BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Ogos 10, 2009
Cerpen : Alfro & Maggi
Nama Pena : umi kalsom

" Look at that bro!," ucap Fahmi sedikit teruja.

" Apa?," soalnya malas.

" That cute lady, yang tengah makan spaghetti," muncung mulut Fahmi menunjukkan sasaran agar lebih jelas di penglihatan. Gadis yang duduk selang beberapa meja itu menikmati hidangan tanpa menghiraukan pandangan orang di sekelilingnya.

" Rambut maggi tu kau kata cute....," pandangannya tertancap pada gadis itu.

" So what with the rambut maggi. She's cute.. kau buta kayu ke apa?," balas Fahmi memprotes.

" Aku pentingkan rambut!," balasnya tegas. Fahmi dah mencebik.

" Aku pentingkan rambut," ajuknya. " Usha sikit rambut kau tu.... gaya macam sebulan tak jumpa air!," sindirnya.

Adam membulatkan biji mata.

" Cakap jangan sebarang cakap bro! Hari-hari jenguk salon tau untuk rambut ni....," balas Adam geram. Suka-suka hati dia je kata aku tak cuci rambut.

Fahmi ketawa. Adam pelik. Apahal tiba-tiba ketawa pulak.

" Patutlah....," suara Fahmi meleret sambil tersenyum mengejek.

" Apa yang patut?,"

" Aku dengar.. salon-salon kat Malaysia dah hancur. sebab ambil kontrak cuci rambut sarang tebuan kau nilah agaknya.......," Fahmi ketawa besar.

Pantas tangan Adam melibas bahunya. Berkerut-kerut dahi Fahmi menahan pedih!

Aduh mamat ni! Tak boleh melawak langsung.

*********

" What mak???????????????????!!!!!!!!!!!!," jeritnya sampai nak terkeluar anak tekak.

" Yes my dear son," selamba Mak Leha membalas. Wajah anaknya yang terkulat-kulat itu tidak dipedulikan.

" Mak.... jangan buat saya macam ni! Ini tidak adil...," protesnya.

" Kamu jangan nak mengada-ngada. Mak dah buat keputusan, kamu kena ikut cakap mak pulak kali ni. Asyik-asyik mak je yang kena dengar cakap kamu... kali ni, kamu senyap biar mak je yang bersuara," tegas kata-kata yang meniti bibir Mak Leha.

Adam dah bergenang air mata. Oh shit~ aku menangis? tak gentle langsung... Apa boleh buat, terpaksa!

" mak please... janganlah mak.... pertimbangkan dulu mak. Jangan buat keputusan terburu-buru. Nanti jatuh tersungkur di tengah perjalanan, tiada siapa yang akan bantu...," ceh. Apasal ayat skema ni. Dibuang pandang ke wajah mak. Seriusnya muka orang tua ni. Gulp! Liur ditelan. Takutlah pulak nak berdepan dengan mak versi hitler!

" No more appeal!," tegas nada Mak Leha. Adam dah mendengus tidak puas hati.

" mak... janganlah buat lawak macam mak atasinchi. Ni hal kahwin.. janganlah main paksa-paksa mak... tak acilah macam ni!," Adam dah mula bersuara tanpa menghiraukan pandangan tajam dari pihak mak.

" Tengok ni," satu lembaran kertas dihamparkan betul-betul depan mata Adam.

Apa ni? Kontrak??

Diteliti dengan khusyuk segala isi kandungan yang tercatat di atas lembaran tersebut. Dan tiba-tiba matanya terhenti dan tertancap atas sebaris ayat. Spontan matanya terbuka luas. Aduh~ gawat! Macam manalah aku boleh buat perjanjian dengan mak ni...

MAK DIBENARKAN UNTUK MENCARI CALON UNTUK ADAM SETELAH UMURNYA MENJANGKAU 30 TAHUN!

Adam melepaskan nafas berat. Dia menyambung pembacaannya yang terhenti.

ADAM AKAN BERSETUJU TANPA BANYAK SOAL.

