BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Ogos 28, 2009
Cerpen : Aku, Dia & Sekolah
Nama Pena : Kucing Itam

AKU, DIA & SEKOLAH … "Aku yang dia pilih…"
Februari 2002, SMK Sri Utama, 7 Tahun yang lalu…

Aku dan Putri Juwita berada di depan bilik pengawas… Aku pun tak pasti apa yang aku buat kat situ… Yang aku tau, Juwita baru je dilantik jadi Pengawas Percubaan… Aku? Tak layak kot… Sekadar jadi Perosak Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) je… Ketika itu aku ialah seorang Yakuza! Eton dah berpindah ke sekolah Sri Aman… Jadi, aku takde gang… Juwita yang aku kenal sejak sekolah rendah tu menjadi teman aku… Dan, pada saat itulah bermula segalanya…

"Eh, sape budak yang kiut-kiut tu… Meh jap!"
Aku terasa macam ade orang sedang memerhatikan kami berdua… Dengan suara yang samar-samar ayat itu kedengaran… Aku memandang kearah suara tu… Dua orang pengawas perempuan melambai-lambai kearah aku… Aku kerut dahi… Ape hal ni?

"Eh, Juwita. Aku rasa diorang panggil ko la!"

"Eh, taklah! Diorang panggil ko la…" Juwita menggelengkan kepala..

Aku memandang mereka semula. "Err… Saye ke?" Tanya aku teragak-agak. Mereka menganggukkan kepala… Aku terus menuju kearah pengawas itu…

"Hai, Nama saya Ogy!" Salah seorang pengawas sekolah itu memperkenalkan diri lalu menarik tangan ku untuk bersalaman. Aku, agak terkejut dan blur-blur kejap.

"Saya Nor Lila… Panggil Kak Lila!" Seorang lagi rakan Kak Ogy tadi memperkenalkan diri. Aku ingin menyambut salam Kak Lila, tapi tangan ku masih dipegang erat oleh Kak Ogy… Dengan slumber aku cepat je menyambut tangan Kak Lila, tapi guna tangan kiri! Huhu… Bayangkan tangan aku bersilang macam bentuk ‘X’ ketika itu… Dan tangan aku terus dipegang mereka… Tak lepas-lepas!

Kak Ogy: Nama Sape?

Mash : Mashitah

Kak Lila : Oh… Mashitah.

Kak Ogy: Panggil ape ni?

Mash : Emm… Mas!

Kak Ogy: Kitorang ni sebenarnya ade hajat, Mas…

Mash : Hmm?? Hajat ape?

Kak Ogy: Kitorang nak jadikan Mas adik angkat! Boleh tak?

Mash : Hmm??? (Aku blur!)

Kak Lila : A’ah… Akak sukala tengok Mas… Boleh tak nak jadi kakak angkat Mas ni?

Mash : Aaa.. OK… (Aku masih terkejut!)

Kak Ogy: Ok… selamat berkenalan! Kitorang ade hal ni… Kitorang pegi dulu ye!

Mash : Ok…

Kakak angkat? Adik angkat? Ape ni? Waahhhh… aku pening! Sebenarnye, sebelum Kak Ogy & Kak Lila jadi kakak angkat aku, ada lagi seorang mintak aku jadi adik angkat, Kak Syu… Kakak kepada kawan aku… Hasnah! Tapi, walaupun aku agak blur dengan peristiwa tadi, aku rasa macam happy jugak… Aku ade kakak baru! Yang boleh aku harapkan… Boleh mintak pertolongan bila aku ’sesat’ kat sekolah ni… Tapi aku rasa pelik… Apa yang ada kat aku yang membuatkan mereka tertarik untuk jadikan aku adik angkat mereka? Entahlah… Aku baru sekolah kat sini tak sampai 2 bulan…Hmmm…

Tapi tempoh jadi adik angkat Kak Ogy rasanya sekejap je… Sebab selepas itu dia pindah kesekolah lain… Lepas tu dah tak berhubung lagi dengan Kak Ogy. Ya, ketika itu aku masih Form 1, Kak Ogy & Kak Lila Form 5… beza kami 4 tahun… Kak Lila & Kak Syu masih berada disekolah itu…

