tanpa banyak cakap aku terus mengambil tuala adan pajamas ku untuk mandi. Setelah puas mandi aku keluar dan terus ke cermin. Ikmal hanya memerhatiku dengan senyuman. Pada waktu ini aku ingin semua persoalanku terjawab. "Awak, saya nak tanya sikit boleh," tanyaku dengan suara yang bergetar. Dia bangkit dari tilam dan terus pergi ke diriku. "Apa die?," tanyanya. " Kenapa awak nak kahwin dengan saya? Awak kan x kenal saya. Mana tahu saya nie orang jahat ke," kataku. "Abang dah kenal ayang waktu umur ayang 20 tahun lagi," katanya. Aku kaget. Apa die kata? Ayang? Abang? Wekk.. Mual aku. "Ha? Sjeak umur saya 20 tahun? Maksudnya dah 9 tahun la ye? Macam mana awak boleh kenal saya? Saya kenal awak ke?," tanya ku. "Ayang nie banyaknya tanya mana satu yang saya nak jawab nie," tanyanya sambil tersenyum. "Ish orang tanya dia, dia tanya orang balik." Kataku sambil mencebik. "Ala janganla marah. X kan lah abang nak kahwin dengan orang yang abang x kenal kot. Abang ayang yang kenalkan ayang dekat abang. Abang memang suka dekat ayang. Cara ayang tu tarik perhatian abang," terangnya. Aku hanya mendiamkan diri. Tiba – tiba dia menyentuh bahuku untuk memandang dirinya. Hatiku makin berdebar. Aku hanya menurut. "Ayang. Sudi tak ayang jadi teman hidup abang waktu abang senang atau susah?," tanyanya dengan nada yang romantik. Romantic ke? Aduh. Nie yang buat aku lemah ni. Laki nie saja jew nak menggugat iman kau lah. "Err. Boleh x kalau awak bagi masa dekat saya?," tanyaku. Dia tersenyum. "Ok. Abang paham. Abang bagi ayang masa," katanya.
----------------------------------------------------

1 tahun kemudian..
"Hye anak papa. Hari nie anak papa sihat tak? Ada susahkan mama ke x nie," kata "suami " ku sambil mengusap perutku. Aku tersenyum. "Anak papa ok. X de susahkan mama pun," jawabku. "Ayang.. Terima kasih sebab ayang boleh terima abang sebagai suami ayang. Abang hargai semuat tu. Abang janji kat ayang yang abang akan jaga ayang dan anak kita nie," katanya. Aku tersenyum.
Kini kehidupanku bahagia bersama – sama suami dan anak yang bakal melihat dunia 2 bulan lagi. Walaupun cinta pertamaku terputus. Tetapi cinta keduaku membawa erti yang amat berharga.
posted by Penulisan2u @ 12:38 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
19 Comments:
  • At 29/8/09 2:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aik rasa mcm kenal je penulis ni..

     

  • At 29/8/09 11:31 PTG, Anonymous shaqyue said…

    aikkk...rase mcm dah pernah bace citer nie sebelum nie...betul same plak tu...musykil btolll
    plagiat ke terhantar karya sama lgi...??

     

  • At 30/8/09 10:26 PG, Anonymous mawar said…

    kepada penulis..
    jgn sesekali guna singkatan perkataan dalam menulis kerana mgkin membawa maksud yang berbeza kpd pembaca..
    harap dapat majukan cara penulisan anda...
    good luck!!!

     

  • At 30/8/09 11:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yela..........sy pn dh prnah bce crpen ni
    sbijik plak 2>>>>>>>?

     

  • At 30/8/09 12:27 PTG, Blogger rini alik said…

    salam

    mm, byk sgt kesalahan..

    pening membacanya..

    lg 1, tak perlulah nk terangkn sebijik2 ape yg berlaku, mmbuatkn pmbca agak bosan..

    pe pun, truskan brkarya!!

     

  • At 30/8/09 5:35 PTG, Anonymous syu90 said…

    byk ejaan yg slh...
    ok la...
    not bad....
    truskn lg usaha....

     

  • At 30/8/09 10:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni oklah.

     

  • At 1/9/09 8:39 PG, Anonymous aNJe said…

    dah pernah baca r cite nih

     

  • At 1/9/09 5:43 PTG, Blogger BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said…

    salam...cerita yang menarik.namun,harap penulis berhati-hati dengan ejaan. dan nama shahrul tu.
    ada tertukar jadi shahril. moga dapat perbaiki lagi.

     

  • At 2/9/09 11:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    membosankan betul cerita nie.....

     

  • At 2/9/09 12:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    JANGAN GUNA BAHASA MELAYU YANG SALAH!!! DIE - DIA . TAW- TAU! CIKGU MANA AJAR BAHASA MELAYU ! BUAT MALU KAUM BETUL

     

  • At 2/9/09 4:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    teruskan usaha anda...masih bnyak yg perlu dibaiki...

     

  • At 4/9/09 3:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite best..
    tp 2 la byk sgt slh ejaan..

     

  • At 6/9/09 1:16 PG, Anonymous zieya said…

    diharap penulis memperbaiki kesilapan yg ada dan berusaha lagi..semoga berjaya..

     

  • At 12/9/09 1:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok gakkkkkkkkkk
    a.1..........

     

  • At 25/9/09 11:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer dh ok..tapi sleng ayat sengal ckit nk bace..banyak salah coz yang jarak terapat plak..pening2..by the way keep it up..

     

  • At 4/10/09 2:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alhamdulillah mujurlah dian dpt melupakan shahrul. percintaan selepas berkahwin ini lebih pasti dan terjamin :-).

     

  • At 28/1/10 11:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x berapa menyengat la..bleh perbetulkan ejaan x? pening kepala nie nak baca citer nie..

     

  • At 11/6/10 10:10 PG, Blogger teddy bear said…

    betulkan tulisan anda..semoga dapat menulis dgn lebih baik lagi dan menggunakan idea sendiri yang lebih kreatif..all the best..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group