Aku boleh histeria kalau macam ni! Mak menyepi di sebelah. Duduk sambil bersilang kaki pulak tu. sapa la yang ajar mak aku bab-bab kontrak ni? Mesti kerja si Fahmi tu. Saja je nak menjahanamkan hidup aku!

Adam tarik nafas dalam-dalam. Dia cuba bertenang. Dia yakin, kalau apa pun yang dia nak cakap lepas ni, gerenti mak tak nak dengar.

" Okey mak... macam ni...,"

" mak tunjukkan dulu calonnya... kalau Adam okey. Then mak boleh proceed pada pinangan pulak," ujarnya cuba berdiplomasi. Namun keningnya terangkat. Mak Leha tayang muka kerek.

" Mak dah meminang dah pun!," Adam tercekik. Hancurlah hidup aku lepas ni!

*********

Hari yang tak dinanti-nantikan tiba juga. Mak Leha pulak tak putus-putus membebel.

" Pergilah kedai rambut... kemaskan apa-apa yang patut! Pengsan pengantin perempuan tengok rambut kamu tu," bebelan mak tidak dihiraukan. Dibuat tak tahu je.

" Kalau dia ikhlas sayang Adam mak.. tak dipandang pada rambut mak. Hati budi yang penting!," kebetulan Fahmi yang ada kat sebelah terasa loya tekak.

" Macam tak percaya pulak kau yang berkata-kata macam tu Adam," dia ketawa besar. Adam sekadar menjeling. Tak kuasa aku nak melayan.

" Yang kau ni, asyik berkepit dengan aku je apahal?," soal Adam kasar.

Fahmi tersengih. " Mak kau suruh teman. Takut kau cabut lari!," Adam tersentak. Aku? Lari dari rumah? Idea macam best.. tapi kenapa lambat sangat loading.

" Bak songkok tu!," mintanya dengan nada geram. Fahmi menghulurkan padanya songkok yang baru dibeli semalam. Bau kedai pun tak hilang lagi.

" Muat ke?," soal Fahmi memerli. Adam menekan-nekan songkok tu. Macam tak nak masuk je.

" Kepala macam kau ni tak sesuai pakai songkok la ngok!," Fahmi ketawa lagi. Adam terbakar.

" Kurang asam boi!," Adam menjeling tajam.

" Rambut alfro macam ni sesuai pakai tanjak je......," gelak lagi.

BUK!!!!!

" sakitlah wei!!!!," Fahmi menggosok-gosok pungungnya yang pedih. Ada ke patut ditolaknya aku ke bawah. Angin satu badan betul pengantin lelaki ni!

" Nak mengata pasal rambut aku pun agak-agak ah! Aku tengah serabut ni. Kena paksa kahwin pulak tu...," Adam melabuhkan punggung di atas katil. Wajahnya diraup dengan penuh kekusutan. Fahmi yang tengok, naik kesian pulak!

" Ala.... rileks ah bro!," ditepuk bahu Adam beberapa kali cuba memberi semangat. Adam hanya mampu berserah!

Jantungnya berdebar-debar. Buat pertama kalinya di hendak bertemu empat mata dengan isterinya. Langkah diatur ke bilik yang menempatkan pengantin perempuan. Dari jauh kelihatan, seorang gadis yang ayu berpakaian serba putih. Namun tidak kelihatan wajahnya.

Jarak semakin dekat. Jantung berdegup semakin kencang.

Saat jemari halus itu berada ditangannya, Adam terpandangkan wajah itu. Dan wajah itu.... Adam terasa berpeluh. Tak mungkin. Katakan aku sedang bermimpi! Oh tidak~

Terus gelap-gelita dunianya.

Semua yang berada di dalam bilik itu terus panik.

" Kenapa? Apa jadi ni?," semua dah gabra. Sofina tenang memandang wajah yang terkulai itu. Segarit senyuman menghiasi bibir. Terkejut ye awak!

" Sofi!!! Senyum pulak dia. Suami kamu tu pengsan," ucap Mak Leha cemas.

" Pengsan je mak...," buntang biji-biji mata yang berada dalam bilik tu. Rileksnya dia.