Terus terang cakap, aku lebih rapat dengan Kak Lila… Mungkin dia jauh lagi tua dari aku… Lagi berpengalaman… Kak Syu? Beza aku dengan dia hanya 2 tahun… Entahlah… aku pun tak tahu nape aku lebih rapat dengan Kak Lila… Dia baik sangat, jaga aku… Aku pun manja dengan dia… Hehe… Kak Lila banyak sangat tolong aku… Lagi-lagi selepas aku bagitau yang aku suka dengan sorang mamat kat sekolah tu…

Kadang-kadang aku rasa serbasalah sebab menyusahkan Kak Lila… Walaupun aku tak mintak ape-ape dari dia, dia seakan faham perasaan aku… Dia sedaya upaya berusaha… untuk aku! Banyak sangat yang dia lakukan untuk aku… Aku rasa kalau tak sebab dia, AKU, DIA & SEKOLAH takkan ada… Kalau ada pun, mungkin tak semanis macam apa yang aku pernah alami… Dia watak utama dalam cerita ni… Watak yang penting… Dia special sangat bagi aku! I Love her so much…

PERISTIWA 1

"Kak Lila, Mash nak tryla cakap dengan ‘dia’…"

"Pegilah cakap…"

"Tapi malu…"

"Ala, nak malu ape? Dia baik… Mesti dia cakap ngan Mash…"

"Betul?"

"Ye… Dah, pegi kat dia…"

"OK!"

Disebabkan Kak Lila, untuk pertama kalinya aku bercakap dengan ‘dia’… Dan aku jugak terkejut sebab ‘dia’ pun sambut teguran aku dengan baik… First time dia lemparkan senyuman utk aku! Heee…

PERISTIWA 2

"Mash nak ambik gambar dengan dia tak?"

"Hah??? Tak naklah! Malulah… nanti orang nampak…"

"Ala, takpe… Amik kat tempat sorok skitla nanti!"

"Tak naklah… Kak Lila… Please…"

"Takpelah…. Akak pegi tanye dia tau!"

Tak semena-mena Kak Lila meringankan mulut utk bertanya kepada ‘dia’ samada dia sudi bergambar dengan aku… OMG! Kak Lila betul-betul buat…. Camne ni? yang paling aku terkejut, ‘dia’ pun setuju nak ambik gambar dengan aku… Alamak, kantoilah nanti… Aku sure orang lain mesti nampak aksi kitorang… Kak Lila terus tarik tangan aku… Aku macam tahan, tak nak ikut Kak Lila… Malu kot!!

"Mash… dekat sikit!"

Aku gelengkan kepala… Malulah Kak Lila!

"Ok… 1…2..3… Click!"

Gambar pun dah diambil… "Terima Kasih!" Ucap aku padanya… Dan terus ambik langkah seribu… Kelam kabut aku lari dari situ… Ntah pape ntah, amik gambar kat kantin! For sure kantoi ngan orang lain! ‘Dia’ punye pasal la ni… ajak amik gambo kat situ…

"Akak pun terkejut jugak ‘dia’ nak amik gambar kat situ!"

PERISTIWA 3 ( Warna Kami!)

"Kak Lila tau tak dia suka warna ape?"

"Tau… Dia suka warna Purple, Biru, Hijau…"

"Same!! Mash pun suke purple!"

"Colour yang paling dia suka Purple la!"