*******

" Hei maggi.... cepatlah masak! Lembab betullah kau ni....," rungut Adam sambil mengetuk-ngetuk meja makan.

Bunyi kuali berdenting sepi buat sementara waktu. Pengsan ke minah tu? Mata dihala ke hadapan. Adam tekejut besar. Kelihatan wajah maggi yang tengah panas membahang berdiri sambil bercekak pinggang.

" Lagi sekali saya dengar awak panggil saya maggi........," ucapnya sambil mengetap bibir. Adam telan liur.

" saya gulaikan awak buat makan tengah hari kita!," sudip dilayang-layangkan di hadapan wajah Adam. Juling biji mata Adam.

" Kot iye pun, jauhkan sudip ni. Bahaya!," Adam menolak perlahan sudip di tangan Sofina ke tepi.

" Dah! Dah! Pergi masak!," Sofina terus berlalu ke dapur sambil menghentak-hentak kaki. Geram betul dengan si rambut alfro tu! Gaya macam rambut dia smart sangat, kutuk-kutuk rambut aku pulak.

" Maggi cepat sikit!!!," sekali lagi kedengaran suara dari depan. Panas telinga Sofina. Sabar Sofi! Suami kau tu.... nanti tak pasal-pasal ada je benda yang melayang keluar dari dapur ni.

" Ma....," baru je Adam membuka mulut. Sepacket maggi disumbatkan ke dalam mulutnya.

" Nah!!!! Makan maggi ni. Saya tak nak masak!," Sofina terus berlalu ke bilik. Adam terkulat-kulat di situ. Aik... maggi marah??!!

Ditarik keluar bungkusan maggi di dalam mulutnya. Maggi kari. Maggi pun maggilah. Aku dah lapar tahap kebulur.

Sementara itu, di dalam bilik. Sofina semakin panas. Bukannya nak memujuk aku Alfro tu... bengong betul. Silap boleh terkahwin dengan sarang tebuan ni...

**********

Sofina sedang mengemas ruang tamu yag berselerak itu. Hari-hari minggu macam ni, baru ada masa nak mengemas. Nak harapkan si alfro tu..... bertuah!

Dijeling sekilas pada Adam yang sedang menelek akhbar. Sofina mencebik. Tahu sangatlah mamat tu, bukannya membaca akhbar sebenarnya. Mesti tengah mengusha mana-mana perempuan lawa. Bukannya tak tahu perangai alfro ni. Tak padan dengan rambut tebuan, ada hati nak pasang lain.

Teringat sekali masa mereka berdua tengah bershopping.

" Adik manis... guna syampoo ni ke?," soal alfro lembut. Sofina dah mencebik. Dasar laki gatal. Menggedik nak tau anak orang guna syampoo apa!!! Busybody!

Budak perempuan tu pulak dah tersengih-sengih. Sukalah tu laki mengorat.

Kepalanya diangguk sambil tersipu. Sofina dah tak tahan loya! Rasa macam nak hempuk je kepala Alfro ni kat lantai.

" Patut lawa rambut!," eeeiii... gediknya suami aku ni. Bini ada kat sebelah, boleh pulak mengayat anak dara orang. Tahulah rambut aku tak lawa! Macam maggi. Tapi macamlah rambut dia lawa sangat! Sarang tebuan.

" Pergi bayar ni!!!!," Sofina menyorong troli dengan kasar pada Adam.

"Maggi!!!!!!!," panggilan itu menyentakkan lamunannya.

" Ada orang datanglah, pergi bukakan pintu!," Sofina dah hilang sabar.

" Awak lagi dekat dengan pintu... pergilah bukak!!," balasnya geram. Adam tenang.

" Maggi... jangan ingkar cakap suami. Pergi... pergi bukak pintu....," suaranya lembut. Sofina melangkah dengan geram! Langkahnya yang agak sumbang dan tidak teratur itu membuatkannya tersungkur di depan pintu. Pintu terbuka. dan spontan... " Oh mak kau Alfro!!!!!!!!," Sofina tak dapat menahan bibirnya daripada terkeluar perkataan itu.

" Maggi!!!!," Adam pulak.