Sebenarnya banyak lagi peristiwa yang berlaku selama aku mengenali Kak Lila di SMK SU… She’s the best! Tapi semua tu tak lama… Selepas setahun, Kak Lila pun menamatkan pelajarannya di SMK SU… dan terus melanjutkan pelajaran di Kolej Islam Antarabangsa… Aku rasa sangat sunyi… Kalau dulu, bila sedih mesti aku mengadu kat Kak Lila… Rindu sangat kat dia… Aku sengaja tak berhubung dengan Kak Lila terlalu kerap, sebab tak nak ganggu dia… Aku tak nak dia susah hati disebabkan aku… Sebab selama ni pun aku dah banyak terhutang budi dengan Kak Lila…

Tapi, yang penting aku tak lost contact dengan Kak Lila… Kadang-kadang bila kami free, jumpa kat mana-mana… Pastu setiap kali jumpa, mesti dia kenalkan Pakwe dia… Aku happy kalau Kak Lila happy! Kak Lila pun kalo jumpe dengan aku je, mesti dia tanye… "Dah ade pakwe ke blom?" Huhuhu… Kak Lila nih… Macam tak paham-paham je… Begitu sukar nk bukak pintu hati ni… Ececeh…

PERISTIWA 4

Aku gaduh dengan seorang member yang aku rapat jugak… Masa tu aku Form 3… Masalah kecik je sebenarnya… Just aku tak tau kenapa member aku tu hangin satu badan… Aku ni seorang yang setia, pentingkan persahabatan… Aku rasa tak selesa kalau aku gaduh dengan member sendiri… Ada ketikanya aku duduk sorang-sorang kat sudut-sudut sekolah tu… Aku sedih sangat masa tu… Tetiba datang seorang mamat menghampiri aku…
"Kenapa ni Mash?" Tanya Hakim, adik Kak Lila yang 2 tahun lebih tua dari aku.

"Takde pape,"

"Betul ni? Nampak sedih je… Kalau ade problem bagi tau la…"

"Betul… takde pe…"

"Kau tau tak, Kak Lila kata ape dengan aku?".

Kak Lila? Aku diam… Tunggu butir-butir kata dari Hakim.

"Dia pesan kat aku, suruh tengok-tengokkan kau… Dia cakap… Mash tu selalu sorang-sorang, selalu sedih… Tolong dia, tengok-tengokkan dia…"

Aku tersentuh… Kak Lila masih ingat kat aku walaupun kami jauh… Aku happy + terharu medengar kata-kata Hakim… Walaupun Kak Lila jauh, dia masih fikirkan pasal aku… Sebab tu aku tak nak mengadu kat dia… Nanti dia susah hati…

Selepas tu, esoknya aku jumpa dengan member yg ‘touching’ dengan aku tu… Aku tanya dia nape dia marah kat aku… Aku mintak maaf kat dia… Pastu dia cakap… "Hahaha… Takde pape la… Aku saje je test! Takkan la aku nak marah kat ko! Emai yg ko bagi tu pun aku tergelak-gelak bila baca… Hahaha…"
"Hampeh punya Illy! Buat aku cuak je… Mati-mati aku ingat dia marah gile kat aku… Nasib baik die member aku… Ciss…!! "

Aku lega lepas tu… Semuanya sebabkan aku tak nak Kak Lila tau aku sedih… Thanks!… Thanks jugak kat Hakim, sebab dia cakap semua tu… Buat aku rasa rindu sangat kat Kak Lila… Bila Kak Lila takde kat sekolah tu, aku kena berdiri atas kaki sendiri! Gambatte ne!!
Masa aku belajar kat UNiSEL ni pun… Kalau ade ape-ape yang tak best berlaku, aku tak pernah cerita kat Kak Lila… Aku cerita benda yang happy-happy je… Walaupun pahit sangat berada kat UNiSEL ni, aku takkan buatkan Kak Lila sedih bila tau pasal peristiwa yg menyakitkan… Aku simpan…

PERSITIWA 5

Mash : Kak Lila… Tau tak Mash jumpa ‘dia’ selepas 3 tahun tak jumpe!

Kak Lila : Ye ke? Dia pun pergi?

Mash : Yup, Mash tak expect langsung yang dia pun pergi situ… bayangkan 4 hari Mash dengan dia…

Kak Lila : Mash masih tak dapat lupakan dia?

Mash : Selama ni Mash rasa usaha nk lupakan dia tu macam buang masa… Tetiba je jumpa dia balik… Buat orang ingat kat dia semula… What a waste!