Wajah mak berasap. Sofina pucat! Adam tak tau nak react macam mana.

Persidangan berlangsung di ruangtamu.

" Apa nak jadi dengan kamu berdua ni?," suara Mak Leha memecah kesunyian.

Sofina pandang Adam. Adam pandang Sofina.

" Kami tak ada apa-apa masalah pun mak," serentak dua-dua menjawab.

" Biar betul??,"

" Betul mak.... mak percayalah cakap Sofi! Sapa yang cakap kat mak yang kami ni ada masalah?," soalnya pulak.

" Naluri je....," Sofina tergelak kecil. Dicuit tangan Adam.

" Naluri mak selalu betul... mak tanyalah sendiri kat anak mak ni...," Adam terkedu.

" Ha... Adam! Kenapa??? Apa masalah kamu???," Adam pulak diserbu.

" Adam.... adam... mak.... adam cuma....," Sofina ketap bibir. Takut jugak. Jangan-jangan dia terus terang cakap tak suka kat aku.

" Adam cuma tak suka rambut maggi dia je... yang lain....," matanya dilirikkan pada Sofina yang dah kecut perut.

" Adam suka je," Adam melemparkan senyuman buat tatapan Sofina. Sofina pulak terkejut. Jin alfro ni.... first time confess kat aku, depan mak pulak tu!

" Kamu sayang dia ke??," soal Mak Leha musykil.

" Sapa tak sayang bini mak!!!," Mak Leha dah tersenyum penuh makna. Sofina terkedu. Jin Alfro... saya pun sayang awak~

*********

" Alfro junior, ambilkan telur!," arah Sofina.

" Maggi junior, ambilkan gunting!," arah Adam.

" Papa!!!," jerit Safwan.

" Mama!!!," suara Amira pulak pecah.

" Kenapa????," serentak Adam dan Sofina menyoal.

" Mama panggil abang Alfro pa...," adu Safwan.

" Papa panggil kakak maggi ma....," adu Amira.

" Papa!!!,"

" Mama!!!,"

Adam tersengih. Begitu jugak dengan Sofina.

" Disebabkan masing-masing dah langgar peraturan. Jadi... dua-dua kena denda!!!!," Adam bersuara.

" Tak sengaja. Takde excuse ke??," soal Sofina meraih simpati. Alfro junior dan maggi junior terkebil-kebil melihat papa dan mama mereka. Alfro dan maggi sekadar tersengih lebar.


** story ni banyak kekurangan. tapi... still harap pembaca akan terhibur. :)
pls... do give ur comments.

posted by Penulisan2u @ 4:59 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
38 Comments:
  • At 10/8/09 6:00 PG, Anonymous pulutpanggang(ieda_20388@yahoo.com) said…

    hahahaha!!lawak r cter ni..permulaan yg bgus..truskan berkarya k..hehehe

     

  • At 10/8/09 9:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yeye...kelakar gile la. cte simple je tp best la..
    so truskan lg usaha anda ye hehe...

     

  • At 10/8/09 10:28 PG, Blogger xy_yx said…

    best la..
    kalo panjangkan citer ni sure best..

     

  • At 10/8/09 10:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe...

     

  • At 10/8/09 10:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kelakar...
    hehehe..

     

  • At 10/8/09 12:14 PTG, Blogger nadiah_abdllah said…

    kelakau la..
    hehehe kalau pnjang sket mesti best

     

  • At 10/8/09 2:25 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    best tp sy x fhm yg last tu..maybe kena wat smbungan baru fhm kot..apepun goodluck to writer!

     

  • At 10/8/09 2:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam
    lawak arr citer nih..
    besh...truskan berkarya

     

  • At 10/8/09 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adoi...lwk2!hahahahahahahaha!!x thn aku..alfro junior??maggi junior???hahahaha...ada gk org yg pgl ank diorg cm 2..adoi..lwk2..

     

  • At 10/8/09 10:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgt lawak.. hahahaahahahaha

     

  • At 11/8/09 3:27 PTG, Anonymous ara said…

    kelakar r..hahaha......
    keep it up writer..

     

  • At 11/8/09 4:03 PTG, Blogger dreamer said…

    thanks 4 all the comments...
    hope all enjoy reading dis story,
    even...byk kekurangan...

    thanks again. :)

    *umi kalsom*

     

  • At 11/8/09 10:55 PTG, Anonymous mizanthepewter said…

    opocot kau afro! kalu ak ckp or mlatah kt depan minah/mat afro tak kena tdo kt icu? hehehe jenaka btol ni..moralnya,jgn kritik org...sedar ke diri tu cket. congrats penulis..!

     

  • At 12/8/09 9:08 PG, Anonymous aNJe said…

    so sweet...
    congrats to writer

     

  • At 12/8/09 3:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..kelkr arrr..ader gak idea nx uat citerrr mcm nie yerrr...
    pelik aq ngan ko nieee...
    aper2 pun good...
    best gilerrr...mumtaz bak kata aq...
    aper2 pun trus b'karya yerrr

     

  • At 12/8/09 3:35 PTG, Blogger dreamer said…

    to 'tnp nama' ats ni
    special thanks...:)
    i know who is dis...
    6ti2x... ko pla bg idea kat aku...:D

    *umi kalsom*

     

  • At 13/8/09 1:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhu..best22

     

  • At 13/8/09 2:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gle

     

  • At 13/8/09 2:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet....

     

  • At 13/8/09 2:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak gile....hahhahaha...

     

  • At 14/8/09 3:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kelakarnya...best! maggi!!! hahahahahahaha...len kali wat lg cite best cam ni ekk...maggi!!!

     

  • At 14/8/09 6:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha...citer ni best n lawakk..tp lau pjg kn lagi besh rasenyer...

     

  • At 15/8/09 11:19 PTG, Anonymous kay5771 said…

    haha..series lawak..beb..wat ar smbgan..mesti bes..congrats..

     

  • At 16/8/09 2:54 PTG, Blogger my_za2l said…

    haha.klaka.
    tapi cepat sangat la~
    tetiba je dah ade anak.
    hee~

     

  • At 16/8/09 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kahkahkahkah
    klakar gler cte ni....

     

  • At 16/8/09 11:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila baca title, fikir 2 3 kali nak baca, tapi bila dah baca, tersenyum sendiri, boleh tahan, klaka jugak criter dia.....syabas....

     

  • At 17/8/09 4:52 PTG, Blogger aifazahs said…

    kelakarnye....lawak2..hehehehe

     

  • At 21/8/09 11:42 PTG, Blogger iManAzRaf said…

    haha.. 2 kali aku baca cite neh.. lawak gilerz.. besh!!

     

  • At 22/8/09 10:56 PG, Blogger dreamer said…

    thanx for the comments :)
    &
    salam ramadhan kpd semua...

    *umi kalsom*

     

  • At 22/8/09 3:51 PTG, Anonymous adoyai said…

    xlarat nk ktawa la cter ni..
    cute sgt2..
    hahahaha

     

  • At 26/8/09 3:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klu da satu alfro,satu maggi,
    aduuss.....!!!!!!!
    ttapi lawak arrrr geng

     

  • At 30/8/09 12:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm mn la plak ley t'sesat psl atashinchi neyh???

     

  • At 31/8/09 3:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BESTTTTTTTTTTTT
    nice story.....
    A.1

     

  • At 3/9/09 12:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahah.... lawak gila...
    ader e3rk idea u nak wat cite cam ni..
    tak pernah terfikir pun
    lawak amat
    hehehe...

     

  • At 3/9/09 1:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cara tulisan sempoi n lawak..

    i like..

    tjok pn bes..

    cter lg la besh..

    okela..bt la cte lawak ag..

     

  • At 6/9/09 9:21 PG, Anonymous mai said…

    hahah..

    lawak2..
    best ouh cite nih...

    keep it up yeah!

     

  • At 23/8/10 10:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahhaa...so funny...aku suka...best gilerrr....

     

  • At 23/3/12 2:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahaha....
    best2..
    glak sorng2 aQ...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group