Kak Lila : Mash kena terima hakikat… Akak pun tak tau camne nak tolong…


-----------------------------
28 Februari 2009, Kini…

"Ish… Lela ni! Duduk diam-diamla… jangan bergerak! Susah betul nak make-upkan dia ni! Cepat, tutup mata tu!"

"Hahaha… Okla… Okla… Orang diam la ni!"

Mata aku bertakung bila teringat peristiwa 7 tahun yang lalu… Bila mula-mula aku kenal Kak Lila… Cepat-cepat aku menahan air mata dari mengalir… Takut Kak Lila nampak! Kak Lila tengah di make-up oleh Kak Mas, selaku jurusolek di hari Pernikahan dan Persandingan Kak Lila… Hari ni Kak Lila akan bernikah, dan esok ialah hari Persandingan Kak Lila…

Selepas 7 tahun kami masih berhubung… Dan Kak Lila mengamanahkan aku untuk menjadi pengapitnya esok(1 Mac 2009)… Aku rasa terharu bila Kak Lila masih ingat kat aku, dan menjadi orang yang terpenting di dalam majlis bersejarahnya… Thanks Kak Lila… Terlalu lama tempoh perkenalan kami… Aku rasa kalau pasangan yang berkahwin masa mula-mula aku kenal Kak Lila tu, dah ade anak umur 7 tahun dah sekarang… Huhuhu… Aku yang dia pilih…

Tentulah aku rasa gembira sangat sebab Kak Lila dah kawen… Akhirnya dia bertemu dengan jodohnya… Abg Lan… Plz take good care of my sis! She’s the only pet sis that I ever had…!

Lepas aku tolong Kak Lila pasang inai kat jari dia, kitorang pun masuk tidur kira-kira pukul 2… Lampu bilik ditutup… Kak Lila tidur disebelah aku… Aku peluk erat tangan dia… Kak Lila mengusap-usap rambut aku dengan lembut…

Dengan suara yang tersekat-sekat aku berkata "Kak Lila… Tiba-tiba Mash teringat masa mula-mula kita kenal…." Air mata aku tak dapat dibendung, akhirnya mengalir jugak…

"Jangan lah menangis…" Kak Lila cuba memujuk aku…

Air mata aku terus mengalir… Esakan tangisan aku cuba ditahan sikit-sikit… Selepas ni mesti masa untuk aku dan Kak Lila menjadi sangat singkat… Kak Lila dah ada ‘komitmen’ lain… Aku aku tak dapat lagi meminta pertolongan dia… Sekarang baru aku tau, aku sangat-sangat perlukan dia… Memandangkan aku susah nak share masalah dengan kakak atau abang aku sendiri… Even dengan Ayah dan Mak pun, susah untuk aku berkongsi suka dan duka… Entahla… I need her so much… Tapi…

Tapi, aku tak boleh selamanya macam ni… Suatu hari nanti peristiwa macam ni berlaku jugak… Dan hari nilah saat tu tiba… Aku kena kuatkan semangat! Berdikari! Gambatte Mash… Aku sepatutnya gembira dengan kebahagiaan Kak Lila… Aku happy kan???

To Kak Lila,
Mash nak mintak maaf sangat-sangat sekiranya Mash banyak menyusahkan Kak Lila sepanjang perkenalan kita… Terima Kasih sebab sudi jadi kakak angkat Mash… Mash bersyukur kerana kita dipertemukan oleh Allah S.W.T sebagai salah seorang yang menjadi pendorong dan kekuatan dalam diri Mash… Mash gembira sangat dapat kenal dengan Kak Lila… NorLila Binti Muslimin…
posted by Penulisan2u @ 6:39 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
21 Comments:
  • At 28/8/09 8:24 PG, Anonymous aNJe said…

    kisah benar ke?

     

  • At 28/8/09 10:54 PG, Blogger syasya said…

    smekom cik mashitah othman!! hehe...x sangke ye kak, kite dapat bce karya akk kat cni...hehhehe...igt kte x? ala...syasya...adik wani...kalau x igt x pe la kak oi..hihi...ni kisah dgn kak lila yg kawin aritu ek? akk pe khabar? lme x dgr citer..hihi...smoga sehat2 sentiasa ye kak...

     

  • At 28/8/09 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    la ksh benar kr.....hmm xph aku.... munkin org yg alaminye jr yg phm....pape pown truskn brkrya.....

     

  • At 28/8/09 3:08 PTG, Anonymous haveafun_day2@yahoo.com said…

    huhu best sgt..
    friendship forever

     

  • At 28/8/09 3:49 PTG, Blogger Shaqyue said…

    best...

     

  • At 28/8/09 4:57 PTG, Blogger apLe dE gadiZ said…

    kisah benar ea?? ouh...

     

  • At 29/8/09 1:35 PG, Blogger cik misteriusha said…

    sweet sgt
    u're lucky sbb dpt jmpe sum1 yg mcm fmly

     

  • At 29/8/09 12:45 PTG, Blogger rini alik said…

    oo..bgus2

    best kisah bnar ni..

     

  • At 29/8/09 5:53 PTG, Anonymous lalala said…

    sedeh la bce nie..ske sgt2

     

  • At 29/8/09 8:59 PTG, Anonymous BALQISH said…

    SIMPLE TAPI OK..UNTUNG ADA BESTFRIEND MACAM NIE.1 DALAM 1000

     

  • At 30/8/09 5:08 PG, Blogger Daniera said…

    so sweet.. gambatte ne! semkn dwsa mmg kite kena terima hakikat u bdkari. wlupun cte awk mcm diari, but it was so sweet. bhsa pn bgus. ;) teruskn brkarya

     

  • At 30/8/09 1:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgt touching.x ubah spt ape yg sy lalui skung..
    sgt sedih bile org yg selalu take care kita akan pergi meninggalkan diri ini..walaupun masih bleh berhubung tp x same..ganbatte...

     

  • At 31/8/09 9:54 PTG, Anonymous amalina said…

    sebuah kisah realiti hidup yang sangat hebat..
    tapi betul ke kisah benar..
    kalau memang kisah benar,anda memang patut bersyukur mempunyai sahabat yg sebaik dan sungguh setia macam kak lila tu.
    tp,kalau rekaan,anda sememangnya dilahirkan untuk menjadi seorang penulis..
    syabas

     

  • At 1/9/09 2:32 PTG, Anonymous kelam said…

    salam..
    tak tahu bagaimana hendak ulas tentang karya anda..
    sepanjang saya membaca cerpen di blog ini..
    cerpen ini adlah yang pertama berjaya mengalirkan air mata saya..
    seperti terdapat satu perasaan pada karya ini..
    saya dapat menhayati setiap watak didalam cerpen ini..
    tahniah kepada anda..
    teruskan berkarya..
    semoga berjaya..
    amin..
    selamat berpuasa..

     

  • At 1/9/09 3:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kesah benar ke..
    ape2 pn cter nir mmg best..
    gud luck...cayuk!!!

     

  • At 3/9/09 11:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah...best ceta ni...
    susah mau cari org spti 2...
    k, mat brkarya...

     

  • At 9/9/09 6:10 PTG, Blogger Kucing Itam said…

    Salam...

    Thanks sbb sudi membaca cerpen ni...
    Yep, Ia kisah benar.. Dan tentunya sy bersyukur sgt2 sbb bertemu dgn org yang sgt penting dlm hidup sy... Kak Lila memang baik... Kami masih berhubung... =)

    Ape yg sy tulis ni lahir dari hati sy... Dan sy juga telah mengalirkan air mata tatkala menulis cerpen ini...

    TQ... Gambatte nee!

     

  • At 27/9/09 12:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte nie best gle...
    best gle ad sahabat sejati...
    moga persahabatan kalian kekal abadi...
    serta diberkati Allah SWT...
    Good luck in your life...

     

  • At 23/2/10 3:22 PTG, Anonymous my leg said…

    besnyerrr kalo dapat kakak angkat y caring camtohhh..

     

  • At 30/12/10 8:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best

     

  • At 8/4/11 8:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uwaaa,,,
    cam sdh je..huhu

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group